Oh sorry! Nee, dat kan ik niet.quote:Op donderdag 26 september 2013 20:05 schreef Pietverdriet het volgende:
Krakje, kan je de op erin zetten?
AAAhhh! Bedankt, jij weet ook altijd wat ik nodig heb he!quote:Op donderdag 26 september 2013 20:32 schreef Pietverdriet het volgende:
* Pietverdriet likt krakjes oor
Echt niet?quote:Op donderdag 26 september 2013 20:32 schreef MaximusTG het volgende:
Klik nog een keer in oude topic op open nieuw deel. Kopieer alles in het vak. Open niet nog een nieuw deel.
Ga naar dit topic. Edit je OP en selecteer alles. Plak de tekst uit vorige topic erin.
Nu klopt het nl. nog steeds niet.
De pectine zit toch vooral in de klokhuizen? (herinnert zich vaag iets van steencellen en biologieles)quote:Op donderdag 26 september 2013 19:57 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Nu is de tijd om jam te maken van bramen en andere bessen die niet veel pectine bevatten. Mijn ervaring is dat je er dan heel goed wat valappels bij kan doen. Die bevatten pectine en de smaak is neutraal.
Ja, in schillen en klokhuizen denk ik. Ik snijd appels in stukjes en kook alles mee, ik wrijf het toch door een zeef.quote:Op donderdag 26 september 2013 20:48 schreef Gwywen het volgende:
[..]
De pectine zit toch vooral in de klokhuizen? (herinnert zich vaag iets van steencellen en biologieles)
Bramen vind ik hier nog genoeg, laatst kwam m'n dochter met zo'n grote zak thuis dat ik een bramentaart heb kunnen maken.
Nee, er mist toch nog steeds een stuk tekst vooraan, en de banner...quote:
Volgens mij heb ik het al gedaan zoals je zei.quote:Op donderdag 26 september 2013 21:04 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Nee, er mist toch nog steeds een stuk tekst vooraan, en de banner...
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 | [img]http://i.fokzine.net/p/0s.gif[/img] [b]Op [url=http://forum.fok.nl/topic/2009107/1/50#130127190]vrijdag 16 augustus 2013 12:43[/url] schreef [url=http://forum.fok.nl/user/profile/45206]Pietverdriet[/url] het volgende:[/b] [ [url=http://i.imgur.com/dp8SL.jpg]afbeelding[/url] ]Hier verder dus, deel 37 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! http://forum.fok.nl/topicchain/1253 Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen Innovatief en vernieuwend sinds 2004 De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken. |
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 | [img=640,180]http://i.imgur.com/dp8SL.jpg[/img]Hier verder dus, deel 37 alweer van dit topic, waar ijdele ijsbeer piet culinaire vragen beantwoordt, maar waar ook anderen welkom zijn raad te geven. Vorige delen teruglezen? Klik op de topictitel. Of op deze link! http://forum.fok.nl/topicchain/1253 Nieuwe Ronde, nieuwe adviezen Innovatief en vernieuwend sinds 2004 De reden waarom ik deze reeks opende en blijf bedrijven is niet alleen de meerdere eer en glorie, en streling van mijn enorme ego, maar vooral wil ik er voor zorgen dat er beter gegeten en gekookt wordt. Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken. |
quote:Op vrijdag 27 september 2013 01:21 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, ook niet, dat is een quote..
Dit dus:
[ code verwijderd ]
Yepquote:Op vrijdag 27 september 2013 17:37 schreef NutKees het volgende:
Dankjewel Piet! De eters morgen zijn vrij kieskeurig dus ik ben erg content met je advies. Morgen naar de Hema, wit koud zetten rood laten ademen als ik het goed begrijp?
Ohh wat erg. Paard en bekquote:Op vrijdag 27 september 2013 20:57 schreef Lucky_Strike het volgende:
Ik kreeg vorige week een fles rode Argentijnse Malbec van een Argentijnse vriend. Tijdens het drinken zagen we Hema B.V. op het label staan
Dat bedoel ik niet De malbec was erg goed. Hij smaakte naar meer dus ook wel makkelijk dat ik er alleen even voor naar de Hema hoef. Wel toevallig alleen.quote:
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?quote:Op zaterdag 28 september 2013 17:20 schreef stavromulabeta het volgende:
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets mee Ik zou deze eventueel wel kunnen maken, maar mijn voorraadkast staat al bomvol met genoeg chutney en relishes voor de komende jaren.
Heb jij enig idee wat ik nog meer met die tomaten zou kunnen doen?
[ afbeelding ]
Hmmm, dat is natuurlijk wel een erg voor de hand liggende optie... Maar why notquote:Op zaterdag 28 september 2013 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?
Rijpe banaan of appel erbij leggen helpt ook met het rijpen.quote:Op zaterdag 28 september 2013 17:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de zon leggen en rijpen, dan zo eten of soep van maken?
Etheenrijping is smakeloosquote:Op zaterdag 28 september 2013 21:31 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Rijpe banaan of appel erbij leggen helpt ook met het rijpen.
Fried green tomatoes!quote:Op zaterdag 28 september 2013 17:20 schreef stavromulabeta het volgende:
Net een kleine 4 kg groene en gele tomaten op de markt gekocht voor 1 euro. Daar moet ik nou dus iets mee
Ik koop al vele jaren meestal daar. Vooral in de categorie 5-10 euro vind ik ze erg lekkere wijnen hebben.quote:Op vrijdag 27 september 2013 21:04 schreef Pietverdriet het volgende:
Hema heeft al decennia zeer, zeer goede wijninkopers
Klein beetje suiker toevoegen, versterkt de smaak van de tomaten..quote:Op zondag 29 september 2013 14:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente.
Hoe smaakt het?quote:Op zondag 29 september 2013 14:27 schreef emmyemmy het volgende:
Ik ben bolognesesaus voor de lasagne van vanavond aan het maken. Ik ben alleen de gezeefde tomaten vergeten, heb het maar vervangen door met water verdunde tomatenpuree. Komt dit nog goed? Verder heb ik er rundergehakt, gepelde stukjes tomaten, kruiden, laurierblad, verse basilicum en een fijngesneden ansjovisje in gedaan. En wat groente.
Er staat op het pakje dat het niet hoeft, maar ik leg de bladen toch meestal heel eventjes in heet water - dat vind ik uiteindelijk voor een lekkerder resultaat geven, zeker als de saus wat droger is.quote:Op zondag 29 september 2013 15:14 schreef emmyemmy het volgende:
Eerste keer dat ik lasagne maak, dus een beetje zenuwachtig aangezien ik er een hekel aan heb om mijn vriend teleur te stellen (hij heeft nog nooit lasagne gegeten)
Ach, het smaakt goed, beetje flauw nog maar ik laat het lekker lang trekken en wat kruiden, zout en suiker helpen al heel wat! Ik gebruik gewoon lasagnebladen uit een pakje, moet je die eigenlijk voorkoken?
Altijd met saus beginnen. De rest moet je lekker zelf weten. Al eindig ik altijd met bechamelsaus en dan kaas.quote:Op zondag 29 september 2013 15:55 schreef emmyemmy het volgende:
Ik heb dus uit onwetendheid die ribbelige ondingen gekocht wat is de volgorgde? lasagnebladen, bechamel, saus, kaas? Begin je helemaal onderaan met de pasta of de saus?
