SPOILER: Recept 1Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.SPOILER: Recept 2Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Saus:
Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.SPOILER: SausOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Bakken:SPOILER: bakkenOm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com
Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl
Filmpje over deeg opbollen
Filmpjes over deeg vormen
Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza
Een aantal mooie foto's uit het vorige topic
Isegrim:
Gripper:
Terpentin07:
mime_negert:
cous2:
MaximusTG:
Bobbee
Volkoren deeg:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
Nieuwe versie oven DLD9070:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
Oud model bestron oven DLD9016:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]
[ link | afbeelding ]
Aal321
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Yvess
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Ben niet zo'n held in topics openen, mocht het anders moeten...Uitvinder van de biersmiley.SgtPorkbeans
Emmenaren olé oléIk zag dit topic staan bij nieuwe topics, nu heb ik zin aan pizzaJij woont hier ver vandaan, zeggen ze elders in het land
Dan zeg ik, insgelijks, u ook, a'j ‘t zien van dizze kant.Twee pizza's van vanavond;
Belegd met tomatensaus, champignons, bauernschinken, paprika, mozzarella en rucola.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlDat heet rucola, en is erg fris en notig op een pizza. Vind het altijd een goede toevoeging.
Heb een simpel pizzarecept PDF-je gemaakt; dat is ook hoe ik bovenstaande pizza's gemaakt heb:
http://dl.dropbox.com/u/1974016/pizzarecept/pizzasimpel.pdfZin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nldjkoelkast
www.xms.nlOok een recept met weinig gist dus, ik ga die zeker eens proberen, maar dan met spelt.
Lijkt erg op het recept zoals ik het heb gedaan vorige keer, alleen gebruikte ik minder zout. 8g zout op 500g meel.Ik zou vandaag het deeg even mixen in een kom met een handmixer, maar al het deeg kroop bij de deeghaken omhoog tegen de onderkant van de mixer zelf aan. Zodra ik de mixer uitdeed, zakte het deeg weer naar beneden in de kom.. Kan dit komen doordat de mixer misschien in de laagste stand te veel toeren heeft. Of zijn er meer mensen die hier last van hebben.dimmak
bitcoinDat klinkt als SF.quote:Op dinsdag 7 januari 2014 22:31 schreef drahcir058 het volgende:
Ik zou vandaag het deeg even mixen in een kom met een handmixer, maar al het deeg kroop bij de deeghaken omhoog tegen de onderkant van de mixer zelf aan. Zodra ik de mixer uitdeed, zakte het deeg weer naar beneden in de kom.. Kan dit komen doordat de mixer misschien in de laagste stand te veel toeren heeft. Of zijn er meer mensen die hier last van hebben.Uitvinder van de biersmiley.djkoelkast
www.xms.nlMijn pizza's zijn nooit mooi of bijzonder, wel lekker, daarom post ik ze hier maar nietminilot
Nancy boySnotver. Mijn Bestron blijkt de verhuizing niet zonder kleerscheuren doorgekomen te zijn. Bij het pizzabakken zojuist bleek dat de bovenkant niet meer verwarmt.
Daar krijg je een heel lullige pizza bianca van.
(Al is half ongaar deeg nog steeds best lekker, als er maar roomkaas met gepofte knoflook en paddestoel op zit)
..dus voor de pizza erna de reguliere oven maar op de hoogste temperatuur gezet. Ik bak nooit pizza in een gewone oven en ik vond het ook geen succes.
(Ondanks de op zich bijzonder smakelijke gerookte salami)
Snif.
..dus maar een beetje vaart maken met het bouwen van een steenoven in de tuin.Let me see you stripped down to the boneJe kunt toch de steen uit de bestron in de oven leggen?
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet.
Kan niet meer zijn dan een los contactje.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nldjkoelkast
www.xms.nlVolgens mij heeft die steen een metalen rand met metalen handvatten met rubber grip.quote:Op zaterdag 11 januari 2014 20:43 schreef MaximusTG het volgende:
Je kunt toch de steen uit de bestron in de oven leggen?
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet.
Kan niet meer zijn dan een los contactje.
Vanwege dat laatste kan hij niet in de oven. Althans, dat gold voor de versie die ik had.
Ik heb zelf een Jamie Oliver barbecue-pizzasteen gekocht ooit, die past perfect in de oven en is lekker groot.Mwa, dat zijn van die dunne dingetjes; met zo'n metalen onderstelletje toch? Wordt ook onder andere namen verkocht nl.
