abonnement Unibet Coolblue
  † In Memoriam † maandag 13 januari 2014 @ 11:13:01 #26
91830 MaximusTG
pi_135429376
Nee, de semolina /griesmeel wordt gebruikt juist op de pizzaschieter, zodat ie niet aan de plank plakt. Op de steen zelf hoef je niks te doen nee.
pi_135429579
Naja wat je gebruikt komt ook altijd wel op de steen.
Gaat idd erg stinken. Maarja niks aan te doen. De oven volhouden helpt.
pi_135429727
Kun je de steen niet invetten met wat olie? Of is dat geen optie?

Bij bakplaatpizza's werkt dat altijd nog wel redelijk goed.
pi_135430728
Olie gaat toch heel erg walmn in de oven? De oven is circa 300 graden he.
  Moderator maandag 13 januari 2014 @ 12:05:55 #30
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135430774
Steen moet je niks mee doen, ook niet afwassen. Dat is funest voor je steen.
Alleen de eventueel achtergebleven grove stukken er af krabben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135430833
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 12:05 schreef djkoelkast het volgende:
Steen moet je niks mee doen, ook niet afwassen. Dat is funest voor je steen.
Alleen de eventueel achtergebleven grove stukken er af krabben.
Idd, ja hij is hier thuis eens afgewassen -.- .
Maar hij 'werkt' wel nog steeds. Hij is nu alleen zo glad als maar wat :p .
  Moderator maandag 13 januari 2014 @ 12:14:27 #32
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135431022
quote:
1s.gif Op maandag 13 januari 2014 12:07 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Idd, ja hij is hier thuis eens afgewassen -.- .
Maar hij 'werkt' wel nog steeds. Hij is nu alleen zo glad als maar wat :p .
Als je hem per ongeluk hebt gewassen met afwasmiddel is het meestal einde steen: al je pizza's gaan naar je afwasmiddel smaken.
Zonder dan is hij nog wel te redden, maar moet je hem eerst weer goed (!) laten drogen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135432549
Jaja natuurlijk. Dat is al bijna een jaar geleden.
Gister de eerste pizza die de oven in ging was zo krokant en stevig dat je hem aan een punt vast kon pakken en zo recht als een plank bleef. Super knapperig. Met het deeg hierboven beschreven. Je moet dan alleen niet teveel op de pizza flikkeren.
  † In Memoriam † maandag 13 januari 2014 @ 17:54:35 #34
91830 MaximusTG
pi_135444402


Paar pizza's gebakken met AH Basic Tarwebloem, omdat er niks anders was.
Beleg: Saus op basis van ingekookte gepureerde spinazie met uitje en knoflook en wat griekse yoghurt, zout en peper. Boerenham, champignons, pijnboompitten en gorgonzola.
  Moderator maandag 13 januari 2014 @ 17:56:27 #35
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135444458
Ik heb eenkorn (einkorn)meel besteld, dat gaan lekkere pizza's worden _O_
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135445285
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 13:02 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Jaja natuurlijk. Dat is al bijna een jaar geleden.
Gister de eerste pizza die de oven in ging was zo krokant en stevig dat je hem aan een punt vast kon pakken en zo recht als een plank bleef. Super knapperig. Met het deeg hierboven beschreven. Je moet dan alleen niet teveel op de pizza flikkeren.
Gvd. Blijkt mijn moeder vanmiddag dus die staan afgewassen te hebben vanmiddag. Met sop en onder de kraan. Zucht...
pi_135477957
Als ik het pizza deeg uit dit recept maak http://dl.dropboxusercont(...)cept/pizzasimpel.pdf kan ik dan ook eventuele deeg bollen die ik niet gebruik als ik er meederen maak in vriezen en later gebruiken om en pizza van te maken ?
PhotoGear Nikon D5100 met nikon 18-200mm lens en tamron macro 60mm lens en calumet statief en allerlei kleine spulletjes voor de fotografie
  † In Memoriam † dinsdag 14 januari 2014 @ 14:27:03 #38
91830 MaximusTG
pi_135478565
Ja, dat kan ja. Dan zou ik ze na de eerste rijs in bulk en vlak na het opbollen invriezen. En dan in de koelkast laten ontdooien.
pi_135480232
Dank voor het antwoord dan kan ik vast een voorraad in het voren maken voor als ik wat minder tijd heb
PhotoGear Nikon D5100 met nikon 18-200mm lens en tamron macro 60mm lens en calumet statief en allerlei kleine spulletjes voor de fotografie
pi_135545378
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 17:54 schreef MaximusTG het volgende:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Paar pizza's gebakken met AH Basic Tarwebloem, omdat er niks anders was.
Beleg: Saus op basis van ingekookte gepureerde spinazie met uitje en knoflook en wat griekse yoghurt, zout en peper. Boerenham, champignons, pijnboompitten en gorgonzola.
lekker pfff..

bezorg je ook
aandeel Fok! hier te krijgen , pm voor vraagprijs
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 00:51:03 #41
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_135547605
Ik had problemen met een te plakkerig deeg (500g bloem en 300 mL water, zakje gist en een uurtje rijzen). Jet wou totaal niet uitrollen


Vraag me af wat de oorzaak kan zijn, heb zelf 2 opties
1. Teveel volkoren in het meel, heb 405 en 1050 1:1 gemengd

2. Teveel water


Wat is vermoedelijk de oorzaak?
Welk bloem heeft jullie voorkeur: 812 (heb ik proberen te maken door 405 met 1050 te mengen) of 550? Heb beide wel es genoemd zien worden in recepten namelijk.


De smaak was overigens prima, belegd met mozzarella, zelfgemaakte tomatensaus en een soort rauwe ham hier uit de regio.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 00:52:42 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135547635
De hoeveelheid water is per meel afhankelijk, beter begin je met wat minder, je kunt altijd toevoegen.
Als je je deeg niet genoeg kneedt blijft het ook plakkerig.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 16 januari 2014 @ 10:00:51 #43
385463 Odoaker
THAT'S got spam in it!
pi_135551822
Zout

Na een paar keer vallen en opstaan maak ik nu de lekkerste pizza's. Maar ik moest wel een paar keer schaven aan de verhoudingen van de ingrediënten, zoals deze gegeven worden in de receptformule 2 met zuurdesem (in de pdf aan het begin van dit topic).

Met name de hoeveelheid zout. Er wordt gesteld dat 18 gram zout iets minder is dan 2 theelepels...
Ik weet nog toen ik van te voren het zout afwoog (met een weegschaal dus) dacht: "hmm... lijkt wel een beetje veel." Maar ja, toch doen, zal wel goed zijn...

c_/ De rest van weekend heb heel ik veel water gedronken.

In werkelijkheid weegt één theelepel zout drie gram.
Dus mijn eerste baksels had meer dan drie keer te veel zout. 8)7
pi_135552017
:D

Ik heb maar een weegschaal opgescharreld die ook bij kleine hoeveelheden nauwkeurig is. Had anders ook altijd problemen met het vinden van de juiste hoeveelheid gist.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
  † In Memoriam † donderdag 16 januari 2014 @ 10:10:09 #45
91830 MaximusTG
pi_135552025
Hmm, die omzetting naar teaspoons zal dan misschien niet kloppen, de hoeveelheid zout in grammen is juist wel (iets minder zelfs) zoals het in het originele recept van Jeff Varasano staat.
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 10:19:25 #46
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135552249
Er zijn recepten die met heel veel zout werken, het dubbele van wat wij normaal in brood gebruiken (en dat is tussen 9-10 gram zout per 500g bloem) maar die werken ook anders.
Ik heb het wel eens gemaakt en dan moet je eerst het water met het zout in de kom doen en er moet veel minder gist bij.
Omdat ik verder geen verschil proefte heb ik het bij mijn eigen recept gelaten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 16 januari 2014 @ 10:41:23 #47
385463 Odoaker
THAT'S got spam in it!
pi_135552833
quote:
0s.gif Op donderdag 16 januari 2014 10:10 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, die omzetting naar teaspoons zal dan misschien niet kloppen, de hoeveelheid zout in grammen is juist wel (iets minder zelfs) zoals het in het originele recept van Jeff Varasano staat.
Dan zal misschien in de receptformule tablespoon bedoelt worden in plaats van teaspoon, Een tablespoon zout is namelijk 11 gram.
Waarschijnlijk een kwestie van smaak dan. De laatste keer heb ik 1,1% zout toegevoegd, aanzienlijk minder dan de 3,42% die Jeff Varasano stelt.
  † In Memoriam † donderdag 16 januari 2014 @ 10:44:40 #48
91830 MaximusTG
pi_135552948
Ja, zou goed kunnen hoor. Ik weeg altijd af, behalve de gist, die gaat via de teaspoon. Dus had het nog niet gemerkt.
Gebruik zelf eigenlijk standaard gewoon 2% van de hoeveelheid bloem als zout in het recept.
Maaarrr! Meer pizza-foto's!
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 11:05:10 #49
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_135553511
quote:
0s.gif Op donderdag 16 januari 2014 00:52 schreef djkoelkast het volgende:
De hoeveelheid water is per meel afhankelijk, beter begin je met wat minder, je kunt altijd toevoegen.
Als je je deeg niet genoeg kneedt blijft het ook plakkerig.
10 minuten met een handmixer is niet lang genoeg met zo'n hoeveelheid?
Anyway, aankomend weekend maar weer een poging doen, het is niet anders :+
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 11:06:19 #50
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135553536
quote:
0s.gif Op donderdag 16 januari 2014 11:05 schreef derLudolf het volgende:

[..]

10 minuten met een handmixer is niet lang genoeg met zo'n hoeveelheid?
Anyway, aankomend weekend maar weer een poging doen, het is niet anders :+
Ik zou het gewoon met de hand kneden, of anders 5 minuten met de mixer en daarna met de hand.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')