abonnement Unibet Coolblue
  FOK!-Schrikkelbaas zondag 19 januari 2014 @ 11:16:26 #201
862 Arcee
Look closer
pi_135669090
quote:
'Utopia kan nooit lukken en ik vraag me af of de deelnemers dat weten'


Vonk De zoektocht naar de ideale samenleving in het tv-programma Utopia gaat mislukken, schrijft Mark van Vugt. Bij gebrek aan familiebanden, God en vijanden zullen klaplopers de overhand krijgen.

Bestaat Utopia, de ideale samenleving? En zou je er willen wonen? Of beter: hoelang zou je het er uithouden? Die vragen stellen de volgers van het gelijknamige SBS6-program-ma waarin vijftien volwassen Nederlanders hun eigen Utopia van de grond proberen te tillen in een loods nabij Hilversum. Het is een fascinerende productie uit de stal van John de Mol, die waarschijnlijk wereldwijd gekopieerd gaat worden. Maar ik vraag me af of de deelnemers zich realiseren dat Utopia niet bestaat. Utopia betekent in het Grieks letterlijk een 'niet-bestaande plek'. Utopia kán ook helemaal niet bestaan en er zijn goede wetenschappelijke redenen waarom ook dit sociale experiment in mineur zal eindigen.

De zoektocht naar Utopia is van alle tijden. Klassieke filosofen als Plato en Thomas More creëerden op papier hun eigen versie van de ideale samenleving in de tijd waarin ze leefden. More's Utopia kende geen geld en particulier bezit, er was vrijheid van godsdienst, en iedereen had recht op een huis, werk, ziekenzorg en zelfs euthanasie. Later verzonnen filosofen van socialistische, kapitalistische en ecologische huize hun eigen versie van de ideale samenleving. Milieugoeroes zagen in Utopia hun ideaal van 'terug naar de natuur', terwijl religieuze leiders Utopia gebruikten om een sekte te stichten.

Eigenbelang gaat voor groepsbelang
Het probleem van Utopia zit hem in de menselijke natuur. Elke groep heeft namelijk te maken met klaplopers (freeriders in het Engels) oftewel mensen die wel profiteren van een lekker maal, een goede matras of een rokende schoorsteen, maar die daar zelf niet voor willen (of kunnen) werken. Kortom, eigenbelang gaat voor groepsbelang. Naarmate de tijd vordert nemen de klaplopers in de groep de overhand en valt het Utopisch ideaal in duigen.

Dit conflict tussen eigenbelang en algemeen belang heet in het wetenschappiaans een sociaal dilemma. De evolutie heeft oplossingen bedacht voor dit soort sociale dilemma's, maar die ontbreken vaak in Utopische samenlevingen.

De eerste oplossing is verwantschap. Mensen (en dieren) houden meer rekening met anderen als die hun genen delen, familie dus. De Utopianen proberen hardnekkig een familiegevoel te creëren want er wordt veel geknuffeld en gekust, net als bij onze vlooiende apenneefjes en -nichtjes. Maar uiteindelijk blijven het genetische vreemdelingen van elkaar.

Een andere oplossing is wederkerigheid: ik doe iets voor jou als jij iets voor mij doet. Dat werkt op kleine schaal in Utopia, bijvoorbeeld serveerster Charlotte geeft een sigaret aan aannemer Paul, die belooft dat zij bij de kachel mag zitten die hij net heeft gemaakt. Maar in een grote groep werkt wederkerigheid niet omdat je niet precies kunt bijhouden wie wat aan wie schuldig is. Er is weliswaar een taakverdeling, maar de Utopianen houden zich er niet aan en sommigen (ondernemer Hakim) bemoeien zich overal mee, tot groot verdriet van anderen (huisvrouw Vanessa). Bovendien zullen de Utopianen minder voor elkaar over hebben naarmate de maandelijkse verkiezingen naderen waarin telkens een Utopiaan wordt verstoten.

Straffen
De psychologie suggereert nog een andere oplossing: iemands reputatie. Het idee is dat mensen zich omwille van een goede reputatie beter gaan gedragen in de groep. Dat speelt natuurlijk een rol in Utopia en er wordt al flink geroddeld in elkaars afwezigheid (bijvoorbeeld door Hakim). Evolutionair wetenschappers denken dat taal uiteindelijk is geëvolueerd bij de mens om te roddelen over elkaar en ieders bijdrage aan de groep. Maar dat voorkomt niet dat mensen zich als klaplopers gedragen als niemand het ziet, bijvoorbeeld door 's nachts stiekem brood te stelen.

