abonnement Unibet Coolblue
pi_130818457


Op dit forum verschijnen er af en toe topics van mensen die teveel nadenken en hier veel last van ondervinden. Onderstaande post had ik al in een ander topic geplaatst maar dat topic bloedde al snel dood. Aangezien het een lange reactie was waar ik veel tijd in had gestopt, vond ik het jammer dat er geen leuke discussie ontstond. Vandaar dat ik even apart een topic open. De TS uit het vorige topic was al een beetje aan het mediteren om het dwangmatige denken iets te verzachten. Mijn post ging over hoe het verstand ons vaak in de weg staat en hoe dat precies werkt.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Met mediteren om het dwangmatige denken te verzachten zit je in de goede richting alleen is het eigenlijk symptoombestrijding op die manier. Er is ook nog een bepaald inzicht nodig in de werking van je verstand.

Mensen moeten zich goed beseffen dat hun verstand een INSTRUMENT is dat wij hebben "gekregen" van de evolutie. Een slang heeft zijn gif, een luipaard zijn snelheid en wij hebben ons verstand.

Verstand = instrument

Dit instrument is het meest machtige instrument dat de evolutie ooit heeft voortgebracht. Het stelde ons in staat om de wereld om ons heen te begrijpen en om taal te ontwikkelen waardoor wij beter konden samenwerken en (ingewikkelde) ideeën konden overdragen op de volgende generatie.

Het verstand heeft ons apen naar de maan gebracht, het verstand heeft allerlei geheimen van het universum ontrafeld (bijv. E=mc2). Het verstand neemt dus nogal een belangrijke rol in, in ons leven. Zonder het waren wij nog apen. Dit is erg belangrijk. Wij onderscheiden ons DOOR het verstand, maar wij zijn NIET ons verstand.

In de loop der tijd heeft zich een "gevoel van jezelf" ontwikkeld IN je verstand, in je geheugen. Informatie wordt opgeslagen in je hersenen of verstand en aan de hand daarvan vormen wij een beeld van de wereld om ons heen, maar wij vormen zo ook een beeld van ons zelf, met de nadruk op BEELD van ONSZELF.

Dit beeld van onszelf noemen wij het ego. Van het woord ego zijn meerdere interpretaties, ik bedoel hier: ego = een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf.

Het ego

Het verstand produceert gedachten, dat is de manier waarop het de wereld kan bevatten. Nadat wij een ego hadden ontwikkeld, leek het voor ons of de gedachten werden geproduceerd door het ego, dus door onszelf! Maar bedenk je dus goed dat jij NIET je ego bent. Het ego is een BEELD van jezelf, het is niet de laatste waarheid over wie jij bent.

Veel mensen geloven dat ze niet kunnen ophouden met denken omdat je niet zou kunnen functioneren zonder gedachten. Ik denk dus ik besta zeg maar. DIT IS ONZIN. Jij bent veel meer dan je gedachten. Je hebt je gedachten niet constant nodig bij alles wat je doet. Minstens 80% van je gedachten zijn totaal niet constructief en productief. Toch denken we de hele dag door, een verslaving.

Dit gebeurt omdat het verstand een instrument is gegeven aan ons door de evolutie om te OVERLEVEN. Inmiddels hebben wij in het westen voldaan aan onze primaire levensbehoeften. Dus wat voor overleven praten we dan over? In dit geval het overleven van ons ego, het beeld dat wij van onszelf hebben en wat in grote mate wordt beïnvloed door wat anderen van ons denken.

Dat machtige instrument het verstand is zijn doel dus voorbijgeschoten en is gedegradeerd tot het levend houden van ons zelfbeeld, niet de levende mens achter dat zelfbeeld. We denken ons soms suf over totaal nutteloze dingen.

De oplossing hiervoor is meer leven in het nu. Genieten van het moment is belangrijk, piekeren over iets wat in de toekomst misschien kan gaan gebeuren niet. Natuurlijk is het belangrijk om te plannen, maar lang obsessief nadenken over kleine dingen die geen invloed hebben op jouw overleven in de echte wereld, dat is uiteraard kansloos.

Het probleem ligt hem in onze identificatie met het ego en onze gedachten. Gedachten zijn middelen om de wereld te begrijpen. Deze worden op hun beurt weer geproduceerd door het verstand. Het verstand is dus een instrument en een gedachtengenerator, maar het is NIET wie jij bent!!

De observeerder

Jij bent de observeerder van je gedachten, DAAR ligt je ware identiteit. Datgene wat de gedachten voorbij ziet komen en ze hoort, dat is de observeerder en DAT ben jij. Zo gauw die observeerder niet observeert maar "naar de gedachte toespringt" en zich ermee identificeert, dan hou jij op de observeerder te zijn en word jij je ego.

Het ego en de observeerder zijn dus twee verschillende dingen: het ego is een op het verstand gebaseerd gevoel van jezelf, voornamelijk geïnteresseerd in het "overleven" in een wereld waar we allang overleven. Het houdt zich bezig met: is dit de juiste kleur eyeliner, is deze broek hip genoeg, gedraag ik me wel precies zoals anderen dat willen zien, enz.

De observeerder dat is je ware natuur en de observeerder hoort het verstand te gebruiken, niet andersom! De observeerder hoort helemaal niet de sprong naar de gedachte te maken en zich ermee te identificeren. De observeerder moet van een afstandje kijken naar de gedachten en hoort zich er niet mee te identificeren. Het verstand is immers een instrument.... een instrument dat gebruikt moet worden door JOU en niet andersom.

Het verstand heeft het ego voortgebracht en het is dit ego dat de macht heeft overgenomen VAN JOU! Zie het als een computervirus dat de macht heeft overgenomen van de computer. Maar hoe komen wij af van dit virus? Dat moeten we doen door te beseffen dat wij onze gedachten niet zijn. Hou op met de identificatie met je verstand! Ook al produceert het gedachten die beginnen met "ik"....

Wanneer er in jouw hoofd een gedachte voorbijkomt waarin het woordje "ik" zit, dan gaat het niet over jou, maar die "ik" is dus het ego, het op het verstand gebaseerde gevoel van jezelf. Dit is heel moeilijk te bevatten allemaal, maar vraag wanneer iemand zegt:

"Ik word zo moe van mezelf", "Ik kan niet meer leven met mezelf".....

Wie zijn dan die ik en die zelf? Wie is die ik die met zichzelf moet leven? Zijn bovenstaande zinnen misschien gedachten waarbij onze ware natuur even naar boven komt? Je echte ik, de observeerder, die samen moet zien te leven met de eeuwige kwelgeest, het ego?

We zullen de identificatie moeten doorbreken om jezelf echt te vinden. Ik snap dat ik hier in deze post niet goed duidelijk kan maken hoe het nou precies in elkaar zit... Maar misschien dat je iets herkent of dat je het wel interessant vindt. Goede boeken om te lezen zijn "De kracht van het nu" van Eckhart Tolle of "Radical Honesty" van Brad Blanton. Het eerste boek is het meest diepe maar wanneer je het gewoon niet ziet, kan het snel totaal oninteressant worden. Dan kan het tweede boek erg goed zijn omdat het meer gebruikt maakt van een praktische aanpak. Ongetwijfeld zullen er veel meer boeken zijn, maar ik raad toch iedereen aan om De kracht van het nu op z'n minst te proberen.

De Kracht van het Nu

Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik m'n hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsessieve denken? Het was verdomme m'n eigen hoofd!! Ik heb m'n hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op z'n minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.

Tot dus die ene dag kwam jaren later, toen ik de Kracht van het Nu op de deurmat kreeg. Na het lezen van een aantal bladzijden wist ik dus dat het de identificatie met het verstand was, de sprong van de observeerder naar de gedachte, dat mij al die jaren in de weg had gestaan. Op dat moment zag ik dus de ware natuur van mijn ego: het is nep en bestaat alleen bij de gratie van JOUW identificatie met dat ego.

Op dat moment doorbrak ik de identificatie met mijn ego en was ik VRIJ!!! Vrij van die eeuwige kwelgeest die m'n leven af en toe een hel maakte. Op dat moment kreeg ik vijf golven van geluk door me heen, beginnend bij m'n tenen, eindigend in m'n hoofd. De ene golf was nog intenser dan de andere... Ik begon weer te denken toen ik bang werd dat ik zou klaarkomen ( :') ) aangezien ik nog nooit in m'n leven een mentaal orgasme had gehad.

Maar dat was het dus, een mentaal orgasme, vijf achter elkaar, de 1 nog intenser dan de andere, alsof m'n hele lichaam vierde dat het verlost was van die "duivel", het ego. Dat kleinzerige beperkende gedrocht dat zich als het ware "genesteld" had in m'n hersenen.

Ik ben nu degene die meestal de macht heeft, niet m'n ego, hoewel m'n ego nog steeds macht over me heeft. Ik identificeer me nog vaak genoeg met m'n gedachten. Old habits die hard. Maar down raken of lang piekeren over dingen? No way. Die macht heeft m'n ego niet meer over me. Zo gauw ik me kut voel weet ik namelijk waar dat klote gevoel vandaan komt: De identificatie met m'n ego. Het is het ego dat problemen uit het niets creëert, onder het motto van "overleven" waar dat allang niet meer nodig is.

Flow

Ik kan tegenwoordig m'n gedachten gewoon stopzetten. In het begin kun je dat 2 seconden, dan 5, dan 10 enz. Wanneer je dat doet ben je opeens gelukkig en je ziet de wereld veel voller en alles is 1 hoe vaag en zweverig dat ook mag klinken. Om even aan te geven dat dat niet zo zweverig is als het lijkt: in de sport kennen ze het begrip "flow". Dat is een staat van zijn waarbij het verstand naar de achtergrond verdwijnt en iets anders de controle overneemt. Op zo'n moment is de sporter 1 met zijn omgeving en DAAROM voelt de sporter alles perfect aan en kan het komen tot uitzonderlijke sportprestaties waar wij ons over verbazen.

Dit soort momenten van flow lijken een uitzondering te zijn, maar door bewustwording en zelfreflectie kunnen wij als mensen naar zo'n staat van zijn toe. Deze staat van flow zal de norm moeten worden in onze maatschappij i.p.v. de staat van zijn waarbij wij ons identificeren met ons verstand. Het verstand deelt de wereld onder in dingen, het fragmenteert en snijdt ons af van de rest van de wereld. Daarom is de wereld zoals ie is vandaag de dag. Wij zullen nooit echte beschaving kennen zolang wij ons identificeren met ons verstand. Wij moeten naar een andere staat van zijn, die van voorbij het verstand, die toestand van flow, waarbij de observeerder de macht overneemt van het verstand. Deze toestand alleen zal ons werkelijk het leven laten ervaren in al zijn volheid. Dan pas zullen wij weten wat echte liefde is en wat echt geluk is.

Radical Honesty

In de vorige topics kwam het boek Radical Honesty ook regelmatig naar voren. Eerlijk zijn is ook een manier om jezelf te verlichten van je ego. Dit wordt in dit boek geniaal uiteengezet. Een heerlijk bot boek met een ongelooflijk veel wijsheid geschreven. Het idee erachter is ongeveer uit te leggen op deze manier:

Veel van je energie gaat zitten in het hooghouden van een zelfbeeld, je ego. Veel mensen spiegelen zich aan anderen, aan wat de maatschappij zogenaamd van hen verwacht. Wanneer je dus probeert te voldoen aan een bepaald beeld, wat bijna altijd een beeld van perfectie is en dus niet haalbaar, zul je hier en daar moeten liegen of in ieder geval informatie moeten achterhouden.

Ook zul je serieuzer met niet belangrijke dingen omgaan. Je denkt dan nl. dat het bereiken van dat ideaalbeeld je geluk zal opbrengen. Er zal dus veel energie gaan zitten in het opbouwen en in stand houden van dat zelfbeeld. Eerlijkheid is dan juist eerder gevaarlijk. Niemand zal voldoen aan het ideaalbeeld als ze eerlijk zijn over zichzelf, gewoon puur omdat niemand perfect is. Dat ideaalbeeld bestaat alleen in Hollywood en glamourbladen en is compleet subjectief uiteraard.

Door eerlijk te zijn saboteer je je eigen ego in zijn doel om het perfecte ideaalbeeld te bereiken. Vandaar dat eerlijkheid een grote rol kan spelen in verlichting. Het is nl. een manier om veel macht van je ego te ontnemen.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Deel 9 alweer dus. Inmiddels zijn er al heel wat levens positief beïnvloed door de Kracht van het Nu, de wereldwijde bestseller geschreven door Eckhart Tolle. Dit zie ik in mijn persoonlijke leven gebeuren en ook hier op het forum zijn er steeds meer mensen die er baat bij hebben

Hier nog even een link naar een geweldig youtube filmpje (met dank aan DaneV). In dit filmpje wordt een beeld geschetst van een ervaring die parallellen vertoont met de stof die wordt behandeld in De Kracht vh Nu. Dit wordt allemaal heel helder uitgelegd door een wetenschapper dus misschien dat dat de "zweverigheid" van dit topic wat wegneemt voor sommige mensen:

How it feels to have a stroke


Sam Harris over de materie die besproken wordt in dit topic

Voor degenen die Sam Harris nog niet kennen, hij heeft een PhD. in de neurowetenschap en is een van de meest intelligente mensen die we op dit moment hebben op onze planeet. Deze man weet zijn betogen en argumenten zo ongelofelijk helder te verwoorden dat het werkelijk een genot is om naar hem te luisteren. Voor velen is hij een voorvechter van het atheisme, maar Harris zelf zal zich nooit op die manier beschrijven.

Hij is een man van de wetenschap, die ook doet aan subjectieve waarheidszoeking met name door meditatie. Mede hierdoor krijgt hij zoveel helderheid in zijn denken dat hij een fenomeen is in de wetenschappelijke wereld. Neem bijvoorbeeld zijn boek "The Moral Landscape" waarin hij uitlegt hoe de wetenschap wel degelijk iets kan zeggen over moraliteit.

The Moral Landscape - How science can determine human values
http://www.samharris.org/site/full_text/the-moral-landscape/

Sam Harris breathes intellectual fire into an ancient debate. Reading this thrilling, audacious book, you feel the ground shifting beneath your feet. Reason has never had a more passionate advocate.
— Ian McEwan, author of Atonement, winner of the Man Booker Prize for Amsterdam.

A lively, provocative, and timely new look at one of the deepest problems in the world of ideas. Harris makes a powerful case for a morality that is based on human flourishing and thoroughly enmeshed with science and rationality. It is a tremendously appealing vision, and one that no thinking person can afford to ignore.
— Steven Pinker, Professor of Psychology at Harvard University, author of How the Mind Works and The Blank Slate.

I was one of those who had unthinkingly bought into the hectoring myth that science can say nothing about morals. The Moral Landscape has changed all that for me. Moral philosophers, too, will find their world exhilaratingly turned upside down, as they discover a need to learn some neuroscience. As for religion, and the preposterous idea that we need God to be good, nobody wields a sharper bayonet than Sam Harris.
— Richard Dawkins, author of The Selfish Gene, The God Delusion, and The Greatest Show On Earth

Reading Sam Harris is like drinking water from a cool stream on a hot day. He has the rare ability to frame arguments that are not only stimulating, they are downright nourishing, even if you don’t always agree with him! In this new book he argues from a philosophical and a neurobiological perspective that science can and should determine morality. As was the case with Harris’ previous books, readers are bound to come away with previously firm convictions about the world challenged, and a vital new awareness about the nature and value of science and reason in our lives.
— Lawrence M. Krauss, theoretical physicist, Director of the Origins Project at Arizona State University, author of The Physics of Star Trek and Quantum Man: Richard Feynman’s Life in Science.

Mocht je ooit in een discussie geraken over de zin of onzin van verlichting en introspectie, laat dan die persoon die niet op 1 lijn zit met je de volgende filmpjes bekijken. Het zijn ook met name de atheïstische rationalisten die de materie uit dit topic onder de noemer religie of zweverigheid willen plaatsen en laat nou net Sam Harris 1 van de grote helden zijn van deze groep mensen.


De volgende lezing is zeer de moeite waard en ik raad iedereen dan ook aan deze lezing te kijken. Vanaf 23:50 wordt het echt interessant omdat het perfect raakt aan de materie uit dit topic en het commentaar van de critici op dit topic:


Links naar vorige delen

R&P / Teveel nadenken - waarom?
R&P / Teveel nadenken, waarom? Kracht van het NU topic #2
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het nu #3
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #4
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #5
R&P / Teveel nadenken - Kracht van het Nu topic #6
R&P / Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #7
R&P / Te veel nadenken - Kracht van het Nu topic #8

Overige links

Hier ook nog een link naar een lezing van Eckhart Tolle - The flowering of Human Consciousness:
The flowering of Human Consciousness

En nog een link naar een helder geschreven artikel van een succesvolle zakenman. Iemand die zegt waar het op staat en geen zweverige termen gebruikt om de succesvolle toepassing van de Kracht van het Nu uit te leggen:
http://www.stevepavlina.com/blog/2006/05/the-power-of-now/

Recensies

Verder krijgt De Kracht van het Nu veel goede recensies van lezers:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com

Recensies Radical Honesty:
Recensies op Amazon.com

Recensies Ontwaken in de Droom:
Recensies op [url=www.bol.com]bol.com[/url]
Recensies op amazon.com (engelse versie)

Disclaimer:
Dit topic is bedoeld om een idee te delen met anderen, dus niet om mensen meteen te overtuigen van een bepaalde denkwijze. Psychologie is een interessant en waardevol iets en mocht je de ideeën in deze reeks interessant vinden ga dan vooral zelf op onderzoek uit!
pi_130819183
pi_130855959
In principe als je afstand neemt van veel materialistische zaken, dan kun je makkelijker in het ‘nu’ leven, dan wanneer je erdoor omringd en afgeleidt wordt. Het zijn vaak die zaken die onze gedachten zo vullen. Ik heb gemerkt aan mensen in mijn geboorteland, daar waar ze niet veel materieel bezit hebben, dat ze niets anders doen dan in het ‘nu’ leven, en dat zonder te mediteren, boeken te lezen of naar urenlange lezingen te luisteren. Ze hebben enorm veel aandacht voor anderen en hunzelf, zijn gelukkig, sereen, vrijgevig (ondanks het weinige dat ze bezitten), weinig angst, raken niet snel in paniek, etc. Ik heb daarvan geleerd en neem dan ook soms een dag afstand van zaken zoals de tv, radio, computer, telefoon, kranten, boeken, etc. en ik moet zeggen dat het enorm helpt. Wat sommigen van ons hier doen kun je eigenlijk vergelijken met iemand die veel te veel eet, zich dan ergert aan zijn omvang en dan hard traint om af te vallen, om vervolgens weer veel te gaan eten.
pi_130856672
Mooi gezegd, het begint ook een beetje een obsessie voor het weste te worden
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_130858080
Hier wat interessante (wetenschappelijke) feiten over de voordelen van meditatie:

28 Reasons to Start Meditating

http://misc.likes.com/28-reasons-to-start-meditating
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_130907981
quote:
0s.gif Op donderdag 5 september 2013 19:04 schreef Tevik het volgende:
In principe als je afstand neemt van veel materialistische zaken, dan kun je makkelijker in het ‘nu’ leven, dan wanneer je erdoor omringd en afgeleidt wordt. Het zijn vaak die zaken die onze gedachten zo vullen.
Het is niet zozeer materialisme an sich, maar meer de 'hechting' die daarbij komt kijken waardoor mensen het vaak moeilijk hebben. Je kan best een villa met 15 auto's hebben en toch in het nu leven. De kunst is om dat ook te kunnen blijven doen wanneer je het door omstandigheden kwijt zou raken.

Bovendien gaat die hechting verder, tot bijvoorbeeld emoties, gedachten, normen, waarden en identiteit(en). Loskomen daarvan maakt dat je als het ware door het leven stroomt, zonder tegen elke kei (lees: hindernis, tegenslag) op te botsen. Een leven zonder frictie.

Je ziet dat terug in mindfulness-meditatie, waarbij gedachten mogen komen en gaan, zonder oordeel. Immers is oordelen een vorm van verzet; het mag namelijk niet zomaar zijn, maar het móet om de een of andere reden goed of slecht zijn. En dat hoeft natuurlijk helemaal niet.
pi_130983160
quote:
Hah, dat verbeeldt het wel mooi :).

Ik lees hier ook nog steeds mee. Het is nu inmiddels zo'n 7 maanden geleden dat ik voor het eerst de Kracht van het Nu oppakkte. Bij vlagen heb ik het gevoel dat ik iets anders in het leven sta, maar vaak ook niet. Het excessief nadenken is zeker niet minder geworden, en er zijn zelfs momenten wanneer ik me kutter voel dan ooit. Ik word op de meest willekeurige momenten overvallen door een intens gevoel van algehele kutheid (bij gebrek aan een betere omschrijving) die ik nog nooit zo sterk heb ervaren, zelfs niet tijdens mijn depressie. Gelukkig zijn dit soort momenten niet heel frequent, en wanneer ik het gewoon over me heen laat komen zijn ze altijd ook vrij snel weer weg.

En in die zin is er toch wel het één en ander veranderd: het over me heen laten komen van wat ik ook voel gaat me steeds makkelijker af. Dit betekent niet dat ik me minder vaak slecht voel, of vaker gelukkig, maar dat vind ik ook niet zo relevant. Mijn relativeringsvermogen van emoties groeit wel gestaag, en dat geeft in zekere zin rust. Ik begin langzamerhand mijn emoties wat minder serieus te nemen.

De momenten dat ik echt zo objectief afstand kan nemen zijn spaarzaam, het lukt vaker niet dan wel. Maar ook al lukt het me maar 5% van de keren, dan is dat nog steeds winst.

[ Bericht 0% gewijzigd door Hammet op 09-09-2013 13:14:43 ]
pi_130983383
Overigens, ik ben er daadwerkelijk van overtuigd geraakt dat ik verslaafd ben aan het nadenken; ik overanalyseer vrijwel alles in mijn leven, wat mij aanvankelijk een gevoel van controle gaf, maar wat vooral de laatste jaren blokkerend heeft gewerkt. Dit 'verslaafd zijn aan nadenken' wordt regelmatig genoemd, zo ook in de OP, maar het is prettig om dit zelf ook in te zien. Het nadenken is niets anders dan de werkelijkheid ontkennen.

Het ironische is dat dit overanalyserende karakter van mij ook de kop op steekt wanneer ik me bezig houdt met dit onderwerp; ik overanalyseer als ik mediteer, ik overanalyseer als ik mijn emoties over me heen laat komen, ik overanalyseer als ik boeken hierover lees. Ik overanalyseer mijn eigen overanalyserende karakter! Wat een grap :D!

Ik heb me hier echt vollédig ingestort, zoals ik dat eigenlijk altijd doe als ik me ergens in verdiep, en heb inmiddels veel gelezen. Maar dat is niets anders dan mijn excessieve nadenken vervangen met het excessieve nadenken over nondualisme :P.

Dat overanalyserende karakter is momenteel iets wat ik maar z'n gang laat gaan (voor zover het lukt), meer dan dat kan niet. Ik ben benieuwd hoe ik er over een jaar of twee in sta :).
pi_131026241
quote:
7s.gif Op zaterdag 7 september 2013 01:34 schreef Gray het volgende:

[..]

Het is niet zozeer materialisme an sich, maar meer de 'hechting' die daarbij komt kijken waardoor mensen het vaak moeilijk hebben. Je kan best een villa met 15 auto's hebben en toch in het nu leven. De kunst is om dat ook te kunnen blijven doen wanneer je het door omstandigheden kwijt zou raken.
Het is inderdaad de hechting daaraan wat het moeilijk maakt.
Is het niet zo dat hoe meer je in het nu leeft, hoe meer je zal inzien dat je eigenlijk niet veel nodig hebt en dus vanzelf afstand gaat doen van veel spullen, waardoor je weer beter in het nu kan leven? Is dat misschien ook de reden waarom veel boeddhistische leraren, monniken, mystici, asceten, soefies, etc. op een gegeven moment afstand nemen van materieel bezit?
pi_131028140
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 september 2013 16:14 schreef Tevik het volgende:

[..]

Het is inderdaad de hechting daaraan wat het moeilijk maakt.
Is het niet zo dat hoe meer je in het nu leeft, hoe meer je zal inzien dat je eigenlijk niet veel nodig hebt en dus vanzelf afstand gaat doen van veel spullen, waardoor je weer beter in het nu kan leven? Is dat misschien ook de reden waarom veel boeddhistische leraren, monniken, mystici, asceten, soefies, etc. op een gegeven moment afstand nemen van materieel bezit?
In het nu leven is eerder het loslaten van verzet tegen wat is. Afstand doen is ook op te vatten als een vorm van verzet, al valt te nuanceren qua context waarin het gebeurt.
pi_131053295
Zooo, ik ben momenteel behoorlijk ziek aan het worden en ik merk dat als je je beroerd voelt, mediteren bepaald geen pretje is :o.

Hoe doen jullie dat? Ik heb geprobeerd juist op dat beroerde gevoel te mediteren, maar dat valt me behoorlijk zwaar :).
  woensdag 11 september 2013 @ 11:20:36 #12
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_131053864
quote:
0s.gif Op woensdag 11 september 2013 11:00 schreef Hammet het volgende:
Zooo, ik ben momenteel behoorlijk ziek aan het worden en ik merk dat als je je beroerd voelt, mediteren bepaald geen pretje is :o.

Hoe doen jullie dat? Ik heb geprobeerd juist op dat beroerde gevoel te mediteren, maar dat valt me behoorlijk zwaar :).
Heel zwaar. Zoals ik eerder zei soms lijkt het wel alsof ik doodga. Maar op dit moment ben ik gewoon depressief en zijn de kleinste handelingen al pijnlijk boor de geest, en dat afgezien an denken. Nu dit al weken aanhoudt heb ik de stap gezet naar meer medicatie voor een andere stof in mn hersens
:')
pi_131068132
quote:
4s.gif Op maandag 9 september 2013 13:13 schreef Hammet het volgende:
Overigens, ik ben er daadwerkelijk van overtuigd geraakt dat ik verslaafd ben aan het nadenken; ik overanalyseer vrijwel alles in mijn leven, wat mij aanvankelijk een gevoel van controle gaf, maar wat vooral de laatste jaren blokkerend heeft gewerkt. Dit 'verslaafd zijn aan nadenken' wordt regelmatig genoemd, zo ook in de OP, maar het is prettig om dit zelf ook in te zien. Het nadenken is niets anders dan de werkelijkheid ontkennen.

Het ironische is dat dit overanalyserende karakter van mij ook de kop op steekt wanneer ik me bezig houdt met dit onderwerp; ik overanalyseer als ik mediteer, ik overanalyseer als ik mijn emoties over me heen laat komen, ik overanalyseer als ik boeken hierover lees. Ik overanalyseer mijn eigen overanalyserende karakter! Wat een grap :D!

Ik heb me hier echt vollédig ingestort, zoals ik dat eigenlijk altijd doe als ik me ergens in verdiep, en heb inmiddels veel gelezen. Maar dat is niets anders dan mijn excessieve nadenken vervangen met het excessieve nadenken over nondualisme :P.

Dat overanalyserende karakter is momenteel iets wat ik maar z'n gang laat gaan (voor zover het lukt), meer dan dat kan niet. Ik ben benieuwd hoe ik er over een jaar of twee in sta :).
Zodra je niet langer nadenkt over het nadenken, heb je de belangrijkste of grootste stap al gemaakt. :)
pi_131080509
Interessant onderzoek over geluk:

"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_131279541
Dit kan een goede maatstaf zijn voor je leerweg voor het kalmeren van je geest:
quote:
Nine Levels of Meditation
This is a very practical and simplified outline of an ancient and essential teaching on the development of meditative concentration, also called Shamatha.

This teaching outlines nine basic states of consciousness which equate to nine qualities of concentrated attention. Anyone can learn how to improve their own meditation practice by comparing their own experience with the states described here.

Moving from one state to a superior one is achieved by overcoming the obstacles present at each stage. This is precisely the value of this teaching: it allows us to immediately discover how our practice is developing and what we need to do to advance it.

Concentration practice (shamatha) is the basis from which we can retrieve information (insight). Therefore, concentration practice is the ground from which the flower of meditation emerges. However, concentration practice itself is not meditation. Meditation begins once concentration has been established. Actual meditation is defined as a state of consciousness within which we can retrieve information.

1. Placing or Setting the Mind: You are barely able to hold onto the meditation object or image before losing it. You can begin to set the mind on the object or image of meditation but cannot hold it there. You will have to seek and find the object again and again and take hold of it. Conceptuality or discursiveness is being identified so that it may appear that there is more conceptuality than usual. Other types of conceptualization appear more frequently than the object or image of meditation. At this stage you recognize and experience the many disturbing thoughts as they arise.

2. Continuous Placement: You are able to remain focused on an object or image for at least five minutes. Conceptuality is beginning to lessen and some of the mental disturbances are pacified and others appear to slow down a little and become exhausted.

3. Replacement or Resetting the Mind: You are familiar with the object of concentration to the point where you can re-establish your hold on the object immediately after losing it and you no longer need to seek it. You are still bothered by distractions, only you can quickly return to the meditation object.

4. Close Placement or Setting the Mind: The point is reached through the force of intense mindfulness where you can hold onto the meditation object or image to the end of the session without ever breaking the continuity of your concentration. The object of observation or image will not be lost at this level. At this state the mind may begin to be withdrawn through the power of mindfulness. The power of mindfulness is now complete. You can begin to apply the power of discriminating alertness. During both levels 3 and 4 you are easily moved by states of attachment and have difficulty remaining focused. You will not have very long meditation sessions at this level because gross sinking or inattentiveness and excitement will still occur.

5. Controlled or Disciplined Mind: At this level, it is necessary to revivify or heighten the mind to overcome subtle sinking or inattentiveness. You generate the power of introspection and through your own power know the good qualities of meditation. Here we never lose sight of the visualization, and our attention is sharp and focused. Distractions still arise but cannot take us away from the visualization. Yet now, excitement again poses a threat. The gross or more obvious laxity was conquered in the fourth state, so now we look for more subtle forms of laziness of attention, and more subtle forms of excitement.

6. Pacified Mind: Meditation is improved through knowledge of the faults of various obstacles. Due to the heightened awareness there is danger of subtle excitement and laxity. To advance, we simply need to more quickly address them by means of vigilance.

7. Complete Pacification: Powers of mindfulness and discriminating alertness are now complete and your balance cannot be upset by subtle sinking or inattentiveness or by subtle excitement. Attained by the power of effort.

8. Single Pointedness: Very little effort is required to remain focused upon the meditation object for the entire session without experiencing even the slightest interruption to concentration. Yet, effort to concentrate is still required. Attained by the power of effort.

9. Balanced Placement: Ability to place the mind on the object of concentration with equanimity. Without effort you are able to maintain faultless concentration. The mind is tame. This does not mean that the ego is eliminated; it only means that the mind has settled into it’s natural state. This is not enlightenment: it is merely a foundation from which insight into the truth can be acquired.
In plaats van "Nine Levels of Meditation" kan je ook lezen "Nine Levels of Mindfulness".
pi_131280130
quote:
1s.gif Op woensdag 11 september 2013 19:12 schreef Gray het volgende:

[..]

Zodra je niet langer nadenkt over het nadenken, heb je de belangrijkste of grootste stap al gemaakt. :)
Tsja, maar niet langer nadenken over nadenken is natuurlijk net zo lastig als niet nadenken an sich.

quote:
3s.gif Op dinsdag 17 september 2013 15:03 schreef Gray het volgende:
Dit kan een goede maatstaf zijn voor je leerweg voor het kalmeren van je geest:

[..]

In plaats van "Nine Levels of Meditation" kan je ook lezen "Nine Levels of Mindfulness".
Thanks! Ik zit bij 1 :P.
pi_131280302
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 september 2013 15:22 schreef Hammet het volgende:
Tsja, maar niet langer nadenken over nadenken is natuurlijk net zo lastig als niet nadenken an sich.
Heb je helemaal gelijk in. :Y

quote:
Thanks! Ik zit bij 1 :P.
^O^
pi_131298491
quote:
3s.gif Op dinsdag 17 september 2013 15:03 schreef Gray het volgende:
Dit kan een goede maatstaf zijn voor je leerweg voor het kalmeren van je geest:

[..]

