FOK!forum / Wetenschap & Technologie / Astronomie in de Achtertuin #3
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 12 december 2013 @ 09:01
do1ces.jpg

Welkom in de topic voor ‘Astronomie in de Achtertuin’.Hier bespreken we wat je met het blote oog of eventueel een gewone verrekijker of kleine telescoop kunt zien aan de sterrenhemel. Handige tips, kaartjes, linkjes, het is allemaal welkom! Ook eigen amateurfoto’s worden gewaardeerd!

Wat heb ik nodig?

Niets, behalve een paar ogen. Alhoewel één oog ook nog wel voldoet. En natuurlijk helder weer. Soms kan een verrekijker handig zijn, of een kleine telescoop, maar in principe gaat het er gewoon om wat je kunt zien aan de sterrenhemel als het helder is.

Wat kan ik zien?

Planeten: Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus zijn gemakkelijk met het oog te zien. Uranus is niet te zien met het blote oog, en is met een verrekijker heel zwak. Om deze planeet goed te kunnen zien heb je een kaliber telescoop nodig dat niet in je achtertuin past. Hetzelfde geldt ongeveer voor Neptunus, en Pluto kan zelfs met verrekijker niet gezien worden.

Sterren en sterrenbeelden. Een en ander hangt natuurlijk wel af van de helderheid en de lichtvervuiling. Zie Astrowiki voor kaartjes van de Benelux qua lichtvervuiling. Als je in een vervuild gebied woont, niet getreurd, ook daar is nog wel het een ander te zien, maar het blijft beperkt tot de heldere verschijnselen. De Melkweg zul je bijvoorbeeld niet zien.

Satellieten en ruimtestations. Je kunt vanaf aarde vaak het International Space Station goed zien, als er een shuttle gelanceerd wordt om deze te bezoeken, dan kun je deze ook zien. Ook andere satellieten, zoals Iridium-satellieten zijn heel goed te zien.

Waar vind ik meer info?

Astrowiki
Jaarboek sterrenkunde, een overzicht in boekvorm van wat er te zien is.
[url=Heavens Above]Heavens Above[/url], hier kun je je locatie met behulp van Google maps selecteren, en dan zie je wat er te zien is.

Wat kan ik krijgen aan Software?

Stellarium, een gratis en open source programma waarmee je de sterrenhemel op je PC kunt bekijken. Ondersteunt Linux, Mac OS X en Windows.
Cartes Du Ciel, ook een sterrenkaart alleen voor Windows (Versie 3 is ook voor andere besturingssystemen, maar nog in bèta)
KStars, voor gebruikers van KDE.
Google Earth bevat nu ook een sterrenkaart (tevens online te bekijken).
Starry Night, commerciële software, alleen voor Windows en OS X.
Star Map, maakt gebruik van GPS, accelerometer en kompas van je iPhone om te bepalen waar je je bevindt en waar je je iPhone op richt in de lucht, en laat zien welke sterrenbeelden en sterren je dan ziet.

Sommige van deze software kan ook telescopen aansturen

Vorig topics:
Astronomie in de Achtertuin #1
Astronomie in de Achtertuin #2

Gerelateerde topics:

Het Astronomie Topic #9
[CENTRAAL] MARS - De Missies! Deel 9
[CENTRAAL] Exo-Planeten Topic #2
Zwarte gaten en dummies #2 Dement in een andere dimensie

[ Bericht 0% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 12-12-2013 09:18:17 ]
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 12 december 2013 @ 09:02
zondag 1 december 2013
's Morgens vroeg staat de smalle maansikkel laag in het zuidoosten. Direct linksboven de maan is de planeet Saturnus te zien. Kijk vanaf 07.00 uur. Linksonder Saturnus moet ook Mercurius zichtbaar zijn.

maandag 2 december 2013 Jupiter is vanaf 19.30 uur een opvallende verschijning aan de sterrenhemel. om 22.30 uur staat hij hoog in het oosten, in het sterrenbeeld Tweelingen.

dinsdag 3 december 2013
Nieuwe Maan (01.22 uur).

woensdag 4 december 2013
De zichtbaarheid van Mercurius neemt snel af; vanaf 07.30 uur kun je naar de planeet op zoek, eventueel met een verrekijker, laag in het zuidoosten. Iets hoger aan de hemel staat Saturnus, maar die is ook minder helder.

donderdag 5 december 2013 Vanaf 17.00 uur, als het nog volop schemert, is aan de zuidzuidwestelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de planeet Venus.

vrijdag 6 december 2013
Rond 17.30 uur zie je de heldere planeet Venus op vrij grote afstand rechtsonder de maansikkel, boven de zuidzuidwestelijke horizon.

zaterdag 7 december 2013 Aan het eind van de nacht, tussen 06.30 en 07.00 uur, zie je de rode planeet Mars hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel. Veel lager in het oostzuidoosten is ook de planeet Saturnus zichtbaar.

zondag 8 december 2013
De zuidoostelijke hemel is rond 23.00 uur gevuld met heldere sterren,w waaronder de sterren van de Winterzeshoek en de heldere planeet Jupiter.

maandag 9 december 2013
Eerste Kwartier (16.12 uur). Rond 19.00 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. Veel dichter bij de horizon staat de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

dinsdag 10 december 2013
Rechtsboven de maan zie je het Herfstvierkant, gevormd door de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 19.30 uur in het zuiden.

woensdag 11 december 2013 Tijdens de avondschemering, tussen 17.00 en 17.30 uur, is laag in het zuidwesten de heldere planeet Venus te zien.

donderdag 12 december 2013
's Morgens rond 07.00 uur zie je de planeet Saturnus laag boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechtsboven Saturnus staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd; rechtsboven Spica vind je de planeet Mars.

zaterdag 14 december 2013
Maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De stofjes die je in de dampkring ziet verbranden zijn afkomstig van de planetoïde Phaethon. Er is veel storend maanlicht, maar gelukkig zijn Geminiden soms opvallend helder.

zondag 15 december 2013
Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier, staat vanavond linksonder de bijna volverlichte maan. Kijk vanaf 18.30 uur aan de oostelijke hemel.

dinsdag 17 december 2013
Volle Maan (10.28 uur). Rond 23.00 uur staat de maan hoog in het zuidoosten, midden in de Winterzeshoek, die bestaat uit de sterren Capella (in het sterrenbeeld Voerman), Castor (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond). Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier). Een flink stuk links van de maan schittert de heldere planeet Jupiter. De Volle Maan van vandaag is de kleinste en zwakste van 2013.

woensdag 18 december 2013
Samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, links van de maan. Om 21.00 uur staat het duo al hoog boven de oostelijke horizon.

donderdag 19 december 2013
Vanavond staat de planeet Jupiter vrijwel pal boven de maan. Bekijk het duo vanaf 20.00 uur aan de oostelijke hemel.

vrijdag 20 december 2013 Om 07.00 uur 's morgens staat de afnemende maan boven de westelijke horizon. Rechts van de maan schittert de planeet Jupiter; onder de maan zie je de ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.
Bekijk dit hemelverschijnsel

zaterdag 21 december 2013 Begin van de astronomische winter (18.11 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. 21 december is op het noordelijk halfrond de kortste dag van het jaar.

zondag 22 december 2013
Samenstand van de afnemende maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, linksboven de maan. Rond 23.00 uur staat het tweetal laag in het oosten.
Bekijk dit hemelverschijnsel

maandag 23 december 2013 Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Tuttle met hoge snelheid de aardse dampkring binnendringen.

dinsdag 24 december 2013 Op Kerstavond zie je de heldere 'avondster' Venus laag boven de zuidwestelijke horizon. Kijk tijdens de avondschemering, vanaf 17.00 uur.

woensdag 25 december 2013
Laatste Kwartier (14.48 uur). 's Morgens rond 07.00 uur staat de halfverlichte maan hoog aan de zuidelijke hemel. Links van de maan zie je de planeet Mars.

donderdag 26 december 2013
Mooie samenstand van de maan en de planeet Mars, rechtsboven de maan. Linksonder de maan is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd zichtbaar. Bekijk de samenstand 's morgens rond 07.00 uur.

vrijdag 27 december 2013
's Morgens is er een zeer nauwe samenstand van de afnemende maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. De kleinste onderlinge afstand wordt bereikt rond het tijdstip waarop de twee hemellichamen opkomen (02.30 uur).

zondag 29 december 2013
Rechtsboven de afnemende maansikkel is de planeet Saturnus zichtbaar. Rond 07.00 uur staat het tweetal aan de zuidoostelijke hemel.

dinsdag 31 december 2013
Rond de jaarwisseling is Jupiter het helderste object aan de sterrenhemel. De planeet staat hoog in het zuidzuidoosten, in het sterrenbeeld Tweelingen.
ATuin-hekdonderdag 12 december 2013 @ 09:22

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 12 december 2013 @ 14:51
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 09:22 schreef ATuin-hek het volgende:
[ afbeelding ]

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
Prachtige foto!
^O^
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 12 december 2013 @ 14:52
12-12-2013

De Geminiden geven acte de présence: dit weekend tot wel 120 vallende sterren per uur

geminiden.jpg

Komend weekend piekt de meteorenzwerm Geminiden. En dat betekent dat er tot wel 120 ‘vallende sterren’ per uur te zien zijn. Nu maar hopen dat dit prachtige heldere winterweer ook morgen en overmorgen nog aanhoudt!

De Geminiden is een prachtige meteorenzwerm. Maar de zwerm is ook heel uniek. De meeste sterrenregens worden namelijk veroorzaakt door kometen die in de baan van de aarde stofdeeltjes achterlaten. Maar de Geminiden is het resultaat van een planetoïde: Phaethon.

Een sterrenregen ontstaat doordat een komeet – of in dit geval een planetoïde – stofdeeltjes achterlaat in de baan van de aarde. Wanneer de aarde door die wolk stofdeeltjes beweegt, belanden die stofjes in de dampkring waar ze flink worden afgeremd, warm worden en verdampen. De lucht rond het stof of puin wordt ook verhit en gaat gloeien. Dat veroorzaakt een lichtspoor dat in de volksmond ook wel aangeduid wordt als ‘vallende ster’.

De afgelopen nachten zijn er al de nodige ‘vallende sterren’ te zien geweest, maar de echte piek moet nog komen. Van vrijdag- op zaterdagnacht is het zover. Dan zijn er tot wel 120 meteoren per uur te zien.

Wie lekker veel meteoren wil zien, doet er – in verband met een heldere maan – goed aan om wat later in de nacht te gaan kijken. Zoek een plekje op met weinig lichtvervuiling en kleed u warm aan.

(scientias.nl)
thoragzdonderdag 12 december 2013 @ 21:02
Ik zie buiten een enorme streep (van rook?) om de hele aarde heen.. Iemand een verklaring?
#ANONIEMdonderdag 12 december 2013 @ 21:15
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:02 schreef thoragz het volgende:
Ik zie buiten een enorme streep (van rook?) om de hele aarde heen.. Iemand een verklaring?
De Melkweg?

deep-sky-36-milky-way-1-cs.jpg
thoragzdonderdag 12 december 2013 @ 21:19
Dat denk ik niet, de streep kwam net in de buurt van de maan. Toen zag ik dat het echt een soort van rook/wolk was (zoals de straaljagersstrepen), en je kon ook goed zien dat de streep "over de maan" heen doorliep.

Hmm ben benieuwd!
#ANONIEMdonderdag 12 december 2013 @ 21:24
Chemtrails.
thoragzdonderdag 12 december 2013 @ 21:27
Dat is denk ik de beste omschrijving van hoe het eruit zag. Maar het was wel compleet van horizon tot horizon! In een rechte lijn.
Is dat wel mogelijk met chemtrails?
-CRASH-donderdag 12 december 2013 @ 21:41
quote:
6s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:24 schreef Sloggi het volgende:
Chemtrails.
In je onderbroek :Y
-CRASH-donderdag 12 december 2013 @ 21:44
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 21:19 schreef thoragz het volgende:
Dat denk ik niet, de streep kwam net in de buurt van de maan. Toen zag ik dat het echt een soort van rook/wolk was (zoals de straaljagersstrepen), en je kon ook goed zien dat de streep "over de maan" heen doorliep.

Hmm ben benieuwd!
IDD een condens spoor van een vliegtuig.
Nu het kouder en vochtiger is blijven ze nog langer
zichtbaar/hangen.
ATuin-hekdonderdag 12 december 2013 @ 23:00
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 14:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Prachtige foto!
^O^
Danku :D
Thrilledzaterdag 14 december 2013 @ 11:14
quote:
0s.gif Op donderdag 12 december 2013 09:22 schreef ATuin-hek het volgende:
[ afbeelding ]

Niet echt ideaal, met de mist en vlak boven een gebouw staan (trillende lucht!) maar het is een begin :P
vette foto, ik zie dat je de d7100 hebt, welke lens en welke instellingen heb je gebruikt, if i may ask :)
ATuin-hekzaterdag 14 december 2013 @ 11:22
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 11:14 schreef Thrilled het volgende:

[..]

vette foto, ik zie dat je de d7100 hebt, welke lens en welke instellingen heb je gebruikt, if i may ask :)
De 'lens' was een celestron 127 slt. Heb de body met een adapter in prime focus direct op de telescoop gezet. ISO was dacht ik 800 en sluitertijd 1/320.Vandaar, kan nog een stuk beter :) Leek gister goed te beginnen, maar toch wat mist tegen de tijd dat de maan in beeld kwam vanaf het balkon.
Dawnbreakerzaterdag 14 december 2013 @ 22:08
gaat nog iemand de kou trotseren om de geminid meteorenstorm vast te leggen? ik heb griep, dus ik ga me niet buiten begeven :)
beelzzaterdag 14 december 2013 @ 23:09
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 december 2013 22:08 schreef Dawnbreaker het volgende:
gaat nog iemand de kou trotseren om de geminid meteorenstorm vast te leggen? ik heb griep, dus ik ga me niet buiten begeven :)
Ik leg niets vast met foto's, maar ik ben over een uurtje ongeveer buiten om te observeren en te tellen. Altijd mooi.
superkimmizaterdag 14 december 2013 @ 23:47
hier is t ineens flink mistig geworden.. :(
Moluruswoensdag 18 december 2013 @ 19:53
Jupiter is hier nu waanzinnig goed te zien! Met monokijker kon ik duidelijk 3 manen zien. 8-)
-CRASH-zaterdag 28 december 2013 @ 17:07
Black Hole Hosts Universe's Most Massive Water Cloud
Misty reservoir would fill 140 trillion Earth oceans, scientists say.
quote:
distant-watery-quasar-found_37845_990x742.jpg

By Andrew Fazekas
for National Geographic News
Published July 27, 2011

In a galaxy 12 billion light-years away resides the most distant and most massive cloud of water yet seen in the universe, astronomers say.

Weighing in at 40 billion times the mass of Earth, the giant cloud of mist swaddles a type of actively feeding supermassive black hole known as a quasar.

Among the brightest and most energetic objects in the universe, quasars are black holes at the centers of galaxies that are gravitationally consuming surrounding disks of material while burping back out powerful energy jets.

"As this disk of material is consumed by the central black hole, it releases energy in the form of x-ray and infrared radiation, which in turn can heat the surrounding material, resulting in the observed water vapor," said study co-author Eric Murphy, an astronomer with the Carnegie Observatories in Pasadena, California.

The vapor around this particular quasar represents enough water "to fill all the oceans on the Earth over 140 trillion times—that's a lot of water."

(Also see "Star Found Shooting Water 'Bullets.'")

Primordial Water Was Universal Coolant?

Murphy and colleagues found the wet black hole using a spectrograph attached to the ten-meter Caltech Submillimeter Observatory on the summit of Mauna Kea in Hawaii. The team also revealed that the unusually warm water cloud is bathing other gases and dust around the black hole.

In fact, there's enough gas and dust present that the black hole could grow to be 6 times its current size—or more than 120 billion times the mass of our sun, Murphy said.

Perhaps even more surprising is that the colossal cosmic reservoir formed when the universe was a mere 1.6 billion years old. (Related: "Immaculate Black Holes Found Near Universe's Conception.")

"To me, the most exciting aspect of this discovery is that it demonstrates how pervasive water is even at a tenth the current age of the universe," Murphy said.

"The fact that we have detected such a large amount [of water] at this early stage in the universe is another indication that molecules and chemical enrichment of galaxies were able to occur so rapidly after the big bang."

Astronomers are hoping to use the find to study how large quantities of water in the young universe may have acted as efficient coolants of the interstellar medium—the thin gas and dust that exists between stars—possibly affecting star formation and the evolution of galaxies such as our Milky Way.

The paper describing the watery quasar has been accepted for publication in the Astrophysical Journal Letters.
Yvessszondag 29 december 2013 @ 21:59
Orion niet vanuit de achtertuin, maar vanuit de haven.
2uff31x.jpg
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 januari 2014 @ 08:26
^O^
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 7 januari 2014 @ 08:28
dinsdag 7 januari 2014
's Morgens rond 07.00 uur zijn er twee planeten aan de zuidelijke hemel zichtbaar: Mars en Saturnus. Laag in het westnoordwesten is ook Jupiter te zien.

woensdag 8 januari 2014
Eerste Kwartier (04.39 uur). 's Avonds zie je de halfverlichte maan in het onopvallende sterrenbeeld Vissen.

donderdag 9 januari 2014
De reuzenplaneet Jupiter staat aan het begin van de avond, rond 19.30 uur, vrij hoog boven de oostelijke horizon. Direct links van Jupiter zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

vrijdag 10 januari 2014
Rond middernacht staat Jupiter zeer hoog in het zuiden. Na de maan is de reuzenplaneet verreweg het helderste object aan de sterrenhemel.

zaterdag 11 januari 2014
De planeet Venus beweegt vandaag min of meer tussen de aarde en de zon door. De afstand tot Venus is nu dus zo klein mogelijk, maar de planeet is niet te zien doordat hij aan de hemel zeer dicht bij de zon staat.

zondag 12 januari 2014
Rechts van de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 20.00 uur, vrij hoog in het zuidoosten. Onder de maan is Orion zichtbaar.

maandag 13 januari 2014
De maan staat vanavond vrijwel middenin de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran. Ook de reuzenplaneet Jupiter bevindt zich in de Winterzeshoek.

dinsdag 14 januari 2014
De heldere 'ster' links van de opkomende maan is de reuzenplaneet Jupiter. Kijk vanaf 18.30 uur in het oosten.

woensdag 15 januari 2014
Jupiter staat vanavond vrijwel pal boven de opkomende maan. Links van Jupiter zijn de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen te zien. Kijk vanaf 18.30 uur.

donderdag 16 januari 2014
Volle Maan (05.52 uur). Dit is de kleinste Volle Maan van het jaar: de maan staat om 02.54 uur op 406.536 kilometer afstand van de aarde, 6% verder dan gemiddeld.

vrijdag 17 januari 2014
's Morgens rond 07.00 uur staat de maan vrij laag in het westen. Op grote afstand rechtsonder de maan is de planeet Jupiter zichtbaar, in het sterrenbeeld Tweelingen.

zaterdag 18 januari 2014
Links van de maan is de ster Regulus te zien, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 21.30 uur in het oosten.

zondag 19 januari 2014
's Morgens voordat het begint te schemeren, rond 06.30 uur, staan de maan en de ster Regulus vrij hoog aan de westzuidwestelijke hemel.

maandag 20 januari 2014
De ster Sirius in de Grote Hond, de helderste ster aan de hemel, staat rond 23.30 uur exact in het zuiden. Door trillingen in de dampkring zie je Sirius vaak sterk fonkelen en soms zelfs van kleur verschieten.

dinsdag 21 januari 2014
Bij het vallen van de avond, rond 18.30 uur, staat de reuzenplaneet Jupiter al vrij hoog in het oosten.

woensdag 22 januari 2014
's Morgens rond 06.30 uur staat de afnemende maan hoog in het zuidzuidwesten. Op grote afstand links van de maan zie je de planeet Mars en de ster Spica.

donderdag 23 januari 2014
Rond 06.00 uur staan de maan en de planeet Mars (pal boven de maan) hoog in het zuiden. Direct links van de maan zie je de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

vrijdag 24 januari 2014
Laatste Kwartier (06.20 uur). De halfverlichte maan wordt 's morgens vroeg aan de zuidelijke hemel geflankeerd door de planeten Mars (rechts) en Saturnus (links).

zaterdag 25 januari 2014
Om 06.30 uur zie je in het zuidzuidoosten een mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus.

zondag 26 januari 2014
Tegen 07.00 uur staat de afnemende maan laag in het zuidzuidoosten. Rechtsboven de maan is Saturnus te zien; linksonder de maan staat de ster Antares.

maandag 27 januari 2014
Vanaf 06.00 uur kun je laag in het zuidoosten de maansikkel zien. De oranje ster rechtsonder de maan is Antares, de hoofdster van het sterrenbeeld Schorpioen.

dinsdag 28 januari 2014
Wijde samenstand van de maansikkel en de heldere planeet Venus, laag in het zuidoosten. Kijk rond 07.30 uur, als het al aan het schemeren is.

woensdag 29 januari 2014
Tussen 07.30 en 08.00 uur kun je laag aan de zuidoostelijke hemel op zoek gaan naar de zeer smalle maansikkel, linksonder de opvallende planeet Venus.

donderdag 30 januari 2014
Nieuwe Maan (22.38 uur).

vrijdag 31 januari 2014
De kleine, binnenste planeet Mercurius bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Je kunt hem tijdens de avondschemering vinden, laag boven de zuidwestelijke horizon. Gebruik eventueel een verrekijker, en zorg voor een vrij uitzicht.
Dimaurodinsdag 7 januari 2014 @ 11:01
Deze week maar eens proberen Jupiter te spotten met een verrekijker :)
Gwywendinsdag 7 januari 2014 @ 13:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 11:01 schreef Dimauro het volgende:
Deze week maar eens proberen Jupiter te spotten met een verrekijker :)
Heb je toch geen verrekijker voor nodig? Of wil je z'n manen zien?
Dimaurodinsdag 7 januari 2014 @ 14:13
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 13:54 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Heb je toch geen verrekijker voor nodig? Of wil je z'n manen zien?
jah, heb een oude 7x50 kijker, zou wel moeten lukken toch ?
Gwywendinsdag 7 januari 2014 @ 14:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 januari 2014 14:13 schreef Dimauro het volgende:

[..]

jah, heb een oude 7x50 kijker, zou wel moeten lukken toch ?
Moet lukken inderdaad. Maar ik dacht dat je bedoelde dat je Jupiter zelf niet zonder kijker kon zien, vandaar dat ik het vroeg. :P
Pietverdrietdinsdag 7 januari 2014 @ 14:18
Een 7*50 is heel geschikt, goed in de hand te houden en lichtsterk
Dimaurowoensdag 8 januari 2014 @ 10:25
Callisto en Europa gezien als twee puntjes mooi op een lijn. Io stond te dicht bij Jupiter denk ik. :D
-CRASH-woensdag 8 januari 2014 @ 16:31
Gewoon.... omdat het kan
Geerdwoensdag 8 januari 2014 @ 16:48
quote:
0s.gif Op zondag 29 december 2013 21:59 schreef Yvesss het volgende:
Orion niet vanuit de achtertuin, maar vanuit de haven.
[ afbeelding ]
Mooie pic, die is altijd wel makkelijk te vinden idd
Yvessswoensdag 8 januari 2014 @ 21:16
Nog een poging melkweg gedaan in Friesland. Geen stack, gewoon 1 opname. De hele lichtkaart voor Nederland is vrij waardeloos, maar het is daar net een stukje donkerder.

2mqsqjt.jpg
Dawnbreakerwoensdag 8 januari 2014 @ 21:23
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:16 schreef Yvesss het volgende:
Nog een poging melkweg gedaan in Friesland. Geen stack, gewoon 1 opname. De hele lichtkaart voor Nederland is vrij waardeloos, maar het is daar net een stukje donkerder.

[ afbeelding ]
mooie pic man! goed duidelijk de melkweg erop. ik vind een orientatiepunt altijd wel mooi op een foto, dus een boom of een stukje weiland, zodat je toch ziet dat het vanaf aarde gemaakt is, maar desondanks prachtige pic!
Yvessswoensdag 8 januari 2014 @ 21:28
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:23 schreef Dawnbreaker het volgende:

[..]

mooie pic man! goed duidelijk de melkweg erop. ik vind een orientatiepunt altijd wel mooi op een foto, dus een boom of een stukje weiland, zodat je toch ziet dat het vanaf aarde gemaakt is, maar desondanks prachtige pic!
Ja, ik weet wat je bedoelt. Eigenlijk saaie foto. Deze is rechtstreeks omhoog genomen richting zenith/cassiopeia. Maar ga je lager zitten krijg je horizonvervuiling hier. En het echt mooie gedeelte van de melkweg is voorbehouden voor zuidelijker streken.
StateOfMindmaandag 13 januari 2014 @ 21:25
Orion is erg goed te zien nu :Y

Dat is ook het enige sterrenbeeld die ik kan herkennen overigens, want ik weet helemaal niks van astronomie af. Maar ik kijk altijd graag naar boven naar de sterren, blijft mooi.
Seven.maandag 13 januari 2014 @ 22:42
Serieus, kun je Jupiters manen met een verrekijker zien?! Morgen uittesten maar ik heb een heel goedkoop flutding, geen verstand van verrekijkers of zo.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 13 januari 2014 @ 23:47
quote:
0s.gif Op woensdag 8 januari 2014 21:16 schreef Yvesss het volgende:
Nog een poging melkweg gedaan in Friesland. Geen stack, gewoon 1 opname. De hele lichtkaart voor Nederland is vrij waardeloos, maar het is daar net een stukje donkerder.

[ afbeelding ]
Nice!
^O^
TagForcedinsdag 14 januari 2014 @ 07:24
quote:
10s.gif Op maandag 13 januari 2014 22:42 schreef Seven. het volgende:
Serieus, kun je Jupiters manen met een verrekijker zien?! Morgen uittesten maar ik heb een heel goedkoop flutding, geen verstand van verrekijkers of zo.
Als het goed donker is en je goeie ogen hebt kun je er zelfs 1 of 2 met het blote oog zien.
In nederland niet zo heel vaak, dus.
StateOfMinddinsdag 14 januari 2014 @ 19:01
Zeer heldere sterrenhemel vanavond, Jupiter is idd goed te zien.
Sowieso erg fascinerend allemaal om over na te denken, helemaal als je er wat cijfers bij pakt:

Neem nou de zon, met een diameter van zeg maar 1,5 miljoen kilometer (al amper iets bij voor te stellen). Betelgeuze uit Orion heeft een diameter van 1.180 keer zo groot als die van de zon.

Machtig mooie materie

Wat is een goed boek voor een leek/beginner?
-CRASH-dinsdag 14 januari 2014 @ 19:34
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 19:01 schreef StateOfMind het volgende:
Zeer heldere sterrenhemel vanavond, Jupiter is idd goed te zien.
Sowieso erg fascinerend allemaal om over na te denken, helemaal als je er wat cijfers bij pakt:

Neem nou de zon, met een diameter van zeg maar 1,5 miljoen kilometer (al amper iets bij voor te stellen). Betelgeuze uit Orion heeft een diameter van 1.180 keer zo groot als die van de zon.

Machtig mooie materie

Wat is een goed boek voor een leek/beginner?
Welke ster is dat
1001004001842258.jpg
StateOfMinddinsdag 14 januari 2014 @ 20:50
quote:
Genoteerd ^O^
-CRASH-dinsdag 14 januari 2014 @ 20:53
quote:
14s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 20:50 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Genoteerd ^O^
Je hebt ook nog sterrenkunde voor dummies
StateOfMinddinsdag 14 januari 2014 @ 20:59
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 20:53 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Je hebt ook nog sterrenkunde voor dummies
Ook genoteerd.

Ik kom her en der ook termen als boogminuten en -secondes en declinaties tegen. Of kan ik me daar als leek zijnde (en ik was vroeger niet goed in de exacte vakken) beter niet aan wagen?
Yvesssdinsdag 14 januari 2014 @ 21:47
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 20:59 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Ook genoteerd.

Ik kom her en der ook termen als boogminuten en -secondes en declinaties tegen. Of kan ik me daar als leek zijnde (en ik was vroeger niet goed in de exacte vakken) beter niet aan wagen?
Zet anders Stellarium even op je PC, leuk speelgoed.
http://www.stellarium.org/nl/
Ik zie dat ik toevallig de Andromedanevel oftewel M31 in mijn foto heb vastgelegd, kijk maar een beetje links bovenin.
Startrailfotograaf Nando deed dat onlangs overigens beter, zie hier. En daar zijn geen extreme tele's voor nodig:
http://www.nandoonline.com/?p=3024

Edit: Bovenstaande pic is weer een uitsnede van deze foto:
121r0va.jpg

[ Bericht 6% gewijzigd door Yvesss op 14-01-2014 22:10:41 ]
StateOfMindwoensdag 15 januari 2014 @ 07:48
quote:
0s.gif Op dinsdag 14 januari 2014 21:47 schreef Yvesss het volgende:

[..]

Zet anders Stellarium even op je PC, leuk speelgoed.
http://www.stellarium.org/nl/
Ik zie dat ik toevallig de Andromedanevel oftewel M31 in mijn foto heb vastgelegd, kijk maar een beetje links bovenin.
Startrailfotograaf Nando deed dat onlangs overigens beter, zie hier. En daar zijn geen extreme tele's voor nodig:
http://www.nandoonline.com/?p=3024

Edit: Bovenstaande pic is weer een uitsnede van deze foto:
[ afbeelding ]
Stellarium had ik toevallig eergisteren geïnstalleerd, naar aanleiding van de OP.

Ik kan alleen zo gauw de Andromedanevel niet vinden in de foto. De nevel ligt in het gelijknamige sterrenbeeld en die ligt weer vlakbij/onder Cassiopeia, maar ik kan de 'W' niet vinden :@

En excuus voor mij is dan weer dat er op die foto véél meer sterren te zien zijn dan dat ik hier met het blote oog kan zien O-)
StateOfMindwoensdag 15 januari 2014 @ 10:05
Hmm, ik wilde net Stellarium voor het eest opstarten, krijg ik de volgende melding

quote:
Your platform does not support minimal required OpenGL 1.2. Please upgrade drivers for graphics card.
Nu heb ik een oude pc (Pentium 4 2,8 :') ) met de meest 'recente' drivers. En een onboard Intel 82865G graphics :')

Op zoek naar OpenGL 1.2 kwam ik het volgende weer tegen, maar ik ben een enorme computern00b:

quote:
OpenGL is niet compatibel met:

Windows XP

OpenGL is ook geschikt voor ▼
Deze alternatieven zijn wél geschikt voor Windows XP

ATi Catalyst Drivers (32-bits)
ATi Catalyst Drivers (32-bits)

Grafische drivers installeren voor je ATi-kaart
NVIDIA ForceWare
NVIDIA ForceWare

Optimaliseren van NVIDIA grafische kaart
Heb ik daar wat aan :?
Yvessswoensdag 15 januari 2014 @ 22:44
quote:
Ik kan alleen zo gauw de Andromedanevel niet vinden in de foto. De nevel ligt in het gelijknamige
Hier, stelt niet veel voor:
2dazkg3.jpg

En dat is dan met een 17-50 lens op 17mm. Groothoek bijna.

