abonnement bol.com Unibet Coolblue
  maandag 18 november 2013 @ 17:31:24 #1
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_133381044

Welkom in de Grote C&H Kennisquiz!
We nodigen iedereen graag uit om mee te doen, maar lees dan wel eerst deze openingspost een keer goed door.



Geef slechts één antwoord per keer. Pas wanneer de vraagsteller aangeeft dat het niet juist is, mag je opnieuw een antwoord geven. Wanneer je een ingeving krijgt en toch een nieuw antwoord wilt geven, geef dan duidelijk aan dat je eerdere post niet meer geldt. Als er meerdere antwoorden op een vraag zijn, dan mag je er net zoveel, en dus niet één meer, geven als dat de vraagsteller aangeeft te willen horen.

Bewerk je antwoord nooit. Spelfouten, toevoegingen of verbeteringen zijn geen geldige redenen om je antwoord te editten. Wanneer je iets op je antwoord hebt aan te merken, post dat dan in een nieuw bericht. Wanneer een post bewerkt blijkt te zijn, is deze per direct ongeldig.

Opzoeken is verboden. Het gebruik van internetpagina's, encyclopedieën, boeken en elke andere bron is absoluut niet toegestaan. Ook vragen aan huisgenoten, een moeder die meeleest en haar mond niet kan houden of geflashed worden bij het chatten wordt als opzoeken beschouwd. Wanneer blijkt dat je je hier toch schuldig aan hebt gemaakt, krijg je minpunten en word je mogelijk voor een paar delen uitgesloten.


Je krijgt een uur om een nieuwe vraag te stellen, vanaf het moment dat jouw antwoord is goedgekeurd. Na een uur mag iemand anders een nieuwe vraag stellen. Mooie boel!

Formuleer je vraag duidelijk. Wanneer een vraag meerdere antwoorden heeft, geef dan duidelijk aan hoeveel je er wilt horen en of ze in één post moeten staan. Wanneer je dit niet aangeeft, gaat het punt naar degene die als laatste het antwoord compleet maakt. Geef specifiek aan wat voor antwoord je verwacht (dus bijvoorbeeld niet Waarvandaan .. ?, maar Uit welk continent/land/dorp .. ?). Vermijd verder het gebruik van een schuine streep (bijv. Welk lied / van wie?), omdat het niet duidelijk maakt of je beide vragen (lied en artiest) beantwoord wilt hebben, of slechts één van de vragen (lied of artiest). Tot slot het verzoek om je vragen dikgedrukt te stellen, zodat iedereen kan zien dat het een quizvraag betreft.

Wissel het onderwerp zoveel mogelijk af. Stel niet vaker dan drie keer een vraag over hetzelfde onderwerp, maar nog beter is om voor elke nieuwe vraag een ander onderwerp te kiezen. Zo blijven deelnemers gemotiveerder dan wanneer er telkens een vraag komt over een onderwerp waar ze minder van weten.

Vermijd ordinaire gokvragen. Vragen die beginnen met wanneer, welk jaar, hoeveel, etc. hebben vaak weinig met algemene kennis te maken en een hoop gegok is dan ook het gevolg.

Houd het topic actief. Geef tijdig aan of een antwoord fout is en plaats hints wanneer een vraag lastig blijkt te zijn. Als het juiste antwoord maar niet komt, dan mag je een nieuwe vraag stellen. Je mag zelf kiezen of je het antwoord op jouw vorige vraag geeft, of dat je die vraag open laat staan. In dat laatste geval mag men de vorige vraag nog beantwoorden voordat het topic gesloten is.


Als vraagsteller ben jij degene die een antwoord goedkeurt. Het punt geven doe je door de actuele stand van het topic te kopiëren en bij de juiste gebruiker een punt op te tellen. Doe dit dikgedrukt voor de duidelijkheid. Wanneer een gebruiker nog niet in de lijst staat, voeg hem of haar dan gewoon toe.

Probeer binnen een uur een antwoord goed of af te keuren. Wanneer je een uur niks van je laat horen, mag een andere deelnemer een antwoord controleren en eventueel goedkeuren. Als het juiste antwoord dan nog niet gegeven is, mag iemand anders een nieuwe vraag stellen en blijft jouw vraag open staan.

Een juist antwoord is een juist antwoord. Wanneer iemand een goed antwoord geeft dat je eigenlijk niet wilde horen, dan is dat jammer voor jou en dien je het alsnog goed te keuren. Voorkom zulke situaties door je vraag dus duidelijk te formuleren.

Wees soepel met spellingsfouten. Door het soms hoge tempo worden letters nog wel eens vergeten of omgedraaid. Ook bij (buitenlandse) namen mag je niet verwachten dat ze foutloos gespeld worden. Afkortingen zullen ook regelmatig als antwoord gegeven worden, als vraagsteller mag je zelf beslissen of je daar genoegen mee neemt.


Probeer slowchatten enigszins te beperken. Het is niet verboden, maar het is niet de bedoeling dat vragen en antwoorden worden bedolven onder offtopic geneuzel.

De stand (graag bij het openen van een nieuw deel de score bijwerken):
50 De_Kardinaal
4 Karrs
4 Iblardi
4 Stephen_Dedalus
3 Ser_Ciappelletto
3 Nibb-it
2 Rave_NL
2 Polacco
1 tuurke77
1 Sloggi
1 TitusPullo
1 Den_Haag
1 YouriNL
1 Mederiacvm

SPOILER: De stand op 01-09-2013
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


Discussies over vragen, antwoorden of andere dingen waar je het niet mee eens bent of gewoon iets over kwijt wilt, mogen in de C&H SC. Bedankt MaJo voor de originele OP! De vorige delen zijn hier terug te lezen. Veel succes en plezier in deze reeks!

----
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  maandag 18 november 2013 @ 17:33:35 #2
168777 Rave_NL
Obey the Dance Commander!
pi_133381105
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 17:15 schreef RM-rf het volgende:

[..]

ik dacht ook dat er maar die drie talen op aangetroffen waren.. maar misschien dat er ook bv een engelse beschrifting opstaat, afkomstig van het britse museum waar het in de collectie zit (volgens mij Victoria and Albert Museum?)
Op de gebroken zijde staat de vierde taal, die weinig tot niet in de boeken terug te vinden is omdat het er voor de steen zelf niet tot doet.
Er staat "CAPTURED IN EGYPT BY THE BRITISH ARMY IN 1801 PRESENTED BY KING GEORGE III"
Bron: A History of the World in 100 objects - MacGregor, pagina 213

Engels is het goede antwoord!

50 De_Kardinaal †
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
7 Stephen_Dedalus
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
4 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999

O, en hij ligt in het British Museum overig. ;)
Cobra4: "Twijfelen aan de kennis van Rave. :')
EllaN: Rave IS een parel. Mijn parel. Onze parel O+. Voor altijd.
Amphibisch getraind voor het zinkende [DEF]-schip
  maandag 18 november 2013 @ 17:35:04 #3
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133381144
Nou Rave, je bent toch wel heel erg in m'n achting gedaald nu. :N
pi_133381389
he gatsie, zo wil niemand winnen, was maar een gokje...

maar ik heb wel al een vervolgvraag:



dit is een detail van een grafmonument.... wie een beetje beter kijkt zal een deel van het gewaad eigenlijk een beetje vreemd zien zitten en dat kan kloppen, het is er later, bijna honderd jaare rna overheen geplakt...

de reden was dat de plaatselijke autoriteiten klachten ontvingen van jongemannen die aan hun gerieven kwamen bij aanblik van dit, oorspronkelijk zeer naakte beeld...

Natuurlijk was dat pijnlijk en de reden het te censureren door er een extra stenen jurk overheen te 'plakken', maar wel een compliment voor de maker, aangezien de persoon die model stond hiervoor inderdaad tijdens haar (vroege) leven al bekend stond om haar ongekende schoonheid maar ook enigerlei omworven werd door schandalen..
Een van haar bijnaam was 'De Bruid van Christus', een term die normaal eigenlijk voor nonnen hoorde, maar ergens ook bij haar pastte...

Wie was deze vrouw en waarom kreeg ze die bijnaam (en een bonus waarom zij verwerkt is op dit betreffende grafmonument)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
  maandag 18 november 2013 @ 17:52:02 #5
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133381643
Aan de fasces te zien is ze een edelvrouw uit Rome. Hoogstwaarschijnlijk eentje die het ook deed met pausen, aan het 'bruid van Christus' te horen.

Ik zou gaan voor een vrouwelijke Borgia, maar die stonden over het algemeen niet bekend om hun schoonheid.
pi_133395167
Lucrezia Borgia
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133402878
Zulke beelden op sarcofagen zijn typisch Etruskisch eigenlijk, maar als deze vrouw "de bruid van christus" als bijnaam had, zal dat wel niet kloppen... ;)
Is definitief vertrokken na een ban voor het opstaan tegen slechteriken
pi_133403199
de antwoorden zijn niet juist tot nu toe, maar Ser_Ciappelletto zit wel zeer dichtbij...

het grafmonument waarop dit beeld zich bevind, staat in de st.Pieter te Rome en is van een Paus (een best wel sterke zelfs, die instituties gesticht heeft die tot nu toe bestaan).., ze was echter van die paus niet de minares (maar er zijn natuurlijk meer Pausen geweest)
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_133483102
Nog een hint?
pi_133546821
:)
pi_133547057
wat verdere hints…

het betreffende grafmonument is van Paul III, tijdens diens Pausschap was ze verder niet meer zo prominent. maar er is een goede grond waarom ze op juist zijn grafmonument afgebeeld is.

Haar beroemdheid bereikte ze eerder, een eerder genoemde was haar huisgenote
"Whatever you feel like: Life’s not one color, nor are you my only reader" - Ausonius, Epigrammata 25
pi_133548180
Ik weet het misschien, maar ik weet niet of het onder opzoeken valt; ik ben 'The Borgias' aan het kijken en daarin komt mijn 'kandidaat' voor...
pi_133548847
Julia Farnese? Karakter kwam ook in the Borgias voor maar ik weet niet zeker of ze echt heeft bestaan.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
pi_133549029
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 november 2013 17:35 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Julia Farnese? Karakter kwam ook in the Borgias voor maar ik weet niet zeker of ze echt heeft bestaan.
Dat is het goede antwoord.
  zaterdag 23 november 2013 @ 19:51:24 #15
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133552397
50 De_Kardinaal †
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
8 Stephen_Dedalus
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
4 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999

Ga uw gang.
pi_133553197
Wat is de moedernegotie, welke stad werd hier groot van en voor welke periode in de Nederlandse geschiedenis vormde deze de basis?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 13:43:56 #17
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133571649
quote:
0s.gif Op zaterdag 23 november 2013 20:19 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Wat is de moedernegotie, welke stad werd hier groot van en voor welke periode in de Nederlandse geschiedenis vormde deze de basis?
De handel op het Oostzeegebied in voornamelijk hout, graan en bont vanaf het einde van de vijftiende eeuw. Amsterdam groeide vanwege de stapelmarkt en de periode waar je naar op zoek bent zal dan de Gouden Eeuw zijn.

[ Bericht 0% gewijzigd door Nibb-it op 24-11-2013 13:51:34 ]
pi_133572203
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 13:43 schreef Nibb-it het volgende:

[..]

De handel op het Oostzeegebied in voornamelijk hout, graan en bont vanaf het einde van de vijftiende eeuw. Amsterdam groeide vanwege de stapelmarkt en de periode waar je naar op zoek bent zal dan de Gouden Eeuw zijn.
Helemaal goed!

50 De_Kardinaal †
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
8 Stephen_Dedalus
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
5 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 14:25:57 #19
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133573226
Vanaf 1588 bestond er in de Republiek een zogenaamd repartitiestelsel. Wat was de functie van dit stelsel?
  zondag 24 november 2013 @ 16:46:07 #20
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133577825
Iets herverdelen.
pi_133578204
Het repartitiestelsel was een systeem waarmee de regimenten en de tractementen van de hoofdofficieren op de staat van oorlog over de 7 provincies en het landschap Drenthe werden verdeeld. Iedere provincie en Drenthe kreeg een aantal regimenten toegewezen die ze moesten betalen.
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 17:21:03 #22
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133578958
quote:
0s.gif Op zondag 24 november 2013 16:59 schreef Stephen_Dedalus het volgende:
Het repartitiestelsel was een systeem waarmee de regimenten en de tractementen van de hoofdofficieren op de staat van oorlog over de 7 provincies en het landschap Drenthe werden verdeeld. Iedere provincie en Drenthe kreeg een aantal regimenten toegewezen die ze moesten betalen.
Zeer juist. De invoering van het stelsel hing samen met de ervaringen die waren opgedaan in de tijd dat de graaf van Leicester kapitein-generaal was (1585-1587). Die vond het wel een goed idee om structureel meer uit te geven aan huursoldaten dan verantwoordelijk was, met muiterijen tot gevolg.

50 De_Kardinaal †
9 Stephen_Dedalus
8 Ser_Ciappelletto
8 Karrs
6 Sloggi
5 Rave_NL
5 Iblardi
5 Nibb-it
3 RM-rf
2 Polacco
2 Mederiacvm
2 Den_Haag
2 tuurke77
1 TitusPullo
1 YouriNL
1 999.999.999
pi_133579278
In de zeeslag bij Ter Heijde tijdens de eerste Engels zeeoorlog sneuvelde Maarten Harpertszoon Tromp. Wat was de naam van het vlaggenschip waarop hij stierf?
"Academics, people who know the word for coal in seventeen languages but gape and stammer when asked to lay a fire."
  zondag 24 november 2013 @ 17:36:51 #24
308438 Ser_Ciappelletto
Semi-professionele SJW
pi_133579499
De Eenhoorn
  zondag 24 november 2013 @ 17:44:32 #25
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_133579726
Ik gok de Eendragt.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')