In plaats van "Nine Levels of Meditation" kan je ook lezen "Nine Levels of Mindfulness".
Ik zit ergens bij 2 en 3.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_131309042
Een paar jaar geleden heb ik veel gelezen over mindfulness en interviews met Eckhart Tolle bekeken en dergelijke. Maar bij het doen van de oefeningen ging ik er alleen maar meer van nadenken en in m'n hoofd zitten, lichamelijke reacties etc.. Gaat dit vanzelf over en is het een kwestie van volhouden? Of is het voor sommige mensen gewoon niet geschikt? Heb het idee dat het voor mij één grote mindfuck is.
Op woensdag 25 april 2018 20:45 schreef Ronald-Koeman het volgende:
7e minuut Robben eraf met spierblessure.
pi_131309366
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 11:43 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Maar bij het doen van de oefeningen ging ik er alleen maar meer van nadenken en in m'n hoofd zitten, lichamelijke reacties etc..
Dit is vind ik het belangrijkste om in te zien, je zegt nu''ik ging meer nadenken'' alsof er een ik (jij) is die dat doet, en je het ervaart alsof het te maken heeft met jou. Dat is juist 'het' grote punt; er is geen ik die dat doet. Er zijn gewoon gedachten en wanneer jij met je aandacht naar je gedachten gaat ervaar je je gedachten. Daarop volgt dan dat als je in een gedachte gelooft je em waar maakt, die ervaring creëert.

Vrij zijn van gedachten is als je ervaart dat het niet meer zijn dan dat; gedachten. Verhaaltjes in je hoofd ergens over. Als je daar aandacht aan gaat besteden vanuit een idee dat jij ze denkt voedt je denk ik alleen maar het probleem. Dan volgt er ook geen scheiding tussen 'jou' en je denken.

Als je gaat mediteren met het idee je gedachten weg of stiller te krijgen dan ga je er al vanuit dat die gedachten iets zijn om rekening mee te houden, of er volgt zelfs het idee van een gevecht tegen de gedachten en daar voedt je het ook weer mee. Stilte in je hoofd is fijn maar wat betreft een leven vrij van dwangmatig denken ga je er niet veel aan hebben; je hebt er veel meer aan om aanwezig te kunnen blijven juist wanneer er veel gedachten zijn. Punt is de mate van identificatie ermee, als je weet dat het meer gedachten/gevoelens/emoties zijn en meer niet, wat maakt het dan nog uit hoeveel of hoe weinig ervan is? Uiteindelijk hebben je gedachten zoveel macht over jou als jij ze geeft, mediteren met het idee er vanaf te komen werkt dan dus logischerwijs averechts. Ook is het een instelling van je bezig houden met wat je niet wil (ik wil niet dat de gedachten er zijn terwijl ze er wel zijn) en jezelf daar dan juist op afsturen.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_131316086
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 11:43 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Een paar jaar geleden heb ik veel gelezen over mindfulness en interviews met Eckhart Tolle bekeken en dergelijke. Maar bij het doen van de oefeningen ging ik er alleen maar meer van nadenken en in m'n hoofd zitten, lichamelijke reacties etc.. Gaat dit vanzelf over en is het een kwestie van volhouden? Of is het voor sommige mensen gewoon niet geschikt? Heb het idee dat het voor mij één grote mindfuck is.
Gaat vanzelf over en is een kwestie van volhouden. Op t moment dat je je bewust wordt van al je gedachten die door je hoofd razen, lijken ze juist erger te worden in eerste instantie. Net zoals een woeste rivier die veel lawaai maakt, waarbij het lawaai erger wordt wanneer je dichter bij de rivier komt of je aandacht meer op de rivier richt.

Wanneer ik in de tuin ga zitten en ik zet mn gedachten stil dan hoor ik plotseling allemaal geluiden die ik daarvoor niet hoorde. Dus gewoon doordat ik mn aandacht vestig op de omgeving, lijkt die omgeving meer tot leven te komen. Dat gebeurt ook in je hoofd in eerste instantie.

En ik heb ook ooit een lichamelijke reactie gehad. Heb echt nooit allergie gehad of zo, maar 1 keer na een wat intensere realisatie tijdens het mediteren, kreeg ik een allergische reactie in mn gezicht. Heb geen bewijs dat de twee gelinkt zijn, maar mn gevoel zegt dat t zeer duidelijk met elkaar te maken heeft. Allerlei negatieve energie werd losgelaten en dat uitte zich in een lichamelijke reactie denk ik.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  woensdag 18 september 2013 @ 17:38:09 #22
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_131319421
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 11:54 schreef Canillas het volgende:

[..]

-knip-
Klopt inderdaad. nondualiteit is geen methode maar kan/wordt wel vaak in een methode gestoken. Bv. meditatietechnieken, stappenplannen (boeddhisme bijvoorbeeld) enzovoort. Er zijn geen geweldige resultaten op korte termijn, behalve lichamelijke en geestelijke rust. Zodra je je gedachten toe laat zullen ze niet meer worden tegengehouden en dat is dus het rotgevoel door gedachten. Ook zonder gedachten kan het rotgevoel nog blijven.

quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 15:52 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Gaat vanzelf over en is een kwestie van volhouden. Op t moment dat je je bewust wordt van al je gedachten die door je hoofd razen, lijken ze juist erger te worden in eerste instantie. Net zoals een woeste rivier die veel lawaai maakt, waarbij het lawaai erger wordt wanneer je dichter bij de rivier komt of je aandacht meer op de rivier richt.

Wanneer ik in de tuin ga zitten en ik zet mn gedachten stil dan hoor ik plotseling allemaal geluiden die ik daarvoor niet hoorde. Dus gewoon doordat ik mn aandacht vestig op de omgeving, lijkt die omgeving meer tot leven te komen. Dat gebeurt ook in je hoofd in eerste instantie.

En ik heb ook ooit een lichamelijke reactie gehad. Heb echt nooit allergie gehad of zo, maar 1 keer na een wat intensere realisatie tijdens het mediteren, kreeg ik een allergische reactie in mn gezicht. Heb geen bewijs dat de twee gelinkt zijn, maar mn gevoel zegt dat t zeer duidelijk met elkaar te maken heeft. Allerlei negatieve energie werd losgelaten en dat uitte zich in een lichamelijke reactie denk ik.
Wat was die allergische reactie dan? Plotseling jeuk aan je gezicht? Dat gebeurt sowieso wel eens toch. Alleen tijdens meditatie valt het op.


quote:
Conceptuality or discursiveness is being identified so that it may appear that there is more conceptuality than usual. Other types of conceptualization appear more frequently than the object or image of meditation.
Ik snap niet helemaal wat hier staat. eigenlijk. Afgezien van dat dat hele stuk tekst één concept is

[ Bericht 28% gewijzigd door sinterklaaskapoentje op 18-09-2013 17:46:02 ]
:')
pi_131319918
quote:
99s.gif Op woensdag 18 september 2013 17:38 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

Wat was die allergische reactie dan? Plotseling jeuk aan je gezicht? Dat gebeurt sowieso wel eens toch. Alleen tijdens meditatie valt het op.
Had twee dagen lang een duidelijk gevlekt gezicht :P
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  woensdag 18 september 2013 @ 17:59:38 #24
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_131320009
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 17:56 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Had twee dagen lang een duidelijk gevlekt gezicht :P
Over het algemeen kan het lichaam reageren op stress. En misschien was die stress tijdens de meditatie veel meer aanwezig door het toelaten daarvan.
:')
pi_131320128
quote:
99s.gif Op woensdag 18 september 2013 17:59 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Over het algemeen kan het lichaam reageren op stress. En misschien was die stress tijdens de meditatie veel meer aanwezig door het toelaten daarvan.
Niet echt stress gehad, maar meer een realisatie over hoe denken werkt en hoe het je beïnvloedt. Daarna kreeg ik die reactie.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_131323611
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 11:43 schreef Ronald-Koeman het volgende:
Een paar jaar geleden heb ik veel gelezen over mindfulness en interviews met Eckhart Tolle bekeken en dergelijke. Maar bij het doen van de oefeningen ging ik er alleen maar meer van nadenken en in m'n hoofd zitten, lichamelijke reacties etc.. Gaat dit vanzelf over en is het een kwestie van volhouden? Of is het voor sommige mensen gewoon niet geschikt? Heb het idee dat het voor mij één grote mindfuck is.
Het is niet belangrijk dat je goed bent in dit proces. Het is aanvaardbaar bij het binnentreden in stilte dat je verstand gedachten blijft voortbrengen waarop het in het moment gefocused is. Richt je simpelweg op stilte, laat je gedachten opkomen als ze opkomen en weer wegvallen, raak er niet bij betrokken, neem ze niet over door ze te onderhouden of door ermee te worstelen, richt je steeds op stilte. Laat je gedachten opkomen en weer wegvallen, opkomen en wegvallen, totdat je jezelf in een toestand vindt waar je vanuit stilte je gedachten aan het ‘bekijken’ bent. Terwijl je in die stilte bent, zullen je gedachten geen betekenis meer hebben, geen gewicht. Je bekijkt ze dan zoals je een film bekijkt, terwijl je je ontspannen en comfortabel voelt. Je bent als het ware vanuit de oppervlakte van de zee, waar een hevige storm woedt, gedoken naar de diepte waar rust en stilte aanwezig is. Het is in die diepte dat je je gedachten kan accepteren, zegenen, vergeven en liefhebben.

Probeer gaandeweg bij het mediteren ook geen stilte te "forceren", maar "laat het toe", geef het tijd of zoals de anderen hier zeggen: heb geduld en op het einde niet oordelen over het resultaat.
pi_131324013
''The only Zen you'll find on mountain tops is the Zen you bring up there with you.'' - Alan Watts
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  woensdag 18 september 2013 @ 20:00:27 #28
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_131324077
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 18:03 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Niet echt stress gehad, maar meer een realisatie over hoe denken werkt en hoe het je beïnvloedt. Daarna kreeg ik die reactie.
Je denken gaf het op en toen viel je lichaam je aan :o

Nee ik weet niet hoe dat werkt. Maar lichaam en geest kunnen best op elkaar reageren
:')
pi_131324102
quote:
0s.gif Op woensdag 18 september 2013 18:03 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Niet echt stress gehad, maar meer een realisatie over hoe denken werkt en hoe het je beïnvloedt. Daarna kreeg ik die reactie.
Misschien blow je gewoon teveel.
pi_131325591
quote:
99s.gif Op woensdag 18 september 2013 20:00 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Je denken gaf het op en toen viel je lichaam je aan :o

Nee ik weet niet hoe dat werkt. Maar lichaam en geest kunnen best op elkaar reageren
Het is juist het lichaam wat ontzettend lijdt door het overmatig denken; zaken die in een gezonde verloop op zouden komen en weer weg ebben blijven hangen en gaan 'rotten'. Ontladingen kunnen heftig zijn maar zijn wel een goed teken :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_132009212
Zo, dit topic maar eens afstoffen :). Hoe gaat het hier met iedereen?

Gisteravond, na maanden van het oefenen van meditatie, voor het eerst een klik gehad bij het mediteren. Opeens begreep ik het. De uitleg 'naar je gedachten kijken' begreep ik nooit zo, ik had altijd het gevoel met mijn gedachten naar mijn gedachten te kijken, of met een 'denk ik iets'-gedachte alle andere gedachten te blokkeren. Gisteravond had ik dat voor het eerst niet *O*. Gedachten kwamen en gingen, en kon vrijwel altijd er bewust van zijn, en tegelijkertijd bewust zijn van de sensaties in mijn lichaam (het voelen van de Inner Body, waar Tolle het over heeft). Het was zeker niet stiller in mijn hoofd dan anders, ik ervaarde het simpelweg anders.

Na een tijdje maakten deze gedachten plaats voor simpelweg beelden (in principe dus ook gedachten, maar dan zonder de taal?). Ik zag een chimpansee, vervolgens één of andere Indiër, nog wat dingetjes, en vervolgens.. dit topic op Fok! :'). Op dat moment bedacht ik dat ik dit hier even moest delen, uit een soort enthousiasme denk ik, en was ik er dus 'uit'; ik was weer mijn gedachten i.p.v. de observeerder. Maar daarna voorlopig nog wel blijven zitten met een fijn gevoel, zonder de drang te hebben iets te moeten ondernemen.

Ik weet niet hoe lang ik heb gemediteerd, ik heb bewust geen wekker gezet of op de klok gekeken. Dat heeft waarschijnlijk wel geholpen; voor het eerst was er geen doel (de gebruikelijke 'nu even 15minuten mediteren'), ik ging gewoon zitten. Maar sowieso langer gemediteerd dan de gebruikelijke 15 minuten.

Deze ervaring deed mij sterk aan een trip van een psychedelische drug denken. Ik heb ooit één keer truffels gebruikt, en in zo'n trip zie je ook continu beelden, vormen én gedachten voor je zonder dat je er in mee gaat. Iemand die het zien van beelden en vormen herkend? Het was zeker niet zo helder als bij een truffel-trip, maar het was er zeker.

Zo, dit wilde ik even delen! Vanavond ga ik weer mediteren, en zal ik vast te hard m'n best doen om dit te dupliceren :P, maar dat zien we dan wel weer.

[ Bericht 0% gewijzigd door Hammet op 09-10-2013 17:01:13 ]
pi_132034371
Is iedereen verlicht? O-)
pi_132035231
Yep, ik herken de beelden en vormen tijdens meditatie wel. Het is echter niet iets waar ik belang aan hechten wil. Bovendien is het een product van de ogen, in mijn geval dan. M'n hersenen zien er bekende vormen in. Leuk om te zien, maar niet boeiend. De tijd vliegt zo wel onmerkbaar voorbij.

Heb nu bijna Selected works van DT Suzuki over Zenboeddhisme uitgelezen. Soms lastig doorheen te komen, maar veel van geleerd. Maar om te zeggen dat ik het helemaal snap, nee. Want dan zou ik verlicht zijn. Wat ik stiekem al ben, maar toch weer niet. Aldus het boek. 8)7

Hierna beginnen aan Be as you are, teachings of Maharshi. (8>
  donderdag 10 oktober 2013 @ 21:58:28 #34
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_132051588
quote:
7s.gif Op woensdag 9 oktober 2013 16:40 schreef Hammet het volgende:
Zo, dit topic maar eens afstoffen :). Hoe gaat het hier met iedereen?

Deze ervaring deed mij sterk aan een trip van een psychedelische drug denken. Ik heb ooit één keer truffels gebruikt, en in zo'n trip zie je ook continu beelden, vormen én gedachten voor je zonder dat je er in mee gaat. Iemand die het zien van beelden en vormen herkend? Het was zeker niet zo helder als bij een truffel-trip, maar het was er zeker.

Zo, dit wilde ik even delen! Vanavond ga ik weer mediteren, en zal ik vast te hard m'n best doen om dit te dupliceren :P, maar dat zien we dan wel weer.
Herken ik wel,bij mij lijkt het op een wiet-trip, op een bepaald punt tijdens de meditatie gaat mijn lichaam dan 'gloeien' net als bij wiet trip, geen beelden maar sensaties bij mij, ik concentreer mij dan ook vnl op omgevingsgeluiden en 'bodyscan' ipv de ademhaling, misschien is dit de verklaring. Ik ga er niet bewust naar op zoek, maar als ik het voel dan weet ik dat ik 'in the zone' ben. Maar goed dit is ook weer maanden geleden, momenteel veel last van een gewond ego door conflicten op het werk dus de gedachtenstroom is weer oorverdovend :X
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_132060661
quote:
0s.gif Op donderdag 10 oktober 2013 21:58 schreef Hitch_Slap het volgende:

[..]

Herken ik wel,bij mij lijkt het op een wiet-trip, op een bepaald punt tijdens de meditatie gaat mijn lichaam dan 'gloeien' net als bij wiet trip, geen beelden maar sensaties bij mij, ik concentreer mij dan ook vnl op omgevingsgeluiden en 'bodyscan' ipv de ademhaling, misschien is dit de verklaring. Ik ga er niet bewust naar op zoek, maar als ik het voel dan weet ik dat ik 'in the zone' ben. Maar goed dit is ook weer maanden geleden, momenteel veel last van een gewond ego door conflicten op het werk dus de gedachtenstroom is weer oorverdovend :X
"The zone", welke is dat?

En die conflicten op het werk vormen een goede mogelijkheid om van te leren. ;) Juist nu extra mindful wezen.
pi_132075473
quote:
7s.gif Op woensdag 9 oktober 2013 16:40 schreef Hammet het volgende:

Zo, dit wilde ik even delen! Vanavond ga ik weer mediteren, en zal ik vast te hard m'n best doen om dit te dupliceren :P, maar dat zien we dan wel weer.
En hoe is het gegaan?
pi_132097635
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 oktober 2013 18:40 schreef Tevik het volgende:

[..]

En hoe is het gegaan?
Zoals ik verwacht had, ik probeerde het te hard ;). Het loslaten van het proberen, probeerde ik duidelijk ook te hard. Maar geeft niets, ik ga vrolijk door.

Er is wel iets blijven hangen, waardoor mindfull blijven mij nu de gehele dag door net iets gemakkelijker afgaat. Dat focussen op de 'inner body' was voornamelijk wat bij mij klikte, en heb nu toch een stuk minder moeite om op willekeurige momenten direct mijn aandacht daarop te leggen. Hiervoor kon ik het wel eens niet 'vinden', als je begrijp wat ik bedoel :).
pi_132098534
quote:
14s.gif Op donderdag 10 oktober 2013 12:36 schreef Gray het volgende:
Het is echter niet iets waar ik belang aan hechten wil. Bovendien is het een product van de ogen, in mijn geval dan. M'n hersenen zien er bekende vormen in. Leuk om te zien, maar niet boeiend. De tijd vliegt zo wel onmerkbaar voorbij.
Ja, dat is volgens mij hoe het bij een psychedelische drug ook min of meer werkt. Je hersenen gaan razendsnel associëren en zien er vervolgens inderdaad bekende dingen in. Ik hecht er niet per sé waarde aan, maar ik vond het wel bijzondere ervaring. Ik wist niet dat dit effect kon optreden bij meditatie :).
pi_132100873
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 oktober 2013 13:21 schreef Hammet het volgende:

[..]

Zoals ik verwacht had, ik probeerde het te hard ;). Het loslaten van het proberen, probeerde ik duidelijk ook te hard. Maar geeft niets, ik ga vrolijk door.
Goede instelling. Door te "proberen" creëer je inderdaad voorwaarden waarbij het heel moeilijk wordt om het "toe te laten". Daarnaast merkte ik aan je eerdere post dat je een "verwachting" had, namelijk het dupliceren van dezelfde ervaring. Door iets te verwachten (wat in de toekomst ligt) kun je niet in het 'moment' zijn, daar waar je eerdere ervaring lag.
pi_132132526
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 oktober 2013 13:59 schreef Hammet het volgende:

[..]

Ja, dat is volgens mij hoe het bij een psychedelische drug ook min of meer werkt. Je hersenen gaan razendsnel associëren en zien er vervolgens inderdaad bekende dingen in. Ik hecht er niet per sé waarde aan, maar ik vond het wel bijzondere ervaring. Ik wist niet dat dit effect kon optreden bij meditatie :).
Een psychedelische drug staat veel dichterbij dit topic dan je denkt, veel dichterbij.
Lambo of Rekt
pi_132149196
Voor de geinteresseerden, Eckhart Tolle staat in de Doelen. Wel beetje prijzige kaarten:

http://www.dedoelen.nl/nl(...)e_kracht_van_het_nu/
"Happiness is not getting more, but wanting less"
pi_132199686
Leestip: beide boeken van Charlotte Joko Beck "Alle dagen Zen" en "Niets Bijzonders". Beste wat ik tot nu toe heb gelezen (en dat is best veel).
pi_132255804
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 oktober 2013 19:55 schreef hoos het volgende:
Leestip: beide boeken van Charlotte Joko Beck "Alle dagen Zen" en "Niets Bijzonders". Beste wat ik tot nu toe heb gelezen (en dat is best veel).
Ik heb dit weekend Nothing Special uitgelezen, inderdaad een aanrader!

Ze schrijft niet zozeer over nondualisme, maar voornamelijk over de praktische kanten van zen. Dit doet ze op een hele toegankelijke en nuchtere manier. Ze benadrukt hoe kinderlijk eenvoudig zen is, maar hoe het tegelijkertijd ook een ontzettende strijd is. Daarnaast ontkracht ze heel helder het idee dat verlichting iets is wat je iets kan bieden, dat je er iets zult vinden. Er is niets te vinden, je hebt het al gevonden. Maar dat wisten we natuurlijk allemaal al ;).

Wat ik ook prettig vond aan dat boek was dat het geschreven is als sessies met haar zen-studenten. Zo vertelt zij haar verhaal, waarna er op gereageerd wordt door haar studenten. Erg inzichtelijk :).

Voegt het andere boek nog iets toe t.o.v. Nothing Special?
pi_132681380
Lieve mensen van dit topic!

Ik was dit topic een tijdje vergeten, zal morgen eens teruglezen.
Maar voor nu misschien leuk om te zeggen dat ik besloten heb boeddhistisch monnik te worden en binnenkort vertrek. :) Hoe een leven kan veranderen.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132681477
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 01:44 schreef rijsttafel het volgende:
Lieve mensen van dit topic!

Ik was dit topic een tijdje vergeten, zal morgen eens teruglezen.
Maar voor nu misschien leuk om te zeggen dat ik besloten heb boeddhistisch monnik te worden en binnenkort vertrek. :) Hoe een leven kan veranderen.
Baas!

Maar mag je dan nog wel seks hebben? :@

Vertel eens wat meer. Waar ga je heen?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 02:13:37 #46
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132681493
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 01:44 schreef rijsttafel het volgende:
Lieve mensen van dit topic!

Ik was dit topic een tijdje vergeten, zal morgen eens teruglezen.
Maar voor nu misschien leuk om te zeggen dat ik besloten heb boeddhistisch monnik te worden en binnenkort vertrek. :) Hoe een leven kan veranderen.
WAUW serieus?!
Vertel alsjeblieft meer!
:')
pi_132681498
Hey pcp en sinterklaas! :W

Ik kom morgen terug om wat meer te vertellen. Nu eerst even lekker slapen.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 02:15:57 #48
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132681503
quote:
12s.gif Op donderdag 10 oktober 2013 12:02 schreef Hammet het volgende:
Is iedereen verlicht? O-)
Verlicht zijn is ook maar een concept O-)
:')
pi_132681522
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 02:14 schreef rijsttafel het volgende:
Hey pcp en sinterklaas! :W

Ik kom morgen terug om wat meer te vertellen. Nu eerst even lekker slapen.
Slaap lekker :)

Ben erg benieuwd, heel stiekem droom ik ook wel eens van zoiets of in ieder geval iets in die richting.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132681526
Ik heb zojuist nog even de recensie pagina's van de drie boeken uit de OP gelezen en het valt echt op dat "Ontwaken in de Droom" van Leo Hartong een geweldig boek is.

Hij heeft op Amazon.com 40 maximale scores, 2 vier-sterren scores en 2 laagste scores. Ken geen enkel ander boek dat zo goed scoort bij lezers!
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132681884
quote:
14s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 02:09 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Baas!

Maar mag je dan nog wel seks hebben? :@

Vertel eens wat meer. Waar ga je heen?
Om het belangrijkste maar eerst te zeggen: Nee, je mag geen seks hebben. :P Ook niet solo.

Het is in een klooster in Australië. Eerst is daar een jaar als niet-monnik om te kijken of je het zeker weet. Ik ga er op dit moment uit dat ik daarna blijf, aangezien een eerder verblijf in een klooster van 40 dagen een van de beste tijden van m'n leven was. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt, mede vandaar dat jaar. Na dat jaar kan ik dan als monnik worden aangenomen. Het is dus nog niet definitief, maar voor het gemak leg ik de rest uit met het idee dat dat wel zo is.

Ik wil dat doen omdat ik merk dat ik mijn geluk steeds meer uit meditatie/mindfulness/het moment (of hoe je het ook wil noemen) haal, en steeds minder uit dingen als carriëre, status, muziek, reizen, hobbies, uitgaan, romantische relaties, etc. Ik heb het gevoel dat ik op die dingen niet kan vertrouwen en dat ik daar dus van weggedreven word. Combineer dat met het feit dat een gelukkige periode van m'n leven in een klooster was en de meest logische optie wordt dan om monnik te worden. Dit idee had ik al veel langer, maar omwille van mijn ouders heb ik eerst mijn studie afgemaakt.

Ook denk (weet) ik dat het verblijven in zo'n omgeving mijn ontwikkeling ontzettend versnelt. Door de omgeving wordt je er continue aan herinnerd aandachtig te zijn en door het ontbreken van externe impulsen wordt je ook gedwongen om verlangens los te laten. Ik zal zeker wel een hoop in m'n geest tegenkomen en dat zal lastig zijn, maar daar doe ik het ook voor. Ook denk ik dat ik uiteindelijk als monnik het beste andere mensen in hun leven kan helpen.

Het lijkt misschien als een beslissing waar je goed over nadenkt, maar het is vooral op gevoel gedaan. Vandaar dat ik het ook lastig vind om er zomaar een hoop over te vertellen. Gevoelens kun je niet goed in woorden beschrijven, in ieder geval dit gevoel niet echt. Als iemand nog iets wil weten, vraag gerust hoor!

Nu even mediteren, dan eten en topic doorlezen. :W
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132682386
Veel geluk op je (het) pad, rijsttafel. :)

Btw, welke stroming sluit je je dan bij aan? En koos je daar bewust voor of was het 't eerste dat langskwam? En wat voor invloed gaat het hebben op je ontwikkeling?

[ Bericht 39% gewijzigd door Gray op 29-10-2013 08:53:24 ]
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 11:00:44 #53
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132685101
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 07:02 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Om het belangrijkste maar eerst te zeggen: Nee, je mag geen seks hebben. :P Ook niet solo.

Het is in een klooster in Australië. Eerst is daar een jaar als niet-monnik om te kijken of je het zeker weet. Ik ga er op dit moment uit dat ik daarna blijf, aangezien een eerder verblijf in een klooster van 40 dagen een van de beste tijden van m'n leven was. Maar je weet nooit wat de toekomst brengt, mede vandaar dat jaar. Na dat jaar kan ik dan als monnik worden aangenomen. Het is dus nog niet definitief, maar voor het gemak leg ik de rest uit met het idee dat dat wel zo is.

Ik wil dat doen omdat ik merk dat ik mijn geluk steeds meer uit meditatie/mindfulness/het moment (of hoe je het ook wil noemen) haal, en steeds minder uit dingen als carriëre, status, muziek, reizen, hobbies, uitgaan, romantische relaties, etc. Ik heb het gevoel dat ik op die dingen niet kan vertrouwen en dat ik daar dus van weggedreven word. Combineer dat met het feit dat een gelukkige periode van m'n leven in een klooster was en de meest logische optie wordt dan om monnik te worden. Dit idee had ik al veel langer, maar omwille van mijn ouders heb ik eerst mijn studie afgemaakt.

Ook denk (weet) ik dat het verblijven in zo'n omgeving mijn ontwikkeling ontzettend versnelt. Door de omgeving wordt je er continue aan herinnerd aandachtig te zijn en door het ontbreken van externe impulsen wordt je ook gedwongen om verlangens los te laten. Ik zal zeker wel een hoop in m'n geest tegenkomen en dat zal lastig zijn, maar daar doe ik het ook voor. Ook denk ik dat ik uiteindelijk als monnik het beste andere mensen in hun leven kan helpen.

Het lijkt misschien als een beslissing waar je goed over nadenkt, maar het is vooral op gevoel gedaan. Vandaar dat ik het ook lastig vind om er zomaar een hoop over te vertellen. Gevoelens kun je niet goed in woorden beschrijven, in ieder geval dit gevoel niet echt. Als iemand nog iets wil weten, vraag gerust hoor!

Nu even mediteren, dan eten en topic doorlezen. :W
Ik heb natuurlijk nog een hele hoop vragen O-)

Zoals Grey zegt inderdaad, wat voor soort stroming? Ik meen me te herinneren dat je in Engeland zat die 40 dagen.
In hoeverre is er sprake van iets bereiken? Zo ver ik weet van het boeddhisme heb je de 4 edele waarheden, 8-voudige pad enz. En proberen het nirwana te bereiken (al daar niet door reïncarnatie).
Is toch wel een wezenlijk verschil met de kracht van het nu wat we hier bespreken.
Wat mag je allemaal niet? Je vertelde volgens mij eerder dat je ook moest koken voor de monniken omdat ze dat zelf niet mochten. En ja nooit meer fappen, denk je 't zelf ~O>.

Mag je zelf weten hoe lang je blijft? Blijven de meeste moniken daar for life? Denk je niet dat die omgeving enorm gaat vervelen na een lange tijd?
Wat ga je daar de hele dag doen behalve mediteren? Gasten bezighouden?

Die 40 dagen waren natuurlijk mooi, maar nu komt de echt uitdaging van 365 dagen :+. Ik ben benieuwd. Ik neem aan dat je daar niet gaat fokken?
:')
pi_132685549
Wauw! Wat bijzonder om iets te lezen over de gedachtegang van iemand die zo'n beslissing neemt!
pi_132685851
Hey allemaal!

De stroming is van Ajahn Chah, dat is Thais. Daar kies ik wel bewust voor, maar het was min of meer toevallig ook het eerste wat ik tegenkwam wat me echt aansprak. Eigenlijk voordat ik in het boeddhisme zelf geïnteresseerd raakte, maar wel wilde mediteren, kwam ik een boek tegen van hem en tevens een student van hem; Ajahn Brahm. Van Brahm heb ik ontzettend veel geleerd via internet, zoek maar eens op youtube of lees dit boek. (zijn alleen de eerste 5 hoofdstukken ofzoiets)

Ookal is het boeddhisme wel anders (of noem het breder) dan waar het hier doorsnee over gaat, is in deze traditie mindfulness wel het centrale punt. Mede vandaar dat ik dit topic zeer op prijs stel! ;) Het klooster in Engeland was een andere student van Ajahn Chah. Nu is 40 dagen wel veel korter dan een jaar+, maar ik ga niet iets uit de weg omdat het me moeilijk lijkt. Ook heb ik het idee dat het tijdens die 40 dagen over het algemeen wel steeds makkelijker ging en dat ik eigenlijk weg ging voordat ik er écht van kon profiteren. De laatste week begon de afzondering van externe impulsen m'n geest pas echt energie te geven.

Ik ga daar natuurlijk niet alleen maar zitten mediteren, maar wel veel meer dan hier. Ik zal ook wel moeten koken, schoonmaken, gebouwen repareren (het zijn losse hutjes in een bos), planten verzorgen, boodschappen halen, etc. etc. Dat is goed, want als je alleen maar mindful kan zijn als je stil zit, heb je er uiteindelijk nog vrij weinig aan. Door het langzamere ritme is het wel makkelijker om door de dag heen aandachtig te blijven.

Ik denk dat door de afzondering m'n geest minder naar externe objecten gaat en meer naar binnen, zodat ik dingen los kan laten waar ik nog aan gehecht ben, en verlangens die ik liever niet heb. Op de vraag is er wat te bereiken: ik ben opzich al een heel gelukkig persoon, en ik heb vaak een instelling van dingen komen zoals ze gaan. Ervaring genoeg met meditatie dat ik weet dat het proberen te bereiken van iets datgene juist van je af duwt.

Dan zou je bijna zeggen, blijf dan lekker thuis! Maar het is ook niet zo dat ik niet echt nog echt uitdagingen zie in m'n huidige leven. En ik hou van uitdagingen. Qua creatieve, intelligentie en lichamelijke uitdagingen heb ik zo'n beetje wel gedaan wat ik wilde doen. Mentaal ook al flink wat, maar dat kan nog beter. Een specifieke uitdaging die er nog staat is om m'n meditatie te verdiepen. Eerder in dit topic werden 9 stages van meditatie gepost, maar in mijn ervaring gaat het dieper. Echter dit komt bij mij zelden voor en dat komt mede doordat ik in m'n leven nu te veel afleidingen heb.

Afleidingen die ik weet dat ik alleen maar zoek uit verveling. De vraag of het gaat vervelen is dus eigenlijk beantwoord daarmee; ik verveel me in m'n huidige leven ook! :P Tuurlijk gaat het daar af en toe ook vervelen, maar de hoop is om dat om te zetten in in het moment kunnen leven. (Verveling is niet in het moment zijn / verlangen naar iets anders)

En dat ik hier te veel afleiding zoek, komt ook omdat ik het te lastig vind om me in m'n eentje in het diepe te gooien. In een klooster kan ik spirituele vrienden vinden die er ook vol voor gaan, wat me inspireert. (Een vriend hier uit Nederland is ook monnik geworden, hij heeft me ook deels geinspireerd.) Ik weet niet hoeveel monniken voor het leven blijven, maar je mag weg wanneer je het niet meer wil en dat is dan oké. Ook reizen de monnik vaak van het ene klooster naar het ander.

Een probleem is wel dat m'n Visa nog steeds niet is goedgekeurd. Maar goed, "why worry about what you can't change" enzo. ;)

Ik zal vanaf daar niet Fokken. :)

[ Bericht 1% gewijzigd door rijsttafel op 29-10-2013 11:42:31 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132686258
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 11:16 schreef helplesssss het volgende:
Wauw! Wat bijzonder om iets te lezen over de gedachtegang van iemand die zo'n beslissing neemt!
Thanks :)
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 11:45:54 #57
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132686306
Thanks voor de uitleg :Y
Is er nog een soort rangorde? Na een jaar besluiten ze of je langer kan blijven. Kan je op latere leeftijd dan bezoekers rondleiden of een retraite geven oid?

En 't is me nog niet duidelijk hoe lang je het wil gaan doen. Zie je dat wel? Ik denk dat een heel lang bezoek je van alle gehechtheid los kan maken. Maar dan? Nog 20 jaar daar zitten mediteren? Je hebt net een diploma op zak.

Zoals je weet heb ik zelf ook een retraite gedaan vorig jaar. Het was vooral verveling wat me gek maakte maar ook weer rust gaf. Er waren 3 stiltedagen (dus niet praten behalve bij de meetings), waarop ik echt mezelf kapotverveelde. Ik liep maar een beetje door de natuur, ging langs de boerderij geitjes aaien enz enz. Het gaf wel een rust maar mijn lichaam bleef schreeuwen: "Doe iets!! Bereik iets!!"
:')
pi_132686517
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 11:45 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:
Thanks voor de uitleg :Y
Is er nog een soort rangorde? Na een jaar besluiten ze of je langer kan blijven. Kan je op latere leeftijd dan bezoekers rondleiden of een retraite geven oid?

En 't is me nog niet duidelijk hoe lang je het wil gaan doen. Zie je dat wel? Ik denk dat een heel lang bezoek je van alle gehechtheid los kan maken. Maar dan? Nog 20 jaar daar zitten mediteren? Je hebt net een diploma op zak.

Zoals je weet heb ik zelf ook een retraite gedaan vorig jaar. Het was vooral verveling wat me gek maakte maar ook weer rust gaf. Er waren 3 stiltedagen (dus niet praten behalve bij de meetings), waarop ik echt mezelf kapotverveelde. Ik liep maar een beetje door de natuur, ging langs de boerderij geitjes aaien enz enz. Het gaf wel een rust maar mijn lichaam bleef schreeuwen: "Doe iets!! Bereik iets!!"
Klaasje! (mooi topic van dat tijdschrift, had ik nog niet gezien)

Er is een abt (de oudste monnik), maar alle monniken zijn gelijk. De Boeddha (eerst monnik) wilde het zo en wilde dat alles met concensus beslist wordt in kloosters. Maar het eerste jaar ben ik natuurlijk nog geen monnik. Het eerste jaar is een soort doel, maar ik ga eigenlijk wel met de intentie om langer te blijven. Over wat ik daar later ga doen, zie ik dan wel. Daar ga ik me nu nog geen zorgen over maken, al flitst het soms natuurlijk wel voorbij, maar ik weet dat daarover nadenken totaal nutteloos is. Maar ter indicatie: sommige monniken geven retraites, anderen vertalen teksten, anderen doen weer meer de praktische dingen, anderen zonderen zich meer af, etc. Soort smurfendorp ;)

Hoe lang ik het ga doen, zie ik dus ook wel. In principe ben ik op dit moment niet van plan terug te komen (behalve om na dat jaar praktische zaken te regelen). Het diploma heb ik gehaald omdat m'n ouders dat wilden, niet omdat ik zelf echt een wens had om daar iets mee te gaan doen. Vanaf een bepaald moment in ieder geval niet meer. Er komen natuurlijk ook wel wat diepere ideeën bij kijken, zoals dat je wel een carriëre kan opbouwen, maar dat je uiteindelijk toch dood gaat en dat achter moet laten. Dit geldt ook voor relaties/kinderen enzo.

Ik herken het wel dat van verveling, maar als ik dan ga mediteren en m'n geest stil maak verdwijnt die verveling vaak. In de 40 dagen in Engeland (waaronder 7 dagen stilte) heb ik me eigenlijk amper verveeld. Verveling is dat je probeert te ontsnappen van wat er is.

Ik had op een gegeven moment wel heel erge onrust in mijn lijf, echt ontzettend, dat ik 's avonds in bed mijn lijf niet kon stilhouden en als een spast bewoog. M'n geest was wel rustig, dus ik geef de schuld aan het gebrek aan sport dat ik daar toen had. Al weet ik niet zeker of het dit was. Het was wel een extra inzicht in dat je je lichaam eigenlijk niet onder controle hebt, dat daar geen zelf in is.

[ Bericht 0% gewijzigd door rijsttafel op 29-10-2013 12:09:39 ]
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132687106
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 02:23 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Ik heb zojuist nog even de recensie pagina's van de drie boeken uit de OP gelezen en het valt echt op dat "Ontwaken in de Droom" van Leo Hartong een geweldig boek is.

Hij heeft op Amazon.com 40 maximale scores, 2 vier-sterren scores en 2 laagste scores. Ken geen enkel ander boek dat zo goed scoort bij lezers!
Bedankt voor deze aandachtskick.. heb het boek hier gewoon klaarliggen.. al een jaar lang.. toch maar eens voorzichtig onder het stof uit halen :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_132687210
Wat leuk Rijsttafel.. zat meteen te denken aan Ajahn Brahm toen je begon over Australië

Ik kan iedereen aanraden video's van Ajahn Brahm te kijken, of je nou boeddhist bent of niet!
http://www.youtube.com/channel/UC6M_EhnSSdTG_SXUp6IAWmQ
Helder, inzichtelijk en vaak door de humor worden problemen en angsten makkelijker losgelaten.. Dat was in ieder geval in mijn geval

Veel succes en vooral veel inzicht en wijsheid gewenst op jouw pad ^O^ :Y
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_132688255
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 12:27 schreef Boswachtertje het volgende:
Wat leuk Rijsttafel.. zat meteen te denken aan Ajahn Brahm toen je begon over Australië

Ik kan iedereen aanraden video's van Ajahn Brahm te kijken, of je nou boeddhist bent of niet!
http://www.youtube.com/channel/UC6M_EhnSSdTG_SXUp6IAWmQ
Helder, inzichtelijk en vaak door de humor worden problemen en angsten makkelijker losgelaten.. Dat was in ieder geval in mijn geval

Veel succes en vooral veel inzicht en wijsheid gewenst op jouw pad ^O^ :Y
:D Tof dat je hem kent. Ik kan het ook iedereen aanraden.

Bedankt :)
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 14:08:19 #62
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132689514
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 11:56 schreef rijsttafel het volgende:
Ik had op een gegeven moment wel heel erge onrust in mijn lijf, echt ontzettend, dat ik 's avonds in bed mijn lijf niet kon stilhouden en als een spast bewoog. M'n geest was wel rustig, dus ik geef de schuld aan het gebrek aan sport dat ik daar toen had. Al weet ik niet zeker of het dit was. Het was wel een extra inzicht in dat je je lichaam eigenlijk niet onder controle hebt, dat daar geen zelf in is.

Ik herken dit ook met 'alles laten zijn zoals het is'. Dan laat je ook je lichaam zijn. Als er een overdosis energie is kan dit best wel activeren. Kan indd door weinig beweging komen. Niks geks aan
:')
pi_132691074
Zouden jullie dit mij ook aanraden, voor ik me hier in ga verdiepen en proberen? Ik zit namelijk met het volgende:

S'avonds in bed, als ik wil gaan slapen, gaat mijn hoofd ook maar door. Ik denk van alles, en het is net of er geen 'uit knop'' op zit. Het gaat voornamelijk veel over stage/studie, waar ik momenteel veel druk van ondervind. Ook heb ik het gevoel dat ik 'op de wekker'' slaap. Ik moet er elke dag om half vijf uit en ik zie op zulke dagen elk uur van de wekker, terwijl ik lichamelijk wel moe ben.

Dit is trouwens niet iets van de laatste tijd, maar zeker van de laatste 4 jaar dat ik moeite heb met inslapen door zoveel gedachten.

Heeft iemand nog tips? Anders dan wat hier beschreven wordt? ( Iets anders dan slaap medicatie)
Alvast bedankt ! :)
Yeah bitch ! Magnets !
pi_132693707
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 15:09 schreef Plienn het volgende:
Zouden jullie dit mij ook aanraden, voor ik me hier in ga verdiepen en proberen? Ik zit namelijk met het volgende:

S'avonds in bed, als ik wil gaan slapen, gaat mijn hoofd ook maar door. Ik denk van alles, en het is net of er geen 'uit knop'' op zit. Het gaat voornamelijk veel over stage/studie, waar ik momenteel veel druk van ondervind. Ook heb ik het gevoel dat ik 'op de wekker'' slaap. Ik moet er elke dag om half vijf uit en ik zie op zulke dagen elk uur van de wekker, terwijl ik lichamelijk wel moe ben.

Dit is trouwens niet iets van de laatste tijd, maar zeker van de laatste 4 jaar dat ik moeite heb met inslapen door zoveel gedachten.

Heeft iemand nog tips? Anders dan wat hier beschreven wordt? ( Iets anders dan slaap medicatie)
Alvast bedankt ! :)
Ik zou het zeker aanraden. Ik begon ooit ook met mediteren, omdat ik niet goed kon slapen. Ik lag ook te piekeren. Al snel na het beginnen met mediteren ging het slapen al veel beter. En nu slaap ik over het algemeen echt heel fijn en diep.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  dinsdag 29 oktober 2013 @ 23:51:36 #65
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132712174
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 15:09 schreef Plienn het volgende:
. Ik moet er elke dag om half vijf uit en ik zie op zulke dagen elk uur van de wekker, terwijl ik lichamelijk wel moe ben.
Je hebt veel stress, maar waren die slaapproblemen er al zonder die stress?
Zit je de hele dag door te racen en heb je 's nachts pas tijd om te denken?

Dit topic zijn voornamelijk filosofiën en dergelijke maar gewoon beginnen met simpele meditatie-oefeningen kan nooit kwaad. tien minuten ademhalen door het werken door ook niet. In de trein/bus/lopend een rustmoment pakken bv in de vorm van een loopmeditatie. Ik doe het bijvoorbeld als ik naar de supermarkt loop.
In Nederland is mindfullness al jaren poplair ook bij psychologen. Er zijn westerse varianten die meer zijn ingesteld op onze westerse samenleving.
Nondualiteit waar we in dit topic over praten is echter niet iets wat je kan 'toepassen'
:')
pi_132729702
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 23:51 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Je hebt veel stress, maar waren die slaapproblemen er al zonder die stress?
Zit je de hele dag door te racen en heb je 's nachts pas tijd om te denken?

Dit topic zijn voornamelijk filosofiën en dergelijke maar gewoon beginnen met simpele meditatie-oefeningen kan nooit kwaad. tien minuten ademhalen door het werken door ook niet. In de trein/bus/lopend een rustmoment pakken bv in de vorm van een loopmeditatie. Ik doe het bijvoorbeld als ik naar de supermarkt loop.
In Nederland is mindfullness al jaren poplair ook bij psychologen. Er zijn westerse varianten die meer zijn ingesteld op onze westerse samenleving.
Nondualiteit waar we in dit topic over praten is echter niet iets wat je kan 'toepassen'
Dus dan zit ik sowieso in de verkeerde hoek met dit topic begrijp ik..

Ik denk overdag ook veel, vooral veel vooruit plannen voor mijn gevoel, en voor anderen denken. Maar ik kan bijvoorbeeld wel s'avonds na het eten rustig op de bank een serie kijken. Pas als ik naar bed ga is het net of ik niet kan stoppen met denken zeg maar.

Je hebt veel stress, maar waren die slaapproblemen er al zonder die stress?

- Nee eigenlijk niet, die ''stress' is voornamelijk werkdruk/slaag druk samen met onregelmatige diensten, wat is begonnen in het 1e jaar van mijn opleiding. (En de 'angst' om me te verslapen of telaat te komen) Ik heb nu een week vakantie gehad, en het heeft een week geduurd voor ik s'avonds echt niet meer aan mijn werk of school dacht. Maar nu gaat het vrolijk verder.

[ Bericht 9% gewijzigd door Plienn op 30-10-2013 17:11:34 (De 2e vraag ook beantwoord) ]
Yeah bitch ! Magnets !
pi_132729770
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 16:33 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Ik zou het zeker aanraden. Ik begon ooit ook met mediteren, omdat ik niet goed kon slapen. Ik lag ook te piekeren. Al snel na het beginnen met mediteren ging het slapen al veel beter. En nu slaap ik over het algemeen echt heel fijn en diep.
Bedankt voor je reactie !
Moet ik daarvoor ook eerst het boek kopen?
Yeah bitch ! Magnets !
pi_132730267
quote:
7s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 16:33 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Ik zou het zeker aanraden. Ik begon ooit ook met mediteren, omdat ik niet goed kon slapen. Ik lag ook te piekeren. Al snel na het beginnen met mediteren ging het slapen al veel beter. En nu slaap ik over het algemeen echt heel fijn en diep.
Rijsttafel, heb jij je wel eens bezig gehouden met lucide dromen? In het boedhisme is er ook een stroming die zich hier vooral op richt.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132730310
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:08 schreef Plienn het volgende:

[..]

Bedankt voor je reactie !
Moet ik daarvoor ook eerst het boek kopen?
Hey, graag gedaan.

Welk boek? Kracht van het nu?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nee, dat hoeft niet per se. Sommige mensen worden ook niet zo aangesproken door boeken (zoals ik). Anderen halen er wel veel uit. Ik luister liever. Naar dingen op het internet bijvoorbeeld, of ik ga ergens heen. Wat de een aanspreekt, spreekt de ander weer niet aan. Maar veel mensen zijn positief over meditatie, ongeacht wat hun inspiratie was, dus ik zou gewoon kijken wat jou aanspreekt en dat volgen.

Wat mij aanspreekt, is bijvoorbeeld:
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132730336
quote:
0s.gif Op dinsdag 29 oktober 2013 15:09 schreef Plienn het volgende:
Zouden jullie dit mij ook aanraden, voor ik me hier in ga verdiepen en proberen? Ik zit namelijk met het volgende:

S'avonds in bed, als ik wil gaan slapen, gaat mijn hoofd ook maar door. Ik denk van alles, en het is net of er geen 'uit knop'' op zit. Het gaat voornamelijk veel over stage/studie, waar ik momenteel veel druk van ondervind. Ook heb ik het gevoel dat ik 'op de wekker'' slaap. Ik moet er elke dag om half vijf uit en ik zie op zulke dagen elk uur van de wekker, terwijl ik lichamelijk wel moe ben.

Dit is trouwens niet iets van de laatste tijd, maar zeker van de laatste 4 jaar dat ik moeite heb met inslapen door zoveel gedachten.

Heeft iemand nog tips? Anders dan wat hier beschreven wordt? ( Iets anders dan slaap medicatie)
Alvast bedankt ! :)
Ik kan het je zeker aanraden. Ik ben begonnen hiermee door dezelfde klachten die jij had. Ik kon niet normaal slapen en dacht overdag en 's nachts veel te veel en ik had er geen controle over. Dat heeft jaren geduurd en toen ik de Kracht vh Nu las, toen kreeg ik mijn realisatie over hoe het verstand werkt en hoe ik weer controle kan krijgen over mijn verstand.

Het heeft mijn leven veranderd in ieder geval.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132730396
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:22 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Rijsttafel, heb jij je wel eens bezig gehouden met lucide dromen? In het boedhisme is er ook een stroming die zich hier vooral op richt.
Ik heb wel eens lucide dromen gehad, maar de stroming waar ik me het best bij voel doet daar helemaal niets mee. De houding is: dromen zijn gewoon dromen en that's it. Ik heb wel eens gehoord dat er boeddhistische stromingen zijn die daar dingen mee doen, maar wat mij betreft gaat boeddhisme om zien wat werkelijk is ipv dromen.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132730679
quote:
7s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:26 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Ik heb wel eens lucide dromen gehad, maar de stroming waar ik me het best bij voel doet daar helemaal niets mee. De houding is: dromen zijn gewoon dromen en that's it. Ik heb wel eens gehoord dat er boeddhistische stromingen zijn die daar dingen mee doen, maar wat mij betreft gaat boeddhisme om zien wat werkelijk is ipv dromen.
Hmm... misschien toch eens wat lezen over die stroming, want ze zien lucide dromen juist als middel om de geest beter te leren begrijpen. Het is voor deze stroming niet zomaar een leuk iets om te doen, maar een instrument om heel diep door te dringen in wat bewustzijn nou werkelijk is.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132731284
quote:
7s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:35 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Hmm... misschien toch eens wat lezen over die stroming, want ze zien lucide dromen juist als middel om de geest beter te leren begrijpen. Het is voor deze stroming niet zomaar een leuk iets om te doen, maar een instrument om heel diep door te dringen in wat bewustzijn nou werkelijk
Bedankt, maar ik gebruik de meest betrouwbare teksten van het boeddhisme (de leringen van de boeddha zelf) en daar staat niets over lucide dromen en droomanalyse in. ;)
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132731503
quote:
7s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:57 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Bedankt, maar ik gebruik de meest betrouwbare teksten van het boeddhisme (de leringen van de boeddha zelf) en daar staat niets over lucide dromen en droomanalyse in. ;)
Hoe denk jij eigenlijk over de dood?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132731566
quote:
7s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:23 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Hey, graag gedaan.

Welk boek? Kracht van het nu?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Nee, dat hoeft niet per se. Sommige mensen worden ook niet zo aangesproken door boeken (zoals ik). Anderen halen er wel veel uit. Ik luister liever. Naar dingen op het internet bijvoorbeeld, of ik ga ergens heen. Wat de een aanspreekt, spreekt de ander weer niet aan. Maar veel mensen zijn positief over meditatie, ongeacht wat hun inspiratie was, dus ik zou gewoon kijken wat jou aanspreekt en dat volgen.

Wat mij aanspreekt, is bijvoorbeeld:
Hier ga ik straks even voor zitten, ben benieuwd, dankje !
Yeah bitch ! Magnets !
pi_132731968
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 18:06 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Hoe denk jij eigenlijk over de dood?
Dat ik er geen zin in heb. :P
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132732043
quote:
7s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 18:24 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Dat ik er geen zin in heb. :P
En in relatie tot het boedhisme?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132732567
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 18:27 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

En in relatie tot het boedhisme?
Dat was opzich ook in relatie tot boeddhisme ;) , want daar is doodgaan een van de voornaamste vormen van lijden. Ik geloof ook in wedergeboorte, dat dit dus niet het eerste leven is. Dus geloof ik ook niet dat iedereen die geboren wordt een leeg canvas is, maar dat daar al een heel wezen is.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132792102
Wow rijsttafel, dat is een mooie en moedige stap! Erg interessant om te lezen, en in ieder geval veel plezier en geluk daar! :)
pi_132824937
Een vraag over oordelen:

Ik merk soms dat ik op een subtiele niveau zwaar oordeel over een daad/uitspraak van mezelf (zo van: "Je doet/zegt het verkeerd!"). Dit oordelen komt vaak hard op me over, waardoor ik innerlijk 'sluit/blokkeer'. Als ik mezelf er dan aan herinner om niet te oordelen (zo van: "Niet oordelen, niet oordelen!"), dan merk ik dat dit meer toevoegt aan het oordelen waardoor ik meer 'blokkeer'. Volgens mij oordeel ik dan over datgene wat oordeelt. Ja, ik wordt hier helemaal gek. :)

Vandaag herkende ik dit patroon en herinnerde mezelf eraan om niet te oordelen over datgene wat oordeelt, toen voelde ik dat er een grote last van me afviel en beter in het moment kon zijn. Als ik het anders zou moeten zeggen: Dus in plaats van dat ik keek 'vanuit' het oordelen, om het vandaar te stoppen, keek ik 'naar' het oordelen en oordeelde daar niet over. Het klinkt raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden.

Hebben mensen hierin ervaring of uitspraken van bijv. Tolle? Bij voorbaat dank!
pi_132828311
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2013 15:50 schreef Tevik het volgende:
Een vraag over oordelen:

Ik merk soms dat ik op een subtiele niveau zwaar oordeel over een daad/uitspraak van mezelf (zo van: "Je doet/zegt het verkeerd!"). Dit oordelen komt vaak hard op me over, waardoor ik innerlijk 'sluit/blokkeer'. Als ik mezelf er dan aan herinner om niet te oordelen (zo van: "Niet oordelen, niet oordelen!"), dan merk ik dat dit meer toevoegt aan het oordelen waardoor ik meer 'blokkeer'. Volgens mij oordeel ik dan over datgene wat oordeelt. Ja, ik wordt hier helemaal gek. :)

Vandaag herkende ik dit patroon en herinnerde mezelf eraan om niet te oordelen over datgene wat oordeelt, toen voelde ik dat er een grote last van me afviel en beter in het moment kon zijn. Als ik het anders zou moeten zeggen: Dus in plaats van dat ik keek 'vanuit' het oordelen, om het vandaar te stoppen, keek ik 'naar' het oordelen en oordeelde daar niet over. Het klinkt raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden.

Hebben mensen hierin ervaring of uitspraken van bijv. Tolle? Bij voorbaat dank!
Een vriend van me heeft dit ook. Zelf heb ik het stukken minder, maar dat is omdat ik wel okay ben met mezelf. Hij en ik gaan ons nu meer focussen op de methode van Ramana Maharshi, die hij self inquiry noemde. Overigens niet te verwarren met de brahmanistische self inquiry. Het zou de meest directe methode zijn naar de bron van gedachten, volgens hem.

Misschien ook iets voor jou en anderen hier. :)

Een quote van Tolle:
quote:
“Focus attention on the feeling inside you. Know that it is the pain-body. Accept that it is there. Don't think about it - don't let the feeling turn into thinking. Don't judge or analyze. Don't make an identity for yourself out of it. Stay present, and continue to be the observer of what is happening inside you. Become aware not only of the emotional pain but also of "the one who observes," the silent watcher. This is the power of the Now, the power of your own conscious presence. Then see what happens.”
― Eckhart Tolle, The Power of Now: A Guide to Spiritual Enlightenment
Zo te zien zit je al op de goede weg, gezien deze uitspraak. ;)
pi_132829355
quote:
0s.gif Op vrijdag 1 november 2013 13:34 schreef Urquhart het volgende:
Wow rijsttafel, dat is een mooie en moedige stap! Erg interessant om te lezen, en in ieder geval veel plezier en geluk daar! :)
Thanks man :)
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
pi_132829657
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2013 15:50 schreef Tevik het volgende:
Een vraag over oordelen:

Ik merk soms dat ik op een subtiele niveau zwaar oordeel over een daad/uitspraak van mezelf (zo van: "Je doet/zegt het verkeerd!"). Dit oordelen komt vaak hard op me over, waardoor ik innerlijk 'sluit/blokkeer'. Als ik mezelf er dan aan herinner om niet te oordelen (zo van: "Niet oordelen, niet oordelen!"), dan merk ik dat dit meer toevoegt aan het oordelen waardoor ik meer 'blokkeer'. Volgens mij oordeel ik dan over datgene wat oordeelt. Ja, ik wordt hier helemaal gek. :)

Vandaag herkende ik dit patroon en herinnerde mezelf eraan om niet te oordelen over datgene wat oordeelt, toen voelde ik dat er een grote last van me afviel en beter in het moment kon zijn. Als ik het anders zou moeten zeggen: Dus in plaats van dat ik keek 'vanuit' het oordelen, om het vandaar te stoppen, keek ik 'naar' het oordelen en oordeelde daar niet over. Het klinkt raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden.

Hebben mensen hierin ervaring of uitspraken van bijv. Tolle? Bij voorbaat dank!
Het tegengestelde van zelfkritiek is zelfcompassie, dus misschien is dit wel iets voor jou.

Ik heb er wel ervaring mee, ja. Ik denk dat iedereen het wel in meerdere mate kan herkennen. Vooral ook door opvoeding zijn veel mensen best zelfkritisch en oordelend; alles moet beter, anders etc. Maar gelukkig heb ik dat wel grotendeels afgeleerd, o.a. door zelfcompassie en minder met m'n gedachten in de toekomst te zijn.
Fok!-reputatiemeter van Rijsttafel:
Slecht [-----X----------------------------------------------------------] Goed
  zaterdag 2 november 2013 @ 19:29:56 #84
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_132830906
quote:
7s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 18:46 schreef rijsttafel het volgende:

[..]

Dat was opzich ook in relatie tot boeddhisme ;) , want daar is doodgaan een van de voornaamste vormen van lijden. Ik geloof ook in wedergeboorte, dat dit dus niet het eerste leven is. Dus geloof ik ook niet dat iedereen die geboren wordt een leeg canvas is, maar dat daar al een heel wezen is.
De dood is die van de gedachten. De dood is een gedachte. Alles wat sterft zijn de gedachten ( van of aan de dood ) zelf.
De dood is een concept. Zoals alles voor het denkend brein een concept is. Elke gedachte is per definitie een concept.
Een beest kent 'de dood' niet. Omdat de gedachte 'dood' simpelweg niet in 't beest opkomt. Een hond of kat denkt niet.
Een hond of kat weet niet eens wat een hond of kat is. Het is niets dan leven dat leeft. Pure intelligentie, zo je wilt.

Wij daarentegen zijn verworden tot niets dan taal. Het heeft ons in een verstikkende houdgreep.
Taal - en daarmee de mogelijkheid tot denken - is zichzelf voorbijgestreeft.
Het is zowaar in staat een verleden, heden en toekomst te presenteren dat voor waar wordt aangenomen.
Een compleet leven dat in werkelijkheid niet bestaat. Niet buiten de gedachten zelf om.

Kortom: 'mijn - of jouw - leven' is een aaneenrijging van gedachten. Ik besta niet. Niet buiten de gedachte 'ik' om.
Niemand kijkt door deze ogen. Niemand hoort met deze oren. Niemand voelt vingers over het toetsenbord glijden.
Gedachtes kunnen niet kijken, of horen, of voelen. Ze kunnen hooguit doen alsof. Maar wat zijn ze overtuigend!
Ik zou toch zweren dat ik besta. En wie ben ik dan om daaraan te twijfelen. Ah! Een gedachte! Exact.

De dood is het einde van de droom dat er ooit iemand was die heeft bestaan.

( En we sterven allemaal in diepe slaap, trouwens. Wanneer het denkend brein niet langer actief is.
Wat wij slaap noemen is de rust van een actief - dus denkend - brein. Wat weer wakker schiet is het denkend brein.
En dan is er uit het niets weer een wereld waarin iemand bestaat met een zogenaamd verleden, een heden, en een toekomst.
Een droom. In feite. Want niets meer dan gedachten. Een verhaal, een scenario, dat zich afspeelt in... niets. )


[ Bericht 0% gewijzigd door EP3 op 02-11-2013 19:40:54 ]
"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
pi_132835223
Inspirerend topic. Ik denk, analyseer en oordeel ook veel te veel, en ben inmiddels begonnen met het lezen van het werk van Tolle. Alan Watts vind ik ook erg fijn om naar te luisteren :)
pi_132839471
quote:
3s.gif Op zaterdag 2 november 2013 18:07 schreef Gray het volgende:

[..]

Een vriend van me heeft dit ook. Zelf heb ik het stukken minder, maar dat is omdat ik wel okay ben met mezelf. Hij en ik gaan ons nu meer focussen op de methode van Ramana Maharshi, die hij self inquiry noemde. Overigens niet te verwarren met de brahmanistische self inquiry. Het zou de meest directe methode zijn naar de bron van gedachten, volgens hem.

Misschien ook iets voor jou en anderen hier. :)
Heel interessant als ik er zo over lees, maar is het wel goed voor je om je in zoveel verschillende technieken/methoden te verdiepen, aangezien degenen die ze ontwikkelen vaak zeggen dat je ze je hele leven lang moeten navolgen/praktiseren?

quote:
Een quote van Tolle:

[..]

Zo te zien zit je al op de goede weg, gezien deze uitspraak. ;)
Bedankt voor de quote, die heb ik echt wel nodig. Tolle heeft het hier wel over het pijnlichaam en om niet daarover te oordelen. Wat ik ervaar is meer dat ik innerlijk 'blokkeer' omdat ik oordeel. Als ik mezelf er dan aan herinner om "niet te oordelen" (zoals Tolle zegt), wordt de 'blokkade' erger. Waarschijnlijk omdat ik dan oordeel over het oordelen (zo van dat het oordelen ‘slecht’ is dus moet ik het niet doen, wat op zich een oordeel is). Dus moet ik mezelf eraan herinneren om niet te oordelen over het feit dat ik oordeel, alleen dan lost de 'blokkade' op .... kun je het nog volgen. :). Ik wil dus weten of ik hiermee op de goede weg zit en of hierover iets bekend is.

@rijsttafel, bedankt voor de link.
pi_132841340
Wauw, wat interessant dat zelfcompassie! Had het nog niet eerder gehoord.

Ff copy pasten:

Compassie voor jezelf is niet echt anders dan compassie voor anderen. Denk er eens aan hoe je je voelt als je compassie met iemand hebt. Eerst is het zo dat je merkt dat iemand op een of andere manier lijdt. Als je niet in de gaten hebt dat iemand het moeilijk heeft, kun je geen compassie voelen. Ten tweede betekent compassie dat je zelf geraakt wordt door het leed van iemand anders; je hart reageert op diens pijn. Als dat gebeurt voel je warmte, zorgzaamheid, en de behoefte om de ander op een of andere manier te helpen of te steunen. Compassie betekent ook dat je begrip en vriendelijkheid biedt aan anderen als ze fouten maken of tegenslag ondervinden, in plaats van hen te veroordelen. Tot slot, als je compassie voor iemand voelt (in plaats van medelijden) betekent dit ook het besef dat lijden, falen en onvolmaaktheid een onderdeel is van de menselijke ervaring die we allen delen. Je beseft dat het jou ook kan overkomen.

Zelfcompassie betekent dat je op precies dezelfde manier naar jezelf kijkt als je het moeilijk hebt, als je faalt, of als iets je niet bevalt aan jezelf. In plaats van je leed te negeren, zeg je tegen jezelf: “Dit is iets waar ik het moeilijk mee heb. Hoe kan ik op dit moeilijke moment het beste mezelf troosten en voor mezelf zorgen?” In plaats van meedogenloos te oordelen en jezelf te kritiseren voor allerlei tekortkomingen, betekent zelfcompassie dat je vriendelijk en begripvol bent tegenover je fouten en gebreken. Wie heeft er ooit gezegd dat je perfect moet zijn? Je kunt natuurlijk wel proberen te veranderen zodat je gelukkiger en gezonder wordt, maar dat doe je omdat je om jezelf geeft; niet omdat je jezelf waardeloos en onacceptabel vindt.

Heel belangrijk is dat compassie voor jezelf betekent dat je je menselijkheid accepteert en respecteert. Dingen gaan niet altijd zoals je zou willen. Je komt frustratie tegen, verlies, je maakt fouten, je loopt tegen je eigen grenzen aan, je voldoet niet aan je eigen idealen. Dit is de menselijke conditie: een realiteit die we allemaal met elkaar delen. Hoe meer je je hart openstelt voor die realiteit, in plaats van er tegen te vechten, des te meer zul je in staat zijn compassie te voelen voor jezelf, en voor al je medemensen.
pi_132847641
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2013 15:50 schreef Tevik het volgende:
Een vraag over oordelen:

Ik merk soms dat ik op een subtiele niveau zwaar oordeel over een daad/uitspraak van mezelf (zo van: "Je doet/zegt het verkeerd!"). Dit oordelen komt vaak hard op me over, waardoor ik innerlijk 'sluit/blokkeer'. Als ik mezelf er dan aan herinner om niet te oordelen (zo van: "Niet oordelen, niet oordelen!"), dan merk ik dat dit meer toevoegt aan het oordelen waardoor ik meer 'blokkeer'. Volgens mij oordeel ik dan over datgene wat oordeelt. Ja, ik wordt hier helemaal gek. :)

Vandaag herkende ik dit patroon en herinnerde mezelf eraan om niet te oordelen over datgene wat oordeelt, toen voelde ik dat er een grote last van me afviel en beter in het moment kon zijn. Als ik het anders zou moeten zeggen: Dus in plaats van dat ik keek 'vanuit' het oordelen, om het vandaar te stoppen, keek ik 'naar' het oordelen en oordeelde daar niet over. Het klinkt raar, maar ik weet niet hoe ik het anders moet verwoorden.

Hebben mensen hierin ervaring of uitspraken van bijv. Tolle? Bij voorbaat dank!
Wat mij helpt is me simpelweg realiseren waar het oordeel vandaan komt, namelijk het ego. Oordelen is heel natuurlijk, het is nou eenmaal wat het ego doet. Omdat het één van de primaire bezigheden van het ego is, is het niet willen oordelen net zo onbereikbaar als geen ego willen hebben.

Ik herken me in je verhaal, ik raak ook regelmatig verzeilt in het 'niet oordelen, niet oordelen!' cirkeltje. Zodra ik me dan weer even realiseer dat het niet ik, maar het ego is dat oordeelt, lost dit vrijwel direct op. Het oordeel is misschien niet direct weg, maar de waarde die ik er aan hecht verkleint vrijwel direct :).

Hopelijk kun je er iets mee.
pi_132848699
quote:
0s.gif Op zaterdag 2 november 2013 22:39 schreef Tevik het volgende:

[..]

Heel interessant als ik er zo over lees, maar is het wel goed voor je om je in zoveel verschillende technieken/methoden te verdiepen, aangezien degenen die ze ontwikkelen vaak zeggen dat je ze je hele leven lang moeten navolgen/praktiseren?
Dat hoor je inderdaad vaak, en ik kan de redenatie ervan waarderen. Toch is het geen harde regel; mensen als Eckhart Tolle of Ramana Maharshi hebben ook niet een jarenlange methode gevolgd om zelfgerealiseerd te worden. Het overkwam ze gewoon.
Mij overkwam iets soortgelijks, maar dat was niet van een specifieke oefening. Voor die tijd was ik zelfs wars van spiritualiteit en 'hogere sferen'! :D (maar altijd wel geïnteresseerd en openminded. Wel altijd al agnostisch/atheïstisch geweest, of hoe je het ook noemen wil)

Belangrijkste is echter dat elk van de methoden zich beroept op mindfulness. En als je goed leest in de verschillende omschrijvingen van de technieken en hun vruchten, zie je dat ze allemaal van hetzelfde spreken. Awareness, consciousness, the Now, realization, ego; het komt overal in terug. De commerciële kopstukken achter Tolle en hijzelf hebben dat hartstikke slim aangepakt en verdienen er goud aan.

En waar verstand ontoereikend is, zegt intuïtie mij dat de self enquiry zoals van Maharshi een heel directe, zo niet de méést directe, methode is. Maar feitelijk gezien is het niet veel anders dan mindfulness, zij het iets meer gericht op het blussen van de bron van gedachten, en niet slechts het uitdoven ervan. :)
Ik merk wel dat ik nog wat meer focus moet trainen. Het duurt nu nog 10-15 minuten aan meditatie voor m'n gedachtestroom uitdooft.

quote:
Bedankt voor de quote, die heb ik echt wel nodig. Tolle heeft het hier wel over het pijnlichaam en om niet daarover te oordelen. Wat ik ervaar is meer dat ik innerlijk 'blokkeer' omdat ik oordeel. Als ik mezelf er dan aan herinner om "niet te oordelen" (zoals Tolle zegt), wordt de 'blokkade' erger. Waarschijnlijk omdat ik dan oordeel over het oordelen (zo van dat het oordelen ‘slecht’ is dus moet ik het niet doen, wat op zich een oordeel is). Dus moet ik mezelf eraan herinneren om niet te oordelen over het feit dat ik oordeel, alleen dan lost de 'blokkade' op .... kun je het nog volgen. :). Ik wil dus weten of ik hiermee op de goede weg zit en of hierover iets bekend is.
Ik vind het altijd lastig zeggen wat nou de goede of slechte weg is. Allereerst omdat ik mezelf nog niet 'gerealiseerd' heb, maar ook omdat wat soms de slechte weg lijkt, precies de goede weg blíjkt. Zo durf ik achteraf te zeggen dat m'n depressie misschien wel het beste is dat me ooit is overkomen. :)
pi_132870219
quote:
7s.gif Op zondag 3 november 2013 11:19 schreef Hammet het volgende:

[..]

Wat mij helpt is me simpelweg realiseren waar het oordeel vandaan komt, namelijk het ego. Oordelen is heel natuurlijk, het is nou eenmaal wat het ego doet. Omdat het één van de primaire bezigheden van het ego is, is het niet willen oordelen net zo onbereikbaar als geen ego willen hebben.

Ik herken me in je verhaal, ik raak ook regelmatig verzeilt in het 'niet oordelen, niet oordelen!' cirkeltje. Zodra ik me dan weer even realiseer dat het niet ik, maar het ego is dat oordeelt, lost dit vrijwel direct op. Het oordeel is misschien niet direct weg, maar de waarde die ik er aan hecht verkleint vrijwel direct :).

Hopelijk kun je er iets mee.
Bedankt voor het delen van je inzicht hierin en tip. Dat realiseren waar het oordelen vandaan komt is vaak heel moeilijk, vooral omdat het bij mij op een zeer subtiele niveau lijkt plaats te vinden (geldt ook voor gevoelens zoals bijv. angst). Een jaar geleden kon ik dat soort gevoelens en innerlijke reacties nog heel duidelijk opmerken, maar nu lijken die gevoelens/reacties heel ‘scherp’, ‘fijn’, ‘vaag’ of hoe je het noemen wilt. Ik kan ze moeilijk ‘aanwijzen’ tenzij ik ‘stil van geest’ ben door een tijdje gewoon te zitten, alleen dan kan ik ze op tijd en duidelijk zien aankomen. Er zit ook zoveel Pijn achter.
pi_132870749
@Gray,
Het is inderdaad zo dat je vanzelf van het ene in het andere rolt. Ik zal me de komende dagen dan wat gaan verdiepen in die methode van Maharshi.
pi_132877293
Overigens vandaag iets nieuws geleerd:

Als je gedachten op hol slaan tijdens het lopen, minder dan je snelheid van lopen, hierdoor nemen je gedachten af. Door haastig te lopen, met in je gedachten een doel (toekomst), kunnen je gedachten enorm toenemen en je uit het moment halen. Als je fiets en je merkt dat je gedachten toenemen, stap dan af en wandel een stukje. Het heeft hetzelfde effect.
  maandag 4 november 2013 @ 15:08:21 #93
25794 Detroit
Per aspera ad astra
pi_132889954
quote:
7s.gif Op zondag 3 november 2013 12:16 schreef Gray het volgende:

En waar verstand ontoereikend is, zegt intuïtie mij dat de self enquiry zoals van Maharshi een heel directe, zo niet de méést directe, methode is. Maar feitelijk gezien is het niet veel anders dan mindfulness, zij het iets meer gericht op het blussen van de bron van gedachten, en niet slechts het uitdoven ervan. :)
Die methode klinkt nuttig en interessant. Maar hoe pas je deze methode toe? De dingen die ik op internet tegenkom kan ik niet echt plaatsen.

Gedachten blussen in plaats uitdoven lijkt me wel wat. ;).
So, if you're frightened of dying and... and you're holding on, you'll see devils tearing your life away. But if you've made your peace, then the devils are really angels...
pi_132890249
quote:
0s.gif Op maandag 4 november 2013 15:08 schreef Detroit het volgende:

[..]

Die methode klinkt nuttig en interessant. Maar hoe pas je deze methode toe? De dingen die ik op internet tegenkom kan ik niet echt plaatsen.

Gedachten blussen in plaats uitdoven lijkt me wel wat. ;).
Zelf stelt hij bij elke gedachte de 'I'-vraag voor, wat niet meer voorstelt dan te vragen naar wie de ik is die dit denkt: Who is this I that thinks this? Let op, het is niet een nieuwe gedachte in de vorm van een vraag, en ook is het niet doel om een antwoord te formuleren! Het is simpelweg je aandacht vestigen op de bron van je gedachten, die hij de eerste gedachte noemt, ofwel de 'I'-thought.

Tolle zou het vertalen met: be aware of your ego. Of iets in die trant.

Wanneer je bewuster en bewuster wordt van die 'I'-thought, en ziet dat die ik (self) niet bestaat, zou de mind zich in zichzelf keren, waardoor de self de Self wordt.

Ik ben nog lezen en beoefenen, dus mocht nog iets veranderen, dan breng ik het aan. :)
pi_132900990
quote:
0s.gif Op donderdag 17 oktober 2013 11:58 schreef Hammet het volgende:

[..]

Ik heb dit weekend Nothing Special uitgelezen, inderdaad een aanrader!

Ze schrijft niet zozeer over nondualisme, maar voornamelijk over de praktische kanten van zen. Dit doet ze op een hele toegankelijke en nuchtere manier. Ze benadrukt hoe kinderlijk eenvoudig zen is, maar hoe het tegelijkertijd ook een ontzettende strijd is. Daarnaast ontkracht ze heel helder het idee dat verlichting iets is wat je iets kan bieden, dat je er iets zult vinden. Er is niets te vinden, je hebt het al gevonden. Maar dat wisten we natuurlijk allemaal al ;).

Wat ik ook prettig vond aan dat boek was dat het geschreven is als sessies met haar zen-studenten. Zo vertelt zij haar verhaal, waarna er op gereageerd wordt door haar studenten. Erg inzichtelijk :).

Voegt het andere boek nog iets toe t.o.v. Nothing Special?
Leuk dat je het hebt gelezen! Het andere boek was eigenlijk haar eerste. Ik zie Nothing Special eigenlijk als een soort vervolg daar op. Joko is helaas vorig jaar overleden.
pi_132902364
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:08 schreef Plienn het volgende:

[..]

Bedankt voor je reactie !
Moet ik daarvoor ook eerst het boek kopen?
Hallo Plienn,
De Kracht van het Nu heeft enkele jaren geleden ook bij mij de ogen geopend. Ik ben toen aan de hand van een Kabat-Zin boek zelf begonnen met mindfulness meditatie thuis. Maar gewoon beginnen op basis van instructies in een boek was achteraf gezien voor mij niet de beste methode. Ik heb op een gegeven moment de stoute schoenen aangetrokken en ben naar een Zen dojo in de buurt gegaan. Daar heb ik nooit spijt van gehad. Ik zit nu dagelijks thuis, ga drie keer per week naar de dojo, meerdere malen per jaar naar een Zen sesshin (soort retraite). Mij leven is ontzettend veranderd. De eerste keer dat ik me realiseerde dat het volledig stil was in mijn hoofd was heel bijzonder. Voor die tijd was het altijd super druk in mijn bovenkamer. Verder heb ik veel minder last van stress, angsten, ben rustig, minder moe, kan veel beter met mensen in mijn omgeving omgaan. Het is teveel om op te noemen.
  dinsdag 5 november 2013 @ 23:50:48 #97
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132947477
quote:
0s.gif Op woensdag 30 oktober 2013 17:24 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Ik kan het je zeker aanraden. Ik ben begonnen hiermee door dezelfde klachten die jij had. Ik kon niet normaal slapen en dacht overdag en 's nachts veel te veel en ik had er geen controle over. Dat heeft jaren geduurd en toen ik de Kracht vh Nu las, toen kreeg ik mijn realisatie over hoe het verstand werkt en hoe ik weer controle kan krijgen over mijn verstand.

Het heeft mijn leven veranderd in ieder geval.
Ja hier hetzelfde, al zat ik midden in een depressie toen.
Maar kvhn is zeker weten niet het beste boek maar vooral makkelijke en praktische introductie. Maar HEEL makkelijk verkeerd te interpreteren!!
:')
pi_132960136
Lambo of Rekt
  woensdag 6 november 2013 @ 17:02:54 #99
400209 Martin-Ssempa
Pearl of Africa's Crown
pi_132967854
Zou dit kunnen helpen met studeren? Soms kan ik me niet concentreren op mijn school en stel ik van alles uit, omdat ik steeds moet denken aan de toekomst en het verleden :/
Chairman of taskforce against 'omosexuality in Uganda.
  woensdag 6 november 2013 @ 17:37:07 #100
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132969458
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 17:02 schreef Martin-Ssempa het volgende:
Zou dit kunnen helpen met studeren? Soms kan ik me niet concentreren op mijn school en stel ik van alles uit, omdat ik steeds moet denken aan de toekomst en het verleden :/
Gebruik dat denken om te plannen, uit ervaring weet ik dat jezelf opfokken en haasten met leren weinig opleverd
:')
  woensdag 6 november 2013 @ 17:44:19 #101
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_132969739
quote:
Toen ik dat boek voor het eerst las, wist ik dat ik dat ene had gevonden waarna ik m'n hele leven zocht. Ik heb ook altijd veel gepiekerd en werd hier depressief van enz. Toch wist ik dat ik iets verkeerds deed en dat er toch een manier moest zijn om iets te doen aan dat obsessieve denken? Het was verdomme m'n eigen hoofd!! Ik heb m'n hele lichaam onder controle, maar het belangrijkste, het verstand had ik niet onder controle. Dat vond ik op z'n minst erg vreemd. Maar goed, ik had geen kader waarbinnen ik moest zoeken naar een oplossing voor dit probleem. Daarom deed ik het maar af als een hersenspinsel.
Holy shit man, ik heb bijna precies hetzelfde als ik dit zo lees
pi_132972182
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 17:44 schreef aequus het volgende:

[..]

Holy shit man, ik heb bijna precies hetzelfde als ik dit zo lees
Heb je De Kracht vh Nu al gelezen?
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_132972236
quote:


“The greatest discovery of my generation is that human beings can alter their lives by altering their attitudes of mind.

-William James
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  woensdag 6 november 2013 @ 20:06:46 #104
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_132975750
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 18:51 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Heb je De Kracht vh Nu al gelezen?
Nee [nog niet], heb trouwens wel een vraag;

Zou je het principe van dit hele NU kort kunnen uitleggen? je gedachte ''uitzetten'' vind ik nogal een moeilijk te behappen concept :P
  donderdag 7 november 2013 @ 10:41:37 #105
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_132995327
quote:
14s.gif Op woensdag 6 november 2013 18:52 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

“The greatest discovery of my generation is that human beings can alter their lives by altering their attitudes of mind.

-William James
Je bent wat je denkt
Je bent je denken niet

Vink aan wat waar is :P
:')
pi_133002237
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 20:06 schreef aequus het volgende:
Zou je het principe van dit hele NU kort kunnen uitleggen? je gedachte ''uitzetten'' vind ik nogal een moeilijk te behappen concept
Dit zijn wat uitspraken over mindfulness van anderen dan Tolle:
quote:
“Mindfulness is like that—it is the miracle which can call back in a flash our dispersed mind and restore it to wholeness so that we can live each minute of life.”
— Thích Nhất Hạnh
quote:
“View all problems as challenges.
Look upon negativities that arise as opportunities to learn and to grow.
Don’t run from them, condemn yourself, or bury your burden in saintly silence.
You have a problem? Great.
More grist for the mill. Rejoice, dive in, and investigate.”
— Bhante Henepola Gunaratana, “Mindfulness in Plain English”
quote:
Meditation is the only intentional, systematic human activity which at bottom is about not trying to improve yourself or get anywhere else, but simply to realize where you already are.
Jon Kabat-Zinn, Wherever You Go, There You Are
:)
  donderdag 7 november 2013 @ 18:45:32 #107
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133013730
quote:
3s.gif Op donderdag 7 november 2013 13:36 schreef Gray het volgende:

[..]

Dit zijn wat uitspraken over mindfulness van anderen dan Tolle:

[..]

[..]

[..]

:)
Okee, ik probeer dit even voor mezelf in mijn eigen woorden uit te leggen :P moet jij zeggen of het klopt.

Je stopt dus het over-analyseren, en minder afhankelijk van het materialisme.
Meer opgaan in dingen zonder er over na te denken en meer een mens van impuls worden ipv altijd naar je ratio te luisteren.
Waardoor je in feite jezelf bevrijdt van zelf opgelegde blokkades in jezelf waardoor je meteen gelukkiger en vrijer word.
En dus ook meer kan bereiken in het leven.
pi_133015617
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 10:41 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]
Je bent wat je denkt
Je bent je denken niet

Vink aan wat waar is :P
Je bent wat je wilt zijn. Of beter gezegd JE BENT.
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_133017109
quote:
0s.gif Op woensdag 6 november 2013 20:06 schreef aequus het volgende:

[..]

Nee [nog niet], heb trouwens wel een vraag;

Zou je het principe van dit hele NU kort kunnen uitleggen? je gedachte ''uitzetten'' vind ik nogal een moeilijk te behappen concept :P
Tja.... dat is gewoon lastig in woorden uit te drukken. Als je mijn OP hebt gelezen en je kreeg het gevoel dat er waarheid in zit, maar je kunt de klik nog niet helemaal maken, dan kan ik je alleen maar adviseren 1 van de boeken uit de OP te gaan lezen.

De kans is heel erg klein dat een post van 1 van ons in dit topic het plotseling volkomen duidelijk maakt wat het nu nou precies inhoudt.

Ik zou zeggen, vergelijk het met een bungeejump of een andere situatie waarbij de adrenaline door je lichaam stroomt en waarbij je zo alert bent dat je gedachten even geen rol meer spelen.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_133017158
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 10:41 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Je bent wat je denkt
Je bent je denken niet

Vink aan wat waar is :P
Je bent niet wat je denkt, maar de inhoud van je gedachten duwt je in een bepaalde richting. Zoiets?

Als je een fles met inhoud continu met je meedraagt, dan ben je niet die fles en inhoud, maar de inhoud bepaalt wel of het gezond is voor je om te drinken uit de fles.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_133017668
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 18:45 schreef aequus het volgende:

[..]

Okee, ik probeer dit even voor mezelf in mijn eigen woorden uit te leggen :P moet jij zeggen of het klopt.

Je stopt dus het over-analyseren, en minder afhankelijk van het materialisme.
Meer opgaan in dingen zonder er over na te denken en meer een mens van impuls worden ipv altijd naar je ratio te luisteren.
Waardoor je in feite jezelf bevrijdt van zelf opgelegde blokkades in jezelf waardoor je meteen gelukkiger en vrijer word.
En dus ook meer kan bereiken in het leven.
Zoiets ja. :) Al mag je nog prima van mooie spulletjes houden enzovoorts. Leef je leven volop, en je hebt alles al bereikt in het leven. Bereik leven in je leven. ;)

Maar impulsiviteit vóór ratio? Dat niet zozeer. :N Eerder rationeel leven zonder je te laten afleiden door gedachten, plus tegelijkertijd de grenzen van ratio beseffen.
Kortom, doe iets (verstandig) en kijk niet meer achterom. Werp je op wat je doet voor de volle 100%. En ook betekent het niet over je heen laten lopen door anderen. Staat je iets niet aan, brul dan als een leeuw.

En wat geluk betreft, wees niet afhankelijk van externe factoren. Zoals de boeddha zou hebben gezegd op zijn sterfbed: wees je eigen licht (lamp). :)
  donderdag 7 november 2013 @ 20:17:48 #112
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133018043
quote:
1s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:10 schreef Gray het volgende:

[..]

Zoiets ja. :) Al mag je nog prima van mooie spulletjes houden enzovoorts. Leef je leven volop, en je hebt alles al bereikt in het leven. Bereik leven in je leven. ;)

Maar impulsiviteit vóór ratio? Dat niet zozeer. :N Eerder rationeel leven zonder je te laten afleiden door gedachten, plus tegelijkertijd de grenzen van ratio beseffen.
Kortom, doe iets (verstandig) en kijk niet meer achterom. Werp je op wat je doet voor de volle 100%. En ook betekent het niet over je heen laten lopen door anderen. Staat je iets niet aan, brul dan als een leeuw.

En wat geluk betreft, wees niet afhankelijk van externe factoren. Zoals de boeddha zou hebben gezegd op zijn sterfbed: wees je eigen licht (lamp). :)
Ja met impuls-ratio bedoel ik dat je dingen doet die je nu wilt en er niet over na gaat zitten denken [bijv een grapje die je wel of niet maakt]
Natuurlijk moet je wel blijven nadenken :P Je moet altijd een balans vinden in dingen, het leven is geen zwart-wit maar eerder grijstinten.
Net zoals gif zowel het probleem als de oplossing is, kan soms het kwade zichzelf wegwerken
  donderdag 7 november 2013 @ 20:18:36 #113
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133018070
Foutje in me post, per ongeluk 2 mensen ge-quote :P
  donderdag 7 november 2013 @ 20:23:47 #114
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133018311
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 19:59 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Tja.... dat is gewoon lastig in woorden uit te drukken. Als je mijn OP hebt gelezen en je kreeg het gevoel dat er waarheid in zit, maar je kunt de klik nog niet helemaal maken, dan kan ik je alleen maar adviseren 1 van de boeken uit de OP te gaan lezen.

De kans is heel erg klein dat een post van 1 van ons in dit topic het plotseling volkomen duidelijk maakt wat het nu nou precies inhoudt.

Ik zou zeggen, vergelijk het met een bungeejump of een andere situatie waarbij de adrenaline door je lichaam stroomt en waarbij je zo alert bent dat je gedachten even geen rol meer spelen.
Dus eigelijk leven als een kind in het opzicht dat je doet wat je wilt doen [tot in zekere zin natuurlijk]
Je je geen zorgen maakt om de toekomst [doe ik gelukkig al niet]
Je jezelf bent, en je gedraagt hoe je echt ben [ipv door een het ideaal wat we met ze alle hebben gemaakt]

Voordat dit weer te BNW begint te klinken, het is geen complot theorie :P
Maar het is wel een feit dat we teveel politiek correct, mooi volgens een onhaalbaar schoonheids-ideaal, en meegaan in trends waarin je je niet thuis voelt.
pi_133018314
Ik vind deze ook wel toepasselijk hier:

"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_133018387
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:23 schreef aequus het volgende:

[..]

Dus eigelijk leven als een kind in het opzicht dat je doet wat je wilt doen [tot in zekere zin natuurlijk]
Je je geen zorgen maakt om de toekomst [doe ik gelukkig al niet]
Je jezelf bent, en je gedraagt hoe je echt ben [ipv door een het ideaal wat we met ze alle hebben gemaakt]

Voordat dit weer te BNW begint te klinken, het is geen complot theorie :P
Maar het is wel een feit dat we teveel politiek correct, mooi volgens een onhaalbaar schoonheids-ideaal, en meegaan in trends waarin je je niet thuis voelt.
Precies, het is weer leven zoals een kind. 1 van de redenen dat een dag vroeger een eeuwigheid leek te duren is omdat je niet steeds verloren was in je gedachten. Als kind denk je niet of bijna niet en ben je automatisch veel meer bezig met wat er NU in je leven plaatsvindt.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_133018529
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:17 schreef aequus het volgende:

[..]

Ja met impuls-ratio bedoel ik dat je dingen doet die je nu wilt en er niet over na gaat zitten denken [bijv een grapje die je wel of niet maakt]
Natuurlijk moet je wel blijven nadenken :P Je moet altijd een balans vinden in dingen, het leven is geen zwart-wit maar eerder grijstinten.
Net zoals gif zowel het probleem als de oplossing is, kan soms het kwade zichzelf wegwerken
Yes. Grijs. *)
  donderdag 7 november 2013 @ 20:28:56 #118
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133018568
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:25 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Precies, het is weer leven zoals een kind. 1 van de redenen dat een dag vroeger een eeuwigheid leek te duren is omdat je niet steeds verloren was in je gedachten. Als kind denk je niet of bijna niet en ben je automatisch veel meer bezig met wat er NU in je leven plaatsvindt.
Dan heb ik toch nog wel een vraag; We leven nu eenmaal in een samenleving waarin je moet plannen en moet nadenken/beslissingen maken voor in de toekomst.
Hoe zou jij zoiets aanpakken?
  donderdag 7 november 2013 @ 20:29:12 #119
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133018582
quote:
14s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:28 schreef Gray het volgende:

[..]

Yes. Grijs. *)
_O-
pi_133018790
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:28 schreef aequus het volgende:

[..]

Dan heb ik toch nog wel een vraag; We leven nu eenmaal in een samenleving waarin je moet plannen en moet nadenken/beslissingen maken voor in de toekomst.
Hoe zou jij zoiets aanpakken?
Dat soort dingen moet je gewoon blijven doen natuurlijk. Alleen wij denken de hele dag door, waarbij misschien zo'n 80% van de gedachten nogal irrelevant zijn voor je echte leven in de realiteit. Als je al jouw gedachten van een hele dag gaat opschrijven en dan gaat wegstrepen wat nutteloos is, dan heb je heel wat te strepen :)
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 7 november 2013 @ 20:36:06 #121
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133018965
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:33 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Dat soort dingen moet je gewoon blijven doen natuurlijk. Alleen wij denken de hele dag door, waarbij misschien zo'n 80% van de gedachten nogal irrelevant zijn voor je echte leven in de realiteit. Als je al jouw gedachten van een hele dag gaat opschrijven en dan gaat wegstrepen wat nutteloos is, dan heb je heel wat te strepen :)
Mooi, dan zitten we op 1 lijn :P
Zelfde geld natuurlijk voor angst, stress en ga zo maar door.
Het zijn natuurlijke alarmklokken maar je wekker laat je ook niet 3 uur lang aanstaan.
pi_133019609
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:36 schreef aequus het volgende:

[..]

Mooi, dan zitten we op 1 lijn :P
Zelfde geld natuurlijk voor angst, stress en ga zo maar door.
Het zijn natuurlijke alarmklokken maar je wekker laat je ook niet 3 uur lang aanstaan.
Denk aan t voorbeeld dat ik gaf in de OP, het voorbeeld van de timmerman met zijn hamer.

Ons verstand is een geavanceerd instrument, waarmee we kunnen leren van het verleden, kunnen plannen voor de toekomst en waarmee we allerlei problemen kunnen oplossen (of dit nou als winkelverkoper is of als wetenschapper).

Dus het is een instrument, alleen dat instrument hoef je niet de gehele dag te hanteren. Een timmerman legt op bepaalde momenten ook zijn hamer weg natuurlijk. Maar de moderne mens is als een timmerman die de hele dag door aan t timmeren is, ook op momenten dat dat niet van toepassing is.

Wanneer de timmerman een huis bouwt, heeft het timmeren een nuttig constructief nut. Maar wanneer de timmerman 's avonds aan tafel zit voor het avondeten, dan is het niet constructief om tijdens het eten met de hamer op willekeurige dingen te slaan. Het kan zelfs destructief zijn als hij doorslaat met het timmeren op willekeurige voorwerpen.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_133019798
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:36 schreef aequus het volgende:

[..]

Mooi, dan zitten we op 1 lijn :P
Zelfde geld natuurlijk voor angst, stress en ga zo maar door.
Het zijn natuurlijke alarmklokken maar je wekker laat je ook niet 3 uur lang aanstaan.
'n Prachtig voorbeeld. _O_
  donderdag 7 november 2013 @ 20:51:59 #124
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133019896
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:46 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Denk aan t voorbeeld dat ik gaf in de OP, het voorbeeld van de timmerman met zijn hamer.

Ons verstand is een geavanceerd instrument, waarmee we kunnen leren van het verleden, kunnen plannen voor de toekomst en waarmee we allerlei problemen kunnen oplossen (of dit nou als winkelverkoper is of als wetenschapper).

Dus het is een instrument, alleen dat instrument hoef je niet de gehele dag te hanteren. Een timmerman legt op bepaalde momenten ook zijn hamer weg natuurlijk. Maar de moderne mens is als een timmerman die de hele dag door aan t timmeren is, ook op momenten dat dat niet van toepassing is.

Wanneer de timmerman een huis bouwt, heeft het timmeren een nuttig constructief nut. Maar wanneer de timmerman 's avonds aan tafel zit voor het avondeten, dan is het niet constructief om tijdens het eten met de hamer op willekeurige dingen te slaan. Het kan zelfs destructief zijn als hij doorslaat met het timmeren op willekeurige voorwerpen.
Goede vergelijking, dus het deze ''leer'' baseert zicht op het feit dat je controle hebt over je brein en je het timmeren kan uitzetten in die wijze
  donderdag 7 november 2013 @ 20:52:11 #125
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133019909
quote:
14s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:50 schreef Gray het volgende:

[..]

'n Prachtig voorbeeld. _O_
Dank :D
pi_133020804
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:51 schreef aequus het volgende:

[..]

Goede vergelijking, dus het deze ''leer'' baseert zicht op het feit dat je controle hebt over je brein en je het timmeren kan uitzetten in die wijze
Precies, het is het leren omgaan met een stukje geavanceerde apparatuur. En in onze westerse maatschappij gaan we dr vanuit dat mensen met vallen en opstaan dat vanzelf wel leren. Dat zal gelden voor sommige mensen, maar lang niet voor alle. T is beter om pro-actief hiermee bezig te zijn en er over te praten en te lezen en te discussiëren. Hoe meer je dat doet, hoe meer je je verstand onder controle kunt krijgen en met een beetje geluk heb je dan vanzelf ook dat ene kleine inzicht dat verlichting van je denken veroorzaakt en dan ga je met een grote sprong vooruit!
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 7 november 2013 @ 21:40:24 #127
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133022473
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 21:08 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Precies, het is het leren omgaan met een stukje geavanceerde apparatuur. En in onze westerse maatschappij gaan we dr vanuit dat mensen met vallen en opstaan dat vanzelf wel leren. Dat zal gelden voor sommige mensen, maar lang niet voor alle. T is beter om pro-actief hiermee bezig te zijn en er over te praten en te lezen en te discussiëren. Hoe meer je dat doet, hoe meer je je verstand onder controle kunt krijgen en met een beetje geluk heb je dan vanzelf ook dat ene kleine inzicht dat verlichting van je denken veroorzaakt en dan ga je met een grote sprong vooruit!
Ik moet zeggen dat ik al verschil merk, na toch aardig wat tegenslagen ben ik bijzonder vrolijk..
Ik geniet nu meer van oa mijn muziek, vrienden ed en ik ken het nog maar 2 dagen :P
pi_133023240
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 21:40 schreef aequus het volgende:

[..]

Ik moet zeggen dat ik al verschil merk, na toch aardig wat tegenslagen ben ik bijzonder vrolijk..
Ik geniet nu meer van oa mijn muziek, vrienden ed en ik ken het nog maar 2 dagen :P
Hou wel rekening met ups en downs. Soms snap je het en is het heel duidelijk en simpel, maar soms verlies je die heldere kijk.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  donderdag 7 november 2013 @ 22:02:15 #129
350138 aequus
Kwalitatief superieur
pi_133023589
quote:
14s.gif Op donderdag 7 november 2013 21:54 schreef Probably_on_pcp het volgende:

[..]

Hou wel rekening met ups en downs. Soms snap je het en is het heel duidelijk en simpel, maar soms verlies je die heldere kijk.
Jep ik weet het, heb wel ervaring so to speak
pi_133032861
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 20:51 schreef aequus het volgende:

[..]

Goede vergelijking, dus het deze ''leer'' baseert zicht op het feit dat je controle hebt over je brein en je het timmeren kan uitzetten in die wijze
Zo ongeveer wel ja. :)
pi_133035460
Ik heb even mee zitten lezen, het principe klinkt erg interessant. Ik kan hele dagen vullen met pieker, nadenken, overanalyseren en vooral zorgen maken.

Wat is wijsheid? Of laat ik het zo zeggen, hoe kan ik het beste beginnen? Meditatie e.d. is mij compleet vreemd.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_133036573
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2013 10:23 schreef ZwartmetSuiker het volgende:
Ik heb even mee zitten lezen, het principe klinkt erg interessant. Ik kan hele dagen vullen met pieker, nadenken, overanalyseren en vooral zorgen maken.

Wat is wijsheid? Of laat ik het zo zeggen, hoe kan ik het beste beginnen? Meditatie e.d. is mij compleet vreemd.
Stap 1. Ga zitten.
Stap 2. Zit.
Stap 3. Blijf zitten.

Heel simpel eigenlijk. In het begin is het beste je op focus te oefenen, dus neem een object voor je, of in gedachten, en kijk daarnaar. Niet erover denken, niet erover oordelen, niet het analyseren, maar gewoon kijken. Doe je even toch iets anders en merk je dat op, keer dan meteen weer terug naar het kijken.

Begin met 5-10 minuten en probeer het zo snel mogelijk uit te bouwen naar 20+ minuten, want vanaf 20 minuten begint het aanvankelijk pas echt. Zijn leuke hersenscans van te vinden op google, dus check dat als je wil.

Let op: mediteren is niet een bepaalde trance bereiken. Het is simpelweg zijn. Zitten om het zitten. Je hoeft geen vormen en kleuren te zien, spastische aanvallen te krijgen, of het licht te zien, zoals sommigen hier. Het is simpelweg je rustpunt vinden.

Enjoy!
pi_133038034
Ik heb gister 20 minuten muziek zitten luisteren op de bank (als in: zitten, genieten en niks doen. Hierin kan ik me zowaar concentreren op de muziek en niks anders), is dat vergelijkbaar, of leidt muziek juist weer af?
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_133038468
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 november 2013 11:47 schreef ZwartmetSuiker het volgende:
Ik heb gister 20 minuten muziek zitten luisteren op de bank (als in: zitten, genieten en niks doen. Hierin kan ik me zowaar concentreren op de muziek en niks anders), is dat vergelijkbaar, of leidt muziek juist weer af?
Het is te vergelijken. :)
  vrijdag 8 november 2013 @ 13:43:54 #135
388750 Hitch_Slap
Thank God for Darwin
pi_133041781
quote:
'You become what you resist'
Adhyashanti
Dit is toch wel de kern van de stagnatie die wij allemaal in ons leven ervaren, non-acceptatie.
It is no measure of health to be well adjusted to a profoundly sick society
pi_133046099
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 november 2013 11:59 schreef Gray het volgende:

[..]

Het is te vergelijken. :)
Nouja dat is in ieder geval een begin :) wellicht dat ik vraag naar de bekende weg maar is het werkelijk zo dat dit soort (sporadische) momenten werkelijk bijdragen aan 'minder zorgen' maken?
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_133046794
quote:
1s.gif Op vrijdag 8 november 2013 15:36 schreef ZwartmetSuiker het volgende:

[..]

Nouja dat is in ieder geval een begin :) wellicht dat ik vraag naar de bekende weg maar is het werkelijk zo dat dit soort (sporadische) momenten werkelijk bijdragen aan 'minder zorgen' maken?
Ook wel andersom; minder zorgen dragen ook bij aan dit soort momenten. ;)

Ik zou het in ieder geval niet als een pleister zien voor je zorgen. Zorgen hebben ook hun plek. Maar een zorg waar je op het moment zelf niets aan kan doen, kan bij de zorgen voor morgen. ;)

Wanneer je een rustigere state of mind krijgt zal je ook je zorgen met een frissere blik tegemoet gaan. Mindfulness is in mijn ogen meer een levenswijze; iets dat je bij elke handeling op elk moment van de dag ervaart.
En ook heeft het terugslag op eerdere momenten uit je leven, zoals bepaalde ervaringen van vroeger die vandaag de dag nog een rol spelen in je beleving. Door je aandacht ook hierop te richten lossen bepaalde ervaringen zich soms ook nog op. Langzaam maar zeker pel je meer af van de schillen die je in je leven hebt opgedaan, tot iets heel puurs overblijft.

Klinkt als iets religieus, iets spiritueels hè? Blergh. Maar dat is wel waar mindfulness zijn wortels heeft. Ik vind het interessant om te zien hoe het nu ook door de professionele en wetenschappelijke kant van de maatschappij wordt opgepakt en onderzocht. Wie weet wat voor moois daar nog uit voortkomt? :)
pi_133352984
Goedenavond, ik ben nieuw hier dus ik zal me even voorstellen: Ik ben kapiteintje en ik ben sinds 2 maanden begonnen met aandachtsmeditatie, met name om te leren omgaan met gevoelens en emoties die mij serieus blokkeerden in mijn functioneren.

Ik ben op het moment nog heel erg aan het filteren in de stortvloed aan informatie die ik hier en elders over me heen krijg, dus het leek me nuttig om hier naar wat 'sparringspartners' te zoeken voor vragen en tips. :)
pi_133353668
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 20:32 schreef kapiteintje het volgende:
Goedenavond, ik ben nieuw hier dus ik zal me even voorstellen: Ik ben kapiteintje en ik ben sinds 2 maanden begonnen met aandachtsmeditatie, met name om te leren omgaan met gevoelens en emoties die mij serieus blokkeerden in mijn functioneren.

Ik ben op het moment nog heel erg aan het filteren in de stortvloed aan informatie die ik hier en elders over me heen krijg, dus het leek me nuttig om hier naar wat 'sparringspartners' te zoeken voor vragen en tips. :)
Welkom. :)

Vraag maar raak! ;)
pi_133353736
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 20:32 schreef kapiteintje het volgende:
Goedenavond, ik ben nieuw hier dus ik zal me even voorstellen: Ik ben kapiteintje en ik ben sinds 2 maanden begonnen met aandachtsmeditatie, met name om te leren omgaan met gevoelens en emoties die mij serieus blokkeerden in mijn functioneren.

Ik ben op het moment nog heel erg aan het filteren in de stortvloed aan informatie die ik hier en elders over me heen krijg, dus het leek me nuttig om hier naar wat 'sparringspartners' te zoeken voor vragen en tips. :)
Wat blokkeerde jouw dan?
“When there is no desire, all things are at peace.”
pi_133354978
quote:
7s.gif Op zondag 17 november 2013 20:48 schreef Opnieuw-energie het volgende:

[..]

Wat blokkeerde jouw dan?
Zonder in een hele lap tekst te verzanden: Loop al 5 jaar op en af met paniekaanvallen te worstelen die bij vlagen de meest simpele dingen als college volgen, naar de supermarkt gaan etc. tot een schier-onmogelijke taak maken. Van constant gestresst en in paniek zijn raak je op den duur ook tegen het depressieve aan. Eerder al een halve depressie gehad en wou het nu niet meer zo ver laten komen. Was het gewoon kotsbeu, dus ben via mijn universiteit met een mindfulness introductie in aanraking gekomen en toen ik daar en aanverwante stof begon te lezen viel alles op zijn plek voor mijn gevoel.
pi_133355408
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 21:09 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Zonder in een hele lap tekst te verzanden: Loop al 5 jaar op en af met paniekaanvallen te worstelen die bij vlagen de meest simpele dingen als college volgen, naar de supermarkt gaan etc. tot een schier-onmogelijke taak maken. Van constant gestresst en in paniek zijn raak je op den duur ook tegen het depressieve aan. Eerder al een halve depressie gehad en wou het nu niet meer zo ver laten komen. Was het gewoon kotsbeu, dus ben via mijn universiteit met een mindfulness introductie in aanraking gekomen en toen ik daar en aanverwante stof begon te lezen viel alles op zijn plek voor mijn gevoel.
Uit eigen ervaring kan ik wel zeggen dat je op de goede plek zit. Ik heb precies zo'n zelfde verhaal, alleen ben ik er nu al meer dan 2 jaar mee bezig. Bij mij heeft het iig echt heel erg geholpen.
pi_133355513
Wat is aan te raden literatuur? Omdat sommige mensen het hebben over dat alles op zijn plek viel.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_133356152
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 21:19 schreef ZwartmetSuiker het volgende:
Wat is aan te raden literatuur? Omdat sommige mensen het hebben over dat alles op zijn plek viel.
Ligt er ook een beetje aan wat je specifieke uitgangspunt is?
pi_133356216
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 21:28 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ligt er ook een beetje aan wat je specifieke uitgangspunt is?
Ja, klopt. Ik ben nog een nieuweling wat dat betreft en hoor graag tips.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_133356411
quote:
1s.gif Op zondag 17 november 2013 21:28 schreef ZwartmetSuiker het volgende:

[..]

Ja, klopt. Ik ben nog een nieuweling wat dat betreft en hoor graag tips.
Ik ben zelf nu met dit boek begonnen:

http://www.bol.com/nl/p/mindfulness/1001004006413693/

Praktisch en toegankelijk. Totaal niet zweverig, als dat een aspect is wat je persoonlijk tegenstaat.
pi_133358206
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 21:19 schreef ZwartmetSuiker het volgende:
Wat is aan te raden literatuur? Omdat sommige mensen het hebben over dat alles op zijn plek viel.
Ondanks dat dit topic geïnspireerd is door Kracht van het Nu door Eckhart Tolle, stond dat boek mij niet zo heel aan. Het is zijn woordgebruik en schrijfstijl die bij mij niet klikken. Zelf heeft hij veel inspiratie opgedaan vanuit religieuze en esoterische bronnen, waar ik het zelf ook in zoek. Overigens beschouw ik mezelf niet als religieus en geloof ik niet in een antropomorfe god zoals we kennen van het christendom. Ik geloof hoogstens in 'dat wat is'.

Nou heb ik het één en ander gelezen, met name over (zen)boeddhisme, omdat dat wél klikt bij mij. Onlangs las ik een boek van Ramana Maharshi, maar ook daar heb ik ietwat moeite mee, ondanks dat ik zijn directe aanpak super vind. Maar enkele weken terug kwam ik iets tegen dat voor mij nieuw was, wat héél goed klikte, dus dat wil ik graag met jullie delen.

Het heet Secret of The Golden Flower, een boek uit het Chinees Taoisme. Het is onder andere vertaald door een vriend van de psychoanalyst Jung, genaamd Richard Wilhelm. Déze versie moet ik zelf ook nog lezen, maar ik kwam erop door de website http://www.thesecretofthegoldenflower.com/index.html. Dit gaat uit van het idee dat alle esoterische tradities een gemene deler hebben waarin 'het pad' naar 'verlichting' schuilt. Ondanks dat ik al best wat gelezen heb op dit gebied, bracht de vertaling op deze website me nog flink wat eye-openers, en heeft het me ook nog wat 'verlichtende' momenten geschonken. Het is over het algemeen klare taal, en waar termen gebruikt worden kan je op de links drukken om in een ander venstertje extra uitleg en ook de gemene delers te bekijken.

Ter illustratie, hier een stukje uit de introductie:
quote:
"Is it not a fact that the three doctrines (of Taoism, Buddhism and Confucianism) may be three, but the Way is ultimately one? But that hasn`t stopped the priesthood of later generations from sole devotion to their own sects and repudiation of others, causing the basic essentials of all three philosophies to be lost in false distinctions, so that they cannot be unified and end up at the same goal."
-- Introduction of Understanding Reality
by Chang Po-tuan (11th C. Taoist master)
Je ziet dat het zelf ook afstand neemt van religie tot een zekere hoogte, iets dat ik persoonlijk zeer kan waarderen. ;)

Het enige nadeel dat ik erbij moet vermelden, is dat de vertaling en constructie op de site vanaf hoofdstuk zes nog onder ontwikkeling is. ;(

Hetgeen je uiteindelijk als belangrijkste boodschap meekrijgt, is dat je het licht (je aandacht/waarneming) ten alle tijden op je innerlijke belevingswereld richten moet. Ofwel mindfulness. En als lokkertje vermeld ik nog even dat gesteld wordt dat zittend mediteren niet hetzelfde is als zitten in meditatie. ;)
pi_133358978
Ik zat twee weken geleden op een zondag allerlei filmpjes te kijken en naar wat Alan Watts te luisteren op youtube. En op een gegeven moment kon ik het gewoon niet bolwerken ofzo. Dat hele nieuwe concept dat alles energie en één is. Hoe moet ik dat precies voor me zien? Ik raakte er nogal van in de war en heb het daardoor een week even gelaten voor wat het is voor ik weer wat ging lezen over de stof.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 17-11-2013 22:11:16 ]
pi_133359168
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 22:10 schreef kapiteintje het volgende:
Ik zat twee weken geleden op een zondag allerlei filmpjes te kijken en naar wat Alan Watts te luisteren op youtube. En op een gegeven moment kon ik het gewoon niet bolwerken ofzo. Dat hele nieuwe concept dat alles energie en één is. Hoe moet ik dat precies voor me zien? Ik raakte er nogal van in de war en heb het daardoor een week even gelaten voor wat het is voor ik weer wat ging lezen over de stof.
Hij verwijst naar het universum en de Big Bang.

Eerst was er niets. Boem! Toen was er alles. ;)

We zijn allemaal gemaakt uit sterrenstof. Sterrekinderen. :P
pi_133359491
quote:
3s.gif Op zondag 17 november 2013 22:14 schreef Gray het volgende:

[..]

Hij verwijst naar het universum en de Big Bang.

Eerst was er niets. Boem! Toen was er alles. ;)

We zijn allemaal gemaakt uit sterrenstof. Sterrekinderen. :P
Op die manier. :) Ik moet het van onder af een beetje opbouwen, het is nogal mindblowing af en toe als je naar zijn lezingen luistert.
pi_133359892
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 22:19 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Op die manier. :) Ik moet het van onder af een beetje opbouwen, het is nogal mindblowing af en toe als je naar zijn lezingen luistert.
Zie het als muziek; je hoeft niet alle teksten meteen te begrijpen, en al helemaal niet serieus op te vatte. Watts was een excentrieke slimmerd, die van filosoferen, zen, drank en vrouwen hield. Hij gaf regelmatig in dronken toestand lezingen aan studenten en bracht het liefst avonden door met goed gezelschap, drank, lekker eten en leuke gespreksonderwerpen.

Hij noemde zichzelf een 'spiritueel entertainer', een gezellige sprekerd over spirituele, filosofische onderwerpen.

Over het één zijn is hier ook nog wat te zien, iets dat hem ook in een mooie setting plaatst:
pi_133360217
Heb ',kracht van het nu' voor 2e keer erbij gepakt en begrijp nu veel beter dan wat ik de 1e keer las. Tevens tvp
Maar ik kan 't mis hebben...
  zondag 17 november 2013 @ 22:38:24 #153
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_133360650
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 22:10 schreef kapiteintje het volgende:
Ik zat twee weken geleden op een zondag allerlei filmpjes te kijken en naar wat Alan Watts te luisteren op youtube. En op een gegeven moment kon ik het gewoon niet bolwerken ofzo. Dat hele nieuwe concept dat alles energie en één is. Hoe moet ik dat precies voor me zien? Ik raakte er nogal van in de war en heb het daardoor een week even gelaten voor wat het is voor ik weer wat ging lezen over de stof.
Dat is allemaal ook maar concepten/theorie, het punt van dat soort gedachten is juist dat je er achter komt dat het denken beperkt is. Je kan er letterlijk met je verstand niet bij.
Ik zou Tolle gewoon overslaan. Hartong - ontwaken in de droom zou ik lezen.
:')
pi_133361831
Wauw. Ik was zenuwachtig en maakte me zorgen over iets compleet nutteloos (iets vertellen aan iemand) en ik was bang dat het me wakker zou houden. Ik heb drie kwartier compleet ontspannen op de bank gelegen en geluisterd naar goede, relaxte muziek. Ik ben nu compleet tot rust gekomen en totaal niet zenuwachtig meer.

Dit vind ik interessant.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
  maandag 18 november 2013 @ 03:33:27 #155
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_133367291
quote:
1s.gif Op zondag 17 november 2013 22:38 schreef sinterklaaskapoentje het volgende:

[..]

Dat is allemaal ook maar concepten/theorie, het punt van dat soort gedachten is juist dat je er achter komt dat het denken beperkt is. Je kan er letterlijk met je verstand niet bij.
Ik zou Tolle gewoon overslaan. Hartong - ontwaken in de droom zou ik lezen.
Nou, het gaat wel iets verder, hoor. Als alle concepten wegvallen, is er geen persoonlijk referentiekader meer.
En dus ook geen onderscheid meer tussen 'mij' en de 'anderen'. Alles is letterlijk een en dezelfde.
Alles is letterlijk alles. Niet 'mijn alles' of 'jouw alles'. Alles. Niets meer en niets minder.

We leven allemaal in een bubbel, een constructie in het hoofd, die tevens tijd en ruimte in stand houdt.
Het ego ( of de persoon ) is letterlijk een droom. Een illusie. Alles is een product dat voortkomt uit een gedachte.
Zonder de gedachte 'mijn wereld' is er geen aantoonbare of tastbare wereld. Alles valt of staat bij die gedachte.

Het is hier een keer gebeurd dat het idee 'ik' volledig wegviel.
En sindsdien is het idee 'ik' behoorlijk in de war, eerlijk gezegd. 'Ik' had het liever niet gezien.

Wie denk je dat er voortdurend door die ogen van je kijkt? Een naam? Een verleden? Een gedachte of herinnering?
Als je zin hebt in een existentiele crisis, dan stel ik voor dat je je bezig houdt met die vraag.

Kijk, ik kan iemand wel vertellen dat er niemand ( of 'God' of 'Niets' of 'Leegte' ) voortdurend door die ogen kijkt,
maar dat zegt 'iemand' natuurlijk niks. Zolang er iemand is, is er iemand (die zeker weet dat er iemand is).

Ik ben de droom. Ik ben de illusie. Ik ben de wereld die ik zie. Zonder 'mij' bestaat 'mijn wereld' niet.
Niet een wereld waarin ik nog besta, althans. Ik en mijn leven is letterlijk een idee in het hoofd.
En dat idee kan zomaar wegvallen.

Mocht je hier meer over willen 'weten' dan stel ik voor dat je filmpjes van Tony Parsons gaat kijken.
Maar als 'je leven' je lief is, dan raad ik het je ten zeerste af.




[ Bericht 5% gewijzigd door EP3 op 18-11-2013 03:51:20 ]
"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
pi_133369330
quote:
2s.gif Op maandag 18 november 2013 03:33 schreef DO2 het volgende:
[knip]
Je verhaal doet me denken aan iets wat ik onlangs las:

‘’Nothing in the world can change from one reality in to another unless it first turns into nothing, that is, into the reality of the between-stage. And then it is made into a new creature, from the egg to the chick. The moment when the egg is no more and the chick is not yet, is nothingness. This is the primal state which no one can grasp because it is a force which precedes creation. It is called chaos.’’ We all experience these moments of chaos when an old identity, wit hits sense of safety and security, is threatened.’’

‘…..this brings us to the razor’s edge. Here is the zone of uncertainty that emerges when we move from the known into the unknown, we can no longer bear to continue playing out our old patterns, yet nothing new has emerged to take their place.

This provides an opportunity to experience what it is like to simply be, without knowing who we are. It can be a scary place to be’..

Ik denk dat deel van de moeite die je ermee hebt is dat je psyche zo gewend is om met gedachten activiteit die als thema ‘ik’ hebben in te zitten om aan bepaalde gevoelens en ervaringen te ontsnappen. Dat zo diep geconditioneerd zit dat inzien dat dat niet echt is betekent daarmee breken er geblokkeerde/verdrongen zaken naar de oppervlakte komen en dat gaat gepaard met angst. De gedachten activiteit waarmee een gevoel werd weggeduwd wordt weer geactiveerd omdat dat destijds werkte. Het komt naar voren zodat je er nu mee kan breken, het gevoel/ervaring er te laten zijn en de strijd ermee te staken.

Bijv de gedachte dat er iets met je mis is en je daardoor je niet krijgt wat je wil is een vlucht voor het gevoel van niet krijgen wat je wil. Het idee dat er iets aan je te verbeteren valt is een verlengde daarvan. Dat het door een ander komt dat je niet krijgt wat je niet wil of denken ''bekijk het maar het hoeft voor mij niet meer'' om zo je behoefte te ontkennen ook. Allemaal lagen van gedachten om niet te hoeven voelen.

‘’As children, the pain of not being truly seen or loved is so utter that we contract and thus disconnect from the original openness of our being. This loss leaves behind an abyss, a gaping hole, which we cover up with trance – with believes, imaginings, and stories about who we are. (Our ego structure develops as a survival strategy, as a way of getting by in a world that does not see of support who owe really are. It is a protective sell, which diverts our attention from the abyss of loss of being, so that our mind can ‘’step around, across, upon it’’ without falling in. (gedachtenactiviteit om de ervaring dat we onszelf niet echt ervaren te creëren en in stand te houden) Yet the shell of our self-constructed identity also blocks access to the deeper seed potentials – for passion, vitality, joy, power, wisdom, presence-contained in our basic nature.’’

Je zit dan in een fase die nog niet afgerond is en hoewel die ‘ik’ dan niet echt is zitten bepaalde geconditioneerde structuren er wel degelijk en die bepalen mede je ervaring nu.

Adyashanti heb ik ook wel eens horen vertellen over mensen die zeiden ‘’ik heb ervaren dat ik niet echt ik ben, hoe krijg ik die illusie in godsnaam terug?!’’ Het is ook letterlijk wereld schokkend. Ik zie het als kans/mogelijkheid om mezelf te ervaren als niets wat er gewoon is na een leven lang gedwongen ‘iets’ te zijn geweest. Eraan over geven en met de tijd erin berusten. Als je er even goed stil bij staat, wat wou je er anders aan/mee doen? Ik voel ‘het oude’ ook willen grijpen naar iets om toch iets van houvast te hebben en het oude in stand te houden maar weet dat ik daar uiteindelijk niks aan heb. Daarnaast is het tevens een kans om alle diepe, vastzittende angst en verdriet gevoelens eruit te laten komen, dat lucht sowieso op, hoe doodeng en benauwend het soms ook is :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_133382044
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 10:09 schreef Canillas het volgende:

[..]

Je verhaal doet me denken aan iets wat ik onlangs las:

‘’Nothing in the world can change from one reality in to another unless it first turns into nothing, that is, into the reality of the between-stage. And then it is made into a new creature, from the egg to the chick. The moment when the egg is no more and the chick is not yet, is nothingness. This is the primal state which no one can grasp because it is a force which precedes creation. It is called chaos.’’ We all experience these moments of chaos when an old identity, wit hits sense of safety and security, is threatened.’’

‘…..this brings us to the razor’s edge. Here is the zone of uncertainty that emerges when we move from the known into the unknown, we can no longer bear to continue playing out our old patterns, yet nothing new has emerged to take their place.

This provides an opportunity to experience what it is like to simply be, without knowing who we are. It can be a scary place to be’..

Ik denk dat deel van de moeite die je ermee hebt is dat je psyche zo gewend is om met gedachten activiteit die als thema ‘ik’ hebben in te zitten om aan bepaalde gevoelens en ervaringen te ontsnappen. Dat zo diep geconditioneerd zit dat inzien dat dat niet echt is betekent daarmee breken er geblokkeerde/verdrongen zaken naar de oppervlakte komen en dat gaat gepaard met angst. De gedachten activiteit waarmee een gevoel werd weggeduwd wordt weer geactiveerd omdat dat destijds werkte. Het komt naar voren zodat je er nu mee kan breken, het gevoel/ervaring er te laten zijn en de strijd ermee te staken.

Bijv de gedachte dat er iets met je mis is en je daardoor je niet krijgt wat je wil is een vlucht voor het gevoel van niet krijgen wat je wil. Het idee dat er iets aan je te verbeteren valt is een verlengde daarvan. Dat het door een ander komt dat je niet krijgt wat je niet wil of denken ''bekijk het maar het hoeft voor mij niet meer'' om zo je behoefte te ontkennen ook. Allemaal lagen van gedachten om niet te hoeven voelen.

‘’As children, the pain of not being truly seen or loved is so utter that we contract and thus disconnect from the original openness of our being. This loss leaves behind an abyss, a gaping hole, which we cover up with trance – with believes, imaginings, and stories about who we are. (Our ego structure develops as a survival strategy, as a way of getting by in a world that does not see of support who owe really are. It is a protective sell, which diverts our attention from the abyss of loss of being, so that our mind can ‘’step around, across, upon it’’ without falling in. (gedachtenactiviteit om de ervaring dat we onszelf niet echt ervaren te creëren en in stand te houden) Yet the shell of our self-constructed identity also blocks access to the deeper seed potentials – for passion, vitality, joy, power, wisdom, presence-contained in our basic nature.’’

Je zit dan in een fase die nog niet afgerond is en hoewel die ‘ik’ dan niet echt is zitten bepaalde geconditioneerde structuren er wel degelijk en die bepalen mede je ervaring nu.

Adyashanti heb ik ook wel eens horen vertellen over mensen die zeiden ‘’ik heb ervaren dat ik niet echt ik ben, hoe krijg ik die illusie in godsnaam terug?!’’ Het is ook letterlijk wereld schokkend. Ik zie het als kans/mogelijkheid om mezelf te ervaren als niets wat er gewoon is na een leven lang gedwongen ‘iets’ te zijn geweest. Eraan over geven en met de tijd erin berusten. Als je er even goed stil bij staat, wat wou je er anders aan/mee doen? Ik voel ‘het oude’ ook willen grijpen naar iets om toch iets van houvast te hebben en het oude in stand te houden maar weet dat ik daar uiteindelijk niks aan heb. Daarnaast is het tevens een kans om alle diepe, vastzittende angst en verdriet gevoelens eruit te laten komen, dat lucht sowieso op, hoe doodeng en benauwend het soms ook is :)
Dat is dus eigenlijk waar ik zo van in de war raakte. Als je eenmaal die kant op begint te denken heb je totaal geen houvast meer. Ik begin er (voorlopig) niet meer aan.
pi_133382139
Ga maar gewoon zitten en focussen op je ademhaling. Wanneer je denkt dat je verder kan kan je altijd vragen naar de volgende stap.
pi_133382193
quote:
12s.gif Op maandag 18 november 2013 18:10 schreef Gray het volgende:
Ga maar gewoon zitten en focussen op je ademhaling. Wanneer je denkt dat je verder kan kan je altijd vragen naar de volgende stap.
Heb je het tegen mij of? :P
pi_133382290
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 18:12 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Heb je het tegen mij of? :P
Ja, al gaat het voor iedereen wel op.
pi_133382291
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 18:06 schreef kapiteintje het volgende:
Dat is dus eigenlijk waar ik zo van in de war raakte. Als je eenmaal die kant op begint te denken heb je totaal geen houvast meer. Ik begin er (voorlopig) niet meer aan.
Waarvoor heb je houvast nodig? Wat (voor enge dingen) vertellen je gedachten je over wat er zou gebeuren als je geen houvast meer had?

Het geconditioneerde denken werkt volgens een "gister deden we het zo en we zijn er vandaag nog dus doen we het weer zo, herhaal" principe. Als je daarmee lijkt te breken schuift het angst naar voren om je toch weer richting het oude te sturen.

Het is nog niet gebeurd en toch voel je wellicht al angst bij het idee maar daar hoort die angst ook bij, bij het idee, die gedachte. Als je daar niet in mee gaat, je er niet mee identificeert kan de angstige idee verdwijnen. Angstige ideeen kunnen ook alleen maar bestaan zolang je ze met je aandacht laat bestaan.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_133382874
Bij mij wordt verwacht dat een algemene angsstoornis ten grondslag ligt aan het excessief denken. Zonder dat ik echt angstgevoelens ervaar klopt het wel dat ik alles wil beredeneren en verklaren, zelfs de meest onzinnige dingen. Dit putte mij zodanig uit dat mij Lexapro is voorgeschreven, daar ik er zelf niet uit kwam. Nu merk ik na een periode van 5 weken nog niet echt verandering. Zijn er enkele handgrepen of concrete dingen die mensen hier verder geholpen hebben? Of denk ik dan te makkelijk. Ik kan in mijn huidige toestand gewoon niet ervaren/accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. Zelfs bij iets intiems als een zoen blijf ik denken, doorredeneren en bekijk ik mezelf vanuit de derde persoon. Mogelijk speelt PDD-NOS hierbij ook een rol.

[ Bericht 0% gewijzigd door Questioning op 18-11-2013 18:55:10 ]
pi_133383915
quote:
1s.gif Op maandag 18 november 2013 18:35 schreef Questioning het volgende:
Bij mij wordt verwacht dat een algemene angsstoornis ten grondslag ligt aan het excessief denken. Zonder dat ik echt angstgevoelens ervaar klopt het wel dat ik alles wil beredeneren en verklaren, zelfs de meest onzinnige dingen. Dit putte mij zodanig uit dat mij Lexapro is voorgeschreven, daar ik er zelf niet uit kwam. Nu merk ik na een periode van 5 weken nog niet echt verandering. Zijn er enkele handgrepen of concrete dingen die mensen hier verder geholpen hebben? Of denk ik dan te makkelijk. Ik kan in mijn huidige toestand gewoon niet ervaren/accepteren dat dingen zijn zoals ze zijn. Zelfs bij iets intiems als een zoen blijf ik denken, doorredeneren en bekijk ik mezelf vanuit de derde persoon. Mogelijk speelt PDD-NOS hierbij ook een rol.
Het enige wat je kunt doen is een aantal van de boeken lezen die hier worden aanbevolen en dan heb je een kans dat je op een gegeven moment tot inzicht komt.

Tot inzicht komen kun je helaas niet forceren. Soms moet je een boek lezen en dan heeft de nieuw opgedane kennis misschien wel maanden of jaren nodig om in te zinken.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_133385948
quote:
7s.gif Op maandag 18 november 2013 18:15 schreef Gray het volgende:

[..]

Ja, al gaat het voor iedereen wel op.
Oh ja. Ik ben nu ook alleen maar bezig met oefenen. Ga deze week gewoon elke dag een kwartier mediteren. :) Je hoort wel van me als ik zo ver ben.
pi_133389264
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 19:48 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Oh ja. Ik ben nu ook alleen maar bezig met oefenen. Ga deze week gewoon elke dag een kwartier mediteren. :) Je hoort wel van me als ik zo ver ben.
Uitgebreide lappen tekst over nondualiteit kunnen interessant zijn, maar zeker niet noodzakelijk om met deze materie aan de slag te gaan. Ik ben zelf ongeveer 10 maanden geleden hiermee in aanraking gekomen, en krijg altijd nog hoofdpijn als ik over nondualiteit lees. Ook Allan Watts kan, ondanks z'n klare taal en z'n humor, soms nog behoorlijk ontoegankelijk zijn.

Ik zal je net als Gray aanraden om gewoon met mindfulness aan de slag te gaan. Mediteren zou je kunnen proberen, maar mocht je dat niet liggen dan is dat niet erg. Mindfulness gaat niet om die twintig minuutjes per dag stil zitten, maar juist om de overige 23 uur en 40 minuten. Meditatie vind je in je afwas, je ontbijt, het kletsen met vrienden, je werk, etc. Mindfulness beoefen je altijd :). Als je dat lukt, dan kan je altijd later het zitten nog eens kunnen proberen.

Boeken die ik erg prettig vond:
- The Power of Now, Tolle. Klikt niet bij iedereen, maar ik vond het een mooie instapper omdat het een mooie tussenvorm tussen 'zweverige' esoterische teksten en praktische toepassingen is.
- Nothing Special: Living Zen, Charlotte Joko Beck. Een heel fijn boek gericht op de praktische implementatie van het zenboedhisme. Ze heeft ook een ander boek geschreven die ik zelf nog niet gelezen heb, maar die werd niet heel lang geleden door een andere user in dit topic aangeraden.
- The Miracle of Mindfulness, Thich Nhat Hanh. Hanh is een Vietnamese monnik die heel veel boekjes en teksten heeft geschreven, dit is er één van. Het boek bied veel anecdotes en wijsheden die makkelijk te begrijpen zijn en mij zo nu en dan mooie inzichten gaven. Het is dus praktisch, hoewel anders praktisch dan bijvoorbeeld Beck.
- Wherever you go, there you are, Jon Kabat-Zinn. Ik ben hier nog maar net in begonnen, maar het begint veelbelovend! Wellicht voor jou een goede om mee te beginnen :).


-edit- oh, wacht, jij was niet de user die op de vorige pagina naar aanraders voor literatuur vroeg :'). Haalde even wat dingen door elkaar. Oh, well.. :)

[ Bericht 1% gewijzigd door Hammet op 18-11-2013 20:58:10 ]
  maandag 18 november 2013 @ 21:33:55 #166
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_133391918
Dit vat het wel goed samen:

"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
pi_133392512
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 19:48 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Oh ja. Ik ben nu ook alleen maar bezig met oefenen. Ga deze week gewoon elke dag een kwartier mediteren. :) Je hoort wel van me als ik zo ver ben.
Veel plezier! :)
pi_133406427
quote:
0s.gif Op zondag 17 november 2013 21:09 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Zonder in een hele lap tekst te verzanden: Loop al 5 jaar op en af met paniekaanvallen te worstelen die bij vlagen de meest simpele dingen als college volgen, naar de supermarkt gaan etc. tot een schier-onmogelijke taak maken. Van constant gestresst en in paniek zijn raak je op den duur ook tegen het depressieve aan. Eerder al een halve depressie gehad en wou het nu niet meer zo ver laten komen. Was het gewoon kotsbeu, dus ben via mijn universiteit met een mindfulness introductie in aanraking gekomen en toen ik daar en aanverwante stof begon te lezen viel alles op zijn plek voor mijn gevoel.
Heb je nu al het idee dat je vooruitgaat? Dan zou dat wel fantastisch zijn.

Wat maakte voor jou dat verschil toen je het las? Waardoor viel alles op zijn plats.
“When there is no desire, all things are at peace.”
pi_133410490
quote:
0s.gif Op maandag 18 november 2013 10:09 schreef Canillas het volgende:

[..]

Je verhaal doet me denken aan iets wat ik onlangs las:

‘’Nothing in the world can change from one reality in to another unless it first turns into nothing, that is, into the reality of the between-stage. And then it is made into a new creature, from the egg to the chick. The moment when the egg is no more and the chick is not yet, is nothingness. This is the primal state which no one can grasp because it is a force which precedes creation. It is called chaos.’’ We all experience these moments of chaos when an old identity, wit hits sense of safety and security, is threatened.’’

‘…..this brings us to the razor’s edge. Here is the zone of uncertainty that emerges when we move from the known into the unknown, we can no longer bear to continue playing out our old patterns, yet nothing new has emerged to take their place.

This provides an opportunity to experience what it is like to simply be, without knowing who we are. It can be a scary place to be’..

Ik denk dat deel van de moeite die je ermee hebt is dat je psyche zo gewend is om met gedachten activiteit die als thema ‘ik’ hebben in te zitten om aan bepaalde gevoelens en ervaringen te ontsnappen. Dat zo diep geconditioneerd zit dat inzien dat dat niet echt is betekent daarmee breken er geblokkeerde/verdrongen zaken naar de oppervlakte komen en dat gaat gepaard met angst. De gedachten activiteit waarmee een gevoel werd weggeduwd wordt weer geactiveerd omdat dat destijds werkte. Het komt naar voren zodat je er nu mee kan breken, het gevoel/ervaring er te laten zijn en de strijd ermee te staken.

Bijv de gedachte dat er iets met je mis is en je daardoor je niet krijgt wat je wil is een vlucht voor het gevoel van niet krijgen wat je wil. Het idee dat er iets aan je te verbeteren valt is een verlengde daarvan. Dat het door een ander komt dat je niet krijgt wat je niet wil of denken ''bekijk het maar het hoeft voor mij niet meer'' om zo je behoefte te ontkennen ook. Allemaal lagen van gedachten om niet te hoeven voelen.

‘’As children, the pain of not being truly seen or loved is so utter that we contract and thus disconnect from the original openness of our being. This loss leaves behind an abyss, a gaping hole, which we cover up with trance – with believes, imaginings, and stories about who we are. (Our ego structure develops as a survival strategy, as a way of getting by in a world that does not see of support who owe really are. It is a protective sell, which diverts our attention from the abyss of loss of being, so that our mind can ‘’step around, across, upon it’’ without falling in. (gedachtenactiviteit om de ervaring dat we onszelf niet echt ervaren te creëren en in stand te houden) Yet the shell of our self-constructed identity also blocks access to the deeper seed potentials – for passion, vitality, joy, power, wisdom, presence-contained in our basic nature.’’

Je zit dan in een fase die nog niet afgerond is en hoewel die ‘ik’ dan niet echt is zitten bepaalde geconditioneerde structuren er wel degelijk en die bepalen mede je ervaring nu.

Adyashanti heb ik ook wel eens horen vertellen over mensen die zeiden ‘’ik heb ervaren dat ik niet echt ik ben, hoe krijg ik die illusie in godsnaam terug?!’’ Het is ook letterlijk wereld schokkend. Ik zie het als kans/mogelijkheid om mezelf te ervaren als niets wat er gewoon is na een leven lang gedwongen ‘iets’ te zijn geweest. Eraan over geven en met de tijd erin berusten. Als je er even goed stil bij staat, wat wou je er anders aan/mee doen? Ik voel ‘het oude’ ook willen grijpen naar iets om toch iets van houvast te hebben en het oude in stand te houden maar weet dat ik daar uiteindelijk niks aan heb. Daarnaast is het tevens een kans om alle diepe, vastzittende angst en verdriet gevoelens eruit te laten komen, dat lucht sowieso op, hoe doodeng en benauwend het soms ook is :)
Dit verhaal omschrijft precies de fase waarin ik nu verkeer. :)

Mindfulness is voor mij ook de sleutel geweest om hier in verder te komen (uit mijn hoofd en in mijn gevoel).
Ik lees verder geen boeken hierover, maar ervaar het nu zelf.
Geen houvast hebben is erg beangstigend, maar ergens ook heel bevrijdend. En er is geen weg meer terug als je je dat realiseert.

[ Bericht 1% gewijzigd door YogaLove op 19-11-2013 14:16:25 ]
pi_133412913
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 november 2013 11:41 schreef Opnieuw-energie het volgende:

[..]

Heb je nu al het idee dat je vooruitgaat? Dan zou dat wel fantastisch zijn.

Wat maakte voor jou dat verschil toen je het las? Waardoor viel alles op zijn plats.
Bij mij is het juist eerder het idee dat er niet zo iets is als vooruitgaan of stilstand of achteruitgaan. Tuurlijk zijn alle 3 nog steeds aanwezig, maar omdat ik nu inzie dat het allemaal continue verandert, besef ik me dat ik niet die identificatie met een evt vooruitgang ben.

Ik vraag me dan op mijn beurt af waarom vooruitgaan fantastisch is ;)

Ik kan niet voor kapiteintje spreken, hoewel zijn verhaal mij niet geheel onbekend is. Maar het laatste jaar veel oud zeer onder ogen gekomen en ook veel oude denkbeelden en ideeën over hoe alles werkt. En dan merk je dat je denkt dat je weet hoe de wereld werkt, maar eigenlijk geen flauw idee hebt. Alleen ben je - als je dit niet beseft - continue bezig om je wereldbeeld te versterken en jezelf in te graven tov anderen om je wereldbeeld te kunnen verdedigen. Maar wat verdedig je eigenlijk? Je verdedigt een beeld in je hoofd dat bestaat uit emoties, gedachten en speculaties.

Dat loslaten.. dat is volgens mij het hele proces waar iedereen het altijd over heeft. Over de pijn van het loslaten, over de weerstand er tegen en de veranderingen die ongemerkt plaatshebben. Toen ik eenmaal begreep wat nou echt met non-dualiteit bedoelt werd, besefte ik hoe weinig ik wist. En vooral dat ik dit altijd al wist, maar nooit durfde toe te geven. En nu is er geen noodzaak meer om mezelf te bewijzen of mijn gelijk te halen. Alles gebeurt en daar kan ik over gaan nadenken of het gewoon accepteren zoals het is.

De volgende stap was dat ik naar het Ik ging kijken. Het eens zo stabiele zelf en het bijbehorende zelfbeeld hebben het het afgelopen jaar zwaar te verduren gehad. En dat vind ik dan weer zoiets frapants.. De informatie die ik het afgelopen jaar heb 'gevonden' en gekregen sluit zo perfect aan bij de situatie.

Het lijkt er echt op dat je krijgt wat je nodig hebt op dat moment, of je het nou leuk vindt of niet. In mijn situatie was het lang niet altijd leuk. Want ik kwam meer en meer tot de conclusie dat het zelf dat ik zo stabiel achtte, helemaal niet te vinden is. En om dan te leren vertrouwen dat je ook zonder zelf kunt leven.. dat kost tijd. Want alles dat je geconditioneerd heeft in je leven, komt naar boven. Alles waar je je aan vast klingt, moet worden losgeweekt.

Want wat je uiteindelijk bent, is datgene dat overblijft in de stilte. Als je bijvoorbeeld te veel aan het denken bent, wees dan eens 5 seconden stil. In die 5 seconden verdwijnt alles wat niet echt is aan jou. Waaronder je gedachten. Maar we zijn zo geindentificeerd met en verwonderd door onze gedachten, dat het niet in ons opkomt dat onze gedachten helemaal niet onze gedachten zijn. Onderzoek waar de gedachten vandaan komen, waar ze heen gaan. Wat is de grond van de gedachten?

Het proces is niet makkelijk nee.. want het betekent dat je jezelf verliest. Als je durft door te zetten, wordt die leegte die ontstaat door het wegsmelten van het zelf stiller en stiller, totdat je bij de grond van de leegte aan komt. De leegte welke alles omvat, maar zelf leeg is. Geen Niets, geen Alles.. het gaat voorbij aan beide, het komt voor beide..

Zo ver even hoe ik het bezie.

Wat ik wil meegeven aan mensen die denken wat minder ver te zijn op 'het pad'.. vreest niet! Ga gewoon eens kijken wat er te vinden is op het gebied van meditatie en mindfulness. Er zijn ook simpele wandeloefeningen, dus je hoeft echt niet een uur stil te zitten op een kussen om progressie te kunnen maken. Meditatie is uiteindelijk slechts een middel dat kan leiden naar het doel: niet-meditatie. Wat zo veel inhoudt meditatie zonder dat je je er mee bezig houdt dat je aan het mediteren bent. Dus geen zelf die aan het mediteren is.. nee.. maar een terugkeer naar de grond van wie wij werkelijk zijn. De leegte die creëert en toch altijd leeg is..

Probeer jezelf niet te veranderen.. in plaats daarvan, steek je energie in het accepteren van wie je bent nu op dit moment en op alle momenten. Hoe zou jij ooit anders kunnen zijn dan je nu bent? Je bent, meer heb je toch niet nodig? Alleen gedachten menen dat zijn niet goed genoeg is.. maar gedachten geven aan dat er ontwetendheid is mbt het zijn.

Gedachten zijn uitingen van separatie, dualiteit. Want voor gedachten is er een medium nodig dat de gedachten ontvangt. Als je je echter niet identificeert met je gedachten maar gewoon bij ze blijft alsof het gasten waren die bij jou op bezoek kwamen, kun je er mee leren omgaan en ze de baas worden. Als jij gasten ontvangt, dan laat je die toch ook niet je hele huishouden overnemen? Waarom laten we dat wel toe met onze gedachten? Zijn het wel onze gedachten? :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_133415770
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 november 2013 15:35 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Bij mij is het juist eerder het idee dat er niet zo iets is als vooruitgaan of stilstand of achteruitgaan. Tuurlijk zijn alle 3 nog steeds aanwezig, maar omdat ik nu inzie dat het allemaal continue verandert, besef ik me dat ik niet die identificatie met een evt vooruitgang ben.

Ik vraag me dan op mijn beurt af waarom vooruitgaan fantastisch is ;)

Ik kan niet voor kapiteintje spreken, hoewel zijn verhaal mij niet geheel onbekend is. Maar het laatste jaar veel oud zeer onder ogen gekomen en ook veel oude denkbeelden en ideeën over hoe alles werkt. En dan merk je dat je denkt dat je weet hoe de wereld werkt, maar eigenlijk geen flauw idee hebt. Alleen ben je - als je dit niet beseft - continue bezig om je wereldbeeld te versterken en jezelf in te graven tov anderen om je wereldbeeld te kunnen verdedigen. Maar wat verdedig je eigenlijk? Je verdedigt een beeld in je hoofd dat bestaat uit emoties, gedachten en speculaties.

Dat loslaten.. dat is volgens mij het hele proces waar iedereen het altijd over heeft. Over de pijn van het loslaten, over de weerstand er tegen en de veranderingen die ongemerkt plaatshebben. Toen ik eenmaal begreep wat nou echt met non-dualiteit bedoelt werd, besefte ik hoe weinig ik wist. En vooral dat ik dit altijd al wist, maar nooit durfde toe te geven. En nu is er geen noodzaak meer om mezelf te bewijzen of mijn gelijk te halen. Alles gebeurt en daar kan ik over gaan nadenken of het gewoon accepteren zoals het is.

De volgende stap was dat ik naar het Ik ging kijken. Het eens zo stabiele zelf en het bijbehorende zelfbeeld hebben het het afgelopen jaar zwaar te verduren gehad. En dat vind ik dan weer zoiets frapants.. De informatie die ik het afgelopen jaar heb 'gevonden' en gekregen sluit zo perfect aan bij de situatie.

Het lijkt er echt op dat je krijgt wat je nodig hebt op dat moment, of je het nou leuk vindt of niet. In mijn situatie was het lang niet altijd leuk. Want ik kwam meer en meer tot de conclusie dat het zelf dat ik zo stabiel achtte, helemaal niet te vinden is. En om dan te leren vertrouwen dat je ook zonder zelf kunt leven.. dat kost tijd. Want alles dat je geconditioneerd heeft in je leven, komt naar boven. Alles waar je je aan vast klingt, moet worden losgeweekt.

Want wat je uiteindelijk bent, is datgene dat overblijft in de stilte. Als je bijvoorbeeld te veel aan het denken bent, wees dan eens 5 seconden stil. In die 5 seconden verdwijnt alles wat niet echt is aan jou. Waaronder je gedachten. Maar we zijn zo geindentificeerd met en verwonderd door onze gedachten, dat het niet in ons opkomt dat onze gedachten helemaal niet onze gedachten zijn. Onderzoek waar de gedachten vandaan komen, waar ze heen gaan. Wat is de grond van de gedachten?

Het proces is niet makkelijk nee.. want het betekent dat je jezelf verliest. Als je durft door te zetten, wordt die leegte die ontstaat door het wegsmelten van het zelf stiller en stiller, totdat je bij de grond van de leegte aan komt. De leegte welke alles omvat, maar zelf leeg is. Geen Niets, geen Alles.. het gaat voorbij aan beide, het komt voor beide..

Zo ver even hoe ik het bezie.

Wat ik wil meegeven aan mensen die denken wat minder ver te zijn op 'het pad'.. vreest niet! Ga gewoon eens kijken wat er te vinden is op het gebied van meditatie en mindfulness. Er zijn ook simpele wandeloefeningen, dus je hoeft echt niet een uur stil te zitten op een kussen om progressie te kunnen maken. Meditatie is uiteindelijk slechts een middel dat kan leiden naar het doel: niet-meditatie. Wat zo veel inhoudt meditatie zonder dat je je er mee bezig houdt dat je aan het mediteren bent. Dus geen zelf die aan het mediteren is.. nee.. maar een terugkeer naar de grond van wie wij werkelijk zijn. De leegte die creëert en toch altijd leeg is..

Probeer jezelf niet te veranderen.. in plaats daarvan, steek je energie in het accepteren van wie je bent nu op dit moment en op alle momenten. Hoe zou jij ooit anders kunnen zijn dan je nu bent? Je bent, meer heb je toch niet nodig? Alleen gedachten menen dat zijn niet goed genoeg is.. maar gedachten geven aan dat er ontwetendheid is mbt het zijn.

Gedachten zijn uitingen van separatie, dualiteit. Want voor gedachten is er een medium nodig dat de gedachten ontvangt. Als je je echter niet identificeert met je gedachten maar gewoon bij ze blijft alsof het gasten waren die bij jou op bezoek kwamen, kun je er mee leren omgaan en ze de baas worden. Als jij gasten ontvangt, dan laat je die toch ook niet je hele huishouden overnemen? Waarom laten we dat wel toe met onze gedachten? Zijn het wel onze gedachten? :)
Mee eens hoor. :)

En dat noem ik vooruitgang, verbetering en of acceptatie van jezelf. Het is een vooruitgang omdat je de belemmering kwijt raakt.
“When there is no desire, all things are at peace.”
pi_133416666
Nou, net weer m'n 15 minuten erop zitten. Het ging minder dan gisteravond, maar ik heb de laatste 3 keer een soort idee alsof er echt schokken en een warme gloed door m'n lijf gaan. Gisteravond duurde dat het langste. Het was toen ook net of m'n hoofd niet afgescheiden was van de rest van de ruimte eromheen, alsof het onderdeel van hetzelfde was. Op dit specifieke moment dacht ik ook echt nergens aan. Herkennen jullie dit? (Ik hoor mezelf nu praten, dit klinkt echt enorm zweverig. :') )

Verder heb ik nog een vraag: Wat is de exacte rol van de ademhaling in aandachtsmeditatie? Als ik het goed begrijp is het een soort houvast t.o.v. de gedachten die voorbijkomen, maar het is niet het uiteindelijke doel om op je ademhaling te focussen toch? Het uiteindelijke doel is niet denken?

[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 19-11-2013 17:35:33 ]
pi_133417905
Ik val steeds in slaap als ik ogen dicht doe en nergens aan denk. Maar als ik slaap mediteer ik toch niet meer?
Maar ik kan 't mis hebben...
pi_133425779
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 november 2013 17:33 schreef kapiteintje het volgende:
Verder heb ik nog een vraag: Wat is de exacte rol van de ademhaling in aandachtsmeditatie? Als ik het goed begrijp is het een soort houvast t.o.v. de gedachten die voorbijkomen, maar het is niet het uiteindelijke doel om op je ademhaling te focussen toch? Het uiteindelijke doel is niet denken?
Ademhaling wordt vaak gebruikt voor beginners als iets om op te focussen. Maar ook gevorderden wordt aangemoedigd te letten op de ademhaling, omdat deze gelinkt lijkt te zijn aan het ontstaan van gedachten. Bij elke ademhaling zou een gedachte ontspringen. Door te focussen op de ademhaling zou je geest zich ook richten op de ademhaling en minder op de gedachten. Later zal ook de aandacht verder afgaan van het ademhalen, en meer naar het 'Nu' verschuiven. Je heb dan in relatie tot de ademhaling focus zonder focus.

Het doel is niet het niet denken, maar simpelweg zijn. Het niet denken komt daar wel bij kijken.
pi_133435129
quote:
1s.gif Op dinsdag 19 november 2013 18:18 schreef Patroon het volgende:
Ik val steeds in slaap als ik ogen dicht doe en nergens aan denk. Maar als ik slaap mediteer ik toch niet meer?
Bij Ramana Maharshi was slaap ook een bijzondere staat, maar wel eentje waar in je volkomen onbewust bent van je eigen (dagelijkse) identiteit). Hij stelt echter wel de vraag die je dan dient te stellen: wat is er dat bewust is dat er slaap is?

Patroon, een goede tip is om je ogen open te houden. Ook zou je eens kunnen googlen naar de houdingen van/in/met meditaties. Te veel je hoofd omlaag maakt slaperig, te veel je hoofd omhoog zorgt voor te veel denken..

Als je slaapt mediteer je dus wel/niet, maar je bent je er sowieso niet bewust van..

@ Gray: heb ooit gelezen/gehoord dat je je tong stil in de mond moet laten liggen, dat daar (ook) veel gedachten hun oorsprong vinden..
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_133435222
quote:
0s.gif Op dinsdag 19 november 2013 17:03 schreef Opnieuw-energie het volgende:

[..]

Mee eens hoor. :)

En dat noem ik vooruitgang, verbetering en of acceptatie van jezelf. Het is een vooruitgang omdat je de belemmering kwijt raakt.
hehe dat is ook het stomme.. dat je met zo'n stuk retoriek (wat het eigenlijk is :P) denkt iets te bereiken.. terwijl het enige dat je kunt bereiken is dat je je beseft dat er niets te bereiken valt.. wat een vooruitgang he ;) :+
Snap je wel btw :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_133437678
quote:
17s.gif Op dinsdag 19 november 2013 14:10 schreef YogaLove het volgende:
Dit verhaal omschrijft precies de fase waarin ik nu verkeer. :)

Mindfulness is voor mij ook de sleutel geweest om hier in verder te komen (uit mijn hoofd en in mijn gevoel).
Ik lees verder geen boeken hierover, maar ervaar het nu zelf.
Geen houvast hebben is erg beangstigend, maar ergens ook heel bevrijdend. En er is geen weg meer terug als je je dat realiseert.
Ja dat stuk kwam bij mij ook wel aan :) Ik was vooral bezig met het ervaren ervan (wat denk ik ook het belangrijkst is anders ga je ermee in je hoofd zitten en het niet ervaren) maar vond het wel erg fijn om te lezen, stukje herkenning. Gewoon eens even niets zijn, eng maar vrij(er).

Geen weg terug inderdaad, daar sla je de spijker mee op z'n kop. Het is denk ik een soort vriendjes met de afgrond maken, dat ook de angst daar omheen verdwijnt. 'Beetje' onthutsende fase :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_133584294
Schop
pi_133623112
Ik vind dat deze discussie de goede kant op gaat. Er zijn duidelijk een paar forumleden die weten waar ze over praten. Ik heb zelf jarenlang last gehad van een angststoornis en was het op een gegeven moment zo spuugzat dat ik alles er voor over had om er van af te raken. Ik ben toen eerst zelf gaan mediteren volgens de Kabat Zin methode. Een jaar geleden besloten om zo veel mogelijk naar de Zen dojo te gaan. Daar heb ik geen spijt van gehad. Ik doe drie keer per week zazen bij de dojo en als ik daar niet heen kan gaan zit ik thuis. Het voordeel van je bij zo'n groep te voegen is -naast het leren kennen van mede-beoefenaars- de constante instructies/aanmoedigingen van de dojo verantwoordelijke (een Zen monnik). Het is een langzaam proces, en ik ben nog niet helemaal van mijn angst af, maar het gaat wel stukken beter. Het belangrijkste is voor mij het trainen van de concentratie (op de ademhaling, het hele lichaam, de juiste houding). Je leren concentreren is voor mij de sleutel. Bij een gebrek aan concentratie (je verliezen in gedachtenstromen/emoties) wordt plaats gemaakt voor het ego, en gaan depressieve gedachten en angsten met me aan de haal.
pi_133623458
quote:
0s.gif Op woensdag 20 november 2013 01:01 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

hehe dat is ook het stomme.. dat je met zo'n stuk retoriek (wat het eigenlijk is :P) denkt iets te bereiken.. terwijl het enige dat je kunt bereiken is dat je je beseft dat er niets te bereiken valt.. wat een vooruitgang he ;) :+
Snap je wel btw :)
Waarom is dat geen vooruitgang? Acceptatie lijkt mij persoonlijk juist de grootste vooruitgang die mogelijk is.
pi_133623761
quote:
0s.gif Op maandag 25 november 2013 21:12 schreef hoos het volgende:
Ik vind dat deze discussie de goede kant op gaat. Er zijn duidelijk een paar forumleden die weten waar ze over praten. Ik heb zelf jarenlang last gehad van een angststoornis en was het op een gegeven moment zo spuugzat dat ik alles er voor over had om er van af te raken. Ik ben toen eerst zelf gaan mediteren volgens de Kabat Zin methode. Een jaar geleden besloten om zo veel mogelijk naar de Zen dojo te gaan. Daar heb ik geen spijt van gehad. Ik doe drie keer per week zazen bij de dojo en als ik daar niet heen kan gaan zit ik thuis. Het voordeel van je bij zo'n groep te voegen is -naast het leren kennen van mede-beoefenaars- de constante instructies/aanmoedigingen van de dojo verantwoordelijke (een Zen monnik). Het is een langzaam proces, en ik ben nog niet helemaal van mijn angst af, maar het gaat wel stukken beter. Het belangrijkste is voor mij het trainen van de concentratie (op de ademhaling, het hele lichaam, de juiste houding). Je leren concentreren is voor mij de sleutel. Bij een gebrek aan concentratie (je verliezen in gedachtenstromen/emoties) wordt plaats gemaakt voor het ego, en gaan depressieve gedachten en angsten met me aan de haal.
Ik heb ook gemerkt dat er in periodes van paniekaanvallen mijn concentratie tot praktisch 0 daalde. Dit zal een typisch kip en het ei verhaal zijn, dus andersom kan ook.

Juist na tentamenperiodes, waarin ik langdurig mijn aandacht had moeten trainen door dagenlang stof in me op te moeten nemen ging het juist weer bijzonder goed en ik voelde me dan mentaal ook veel frisser en scherper en niet de hele dag alsof ik op sluimerstand stond. Of misschien anders gezegd: De mate waarin ik kon focussen leidde me ertoe op het goede te kunnen focussen en weg te blijven van het ingesleten patroon van negatieve gedachten --> minder in mijn hoofd, meer in wat zich afspeelt. Dit zal met het mediteren alleen maar beter worden denk ik.

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 25-11-2013 21:27:34 ]
pi_133625286
quote:
0s.gif Op maandag 25 november 2013 21:19 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Waarom is dat geen vooruitgang? Acceptatie lijkt mij persoonlijk juist de grootste vooruitgang die mogelijk is.
Ik denk dat hij doelt op zelfrealisatie, en dat het niet iets is dat je krijgt, maar iets ouds is dat altijd al aanwezig was. Het is alleen gesluierd door het ego, gedachten, woorden en alles dat je ooit geleerd hebt.
pi_133628876
quote:
7s.gif Op maandag 25 november 2013 21:58 schreef Gray het volgende:

[..]

Ik denk dat hij doelt op zelfrealisatie, en dat het niet iets is dat je krijgt, maar iets ouds is dat altijd al aanwezig was. Het is alleen gesluierd door het ego, gedachten, woorden en alles dat je ooit geleerd hebt.
Ah, ok. Ik zat er aan te denken om 'Wherever you go, there you are' voor Kerst te vragen. Is dat een goed boek voor een beginner?
pi_133629504
quote:
0s.gif Op maandag 25 november 2013 23:22 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ah, ok. Ik zat er aan te denken om 'Wherever you go, there you are' voor Kerst te vragen. Is dat een goed boek voor een beginner?
Ken ik niet.
pi_133631477
quote:
7s.gif Op maandag 25 november 2013 21:58 schreef Gray het volgende:

[..]

Ik denk dat hij doelt op zelfrealisatie, en dat het niet iets is dat je krijgt, maar iets ouds is dat altijd al aanwezig was. Het is alleen gesluierd door het ego, gedachten, woorden en alles dat je ooit geleerd hebt.
Thnx Gray.. idd..
met als aanvulling dat het 'oudse' juist onze essentie is, de rest is er een afspiegeling van. Maar we verwarren dit continue..
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_133634466
quote:
0s.gif Op maandag 25 november 2013 23:22 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ah, ok. Ik zat er aan te denken om 'Wherever you go, there you are' voor Kerst te vragen. Is dat een goed boek voor een beginner?
Ik vind "Alle dagen Zen" en "Niets bijzonders" van Joko Beck geweldige boeken.
pi_133635742
quote:
.... alsof ik op sluimerstand stond. Of misschien anders gezegd: De mate waarin ik kon focussen leidde me ertoe op het goede te kunnen focussen en weg te blijven van het ingesleten patroon van negatieve gedachten --> minder in mijn hoofd, meer in wat zich afspeelt. Dit zal met het mediteren alleen maar beter worden denk ik.
Die "sluimerstand", daar heb ik tientallen jaren last van gehad, je afwezig voelen, niet helder zijn.

Meditatie/zazen is voor mij de ultieme concentratietraining. Als je het dagelijks doet en je probeert jezelf continu te concentreren op de prikkels die via je zintuigen binnenkomen (zonder er een interpretatie/oordeel over te geven), dan kan het zijn dat je de rest van de dag gewoon in die 'concentratiestand' blijft en het heerlijk rustig blijft in je hoofd, wat er ook gebeurt. Die concentratie gaat hand in hand met "jezelf vergeten". Ik begin nu ook eindelijk een beetje te begrijpen wat die "non-dualiteit" is waar iedereen het over heeft. Dit is iets wat zich bij mij, na anderhalf jaar dagelijks zitten, begint te ontwikkelen.
pi_133636630
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 november 2013 10:24 schreef hoos het volgende:

[..]

Die "sluimerstand", daar heb ik tientallen jaren last van gehad, je afwezig voelen, niet helder zijn.

Meditatie/zazen is voor mij de ultieme concentratietraining. Als je het dagelijks doet en je probeert jezelf continu te concentreren op de prikkels die via je zintuigen binnenkomen (zonder er een interpretatie/oordeel over te geven), dan kan het zijn dat je de rest van de dag gewoon in die 'concentratiestand' blijft en het heerlijk rustig blijft in je hoofd, wat er ook gebeurt. Die concentratie gaat hand in hand met "jezelf vergeten". Ik begin nu ook eindelijk een beetje te begrijpen wat die "non-dualiteit" is waar iedereen het over heeft. Dit is iets wat zich bij mij, na anderhalf jaar dagelijks zitten, begint te ontwikkelen.
Ik merk het nu al. Zit nu weer midden in mijn tentamens en vanochtend sloeg de stress weer toe. Het lukt me steeds beter om dat soort gedachten te laten voor wat ze zijn en terug te keren naar het 'zijn'. Begin het concept ook wat beter door te krijgen en dat helpt heel erg bij het begrijpen van de processen zodat je je vooruitgang kunt opmerken.

Gisteravond weer gemediteerd (probeer het nu elke dag te doen) en het ging echt geweldig goed. Ik had ook een enorm vreemd moment waarin het net leek of een groot deel van de spanning eruit kwam toen ik me voor 't eerst sinds lange tijd over durfde te geven. Trillingen/schokken over heel m'n lijf. M'n voorhoofd stond klam van 't zweet, evenals m'n handen en m'n tenen en handen tintelden.

Ik weet niet wat ik hiervan moet denken, maar 't voelde wel goed. Vraag me af hoeveel je jezelf op zo'n moment inbeeldt en hoeveel echt het gevolg van die meditatie is? Ik kan mezelf toch niet zodanig zo'n gevoel inbeelden dat ik dergelijke fysieke responsen stimuleer?

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 26-11-2013 11:03:22 ]
pi_133636986
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 11:02 schreef kapiteintje het volgende:
Trillingen/schokken over heel m'n lijf. M'n voorhoofd stond klam van 't zweet, evenals m'n handen en m'n tenen en handen tintelden.

Ik weet niet wat ik hiervan moet denken, maar 't voelde wel goed. Vraag me af hoeveel je jezelf op zo'n moment inbeeldt en hoeveel echt het gevolg van die meditatie is? Ik kan mezelf toch niet zodanig zo'n gevoel inbeelden dat ik dergelijke fysieke responsen stimuleer?
Energetische ontlading :) We kunnen onze hogere hersendelen/denken 'inzetten' om gevoelens, wat niet meer meetbare energiestromingen in je lichaam zijn, te onderbreken/blokkeren. Die mechansimes kunnen in meditatie loskomen omdat je aandacht van je denken naar het zijn gaat, dan krijgen ze niet meer de aandacht die ze nodig hebben om te bestaan. Levert een instant gevoel van vrijheid/minder belast zijn op.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_133637110
Ik begrijp iets niet. Is het opzoeken van contact met anderen een dierlijke behoefte of het vluchten van eigen angsten (bang om alleen te zijn met de innerlijke criticus en daarmee gepaarde somberheid)? Indetificeren we ons met onze gedachten waardoor we ons liever identificeren met anderen?
pi_133637152
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 november 2013 11:16 schreef Canillas het volgende:

[..]

Energetische ontlading :) We kunnen onze hogere hersendelen/denken 'inzetten' om gevoelens, wat niet meer meetbare energiestromingen in je lichaam zijn, te onderbreken/blokkeren. Die mechansimes kunnen in meditatie loskomen omdat je aandacht van je denken naar het zijn gaat, dan krijgen ze niet meer de aandacht die ze nodig hebben om te bestaan. Levert een instant gevoel van vrijheid/minder belast zijn op.
Het was iig echt bizar. Nog nooit zoiets meegemaakt. Die knoop in m'n maag, die ik al jaren heb leek voor een groot deel te verdwijnen.
pi_133637327
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 11:22 schreef kapiteintje het volgende:
Het was iig echt bizar. Nog nooit zoiets meegemaakt. Die knoop in m'n maag, die ik al jaren heb leek voor een groot deel te verdwijnen.
Ja, het kan in het begin heel onwerkelijk voelen omdat je wordt bevrijd van iets waar je door in te geloven jezelf beperkte zoals bijv "ik kan dit gevoel niet aan!!" en dat blijkt dat niet waar te zijn. Weirde ervaring :)

Wel mooie basis voor verder werk, uiteindelijk is het enige wat je kan beperken het geloven in beperkende gedachten over jezelf want gedachtes waar je in gelooft maak je zelf waar. Als dat blijkt dat (beperkende) gedachtes niet waar zijn heb je je eigen vrijheid in de hand.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_133638227
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 11:20 schreef MaidensTower het volgende:
Ik begrijp iets niet. Is het opzoeken van contact met anderen een dierlijke behoefte of het vluchten van eigen angsten (bang om alleen te zijn met de innerlijke criticus en daarmee gepaarde somberheid)? Indetificeren we ons met onze gedachten waardoor we ons liever identificeren met anderen?
Contact hebben met anderen, daar is niets mis mee. De mens is een sociaal dier en heeft interactie met anderen nodig. Maar als je aandacht van anderen nodig denkt te hebben om af te raken van een ontevreden gevoel binnenin jezelf, dan zal dat niet werken. Volgens mij wordt die somberheid veroorzaakt door het continu negatief beoordelen van allerlei zaken en het zich identificeren met die gedachten.
pi_133640423
Zijn er ook dieren die niet sociaal zijn?
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_133664303
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 13:22 schreef Fusions het volgende:
Zijn er ook dieren die niet sociaal zijn?
Regenwormen.
  woensdag 27 november 2013 @ 14:05:47 #196
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_133674430
Kolere... Ik ga echt door een hel...

Maar er was zojuist weer een helder moment, een flits,
waarin duidelijk werd dat er geen onderscheid is tussen mij en alles.

Ik ben de kop koffie die ik in mijn hand houd en de stoel waar ik op zit.
Het is allemaal gemaakt uit 'mij'. Er is alleen wat er is en ik ben dat.
En dan zegt mijn kop weer dat dat onmogelijk is, en schiet ik weer terug in het verhaal 'ik en de rest'.

Dit proces van ontwaken is geen kattepis.

[ Bericht 0% gewijzigd door EP3 op 27-11-2013 14:38:28 ]
"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
pi_133674688
quote:
1s.gif Op dinsdag 26 november 2013 10:24 schreef hoos het volgende:

[..]

Die "sluimerstand", daar heb ik tientallen jaren last van gehad, je afwezig voelen, niet helder zijn.

Meditatie/zazen is voor mij de ultieme concentratietraining. Als je het dagelijks doet en je probeert jezelf continu te concentreren op de prikkels die via je zintuigen binnenkomen (zonder er een interpretatie/oordeel over te geven), dan kan het zijn dat je de rest van de dag gewoon in die 'concentratiestand' blijft en het heerlijk rustig blijft in je hoofd, wat er ook gebeurt. Die concentratie gaat hand in hand met "jezelf vergeten". Ik begin nu ook eindelijk een beetje te begrijpen wat die "non-dualiteit" is waar iedereen het over heeft. Dit is iets wat zich bij mij, na anderhalf jaar dagelijks zitten, begint te ontwikkelen.
Leuk om te lezen dat je naar de zendojo gaat. Waar doe je dat precies?
Ik zie wel eens advertenties/websites/etc over zen centres bij mij in de buurt, maar mij bekruipt altijd een middelbare-vrouwen-new-age-hippies-geneuzel gevoel bij dergelijke centra. Hoe zit dat bij jou dojo? Wat voor mensen zijn dat? En waar is het precies? :).
pi_133674760
quote:
0s.gif Op maandag 25 november 2013 23:22 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ah, ok. Ik zat er aan te denken om 'Wherever you go, there you are' voor Kerst te vragen. Is dat een goed boek voor een beginner?
Ik heb het boek nog niet uit, maar ik vind het een fijn boek. Ik denk ook wel voor een beginner, hoewel ik dat niet zeker weet. En anders zoals hoos al noemde, de boeken van Charlotte Joko Beck, heel helder en nuchter!

Maar sowieso ga je aan één boek niet genoeg hebben ;). Ik denk dat het bij deze drie niet heel veel uitmaakt aan welke je begint.
pi_133680252
quote:
0s.gif Op woensdag 27 november 2013 14:14 schreef Hammet het volgende:

[..]

Leuk om te lezen dat je naar de zendojo gaat. Waar doe je dat precies?
Ik zie wel eens advertenties/websites/etc over zen centres bij mij in de buurt, maar mij bekruipt altijd een middelbare-vrouwen-new-age-hippies-geneuzel gevoel bij dergelijke centra. Hoe zit dat bij jou dojo? Wat voor mensen zijn dat? En waar is het precies? :).
Ik vind het het wel lekker om een beetje anoniem te kunnen posten, dus ga ik niet precies zeggen naar welke dojo ik ga. Ik wil wel zeggen dat de dojo deel uitmaakt van de Soto school. Ik denk niet dat jouw gevoel overeenkomt met de realiteit. De Zen-beoefenaars die ik ken zijn helemaal niet hippie/new age-achtig. Gewoon mensen van alle leeftijden met banen of studies die serieus zazen willen beoefenen.

Als je interesse hebt, moet je gewoon eens naar een introductie van een centrum bij jou in de buurt gaan.

[ Bericht 0% gewijzigd door hoos op 27-11-2013 17:34:28 ]
pi_133682006
Omdat ik mij in sommige dingen wel herken, lees ik hier wel eens mee en ik vroeg mij af hoe meditatie en/of mindfulness zich eigenlijk verhouden tot zelfhypnose en (als het toch echt iets heel anders is) of hier mensen zijn die dáár ervaring mee hebben... :)

[ Bericht 3% gewijzigd door Forbry op 27-11-2013 18:28:44 ]
Tails tell tales
pi_133682296
Love is the key to spiritual awareness because all that is spiritual, all that exists, rests in Love. Love is gentle, kind, compassionate, accepting, forgiving, and yet It is the most powerful energy, the most powerful Will because It is infinite, and there is nothing apart from It. It cannot be destroyed, defeated, weakened or avoided because all is contained within It. It does not impose or demand, but within the illusion you can pretend that It does not exist, and by doing so you shut out joy and happiness from your lives, replacing them with fear and anxiety which you either deny, attempt to conceal, or cower away from like helpless victims of some hideous monster. However, Love is endlessly patient, It will wait until you choose, as you eventually will, to accept It, whereupon boundless joy will be eternally yours. That, surely, is reason enough to give thanks?
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_133682375
Joe Weaver~Awakening from the Prison of Ego Consciousness Insanity

http://soundofheart.org/g(...)nsciousness-insanity

Joe Weaver is an international facilitator, speaker, researcher and scientist of consciousness. Specializing in the alchemy of personal transformation and ascension.

Die site is ook vet goed btw. :)
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_133682484
quote:
0s.gif Op woensdag 27 november 2013 18:09 schreef Forbry het volgende:
Omdat ik mij in sommige dingen wel herken, lees ik hier wel eens mee en ik vroeg mij af hoe meditatie en/of mindfulness zich eigenlijk verhoudt tot zelfhypnose en (als het toch echt iets heel anders is) of hier mensen zijn die dáár ervaring mee hebben... :)
Misschien niet de insteek die je bedoelt, maar als je realiseert dat je gedachten waar je in gelooft waar maakt zou je kunnen stellen dat iedereen die in z'n hoofd leeft zichzelf constant aan het hypnotiseren is :P

Veel mensen zeggen dat ze zich naarmate ze hiermee bezig bezig zijn helderder voelen, ze komen uit de trance van het vast zitten in het geconditioneerde denken en dat is ook onderdeel van hypnose, er uit komen.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_133682666
quote:
0s.gif Op woensdag 27 november 2013 18:28 schreef Canillas het volgende:

[..]

Misschien niet de insteek die je bedoelt, maar als je realiseert dat je gedachten waar je in gelooft waar maakt zou je kunnen stellen dat iedereen die in z'n hoofd leeft zichzelf constant aan het hypnotiseren is :P

Veel mensen zeggen dat ze zich naarmate ze hiermee bezig bezig zijn helderder voelen, ze komen uit de trance van het vast zitten in het geconditioneerde denken en dat is ook onderdeel van hypnose, er uit komen.
Dit is inderdaad niet de insteek waar ik op doel ;) Ik heb het echt over zelfhypnose in concreto. Over de "techniek" daarvan enzo. Als een (wetenschappelijke) methode om bepaalde dingen bij/van jezelf te kunnen veranderen. Ik zie in je hoofd leven ook als heel wat anders dan (zelf)hypnose.
Tails tell tales
pi_133683368
quote:
0s.gif Op woensdag 27 november 2013 18:35 schreef Forbry het volgende:
Dit is inderdaad niet de insteek waar ik op doel ;) Ik heb het echt over zelfhypnose in concreto. Over de "techniek" daarvan enzo. Als een (wetenschappelijke) methode om bepaalde dingen bij/van jezelf te kunnen veranderen. Ik zie in je hoofd leven ook als heel wat anders dan (zelf)hypnose.
Duidelijk :) Mindfullness gaat dan zoals ik het zie meer over dingen kunnen laten zijn zoals ze zijn en dat wat er is meer naar buiten te laten komen, dus niet echt een actief iets willen veranderen aan jezelf. Hoe minder je bezig bent met iets willen veranderen hoe meer er over blijft om te doen met wat er al is, zoiets :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_133691495
quote:
0s.gif Op woensdag 27 november 2013 17:16 schreef hoos het volgende:

[..]

Ik vind het het wel lekker om een beetje anoniem te kunnen posten, dus ga ik niet precies zeggen naar welke dojo ik ga. Ik wil wel zeggen dat de dojo deel uitmaakt van de Soto school. Ik denk niet dat jouw gevoel overeenkomt met de realiteit. De Zen-beoefenaars die ik ken zijn helemaal niet hippie/new age-achtig. Gewoon mensen van alle leeftijden met banen of studies die serieus zazen willen beoefenen.

Als je interesse hebt, moet je gewoon eens naar een introductie van een centrum bij jou in de buurt gaan.
Ok, begrijpelijk, dank voor je reactie iig. Je mediteert iedere dag, toch? En hoe lang dan precies?

Ik vind je verhaal wel inspirerend, omdat de users in dit topic in twee kampen lijken te zitten. Enerzijds diegenen bij wie de nondualiteit in één keer leek te klikken (zoals bij Tolle, en net als de OP van PCP), en anderzijds het kamp die zeer veel moeite heeft en er zelfs misschien weinig uit lijkt te halen. Maar met een hoop geduld en toewijding kan het kennelijk ook veel opleveren. Iets wat ook in de boeken van Joko Beck vaak wel wordt benadrukt, maar wat wel eens frustrerend kan zijn als je hier verhalen leest van mensen bij wie de knop in eenmaal moeiteloos om lijkt te zijn gegaan ;).

Hoewel.. Gray is volgens mij ook wel meer van het tweede kamp, van het vele geduld en het 'harde werken', klopt dit?
pi_133691536
Volgen jullie Mindfulness trainingen?
pi_133702287
quote:
0s.gif Op woensdag 27 november 2013 18:35 schreef Forbry het volgende:

[..]

Dit is inderdaad niet de insteek waar ik op doel ;) Ik heb het echt over zelfhypnose in concreto. Over de "techniek" daarvan enzo. Als een (wetenschappelijke) methode om bepaalde dingen bij/van jezelf te kunnen veranderen. Ik zie in je hoofd leven ook als heel wat anders dan (zelf)hypnose.
Hypnoses zoals ik ze ervaren heb, zijn meer "inzichtsmeditaties". Je wordt ergens heen geleid, krijgt opdrachten (met deelpersoonlijkheden bijvoorbeeld), waardoor je inzichten kunt krijgen.

Mindfulness is toch meer, zoals Canillas zegt, zitten met wat er is.
En juist door te zitten met wat er is, kunnen er ook inzichten komen, vooral door je patroontjes te ontdekken.

quote:
1s.gif Op woensdag 27 november 2013 21:49 schreef MaidensTower het volgende:
Volgen jullie Mindfulness trainingen?
Ik heb de eerste cursus 2x gedaan.
Het heeft mijn leven veranderd. O+

Ik heb het boek ook: Waar je ook gaat, daar ben je van Kabat Zinn
Daar ga ik nu in beginnen. Ben benieuwd!
pi_133702387
quote:
0s.gif Op woensdag 27 november 2013 18:59 schreef Canillas het volgende:

[..]

Duidelijk :) Mindfullness gaat dan zoals ik het zie meer over dingen kunnen laten zijn zoals ze zijn en dat wat er is meer naar buiten te laten komen, dus niet echt een actief iets willen veranderen aan jezelf. Hoe minder je bezig bent met iets willen veranderen hoe meer er over blijft om te doen met wat er al is, zoiets :)
Exact ^O^
“When there is no desire, all things are at peace.”
pi_133713640
hier is het momenteel even mindlessness 'oefenen'.. beetje afgeleid.. mezelf er weer even full op zetten :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_133715623
quote:
0s.gif Op donderdag 28 november 2013 16:44 schreef Boswachtertje het volgende:
hier is het momenteel even mindlessness 'oefenen'.. beetje afgeleid.. mezelf er weer even full op zetten :)
Mindlessness is hetzelfde eigenlijk.. :P
“When there is no desire, all things are at peace.”
pi_133716033
quote:
0s.gif Op donderdag 28 november 2013 18:05 schreef Opnieuw-energie het volgende:
Mindlessness is hetzelfde eigenlijk.. :P
Ja, uiteindelijk of je nou constructief of destructief bezig bent, je eindigt uiteindelijk met hetzelfde resultaat.. O-)

thnx voor dit leuke en onverwachtse inzicht ;)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_133716072
quote:
0s.gif Op donderdag 28 november 2013 18:21 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Ja, uiteindelijk of je nou constructief of destructief bezig bent, je eindigt uiteindelijk met hetzelfde resultaat.. O-)

thnx voor dit leuke en onverwachtse inzicht ;)
Graag gedaan..
“When there is no desire, all things are at peace.”
pi_133748038
quote:
7s.gif Op woensdag 27 november 2013 21:49 schreef Hammet het volgende:

[..]

Ok, begrijpelijk, dank voor je reactie iig. Je mediteert iedere dag, toch? En hoe lang dan precies?

Ik vind je verhaal wel inspirerend, omdat de users in dit topic in twee kampen lijken te zitten. Enerzijds diegenen bij wie de nondualiteit in één keer leek te klikken (zoals bij Tolle, en net als de OP van PCP), en anderzijds het kamp die zeer veel moeite heeft en er zelfs misschien weinig uit lijkt te halen. Maar met een hoop geduld en toewijding kan het kennelijk ook veel opleveren. Iets wat ook in de boeken van Joko Beck vaak wel wordt benadrukt, maar wat wel eens frustrerend kan zijn als je hier verhalen leest van mensen bij wie de knop in eenmaal moeiteloos om lijkt te zijn gegaan ;).

Hoewel.. Gray is volgens mij ook wel meer van het tweede kamp, van het vele geduld en het 'harde werken', klopt dit?
@Hammet: Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in instant verlichting. Tolle is denk ik een uitzondering. Volgens mij is non-dualiteit intellectueel begrijpen iets anders dan permanent een non-duale geest hebben (dwz Boeddha zijn). In theorie zou dat betekenen dat je je vrijwel nooit meer identificeert met je gedachten, je je "zelf" volledig bent vergeten, nooit meer een mentaal oordeel over iets of iemand geeft, je hebt afgerekend met al je conditioneringen en je nooit meer mee laat slepen door emoties. Of heb ik het bij het verkeerde eind?

[ Bericht 0% gewijzigd door hoos op 29-11-2013 19:42:31 ]
pi_133842546
quote:
1s.gif Op vrijdag 29 november 2013 17:47 schreef hoos het volgende:

[..]

@Hammet: Eerlijk gezegd geloof ik niet zo in instant verlichting. Tolle is denk ik een uitzondering. Volgens mij is non-dualiteit intellectueel begrijpen iets anders dan permanent een non-duale geest hebben (dwz Boeddha zijn). In theorie zou dat betekenen dat je je vrijwel nooit meer identificeert met je gedachten, je je "zelf" volledig bent vergeten, nooit meer een mentaal oordeel over iets of iemand geeft, je hebt afgerekend met al je conditioneringen en je nooit meer mee laat slepen door emoties. Of heb ik het bij het verkeerde eind?
Sowieso, wat is verlichting? Luisterde vandaag nog een stukje Alan Watts over zelfverbetering en hij zegt dat er niet zo iets is als zelfverbetering. Hetzelfde zou je kunnen zeggen voor verlichting. Het is niet iets dat moet ontstaan, het is er altijd al. Het is het enige dat er is, maar omdat wij dit niet zo zien, zien wij de wereld vanuit onze beperkingen en herkennen we niet wat is. De werkelijkheid is er op dit moment, maar op het moment dat je denkt dat je op een spiritueel pad bent en dat je iets dient te bereiken, sluit je jezelf af voor de werkelijkheid van dit moment. Dan ga je voorbij de horizon op zoek naar iets dat net zo goed hier is als voorbij de horizon.

Ik zou zeggen dat verlichting niets meer of minder betekent dan inzien dat jij niet bestaat als afgescheiden persoon. Dat je inziet dat er alleen de werkelijkheid is, het leven dat continue verandert en het moment waarin je je bewust bent van het bestaan. Zonder moment is er geen mogelijkheid je bewust te worden van dit alles.

Met verlichting ga je m.i. alles in een nieuw licht zien. Daar waar je eerst vastzat in de relatieve werkelijkheid van oorzaak en gevolg, kun je daar los van komen en alles vanuit een absolute werkelijkheid bezien. Het is niet zo dat de relatieve werkelijkheid niet meer bestaat. Het is veel meer zo dat je veel beter functioneert in de relatieve werkelijkheid, juist omdat je niet langer vast zit in die werkelijkheid. Je bent in de wereld maar niet van de wereld :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_133866139


[ Bericht 100% gewijzigd door Boswachtertje op 03-12-2013 01:35:11 ]
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
  dinsdag 3 december 2013 @ 19:23:43 #217
108371 sinterklaaskapoentje
Wie komt er alle jaren...
pi_133884788
quote:
7s.gif Op woensdag 27 november 2013 21:49 schreef Hammet het volgende:

[..]

Ok, begrijpelijk, dank voor je reactie iig. Je mediteert iedere dag, toch? En hoe lang dan precies?

Ik vind je verhaal wel inspirerend, omdat de users in dit topic in twee kampen lijken te zitten. Enerzijds diegenen bij wie de nondualiteit in één keer leek te klikken (zoals bij Tolle, en net als de OP van PCP), en anderzijds het kamp die zeer veel moeite heeft en er zelfs misschien weinig uit lijkt te halen. Maar met een hoop geduld en toewijding kan het kennelijk ook veel opleveren. Iets wat ook in de boeken van Joko Beck vaak wel wordt benadrukt, maar wat wel eens frustrerend kan zijn als je hier verhalen leest van mensen bij wie de knop in eenmaal moeiteloos om lijkt te zijn gegaan ;).

Hoewel.. Gray is volgens mij ook wel meer van het tweede kamp, van het vele geduld en het 'harde werken', klopt dit?
Dat die knop omgaat voelt (iig bij mij) niet als een bevrediging van verlangens. Het is een inzicht wat hooguit een beetje gek voelt. Ergens naar verlangen is daar zon beetje het tegenovergestelde daarvan.
:')
pi_133950814
quote:
0s.gif Op maandag 2 december 2013 14:48 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Sowieso, wat is verlichting? Luisterde vandaag nog een stukje Alan Watts over zelfverbetering en hij zegt dat er niet zo iets is als zelfverbetering. Hetzelfde zou je kunnen zeggen voor verlichting. Het is niet iets dat moet ontstaan, het is er altijd al. Het is het enige dat er is, maar omdat wij dit niet zo zien, zien wij de wereld vanuit onze beperkingen en herkennen we niet wat is. De werkelijkheid is er op dit moment, maar op het moment dat je denkt dat je op een spiritueel pad bent en dat je iets dient te bereiken, sluit je jezelf af voor de werkelijkheid van dit moment. Dan ga je voorbij de horizon op zoek naar iets dat net zo goed hier is als voorbij de horizon.
Is dit de reden waarom je op een gegeven moment het ‘mediteren’ soms moet loslaten, omdat het ego het dan ‘gebruikt tegen’ bepaalde gevoelens (om van ze af te komen) of als techniek om iets te ‘bereiken’?

Ik leer nu dus om meer 'gewoon' (zonder vaste houding) te zitten (zonder daarmee een doel te hebben) en simpelweg aanwezig te zijn. Je komt dan in een toestand terecht waarin je niets verwacht en geen stilte/liefde forceert, maar als het ware steeds meer ‘toelaat’.
pi_133954085
Ach ja, verlichting; zelfrealisatie...

Je realiseert pas wat zelfrealisatie is wanneer je zelf tot realisatie bent gekomen.
pi_133974053
Hoi,

Ik ben sinds een maand bezig met de spirituele zoektocht naar mezelf. Enkele jaren geleden door een hele intense, moeilijke fase gegaan, een fase waarin ik mezelf gescheiden van de rest van de wereld voelde. Toen kreeg ik een relatie en bleek ik vol liefde te zitten en ook in staat was tot het ontvangen van de liefde van een ander. Dat veranderde mijn leven drastisch, maar toch bleven bepaalde vraagstukken onbeantwoord. Ik was gelukkiger, maar nog niet gelukkig.
Een klein half jaar geleden zijn we gaan samenwonen en de beste vriend van mijn vriendin introduceerde ons in mindfulness. We hadden geen ouders meer waar we dingen voor moesten verbergen, er werd flink geëxperimenteerd met psychedelische drugs en praatsessies. Een maandje geleden, zomaar ergens op de vrijdagmiddag, kwam ik tot bepaalde inzichten en sindsdien heb ik een niet te stillen honger en nieuwsgierigheid naar het ontdekken van verlichting.
Ik heb zeker nog een lange weg te gaan, heb de afgelopen maand vooral besteed aan het inlezen in bepaalde onderwerpen. Tegelijkertijd merk ik dat mijn leven steeds lichter en leger wordt, dus ik weet dat ik het goede pad heb gevonden. Nu is het nog zaak om het pad helemaal af te wandelen en ik denk dat dit topic me hierin gaat helpen :P
pi_133974366
Het probleem waar ik nu vooral tegenaan loop is dat mijn ego me laat denken dat ik te snel wil. Ik heb een aantal previews gezien van het leven dat niet ego-controlled was en nu laat zegt mijn ego me op honderden manieren dat ik er te langzaam naartoe ga. Terwijl ik weet dat het geen kwestie van ernaartoe rennen is, maar meer een gentle glijden. Ik denk dat meditatie een goede stap kan zetten in het indammen van deze gedachten, want ik zit nu in een fase dat ik weer te veel nadenk. De stemmen mogen dan wel in aantal zijn afgenomen, de overige klinken hierdoor des te harder en overtuigender.
pi_133992227
Het gaat zo snel of langzaam als het gaat. Laat dat ego maar lekker naar zichzelf kijken en niet zo zwak zijn dat het zich met andere zaken bezighouden gaat.
pi_134006465
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2013 11:34 schreef Ultimate_Original het volgende:
Het probleem waar ik nu vooral tegenaan loop is dat mijn ego me laat denken dat ik te snel wil. Ik heb een aantal previews gezien van het leven dat niet ego-controlled was en nu laat zegt mijn ego me op honderden manieren dat ik er te langzaam naartoe ga. Terwijl ik weet dat het geen kwestie van ernaartoe rennen is, maar meer een gentle glijden. Ik denk dat meditatie een goede stap kan zetten in het indammen van deze gedachten, want ik zit nu in een fase dat ik weer te veel nadenk. De stemmen mogen dan wel in aantal zijn afgenomen, de overige klinken hierdoor des te harder en overtuigender.
Zeer herkenbaar. Beetje overweldigend bij tijd en wijlen. De momenten dat je het op een rijtje hebt voor jezelf worden langer en duidelijker, maar de negatieve gevoelens zijn er áls ze er zijn heftiger en dat roept dan automatisch een plotselingen instinctieve weerstand op omdat ik ze niet meer gewend ben, waardoor ik het gevoel heb dat ik toch niet zo goed bezig was als ik dacht.

Ik betrap mezelf er ook op dat ik bij de vooruitgang die ik merk ook weer ga overdenken en mezelf doordat ik me hiermee bezighoud weer een soort van 'beter' dan anderen ga voelen. En dat is eigenlijk juist wat ik er niet mee wou bereiken.

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 07-12-2013 00:35:59 ]
pi_134006942
quote:
0s.gif Op donderdag 5 december 2013 17:42 schreef Tevik het volgende:

[..]

Is dit de reden waarom je op een gegeven moment het ‘mediteren’ soms moet loslaten, omdat het ego het dan ‘gebruikt tegen’ bepaalde gevoelens (om van ze af te komen) of als techniek om iets te ‘bereiken’?

Ik leer nu dus om meer 'gewoon' (zonder vaste houding) te zitten (zonder daarmee een doel te hebben) en simpelweg aanwezig te zijn. Je komt dan in een toestand terecht waarin je niets verwacht en geen stilte/liefde forceert, maar als het ware steeds meer ‘toelaat’.
tja.. je moet gewoon blijven inzien wanneer je vasthoudt aan iets. Je bewust blijven van wat er gebeurt. En omdat het gevaar bestaat dat meditatie een doel op zich wordt, wijzen sommige leraren er op dat je het mediteren op een gegeven moment los dient te laten..

Je kunt als het ware niets doen of veranderen aan het hele proces. Je kunt echter wel kiezen of je het proces volgt of blokkeert...
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_134286696
Schop.

Hoe is het hier mensen?
pi_134287139
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 13:21 schreef kapiteintje het volgende:
Schop.

Hoe is het hier mensen?
^O^
Ik voel me erg zen. Pragmatisch gezien ben ik dus verlicht.
  zondag 15 december 2013 @ 13:37:23 #227
183699 Nairua
Professioneel autist
pi_134287206
Iemand een samenvatting van de OP?

Eckhart is tof.
pi_134288247
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 13:37 schreef Nairua het volgende:
Iemand een samenvatting van de OP?
pi_134291566
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 14:07 schreef Rosario het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Haha, nice.
pi_134293148
Lol!
pi_134298508
quote:
0s.gif Op zondag 15 december 2013 14:07 schreef Rosario het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
En als je daar nog een samenvatting van wil Nairua: LEEF NU! :+
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_134330779
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_134351991
quote:
Het hele concept van non-dualiteit begint nu wel goed in te dalen bij mij. :)
pi_134352292
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 00:07 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Het hele concept van non-dualiteit begint nu wel goed in te dalen bij mij. :)
Concept? :+
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_134353898
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 00:18 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Concept? :+
Ja, ik weet wat je bedoelt. :P
pi_134360483
quote:
0s.gif Op dinsdag 17 december 2013 01:55 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ja, ik weet wat je bedoelt. :P
Kon het niet laten.. ;)

Om nog even terug te komen op de video, het is zo gewoon; je hebt het al zo vaak hebt ervaren in je leven. Alleen is ons nooit geleerd dit als dusdanig te herkennen.. Blijf het apart vinden :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_134360790
Jeff Foster... Meh, ben er niet van.
pi_134362138
quote:
15s.gif Op dinsdag 17 december 2013 12:38 schreef Gray het volgende:
Jeff Foster... Meh, ben er niet van.
Dat kan :) ben zelf dit jaar keer naar lezing geweest en dat bracht wel een gevoel van rust mee.
Maar vind je de boodschap niet goed of?

Rupert Spira ken je ook wel toch? Die heeft ook goede video's online staan
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_134363062
quote:
1s.gif Op dinsdag 17 december 2013 13:18 schreef Boswachtertje het volgende:

[..]

Dat kan :) ben zelf dit jaar keer naar lezing geweest en dat bracht wel een gevoel van rust mee.
Maar vind je de boodschap niet goed of?

Rupert Spira ken je ook wel toch? Die heeft ook goede video's online staan
Foster komt me veel te gehaast over voor iemand die innerlijke vrede gevonden zou hebben. Daarnaast praat ie veel te veel goeroe's na als Maharshi en Tolle, en zijn zogenaamd slimme woordspelingen zijn helemaal niet slim.

Op mij komt ie over als een man die na z'n depressie veel gelezen heeft en zijn geluk zocht in geld verdienen aan spiritualiteit en geestelijk zwakke mensen die snakken naar een beetje rust, vrede en geluk.

Mooi dat het sommige mensen helpt, maar minder mooi dat iemand die doet denken aan een charlatan daar aan verdienen kan. Aan de andere kant is er een verhaal van de boeddha en de 'trickster':
quote:
The Sage and the Trickster - A Parable

Many years ago in the ancient city of Vidisha there lived a very clever boy. This boy was the third son in a family of tricksters. Now, tricksters were poor people who lived not by farming or trade but by their wits. They were masters of the dice and the seed game. They told fortunes, sang songs and cast spells and were not above the picking of the occasional pocket. Now, this boy, was very clever and learned every trick his father had to teach very young.

One day, as he moved through a crowd which had gathered in a sacred grove looking for loosely swung purses he heard a quiet voice speaking as he had never heard anyone speak before. So, he listened. The speaker talked of love and harmony. He talked of sitting quietly and finding oneness with the universe. When the speaker had finished people filed past and dropped offerings in his bowl. Now, our clever lad sensed that he was on to something. Here was a trick which had never occurred to him before and it was considerably less taxing than picking pockets or singing songs for drunken farmers. So, the boy decided to come back the next day and listen. He came back not just the next day but for many days afterward until he had learned the sermons by heart. He then acquired a monk’s saffron robe and found a place under the sweet blossomed Frangipani tree at the crossroads and began to preach the sermons he had memorized.

Just as he had planned the crowds gathered and at the end of the sermon left offerings of food, drink and coin in his bowl. One day as he preached he noticed another boy listening intently. Every day the boy would return and listen to the sermons with rapt attention. After the conclusion of the sermon the new boy would remain, seated in the fragrant grove lost in meditation. This went on for several months until our clever young trickster had run through his memorized sermons. Determined to find a new place to preach and new sheep to shear the trickster gathered his belongings and prepared to move. As he did so he looked intently at the young student sitting deep in meditation under the trees and then … he saw. He saw for the first time that this young man had achieved the sacred state of oneness. He saw the look of profound peace and felt the radiated love and he wondered. How? How can this be? I am a fraud … a trickster … yet he has found what I pretended to find.

That moment the trickster became a disciple.

Samsaran.
De trickster komt in meerdere religies voor en heeft ook regelmatig een positieve rol, ondanks dat zijn daden onjuiste acties zijn: http://ashsilverlock.com/2012/06/15/the-trickster/

Osho bleek ook zo'n charlatan, en waarschijnlijk heeft iedereen al wel van Kumare gehoord inmiddels.

Tja, het is ieders recht zich te laten inspireren door wie zij willen, maar wees wel op je hoede. En geef geen cent uit aan materialen of activiteiten met spirituele onderwerpen. Of wel, dat moet je zelf weten. Maar geef het dan bijvoorbeeld aan een monnikenklooster waarbij je doneert om de volgende retraitedeelnemer te huisvesten en ook bijdraagt aan het onderhoud voor het onroerend goed. Liefst eentje met een publieke boekhouding.
Maar de kennis die je opkoopt is gratis te vinden en duizenden jaren oud. Kijk in geschriften, of beter nog: in jezelf. Daar zal je het sowieso moeten ervaren uiteindelijk.
pi_134371519
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 december 2013 13:42 schreef Gray het volgende:

[..]

Foster komt me veel te gehaast over voor iemand die innerlijke vrede gevonden zou hebben. Daarnaast praat ie veel te veel goeroe's na als Maharshi en Tolle, en zijn zogenaamd slimme woordspelingen zijn helemaal niet slim.

Op mij komt ie over als een man die na z'n depressie veel gelezen heeft en zijn geluk zocht in geld verdienen aan spiritualiteit en geestelijk zwakke mensen die snakken naar een beetje rust, vrede en geluk.

Mooi dat het sommige mensen helpt, maar minder mooi dat iemand die doet denken aan een charlatan daar aan verdienen kan. Aan de andere kant is er een verhaal van de boeddha en de 'trickster':

[..]

De trickster komt in meerdere religies voor en heeft ook regelmatig een positieve rol, ondanks dat zijn daden onjuiste acties zijn: http://ashsilverlock.com/2012/06/15/the-trickster/

Osho bleek ook zo'n charlatan, en waarschijnlijk heeft iedereen al wel van Kumare gehoord inmiddels.

