abonnement Unibet Coolblue
pi_131759456
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 22:08 schreef _dodecahedron_ het volgende:

[..]

Dit probleem heb je natuurlijk ook wanneer je uit vrije wil voor een snelheidsgordel zou kiezen.
Dat klopt, ik post het gewoon omdat het een opmerkelijk gegeven is. En ook een goed voorbeeld van een onbedoeld effect.
As the officer took her away, she recalled that she asked,
"Why do you push us around?"
And she remembered him saying,
"I don't know, but the law's the law, and you're under arrest."
pi_131759625
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 21:07 schreef Bluesdude het volgende:

[..]

Nee jij wel...
Ik maak duidelijk dat libertariërs diefstal niet verbieden.
Waar aanvankelijk nog moeite werd gedaan om jou daadwerkelijk concepten uit te leggen, krijg jij het keer op keer weer voor elkaar om te laten merken dat je niets van de materie af weet, niets van het libertariseme, en kennelijk niet in staat bent om iets te leren van de uitleg van je discussiepartners.

En vervolgens maar klagen dat je genegeerd wordt :')

Kritiek is leuk, dat houdt een discussie vermakelijk. Maar, en dan geloof ik je maar op je blauwe ogen dat je niet aan het trollen bent, kijk dan even naar die iets meer capabele criticasters hoe je dat op een juiste manier doet.
pi_131760002
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 14:41 schreef deelnemer het volgende:

Mijn punt is juist dat een democratie zal worden gemist, omdat daarin iedereen een stem heeft, en dit de invloed van de gewone man tov de elite vergroot.
Nouja, je kan je afvragen invloed waarin of waarover. Veel meer dan "leverage" kun je het niet noemen.
quote:
[..]

Een markt is geen democratie maar een competitie. Wat de meeste ondernemers willen, doet er niet toe. Het gaat erom wat de meest competitieve ondernemers gaan doen en die maken er een rattenstrijd van.

Dertig jaar lang ben ik door de marktgelovers uitgelachen als ik niet toegaf dat iedereen een pure egoist is. Het is me opgevallen dat marktgelovers de waarheid invullen zoals hun het beste uitkomt, en op grond daarvan keiharde dingen bepleite, als ze er zelf voordeel bij hebben.

Klopt, maar zoals ik in mijn eerdere posts duidelijk heb proberen te maken bevindt die competitie zich niet enkel op het prijsvlak. Je kan met andere dingen komen om de consument te paaien dan een lage prijs. Het is niet per definitie de grootste graaier die de scepter zwaait.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 22:39:54 #154
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_131761450
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 21:08 schreef Paper_Tiger het volgende:
The libertarian who wants to replace government by private enterprises in the above areas is thus treated in the same way as he would be if the government had, for various reasons, been supplying shoes as a tax-financed monopoly from time immemorial.
If the government and only the government had had a monopoly of the shoe manufacturing and retailing business, how would most of the public treat the libertarian who now came along to advocate that the government get out of the shoe business and throw it open to private enterprise?

He would undoubtedly be treated as follows: people would cry, "How could you? You are opposed to the public, and to poor people, wearing shoes! And who would supply shoes to the public if the government got out of the business? Tell us that! Be constructive! It's easy to be negative and smart-alecky about government; but tell us who would supply shoes? Which people? How many shoe stores would be available in each city and town? How would the shoe firms be capitalized? How many brands would there be? What material would they use? What lasts? What would be the pricing arrangements for shoes? Wouldn't regulation of the shoe industry be needed to see to it that the product is sound? And who would supply the poor with shoes? Suppose a poor person didn't have the money to buy a pair?"
De overheid is er niet om spullen te leveren maar om te reguleren. Dat gaat vooral om het reguleren van macht en mogelijkheden.
The view from nowhere.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 05:00:52 #155
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_131768422
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 22:39 schreef deelnemer het volgende:

[..]

De overheid is er niet om spullen te leveren maar om te reguleren. Dat gaat vooral om het reguleren van macht en mogelijkheden.
Toch levert de overheid erg veel. De staat is de grootste monopolist die je maar kunt bedenken.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_131770165
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 05:00 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Toch levert de overheid erg veel. De staat is de grootste monopolist die je maar kunt bedenken.
Wat levert de overheid tegenwoordig zoal?
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
  woensdag 2 oktober 2013 @ 10:09:09 #157
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_131770857
quote:
0s.gif Op maandag 30 september 2013 16:04 schreef MadScientist het volgende:

[..]

nou ja, in mijn ideale situatie heb je gewoon een 100% democratische onderneming, dus 1 werknemer 1 stem en geen rare aandelen-situatie waarmee uiteindelijk het management toch iha het meeste belang in handen heeft.
Een democratisering van de werkvloer lijkt mij ook de volgende stap in de vrijere samenleving. Tenslotte is het management zoef ook maar ingehuurd en de financiering ook maar gewoon een vorm van dienstverlening.
The view from nowhere.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 10:28:43 #158
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_131771301
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 09:35 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Wat levert de overheid tegenwoordig zoal?
Onderwijs en zorg om er maar twee te noemen. Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_131771337
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:28 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Onderwijs en zorg om er maar twee te noemen. Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
Niet echt sectoren die zich lenen voor het marktmodel, maar daar zal jij ongetwijfeld anders over denken.
Op maandag 3 februari 2014 08:10 schreef Enchanter het volgende:[/b]
In discussie gaan met Koos Vogels :') , een grotere mongool is er niet :r
pi_131771867
Vind dat juist wel sectoren die zich lenen voor het marktmodel.

Zorg laat dit juist ook zien op terreinen waar de overheid zich niet mee bemoeit, boobjobs zijn bijvoorbeeld nu ook te betalen door Barbi uit Den Haag en de kosten voor het laseren van ogen zijn nog maar een fractie van de prijs van een paar jaar geleden. Het is juist de overheid die schaarste creëert en dat begint helaas al bij de opleiding.

Dat overheid niet goed is voor het onderwijs bewijst de overheid al sinds de mamoetwet en sindsdien is elke aanpassing geen verbetering gebleken, maar we kunnen het altijd nog een keer proberen wellicht dat een iets linksere/rechtsere aanpak dit keer wel de oplossing brengt.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 10:55:14 #161
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_131771889
Nog een video van de anarcho-kapitalist David Friedman. In deze video wordt marktfalen uitgelegd en erkent dat het een valide argument is tegen een marktsamenleving.

Friedman stelt dat de overheid meer structurele tekortkomingen heeft:
- politici geen prikkels hebben om het lange termijn belangen na te streven en
- de pay-off voor kiezers die zich in de politieke thema's verdiepen onvoldoende, want je invloed is verwaarloosbaar.


Hij is eerlijk genoeg om zelf te duidelijk aan te geven dat hij aanname maakt die cruciaal is voor zijn hele denken over de kwestie (zie van 45:33 tot 46:30). De aanname is dat iedereen rationeel handelt naar zijn eigenbelang / voorkeur.

Dit verondersteld dat er geen basis is voor handelen op grond van het algemeen belang. Want ieder belang is een iemands idee van belang en er is geen objectiviteit die het mogelijk maakt daarbovenuit te stijgen. Dat is een cruciale aanname, want onder die aanname kan de overheid geen beleid voeren op grond van een objectief gefundeerd algemeen belang.

Zelf denk ik dat er voldoende objectiviteit mogelijk is. Het probleem dat ik heb met de politieke trend van de laatste decennia, is juist de stelselmatige ontkennen en ondermijnen van deze mogelijkheid. Volgens mij mikt men daarmee de baby met het badwater het raam uit. Want je wilt geen beslissingsbevoegdheden overdragen aan iemand die deze alleen gebruikt om zijn eigen voordeel of voorkeur na te streven. Juist het vermogen in termen van het algemeen belang te denken en handelen is essentieel voor een bestuurder.

Zonder dergelijke bestuurders moet je een systeem ontwerpen dat volautomatisch garandeert dat de samenleving niet ontspoort. Het idee dat de markt dat is, wordt weerlegt door het probleem van marktfalen. En het idee dat je zo'n systeem kunt ontwerpen is zelf niets anders dan de overtuiging dat objectiviteit mogelijk is, en het implementeren van dat systeem is zelf niets anders dan handelen in temen van het algemeen belang.