Een andere oplossing voor het sociale dilemma is straf. De grote vraag is wie er in Utopia dan de straffen gaat uitdelen. Straffen is kostbaar omdat je als Utopiaan het risico loopt dat iedereen bang voor je wordt of je niet meer pruimt en wegstemt. Collectieve straffen zoals het buitensluiten van bepaalde mensen zijn beter uitvoerbaar. De maandelijkse stemronde kan worden gebruikt om klaplopers buiten te sluiten. Hoe zit het met leiderschap? Het beste zou zijn als er leiders opstaan die het straffen op zich nemen en recht spreken - levenskunstenares Billy lijkt een ideale kandidaat - maar dat creëert ongelijkheid en het risico van machtsmisbruik. En het is in strijd met het utopische ideaal.

De mens heeft in de geschiedenis nog een andere oplossing verzonnen, namelijk religie. Als iedereen gelooft in een machtige God die alles ziet wat je doet, zelfs als het door je medemensen niet wordt opgemerkt, dan bedenkt men zich wel voordat men brood steelt. De religieuze Andrea doet inderdaad verwoede pogingen om haar God aan de man te brengen in Utopia en dat lijkt aan te slaan. In tijden van wanhoop wordt iedereen wel een beetje religieus.

Dreiging
Ten slotte wijst sociaalpsychologisch onderzoek uit dat een groep zich beter organiseert als er een externe dreiging is, bijvoorbeeld een natuurramp of een conflict met een andere groep. Het Nederlandse egalitarisme wordt wel toegeschreven aan de dreiging van het water waartegen men zich georganiseerd moest verdedigen ongeacht rang of stand. Ik weet echter niet of de makers van Utopia hebben voorzien in een natuurramp of een vijandelijke overname door een nabijgelegen kamp.

Kortom: de utopische ideale samenleving bestaat niet. Als we ver teruggaan in de tijd, dan zien we onze voorouders die in relatief egalitaire groepen leefden onder primitieve omstandigheden. Maar dit waren geen 'vrijheid-blijheid-hippieculturen'. De gelijkheid moest hardnekkig worden verdedigd tegen klaplopers en machtswellustelingen - vaak van het mannelijke geslacht - en desnoods met geweld.

Het is de vraag of de SBS6-Utopianen, dan wel de programmamakers dit voor ogen hebben. Naarmate de tijd verstrijkt zal Utopia wellicht meer gaan lijken op Huxleys Brave New World, met een bovenklasse van alfa's en bèta's die het voor het zeggen hebben - de Pauls en Hakims van deze wereld met een paar leuke meiden om zich heen - en een onderklasse van gamma's en delta's die hun lot in dit tv-experiment maar moeten accepteren tot de volgende verkiezingsronde.

Mark van Vugt (1967) is evolutionair psycholoog en hoogleraar aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij heeft een blog op Volkskrant.nl/Vonk.

Bron: Volkskrant
  Redactie Frontpage zondag 19 januari 2014 @ 13:55:10 #202
1150 crew  SunChaser
Leuker wordt het niet
pi_135673903
Dat Socialclub item, hilarisch
  † In Memoriam † dinsdag 21 januari 2014 @ 15:51:25 #206
137949 Disana
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 15:51:56 #207
249559 crew  Lavenderr
pi_135762261
Volgens Balk heeft De Gouden Kooi haar veel gebracht. “Niet dat het me zonder Kooi niet gelukt was alles zo op de rails te krijgen als nu. Maar door deze samenloop van omstandigheden heb ik wel mijn kalender op de markt kunnen brengen en ben ik Afrojack tegengekomen met wie ik drie jaar samen ben geweest.”