Dit dus, en het lekkerste vind ik een mooie bechamelquote:Op zondag 29 september 2013 16:01 schreef Dinus het volgende:
"Begin en eindig altijd met een laagje saus"
Ja, natuurlijkquote:Op maandag 30 september 2013 21:08 schreef krakkemieke het volgende:
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken?
Die lijkt me erg lekker, maar Kamper heeft het erover dat de vulling gemengd wordt het eiquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 14:18 schreef MaximusTG het volgende:
Dit lijkt er wel op:
http://www.chow.com/recip(...)ith-bacon-sage-sauce
Jaa, dat is hem. Lijkt me heerlijk. En makkelijk te maken.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 14:18 schreef MaximusTG het volgende:
Dit lijkt er wel op:
http://www.chow.com/recip(...)ith-bacon-sage-sauce
Klopt, maar ik zei ook dat er nog een dooier in het midden van het rondje kwam.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 14:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Die lijkt me erg lekker, maar Kamper heeft het erover dat de vulling gemengd wordt het ei
Ik vind het niet in mijn banketbakkersboek, en ben er inmiddels achter dat het Belgisch is van oorsprong, Fransen bedoelen met een bresilienne iets geheel anders.quote:Op maandag 30 september 2013 21:08 schreef krakkemieke het volgende:
Piet, ik wilde krokant kopen, dat spul met hazelnoot en caramel wat je vroegah op de rand van een taart deed. Ik kan het nergens meer vinden. Kan ik dat zelf maken?
Borstplaatquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 07:05 schreef Soulagement het volgende:
Piet, zou je in dat boek eens kunnen kijken naar een recept voor borstplaat? Het is er weer bijna de tijd voor!
Ah, simpel! Had ooit eens een filmpje gezien van Cees Holtkamp en dat was niet zo simpel, maar de borstplaat van de banketbakker is wel het lekkerst. Even experimenteren dus. Dank iig!quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:09 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Borstplaat
Meng 4 delen suiker op 1 deel room of water
breng aan de kook, en laat het een paar minuten koken. Als een druppel ervan in koud water hard wordt is het goed.
Haal het van het vuur
Men je smaakstof er door en stort het in ingevette vormpjes.
Zal ik je een geheimpje verklappen, de meeste bakkers kopen het gewoon in bij de groothandel.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:14 schreef Soulagement het volgende:
[..]
Ah, simpel! Had ooit eens een filmpje gezien van Cees Holtkamp en dat was niet zo simpel, maar de borstplaat van de banketbakker is wel het lekkerst. Even experimenteren dus. Dank iig!
Dat ik daar zelf niet aan heb gedacht, dat doen ze natuurlijk ook met chocolade. Ik ga daar eens kijkenquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zal ik je een geheimpje verklappen, de meeste bakkers kopen het gewoon in bij de groothandel.
Nee, geen idee, ik hou niet van spekkoek, dus weet ook niet wat een goed recept is.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:24 schreef Goddelijker het volgende:
Leuk topic!
Lurk hier wel eens mee.
Maar weet je een receot voor spekkoek? Want er zijn er zoveel te vinden!
Toch bedankt!quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:28 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, geen idee, ik hou niet van spekkoek, dus weet ook niet wat een goed recept is.
In het CUL / Het grote Baktopic (koekjes,cakes, muffins en meer) #12 zit meer bakexpertise
Proevenquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:51 schreef Gwywen het volgende:
Hallo Piet, weet jij of er een simpele manier is waarop ik kan weten of je van (Franse) kaas de korst wel of niet kunt eten?
Haha, echt!quote:
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijnquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:56 schreef Gwywen het volgende:
[..]
Haha, echt!
Ik dacht dat je van sommige kaasjes de schimmels van de korst beter niet binnen kon krijgen.
zo ver komt het hier nooit. Voor die tijd zijn ze allang opquote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn
Zal eens nadenken.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 18:26 schreef regnavetto het volgende:
Hi piet
Nog iets aparts met andijvie misschien?
Als ik zo vrij mag zijn: blancheren en lauwwarm eten met olijfolie, zout peper en citroensap.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 18:26 schreef regnavetto het volgende:
Hi piet
Nog iets aparts met andijvie misschien?
Of van plastic.quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 17:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, das alleen zo als ze bedorven zijn
Plastic schimmels?quote:
Bedankt!quote:Op dinsdag 1 oktober 2013 15:01 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vind het niet in mijn banketbakkersboek, en ben er inmiddels achter dat het Belgisch is van oorsprong, Fransen bedoelen met een bresilienne iets geheel anders.
Goed, hazelnootkrokant, ik heb er alleen online wat recepten voor gevonden.
Je maakt met 100 suiker een caramel, waar je de geschilde hazelnoten in carameliseerd, waarna je ze af laat koelen. Daarna in de keukenmachine even kort malen.
Anderen spreken van grof gemalen hazelnoten die ze zo behandelen. Heb dit niet zelf uitgeprobeerd.
Ga er eens mee experimenteren. Hazelnoten worden snel ranzig trouwens, dus niet te lang bewaren.
Je moet ze dan wel ff koken om de bruine schilletje te verwijderenquote:Op woensdag 2 oktober 2013 18:34 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Bedankt!
Ik heb hazelnoten geraapt, volgens mij moet je ze gewoon pas doppen als je ze gebruikt.
Of roosteren. Of gewoon peuteren. Ik zie wel.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 19:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je moet ze dan wel ff koken om de bruine schilletje te verwijderen
Was super! Bedankt. Hagelkaas, ik heb nog wat over, ga morgen jouw versie eens proberen.quote:Op woensdag 2 oktober 2013 01:58 schreef SiGNe het volgende:
Gebakken andijvie?
Ingrediënten voor 4 personen:
6 ansjovisfilets
3 eetlepels olijfolie
4 teentjes knoflook, fijngesneden
1 kg andijvie, in reepjes van 2 cm
20 basilicumblaadjes
zout, versgemalen peper
6 gedroogde pomodoritomaten, in blokjes
Bereiding:
De ansjovisfilets in een kom met een houten lepel fijnwrijven.
De olie verhitten en de knoflooksnippers en de ansjovis hierin ± 3 minuten bakken. De andijviereepjes en de basilicum toevoegen en ± 4 minuten roerbakken tot de groente geslonken is. Met zout en peper op smaak brengen en voor serveren de tomaat erdoor roeren.
Heb je een geniaal recept voor paddestoelenrisotto?quote:Op donderdag 3 oktober 2013 11:13 schreef minilot het volgende:
Net terug van de Sligro:
[ afbeelding ]
Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart..
Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept?
Haha die wikipedia. Het is geen rijst en het is ook niet wildquote:Op donderdag 3 oktober 2013 11:13 schreef minilot het volgende:
Net terug van de Sligro:
[ afbeelding ]
Voor het eerst eens wilde rijst gekocht. Nooit gegeten, nooit klaargemaakt. Wel een beetje duur, maar ben er erg benieuwd naar. Wat een prachtige korrel, zo lang en slank en heel erg zwart..
Ik ben al wat aan het voorkoken voor vanavond door de paddestoelenrisotto, maar heeft Piet of iemand anders wellicht nog een geniaal recept?
Eh, nee, de groente zitten al in de pan en terwijl je deze garen bewerk je de paddestoelen.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 12:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
Het toevoegen bij de groente en het hakken van de paddenstoelen moet andersom neem ik aan?
*bookmarked
Dat klopt, maar Wikipedia kan er natuurlijk ook niks aan doen dat dat spul gewoon verkocht wordt en bekend staat als 'wilde rijst' / 'wild rice'.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:01 schreef habitue het volgende:
[..]
Haha die wikipedia. Het is geen rijst en het is ook niet wild
Dan zal het wel aan mij en mijn verkouden hoofd liggenquote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Eh, nee, de groente zitten al in de pan en terwijl je deze garen bewerk je de paddestoelen.
quote:Voeg de gewelde paddestoelen erbij, knijp ze goed uit en zorg ervoor dat er geen zand inzit (spoelen onder de kraan eventueel)
Hak de paddestoelen klein, en doe het bij de groente met de rest van de melk.
Boter maakt alles lekkerder natuurlijkquote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:13 schreef minilot het volgende:
Ik maak het ook wel ongeveer zoals hierboven omschreven, al heb ik nog nooit melk in risotto gestopt en gooi ik in de herfst naast gedroogde paddestoelen vaak ook een handje verse, gebakken paddestoelen in de risotto.
En, heel belangrijk: als de risotto (welk recept dan ook) helemaal klaar is roer ik er nog een flinke kluit roomboter door, dan deksel op de pan, vuur uit en een minuut of tien laten rusten. Dog één keer doorroeren en serveren.
Vergeet de melk en de sherry nietquote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:18 schreef minilot het volgende:
O, en bij mij duurt het wat langer dan vijftien minuten voordat alle bouillion is opgenomen, ook omdat ik op 300 gram rijst wel meer dan 1,1 liter bouillon gebruik.
Maar ik wil ook echt geen risotto waar je dit mee kan doen:
[ afbeelding ]
Ik blief mijn risotto zo:
[ afbeelding ]
Da's maar 100 ml melk, wat me er sowieso niet zo lekker in lijkt, en ja: sherry of witte wijn gaat er altijd wel in (afhankelijk van de rest van de ingrediënten).quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:21 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vergeet de melk en de sherry niet
Afgezien van lekker (en inderdaad ): dat met het deksel op de pan van het vuur af laten rusten met wat boter erbij is ook een laatste stap die ik wel ken van traditionele Italiaanse risottobereidingen. Het wordt er heel fijn smeuïg van.quote:Op donderdag 3 oktober 2013 13:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Boter maakt alles lekkerder natuurlijk
quote:Op donderdag 3 oktober 2013 11:21 schreef Lonaa het volgende:
[..]
Heb je een geniaal recept voor paddestoelenrisotto?
Nog meer vroegah hoefde het niet geteeld te worden, was het nog echt wild..quote:Op donderdag 3 oktober 2013 19:59 schreef krakkemieke het volgende:
Mooi dat wilde rijst geteeld wordt nu. Vroegah kon je het niet met goed fatsoen eten.....
Ja, heb ikquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 02:18 schreef maulibu het volgende:
Piet heb je een goed recept voor brioche? Het internet staat vol met recepten waarmee de broodjes binnen 2 uur op tafel staan maar ik weet zeker dat dat huisvrouwen-methoden zijn. Een nacht in de koelkast is volgens mij de standaard (voorafgaand door meerdere rijsprocessen).
Ja, dat is lekkerder, vind ik, tomatensaus kan hetzelfde blijvenquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 13:17 schreef Kamper86 het volgende:
Lasagne met zelfgemaakt deeg. Is het echt lekkerder? En ik wil ook zelf tomatenssaus maken, Moet het dan iets dikker of juist wat dunner zijn?
Sinds ik weet hoe ik bechamel moet maken, eet ik het niet meer zonder. Als aparte laag met brocoli of courgette. En soms met wat geitenkaas er door heen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 13:20 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, dat is lekkerder, vind ik, tomatensaus kan hetzelfde blijven
Maak je ook een bechamel? Of alleen maar tomatensaus?
Dat had je nou niet hoeven doen Tink!quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:58 schreef Tink89 het volgende:
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me?
Het lijkt mij niet zo'n goed idee, aangezien er bij 60 man snel 20 zullen zijn die brood soppen in pindasaus helemaal niet aanspreekt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:58 schreef Tink89 het volgende:
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me?
Dat, en ik vind het geen 'maaltijd' of komen er ook nog andere gerechten bij?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 16:05 schreef Weltschmerz het volgende:
Het lijkt mij niet zo'n goed idee, aangezien er bij 60 man snel 20 zullen zijn die brood soppen in pindasaus helemaal niet aanspreekt.
Niet.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:56 schreef Calico het volgende:
Het is weer tijd om stoofvlees te maken. Hierbij gooi ik er zo'n halve liter rode wijn bij.
Nu krijg ik binnenkort iemand te eten die compleet anti-alcohol is. Waarmee kan ik de rode wijn qua smaak en werking (mals maken vlees) vervangen?
De vraag stel ik trouwens ook ivm andere gerechten waar wijn in voorkomt.
Dit dusquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 16:05 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Het lijkt mij niet zo'n goed idee, aangezien er bij 60 man snel 20 zullen zijn die brood soppen in pindasaus helemaal niet aanspreekt.
Extra info: die persoon is een alcoholist die nog onder behandeling staat.quote:
Ah, okay.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:13 schreef Calico het volgende:
[..]
Extra info: die persoon is een alcoholist die nog onder behandeling staat.
Ik hoop dat je dan een ander antwoord hebt.
Wow, wat empathisch.quote:
Azijn bevat ook alcohol, citrus smaakt nietquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:22 schreef Calico het volgende:
[..]
Wow, wat empathisch.
En wat een inzicht in koken ook. Want water breekt de enzymen in vlees net zo af als bijvoorbeeld wijn?
Ik snap nu precies waarom je dit topic hebt.
Kijk, daar heb ik meer aan. Merci.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Azijn bevat ook alcohol, citrus smaakt niet
Er worden sowieso geen enzymen afgebroken, maar bindweefsel, en dat doet de temperatuur van het stoven veel beter dan het zuur van de wijn
Waarom is het eigenlijk juist tijd voor stoofpot als je een voormalig alcoholist op bezoek krijgt en je niet weet hoe je zoiets zonder wijn moet maken?quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:22 schreef Calico het volgende:
[..]
Wow, wat empathisch.
En wat een inzicht in koken ook. Want water breekt de enzymen in vlees net zo af als bijvoorbeeld wijn?
Ik snap nu precies waarom je dit topic hebt.
Dat is dus niet zo, er blijft verbazingwekkend veel achter schijnt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:40 schreef Soury het volgende:
Er blijft toch niks over van alcohol met koken?
Oh ok, dacht dat het verdampt, zeker in een stoofpot wat uren staat te pruttelen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat is dus niet zo, er blijft verbazingwekkend veel achter schijnt.
Maar goed, in brood zit ook restalcohol, in zeer rijp fruit, in azijn, in kefir,
Dat dacht ik ook, maar ben van een betere beleerd, meer dan je zou verwachten verdampt nietquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:46 schreef Soury het volgende:
[..]
Oh ok, dacht dat het verdampt, zeker in een stoofpot wat uren staat te pruttelen.
Wel lekker
Toen het nog niet geteeld werd, werd het commercieel afgepakt van de Indianen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 00:50 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Nog meer vroegah hoefde het niet geteeld te worden, was het nog echt wild..
't zou beter getemde rijst kunnen heten
Gaat lineair, in het begin verdampt de meeste alcohol, vooral als je distilaten van 40% of meer gebruikt.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat dacht ik ook, maar ben van een betere beleerd, meer dan je zou verwachten verdampt niet
Bij zo'n aantal kan je zelf koken maar je kan ook voor het gemak kiezen en een doos sateetjes bij de groothandel te halen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:58 schreef Tink89 het volgende:
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me?
Wij hadden sateetjes van de aldi Verder wat extra satesaus erbij, en stokbrood, huzaren of vleessalade een optie? En dan heb je al wel genoeg lijkt mequote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:58 schreef Tink89 het volgende:
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me?
Is dat echt een maaltijd? Satésaus met brood? Ik wist niet dat mensen dat echt deden, dacht dat dat alleen in reclames gebeurde.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:58 schreef Tink89 het volgende:
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me?
Als ik met mijn studievereniging voor de filmavonden kook (60-80 man) kiezen we meestal voor een stevige maaltijdsoep. Eindeloos veel variaties, 1 grote pan, gezond en het vult goed. Samen met Turkse broden, kruidenboter, hummus, brie, en een simpele salade en je bent er.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:58 schreef Tink89 het volgende:
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me?
Het is enkel voor extra bij de hapjes die sowieso de hele middag en avond rondgaan... Mensen hebben dus al aardig hun buik vol, maar wil ze ook niet alleen maar hapjes voorzetten.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 17:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit dus
60 man eten?
Maak grote schalen met tapas.
Ik mag zelf geen room, boter of welke vorm van zuivel dan ook, dat scheelt. Hoe maak je voor zestig man soep? Alleen al een pan vinden die groot genoeg is en op mijn inductieplaat kan, is al een uitdaging. Tips zijn welkomquote:Op vrijdag 4 oktober 2013 21:55 schreef probeer het volgende:
[..]
Als ik met mijn studievereniging voor de filmavonden kook (60-80 man) kiezen we meestal voor een stevige maaltijdsoep. Eindeloos veel variaties, 1 grote pan, gezond en het vult goed. Samen met Turkse broden, kruidenboter, hummus, brie, en een simpele salade en je bent er.
Mijn persoonlijke favoriet is pittige pompoen met oa zoete aardappel, ui, paprika, wortel, pepertje, kokosmelk. Maar pompoen is duur nu, dus misschien iets met courgette, spinazie .. Let wel altijd op de room, want er zijn altijd mensen die daar niet tegen kunnen / veganisten.
Mijn lieve vriendin RobinOok heeft een mooi recept daarvoorquote:Op zaterdag 5 oktober 2013 10:48 schreef ..-._---_-.- het volgende:
Ik heb een mooie geitenbout en ben op zoek naar een goed recept voor saté kambing. Ik had gehoopt bij Beb Vuyk iets te vinden maar tot mijn verbazing kan ik voor geitenvlees niets vinden.
Ik kom dan wel uit een indisch nest, maar ken de keuken nauwelijksquote:
Of je maakt sate en daarbij een grote pan nasi zonder vlees. Zo deden wij het bij verjaardagen.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 15:58 schreef Tink89 het volgende:
Ik zoek een recept om een megahoeveelheid (lees: minimaal 60 personen) eten voor een feestje te maken. Mijn idee was om een grote pan satesaus te maken met daarbij lekker brood om te soppen. Zou dat een beetje te doen zijn en heeft er dan iemand een receptje voor me?
Jammer, maar fijn dat het lekker is.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 20:51 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb het project van vorig jaar geproefd: Natte walnoten, cognac en bruine suiker. Lekker, maar ik proef geen walnoten.
Hoeveel pitjes heb je? Is het de bedoeling dat mensen allemaal tegelijk kunnen eten? Ik heb van die enorme pannen waar ik de spaghetti in kook, denk dat je met 2 pannen dan al een behoorlijke portie soep kunt serveren.quote:Op vrijdag 4 oktober 2013 22:24 schreef Tink89 het volgende:
[..]
Het is enkel voor extra bij de hapjes die sowieso de hele middag en avond rondgaan... Mensen hebben dus al aardig hun buik vol, maar wil ze ook niet alleen maar hapjes voorzetten.
Voor 60 man tapas? Da's 450 stuks, denk ik ongeveer. Dat valt nou niet echt onder makkelijk eten wat mij betreft. Bovendien zie ik dat niet echt als aanvulling op de hapjes, dan kan ik net zo goed nog meer hapjes serveren.
[..]
Ik mag zelf geen room, boter of welke vorm van zuivel dan ook, dat scheelt. Hoe maak je voor zestig man soep? Alleen al een pan vinden die groot genoeg is en op mijn inductieplaat kan, is al een uitdaging. Tips zijn welkom
Overigens bedoel ik met vlees inderdaad, zoals je ook een broodje kipsate bij de gemiddelde snackbar kunt krijgen.
Ben na overleg met een vriendin aan het bedenken of heel veel broodjes in verschillende varianten met schalen vleesbeleg en kaas niet makkelijker is... Kan ik eventueel aanvullen met schalen komkommer, tomaat, ei en sla, zodat mensen zelf een broodje kunnen samenstellen. Voor de kindjes kan er een knakworstje op. Beter plan?
Komijnzaad of kummelzaad, smaakt anders, maar ook lekker bij aardappelsquote:Op zondag 6 oktober 2013 15:17 schreef Ferdii het volgende:
Ziet er goed uit heb alleen geen karwij zaad in huis
Is dat te vervangen door iets?
Ik vind het fijn dat je meedenkt, maar voor 60 mensen rijst koken... Ik zie echt niet hoe ik dat ga doen.quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 20:39 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Of je maakt sate en daarbij een grote pan nasi zonder vlees. Zo deden wij het bij verjaardagen.
4 pitjes, waarvan 2 kleintjes. En idealiter kan iedereen iig binnen een half uur ofzo een portie eten op z'n bord hebben ja. Die enorme pannen, kunnen die dan ook op een inductieplaat? En als ik die pannen moet aanschaffen, kan ik misschien beter gewoon een cateraar bellen...quote:Op zaterdag 5 oktober 2013 21:28 schreef Myraela het volgende:
[..]
Hoeveel pitjes heb je? Is het de bedoeling dat mensen allemaal tegelijk kunnen eten? Ik heb van die enorme pannen waar ik de spaghetti in kook, denk dat je met 2 pannen dan al een behoorlijke portie soep kunt serveren.
Schalen met broodjes en beleg zijn ook altijd prima.
Gewoon paar dozen diepvriessate halen bij de groothandel en die in satesaus warm koken, stokbrood en wat salade erbij.. simpel, snel klaar en lekkerquote:Op zondag 6 oktober 2013 18:24 schreef Tink89 het volgende:
[..]
