abonnement Unibet Coolblue
pi_131204651
Voor informatie over konijnen kijk op:
http://www.konijnen.nl
http://www.bunnybunch.nl
http://www.konijnenforum.nl
http://www.hetkonijn.nl
http://knagers.nl/
http://www.konijnentrefpunt.tk/

Een goede opvang die ook veel info op de site heeft:
http://www.bunnybin.nl
En een lijst met opvangen door heel Nederland:
http://www.konijnen.nl/diversen/opvangadressen.htm

Hier is een lijst met een aantal konijnvriendelijke dierenartsen (maar natuurlijk zijn er konijnvriendelijke dierenartsen die er niet op staan):
http://www.konijnen.nl/doktoren/konijnendokter.htm

Handige weetjes over konijnen:

Konijnen zijn niet solitair. Als je graag een konijn wilt, neem er dan liever twee! Met z'n tweeën zijn konijnen meestal gelukkiger dan alleen. Het koppelen moet wel goed gecontroleerd verlopen - lees hiervoor de adviezen op bijvoorbeeld de sites van Bunnybin en Konijnen.nl

Hooi is het belangrijkste voer voor een konijn. Geef ze 25 gram biks per kilo lichaamsgewicht, groenvoer in gevarieerde kleine beetjes, hoeveel ze gewend zijn, en geef ze zoveel hooi als ze willen. Kijk hier voor een lijst met groenvoer dat geschikt is, en groenvoer dat juist giftig voor konijnen is.

Een konijn kan 8 tot 15 jaar oud worden. Factoren die de leeftijd van een konijn negatief beïnvloeden zijn: ziekte, eenzaamheid, ruimtegebrek en slechte voeding.

Konijnen zijn haasachtigen, geen knaagdieren.

Het darmstelsel van een konijn is gevoelig. Pas op met onbekend groenvoer: bouw het geven hiervan altijd op. Koolsoorten niet of met mate geven, en nooit prei, knoflook, ui of aardappel geven. Als een konijn diarree, verstopping of gas heeft, moet je nooit te lang wachten met naar de dierenarts gaan. De pijngrens van konijnen ligt erg laag, dus ze overlijden snel aan ziektes.

Pas in de zomer goed op als je buiten konijnen houdt. Zorg voor schaduw en koelte: oververhitting is noodlottig. Controleer vaak de vacht rondom de anus. Als er poep aan plakt, kan je konijn madenziekte krijgen. Vliegen leggen dan eitjes in de vacht, waar maden uitkruipen die zich een weg naar binnen vreten. Een pijnlijke en vaak dodelijke ziekte.

Als een konijn zachtjes knarsetandt (als je het aait bijvoorbeeld) is het tevreden en geniet hij. Als het grote sprongen maakt en heen en weer rent voelt het zich super! Als het languit neerploft of languit ligt, is het helemaal op zijn gemak.

Als een konijn gromt is het vaak boos of bang. Piepen is ook een teken van angst. Konijnen kunnen ook gillen; dat doen ze meestal als ze in doodsangst of hevige pijn verkeren. Hard knarsetanden is een teken van pijn, maar zachtjes knarsen doen ze juist als ze genieten (zachtjes over het koppetje, de oren en de kaken wrijven vinden de meeste konijnen heel fijn).
Als een konijn last van zijn darmen heeft, kan het heel raar gaan liggen, bijvoorbeeld met zijn kont omhoog. Soms uit het zich juist in helemaal niet meer willen liggen, maar stilletjes in een hoekje zitten.

Beginnend gas bij een konijn kan worden verholpen door een zachte buikmassage. Doe dit alleen als je konijn dat ook toelaat.
Er is ook een middel voor mensen bij de apotheek te verkrijgen, Aeropax. Dit kun je toedienen als je konijn gas heeft. Alleen doen als je weet waarje mee bezig bent! Alleen geneesmiddelen met werkzame stof simethicon zijn veilig voor konijnen. In de UK en USA is Gas Relief te verkrijgen: dat werkt hetzelfde als Aeropax, maar smaakt lekkerder.

Pak je konijn alleen op als het strikt noodzakelijk is. Knuffelen en aaien is prima als je konijn het fijn vindt, maar oppakken kan gevaarlijk zijn. Een konijn heeft enorm sterke spieren maar zwakke botten, waardoor het zich los kan wringen, kan vallen en iets breken of zichzelf een hernia bezorgen.
Bovendien is het zielig: konijnen zijn prooidieren, en als ze worden opgepakt denken ze instinctief dat ze zijn gevangen door een roofdier.
Konijnen die zich laten oppakken doen dat vaak uit angst, hoewel er ook konijnen bestaan die eraan gewend zijn.
Dus doe het alleen voor zaken als nagels knippen, de gezondheid controleren (bijv. bij plakpoep) of als je konijn naar de dierenarts moet

Als het nodig is je konijn op te pakken, doe het dan NOOIT bij de oren. Pak het konijn met de ene hand "onder de oksels" en dan onder de borst, en ondersteun met je andere hand altijd het kontje. Hou het konijn vervolgens tegen je aan, voorzichtig maar stevig, zodat het zich niet loswringt en valt. Een tegenstribbelend konijn kan ipv onder de borst ook in het nekvel worden gepakt, maar altijd met de andere hand ondersteunen! Als je konijn erg bang is en tegenstribbelt, kun je een hand over de oogjes leggen, daar wordt het vaak rustiger van.

Een konijn moet eigenlijk doorlopend eten. Als je konijn langer dan ong. 12 uur niet eet, gaan de darmen stilliggen (stasis). Een konijn kan alleen poepen als het eet. Eenmaal stilliggende darmen komen maar heel moeilijk weer op gang.
Als je konijn stopt met eten moet je dus naar de dierenarts. Vaak ligt het aan het gebit: de tanden zijn scheefgegroeid of er zitten haakjes aan de kiezen. Indien nodig kan het konijn gedwangvoerd worden met speciaal verkrijgbaar poeder.

Veel foto's plaatsen hè!

Pics uit het vorige topic :

Snuggles van Rijstebuiltje:


Okki van 1410:


Nieuwsgierig ding van Godtje:


Loki is gek op avondjes bankhangen met silent_scream1


[ Bericht 8% gewijzigd door douche-eendje op 15-09-2013 18:37:36 ]
pi_131204673


Zo, even een wazige ( :') ) foto. Het is wel duidelijk wat de setting is. Nieuwsgierig konijn, bange kat. Kat geeft konijn tik, konijn kijkt even suf weg en gaat weer verder waar hij mee bezig was.

Experiment logeerpoes geslaagd. Morgen gaat ze terug naar haar baasje, mijn konijnen gaan daar in november even logeren als ik zelf op vakantie ben... en als ik terug ben daarvan het asiel eens lastig vallen :)
  woensdag 18 september 2013 @ 20:43:51 #3
408723 F1978
I want to go with the flow
pi_131325992
quote:
17s.gif Op zondag 15 september 2013 18:25 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]

Zo, even een wazige ( :') ) foto. Het is wel duidelijk wat de setting is. Nieuwsgierig konijn, bange kat. Kat geeft konijn tik, konijn kijkt even suf weg en gaat weer verder waar hij mee bezig was.

Experiment logeerpoes geslaagd. Morgen gaat ze terug naar haar baasje, mijn konijnen gaan daar in november even logeren als ik zelf op vakantie ben... en als ik terug ben daarvan het asiel eens lastig vallen :)
Lieve beestjes zijn het ook he ;)
Subtiel en stabiliteit zorgen voor een goede balans in het leven.
pi_131390511
Oke, een vraagje.Ik heb twee konijnen. Steve en Quinn. Steve heeft geleerd om in zijn kooi te plassen. Quinn niet, maar verbazingwekkend plast ze ook gewoon in haar kooi. Maar Steve plast de laatste tijd dus weer buiten de kooi. Dit doet hij vaak als hij springt/ een binky doet.

Heeft mijn mannetje zijn blaas niet onder controle of mis ik iets?
  Moderator vrijdag 20 september 2013 @ 19:51:35 #5
155227 crew  Guppy
dus
pi_131390573
Is het echt sproeien, of zijn het plasjes? Molly deed dit namelijk op een gegeven moment ook... Dat was dus sproeien :')
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_131390814
Allebei. Meneer doet het graag op de bank. Maar hij is gecastreerd, dan zou het sproeien toch weg moeten zijn?
pi_131391325
De haren vliegen van mn konijn af :+
Op maandag 11 maart 2013 21:24 schreef Kally het volgende:
Ga jij lekker met je mini spelen }:|
  Moderator vrijdag 20 september 2013 @ 20:14:36 #8
155227 crew  Guppy
dus
pi_131391455
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 19:58 schreef WeirdlyWired het volgende:
Allebei. Meneer doet het graag op de bank. Maar hij is gecastreerd, dan zou het sproeien toch weg moeten zijn?
Technisch gezien wel, in eerste instantie is het een hormonale kwestie. Daarom hebben we Molly toentertijd laten castreren. We waren op tijd en het was dus geen gewoonte geworden.

Die van jou doet het nu plotseling...?
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_131391707
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 september 2013 20:14 schreef Guppyfriend het volgende:

[..]

Technisch gezien wel, in eerste instantie is het een hormonale kwestie. Daarom hebben we Molly toentertijd laten castreren. We waren op tijd en het was dus geen gewoonte geworden.

Die van jou doet het nu plotseling...?
Volgens mij heeft ie het wel eens eerder gedaan, maar het valt me de laatste tijd nogal op. Hij doet het steeds vaker. En ook op momenten dat ie wil gaan springen zodat het overal terechtkomt.
pi_131566506
Even een copy/paste vanuit het stel je vraag aan de dierenarts topic!

Oke, mijn vraag. Ik heb twee konijnen. Steve is het mannetje en Quinn het vrouwtje. Steve is eigenlijk al redelijk snel tam gemaakt en durft ook snel bij je te komen zitten. Quinn is doof en bang voor alles wat ineens tevoorschijn komt. Steve is trouwens gecastreerd!

Punt is, Steve is aangeleerd om in de kooi te plassen. Een enkele keer buiten de kooi is wel voorgekomen, maar absoluut niet vaak. Nou ben ik in korte tijd drie keer verhuisd in verband met beëindiging van de relatie. En ik merk dat Steve zich toch anders gedraagt.

Meneer plast op de bank, maar ook elke keer als ie van de bank af moet. Dit doet ie, heel slim, tijdens het springen waardoor zijn plas overal terechtkomt. }:| Hij graaft de laatste tijd ook vaker op de bank maar ook in de kooi, hoor ik van mijn vader. En om het nog erger te maken. Meneer heeft me vandaag echt flink goed gebeten. Normaal is het een kleine afdruk, maar dit is echt flink.

Ik weet even niet wat ik ermee moet. Dit gedrag zou er toch niet moeten zijn na een castratie? En beter, hoe leer ik het hem af?

Enig idee jongens?
pi_131576206
Wanneer heeft hij je gebeten, zo uit het niets of pakte je hem op? (Als hij dat normaal wel gewend is, zou het misschien een reactie op pijn kunnen zijn? Misschien even voor de zekerheid wat urine bij de dierenarts brengen voor een testje?)

En stress door alle verhuizingen kan ook zeker meespelen, dus misschien is het een kwestie van tijd voordat hij weer wat beter in zijn vel zit en zich weer ontspannen gaat gedragen. Veel dieren worden wel eens wat onzindelijk van stress. :)
  Moderator donderdag 26 september 2013 @ 20:13:03 #12
155227 crew  Guppy
dus
pi_131596231
Even een crosspost uit het Arnhem-topic :')

Ik had het konijnenhok niet dichtgedaan gisteren toen ik ging werken :')

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
pi_131596273
Molly! o|O

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
  maandag 7 oktober 2013 @ 12:41:30 #14
347468 Tante_Soesa
Nu met Sassefras
pi_131932959
Hoi!

Ik post hier altijd alleen met een vraag :@ en zo nu weer. Vannacht is een van mijn 2 konijntjes overleden ;(. Ze werd zaterdag ziek en is zondagmiddag wisten we al dat ze het niet zou gaan redden, ondanks de medicatie en alles wat we hebben geprobeerd. Heel triest ;(. Vanochtend hebben we haar begraven. Mijn vraag gaat juist over mijn andere beestje. Die is nu ook verdrietig en is duidelijk van slag. Zijn er nog dingen die we voor haar kunnen doen? Ik wil geen ander konijntje meer...
  Moderator maandag 7 oktober 2013 @ 12:47:14 #15
155227 crew  Guppy
dus
pi_131933080
Wat zielig van je konijntje...

Je zou kunnen overleggen met een asiel. Soms kun je daar een vriendje uitzoeken voor je huidige konijntje, en afspreken dat je asielkonijntje terug mag naar het asiel als je eigen konijntje overlijdt.

Zoiets zou je kunnen overwegen. Maar dat moet je wel kunnen/willen ... Sterkte
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  maandag 7 oktober 2013 @ 13:12:21 #16
347468 Tante_Soesa
Nu met Sassefras
pi_131933668
quote:
0s.gif Op maandag 7 oktober 2013 12:47 schreef Guppyfriend het volgende:
Wat zielig van je konijntje...

Je zou kunnen overleggen met een asiel. Soms kun je daar een vriendje uitzoeken voor je huidige konijntje, en afspreken dat je asielkonijntje terug mag naar het asiel als je eigen konijntje overlijdt.

Zoiets zou je kunnen overwegen. Maar dat moet je wel kunnen/willen ... Sterkte
Dank voor je tip! Dat klinkt wel heel lief maar ik denk niet dat ik dat zou kunnen :@. Pff, ik had verdriet om mijn overleden konijntje maar nu vind ik de 'overgeblevene' nog veel zieliger ;(. Arme grote zus!
Ik had net bedacht om een klein knuffeltje bij haar in het hok te leggen, misschien vindt ze daar wat troost bij. En we knuffelen haar extra vaak (en ze woont ook weer binnen)...
  Moderator dinsdag 8 oktober 2013 @ 19:57:57 #17
155227 crew  Guppy
dus
pi_131979696
quote:
1s.gif Op maandag 7 oktober 2013 13:12 schreef Tante_Soesa het volgende:

[..]

Dank voor je tip! Dat klinkt wel heel lief maar ik denk niet dat ik dat zou kunnen :@. Pff, ik had verdriet om mijn overleden konijntje maar nu vind ik de 'overgeblevene' nog veel zieliger ;(. Arme grote zus!
Ik had net bedacht om een klein knuffeltje bij haar in het hok te leggen, misschien vindt ze daar wat troost bij. En we knuffelen haar extra vaak (en ze woont ook weer binnen)...
Ik kan het me voorstellen hoor, ik zou het ook niet kunnen. Maar ik weet dat het asiel waar Molly vandaan komt het wel eens doet.
Hoe gaat t nu met haar? Helpt het knuffeltje een beetje?
[b]Op zaterdag 31 december 2011 16:16 schreef Socios het volgende:[/b] Kusje voor jou. :) :@ :*
  woensdag 9 oktober 2013 @ 10:04:53 #18
347468 Tante_Soesa
Nu met Sassefras
pi_131997650
quote:
0s.gif Op dinsdag 8 oktober 2013 19:57 schreef Guppyfriend het volgende:

[..]

Ik kan het me voorstellen hoor, ik zou het ook niet kunnen. Maar ik weet dat het asiel waar Molly vandaan komt het wel eens doet.
Hoe gaat t nu met haar? Helpt het knuffeltje een beetje?
Mijn -nog levende- konijn heet ook Mollie :).

Het gaat goed met haar, lief dat je het vraagt! We hebben een nieuw hokje voor haar gekocht en ze zit lekker binnen. In het nieuwe hok was ze meteen rustiger, dat ruikt natuurlijk niet meer naar zus (?). Ze eet goed, drinkt goed, poept en plast goed en is heel ontspannen. Knuffeltje hebben we uiteindelijk weer uit het hok gehaald omdat onze dochter daar de hele tijd naar stond te wijzen en roepen :') :D
pi_132000523
quote:
17s.gif Op zondag 15 september 2013 18:25 schreef douche-eendje het volgende:
[ link | afbeelding ]

Zo, even een wazige ( :') ) foto. Het is wel duidelijk wat de setting is. Nieuwsgierig konijn, bange kat. Kat geeft konijn tik, konijn kijkt even suf weg en gaat weer verder waar hij mee bezig was.
Je weet dat de compact toestellen van nu de optie hebben (kun je gewoon instellen=draaien m.i.) voor bewegende beelden = sport optie o.i.d. Krijg je geen wazige beelden meer wanneer je zo een foto schiet.

Dank voor het omschrijven wat wat was, want de kat was wel te herkennen,het konijn niet. :s)

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 09-10-2013 11:55:20 ]
pi_132002077
quote:
6s.gif Op woensdag 9 oktober 2013 11:54 schreef Iwanius het volgende:

[..]

Je weet dat de compact toestellen van nu de optie hebben (kun je gewoon instellen=draaien m.i.) voor bewegende beelden = sport optie o.i.d. Krijg je geen wazige beelden meer wanneer je zo een foto schiet.

Dank voor het omschrijven wat wat was, want de kat was wel te herkennen,het konijn niet. :s)
mijn mobiele telefoon heeft die optie niet en mn camera ligt niet binnen handbereik. Maar dat is dan ook mn lieve oude spiegelreflexcamera.
pi_132045567
Voor iemand die nog op zoek is naar lieve tuinbewoners:


Ze zitten bij Huize Pluis in Ede.
pi_132183229
Alles gaat goed met konijn behalve 1 ding! Terug gaan het hok in. Ze mag vaak los en dat bevalt zo goed dat ze niet echt terug wil.

Dat is soms heel veel geduld hebben en een enkele keer is dat vangen met de nodige stress voor haar en ons dus dat is voor niemand leuk.

Is een konijn te trainen terug te gaan en hoe? Want het resultaat is nu dat als we maar een uurtje hebben dat ze er niet uit mag want wat als ze niet terug gaat....
pi_132183374
Heb je een (opvouwbare) ren voor/aan/om het hok staan? Dat scheelt misschien al wat stress, doordat ze dan wat meer ruimte heeft als ze het hok in moet. :)

En ja, konijnen zijn te trainen. (Het boek High five met je konijn! van Bernice Muntz is een goede!)
Elke keer als ze het hok in gaat (uit zichzelf), beloon je haar met wat lekkers. (En eventueel je stem erbij.) Je kunt er een 'commando' bij verzinnen en dat elke keer herhalen, maar soms is het al genoeg als ze je volgen, omdat ze weten dat ze wat lekkers krijgen als ze het hok in gaan.

Vangen brengt inderdaad veel stress met zich mee, en dat is iets waarvan je niet wil dat je konijn het gaat associëren met het hok. Dus probeer haar echt te lokken. (En voldoende ruimte te geven als je weg bent.) :)
pi_132183584
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 oktober 2013 11:06 schreef Candaasje het volgende:
Heb je een (opvouwbare) ren voor/aan/om het hok staan? Dat scheelt misschien al wat stress, doordat ze dan wat meer ruimte heeft als ze het hok in moet. :)

En ja, konijnen zijn te trainen. (Het boek High five met je konijn! van Bernice Muntz is een goede!)
Elke keer als ze het hok in gaat (uit zichzelf), beloon je haar met wat lekkers. (En eventueel je stem erbij.) Je kunt er een 'commando' bij verzinnen en dat elke keer herhalen, maar soms is het al genoeg als ze je volgen, omdat ze weten dat ze wat lekkers krijgen als ze het hok in gaan.

Vangen brengt inderdaad veel stress met zich mee, en dat is iets waarvan je niet wil dat je konijn het gaat associëren met het hok. Dus probeer haar echt te lokken. (En voldoende ruimte te geven als je weg bent.) :)
Nee geen ren, ze mag het hele huis door. Nou ja in elk geval de ruime woonkamer en keuken. Daar moet ze lekker zelf weten wat ze doet. Dr behoeftes doet ze netjes op dr hok.

En wel kort geprobeerd met belonen inderdaad. Toen kwam vakantie tussendoor en ging ze uit logeren.

Ik zal door gaan met het belonen. Dan rammel ik duidelijk met de snoepjes waar ze gek op is.
Hopelijk gaat het snel werken.
pi_132188771
Is het bij jullie ook zulk druilerig weer en daardoor - in het geval je niet naar je werk hoeft vandaag - zo'n heerlijke bankhangdag met zachte dekentjes en knuffelige nijntjes (met een just-out-of-bed-look :D )?

O+

abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')