abonnement Unibet Coolblue
pi_135136250


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

Isegrim:


Gripper:


Terpentin07:


mime_negert:


cous2:


MaximusTG:


Bobbee

Volkoren deeg:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Nieuwe versie oven DLD9070:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Oud model bestron oven DLD9016:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]


Aal321
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Yvess

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ben niet zo'n held in topics openen, mocht het anders moeten...
Uitvinder van de biersmiley.
pi_135136277
Het duurde nogal lang.
Uitvinder van de biersmiley.
  maandag 6 januari 2014 @ 09:57:00 #3
402566 SgtPorkbeans
Emmenaren olé olé
pi_135136290
Ik zag dit topic staan bij nieuwe topics, nu heb ik zin aan pizza :'(
Jij woont hier ver vandaan, zeggen ze elders in het land
Dan zeg ik, insgelijks, u ook, a'j ‘t zien van dizze kant.
  † In Memoriam † maandag 6 januari 2014 @ 18:19:25 #4
91830 MaximusTG
pi_135154340
Twee pizza's van vanavond;



Belegd met tomatensaus, champignons, bauernschinken, paprika, mozzarella en rucola.
  Moderator maandag 6 januari 2014 @ 18:45:54 #5
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135155371
Prachtige rand ^O^
Eet je konijn mee? :+ Al dat groen er op :P
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † dinsdag 7 januari 2014 @ 12:01:13 #6
91830 MaximusTG
pi_135183414
Dat heet rucola, en is erg fris en notig op een pizza. Vind het altijd een goede toevoeging.
Heb een simpel pizzarecept PDF-je gemaakt; dat is ook hoe ik bovenstaande pizza's gemaakt heb:

http://dl.dropbox.com/u/1974016/pizzarecept/pizzasimpel.pdf
  Moderator dinsdag 7 januari 2014 @ 12:16:49 #7
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135183983
Ook een recept met weinig gist dus, ik ga die zeker eens proberen, maar dan met spelt.
Lijkt erg op het recept zoals ik het heb gedaan vorige keer, alleen gebruikte ik minder zout. 8g zout op 500g meel.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135212251
Ik zou vandaag het deeg even mixen in een kom met een handmixer, maar al het deeg kroop bij de deeghaken omhoog tegen de onderkant van de mixer zelf aan. Zodra ik de mixer uitdeed, zakte het deeg weer naar beneden in de kom.. Kan dit komen doordat de mixer misschien in de laagste stand te veel toeren heeft. Of zijn er meer mensen die hier last van hebben.
pi_135212940
Had je de deeghaken toevallig omgewisseld?
pi_135214870
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 22:31 schreef drahcir058 het volgende:
Ik zou vandaag het deeg even mixen in een kom met een handmixer, maar al het deeg kroop bij de deeghaken omhoog tegen de onderkant van de mixer zelf aan. Zodra ik de mixer uitdeed, zakte het deeg weer naar beneden in de kom.. Kan dit komen doordat de mixer misschien in de laagste stand te veel toeren heeft. Of zijn er meer mensen die hier last van hebben.
Dat klinkt als SF.
Uitvinder van de biersmiley.
pi_135326646
Mijn creatie van vandaag:




Heel erg goed gelukt al zeg ik het zelf :Y)
  Moderator vrijdag 10 januari 2014 @ 20:47:13 #12
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135332750
Mijn pizza's zijn nooit mooi of bijzonder, wel lekker, daarom post ik ze hier maar niet :+
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135369199
Snotver. Mijn Bestron blijkt de verhuizing niet zonder kleerscheuren doorgekomen te zijn. Bij het pizzabakken zojuist bleek dat de bovenkant niet meer verwarmt.

Daar krijg je een heel lullige pizza bianca van. :'(

(Al is half ongaar deeg nog steeds best lekker, als er maar roomkaas met gepofte knoflook en paddestoel op zit)


..dus voor de pizza erna de reguliere oven maar op de hoogste temperatuur gezet. Ik bak nooit pizza in een gewone oven en ik vond het ook geen succes. :N



(Ondanks de op zich bijzonder smakelijke gerookte salami)

Snif.