Ik vind het fijn dat je meedenkt, maar voor 60 mensen rijst koken... Ik zie echt niet hoe ik dat ga doen.
[..]
4 pitjes, waarvan 2 kleintjes. En idealiter kan iedereen iig binnen een half uur ofzo een portie eten op z'n bord hebben ja. Die enorme pannen, kunnen die dan ook op een inductieplaat? En als ik die pannen moet aanschaffen, kan ik misschien beter gewoon een cateraar bellen...
Wat een gedoe, voor zoveel mensen eten. Als het straks lekker is, ben ik er wel extra blij mee
Waarom zoet? Maak een mooie kaasplank?quote:Op zondag 6 oktober 2013 19:25 schreef Hagelkaas het volgende:
Voor mijn verjaardag geef ik elk jaar een diner. Ik serveer altijd een dessert maar ben daar eigenlijk niet echt bedreven in; ik ken weinig lekkere desserts en maak ze niet vaak. Ik hou niet zo van veel zoetigheid en gefrutsel op een bordje. Noten in een dessert vind ik ook niets. Heb je een tip voor een dessert waarmee ik echt iets heel erg lekkers op tafel kan zetten zonder dat het zo'n typisch dessert-dessert is, als je snapt wat ik bedoel
Vorig jaar had ik limoenparfait met rum gemaakt, citrus in desserts vind ik altijd lekker.
Ik gebruik vaak komijnzaad met wat venkelzaad. Vind komijn redelijk overeenkomen qua smaak en venkelzaad om het anijsachtige uit de karwijzaad te accentueren.quote:Op zondag 6 oktober 2013 15:17 schreef Ferdii het volgende:
Ziet er goed uit heb alleen geen karwij zaad in huis
Is dat te vervangen door iets?
Eton Mess.quote:Op zondag 6 oktober 2013 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik vind Trifle en Eton Mash gewoon ongelofelijks smerig
En die puddings waar die Britten zo gek op zijn trouwens ook.
Yepquote:Op maandag 7 oktober 2013 12:31 schreef Lienekien het volgende:
[..]
Eton Mess.
En ja, sommige van die Engelse toetjes... Sticky toffee pudding, zijn Engelsen soms lyrisch over. Zoete, kleffe hap.
Ik wil graag na de kaas nog een dessert serveren, mits ik een goed recept kan vinden.quote:Op zondag 6 oktober 2013 19:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarom zoet? Maak een mooie kaasplank?
sorbertijs is daar denk ik niet koud en stevig genoeg voor, het ijs moet echt keihard zijn voor het de frituur in gaat.quote:Op maandag 7 oktober 2013 13:57 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Ik wil graag na de kaas nog een dessert serveren, mits ik een goed recept kan vinden.
En sorry, maar die trifle en eton mess vind ik helemaal niets, dat vind ik juist schoolvoorbeelden van zoetig gerommel op je bord. In drank geweekte cake
Ik kreeg vandaag het idee om iets te frituren in tempurabeslag uit een slagroomspuit. Een soort oliebol die geen oliebol is. Ik hou van crunch in een dessert! Zou het werken om een bolletje citroensorbet in tempura te frituren of wordt het dan direct een zompige homp.
Iets met een harde korst kaas?quote:Op maandag 7 oktober 2013 14:01 schreef Pietverdriet het volgende:
Heel knap als je dat voor elkaar krijgt.
Maar je wilt iets fris en krokant als dessert, zonder dat het te zoet wordt
MMmm
Zit al de middag te denken karamel zal te zoet zijn denk ikquote:
Heel simpel, weinig ingrediënten nodig maar verschrikkelijk lekker als je van citrussmaken in je toetje houdt: Lemon Posset!quote:Op zondag 6 oktober 2013 19:25 schreef Hagelkaas het volgende:
Voor mijn verjaardag geef ik elk jaar een diner. Ik serveer altijd een dessert maar ben daar eigenlijk niet echt bedreven in; ik ken weinig lekkere desserts en maak ze niet vaak. Ik hou niet zo van veel zoetigheid en gefrutsel op een bordje. Noten in een dessert vind ik ook niets. Heb je een tip voor een dessert waarmee ik echt iets heel erg lekkers op tafel kan zetten zonder dat het zo'n typisch dessert-dessert is, als je snapt wat ik bedoel
Vorig jaar had ik limoenparfait met rum gemaakt, citrus in desserts vind ik altijd lekker.
ben je DE piet? ik quote je gewoonquote:Op maandag 7 oktober 2013 16:24 schreef Pietverdriet het volgende:
Pale Cream, zoet maar niet siroopzoet
Je linkje is stuk. Deze doet het welquote:Op zondag 6 oktober 2013 15:41 schreef RobinOok het volgende:
Ja, komijn. Niet karwij. Om de verwarrning even voor te zijn!
Kijk, zo:
[ link | afbeelding ]
Verschil karwij, komijn/djinten, anijs, ajowan, venkel
ok thanxquote:Op maandag 7 oktober 2013 16:36 schreef Pietverdriet het volgende:
Oven voorverwarmen op 180 graden
ca 12 minuten met het bakpapier en de bonen er in
daarna de bonen verwijderen en het bakpapier ook en nog 5-7 minuten bakken.
Exacte baktijd ligt aan je oven, grote van de vorm, etc
Hoor ik voor het eerst eigenlijk, waarvoor zou dat zijn?quote:Op maandag 7 oktober 2013 16:54 schreef Mirjam het volgende:
Piet, klopt het dat je appels na het plukken een tijd moet laten liggen alvorens ze te consumeren danwel verwerken in taart, moes of weetikhetwat?
Ja al sla je me dood, mijn moeder zegt dat, het is oorspronkelijk haar boom, maar ik heb nu dus 2 gigantische pannen vol appels die volgens haar nog 2 weken moeten staan?quote:Op maandag 7 oktober 2013 17:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Hoor ik voor het eerst eigenlijk, waarvoor zou dat zijn?
Als ik Google vind ik wel iets over dat appels eind augustus geplukt worden, en dan vervolgens nog verder rijpen. Het zal dus eerder zijn dat als je appels commercieel plukt, je dit doet met onrijpe appels, zodat je ze nog een week of wat kunt bewaren voor de consument ze gaat kopen.quote:Op maandag 7 oktober 2013 17:22 schreef Mirjam het volgende:
Ik vond het al zo vreselijk raar.
Dan ga ik morgen maar appelmoes maken
Mja ze zijn zaterdag geplukt....?quote:Op maandag 7 oktober 2013 17:23 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Als ik Google vind ik wel iets over dat appels eind augustus geplukt worden, en dan vervolgens nog verder rijpen. Het zal dus eerder zijn dat als je appels commercieel plukt, je dit doet met onrijpe appels, zodat je ze nog een week of wat kunt bewaren voor de consument ze gaat kopen.
