abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_134441863

(Met dank aan Sunnythesun)

Het zou in UVT kunnen, in TRV misschien ook wel, maar na wat overleg in SPT, omdat het alles behalve voor mietjes is, dat wandelen:

*O* Het nu nog kleine maar hopelijk straks grotere topic voor (Berg)wandelen, hiken en alles wat daarbij hoort; in binnen- en buitenland. *O*

:? Wat is dat alles?

• Deel je wandelavonturen
• Raad wandelroutes aan
• Tips en vragen over kleding, schoeisel, etc.
• Navigatiemateriaal
• Etc.

=======================================================================

Sites met wandelroutes:

Nederland:

http://gpstracks.nl/index.php --> Een site met verschillende GPS tracks, vnl Nederland, maar ook België, Frankrijk en Duitsland
http://www.knapzakroutes.nl --> Knapzakroutes in Drenthe, hoort wel een boekje bij wat je moet aanschaffen
http://www.wandelbeeld.nl/ --> Wandelingen in de Achterhoek
http://www.ontrack.nl/ --> Website met vooral Nederlandse routes (ook GPS)
http://wandelzoekpagina.nl --> Website met vooral Nederlandse routes

Belgie
http://www.wandelknooppunt.be --> Wandelknooppunten-planner Belgie

Verenigd Koninkrijk:

http://www.walkingbritain.co.uk --> Wandelroutes van het hele VK, ingedeeld per National Park
http://www.walkhighlands.co.uk/ --> Wandelroutes en GPS tracks in Schotland
http://www.walkingenglishman.com --> site met wandelroutes en -verslagen met gpx bestanden van een groot deel van het VK

Europa overig:

http://www.tenerife-reisgids.be/tenerife_wandelen.asp --> Routes op Tenerife
http://wanderland.myswitzerland.com/en/welcome.cfm --> site met routes in Zwitserland (inclusief stafkaarten etc)

Geheel Europa en Wereldwijd:

http://www.everytrail.com/ --> Wereldwijd. Site waar je je tracks kunt uploaden en delen incl foto's, tevens mooie grafiekjes kunt verkrijgen

=======================================================================
Tips voor Materialen:

Schoenen:

http://www.hiking-site.nl/materialen_schoenen.php

Kamperen:

=======================================================================
De Openingspost kan op den duur hopelijk een handig naslagwerk worden voor wandelroutes, (web)winkels voor materiaal en algemene tips.

Dus, deel hier je mooie wandelingen/routes, avonturen, foto's en verslagen in binnen- en buitenland.
In the coolest little capital of the world
pi_134442027
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 09:44 schreef SeLang het volgende:

[..]

:P

[..]

Van Jiri naar Everest Basecamp/ Kala Pattar en terug + eventuele zij-uitstapjes/ detours, afhankelijk van omstandigheden. Alles over land dus geen vliegtuigen enzo. Alles in m'n uppie, geen guides/ porters.
quote:
7s.gif Op donderdag 19 december 2013 09:50 schreef Sloggi het volgende:

[..]

Mooie route, daar ben ik ook geweest. Aanrader! Gidsen heb je niet nodig, wel kan een boekje handig zijn. Tip: Trekking in the Everest region, compact boekje met duidelijke routebeschrijvingen, ook van minder bekende paden in die regio.

Ik denk dat jij de passen ook wel weet te warderen, ik heb Cho La gedaan. Hoe goed die te doen is zo vroeg in het jaar weet ik niet, ik was er in november-december.

Mocht je in zijn voor een extra hoog avontuur: Imja Tse (ca. 6000 m.) is goed te doen zonder enige klimervaring, je hebt wel een gids nodig en een klimvergunning. Dat maakt het wat prijzig (alles is relatief, ik was zo'n 500 dollar kwijt geloof ik, maar ik was met een paar anderen), maar het was wel een geweldige ervaring.
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 10:17 schreef Drebbelman het volgende:
Die route heb ik vorig jaar ook gedaan, zeker aan raden (hetzelfde handige boekje als Sloggi gebruikt). Naast de Cho-La toen ook nog de Renjo-La pas gedaan, en van alle uitzichtpunten (Gokyo, 5th Lake, Kala Pattar) vond ik dit toch wel het mooiste uitzicht op Everest hebben. Via Thame weer teruggekeerd. Zeker aan te raden, en vooral een heerlijk rustige route itt de Gokyo vallei. Ik was er in oktober dus weet ook niet of dit in het voorjaar ook zo goed te doen is.

Als je de tijd hebt zou ik ook de monastery in Junbesi bezoeken. Ik ben daar destijds uitgenodigd in hun keuken en werd volgestopt met noodles en butter tea en kreeg nog een zak vol lekkernijen mee ook. Die gastvrijheid is onovertroffen en vind je bijvoorbeeld in het toeristische Tengboche nooit.
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 10:17 schreef SeLang het volgende:

[..]

Bedankt voor de link. Ik denk dat ik dat boekje ook bestel. Cho La is inderdaad ook een optie waar ik naar kijk en ik heb er in principe de tijd voor. Maar eerst ter plekke zien hoe de omstandigheden zijn kwa sneeuw enzo. Bovendien is dat een route die ik niet in m'n eentje ga doen dus dat doe ik alleen als er een leuk groepje is waar ik bij kan aanhaken.

Ik kijk ook erg uit naar het middle hills gedeelte (Jiri-Lukla). Rododendron begint te bloeien en middle hills zijn fantastisch kwa vogeltjes. Op m'n vorige trek heb ik ook zo genoten van die "lagere" bergen.
quote:
7s.gif Op donderdag 19 december 2013 10:19 schreef Sloggi het volgende:
De natuur is prachtig tussen Jiri en Lukla. Het is ook niet zo toeristisch, dat merk je ook wel aan de mensen. Op een gegeven moment zat ik 's avonds bij een gezin naar een Nepalese versie van Steven Seagal te kijken :').
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 10:20 schreef Drebbelman het volgende:

[..]

Daar ga je geen spijt van krijgen inderdaad. Prachtige dorpjes en uitzichten op wat de Nepalezen hun 'heuvellland' noemen. :)

Het zijn wel wat zwaardere/langere dagen dan de dagen die je krijgt zodra je op de 'everest highway' komt vanaf Cheplung. Het is constant klimmen en dalen. :)
In the coolest little capital of the world
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 19 december 2013 @ 10:36:12 #3
78918 SeLang
Black swans matter
pi_134442259
Ik moet nog wel even wat warme kleren regelen. In Langtang Valley eind oktober kwam ik gewoon weg met een paar fleeces en een windproof jasje er overheen (ook op bijna 5000 meter) en heb het nooit koud gehad. Maar nu heb ik wat meer nodig denk ik. Een donzen jas + slaapzak huur ik wel in Kathmandu. Maar warme sokken, muts, warme handschoenen...allemaal dingen die ik thuis nooit nodig heb...
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_134442347
Warme handschoenen heb ik niet nodig gehad. De jas heb ik eigenlijk alleen 's avonds aan gehad. Ik had een vrij dikke (en zware) donsjack gehuurd, achteraf had ik liever een dunnere gehuurd en een extra trui aangetrokken.

Kopen is overigens ook een optie, het imitatiespul is best goedkoop in Kathmandu en soms best goed. Kwestie van opletten.
pi_134442390
Het is er volgens mij in het voorjaar wel iets warmer dan in het najaar, maar ik had toen in oktober, in de dagen dat ik rond de 5000 zat (Lobuche, Gorak Shep, Gokyo) elke nacht rond de -10/-12 gemeten in de slaapcabine. Ik had toen wat geinvesteerd in merino ondershirtjes, die zijn echt hemels bij elke temperatuur.

Van Jiri tot Namche kan het nog best heel warm zijn (30+) en je kunt zelfs in Namche nog veel goedkoop imitatiespul kopen/huren, dat scheelt weer wat slepen in die eerste week. Je komt er op de terugweg ook weer langs, en dan zou je het misschien weer terug kunnen verkopen.
In the coolest little capital of the world
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 19 december 2013 @ 11:06:42 #6
78918 SeLang
Black swans matter
pi_134443069
Ik zit bij Everest in het midden van maart

Dit is de temperatuur in Gorak Shep:



Misschien overschat ik de kou en op de vorige treks had ik meer problemen met warmte dan met kou. Maar... liever iets teveel meenemen dan te weinig kwa warme kleren.

Huren in Namche heb ik ook aan gedacht. Ik zit eigenlijk vooral met die slaapzak in m'n maag want dat is het zwaarste en neemt de meeste ruimte in. In Langtang en Gorepani trek had ik nieteens een slaapzak mee want alle lodges hadden dekens. Maar ik hoorde dat er op de Everest route soms tekorten zijn. Dat wordt dan dus 2-3kg extra meetorsen plus 1kg voor een jas :(

Kopen is eigenlijk geen optie, zelfs als het goedkoop is. Een donsjacket huur je in Kathmandu voor 60 roepies per dag (¤0,45) en een donzen slaapzak voor 80 (¤0,60). Het zijn ook dingen die je verder nauwelijks meer gebruikt. Het liefst zou ik eigenlijk spullen huren in Namche maar hoe zit het daar met beschikbaarheid en prijs voor dat soort dingen? je hebt bovendien geen erg sterke onderhandelingspositie als je al daar bent :D
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 19 december 2013 @ 11:10:23 #7
78918 SeLang
Black swans matter
pi_134443175
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 10:42 schreef Drebbelman het volgende:
Ik had toen wat geinvesteerd in merino ondershirtjes, die zijn echt hemels bij elke temperatuur.
Welke btw?
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_134443470
Oef, dat is wel koud. Dan heb je denk ik zowel een donzen slaapzak als de dekens die lodges aanbieden beide wel nodig denk ik, hehe.
Op zich kun je het in je slaapzak wel redelijk makkelijk warm krijgen, desnoods laat je een fles vullen met warm water, leg je die in je slaapzak en heb je de dag erna meteen drinkwater. Het ergste vond ik het opstaan, 'smorgens of als je 'snachts naar de wc moet. Het verlaten van de warmte van je slaapzak en in je slaapkleding naast je bed staan is echt verschrikkelijk. Bij de koudste plekken liet ik bepaalde lagen gewoon aan, met als enige reden dat ik ze niet uit of opnieuw aan hoefde te doen.

Ik heb zelf geen ervaring met dingen huren in Namche, maar er zijn echt veel winkels en ik weet dat huren er mogelijk is. Gemiddeld genomen is het er wel duurder dan Kathmandu, want de spullen moet er ook naar toe gedragen worden. Overigens is het de vraag hoe lang die imitatiekleding nog aangeboden kan worden in Namche. Dit spul werd namelijk vaak vanuit Tibet aangevoerd, maar Nepal heeft de pas waarover dit gebeurde gesloten om oneerlijke concurrentie met de Nepalezen zelf te voorkomen.

Wat betreft het merino spul, ik had ruim voor mijn reis aanbiedingen in de gaten gehouden en heb er toen er een mooie actie was bij de Bever wat Icebreaker spul gehaald, twee shirts met lange mouwen en een lange onderbroek. Shirtjes met korte mouwen had ik nog van een eerdere reis. Als je ze niet in een aanbieding koopt is dat spul superduur, maar het is het echt waard. Ze zijn relaxed bij elke temperatuur en bovendien stinken ze niet.
In the coolest little capital of the world
pi_134443786
Iemand nog leuke tips voor wandelen met bagage-vervoer in Duitsland, liefst ergen richting Hannover? Moet daar zijn voor een bruiloft in mei en dacht een paar dagen te gaan wandelen als we er toch zijn. Had al iets in de buut van Osnabrück gevonden maar als iemand nog tips heeft...
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 19 december 2013 @ 11:31:45 #10
78918 SeLang
Black swans matter
pi_134443799
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 11:19 schreef Drebbelman het volgende:

Ik heb zelf geen ervaring met dingen huren in Namche, maar er zijn echt veel winkels en ik weet dat huren er mogelijk is. Gemiddeld genomen is het er wel duurder dan Kathmandu, want de spullen moet er ook naar toe gedragen worden.
Het is duurder maar daar staat tegenover dat je het ook minder lang hoeft te huren. Ik denk dat ik beneden Namche geen donzen jas meer nodig heb en ook geen hele warme slaapzak. Dus het hele stuk van Jiri-Namche en Namche-Jiri hoef je dan niets te huren en niets extra te dragen. Ik zit overigens ook niet in het piek seizoen (oct-nov is drukker)
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_134443834
Een donsslaapzak is écht nodig. Die kun je huren en eventueel ook kopen. Ik heb er toen een gekocht voor ongeveer 60 euro. Die was warm genoeg, maar begon op een gegeven moment wel aardig wat veren te verliezen aan het einde van de vier weken, maar ik heb er geen spijt van.

Huren in Namche is inderdaad duurder, maar het scheelt je natuurlijk ook gewicht van en naar Jiri. De slaapzak zou ik in KTM regelen, een donsjack in Namche. Er is in Namche meer dan genoeg aanbod.
  User die je het meest gemist hebt 2022 donderdag 19 december 2013 @ 11:43:34 #12
78918 SeLang
Black swans matter
pi_134444118
In Kyanjin Gompa (3870m) had ik eind oktober voldoende aan de dekens in de lodge. Namche ligt op 3440m. Dus ik zou denken dat ik beneden Namche wel zonder dons kan. Maar goed, jij bent er al geweest en ik niet... :P
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
pi_134444263
Ik durf je niet te vertellen of je dekens kunt krijgen onder Lukla, maar als dat wel zo is zul je het inderdaad niet snel koud krijgen. Ik vind het fijner om in mijn eigen spullen te slapen, daarom zou ik de slaapzak meteen meenemen.
  vrijdag 20 december 2013 @ 11:40:41 #14
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_134483246
Met welke leeftijd kan je een kind eigenlijk zelf laten hiken? Mijn zoon wil in de komende jaren met een vriend gaan hiken, en de heren willen gelijk Noorwegen of Zweden in duiken. Hij vind zelf dat hij al heel goed kan kaart lezen en een compas gebruiken want hij heeft er z'n scouting badges voor gehaald.
Maar aangezien hij dit voorjaar net 15 wordt, heb ik zo m'n bedenkingen.
Dat hij de natuur in wil, en vuurtje stoken etc ben ik helemaal voor, maar het moet wel verantwoord blijven natuurlijk. Dus een weekendje hiken in bv. de Eifel lijkt me een beter beginpunt. Wat zouden jullie doen?
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
  User die je het meest gemist hebt 2022 vrijdag 20 december 2013 @ 12:29:27 #15
78918 SeLang
Black swans matter
pi_134484921
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 11:40 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Met welke leeftijd kan je een kind eigenlijk zelf laten hiken? Mijn zoon wil in de komende jaren met een vriend gaan hiken, en de heren willen gelijk Noorwegen of Zweden in duiken. Hij vind zelf dat hij al heel goed kan kaart lezen en een compas gebruiken want hij heeft er z'n scouting badges voor gehaald.
Maar aangezien hij dit voorjaar net 15 wordt, heb ik zo m'n bedenkingen.
Dat hij de natuur in wil, en vuurtje stoken etc ben ik helemaal voor, maar het moet wel verantwoord blijven natuurlijk. Dus een weekendje hiken in bv. de Eifel lijkt me een beter beginpunt. Wat zouden jullie doen?
Ik denk dat hij met die skills al meer weet/kan dan de meesten. Als backup zou je hem nog een GPS kunnen geven voor als hij verdwaald raakt in de mist ofzo. Kan een eenvoudige (evt tweedehands) zijn, zolang die maar coordinaten kan geven die je kunt matchen met de kaart.
"If you want to make God laugh, tell him about your plans"
Mijn reisverslagen
  zondag 29 december 2013 @ 11:15:38 #16
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_134819464
Ik wil over 2 jaar (zomer 2015) een meerdaagse wandeltocht/trektocht gaan doen met een vriend. Hij heeft ervaring met dit soort tochten, dit heeft hij vroeger een aantal keer met zijn ouders in Noorwegen gedaan. Ik heb dus (afgezien van wat wandelingen tijdens vakanties) geen wandelervaring.

Dit jaar zijn we samen een week in Schotland geweest (hij was er 3 weken, ik ging 1 week mee). Dat lijkt me een mooie omgeving, maar helaas niet met een mooiweer garantie. Zelfde geld eigenlijk voor Noorwegen denk ik.

Dan zouden andere optie's de pyreneeën of de alpen zijn. Maar daarvan is het nadeel denk ik dat het heel erg op en neer is. We willen namelijk geen superzware tocht met heel veel hoogtemeters. Natuurlijk ontkom je er niet aan in bergachtig gebied, want als we alleen vlak willen kunnen we beter over het strand lopen.

Om een kleine inschatting te geven van hoe we er fysiek voor staan, we hebben in de vakantie de Ben Nevis beklommen en afgedaald in 6 uur tijd. Inclusief een flinke pauze boven aan de top. En allebei beschikken we over doorzettingsvermogen.
Leuk wel dat je dan op de heenweg een groepje indiërs inhaalt die al niet al te snel gingen, om ze vervolgens na een uur dalen weer tegen te komen. Toen vroegen ze hoe ver het nog was en of het slim was om door te gaan. Terwijl er 1 al er uit zag alsof hij bijna dood ging van vermoeidheid :')
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  zondag 29 december 2013 @ 19:31:56 #17
11102 knep
Mountainfreak
pi_134840288
Zo het wandel / hike / klim-jaar is weer voorbij maar eens kijken wat ik van mijn plannen waar heb kunnen maken :o.

quote:
14s.gif Op zondag 6 januari 2013 22:26 schreef knep het volgende:
Doelen voor 2013:

- Weer eens de kennedymars lopen :Y Gehaald en binnen de 12 uur
- Groot aantal zware hikes in Eifel, Ardennen en Vogezen, zo rond de 25 à 30 km met 1000-1500 hm's. :Y Mooie tochten gelopen in vooral de Eifel en Oostenrijk
- C1 basiscursus Alpinisme volgen :N Niet aan toegekomen, schuift naar 2014
- 2 à 3 4000ers beklimmen in Wallis :N Geen enkele 4000er, wel de Grossglockner en 2 x 3500+
Het jaar heb ik in ieder geval afgelopen dinsdag afgesloten met een tocht van 43 km met 1500 meter omhoog naar bedevaartsoord Banneux. De zware omstandigheden maakten de tocht extra heroïsch :).

Plannen voor het komend jaar zijn eigenlijk niet veel anders, wederom Kennedymars en wellicht zelfs de vierdaagse. Wellicht het nieuwe jaar ook goed beginnen met een tocht direct op 1 januari :P.
pi_134843721
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 11:15 schreef kanovinnie het volgende:
Ik wil over 2 jaar (zomer 2015) een meerdaagse wandeltocht/trektocht gaan doen met een vriend. Hij heeft ervaring met dit soort tochten, dit heeft hij vroeger een aantal keer met zijn ouders in Noorwegen gedaan. Ik heb dus (afgezien van wat wandelingen tijdens vakanties) geen wandelervaring.

Dit jaar zijn we samen een week in Schotland geweest (hij was er 3 weken, ik ging 1 week mee). Dat lijkt me een mooie omgeving, maar helaas niet met een mooiweer garantie. Zelfde geld eigenlijk voor Noorwegen denk ik.

Dan zouden andere optie's de pyreneeën of de alpen zijn. Maar daarvan is het nadeel denk ik dat het heel erg op en neer is. We willen namelijk geen superzware tocht met heel veel hoogtemeters. Natuurlijk ontkom je er niet aan in bergachtig gebied, want als we alleen vlak willen kunnen we beter over het strand lopen.

Om een kleine inschatting te geven van hoe we er fysiek voor staan, we hebben in de vakantie de Ben Nevis beklommen en afgedaald in 6 uur tijd. Inclusief een flinke pauze boven aan de top. En allebei beschikken we over doorzettingsvermogen.
Leuk wel dat je dan op de heenweg een groepje indiërs inhaalt die al niet al te snel gingen, om ze vervolgens na een uur dalen weer tegen te komen. Toen vroegen ze hoe ver het nog was en of het slim was om door te gaan. Terwijl er 1 al er uit zag alsof hij bijna dood ging van vermoeidheid :')
Waarom niet deze zomer? Gewoon de weken vooraf een beetje wandelen met je rugzak om af en toe. Keertje weekendje oefenen op de veluwe of de ardennen en je weet het wel, of een dagje met rugzak 20 km duinen lopen..

Maarehm, wat betreft bestemming: bergen zijn natuurlijk wel heel leuk ivm de afwisseling, het uitzicht en de frisse lucht. Zuidkant van de alpen is de beste optie wbt het weer. De aosta is heel mooi en heeft onbemande shelters waar je gebruik van kan maken. De dolomieten zijn erg druk, die zou ik afraden (alhoewel erg mooi). Zwitserland is erg hoog op sommige plekken, dus bijna klimmen. In Oostenrijk heb je ook wat minder heftig gebied. In het echt hooggebergte heb je veel kans op onweer, maar dit komt meestal eind van de middag. Ik heb een paar zomers gewerkt in de alpen en het kan verkeren, maar het is er altijd mooi. En ja, de tochten zijn wel wat zwaarder, maar des te relaxter is het lopen van hut naar hut.

Een tocht in scandinavie is ook prachtig. Noorwegen is ruiger dan zweden en bovendien veel duurder. In zuid zweden is het weer in de zomer vaak prima en de tochten zijn middelzwaar. Waar je heel mooi kan wandelen en kanoen is glaskogen:

http://glaskogen.se/

Je kunt daar voor een paar euro een kaartje kopen en dan in het gebied wandelen. Er zijn routes en shelters met vuurplaats en hout waar je dan gebruik van mag maken. Lekker fikken, forel vissen, bessen plukken en alcoholarm bier meezeulen... Superleuk, natuurlijk is het weer niet 100% zeker, maar dat is nergens in een leuk wandelgebeid...meestal zijn die groen, dus enigzins vochtig.

Ik kan je scandinavie als beginner prima aanraden, maar als je Ben Nevis echt leuk vond ga je de alpen ook echt leuk vinden. Dit is allemaal wel wat waarder en je moet je relaiseren dat het hooggebergte best gevaarlijk kan zijn. Niet enorm dramatisch (als je van de gletschers blijft en op de paden blijft), maar wel genoeg om je even in te lezen.

Als je zorgt voor de juiste spullen heb je de leukste vakantie ooit. Ik heb in ieder geval mijn favo vakantiebestemming: wildkamperen en wandelen, waar dan ook (in de winter is ook tof!).

Verder is in de eiffel, de ardennen, vogezen vanalles mogelijk en vaak iets minder zwaar. Al geldt altijd dat je zelf kan kiezen hoe zwaar het wordt. Blijf je in het dal dan is het in chamonix echt prima te doen (maar niet zo leuk), ga je 6x op en neer een bergje op dan kan de eiffel verrot zwaar zijn.

[ Bericht 6% gewijzigd door Spanky78 op 29-12-2013 20:38:33 ]
Whatever...
  zondag 29 december 2013 @ 20:58:36 #19
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_134845914
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 20:32 schreef Spanky78 het volgende:

[..]

Waarom niet deze zomer? Gewoon de weken vooraf een beetje wandelen met je rugzak om af en toe. Keertje weekendje oefenen op de veluwe of de ardennen en je weet het wel, of een dagje met rugzak 20 km duinen lopen..

Maarehm, wat betreft bestemming: bergen zijn natuurlijk wel heel leuk ivm de afwisseling, het uitzicht en de frisse lucht. Zuidkant van de alpen is de beste optie wbt het weer. In het echt hooggebergte heb je veel kans op onweer, maar dit komt meestal eind van de middag. Ik heb een paar zomers gewerkt in de alpen en het kan verkeren, maar het is er altijd mooi. En ja, de tochten zijn wel wat zwaarder, maar des te relaxter is het lopen van hut naar hut.

Een tocht in scandinavie is ook prachtig. Noorwegen is ruiger dan zweden en bovendien veel duurder. In zuid zweden is het weer in de zomer vaak prima en de tochten zijn middelzwaar. Waar je heel mooi kan wandelen en kanoen is glaskogen:

http://glaskogen.se/

Je kunt daar voor een paar euro een kaartje kopen en dan in het gebied wandelen. Er zijn routes en shelters met vuurplaats en hout waar je dan gebruik van mag maken. Lekker fikken, forel vissen, bessen plukken en alcoholarm bier meezeulen... Superleuk, natuurlijk is het weer niet 100% zeker, maar dat is nergens in een leuk wandelgebeid...meestal zijn die groen, dus enigzins vochtig.

Ik kan je scandinavie als beginner prima aanraden, maar als je Ben Nevis echt leuk vond ga je de alpen ook echt leuk vinden. Dit is allemaal wel wat waarder en je moet je relaiseren dat het hooggebergte best gevaarlijk kan zijn. Niet enorm dramatisch (als je van de gletschers blijft en op de paden blijft), maar wel genoeg om je even in te lezen.

Als je zorgt voor de juiste spullen heb je de leukste vakantie ooit. Ik heb in ieder geval mijn favo vakantiebestemming: wildkamperen en wandelen, waar dan ook (in de winter is ook tof!)
Dat was eigenlijk omdat ik dit jaar nog met mijn vriendin op vakantie zou gaan en dan dat jaar daarna dan weer op "mannen" vakantie kon
Ondertussen is het uit, dus het zou ook deze zomer kunnen.
Als je dit leest, ik moest het nog ter sprake brengen.

Dit heb ik ook een keer gelopen: http://app.strava.com/activities/19645960

Sowieso is het plan wel om op de paden te blijven. Ik moet er ook bij zeggen dat we (of iig ik) wel een route willen lopen waar je niet in polonaise loopt zegmaar. twee? jaar terug ben ik bij de Eiger in de buurt geweest, daar kon je dan in een 1 daagse trip naar de berghut lopen en dan de volgende dag terug. Kwamen we helaas pas achter toen we bij de hut halverwege waren en je moest reserveren, anders waren we nog wel doorgegaan.