Dat OpenGL/Intelgraphics probleem valt niet snel te tackelen, ben ik bang. Ook veel bugreports uit de Linuxhoek met die chipset.
StateOfMindzondag 19 januari 2014 @ 15:05
Dat OpenGL gebeuren is nu op radicale wijze opgelost: ik heb nu een nieuwe laptop gekocht.
Nu meteen maar weer eens Stellarium installeren.
ATuin-hekdonderdag 30 januari 2014 @ 00:42
Arg! Is het net even helder, trekken de wolken er weer voor! Jupiter was net zichtbaar onder de balkonrand van de mensen boven, en de wolken trokken er voor. Nog net een gaatje in de wolken mee kunnen pakken, en iig de strepen en 3 manen kunnen zien, maar toen was de camera alweer opgeborgen. Weet iig wel dat de telescoop het kan :P
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 1 februari 2014 @ 10:34
zaterdag 1 februari 2014
Vlak na zonsondergang is de smalle maansikkel zichtbaar, laag in het westzuidwesten. Pal onder de maan moet de planeet Mercurius te zien zijn.

zondag 2 februari 2014
Tussen 19.00 en 20.00 uur zie je de maansikkel boven de westzuidwestelijke horizon. Rechtsboven de maan is het Herfstvierkant te vinden, dat gevormd wordt door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.

maandag 3 februari
2014 Jupiter staat bij het vallen van de avond hoog in het oostzuidoosten. Vrijwel pal onder Jupiter zie je de heldere ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond.

dinsdag 4 februari 2014
Halverwege de avond, rond 22.00 uur, staat de beroemde 'Steelpan' van de Grote Beer hoog in het noordoosten, balancerend op de steel.

woensdag 5 februari 2014
Vanaf 06.30 uur zie je drie planeten aan de ochtendhemel: Venus, laag in het zuidoosten, en Saturnus en Mars, op grotere hoogte in het zuiden.
Bekijk dit hemelverschijnsel

donderdag 6 februari 2014
Eerste Kwartier (20.22 uur). De ster die je 's avonds rond 20.30 uur rechts van de maan ziet staan, hoog in het zuidwesten, is Hamal in het sterrenbeeld Ram.

vrijdag 7 februari 2014
De halfverlichte maan staat om 19.30 uur hoog in het zuiden. Links van de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; boven de maan staat het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in de Stier.

zaterdag 8 februari 2014
Nauwe samenstand van de maan met Aldebaran, de hoofdster in het sterrenbeeld Stier. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog aan de zuidelijke hemel.

zondag 9 februari2014
De maan staat aan de hemel ongeveer halverwege de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier en de planeet Jupiter in de Tweelingen. Onder de maan zie je de ster Betelgeuze in het sterrenbeeld Orion. Kijk rond 20.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

maandag 10 februari 2014
Vrij wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, links van de maan. Bekijk het tweetal rond 20.00 uur, hoog boven de zuidoostelijke horizon.

dinsdag 11 februari 2014
Vanavond staat de maan ongeveer tussen de heldere ster Procyon in de Kleine Hond en de planeet Jupiter in het sterrenbeeld Tweelingen. De zon bereikt vandaag (in Utrecht) trouwens pas om 12.54 uur zijn hoogste stand aan de zuidelijke hemel, ruim veertien minuten later dan normaal. Dat verschil - de zogeheten tijdvereffening, die vandaag zijn grootste waarde van het jaar bereikt - wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.

vrijdag 14 februari 2014
Links van de vrijwel volverlichte maan staat Regulus, de hoofdster van het sterrenbeeld Leeuw. Kijk vanaf 21.00 uur in het oostzuidoosten.

zaterdag 15 februari 2014
Volle Maan (00.53 uur). Als de maan 's avonds opkomt in het oosten, zie je pal boven de maan een opvallende ster. Dat is Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Verder beweegt Mercurius vandaag min of meer tussen de aarde en de zon door. Als gevolg daarvan is de kleine planeet geruime tijd niet waarneembaar.

maandag 17 februari 2014
Tussen 06.30 en 07.00 uur, als het al begint te schemeren, is laag aan de zuidoostelijke hemel de planeet Venus zichtbaar.

woensdag 19 februari 2014
Een mooie samenstand van de planeet Mars, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de afnemende maan. Kijk 's morgens rond 06.00 uur in het zuidzuidwesten.

donderdag 20 februari 2014
De maan, de rode planeet Mars en de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd vormen rond 06.00 uur een opvallend, compact driehoekje aan de zuidzuidwestelijke hemel. Op grote afstand links van de maan zie je de planeet Saturnus.

vrijdag 21 februari 2014
Wijde samenstand van de maan met de planeet Saturnus, links van de maan. Kijk vanaf 06.00 uur, boven de zuidelijke horizon.

zaterdag 22 februari 2014
's Morgens rond 06.00 uur is er aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus. Op grotere afstand linksonder de maan staat de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (18.15 uur).

woensdag 26 februari 2014
Zeer nauwe samenstand van de smalle maansikkel en de heldere planeet Venus. Bekijk het tweetal vanaf 06.30 uur, laag aan de zuidoostelijke hemel. Zorg voor een zo vrij mogelijk uitzicht.

donderdag 27 februari 2014
Tijdens de ochtendschemering, zo tegen 07.00 uur, kun je laag in het zuidoosten op zoek gaan naar de maansikkel. Rechtsboven de maan schittert de planeet Venus; linksonder de maan is (met een verrekijker) heel misschien ook Mercurius te zien.

vrijdag 28 februari 2014
Rond 21.00 uur staat de planeet Jupiter hoog in het zuiden. Jupiter is momenteel verreweg het helderste object aan de hemel.
ATuin-hekmaandag 3 februari 2014 @ 08:21
Afgelopen nacht de race wel gewonnen:


En daarvoor de maan nog te pakken gekregen voor die in de haze verdween.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 4 februari 2014 @ 08:40
_O_
-CRASH-woensdag 5 maart 2014 @ 18:11
Landelijke Sterrenkijkdagen 2014

De 38-ste Landelijke Sterrenkijkdagen 2014 zullen plaats hebben op 7, 8 en 9 maart.
Leden zonnestelsel Jacky Bij een groot aantal publiekssterrenwachten, sterrenkunde-verenigingen en particulieren in heel Nederland (in 2013 meer dan zeventig) zal het publiek welkom zijn om een blik door een telescoop te werpen. Het weer is altijd onzeker maar op veel plaatsen is er een aanvullend programma met presentaties en rondleidingen. Ondanks het slechte weer waren er in 2013 meer dan 5000 bezoekers. Als het weer een beetje meewerkt kan dat in 2014 beslist nog meer zijn
Gwywenwoensdag 5 maart 2014 @ 19:20
Wat leuk Crash, er is een sterrenwacht niet ver hier vandaan en de weersvoorspellingen zijn goed :)
TLCwoensdag 5 maart 2014 @ 20:35
Is asteroide 2014 DX110 met het blote oog te zien vanavond ?
-CRASH-woensdag 5 maart 2014 @ 20:43
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 20:35 schreef TLC het volgende:
Is asteroide 2014 DX110 met het blote oog te zien vanavond ?
Een 30 meter steentje op een afstand van ongeveer 350,000 km
met het blote oog bekijken.....

Wat denk jezelf :')

Ernesto-Guido-Nick-Howes-a-Martino-Nicolini-2014-DX110_Q62_05_March_2014_1394026624_lg.jpg
TLCwoensdag 5 maart 2014 @ 20:46
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 20:43 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Een 30 meter steentje op een afstand van ongeveer 350,000 km
met het blote oog bekijken.....

Wat denk jezelf :')

[ afbeelding ]
Haha ja ik zie het -naja niet dus- maar dat was dus duidelijk :D het was ook n lange dag hier
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 6 maart 2014 @ 08:54
donderdag 6 maart 2014
Op grote afstand linksboven de maan is de oranjerode ster Aldebaran te zien, in het sterrenbeeld Stier. Pal boven de maan staat het Zevengesternte, de beroemde open sterrenhoop in de Stier. Kijk vanaf 20.00 uur, vrij hoog in het zuidwesten.

vrijdag 7 maart 2014
Nauwe samenstand van de bijna halfverlichte maan met de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog in het zuidwesten.

zaterdag 8 maart 2014
Eerste Kwartier (14.27 uur). De maan vormt vanavond een platte, vrijwel gelijkbenige driehoek met de oranje sterren Aldebaran in de Stier en Betelgeuze in Orion.

zondag 9 maart 2014
Wijde samenstand van de maan en de reuzenplaneet Jupiter, linksboven de maan. Rond 20.00 uur staat het tweetal hoog in het zuiden.

maandag 10 maart 2014
Vanavond zie je Jupiter rechtsboven de maan. Kijk vanaf 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

dinsdag 11 maart 2014
Vrijwel pal onder de wassende maan staat Procyon, de hoofdster in het sterrenbeeld Kleine Hond. Kijk rond 21.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

woensdag 12 maart 2014
Tussen 05.00 en 05.30 uur zie je de planeten Saturnus en Mars aan de zuidzuidwestelijke hemel. Tegen 06.00 uur is in het zuidoosten ook Venus te zien.

donderdag 13 maart 2014
Op vrij grote afstand links van de maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 20.30 uur in het zuidoosten.

zondag 16 maart 2014
Volle Maan (18.08 uur). De Volle Maan staat altijd tegenover de zon aan de hemel. Vannacht, enkele dagen voor het begin van de lente, staat hij dicht bij het zogeheten herfstpunt, in het sterrenbeeld Maagd, waar de zon zich aan het begin van de herfst bevindt.

dinsdag 18 maart 2014
Zeer nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in de Maagd. Kijk vanaf 22.30 uur in het zuidoosten. Vermoedelijk is een verrekijker nodig om de ster te zien, direct rechts van de maan. Op grotere afstand linksboven de maan staat de planeet Mars.

woensdag 19 maart 2014
Rond middernacht staat de maan laag in het zuidoosten. Rechtsboven de maan zie je de ster Spica en de planeet Mars; linksonder de maan komt Saturnus op.

donderdag 20 maart 2014
's Morgens rond 05.00 uur zie je de maan aan de zuidzuidwestelijke hemel. Hij wordt op grote afstand geflankeerd door de planeten Mars (rechts) en Saturnus (links). Vandaag begint ook de astronomische lente (17.57 uur). De zon beweegt van zuid naar noord over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

vrijdag 21 maart 2014
In de vroege ochtenduren is er een nauwe samenstand van de maan en de planeet Saturnus, pal boven de maan. Rond 04.00 uur staat het duo vrij hoog in het zuiden.

zaterdag 22 maart 2014
De afnemende maan staat 's morgens rond 05.00 uur boven de zuidelijke horizon. Op enige afstand onder de maan zie je de oranje ster Antares in de Schorpioen. Vanaf 05.30 uur, als het al schemert, kun je ook de planeet Venus proberen te vinden, laag in het oostzuidoosten. Venus bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon; de verschijning aan de ochtendhemel is echter niet erg gunstig.

maandag 24 maart 2014
Laatste Kwartier (02.46 uur). Aan het eind van de nacht zie je de halfverlichte maan laag in het zuidoosten, in het sterrenbeeld Boogschutter.

dinsdag 25 maart 2014
De planeet Jupiter staat 's avonds rond 21.00 uur hoog aan de zuidwestelijke hemel, in het sterrenbeeld Tweelingen. Tussen Jupiter en de horizon is het opvallende wintersterrenbeeld Orion zichtbaar.

woensdag 26 maart 2014
Tussen 05.30 en 06.00 uur zie je de bijna halfverlichte maan en de heldere planeet Venus laag boven de zuidoostelijke horizon.

donderdag 27 maart 2014
Een mooie samenstand van de afnemende maan en de heldere planeet Venus, pal onder de maan. Bekijk het tweetal vanaf 05.30 uur, tijdens de ochtendschemerng, laag in het oostzuidoosten.

vrijdag 28 maart 2014 Rond 23.00 uur zie je de oranjerode planeet Mars boven de zuidoostelijke horizon staan. De blauwwitte ster rechtsonder Mars is Spica, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd.

zondag 30 maart 2014
Invoering van de zomertijd. Om 02.00 uur MET (Midden Europese Tijd) wordt de klok één uur vooruitgezet, naar 03.00 uur MEZT (Midden Europese Zomer Tijd). Vandaag is het ook Nieuwe Maan (20.45 uur MEZT).

maandag 31 maart 2014
Rond 01.00 uur (in de nacht van 31 maart op 1 april) zijn er drie heldere planeten waarneembaar: Jupiter in het westen, Mars op vrijwel dezelfde hoogte in het zuidzuidoosten, en Saturnus laag aan de zuidoostelijke hemel.
beelzwoensdag 12 maart 2014 @ 23:12
dz8k5.jpg

Lekker helder vandaag. Foto gemaakt met mobiele telefoon. Vergroting 46x.
En nou eens kijken waar mijn T2-adapter is zodat ik fatsoenlijke foto's kan schieten :')
nikaodonderdag 13 maart 2014 @ 07:55
Vorige week weer kunnen fotograferen, helaas nog niet echt goed resultaat;

Het 'klompje' galaxies staat op 300 miljoen lichtjaar afstand (!!), toch wel cool ;)
12968074105_e4b381e1e2_b.jpg

En van iets eerder, iets beter gelukt; de reflectie nevel in orion;

12724503334_d785259a17_b.jpg
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 maart 2014 @ 08:04
Indrukwekkende foto's!
_O_
Schunckelstardonderdag 13 maart 2014 @ 09:42
Niet echt goed resultaat zegt ie :')
Mooi! _O_
-CRASH-donderdag 13 maart 2014 @ 10:24
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 07:55 schreef nikao het volgende:
Vorige week weer kunnen fotograferen, helaas nog niet echt goed resultaat;

Het 'klompje' galaxies staat op 300 miljoen lichtjaar afstand (!!), toch wel cool ;)
[ afbeelding ]

En van iets eerder, iets beter gelukt; de reflectie nevel in orion;

[ afbeelding ]
Geweldige foto's...

vraagje...
Waarmee
hoelang
nikaodonderdag 13 maart 2014 @ 18:24
quote:
1s.gif Op donderdag 13 maart 2014 10:24 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Geweldige foto's...

vraagje...
Waarmee
hoelang
Dank,

Deze 2 zijn gemaakt met een Nikon D7000 (ISO 800) op m'n Newton telescoop. Die newton heeft een opening van 200mm en brandpunt van 10000mm (F5 dus). Die staat op een montering (NEQ6) die 2 motoren heeft om de beweging van de aarde te kunnen volgen over 2 assen, zodat je de sterren ook in beeld houdt en al enigszins goed kunt 'volgen'. Dat is echter niet nauwkeurig genoeg om langer te kunnen fotograferen en daarom heb ik ook nog een 'guide camera' op de finder scope zitten. Die houdt 1 ster nauwkeurig in beeld en als de positie van die ster iets afwijkt dan corrigeert die guide camera de montering.
Zodoende kan je foto's maken van 5 minuten belichtingstijd (kan ook wel langer, maar ik kies meestal 5 minuten).
De eerste foto bestaat uit 34 foto's van 5 minuten, die kan je 'stacken' met speciale software (ik gebruik PixInsight).
De 2e foto is 19 foto's van 5 minuten.

De opstelling ziet er dan zo ongeveer uit;
643975_10151163667443512_655949866_n.jpg
-CRASH-donderdag 13 maart 2014 @ 20:43
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 18:24 schreef nikao het volgende:

[..]

Dank,

Deze 2 zijn gemaakt met een Nikon D7000 (ISO 800) op m'n Newton telescoop. Die newton heeft een opening van 200mm en brandpunt van 10000mm (F5 dus). Die staat op een montering (NEQ6) die 2 motoren heeft om de beweging van de aarde te kunnen volgen over 2 assen, zodat je de sterren ook in beeld houdt en al enigszins goed kunt 'volgen'. Dat is echter niet nauwkeurig genoeg om langer te kunnen fotograferen en daarom heb ik ook nog een 'guide camera' op de finder scope zitten. Die houdt 1 ster nauwkeurig in beeld en als de positie van die ster iets afwijkt dan corrigeert die guide camera de montering.
Zodoende kan je foto's maken van 5 minuten belichtingstijd (kan ook wel langer, maar ik kies meestal 5 minuten).
De eerste foto bestaat uit 34 foto's van 5 minuten, die kan je 'stacken' met speciale software (ik gebruik PixInsight).
De 2e foto is 19 foto's van 5 minuten.

De opstelling ziet er dan zo ongeveer uit;
[ afbeelding ]
^O^ Dank voor de info.

Maak je alleen foto's van het heelal
of ook van de zon (H-alpha filter)
nikaodonderdag 13 maart 2014 @ 20:50
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 20:43 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

^O^ Dank voor de info.

Maak je alleen foto's van het heelal
of ook van de zon (H-alpha filter)
Tot nu toe alleen het heelal. Zonnekijker heb ik niet (duur! maar wel erg gaaf) en planeten doe ik eigenlijk niet.

Laat je overigens niet afschrikken door de benodigde apparatuur, ook met een gewoon statief en camera kan je al veel doen. Volgende foto's allemaal gemaakt zonder fancy spullen (behalve de spiegelreflex en lenzen ;) ) en vanaf een gewoon statief

8167283008_5910868222_b.jpg
8176091176_a09fb4542c_z.jpg
8167483293_865a94e8ce_b.jpg


Voor de liefhebber; meer foto's hier:
http://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157631049689286/
-CRASH-donderdag 13 maart 2014 @ 20:52
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 20:50 schreef nikao het volgende:

[..]

Tot nu toe alleen het heelal. Zonnekijker heb ik niet (duur! maar wel erg gaaf) en planeten doe ik eigenlijk niet.

Laat je overigens niet afschrikken door de benodigde apparatuur, ook met een gewoon statief en camera kan je al veel doen. Volgende foto's allemaal gemaakt zonder fancy spullen (behalve de spiegelreflex en lenzen ;) )

[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vroeger heb ik ook een telescoop gehad 1000mm newton.
Maar nooit aan astrofotografie gedaan. Dat was nog in de tijd van de analoge fotografie.
nikaodonderdag 13 maart 2014 @ 21:29
quote:
0s.gif Op donderdag 13 maart 2014 20:52 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Vroeger heb ik ook een telescoop gehad 1000mm newton.
Maar nooit aan astrofotografie gedaan. Dat was nog in de tijd van de analoge fotografie.
De ontwikkeling van fotografie gaat zo enorm hard, resultaten die je nu kunt behalen vanuit je achtertuin blijft verbazingwekkend :)

Ben niet zo van het waarnemen, 'pluizenkijken' verveelt me snel eerlijk gezegd ;)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 4 april 2014 @ 07:35
vrijdag 4 april 2014
Rechtsonder de wassende maan is Aldebaran te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier.

zaterdag 5 april 2014
Rond 05.30 uur staan de planeten Saturnus en Mars op vrij grote onderlinge afstand aan de zuidwestelijke hemel. De blauwwitte ster linksonder Mars is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

zondag 6 april 2014
Vrij wijde samenstand van de bijna halfverlichte maan met de reuzenplaneet Jupiter, rechtsboven de maan. Bekijk het duo vanaf 22.00 uur, hoog in het westzuidwesten.

maandag 7 april 2014
Eerste Kwartier (10.31 uur). 's Avonds rond 22.30 uur zie je Jupiter op grote afstand rechts van de maan, hoog boven de westzuidwestelijke horizon.

dinsdag 8 april 2014
De rode planeet Mars staat vandaag rond 23.00 uur in oppositie met de zon, in het sterrenbeeld Maagd. Dat betekent dat hij tegenover de zon aan de hemel staat, de gehele nacht zichtbaar is, en zijn grootste helderheid bereikt.

woensdag 9 april 2014
De maan staat ongeveer halverwege de sterren Regulus in de Leeuw en Procyon in de Kleine Hond. Kijk vanaf 22.00 uur, hoog in het zuiden.

donderdag 10 april 2014
Linksboven de maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. De twee hemellichamen staan rond 22.30 uur hoog in het zuiden.

zaterdag 12 april 2014
Rond 05.00 uur 's morgens verdwijnt de maan in het westen onder de horizon. Hoger aan de hemel, in het zuidwesten, zijn de planeten Mars en Saturnus te vinden. Vanaf 06.00 uur is ook Venus te zien, laag in het oostzuidoosten.

zondag 13 april 2014
Rond 14.00 uur staat de grote planetoïde Vesta in oppositie met de zon. Dat betekent dat Vesta rond deze tijd de gehele nacht zichtbaar is, en zijn grootste helderheid bereikt. De dwergplaneet Ceres, die nog groter maar iets minder helder is, staat op 15 april in oppositie; beide planetoïden zijn (met een verrekijker) te vinden in het sterrenbeeld Maagd.

maandag 14 april 2014
Mooie groepering van de bijna-volle maan, de ster Spica in de Maagd en de rode planeet Mars. Rond 23.00 prijkt het trio boven de oostelijke horizon. Mars bereikt vandaag overigens zijn kleinste afstand tot de aarde tijdens deze oppositie: 92,4 miljoen kilometer.

dinsdag 15 april 2014
Volle Maan (09.42 uur). Dit is de zogeheten Paasvollemaan (de eerste volle maan na het begin van de lente). Vanuit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Australië is een totale maansverduistering zichtbaar die 1 uur en 19 minuten duurt.

woensdag 16 april 2014
Tegen middernacht komt de vrijwel vol verlichte maan op in het zuidoosten. Direct linksonder de maan is de planeet Saturnus te zien. Later in de nacht, rond 03.30 uur, bereikt het tweetal zijn hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.

vrijdag 18 april 2014
De reuzenplaneet Jupiter staat rond 22.30 uur hoog boven de westelijke horizon. Pal boven Jupiter zie je Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.
Bekijk dit

zaterdag 19 april 2014
Wijde samenstand van de maan met de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen, rechtsonder de maan. Rond 04.30 uur staat het duo boven de zuidelijke horizon.

zondag 20 april 2014
Eerste Paasdag. Pasen valt altijd op de eerste zondag na de eerste Volle Maan in de lente.

maandag 21 april 2014
Mars en Saturnus staan 's morgens vroeg, rond 05.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel. Op ongeveer gelijke hoogte in het zuidzuidoosten staat de maan.

dinsdag 22 april 2014
Laatste Kwartier (09.52 uur). Vandaag vindt ook het maximum plaats van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Thatcher in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen.

woensdag 23 april 2014
Rond 22.30 uur is de reuzenplaneet Jupiter zichtbaar als een heldere 'ster', hoog boven de westelijke horizon.

vrijdag 25 april 2014
Tijdens de ochtendschemering, tussen 05.30 en 06.00 uur, kun je laag in het oostzuidoosten op zoek naar de planeet Venus, linksonder de afnemende maan.

zaterdag 26 april 2014
Kijk eens of je tijdens de ochtendschemering (tussen 05.30 en 06.00 uur) laag in het oostzuidoosten de maansikkel kunt vinden, met rechts ervan de planeet Venus. De kleine planeet Mercurius is rond deze tijd in ieder geval niet zichtbaar: vandaag beweegt hij (gezien vanaf de aarde) min of meer achter de zon langs. De koningsplaneet Jupiter prijkt op deze eerste Koningsdag 's avonds rond 23.00 uur aan de westelijke hemel, in het sterrenbeeld Tweelingen.

maandag 28 april 2014
Voor het aanbreken van de ochtendschemering, rond 04.30 uur, zie je de planeten Saturnus en Mars en de ster Spica in de Maagd aan de zuidwestelijke hemel.

dinsdag 29 april 2014
Nieuwe Maan (08.14 uur). Gezien vanuit Antarctica schuift de maan vandaag voor de zon langs, en is een ringvormige zonsverduistering zichtbaar.

woensdag 30 april 2014
Rond 23.30 uur zie je de planeet Saturnus vrij laag boven de zuidoostelijke horizon. Op grote afstand rechtsboven Saturnus zijn de ster Spica en de planeet Mars zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 16 april 2014 @ 10:58
15-04-2014

Serie van vier 'bloedmanen' in aantocht

media_xll_6661937.jpg
© afp.

LIVE De komende achttien maanden kunnen liefhebbers van bijzondere hemelverschijnselen maar liefst vier maansverduisteringen spotten. Deze zogenaamde 'bloedmanen' zijn echter alleen in Amerika, Nieuw-Zeeland en Australië te zien. Vandaag komt de eerste tevoorschijn.

National Geographic legt uit dat deze maansverduisteringen alleen voorkomen wanneer een volle maan, de aarde en de zon op een lijn staan. Tijdens de verduistering bevindt de maan zich in de schaduw van de aarde waardoor er geen direct zonlicht op de maan kan vallen. Toch laat de atmosfeer van de aarde een beetje zonlicht door. Het licht wordt gebroken waardoor de lichtstralen rood worden. De maan krijgt zo een oranjerode gloed.

De eerst bloedmaan van vanavond is in België niet zichtbaar, maar van de laatste zouden we wel een glimp kunnen opvangen. Diegenen die alle bloedmanen willen bewonderen, kunnen het live volgen via de website SLOOH Observatory, of met de livestream van NASA hieronder.

(HLN)
geelkuikentjedinsdag 22 april 2014 @ 20:53
Vanavond kijken of we de Lyriden nog kunnen zien. Kijken of ik er nog een foto van kan maken (nog nooit gedaan :@ )
ExperimentalFrentalMentalmaandag 28 april 2014 @ 14:43
25-04-2014

Ster is zo koud als Noordpool

media_xll_6689310.jpg
© afp.

Op de meeste sterren is het kokend heet, maar niet op een nieuw ontdekt hemellichaam. Sterker nog, het vriest er. Dat blijkt uit onderzoek dat de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA naar buiten heeft gebracht.

Twee ruimtetelescopen van de organisatie, WISE en Spitzer, keken naar de ster. De temperatuur aan het oppervlak ligt tussen de 13 en 48 graden onder nul. Dat is vergelijkbaar met de Noordpool op aarde, benadrukt de NASA.

De koude ster heeft de naam WISE J085510.83-071442.5 gekregen. Het is een zogeheten bruine dwerg. Dat zijn in feite mislukte sterren. Er komt geen kernreactie op gang, dus geven ze geen energie en licht. Dat maakt ze heel moeilijk om te zien.

Omdat ze geen energie afgeven, zijn bruine dwergen erg koud, maar nog nooit is er een gevonden die zo koud is. De vorige recordhouders waren rond kamertemperatuur.

De ster staat op slechts 7,2 lichtjaar (68 biljoen kilometer) afstand van de aarde. Voor ruimtebegrippen is dat een kippeneindje. Er zijn maar een paar sterren bekend die dichterbij staan.

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 5 mei 2014 @ 10:57
maandag 5 mei 2014
Maximum van de Èta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Halley in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen.

dinsdag 6 mei 2014
De bijna halfverlichte maan staat 's avonds halverwege de sterren Regulus in de Leeuw en Procyon in de Kleine Hond. Kijk rond 23.00 uur in het westzuidwesten.

woensdag 7 mei 2014
Eerste Kwartier (05.15 uur). 's Avonds rond 23.00 uur zie je op vrij grote afstand linksboven de maan de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, in het zuidwesten.

vrijdag 9 mei 2014
Vanaf 22.30 uur zie je Jupiter boven de westelijke horizon.

zaterdag 10 mei 2014
Wijde samenstand van de maan en de planeet Mars, links van de maan. Bekijk de samenstand rond 23.00 uur, wanneer de twee hemellichamen in het zuiden staan. Lager in het zuidoosten staat de geringde planeet Saturnus, die rond 20.00 uur in oppositie is met de zon, in het sterrenbeeld Weegschaal. Dat betekent dat hij tegenover de zon aan de hemel staat, de gehele nacht zichtbaar is, en zijn grootste helderheid bereikt.

zondag 11 mei 2014
Op flinke afstand rechtsboven de maan zie de oranjerode planeet Mars. Kijk rond 23.00 uur, vrij hoog boven de zuidelijke horizon. De ster linksonder de maan is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

maandag 12 mei 2014
De ster Spica in de Maagd staat vanavond op kleine afstand rechts van de maan. Rond middernacht bereikt het tweetal de hoogste stand aan de hemel, in het zuiden.

dinsdag 13 mei 2014
Tegen middernacht staat de maan in het zuidzuidoosten. De heldere 'ster' links van de maan is de planeet Saturnus.

woensdag 14 mei 2014
Volle Maan (21.16 uur). Rond 22.30 uur staat de maan laag in het zuidoosten; rechtsboven ervan zie je de planeet Saturnus.

donderdag 15 mei 2014
Aan het begin van de ochtendschemering, tegen 04.30 uur, staat de volverlichte maan vrij laag in het zuidwesten, met rechts ervan de planeet Saturnus.

zaterdag 17 mei 2014
Tijdens de avondschemering zijn de planeten Mercurius en Jupiter zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel. Om Mercurius te zien heb je een vrij uitzicht nodig. Na 23.00 uur is het echt donker, maar dan is de kleine planeet onder de horizon verdwenen.

zondag 18 mei 2014
Tegen middernacht staan de planeten Mars en Saturnus hoog aan de zuidelijke hemel. Ongeveer halverwege de twee planeten is Spica te zien, de hoofdster in het sterrenbeeld Maagd.

maandag 19 mei 2014
Bij het aanbreken van de dag (de zon komt rond 05.40 uur op) staat de afnemende maan boven de zuidelijke horizon.

woensdag 21 mei 2014
Laatste Kwartier (14.59 uur). 's Morgens rond 04.30 uur staat de halfverlichte maan vrij laag aan de zuidoostelijke hemel.

donderdag 22 mei 2014
Tijdens de avondschemering zie je Jupiter in het westnoordwesten. Rechtsonder Jupiter moet ook Mercurius zichtbaar zijn. Kijk vanaf 22.30 uur.

vrijdag 23 mei 2014
De oranjerode planeet Mars, de blauwwite ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de gelige planeet Saturnus staan in de loop van de avond (op grote onderlinge afstand) aan de zuidelijke hemel. Kijk rond 23.30 uur.

zondag 25 mei 2014
Het zal niet meevallen, maar als je een half uur voor zonsopkomst, rond 05.00 uur, laag in het oosten de maansikkel ziet, kun je linksonder de maan op zoek gaan naar de planeet Venus. Gebruik eventueel een verrekijker. Die heb je misschien ook nodig om 's avonds Mercurius te vinden. De kleine planeet bereikt vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. Hij is tijdens de avondschemering te zien, vrij laag in het westnoordwesten. Verwar Mercurius niet met Jupiter, die hoger aan de hemel staat en veel helderder is.

maandag 26 mei 2014 's Morgens tussen 05.00 en 05.30 uur kun je laag aan de oostelijke hemel op zoek gaan naar de planeet Venus, met links daarvan de smalle maansikkel.
Bekijk dit hemelverschijnsel

dinsdag 27 mei 2014
Tussen 22.30 en 23.00 uur, als het nog schemert, zijn de planeten Jupiter en Mercurius zichtbaar aan de westnoordwestelijke hemel.

donderdag 29 mei 2014
Rond middernacht bereikt Saturnus bijna zijn hoogste positie aan de zuidelijke hemel, in het sterrenbeeld Weegschaal. Op grote afstand rechts van de planeet zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de planeet Mars, die helderder is dan Saturnus.

vrijdag 30 mei 2014
De Zomerdriehoek, gevormd door de sterren Wega in het sterrenbeeld Lier, Deneb in de Zwaan en Altaïr in de Arend, staat rond middernacht boven de oostelijke horizon.
#ANONIEMzaterdag 10 mei 2014 @ 00:08
Mars is mooi te zien!
nikaomaandag 12 mei 2014 @ 22:23
Net terug van vakantie op La Palma.... de 'achtertuin' van het huisje daar gaf een fraaie blik op de echt donkere lucht... wauw! Jupiter, Mars en Saturnus enorm goed te zien en later in de nacht de (centrale) melkweg echt knallend aan de hemel.

uiteraard ook weer gefotografeerd ;)

13920992918_1c06478cb4_b.jpg

alle astrofoto's van de trip hier;
https://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157644441454223/
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 13 mei 2014 @ 08:02
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 22:23 schreef nikao het volgende:
Net terug van vakantie op La Palma.... de 'achtertuin' van het huisje daar gaf een fraaie blik op de echt donkere lucht... wauw! Jupiter, Mars en Saturnus enorm goed te zien en later in de nacht de (centrale) melkweg echt knallend aan de hemel.

uiteraard ook weer gefotografeerd ;)

[ afbeelding ]

alle astrofoto's van de trip hier;
https://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157644441454223/
awesome
_O_
StateOfMinddinsdag 13 mei 2014 @ 09:49
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 22:23 schreef nikao het volgende:
Net terug van vakantie op La Palma.... de 'achtertuin' van het huisje daar gaf een fraaie blik op de echt donkere lucht... wauw! Jupiter, Mars en Saturnus enorm goed te zien en later in de nacht de (centrale) melkweg echt knallend aan de hemel.

uiteraard ook weer gefotografeerd ;)

[ afbeelding ]

alle astrofoto's van de trip hier;
https://www.flickr.com/photos/nikao/sets/72157644441454223/
Schitterend, machtig mooi _O_
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 21 mei 2014 @ 12:10
21-05-2014

Grootste meteorenregen van 2014 komt eraan

Schermafbeelding-2014-05-21-om-08.00.19.png

In de nacht van vrijdag op zaterdag (23 op 24 mei) is in alle vroegte waarschijnlijk de grootste meteorenregen van het jaar te zien. Bij helder weer zijn vanuit Nederland tussen middernacht en vier uur ‘s ochtends tientallen vallende sterren zien.

De meteorenregen beleeft een première: voor het eerst komen er stofdeeltjes van de verloren komeet 209P/LINEAR in de atmosfeer van de aarde terecht. De deeltjes zijn niet groter dan een zandkorrel en komen op ongeveer 100 kilometer boven onze hoofden de atmosfeer binnen. Omdat dit vooral heel hard gaat (met meer dan 100.000 kilometer per uur) wordt de lucht voor de meteoor bij elkaar gedrukt, die gaat het gloeien en zorgt voor de lichtgevende staart. Dit wordt ook wel een vallende ster genoemd.

Meteoren worden veroorzaakt door ruimtegruis, vaak niet groter dan een zandkorrel, dat circa 100 km boven ons hoofd in de atmosfeer terechtkomt. Door de hoge snelheden (100.000 km/uur) wordt de lucht vóór het steentje gecomprimeerd, verhit en aan het gloeien gebracht. Dit is een meteoor, maar wordt ook regelmatig een vallende ster genoemd.

Doordat de deeltjes van recente datum zijn, is de wolk nog compact en de meteorenzwerm kort en hevig. Of het zo’n spektakel wordt als verwacht is nog onduidelijk omdat het de eerste keer is dat ‘ie te zien is. Volgens de berekeningen is de beste tijd om te kijken 02:45 uur in de ochtend, aan de noordelijke hemel niet ver van de Poolster.

(Faqt.nl)
Seven.zaterdag 24 mei 2014 @ 13:26
Verdomme, ik wilde het echt zien maar ik heb een jetlag omdat ik paar dagen geleden teruggekomen ben uit de VS. 13 uur geslapen en heel dit spektakel gemist :') . Wie heeft het wel gezien?
Schunckelstarzaterdag 24 mei 2014 @ 13:36
ik ben er voor opgestaan, maar na 5 minuten had ik het te koud en ben ik weer aan slapen :')
Nemephiszaterdag 24 mei 2014 @ 13:42
Ik ben middenin de nacht naar het platteland gefietst (okee, dat is maar een paar kilometer, maar toch..) met fotografie-zooi en al. Was heel mooi, de natuur en de sterren en zulks, maar die meteoren lieten het lelijk afweten }:|
Schunckelstarzaterdag 24 mei 2014 @ 13:44
quote:
2s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 13:42 schreef Nemephis het volgende:
Ik ben middenin de nacht naar het platteland gefietst (okee, dat is maar een paar kilometer, maar toch..) met fotografie-zooi en al. Was heel mooi, de natuur en de sterren en zulks, maar die meteoren lieten het lelijk afweten }:|
niks gezien?
Seven.zaterdag 24 mei 2014 @ 13:50
Ik was in New Hampshire, nog nooit zulke sterren gezien in mijn leven!
Nemephiszaterdag 24 mei 2014 @ 14:35
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 mei 2014 13:44 schreef Schunckelstar het volgende:

[..]

niks gezien?
Geen meteoren in ieder geval. Zelfs geen kleintje.