..dus maar een beetje vaart maken met het bouwen van een steenoven in de tuin. :Y)
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † zaterdag 11 januari 2014 @ 20:43:15 #14
91830 MaximusTG
pi_135370029
Je kunt toch de steen uit de bestron in de oven leggen?
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet. :)
Kan niet meer zijn dan een los contactje.
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 21:23:55 #15
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135372512
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 20:43 schreef MaximusTG het volgende:
Je kunt toch de steen uit de bestron in de oven leggen?
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet. :)
Kan niet meer zijn dan een los contactje.
Volgens mij heeft die steen een metalen rand met metalen handvatten met rubber grip.
Vanwege dat laatste kan hij niet in de oven. Althans, dat gold voor de versie die ik had.

Ik heb zelf een Jamie Oliver barbecue-pizzasteen gekocht ooit, die past perfect in de oven en is lekker groot.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  † In Memoriam † zaterdag 11 januari 2014 @ 21:31:41 #16
91830 MaximusTG
pi_135372920
Mwa, dat zijn van die dunne dingetjes; met zo'n metalen onderstelletje toch? Wordt ook onder andere namen verkocht nl.
Beter koop je dan gewoon een flinke chamottotegel. Werkt hier iig prima.
  Moderator zaterdag 11 januari 2014 @ 21:32:33 #17
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135372978
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 21:31 schreef MaximusTG het volgende:
Mwa, dat zijn van die dunne dingetjes; met zo'n metalen onderstelletje toch? Wordt ook onder andere namen verkocht nl.
Beter koop je dan gewoon een flinke chamottotegel. Werkt hier iig prima.
1,5cm dik, zo vaak maak ik geen pizza. Ik vind die van de pizzeria veel lekkerder :')
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135387564
quote:
0s.gif Op zaterdag 11 januari 2014 20:43 schreef MaximusTG het volgende:
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet. :)
Kan niet meer zijn dan een los contactje.
Dat klinkt hoopvol. Dank! Ik zet mijn lief er vandaag met een schroevendraaier aan! :Y
Let me see you stripped down to the bone
pi_135388529
Afgelopen woensdag (mini) pizza's gemaakt.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Met mozzarella, champignons, salami, ham, ananas en paprika.
  Moderator zondag 12 januari 2014 @ 11:30:03 #20
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135389150
Gemak in een pak, dat is toch met rijsmiddel ;(
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zondag 12 januari 2014 @ 23:20:26 #21
52099 Jornjur
uhhh ja tuurlijk
pi_135421183
hallo!

al een tijdje aan het oefenen, Nu gewisseld naar semolina meel om de pizza goed van de "schep" af te krijgen. Maar dit meel blijft in de oven achter en gaan erg stinken/verbranden in de oven? Heb jullie hier tips voor?
Living from vacation to vacation.
pi_135424396
Ook altijd last van. Ik gebruikte daar vandaag type 405 voor. Maar volgens mij is het echte pizzameel veel beter bestand tege hoge temperaturen.
Ik had vandaag 2degen gemaakt. 100/200 en 100/300 meel: 1050/405. De 100/200 met 80% water en de 100/300 met 70%. Ik had mij verekend met het wegen... 5-6 pizza's er uit gehaald.
De 80% is net iets te vochtig om goed te bewerken. En 33% volkoren is te veel. Daar wordt hij een beetje taai ban. De 100/300 was perfect. (Naar maximus pdfje hierboven).
Alleen ik had maar 7gr verse gist gebruikt :o .
Dat kwam echt veel te laat op gang en heeft maar net. Echt net lang genoeg gerezen.

Hier het resultaat van de laatste (deze ligt in de koelkast, als 'basis':
pi_135427177
Voorheen altijd een combi oven gebruikt en dat werkte voor geen meter, maar afgelopen zaterdag is mijn ferrari napoli binnengekomen. Ben echt zo groots met dat ding, hoef de bodem niet meer voor te verwarmen en m'n pizza's zijn foto-waardiger geworden.

Gisteren nog even snel een last minute pizza in elkaar geflanst: het deeg had maar 3 uur gestaan en heb maar belegen kaas gebruikt want ik had verder geen kaas. Smaakte wel weer gewoon heerlijk. :P

  † In Memoriam † maandag 13 januari 2014 @ 09:38:04 #24
91830 MaximusTG
pi_135427282
quote:
0s.gif Op zondag 12 januari 2014 23:20 schreef Jornjur het volgende:
hallo!

al een tijdje aan het oefenen, Nu gewisseld naar semolina meel om de pizza goed van de "schep" af te krijgen. Maar dit meel blijft in de oven achter en gaan erg stinken/verbranden in de oven? Heb jullie hier tips voor?
Tja, het meel/de bloem die je gebruikt om te zorgen dat je deeg niet plakt zal altijd licht verbranden/bruin worden. Als je een steen gebruikt om te bakken kan je even met een licht vochtig doekje over de steen gaan na elke pizza.
Verder natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. Maar dat is wel vrij lastig hoor; te weinig en hij blijft vast zitten.
pi_135428982
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 09:38 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Tja, het meel/de bloem die je gebruikt om te zorgen dat je deeg niet plakt zal altijd licht verbranden/bruin worden. Als je een steen gebruikt om te bakken kan je even met een licht vochtig doekje over de steen gaan na elke pizza.
Verder natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. Maar dat is wel vrij lastig hoor; te weinig en hij blijft vast zitten.
Hier had ik eigenlijk geen last van. De steen is zo heet dat het minste meel al genoeg is.
Ik zoek alleen nog een goede schep. Ik gebruik nu een ronde pizza bakplaat. Alleen hier zit op de rand een rand op (klinkt goed).
Een verhoging zeg maar. Als je de pizza er af wilt schuiven flikkert alles er af.en als het te zwaar is dan komt die er niet van af. En als er een tomaat op je steen valt, ja dan weet je al genoeg :o .
die ontplofte bijna haha. Eens zoeken naar een schuif/spatel.
Maarja zijn ook rete makkelijk zelf te maken ...
  † In Memoriam † maandag 13 januari 2014 @ 11:13:01 #26
91830 MaximusTG
pi_135429376
Nee, de semolina /griesmeel wordt gebruikt juist op de pizzaschieter, zodat ie niet aan de plank plakt. Op de steen zelf hoef je niks te doen nee.
pi_135429579
Naja wat je gebruikt komt ook altijd wel op de steen.
Gaat idd erg stinken. Maarja niks aan te doen. De oven volhouden helpt.
pi_135429727
Kun je de steen niet invetten met wat olie? Of is dat geen optie?

Bij bakplaatpizza's werkt dat altijd nog wel redelijk goed.
pi_135430728
Olie gaat toch heel erg walmn in de oven? De oven is circa 300 graden he.
  Moderator maandag 13 januari 2014 @ 12:05:55 #30
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135430774
Steen moet je niks mee doen, ook niet afwassen. Dat is funest voor je steen.
Alleen de eventueel achtergebleven grove stukken er af krabben.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135430833
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 12:05 schreef djkoelkast het volgende:
Steen moet je niks mee doen, ook niet afwassen. Dat is funest voor je steen.
Alleen de eventueel achtergebleven grove stukken er af krabben.
Idd, ja hij is hier thuis eens afgewassen -.- .
Maar hij 'werkt' wel nog steeds. Hij is nu alleen zo glad als maar wat :p .
  Moderator maandag 13 januari 2014 @ 12:14:27 #32
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135431022
quote:
1s.gif Op maandag 13 januari 2014 12:07 schreef Opblaaspop077 het volgende:

[..]

Idd, ja hij is hier thuis eens afgewassen -.- .
Maar hij 'werkt' wel nog steeds. Hij is nu alleen zo glad als maar wat :p .
Als je hem per ongeluk hebt gewassen met afwasmiddel is het meestal einde steen: al je pizza's gaan naar je afwasmiddel smaken.
Zonder dan is hij nog wel te redden, maar moet je hem eerst weer goed (!) laten drogen.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135432549
Jaja natuurlijk. Dat is al bijna een jaar geleden.
Gister de eerste pizza die de oven in ging was zo krokant en stevig dat je hem aan een punt vast kon pakken en zo recht als een plank bleef. Super knapperig. Met het deeg hierboven beschreven. Je moet dan alleen niet teveel op de pizza flikkeren.
  † In Memoriam † maandag 13 januari 2014 @ 17:54:35 #34
91830 MaximusTG
pi_135444402


Paar pizza's gebakken met AH Basic Tarwebloem, omdat er niks anders was.
Beleg: Saus op basis van ingekookte gepureerde spinazie met uitje en knoflook en wat griekse yoghurt, zout en peper. Boerenham, champignons, pijnboompitten en gorgonzola.
  Moderator maandag 13 januari 2014 @ 17:56:27 #35
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135444458
Ik heb eenkorn (einkorn)meel besteld, dat gaan lekkere pizza's worden _O_
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_135445285
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 13:02 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Jaja natuurlijk. Dat is al bijna een jaar geleden.
Gister de eerste pizza die de oven in ging was zo krokant en stevig dat je hem aan een punt vast kon pakken en zo recht als een plank bleef. Super knapperig. Met het deeg hierboven beschreven. Je moet dan alleen niet teveel op de pizza flikkeren.
Gvd. Blijkt mijn moeder vanmiddag dus die staan afgewassen te hebben vanmiddag. Met sop en onder de kraan. Zucht...
pi_135477957
Als ik het pizza deeg uit dit recept maak http://dl.dropboxusercont(...)cept/pizzasimpel.pdf kan ik dan ook eventuele deeg bollen die ik niet gebruik als ik er meederen maak in vriezen en later gebruiken om en pizza van te maken ?
PhotoGear Nikon D5100 met nikon 18-200mm lens en tamron macro 60mm lens en calumet statief en allerlei kleine spulletjes voor de fotografie
  † In Memoriam † dinsdag 14 januari 2014 @ 14:27:03 #38
91830 MaximusTG
pi_135478565
Ja, dat kan ja. Dan zou ik ze na de eerste rijs in bulk en vlak na het opbollen invriezen. En dan in de koelkast laten ontdooien.
pi_135480232
Dank voor het antwoord dan kan ik vast een voorraad in het voren maken voor als ik wat minder tijd heb
PhotoGear Nikon D5100 met nikon 18-200mm lens en tamron macro 60mm lens en calumet statief en allerlei kleine spulletjes voor de fotografie
pi_135545378
quote:
0s.gif Op maandag 13 januari 2014 17:54 schreef MaximusTG het volgende:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Paar pizza's gebakken met AH Basic Tarwebloem, omdat er niks anders was.
Beleg: Saus op basis van ingekookte gepureerde spinazie met uitje en knoflook en wat griekse yoghurt, zout en peper. Boerenham, champignons, pijnboompitten en gorgonzola.
lekker pfff..

bezorg je ook
aandeel Fok! hier te krijgen , pm voor vraagprijs
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 00:51:03 #41
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_135547605
Ik had problemen met een te plakkerig deeg (500g bloem en 300 mL water, zakje gist en een uurtje rijzen). Jet wou totaal niet uitrollen


Vraag me af wat de oorzaak kan zijn, heb zelf 2 opties
1. Teveel volkoren in het meel, heb 405 en 1050 1:1 gemengd

2. Teveel water


Wat is vermoedelijk de oorzaak?
Welk bloem heeft jullie voorkeur: 812 (heb ik proberen te maken door 405 met 1050 te mengen) of 550? Heb beide wel es genoemd zien worden in recepten namelijk.


De smaak was overigens prima, belegd met mozzarella, zelfgemaakte tomatensaus en een soort rauwe ham hier uit de regio.
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 00:52:42 #42
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135547635
De hoeveelheid water is per meel afhankelijk, beter begin je met wat minder, je kunt altijd toevoegen.
Als je je deeg niet genoeg kneedt blijft het ook plakkerig.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 16 januari 2014 @ 10:00:51 #43
385463 Odoaker
THAT'S got spam in it!
pi_135551822
Zout

Na een paar keer vallen en opstaan maak ik nu de lekkerste pizza's. Maar ik moest wel een paar keer schaven aan de verhoudingen van de ingrediënten, zoals deze gegeven worden in de receptformule 2 met zuurdesem (in de pdf aan het begin van dit topic).

Met name de hoeveelheid zout. Er wordt gesteld dat 18 gram zout iets minder is dan 2 theelepels...
Ik weet nog toen ik van te voren het zout afwoog (met een weegschaal dus) dacht: "hmm... lijkt wel een beetje veel." Maar ja, toch doen, zal wel goed zijn...

c_/ De rest van weekend heb heel ik veel water gedronken.

In werkelijkheid weegt één theelepel zout drie gram.
Dus mijn eerste baksels had meer dan drie keer te veel zout. 8)7
pi_135552017
:D

Ik heb maar een weegschaal opgescharreld die ook bij kleine hoeveelheden nauwkeurig is. Had anders ook altijd problemen met het vinden van de juiste hoeveelheid gist.
I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.
  † In Memoriam † donderdag 16 januari 2014 @ 10:10:09 #45
91830 MaximusTG
pi_135552025
Hmm, die omzetting naar teaspoons zal dan misschien niet kloppen, de hoeveelheid zout in grammen is juist wel (iets minder zelfs) zoals het in het originele recept van Jeff Varasano staat.
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 10:19:25 #46
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135552249
Er zijn recepten die met heel veel zout werken, het dubbele van wat wij normaal in brood gebruiken (en dat is tussen 9-10 gram zout per 500g bloem) maar die werken ook anders.
Ik heb het wel eens gemaakt en dan moet je eerst het water met het zout in de kom doen en er moet veel minder gist bij.
Omdat ik verder geen verschil proefte heb ik het bij mijn eigen recept gelaten.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  donderdag 16 januari 2014 @ 10:41:23 #47
385463 Odoaker
THAT'S got spam in it!
pi_135552833
quote:
0s.gif Op donderdag 16 januari 2014 10:10 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, die omzetting naar teaspoons zal dan misschien niet kloppen, de hoeveelheid zout in grammen is juist wel (iets minder zelfs) zoals het in het originele recept van Jeff Varasano staat.
Dan zal misschien in de receptformule tablespoon bedoelt worden in plaats van teaspoon, Een tablespoon zout is namelijk 11 gram.
Waarschijnlijk een kwestie van smaak dan. De laatste keer heb ik 1,1% zout toegevoegd, aanzienlijk minder dan de 3,42% die Jeff Varasano stelt.
  † In Memoriam † donderdag 16 januari 2014 @ 10:44:40 #48
91830 MaximusTG
pi_135552948
Ja, zou goed kunnen hoor. Ik weeg altijd af, behalve de gist, die gaat via de teaspoon. Dus had het nog niet gemerkt.
Gebruik zelf eigenlijk standaard gewoon 2% van de hoeveelheid bloem als zout in het recept.
Maaarrr! Meer pizza-foto's!
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 11:05:10 #49
417715 crew  derLudolf
allround beunhaas
pi_135553511
quote:
0s.gif Op donderdag 16 januari 2014 00:52 schreef djkoelkast het volgende:
De hoeveelheid water is per meel afhankelijk, beter begin je met wat minder, je kunt altijd toevoegen.
Als je je deeg niet genoeg kneedt blijft het ook plakkerig.
10 minuten met een handmixer is niet lang genoeg met zo'n hoeveelheid?
Anyway, aankomend weekend maar weer een poging doen, het is niet anders :+
Kranplätze müssen verdichtet sein
  Moderator donderdag 16 januari 2014 @ 11:06:19 #50
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_135553536
quote:
0s.gif Op donderdag 16 januari 2014 11:05 schreef derLudolf het volgende:

[..]

10 minuten met een handmixer is niet lang genoeg met zo'n hoeveelheid?
Anyway, aankomend weekend maar weer een poging doen, het is niet anders :+
Ik zou het gewoon met de hand kneden, of anders 5 minuten met de mixer en daarna met de hand.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')