:')
  dinsdag 21 januari 2014 @ 17:24:07 #209
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_135766143
Mooie mijlpalen!
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
  Moderator dinsdag 21 januari 2014 @ 18:03:25 #210
249559 crew  Lavenderr
pi_135767686
quote:
10s.gif Op dinsdag 21 januari 2014 17:24 schreef Copycat het volgende:
Mooie mijlpalen!
Uhuh.
pi_135795696
SBS 6 denkt na over uitzendduur Utopia

SBS 6 denkt momenteel na over de ideale uitzendduur van haar kijkcijfersucces Utopia. Dat bevestigt zenderbaas René Oosterman vandaag in De Telegraaf. Utopia staat in de schema’s als een 30 minuten durend programma, maar maandag en dinsdag waren dat er 40. “We zijn momenteel aan het discussiëren over de lengte van het programma. Zo kijken we naar de plek en de duur van het reclameblok, en ook naar hoeveel tijd we nodig hebben om het verhaal te vertellen.“

Verder wil Oosterman dat de vertraging tussen de livestreams en de uitzendingen op televisie wordt verkort. “We proberen de vertraging, nu een dag of zes, terug te brengen naar vijf dagen”, zegt hij. “Dat is best veel tijd, maar die hebben we nodig om tot een echte uitzending te komen.”

Tv-maken kost nu eenmaal tijd, aldus Oosterman. “Het tv-programma is een samenvatting, waar ook muziek en een voice-over bij komen. Bovendien bieden we via internet kijkers live de directe beelden; die snelheid zullen we op tv nooit kunnen evenaren.”

Utopia is met dagelijks minstens een miljoen kijkers het succesvolste vooravondprogramma van SBS 6 ooit.
pi_135796413
quote:
0s.gif Op woensdag 22 januari 2014 11:58 schreef bdd8 het volgende:
SBS 6 denkt na over uitzendduur Utopia

SBS 6 denkt momenteel na over de ideale uitzendduur van haar kijkcijfersucces Utopia. Dat bevestigt zenderbaas René Oosterman vandaag in De Telegraaf. Utopia staat in de schema’s als een 30 minuten durend programma, maar maandag en dinsdag waren dat er 40. “We zijn momenteel aan het discussiëren over de lengte van het programma. Zo kijken we naar de plek en de duur van het reclameblok, en ook naar hoeveel tijd we nodig hebben om het verhaal te vertellen.“

Verder wil Oosterman dat de vertraging tussen de livestreams en de uitzendingen op televisie wordt verkort. “We proberen de vertraging, nu een dag of zes, terug te brengen naar vijf dagen”, zegt hij. “Dat is best veel tijd, maar die hebben we nodig om tot een echte uitzending te komen.”

Tv-maken kost nu eenmaal tijd, aldus Oosterman. “Het tv-programma is een samenvatting, waar ook muziek en een voice-over bij komen. Bovendien bieden we via internet kijkers live de directe beelden; die snelheid zullen we op tv nooit kunnen evenaren.”

Utopia is met dagelijks minstens een miljoen kijkers het succesvolste vooravondprogramma van SBS 6 ooit.
Echt niet, 10 dagen is het momenteel. Gisteren was het feest van zaterdag 10 januari pas te zien.
pi_135799705
Bron: Telegraaf


wo 22 jan 2014, 05:30
Bewoners gaan gebukt onder emoties
’Heftigheid Utopia onderschat’
Colette van den Dongen - Boegman
AMSTERDAM -

Terwijl kandidaten van eerdere realityshows als Big Brother en De gouden kooi er niet over piekerden zelf te vertrekken, heeft amper drie weken na de start al de tweede Utopia-bewoner het beloofde land verlaten. Zijn het de ontberingen, is het de kou of kunnen de kandidaten gewoon niet met elkaar opschieten? De bewoners van Utopia gaan gebukt onder hun gevoelens. Dat na Lindy nu ook Harold zijn biezen heeft gepakt, is volgens (klinisch) psycholoog Huub Buijssen niet zo vreemd. „De heftigheid van dit avontuur wordt onderschat. Je kunt je op dit soort emoties helemaal niet voorbereiden.”

Harold besloot gisteren, na een periode van heimwee, het hek van het Utopia-terrein in Laren definitief achter zich dicht te trekken. Harold: „Ik miste mijn vrouw en kinderen vreselijk. Ook kwam het verdriet dat ik heb om mijn overleden vader plotseling boven. Het gevoel van gemis, dat wilde ik mijn kinderen niet langer aandoen.”

Ook voor hem was de hoge boete die hij moest betalen omdat hij Utopia eerder verliet geen beletsel.

Hoe kan het dat eerdere realityavonturen dit effect niet op de kandidaten hadden? Het grootste verschil met Big Brother en De gouden kooi is volgens psycholoog Huub Buijssen het ontbreken van structuur. „Bij de andere twee realityprogramma’s hadden de bewoners meer houvast. Ze kregen bijvoorbeeld een opdracht of wisten dat er een tas met boodschappen zou worden gebracht. Bij Utopia is niets zeker. Er zijn geen regels waaraan ze zich kunnen vasthouden. Die onzekerheid zorgt ervoor dat ze eerder geneigd zijn om af te haken. Dan komen de gevoelens van heimwee naar boven.”

„De bewoners zullen zelf in de veronderstelling zijn dat ze goed voorbereid aan Utopia zijn begonnen”, denkt Huub. „Ze hebben zich bepaalde situaties voorgesteld en daar al oplossingen voor bedacht. Maar de werkelijkheid blijkt dan ineens heel anders. Hoe goed je ook over een bepaalde situatie nadenkt, het gevoel erbij kun je niet creëren. Dat ondervind je pas op het moment zelf.”
Snoeihard

„Je kunt het vergelijken met een partner door wie je wordt verlaten”, verduidelijkt Huub. „Wanneer je in het huwelijksbootje stapt, is de kans een op drie dat dit uitmondt in een scheiding. Dat weet je vooraf, want dit zijn de cijfers. Voor je gevoel houd je daar rekening mee. Maar op het moment dat je daadwerkelijk door je man of vrouw in de steek wordt gelaten, komt het nog steeds snoeihard aan. Dat gevoel is overweldigend.”

Dat kan ex-Utopia-inwoner Lindy, die als eerste vrijwillig het programma verliet, beamen: „Dat ik zoveel heimwee zou krijgen had ik vooraf niet kunnen bedenken. Terwijl ik echt dacht dat ik wist waaraan ik begon. Ik zou mij volledig op de dieren storten, samen met de anderen plannen maken, maar ook mijn eigen gang gaan. Op een of andere manier lukte het toch niet om mijn draai te vinden. Ik sliep slecht, had het koud en miste mijn thuis verschrikkelijk. Zo erg dat ik er niet meer omheen kon.”

Huub: „Heimwee is een gevoel dat je niet opzij kunt zetten. Ook al zegt je verstand iets anders, je kunt het niet negeren. Op een gegeven moment beïnvloedt het je functioneren. Dat zag je bij Lindy, bij Harold, maar ook de overige bewoners krijgen ermee te maken. Bij Harold kwam daar een soort verlate rouw bij kijken. Die gevoelens komen boven wanneer de structuur wordt weggenomen. Het klinkt vreemd, maar heel veel mensen hebben behoefte aan sleur.”

Harold heeft inmiddels zijn vrouw en kinderen in zijn armen kunnen sluiten. „Ik wilde niet dat zij mij net zo zouden missen als ik mijn overleden vader mis. Bovendien had ik last van suikerziekte en het afvallen. Mijn hele lichaam deed zeer. Ik moest gewoon naar huis.”
Falen

Volgens Huub kunnen de bewoners die uit Utopia zijn gestapt het nog best lastig krijgen. „Er zal toch een gevoel van falen naar boven komen. Weken hebben ze hier naar toegeleefd, ze dachten erop te zijn voorbereid en nu hebben ze opgegeven. Doordat de omgeving zal benadrukken dat zij het zelf ook nooit hadden kunnen volhouden, zal dit gevoel wel snel verdwijnen.”

Lindy: „Ik baal inderdaad dat ik het heb opgegeven, maar het gelukkige gevoel dat ik weer thuis ben, overheerst. Ik heb geleerd dat ik thuis mijn eigen Utopia heb, met mensen om mij heen die van mij houden.”

Vandaag zullen de huidige inwoners stemmen wie Utopia moet verlaten. „Ieder krijgt drie punten te verdelen. De punten kunnen aan één persoon worden gegeven, maar ook worden verdeeld onder de kandidaten. De drie inwoners met de meeste punten zijn dan genomineerd”, legt de woordvoerster van SBS6 uit.