Beter koop je dan gewoon een flinke chamottotegel. Werkt hier iig prima.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nldjkoelkast
www.xms.nl1,5cm dik, zo vaak maak ik geen pizza. Ik vind die van de pizzeria veel lekkerderquote:Op zaterdag 11 januari 2014 21:31 schreef MaximusTG het volgende:
Mwa, dat zijn van die dunne dingetjes; met zo'n metalen onderstelletje toch? Wordt ook onder andere namen verkocht nl.
Beter koop je dan gewoon een flinke chamottotegel. Werkt hier iig prima.minilot
Nancy boyDat klinkt hoopvol. Dank! Ik zet mijn lief er vandaag met een schroevendraaier aan!quote:Op zaterdag 11 januari 2014 20:43 schreef MaximusTG het volgende:
Oh en die oventjes zijn heel simpel te repareren, zeker als de onderste het nog wel doet.
Kan niet meer zijn dan een los contactje.Let me see you stripped down to the boneAfgelopen woensdag (mini) pizza's gemaakt.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Met mozzarella, champignons, salami, ham, ananas en paprika.Jornjur
uhhh ja tuurlijkhallo!
al een tijdje aan het oefenen, Nu gewisseld naar semolina meel om de pizza goed van de "schep" af te krijgen. Maar dit meel blijft in de oven achter en gaan erg stinken/verbranden in de oven? Heb jullie hier tips voor?Living from vacation to vacation.Opblaaspop077
Opblaaspop077Ook altijd last van. Ik gebruikte daar vandaag type 405 voor. Maar volgens mij is het echte pizzameel veel beter bestand tege hoge temperaturen.
Ik had vandaag 2degen gemaakt. 100/200 en 100/300 meel: 1050/405. De 100/200 met 80% water en de 100/300 met 70%. Ik had mij verekend met het wegen... 5-6 pizza's er uit gehaald.
De 80% is net iets te vochtig om goed te bewerken. En 33% volkoren is te veel. Daar wordt hij een beetje taai ban. De 100/300 was perfect. (Naar maximus pdfje hierboven).
Alleen ik had maar 7gr verse gist gebruikt .
Dat kwam echt veel te laat op gang en heeft maar net. Echt net lang genoeg gerezen.
Hier het resultaat van de laatste (deze ligt in de koelkast, als 'basis':
sammeh
meh.Voorheen altijd een combi oven gebruikt en dat werkte voor geen meter, maar afgelopen zaterdag is mijn ferrari napoli binnengekomen. Ben echt zo groots met dat ding, hoef de bodem niet meer voor te verwarmen en m'n pizza's zijn foto-waardiger geworden.
Gisteren nog even snel een last minute pizza in elkaar geflanst: het deeg had maar 3 uur gestaan en heb maar belegen kaas gebruikt want ik had verder geen kaas. Smaakte wel weer gewoon heerlijk.
Tja, het meel/de bloem die je gebruikt om te zorgen dat je deeg niet plakt zal altijd licht verbranden/bruin worden. Als je een steen gebruikt om te bakken kan je even met een licht vochtig doekje over de steen gaan na elke pizza.quote:Op zondag 12 januari 2014 23:20 schreef Jornjur het volgende:
hallo!
al een tijdje aan het oefenen, Nu gewisseld naar semolina meel om de pizza goed van de "schep" af te krijgen. Maar dit meel blijft in de oven achter en gaan erg stinken/verbranden in de oven? Heb jullie hier tips voor?
Verder natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. Maar dat is wel vrij lastig hoor; te weinig en hij blijft vast zitten.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlOpblaaspop077
Opblaaspop077Hier had ik eigenlijk geen last van. De steen is zo heet dat het minste meel al genoeg is.quote:Op maandag 13 januari 2014 09:38 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Tja, het meel/de bloem die je gebruikt om te zorgen dat je deeg niet plakt zal altijd licht verbranden/bruin worden. Als je een steen gebruikt om te bakken kan je even met een licht vochtig doekje over de steen gaan na elke pizza.
Verder natuurlijk zo min mogelijk gebruiken. Maar dat is wel vrij lastig hoor; te weinig en hij blijft vast zitten.
Ik zoek alleen nog een goede schep. Ik gebruik nu een ronde pizza bakplaat. Alleen hier zit op de rand een rand op (klinkt goed).
Een verhoging zeg maar. Als je de pizza er af wilt schuiven flikkert alles er af.en als het te zwaar is dan komt die er niet van af. En als er een tomaat op je steen valt, ja dan weet je al genoeg .
die ontplofte bijna haha. Eens zoeken naar een schuif/spatel.
