abonnement Unibet Coolblue
pi_135711469
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 11:06 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Bakpoeder in een zakje is altijd berekend op 500g meel, als je dus het hele zakje er in giet dan krijg je een bakpoeder bijsmaak en je koekjes mislukken.
Bakken is simpel gezegd gewoon scheikunde en alles moet kloppen om tot een goed resultaat te komen, alle stappen die je doet in het bakken hebben een reden.

Bijvoorbeeld brood moet je lang kneden, anders rijst het niet. Koek moet je kort kneden, anders wordt het deeg te elastisch. Je kunt met alle soorten en maten recepten experimenteren en variëren zolang je de basis gelijk houdt: percentage vocht/vast/vet moet kloppen en de manier van mixen/kneden moet kloppen.

Koop eens een goedkope spuitzak bij de Blokker ofzo en ga er mee experimenteren, je hebt een spuitzak bijvoorbeeld ook nodig als je soesjes gaat maken.
Weet ik, maar ik stel de spuitzak nog even uit :P

Ik probeer wel dingen op te pikken hoor, de theorie weet ik een beetje met gluten activeren enzo, maar ik ben er gewoon nog absoluut neit handig mee. Dus ik houd het voor nu even bij volledige recepten en ga daarna wel kijken of ik zelf dingen ga aanpassen en experimenteren. :)
Chocoladetaartjes.
Op donderdag 25 juli 2013 18:44 schreef trovey het volgende: Evert, de vrouwelijke versie. :P
  Moderator maandag 20 januari 2014 @ 11:21:48 #52
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135711810
quote:
0s.gif Op maandag 20 januari 2014 11:11 schreef Xaryna het volgende:

[..]

Weet ik, maar ik stel de spuitzak nog even uit :P

Ik probeer wel dingen op te pikken hoor, de theorie weet ik een beetje met gluten activeren enzo, maar ik ben er gewoon nog absoluut neit handig mee. Dus ik houd het voor nu even bij volledige recepten en ga daarna wel kijken of ik zelf dingen ga aanpassen en experimenteren. :)
Koekjes zijn sowieso moeilijk, ze zijn lastig te beoordelen op gaarheid, want je weet pas hoe goed ze zijn als ze helemaal zijn afgekoeld. Maar probeer anders eens kletskoppen of jan hagel, ook erg leuk om te maken, kan zonder spuitzak.
Al zul je toch bakpoeder moeten afmeten, want 500g meel gebruik je eigenlijk alleen als je voor een heel weeshuis koek wil bakken :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135723520
Na iets teveel koekjes de laatste tijd net maar eens iets heel anders gebakken.. Engelse muffins!



Al bak je die eigenlijk in een pan, en niet in de oven, maar ik vind ze al met al wel in dit topic thuishoren. :)

Aanrader hoor! Het is zeer prettig ontbijten met Engelse muffins. :9 Ik hield dit recept aan:
http://thekitchenmccabe.com/2013/10/01/homemade-english-muffins/
Let me see you stripped down to the bone
pi_135725311
oeh dat lijkt me wel een leuk recept ja! En dan eggs bennedict erop :9 daar maak ik vriendlief heel blij mee!
pi_135725633
quote:
1s.gif Op maandag 20 januari 2014 17:23 schreef Zo-is-dat het volgende:
oeh dat lijkt me wel een leuk recept ja! En dan eggs bennedict erop :9 daar maak ik vriendlief heel blij mee!
Is heel makkelijk te maken ook!
Als ik geen plantaardige bui had gehad, dan had ik beslist ook egg benedict gemaakt. :9
Ik had overigens nog acht muffins over en die heb ik net in de vriezer gegooid. Ik begreep dat je ze direct vanuit de vriezer een minuut of drie in de broodrooster kan doen. Ik ben benieuwd of dat inderdaad lukt en ook nog lekker is, want dan maak ik aankomend weekend meteen dertig muffins! *)
Let me see you stripped down to the bone
pi_135751450
Mijn zoontje is zaterdag jarig,en ik heb bedacht dat ik een zebrataart maken:



Met dit recept, en dan door de helft ervan cacao gooien, en ook chocolade frosting. Maar eigenlijk heb ik morgen het meeste tijd om te bakken. Zou ik de cake vast morgen kunnen maken en dan zaterdag de frosting erop? Moet ik hem dan invriezen?
  dinsdag 21 januari 2014 @ 11:02:32 #57
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135751642
Nee, je hoeft hem niet in te vriezen.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 21 januari 2014 @ 11:37:28 #58
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_135752758
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 11:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, je hoeft hem niet in te vriezen.
Dan wordt de cake toch hartstikke droog? Als je m morgen al maakt, en wacht tot zaterdag :?
  dinsdag 21 januari 2014 @ 11:39:18 #59
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_135752808
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 11:37 schreef PureEvil het volgende:

[..]

Dan wordt de cake toch hartstikke droog? Als je m morgen al maakt, en wacht tot zaterdag :?
Inpakken in alufolie, er zit veel vet en vocht in het recept, die droogt niet snel uit
Je kan hem invriezen, maar het hoeft niet.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_135765951
Gisteren heb ik witte chocoladecupcakes en brownies met walnoten gebakken:



Ik had wederom ruzie met de oven, volgens mij doet 'ie soms gewoon waar hij zin in heeft. Lichtje gaat tussendoor ook steeds weer aan (hoort uit te gaan als hij op de ingestelde temperatuur is). Binnenkort maar eens een oventhermometer halen.
De brownies moesten er volgens recept maar 25 minuten in, maar ze hebben uiteindelijk ruim 40 minuten in de oven gezeten. Twee van de cakejes waren nog helemaal zacht vanbinnen, terwijl de rest al helemaal klaar was.
Heul vreemd allemaal, maar het resultaat mag er uiteindelijk wel zijn :Y) .

Ik hoop dat de foto niet te groot is, heb hem in photobucket aangepast maar hij blijft linken naar de grote foto die direct van de telefoon komt. Snap niet hoe dat kan want heb het origineel vervangen met de aangepaste foto..
Love, it will not betray, dismay or enslave you
It will set you free
  dinsdag 21 januari 2014 @ 18:02:29 #61
203250 Diconnected
Zeg maar Dico.
pi_135767652
Net een cake gebakken, heel het huis ruikt nu naar cake O+. Nu wel langer wachten met eruit halen. vorige keer had ik de cake er te snel uitgehaald en stortte ie in ;(.
it's the map in my mind that sends me on my way.
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 18:37:54 #62
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135768965
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 18:02 schreef Diconnected het volgende:
Net een cake gebakken, heel het huis ruikt nu naar cake O+. Nu wel langer wachten met eruit halen. vorige keer had ik de cake er te snel uitgehaald en stortte ie in ;(.
Niet langer dan 10 minuten, dan zakt hij alsnog in.
Ik wacht meestal maar een paar minuten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135773983
Ik wacht nooit, ik heb geen geduld.
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 20:24:44 #64
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135774369
quote:
14s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 20:16 schreef Myraela het volgende:
Ik wacht nooit, ik heb geen geduld.
Ik gebruik uitsluitend bakvormen zonder anti-aanbaklaag. Als ik niet wacht heb ik een cake in 2 delen en niet mooi door het midden :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  dinsdag 21 januari 2014 @ 21:10:27 #65
203250 Diconnected
Zeg maar Dico.
pi_135776553
Nou na een uurtje afkoelen ging ie der prima uit ^O^ en de cake smaakt heerlijk O+ :9
it's the map in my mind that sends me on my way.
pi_135776745
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 20:24 schreef djkoelkast het volgende:

[..]

Ik gebruik uitsluitend bakvormen zonder anti-aanbaklaag. Als ik niet wacht heb ik een cake in 2 delen en niet mooi door het midden :P
Ik doe gewoon een strook bakpapier over de brede kant. 2 delen cake is ook goed, grootste stuk is voor de bakker. :7
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 21:29:27 #67
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135777607
quote:
14s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 21:13 schreef Myraela het volgende:

[..]

Ik doe gewoon een strook bakpapier over de brede kant. 2 delen cake is ook goed, grootste stuk is voor de bakker. :7
Ik heb altijd van die vellen bakpapier, zo zonde om in te knippen :P
Doe het gewoon met boter en meel, dan gaat het prima.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135923465


In de herhaling, al het begin is moeilijk, maar ik weet inmiddels een beetje handelbaar korstdeeg te maken (gewoon iets meer koud water gebruiken) + drie touren te geven wat eigenlijk voor bladerdeeg bedoeld is. Then again, korstdeeg/bladerdeeg is slechts een andere verhouding boter/meel dus tja. Vind het een leuke taart om te maken, frangipane avec poires! :)
mag het weten
  Moderator zaterdag 25 januari 2014 @ 11:54:33 #69
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135923662
Bedoel je met korstdeeg wat ze in Engeland "rough puff" noemen?
Dat maak ik altijd met boter/kokosolie die van tevoren even is ingevroren een half uurtje ofzo en dan geraspt. Naar recept van Mary Berry (al gebruikt zij lard (reuzel) in plaats van kokosolie).
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135923987
Dat is wel hoe Rudolf het noemt ja
mag het weten
  Moderator zaterdag 25 januari 2014 @ 12:20:05 #71
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135924209
Ohja Rudolf, die maakt sowieso geen lekkere dingen naar mijn mening :P
Ik hou liever Mary Berry's recepten aan als basis.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135924367
Maar ik maakte gebruik van dit recept als inspiratie. En dan niet 1 keer 30min rust en uitrollen maar 3x herhalen. Maakt het een gelijkmatiger deeg wat eenvoudiger in de vorm te zetten is. :)
mag het weten
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 25 januari 2014 @ 13:11:09 #73
414785 sirdanilot
pi_135925297
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2014 11:54 schreef djkoelkast het volgende:
Bedoel je met korstdeeg wat ze in Engeland "rough puff" noemen?
Dat maak ik altijd met boter/kokosolie die van tevoren even is ingevroren een half uurtje ofzo en dan geraspt. Naar recept van Mary Berry (al gebruikt zij lard (reuzel) in plaats van kokosolie).
Geraspt kan, maar kunt ook gewoon je (gesneden) boter in de vriezer doen, dan je meel/suiker/bevroren boter in de keukenmachien donderen en malen maar. 'Overmixing' is dan niet aan de orde. Daarna eventueel wat vocht erbij (een ei of melk of water afhankelijk van je recept).
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
  Moderator zaterdag 25 januari 2014 @ 13:21:18 #74
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135925589
quote:
0s.gif Op zaterdag 25 januari 2014 13:11 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Geraspt kan, maar kunt ook gewoon je (gesneden) boter in de vriezer doen, dan je meel/suiker/bevroren boter in de keukenmachien donderen en malen maar. 'Overmixing' is dan niet aan de orde. Daarna eventueel wat vocht erbij (een ei of melk of water afhankelijk van je recept).
Ook je meel koud maken. Suiker gaat er niet in als je gewone rough puff maakt.
Ik gebruik dit altijd als ik een amandelstaaf maak, ik maak ook mijn eigen amandelspijs altijd :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  User die het meest klaagt 2022 zaterdag 25 januari 2014 @ 13:55:51 #75
414785 sirdanilot
pi_135926461
Ja volgens mij deed mijn vader de hele keukenmachinekom in de vriezer als hij het maakte.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')