Ondertussen staan drie nieuwe aspirant-inwoners te trappelen om het terrein te betreden. Tot morgenochtend tien uur kan er via de site gestemd worden door paspoorthouders, en dan weten we welke twee nieuwe kandidaten hun intrede mogen doen. Maandag zal de groep dan beslissen welke nieuwkomer mag blijven. Deze nieuwkomer beslist op zijn beurt welke van de genomineerde inwoners naar huis moet.”

Colette Boegman
Ik heb kanker en verder ben ik gewoon dezelfde.
  woensdag 22 januari 2014 @ 15:07:57 #214
356822 Speedball
14.gif in je peopert
pi_135803294


Die schuur :')
pi_135809942
quote:
Heftigheid Utopia wordt onderschat

Geplaatst op Wed 22 Jan 2014 om 14:31
De bewoners van Utopia onderschatten de heftigheid van de SBS 6-show. Dat stelt psycholoog Huub Buijssen vandaag in De Telegraaf. Buijssen verbaast zich er niet over dat er al twee kandidaten zijn opgestapt. “De heftigheid van dit avontuur wordt onderschat. Je kunt je op dit soort emoties helemaal niet voorbereiden. Bij de andere twee realityprogramma’s Big Brother en De Gouden Kooi hadden de bewoners meer houvast. Ze kregen bijvoorbeeld een opdracht“, zegt hij.

Bij Utopia is dat anders. “Bij Utopia is niets zeker. Er zijn geen regels waaraan ze zich kunnen vasthouden. Die onzekerheid zorgt ervoor dat ze eerder geneigd zijn om af te haken. Dan komen de gevoelens van heimwee naar boven.”

De bewoners denken goed voorbereid te zijn aan Utopia. “Maar de werkelijkheid blijkt dan ineens heel anders. Hoe goed je ook over een bepaalde situatie nadenkt, het gevoel erbij kun je niet creëren. Dat ondervind je pas op het moment zelf.”
When everything is coming your way, you're in the wrong lane.
pi_135859733
Ik kan het niet meer terugvinden maar gisteren ook wel een leuk gesprek op notabene SBS in een showprogramma met Patty en Bridget dat ging ongeveer zo:

Bridget: op de livestreams zijn vanavond de nominaties geweest.
Patty: Ja er zitten er nu nog 15 ...
Bridget: Nee Lindy en Harold zijn er uit.
Patty: Ohja er zitten er nog 14.
Bridget: Nee Harold is er ook uit.
Patty: Dat is nog niet op tv geweest.
Bridget: Ik heb het toch over de live stream.
Patty Ohja, er zitten er nog 13, nou Jimmy is dus ook genomineerd.
Bridget: Jimmy? Die is er net in en nog niet eens op tv geweest (veel gelach).

Dan nog even afkraken van de kandidaten, vooral Peter moet het ontgelden.

:+
When everything is coming your way, you're in the wrong lane.
  Moderator donderdag 23 januari 2014 @ 21:17:58 #218
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_135868450
nu.nl

quote:
SBS past realityserie Utopia mogelijk aan

SBS brengt mogelijk veranderingen aan in de realityserie Utopia.
Dat laat SBS donderdagavond weten in een persbericht.

De zender vraagt kijkers een enquête in te vullen en past naar aanleiding van de uitkomst mogelijk het programma aan.

"Omdat we het belangrijk vinden om te weten wat onze kijkers en volgers van Utopia vinden", legt zendermanager René Oosterman uit in een verklaring. "Kijkers en volgers kunnen daar hun mening geven."

Utopia, waarin kandidaten een nieuw bestaan opbouwen, wordt sinds 6 januari uitgezonden. De eerste aflevering wist 1,5 miljoen kijkers te boeien.

Woensdagavond zakte het aantal kijkers van het door John de Mol bedachte programma naar 796 duizend kijkers. Het was de eerste keer dat de show minder dan een miljoen mensen wist te boeien.
Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_135870415
Dat klinkt toch wat anders dan het "we maken ons geen zorgen" van vanmorgen.
pi_135880759
RTL maakt zich ook geen zorgen.

quote:
RTL juicht succes Utopia toe: 'Dit kan voor SBS de gamechanger worden'
Door: Thijs van Soest − 21/01/14, 12:25

© ANP. RTL-baas Bert Habets spreekt na door de redactie van mediavakblad Broadcast Magazine uitgeroepen te zijn tot Omroepman van het jaar 2013.
De top van RTL Nederland vindt het huidige succes van SBS6 met Utopia in de vooravond 'fantastisch'. 'Gezonde concurrentie is geen bedreiging voor de martkleider', beweert RTL-CEO Bert Habets.