Geen idee, ik ben er netjes van afgeblevenquote:
Poeh, jij bent of heel braaf, of je moeder heel strengquote:Op maandag 7 oktober 2013 17:29 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Geen idee, ik ben er netjes van afgebleven
Als je een vochtige bodem hebt, nog een tip. Nadat je de blinde vulling eraf haalt, kwast de bodem in met wat eiwit. Bak de bodem dan nog 2 minuten.quote:Op maandag 7 oktober 2013 16:26 schreef madeliefff het volgende:
Piet!
ik wil een citroentaart maken die een zandtaartbodem heeft. Nu staat er in het recept dat je de bodem eerst blind moet bakken en daarna de blinde vulling moet vervangen voor de echte vulling en de taart dan nog 30 min moet bakken. Er staat alleen niet bij hoelang je de bodem blind moet bakken. Heb je enig idee?
[..]
ben je DE piet? ik quote je gewoon
Jep, goeie truuk.quote:Op maandag 7 oktober 2013 19:39 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Als je een vochtige bodem hebt, nog een tip. Nadat je de blinde vulling eraf haalt, kwast de bodem in met wat eiwit. Bak de bodem dan nog 2 minuten.
De bodem blijft dan langer knapperig.
Ik heb een heftige vorm van crohn, ik kijk dus wel uit wat ik in mijn mond stop, dat is het meer. Maar ik begrijp dat ze best rijp zijn en dat 2 weken wachten derhalve onzin isquote:Op maandag 7 oktober 2013 17:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Poeh, jij bent of heel braaf, of je moeder heel streng
Wat een fijne tip!quote:Op maandag 7 oktober 2013 19:39 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Als je een vochtige bodem hebt, nog een tip. Nadat je de blinde vulling eraf haalt, kwast de bodem in met wat eiwit. Bak de bodem dan nog 2 minuten.
De bodem blijft dan langer knapperig.
Ik ken Crohn wel. Als je die appels kookt, zijn ze dus te verteren.quote:Op maandag 7 oktober 2013 20:56 schreef Mirjam het volgende:
[..]
Ik heb een heftige vorm van crohn, ik kijk dus wel uit wat ik in mijn mond stop, dat is het meer. Maar ik begrijp dat ze best rijp zijn en dat 2 weken wachten derhalve onzin is
Sorry, ik heb erover heen gekeken.quote:Op maandag 7 oktober 2013 16:26 schreef madeliefff het volgende:
Piet!
ik wil een citroentaart maken die een zandtaartbodem heeft. Nu staat er in het recept dat je de bodem eerst blind moet bakken en daarna de blinde vulling moet vervangen voor de echte vulling en de taart dan nog 30 min moet bakken. Er staat alleen niet bij hoelang je de bodem blind moet bakken. Heb je enig idee?
[..]
ben je DE piet? ik quote je gewoon
Het mag best zoet zijn hoor, ik hou alleen niet van weeïg zoet zeg maar. Lastig uit te leggen.quote:Op maandag 7 oktober 2013 15:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zit al de middag te denken karamel zal te zoet zijn denk ik
Heeft ie weer een tijdelijke ban dan?quote:Op woensdag 9 oktober 2013 17:42 schreef MaximusTG het volgende:
Piet is even euh - met vakantie
Misschien was je olie niet heet genoeg? Of je schepjes mengsel te groot?
Dat kan toch zomaar nietquote:Op woensdag 9 oktober 2013 17:44 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Heeft ie weer een tijdelijke ban dan?
Men zou toch moeten weten dat ie hier nodig is voor z'n expertise..
Alles loopt in de soepquote:
Wat minder (of helemaal niet) voorgaren en dus wat langer bakken zou kunnen hepen, maar zou niet nodig moeten zijn.quote:Op woensdag 9 oktober 2013 19:17 schreef PluisigNijntje het volgende:
Bij de tweede poging met meer bloem was de olie ook heter maar zoals gezegd nog steeds niet super.. Misschien ben ik te kieskeurig. Of moet ik ze wat minder voorgaren..?
Ja, in de soep worden natuurlijk alle koekjes zacht.quote:
Goede methode om de vliesjes af te doen.quote:Op donderdag 10 oktober 2013 21:16 schreef krakkemieke het volgende:
Ik heb tamme kastanjes geraapt en gepoft. Morgen de dunne velletjes afpellen.
Dat zou ook kunnen, maar dan moet ik denk ik gelatine door de pudding doen, anders is het te dun?quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 14:29 schreef PluisigNijntje het volgende:
Ik zou de bodem gewoon blind afbakken en dan lekker vullen, als je de banaan gebakken wilt kun je dat ook apart in een pannetje doen.
Ik zou eerst een bodem blind bakken. Dan bestrijk je het met losgeklopt eiwit en je bakt de bodem nog 2 minuten.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 13:25 schreef zeeuws_meisje het volgende:
Ik heb wat bananen over, en hier wil ik een bananentaart mee maken:
Harde wenerdeeg, en daarin dan banketbakkersroom, en dat in de oven bakken, en dan plakjes banaan erop met wat taartgelei.
Gaat dat goed, banketbakkersroom meebakken in de deegvorm, en moet ik de bodem dan eerst blind bakken?
Als je het goed doet, is banketbakkersroom al stevig genoeg. Ik heb nooit gehoord dat je het moet meebakken of er gelatine door moet doen. Het is ervoor gemaakt om na het bakken op gebak te doen.quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 15:16 schreef zeeuws_meisje het volgende:
[..]
Dat zou ook kunnen, maar dan moet ik denk ik gelatine door de pudding doen, anders is het te dun?
Bedankt! Ik heb net uren vliesjes zitten afpellen, maar morgen gaat het vast beter!quote:Op vrijdag 11 oktober 2013 13:08 schreef ASSpirine het volgende:
[..]
Goede methode om de vliesjes af te doen.
Een handjevol kastanjes in kokend water doen, een minuutje (?) erin laten, uithalen en in een doek doen en rollen maar. De vliesjes komen er zo af in grote stukken.
En blijven herhalen tot alles op is uiteraard
Bedankt!quote:Op maandag 30 september 2013 21:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, natuurlijk
bresilienne, dat doe je nog steeds op gebak. Staat dat niet meer in het Baukje schap?
Anyway, jij wilt natuurlijk weten hoe je dat maakt?
Zal van de week even mijn banketbakkershandboek naslaan voor een goed recept, top of my head, 120 gram suiker, 100 gram gehakte hazelnoten en dan in een teflonpan carameliseren
Groene winkel of andere biologische winkel, die hebben het meestal wel.quote:Op zaterdag 12 oktober 2013 19:22 schreef bloempje-moi het volgende:
Vraag van een vriendin (zelf geen idee wat het eigenlijk is): waar kun je moederazijn of moerazijn krijgen? Is dat te krijgen of moet je het zelf maken?
Edit: heb het ondertussen door: azijnmoer is gemakkelijk zelf te maken maar het duurt maanden. Iemand iets over?
Misschien een stomme vraag maar wat is het en wat doe je ermee???quote:Op zaterdag 12 oktober 2013 22:20 schreef MaximusTG het volgende:
Hier kan je het ook bestellen: http://www.brouwmarkt.nl/azijn-maken-c-59_289.html
Bedankt trouwens, meteen een leuk idee om mn moeder voor dr verjaardag te geven! Zo'n mooie aardewerken pot met een azijnmoeder.
Hier ervaring met "pompoen pie", "pompoen risotto", "pompoen soep": prima makkelijk te maken en erg lekker.quote:Op zondag 13 oktober 2013 12:54 schreef soapie het volgende:
Gelijk nog maar een vraagje. Je ziet hier nu overal langs de weg pompoenen/kalebassen te koop. Hoe weet ik welke eetbaar zijn en welke niet? Heb het nog nooit gegeten en wil het wel eens proberen. iemand nog een leuk recept voor een beginnende kok met pompoen?
Heb je een receptje van de soep?quote:Op zondag 13 oktober 2013 17:51 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Hier ervaring met "pompoen pie", "pompoen risotto", "pompoen soep": prima makkelijk te maken en erg lekker.
wat ik altijd erg lekker vind is pompoen in kleine blokjes gesneden in de oven doen met kleine aardappels in schil, sjalotjes, knoflook,peper en takjes rozemarijn, klein scheutje olijfolie en een scheut water zodat t niet aanbakt.quote:Op zondag 13 oktober 2013 12:54 schreef soapie het volgende:
Gelijk nog maar een vraagje. Je ziet hier nu overal langs de weg pompoenen/kalebassen te koop. Hoe weet ik welke eetbaar zijn en welke niet? Heb het nog nooit gegeten en wil het wel eens proberen. iemand nog een leuk recept voor een beginnende kok met pompoen?
Moet ik eerst even zoeken. Voor wanneer wil je het?quote:
Van de week is goed hoor, denk volgend weekend proberen, dus geen haast.quote:Op zondag 13 oktober 2013 19:18 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Moet ik eerst even zoeken. Voor wanneer wil je het?
Klinkt ook erg lekker!quote:Op zondag 13 oktober 2013 18:05 schreef madeliefff het volgende:
[..]
wat ik altijd erg lekker vind is pompoen in kleine blokjes gesneden in de oven doen met kleine aardappels in schil, sjalotjes, knoflook,peper en takjes rozemarijn, klein scheutje olijfolie en een scheut water zodat t niet aanbakt.
Edit: o en zout natuurlijk
Ga eens op de site snuffelen.quote:Op zondag 13 oktober 2013 19:50 schreef Bleie het volgende:
Jamie Oliver heeft ook een heel fijn recept van geroosterde pompoen. Heeft ooit in de Allerhande gestaan, dus te vinden op de site van ah.
Oh, en ook handig om te weten: je kan de schil gewoon opeten (wel goed wassen), als je de pompoen lang genoeg roostert, of kookt om er soep van te maken. Scheelt nogal met schoonmaken.
Net gekeken en ik heb alleen maar de "pompoen pie" en een recept waar pompoen gebakken wordt in de oven en met tomaatsaus gevonden.quote:Op zondag 13 oktober 2013 19:20 schreef soapie het volgende:
[..]
Van de week is goed hoor, denk volgend weekend proberen, dus geen haast.
Bouillon weglaten, room weglaten.quote:Op maandag 14 oktober 2013 13:33 schreef Kamper86 het volgende:
Als ik broccoli kook in groentenboullion, en het daarna in de foodprocessor gooi. Heb ik dan broccolisoep? Met bijvoorbeeld een beetje room erbij.
Is het dan niet heel waterig?quote:Op maandag 14 oktober 2013 13:34 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Bouillon weglaten, room weglaten.
Brocoli gaarkoken in +/- 1,5 centimeter water. Als het gaar is in de foodprocessor, en dan spekjes als croutons er door. Beetje zout, klaar.
Ik ga het vanavond proberen.quote:Op maandag 14 oktober 2013 14:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Nee, niet als je het bodempje water dat ik aangeef gebruikt.
Het was erg lekker.quote:Op maandag 14 oktober 2013 14:12 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Nee, niet als je het bodempje water dat ik aangeef gebruikt.
Ik dacht dat het niet zou binden. Maar het was juist een hele mooie dikke soep met een fijne korrel.quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 00:00 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Top! Werkt met bloemkool net zo goed (die wordt zelfs een tikje romig van zichzelf)
Heb je hem nog door een zeef gehaald?quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 07:33 schreef Kamper86 het volgende:
[..]
Ik dacht dat het niet zou binden. Maar het was juist een hele mooie dikke soep met een fijne korrel.
Nee, leek me ook niet echt nodig.quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 08:13 schreef regnavetto het volgende:
[..]
Heb je hem nog door een zeef gehaald?
Ik heb het wel gebruikt. Alleen heb ik gelezen dat je hem moet schillen. Ik heb hem vierkant gemaakt en daarna fijn gesneden. Er bleef niks van over.quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 08:59 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
kan je eigenlijk ook de stronk van de brocoli gebruiken voor de soep?
Jup. De hele brocolli. Ik snijd er niets van af (tenzij iets echt niet goed meer is). Het ding gaar koken in weinig water, pureren, klaar. Hele mooie, volle soep geeft dat.quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 08:59 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
kan je eigenlijk ook de stronk van de brocoli gebruiken voor de soep?
De stronk is het lekkerst, ook om te koken of te stomen. Even schillen en in reepjes snijden.quote:Op dinsdag 15 oktober 2013 08:59 schreef Bla_Bla_Bla het volgende:
kan je eigenlijk ook de stronk van de brocoli gebruiken voor de soep?
In dunne plakjes schaven, beetje omschudden met wat rijstbloem en dan frituren. Na het frituren zout overheen strooien. Kliswortel-chips!quote:Op donderdag 17 oktober 2013 18:18 schreef douche-eendje het volgende:
Piet, wat kan ik allemaal met een kliswortel doen? In het enige recept dat ik in mn boeken kan vinden word een hele lading sesamolie en sesamzaad gebruikt en dat is voor mij genoeg voor een fijne allergische reactie
Hoe lang moet het dan in de oven en hoe welke temp.?quote:Op zondag 13 oktober 2013 18:05 schreef madeliefff het volgende:
wat ik altijd erg lekker vind is pompoen in kleine blokjes gesneden in de oven doen met kleine aardappels in schil, sjalotjes, knoflook,peper en takjes rozemarijn, klein scheutje olijfolie en een scheut water zodat t niet aanbakt.
Dank je, ik kan aan de slag.quote:Op donderdag 17 oktober 2013 19:30 schreef MaximusTG het volgende:
Och, ik zou iets van 3 kwartier/een uurtje aanhouden op ongeveer 200 graden? Afhankelijk van je oven natuurlijk. Net ook afhankelijk van hoe dik je de pompoen snijdt en hoe groot die aardappeltjes zijn.
Iets warmer zou ook nog wel kunnen lijkt me?
Oeh, ik heb hier nog een pompoen liggen. Goed ideequote:Op donderdag 17 oktober 2013 21:36 schreef Hagelkaas het volgende:
Je kunt trouwens ook een pompoen in zijn geheel meer dan een dag in de oven laten staan. De verbrande schil eraf pellen en wat overblijft door een zeef drukken met wat zout en peper. Beste pompoenpuree ooit!
Als je voor een hele dag gaat is 110 graden meer dan genoeg. Het kan ook wel in een paar uur op 180 maar dat wordt minder zoet en vol.quote:Op donderdag 17 oktober 2013 21:38 schreef habitue het volgende:
[..]
Oeh, ik heb hier nog een pompen liggen. GOed idee
Wat een goed plan! Beetje truttigheid op je bord, zo van die rozetjes, maar van pompoen met zoveel specerijen erop klinkt wel erg lekker!quote:Op donderdag 17 oktober 2013 21:51 schreef Hagelkaas het volgende:
Je kunt de puree dan trouwens ook uit een spuitzak tot toefjes opspuiten en van buiten kruiden met veel gedroogde chili, komijnzaad, koriandezaad en venkelzaad, zout en peper en onder de grill afbakken als een soort pommes duchettes maar dan eh, lekkerder.
Thnx!quote:Op donderdag 17 oktober 2013 21:51 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Als je voor een hele dag gaat is 110 graden meer dan genoeg. Het kan ook wel in een paar uur op 180 maar dat wordt minder zoet en vol.
Je kunt de puree dan trouwens ook uit een spuitzak tot toefjes opspuiten en van buiten kruiden met veel gedroogde chili, komijnzaad, koriandezaad en venkelzaad, zout en peper en onder de grill afbakken als een soort pommes duchesse maar dan eh, lekkerder.
180 graden doe ik (hete lucht oven) en dan 30 min. kwa tijd ligt t er een beetje aan hoe klein je ze snijd, ik zou ffe na 20 min al erin prikken om te voelen of ze al zacht zijn. ( en vergeet niet wanneer je t inde oven doet water toe te voegen zodat t niet teveel aanbakt, heel weinig.. maar net genoeg dat de hele bodem nat is)quote:Op donderdag 17 oktober 2013 19:27 schreef soapie het volgende:
[..]
Hoe lang moet het dan in de oven en hoe welke temp.?
CUL / Azijn makenquote:Op zondag 13 oktober 2013 12:44 schreef soapie het volgende:
Dus die moederazijn is een soort basis om azijn te maken?
Ik ga eens kijken!quote:Op zaterdag 19 oktober 2013 22:41 schreef Erasmo het volgende:
[..]
CUL / Azijn maken
Dit is je topic. Mijn azijn is nu bijna 3 jaar oud en hij smaakt steeds beter.
Pompoen(soep)quote:Op zondag 20 oktober 2013 10:37 schreef soapie het volgende:
Vandaag voor het eerst pompoensoep gemaakt, niet te eten, althans ik vind de smaak van pompoen helemaal niet lekker. Zo de prullenbak in, helaas....
Ik zit weer een paar dagen in zo'n foute lees-associatie-actie-modus...Klis(ma) wortel ( )quote:Op donderdag 17 oktober 2013 18:39 schreef minilot het volgende:
[..]
In dunne plakjes schaven, beetje omschudden met wat rijstbloem en dan frituren. Na het frituren zout overheen strooien. Kliswortel-chips!
Ziet er dan ongeveer zo uit:
[ afbeelding ]
(Foto gegoogled)
Verder zou ik het ook niet weten, dit is het enige dat ik er ooit mee heb gedaan
Ik ook niet zo. Het was een tijdje terug heel hip en kreeg overal wat met pompoen, en dan moest je de kok telkens complimenteren met hoe goed die de smaak van pompoen had weten te verbloemen. Ik vind het niet heel smerig of zo, maar het is gewoon niet zoveel.quote:Op zondag 20 oktober 2013 10:37 schreef soapie het volgende:
Vandaag voor het eerst pompoensoep gemaakt, niet te eten, althans ik vind de smaak van pompoen helemaal niet lekker. Zo de prullenbak in, helaas....
Helemaal mee eens! Pompoen smaakt naar niks.quote:Op zondag 20 oktober 2013 14:34 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ook niet zo. Het was een tijdje terug heel hip en kreeg overal wat met pompoen, en dan moest je de kok telkens complimenteren met hoe goed die de smaak van pompoen had weten te verbloemen. Ik vind het niet heel smerig of zo, maar het is gewoon niet zoveel.
Rollade zou kunnen, zo doen zij het ook. Ik zou reepjes marineren en grillen, ik houd niet van vet.quote:Op maandag 21 oktober 2013 18:56 schreef SiGNe het volgende:
Hier bij de lokale Döner-tent hebben ze altijd héérlijke kip-Döner (al zou ik het eerder shoarma noemen, het zijn namelijk smalle stukjes kip en geen plakken zoals bij döner) maar hoe zou ie zoiets thuis kunnen maken?
Iets van kippedij (die gebruiken zij ook) marineren en langzaam in de oven garen/grillen?
Of er misschien eerst een rollade van maken?
Vet gruwel ik ook van als ik het in m'n mond heb, ik kan niet tegen die structuur en smaak.quote:Op maandag 21 oktober 2013 19:23 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Rollade zou kunnen, zo doen zij het ook. Ik zou reepjes marineren en grillen, ik houd niet van vet.
Daarom dacht ik aan kippedij in reepjes bakken.quote:Op maandag 21 oktober 2013 19:30 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Vet gruwel ik ook van als ik het in m'n mond heb, ik kan niet tegen die structuur en smaak.
Maar... uitgebakken is het wel weer lekker en het vet zorgt er ook voor dat alles minder snel uitdroogt, wat dat betreft verwijder ik het liever achteraf.
Misschien kippedij in smalle plakken snijden, marineren/kruiden en dan in een rolladesok in laagjes opbouwen, als die dingen voor consumenten ook te krijgen zijn, zelf opbinden lijkt me geen optie.
Ik denk dat je het dan niet zo krokant krijgt, reepjes zijn snel klaar (en ondanks dat ik áltijd supermalse kipfilet weet te bakken lukken reepjes vlees nooit goed, vaak te droog en nooit lekker bruin)quote:Op maandag 21 oktober 2013 19:31 schreef krakkemieke het volgende:
[..]
Daarom dacht ik aan kippedij in reepjes bakken.
Ik heb alleen ervaring met reepjes of stukjes kipfilet bakken, en dat wordt vaak droog.quote:Op maandag 21 oktober 2013 19:35 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Ik denk dat je het dan niet zo krokant krijgt, reepjes zijn snel klaar (en ondanks dat ik áltijd supermalse kipfilet weet te bakken lukken reepjes vlees nooit goed, vaak te droog en nooit lekker bruin)
Gerookte zalm ipv ham. En ik heb t ook weleens gekregen met gorgonzola door de kaassaus. Nou vind ik gorgonzola heel smerig, maar als je daar wel van houdt, zal t wel lekker zijn.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 09:42 schreef Kamper86 het volgende:
Heeft er iemand een leuke variatie op witlof met ham en kaas uit de oven?
Gewoon een beetje gekarameliseerde witlof.quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 09:42 schreef Kamper86 het volgende:
Heeft er iemand een leuke variatie op witlof met ham en kaas uit de oven?
Andere kazen? Eventueel mengen met goudse, Gruyere, Emmenthaler bijvoorbeeld. Nog niet geprobeerd, maar ik kan me voorstellen dat allerlei geitenkazen ook lekker zijn, of Munster, Epoisses of Langres?quote:Op dinsdag 22 oktober 2013 09:42 schreef Kamper86 het volgende:
Heeft er iemand een leuke variatie op witlof met ham en kaas uit de oven?
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |