abonnement Unibet Coolblue
pi_131485837
@WIzzor
Leuk initiatief. Misschien kan je er ook nog wat muziek in integreren? Er zijn gegarandeerd leerlingen die goed een instrument kunnen bespelen en die goed kunnen zingen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_131486100
Ik postte tegelijk met Wizzor, dus was eigenlijk al de tweede :P .

Bij ons werken de meesten 1 fte, dan nog een aantal (vooral ouders van kleine kinderen) 0,8, en een enkeling 0,6 of 0,4. Minder eigenlijk niet. Maar is in t vo geloof ik heel anders.
pi_131487171
Nog steeds geen normjaartaak gezien -O- Inmiddels wel al bijna een maand bezig...
pi_131487173
quote:
0s.gif Op maandag 23 september 2013 17:44 schreef Omentuva het volgende:
Dat het de derde persoon pas is die die grap maakt doet mijn vertrouwen in de mensheid een tikje dalen. :')

Wel een interessante vraag die ik eruit kan herleiden: Hoe lastig is het om een fatsoenlijke baan (laten we zeggen 0.7 FTE en hoger) te krijgen? Hoe zit dat bij jullie scholen? Zijn het allemaal 0,3-0,4 FTE banen die moeten worden gevuld of is het eerder 0.8-1 FTE?
Ik ben binnengekomen op 0,5 fte, met nog wat uren op een andere locatie maakte dat 0.8. Daarna tijdelijk 0.6 op één locatie en sinds vorig jaar uitgebreid naar 0,8. In onze sectie werken drie mensen 0.6 vaak icm ouderverlof, rest 0.8 Tot 1.0

Dat is in de school ook het beeld. Incidenteel is er wel een kleine functie voor vervanging. Op meesterbaan zie ik ook zelden iets kleiner dan 0.6. Ik denk omdat dat vaak wel intern vervuld kan worden.
Kwak
pi_131487179
quote:
13s.gif Op maandag 23 september 2013 18:40 schreef WHATSHESAID het volgende:
Nog steeds geen normjaartaak gezien -O- Inmiddels wel al bijna een maand bezig...
Welkom bij de club!
Kwak
pi_131487786
quote:
1s.gif Op maandag 23 september 2013 18:40 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

Welkom bij de club!
Vrij vervelend. Mee op brugklaskamp, cursusje hier, commissietje daar...
pi_131491974
Beste forumleden,

Ik volg momenteel Bedrijfscommunicatie @ HU en ben bezig met het Project Doelgroepanalyse.

Ik heb docenten als doelgroep gekozen en moet een enquête afnemen onder (aankomende) docenten.

Het gaat over partydrugs en de voorlichting ervan.

Alvast bedankt voor het invullen!

Duur: 3 min

Link:

https://docs.google.com/f(...)l0YHHZ6nIio/viewform
  zondag 29 september 2013 @ 21:21:41 #258
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131688374
Wat een stilte! Ik heb een weekje in de Ardennen gezeten met 3VMBO. Geweldige week beleefd. Dit soort momenten zijn echt essentieel om een goede band te smeden tussen de leerlingen onderling en met de leraren. Zeker als je, laat op de avond bij het kampvuur, eens ongedwongen over van alles en nog wat kunt kletsen. "Meneer, hoe denkt u nu eigenlijk over mij?".
.
pi_131688738
quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 21:21 schreef Baba-O-Riley het volgende:
Wat een stilte! Ik heb een weekje in de Ardennen gezeten met 3VMBO. Geweldige week beleefd. Dit soort momenten zijn echt essentieel om een goede band te smeden tussen de leerlingen onderling en met de leraren. Zeker als je, laat op de avond bij het kampvuur, eens ongedwongen over van alles en nog wat kunt kletsen. "Meneer, hoe denkt u nu eigenlijk over mij?".
Dat zijn de momenten met een gouden randje. Heerlijk!
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  zondag 29 september 2013 @ 21:39:28 #260
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131689327
Donderdag en vrijdag op kamp met de brugklassers, mijn (allereerste) mentorklas incluis. Ook erg benieuwd naar.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131689489
De leerlingen van een klas die ik net een maandje heb, hebben een liedje opgenomen met tekst over mij op de melodie van Gangnam Style. Ze willen het ook gaan draaien op het schoolfeest. Schitterend :D
I asked God for a bike, but I know God doesn't work that way.
So I stole a bike and asked for forgiveness.
  zondag 29 september 2013 @ 22:07:04 #262
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_131691103
quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 21:42 schreef -J-D- het volgende:
De leerlingen van een klas die ik net een maandje heb, hebben een liedje opgenomen met tekst over mij op de melodie van Gangnam Style. Ze willen het ook gaan draaien op het schoolfeest. Schitterend :D
Humor ^O^

quote:
0s.gif Op zondag 29 september 2013 21:39 schreef Janneke141 het volgende:
Donderdag en vrijdag op kamp met de brugklassers, mijn (allereerste) mentorklas incluis. Ook erg benieuwd naar.
Dat is leuk. Daar heb je, als je er voor open staat, een heel schooljaar (en langer) profijt van.
.
pi_131719804
quote:
De Rotterdamse scholengemeenschap Hugo de Groot wil een 'superschool' beginnen: één school voor peuter-, basis- en voortgezet onderwijs voor kinderen van 2 tot 18 jaar.

De nieuwe school moet op 1 januari van start gaan. De minister van Onderwijs heeft nog geen licentie afgeven, maar initiatiefnemer Eric van 't Zelfde denkt dat hij de licentie wel krijgt. In Engelstalige landen heeft het onderwijs goede ervaringen met dit systeem, zegt hij. Vanavond besteedt het VPRO-programma Tegenlicht aandacht aan de 'superschool'.

Het plan komt voort uit onvrede over de kwaliteit van het huidige onderwijs. In achterstandswijken blijven de scores van de Cito-toetsen ver achter bij het landelijk gemiddelde en ligt het aantal vroegtijdige schoolverlaters hoger dan elders. De nieuwe school komt in de Rotterdamse achterstandswijk Charlois.

Taalachterstand
Leerlingen die de nieuwe school bezoeken hebben op woensdagmiddag geen vrij meer. "Dat zijn vier lesuren die je nuttig moet gaan besteden", zegt Van 't Zelfde in Trouw.

Op de 'superschool' worden kinderen met een taalachterstand al vanaf 2 jaar intensief begeleid.

Schoolkeuze
In groep 7 wordt al een voorlopige beslissing genomen over schoolkeuze van de leerlingen voor het voortgezet onderwijs: vmbo, havo of vwo. Nu wordt die keuze in groep 8 pas gemaakt.

Het is de bedoeling dat op de 'superschool' leerlingen uit groep 7 en 8 Nederlands, Engels en rekenen krijgen van leraren uit het voortgezet onderwijs.

Dit mag niet, "maar welke minister met gezond verstand kan er tegen zijn dat kinderen les van specialisten krijgen?", zegt Van 't Zelfde.

In het voortgezet onderwijs wil Van 't Zelfde alleen eerstegraadsleraren voor de klas zetten.
http://nos.nl/artikel/556874-basisschool-wordt-superschool.html

Zometeen om 21.00u op Nederland 2.
pi_131742751
quote:
Dat druist in tegen alles waar ik in geloof. Nou ja, we zullen het maar weer met belangstelling volgen, I guess.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
pi_131743111
quote:
'Laat de crème de la crème het onderwijs verzorgen'
OPINIE - Eric van 't Zelfde − 01/10/13, 10:00

Maak van docent een beschermd beroep dat alleen universitair geschoolden kunnen uitoefenen. Dat schrijft Eric van 't Zelfde, directeur van een openbare scholengemeenschap in Rotterdam.

Stel je het volgende voor: je dochter moet voor een cruciale ingreep naar de tandarts. Bij binnenkomst meldt de tandarts dat hij sinds een jaar de opleiding tandheelkunde volgt en dat, als alles goed gaat, er nog vijf jaren van zijn studie resteren (de opleiding tot tandarts duurt zes jaar). Staat u toe dat deze tandarts die belangrijke ingreep uitvoert?

Toch staat u dagelijks toe dat uw kind lessen volgt van onbevoegde of onderbevoegde docenten. Is dit minder schadelijk voor uw kind dan de gebitsingreep? Ik ben van mening van niet.

Uitholling van het onderwijs
De roep om goed onderwijs komt, van oudsher, van vakbonden en docenten. Maar misschien is het wel juist uw taak, als ouder, om te eisen dat dit land echte docenten krijgt, van uitmuntende kwaliteit.

De uitholling van ons onderwijs is al jaren aan de gang. Het Rapport Dijkgraaf voorspelt dat in 2015 maar liefst 75 procent van de docenten in het voortgezet onderwijs (VO) het onderwijs heeft verlaten. Van de geringe aanwas, dus van de startende docenten, verlaat 70 procent na vijf jaar het onderwijs. Hiermee stevenen we af op een groot onderwijskundig drama.

In dit land hoort de crème de la crème van onze intelligentsia het onderwijs te verzorgen. Om dit te realiseren pleit ik voor een aantal maatregelen:

- Maak van het vak van docent een 'beschermd beroep'. Een beschermd beroep heeft een belastingvrije voet van 12.000 euro per jaar. De overheid verhoogt hiermee niet de salarissen maar wel fors de koopkracht. De pijn zit dan niet aan de 'uitgavenkant' maar aan de 'inkomstenkant';
- Een beschermd beroep kent een pensioen op basis van 'eindloon' en niet van 'middelloon';
- Verlaag de werkdruk van de Nederlandse docent binnen de lesgevende taak met 20 procent.

Naar zichzelf durven kijken
Het onderwijs moet ook naar zichzelf durven kijken om een kwaliteitsslag te maken. Tegenover deze stevige arbeidvoorwaarden horen ingrijpende kwaliteitsverbeteringen te staan:

- De tweedegraads opleiding voor het VO moet verdwijnen. Slechts universitair geschoolde docenten krijgen een plaats in het onderwijs;
- Het lerarenregister moet verplicht worden;
- Het ontslagrecht moet sterk worden vereenvoudigd;
- Aantoonbaar slecht functionerende docenten moeten niet kunnen doormodderen op andere scholen, zij moeten hun bevoegdheid kunnen verliezen.

Daarnaast verdient de inrichting van het Nederlandse onderwijs de aandacht. Een universitair geschoolde docent die aan 4 vwo wiskunde geeft, heeft een specialisme in één vak en heeft een groep leerlingen in zijn of haar klas die op één niveau les volgt. Hoe anders is dit voor de pabo-student die zich in vier jaar tijd moet specialiseren in meerdere vakken om deze vakken vervolgens te geven aan een overvolle klas met minimaal vijf niveaus? Is dit niet een grote weeffout in het onderwijs?

Meer tijd
Ik pleit er voor om, vanaf groep zeven, leerlingen in te delen in niveaus zodat de leerkracht maximaal leerlingen van één niveau bedient. Dit geeft de leerkracht meer tijd om zijn leerlingen te scholen, te ontwikkelen en te begeleiden. Zijn leerlingen worden kansrijker om een niveau hoger te eindigen: haal er uit wat erin zit!

Tevens is het hoog tijd dat bevoegde vakdocenten het basisonderwijs intrekken. Een bevoegde docent Engels geeft Engels, een bevoegde docent wiskunde geeft rekenen, een bevoegde docent aardrijkskunde geeft wereldoriëntatie, et cetera. Laat de specialisten aan het werk gaan, ook voor de klas.

Voor verandering is moed nodig. Laten we hopen dat de Minister van het Onderwijs deze moed heeft.

Eric van 't Zelfde is directeur van een openbare scholengemeenschap in Rotterdam.

Tegenlicht (VPRO) zond maandag de film uit over de bevlogen strijd van directeur Eric van 't Zelfde om de beste school van Nederland te worden en daarmee de kinderen van Rotterdam-Zuid toegang te geven tot een succesvol leven.
http://www.volkskrant.nl/(...)wijs-verzorgen.dhtml

Ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken. Ik geloof dat die Eric van 't Zelfde een behoorlijk capabel figuur is; ik zou zo voor 'm willen werken.
pi_131743363
En de "beste school" zal dan wel de school zijn met de meeste vooruitgang op cito-scores of zo? Zucht.

Overigens vind ik het versoepelen van het ontslagrecht prima, al zie ik dat niet als een specifieke onderwijskwestie. Het ontslagrecht zou in het algemeen versoepeld moeten worden.
I make it a thing, to glance in window panes and look pleased with myself.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 17:04:47 #267
268038 kwakz0r
kwakveense
pi_131746177
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:36 schreef Claudia_x het volgende:
En de "beste school" zal dan wel de school zijn met de meeste vooruitgang op cito-scores of zo? Zucht.

Overigens vind ik het versoepelen van het ontslagrecht prima, al zie ik dat niet als een specifieke onderwijskwestie. Het ontslagrecht zou in het algemeen versoepeld moeten worden.
^^ Dit.

En ook: het afschaffen van de tweedegraads is een slecht idee. Je hebt juist mensen nodig die in vier jaar worden klaargestoomd om les te geven aan de lagere niveaus. Dat vergt een aparter didactiek en pedagogiek. Eerstegraads zijn dat vaak met een kopopleiding van een jaar helemaal niet tegen opgewassen.
Kwak
pi_131749253
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 15:36 schreef Claudia_x het volgende:
En de "beste school" zal dan wel de school zijn met de meeste vooruitgang op cito-scores of zo? Zucht.
Dat is helaas wel de insteek die Nederland (in navolging van een aantal landen) op dit moment heeft, ja. Ik denk niet dat van 't Zelfde die insteek heeft (of, nou ja, niet meer dan een gemiddelde schooldirecteur) maar ik denk dat die insteek er wel aan gegeven gaat worden als het ooit door OCW over wordt genomen. Ondanks goede bedoelingen.

Afschaffen tweedegraads zonder vervangend idee is absurd en onhandig. Denk ook eerder dat ie bedoelde 'maak één universitaire docentenopleiding', à la de universitaire pabo in opzet. Ofzo.
"Friendship is like wetting your pants. Everyone can see it, but only you can feel its warmth."
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:48:34 #269
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131749373
Heeft er iemand tips voor hoe om te gaan met collega's die, onder de melding "ik trek het even niet meer", allerlei werkzaamheden in jouw schoot, of die van anderen, droppen?
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131749377
Het feit dat een lerarenopleiding aan een universiteit wordt gegeven voegt niet bijster veel toe mijns inziens. Het gaat om het instroomniveau: je moet academici hebben, geen hbo'ers.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 18:52:36 #271
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131749496
quote:
7s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:48 schreef Sloggi het volgende:
Het feit dat een lerarenopleiding aan een universiteit wordt gegeven voegt niet bijster veel toe mijns inziens. Het gaat om het instroomniveau: je moet academici hebben, geen hbo'ers.
Kennis van Galoistheorie en Fourieranalyse voegt in mijn optiek ook niet zoveel toe aan het repertoire van een wiskundedocent in de onderbouw van het vmbo.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131749582
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:48 schreef Janneke141 het volgende:
Heeft er iemand tips voor hoe om te gaan met collega's die, onder de melding "ik trek het even niet meer", allerlei werkzaamheden in jouw schoot, of die van anderen, droppen?
"Je wendt je tot de verkeerde". Verwijs hem naar zijn leidinggevende: dat is de plek om "ik trek het niet even meer" aan te kaarten. En die moet dan ook maar beslissen welke werkzaamheden echt overgenomen moeten worden, en mag met die werkzaamheden bij deze en gene gaan leuren.

Dan komt de leidinggevende ongetwijfeld bij jou aankloppen, maar mogelijk al met een gefilterd takenpakket met alleen de echt essentiele dingen, en bovendien zeg je makkelijker nee tegen een zakelijke leidinggevende dan tegen een labiele collega die er doorheen zit.
pi_131749602
quote:
0s.gif Op dinsdag 1 oktober 2013 18:52 schreef Janneke141 het volgende:

[..]

Kennis van Galoistheorie en Fourieranalyse voegt in mijn optiek ook niet zoveel toe aan het repertoire van een wiskundedocent in de onderbouw van het vmbo.
Dat ben ik met je eens, maar op de havo en het vwo zie ik het liefst alleen academici, ook in de onderbouw.
  dinsdag 1 oktober 2013 @ 19:48:35 #274
346939 Janneke141
Green, green grass of home
pi_131751719
Even muziek aan het hamsteren voor de party-avond op het brugklaskamp. Iemand nog suggesties? Ben niet zo thuis in die troep die ze tegenwoordig muziek noemen.
Opinion is the medium between knowledge and ignorance (Plato)
pi_131752781
Misschien is het leuk voor hen om ook eens kennis maken met wat goede muziek uit de jaren 60, 70 en 80? Hun eigen muziek horen ze toch al steeds, een mooie kans om hun horizon te verbreden.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')