© anp.
TV-producent John de Mol op de set van Utopia.
'Hoewel de rest van de programmering van SBS6 daar nog niet heel veel van merkt, kan het de gamechanger van 2014 worden. Ik juich het toe!', schrijft Habets in een persoonlijke column op de RTL-site naar aanleiding van zijn verkiezing tot omroepman van het jaar, vorige week. Habets stelt dat Utopia het 'boven verwachting goed doet', bij het al jaren kwakkelende SBS.

Scholten: 'RTL Duitsland geïnteresseerd'
Niet alleen de RTL-topman is 'blij' met het succes van de concurrent, ook de directeur content van RTL, Matthias Scholten, juicht de kijkcijferhit toe, zo bleek onlangs tijdens een bijeenkomst van de Broadcast Media Society. 'Ik vind het succes van Utopia fantastisch. Onze RTL-collega in Duitsland probeert het format zelfs te kopen.'

De reallife-soap van Talpa, het mediabedrijf van John de Mol - tevens minderheidsaandeelhouder van SBS Nederland - scoort al twee weken ruim 1 miljoen kijkers per aflevering om 19:30 uur 's avonds. Voor die tijd haalde SBS6 in de vooravond niet meer dan een krappe 300.000 kijkers. De hele zender kan van het succes profiteren, denken mediakenners. RTL-topman Habets wijst in zijn column ook op de 'gunfactor': 'Mij wordt elk jaar wel door iemand gezegd dat het toch een keer een beetje minder mag gaan met RTL. Misschien wordt dat ingegeven door ons Hollandse calvinisme en onze natuurlijke sympathie voor de underdog.'

Habets gaat in het artikel verder in op de al jaren durende successen van zijn familiezender RTL4. Volgens hem ligt 'vanzelfsprekendheid' op de loer. 'Het is een bekend gevaar dat altijd op de loer ligt. Je ziet op een gegeven moment je tekortkomingen niet meer en gaat geloven in je eigen onoverwinnelijkheid. Gelukkig zijn wij bij RTL veel te ambitieus om in te dutten. Diezelfde ambitie houdt ons al vijf jaar lang aan de top.'

Sterren Springen
SBS6 komt binnenkort ook in het weekend weer met nieuwe amusementsprogramma's, in de hoop ook daar weer een vuist te kunnen maken tegen de concurrentie. Vanaf april keren Sterren Springen en Bloed, Zweet & Tranen weer terug op het scherm. De SBS-zendermanagers hopen in ieder geval dat de rust terugkeert na het rumoer rond de aandeelhouders Sanoma en Talpa.

SBS-programmabaas René Oosterman liet zich er vorige week tijdens de eerder genoemde Broadcast-bijeenkomst ook over uit: 'Sanoma kan nu zien dat één hit andere programma's mee kan trekken. Het zijn golfbewegingen, ook RTL zal dat weer een keer merken.' Volgens Oosterman is het succes van Utopia 'lekker voor ons, voor het vak én voor de reclamewereld'.

Weer een vertrek
Ondertussen lopen de uitzendingen van Utopia nog ruim 11 maanden door. Gisteravond werd duidelijk dat een tweede bewoner het Utopia-terrein vrijwillig wil verlaten. Beveiliger Harold ziet het niet meer zitten en is bereid zijn ingelegde borgsom op te geven voor een vroegtijdig vertrek.

Volgens een woordvoerster van SBS6 betekent dit niet dat het systeem van de borgsommen niet werkt. 'Het is geen gevangenis, je kunt mensen niet tegen hun wil vasthouden. Als iemand eruit wil, moet diegene eerst met een psycholoog praten en krijgt daarna nog 24 uur bedenktijd. Dat nu al twee deelnemers dat hebben gedaan, hadden wij ook niet verwacht, maar het is ook voor de makers een nieuw en onvoorspelbaar programma.'
When everything is coming your way, you're in the wrong lane.
  Moderator vrijdag 24 januari 2014 @ 11:06:16 #221
819 crew  Gert
spreekt voor zich
pi_135885602
quote:
Amerikaanse Fox koopt Utopia

van onze redactie
AMSTERDAM - Utopia is binnenkort ook in Amerika op de buis te zien.

John de Mols Talpa heeft Utopia verkocht aan het Amerikaanse network FOX. ,,Utopia wordt het grootste en meest ambitieuze sociale experiment dat ooit op televisie is uitgezonden", zegt Simon Andreae van FOX.

Het programma wordt geproduceerd door Talpa's eigen vestiging in Los Angeles. De Mol vervult daarbij de rol van 'executive producer'. Volgens Talpa is er al belangstelling uit een flink aantal landen. Net als bijna drie jaar geleden bij het tot internationale hit uitgegroeide The Voice is een Amerikaanse zender de eerste buitenlandse klant. Utopia zal in De VS wekelijks te zien zijn op tv en 24/7 online.

In Nederland vertonen de kijkcijfers deze week even een grillig verloop. Na de dip van woensdagavond, toen Utopia op SBS6 voor het eerst onder het miljoen kijkers zakte, werd het programma gisteren door 1.157.000 gezien.
Voor de volledigheid dit bericht ook even hier. Er is ook een apart topic voor geopend.
Er zijn Europese landen waar een groter bevolkingsdeel moeite heeft de eindjes aan elkaar te knopen, maar waar supermarktgevechten om rollen zacht Page-toiletpapier toch uitblijven.
pi_135886250
quote:
0s.gif Op zondag 19 januari 2014 11:16 schreef Arcee het volgende:
Ik weet echter niet of de makers van Utopia hebben voorzien in een natuurramp of een vijandelijke overname door een nabijgelegen kamp.
Dat zou wel vet zijn. Een beetje zoals the Walking Dead.
Hakim kan dan The Governor zijn.

/geek mode off
  Moderator vrijdag 24 januari 2014 @ 17:33:54 #223
388664 crew  Dotteke
pi_135900045
Utopia sneller op tv

AMSTERDAM - SBS6 gaat naar aanleiding van een enquête onder de kijkers van Utopia de tijd verkorten tussen de live streams en de uitzending op tv. De vertraging is inmiddels opgelopen tot ruim een week. Zo zagen de tv-kijkers deelneemster Lindy pas deze week woensdag vertrekken, acht dagen nadat zij Utopia daadwerkelijk had verlaten

90 procent van de ruim 13.000 respondenten zegt het liefst weinig tijd te zien verstrijken tussen de live streams en de tv-uitzending. SBS6 brengt vanaf maandag de vertraging terug tot enkele dagen. Volgens de zender is die tijd nodig voor het selecteren van de belangrijkste verhaallijnen, montage en nabewerking. De Utopia-app is inmiddels 270.000 keer gedownload.

http://www.telegraaf.nl/p(...)sneller_op_tv__.html

[ Bericht 3% gewijzigd door Gert op 24-01-2014 18:00:20 ]
Wie mij niet heeft grootgebracht, zal mij ook niet klein krijgen!
pi_136166369
Maandrecensie van Utopia in Het Parool

quote:
'Utopia' is een woongroep voor mensen met een hoge irritatiefactor (*)

De eerste maand van Utopia, de nieuwste realityshow van John de Mol, zit erop. Maar of dat nog een heel jaar leuk blijft, valt ernstig te betwijfelen.

UTOPIA

'Hallo, kunnen we het even centraal houden? Dank. Dan wil ik even wat zeggen nu.' Zo communiceren de vijftien deelnemers aan Utopia die op een voormalig militair oefenterrein in het Gooi een nieuwe maatschappij proberen op te bouwen. Andere geregeld voorkomende uitspraken zijn 'daar wil ik even op antwoorden' en 'ik ben het even helemaal zat'.

Jankend van de heimwee
Die laatste uitspraak is vooral vaak te horen uit de mond van Billy, een kunstenares met licht neurotische en ADHD-achtige trekjes. Kijken naar Utopia, de nieuwste realityshow van John de Mol, is je vooral ergeren. Aan het gedrag van de Utopianen. Aan aannemer Paul, die op dag één al jankend van de heimwee tegen de twee koeien stond aan te praten.