Ik ga liever de bergen in dan over "vlak" land zoals ik dat gezien heb op de Hardangervidda was een paar jaar terug (maar daar kan ik me toen ook compleet in vergist hebben)

Spullen moet ik ook nog aanschaffen. Ik heb wel een lowe alpine backpack van 70+15 liter klik
Ik heb een thermorest matje wat niet al te groot is, en een kleine maar warme slaapzak (polyester). Qua kleding zal ik wel nog het 1 en ander moeten kopen. Schoenen, sokken (neem aan dat er andere sokken nodig zijn dan standaard sokken), een broek (goretex ding denk ik?) en waarschijnlijk nog wel wat andere kleding. kookgerei is ook voor handen.

Ik heb nog een hoop voor te bereiden denk ik :')
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
pi_134848722
Yup, maar de voorbereiding is de helft van de lol.

Als je die tocht zo hebt gelopen als ik hem daar zie dan ga je in de alpen echt prima overleven qua conditie. De rugzak is even wennen, maar 2000 hoogtemeters omhoog en omlaag is een flinke tippel, veel tochten in de alpen kun je makkelijk mikken op 1000 hoogtemeters, met rugzak is dat een leker tochtje, heb je nog zat tijd voor pauze, koffie, relaxen enz.

Wat betreft kleding: goede schoenen is een must, ikzelf heb meindls met goretex (island pro), maar zorg voor goed passende schoenen die lekker stevig zijn. De oude B/C schoenen zijn fijn als je een rugzak meeneemt. En inderdaad; goede sokken, niet op bezuinigen! Schoenen goed inlopen ook.. anders krijg je blaren als je gevoelig bent.

Verder; zorg voor een waterdichte buitenlaag; goretex vind ik nog steeds het beste. Verder neem je weinig kleding mee, maar wel spullen die je in lagen kunt dragen. Een kort lijstje van wat ik vaak meenam is het volgende (voor een langere tocht in de bergen):

- Schoenen
- Huttensloffen (zo licht mogelijk) (soms teva's als we echt langer gingen wildkamperen, ik wil graag die meindls uit als ik een kampje heb)
- 3 paar falke wandelsokken
- Buitenlaag (jas+broek) van goretex
- Goed fleecevest
- Skipulli (dun fleece) (niet als het echt mooi weer is, wel als je echt hoog komt ivm kou)
- 2 sportshirts (geen katoen, maar van die dingen met moisture wicking gedoe)
- Afristbroek liefst beetje elastisch (liefst 2x)
- 3 onderbroeken
- Dunne muts
- Dunne handschoenen
- Gletsjerbril (icm sneeuwvelden)

Hiermee houd je het makkelijk 2 weken uit qua kleding, eventueel spoel je wat uit. Verder had ik het volgende bij:
- Slaapzak
- Bivakzak of zeiltje (voor wildkamperen) of een lichte tent voor een duo
- Matje
- Survivalkitje met: spiegeltje, draadzaag, esbit + firestick, breeklichtje, ORS zout, Eten voor minstens 1 dag, waterzuiveringstabletten, visgerei, koperdraad, anti-diarreepillen, ibuprofen, veiligheidsdeken, ducktape (repareert alles!)
- Camelbag
- Bestek, mok, bivaktin, zakmes
- Benzinebrander + voldoende brandstof
- Pannen indien ruimte, anders koken in de bivaktin.
- Voor echt bushcraft/survival: klapzaag en handbijl (winter en langere tochten waar je echt op jezelf bent aangewezen)
- Hoofdlamp, reservezaklamp + batterijen (waterdicht verpakt)
- Eten voor de tijd dat je weg gaat, veel chocolade, worst, theezakjes, oploskoffie, chocolademelkpoeder,bouillontabletten, noodles/pasta/outdoormaaltijden, hartkeks, tubes met allerlei beleg, tonijn, kaas, pate.. vers eten voor de eerste dag

Eventueel kwamen daar nog zaken bij als klimspullen, sneeuwschoenen...

Als je niet gaat kamperen maar huttentochten maakt liet ik veel meer thuis, voor glaskogen heb je geen tent nodig, dus alleen bivakzak (voor nood), matje en slaapzak. Je moet wel oppassn teveel gewicht mee te zeulen, ik zou proberen max 15 kilo te tillen, liefst minder.

En als je een kortere tocht maakt probeer je zo min mogelijk mee te nemen. Alleen zorg je altijd voor warme kleding, je survivalkit en genoeg water. Ben je bang te moeten overnachten zorg je voor bivakspullen. Nouja, er zijn op internet nog allerlei lijstjes te vinen, maar dit is ongeveer mijn basis. Meer of minder afhankelijk van de tocht. Ik heb ook wel eens met een pulka (slee) gelopen in de winter in lapland, daarin zat ook wat meer luxe op het gebied van warmte (een grotere tent, kacheltje, extra matjes)... niet gek bij -25...En oja, toen hadden we nog wel wat meer kleding bij, met name meer laagjes en extra warme sokken en schoenen.
Whatever...
  zondag 29 december 2013 @ 22:12:17 #21
84430 kanovinnie
Wie dit leest is gek!
pi_134851397
Ik ga natuurlijk wel in de zomer. Nu weet heb ik wel van Bear Grylls geleerd dat goede voorbereiding het halve werk is. En hoog in de bergen is het kouder dan in het dal, zeker 's nachts.

Water, neem je dat eigenlijk altijd mee voor alle dagen? Of bijvullen bij bronnen onderweg? Ik denk het tweede? Tot nu toe nam ik gewoon een anderhalve liter fles water en een blikkie cola voor bij de lunch mee, of een thermoskan met koffie.
Op dinsdag 25 augustus 2015 15:48 schreef Toekito het volgende:
de grootste schande van heel FOK! naast Fylax is Kano als mod.
  woensdag 15 januari 2014 @ 12:05:55 #22
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_135514521
Iemand deze al eens geprobeerd? Lijken me mooie schoenen voor wandelen, en zeker om mee te hebben op m'n fietstochten als reis/stadschoenen, lekker licht maar toch waterdicht...
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_135514660
quote:
0s.gif Op woensdag 15 januari 2014 12:05 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Iemand deze al eens geprobeerd? Lijken me mooie schoenen voor wandelen, en zeker om mee te hebben op m'n fietstochten als reis/stadschoenen, lekker licht maar toch waterdicht...
[ afbeelding ]
Zou toch iets meer grip willen hebben. Althans, ze lijken me vrij gladjes.
Ja doei.
  woensdag 15 januari 2014 @ 12:16:55 #24
153506 Captain_Fabulous
Nog steeds CyclingGirl fan
pi_135514880
Ik ga ze vanmiddag passen, ik denk ook dat ze meer voor stadswandelingen en goede weggetjes zijn dan de bergen, maar eens kijken...ik heb nog nooit dit merk gehad, en moeilijke voeten, dus misschien passen ze wel niet eens }:| Valt het merk klein of groot, dat iemand zo weet? Ik geb een brede voorvoet, en een lage wreef, dus dat geeft vaak problemen.
Deze details zeggen mij niet zoveel, maar ervaren lopers misschien wel:

4 mm hoogteverschil / 10 mm demping / 21 mm totale dikte
Geïntegreerde TPU-gelenksteun voor ondersteuning van de voetboog
Minimalistische PU-tussenzool vergroot contact met de grond en verbetert stabiliteit
2,5 mm diepe profielgroeven
M-Select GRIP geeft elke loopzool blijvende grip, op het moment dat je die nodig hebt
Metalman. Maar ook ESF fan. Solo vakantiefietser met tentje. Dichter.
26-10 Attila/Eskimo Callboy (Amsterdam), 21-11 The Algorithm (Haarlem)
pi_135518728
quote:
0s.gif Op woensdag 15 januari 2014 12:05 schreef Captain_Fabulous het volgende:
Iemand deze al eens geprobeerd? Lijken me mooie schoenen voor wandelen, en zeker om mee te hebben op m'n fietstochten als reis/stadschoenen, lekker licht maar toch waterdicht...
[ afbeelding ]
Minimalistische schoen.
Ik ben er groot fan van.
Zo min mogelijk hoogte-verschil tussen hak en zool. Je moet er wel op leren lopen, als je dat niet gewend bent.

Zelf draag ik ecco biom Walker. Ook dat idee. Fijn om met je voet te voelen op welke ondergrond je loopt. Heerlijk direct contact. En een wijde toe-box.


[ Bericht 4% gewijzigd door capricia op 15-01-2014 14:12:06 ]
Definitely not CIA
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')