abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
  woensdag 13 november 2013 @ 18:34:42 #1
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_133225430
registreer om deze reclame te verbergen
bitcoin.php
Introductie tot bitcoin
Het is de state-of-the-art in geld. Het is een nieuwe vorm van elektronisch geld. Het is inmiddels de gouden standaard van digitale valuta.

Gebaseerd op een aantal oude technologieën, en een aantal zeer nieuwe technologieën ... Bitcoin is het resultaat van het combineren van ... cryptografische versleuteling van gegevens + het idee van een gelimiteerde grondstof, vergelijkbaar met goud en zilver (waar de hoeveelheid beperkt is), en dit gebruiken als geld + het idee van grote aantallen computers die zijn aangesloten op de het internet ... welke een sterke, veerkrachtige, onverwoestbaar netwerk vormen.

Het heet een cryptocurrency. Sinds de uitvinding van Bitcoin ... zal geld nooit meer hetzelfde zijn.

en

Hoe werkt bitcoin?
Bitcoin is een digitale grondstof of munteenheid, wat betekent dat de hoeveelheid gelimiteerd is, net als goud. Maar in tegenstelling tot goud zijn bitcoins zeer gemakkelijk uit te wisselen via het internet.

Bitcoin is een netwerk dat, als een notaris, alle bitcoin transacties tussen mensen registreert en gedecentraliseerd opslaat in het bitcoin netwerk. Ieders bitcoin rekening wordt opgeslagen op elke computer in bitcoin netwerk. Het is dus praktisch onmogelijk om het bitcoin netwerk uit te schakelen. Bittorrent, wat gedeeltelijk gebaseerd is op dezelfde principes, heeft aangetoond dat dit soort netwerken niet uit te schakelen zijn.

Zie een mooie infographic.

Bekijk ook deze presentatie ^O^.

De infographic 'hoe een Bitcoin transactie werkt'

De infographic 'Bitcoin is secured by the laws of the universe'.

Maar waar kan ik betalen met Bitcoins dan?

Thuisbezord.nl neemt sinds kort Bitcoins aan.

Games betalen met Bitcoin kan op Steam Bits

Coinmap is een wereldkaart met veel plaatsen waar je kan betalen met Bitcoins, handig als je op vakantie gaat.

Wat is de economische aansporing voor mensen om hun computer deel te laten nemen aan het bitcoin netwerk?
Door het registreren van bitcoin transacties in data blokken, verdienen computers bitcoins. Dit is nu 25 bitcoins per blok. Dit werkt als volgt. Elke transactie die plaats vindt op het netwerk wordt uitgezonden naar alle computers in het netwerk. Elke computer verzamelt deze transacties in een data blok en gaat vervolgens een proof-of-work algoritme uitrekenen voor dit blok.

Het proof-of-work algoritme is een soort vingerafdruk of check-sum van het blok en kost de computer processor tijd. De moeilijkheidsgraad van dit algoritme wordt, door het bitcoin netwerk, zo afgesteld dat het bitcoin netwerk gemiddeld één blok per 10 minuten genereert. Dat betekent dus dat de kans de een computer de proof-of-work voor een blok vindt binnen deze tijd gelijk is aan (de processor kracht van de computer)/(processor kracht van het totale netwerk).

Blokken worden op het bitcoin netwerk in een blok-keten opgeslagen. Elk blok bevat een vingerafdruk van het vorige blok zodat het duidelijk is wat de volgorde van de blokken is. Indien een computer het blok van het proof-of-work vingerafdruk weet te voorzien, dan mag deze computer 25 bitcoins claimen en zend deze computer het blok naar alle andere computers op het bitcoin netwerk. Alle computers zullen dit blok accepteren en aan hun blok-keten toevoegen.

Elke computer weet dat dit de beste strategie is, want anders moet er een ander blok gecreëerd worden met een proof-of-work vingerafdruk en dat kost extra processor tijd. Het is beter om te gaan werken aan een volgend blok.

Het proof-of-work algoritme vereist dat computers processor arbeid moeten verrichten om blokken te creëren. Door de moeilijkheidsgraad te regelen kan ervoor gezorgd worden dat de hoeveelheid blokken per uur gemiddeld constant is, zelfs als het aantal computers in het netwerk toeneemt of afneemt.

Hoe wordt de bitcoin inflatie onder controle gehouden?
Bovenstaand proces wordt bitcoin mijnen genoemd. De software hiervoor is open-source en kan gedownload worden van Bitcoin P2P Cryptocurrency | Bitcoin. Deze software kan tevens gebruikt worden om je bitcoin rekening te bekijken en om bitcoins te versturen.

Deze software is zo geconfigureerd dat elke 4 jaar de belonging per blok voor het genereren van een blok gehalveerd wordt. Nu is de beloning 50 bitcoins, na 4 jaar 25 bitcoins, na 8 jaar 12,5 bitcoins, enzovoort. Dit zorgt ervoor dat er maximaal 21.000.000 bitcoins geproduceerd zullen worden.

Terwijl mensen investeren in bitcoin zal de prijs van bitcoin toenemen. Na verloop van tijd zal de aansporing voor computers om deel te nemen aan het bitcoin netwerk verplaatsen van de beloning per blok naar transactie vergoedingen. Computers kunnen transactie vergoedingen vragen voor het opnemen van een transactie in hun blok. Zo een vergoeding kan door de zender worden toegevoegd aan de transactie. Nu geld ook weer, dat de computer die de proof-of-work vind de vergoeding mag claimen.

Hoe start ik met bitcoin?
Ben je overtuigt van de bijzondere eigenschappen van bitcoin? Het is eenvoudig om met bitcoins te beginnen en een paar test bitcoins te verkrijgen. Ga naar de bitcoin website en download en installeer de bitcoin client.

Nadat je de bitcoin client hebt geïnstalleerd duurt het even voordat bitcoin alle blocks heeft opgehaald van het bitcoin netwerk.

Als de bitcoin client klaar is met het ophalen van alle blocks zullen je nieuwe bitcoins verschijnen in de bitcoin client. Voor de duidelijkheid, het is niet noodzakelijk om een bitcoin client te hebben draaien om bitcoins te ontvangen. De bitcoins worden door het netwerk aan een bitcoin adres toegekend. Alleen de persoon die de private sleutels heeft voor dit bitcoin adres zal ooit in staat zijn om deze bitcoins weer uit te geven. De private sleutels zijn opgeslagen in het wallet.dat bestand.

Een andere manier is een online wallet. Momenteel staat Blockchain.info goed bekend, maar vraag het even na in het topic voor recente informatie. Voordeel van een online wallet is dat je niet hoeft te wachten op het ophalen van de blockchain (kan een paar dagen duren op een oude laptop). Nadeel is dat het (veel) minder veilig is. Alleen voor kleine bedragen dus.

Bitcoins kopen en verkopen.
Vraag in het topic naar hoe je bitcoins momenteel het beste kan kopen/verkopen *G*.

Als je daar geen zin in hebt: op Bitonic.nl en Happycoins.nl kun je met iDeal Bitcoin kopen. Kijk even goed uit want goedkoop is het niet. Gebruik ze als je een klein bedrag wil uitgeven om mee te doen.

Goedkoper zijn de online exchanges. MtGox is de grootste. Vraag het even na om de meest recente informatie te hebben.

Grafiek van 12 juni, na de 'grote crash' van 25 naar 10 dollar. De eerste rally in Juli 2010 was ten gevolge van het slashdoteffect. Na deze boom is de wisselkoers van bitcoin een beetje ingestort, mede omdat er verschillende bugs zijn opgelost in de software. Echter bitcoin is duidelijk weer in trek. Voor een uitgebreide analyse van de bitcoin markt zie bitcoincharts.

Één van de concrete zaken die je kan doen met bitcoins is anoniem doneren. Andere zaken die gemakkelijk gemaakt worden door bitcoin is het maken van kleine betalingen. Dit principe wordt op dit moment al gebruikt om software ontwikkeling voor bitcoin te stimuleren op het bitcoin forum.

Bitcoin in meer detail
Wil je de werking van bitcoin in meer detail begrijpen, ga dan naar de bitcoin wiki. Ten slotte, voor nieuws over bitcoin zie: http://reddit.com/r/bitcoin
Als aller allerlaatste: http://www.thebitcoinchannel.com/

Voor meer uitleg over Bitcoin, zie het volgende artikel: http://anarchiel.com/stortplaats/toon/bitcoin_kan_je_niet_stelen_en_dat_is_onbetaalbaar

Koersverloop:

Logaritmisch:
chart.png?width=940&m=mtgoxUSD&SubmitButton=Draw&r=&i=&c=0&s=&e=&Prev=&Next=&t=O&b=&a1=&m1=10&a2=&m2=25&x=0&i1=&i2=&i3=&i4=&v=1&cv=0&ps=0&l=1&p=0&

Lineair:
chart.png?width=940&m=mtgoxUSD&SubmitButton=Draw&r=&i=&c=0&s=&e=&Prev=&Next=&t=O&b=&a1=&m1=10&a2=&m2=25&x=0&i1=&i2=&i3=&i4=&v=1&cv=0&ps=0&l=0&p=0&

3-maanden:
chart.png?width=940&m=mtgoxUSD&SubmitButton=Draw&r=90&i=&c=0&s=&e=&Prev=&Next=&t=S&b=&a1=&m1=10&a2=&m2=25&x=0&i1=&i2=&i3=&i4=&v=1&cv=0&ps=0&l=0&p=0&

Bitcoinkoersen volgen:
Je kunt de koersen volgen op bitcoinwisdom. µ heeft een uitleg gemaakt hoe dat werkt:
9yX8kz2.png

Er zijn ook Bitcoin spin-offs, elk met hun eigen unieke kwaliteiten. Een lijst wordt bijgehouden hier: https://bitcointalk.org/index.php?topic=134179.0

"Attentie: De (computertechnische) praktijk van bitcoin mining wordt niet hier maar in DIG besproken." ?
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
  woensdag 13 november 2013 @ 18:34:54 #2
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_133225436
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:29 schreef Byte_Me het volgende:
zelf een wallet beheren, is het echt nodig om dat zo voorzichtig te doen als hier beschreven:
https://en.bitcoin.it/wik(...)fline_savings_wallet
Of is dat voor de paranoide mensen? Als ik zeker weet dat ik geen virus/trojan/rootkit heb, dan lijkt het me een beetje overdreven.
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
pi_133225509
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:29 schreef Byte_Me het volgende:
zelf een wallet beheren, is het echt nodig om dat zo voorzichtig te doen als hier beschreven:
https://en.bitcoin.it/wik(...)fline_savings_wallet
Of is dat voor de paranoide mensen? Als ik zeker weet dat ik geen virus/trojan/rootkit heb, dan lijkt het me een beetje overdreven.
Tsja, net hoe je het wil zien.
Je kan ze op je eigen PC bewaren. Kans is megaklein dat je ze dan ineens kwijt ben, maar als het om veel geld gaat dan kan ik me voorstellen dat je dat risico niet wil nemen: je PC kan kapot gaan, kan gehackt worden, je kan het bestand per ongeluk verwijderen, enzovoorts.

Hoe beter je die stappen uit je link volgt, hoe kleiner de kans dat je ze kwijt raakt; het is een kwestie van afwegen van voors en tegens of je dat ook echt de moeite waard vindt.
  woensdag 13 november 2013 @ 18:37:56 #4
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_133225539
registreer om deze reclame te verbergen
Je wallet als backup naar skydrive?

Win8
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
  woensdag 13 november 2013 @ 18:39:19 #5
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_133225577
Die link is wel heel extreem ja.
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
  woensdag 13 november 2013 @ 18:39:28 #6
320603 Maxbet
Liberté toujours
pi_133225582
En je weet nooit zeker dat je geen virus/Trojan/malware hebt, of heb je een glazen bol?

Dat je ze niet kan vinden wil boet zeggen dat ze er niet zijn.
Op zaterdag 18 januari 2014 20:19 schreef ikwiltrolletje het volgende:
#teammaxbet
pi_133225595
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
99s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:37 schreef SosuaCafe het volgende:
Je wallet als backup naar skydrive?

Win8
Nop.
జ్ఞ‌ా
  woensdag 13 november 2013 @ 18:40:58 #8
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_133225635
quote:
14s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:39 schreef µ het volgende:

[..]

Nop.
Vertel eens hoe jij het doet?
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
pi_133225651
quote:
14s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:39 schreef µ het volgende:

[..]

Nop.
Waarom niet? Zolang er een goed wachtwoord op zit maakt dat niet uit. (wachtwoord van min 20 tekens ofzo met random letters/getallen)
pi_133225656
quote:
99s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:40 schreef SosuaCafe het volgende:
[..]
Vertel eens hoe jij het doet?
Alleen lokaal, en op een encrypted usb :s).
జ్ఞ‌ా
pi_133225661
quote:
99s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:37 schreef SosuaCafe het volgende:
Je wallet als backup naar skydrive?

Win8
Mits goed geëncrypt (truecrypt) kan dat wel, maar ik zou hem NOOIT zo los als wallet.dat of multibit.wallet of hoe hij ook mag heten ergens online plaatsen.
Nooit.
pi_133225687
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:41 schreef Mender het volgende:
[..]
Waarom niet? Zolang er een goed wachtwoord op zit maakt dat niet uit.
Tja. Bij 30+chars misschien. Maar ik zou het er niet op gokken. Je private keys zitten erin, over een jaar of 10 is dat pass zo gekraakt, en kunnen ze bij je keys.
జ్ఞ‌ా
pi_133225703
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:41 schreef Waterdrinker het volgende:

[..]

Mits goed geëncrypt (truecrypt) kan dat wel, maar ik zou hem NOOIT zo los als wallet.dat of multibit.wallet of hoe hij ook mag heten ergens online plaatsen.
Nooit.
Inderdaad. Low hanging fruit.
జ్ఞ‌ా
  woensdag 13 november 2013 @ 18:44:08 #14
155021 Mender
Gekke Henkie
pi_133225752
Maar wat als je huis af fikt? Of heb je ook nog een usb stick op een andere locatie?
  woensdag 13 november 2013 @ 18:44:21 #15
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_133225761
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
pi_133225911
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:29 schreef Byte_Me het volgende:
zelf een wallet beheren, is het echt nodig om dat zo voorzichtig te doen als hier beschreven:
https://en.bitcoin.it/wik(...)fline_savings_wallet
Of is dat voor de paranoide mensen? Als ik zeker weet dat ik geen virus/trojan/rootkit heb, dan lijkt het me een beetje overdreven.
Dat is me zelfs nog te onveilig, want die Linux omgeving komt nog steeds online af en toe. En zoals ze zelf ook al zeggen: "No matter how many precautions you take, your wallets will never be 100% safe on a computer that is connected to the internet."

Maar ik ben dan ook extreem paranoïde op dat gebied :) Bovendien weet je nooit 100% zeker of je geen virus/trojan/rootkit hebt. Zeker niet op Windows of Mac.

Ik heb een andere aanpak waar mijn private keys alleen bestaan binnen een 100% offline Linux omgeving. Transacties maak ik daar (offline) aan en verstuur ik later naar het Bitcoin P2P netwerk. Dit doe ik alleen voor grote bedragen, voor wisselgeld of kleine bedragen heb ik ook een normale Windows client, een online wallet, en een Android wallet op m'n smartphone.
Hi, I'm a signature virus, put me in your signature to help me spread :)
pi_133225959
Wat moet je dan met bijvoorbeeld het programma Multibit allemaal veilig backuppen, keys en het wallet-bestand? Ook handig dat je zo makkelijk kunt zien waar het programma ze heen schrijft :{

Edit: http://multibit.org/help_backupWalletUsingPrivateKeys.html
pi_133226084
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:51 schreef WebBeestje het volgende:
Wat moet je dan met bijvoorbeeld het programma Multibit allemaal veilig backuppen, keys en het wallet-bestand? Ook handig dat je zo makkelijk kunt zien waar het programma ze heen schrijft :{

Edit: http://multibit.org/help_backupWalletUsingPrivateKeys.html
Alleen de multibit.wallet toch?
Die staat in C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\MultiBit\
pi_133226111
Je kan ook Bitcoins bij Plus500 kopen, je koopt niet echt de coins zelf maar je kan wel inspelen op de koers.
Kan je ook niets afgestolen worden!
'"Nyke Daenerys Jelmāzmo hen Targārio Lentrot, hen Valyrio Uēpo ānogār iksan. Valyrio muño ēngos ñuhys issa."
pi_133226378
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:56 schreef benx het volgende:
Je kan ook Bitcoins bij Plus500 kopen, je koopt niet echt de coins zelf maar je kan wel inspelen op de koers.
Kan je ook niets afgestolen worden!
Klopt maar de koers leiden zij af van Mtgox wat nog geen probleem is maar het is dan een hefboomproduct op al een zeer volatiel iets als BTC. Eigenlijk dus niet aan te raden voor mensen zonder kennis van deze producten.
pi_133226404
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 18:55 schreef Waterdrinker het volgende:

[..]

Alleen de multibit.wallet toch?
Die staat in C:\Users\USERNAME\AppData\Roaming\MultiBit\
Eigenlijk ben ik niet 100% zeker omdat er dus wat staat over een backup maken van je private keys.
  woensdag 13 november 2013 @ 19:07:17 #23
304456 SosuaCafe
Sell me this pen...
pi_133226448
En een wallet vanuit een truecrypt container draaien?

Scheelt je weer een backup
http://www.syfy.com/tinman/oz/
“The only thing standing between you and your goal is the bullshit story you keep telling yourself as to why you can't achieve it.”
pi_133226735
Ik gebruik Multibit. Is het voldoende om de key te exporteren naar een USB? Of moet ik meer bestanden op de USB zetten?

[ Bericht 38% gewijzigd door Fok-now op 13-11-2013 19:25:23 ]
Post in Cryptocurrencies sinds #1
pi_133227545
quote:
0s.gif Op woensdag 13 november 2013 19:14 schreef Fok-now het volgende:
Ik gebruik Multibit. Is het voldoende om de key te exporteren naar een USB? Of moet ik meer bestanden op de USB zetten?
Ben er dus ook benieuwd naar maar het is weinig moeite ook de keys te exporteren.

Weet iemand of de locatie van het opslaan in Multibit gewijzigd kan worden?
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')