Je ergeren aan de Limburgse oliebollenbakker Hakim, manipulator eersteklas, die naar personen verwijst met 'wat' ('De zes mensen wat gestemd hebben') en die na 28 dagen trots verkondigde dat het hem eindelijk gelukt was zichzelf te bevredigen. De zweverige en zeer gelovige Andrea spant wat dat betreft misschien nog wel de kroon. Toen haar stiefdochter overleed, hield ze met de groep een herdenkingsdienst waarin ze na een gebed Samen zijn van Willeke Alberti begon te zingen.

Nagel aan zijn doodskist
Nederland keek met kromme tenen. Saillant detail is overigens dat een vrouw die claimt Andrea's eigen dochter te zijn de Utopiaan op Facebook de huid vol schold omdat Andrea nooit naar haar bloedeigen dochter zou hebben omgekeken. Ook ín Utopia was niet iedereen even gelukkig met Andrea's kerkdienst. De toch al niet zo populaire en redelijk botte Peter had weinig boodschap aan dat 'hartstikke leuke gebedje'. Te veel gezweef, vond hij. Zijn Utopia was feesten en lol maken. Het was de nagel aan zijn doodskist. Hij kon, na een chaotische en voor de kijker lastig te volgen stemprocedure, deze week zijn biezen pakken.

De inwoners begonnen met een gure, kale loods en een stal met twee koeien en een tiental kippen. 'Wordt het ultiem geluk of complete chaos?' vroeg De Mol zich voor de start af. Dat is ook de ondertitel van het programma, maar Utopia verwordt in rap tempo tot een nieuwe 'Big brother' of 'De gouden kooi'. Binnen enkele dagen wisten de Utopianen al stroom, water, licht en bedden te regelen.

Geld verdienen
Inmiddels hebben ze ook de beschikking over een wc, wasmachine en laptop met internet. De kijker die op ontberingen zat te wachten, komt bedrogen uit. Dat gold ook voor mensen die op internet én televisie keken. Door de zes dagen vertraging op tv was het alsof je keek naar een voetbalwedstrijd waarvan je de uitslag al wist én de doelpunten al had gezien. Sinds deze week is de vertraging teruggebracht tot 48 uur.

Geld verdienen blijkt niet zo moeilijk in Utopia. Het is op televisie - er kijken dagelijks rond de miljoen mensen - dus genoeg zieltjes die maar wat graag tegen betaling op televisie een bootcamp volgen van worstelaar Emil, hun hond in de hondenkennel dumpen, een pannenkoek komen eten of een rondleiding volgen.

Swiebertje
Ondertussen ontwikkelt Utopia zich zo steeds meer tot een woongemeenschap die meedraait in de samenleving. Tot grote frustratie van zwerver Rienk, de enige die het boek Utopia van sir Thomas More gelezen schijnt te hebben en die op blote voeten rondloopt. Idealistische hippie die hij is, trachtte hij in een ultieme poging het tij te keren door een stapel bankbiljetten te verbranden. De andere inwoners verklaarden hem voor gek. 'Je bent nog belachelijker dan Swiebertje,' beet drammer Paul hem toe.

Nee, een nieuwe samenlevingsvorm zal De Mols 'Utopia' ons niet opleveren. Het is meer een woongemeenschap van mensen met een hoog irritatiegehalte. Kunstenaar Ruud, die na vier dagen alweer door zijn medebewoners werd weggestemd ten faveure van Laura, noemde Utopia terecht 'een egocratie'.

Kijken naar deze egocratie is een guilty pleasure voor mensen die zich graag ergeren, vooral leuk als je samen de kandidaten kunt afzeiken. Maar of dat nog een heel jaar leuk blijft, valt ernstig te betwijfelen.

Televisie: Utopia
Gezien: januari 2014
Waar: SBS6

(Door: Vincent Smits)
  vrijdag 31 januari 2014 @ 12:58:07 #225
61646 Copycat
I am a trigger hippie
pi_136167323
Goeie analyse. Kan me er iig wel in vinden.
Curiosity cultured the cat
Hoge dames vangen veel wind
Whadda ya hear! Whadda ya say!
What is any ocean but a multitude of drops?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')