Maarja zijn ook rete makkelijk zelf te maken ...Nee, de semolina /griesmeel wordt gebruikt juist op de pizzaschieter, zodat ie niet aan de plank plakt. Op de steen zelf hoef je niks te doen nee.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlOpblaaspop077
Opblaaspop077Naja wat je gebruikt komt ook altijd wel op de steen.
Gaat idd erg stinken. Maarja niks aan te doen. De oven volhouden helpt.Kun je de steen niet invetten met wat olie? Of is dat geen optie?
Bij bakplaatpizza's werkt dat altijd nog wel redelijk goed.Opblaaspop077
Opblaaspop077Olie gaat toch heel erg walmn in de oven? De oven is circa 300 graden he.djkoelkast
www.xms.nlSteen moet je niks mee doen, ook niet afwassen. Dat is funest voor je steen.
Alleen de eventueel achtergebleven grove stukken er af krabben.Opblaaspop077
Opblaaspop077Idd, ja hij is hier thuis eens afgewassen -.- .quote:Op maandag 13 januari 2014 12:05 schreef djkoelkast het volgende:
Steen moet je niks mee doen, ook niet afwassen. Dat is funest voor je steen.
Alleen de eventueel achtergebleven grove stukken er af krabben.
Maar hij 'werkt' wel nog steeds. Hij is nu alleen zo glad als maar wat :p .djkoelkast
www.xms.nlAls je hem per ongeluk hebt gewassen met afwasmiddel is het meestal einde steen: al je pizza's gaan naar je afwasmiddel smaken.quote:Op maandag 13 januari 2014 12:07 schreef Opblaaspop077 het volgende:
[..]
Idd, ja hij is hier thuis eens afgewassen -.- .
Maar hij 'werkt' wel nog steeds. Hij is nu alleen zo glad als maar wat :p .
Zonder dan is hij nog wel te redden, maar moet je hem eerst weer goed (!) laten drogen.Opblaaspop077
Opblaaspop077Jaja natuurlijk. Dat is al bijna een jaar geleden.
Gister de eerste pizza die de oven in ging was zo krokant en stevig dat je hem aan een punt vast kon pakken en zo recht als een plank bleef. Super knapperig. Met het deeg hierboven beschreven. Je moet dan alleen niet teveel op de pizza flikkeren.
Paar pizza's gebakken met AH Basic Tarwebloem, omdat er niks anders was.
Beleg: Saus op basis van ingekookte gepureerde spinazie met uitje en knoflook en wat griekse yoghurt, zout en peper. Boerenham, champignons, pijnboompitten en gorgonzola.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlOpblaaspop077
Opblaaspop077Gvd. Blijkt mijn moeder vanmiddag dus die staan afgewassen te hebben vanmiddag. Met sop en onder de kraan. Zucht...quote:Op maandag 13 januari 2014 13:02 schreef Opblaaspop077 het volgende:
Jaja natuurlijk. Dat is al bijna een jaar geleden.
Gister de eerste pizza die de oven in ging was zo krokant en stevig dat je hem aan een punt vast kon pakken en zo recht als een plank bleef. Super knapperig. Met het deeg hierboven beschreven. Je moet dan alleen niet teveel op de pizza flikkeren.Als ik het pizza deeg uit dit recept maak http://dl.dropboxusercont(...)cept/pizzasimpel.pdf kan ik dan ook eventuele deeg bollen die ik niet gebruik als ik er meederen maak in vriezen en later gebruiken om en pizza van te maken ?PhotoGear Nikon D5100 met nikon 18-200mm lens en tamron macro 60mm lens en calumet statief en allerlei kleine spulletjes voor de fotografieJa, dat kan ja. Dan zou ik ze na de eerste rijs in bulk en vlak na het opbollen invriezen. En dan in de koelkast laten ontdooien.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlDank voor het antwoord dan kan ik vast een voorraad in het voren maken voor als ik wat minder tijd hebPhotoGear Nikon D5100 met nikon 18-200mm lens en tamron macro 60mm lens en calumet statief en allerlei kleine spulletjes voor de fotografieThezappa
Fok!dealerlekker pfff..quote:Op maandag 13 januari 2014 17:54 schreef MaximusTG het volgende:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Paar pizza's gebakken met AH Basic Tarwebloem, omdat er niks anders was.
Beleg: Saus op basis van ingekookte gepureerde spinazie met uitje en knoflook en wat griekse yoghurt, zout en peper. Boerenham, champignons, pijnboompitten en gorgonzola.
bezorg je ookaandeel Fok! hier te krijgen , pm voor vraagprijsderLudolf
allround beunhaasIk had problemen met een te plakkerig deeg (500g bloem en 300 mL water, zakje gist en een uurtje rijzen). Jet wou totaal niet uitrollen
Vraag me af wat de oorzaak kan zijn, heb zelf 2 opties
1. Teveel volkoren in het meel, heb 405 en 1050 1:1 gemengd
2. Teveel water
Wat is vermoedelijk de oorzaak?