Maar het was verder wel mooi: Lekker weer, heldere hemel (wel wat lichtvervuiling maarja, Nederland..), witte wiev'n, allemaal dierengeluiden om je heen.. de nacht heeft wel wat O+
Pinnenmutskemaandag 26 mei 2014 @ 16:50
ik heb niks gezien, bewolkt :r
lipperdinsdag 27 mei 2014 @ 11:57
Ik wil misschien een telescoop kopen. Waar moet ik op letten als beginner zonder ervaring. Ik wil gewoon planeten bekijken.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 30 mei 2014 @ 11:31
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 mei 2014 11:57 schreef lipper het volgende:
Ik wil misschien een telescoop kopen. Waar moet ik op letten als beginner zonder ervaring. Ik wil gewoon planeten bekijken.
Ik heb een Meade etx-70.
Die heb ik toen voor 100 euro (aanbieding) gekocht + statief. Degelijke telescoop (gemotoriseerd) met computer (1471 hemelobjecten voorgeprogrammeerd). De telescoop blijft, nadat het object gevonden is, deze met de juiste snelheid volgen. Zeker aan te raden.

En anders moet je de opvolger kopen: Maede etx-80. De openening is 14% groter
die kost 334euro (of de opvolger daarvan, de Maede etx-90, die is maar 50 euro duurder dan de -80 (zie de superkortingen))
http://www.telescoop-expert.nl/meade-etx-80

hier zijn een aantal superkortingen
http://www.meade-online.n(...)/Meade-SUPERKORTING!!.html

en hier zijn nog een paar aanbiedingen
http://www.meade-online.nl/aanbiedingen
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 7 juni 2014 @ 08:28
zaterdag 7 juni 2014
Rond middernacht is boven de zuidwestelijke horizon een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Mars, vlak boven de maan.

zondag 8 juni 2014
Tegen middernacht is in het zuidwesten een zeer nauwe samenstand te zien van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, direct linksonder de maan. Mogelijk heb je een verrekijker nodig om de ster te zien in het felle maanlicht. Rond 02.00 uur wordt de kleinste onderlinge afstand bereikt.

maandag 9 juni 2014
De maan staat vanavond vrijwel exact halverwege de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de planeet Saturnus, die zich in de Weegschaal bevindt.

dinsdag 10 juni 2014
Een mooie, nauwe samenstand van de maan met Saturnus, rechtsboven de maan. Rond middernacht staat het duo vrij hoog boven de zuidelijke horizon.

woensdag 11 juni 2014
Op vrij grote afstand linksonder de maan zie je de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen. Bekijk de samenstand rond middernacht, aan de zuidelijke hemel.

donderdag 12 juni 2014
Antares, de hoofdster in de Schorpioen, staat vanavond op vrij grote afstand rechtsonder de bijna volverlichte maan. Kijk tegen middernacht in het zuidzuidoosten.

vrijdag 13 juni 2014 Volle Maan (06.11 uur). Rond 23.30 uur zie je de maan laag in het zuidoosten. In de zomer staat de Volle Maan nooit hoog aan de hemel. Door de lage stand lijkt hij extra groot, maar dat is gezichtsbedrog.

zaterdag 14 juni 2014
Tijdens de avondschemering is de reuzenplaneet Jupiter nog te zien, laag boven de westnoordwestelijke horizon. Kijk rond 23.00 uur.

zondag 15 juni 2014
Rond middernacht zie je hoog aan de oostelijke hemel de Zomerdriehoek. Die wordt gevormd door drie heldere sterren: Deneb in het sterrenbeeld Zwaan, Wega in het kleine sterrenbeeldje de Lier, en Altaïr in de Arend.

maandag 16 juni 2014
Heb je een vrij uitzicht op het westnoordwesten, dan kun je tijdens de avondschemering, tussen 23.00 en 23.30 uur, op zoek naar de planeet Jupiter.

dinsdag 17 juni 2014
De planeet Mars prijkt rond middernacht aan de zuidwestelijke hemel. Links van Mars staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd; op nog grotere afstand is ook Saturnus zichtbaar.

donderdag 19 juni 2014
Mercurius beweegt vandaag min of meer tussen de aarde en de zon door. De kleine planeet is daardoor geruime tijd niet zichtbaar. Vandaag is het ook Laatste Kwartier (20.39 uur).

vrijdag 20 juni 2014
's Morgens vroeg, rond 03.30 uur, zie je de halfverlichte maan boven de oostzuidoostelijke horizon, onder het zogeheten Herfstvierkant (het sterrenbeeld Pegasus).

zaterdag 21 juni 2014
Begin van de astronomische zomer (12.51 uur). De zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. Op het noordelijk halfrond van de aarde is 21 juni de langste dag van het jaar.

zondag 22 juni 2014
De twee helderste 'sterren' die je rond middernacht aan de zuidwestelijke hemel ziet staan, zijn de planeten Mars en Saturnus. Links van de oranjerode planeet Mars zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, die een duidelijk blauwwitte kleur heeft.

maandag 23 juni 2014
's Morgens rond 04.00 uur is de afnemende maan laag boven de oostelijke horizon zichtbaar.

dinsdag 24 juni 2014
Als je een vrij uitzicht op de oostnoordoostelijke horizon hebt, kun je tijdens de ochtendschemering, tussen 04.00 en 04.30 uur, op zoek naar de afnemende maansikkel, met direct links daarvan de planeet Venus.

woensdag 25 juni 2014
De planeet Mars en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staan rond 23.30 uur boven de zuidwestelijke horizon. Op grote afstand links van het tweetal is de planeet Saturnus zichtbaar.

donderdag 26 juni 2014
Kijk eens of je rond middernacht de heldere winterster Capella kunt vinden. Die bevindt zich 's zomers laag aan de noordelijke hemel.

vrijdag 27 juni 2014
Nieuwe Maan (10.08 uur).

zaterdag 28 juni 2014
De heldere planeet Venus is zichtbaar als 'morgenster'. Tussen 04.30 en 05.00 uur zie je hem laag boven de oostnoordoostelijke horizon.

zondag 29 juni 2014
De beroemde Steelpan (gevormd door de zeven helderste sterren van de Grote Beer) staat rond middernacht hoog in het noordwesten. In het verlengde van de kromme steel vind je de heldere, oranje ster Arcturus in het sterrenbeeld Boötes.

maandag 30 juni 2014
De oranje ster die rond 23.30 uur in het zuiden staat is Antares in de Schorpioen. Op grote afstand rechtsboven Antares zie je de planeet Saturnus; in het zuidwesten staan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de rode planeet Mars.
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 7 juni 2014 @ 09:59
afgelopen nacht heb ik het ISS voorbij zien vliegen :)
ExperimentalFrentalMentalzondag 8 juni 2014 @ 14:19
07-06-2014

Vallende sterren spotten voor dummies

Vallende sterren spotten? Dat is nogal een gedoe. Voor wie de uitdaging liever uit de weg gaat, staat hieronder een prachtige timelapse van zeven jaar meteorenzwermen.

30-vallende-sterren-300x160.png
Thomas O’Brien trotseerde de koude nachten in een tentje
zodat wij het niet hoeven te doen.
Bron: Thomas O’Brien

Vanavond om acht uur bereikt meteorenzwerm de Arietiden zijn maximum. Ik heb helaas slecht nieuws voor de enthousiaste sterrenspotters onder ons: de zon gaat pas om vijf voor tien onder, dus gaat de piek van de zwerm aan onze neus voorbij. Daarbij is de maan vannacht voor zo’n 60% verlicht. Te veel maanlicht kan mooie meteoren aan ons zicht onttrekken. Eventueel kun je opblijven tot 02.44 uur, wanneer de maan ondergaat en de meteoren vrij spel geeft. Tegen die tijd is de kans op mooie meteoren echter wel al flink geslonken.

Het lijkt soms alsof we altijd pech hebben. Nederland is niet het ideale land om vallende sterren te zien. Je moet gewapend zijn met eindeloos geduld en een thermoskan vol warme koffie, ander kun je het in de meeste gevallen schudden.

Maar er is ook goed nieuws. Wie zonder moeite van sterrenregens wil genieten, kan gewoon terecht op Vimeo. In de onderstaande video laat sterrenspotter Thomas O’Brien ons meegenieten van de mooiste meteoren die hij zeven jaar (!) tijd vastlegde. De meteorenzwermen die we hier zien, zijn de Perseïden, de Geminiden en de Leoniden – jaarlijks terugkerende fenomenen.


Meteor door tmophoto

Wie toch live wil genieten kan vanavond een poging doen. Of, als je liever tot de warme zomeravonden wacht, op 13 augustus wanneer de Perseïden ons bezoeken.

(newscientist)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 3 juli 2014 @ 08:41
vrijdag 4 juli 2014
Rond 02.00 uur staat de aarde in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).

zaterdag 5 juli 2014
Eerste Kwartier (13.59 uur). Direct links van de halfverlichte maan zie je de planeet Mars en, op iets grotere afstand, de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

zondag 6 juli 2014
Rond 23.30 uur is een mooie groepering aan de zuidwestelijke hemel te zien: rechts van de maan staat de blauwwitte ster Spica in het sterrenbeeld Maagd en de oranjerode planeet Mars. Op grote afstand links van de maan zie je de planeet Saturnus.

maandag 7 juli 2014
Mooie samenstand van de maan en de planeet Saturnus, linksboven de maan. Kijk rond 23.30 uur in het zuidzuidwesten.

dinsdag 8 juli 2014
Tijdens de ochtendschemering, vanaf 04.30 uur, is Venus te zien, boven de oostnoordoostelijke horizon. Na 05.00 uur, als het al volop schemert, kun je met een verrekijker ook op zoek naar Mercurius, linksonder Venus.

woensdag 9 juli 2014
Op vrij grote afstand rechtsonder de maan is de oranje ster Antares te zien, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Schorpioen.

donderdag 10 juli 2014
De planeet Mars en de ster Spica staan dicht bij elkaar in het zuidwesten. Kijk rond 23.30 uur. Op 14 juli bereiken ze de kleinste onderlinge afstand.

zondag 13 juli 2014
De twee grote planetoïden Ceres en Vesta staan vannacht zeer dicht bij elkaar aan de hemel, in het sterrenbeeld Maagd. Om ze te zien is wel minstens een verrekijker nodig.

dinsdag 15 juli 2014
Rond middernacht staat de kolossale Zomerdriehoek (gevormd door de sterren Deneb in het sterrenbeeld Zwaan, Wega in de Lier en Altaïr in de Arend) hoog boven de zuidoostelijke horizon.

woensdag 16 juli 2014
Vanaf 23.00 uur zie je de planeten Mars en Saturnus aan de zuidwestelijke hemel staan. Rechtsonder Mars staat de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

donderdag 17 juli 2014
De planeten Mercurius en Venus staan vandaag vrij dicht bij elkaar aan de ochtendhemel. Bekijk het tweetal tussen 04.30 en 05.00 uur, als het al schemert. Mercurius staat linksonder Venus en is een stuk minder helder.

vrijdag 18 juli 2014
Een winterster in de zomer: Capella, de helderste ster van het wintersterrenbeeld Voerman, is rond 23.30 uur heel laag boven de noordelijke horizon te zien.

zaterdag 19 juli 2014
Laatste Kwartier (04.08 uur). Aan het begin van de schemering staat de maan hoog aan de oostzuidoostelijke hemel. Vanaf 04.30 uur is laag in het oostnoordoosten ook de heldere planeet Venus zichtbaar.

maandag 21 juli 2014
De afnemende maan, de ster Aldebaran en het Zevengesternte vormen een rechthoekige driehoek aan de oostelijke hemel. Kijk 's morgens rond 04.00 uur.

dinsdag 22 juli 2014
Samenstand van de afnemende maan met de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Bekijk het duo rond 04.00 uur, vrij laag aan de oostelijke hemel. Op grotere afstand boven de maan is het Zevengesternte te zien, de bekende open sterrenhoop.

woensdag 23 juli 2014
De planeten Mars en Saturnus staan 's avonds rond 23.00 uur aan de zuidwestelijke hemel. Rechtsonder Mars is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd te zien.

donderdag 24 juli 2014
Tijdens de ochtendschemering zie je links van de maansikkel de planeet Venus. Kijk vanaf 04.30 uur, laag in het oostnoordoosten. Verder staat de reuzenplaneet Jupiter vandaag (gezien vanaf de aarde) min of meer 'achter' de zon aan de hemel. De afstand tot Jupiter is nu het grootst: ca. 940 miljoen kilometer. De planeet is echter niet zichtbaar.

vrijdag 25 juli 2014
Rond middernacht is het W-vormige herfststerrenbeeld Cassiopeia zichtbaar, hoog aan de noordoostelijke hemel.

zaterdag 26 juli 2014
Ongeveer een uur voor zonsopkomst, rond 04.50 uur, is Venus zichtbaar in het oostnoordoosten.

zondag 27 juli 2014
Nieuwe Maan (00.42 uur).

maandag 28 juli 2014
Om 05.28 staat de maan op 406.568 kilometer afstand van de aarde, de grootste afstand van het jaar (7% groter dan gemiddeld). Vannacht is ook het maximum van de Delta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman.

woensdag 30 juli 2014
Maximum van de Alfa-Capricorniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Steenbok.

donderdag 31 juli 2014
Tijdens de avondschemering is de maan laag boven de westelijke horizon zichtbaar. Hoger aan de hemel, in het zuidwesten, zie je (van links naar rechts) de planeten Saturnus en Mars en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 8 augustus 2014 @ 08:51
vrijdag 8 augustus 2014
Gezien vanaf de aarde beweegt Mercurius vandaag min of meer achter de zon langs. Als gevolg daarvan is de planeet geruime tijd niet waarneembaar.

zaterdag 9 augustus 2014
Hoog boven de maan zie je de Zomerdriehoek. Kijk rond 23.00 uur.

zondag 10 augustus 2014
Volle Maan (20.09 uur). De maan staat vandaag om 19.44 uur op 356.896 kilometer afstand, de kleinste afstand van het jaar (7% kleiner dan gemiddeld). De Volle Maan is daardoor groter en vooral helderder dan normaal. De 'supermaan' staat rond 23.00 uur in het zuidoosten, op de grens van de sterrenbeelden Steenbok en Waterman.

maandag 11 augustus 2014
Aan het eind van de schemering, rond 22.30 uur, zie je de planeten Saturnus en Mars vrij laag boven de zuidwestelijke horizon.

dinsdag 12 augustus 2014
Maximum van de Perseïden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Perseus. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Swift-Tuttle in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Het maximum van de zwerm vindt helaas slechts twee dagen na Volle Maan plaats, waardoor alleen de helderste meteoren zichtbaar zullen zijn.

woensdag 13 augustus 2014
Rond 23.00 uur is de maan net opgekomen in het oosten. Pal boven de maan zie je het Herfstvierkant, gevormd door de helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus.

vrijdag 15 augustus 2014
's Morgens rond 05.00 uur, bij het aanbreken van de ochtendschemering, staat de maan heel hoog in het zuiden, in het sterrenbeeld Vissen.

zaterdag 16 augustus 2014
Kijk of je rond 22.30 uur het Dierenriemsterrenbeeld Boogschutter kunt herkennen, vrij laag in het zuiden. De helderste sterren hebben de vorm van een theepot.

zondag 17 augustus 2014
Laatste Kwartier (14.26 uur). De halfverlichte maan vormt 's morgens een rechthoekige driehoek met de ster Aldebaran en het Zevengesternte, beide in de Stier.

maandag 18 augustus 2014
Zeer nauwe samenstand van de planeten Venus en Jupiter. Venus is de helderste van de twee. Tegen 05.30 uur, als het al schemert, kun je naar de planeten op zoek gaan, laag in het oostnoordoosten. Gebruik eventueel een verrekijker; heel misschien kun je direct linksboven de twee planeten dan ook de open sterrenhoop de Krib ontwaren.

dinsdag 19 augustus 2014
Vóór het aanbreken van de schemering, rond 05.00 uur, zie je rechtsboven de maan de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, hoog in het oostzuidoosten.

woensdag 20 augustus 2014
De maan wordt aan de ochtendhemel (rond 05.00 uur) omringd door heldere wintersterren: Capella, Castor en Pollux, Betelgeuze en Rigel, en Aldebaran.

donderdag 21 augustus 2014
De planeten Mars en Saturnus staan aan het begin van de avond laag in het westen. Kijk vanaf 22.00 uur.

vrijdag 22 augustus 2014
Linksboven de afnemende maan staan de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Kijk rond 05.00 uur, in het oostnoordoosten.

zaterdag 23 augustus 2014
's Morgens vroeg kun je links van de smalle maansikkel de planeten Jupiter en Venus zien. Kijk laag in het oostnoordoosten, rond 05.30 uur, als het al schemert.

zondag 24 augustus 2014
Mars en Saturnus staan vanavond precies onder elkaar aan de zuidwestelijke hemel. Kijk rond 22.00 uur en zorg voor een vrij uitzicht.

maandag 25 augustus 2014
Nieuwe Maan (16.13 uur). Saturnus en Mars bereiken vandaag de kleinste schijnbare onderlinge afstand, laag aan de zuidwestelijke avondhemel. De twee planeten zijn even helder, maar Mars (de onderste) is duidelijk roder van kleur. Bekijk de samenstand vanaf 21.30 uur.

dinsdag 26 augustus 2014
De planeten Mars en Saturnus en de ster Zubenelgenubi in de Weegschaal vormen een compact driehoekje. Kijk rond 22.00 uur in het zuidwesten.

zaterdag 30 augustus 2014
Wijde samenstand van de maan met de planeten Mars en Saturnus. Kijk vanaf 21.00 uur in het zuidwesten.

zondag 31 augustus 2014
Zeer nauwe samenstand van de wassende maan en de planeet Saturnus. Kijk vanaf 21.30 uur, laag in het zuidwesten. Linksonder het duo zie je de planeet Mars.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 8 augustus 2014 @ 08:56
07-08-2014

4 weetjes over de vallende sterren die u vanaf morgen op spektakel trakteren

media_xll_6981520.jpg
© Flickr/Martin Steele.

De Aarde heeft de komende dagen haar jaarlijkse afspraak met de Perseïden. Vanaf morgen zijn daardoor elke nacht tientallen vallende sterren te zien. Het hoogtepunt wordt bereikt in de ochtend van 13 augustus, maar ook de dagen voordien kan u al genieten van een spectaculair schouwspel aan de hemel. Met onderstaande weetjes zal u alvast scoren bij uw nachtelijke gezelschap.
Hoe ontstaan vallende sterren?

Vallende sterren hebben niets te maken met échte sterren. Een komeet die zich richting zon beweegt, stoot door de warmte stofdeeltjes af. Zo wordt zijn typerende staart gevormd. Die deeltjes blijven achter in de ruimte. Vanaf morgen verplaatst onze planeet zich door de Perseïden, de stofdeeltjes van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer de deeltjes botsen met onze atmosfeer, verbranden ze en vormen ze kortstondig een lichtstreep aan de hemel - het verschijnsel dat we kennen als een vallende ster of meteoor.

Waarom zien we jaarlijks een meteorenregen?
De Perseïden - wegens de grote helderheid de bekendste meteorenzwerm - zijn elk jaar zichtbaar in augustus. Het puinspoor van de komeet Swift-Tuttle blijft op een bepaalde plek in de ruimte hangen, waardoor de Aarde er elk jaar opnieuw door moet in zijn baan, om de zon. Omdat de meteoren in onze atmosfeer verbranden, zou het logisch lijken dat we jaarlijks minder vallende sterren spotten. Dat is echter niet het geval, omdat de baan van de aarde nooit exact dezelfde is. De komeet zelf heeft een omlooptijd van 133 jaar. Dat betekent dat hij elke 133 jaar nieuw puin achterlaat, wanneer hij zich richting zon begeeft.

Wat is het beste moment om vallende sterren te spotten?
De activiteit van de Perseïden stijgt sterk vanaf morgen. De meeste meteoren zijn er dit jaar op 13 augustus om 7 uur 's ochtends. Dan is het echter al licht. De meeste vallende sterren kan u die nacht spotten vanaf 2 uur; in de uren voor het hoogtepunt zijn tientallen meteoren per uur zichtbaar. Ook in de dagen voor en na 13 augustus bent u getuige van een indrukwekkend schouwspel. Door de hoge stand van de radiant - dat is de plaats waar de meteoren vandaan lijken te komen - is tijdens de tweede helft van de nacht het grootste aantal vallende sterren te zien.

Hoe spot u een vallende ster?
Een gouden raad van weerman Frank Deboosere op zijn website: "Zorg voor een donker waarnemingsplekje ver verwijderd van alle stadslicht en kijk (zeker na middernacht) in noordelijke of oostelijke richting." Omdat de maan voor 90 procent verlicht is, zal hij wel storen en kan u de zwakkere meteoren niet zien. Een telescoop of verrekijker heeft u niet nodig. Volgens volkssterrenwacht Urania volstaat het met het blote oog een kwartiertje naar een willekeurige plaats aan de hemel te kijken om een vallende ster waar te nemen.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 11 augustus 2014 @ 19:14
11-08-2014

Hele wereld in de ban van supermaan

media_xll_6989000.jpg
De supermaan in Minsk, Wit-Rusland. © reuters.

Heel de wereld is in de ban van de supermaan. Het hemellichaam schittert iets groter en helderder dan normaal. Het is al enkele jaren geleden dat dit gebeurt op het moment van een volle maan.
De volle maan is 30 procent helderder en lijkt 14 procent groter dan wanneer hij het verste van de aarde af staat. De afstand varieert tussen de 360.000 km en 405.500 km.

Tussen zondag en woensdag zijn er ook veel vallende sterren te zien. Deze Perseïdenmeteoren, die ieder jaar in augustus de aarde passeren, zijn het best te bewonderen rond twee uur 's nachts.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 13 augustus 2014 @ 00:16
Straks tussen 02:00 en 04:00 is het maximum van de Perseïden.
Net even de hond uitgelaten en al 4 vallende sterren gezien
Weet niet of ik rond 2 uur nog wakker ben en het is maar de vraag of t dan nog helder is.
Gwywenwoensdag 13 augustus 2014 @ 04:38
Even naar buiten gegaan nav je berichtje en in 10 minuten 4 vallende sterren gezien :)
Dus bedankt voor de tip!
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 13 augustus 2014 @ 09:49
quote:
0s.gif Op woensdag 13 augustus 2014 04:38 schreef Gwywen het volgende:
Even naar buiten gegaan nav je berichtje en in 10 minuten 4 vallende sterren gezien :)
Dus bedankt voor de tip!
Top! graag gedaan.
Ik ben zelf niet meer naar buiten geweest, was te moe, toch maar naar bed gegaan.
Gwywenwoensdag 13 augustus 2014 @ 10:02
quote:
0s.gif Op woensdag 13 augustus 2014 09:49 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Top! graag gedaan.
Ik ben zelf niet meer naar buiten geweest, was te moe, toch maar naar bed gegaan.
Nou ja, ik behoorde op dat tijdstip ook te slapen hoor :P
Maar goed als je dan toch wakker ligt kunje net zo goed wat nuttigs gaan doen natuurlijk :)
Yvesssmaandag 1 september 2014 @ 22:08
Het is wat mager, maar in Friesland lukt de melkweg nog wel. Houd er rekening mee dat op het noordelijk halfrond het meest interessante en verlichte deel nooit goed zichtbaar is.
28hd43m.jpg
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 3 september 2014 @ 08:05
02-09-2014

"25 Belgen hebben vliegticket naar de ruimte"

media_xll_7063759.jpg
Richard BRANSON toont een model van de Virgin Galactic-raket. © afp.

Gisterenavond raakte tijdens een persconferentie met de Britse ondernemer Richard Branson bekend dat 25 Belgen eenticketnaar de ruimte zouden hebben geboekt met ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic. "De eerste ruimtetrip met toeristen is dichtbij", aldus Branson in De Tijd.
In de Antwerpse Stadsschouwburg heeft de bekende bedrijfsleider en filantroop Sir Richard Branson gisterenavond het driedaagse evenement i-SUP geopend, een conferentie van VITO (Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek) rond duurzaam ondernemen en produceren. Eregast Branson, onder meer bekend van de door hem opgerichte Virgin Group, kwam er een pleidooi houden om ondernemerstalent meer in te zetten bij het zoeken naar oplossingen voor bijvoorbeeld het klimaatprobleem.

Ruimtereis
Tijdens de conferentie vertelde Branson ook wat over wat hij zelf "zijn grootste avontuur" noemt: het organiseren van commerciële ruimtevluchten. "Wanneer, kan ik niet zeggen, maar de eerste ruimtetrip met toeristen is heel dichtbij', zo vertelde hij aan De Tijd. "Intussen hebben al een 800-tal ruimtetoeristen ingetekend op een retourtje richting ruimte, waarvan 25 Belgen."

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 8 september 2014 @ 08:12
07-09-2014

Asteroïde passeert vlakbij aarde

Een pas ontdekte asteroïde ter grootte van een huis is om 20 uur de aarde op relatief korte afstand gepasseerd. De asteroïde, 2014 RC, ging voorbij op 40.000 kilometer, een tiende van de afstand van de maan tot de aarde. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gemeld.

De asteroïde levert volgens NASA geen gevaar op voor weer- en communicatiesatellieten, die doorgaans op een hoogte van 36.000 kilometer met de aarde meedraaien. De ruimtesteen heeft een doorsnee van zo'n 18 meter. Hij zou niet met het blote oog te zien zijn, maar waarschijnlijk wel met de relatief kleine telescopen van amateur-sterrenkijkers. Gezien de baan van de asteroïde het ding in de toekomst opnieuw in onze contreien brengt, zullen deskundigen het hemellichaam oplettend kunnen volgen.

2014 RC is een fractie kleiner dan de asteroïde die vorig jaar ontplofte boven het Russische Tsjeljabinsk. Door de bijbehorende drukgolf sneuvelden talloze ruiten en raakten gebouwen beschadigd. Er vielen rond de duizend gewonden.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalmaandag 8 september 2014 @ 08:14
maandag 8 september 2014
Tegen middernacht zie je op grote afstand onder de maan, laag boven de zuidelijke horizon, de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

dinsdag 9 september 2014
Volle Maan (03.38 uur). Tegen middernacht, op de avond van 9 september, zie je de maan vrij hoog in het zuidoosten, onder het zogeheten Herfstvierkant.

woensdag 10 september 2014
Boven de opkomende maan zie je het Herfstvierkant - het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 22.00 uur in het oosten.

donderdag 11 september 2014
Rond middernacht is de opvallende Steelpan van de Grote Beer laag in het noordnoordwesten te zien, met de bodem precies horizontaal.

vrijdag 12 september 2014
Probeer tijdens de avondschemering de planeten Saturnus en Mars te vinden, heel laag aan de zuidwestelijke hemel.

zaterdag 13 september 2014
Linksboven de opkomende maan zie je het Zevengesternte, de open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Kijk vanaf 23.00 uur in het oostnoordoosten.

zondag 14 september 2014
Nauwe samenstand van de maan en de ster Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier. Tegen middernacht staat het tweetal laag in het oostnoordoosten; de kleinste afstand tussen maan en ster wordt rond 02.00 uur bereikt. Misschien heb je een verrekijker nodig om Aldebran te zien, linksonder de maan.

maandag 15 september 2014
Om 05.00 uur 's morgens prijkt de reuzenplaneet Jupiter al vrij hoog aan de oostelijke hemel.

dinsdag 16 september 2014
Laatste Kwartier (04.05 uur). Aan het eind van de nacht, rond 05.30 uur, zie je de halfverlichte maan hoog in het zuidoosten. Hij staat middenin de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de sterren Capella, Castor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebaran. In het oosten is ook de reuzenplaneet Jupiter te zien.

donderdag 18 september 2014
Linksboven de afnemende maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen. Op grote afstand linksonder de maan staat Jupiter. Kijk vanaf 05.30 uur, aan de oostelijke hemel.

zaterdag 20 september 2014
Samenstand van de afnemende maan en de planeet Jupiter, linksboven de maan. Bekijk het tweetal vanaf 05.30 uur, aan de oostelijke hemel.

zondag 21 september 2014
De ster die je 's morgens tegen 06.00 uur links van de maansikkel ziet staan, vrij laag in het oosten, is Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Op grotere afstand boven de maan prijkt de heldere reuzenplaneet Jupiter. Verder bereikt Mercurius vandaag zijn grootste schijnbare afstand ten oosten van de zon. De verschijning aan de avondhemel is echter ongunstig: de planeet gaat kort na de zon onder, als het nog lang niet donker is.

maandag 22 september 2014
's Morgens rond 06.30 uur, als het al schemert, kun je de smalle maansikkel proberen te vinden, laag in het oosten, pal onder de ster Regulus in de Leeuw.

dinsdag 23 september 2014
Begin van de astronomische herfst (04.29 uur). De zon beweegt van noord naar zuid over de evenaar. Rond deze datum duren dag en nacht overal op aarde even lang.

woensdag 24 september 2014
Nieuwe Maan (08.14 uur).

donderdag 25 september 2014
De oranje ster die rond 21.00 uur boven de westelijke horizon te zien is, is Arcturus in het sterrenbeeld Boötes. Je kunt hem altijd vinden door de gekromde steel van de Steelpan (de Grote Beer) in gedachten door te trekken.

zaterdag 27 september 2014
Rond 20.00 uur kun je laag in het zuidwesten op zoek naar de smalle maansikkel. De 'ster' linksboven de maan is de planeet Saturnus.

zondag 28 september 2014
Tijdens de avondschemering, rond 20.30 uur, zie je de maan laag boven de zuidwestelijke horizon. Rechtsonder maan is de planeet Saturnus te zien; op grotere afstand links van de maan staat de oranjerode planeet Mars, vlak boven de ster Antares in de Schorpioen die iets minder helder is maar vrijwel dezelfde tint heeft als Mars (Antares betekent letterlijk 'rivaal van Mars').

maandag 29 september 2014
De maan, de planeet Mars en de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen staan min of meer boven elkaar aan de zuidwestelijke hemel. Kijk rond 20.30 uur.

dinsdag 30 september 2014
Rechtsonder de wassende maan zie je twee oranje sterren: de planeet Mars en Antares, de hoofdster van de Schorpioen. Kijk tussen 20.00 en 20.30 uur.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 9 september 2014 @ 08:00
08-09-2014

Nóg een supermaan op komst

media_xll_7094422.jpg
© YouTube/NASA.

Wie eerder dit jaar nog geen supermaan had kunnen bewonderen, krijgt morgen een ultieme herkansing. Dinsdagnacht vindt het spektakel voor de derde keer deze zomer plaats. Door de combinatie van een volle maan en de dichte stand bij de Aarde lijkt de maan die nacht 12 procent groter en 30 procent helderder.

Terwijl de maan om onze planeet cirkelt, zien we elke nacht een steeds groter en daarna een steeds kleiner deel ervan oplichten. Maar ook de afstand tot de Aarde verandert. Op het dichtste punt, het perigeum, bevindt de maan zich bijna 42.000 kilometer dichterbij dan in de verste uithoek van zijn elliptische baan. Wanneer het perigeum samenvalt met een volle maan, domineert ze - groter en helderder dan normaal - de nachtelijke hemel.

Hoewel het een spectaculair zicht is, hebben heel wat astronomen een afkeer voor de benaming 'supermaan' en de opwinding die erover bestaat. Ze wijzen erop dat de term uit de astrologie stamt en niet uit de astronomie, dat volle manen in het perigeum helemaal niet zo zeldzaam zijn en dat de schijnbare grootte een optische illusie is. De bekende astronoom Neil deGrasse Tyson klaagde vorig jaar op Twitter dat "de gehypete benaming een belediging is voor Superman, supervulkanen, supernova's en zelfs Super Mario".

Toch kunnen ook deze astronomen er niet omheen dat drie supermanen - of u ze zo nu wilt noemen of niet - in één zomer redelijk indrukwekkend is. Gemiddeld komen ze een keer om de 13,5 maanden voor, maar dit jaar konden we het spektakel al aanschouwen op 12 juli en op 10 augustus. Een derde supermaan - de laatste van dit jaar - sluit morgen het rijtje af.

(HLN)
Coelhodinsdag 9 september 2014 @ 15:23
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 08:00 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
08-09-2014
Toch kunnen ook deze astronomen er niet omheen dat drie supermanen - of u ze zo nu wilt noemen of niet - in één zomer redelijk indrukwekkend is. Gemiddeld komen ze een keer om de 13,5 maanden voor, maar dit jaar konden we het spektakel al aanschouwen op 12 juli en op 10 augustus. Een derde supermaan - de laatste van dit jaar - sluit morgen het rijtje af.

Is het niet gewoon zo dat er 3 op een rij zijn omdat de maan in zijn baan eerst dichterbij komt en daarna weer steeds verder weg gaat, met andere woorden, dat er één supermaan is en de volle maan ervoor en erna automatisch groter dan gemiddeld lijken omdat de maan dan nog in de buurt is?

Mensen denken ook altijd dat er meer kinderen geboren worden met volle maan, maar dat is ook omdat ze de dag voor en de dag na volle maan niet kunnen onderscheiden van volle maan.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 1 oktober 2014 @ 10:49
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 september 2014 15:23 schreef Coelho het volgende:

[..]