Ziedaar de spagaat in de hele redenering van David Friedman. De prijs voor de aanname die hij maakt, is dat iedereen wordt wijsgemaakt dat we niet meer kunnen dan onze subjectieve voorkeuren najagen, zonder enige hoop dat deze voorkeuren meer zijn dan een gedachtespinsel. Het hoogst haalbare is een beetje klauwen naar je eigen voordeel en je buikje volvreten. Alleen domme mensen geloven dat ze tot meer in staat zijn dan een geit, een varken of een aap.

tl;dr:

Anarcho-kapitalisme verwerpt de mogelijkheid van objectiviteit en gaat uit van rationaliteit.
Maar rationaliteit veronderstelt objectiviteit.
--> Anarcho-kapitalisme is inconsistent

[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 02-10-2013 11:39:48 ]
The view from nowhere.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 11:49:32 #162
177053 Klopkoek
Regressief links
pi_131773212
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:28 schreef Paper_Tiger het volgende:

[..]

Onderwijs en zorg om er maar twee te noemen. Verzekeringen tegen arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.
Dan krijg je averechtse selectie
Deuger & Gutmensch
"Conservatism consists of exactly one proposition, to wit: There must be in-groups whom the law protects but does not bind, alongside out-groups whom the law binds but does not protect."
  woensdag 2 oktober 2013 @ 12:14:44 #163
379943 Paper_Tiger
Neem verantwoordelijkheid
pi_131773836
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:30 schreef KoosVogels het volgende:

[..]

Niet echt sectoren die zich lenen voor het marktmodel, maar daar zal jij ongetwijfeld anders over denken.
Heel anders.
a man convinced against his will is of the same opinion still
pi_131774165
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 22:15 schreef Pokkelmans het volgende:

[..]

Waar aanvankelijk nog moeite werd gedaan om jou daadwerkelijk concepten uit te leggen, krijg jij het keer op keer weer voor elkaar om te laten merken dat je niets van de materie af weet, niets van het libertariseme, en kennelijk niet in staat bent om iets te leren van de uitleg van je discussiepartners.
Ik snap het wel... Maar jij wilt het niet snappen waar je de fout ingaat

quote:
En vervolgens maar klagen dat je genegeerd wordt :')
Op het punt van criminaliteitsbestrijding in hun ideale samenleving zeggen libertariërs dat zij het alternatief weten, maar dan komen ze met een onrealistisch verhaal, een ontwijkend verhaal of geven helemaal geen antwoord.
Dat is niets klagen over mijn persoon negeren. Dat is kritiek op het dogmatisme van libertariërs.

quote:
Kritiek is leuk, dat houdt een discussie vermakelijk. Maar, en dan geloof ik je maar op je blauwe ogen dat je niet aan het trollen bent, kijk dan even naar die iets meer capabele criticasters hoe je dat op een juiste manier doet.
Jij kunt mijn kritiek ook niet snappen, want dan stort je geloof in.
Vandaar dus.
pi_131774602
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:55 schreef deelnemer het volgende:
Dit verondersteld dat er geen basis is voor handelen op grond van het algemeen belang. Want ieder belang is een iemands idee van belang en er is geen objectiviteit die het mogelijk maakt daarbovenuit te stijgen. Dat is een cruciale aanname, want onder die aanname kan de overheid geen beleid voeren op grond van een objectief gefundeerd algemeen belang.
Wat is volgens jou de beste manier om het objectief gefundeerd algemeen belang te meten?

quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:55 schreef deelnemer het volgende:
Want je wilt geen beslissingsbevoegdheden overdragen aan iemand die deze alleen gebruikt om zijn eigen voordeel of voorkeur na te streven.
Hoe wil je dit voorkomen? Mede gezien het punt dat Friedman maakt: - de pay-off voor kiezers die zich in de politieke thema's verdiepen onvoldoende, want je invloed is verwaarloosbaar.

quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:55 schreef deelnemer het volgende:
Ziedaar de spagaat in de hele redenering van David Friedman. De prijs voor de aanname die hij maakt, is dat iedereen wordt wijsgemaakt dat we niet meer kunnen dan onze subjectieve voorkeuren najagen, zonder enige hoop dat deze voorkeuren meer zijn dan een gedachtespinsel.
Wat zou een voorkeur meer kunnen zijn dan een gedachtespinsel? Dacht je aan hogere machten of iets dergelijks?

quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:55 schreef deelnemer het volgende:
Het hoogst haalbare is een beetje klauwen naar je eigen voordeel en je buikje volvreten.
Handelen uit eigenbelang is niet automatisch egoïstisch handelen. Bijna iedereen is erbij gebaat dat mensen om wie ze geven ook gelukkig zijn.

quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:55 schreef deelnemer het volgende:

Anarcho-kapitalisme verwerpt de mogelijkheid van objectiviteit en gaat uit van rationaliteit.
Maar rationaliteit veronderstelt objectiviteit.
Wat is precies het verschil tussen objectiviteit en rationaliteit?
pi_131775488
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:54 schreef Chewie het volgende:

Dat overheid niet goed is voor het onderwijs bewijst de overheid al sinds de mamoetwet en sindsdien is elke aanpassing geen verbetering gebleken, maar we kunnen het altijd nog een keer proberen wellicht dat een iets linksere/rechtsere aanpak dit keer wel de oplossing brengt.
Is dat een feitelijke constatering of toch vooral een ideologische? Immers men roept dit al zo'n beetje sinds de geschreven geschiedenis begonnen is. De bewering dat het onderwijs nu echt zoveel minder is dan pakweg 50 jaar geleden is nogal omstreden zogezegd :).
pi_131775720
quote:
7s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:23 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Is dat een feitelijke constatering of toch vooral een ideologische? Immers men roept dit al zo'n beetje sinds de geschreven geschiedenis begonnen is. De bewering dat het onderwijs nu echt zoveel minder is dan pakweg 50 jaar geleden is nogal omstreden zogezegd :).
Een partij die nu niet echt op dezelfde ideologische lijn zit met mij heeft zich al verontschuldigt voor hun rol in het onderwijs, dat maakt het uiteraard nog niet feitelijk maar zegt wel genoeg. Niet dat dit excuus veel helpt aangezien de centralisering en standaardisering alleen maar verder is toegenomen. Onderwijs en zeker de afnemers er van zijn niet gebaat bij een standaardpakket.
pi_131776016
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:33 schreef Chewie het volgende:

[..]

Een partij die nu niet echt op dezelfde ideologische lijn zit met mij heeft zich al verontschuldigt voor hun rol in het onderwijs, dat maakt het uiteraard nog niet feitelijk maar zegt wel genoeg. Niet dat dit excuus veel helpt aangezien de centralisering en standaardisering alleen maar verder is toegenomen. Onderwijs en zeker de afnemers er van zijn niet gebaat bij een standaardpakket.
maar is de kwaliteit van het onderwijs ook daadwerkelijk flink afgenomen? Want dat suggereer je.

Volgens mij valt dat goed mee.
pi_131776149
quote:
2s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:45 schreef 99.999 het volgende:

[..]

maar is de kwaliteit van het onderwijs ook daadwerkelijk flink afgenomen? Want dat suggereer je.

Volgens mij valt dat goed mee.
Ik denk persoonlijk van wel, wellicht valt het wel mee maar dan is het natuurlijk wel bijzonder om overheidsingrijpen (zoals in de afgelopen decennia) toe te juichen, zo van het kost meer geld, mijn kind gaat naar een onderwijsfabriek waar de leraar hem/haar nog amper kent, als opvoeder heb je amper een keuze maar het schijnt niet veel slechter te gaan als voorheen dus laten we maar doorgaan op deze weg.
pi_131776188
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:50 schreef Chewie het volgende:

[..]

Ik denk persoonlijk van wel, wellicht valt het wel mee maar dan is het natuurlijk wel bijzonder om overheidsingrijpen (zoals in de afgelopen decennia) toe te juichen, zo van het kost meer geld, mijn kind gaat naar een onderwijsfabriek waar de leraar hem/haar nog amper kent, als opvoeder heb je amper een keuze maar het schijnt niet veel slechter te gaan als voorheen dus laten we maar doorgaan op deze weg.
Wellicht gaat het zelfs wel beter dan voorheen.
Nogmaals, het is ideologisch natuurlijk helemaal mooi om te zeiken op het onderwijs maar dat doet men al decennia/eeuwen en klopt het ook echt?
pi_131776189
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 12:16 schreef Pokkelmans het volgende:
Een contract is niet zo zeer een stok achter de deur, maar het op schrift stellen van hetgeen dat overeengekomen is. De meeste civiele geschillen komen voort uit een miscommunicatie tussen de twee partijen, of onvoorziene omstandigheden. Als je dan niet aan een derde kan laten zien, wat er concreet overeen gekomen is, is het vrijwel onmogelijk om dat achteraf te reconstrueren en dus recht te laten spreken.

En dat opbouwen van die reputatie, doe je toch door je aan je afspraken te houden? Maakt het dan uit of die afspraak op schrift is gesteld of slechts mondeling overeen is gekomen?
Het op schrift opstellen van een afspraak is niet meteen een contract. Je kunt best een afspraak maken, en opschrijven wat die behelst voor duidelijkheid, maar de implicatie dat er een straf staat op contractbreuk is niet inherent aan het opschrijven van het afgesprokene denk ik. Bij een 'gewone' afspraak is de consequentie een (vertrouwens)breuk in de persoonlijke relatie, en het schaden van iemands reputatie. Daar heb je niet per se een rechtssysteem voor nodig denk ik. Immers, als je vrienden bent met iemand gaat daar ook vertrouwen van uit, en dat kan ook geschaad worden. Maar een vriendschapsband per contract vastleggen is een absurditeit, aangezien je die vertrouwensband dan ontdoet van zijn waarde.

Ik vraag me ook wel af wat de libertarische positie tov van het huwelijk dan eigenlijk. Nu trouw je 'voor de staat', maar als er geen staat is werkt dit anders denk ik. Is trouwen dan ook een contract dat je tekent bij een LEA? Of is dat een persoonlijke aangelegenheid?

quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 12:46 schreef Wegenbouwer het volgende:
[..]

Hoe wil je dit voorkomen? Mede gezien het punt dat Friedman maakt: - de pay-off voor kiezers die zich in de politieke thema's verdiepen onvoldoende, want je invloed is verwaarloosbaar.
Is je invloed als enkele consument niet ook verwaarloosbaar?
"As soon as the land of any country has all become private property, the landlords, like all other men, love to reap where they never sowed, and demand a rent even for its natural produce."
Das Kapital, Karl Marx Wealth of Nations, Adam Smith
pi_131776237
quote:
2s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:51 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Wellicht gaat het zelfs wel beter dan voorheen.
Nogmaals, het is ideologisch natuurlijk helemaal mooi om te zeiken op het onderwijs maar dat doet men al decennia/eeuwen en klopt het ook echt?
Dat de scholen fabrieken zijn geworden, dat het meer geld kost en dat het niet aantoonbaar beter is geworden dat klopt ook echt. Daar is weinig ideologisch aan.
pi_131776313
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:51 schreef MadScientist het volgende:
Is je invloed als enkele consument niet ook verwaarloosbaar?
Nee, want je krijgt wat je koopt. Bij een stem krijg je niet waar je op stemt (of je moet tot de meerderheid behoren, maar die had zonder jouw stem ook wel gewonnen).
pi_131776316
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:54 schreef Chewie het volgende:

[..]

Dat de scholen fabrieken zijn geworden, dat het meer geld kost en dat het niet aantoonbaar beter is geworden dat klopt ook echt. Daar is weinig ideologisch aan.
Van al vijftig jaar er alleen maar op achteruit gegaan naar niet aantoonbaar beter is nogal een stap ;). En zelfs daaropver durf ik te twijfelen, volgens mij is het onderwijs over de hele lijn nu een stuk beter dan in de jaren '60.
pi_131776330
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 13:57 schreef Wegenbouwer het volgende:

[..]

Nee, want je krijgt wat je koopt. Bij een stem krijg je niet waar je op stemt (of je moet tot de meerderheid behoren, maar die had zonder jou stem ook wel gewonnen).
Je hebt als individuele consument net zoveel invloed op de markt (of wellicht zelfs minder) dan als individuele stemmer op het democratische beleid.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')