abonnement Unibet Coolblue
pi_131420644
Lieve help! De 'R' zit alweer éénentwintig dagen in de maand en er is op heel CUL nog geen kerstmaaltijdtopic te bekennen!

De hoogste tijd om af te trappen dus, want de enthousiastelingen onder ons zijn ongetwijfeld al bezig met recepten verzamelen, eventueel reeds neigend naar het samenstellen van shortlists en voor we het weten is het moment van oefenen, mislukken, stress en blinde paniek alweer aangebroken! O+


~:)

Wat gaan we maken, voor hoeveel mensen, wie heeft er tips nodig en hebben we er een beetje zin in? *O*
Let me see you stripped down to the bone
pi_131420880
Het is pas September :')_!
pi_131421304
Bijna oktober. }:|

Okee, ik trap wel af ook.

Ik heb de afgelopen jaren steeds een zeer substantieel deel van het minstens vier gangen tellende kerstdiner bij mijn schoonfamilie op me genomen. Dat was dan koken voor rond de tien á twaalf (deels jong-) volwassenen, oorspronkelijk zeer conservatief van smaak maar langzaam maar zeker steeds meer te porren voor van alles.

Omdat ik iedereen het afgelopen jaar per abuis een beetje heb aangestoken met mijn kook- en bakliefhebberij ben ik voor aankomende kerst zowaar verbannen naar het rijk der appetizers. Ik 'mag' gaan zorgen voor (op chronologische volgorde) de zoetigheden bij de koffie 's middags, de hartige uitdeelhapjes tijdens het spelletjes doen en de amuse als eerste kleine gang aan tafel. Dat wordt een relaxte kerst! Vreemd hoor. :)

Ik dacht voor bij de koffie bijvoorbeeld aan:
- Red wine chocolate truffles, maar dan met goede port en mijn favoriete Green & Blacks 85% chocola :9
- Enneh, deze Spiced and sugared cranberries
- Ik wil ook nog toffe koekjes

Uitdeelhapje is nog volkomen blanco. Wel iets met vlees. Wellicht iets varkensachtigs dat past bij de volgens mij tamelijk geniale appelketchup die gisteren door Kayotic Kitchen online werd gezet.

Amuse misschien op basis van deze idioot lekkere bouillon met citroengras, kokos en paddestoelen en daar dan iets lolligs mee.

Maar er kan nog van alles gebeuren! Nog iets van dertien weken te gaan. >:)
Let me see you stripped down to the bone
pi_131424451
En dan zeggen mensen dat de tijd zo snel gaat...

Tsja, ik vind dat niet zo gek.
pi_131436303
Ik woon rond kerst in bij mijn Britse schoonfamilie, dat wordt nog spannend ;) Weet nog niet of ik ga koken of dat er voor me gekookt wordt, maar als ik ga koken moet ik wel zorgen dat ik voor die tijd wat Britse klassiekers onder de knie krijg denk ik.. Ik ga dit topic in ieder geval wel volgen want Kerst is daar héél belangrijk ;)
  zondag 22 september 2013 @ 12:14:43 #6
318361 Bienelientjee
Dutchie, living in the UK
pi_131436872
Haha, we zijn er weer lekker vroeg bij!

Ik moet alleen nog even kijken wie er weer op welke dag komt. Broertje gaat op zichzelf binnenkort. Dus wordt tegen die tijd ff checken. Anders wordt het, zoals gewoonlijk, één dag gourmetten (bleh, maar dat wilt hij dan zo graag :P )

En de andere dag ga ik weer lekker kokkerellen! Denk dat ik dit jaar weer iets compleet nieuws qua voor-, hoofd-, en nagerecht ga proberen. Gelukkig heb ik nog genoeg tijd om te bedenken wat!
pi_131438278
Ik was gister na aan het denken voor het snoepgoed en lekkers met Sinterklaas.. maar kerst nog idee!!

Minilot, die red wine chocolate truffles lijken me heerlijk!
Mijn bak-blog: www.bakverhalen.nl
pi_131442422
Traditioneel twee kerstdiners, een met familie en met 10 vrienden. Normaal gesproken betekent dat ik voor het familiediner geen voorbereidende werkzaamheden hoeft te doen, behalve mee denken over de gerechten. Wel sta ik vaak heel de avond in de keuken vanaf het moment dat ik binnenkom. Door de grote groep hebben we wel aparte voor-, tussen- en nagerecht, maar als hoofdgerecht zetten we vaak veel verschillende dingen op tafel. Dat biedt wat ruimte voor creativiteit, al zit er wat lastig publiek tussen.

Het diner met vrienden is lastiger, aangezien ik verantwoordelijk ben voor het hele diner. Lastige hierbij is dat zij voornamelijk houden van rechttoe-rechtaan, terwijl het voor mij wel wat spannender mag. Dus dat is wel een spanningsboog waar altijd mee gewerkt moet worden. Tot nu toe is het elk jaar wel redelijk gelukt door wat meer te experimenteren(voor hun dan ) in de voor-, tussen, of bijgerechten en het hoofdgerecht gewoon rechttoe-rechtaan te houden. Toevallig begon dit weekend mijn vriendin al met wat ideetjes te spuien voor het kerstdiner. Misschien moet ik maar voor een Spaans thema gaan, gezien de uitgebreide range van de Spaanse keuken.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  roze zondag 22 september 2013 @ 14:57:37 #9
393783 Ama
Hypa Hypa
pi_131442455
Ik ga altijd uiteten met kerst _O- Gescheiden ouders dus op beide dagen etentje
Your beauty never ever scared me.
  zondag 22 september 2013 @ 14:59:12 #10
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131442527
Laatste 2 jaar heb ik kerstdiner gemaakt, dus dit jaar laat ik mij verrassen en verwennen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131450878
Ik krijg waarschijnlijk geen vrij op kerst. Dus ik mag het eten voor 1200 gasten klaarmaken.

Doe vast nog wel eerder of later een etentje bij mijn moeder en bij mijn schoonfamilie. Ik zou voor beide wel willen koken eigenlijk, maar dat zouden we nog even af moeten spreken want ik houd het niet bij mij thuis.
  zondag 22 september 2013 @ 18:40:34 #12
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131451114
quote:
14s.gif Op zondag 22 september 2013 18:33 schreef Myraela het volgende:
Ik krijg waarschijnlijk geen vrij op kerst. Dus ik mag het eten voor 1200 gasten klaarmaken.

Doe vast nog wel eerder of later een etentje bij mijn moeder en bij mijn schoonfamilie. Ik zou voor beide wel willen koken eigenlijk, maar dat zouden we nog even af moeten spreken want ik houd het niet bij mij thuis.
Vond werken met kerst nooit erg, lekker bezig, wat moois maken en geen familieverplichtingen
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131451407
quote:
1s.gif Op zondag 22 september 2013 18:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vond werken met kerst nooit erg, lekker bezig, wat moois maken en geen familieverplichtingen
Ik zal het gaan merken. Weet niet of we met kerst nog met de normale kaart werken of een speciale. Een speciale zou ik wel tof vinden.
pi_131469331
Ik word nu al moe van al die mensen die weken van te voren in de stress schieten van de voorbereidingen voor het kerstdiner. }:|
pi_131469461
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 08:35 schreef MCH het volgende:
Ik word nu al moe van al die mensen die weken van te voren in de stress schieten van de voorbereidingen voor het kerstdiner. }:|
Jij verwart plezier met stress.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
pi_131469750
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 08:45 schreef Steven184 het volgende:

[..]

Jij verwart plezier met stress.
Ik verwar niks. De hele commerciële reutemeteut heeft gewoon een absurde proportionaliteit aangenomen en daar doet bijna iedereen aan mee met allerlei nare dingen als bijgevolg.
pi_131469869
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 09:04 schreef MCH het volgende:

[..]

Ik verwar niks. De hele commerciële reutemeteut heeft gewoon een absurde proportionaliteit aangenomen en daar doet bijna iedereen aan mee met allerlei nare dingen als bijgevolg.
Ah, een verheven geest.

Ik ken weinig mensen die weken van te voren in de stress schieten door een kerstdiner, meer mensen die er met plezier naar uitkijken. Daar is dit topic een uiting van.

Voor mij is is kerst niets anders dan een goed excuus voor iets wat ik anders ook zou doen.
Wind extinguishes a candle and energizes fire
  maandag 23 september 2013 @ 09:19:05 #18
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131469951
Met kerst is gewoon vrijwel iedereen een paar dagen vrij en vind het leuk de hele familie aan beide kanten eens bij elkaar te hebben. Leuk om daar lekker bij te eten en drinken.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131470271
quote:
14s.gif Op zondag 22 september 2013 11:54 schreef Selestha het volgende:
Ik woon rond kerst in bij mijn Britse schoonfamilie, dat wordt nog spannend ;) Weet nog niet of ik ga koken of dat er voor me gekookt wordt, maar als ik ga koken moet ik wel zorgen dat ik voor die tijd wat Britse klassiekers onder de knie krijg denk ik.. Ik ga dit topic in ieder geval wel volgen want Kerst is daar héél belangrijk ;)
Ik ben ook bij mijn Britse schoonfamilie en hoef alleen maar te roeren en snijden wat ze me aanwijzen te roeren en te snijden O+ Ik ben heel erg benieuwd! Vorige keer was het ook typisch Engels en bijzonder lekker :9
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
  maandag 23 september 2013 @ 09:52:09 #20
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131470643
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 09:36 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Ik ben ook bij mijn Britse schoonfamilie en hoef alleen maar te roeren en snijden wat ze me aanwijzen te roeren en te snijden O+ Ik ben heel erg benieuwd! Vorige keer was het ook typisch Engels en bijzonder lekker :9
Aardappels met een blok frituurvet in de oven, jummie, mommy's baked patato's
}) ~O>
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131470824
Dit jaar laat ik voor me koken; vorig jaar stond ik met misselijkheid en buikgriep hierboven:



Uiteindelijk is het gerecht wel goed gelukt alleen heb ik er zelf geen hap van door mijn keel gekregen. Jammer want normaal vind ik het wel leuk om lekker het mes in een beest te zetten en de longen van zo'n beestje te bekijken, maar dit keer niet zo...

(overigens niemand aangestoken met de buikgriep, gelukkig)
  maandag 23 september 2013 @ 10:30:29 #22
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_131471578
Met buikgriep zou ik nooit gaan koken voor gezelschap. Never.
Ik stond vorig jaar met een kaakholte ontsteking te koken. Feestje was dat.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_131473215
Kerst *O*

Konijn wil ik ook nog proberen te maken dit jaar.

Dit jaar vier ik ook kerst (wel een paar dagen voor kerst) bij mijn Engelse schoonfamilie :D

Dat zal inderdaad wel een traditioneel kerstdiner worden, met aardappelen in ganzenvet, niet in een blok ossewit :P Heb er zin in, meestal is het daar 1 dag tarditioneel diner en 1 dag een lopend buffetje.

Thuis ga ik denk ik een dag uit eten en een dag een buffet maken met een ham en allemaal kleine hapjes, moet het nog allemaal uitzoeken :)
Come here boy, set your mind at rest and let your dreams run free
pi_131671870
Waar haalt iedereen toch ineens een Britse schoonfamilie vandaan?! :o :) Fotoverslagen van de overzeese diners graag!

Enfin, hier vanmorgen vroeg maar eens begonnen met uitproberen. Mijn lief en zijn broertje gaan zodadelijk naar de bios (zelf helaas geen tijd voor momenteel), dus ik heb ze het spul meegegeven om te testen. >:)

Rodewijn-truffels (naar dit recept):

(Ik vond ze ontzettend lekker, maar met pure chocolade met cacaogehalte van 85% wel wat te gortig! :D Volgende keer maken met 70% voor een iets minder heftige smaak)


Verder, de 'holiday snack mix' (naar recept van David Lebovitz, maar dan met een handje cranberries erdoor):

(Best lekker, maar niet echt geniaal ofzo. Wordt dus van de kerstshortlist geschrapt.)
Let me see you stripped down to the bone
pi_131671997
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 10:30 schreef Pietverdriet het volgende:
Met buikgriep zou ik nooit gaan koken voor gezelschap. Never.
Ik stond vorig jaar met een kaakholte ontsteking te koken. Feestje was dat.
Jemig!
Nooit van mijn leven heb ik zoveel pijn gehad als toen ik een keertje kaakholte ontsteking had!

Kerst of niet, ik geloof niet dat ik daarmee in staat zou zijn om te koken. :N
Let me see you stripped down to the bone
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')