Welk bloem heeft jullie voorkeur: 812 (heb ik proberen te maken door 405 met 1050 te mengen) of 550? Heb beide wel es genoemd zien worden in recepten namelijk.
De smaak was overigens prima, belegd met mozzarella, zelfgemaakte tomatensaus en een soort rauwe ham hier uit de regio.Kranplätze müssen verdichtet seindjkoelkast
www.xms.nlDe hoeveelheid water is per meel afhankelijk, beter begin je met wat minder, je kunt altijd toevoegen.
Als je je deeg niet genoeg kneedt blijft het ook plakkerig.Odoaker
THAT'S got spam in it!Zout
Na een paar keer vallen en opstaan maak ik nu de lekkerste pizza's. Maar ik moest wel een paar keer schaven aan de verhoudingen van de ingrediënten, zoals deze gegeven worden in de receptformule 2 met zuurdesem (in de pdf aan het begin van dit topic).
Met name de hoeveelheid zout. Er wordt gesteld dat 18 gram zout iets minder is dan 2 theelepels...
Ik weet nog toen ik van te voren het zout afwoog (met een weegschaal dus) dacht: "hmm... lijkt wel een beetje veel." Maar ja, toch doen, zal wel goed zijn...
De rest van weekend heb heel ik veel water gedronken.
In werkelijkheid weegt één theelepel zout drie gram.
Dus mijn eerste baksels had meer dan drie keer te veel zout.
Ik heb maar een weegschaal opgescharreld die ook bij kleine hoeveelheden nauwkeurig is. Had anders ook altijd problemen met het vinden van de juiste hoeveelheid gist.I hope you can see this because I'm doing it as hard as I can.Hmm, die omzetting naar teaspoons zal dan misschien niet kloppen, de hoeveelheid zout in grammen is juist wel (iets minder zelfs) zoals het in het originele recept van Jeff Varasano staat.Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nldjkoelkast
www.xms.nlEr zijn recepten die met heel veel zout werken, het dubbele van wat wij normaal in brood gebruiken (en dat is tussen 9-10 gram zout per 500g bloem) maar die werken ook anders.
Ik heb het wel eens gemaakt en dan moet je eerst het water met het zout in de kom doen en er moet veel minder gist bij.
Omdat ik verder geen verschil proefte heb ik het bij mijn eigen recept gelaten.Odoaker
THAT'S got spam in it!Dan zal misschien in de receptformule tablespoon bedoelt worden in plaats van teaspoon, Een tablespoon zout is namelijk 11 gram.quote:Op donderdag 16 januari 2014 10:10 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, die omzetting naar teaspoons zal dan misschien niet kloppen, de hoeveelheid zout in grammen is juist wel (iets minder zelfs) zoals het in het originele recept van Jeff Varasano staat.
Waarschijnlijk een kwestie van smaak dan. De laatste keer heb ik 1,1% zout toegevoegd, aanzienlijk minder dan de 3,42% die Jeff Varasano stelt.Ja, zou goed kunnen hoor. Ik weeg altijd af, behalve de gist, die gaat via de teaspoon. Dus had het nog niet gemerkt.
Gebruik zelf eigenlijk standaard gewoon 2% van de hoeveelheid bloem als zout in het recept.
Maaarrr! Meer pizza-foto's!Zin in pizza? Simpel pizzarecept - Uitgebreid pizzarecept! - DIY pizzaschep - Bestron Alfredo Tuning - kookkompas.nlderLudolf
allround beunhaas10 minuten met een handmixer is niet lang genoeg met zo'n hoeveelheid?quote:Op donderdag 16 januari 2014 00:52 schreef djkoelkast het volgende:
De hoeveelheid water is per meel afhankelijk, beter begin je met wat minder, je kunt altijd toevoegen.
Als je je deeg niet genoeg kneedt blijft het ook plakkerig.
Anyway, aankomend weekend maar weer een poging doen, het is niet andersKranplätze müssen verdichtet seindjkoelkast
www.xms.nlIk zou het gewoon met de hand kneden, of anders 5 minuten met de mixer en daarna met de hand.quote:Op donderdag 16 januari 2014 11:05 schreef derLudolf het volgende:
[..]
10 minuten met een handmixer is niet lang genoeg met zo'n hoeveelheid?
Anyway, aankomend weekend maar weer een poging doen, het is niet anders
Forum Opties Forumhop: Hop naar: