abonnement Unibet Coolblue
pi_133347335
  zondag 15 december 2013 @ 10:54:37 #152
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_134283361
de groentenburgers liggen klaar om gebakken te worden *O*
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_134285620
Van de week heb ik me toch iets lekkers gegeten: risotto met ui en knoflook, en daar doorheen geroosterde 'beetroot' (rode biet) geroerd. Vanwege z'n paarsrode kleur omgedoopt tot Bloody Risotto. :9

Daarbij gegrilde pastinaak en Chinese kool, alle ingrediënten vers van t land geplukt een uur daarvoor. Behalve de rijst natuurlijk. ;) Als dip bij de pastinaak en kool een honingmosterdbalsamicoazijnchilisaus, het resultaat van 'intuitive cooking'. :)

Overigens nu alweer bijna 2/3 maanden vrijwel geheel vega aan t eten. Het bevalt goed: voel me energieker en gezonder. Bovendien ben ik meer geïnteresseerd geraakt in het koken en geniet daarom meer van eten. Winning! ^O^
pi_134286085
Fijn gray!

Als vegavakantie-aanrader; nepal. Mijn hemel :9 wat heb ik daar goed en vooral lekker kunnen eten!
  User die het meest klaagt 2022 zondag 15 december 2013 @ 14:19:12 #155
414785 sirdanilot
pi_134288824
Als student is het vaak lekker voordelig om vega te koken (mits je geen dure vleesvervangers koopt natuurlijk), dus dat doe ik ook vaak.

Maar ik ga vlees alleen maar lekkerder vinden, hoe langer ik zonder doe. Eerst vond ik vlees altijd maar gewoontjes en nam ik het ook niet altijd, maar nu vreet ik het op als een leeuw als ik het een keer in huis haal :') Het is ook gewoon een stuk makkelijker om lekker te koken met vlees, voor vega-gerechte moet je toch wat meer moeite doen al kan het natuurlijk ook erg lekker zijn.

Iemand nog een lekker vega-pasta recept dat geschikt is voor de budget student? Ik maakte laatst een pasta met bloemkool die erg lekker was; de dure parmezaanse kaas vervangen door gewone oude kaas.

- spaghetti, al dente gekookt
- bloemkool in kleine roosjes (ook de stronk geschild en fijngesneden, je bent zuunig of je bent het niet)

- knoflook/ui gefruit in olijfolie
- bloemkool toegevoegd, deksel erop tot het beetgaar is. Volgens mij deed ik er ook nog wat bouillon bij want zonder vocht wordt het moeilijk gaar, dat weet ik even niet meer. Een beetje van het pasta water zou ook kunnen?

- daarna een paar verkruimelde beschuitjes in olie kort geroerbakt om een topping te maken (klinkt raar, maar erg lekker), met wat italiaanse kruiden, peper, zout en geraspte oude kaas. In Italië doen ze dit ook wel eens over de pasta, maar dan met zelfgemaakte bread crumbs natuurlijk.

- Op het einde alles bij elkaar doen, de kruimels er boven op en extra kaas en flink wat peper erop. Je zou dit ook als een 'casserole' in de oven kunnen doen dan wordt de bovenkant lekker crunchy. MAar het is ook lekker als de kruimels een beetje zacht worden.

Het klinkt erg raar maar het is erg lekker. Tegenwoordig is iedereen natuurlijk bang voor koolhydraten, maar het proeft zeker niet als 'double carb', die kruimels voegen echt iets toe aan de smaak en structuur van de pasta. Het voornaamste bezwaar is voor mij dat er wat veel vet in zit, niet per se die extra koolhydraten. Al valt dat ook wel mee als je wat meer 'saus' en minder pasta maakt.
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_134291534
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 14:19 schreef sirdanilot het volgende:
Iemand nog een lekker vega-pasta recept dat geschikt is voor de budget student? Ik maakte laatst een pasta met bloemkool die erg lekker was; de dure parmezaanse kaas vervangen door gewone oude kaas.
Pasta, walnoot, broccoli, ui en knoflook, blauwe of oude kaas.

Pasta, pesto, (zongedroogde) tomaat, ui en knoflook, cashew/zonnebloempit, roomkaas, boontjes (al vind ik spinazie persoonlijk lekkerder, maar is niet per se gezonder. Iets met melk te maken ofzo.)

Pasta carbonara met zongedroogde tomaatjes en daarnaast een groene groente naar keuze, bijvoorbeeld spinazie met knoflook, of gegrilde groente ernaast.

quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 13:02 schreef douche-eendje het volgende:
Fijn gray!

Als vegavakantie-aanrader; nepal. Mijn hemel :9 wat heb ik daar goed en vooral lekker kunnen eten!
Nog voorbeelden van recepten? O-)
  donderdag 23 januari 2014 @ 18:24:44 #157
11091 SEMTEX
Mevr. Hoe-die-nie
pi_135859712
Zojuist gespot bij Jumbo: :9~ !
In school we learn that mistakes are bad, and we are punished for making them. Yet, if you look at the way humans are designed to learn, we learn by making mistakes.If we never fell down, we would never walk. Robert Kiyosaki
  donderdag 23 januari 2014 @ 18:25:25 #158
118453 Pinnenmutske
Tante Sara maal 7
pi_135859723
ik miste het topic al. morgen of van 't weekend groentenburgers bakken *O*
Koning, keizer, admiraal, schijten moeten ze allemaal by cafca.
pi_135868394
quote:
7s.gif Op zondag 15 december 2013 15:34 schreef Gray het volgende:

[..]

Pasta, walnoot, broccoli, ui en knoflook, blauwe of oude kaas.

Pasta, pesto, (zongedroogde) tomaat, ui en knoflook, cashew/zonnebloempit, roomkaas, boontjes (al vind ik spinazie persoonlijk lekkerder, maar is niet per se gezonder. Iets met melk te maken ofzo.)
Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit. ;)

Recepttip, couscous met fèta maar dat is helaas wel iets duurder aangezien je 1,50 Euro kwijt bent aan de fèta. Als je geld wil besparen snijd dan steeds zelf je groenten, koop je groenten bij de Lidl (niet een slechtere kwaliteit dan bij de A-supermarkten al is biologisch beter (minder gifstoffen)) en koop geen troep (koek, chips, snoep, frisdrank (waaronder energiedrank), ...).
Algemene tip voor vegetarische recepten: noten (met cashewnoten kan je weinig verkeerd doen), pitten (zonnebloempitten, pompoenpintten), vegetarisch alternatief, ei en kaas maar beter dat kaas niet dagelijks (1 keer per week of zo kan wel).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135868500
Oh ja, een goede tip voor iedereen: bak de pasta nog eventjes in de koekepan met de rest wanneer je de pasta hebt gekookt, het smaakt beter, de pasta wordt krokanter en de pasta plakt niet. Ik had deze tip gekregen doordat ik naar een kookprogramma op de BBC keek (Ready Steady Cook) en ik heb het zelf uitgeprobeerd, het werkt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135868757
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 18:25 schreef sararaats het volgende:
ik miste het topic al. morgen of van 't weekend groentenburgers bakken *O*
Die zijn inderdaad prima te doen.
pi_135868893
Zie wel dat ze voldoende eiwitten bevatten. Dat is vaak een probleem bij groenteschijven, ook die je in de supermarkt koopt (bijv. 9 gram/100 gram vs. 19+ bij andere vegetarische vervangingen).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135868897
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit. ;)
Goed dat je het zegt man! De laatste tijd drink ik juist heel veel zuivel omdat ik bang ben voor een tekort aan vitamine B12. Al dat Valess is ook op melkbasis maar met toegevoegd ijzer.

Zou dat dan ook minder goed worden opgenomen?
pi_135869279
quote:
1s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:25 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Goed dat je het zegt man! De laatste tijd drink ik juist heel veel zuivel omdat ik bang ben voor een tekort aan vitamine B12. Al dat Valess is ook op melkbasis maar met toegevoegd ijzer.

Zou dat dan ook minder goed worden opgenomen?
Bij mijn weten remt die zuivel de ijzeropname ja, zelf eet ik 500 gram magere kwark per dag en 40 gram kaas per dag maar ik eet dat altijd 's ochtends en 's avonds eet ik gemiddeld zo'n 600 gram groenten met volkorenspaghetti of rijst waarvan veel voedingsstoffen zijn behouden (soms gebakken aardappelen aangezien ik anders brocolli en spruitjes wel heel erg saai vind). Of dat dit scheiden in tijd 100% effectief is weet ik niet maar het zal vast wel helpen. Wat betreft de vegetarische vervanging, ik kies ofwel voor een gewoon sojablok ofwel voor een vegetarisch product wat minimaal 19 gram eiwitten per 100 gram bevat. Ook kook ik 's avonds standaard een ei voor wat extra voedingsstoffen (eiwitten en B12). Op mijn brood eet ik 2 of 3 sneeën met zelfgemaakte humus (sesamzaadpasta (een soort van pindakaas met sesamzaad als basis) en kikkererwten) en ik eet vaak nog wat pinda's en noten. Wel opletten met calorieën bij die laatste ingrediënten. Als je twijfelt dan kan je altijd eens bloedwaardes laten meten (B6, B12, ferritine en hemoglobine) maar doe dat zeker nadat je een jaar of 10 vegetarisch hebt gegeten aangezien dan pas bepaalde tekorten aan het zicht komen. Jij eet nu nog zo kort vegetarisch dat jij waarschijnlijk nog geen tekort zal hebben. Je hebt op een dag 0,8 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig en hierbij moet je een aantal aminozuren ((semi-)essentiële aminozuren heten die) dagelijks binnen krijgen, die zitten bijv. wat meer in vlees, eiëren, soja en quorn. Ook moet je er op letten dat je bepaalde essentiële vetzuren voldoende binnen krijgt, dit probleem is nog niet zo bekend bij veel vegetariërs.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135894609
Voor Robin en andere nieuwe vegetariërs en mensen die overwegen vegetarisch te gaan eten merk ik het op. Ik heb naar wat bloedwaardes laten kijken. Na meer dan 10 jaar vegetarisch te hebben gegeten blijk ik ruim voldoende ijzer te hebben, een hoge hemoglobine-concentratie (de zuurstof bindt aan het hemoglobine in het bloed), ruim voldoende vitamine B6 en B12 te hebben, een lage triglyceridenconcentratie en een gunstige hoge verhouding tussen het goede en het slechte cholesterol. Kortom, als je weet wat je doet dan is een vegetarisch diéet zonder enig twijfel gezonder maar je moet wel weten wat je doet anders kan je wel tekorten krijgen. Vruchtbare vrouwen moeten sowieso eens het ijzer laten controleren als ze zich gedurende een langere tijd slapjes voelen gezien hun maandelijkse bloedverlies.

[ Bericht 0% gewijzigd door Bram_van_Loon op 24-01-2014 22:35:19 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135895156
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:10 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Voor voor Robin en andere nieuwe vegetariërs en mensen die overwegen vegetarisch te gaan eten merk ik het op. Ik heb naar wat bloedwaardes laten kijken. Na meer dan 10 jaar vegetarisch te hebben gegeten blijk ik ruim voldoende ijzer te hebben, een hoge hemoglobine-concentratie (de zuurstof bindt aan het hemoglobine in het bloed), ruim voldoende vitamine B6 en B12 te hebben, een lage triglyceridenconcentratie en een gunstige hoge verhouding tussen het goede en het slechte cholesterol. Kortom, als je weet wat je doet dan is een vegetarisch diéet zonder enig twijfel gezonder maar je moet wel weten wat je doet anders kan je wel tekorten krijgen. Vruchtbare vrouwen moeten sowieso eens het ijzer laten controleren als ze zich gedurende een langere tijd slapjes voelen gezien hun maandelijkse bloedverlies.
Helemaal helder. Bedankt voor alle adviezen. _O_
  User die het meest klaagt 2022 vrijdag 24 januari 2014 @ 15:28:27 #167
414785 sirdanilot
pi_135895254
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:17 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Een vegetariër eet beter geen spinazie omdat je slechter ijzer opneemt als je spinazie eet. Om dezelfde reden mijd je beter ook bepaalde andere groenten, koffie, thee en wijn en eet je beter niet heel de dag door zuivel (bijv. alleen 's ochtends) en veel groenten en vruchten die de ijzeropname bevorden. Het zijn toch gezonde eetgewoontes dus dat komt goed uit. ;)

Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
En zonder koffie is het leven ook niks waard :')
Let's all accept each other's differences and different opinions and live together in harmony :)
pi_135895633
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
En zonder koffie is het leven ook niks waard :')
Koffie. :r

Maar dat van spinazie heb ik ook altijd geleerd.

Misschien een beetje gênant en misschien leg ik verkeerde verbanden, maar ik ben erg luchtig om het even netjes te zeggen sinds ik vegetariër ben. ;(
pi_135896457
Ik ben luchtig sinds meer eiwitten ivm trainingen. .... tsja.
pi_135896829
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:
En zonder koffie is het leven ook niks waard :')
QFT.

Hele maaltijden zonder vlees, maar geen dag zonder koffie :{w
Ja doei.
pi_135912371
quote:
1s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:25 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Helemaal helder. Bedankt voor alle adviezen. _O_
Als je ergens eens over twijfelt dan mag je me altijd een PB sturen. ;)
Oh ja, voor de duidelijkheid vermeld ik er nog maar even bij dat ik nooit pilletjes (ijzer, vitamine, ...) heb geslikt. Je kan als vegetariër gewoon alles uit je voeding halen.

quote:
1s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:38 schreef robin007bond het volgende:

[..]

Koffie. :r

Maar dat van spinazie heb ik ook altijd geleerd.
Elke vegetariër moet dit soort zaken weten. Er zijn trouwens ook aardig wat websites waarop je dit soort informatie kan vinden. Doe het goed en je leeft gezonder met een vegetarisch diëet (voor sommige vegetariërs het doel, voor anderen een leuke bijkomstigheid), doe het verkeerd en je komt voedingsstoffen (eiwitten, B6, B12, ijzer) tekort met bijv. als gevolg dat je een slechtere conditie hebt of dat je minder kracht hebt.

quote:
Misschien een beetje gênant en misschien leg ik verkeerde verbanden, maar ik ben erg luchtig om het even netjes te zeggen sinds ik vegetariër ben. ;(
Ik kan pas zeggen wat de oorzaak is als ik weet wat je eet maar in ieder geval is het waarschijnlijk het gevolg van gassen die vrijkomen doordat bacteriën iets verteren. Bij bepaalde groenten blijf je dat probleem hebben (ik raad iedereen af om 's ochtend chili sin/con carne te eten. ;)) maar in andere gevallen kan de veranderende hoeveelheid groenten die je eet hiervoor zorgen.

quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 16:12 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

QFT.

Hele maaltijden zonder vlees, maar geen dag zonder koffie :{w
Ieder zijn heug, ik heb drie keer geprobeerd om koffie te drinken en ik begrijp nog steeds niet hoe mensen het binnen krijgen. ;)
Helaas lijkt koffie ook via enkel de geur verslavend te zijn want elke keer dat ik koffie ruik merk ik een of andere rare neiging om het ook te gaan drinken. :?

[ Bericht 22% gewijzigd door Bram_van_Loon op 24-01-2014 22:47:05 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135912478
quote:
0s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 15:28 schreef sirdanilot het volgende:

[..]

Ik heb juist altijd geleerd dat er ijzer zit in spinazie?
Dat klopt maar de persoon die jou dat heeft verteld heeft dus de klok horen luiden zonder te weten waar de klepel hangt. Spinazie bevat ook een stofje wat de opname van ijzer verhindert, dat houdt dus in dat je niet alleen de ijzer uit de spinazie slecht opneemt wanneer je spinazie eet, je neemt ook de ijzer uit andere voedingsmiddelen slecht op. Voor de ijzeropname zijn twee factoren relevant: de ionisatiegraad (2+ of 3+) en het al dan niet gebonden worden. Vandaar dat ik altijd 's ochtends al mijn zuivel eet, dan wordt de rest van de dag het ijzer wat ik inneem via mijn voedsel beter opgenomen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_135953251
quote:
0s.gif Op donderdag 23 januari 2014 21:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Bij mijn weten remt die zuivel de ijzeropname ja, zelf eet ik 500 gram magere kwark per dag en 40 gram kaas per dag maar ik eet dat altijd 's ochtends en 's avonds eet ik gemiddeld zo'n 600 gram groenten met volkorenspaghetti of rijst waarvan veel voedingsstoffen zijn behouden (soms gebakken aardappelen aangezien ik anders brocolli en spruitjes wel heel erg saai vind). Of dat dit scheiden in tijd 100% effectief is weet ik niet maar het zal vast wel helpen. Wat betreft de vegetarische vervanging, ik kies ofwel voor een gewoon sojablok ofwel voor een vegetarisch product wat minimaal 19 gram eiwitten per 100 gram bevat. Ook kook ik 's avonds standaard een ei voor wat extra voedingsstoffen (eiwitten en B12). Op mijn brood eet ik 2 of 3 sneeën met zelfgemaakte humus (sesamzaadpasta (een soort van pindakaas met sesamzaad als basis) en kikkererwten) en ik eet vaak nog wat pinda's en noten. Wel opletten met calorieën bij die laatste ingrediënten. Als je twijfelt dan kan je altijd eens bloedwaardes laten meten (B6, B12, ferritine en hemoglobine) maar doe dat zeker nadat je een jaar of 10 vegetarisch hebt gegeten aangezien dan pas bepaalde tekorten aan het zicht komen. Jij eet nu nog zo kort vegetarisch dat jij waarschijnlijk nog geen tekort zal hebben. Je hebt op een dag 0,8 gram eiwit per kg. lichaamsgewicht nodig en hierbij moet je een aantal aminozuren ((semi-)essentiële aminozuren heten die) dagelijks binnen krijgen, die zitten bijv. wat meer in vlees, eiëren, soja en quorn. Ook moet je er op letten dat je bepaalde essentiële vetzuren voldoende binnen krijgt, dit probleem is nog niet zo bekend bij veel vegetariërs.
Jij maakt het zo ingewikkeld dat ik bijna weer vlees zou gaan eten ..
pi_135953290
:') nou, ik gooi de spareribs alvast in de marinade FANN!
Ja doei.
pi_135953312
quote:
0s.gif Op zondag 26 januari 2014 10:44 schreef motorbloempje het volgende:
:') nou, ik gooi de spareribs alvast in de marinade FANN!
:') ja nou daar wordt je toch niet goed van? :D
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')