Is het niet gewoon zo dat er 3 op een rij zijn omdat de maan in zijn baan eerst dichterbij komt en daarna weer steeds verder weg gaat, met andere woorden, dat er één supermaan is en de volle maan ervoor en erna automatisch groter dan gemiddeld lijken omdat de maan dan nog in de buurt is?

Mensen denken ook altijd dat er meer kinderen geboren worden met volle maan, maar dat is ook omdat ze de dag voor en de dag na volle maan niet kunnen onderscheiden van volle maan.
Dit is een vrij helder filmpje :)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 1 oktober 2014 @ 10:53
woensdag 1 oktober 2014
Eerste Kwartier (21.32 uur). De halfverlichte maan staat aan het begin van de avond aan de zuidelijke hemel, in het Dierenriemsterrenbeeld Boogschutter.

donderdag 2 oktober 2014
Tegen het aanbreken van de ochtendschemering, rond 06.00 uur, staat de reuzenplaneet Jupiter vrij hoog aan de oostelijke hemel. Linksonder Jupiter zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

vrijdag 3 oktober 2014
Om 21.30 uur bereikt de maan zijn hoogste punt aan de zuidelijke hemel, precies in het verlengde van de rechterzijde van de kolossale Zomerdriehoek.

zaterdag 4 oktober 2014
Rond middernacht is het wintersterrrenbeeld Stier zichtbaar aan de oostelijke hemel. Op vrij grote afstand rechtsboven de oranje hoofdster Aldebaran is het Zevengesternte te zien: de bekende open sterrenhoop in de Stier.

zondag 5 oktober 2014
Rond 23.00 uur staat de wassende maan vrij hoog in het zuiden. Onder de maan, veel dichter bij de horizon, fonkelt de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

maandag 6 oktober 2014
Hoog boven de maan zie je rond 23.00 uur vier sterren die een groot vierkant aan de hemel vormen: het zogeheten Herfstvierkant (in werkelijkheid het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus).

dinsdag 7 oktober 2014 De verre planeet Uranus staat vandaag precies tegenover de zon aan de hemel ('in oppositie'). De afstand tot de aarde is rond deze datum het kleinst, en de helderheid het grootst. Toch heb je minstens een verrekijker nodig om Uranus te vinden, in het sterrenbeeld Vissen.
Bekijk dit hemelverschijnsel

woensdag 8 oktober 2014
Volle Maan (12.51 uur). Vanuit Noord-Amerika, Oost-Azië en Australië is een totale maansverduistering zichtbaar die precies één uur duurt. De eclips is al achter de rug als de maan voor waarnemers in Europa opkomt.

donderdag 9 oktober 2014
Maximum van de Draconiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Draak. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Giacobini-Zinner in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn ongunstig: op 8 oktober is het Volle Maan.

zaterdag 11 oktober 2014
Samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, linksonder de maan. Om 23.00 uur zie je het tweetal aan de oostelijke hemel.

maandag 13 oktober 2014
De ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier staat vanavond op grote afstand rechtsboven de maan. Bekijk het duo rond middernacht, boven de oostelijke horizon.

dinsdag 14 oktober 2014
's Morgens rond 06.30 uur staat de halfverlichte maan hoog in het zuiden. Hij wordt omringd door de heldere sterren van de Winterzeshoek.

woensdag 15 oktober 2014
Laatste Kwartier (21.12 uur).

vrijdag 17 oktober 2014
Rond 06.30 uur staat de maan hoog in het zuidoosten. Op vrij grote afstand links van de maan schittert de reuzenplaneet Jupiter.

zaterdag 18 oktober 2014
Vrij wijde samenstand van de maan met de reuzenplaneet Jupiter, boven de maan. Bekijk het tweetal 's morgens rond 06.30 uur, hoog in het zuidoosten.

zondag 19 oktober 2014
De ster Regulus in de Leeuw staat linksboven de maan. Rechtsboven Regulus is Jupiter te zien. Bekijk de wijde samenstand rond 06.30 uur, in het oostzuidoosten. Vandaag vliegt ook komeet C/2013 A1 'rakelings' langs de planeet Mars, op slechts enkele tienduizenden kilometers afstand. Vanaf de aarde is de komeet alleen met telescopen zichtbaar.

maandag 20 oktober 2014
Rond 22.45 uur zie je vrij laag aan de zuidelijke hemel een eenzame, heldere ster. Dat is Fomalhaut, de hoofdster van het sterrenbeeld Zuidervis.

dinsdag 21 oktober 2014
Tegen 07.00 uur, aan het begin van de ochtendschemering, is de smalle maansikkel zichtbaar aan de oostzuidoostelijke hemel.

woensdag 22 oktober 2014
Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Halley in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: op 23 oktober is het Nieuwe Maan.

donderdag 23 oktober 2014
Nieuwe Maan (23.57 uur). Vanuit het westen van Noord-Amerika is vandaag een gedeeltelijke zonsverduistering zichtbaar, die nergens op aarde totaal is.

zaterdag 25 oktober 2014
Gezien vanaf de aarde beweegt Venus vandaag min of meer achter de zon langs. De planeet is daardoor geruime tijd niet waarneembaar.

zondag 26 oktober 2014
Invoering van de wintertijd. Om 03.00 uur MEZT (Midden Europese Zomer Tijd) wordt de klok één uur teruggezet, naar 02.00 uur MET (Midden Europese Tijd). 's Avonds, tijdens de avondschemering, is heel laag in het zuidwesten een smalle maansikkel zichtbaar. Op grote afstand links van de maan zie je de rode planeet Mars.

maandag 27 oktober 2014
De maansikkel en de planeet Mars staan aan het begin van de avond laag aan de zuidwestelijke hemel. Kijk rond 18.30 uur.

dinsdag 28 oktober 2014
Mars staat vanavond vrijwel recht onder de wassende maan. Bekijk de wijde samenstand rond 19.00 uur, laag in het zuidwesten. Zorg voor een vrij uitzicht.

woensdag 29 oktober 2014
's Morgens rond 06.00 uur zie je de reuzenplaneet Jupiter en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw hoog aan de zuidoostelijke hemel staan.

donderdag 30 oktober 2014
Om 21.00 uur staat de ster Fomalhaut in de Zuidervis laag in het zuiden. Iets hoger aan de zuidwestelijke hemel staat de bijna halfverlichte maan.

vrijdag 31 oktober 2014
Eerste Kwartier (03.48 uur). Rond 19.00 uur staat de halfverlichte maan precies in het zuiden, op de grens van de Dierenriemsterrenbeelden Steenbok en Waterman.

(allesoversterrenkunde)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 21 oktober 2014 @ 23:56
woensdag 22 oktober 2014
Maximum van de Orioniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Orion. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Halley in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: op 23 oktober is het Nieuwe Maan.
Yvessszaterdag 1 november 2014 @ 22:31
Probeerseltje maan van enige minuten geleden. Toch wel wat detail zichtbaar.

2h51yyf.jpg
ExperimentalFrentalMentalzondag 2 november 2014 @ 03:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 november 2014 22:31 schreef Yvesss het volgende:
Probeerseltje maan van enige minuten geleden. Toch wel wat detail zichtbaar.

[ afbeelding ]
prachtige foto ^O^
Seven.zondag 2 november 2014 @ 09:33
quote:
0s.gif Op zaterdag 1 november 2014 22:31 schreef Yvesss het volgende:
Probeerseltje maan van enige minuten geleden. Toch wel wat detail zichtbaar.

[ afbeelding ]
_O_
Reintjidonderdag 13 november 2014 @ 11:06
dg6yo6.jpg

Leuk topic, kwam hier via het Rosetta topic. Aftrap met een plaatje wat ik van het ISS had gemaakt toen André Kuipers aan boord was.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 11:43
quote:
14s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:06 schreef Reintji het volgende:
[ afbeelding ]

Leuk topic, kwam hier via het Rosetta topic. Aftrap met een plaatje wat ik van het ISS had gemaakt toen André Kuipers aan boord was.
Amazing picture, fijn dat je mee volgt Reintji
^O^
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 november 2014 @ 11:45
Ik ben vergeten de lijst van november te plaatsen

donderdag 13 november 2014
Rond middernacht zie je de afnemende maan laag in het oosten. Op enige afstand links van de maan staat de reuzenplaneet Jupiter.

vrijdag 14 november 2014
Laatste Kwartier (16.15 uur). 's Morgens rond 06.30 uur zie je aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand van de halfverlichte maan en de planeet Jupiter.

zaterdag 15 november 2014
De maan staat onder de ster Regulus in de Leeuw; linksboven Regulus is de planeet Jupiter zichtbaar. Kijk rond 06.30 uur, hoog in het zuiden.

zondag 16 november 2014
Vroege vogels zien 's morgens vanaf 06.00 uur hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel rechtsboven de maan de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw en de heldere reuzenplaneet Jupiter.

maandag 17 november 2014
Maximum van de Leoniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Tempel-Tuttle in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: er is weinig storend maanlicht.

dinsdag 18 november 2014
Gezien vanaf de aarde staat Saturnus vandaag min of meer 'achter' de zon aan de hemel. De geringde planeet bereikt daardoor zijn grootst mogelijke afstand tot de aarde: ca. 1636 miljoen kilometer. Hij is echter niet waarneembaar.

woensdag 19 november 2014
Een wijde samenstand van de maansikkel en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk het tweetal vanaf 06.30 uur aan de zuidoostelijke hemel.

donderdag 20 november 2014
Om 07.00 uur 's morgens is vrij laag in het zuidoosten de smalle maansikkel zichtbaar, met rechtsboven ervan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

vrijdag 21 november 2014
Vanaf 18.00 uur kun je aan de zuidwestelijke hemel op zoek naar de rode planeet Mars, in het sterrenbeeld Boogschutter.

zaterdag 22 november 2014
Nieuwe Maan (13.32 uur).

zondag 23 november 2014
Aan het begin van de avond zie je laag aan de noordnoordwestelijke hemel de beroemde Steelpan - de zeven helderste sterren van het sterrenbeeld Grote Beer.

maandag 24 november 2014
Kijk of je rond 17.30 uur, tijdens de avondschemering, laag in het zuidwesten de smalle maansikkel kunt ontwaren.

dinsdag 25 november 2014
Aan het begin van de avond is een wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de rode planeet Mars, links van de maan. Kijk rond 18.00 uur, vrij laag in het zuidwesten.

woensdag 26 november 2014
Vanavond zie je de maan vrijwel recht boven de planeet Mars. Bekijk de twee hemellichamen rond 18.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel.

donderdag 27 november 2014
Mars staat vanavond op grote afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 18.30 uur in het zuidzuidwesten.

vrijdag 28 2014
Tegen middernacht is de reuzenplaneet Jupiter een opvallende verschijning aan de oostelijke hemel.
Bekijk dit hemelverschijnsel

zaterdag 29 november 2014
Eerste Kwartier (11.06 uur). 's Avonds rond 19.00 uur staat de maan hoog aan de zuidelijke hemel; dichter bij de horizon zie je de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

zondag 30 november
2014 Pal boven de maan zie je het Herfstvierkant - de helderste sterren in het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.
Dimaurodonderdag 13 november 2014 @ 13:28
Allemaal nog een beetje in de Rosetta-roes.

Hoop dat het weer wat meer helder wordt komende tijd.
miek221dinsdag 25 november 2014 @ 10:32
Ik begin me meer een meer te interesseren in astronomie. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik erover wil weten, je raakt niet uitgeleerd heb ik gemerkt.
Nu zit ik erover te denken om een telescoop te gaan aanschaffen (voor de feestdagen te vragen) met een budget van 100 euro.
Wat zouden jullie me aanraden? Ik heb nog nooit eerder een telescoop gehad of er zelfs door gekeken. Wat kan ik verwachten bij de aan te raden telescoop?
Ik heb een beetje online gezocht, maar ik snap er niet zo heel veel van allemaal, dus ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 25 november 2014 @ 12:33
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 10:32 schreef miek221 het volgende:
Ik begin me meer een meer te interesseren in astronomie. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik erover wil weten, je raakt niet uitgeleerd heb ik gemerkt.
Nu zit ik erover te denken om een telescoop te gaan aanschaffen (voor de feestdagen te vragen) met een budget van 100 euro.
Wat zouden jullie me aanraden? Ik heb nog nooit eerder een telescoop gehad of er zelfs door gekeken. Wat kan ik verwachten bij de aan te raden telescoop?
Ik heb een beetje online gezocht, maar ik snap er niet zo heel veel van allemaal, dus ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen.
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 mei 2014 11:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik heb een Meade etx-70.
Die heb ik toen voor 100 euro (aanbieding) gekocht + statief. Degelijke telescoop (gemotoriseerd) met computer (1471 hemelobjecten voorgeprogrammeerd). De telescoop blijft, nadat het object gevonden is, deze met de juiste snelheid volgen. Zeker aan te raden.

En anders moet je de opvolger kopen: Maede etx-80. De openening is 14% groter
die kost 334 euro (of de opvolger daarvan, de Maede etx-90, die is maar 50 euro duurder dan de -80 (zie de superkortingen))
http://www.telescoop-expert.nl/meade-etx-80

hier zijn een aantal superkortingen
http://www.meade-online.n(...)/Meade-SUPERKORTING!!.html

en hier zijn nog een paar aanbiedingen
http://www.meade-online.nl/aanbiedingen
het hangt er een beetje van af wat je wilt doen met de telescoop. Welke hemelobjecten wil je ermee kunnen zien? Wil je een telescoop die makkelijk mee te nemen is op reis, eentje die je even snel kunt opzetten in de tuin, wil je ermee kunnen fotograferen

Dit is een goede, erg compacte, telescoop die perfect is voor beginners.
Wat ik hierboven nog niet vermeld had is dat je er ook een rugzak bij krijgt waar alles in past en makkelijk mee op reis te nemen is, je krijgt er ook meerder oculairen erbij.
Je krijgt er een statief bij, maar je kunt m ook van het statief afhalen en op vlakke ondergrond plaatsen.
in de telescoop zijn een meer dan 1000 hemelobjecten voorgeprogrammeerd die je kan opzoeken en automatisch blijven tracken. Je hoeft maar een object in te voeren en de telescoop zoekt automatisch het object (je moet de telescoop wel eerst uitlijnen maar dat staat uitgelegd in de handleiding)
Je kan ook hemelobjecten toevoegen aan de database
Het is geen superbeeld zoals telescopen van hogere prijzen, je krijgt bijvoorbeeld kleine verkleuringen
als je naar bepaalde planeten kijkt, wat veel voorkomt bij telescopen van een iets lagere prijs. Als je bijvoorbeeld naar sterrenhopen of nevels kijkt is de verkleuring minder.
De telescoop is echter niet echt geschikt voor het nemen van foto's, het kan wel.
Je krijgt iig een handleiding bij de telscoop waar je alle info kunt vinden.
Ik zie dat de links het niet meer doen en de telescoop daar iig niet meer te koop is.
Ik heb een paar sites gezien waar hij nu weer 300+ kost, gewoon even beetje googlen en dan kom je vast wel ergens uit op een aanbieding.
of je moet m 2de hands halen, wat ik zelf niet zou aanraden
op deze kun je bijvoorbeeld bieden.
http://www.marktplaats.nl(...)3e3a&previousPage=lr

hier vind je ook veel informatie waar je op moet letten.
http://www.astroforum.nl/(...)aar-moet-ik-beginnen
nikaodinsdag 25 november 2014 @ 13:01
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 10:32 schreef miek221 het volgende:
Ik begin me meer een meer te interesseren in astronomie. Hoe meer ik erover lees, hoe meer ik erover wil weten, je raakt niet uitgeleerd heb ik gemerkt.
Nu zit ik erover te denken om een telescoop te gaan aanschaffen (voor de feestdagen te vragen) met een budget van 100 euro.
Wat zouden jullie me aanraden? Ik heb nog nooit eerder een telescoop gehad of er zelfs door gekeken. Wat kan ik verwachten bij de aan te raden telescoop?
Ik heb een beetje online gezocht, maar ik snap er niet zo heel veel van allemaal, dus ik hoop dat jullie me op weg kunnen helpen.
kijk vooral ook even op astroforum.nl, daar hebben ze een standaard vragenlijst voor mensen die op zoek zijn naar een telescoop en helpen je dan verder ;)

Belangrijk voor je begint is waar je interesse het meest ligt; planeten of deep sky?
En heel belangrijk; besef je dat je 'grijze pluisjes met structuur' ziet en geen hubble beelden in een telescope ;)

Sowieso is de standaard tip om eerst eens bij iemand door de telescope te kijken. Je ziet toch vaak dat het voor veel mensen 'tegenvalt' omdat de verwachtingen anders waren.
Waar woon je precies? Vaak zijn er wel plekken in de buurt waar mensen samen komen om waar te nemen.

Verder kan je altijd ook met een verrekijker beginnen :D
miek221dinsdag 25 november 2014 @ 13:06
Bedankt voor de tips. Wat ik precies wil zien weet ik niet. Uiteraard de maan, en misschien andere planeten, als dat mogelijk is. Een nevel bijvoorbeeld lijkt me ook mooi.

Ik ga ook binnenkort een sterrenwacht bezoeken, om daar ook meer info te krijgen, kijken wat het precies is wat ik wil en zou kunnen zien. Wat nikao als aanvullende tip geeft.

Het forum is een goede tip, ik ga daar vanmiddag ook eens rondneuzen. Ik heb tot nu toe heel veel in dit subforum gelezen, en door postings hier weer verder gaan lezen op andere sites ed. ExperimentalFrentalMental, heel veel dankzij jou topics en postings, dus bedankt daarvoor :)

*edit* ik ben begonnen met lezen op het astroforum, ik ben hier wel even zoet mee weer. Veel info en programma's om meer te kunnen zien.

[ Bericht 9% gewijzigd door miek221 op 25-11-2014 13:26:55 ]
Pietverdrietdinsdag 25 november 2014 @ 13:10
Hou voor een goedkope telescoop ook amazon in de aanbieding, die hebben hele goed aanbiedingen in de run naar kerst
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 13 december 2014 @ 09:11
13-12-2014

Talloze vallende sterren te zien dit weekend

media_xll_7342127.jpg
Archieffoto © afp.

In de nacht van vandaag op morgen zijn in België en Nederland tientallen vallende sterren te zien. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) gemeld.
De sterrenregen is vanaf 20.00 uur waarschijnlijk de hele avond en nacht overal in het land goed te zien. Weeronline.nl denkt dat er voldoende heldere perioden zijn die nacht. Ook in de nacht van zondag op maandag zijn de meteoren te zien, maar vanwege de voorspelde regen is de kans dan heel klein.

De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben en eigenlijk meteoren zijn, horen bij de Geminiden-meteorenzwerm. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de vallende sterren.

Volgens Roy Keeris van KNVWS zijn de meteoren het beste te zien op een donkere plek. "Bij helder weer verwacht ik een mooie show. Gemiddeld zijn er dertig tot veertig sterren per uur te zien."

(HLN)
nikaozaterdag 13 december 2014 @ 12:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 13:06 schreef miek221 het volgende:
Bedankt voor de tips. Wat ik precies wil zien weet ik niet. Uiteraard de maan, en misschien andere planeten, als dat mogelijk is. Een nevel bijvoorbeeld lijkt me ook mooi.

Ik ga ook binnenkort een sterrenwacht bezoeken, om daar ook meer info te krijgen, kijken wat het precies is wat ik wil en zou kunnen zien. Wat nikao als aanvullende tip geeft.

Het forum is een goede tip, ik ga daar vanmiddag ook eens rondneuzen. Ik heb tot nu toe heel veel in dit subforum gelezen, en door postings hier weer verder gaan lezen op andere sites ed. ExperimentalFrentalMental, heel veel dankzij jou topics en postings, dus bedankt daarvoor :)

*edit* ik ben begonnen met lezen op het astroforum, ik ben hier wel even zoet mee weer. Veel info en programma's om meer te kunnen zien.
Gewoon eens door een paar telescopen kijken helpt enorm, ook om evt teleurstelling te voorkomen. Veel mensen denken dat ze veel 'kleur' en structuur etc. kunnen zien en als ze dan de 'wazige grijze vlekjes' zien dan is dat niet wat ze verwachten.

Overigens kan je bijv. de manen van jupiter al prima zien met een verrekijker!
Thrilledzondag 14 december 2014 @ 00:18
En welke extra stappen/middelen zijn er dan nodig om een mooie plaat met kleur te krijgen van een nevel o.i.d.?
DaMartzondag 14 december 2014 @ 00:19
quote:
0s.gif Op zaterdag 13 december 2014 09:11 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
13-12-2014

Talloze vallende sterren te zien dit weekend

[ afbeelding ]
Archieffoto © afp.

In de nacht van vandaag op morgen zijn in België en Nederland tientallen vallende sterren te zien. Dat heeft de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) gemeld.
De sterrenregen is vanaf 20.00 uur waarschijnlijk de hele avond en nacht overal in het land goed te zien. Weeronline.nl denkt dat er voldoende heldere perioden zijn die nacht. Ook in de nacht van zondag op maandag zijn de meteoren te zien, maar vanwege de voorspelde regen is de kans dan heel klein.

De vallende sterren, die niets met echte sterren van doen hebben en eigenlijk meteoren zijn, horen bij de Geminiden-meteorenzwerm. Elk jaar trekt de aarde in december door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Stukjes gruis en stof die de komeet achterlaat, veroorzaken de vallende sterren.

Volgens Roy Keeris van KNVWS zijn de meteoren het beste te zien op een donkere plek. "Bij helder weer verwacht ik een mooie show. Gemiddeld zijn er dertig tot veertig sterren per uur te zien."

(HLN)
Ik heb net even een minuut of vijf buiten op balkon gestaan, en heb er drie gezien die van west naar oost leken te trekken.
DaMartzondag 14 december 2014 @ 01:05
Een van de vallende sterren heb ik op de foto gekregen:

IMG_6553a.jpg
Thrilledmaandag 22 december 2014 @ 17:54
Nice :) Ik ben die avond naar een sterrenwacht geweest, in het begin zat de lucht vrij dicht maar later trok het open.. we hebben er geloof ik zo'n 15 á 20 gezien, was erg de moeite waard :)

Voor de fotografen onder ons.. Ik ben nu een beetje aan het zoeken naar een T-ring / T-adapter voor op mijn Nikon body zodat ik hem op telescopen kan schroeven.. Nu heeft mijn schoonvader een telescoop dus vraag ik mij af of zo'n adapter-set telescoop onafhankelijk is (m.a.w. kan ik in de toekomst een willekeurige telescoop kopen zonder in te zitten of mijn camera er dan nog op past). Ik wil hem nu ook niet specifiek voor de telescoop kopen van mijn schoonvader :P Daarbij zijn ze soms 10 pond, dan 25 dollar, dus liever wil ik gewoon een goede nederlandse/betrouwbare site :)

Zijn er verder mensen die hier ervaring mee hebben en tips hebben? Ik wil starten met het fotograferen van de maan en andere planeten, wellicht in een later stadium wil ik me richten op nevels etc.. maar ik zie dat een equatorial mount al flinke duiten kost dus dat zien we dan wel weer :P

[ Bericht 9% gewijzigd door Thrilled op 22-12-2014 18:03:00 ]
Seven.donderdag 25 december 2014 @ 08:32
quote:
0s.gif Op donderdag 13 november 2014 11:45 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Ik ben vergeten de lijst van november te plaatsen

donderdag 13 november 2014
Rond middernacht zie je de afnemende maan laag in het oosten. Op enige afstand links van de maan staat de reuzenplaneet Jupiter.

vrijdag 14 november 2014
Laatste Kwartier (16.15 uur). 's Morgens rond 06.30 uur zie je aan de zuidelijke hemel een wijde samenstand van de halfverlichte maan en de planeet Jupiter.

zaterdag 15 november 2014
De maan staat onder de ster Regulus in de Leeuw; linksboven Regulus is de planeet Jupiter zichtbaar. Kijk rond 06.30 uur, hoog in het zuiden.

zondag 16 november 2014
Vroege vogels zien 's morgens vanaf 06.00 uur hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel rechtsboven de maan de ster Regulus in het Dierenriemsterrenbeeld Leeuw en de heldere reuzenplaneet Jupiter.

maandag 17 november 2014
Maximum van de Leoniden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Leeuw. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Tempel-Tuttle in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: er is weinig storend maanlicht.

dinsdag 18 november 2014
Gezien vanaf de aarde staat Saturnus vandaag min of meer 'achter' de zon aan de hemel. De geringde planeet bereikt daardoor zijn grootst mogelijke afstand tot de aarde: ca. 1636 miljoen kilometer. Hij is echter niet waarneembaar.

woensdag 19 november 2014
Een wijde samenstand van de maansikkel en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk het tweetal vanaf 06.30 uur aan de zuidoostelijke hemel.

donderdag 20 november 2014
Om 07.00 uur 's morgens is vrij laag in het zuidoosten de smalle maansikkel zichtbaar, met rechtsboven ervan de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

vrijdag 21 november 2014
Vanaf 18.00 uur kun je aan de zuidwestelijke hemel op zoek naar de rode planeet Mars, in het sterrenbeeld Boogschutter.

zaterdag 22 november 2014
Nieuwe Maan (13.32 uur).

zondag 23 november 2014
Aan het begin van de avond zie je laag aan de noordnoordwestelijke hemel de beroemde Steelpan - de zeven helderste sterren van het sterrenbeeld Grote Beer.

maandag 24 november 2014
Kijk of je rond 17.30 uur, tijdens de avondschemering, laag in het zuidwesten de smalle maansikkel kunt ontwaren.

dinsdag 25 november 2014
Aan het begin van de avond is een wijde samenstand zichtbaar van de maansikkel en de rode planeet Mars, links van de maan. Kijk rond 18.00 uur, vrij laag in het zuidwesten.

woensdag 26 november 2014
Vanavond zie je de maan vrijwel recht boven de planeet Mars. Bekijk de twee hemellichamen rond 18.00 uur, aan de zuidwestelijke hemel.

donderdag 27 november 2014
Mars staat vanavond op grote afstand rechtsonder de maan. Kijk rond 18.30 uur in het zuidzuidwesten.

vrijdag 28 2014
Tegen middernacht is de reuzenplaneet Jupiter een opvallende verschijning aan de oostelijke hemel.
Bekijk dit hemelverschijnsel

zaterdag 29 november 2014
Eerste Kwartier (11.06 uur). 's Avonds rond 19.00 uur staat de maan hoog aan de zuidelijke hemel; dichter bij de horizon zie je de ster Fomalhaut in het sterrenbeeld Zuidervis.

zondag 30 november
2014 Pal boven de maan zie je het Herfstvierkant - de helderste sterren in het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 20.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.
En december ook ;) . Ik zag gisteren iets om 22:00, moet een planeet geweest zijn. Was ff nieuwsgierig.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 25 december 2014 @ 13:46
quote:
2s.gif Op donderdag 25 december 2014 08:32 schreef Seven. het volgende:

[..]

En december ook ;) . Ik zag gisteren iets om 22:00, moet een planeet geweest zijn. Was ff nieuwsgierig.
quote:
2s.gif Op donderdag 25 december 2014 08:32 schreef Seven. het volgende:

[..]

En december ook ;) . Ik zag gisteren iets om 22:00, moet een planeet geweest zijn. Was ff nieuwsgierig.
Helemaal vergeten, zal even de hele maand plaatsen
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 25 december 2014 @ 13:49
dinsdag 2 december 2014
De ster die je om 23.30 uur vrij laag boven de zuidoostelijke horizon ziet fonkelen, is Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond - de helderste ster aan de hemel.

woensdag 3 december 2014
Aan het eind van de avondschemering is de planeet Mars zichtbaar als een oranjerode 'ster', vrij laag in het zuidzuidwesten. Kijk rond 18.00 uur.

donderdag 4 december 2014
wassende maan, de ster Aldebaran en het Zevengesternte vormen een rechthoekige driehoek aan de oostelijke hemel. Kijk rond 19.00 uur.

vrijdag 5 december 2014
Als je vanavond de maan door de bomen ziet schijnen, is linksonder de maan de ster Aldebaran te zien, in het sterrenbeeld Stier. Rond 19.00 uur staan maan en ster al vrij hoog aan de oostelijke hemel.

zaterdag 6 december 2014
Volle Maan (13.27 uur). Rechtsboven de maan is de oranjerode ster Aldebaran in de Stier te zien; onder de maan bevindt zich het wintersterrenbeeld Orion. Kijk rond 21.00 uur, hoog in het oostzuidoosten.

zondag 7 december 2014
De bijna volverlichte maan staat vanavond vrijwel midden in de Winterzeshoek. Kijk laat op de avond, rond 23.00 uur, hoog aan de zuidoostelijke hemel.

dinsdag 9 december 2014
Rond 22.00 uur staat de maan al vrij hoog in het oosten. Linksboven de maan zie je de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

woensdag 10 december 2014
Op grote afstand linksonder de opkomende maan schittert de planeet Jupiter. Bekijk de wijde samenstand vanaf 23.00 uur aan de oostelijke hemel.

donderdag 11 december 2014
De afnemende maan, de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw en de reuzenplaneet Jupiter vormen een opvallende groepering aan de oostelijke hemel. Bekijk het trio rond 23.30 uur.

vrijdag 12 december 2014
Vrij wijde samenstand van de maan en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw, pal boven de maan. Rechtsboven Regulus is de planeet Jupiter zichtbaar. Rond middernacht staan de hemellichamen vrij laag aan de oostelijke hemel.

zondag 14 december 2014
Laatste Kwartier (13.51 uur). Vandaag is ook het maximum van de Geminiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Tweelingen. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van de planetoïde Phaethon in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen.

maandag 15 december 2014
's Morgens vroeg, rond 07.30 uur, zie je de planeet Saturnus laag aan de zuidoostelijke hemel, in het sterrenbeeld Weegschaal.

dinsdag 16 december 2014
De ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staat 's morgens linksonder de maan aan de hemel. Bekijk de wijde samenstand rond 07.00 uur, in het zuidzuidoosten.

woensdag 17 december 2014
's Morgens voordat het begint te schemeren is een samenstand zichtbaar van de afnemende maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Rond 07.00 uur staan de twee hemellichamen hoog boven de zuidzuidoostelijke horizon.

donderdag 18 december 2014
Aan het eind van de avondschemering, rond 18.00 uur, zie je de rode planeet Mars aan de zuidwestelijke hemel.

zaterdag 20 december 2014
Rond 07.30 uur staat de smalle maansikkel laag in het zuidoosten. De heldere 'ster' rechtsboven de maan is de planeet Saturnus.

maandag 22 december 2014 <p>
Begin van de astronomische winter (00.03 uur). De zon bereikt zijn zuidelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 21 op 22 december is op het noordelijk halfrond van de aarde de langste nacht van het jaar.</p>

maandag 22 december 2014
Nieuwe Maan (02.36 uur).

dinsdag 23 december 2014
Maximum van de Ursiden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Grote Beer. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Tuttle in de aardse dampkring verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: op 22 december is het Nieuwe Maan.

woensdag 24 december 2014
Op Kerstavond staat de maansikkel om 18.00 uur laag in het zuidwesten. De oranje 'ster' op vrij grote afstand links van de maan is de planeet Mars.

donderdag 25 december 2014
Op de avond van Eerste Kerstdag is er een wijde samenstand van de maan en de planeet Mars, rechtsonder de maan. Kijk vanaf 18.00 uur in het zuidwesten.

vrijdag 26 december 2014
Rond 23.00 uur schittert de reuzenplaneet Jupiter aan de oostelijke hemel. Linksonder Jupiter staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

zondag 28 december 2014 Eerste Kwartier (19.31 uur).

dinsdag 30 december 2014
Vanaf 07.00 uur zie je de planeet Saturnus vrij laag in het zuidoosten. Hij bevindt zich in het grensgebied van de sterrenbeelden Weegschaal en Schorpioen.
Isabeaudonderdag 25 december 2014 @ 15:23
Waar komt jouw info vandaan, EFM?
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 27 december 2014 @ 17:43
quote:
0s.gif Op donderdag 25 december 2014 15:23 schreef Isabeau het volgende:
Waar komt jouw info vandaan, EFM?
Van de site van Govert Schilling, allesoversterrenkunde.nl
Isabeauzaterdag 27 december 2014 @ 17:58
Het is altijd zo'n mooie lijst, maar een beetje laat :7
ExperimentalFrentalMentalzondag 28 december 2014 @ 11:47
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 december 2014 17:58 schreef Isabeau het volgende:
Het is altijd zo'n mooie lijst, maar een beetje laat :7
Ik zal proberen de komende maand op tijd te zijn ;)
Seven.zondag 28 december 2014 @ 19:10
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 11:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik zal proberen de komende maand op tijd te zijn ;)
Post anders voor januari nu al?
Geerdzondag 28 december 2014 @ 19:14
quote:
0s.gif Op zondag 28 december 2014 11:47 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik zal proberen de komende maand op tijd te zijn ;)
^O^
ExperimentalFrentalMentalmaandag 29 december 2014 @ 08:57
quote:
7s.gif Op zondag 28 december 2014 19:10 schreef Seven. het volgende:

[..]

Post anders voor januari nu al?
Die wordt pas op 1 januari gepubliceerd :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 2 januari 2015 @ 00:19
De lijst is nog niet verschenen.
:)
Isabeauvrijdag 2 januari 2015 @ 00:20
Ik wacht het af *O*
Seven.vrijdag 2 januari 2015 @ 00:37
Me too!

*O*
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 2 januari 2015 @ 08:56
^O^
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 2 januari 2015 @ 08:56
31-12-2014

Spot dit weekend de eerste vallende sterren van 2015

media_xll_7377364.jpg
© thinkstock.

Komend weekend kan u aan de sterrenhemel de eerste 'vallende sterren' van het jaar spotten. Januari is naar goede gewoonte een hoogtepunt voor liefhebbers van meteoren. Het is de maand van de 'Boötiden', een meteorenzwerm die traditioneel tijdens de eerste week van het jaar aan de hemel verschijnt.

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, hebben vallende sterren niets met sterren te maken. Steen en gruis, afkomstig van een komeet of planetoïde, botsen met onze planeet en verbranden. Dat mag dan veel minder sprookjesachtig klinken, voor liefhebbers levert het toch een betoverend tafereel op met soms tot 130 lichtstrepen per uur.

De meeste meteoren zijn deze keer te zien op zondag 4 januari. De zogenaamde radiant, de plaats waar de meteoren vandaan lijken te komen, staat die dag het hoogst rond 9.30 uur. Dan is het echter al licht; het beste moment om vallende sterren te zien, is rond 6 uur. De radiant bevindt zich dan op 57° boven de horizon, terwijl de maan laag staat.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 2 januari 2015 @ 18:53
10613139_1006852269335784_3140716289298462434_n.jpg
Kijkertjezaterdag 3 januari 2015 @ 03:18
CometLoveJoy_1024.jpg

WATCH: This comet is blazing past Earth - and you can see it without a telescope

Comet Lovejoy is putting on an amazing show for us, and it’s only going to get brighter in the coming weeks.


http://www.sciencealert.c(...)-with-your-naked-eye
Seven.zaterdag 3 januari 2015 @ 23:07
quote:
0s.gif Op zaterdag 3 januari 2015 03:18 schreef Kijkertje het volgende:
[ afbeelding ]

WATCH: This comet is blazing past Earth - and you can see it without a telescope

Comet Lovejoy is putting on an amazing show for us, and it’s only going to get brighter in the coming weeks.


http://www.sciencealert.c(...)-with-your-naked-eye
_O_ die wil ik zien. Ik heb geen telescoop.

-O-
Isabeauzondag 4 januari 2015 @ 00:44
En rond 6 uur vandaag (over een paar uurtjes dus) vallende sterren kijken. Hopelijk is het niet zo bewolkt als het nu is.
ExperimentalFrentalMentalzondag 4 januari 2015 @ 01:45
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 00:44 schreef Isabeau het volgende:
En rond 6 uur vandaag (over een paar uurtjes dus) vallende sterren kijken. Hopelijk is het niet zo bewolkt als het nu is.
^O^
Succes
Ik heb net even een rondje gelopen met de hond, maar niks te zien, te bewolkt, zoals altijd hier met zulke gebeurtenissen
Isabeauzondag 4 januari 2015 @ 05:57
Ook niets te zien hier -O-
ExperimentalFrentalMentalzondag 4 januari 2015 @ 15:17
Ik heb doorgeslapen, had het eigenlijk wel een beetje verwacht :)
Thrilledzondag 4 januari 2015 @ 20:06
Eergisteravond bij de sterrenwacht geweest voor een lezing over astrofotografie, daarna nog even naar Jupiter en 3 manen gekeken. Had verwacht dat je hem wel iets groter zou kunnen bekijken, maar desalniettemin toch indrukwekkend om de twee bruine banden te zien lopen :) Daarna naar de Orion-nevel en dat was wel boven verwachting duidelijk, erg gaaf!

Vervolgens uiteraard ook naar de maan die er vanavond ook weer was. Ditmaal met onze telescoop vanaf zolder gekeken en geprobeerd een foto te maken met de iphone voor de lens :P

maan.jpg

M'n eerste astrofoto :D

Het plan is om een betere telescoop op volgmontering en GoTo-systeem aan te schaffen en een adapter voor mn spiegelreflex zodat ik leukere plaatjes kan schieten. Maar voor nu was dit wel erg leuk :)
Klapskaatszondag 4 januari 2015 @ 23:36
Iemand van jullie komeet Lovejoy al gespot? Heb net nog even staan kijken, maar heb niks kunnen vinden met mijn 2 kijkertjes: een verrekijker 10x50 en een kijker van 20x80.
Zou nu vlakbij sterrenbeeld Orion moeten staan.
Lastige is die storende maan die er ook vlakbij staat ...Na morgen zou die wat minder last moeten geven met nieuwe maan, maarja dan zul je zien dat het bewolkt wordt natuurlijk.
Klapskaatszondag 4 januari 2015 @ 23:37
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 23:36 schreef Klapskaats het volgende:
Iemand van jullie komeet Lovejoy al gespot? Heb net nog even staan kijken, maar heb niks kunnen vinden met mijn 2 kijkertjes: een verrekijker 10x50 en een kijker van 20x80.
Heb even geen zin om mijn 13 cm telescoop tevoorschijn te halen. Misschien later deze week als het helder mocht zijn. Lovejoy komt alleen maar hoger aan de sterrenhemel te staan, dus wie weet.
Zou nu vlakbij sterrenbeeld Orion moeten staan.
Lastige is die storende maan die er ook vlakbij staat ...Na morgen zou die wat minder last moeten geven met nieuwe maan, maarja dan zul je zien dat het bewolkt wordt natuurlijk.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 6 januari 2015 @ 00:47
quote:
0s.gif Op zondag 4 januari 2015 20:06 schreef Thrilled het volgende:
Eergisteravond bij de sterrenwacht geweest voor een lezing over astrofotografie, daarna nog even naar Jupiter en 3 manen gekeken. Had verwacht dat je hem wel iets groter zou kunnen bekijken, maar desalniettemin toch indrukwekkend om de twee bruine banden te zien lopen :) Daarna naar de Orion-nevel en dat was wel boven verwachting duidelijk, erg gaaf!

Vervolgens uiteraard ook naar de maan die er vanavond ook weer was. Ditmaal met onze telescoop vanaf zolder gekeken en geprobeerd een foto te maken met de iphone voor de lens :P

[ afbeelding ]

M'n eerste astrofoto :D

Het plan is om een betere telescoop op volgmontering en GoTo-systeem aan te schaffen en een adapter voor mn spiegelreflex zodat ik leukere plaatjes kan schieten. Maar voor nu was dit wel erg leuk :)
Ziet er super uit voor een eerste foto
^O^
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 6 januari 2015 @ 00:51
maandag 5 januari 2015
Volle Maan (05.53 uur). In de loop van de avond zie je de maan ongeveer halverwege de sterren Pollux, in het sterrenbeeld Tweelingen, en Procyon, in de Kleine Hond.

dinsdag 6 januari 2015
De bijna volverlichte maan staat ongeveer halverwege de ster Procyon in het sterrenbeeld Kleine Hond en de planeet Jupiter.

donderdag 8 januari 2015
Vanaf 22.00 zie je de planeet Jupiter vrijwel pal boven de opkomende maan, in het oosten. Direct linksboven de maan is de ster Regulus zichtbaar.

vrijdag 9 januari 2015
Kort na zonsondergang, als het nog volop schemert, zie je Mercurius en Venus dicht bij elkaar aan de hemel, laag in het zuidwesten. Hoger is ook Mars te zien.

zaterdag 10 januari 2015
’s Morgens rond 07.00 uur staat Saturnus laag in het zuidoosten.

zondag 11 januari 2015
Nauwe samenstand van de planeten Mercurius en Venus, tijdens de avondschemering, heel laag boven de zuidwestelijke horizon. Venus is de helderste van de twee. Iets hoger aan de hemel is ook Mars zichtbaar.

maandag 12 januari 2015
Op vrij grote afstand links van de afnemende maan zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd. Kijk ’s morgens rond 07.00 uur, hoog in het zuiden.

dinsdag 13 januari 2015
Laatste Kwartier (10.46 uur). ’s Morgens rond 06.30 uur is direct linksonder de halfverlichte maan, hoog in het zuiden, de ster Spica zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd.

donderdag 15 januari 2015
’s Morgens vroeg is de afnemende maan zichtbaar in het zuidzuidoosten. Linksonder de maan zie je de planeet Saturnus. Kijk rond 07.00 uur.

vrijdag 16 januari 2015
De planeet Saturnus staat direct linksonder de afnemende maan. Bekijk het tweetal ’s morgens vanaf 06.00 uur, vrij laag in het zuidoosten.

zaterdag 17 januari 2015
Jupiter is ’s avonds een zeer opvallende verschijning aan de oostelijke hemel. Linksonder de planeet zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

zondag 18 januari 2015
Aan het begin van de avond is Mars nog zichtbaar, laag in het zuidwesten. Kijk vanaf 18.30 uur.

maandag 19 januari 2015
De heldere ‘ster’ die rond 21.00 uur boven de oostelijke horizon staat, is de reuzenplaneet Jupiter.

dinsdag 20 januari 2015
Nieuwe Maan (14.14 uur).

woensdag 21 januari 2015 Om 18.00 uur, als het nog schemert, kun je laag in het zuidwesten op zoek gaan naar de heldere planeet Venus. Zorg wel voor een vrij uitzicht.

vrijdag 23 januari 2015
Aan het begin van de avond, rond 19.00 uur, zie je rechtsonder de wassende maan de oranjerode planeet Mars, in het zuidwesten.

zaterdag 24 januari 2015
De planeet Saturnus staat ’s morgens rond 07.00 uur laag aan de zuidzuidoostelijke hemel. Linksonder Saturnus moet de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar zijn.

zondag 25 januari 2015
Ga rond 22.00 uur eens op zoek naar het schitterende wintersterrenbeeld Orion, hoog aan de zuidelijke hemel. De drie gordelsterren zijn heel opvallend. Daaronder is met een verrekijker de Orionnevel te zien.

maandag 26 januari 2015 De ster die je rond 22.00 uur rechtsboven de halfverlichte maan ziet staan, hoog in het westzuidwesten, is Hamal, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Ram.

dinsdag 27 januari 2015
Eerste Kwartier (05.48 uur). Aan het begin van de avond staat de maan hoog in het zuiden; linksboven de maan is het Zevengesternte te vinden.

woensdag 28 januari 2015
Vanaf 18.00 uur kun je laag in het zuidwesten op zoek naar de planeten Venus (de helderste, rechtsonder) en Mars (linksboven Venus en een stuk zwakker).

donderdag 29 januari 2015
Zeer nauwe samenstand van de maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Je zult een verrekijker nodig hebben om de ster te zien, direct rechtsonder de maan. Kijk vanaf 19.00 uur, hoog in het zuidzuidoosten.

vrijdag 30 januari 2015
De kleine planeet Mercurius beweegt vandaag min of meer tussen de zon en de aarde door – een zogeheten benedenconjunctie.

zaterdag 31 januari 2015
De maan staat vannacht vrijwel midden in de Winterzeshoek, die gevormd wordt door de heldere sterren Capella, Castor, Procyon, Sirius, Rigel en Aldebara

(allesoversterrenkunde)
Thrilleddinsdag 6 januari 2015 @ 13:17
Niks over Lovejoy? :)
Klapskaatsdinsdag 6 januari 2015 @ 19:50
Ja dat verbaasd me dus ook al :)
Klapskaatswoensdag 7 januari 2015 @ 00:19
Heb Lovejoy inmiddels waargenomen met een 20x80 bino. Mooi exemplaar weer. Nu maar hopen dat hij nog wat helderder gaat worden.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 7 januari 2015 @ 00:59
Niks in de lijst nee.
Dan maar een artikeltje

06-01-2015

Komeet Lovejoy binnenkort wellicht met het blote oog te zien

komeet1.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 6 januari 2015 om 12:06 uur

Het zou zomaar kunnen dat we komeet Lovejoy binnenkort met het blote oog kunnen waarnemen. De komeet krijgt geleidelijk aan een steeds gunstiger plekje aan de avondhemel en wordt hopelijk nog wat helderder.

De komeet komt de komende tijd steeds hoger aan de hemel te staan en is dan ook steeds beter zichtbaar. Naar verwachting bereikt de komeet een helderheid van +4m, wat zou betekenen dat de komeet dan mogelijk met het blote oog en in ieder geval met een verrekijker zichtbaar zou moeten zijn.

Maan
Waar kun je de komeet de komende dagen spotten? Onderstaand kaartje geeft een goed beeld. We hebben net een volle maan (en dus veel storend maanlicht) achter de rug, maar in de dagen hierna wordt dat probleem (letterlijk) steeds kleiner. Wel is het mogelijk dat bewolking dan weer roet in het eten gooit.

kaart.jpg?resize=848%2C1168

Lovejoy
Komeet Lovejoy (C/2014 Q2) – let op: niet te verwarren met de komeet Lovejoy (C/2011 W3) die in 2011 op wonderbaarlijke wijze zijn ontmoeting met de zon overleefde – werd in augustus 2014 ontdekt. De komeet haast zich momenteel richting de zon. Op 30 januari zal de afstand tussen de zon en de komeet het kleinst zijn. Op 7 januari (morgen dus) is de afstand tussen de aarde en de komeet het kleinst. De afstand tussen de twee bedraagt dan ongeveer 70 miljoen kilometer.

Mocht de helderheid van de komeet toch tegenvallen of de bewolking het zicht op Lovejoy ontnemen, dan hebben we in ieder geval de foto’s nog. Diverse (amateur-)astronomen hebben komeet Lovejoy al in volle glorie vereeuwigd. Bijvoorbeeld Dieter Willasch die de prachtige foto bovenaan dit artikel van de komeet (en zijn staart) maakte.

(Scientias.nl)
geelkuikentjedonderdag 8 januari 2015 @ 19:35
Het is hier nu bewolkt (omgeving Dordrecht). Misschien klaart het een beetje op zo dat ik wat kan zien van de komeet :)
Klapskaatszondag 18 januari 2015 @ 20:14
Ik heb gisteravond nog met mijn 13cm telescoop ernaar staan kijken. Was weer gaaf om te zien.
Dacht dat ik, door perifeer ernaar te kijken, iets van de staart kon zien.

Overigens: zijn er hier mensen die wat ervaring hebben met astrofotografie?
Wil daar ook eens mijn camera aan gaan wagen, maar heb eigenlijk nogal wat vragen, zoals: is mijn camera wel geschikt ervoor ( is wel digitale camera, maar zonder afneembare lens).
Ja ik kan de lens er wel af krijgen, maar dan kan ik daarna de camera weggooien :)
Uiteraard kan ik ook veel vinden op internet, maar als er hier iemand is die ervaring ermee heeft, hou ik me aanbevolen.
Thrilledzondag 18 januari 2015 @ 22:33
quote:
0s.gif Op zondag 18 januari 2015 20:14 schreef Klapskaats het volgende:
Ik heb gisteravond nog met mijn 13cm telescoop ernaar staan kijken. Was weer gaaf om te zien.
Dacht dat ik, door perifeer ernaar te kijken, iets van de staart kon zien.

Overigens: zijn er hier mensen die wat ervaring hebben met astrofotografie?
Wil daar ook eens mijn camera aan gaan wagen, maar heb eigenlijk nogal wat vragen, zoals: is mijn camera wel geschikt ervoor ( is wel digitale camera, maar zonder afneembare lens).
Ja ik kan de lens er wel af krijgen, maar dan kan ik daarna de camera weggooien :)
Uiteraard kan ik ook veel vinden op internet, maar als er hier iemand is die ervaring ermee heeft, hou ik me aanbevolen.
Toevallig ben ik mij er ook flink in aan het verdiepen maar het is een apart wereldje hoor :P Jij hebt zo te horen al een goede telescoop dus dat is een begin, maar ik heb alleen een spiegelreflex en af en toe een telescoop in bruikleen..

Wat je dus minimaal nodig hebt:
- spiegelreflex camera (want: afneembare lens) of webcam (ook daar: lens eraf draaien)
- adapter tussen de camera en de telescoop (T-ring/T-adapter of in het geval van de webcam kan je een leeg fotorolletje plakken op de behuizing van de cam)
- een goed en stevig statief
- een equatoriale montering met volgmotor
- telescoop (ik lees over het algemeen dat spiegeltelescopen (reflector) met een diameter van 110 of groter wel geschikt zijn, maar of je nou juist een laag of hoog F-getal moet hebben durf ik niet te zeggen..

Maar het vervelende is dat alles weer erg kan veranderen als je alleen planeten wilt fotograferen (dan is een webcam een goede oplossing) of juist nevels (dan spiegelreflex), of de maan etc..

En het kost een paar knaken :P
Klapskaatszondag 18 januari 2015 @ 23:23
quote:
0s.gif Op zondag 18 januari 2015 22:33 schreef Thrilled het volgende:

[..]

Toevallig ben ik mij er ook flink in aan het verdiepen maar het is een apart wereldje hoor :P Jij hebt zo te horen al een goede telescoop dus dat is een begin, maar ik heb alleen een spiegelreflex en af en toe een telescoop in bruikleen..

Wat je dus minimaal nodig hebt:
- spiegelreflex camera (want: afneembare lens) of webcam (ook daar: lens eraf draaien)
- adapter tussen de camera en de telescoop (T-ring/T-adapter of in het geval van de webcam kan je een leeg fotorolletje plakken op de behuizing van de cam)
- een goed en stevig statief
- een equatoriale montering met volgmotor
- telescoop (ik lees over het algemeen dat spiegeltelescopen (reflector) met een diameter van 110 of groter wel geschikt zijn, maar of je nou juist een laag of hoog F-getal moet hebben durf ik niet te zeggen..

Maar het vervelende is dat alles weer erg kan veranderen als je alleen planeten wilt fotograferen (dan is een webcam een goede oplossing) of juist nevels (dan spiegelreflex), of de maan etc..

En het kost een paar knaken :P
Daar heb ik dus al probleem nummer 1: mijn camera heeft geen afneembare lens.
Montering is hier wel aanwezig, alhoewel het ook niet helemaal je van het is: een EQ-2 montering. Een EQ-3 zou al beter voldoen, maar ja die kosten inderdaad wat.
Thrilledmaandag 19 januari 2015 @ 13:32
Het schijnt dat de doorsnee webcam van enkele tientjes ook al resultaat genoeg geeft. Je moet echt het licht uit je telescoop direct op je camera-sensor laten vallen voor goed resultaat..
Klapskaatsmaandag 19 januari 2015 @ 21:51
quote:
0s.gif Op maandag 19 januari 2015 13:32 schreef Thrilled het volgende:
Het schijnt dat de doorsnee webcam van enkele tientjes ook al resultaat genoeg geeft. Je moet echt het licht uit je telescoop direct op je camera-sensor laten vallen voor goed resultaat..
Nadeel van zo'n webcam is dan weer dat je met een laptop aan de slag moet, en laat ik die nu net niet hebben.
Maar ben toe aan andere camera, die ik nu heb begint rare kuren te vertonen. Bij opgeladen batterijen geeft ie na 5 seconden al weer aan dat de batterijen leeg zijn ... en schakelt dan automatisch weer uit.
En dat is knap irritant.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 21 januari 2015 @ 00:42
20-01-2015

Planetoïde scheert maandag langs de aarde

media_xll_7425109.jpg
© thinkstock.

Een grote planetoïde zet koers naar de aarde. Maandag scheert het gevaarte op 1,2 miljoen kilometer afstand langs onze planeet. Een steenworp in astronomische termen, maar toch moeten we ons volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA geen zorgen maken.

Astronomen schatten dat de planetoïde, 2004 BL86 genoemd, ongeveer een halve kilometer in diameter is. Hoewel de ruimtesteen dicht bij ons in de buurt komt, vormt hij geen bedreiging. De minimale afstand tussen de aarde en de planetoïde bedraagt maandag zo'n 1,2 miljoen kilometer, of drie keer de afstand van de aarde tot de maan.

2004 BL86 werd voor het eerst gezien op 30 januari 2004. Tot dusver is er bijna niets geweten over de planetoïde, maar astronomen hopen dat hij maandag wat van zijn geheimen zal prijsgeven. Wetenschappers van NASA zullen de planetoïde observeren met microgolven om gegevens en beelden te kunnen vastleggen. De eerste beelden worden dinsdag verwacht.

Ook amateur-astronomen zullen het gevaarte wellicht kunnen spotten met een kleine telescoop of een sterke verrekijker.

[img]http://static2.hln.be/static/photo/2015/10/4/2/20150120201731/media_xll_7425077.jpg
[/img]
© NASA/JPL-Caltech.

(HLN)
chronocryptodonderdag 22 januari 2015 @ 10:51
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 00:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
Hoewel de ruimtesteen dicht bij ons in de buurt komt, vormt hij geen bedreiging.
wordt het niet eens tijd om te gaan experimenteren met nucleaire rakketen die door de dampkring heen te schieten zijn om eventuele toekomstige ruimtestenen die een bedreiging vormen aan flenters te schieten?

[ Bericht 0% gewijzigd door chronocrypto op 22-01-2015 11:33:44 ]
Isabeaumaandag 26 januari 2015 @ 09:36
quote:
0s.gif Op woensdag 21 januari 2015 00:42 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
20-01-2015

Planetoïde scheert maandag langs de aarde

Nog een herinnering:
quote:
Huge Asteroid To Pass By Earth On Monday

On January 26/27, the asteroid 2004 BL86 will sweep past the Earth at a distance of 1.2 million kilometers, three times the distance of the moon. Closer asteroid approaches are common, but this one is gaining attention because of the size and brightness of the object involved.

The website Lunar Meteorite Hunters lists 41 close asteroid approaches in January alone. However, some are as small as 24 meters across. The larger representatives, such as the 1.1 kilometer 2062 Aten, will pass at least ten lunar distances (LD) away; 73 in Aten's case.

What makes 2004 BL86 (also known as 357439) stand out is the combination of closeness and size. With a length somewhere between 400 and 900 meters, its passage at 3.1LD will be the closest approach of anything this size until 2027, unless an undetected object is waiting to give us a scare.

Such a surprise is reasonably unlikely. The Jet Propulsion Laboratory believe they have found 90% of the objects this size or larger that frequently come into Earth's vicinity. The appearance of a long period comet from the outer solar system cannot be ruled out, but close approaches don't come along all that often.

An asteroid of that size at such a close approach will make 2004 BL86 relatively bright. Not bright enough to see with the naked eye, unfortunately, but at magnitude 8.8 even the smallest home telescopes should pick it up under dark skies, as will many binoculars.

Peak brightness will occur around 4am Greenwich Mean Time, at which point it will be visible over Europe, Africa and most of the Americas. Eastern Asia and Australia will get a chance to see the asteroid several hours earlier at closest approach. Being in a less favorable position for reflecting sunlight, it will be around a magnitude fainter at this time.

At its closest approach, 2004 BL86 will be moving around 4° an hour, passing through Hydra, Cancer and Leo in the course of the night. Real time images and commentary will be available at The Virtual Telescope.

Undeterred by centuries of failure, doomsdayers are taking this as a sign of the forthcoming apocalypse. In fact, 2004 BL86's orbit has been mapped accurately enough to be entirely confident it will pass at a safe distance both this time and for millennia to come.

If it did hit, however, it would do plenty of damage. While certainly not in the dinosaur-killer class, 2004 BL86 is big enough to create a crater perhaps 10 kilometers across. At least at the larger end of size estimates, its effects would be felt worldwide, with global firestorms, acid rain and an impact winter, possibly followed by a longer period of enhanced Greenhouse Effect. In the likely event of an ocean landing, the tsunamis generated would be devastating even thousands of kilometers away.

If it's cloudy in your area, you can also watch the asteroid pass us by live on Slooh's live webcast. You can watch it right here:
http://www.iflscience.com(...)ible-small-telescope
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 27 januari 2015 @ 08:23
quote:
6s.gif Op donderdag 22 januari 2015 10:51 schreef chronocrypto het volgende:

[..]

wordt het niet eens tijd om te gaan experimenteren met nucleaire rakketen die door de dampkring heen te schieten zijn om eventuele toekomstige ruimtestenen die een bedreiging vormen aan flenters te schieten?
Het probleem is dat je dan een regen van ruimtestenen krijgt die op Aarde inslaan. Een betere methode is om de astroïde uit zn baan te duwen met stuwraketten oid.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 27 januari 2015 @ 08:24
quote:
Ik had gisteren helaas geen tijd.
Jij wel iets gezien? Er was ook een live-stream
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 27 januari 2015 @ 09:04
27-01-2015

Grote aardscheerder heeft maantje

9237a709cab03461b79548dbebe005a6.jpg
Radaropname van aardscheerder 2004 BL86 met zijn maan. (NASA/JPL-Caltech)

De 325 meter grote planetoïde 2004 BL86, die op 26 januari op 1,2 miljoen kilometer afstand langs de aarde scheerde, blijkt een 70 meter grote maan te hebben. Dat is ontdekt in radaropnamen die gemaakt zijn met de 70-meter Goldstone-antenne van NASA's Deep Space Network. Veel andere planetoïden worden ook vergezeld door maantjes; vermoedelijk zijn ze het gevolg van botsingen met andere kleine hemellichamen in de jeugd van het zonnestelsel.

2004 BL86 werd op 30 januari 2004 ontdekt. Hij passeerde de aarde op een afstand die ruim drie keer zo groot is als de afstand tussen aarde en maan. Pas in 2027 komt er opnieuw een reeds bekende planetoïde (1999 AN10) 'op bezoek'. (GS)

(allesoversterrenkunde)
Lyrebirddonderdag 29 januari 2015 @ 06:05
quote:
0s.gif Op zondag 18 januari 2015 22:33 schreef Thrilled het volgende:

[..]

Toevallig ben ik mij er ook flink in aan het verdiepen maar het is een apart wereldje hoor :P Jij hebt zo te horen al een goede telescoop dus dat is een begin, maar ik heb alleen een spiegelreflex en af en toe een telescoop in bruikleen..

Wat je dus minimaal nodig hebt:
- spiegelreflex camera (want: afneembare lens) of webcam (ook daar: lens eraf draaien)
- adapter tussen de camera en de telescoop (T-ring/T-adapter of in het geval van de webcam kan je een leeg fotorolletje plakken op de behuizing van de cam)
- een goed en stevig statief
- een equatoriale montering met volgmotor
- telescoop (ik lees over het algemeen dat spiegeltelescopen (reflector) met een diameter van 110 of groter wel geschikt zijn, maar of je nou juist een laag of hoog F-getal moet hebben durf ik niet te zeggen..

Maar het vervelende is dat alles weer erg kan veranderen als je alleen planeten wilt fotograferen (dan is een webcam een goede oplossing) of juist nevels (dan spiegelreflex), of de maan etc..

En het kost een paar knaken :P
Een zo groot mogelijke diameter van je spiegel of lens zorgt ervoor dat je meer licht invangt, waardoor je de sluitertijd van je astrofotografiecamera korter kunt houden, en het volgen van de draaiing van de Aarde minder belangrijk wordt. Met een moderne digitale spiegelreflexcamera en een lichtsterke lens (f-getal < 1) kun je met een statief binnen een paar seconden rete-strakke astrofotografieplaatjes schieten. De nieuwste Canons hebben zo'n gevoelige detector, dat het zelfs voor amateurs tegenwoordig mogelijk is om time-lapse filmpjes van de melkweg te maken.

Met een goed volgsysteem hoef je niet op een paar fotonen te kijken, en kun je dus ook met een telescoop met een kleinere lens- of spiegeldiameter prima plaatjes maken, want je kunt dan de sluitertijd langer maken.

Tip: als je de sluiter van je camera opent, dan kan dit een trilling te weeg brengen. In de astrofotografie is het bijna een tweede natuur om voor het systeem te staan als de sluiter wordt geopend, waardoor de telescoop is afgeschermd van licht. Pas als alles is uitgetrild laat je de telescoop naar de hemel kijken. Let er wel op dat de lichtmeting van je camera niet werkt, dus je zult dan moeten experimenteren met sluitertijden.
ExperimentalFrentalMentalmaandag 2 februari 2015 @ 00:38
zondag 1 februari 2015
’s Avonds rond 20.30 uur zie je de reuzenplaneet Jupiter aan de oostelijke hemel. Linksonder Jupiter staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

maandag 2 februari 2015
De planeten Venus en Mars vormen een mooi duo aan de zuidwestelijke hemel, tijdens de avondschemering. Kijk vanaf 18.30 uur.

dinsdag 3 februari 2015
Links van de opkomende Volle Maan staat de reuzenplaneet Jupiter. Rond 19.00 uur staat het duo laag in het oosten, maar de samenstand is de hele nacht zichtbaar.

woensdag 4 februari 2015
Volle Maan (00.09 uur). Om 20.00 uur staat de maan laag boven de oostelijke horizon, met pal daarboven de planeet Jupiter. Links van de maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

donderdag 5 februari 2015
Saturnus is ’s morgens een opvallende verschijning, laag boven de zuidzuidoostelijke horizon. Kijk rond 06.30 uur, vlak voordat het begint te schemeren.

vrijdag 6 februari 2015
De reuzenplaneet Jupiter staat vandaag rond 18.00 uur in oppositie met de zon, in het grensgebied van de sterrenbeelden Kreeft en Leeuw. Dat betekent dat hij tegenover de zon aan de hemel staat, de gehele nacht zichtbaar is, en zijn grootste helderheid bereikt.

zaterdag 7 februari 2015
Rond 06.30 uur staan de ster Spica, de maan, de ster Regulus en de planeet Jupiter min of meer op één horizontale lijn aan de westzuidwestelijke hemel.

maandag 9 februari 2015
’s Morgens rond 06.00 uur is in het zuidzuidwesten een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de ster Spica, linksonder de maan.

dinsdag 10 februari 2015
De ster Spica in het sterrenbeeld Maagd staat rechtsonder de maan. Kijk tussen 06.00 en 06.30 uur, in het zuidzuidwesten.

woensdag 11 februari 2015
De zogeheten tijdvereffening – het verschil tussen ware en middelbare zonnetijd – bereikt vandaag zijn grootste waarde. Dat betekent dat de zon (in UTRECHT) pas om 12.54 uur zijn hoogste stand in het zuiden bereikt, in plaats van om 12.40 uur. Dat de zon soms wat voor en soms wat achter loopt op de klok wordt veroorzaakt door de ellipsvorm van de aardbaan en de scheve stand van de aardas.

donderdag 12 februari 2015
Laatste Kwartier (04.50 uur). Linksonder de halfverlichte maan is de planeet Saturnus zichtbaar. Bekijk het tweetal rond 06.00 uur, vrij laag in het zuiden.

vrijdag 13 februari 2015
Nauwe samenstand van de maan en Saturnus, rond 06.00 uur in het zuidzuidoosten. Saturnus staat direct rechts van de maan. Tussen de maan en de horizon is de ster Antares zichtbaar, in het sterrenbeeld Schorpioen.

zaterdag 14 februari 2015
Kan het mooier op Valentijnsdag? Mars en Venus naderen elkaar aan de avondhemel. Bekijk het koppel vanaf 19.00 uur in het westzuidwesten.

dinsdag 17 februari 2015
Vroeg in de ochtend, tussen 06.00 en 06.30 uur, is Saturnus een opvallende verschijning aan de zuidelijke hemel. Linksonder de planeet staat de ster Antares.

woensdag 18 februari 2015
Kijk vanaf 19.00 uur naar het westzuidwesten en je ziet de planeten Venus en Mars dicht bij elkaar aan de hemel staan.

donderdag 19 februari 2015
Nieuwe Maan (00.47 uur).

vrijdag 20 februari 2015
Samenstand van de zeer smalle maansikkel en de planeten Venus en Mars. Kijk rond 19.00 uur, tijdens de avondschemering, in het zuidzuidwesten. Venus is de helderste van de twee planeten; Mars staat er pal boven en heeft een oranjerode kleur.

zaterdag 21 februari 2015 Zeer nauwe samenstand van Venus en Mars. De twee planeten staan al enkele dagen dicht bij elkaar aan de avondhemel; vanavond bereiken ze hun kleinste schijnbare afstand. Linksboven het planetenduo is de maan zichtbaar. Kijk vanaf 19.00 uur.

zondag 22 februari 2015
Mars en Venus staan ook vanavond heel dicht bij elkaar aan de hemel (in werkelijkheid staat Mars ruim anderhalf keer zo ver weg). Op grote afstand linksboven het planetenduo staat de maansikkel. Kijk vanaf 19.00 uur in het westzuidwesten.

maandag 23 februari 2015
Tot ca. 20.00 uur zijn Mars en Venus zichtbaar, laag in het westen. De wassende maan staat veel hoger aan de hemel.

woensdag 25 februari 2015
Eerste Kwartier (18.14 uur). Vanaf ca. 20.00 uur is hoog in het zuidwesten een nauwe samenstand zichtbaar van de halfverlichte maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, direct links van de maan.

donderdag 26 februari 2015
De maan vormt een grote, platte gelijkbenige driehoek met de oranjerode sterren Aldebaran in de Stier en Betelgeuze in Orion. Kijk rond 22.00 uur, hoog aan de zuidwestelijke hemel.

vrijdag 27 februari 2015
Aan het eind van de nacht, zo tegen 06.00 uur, is de planeet Saturnus zichtbaar aan de zuidelijke hemel.
Thrilledmaandag 2 februari 2015 @ 19:40
Vrijdagavond een avondje naar de sterrenwacht, hopelijk is het helder genoeg om Jupiter goed te bekijken :)
StateOfMinddinsdag 3 februari 2015 @ 18:38
Jupiter, en vooral Mars zijn erg goed te zien nu. Blijft fascinerend.
Schunckelstardinsdag 3 februari 2015 @ 18:39
quote:
0s.gif Op maandag 2 februari 2015 19:40 schreef Thrilled het volgende:
Vrijdagavond een avondje naar de sterrenwacht, hopelijk is het helder genoeg om Jupiter goed te bekijken :)
Kun je daar gewoon binnen lopen ja? :o
Thrilleddinsdag 3 februari 2015 @ 19:42
quote:
1s.gif Op dinsdag 3 februari 2015 18:39 schreef Schunckelstar het volgende:

[..]

Kun je daar gewoon binnen lopen ja? :o
Het is juist een publiekelijke attractie he :p ze hebben gewoon openingstijden en deze heeft elke eerste vrijdag vd maand een thema-avond met presentatie etc.. Wel entreegeld van een paar euro maar dat mag geen naam hebben ;)
Bami-Pownerdonderdag 5 februari 2015 @ 21:05
hallo, ik ben nieuw hier
zou iemand me kunnen helpen met het kiezen van een telescoop? :)
Thrilleddonderdag 5 februari 2015 @ 23:32
quote:
2s.gif Op donderdag 5 februari 2015 21:05 schreef Bami-Powner het volgende:
hallo, ik ben nieuw hier
zou iemand me kunnen helpen met het kiezen van een telescoop? :)
Wat wil je zien? :)
Bami-Pownervrijdag 6 februari 2015 @ 16:16
quote:
0s.gif Op donderdag 5 februari 2015 23:32 schreef Thrilled het volgende:

[..]

Wat wil je zien? :)
planeten en sterren in detail
FoolWithMokeyvrijdag 6 februari 2015 @ 19:11
quote:
2s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 16:16 schreef Bami-Powner het volgende:

[..]

planeten en sterren in detail
Sterren kun je niet in detail zien.
StateOfMindvrijdag 6 februari 2015 @ 19:15
quote:
0s.gif Op maandag 2 februari 2015 19:40 schreef Thrilled het volgende:
Vrijdagavond een avondje naar de sterrenwacht, hopelijk is het helder genoeg om Jupiter goed te bekijken :)
Het is, hier (regio Nijmegen) althans, erg helder momenteel.
Bami-Pownervrijdag 6 februari 2015 @ 19:18
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:11 schreef FoolWithMokey het volgende:

[..]

Sterren kun je niet in detail zien.
waarom niet?
FoolWithMokeyvrijdag 6 februari 2015 @ 19:19
quote:
2s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:18 schreef Bami-Powner het volgende:

[..]

waarom niet?
Omdat ze te ver weg zijn. Je ziet door een telescoop hooguit een grotere stip.
StateOfMindvrijdag 6 februari 2015 @ 19:19
quote:
2s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:18 schreef Bami-Powner het volgende:

[..]

waarom niet?
Vanwege de enorme afstand.
Bami-Pownervrijdag 6 februari 2015 @ 19:21
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:19 schreef FoolWithMokey het volgende:

[..]

Omdat ze te ver weg zijn. Je ziet door een telescoop hooguit een grotere stip.
en tot welke planeten kan ik zien?
StateOfMindvrijdag 6 februari 2015 @ 19:23
quote:
2s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:21 schreef Bami-Powner het volgende:

[..]

en tot welke planeten kan ik zien?
Momenteel (de laatste paar dagen) zijn o.a. Mars en Jupiter met het blote oog goed te zien, dus met een fatsoenlijke telescoop zou je daar wel details mee moeten kunnen zien denk ik.
Bami-Pownervrijdag 6 februari 2015 @ 19:24
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:23 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Momenteel (de laatste paar dagen) zijn o.a. Mars en Jupiter met het blote oog goed te zien, dus met een fatsoenlijke telescoop zou je daar wel details mee moeten kunnen zien denk ik.
wat is een fatsoenlijke telescoop? (prijs)
StateOfMindvrijdag 6 februari 2015 @ 19:26
quote:
2s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:24 schreef Bami-Powner het volgende:

[..]

wat is een fatsoenlijke telescoop? (prijs)
Geen idee, ik heb zelf alleen een balkon, dus een telescoop schiet voor mij niet op. Mijn volgende woning moet wel een tuin hebben en dan ga ik ook eens kijken voor een telescoop.
Gwywenvrijdag 6 februari 2015 @ 22:27
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:26 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Geen idee, ik heb zelf alleen een balkon, dus een telescoop schiet voor mij niet op. Mijn volgende woning moet wel een tuin hebben en dan ga ik ook eens kijken voor een telescoop.
Hoop ik niet dat je van die buren krijgt zoals ik had, die de hele nacht tig felle lampen in de tuin hebben branden :P

Ontopic: prachtig helder vanavond, Melkweg en de rest met het blote oog prima zichtbaar :)
StateOfMindvrijdag 6 februari 2015 @ 23:08
quote:
1s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 22:27 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Hoop ik niet dat je van die buren krijgt zoals ik had, die de hele nacht tig felle lampen in de tuin hebben branden :P

Ontopic: prachtig helder vanavond, Melkweg en de rest met het blote oog prima zichtbaar :)
Als je de Melkweg kan zien, dan woon je vast ergens in het Noorden van het land?
-CRASH-zaterdag 7 februari 2015 @ 00:31
quote:
11s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 23:08 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Als je de Melkweg kan zien, dan woon je vast ergens in het Noorden van het land?
Daarvoor hoef je echt niet in het noorden te wonen
ExperimentalFrentalMentalzaterdag 7 februari 2015 @ 00:48
quote:
2s.gif Op donderdag 5 februari 2015 21:05 schreef Bami-Powner het volgende:
hallo, ik ben nieuw hier
zou iemand me kunnen helpen met het kiezen van een telescoop? :)
welkom
^O^

quote:
0s.gif Op dinsdag 25 november 2014 12:33 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

Ik heb een Meade etx-70.
Die heb ik toen voor 100 euro (aanbieding) gekocht + statief. Degelijke telescoop (gemotoriseerd) met computer (1471 hemelobjecten voorgeprogrammeerd). De telescoop blijft, nadat het object gevonden is, deze met de juiste snelheid volgen. Zeker aan te raden.

En anders moet je de opvolger kopen: Maede etx-80. De openening is 14% groter
die kost 334 euro (of de opvolger daarvan, de Maede etx-90, die is maar 50 euro duurder dan de -80 (zie de superkortingen))
http://www.telescoop-expert.nl/meade-etx-80

hier zijn een aantal superkortingen
http://www.meade-online.n(...)/Meade-SUPERKORTING!!.html

en hier zijn nog een paar aanbiedingen
http://www.meade-online.nl/aanbiedingen
[..]

het hangt er een beetje van af wat je wilt doen met de telescoop. Welke hemelobjecten wil je ermee kunnen zien? Wil je een telescoop die makkelijk mee te nemen is op reis, eentje die je even snel kunt opzetten in de tuin, wil je ermee kunnen fotograferen

Dit is een goede, erg compacte, telescoop die perfect is voor beginners.
Wat ik hierboven nog niet vermeld had is dat je er ook een rugzak bij krijgt waar alles in past en makkelijk mee op reis te nemen is, je krijgt er ook meerder oculairen erbij.
Je krijgt er een statief bij, maar je kunt m ook van het statief afhalen en op vlakke ondergrond plaatsen.
in de telescoop zijn een meer dan 1000 hemelobjecten voorgeprogrammeerd die je kan opzoeken en automatisch blijven tracken. Je hoeft maar een object in te voeren en de telescoop zoekt automatisch het object (je moet de telescoop wel eerst uitlijnen maar dat staat uitgelegd in de handleiding)
Je kan ook hemelobjecten toevoegen aan de database
Het is geen superbeeld zoals telescopen van hogere prijzen, je krijgt bijvoorbeeld kleine verkleuringen
als je naar bepaalde planeten kijkt, wat veel voorkomt bij telescopen van een iets lagere prijs. Als je bijvoorbeeld naar sterrenhopen of nevels kijkt is de verkleuring minder.
De telescoop is echter niet echt geschikt voor het nemen van foto's, het kan wel.
Je krijgt iig een handleiding bij de telscoop waar je alle info kunt vinden.
Ik zie dat de links het niet meer doen en de telescoop daar iig niet meer te koop is.
Ik heb een paar sites gezien waar hij nu weer 300+ kost, gewoon even beetje googlen en dan kom je vast wel ergens uit op een aanbieding.
of je moet m 2de hands halen, wat ik zelf niet zou aanraden
op deze kun je bijvoorbeeld bieden.
http://www.marktplaats.nl(...)3e3a&previousPage=lr

hier vind je ook veel informatie waar je op moet letten.
http://www.astroforum.nl/(...)aar-moet-ik-beginnen
Thrilledzaterdag 7 februari 2015 @ 09:07
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 februari 2015 19:15 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Het is, hier (regio Nijmegen) althans, erg helder momenteel.
Klopt, het was een perfecte avond!! De banden op jupiter gezien en zijn manen stonden er ook mooi bij.. Verder ook kunnen kijken naar de pleiaden, het andromeda-sterrenstelsel en twee open sterrenhopen. Die laatste had ik wat meer van verwacht maar toch leuk om te zien :)
Bami-Pownerzaterdag 7 februari 2015 @ 13:27
quote:
0s.gif Op zaterdag 7 februari 2015 00:48 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

welkom
^O^

[..]

bedankt!
Klapskaatszondag 8 februari 2015 @ 01:10
Je kunt al heel wat leuks zien met een gewone verrekijker. Als je dan een sterrenkaart erbij neemt kun je ook zien wat je aan het bekijken bent (als je weet waar je moet zoeken.).
Ik zou niet meteen met een dure telescoop aan de gang gaan. Neem eerst eens een kijkje bij een sterrenwacht, daar heb je vaak wel de mogelijkheid om door verschillende telescopen te kijken.
En daar kunnen ze je vast ook wel van goede info voorzien.
Je zult de eerste niet zijn die een telescoop aanschaft voor honderden euro's, en er dan achter komt dat het beeld door een telescoop toch heel anders is dan wat je soms op foto's ziet.
Hou er bij voorbeeld rekening mee dat je ogen niet in staat zijn om kleuren te zien in het donker, dus zul je een nevel die op een foto heel mooi rood van kleur is, in je beeldveld van je telescoop gaan zien als een grijs vlekje.
Denk dat daar nogal eens denkfouten gemaakt worden, waardoor de hobby er ineens heel anders (en misschien wel minder leuk) uitziet.
Dus voor je wat aanschaft: ga eerst eens bij een sterrenwacht op bezoek.
Gwywendinsdag 10 februari 2015 @ 12:16
quote:
0s.gif Op zondag 8 februari 2015 01:10 schreef Klapskaats het volgende:
Je kunt al heel wat leuks zien met een gewone verrekijker. Als je dan een sterrenkaart erbij neemt kun je ook zien wat je aan het bekijken bent (als je weet waar je moet zoeken.).
Je hebt er ook prima appjes voor, Google Sky Map vind ik heel aardig werken, even instellen waar je bent en je richt je telefoon op de lucht en hij vertelt wat je ziet. :)
StateOfMinddinsdag 10 februari 2015 @ 12:21
En voor Windows Phone gebruikers is er SkyMap Free.
Klapskaatsdinsdag 10 februari 2015 @ 12:54
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 februari 2015 12:16 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Je hebt er ook prima appjes voor, Google Sky Map vind ik heel aardig werken, even instellen waar je bent en je richt je telefoon op de lucht en hij vertelt wat je ziet. :)
Idd, die zou ik bijna vergeten, die appjes :)
Coelhozaterdag 14 februari 2015 @ 19:00
Over enkele minuten (19:10) komt de ATV-5 over. Het is de laatste Automated Transfer Vehicle die door de ESA gebouwd en gelanceerd is ter bevoorrading van het ISS.

Dit is de baan die de ATV zal afleggen:

atv_14feb2015-1.jpg

Hij zal eerst als een stip in het westen te zien zijn (woon je onder de lijn, dan iets meer NW, erboven ZW) en naar Zuid trekken. Zo'n 30 seconden later zal het ISS in ongeveer dezelfde baan overkomen.
Thrilledzaterdag 14 februari 2015 @ 20:53
Vanuit zuid holland niks gezien.. Bewolking + te ver naar t zuiden denk ik..
Coelhozaterdag 14 februari 2015 @ 20:56
De horizon was bewolkt, maar hij trok hier recht over onze hoofden heen. Eerst mijn kinderen verteld wat we gingen bekijken, en daarna super eenvoudig met het blote oog te spotten. Ze vonden het geweldig :)
Tourniquetwoensdag 18 februari 2015 @ 19:13
Venus zeer helder zichtbaar in het westen. _O_ (en Mars iets links erboven)
En Jupiter in het oosten. :)
Klapskaatszondag 22 februari 2015 @ 23:59
Wat nog leuker was vandaag: het ISS wat meerdere malen over kwam, en signalen van dat ISS heb ik kunnen ontvangen met mijn zendontvanger en een simpel draadje.
Nu nog wat technische aanpassingen hier, en het signaal kan omgezet worden naar beeld.
qltelmaandag 23 februari 2015 @ 12:33
quote:
0s.gif Op zondag 22 februari 2015 23:59 schreef Klapskaats het volgende:
Wat nog leuker was vandaag: het ISS wat meerdere malen over kwam, en signalen van dat ISS heb ik kunnen ontvangen met mijn zendontvanger en een simpel draadje.
Nu nog wat technische aanpassingen hier, en het signaal kan omgezet worden naar beeld.
Klopt, en dat is nog steeds bezig. Vandaag en waarschijnlijk morgen nog. Ik heb er al diverse ontvangen.

De uitzendingen vinden overigens plaats op 145,800 Mhz (+/- doppler-effect) en zijn met eenvoudige middelen (een oude politiescanner met buitenantenne is al genoeg) te ontvangen. Voor het decoderen van de plaatjes is het programma MMSSTV nodig en een kabeltje tussen de luidsprekeruitgang en de ingang van de geluidskaart.

En verder is het een kwestie van geluk hebben. Het uitzenden van 1 plaatje duurt een aantal minuten en tussen 2 plaatjes zit 3 minuten pauze om de zender niet teveel te belasten. Aangezien het ISS maximaal 10 minuten per overgang boven de horizon is is de kans op 2 halve plaatjes groot en heb je geluk als er 1 compleet plaatje is.

De plaatjes zijn trouwens ter ere van het 80e geboortejaar van Youri Gagarin, de eerste man in de ruimte.

DimLRYF.jpg

8Eog2cQ.jpg

C8LYmZu.jpg

5rci17e.jpg

dSTX0sc.jpg

b65ZEOu.jpg

(Alle plaatjes heb ik gisteren zelf ontvangen)
Klapskaatsmaandag 23 februari 2015 @ 12:36
Ik zit hier al klaar :) Kijken of ik ze kan horen.
Zal nog eens op zoek gaan naar twee hoofdtelefoonplugjes, misschien heb ik die hier nog wel ergns liggen.
En dat MMSSTV is gratis dus dat scheelt ook weer.
De doorkomst van 1600 uur is wel erg gunstig, komt dan pal over zuid Nederland heen.
qltelmaandag 23 februari 2015 @ 12:41
quote:
0s.gif Op maandag 23 februari 2015 12:36 schreef Klapskaats het volgende:
Ik zit hier al klaar :) Kijken of ik ze kan horen.
Zal nog eens op zoek gaan naar twee hoofdtelefoonplugjes, misschien heb ik die hier nog wel ergns liggen.
En dat MMSSTV is gratis dus dat scheelt ook weer.
De doorkomst van 1600 uur is wel erg gunstig, komt dan pal over zuid Nederland heen.
Ik ook. Vanmorgen kost na 11 uur heb ik al wat ontvangen ook al was de baan van het ISS toen eigenlijk te laag. Dat is dus ook niet om aan te zien, maar ik heb wat ontvangen.

Op deze tijden is hij vandaag binnen bereik.

In bereik 12:49<--->12:58 uit het bereik van NL
In bereik 14:25<--->14:35 uit het bereik van NL
In bereik 16:01<--->16:11 uit het bereik van NL
In bereik 17:37<--->17:47 uit het bereik van NL
In bereik 19:14<--->19:22 uit het bereik van NL (lage baan!)

Einde van een plaatje (het donkere tot ongeveer half in het plaatje is nog steeds (zwakke) ontvangst)

fSFGqly.png

3 minuten stilte :(

Begin van het volgende plaatje..

Fz7d4Hf.jpg
qltelmaandag 23 februari 2015 @ 13:08
De plaatjes van daarnet:

Eerst een halve

VFfrSUU.png

Toen na 3 minuten pauze een heel plaatje met veel ruis op sommige plekken, wellicht door de Alpen (hij vloog over het zuiden van Italie) of door draaiing van het ruimtestation (het ruimtestation draait om z'n eigen as en daarbij komen er wel eens onderdelen van het ruimtestation voor de antenne).

Z9XGjTy.png

En voor wie onbekend is met deze techniek, een screenshot van MMSSTV:

8gi6hd7.jpg

Overgang van half 3:

hYmsDk3.jpg

hD4p7E4.jpg

Ik weet trouwens niet of de meelezers het interessant vinden dat ik deze plaatjes post? Ik wil er gerust mee doorgaan, maar de kans bestaat natuurlijk dat het de meesten hier niets interesseert.

[ Bericht 6% gewijzigd door qltel op 23-02-2015 14:49:47 ]
Klapskaatsmaandag 23 februari 2015 @ 14:51
Hier zojuist ook mijn eerste afbeelding binnen, helaas maar gedeeltelijk.
Verder dan zijn pet ging het niet :) Maar wel leuk om te weten dat het werkt, en dat met heel simpele spullen: een pc, een zender, een draadje en een eenvoudige antenne gemaakt van een stuk pvc buis en wat coax.
qltelmaandag 23 februari 2015 @ 15:11
quote:
0s.gif Op maandag 23 februari 2015 14:51 schreef Klapskaats het volgende:
Hier zojuist ook mijn eerste afbeelding binnen, helaas maar gedeeltelijk.
Verder dan zijn pet ging het niet :) Maar wel leuk om te weten dat het werkt, en dat met heel simpele spullen: een pc, een zender, een draadje en een eenvoudige antenne gemaakt van een stuk pvc buis en wat coax.
De simpelste antennes zijn ook de beste. Met een gerichte antenne "kijk" je snel iets de verkeerde kant op, een rondstraler ontvangt het altijd. Ik gebruik een Diamond X30 oftewel een rondstraler van 20 a 25 jaar oud. De zender die ik ervoor gebruik is een Yaesu FT480R en die is van rond 1980.

Als je je ontvanger heel precies af kunt stellen moet je voordat hij hier is een paar Khz boven 145.800 luisteren 145.803 dus ongeveer en als hij ons voorbij is iets eronder (145.797 ongeveer). Aangezien dat ding zo snel gaat heb je last van doppler-effect en dat merk je dus bij de ontvangst. Ik begin dus op 804 en draai langzaamaan terug naar 800 en als hij over is draai ik 'm in stapjes van 1 Khz naar beneden tot hij weg valt.

De volgende overgang gaat trouwens recht over m'n huis. Ik ben benieuwd wat dat met de ontvangst doet.

edit: 1 bijna perfect plaatje dus. En eerst nog een halve.

IyuBp5I.jpg

Tw6c40z.jpg

[ Bericht 7% gewijzigd door qltel op 23-02-2015 16:25:41 ]
Klapskaatsmaandag 23 februari 2015 @ 18:15
Mooi platen man. Ik moest hier weer genoegen nemen met een klein stukje. Ga dat afstellen toch ook eens proberen, kijken of het wat uitmaakt.
Begint nu echt leuk te worden.
Had altijd het idee dat dat sstv een heel gedoe was met interfaces en zo, maar een simpel kabeltje is al voldoende.
Volgende stap gaat psk31 worden denk ik, weet alleen niet ik daarvoor wel een wat betere interface nodig heb, of dat dit zelfde kabeltje al genoeg is. Ga eens een psk31 software downloaden om te zien of het dan ook werkt.
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 26 februari 2015 @ 08:56
25-02-2015

Ongewone komeet gaat mogelijk een show weggeven

komeet11.jpg?resize=848%2C424
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 25 februari 2015 om 08:49 uur

Een bijzondere komeet heeft recent een scheervlucht langs de zon gemaakt én deze overleefd, zo blijkt uit beelden van SOHO. Mogelijk is de heldere komeet ergens in de komende weken zelfs vanaf de aarde te zien.

De komeet scheerde vorige week langs de zon en wordt door NASA bestempeld als ‘uitzonderlijk’. Dat heeft twee redenen. Ten eerste omdat de komeet geen onderdeel uitmaakt van een ons bekende groep kometen. En dat is bijzonder: de meeste kometen die we tot op heden langs de zon hebben zien scheren, behoren tot de Kreutz-familie. Alle kometen die tot deze familie behoren zijn brokstukken die eeuwen geleden van één gigantische komeet zijn afgebroken.

Gered!
Maar er is nog een reden om deze komeet als ‘ongebruikelijk’ te bestempelen. De meeste kometen die zo dicht bij de zon in de buurt komen dat het zonneobservatorium SOHO ze kan zien, overleven hun scheervlucht niet. Ze verdampen in het zonlicht. Maar deze komeet naderde het oppervlak van de zon tot zo’n 3,5 miljoen kilometer en overleefde dat.

“DE UITZONDERLIJKE KOMEET IS DE 2875E KOMEET DIE DOOR SOHO ONTDEKT IS”

De beelden
Zoals gezegd maakte SOHO fraaie beelden van de scheervlucht. We zien de komeet met een boogje rond de zon schieten. En net op het moment dat de komeet een staartje ontwikkelt, voorziet de zon de beelden nog van wat extra dramatiek door een coronale massa-ejectie te produceren.

Hoe het nu verder zal gaan met de komeet (die de naam C/2015 D1 heeft gekregen) is onduidelijk. Het kan zijn dat deze nog een lang en gelukkig leven tegemoet gaat en deze in de komende weken zelfs vanaf de aarde zichtbaar is. Maar het kan ook zijn dat de scheervlucht toch te veel van het goede is geweest en de komeet binnenkort alsnog het loodje legt.

(scientias.nl)
Klapskaatsdonderdag 26 februari 2015 @ 21:44
Zou mooi zijn als ie te zien is.
Thrilledzaterdag 28 februari 2015 @ 12:34
Gisteravond mijn eerste maan-shot, blijft een leuk onderwerp en hoort bij iedereen in zijn collectie thuis niet waar :D

16483278730_8f6ce629e6_o.jpg
-CRASH-zondag 1 maart 2015 @ 00:11
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 12:34 schreef Thrilled het volgende:
Gisteravond mijn eerste maan-shot, blijft een leuk onderwerp en hoort bij iedereen in zijn collectie thuis niet waar :D

[ afbeelding ]
Bereid je maar alvast voor...
20 maart komt nog wat mooiers voor in je collectie :Y
-CRASH-zondag 1 maart 2015 @ 00:16
Komeet C/2015 D1 (SOHO) zichtbaar aan de westelijke horizon

SOHO-chart1.jpg

[ Bericht 29% gewijzigd door -CRASH- op 01-03-2015 00:28:12 ]
Thrilledzondag 1 maart 2015 @ 02:29
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 00:11 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Bereid je maar alvast voor...
20 maart komt nog wat mooiers voor in je collectie :Y
De zonsverduistering? Ik moet gewoon werken en heb niet de spullen om de zon te fotograferen :P
Schunckelstarzondag 1 maart 2015 @ 07:04
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 12:34 schreef Thrilled het volgende:
Gisteravond mijn eerste maan-shot, blijft een leuk onderwerp en hoort bij iedereen in zijn collectie thuis niet waar :D

[ afbeelding ]
mooie foto :Y
-CRASH-zondag 1 maart 2015 @ 12:14
quote:
0s.gif Op zondag 1 maart 2015 02:29 schreef Thrilled het volgende:

[..]

De zonsverduistering? Ik moet gewoon werken en heb niet de spullen om de zon te fotograferen :P
Vertel je baas van de bijzondere gebeurtenis
En vraag of je ff naar buiten mag.

Of vraag of je je pauze verzetten kan
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 5 maart 2015 @ 09:15
04-03-2015

Geweldige komeetfoto was een ongelukje

Astronomen hebben per ongeluk een geweldige foto gemaakt van de komeet Lovejoy. De komeet verraste de wetenschappers door plots op het scherm van hun Dark Energy Survey-camera te verschijnen.

Op 27 december 2014 verscheen Lovejoy voor de lens van de 570-megapixel camera. De camera nam 62 foto’s. Door de beelden samen te stellen, verscheen een prachtig plaatje.

2015-03-03-lovejoy.jpg

Close-up
De komeet was op een afstand van 82 miljoen kilometer van de aarde toen de astronomen het plaatje schoten. De camera is bedoeld om diep in het heelal te kijken, om de uitdijing van het universum in kaart te brengen en zo de invloed van donkere energie te doorgronden. Voor dit doeleinde is de camera in staat licht te zien van objecten op 8 miljard lichtjaar afstand. Voor het apparaat was dit shot dus een echte close-up.

De komeet bestaat uit een ijsbal van zo’n vijf kilometer breed. Het ijs is omringt door een wolk van gas en stof dat 640.000 kilometer ver reikt.

De foto is ook beschikbaar in hoge resolutie.

(newscientist)
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 5 maart 2015 @ 09:18
vrijdag 6 maart 2015
Venus en Mars vormen nog steeds een opvallend duo aan de westelijke avondhemel, hoewel hun onderlinge afstand wel snel toeneemt. Venus staat hoger dan Mars en is veel helderder. Bekijk de twee planeten vanaf 19.30 uur.

zaterdag 7 maart 2015
Om 21.00 uur staat de heldere planeet Jupiter hoog boven de zuidoostelijke horizon. In het oosten komt net de maan op.

zondag 8 maart 2015
Tussen 23.00 en 24.00 uur is de afnemende maan zichtbaar aan de oostzuidoostelijke hemel. Direct rechtsonder de maan staat de ster Spica, de hoofdster van het Dierenriemsterrenbeeld Maagd.

maandag 9 maart 2015
's Morgens rond 05.00 uur zie je in het zuidwesten een nauwe samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, direct rechtsonder de maan.

dinsdag 10 maart 2015
Aan het begin van de avond, als het nog schemert, is de planeet Venus een opvallende verschijning aan de westelijke hemel. Rechtsonder Venus is ook de planeet Mars zichtbaar, maar die is wel een stuk zwakker.

woensdag 11 maart 2015
De reuzenplaneet Jupiter bereikt om 22.30 uur zijn hoogste stand aan de hemel, in het zuiden. Op grote afstand linksonder Jupiter zie je de ster Regulus in de Leeuw.

donderdag 12 maart 2015
Nauwe samenstand van de afnemende maan en de planeet Saturnus, pal linksonder de maan. Bekijk het duo rond 05.00 uur, aan de zuidelijke hemel.

vrijdag 13 maart 2015
Laatste Kwartier (18.48 uur). 's Morgens rond 05.00 uur staat de halfverlichte maan aan de zuidelijke hemel, met rechts ervan de planeet Saturnus.

zaterdag 14 maart 2015
Tussen 05.00 en 05.30 uur zie je de halfverlichte maan in het zuidzuidoosten. Op grote afstand rechts van de maan is de planeet Saturnus zichtbaar. De oranjerode ster linksonder Saturnus is Antares, in het sterrenbeeld Schorpioen.

zondag 15 maart 2015
De zeer heldere ster die je vanaf 20.30 uur in het zuiden ziet flonkeren, is Sirius in het sterrenbeeld Grote Hond

maandag 16 maart 2015
Saturnus staat rond 05.30 uur aan de zuidelijke hemel; in het zuidoosten is de afnemende maan zichtbaar.

woensdag 18 maart 2015
Venus is vanaf 19.30 uur een opvallende 'avondster' in het westen.

donderdag 19 maart 2015
Het wintersterrenbeeld Orion staat 's avonds hoog aan de zuidwestelijke hemel. Met een verrekijker kun je op zoek gaan naar de Orionnevel.

vrijdag 20 maart 2015
Nieuwe Maan (10.36 uur). Zon, maan en aarde staan vandaag vrijwel exact op

zaterdag 21 maart 2015
Moeilijk waarneembare samenstand van de zeer smalle maansikkel en de planeet Mars. Bekijk het tweetal tijdens de avondschemering, heel laag in het westen.

zondag 22 maart 2015
Vanavond is een fraaie samenstand te zien van de maansikkel en de planeet Venus, rechtsboven de maan. Kijk tussen 20.00 en 21.00 uur, laag in het westen.

maandag 23 maart 2015
De wassende maan en de planeten Venus en Mars vormen een mooie, wijde groepering aan de westelijke avondhemel. Kijk vanaf 20.00 uur, als het nog schemert. Mars gaat daarna snel onder, maar de maan en Venus blijven tot 22.00 uur zichtbaar.

dinsdag 24 maart 2015
De ster die je rond 21.00 uur linksboven de maan ziet is Aldebaran, de hoofdster van het sterrenbeeld Stier. Rechtsboven de maan is het Zevengesternte zichtbaar.

woensdag 25 maart 2015
Rechtsonder de wassende maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 21.00 uur in het westzuidwesten.

vrijdag 27 maart 2015
Eerste Kwartier (08.43 uur). De halfverlichte maan staat 's avonds midden in de Winterzeshoek, gevormd door de sterren Capella (Voerman), Castor (Tweelingen), Procyon (Kleine Hond), Sirius (Grote Hond), Rigel (Orion) en Aldebaran (Stier).

zaterdag 28 maart 2015
De maan staat ongeveer halverwege Castor en Pollux in de Tweelingen en Procyon in de Kleine Hond. Links van de maan schittert Jupiter. Kijk rond 21.00 uur.

maandag 30 maart 2015
De planeet Jupiter staat vanavond rechtsboven de maan. Kijk rond 22.00 uur in het zuiden. Op grotere afstand links van de maan zie je de ster Regulus.

dinsdag 31 maart 2015
Pal boven de maan zie je de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Rond 23.00 uur staan de twee hemellichamen hoog aan de zuidelijke hemel.

- See more at: http://allesoversterrenku(...)hemelverschijnselen/
-CRASH-vrijdag 6 maart 2015 @ 11:51
vrijdag 20 maart 2015
Nieuwe Maan (10.36 uur). Zon, maan en aarde staan vandaag vrijwel exact op

één lijn
2015-03-20.jpg

[ Bericht 17% gewijzigd door -CRASH- op 06-03-2015 12:04:47 ]
TLCwoensdag 11 maart 2015 @ 05:39
Iets van 80 tot 84% zonsverduistering toch ? Mooi man, ik kan me die van '99 nog voor de geest halen maar dat was een gehele zonsverduistering, desalniettemin kijk ik uit naar volgende week vrijdag :D *O*
crystal_methwoensdag 11 maart 2015 @ 05:55
quote:
0s.gif Op zaterdag 28 februari 2015 12:34 schreef Thrilled het volgende:
Gisteravond mijn eerste maan-shot, blijft een leuk onderwerp en hoort bij iedereen in zijn collectie thuis niet waar :D

[ afbeelding ]
nice! :Y
Saekerhettwoensdag 11 maart 2015 @ 14:36
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2015 05:39 schreef TLC het volgende:
Iets van 80 tot 84% zonsverduistering toch ? Mooi man, ik kan me die van '99 nog voor de geest halen maar dat was een gehele zonsverduistering
Helemaal niet. Die was ook gedeeltelijk.
Klapskaatswoensdag 11 maart 2015 @ 17:13
Nu maar hard hopen op een heldere dag.
Voor degenen die het spektakel door een eclipsbril willen bekijken: deze zijn gratis te verkrijgen bij Pearl opticiens.
Thrilleddinsdag 17 maart 2015 @ 19:26
Vannacht kans op poollicht, gaat iemand nog een poging wagen?
Dimaurovrijdag 20 maart 2015 @ 09:57
Mistig :(
Tourniquetvrijdag 20 maart 2015 @ 15:20
quote:
0s.gif Op woensdag 11 maart 2015 14:36 schreef Saekerhett het volgende:

[..]

Helemaal niet. Die was ook gedeeltelijk.
Inderdaad, die was 90-95%, voor 100% moest je naar Noord-Frankrijk.
Molurusvrijdag 20 maart 2015 @ 15:25
Het was in 1999 duidelijk donker, ook al was dat toen ook niet volledig.

Vandaag bleef het gewoon licht... iets minder licht misschien, maar niet echt opvallend.
TLCvrijdag 20 maart 2015 @ 16:07
Ik zat al helemaal klaar om met mijn fototoestel vol naar de eclips te kijken, maar helemaal geen enkel zonnetje gezien ;(
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 20 maart 2015 @ 16:48
Niks gezien, veel te bewolkt, mijn broer in Frankrijk zei dat het eerst geel werd en toen groen, daar hebben ze het veel beter meegekregen
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 20 maart 2015 @ 16:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 maart 2015 15:25 schreef Molurus het volgende:
Het was in 1999 duidelijk donker, ook al was dat toen ook niet volledig.

Vandaag bleef het gewoon licht... iets minder licht misschien, maar niet echt opvallend.
Om iets te merken van donker worden moet je al een verduistering hebben van minstens 93%
Seven.zondag 22 maart 2015 @ 10:05
Ik heb het gezien hier in Engeland, sluierbewolking dus ik kon er rechtstreeks naar kijken O+ en zo'n 88% verduistert. Het begon op een rare manier schemerig te worden, normale schemering heeft hele warme kwaliteiten maar het zag er een beetje uit alsof het kunstmatig licht was.
nikaozondag 22 maart 2015 @ 10:56
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 maart 2015 19:26 schreef Thrilled het volgende:
Vannacht kans op poollicht, gaat iemand nog een poging wagen?
Jazeker! Niet heel erg duidelijk te zien door de lichtsoep van enschede heen, maar op de foto wel degelijk kunnen vastleggen :)
16853817345_f7d2627b5b_b.jpg

En een timelapse:
Bami-Pownerzondag 22 maart 2015 @ 11:00
iemand nog pics van de eclips?
Geerdzondag 22 maart 2015 @ 19:58
Welke ster hangt er nu rechts boven van de maan?
Thrilledzondag 22 maart 2015 @ 22:14
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2015 19:58 schreef Geerd het volgende:
Welke ster hangt er nu rechts boven van de maan?
(planeet) Venus :)

Heb er vanavond ook weer naar zitten staren :9

maan2.jpg

[ Bericht 10% gewijzigd door Thrilled op 22-03-2015 22:20:18 ]
Gwywenzondag 22 maart 2015 @ 22:35
Mooi hè, die samenstand, en dat de donkere kant van de maan ook zelfs zichtbaar was. O+
Geerdzondag 22 maart 2015 @ 22:50
quote:
0s.gif Op zondag 22 maart 2015 22:35 schreef Gwywen het volgende:
Mooi hè, die samenstand, en dat de donkere kant van de maan ook zelfs zichtbaar was. O+
Jup idd!! Mooi gezicht
ExperimentalFrentalMentalmaandag 23 maart 2015 @ 08:42
Mooi ^O^
ExperimentalFrentalMentalmaandag 23 maart 2015 @ 08:44
20-03-2015

Bekijk hier de mooiste beelden van de eclips

Bekijk hier de beelden

Het is gebeurd! De eclips zit erop. De weersomstandigheden zaten dan wel niet mee, maar hier en daar konden we toch een glimps opvangen van de zonsverduistering. Onze oproep om uw FOTO'S op Twitter te plaatsen met de hashtag #hlneclips of ze naar ons door te mailen werd massaal opgevolgd. Via deze link kan je een uitgebreide selectie vinden van de BEELDEN die we in onze mailbox mochten ontvangen. Waarvoor dank!

(HLN)
starlazaterdag 28 maart 2015 @ 17:22
Komeet 46P/Wirtanen wordt een nieuwe ster aan de hemel.

Nog even wachten (3,5 jaar) en we zien weer een close-encounter komeet; de komeet 46P/Wirtanen die elke 5 jaar voorbijkomt. Echter hadden we de afgelopen decennia pech dat -omdat het een vrij kleine komeet is- het niet met het blote oog zichtbaar was vanwege de relatief grote afstand tussen de aarde en perihelium.

Laat deze in december 2018 nu bijna gelijk zijn. Sinds 1983 (komeet IRAS–Araki–Alcock op 0.03AE) is geen komeet zo dichtbij de aarde geweest en aangezien hier veel jonge mensen rondlopen zal dit hun eerste close-encounter worden; hij zal het dichtstbij zijn op 16 december 2018 met een afstand van slechts 0.073AE. Het perihelium is op 12 december dus met een beetje geluk zal het een magnitude aannemen van rond de 3, wat dus prima met het het blote oog te zien is bij helder weer.

Rond die tijd staat de komeet net boven Taurus in het zuidoosten en zal tezamen met Orion en Sirius een mooi aangezicht vormen (met echt helder weer en weinig kunstlicht is zelfs Uranus te zien meer naar het zuiden). Het enige jammerlijke is dat omdat het perihelium is bereikt we geen mooie staart zullen zien, want die staat bijna loodrecht op de aarde. Het zal dus blijven bij een nieuwe 'ster' aan de hemel.

Hier een sfeerimpressie van 16 december 2018 waarop de komeet het dichtst bij de aarde staat:

46p_Wirtanen.jpg

Hier kun je de komeet volgen: http://www.heavens-above.(...)ecified&alt=0&tz=CET

Vul bovenaan 16 december 2018 in en zie hoe dichtbij hij staat :)
Thrilledzondag 29 maart 2015 @ 01:24
Zijn jullie dan ook echt zo ver dat je hem herkent aan de hemel? Ik ben al blij dat ik de planeten en de orion-nevel kan vinden :')
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 1 april 2015 @ 08:44
woensdag 1 april 2015
Vanaf 21.00 UUR zie je de 'avondster' Venus, vrij hoog in het westen. Rechtsonder Venus is misschien ook Mars nog zichtbaar.

donderdag 2 april 2015
's Morgens rond 05.30 uur zie je Saturnus aan de zuidelijke hemel staan.

vrijdag 3 april 2015
Op grote afstand linksonder de maan is de ster Spica zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur in het zuidoosten.

ZATERDAG 4 april 2015
Volle Maan (14.05 uur). Dit is de zogeheten Paasvollemaan: de eerste Volle Maan na het begin van de lente. Vanuit de Stille Oceaan, Alaska, Oost-Azi

zondag 5 april 2015
Eerste Paasdag. Pasen wordt altijd gevierd op de eerste zondag na de eerste Volle Maan in de lente.
MAANDAG 6 april 2015
Tegen middernacht staat de maan vrij laag aan de zuidoostelijke hemel. Op grote afstand rechtsboven de maan zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

dinsdag 7 april 2015
De planeet Venus is het helderste object aan de avondhemel. Vanaf 21.00 UURschittert hij boven de westelijke horizon.

woensdag 8 april 2015
's Morgens rond 05.00 UUR is aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, linksonder de maan. Linksonder Saturnus zie je de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

donderdag 9 april 2015
De maan vormt een gelijkzijde driehoek met de planeet Saturnus en de ster Antares. Bekijk het trio rond 05.00 uur, vrij laag boven de zuidelijke horizon.

vrijdag 10 april 2015
Mercurius beweegt vandaag ' gezien vanaf de aarde ' min of meer achter de zon langs. De kleine planeet is daardoor geruime tijd niet waarneembaar.

ZATERDAG 11 april 2015
Vandaag staat de heldere planeet Venus op kleine schijnbare afstand van het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Bekijk de groepering rond 22.30 uur, in het westnoordwesten.

zondag 12 april 2015
Laatste Kwartier (05.44 uur). Rond 05.00 uur 's morgens staat de maan laag aan de zuidoostelijke hemel, in het verlengde van de linkerzijde van de Zomerdriehoek.

MAANDAG 13 april 2015
Venus staat op 1 lijn met het Zevengesternte (rechts van de planeet) en de ster Aldebaran (links). Bekijk de groepering vanaf 22.00 uur, in het westnoordwesten.

dinsdag 14 april 2015
De reuzenplaneet Jupiter staat deze week 's avonds hoog in het zuidwesten, ongeveer halverwege Regulus in de Leeuw en Castor en Pollux in de Tweelingen. Rechtsonder Jupiter is de ster Procyon in de Kleine Hond zichtbaar.

woensdag 15 april 2015
Tijdens de ochtendschemering, rond 06.00 uur, is de afnemende maansikkel laag aan de oostzuidoostelijke hemel zichtbaar.

donderdag 16 april 2015
Het beroemde sterrenbeeld Grote Beer staat in het voorjaar 's avonds vrijwel recht boven je hoofd. De helderste sterren van de Grote Beer vormen de bekende 'Steelpan'. De zijkant van de pan wijst je de weg naar de Poolster.

vrijdag 17 april 2015
Venus vormt een platte gelijkbenige driehoek met de ster Aldebaran en het Zevengesternte, beide in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 22.30 uur in het westnoordwesten.

zaterdag 18 april 2015
Nieuwe Maan (20.57 uur).

zondag 19 april 2015
Als je een heel vrij uitzicht op het westnoordwesten hebt, kun je tussen 21.00 en 21.15 uur, als het nog volop schemert, op zoek gaan naar de smalle maansikkel en de planeten Mercurius en Mars. Daar heb je wel een verrekijker bij nodig.

maandag 20 april 2015
Rond 21.30 uur is de smalle maansikkel zichtbaar, laag in het westen. Op grote afstand linksboven de maan staat de planeet Venus.

dinsdag 21 april 2015
Wijde samenstand van de maan en de heldere planeet Venus. Kijk vanaf 22.00 uur in het westnoordwesten. Direct rechtsonder de maan moet later op de avond, als het goed donker is, ook de ster Aldebaran zichtbaar zijn. Vannacht is ook het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. De stofjes die je in de dampkring van de aarde ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Thatcher.

woensdag 22 april 2015
Moeilijk waarneembare samenstand van de planeten Mercurius en Mars. Mercurius (rechtsboven Mars) is de helderste van de twee. Tijdens de avondschemering staan de twee planeten laag in het westnoordwesten. Gebruik eventueel een verrekijker.

vrijdag 24 april 2015
De maan wordt ' op zeer grote afstand ' geflankeerd door de planeten Venus (in het westnoordwesten) en Jupiter (hoog in het zuidwesten). Kijk rond 23.00 uur.

zaterdag 25 april 2015
Op vrij grote afstand linksboven de halfverlichte maan schittert de reuzenplaneet Jupiter. Bekijk de samenstand rond 23.00 uur, hoog in het zuidwesten.

zondag 26 april 2015
Eerste Kwartier (01.55 uur). 's Avonds rond 23.00 uur zie je rechtsboven de halfverlichte maan, hoog in het zuidwesten, de reuzenplaneet Jupiter.

dinsdag 28 april 2015
Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus, rechtsboven de maan. Verder naar rechts schittert de planeet Jupiter.

woensdag 29 april 2015
Tijdens de avondschemering, rond 22.00 uur, schittert Venus hoog in het westen. Rechtsonder Venus, laag aan de hemel, is met enige moeite ook Mercurius zichtbaar.

donderdag 30 april 2015
Gebruik een verrekijker om rond 22.00 uur, als het nog flink schemert, de planeet Mercurius en het Zevengesternte te zien, laag in het westnoordwesten.
StateOfMindwoensdag 1 april 2015 @ 08:47
quote:
0s.gif Op woensdag 1 april 2015 08:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
woensdag 1 april 2015
Vanaf 21.00 UUR zie je de 'avondster' Venus, vrij hoog in het westen. Rechtsonder Venus is misschien ook Mars nog zichtbaar.

donderdag 2 april 2015
's Morgens rond 05.30 uur zie je Saturnus aan de zuidelijke hemel staan.

vrijdag 3 april 2015
Op grote afstand linksonder de maan is de ster Spica zichtbaar, in het sterrenbeeld Maagd. Bekijk de wijde samenstand rond 23.00 uur in het zuidoosten.

ZATERDAG 4 april 2015
Volle Maan (14.05 uur). Dit is de zogeheten Paasvollemaan: de eerste Volle Maan na het begin van de lente. Vanuit de Stille Oceaan, Alaska, Oost-Azi

zondag 5 april 2015
Eerste Paasdag. Pasen wordt altijd gevierd op de eerste zondag na de eerste Volle Maan in de lente.
MAANDAG 6 april 2015
Tegen middernacht staat de maan vrij laag aan de zuidoostelijke hemel. Op grote afstand rechtsboven de maan zie je de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd.

dinsdag 7 april 2015
De planeet Venus is het helderste object aan de avondhemel. Vanaf 21.00 UURschittert hij boven de westelijke horizon.

woensdag 8 april 2015
's Morgens rond 05.00 UUR is aan de zuidelijke hemel een mooie samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus, linksonder de maan. Linksonder Saturnus zie je de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen.

donderdag 9 april 2015
De maan vormt een gelijkzijde driehoek met de planeet Saturnus en de ster Antares. Bekijk het trio rond 05.00 uur, vrij laag boven de zuidelijke horizon.

vrijdag 10 april 2015
Mercurius beweegt vandaag ' gezien vanaf de aarde ' min of meer achter de zon langs. De kleine planeet is daardoor geruime tijd niet waarneembaar.

ZATERDAG 11 april 2015
Vandaag staat de heldere planeet Venus op kleine schijnbare afstand van het Zevengesternte, de bekende open sterrenhoop in het sterrenbeeld Stier. Bekijk de groepering rond 22.30 uur, in het westnoordwesten.

zondag 12 april 2015
Laatste Kwartier (05.44 uur). Rond 05.00 uur 's morgens staat de maan laag aan de zuidoostelijke hemel, in het verlengde van de linkerzijde van de Zomerdriehoek.

MAANDAG 13 april 2015
Venus staat op 1 lijn met het Zevengesternte (rechts van de planeet) en de ster Aldebaran (links). Bekijk de groepering vanaf 22.00 uur, in het westnoordwesten.

dinsdag 14 april 2015
De reuzenplaneet Jupiter staat deze week 's avonds hoog in het zuidwesten, ongeveer halverwege Regulus in de Leeuw en Castor en Pollux in de Tweelingen. Rechtsonder Jupiter is de ster Procyon in de Kleine Hond zichtbaar.

woensdag 15 april 2015
Tijdens de ochtendschemering, rond 06.00 uur, is de afnemende maansikkel laag aan de oostzuidoostelijke hemel zichtbaar.

donderdag 16 april 2015
Het beroemde sterrenbeeld Grote Beer staat in het voorjaar 's avonds vrijwel recht boven je hoofd. De helderste sterren van de Grote Beer vormen de bekende 'Steelpan'. De zijkant van de pan wijst je de weg naar de Poolster.

vrijdag 17 april 2015
Venus vormt een platte gelijkbenige driehoek met de ster Aldebaran en het Zevengesternte, beide in het sterrenbeeld Stier. Kijk rond 22.30 uur in het westnoordwesten.

zaterdag 18 april 2015
Nieuwe Maan (20.57 uur).

zondag 19 april 2015
Als je een heel vrij uitzicht op het westnoordwesten hebt, kun je tussen 21.00 en 21.15 uur, als het nog volop schemert, op zoek gaan naar de smalle maansikkel en de planeten Mercurius en Mars. Daar heb je wel een verrekijker bij nodig.

maandag 20 april 2015
Rond 21.30 uur is de smalle maansikkel zichtbaar, laag in het westen. Op grote afstand linksboven de maan staat de planeet Venus.

dinsdag 21 april 2015
Wijde samenstand van de maan en de heldere planeet Venus. Kijk vanaf 22.00 uur in het westnoordwesten. Direct rechtsonder de maan moet later op de avond, als het goed donker is, ook de ster Aldebaran zichtbaar zijn. Vannacht is ook het maximum van de Lyriden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Lier. De stofjes die je in de dampkring van de aarde ziet verbranden, zijn afkomstig van komeet Thatcher.

woensdag 22 april 2015
Moeilijk waarneembare samenstand van de planeten Mercurius en Mars. Mercurius (rechtsboven Mars) is de helderste van de twee. Tijdens de avondschemering staan de twee planeten laag in het westnoordwesten. Gebruik eventueel een verrekijker.

vrijdag 24 april 2015
De maan wordt ' op zeer grote afstand ' geflankeerd door de planeten Venus (in het westnoordwesten) en Jupiter (hoog in het zuidwesten). Kijk rond 23.00 uur.

zaterdag 25 april 2015
Op vrij grote afstand linksboven de halfverlichte maan schittert de reuzenplaneet Jupiter. Bekijk de samenstand rond 23.00 uur, hoog in het zuidwesten.

zondag 26 april 2015
Eerste Kwartier (01.55 uur). 's Avonds rond 23.00 uur zie je rechtsboven de halfverlichte maan, hoog in het zuidwesten, de reuzenplaneet Jupiter.

dinsdag 28 april 2015
Wijde samenstand van de wassende maan en de ster Regulus, rechtsboven de maan. Verder naar rechts schittert de planeet Jupiter.

woensdag 29 april 2015
Tijdens de avondschemering, rond 22.00 uur, schittert Venus hoog in het westen. Rechtsonder Venus, laag aan de hemel, is met enige moeite ook Mercurius zichtbaar.

donderdag 30 april 2015
Gebruik een verrekijker om rond 22.00 uur, als het nog flink schemert, de planeet Mercurius en het Zevengesternte te zien, laag in het westnoordwesten.
Ik gebruik jouw maand overzichten regelmatig bij het naar boven turen ^O^
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 1 april 2015 @ 08:49
quote:
14s.gif Op woensdag 1 april 2015 08:47 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Ik gebruik jouw maand overzichten regelmatig bij het naar boven turen ^O^
^O^
Dank de astronoom Govert Schilling, hij plaatst deze lijsten altijd op zijn site allesoversterrekunde.nl :)
-CRASH-zondag 5 april 2015 @ 14:07
#HappyEaster
11102692_10153214165274096_6803188785931072827_n.png?oh=3f944db06ba995ab98b85bfc6c97ad4d&oe=55A5F254
Sunny side up
Red_85zondag 5 april 2015 @ 21:19
quote:
14s.gif Op woensdag 1 april 2015 08:47 schreef StateOfMind het volgende:

[..]

Ik gebruik jouw maand overzichten regelmatig bij het naar boven turen ^O^
Dacht even dat de helderste lichtbron in de avond aan het westen Jupiter was, maar is dus Venus.

Houd dit topic dus vaker in de gaten voor dit soort overzichen.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 24 april 2015 @ 08:11
23-04-2015

Mooie timelapse van meteorenregen


klik hier voor video


De Lyriden kruisten afgelopen nacht onze Aarde en zorgden voor de eerste meteorenregen van het jaar. Het Chinese agentschap CCTV heeft boven het noordoosten van China prachtige timelapsbeelden gemaakt van de meteoren.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 5 mei 2015 @ 23:39
dinsdag 5 mei 2015
Rond middernacht staat de volverlichte maan laag in het zuidoosten, met direct rechts ervan de planeet Saturnus. Rond 03.00 uur (6 mei) staat het duo vrij hoog in het zuiden. Door het vele maanlicht zal helaas weinig zichtbaar zijn van de

woensdag 6 mei 2015
Aan het begin van de avond schittert Venus hoog aan de westelijke hemel. Vanaf 22.00 uur kun je lager aan de hemel, rechtsonder Venus, Mercurius proberen te vinden.

vrijdag 8 mei 2015
De heldere planeten Venus en Jupiter domineren de westelijke avondhemel.

zondag 10 mei 2015
De afnemende maan staat tussen 04.00 en 05.00 uur aan de zuidzuidoostelijke hemel. Op grote afstand rechts van de maan is Saturnus te zien.

maandag 11 mei 2015
Laatste Kwartier (12.36 uur). 's Morgens vroeg, rond 04.00 uur, zie je de halfverlichte maan vrij laag in het zuidoosten, onder de kolossale Zomerdriehoek, die gevormd wordt door de sterren Deneb, Wega en Alta

dinsdag 12 mei 2015
De afnemende maan staat 's morgens tussen 04.00 en 05.00 uur in het zuidzuidoosten. In het voorjaar staat de Laatste Kwartier-maan nooit hoog aan de hemel.

woensdag 13 mei 2015
Venus en Jupiter schitteren aan de westelijke avondhemel. De twee planeten zijn tot na middernacht zichtbaar.

donderdag 14 mei 2015
Kijk rond 23.30 uur eens of je laag in het noorden het W-vormige sterrenbeeld Cassiopeia kunt vinden.

vrijdag 15 mei 2015
Aan de avondhemel zijn drie heldere planeten zichtbaar: Jupiter, Venus en Mercurius. Mercurius is alleen tijdens de schemering zichtbaar, laag in het westnoordwesten. Jupiter en Venus staan hoger aan de hemel; ze zijn zichtbaar tot na middernacht.

zaterdag 16 mei 2015
Terwijl Venus en Jupiter 's avonds het beeld aan de westelijke hemel bepalen, is Saturnus tegen middernacht vrij laag in het zuidoosten zichtbaar.

zondag 17 mei 2015
Rond middernacht is de kolossale Zomerdriehoek zichtbaar, aan de oostelijke hemel. Hij wordt gevormd door de sterren Deneb, Wega en Alta

maandag 18 mei 2015
Nieuwe Maan (06.13 uur).

woensdag 20 mei 2015
Tijdens de avondschemering zie je laag in het westnoordwesten de zeer smalle maansikkel, met vrijwel recht daarboven de heldere planeet Venus.

vrijdag 22 mei 2015
De wassende maan wordt op grote afstand vergezeld door de planeten Venus (rechts van de maan) en Jupiter (linksboven). Kijk rond 23.30 uur in het westen.

zaterdag 23 mei 2015
De geringde planeet Saturnus staat vandaag rond 04.00 uur in oppositie met de zon, in het sterrenbeeld Schorpioen. De planeet bevindt zich nu tegenover de zon aan de hemel. Daardoor is zijn afstand tot de aarde het kleinst, is de helderheid het grootst en is hij de hele nacht zichtbaar; helaas duren de nachten momenteel maar kort. Rond 23.30 uur staat Saturnus vrij laag in het zuidoosten. In het westen is op dat moment een wijde samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Jupiter.

zondag 24 mei 2015
Rond middernacht is aan de westelijke hemel een wijde samenstand te zien van de vrijwel halfverlichte maan en de heldere planeet Jupiter. Linksboven de maan staat de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw.

maandag 25 mei 2015
Eerste Kwartier (19.19 uur). Rond middernacht zie je de ster Regulus op geruime afstand rechtsboven de halfverlichte maan. Nog verder naar rechts fonkelt Jupiter.

dinsdag 26 mei 2015
De planeet Venus vormt een mooi compact groepje met de sterren Castor en Pollux in de Tweelingen. Kijk tussen 23.30 uur en middernacht, in het westnoordwesten.

woensdag 27 mei 2015
De wassende maan wordt op grote afstand geflankeerd door de sterren Regulus in de Leeuw (rechts) en Spica in de Maagd (links). Kijk tegen middernacht.

donderdag 28 mei 2015
Op vrij grote afstand links van de maan staat de ster Spica in het Dierenriemsterrenbeeld Maagd. Tegen middernacht staat het tweetal hoog aan de westzuidwestelijke hemel.

vrijdag 29 mei 2015
Samenstand van de maan en de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd, pal onder de maan. Kijk rond middernacht in het zuidzuidwesten.

zaterdag 30 mei 2015
Benedenconjunctie van Mercurius: de planeet beweegt min of meer tussen de zon en de aarde door.

zondag 31 mei 2015
Rond middernacht staat de afnemende maan vrij hoog in het zuiden. Linksonder de maan is de planeet Saturnus zichtbaar; op ongeveer dezelfde afstand linksonder Saturnus moet de ster Antares te zien zijn, in het sterrenbeeld Schorpioen.
ExperimentalFrentalMentaldinsdag 2 juni 2015 @ 01:31
maandag 1 juni 2015
Vanavond is een zeer nauwe samenstand zichtbaar van de maan en de planeet Saturnus. Om Saturnus te zien, direct rechtsonder de bijna volverlichte maan, heb je wellicht een verrekijker nodig. Rond 23.30 uur staan de twee hemellichamen aan de zuidzuidoostelijke hemel. Later in de nacht neemt de onderlinge afstand langzaam toe.

dinsdag 2 juni 2015
Volle Maan (18.19 uur). 's Avonds rond 23.30 uur zie je in het westnoordwesten hoe de planeet Venus precies op 1 lijn staat met de sterren Castor en Pollux in het sterrenbeeld Tweelingen.

woensdag 3 juni 2015
Jupiter en Venus staan 's avonds rond 23.30 uur aan de westelijke hemel. Linksboven Jupiter zie je de ster Regulus.

donderdag 4 juni 2015
Kijk rond middernacht eens of je rechtsonder de ster Spica (in de Maagd) het kleine maar opvallende sterrenbeeldje Raaf kunt vinden, in het zuidwesten.

zaterdag 6 juni 2015
Venus bereikt zijn grootste schijnare afstand ten oosten van de zon. De heldere planeet is daardoor een zeer opvallende verschijning aan de westnoordwestelijke avondhemel; hij gaat pas na middernacht onder.

zondag 7 juni 2015
Vroege vogels zien om 04.00 uur de afnemende maan hoog aan de zuidzuidoostelijke hemel. In het zuidwesten gaat Saturnus bijna onder.

maandag 8 juni 2015
Venus en Jupiter vormen een opvallend en wijd paar aan de westelijke avondhemel. Bekijk de twee planeten vanaf ca. 23.00 uur.

dinsdag 9 juni 2015
Laatste Kwartier (17.42 uur). Rond 04.00 uur 's morgens, als het al begint te schemeren, zie je de halfverlichte maan aan de zuidoostelijke hemel.

woensdag 10 juni 2015
De heldere ster die je rond middernacht boven de zuidelijke horizon ziet staan is de planeet Saturnus. Linksonder Saturnus is Antares zichtbaar, in de Schorpioen.

donderdag 11 juni 2015
Rond 04.30 uur staat de afnemende maan in het oostzuidoosten.

vrijdag 12 juni 2015
Jupiter staat vrijwel exact halverwege de planeet Venus en de ster Regulus in het sterrenbeeld Leeuw. Venus is veel helderder dan Jupiter; Regulus is een flink stuk zwakker. De wijde groepering is rond 23.30 uur zichtbaar aan de westelijke hemel.

zaterdag 13 juni 2015
Venus bevindt zich aan de hemel vlakbij de open sterrenhoop Praesepe (de Krib) in het sterrenbeeld Kreeft. Rond 23.30 uur is Venus een zeer opvallende verschijning aan de westnoordwestelijke hemel; om de sterrenhoop te zien (vrijwel pal onder de planeet) heb je een verrekijker nodig.

zondag 14 juni 2015
Gezien vanaf de aarde bevindt de planeet Mars zich vandaag min of meer achter de zon. Hij is daardoor weken lang niet zichtbaar.

maandag 15 juni 2015
Rond middernacht staat Saturnus boven de zuidelijke horizon, terwijl in het westnoordwesten Venus en Jupiter aan het ondergaan zijn.

dinsdag 16 juni 2015
Nieuwe Maan (16.05 uur).

woensdag 17 juni 2015
De Zomerdriehoek is rond middernacht een opvallende verschijning aan de oostelijke hemel. Hoewel het rond het begin van de zomer bijna niet echt donker wordt, zijn de drie sterren Deneb, Wega en Alta

vrijdag 19 juni 2015
Kort na zonsondergang, rond 23.00 uur, zie je de zeer smalle maansikkel laag in het westnoordwesten. Linksboven de maan staan de planeten Venus en Jupiter.

zaterdag 20 juni 2015
Aan de avondhemel is een fraaie samenstand zichtbaar van de smalle maansikkel en de heldere planeten Venus (rechtsboven de maan) en Jupiter (boven de maan). Bekijk de groepering tussen 23.00 en 23.30 uur, vrij laag boven de westelijke horizon.

zondag 21 juni 2015
Vandaag begint de sterrenkundige zomer (18.38 uur): de zon bereikt zijn noordelijkste positie aan de sterrenhemel. De nacht van 21 op 22 juni is de kortste nacht van het jaar. 's Avonds rond 23.30 uur zie je de ster Regulus rechtsboven de wassende maan, laag aan de westelijke hemel.

maandag 22 juni 2015
Halverwege het planetenduo Venus/Jupiter en de wassende maan is de ster Regulus zichtbaar, in het sterrenbeeld Leeuw. Kijk rond 23.30 uur in het westen.

dinsdag 23 juni 2015
De opvallende planeten Venus en Jupiter naderen elkaar steeds dichter aan de westnoordwestelijke avondhemel. Venus is de helderste van de twee. Kijk rond 23.30 uur.

woensdag 24 juni 2015
Eerste Kwartier (13.02 uur). Op grote afstand links van de halfverlichte maan zie je de ster Spica. Kijk rond middernacht in het zuidwesten. Vandaag bereikt Mercurius zijn grootste schijnbare afstand ten westen van de zon, maar de verschijning aan de ochtendhemel is zeer ongunstig: de planeet komt pas op als het al volop schemert.

vrijdag 26 juni 2015
Rond middernacht zie je Spica rechtsonder de maan, in het zuidwesten.

zaterdag 27 juni 2015
De maan staat rond middernacht ongeveer halverwege de ster Spica in de Maagd (rechts) en de planeet Saturnus in de Weegschaal (links), aan de zuidwestelijke hemel.

zondag 28 juni 2015
Rond middernacht zie je aan de zuidzuidwestelijke hemel een fraaie samenstand van de maan en de planeet Saturnus, direct linksonder de maan. In de loop van de nacht wordt de onderlinge afstand steeds kleiner.

maandag 29 juni 2015
Rechts van de maan is de planeet Saturnus zichtbaar; pal onder de maan staat de ster Antares. Bekijk de groepering rond middernacht aan de zuidelijke hemel.

dinsdag 30 juni 2015
Al enkele dagen lang staan de heldere planeten Venus en Jupiter dicht bij elkaar aan de avondhemel. Vanavond bereiken ze hun kleinste onderlinge afstand. Kijk vanaf 23.00 uur in het westnoordwesten. Venus is verreweg de helderste van de twee; Jupiter staat er vrijwel recht boven. In werkelijkheid staat Jupiter bijna twaalf keer zo ver weg als Venus! - /
Gwywendinsdag 16 juni 2015 @ 22:17
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juni 2015 01:31 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
dinsdag 30 juni 2015
Al enkele dagen lang staan de heldere planeten Venus en Jupiter dicht bij elkaar aan de avondhemel. Vanavond bereiken ze hun kleinste onderlinge afstand. Kijk vanaf 23.00 uur in het westnoordwesten. Venus is verreweg de helderste van de twee; Jupiter staat er vrijwel recht boven. In werkelijkheid staat Jupiter bijna twaalf keer zo ver weg als Venus! - /
Je hebt m'n vraag al beantwoord voor ik 'm gesteld had :)
Ik zie ze elke avond een stukje dichter naar elkaar kruipen en vroeg me af wanneer ze elkaar raken.
Gaat Jupiter Venus na die datum rechts voorbij?
-CRASH-dinsdag 16 juni 2015 @ 23:16
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2015 22:17 schreef Gwywen het volgende:

[..]

Je hebt m'n vraag al beantwoord voor ik 'm gesteld had :)
Ik zie ze elke avond een stukje dichter naar elkaar kruipen en vroeg me af wanneer ze elkaar raken.
Gaat Jupiter Venus na die datum rechts voorbij?
Ja...

Op 30 juni en 1 juli staan de planeten optisch het dichtst bij elkaar.
-CRASH-woensdag 1 juli 2015 @ 00:35
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juni 2015 23:16 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Ja...

Op 30 juni en 1 juli staan de planeten optisch het dichtst bij elkaar.
Reaching for the planets.
11050759_847178085374230_6033419503150569486_n.jpg?oh=f11613a8885f131bf07639fd9c39849b&oe=5633C1D3
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 1 juli 2015 @ 00:45
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2015 00:35 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Reaching for the planets.
[ afbeelding ]
_O_
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 1 juli 2015 @ 00:54
woensdag 1 juli 2015
De vrijwel volverlichte maan staat om 22.00 uur, rond zonsondergang, heel laag in het zuidoosten. Rond 01.30 uur (2 juli) bereikt hij zijn hoogste punt, in het zuiden, maar de midzomervollemaan staat altijd laag aan de hemel.

donderdag 2 juli 2015
Volle Maan (04.20 uur).

vrijdag 3 juli 2015
Rond middernacht zie je de maan laag in het zuidoosten, in het verlengde van de rechterzijde van de Zomerdriehoek, bestaande uit de sterren Deneb, Wega en Alta

zaterdag 4 juli 2015
Een uur na zonsondergang, rond 23.00 uur, staan Venus en Jupiter laag in het westnoordwesten, nog steeds dicht bij elkaar aan de hemel. Zorg voor een vrij uitzicht.

zondag5 juli 2015
De afnemende maan staat 's morgens vroeg, rond 04.00 uur, hoog aan de zuidelijke hemel.

maandag 6 juli 2015
Rond 22.00 uur staat de aarde in het aphelium, het punt in de baan waar de afstand tot de zon het grootst is: 152,1 miljoen kilometer (1,7% groter dan gemiddeld).

dinsdag 7 juli 2015
Saturnus staat tegen middernacht in het zuidzuidwesten. Linksonder Saturnus is de ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar. woensdag 8 juli 2015 Laatste Kwartier (22.24 uur). 's Morgens vroeg, rond 04.00 uur, staat de halfverlichte maan aan de zuidoostelijke hemel. Boven de maan is het Herfstvierkant te zien.

zaterdag 11 juli 2015
Nu de zichtbaarheid van Venus en Jupiter afneemt, is Saturnus de enige planeet die tot diep in de nacht zichtbaar is. Rond middernacht staat hij in het zuidzuidwesten.

zondag 12 juli 2015
's Morgens om 04.00 uur is de afnemende maan zichtbaar aan de oostelijke hemel. Linksonder de maan zie je de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier; vrijwel recht boven de maan is het Zevengesternte te vinden.

maandag 13 juli 2015
Tussen 04.00 en 04.30 uur, tijdens de ochtendschemering, staat de smalle maansikkel laag aan de oostnoordoostelijke hemel. Rechtsboven de maan staat Aldebaran.

dinsdag 14 juli 2015
Als alles volgens plan verloopt, vliegt de Amerikaanse ruimtesonde New Horizons vandaag vlak langs de dwergplaneet Pluto en zijn grote maan Charon.

woensdag 15 juli 2015
De heldere 'ster' die je rond 23.30 uur in het zuidzuidwesten ziet, is de planeet Saturnus. Linksonder Saturnus staat Antares, in het sterrenbeeld Schorpioen.

vrijdag 17 juli 2015
Ga rond middernacht laag in het zuiden eens op zoek naar het zomersterrenbeeld Boogschutter.

zaterdag 18 juli 2015
Kort na zonsondergang kun je laag in het westen op zoek naar de smalle maansikkel. Direct linksboven de maan staat de heldere planeet Venus; op iets grotere afstand rechtsboven de maan is Jupiter zichtbaar. Om Jupiter te zien heb je waarschijnlijk een verrekijker nodig.

zondag 19 juli 2015
Tussen 22.00 en 22.30 uur is de maansikkel laag aan de westelijke hemel te vinden. Om rechts van de maan Venus en Jupiter te zien, is misschien een verrekijker nodig. Zorg in ieder geval voor een compleet vrij uitzicht naar het westen.

maandag 20 juli 2015
Tegen middernacht zie je de planeet Saturnus in het zuidwesten.

dinsdag 21 juli 2015
Rond middernacht is aan de oostelijke hemel het Herfstvierkant te zien (het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus).

woensdag 22 juli 2015
Rond 23.00 uur staat de wassende maan laag in het westzuidwesten. De ster links van de maan is Spica, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd.

donderdag 23 juli 2015
Op kleine afstand rechtsonder de halfverlichte maan is de ster Spica in het sterrenbeeld Maagd te zien. Kijk rond 23.00 uur in het zuidwesten. Vandaag vindt ook een zogeheten bovenconjunctie van Mercurius plaats: de planeet beweegt daarbij (gezien vanaf de aarde) min of meer achter de zon langs.

vrijdag 24 juli 2015
Eerste Kwartier (06.04 uur). 's Avonds staat de maan ongeveer halverwege de ster Spica in de Maagd en de planeet Saturnus in de Schorpioen. Kijk rond 23.00 uur in het zuidwesten.

zaterdag 25 juli 2015
De heldere 'ster' links van de maan is de planeet Saturnus. De wijde samenstand is rond middernacht zichtbaar aan de zuidwestelijke hemel.

zondag 26 juli 2015
Vanavond staat Saturnus rechtsonder maan. Bekijk het duo tegen middernacht, vrij laag boven de zuidwestelijke horizon.

maandag 27 juli 2015
Op vrij grote afstand rechtsonder de maan zie je de ster Antares in de Schorpioen en de planeet Saturnus. Kijk rond 23.30 uur in het zuidzuidwesten.

dinsdag 28 juli 2015
Maximum van de Delta-Aquariden, een meteorenzwerm met het vluchtpunt in het sterrenbeeld Waterman. Helaas is er veel storend maanlicht.

woensdag 29 juli 2015
De maan staat rond 23.30 uur vrij laag in het zuiden; op grote hoogte linksboven de maan is de Zomerdriehoek te zien, bestaande uit de heldere sterren Deneb, Wega en Alta

vrijdag31 juli 2015
Volle Maan (12.43 uur).
geelkuikentjewoensdag 1 juli 2015 @ 22:19
Probeer een foto te maken van Venus en Jupiter maar het is nog te licht...
FoolWithMokeywoensdag 1 juli 2015 @ 23:28
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2015 22:19 schreef geelkuikentje het volgende:
Probeer een foto te maken van Venus en Jupiter maar het is nog te licht...
7f85b3906f.jpg
-CRASH-donderdag 2 juli 2015 @ 00:44
Zo... heb afgelopen avond een beter plaatje kunnen maken

Reaching for the planets part 2
11140325_847649098660462_5293531693575194557_n.jpg?oh=60aef1db0b00356f124727c947e2a5e3&oe=561A6242
Sigaartjedonderdag 2 juli 2015 @ 00:47
Met telescoop Venus bekeken. Zowaar een sikkel! :)
starladinsdag 14 juli 2015 @ 23:58
5 morgensterren op 10-10-15

Zet 10 oktober 2015 dik omcirkeld in je agenda, want dan krijgen we een zeldzaam fenomeen te zien dat 4 planeten 'alligned' zijn, maar met nóg een extraatje: de maan staat óók met deze 4 planeten 'alligned'.

We krijgen i.p.v. 1 morgenster (Venus), dus maar liefst 5 morgensterren! (Venus, Mars, Jupiter, Mercurius en de maan). Met een schijnbare magnitude van Mercurius van 0.62 zal deze zelfs helderder aan de hemel staan dan Mars. Een extra geluk is dat de maan niet vol is, dus niet de andere planeten zal verblinden in haar helderheid. De maan heeft dan bijna nieuwe maan bereikt, maar een klein deel is dus wel zichtbaar.

Of het een once in a liftetime is weet ik niet, maar vaak komt het i.i.g. niet voor, dus mensen: kijk in de morgen van 10-10-15 naar het Oosten (duh...want daar komt de zon op dus een kompas is niet nodig!) en dan zul je dit plaatje aantreffen (zonder banen natuurlijk :P ):

mooi2.jpg

Op 24 oktober staan Venus, Mars en Jupiter het dichtst bijelkaar aan de hemel, maar helaas is Mercurius daar dan niet in zicht en de maan ook niet.
-CRASH-vrijdag 31 juli 2015 @ 22:27
quote:
0s.gif Op woensdag 1 juli 2015 00:54 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

donderdag 2 juli 2015
Volle Maan (04.20 uur).


vrijdag31 juli 2015
Volle Maan (12.43 uur).
ExperimentalFrentalMentalzondag 2 augustus 2015 @ 12:56
quote:
gezien? :)
ExperimentalFrentalMentalzondag 2 augustus 2015 @ 13:01
zondag 2 augustus 2015
Vanaf 23.00 uur, kort nadat in het oosten de maan is opgekomen, kun je aan de zuidwestelijke hemel de planeet Saturnus zien.

maandag 3 augustus 2015
De heldere, oranjekleurige ster die rond middernacht precies in het westen staat, is Arcturus, de hoofdster van het sterrenbeeld Bo

woensdag 5 augustus 2015
's Morgens rond 04.00 uur staat de afnemende maan hoog in het zuidoosten. Aan de oostelijke hemel zie je de oranjerode winterster Aldebaran.

donderdag 6 augustus 2015
Als de avondschemering ten einde is, rond 23.00 uur, is Saturnus aan de zuidwestelijke hemel te zien.

vrijdag 7 augustus 2015
Laatste Kwartier (04.03 uur). Om 04.00 uur 's morgens staat de halfverlichte maan hoog in het oostzuidoosten. Links van de maan zie je het sterrenbeeld Stier, met het Zevengesternte en de oranjekleurige hoofdster Aldebaran.

zaterdag 8 augustus 2015
Kijk rond 23.00 uur eens recht boven je hoofd. Het groepje van vier sterren dat je daar ziet is de kop van het langgerekte, kronkelige sterrenbeeld Draak.

zondag 9 augustus 2015
Nauwe samenstand van de afnemende maan en de ster Aldebaran in het sterrenbeeld Stier, direct rechtsboven de maan. Om 04.00 uur staan de twee hemellichamen exact in het oosten.

maandag 10 augustus 2015
Het Herfstvierkant staat rond 23.00 uur 'op zijn punt' boven de oostelijke horizon. Links ervan strekt zich het sterrenbeeld Andromeda uit. Met een verrekijker kun je hierin op zoek naar het Andromedastelsel (M31), de naaste buur van ons eigen Melkwegstelsel.

dinsdag 11 augustus 2015
Tussen 04.30 en 05.00 uur is de maansikkel laag in het oostnoordoosten te zien. Op grote afstand links van de maan zie je Castor en Pollux.

woensdag 12 augustus 2015
Maximum van de Perseiden, de bekendste meteorenzwerm. De 'vallende sterren' worden veroorzaakt doordat stofjes van komeet Swift-Tuttle in de damprking van de aarde verdampen en de luchtmoleculen tot gloeien brengen. Vooral in de tweede helft van de nacht zijn er veel meteoren zichtbaar. De waarnemingsomstandigheden zijn gunstig: het is bijna Nieuwe Maan, zodat er vrijwel geen storend maanlicht is.

vrijdag 14 augustus 2015
Nieuwe Maan (16.53 uur).

zondag 16 augustus 2015
Aan het begin van de avond is de planeet Saturnus nog zichtbaar, vrij laag boven de zuidwestelijke horizon. Kijk tussen 22.30 en 23.30 uur.

maandag 17 augustus 2015
De planeet Saturnus is rond 22.30 uur nog een vrij opvallende verschijning aan de zuidwestelijke hemel.

dinsdag 18 augustus 2015
Het grote Herfstvierkant ' de vier helderste sterren van het sterrenbeeld Pegasus ' staat rond 23.00 uur aan de oostelijke hemel, balancerend op de linkeronderpunt.

woensdag 19 augustus 2015
Linksonder de wassende maan is de ster Spica te zien, de hoofdster van het sterrenbeeld Maagd. Kijk tegen 22.00 uur, heel laag in het westzuidwesten.

donderdag 20 augustus 2015
Tijdens de avondschemering zie je de wassende maan laag in het westzuidwesten.

zaterdag 22 augustus 2015
Eerste Kwartier (21.31 uur). De halfverlichte maan staat vanavond aan de hemel vlak boven de planeet Saturnus. Bekijk de samenstand rond 22.30 uur, vrij laag in het zuidwesten.

zondag 23 augustus 2015
Pal onder de maan, laag boven de zuidwestelijke horizon, is tegen 22.30 uur de oranje ster Antares in het sterrenbeeld Schorpioen zichtbaar. Verder naar rechts zie je de planeet Saturnus, die helderder is.

maandag 24 augustus 2015
Kijk eens of je rond middernacht het V-vormige sterrenbeeld Vissen kunt vinden, boven de oostelijke horizon. Het bestaat voornamelijk uit vrij zwakke sterren.

dinsdag 25 augustus 2015
De heldere, oranjekleurige ster die rond 23.00 uur aan de westelijke hemel staat, is Arcturus in het sterrenbeeld Bo Bekijk dit hemelverschijnsel woensdag 26 augustus 2015 De reuzenplaneet Jupiter staat vandaag min of meer achter de zon, gezien vanaf de aarde. Over een paar weken is hij weer zichtbaar aan de ochtendhemel.

donderdag 27 augustus 2015
Om 23.00 uur staat de maan in het zuiden, in het verlengde van de rechterzijde van de kolossale Zomerdriehoek.

vrijdag 28 augustus 2015
Rond 22.30 uur staat de bijna volverlichte maan vrij hoog aan de zuidoostelijke hemel. De ster linksonder de maan is Algiedi, in het sterrenbeeld Steenbok. Met een verrekijker is te zien dat het een dubbelster is.

zaterdag 29 augustus 2015
Volle Maan (20.35 uur). Rond 23.00 uur staat de maan precies in het zuidoosten; linksboven de maan is het Herfstvierkant zichtbaar.

zondag 30 augustus 2015
Het wintersterrenbeeld Orion is rond 05.00 uur zichtbaar aan de zuidoostelijke hemel. Op gelijke hoogte in het zuidwesten staat de vrijwel volverichte maan.

maandag 31 augustus 2015
Boven de opkomende maan is het Herfstvierkant te zien: het centrale deel van het sterrenbeeld Pegasus. Kijk rond 22.30 uur in het oosten /
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 6 augustus 2015 @ 09:06
05-08-2015

Komende tijd weer veel vallende sterren te zien!

vallendester.jpg?zoom=1.5&resize=574%2C287
Geschreven door Caroline Kraaijvanger op 5 augustus 2015 om 10:43 uur

De jaarlijkse Perseïdenzwerm trakteert ons de komende tijd weer op veel meteoren en piekt rond 13 augustus.

Zorg dat je voldoende wensen klaar hebt liggen, want de komende tijd kun je – bij helder weer – wel zestig vallende sterren per uur zien! Met name in de nacht van 12 op 13 en 13 op 14 augustus zijn er als het weer meewerkt veel meteoren te zien.

Swift-Tuttle
Het flinke aantal vallende sterren hebben we te danken aan de komeet Swift-Tuttle. De aarde beweegt namelijk – elk jaar – in deze tijd door de baan van deze komeet heen. En in die baan bevinden zich veel stofdeeltjes en puin dat door de komeet is achtergelaten. De stofdeeltjes komen de dampkring van de aarde binnen en botsen met moleculen in de lucht. Daarbij komt energie vrij in de vorm van een lichtflits. Die lichtflits is – bij helder weer – vanaf het oppervlak van de aarde te zien en duiden we ook wel aan als ‘vallende ster’ (ook al heeft het dus niets met vallende sterren te maken).

Waarom de Perseïden?
Waarom worden de meteoren aangeduid als de Perseïden? Ze zijn vernoemd naar het sterrenbeeld waaruit ze vandaan lijken te komen: Perseus.

Piek
Je kunt nu – met dank aan Swift-Tuttle – al flink wat vallende sterren bewonderen, maar rond 13 augustus piekt het aantal meteoren. Dan zijn er tientallen ‘vallende sterren’ per uur te zien. Tenminste: als het helder is.

De maan
Een andere factor die van belang is, is maanlicht. Zo zul je bij volle maan aanzienlijk minder meteoren spotten, omdat het maanlicht ze aan het zicht onttrekt. Wat dat betreft hebben we dit jaar goed nieuws voor je: er is wanneer de Perseïden pieken geen storend maanlicht.

Wil je de meteoren bewonderen? Kies dan ‘s avonds of ‘s nachts een plekje met weinig lichtvervuiling. Kleed jezelf warm aan en heb geduld.

(scientias.nl)
Rearviewmirrordonderdag 6 augustus 2015 @ 15:58
quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 09:06 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
05-08-2015

Komende tijd weer veel vallende sterren te zien!

...

Ik ga één van die nachten met wat vrienden een donker plekje opzoeken om vallende sterren te kijken, ben benieuwd wat we te zien gaan krijgen.
Sigaartjedonderdag 6 augustus 2015 @ 16:01
quote:
1s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 15:58 schreef Rearviewmirror het volgende:

[..]

Ik ga één van die nachten met wat vrienden een donker plekje opzoeken om vallende sterren te kijken, ben benieuwd wat we te zien gaan krijgen.
Op de één of andere manier vallen me de Perseïden me ieder jaar weer tegen. Ik ben er mee opgehouden, voor een paar streepjes per uur.
FoolWithMokeydonderdag 6 augustus 2015 @ 16:20
Ik heb zondag en maandag al een vallende ster gezien toen ik toevallig voor een paar seconden naar de hemel zat te kijken. Was wel mooi om te zien. Ik ga denk ik 13 augustus in de park zitten en naar de hemel kijken.

Ow ja mijn poging om de maan op beeld te krijgen:
6c6c4f4395.jpg

En saturnus:
b193e97a47.jpg
ExperimentalFrentalMentalmaandag 10 augustus 2015 @ 08:35
^O^
quote:
1s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 15:58 schreef Rearviewmirror het volgende:

[..]

Ik ga één van die nachten met wat vrienden een donker plekje opzoeken om vallende sterren te kijken, ben benieuwd wat we te zien gaan krijgen.
^O^
leuk dat jullie dat doen!
ExperimentalFrentalMentalmaandag 10 augustus 2015 @ 08:36
quote:
0s.gif Op donderdag 6 augustus 2015 16:20 schreef FoolWithMokey het volgende:
Ik heb zondag en maandag al een vallende ster gezien toen ik toevallig voor een paar seconden naar de hemel zat te kijken. Was wel mooi om te zien. Ik ga denk ik 13 augustus in de park zitten en naar de hemel kijken.

Ow ja mijn poging om de maan op beeld te krijgen:
[ afbeelding ]

En saturnus:
[ afbeelding ]
_O_
ExperimentalFrentalMentalmaandag 10 augustus 2015 @ 08:37
08-08-2015

Goed excuus om langer op terras te blijven zitten: deze week veel vallende sterren

media_xll_7918108.jpg
© gettyimages.be.

Wie de komende dagen naar de nachtelijke hemel tuurt, heeft een pak meer kans om vallende sterren te zien dan gewoonlijk. In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de sterrenregen een hoogtepunt: de Koninklijke Sterrenwacht van België organiseert die nacht de "Nacht van de vallende sterren", waarbij liefhebbers de meteoren kunnen komen bewonderen vanuit het Planetarium in Brussel.

De kans op vallende sterren neemt de komende dagen toe. Oorzaak zijn de zogenaamde Perseïden, vele miljoenen stofdeeltjes meteoren die in een baan rond de zon draaien. Elk jaar kruist de aarde rond 12 augustus deze Perseïden, wat voor veel vallende sterren zorgt.

De stofdeeltjes, de meesten een mm tot enkele mm groot, de grootste tot zelf een centimeter, komen in onze atmosfeer terecht, wat een lichtflits veroorzaakt, legt Francis Verbeeck van de Koninklijke Belgische Sterrenwacht uit.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn dat 20 tot 25 van die stofdeeltjes en dus vallende sterren, per uur. Op het hoogtepunt van de sterrenregen, in de nacht van woensdag 12 augustus, kunnen er op heldere plekken 80 tot 100 per uur te zien zijn. In de nacht van 13 op 14 zijn dat er 40 tot 50 per uur, de nacht daarna 20 tot 25.

Wie de nachtelijke hemel op het hoogtepunt van de sterrenregen wil bewonderen, kan daar op woensdag 12 augustus voor terecht op de site van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel van 22 uur tot 1 uur. Op het programma staan onder meer observatie van de sterrenhemel, lezingen en "luisteren naar vallende sterren". Inschrijven is verplicht op www.planetarium.be. Het aantal plaatsen is beperkt.

(HLN)
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 augustus 2015 @ 08:42
11-08-2015

Waarom en hoe je woensdagnacht 68 vallende sterren per uur kan zien

media_xll_7923227.jpg
© thinkstock.

Sterrenregen Voor liefhebbers van astronomie is augustus een ware hoogmaand. Elk jaar trekt de Aarde in die periode immers door de Perseïden-meteorenzwerm: een wolk van stofdeeltjes achtergelaten door de komeet Swift-Tuttle. Het resultaat: een prachtige sterrenregen van formaat. In de nacht van woensdag op donderdag bereikt de zwerm zijn hoogtepunt.

1. De Perseïden-meteorenzwerm: wat is het?

De meteorenzwerm waarvan onze planeet jaarlijks het pad kruist en die door het leven gaat als 'de Perseïden' is in feite niet meer dan het achtergebleven resultaat van de komeet Swift-Tuttle. Die komeet - reeds ontdekt in 1862 - draait éénmaal om de 133 jaar om de zon. Op die reis heeft de komeet door de jaren heen echter heel wat puin en gruis achtergelaten. Het is dan ook die wolk van stofdeeltjes die de Aarde jaarlijks tegenkomt in haar eigen baan om de zon.

Die ontmoeting resulteert in een mooie sterrenregen, een reeks van kortstondige lichtsporen aan de nachtelijke hemel die in de volksmond ook wel eens 'vallende sterren' worden genoemd.

2. Hoe komt die 'sterrenregen' tot stand?

media_l_7923231.jpg
© thinkstock.

De lichtsporen die bij de ontmoeting van onze planeet met de Perseïden-stofwolk te zien zijn, zijn het gevolg van de hoge snelheid waarmee de stofdeeltjes op de atmosfeer van de Aarde inslaan. Op een hoogte van ongeveer 100 kilometer komen de deeltjes aan een snelheid van 60 km per seconde onze dampkring binnenvallen. Door de enorme wrijvingskrachten die hierbij ontstaan wordt de meteoroïde uiteengerukt tot losse moleculen en "verdampt" het als het ware volledig, wat ervoor zorgt dat ze verdampen. Die verbranding tekent zich tegen de nachtelijke hemel af als een lichtgevende streep. Het fenomeen dat wij kennen als een 'vallende ster'.

3. Wat is er precies te zien en wanneer?

Hoewel de kans op het spotten van een vallende ster gedurende de hele maand augustus hoger ligt dan anders, maken sterrenliefhebbers de meeste kans er enkele te ontwaren in de nacht van woensdag 12 op donderdag 13 augustus. Op die dag bereikt de Perseïdenzwerm immers een hoogtepunt. De invalshoek waarmee de stofdeeltjes onze dampkring binnenvallen, bereikt dan zijn hoogste punt, wat resulteert in een maximaal aantal zichtbare verbrandingen. Onder ideale omstandigheden zouden er die nacht zo'n 68 vallende sterren per uur te zien zijn.

Ook de dagen voor én na het maximum zou er echter nog een verhoogd aantal vallende sterren te zien moeten zijn. Tot drie dagen voor het hoogtepunt zou ongeveer 50 procent van het maximale aantal meteoren zichtbaar zijn. Ook tot circa twaalf dagen na 13 augustus is de invloed van een verhoogde activiteit nog merkbaar.

De kans dat je op een van die nachten nog een vallende ster spot, is echter toch meteen 40 procent kleiner. Wie zijn beste kans niet wil verkijken, blijft de nacht van woensdag op donderdag dus toch best op post.

media_xll_7923216.jpg
© hemel.waarnemen.com.

4. Hoe bereid je je best voor?

media_l_7923229.jpg
© thinkstock.

Hoe je je kansen op het spotten van een vallende ster dan zo groot mogelijk maakt? Veel werk komt daarbij niet kijken. Om de Perseïdenzwerm waar te nemen is geen telescoop of verrekijker nodig. Het volstaat om met het blote oog minstens 15 minuten te kijken naar een willekeurige plaats aan de nachtelijke hemel. Warme kleding en een ligstoel zijn handige extra's.

Ook trekken sterrenliefhebbers best naar een iets meer afgelegen plek: de meeste Perseïden zijn het best zichtbaar vanop donkere plaatsen buiten de stad. Tot slot is ook laat opblijven blijkbaar de boodschap: de meeste meteoren zijn pas in de tweede helft van de nacht te zien.

Wie de sterrenregen in volle glorie wil bewonderen, kan daarvoor op woensdagnacht trouwens ook terecht op de site van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel. Van 22 uur tot 1 uur wordt daar de 'Nacht van de vallende sterren' georganiseerd.

(HLN)
falling_awaywoensdag 12 augustus 2015 @ 09:51
Het wordt vannacht vrijwel onbewolkt in Limburg zo te lezen! Dus ga ik naar de Cosmodrome in Genk met m'n zoontje en vrouw om naar de Pereiden te kijken. Dat is echt een aanrader, vooral voor families:

https://www.facebook.com/events/1490588434567275/
Reintjiwoensdag 12 augustus 2015 @ 11:19
Bij helder weer maar even naar buiten met het statief
Thrilledwoensdag 12 augustus 2015 @ 11:33
Welke tijden houden jullie aan?
Dawnbreakerwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:36
Hier momenteel nog weinig te zien, lijkt wel of er een soort mist in de lucht ziet, zelfs de sterren zijn nauwelijks te zien.
Quyxz_woensdag 12 augustus 2015 @ 23:37
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 23:36 schreef Dawnbreaker het volgende:
Hier momenteel nog weinig te zien, lijkt wel of er een soort mist in de lucht ziet, zelfs de sterren zijn nauwelijks te zien.
Hier hetzelfde ;( Had nog wel een satelliet kunnen spotten, maar daar hebben we niks aan natuurlijk.

In Eindhoven, de naam Lichtstad belooft ook niet veel goeds natuurlijk
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:41
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 11:33 schreef Thrilled het volgende:
Welke tijden houden jullie aan?
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 11:19 schreef Reintji het volgende:
Bij helder weer maar even naar buiten met het statief
hier is t aardig bewolkt, niks te zien :(
over een uur of 2 nog even naar buiten voor ik naar bed ga
Dawnbreakerwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:41
we zijn nu ook wel redelijk vroeg. Beste tijdstip is om 03.00 uur maar ik moet morgen werken dus dat red ik niet. misschien wel 01:30 of 02:00
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:44
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 09:51 schreef falling_away het volgende:
Het wordt vannacht vrijwel onbewolkt in Limburg zo te lezen! Dus ga ik naar de Cosmodrome in Genk met m'n zoontje en vrouw om naar de Pereiden te kijken. Dat is echt een aanrader, vooral voor families:

https://www.facebook.com/events/1490588434567275/
^O^
Ik woon in Limburg, maar als mentioned, for the moment niet veel te zien
Dawnbreakerwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:45
Hier ook Limburg. Hopelijk krijgen we nog zicht.
ExperimentalFrentalMentalwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:50
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 23:45 schreef Dawnbreaker het volgende:
Hier ook Limburg. Hopelijk krijgen we nog zicht.
Inderdaad. Ik ga over een uurtje even een rondje maken met de hond.
Ik denk dat ik dan toch wel ga slapen, ik ben best moe nu. Morgen ook weer werken
Meestal met zo'n gebeurtenissen is t hier pech hebben :)
DaMartwoensdag 12 augustus 2015 @ 23:55
Ik heb net een uur in de duinen staan kijken. Toch 14 vallende sterren geteld tussen kwart voor elf en kwart voor twaalf. Helaas vielen ze dan wel weer steeds daar waar mijn camera niet op gericht was :P :').

Trekt nu weer een vrij breed wolkenveld over, dus het is hier in Zandvoort wel even gedaan met de show.
Reintjidonderdag 13 augustus 2015 @ 01:08
Idem in Groningen, goed te zien totdat de bewolking weer kwam. Beetje gefaald met de camera helaasch.
Thrilleddonderdag 13 augustus 2015 @ 01:22
Net terug van de kinderdijk, hier ook de 'waas' over de gehele hemel.. in andere hoeken wel wat bewolking maar richting de perseïden eigenlijk vrij baan.. Heb er maar 1 gespot met het blote oog, wel 122 foto's gemaakt dus even kijken wat daar van terecht gekomen is..
falling_awaydonderdag 13 augustus 2015 @ 01:34
quote:
0s.gif Op woensdag 12 augustus 2015 23:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

^O^
Ik woon in Limburg, maar als mentioned, for the moment niet veel te zien
Het was niet bewolkt maar zoals altijd veel lichtvervuiling. Vlak na middernacht hebben we 3 grote vallende sterren gezien (als je dat zo kan noemen). en ook nog wat kleinere.

Al met al toch geslaagd!
ExperimentalFrentalMentaldonderdag 13 augustus 2015 @ 01:55
Nou ja, helder was het nou ook weer niet :)
er was hier en daar wel wat te zien, maar het was weer een tegenvaller.
Nemephisdonderdag 13 augustus 2015 @ 02:00
Ben zostraks, half één, één uur even wezen kijken, zag er goed uit, een handvol vallende sterren gezien, zat een mooie heldere tussen. Maar nu is het weer bewolkt geworden in noord Drenthe..
Childofthe90sdonderdag 13 augustus 2015 @ 02:05
Ik zag net een vallende ster. Deed mijn ogen dicht om een wens te doen. Toen ik ze weer open deed, zag ik hem nog steeds. Bleek het een vliegtuig ;(
Rearviewmirrorvrijdag 14 augustus 2015 @ 10:16
Ik ben ook op het strand gaan kijken woensdagavond/nacht, heb een stuk of 15 vallende sterren gezien, een paar heel heldere. Erg mooi.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 augustus 2015 @ 10:35
quote:
0s.gif Op donderdag 13 augustus 2015 02:05 schreef Childofthe90s het volgende:
Ik zag net een vallende ster. Deed mijn ogen dicht om een wens te doen. Toen ik ze weer open deed, zag ik hem nog steeds. Bleek het een vliegtuig ;(
hoe gaat dat eigenlijk in z'n werk? Hoe kan een stofdeeltje dat verbrandt in de atmosfeer een wens vervullen? :)
qajariaqvrijdag 14 augustus 2015 @ 12:56
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 10:35 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

hoe gaat dat eigenlijk in z'n werk? Hoe kan een stofdeeltje dat verbrandt in de atmosfeer een wens vervullen? :)
Magic, pure magic and romance.

Laten we aub wat romantiek overhouden. Een vallende ster klinkt toch echt veel mooier dan een verbrand stofdeeltje. Ga jij maar stofzuigen, dan ga ik wel naar de hemel kijken en wensen verzinnen.
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 augustus 2015 @ 15:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 12:56 schreef qajariaq het volgende:

[..]

Magic, pure magic and romance.

Laten we aub wat romantiek overhouden. Een vallende ster klinkt toch echt veel mooier dan een verbrand stofdeeltje. Ga jij maar stofzuigen, dan ga ik wel naar de hemel kijken en wensen verzinnen.
.
we zitten hier in wetenschap en technologie, als jij romantiek wilt, ga je maar naar het subforum Soaps, Showbizz & Sterren ofzo ;) (just kidding)
Dat jij liever de woorden 'vallende ster' hoort verandert toch echt niks aan t feit dat het stofdeeltjes zijn die verbranden als ze in de atmosfeer terecht komen :)
Vallende ster is gebaseerd op pure onwetendheid. Er vallen geen sterren. Dit komt uit een tijd toen men niet kon verklaren dat er plotseling vuurballen door de lucht vlogen. Ze dachten dan ook dat dit voorbodes waren van grote rampen die stonden te gebeuren. Waarschijnlijk Is het elkaar goede dingen te wensen daarop gebaseerd.
Inmiddels weten we wel beter, toch? Nou ja, mss niet iedereen ;)

[ Bericht 2% gewijzigd door ExperimentalFrentalMental op 14-08-2015 15:57:43 ]
Coelhovrijdag 14 augustus 2015 @ 16:15
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 15:51 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

.
we zitten hier in wetenschap en technologie, als jij romantiek wilt, ga je maar naar het subforum Soaps, Showbizz & Sterren ofzo ;) (just kidding)
Dat jij liever de woorden 'vallende ster' hoort verandert toch echt niks aan t feit dat het stofdeeltjes zijn die verbranden als ze in de atmosfeer terecht komen :)
Vallende ster is gebaseerd op pure onwetendheid. Er vallen geen sterren. Dit komt uit een tijd toen men niet kon verklaren dat er plotseling vuurballen door de lucht vlogen. Ze dachten dan ook dat dit voorbodes waren van grote rampen die stonden te gebeuren. Waarschijnlijk Is het elkaar goede dingen te wensen daarop gebaseerd.
Inmiddels weten we wel beter, toch? Nou ja, mss niet iedereen ;)
Inderdaad, en om alles wat men niet begreep te verklaren werden goden in het leven geroepen. Momenteel zijn we zo ver dat we oorlogen met elkaar voeren vanwege geloof. Ofwel, mijn onwetendheid is superieur aan de jouwe.... :X
Childofthe90svrijdag 14 augustus 2015 @ 17:12
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 10:35 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

hoe gaat dat eigenlijk in z'n werk? Hoe kan een stofdeeltje dat verbrandt in de atmosfeer een wens vervullen? :)
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk _O_
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 augustus 2015 @ 17:38
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 17:12 schreef Childofthe90s het volgende:

[..]

Gods wegen zijn ondoorgrondelijk _O_
:)
Over welke God van de miljoenen goden heb je het nu? Zues? Odin? Shiva?
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk?
Tja dat kun je wel stellen, aangezien er een god zou zijn die dagelijks onschuldige kinderen laat sterven met de duizenden.
Ironischer nog, een paar jaar geleden met de zware aardbevingen in Spanje toen ze met 1000en christenen in de kerken gingen schuilen, en dat die kerken instortten met tal van doden tot gevolg.
.Om bij de christenen te blijven, een God die mensen naar de hel stuurt voor eeuwige martelingen omdat ze simpelweg niet in hem geloven of zogenaamd in de verkeerde god geloven...
En dan toch volhouden dat hun God 'goed' is. :')
Een welbekende nietszeggende reactie die ik daarop veel te vaak hoor: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk :)
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 augustus 2015 @ 17:45
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 16:15 schreef Coelho het volgende:

[..]

Inderdaad, en om alles wat men niet begreep te verklaren werden goden in het leven geroepen. Momenteel zijn we zo ver dat we oorlogen met elkaar voeren vanwege geloof. Ofwel, mijn onwetendheid is superieur aan de jouwe.... :X
True
Oorlog omwille van het geloof gaat echter toch al wat verder terug hoor :)
Childofthe90svrijdag 14 augustus 2015 @ 17:51
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 17:38 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:

[..]

:)
Over welke God van de miljoenen goden heb je het nu? Zues? Odin? Shiva?
Gods wegen zijn ondoorgrondelijk?
Tja dat kun je wel stellen, aangezien er een god zou zijn die dagelijks onschuldige kinderen laat sterven met de duizenden.
Ironischer nog, een paar jaar geleden met de zware aardbevingen in Spanje toen ze met 1000en christenen in de kerken gingen schuilen, en dat die kerken instortten met tal van doden tot gevolg.
.Om bij de christenen te blijven, een God die mensen naar de hel stuurt voor eeuwige martelingen omdat ze simpelweg niet in hem geloven of zogenaamd in de verkeerde god geloven...
En dan toch volhouden dat hun God 'goed' is. :')
Een welbekende nietszeggende reactie die ik daarop veel te vaak hoor: Gods wegen zijn ondoorgrondelijk :)
Had het over Wodan (of Odin voor de Noren) :@
ExperimentalFrentalMentalvrijdag 14 augustus 2015 @ 17:53
quote:
0s.gif Op vrijdag 14 augustus 2015 17:51 schreef Childofthe90s het volgende:

[..]

Had het over Wodan (of Odin voor de Noren) :@
aha :)
Dr_Flashdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:41
O hai :W Ik heb ook een oude hobby van me weer eens opgepakt en een bescheiden telescoopje aangeschaft. Maar eens kijken of fotograferen tegenwoordig een beetje realistisch is, ik heb al zoeen adapterring in ieder geval.
FoolWithMokeydonderdag 20 augustus 2015 @ 17:42
quote:
14s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:41 schreef Dr_Flash het volgende:
O hai :W Ik heb ook een oude hobby van me weer eens opgepakt en een bescheiden telescoopje aangeschaft. Maar eens kijken of fotograferen tegenwoordig een beetje realistisch is, ik heb al zoeen adapterring in ieder geval.
welke heb je gekocht?
Dr_Flashdonderdag 20 augustus 2015 @ 17:45
Een Celestron NexStar 6SE :)
FoolWithMokeydonderdag 20 augustus 2015 @ 17:52
quote:
0s.gif Op donderdag 20 augustus 2015 17:45 schreef Dr_Flash het volgende:
Een Celestron NexStar 6SE :)
Dat is helemaal niet zo bescheiden toch? Hoeveel heb je ervoor betaald?