abonnement Unibet Coolblue
pi_137156861
Even laatste vraagje voor het leven van scheepskok. We hebben een zooi gamba's liggen alleen hoe maak ik ze klaar.

Eerst pellen en het darmkanaal verwijderen. Maar dan bakken in de olie/boter?
  woensdag 26 februari 2014 @ 12:53:04 #152
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_137157149
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 12:44 schreef Eris het volgende:
Even laatste vraagje voor het leven van scheepskok. We hebben een zooi gamba's liggen alleen hoe maak ik ze klaar.

Eerst pellen en het darmkanaal verwijderen. Maar dan bakken in de olie/boter?
Marineren in een beetje knoflook en olie en dan kort op de grillplaat. :9
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
pi_137157303
Jammer dat aanboord geen grill plaat is

Koekepan zal ook wel gaan
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 26 februari 2014 @ 13:03:31 #154
414785 sirdanilot
pi_137157449
Van de schalen kun je ook een garnalenbouillon maken. Schalen kort aanbakken met knoflook/ui, dan kippe of groentebouillon erbij.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  woensdag 26 februari 2014 @ 14:02:13 #155
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137159227
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 13:03 schreef sirdanilot het volgende:
Van de schalen kun je ook een garnalenbouillon maken. Schalen kort aanbakken met knoflook/ui, dan kippe of groentebouillon erbij.
Knoflook niet bakken, wordt snel bitter
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  User die het meest klaagt 2022 woensdag 26 februari 2014 @ 14:04:19 #156
414785 sirdanilot
pi_137159302
Ik doe de knoflook er altijd later bij, als ik dingen maak met knoflook/ui (in mijn keuken dus zo'n beetje alles, behalve hollandse pot :') ).
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  woensdag 26 februari 2014 @ 14:17:08 #157
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137159792
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 14:04 schreef sirdanilot het volgende:
Ik doe de knoflook er altijd later bij, als ik dingen maak met knoflook/ui (in mijn keuken dus zo'n beetje alles, behalve hollandse pot :') ).
Mijn moeder was jong, net aan de man en in Indonesie, had een kok (is daar heel gewoon voor expats) en mijn ouders wilden hutspot eten. Nu is Bawang ui, die waren daar altijd rood, en Bawang putih betekend letterlijk, witte ui
Mijn moeder vertelde dus kokkie gelijke delen aardappel, peen en witte ui....
Kokkie protesteerde, maar moeders hield voet bij stuk, geen rode ui, witte ui...

Ze kregen dus hutspot met gelijke delen peen, aardappel en knoflook, want men noemt daar knoflook, witte ui, Bawang putih
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 februari 2014 @ 14:41:53 #158
6990 golfer
Ouwe jongere
pi_137160713
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 14:17 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Mijn moeder was jong, net aan de man en in Indonesie, had een kok (is daar heel gewoon voor expats) en mijn ouders wilden hutspot eten. Nu is Bawang ui, die waren daar altijd rood, en Bawang putih betekend letterlijk, witte ui
Mijn moeder vertelde dus kokkie gelijke delen aardappel, peen en witte ui....
Kokkie protesteerde, maar moeders hield voet bij stuk, geen rode ui, witte ui...

Ze kregen dus hutspot met gelijke delen peen, aardappel en knoflook, want men noemt daar knoflook, witte ui, Bawang putih
Nooit meer last van vampiers gehad? *)
There is no greater joy than be taken for an imbecile by an idiot. (Oscar Wilde)
Poef.....gone! ©golfer
  woensdag 26 februari 2014 @ 18:53:03 #159
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137168787
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 14:41 schreef golfer het volgende:

[..]

Nooit meer last van vampiers gehad? *)
Nope, dat is de "goena goena" van Bawang putih
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 februari 2014 @ 19:57:48 #160
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_137171729
LOL! :')
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  woensdag 26 februari 2014 @ 20:29:31 #161
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137173315
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 19:57 schreef Isegrim het volgende:
LOL! :')
Ook tempoe dulu met de paplepel gekregen?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 februari 2014 @ 21:45:51 #162
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_137177715
Ik meen me te herinneren dat ik ooit een uitgebreide uitleg van je heb gezien hoe een echt gietijzeren pan te gebruiken (in gebruik nemen, onderhouden), maar ik kan deze niet meer vinden. Weet jij nog waar deze staat, of zou je het nog een keer kunnen vertellen? O+

Ik ben namelijk opzoek naar een nieuwe wok. De vorige, geëmailleerde, heeft na een jaar of 10 trouwe dienst de moed opgegeven, en ik denk er sterk aan om nu voor een echte gietijzeren wok te gaan. Als jij (of iemand anders) een suggestie heeft (diameter >33, liefst met deksel), dan hoor ik het ook graag.
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  woensdag 26 februari 2014 @ 21:51:14 #163
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_137178005
"Echte" woks zijn niet van gietijzer.
  woensdag 26 februari 2014 @ 21:52:46 #164
309770 Tanin
de vreemdeling
pi_137178105
Maar van? En ik heb toch meerdere Aziatische chefs in de weer gezien met een gietijzeren wok...?
"Dit? Dit zijn mijn oorlogswonden, heb jarenlang oorlog gevoerd met mezelf, maar ik heb gewonnen!"
  woensdag 26 februari 2014 @ 21:57:59 #165
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137178427
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 21:51 schreef RobinOok het volgende:
"Echte" woks zijn niet van gietijzer.
Op de wokbranders in de NL keukens moet je een gietijzeren nemen, die kan je heetstoken en is niet direct koud als je begint te roerbakken. Als je een Pratt&Whitney of RR Merlin Wokbrander hebt kan je ook met plaatstaal werken omdat je brander voldoende vermogen heeft. Maar dat hebben de weinigsten, dan is een loeiheet gestookte gietijzeren een goed alternatief.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  woensdag 26 februari 2014 @ 22:29:37 #166
63722 z80
I fink you freaky
pi_137180303
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 21:51 schreef RobinOok het volgende:
"Echte" woks zijn niet van gietijzer.
als ik internet mag geloven is een wok van plaatstaal of gietijzer.
als dit niet zo is waar is de wok dan van gemaakt?

ps
wat ik in Thailand in gebruik heb gezien is enkel de gietijzeren wok op een gasbrander.
zowel in de stad als in de kleine dorpjes.
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_137180468
Volgens mij zag ik in Thailand vooral aluminium woks. Zoeen heb ik ook meegenomen, wokt fijn (in kleine porties).
Op zaterdag 24 februari 2024 16:25 schreef Claudia_x het volgende:
Sterker nog, als ik reacties als die van @:vanyel lees, dan vraag ik me af of ik niet op het verkeerde geslacht val. :Y)
  woensdag 26 februari 2014 @ 22:38:31 #168
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_137180734
quote:
1s.gif Op woensdag 26 februari 2014 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ook tempoe dulu met de paplepel gekregen?
Niet echt (of je moet het restaurant bedoelen :P ), maar moest vreselijk lachen om het verhaal. :D
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  donderdag 27 februari 2014 @ 01:57:11 #169
45 SiGNe
Uitspraak: Sign
pi_137187332
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 21:52 schreef Tanin het volgende:
Maar van? En ik heb toch meerdere Aziatische chefs in de weer gezien met een gietijzeren wok...?
Plaatstaal, van gietijzer is vaak een wadjan (ook geen houten handgreep maar handvatten aan beide kanten)

Ik heb zelf een gasfornuis die weliswaar geen wokbrander heeft maar de hoogste gaspit gaat wel erg hoog, scheelt weer.
Bij de toko hebben ze die plaatstalen wokken vanaf ¤15 liggen, wok-ring erbij, schoonmaken en inbranden tot ie mooi gekleurd is.
Op de website van Robin (bij ons allen wel bekend lijkt me) staat uitleg over hoe dat inbranden moet.

Sinds ik mijn wok van de toko heb wil ik eigenlijk geen andere pan meer, zo'n enorm goede anti-aanbak!
Ik had eerst ook een dure wok van Ken Hom, volgens mij een aluminium wok met "anti-aanbaklaag" maar dat ding is prut vergeleken bij die simpele van de toko.
Daar betaal je echt duidelijk alleen voor de naam.
pi_137187959
aluminium = licht
plaatstaal = flink zwaar
gietijzer = ontilbaar
  donderdag 27 februari 2014 @ 06:23:57 #171
2177 Gaoxing
(bijna) altijd gelukkig
pi_137188264
quote:
0s.gif Op woensdag 26 februari 2014 22:29 schreef z80 het volgende:
ps
wat ik in Thailand in gebruik heb gezien is enkel de gietijzeren wok op een gasbrander.
zowel in de stad als in de kleine dorpjes.
Juist in Thailand zijn de woks niet van gietijzer. Echt niet. Zoals al wordt gezegd: plaatstaal of aluminium.
pi_137195540
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 februari 2014 11:34 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Zonde -O- Lekker in een soep, if inderdaad ragout/kroket, door de pasta... etc.

Creatief zijn met restjes is voor mij een belangrijk onderdeel van het koken ;)
Probleem was dat er tussen de restjes kip nog wat groenten tussen zat, dat al helemaal kapot was gegaan. Geen zin om dat er nog uit te pulken :P

Ik heb vorige week nog een beetje kippebouillon getrokken voor de Chinese fondue. Dat vlees heb ik dan maar bijgehouden en in de vriezer gestoken...
Ben van plan om eens vietnamese loempia's te maken, nu recepten op internet smaken altijd anders dan degene die je op de markt koopt.
Maar onlangs heb ik eens wat spitskool en wortel samen gewokt, en de smaak was exact hetzelfde als de loempia's. Denk combi van spitskool, wortel, uit & de doorzichtige vermicelli genoeg moet zijn. En uiteraard het resterende vlees van de bouillon ;)
Ik delf het onderspit. Ik dolf het onderspit. Ik heb het onderspit gedolven. Ik heb Dolf ondergespoten.
Citaat Rik De Leeuw over wissel Robben "Ik zie toch TWEE benen!!!"
10C9H8O4
  User die het meest klaagt 2022 donderdag 27 februari 2014 @ 13:52:02 #173
414785 sirdanilot
pi_137197536
Er moet ook Taugé in de loempia's ! En een beetje van dat soepvlees zal een prima aanvulling zijn. En eventueel julienne gesneden chilipeper.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  donderdag 27 februari 2014 @ 16:41:06 #174
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_137204228
En glasnoedels

Maar waarom zou je loempia's willen die net zo smaken als op de markt? Dan kan je ze net zo goed halen op de markt, wat je wilt is dat ze veel beter smaken, toch?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_137204244
quote:
0s.gif Op donderdag 27 februari 2014 12:53 schreef ASSpirine het volgende:
Ben van plan om eens vietnamese loempia's te maken, nu recepten op internet smaken altijd anders dan degene die je op de markt koopt.
Maar onlangs heb ik eens wat spitskool en wortel samen gewokt, en de smaak was exact hetzelfde als de loempia's.
Als je precies de smaak van de loempia's 'van de markt' wil, dan koop je ze toch op de markt? Waarom al die moeite doen..

Mijn spaghettisaus smaakt niet zoals die uit de pot van de supermarkt, wat doe ik verkeerd?

Edit: 35 seconden :D
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')