Tja, het is ieders recht zich te laten inspireren door wie zij willen, maar wees wel op je hoede. En geef geen cent uit aan materialen of activiteiten met spirituele onderwerpen. Of wel, dat moet je zelf weten. Maar geef het dan bijvoorbeeld aan een monnikenklooster waarbij je doneert om de volgende retraitedeelnemer te huisvesten en ook bijdraagt aan het onderhoud voor het onroerend goed. Liefst eentje met een publieke boekhouding.
Maar de kennis die je opkoopt is gratis te vinden en duizenden jaren oud. Kijk in geschriften, of beter nog: in jezelf. Daar zal je het sowieso moeten ervaren uiteindelijk.
Ik ben begonnen bij een Dzogchen studiegroep, dus wat dat betreft heb ik wel geleerd van de keren dat de Jehova's aan de deur kwamen toen het iets minder met me ging. Ik snap de verleiding om er in mee te gaan, maar van binnen wist ik wel dat het gewoon weer een nieuw verhaal zou zijn (los van het feit dat het ook nog eens het verhaal van de Jehova's is). Dus ik heb geleerd om verder te kijken en ook met de beoefening ben ik heel voorzichtig in wat ik wens en niet wens. Het is een nieuw pad; ik probeer het zo open mogelijk te benaderen :)
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_134449824
Deze is echt geweldig
verder vind ik mantras, en bijv. een uur lang OM op mijn ipod ook heel erg goed werken.
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_134449850
Mooji is nu ook live btw http://www.mooji.org/livesatsang/
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_134451028
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 14:37 schreef Fusions het volgende:
Deze is echt geweldig
verder vind ik mantras, en bijv. een uur lang OM op mijn ipod ook heel erg goed werken.
Wat is het nut van 'OOOOOOMMMM' roepen?
pi_134451285
Kan dit je ook helpen met onzekerheid? Merk dat ik te veel nadenk omdat ik onzeker ben. Vooral als het gaat om contact leggen met vreemden van het zelfde geslacht
thats it
pi_134451483
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:17 schreef Skynilla het volgende:
Kan dit je ook helpen met onzekerheid? Merk dat ik te veel nadenk omdat ik onzeker ben. Vooral als het gaat om contact leggen met vreemden van het zelfde geslacht
Ja. Leren accepteren en de wereld zien zoals het is zal je daarbij helpen. Minder in je hoofd, meer in het nu. Je gedachten vervormen de waarheid, dus het zal zeker helpen als je die gedachten leert te laten zijn voor wat ze zijn.
pi_134451536
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:23 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ja. Leren accepteren en de wereld zien zoals het is zal je daarbij helpen. Minder in je hoofd, meer in het nu. Je gedachten vervormen de waarheid, dus het zal zeker helpen als je die gedachten leert te laten zijn voor wat ze zijn.
Maar hoe doe je dat dan? De wereld zien zoals het is?
thats it
pi_134451713
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:24 schreef Skynilla het volgende:

[..]

Maar hoe doe je dat dan? De wereld zien zoals het is?
Ik ben er zelf ook nog maar 'net' mee bezig, maar je leert je aandacht trainen zodat je die kunt sturen naar het nu, zodra je merkt dat je 'afgeleid' bent. Een staat van zijn, zonder met gedachten bezig te zijn die je in de toekomst of verleden brengen en geen toegevoegde waarde hebben en enkel maar een vertekend beeld geven van wat werkelijk is. Dat gaat alleen met training (meditatie dus).
pi_134451786
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:11 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Wat is het nut van 'OOOOOOMMMM' roepen?
Het werkt als een mantra.
quote:
Een mantra is een gedicht, woord, uitspraak of een lettergreep die het midden houdt tussen een spreuk met magisch effect en een gebed. In sommige gevallen wordt hij herhaald en is hij bedoeld als een continue recitatie (chant).
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:24 schreef Skynilla het volgende:

[..]

Maar hoe doe je dat dan? De wereld zien zoals het is?
Via overgave en/of zelfonderzoek.
pi_134452062
quote:
7s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:30 schreef Gray het volgende:

[..]

Het werkt als een mantra.

[..]

[..]

Via overgave en/of zelfonderzoek.
Ok, iets voor later denk ik. :)
pi_134452525
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:37 schreef kapiteintje het volgende:

[..]

Ok, iets voor later denk ik. :)
Mwah, is niet nodig hoor. De stilte van je geest is mantra genoeg. ;) De stilte van je geest is overgave én zelfonderzoek.
pi_134469187
quote:
0s.gif Op donderdag 19 december 2013 15:17 schreef Skynilla het volgende:
Kan dit je ook helpen met onzekerheid? Merk dat ik te veel nadenk omdat ik onzeker ben. Vooral als het gaat om contact leggen met vreemden van het zelfde geslacht
Voor zover ik weet en ervaren heb, ‘kan’ onzekerheid/angst inderdaad ervoor zorgen dat je gedachten op hol slaan. Het “probleem” hier is dan niet zozeer het te veel nadenken, maar onzekerheid/angst. Als je weet hoe je die onzekerheid/angst moet verwerken, dan vallen die gedachten ook vanzelf weg. Die stroom aan gedachten wordt in dit geval vaak door het onderbewustzijn 'gebruikt' om de onzekerheid/angst te 'maskeren', omdat je (nog) niet weet hoe je met die onzekerheid/angst moet omgaan. Angst, onzekerheid, etc. worden in dit topic en in de betreffende boeken regelmatig besproken.
pi_134496091
Nog een reden waarom het zo belangrijk is je bewust te worden van je gedachten:

How Unconscious Thought and Perception Affect Our Every Waking Moment

When psychologists try to understand the way our mind works, they frequently come to a conclusion that may seem startling: people often make decisions without having given them much thought—or, more precisely, before they have thought about them consciously. When we decide how to vote, what to buy, where to go on vacation and myriad other things, unconscious thoughts that we are not even aware of typically play a big role. Research has recently brought to light just how profoundly our unconscious mind shapes our day-to-day interactions.

One of the best-known studies to illustrate the power of the unconscious focused on the process of deciding whether a candidate was fit to hold public office. A group of mock voters were given a split second to inspect portrait photographs from the Internet of U.S. gubernatorial and senatorial candidates from states other than where the voters lived.

Then, based on their fleeting glimpses of each portrait, they were asked to judge the candidates. Remarkably, the straw poll served as an accurate proxy for the later choices of actual voters in those states. Competency ratings based on seeing the candidates' faces for less time than it takes to blink an eye predicted the outcome of two out of three elections.

http://www.scientificamer(...)-every-waking-moment
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
pi_134521563
quote:
0s.gif Op vrijdag 20 december 2013 18:23 schreef Probably_on_pcp het volgende:
Nog een reden waarom het zo belangrijk is je bewust te worden van je gedachten:

[..]
Over scientific American gesproken:
quote:
Accepting the Pain
Instead of backing away from negative emotions, accept them. Acknowledge how you are feeling without rushing to change your emotional state. Many people find it helpful to breathe slowly and deeply while learning to tolerate strong feelings or to imagine the feelings as floating clouds, as a reminder that they will pass. I often tell my clients that a thought is just a thought and a feeling just a feeling, nothing more.

If the emotion is overwhelming, you may want to express how you feel in a journal or to another person. The exercise may shift your perspective and bring a sense of closure. If the discomfort lingers, consider taking action. You may want to tell a friend her comment was hurtful or take steps to leave the job that makes you miserable.

You may also try doing mindfulness exercises to help you become aware of your present experience without passing judgment on it. One way to train yourself to adopt this state is to focus on your breathing while meditating and simply acknowledge any fleeting thoughts or feelings. This practice may make it easier to accept unpleasant thoughts [see Being in the Now, by Amishi P. Jha; Scientific American Mind, March/April 2013].

http://www.scientificamer(...)tions-key-well-being
:)
  zaterdag 21 december 2013 @ 15:52:29 #254
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_134525762
quote:
7s.gif Op dinsdag 17 december 2013 13:42 schreef Gray het volgende:

[..]

Foster komt me veel te gehaast over voor iemand die innerlijke vrede gevonden zou hebben. Daarnaast praat ie veel te veel goeroe's na als Maharshi en Tolle, en zijn zogenaamd slimme woordspelingen zijn helemaal niet slim.

Op mij komt ie over als een man die na z'n depressie veel gelezen heeft en zijn geluk zocht in geld verdienen aan spiritualiteit en geestelijk zwakke mensen die snakken naar een beetje rust, vrede en geluk.

Mooi dat het sommige mensen helpt, maar minder mooi dat iemand die doet denken aan een charlatan daar aan verdienen kan. Aan de andere kant is er een verhaal van de boeddha en de 'trickster':

Als er iemand is die nooit pretendeert dat ie meer weet dan een ander, of meer verlicht is dan een ander, of anderen daarbij kan helpen, dan is het Jeff Foster wel. Jeff Foster is juist verre van een charlatan.

Als ie al een boodschap heeft, dan is het mensen laten inzien dat de hele zoektocht naar meer dan wat er gaande is, volstrekt hopeloos is, en dat wat er gaande is - het leven zelf - al het mirakel is dat voortdurend gezocht wordt.
Er is helemaal niets spiritueels aan.

Hij prikt die ballon van spiritualiteit juist voortdurend door.
En dat doet ie op een heel integere manier. Zonder poespas.

-

"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
pi_134526551
quote:
2s.gif Op zaterdag 21 december 2013 15:52 schreef DO2 het volgende:

[..]

Als er iemand is die nooit pretendeert dat ie meer weet dan een ander, of meer verlicht is dan een ander, of anderen daarbij kan helpen, dan is het Jeff Foster wel. Jeff Foster is juist verre van een charlatan.

Als ie al een boodschap heeft, dan is het mensen laten inzien dat de hele zoektocht naar meer dan wat er gaande is, volstrekt hopeloos is, en dat wat er gaande is - het leven zelf - al het mirakel is dat voortdurend gezocht wordt.
Er is helemaal niets spiritueels aan.

Hij prikt die ballon van spiritualiteit juist voortdurend door.
En dat doet ie op een heel integere manier. Zonder poespas.

-

Dat is mij nog niet eerder opgevallen, maar misschien na het kijken van het filmpje...
pi_134541321
Lol. Herkenbaar probleem dit. Had er vroeger ook veel last van. Uit ervaring kan ik vertellen dat over alles nadenken enorm botst met een goeie sociale omgang met mensen.
pi_134646781
Dat is juist waar ik continu tegen aanloop. Het vele denken belemmerd mij enorm in mijn sociale omgang. En dan lijkt het voor mezelf of ik een raar/onhandig figuur ben. IK heb het gevoel dat ik zo overkom door die gedachten. Maar dat ben ik helemaal niet. Dat stukje van Gray over accepting the pain vind ik wel mooi. Juist als je je gedachten en gevoelens accepteert vallen ze vanzelf van je af... dat verzetten er tegen en willen dat het anders is zorgt er juist voor dat je het zwaar hebt. Het is eigenlijk heel simpel :D

[ Bericht 12% gewijzigd door Stefanovich op 24-12-2013 12:46:53 ]
pi_134647291
Het wordt nog wat simpeler als je ervaart dat het niet het denken is wat je belemmerd maar dat je daar met je aandacht zit, anders zou je ze immers niet ervaren ;)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_134647406
haha inderdaad! En als je je gedachten en gevoelens accepteert, laat je ze voor wat ze zijn. Het is goed. En zo verplaatst je aandacht naar het nu, naar vrede.
pi_134676554
Ik ga nu op vakantie :)
pi_134679255
pi_134682003
quote:
0s.gif Op woensdag 25 december 2013 02:43 schreef KnutdeIJsbeer het volgende:
Ik ga nu op vakantie :)
Ik snap 'm niet. Maar goed ook. ;)

Edit; wilde het koffiestripje quoten. Fijne vakantie! :P
pi_134682299
quote:
1s.gif Op woensdag 25 december 2013 12:51 schreef Rosario het volgende:
Ik snap 'm niet. Maar goed ook. ;)
Ik vind em wel leuk, of mijn interpretatie ervan in ieder geval.

Mensen kunnen als reden hebben voor vakantie fijn vinden dat ze ermee letterlijk afstand nemen van dingen die hen herinneren aan/wijzen op hun idee van wie ze zijn en alle verplichtingen die ze daar in hun hoofd aan verbonden hebben. Dan laten ze dat achter en voelen ze zich anders, vrijer. Het nu in gaan, puur aanwezig, dus vrij van alle dingen in je hoofd, is daarmee te vergelijken :)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
pi_134685180
Vakantie zit in je hoofd.
pi_134689419
Sorry, verkeerde plek.

[ Bericht 50% gewijzigd door DSVM op 25-12-2013 17:40:19 ]
  zondag 5 januari 2014 @ 22:00:05 #266
267824 duracellkonijntje
Oplaadbare batterij
pi_135123705
In het nu leven kan zeker zijn functie hebben, op de momenten waarop je kunt ontspannen. Maar het plannen van de toekomst en het leren van het verleden heeft toch ook nut? Wordt dit door het leven in het nu niet uitgesloten?
Ignorance is bliss
pi_135131130
quote:
0s.gif Op zondag 5 januari 2014 22:00 schreef duracellkonijntje het volgende:
In het nu leven kan zeker zijn functie hebben, op de momenten waarop je kunt ontspannen. Maar het plannen van de toekomst en het leren van het verleden heeft toch ook nut? Wordt dit door het leven in het nu niet uitgesloten?
Nee. Het gaat erom dat pak m beet 80% van je gedachten op een dag nogal nutteloos zijn en je afleiden van het nu.

Je hebt de mogelijkheid tot denken natuurlijk voor een reden en die reden is om te overleven en dat doe je door lessen te leren uit het verleden en te plannen voor de toekomst. Maar continu doormalen en blijven hangen in het verleden is nutteloos en constant piekeren over de toekomst is ook nutteloos.

Dus wanneer je denkt, zorg dan dat het nuttig is en voor de rest zoveel mogelijk in het nu leven.
"An educated citizenry is a vital requisite for our survival as a free people."
  maandag 6 januari 2014 @ 23:27:41 #268
396195 pornsuxx
no addictions please
pi_135171432
quote:
0s.gif Op donderdag 5 september 2013 19:04 schreef Tevik het volgende:
In principe als je afstand neemt van veel materialistische zaken, dan kun je makkelijker in het ‘nu’ leven, dan wanneer je erdoor omringd en afgeleidt wordt. Het zijn vaak die zaken die onze gedachten zo vullen. Ik heb gemerkt aan mensen in mijn geboorteland, daar waar ze niet veel materieel bezit hebben, dat ze niets anders doen dan in het ‘nu’ leven, en dat zonder te mediteren, boeken te lezen of naar urenlange lezingen te luisteren. Ze hebben enorm veel aandacht voor anderen en hunzelf, zijn gelukkig, sereen, vrijgevig (ondanks het weinige dat ze bezitten), weinig angst, raken niet snel in paniek, etc. Ik heb daarvan geleerd en neem dan ook soms een dag afstand van zaken zoals de tv, radio, computer, telefoon, kranten, boeken, etc. en ik moet zeggen dat het enorm helpt. Wat sommigen van ons hier doen kun je eigenlijk vergelijken met iemand die veel te veel eet, zich dan ergert aan zijn omvang en dan hard traint om af te vallen, om vervolgens weer veel te gaan eten.
Ik denk er ook wel eens over om alle dingen weg te doen. Gewoon simpel een telefoon om mee te bellen, een basis laptop om schoolwerk op te doen. Moet wel wat rust geven, en belachelijk veel tijd.
pi_135174245
Mijn smartphone (samsung s3) is onlangs kapot gevallen en heb er bewust voor gekozen hem niet te laten repareren. Dat ding ging mij beheersen en ik zat de hele dag door te appen, te surfen, spelletjes te doen, apps te gebruiken etc. Ik heb nu een nokia zonder android en zonder touchscreen, maar wel nog met watsapp. Dat heb ik nog wel nodig voor school, werk en vrienden. Maar ik heb em veel minder in m'n handen en het voelt wel beter. Meer rust.
pi_135176886
Kan best werken, maar lijkt me persoonlijk meer symptoombestrijding. De truc is volgens mij om in het nu te leven juist met deze moderne gemakken. Om niet altijd je telefoon te pakken als je een nieuw WhatsAppje hebt, bijvoorbeeld. Of juist wel, en dat je dan met volledige aandacht doet. Maar dat zal dus voor iedereen verschillen.
pi_135555973
De observeerder observeren:
http://www.huffingtonpost(...)ctice_b_4356708.html
Omdat mindfulness niet de laatste stap is.
pi_135796831
quote:
3s.gif Op donderdag 16 januari 2014 12:22 schreef Gray het volgende:
De observeerder observeren:
http://www.huffingtonpost(...)ctice_b_4356708.html
Omdat mindfulness niet de laatste stap is.
Poeh.. Best wel een mindfuck..
pi_135910374
  vrijdag 24 januari 2014 @ 22:05:16 #274
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_135910989
quote:
3s.gif Op donderdag 16 januari 2014 12:22 schreef Gray het volgende:
De observeerder observeren:
http://www.huffingtonpost(...)ctice_b_4356708.html
Omdat mindfulness niet de laatste stap is.
Zolang er nog iemand is die alles observeert is er nog steeds iemand die de controle niet kan loslaten.

De controle volledig loslaten is voor het ego - de 'ik' - vreselijk beangstigend en misschien wel onmogelijk.
Het is in feite ( durven ) sterven in het leven zelf. Niemand meer aan het stuur.
"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
pi_135911672
quote:
2s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 22:05 schreef DO2 het volgende:

[..]

Zolang er nog iemand is die alles observeert is er nog steeds iemand die de controle niet kan loslaten.

De controle volledig loslaten is voor het ego - de 'ik' - vreselijk beangstigend en misschien wel onmogelijk.
Het is in feite ( durven ) sterven in het leven zelf. Niemand meer aan het stuur.
Het is daarom dat in de mystieke stromingen vaak op wei wu wei, of een soortgelijk concept, wijst. Actie zonder actie, inzet zonder inzet; het trainen van de mind opdat het uit zichzelf zijn einde zoekt. Observeren zonder te willen/moeten observeren. Het is de vorm van mindfulness waar veel van de oude zen-meesters kritiek op hadden.

Volgens Practical Mysticism van Evelyn Underhill is dat een traject waar je eerst door zal moeten, totdat het uit zichzelf gaat. Eerst moeten mindful zijn, opdat het uit zichzelf zal gaan. Overigens blijft het zaak om aandachtig te zijn om niet 'te verdwalen'.
  vrijdag 24 januari 2014 @ 22:24:23 #276
271695 EP3
Curiouser and curiouser!
pi_135911845
Het is tegelijkertijd ook waar het ego voortdurend naar op zoek is, natuurlijk.
Het sterven in het leven. Wanneer we er niet meer zijn, voelen we ons paradoxaal genoeg pas echt levend.

Jezelf vergeten. Verdwijnen.
Het is de aanleiding voor sex, muziek, lezen, drugs, alcohol, meditatie en alle andere verslavingen die we hebben.
"Now which way do we go?" - Dorothy Gale
pi_135918524
quote:
7s.gif Op vrijdag 24 januari 2014 22:24 schreef DO2 het volgende:
Het is tegelijkertijd ook waar het ego voortdurend naar op zoek is, natuurlijk.
Het sterven in het leven. Wanneer we er niet meer zijn, voelen we ons paradoxaal genoeg pas echt levend.

Jezelf vergeten. Verdwijnen.
Het is de aanleiding voor sex, muziek, lezen, drugs, alcohol, meditatie en alle andere verslavingen die we hebben.
Mooi he? :)

Het ding is dat we vaak door de bril kijken naar hetgeen we last van hebben, en daarom kijken naar buiten, maar niet de bril (daarbinnen).
pi_135981325
quote:
3s.gif Op donderdag 16 januari 2014 12:22 schreef Gray het volgende:
De observeerder observeren:
http://www.huffingtonpost(...)ctice_b_4356708.html
Omdat mindfulness niet de laatste stap is.
Heel herkenbaar. Hoewel ik nog niet zo lang mediteer ervaar ik dit ook al sterk, en is het dus niet enkel een 'barrière' voor mensen die al jaren mediteren. Ik mediteer tegenwoordig zo'n half uur per dag (ik zet mn wekker niet, maar het komt vaak daar op neer), en ik vermoed dat 80% van de gedachten zich bezighouden met de meditatie zelf. Zit ik wel goed, ik ben niet gefocust genoeg, ik moet beter mn best doen, etc. Ik houd mn aandacht volgens mij nog niet een halve minuut lang op mijn adem, en dat vind 'ik' ontzettend frustrerend :P. Maar goed, ik kabbel lekker verder.
  vrijdag 7 februari 2014 @ 21:00:52 #279
267824 duracellkonijntje
Oplaadbare batterij
pi_136451367
Wat ik me soms afvraag is dit. Het zien van je pijn als iets wat los van 'jouw' staat snap ik, alleen wat heeft dit voor implicatie op het nut van negatieve ervaringen. Het nadenken over zaken die fout kunnen gaan heeft immers ook zijn nut. Is de boodschap dan dat je dit simpelweg moet doen wanneer een moment zich aandient waarop dit nuttig is en de rest van de tijd niet?
Ignorance is bliss
pi_136453151
Ook al is het niet ''jouw'' pijn, pijn ontkennen wanneer deze er is werkt je volgens mij altijd tegen. Ipv je af te vragen ''hoort/moet dit?'' of ''doe ik 'het' (spiritueel) goed?'' kan je je afvragen ''is wat ik doe functioneel? Maak ik de dingen er beter of slechter mee?'' Leven = leren en wat je leert toepassen, daar hoort reflecteren en plannen ook bij en dat is denkwerk. Punt is wel dat je niet volledig afwezig hoeft te gaan als je aan het denken bent, je hoeft je niet in het denken te verliezen.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  vrijdag 7 februari 2014 @ 22:03:08 #281
267824 duracellkonijntje
Oplaadbare batterij
pi_136453816
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 februari 2014 21:46 schreef Canillas het volgende:
Ook al is het niet ''jouw'' pijn, pijn ontkennen wanneer deze er is werkt je volgens mij altijd tegen. Ipv je af te vragen ''hoort/moet dit?'' of ''doe ik 'het' (spiritueel) goed?'' kan je je afvragen ''is wat ik doe functioneel? Maak ik de dingen er beter of slechter mee?'' Leven = leren en wat je leert toepassen, daar hoort reflecteren en plannen ook bij en dat is denkwerk. Punt is wel dat je niet volledig afwezig hoeft te gaan als je aan het denken bent, je hoeft je niet in het denken te verliezen.
Het leven heeft inderdaad veel lessen in petto. Wat mijn uitdaging is, is om dankzij angst mijn denkwerk niet uit de hand te laten lopen.

Dankzij enkele ervaringen waarin ik mijn grenzen leerde kennen sloop er angst in en ik merk dat die angst me soms heel erg laat piekeren over de toekomst en of er dingen zijn die ik nu al door denken kan voorkomen. Dingen waar ikzelf vroeger en veel anderen nu totaal niet mee bezig zijn, simpelweg omdat ze meer met het moment bezig zijn en dat zelfvertrouwen hebben.
Ignorance is bliss
pi_136454615
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 februari 2014 22:03 schreef duracellkonijntje het volgende:
ik merk dat die angst me soms heel erg laat piekeren over de toekomst en of er dingen zijn die ik nu al door denken kan voorkomen.
Laat de angst jou dit doen of ga jij mee in de impuls om dit te doen? Simpel gesteld; als jij de impuls om te piekeren niet de aandacht gaf om te bestaan, zou het dan nog kunnen bestaan?

Hoe meer je er een ik-verhaaltje van maakt hoe lastiger het is om het er gewoon te laten zijn. Nu geef je die angst een deel van je aandacht en daarmee speelt deze een rol in je beleving, wellicht uit de overtuiging dat je ermee bezig moet zijn maar die overtuiging is ook niet meer dan een gedachte over jezelf die je gelooft en vervolgens 'waar' maakt ;)
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  vrijdag 7 februari 2014 @ 22:51:39 #283
267824 duracellkonijntje
Oplaadbare batterij
pi_136455591
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 februari 2014 22:24 schreef Canillas het volgende:

[..]

Laat de angst jou dit doen of ga jij mee in de impuls om dit te doen? Simpel gesteld; als jij de impuls om te piekeren niet de aandacht gaf om te bestaan, zou het dan nog kunnen bestaan?

Hoe meer je er een ik-verhaaltje van maakt hoe lastiger het is om het er gewoon te laten zijn. Nu geef je die angst een deel van je aandacht en daarmee speelt deze een rol in je beleving, wellicht uit de overtuiging dat je ermee bezig moet zijn maar die overtuiging is ook niet meer dan een gedachte over jezelf die je gelooft en vervolgens 'waar' maakt ;)
De overtuiging dat ik er over moet denken komt voort uit de angst, die weer wordt versterkt door het denken. Het is ook wat.

Wat in het boek gezegd wordt is dan ook wel waar, m.b.t. het pijnlichaam. Wanneer je deze gewoon observeert en ziet als iets wat los van jou staat, als iets aparts, dan geeft dat meer rust.
Ignorance is bliss
pi_136455786
Wie ben je?
http://www.maharajnisargadatta.com/I_Am_That.pdf

Tl;dr blijf bij de 'I am'
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_136462102
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 februari 2014 22:51 schreef duracellkonijntje het volgende:
Wat in het boek gezegd wordt is dan ook wel waar, m.b.t. het pijnlichaam. Wanneer je deze gewoon observeert en ziet als iets wat los van jou staat, als iets aparts, dan geeft dat meer rust.
Denk dat hier het gevaar zit in er in je hoofd iets van maken wat los van je staat en dus in gedachten ermee bezig zijn om het niet te hoeven voelen. Staat jouw pijnlichaam los van jou? Is het niet de bedoeling om je pijnlichaam volledig te verwelkomen, er intiem mee samen te zijn, zonder er vanaf te willen of gedachten erover te geloven? Zolang je je verzet lijd je.
Kijk eens om je heen en vraag je af; wat voor probleem heb je hier en nu werkelijk?
Kan iemand jou het gevoel geven dat je een boom bent? Geloof dan ook niet dat een ander je het gevoel kan geven dat je niet goed bent zoals je bent.
  zondag 9 februari 2014 @ 11:34:40 #286
267824 duracellkonijntje
Oplaadbare batterij
pi_136497518
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 februari 2014 09:56 schreef Canillas het volgende:

[..]

Denk dat hier het gevaar zit in er in je hoofd iets van maken wat los van je staat en dus in gedachten ermee bezig zijn om het niet te hoeven voelen. Staat jouw pijnlichaam los van jou? Is het niet de bedoeling om je pijnlichaam volledig te verwelkomen, er intiem mee samen te zijn, zonder er vanaf te willen of gedachten erover te geloven? Zolang je je verzet lijd je.
Dat is dan wel weer zo. Alleen de grens die ligt bij het moment waarop je je met dit pijnlichaam gaan identificeren. Bij het moment dat je denkt deze een onderdeel van je is. Is dit dan je ego die aannames maakt over wie je bent op basis van gebeurtenissen waaruit het al eerder zo'n 'geconstrueerde' waarheid heeft gemaakt?

Het doel lijkt mij het pijnlichaam niet weg te willen denken, maar het te zien, accepteren als aanwezig en er verder geen identificatie mee maken.
Ignorance is bliss
pi_136504016
Maharshi zei op zijn sterfbed: "Er is pijn, maar geen lijden".
pi_136510040
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 februari 2014 22:57 schreef Fusions het volgende:
Wie ben je?
http://www.maharajnisargadatta.com/I_Am_That.pdf

Tl;dr blijf bij de 'I am'
^O^ thnx voor de link! Wist niet dat ie gewoon online stond! Ben heel benieuwd naar dit boek, ik heb al redelijk wat van Sri Nisargadatta Maharaj gelezen en gezien maar zijn bekendste werk dus nog niet!
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_136510123
quote:
3s.gif Op zondag 9 februari 2014 14:24 schreef Gray het volgende:
Maharshi zei op zijn sterfbed: "Er is pijn, maar geen lijden".
heb hier even op gegoogled en kwam uit bij ene Mandi Solk die het m.i. goed verwoordt:
quote:
There is no longer any need to change the situation because there is no one ‘suffering’ but pain still happens, but its more seen as sensation because it remains un-judged – there’s simply no drama
bron
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_136512041
Allemaal mooie teksten weeft men eromheen, maar het betekent simpelweg dat je ook gelukkig en relaxt kan zijn bij pijnlijke klachten. Aan pijn lijden is één ding, aan ongeluk lijden een ander.
pi_136514512
:) aan pijn lijden we idd allemaal.. ongeluk is voor mij een gevolg van onwetendheid - het niet kennen van het ware geluk zal ik maar zeggen..
Ware Wijsheid Liefdevolle Vrede
Peaceful Warrior "What are you?" "This Moment"
pi_136550499
ik vind deze man echt een zegen.

The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_136555062
The ONE is all.
-
And the ALL are ONE.
-
pi_136801431
Ik denk alleen maar na, ik merk wel dat ik er slimmer van word, maar daardoor kan ik mijn verstand niet op nul zetten en kan ik me ook niet tot dingen toe zetten.

Ik word er ook moe van, ik ben ook alleen maar bezig met mezelf.
pi_137015228
quote:
0s.gif Op maandag 17 februari 2014 08:17 schreef Bevert het volgende:
Ik denk alleen maar na, ik merk wel dat ik er slimmer van word, maar daardoor kan ik mijn verstand niet op nul zetten en kan ik me ook niet tot dingen toe zetten.

Ik word er ook moe van, ik ben ook alleen maar bezig met mezelf.
Een oplossing kan simpelweg liggen in het stoppen met het voeden van je verstand met onnodige informatie en het creëren van meer ‘tijd’ en ‘ruimte’ voor je verstand om zaken te verwerken. Het verstand is te vergelijken met een computerprocessor, hoe meer informatie je in het geheugen stopt en programma’s opent, hoe meer het moet ‘verwerken’ en hoe heter de processor wordt.

Zo stellen we onszelf dagelijks bloot aan zoveel ‘informatie’ vanuit de radio, tv, computer, telefoon, kranten, boeken, het aanhoren van verhalen/meningen/ervaringen van vrienden/familie, etc. Ik praat dan nog niet eens over de negativiteit die deze mediums vaak overbrengen en/of die wij zelf opzoeken. Het verstand moet dit allemaal verwerken, maar het krijgt daarvoor de kans niet, want we rollen van de ene bezigheid in de andere (om maar ‘iets’ te blijven ‘doen’), wat ook weer verwerking nodig heeft. Het verstand ziet vaak kans om dit te verwerken pas als we gaan slapen, maar dan merken we dat op als ‘piekeren’ en ervaren dat ook als probleem.

Zo heb ik geleerd om een paar keer per dag (als ik niets noodzakelijks te doen heb) om gewoon simpel op de grond te zitten zonder afleiding of ergens mee ‘bezig te zijn’. Gewoon voor een kwartier, half uur of langer zitten met mezelf. Gedachten laat ik opkomen en weer weggaan, zo ook herinneringen, lessen die ik heb geleerd krijgen de kans te aarden, ik word bewuster van mijn familie/vrienden en omgeving, mijn ervaringen van die dag krijgen de kans om verwerkt te worden, etc. Vaak vallen tussen deze gedachten die verwerkt worden 'stiltes', dat zijn de "juwelen" voor mij.
pi_137026826
quote:
0s.gif Op zaterdag 22 februari 2014 15:29 schreef Tevik het volgende:

[..]

Een oplossing kan simpelweg liggen in het stoppen met het voeden van je verstand met onnodige informatie en het creëren van meer ‘tijd’ en ‘ruimte’ voor je verstand om zaken te verwerken. Het verstand is te vergelijken met een computerprocessor, hoe meer informatie je in het geheugen stopt en programma’s opent, hoe meer het moet ‘verwerken’ en hoe heter de processor wordt.

Zo stellen we onszelf dagelijks bloot aan zoveel ‘informatie’ vanuit de radio, tv, computer, telefoon, kranten, boeken, het aanhoren van verhalen/meningen/ervaringen van vrienden/familie, etc. Ik praat dan nog niet eens over de negativiteit die deze mediums vaak overbrengen en/of die wij zelf opzoeken. Het verstand moet dit allemaal verwerken, maar het krijgt daarvoor de kans niet, want we rollen van de ene bezigheid in de andere (om maar ‘iets’ te blijven ‘doen’), wat ook weer verwerking nodig heeft. Het verstand ziet vaak kans om dit te verwerken pas als we gaan slapen, maar dan merken we dat op als ‘piekeren’ en ervaren dat ook als probleem.

Zo heb ik geleerd om een paar keer per dag (als ik niets noodzakelijks te doen heb) om gewoon simpel op de grond te zitten zonder afleiding of ergens mee ‘bezig te zijn’. Gewoon voor een kwartier, half uur of langer zitten met mezelf. Gedachten laat ik opkomen en weer weggaan, zo ook herinneringen, lessen die ik heb geleerd krijgen de kans te aarden, ik word bewuster van mijn familie/vrienden en omgeving, mijn ervaringen van die dag krijgen de kans om verwerkt te worden, etc. Vaak vallen tussen deze gedachten die verwerkt worden 'stiltes', dat zijn de "juwelen" voor mij.
Dat is waarschijnlijk ook de reden dat ik niet meer graag naar TV kijk, gewoon, omdat ik dan nog meer informatie moet verwerken. Je raakt op den duur overbelast inderdaad. Even rust nemen en de tijd nemen zou dan ook niet verkeerd zijn. Sowieso heb ik nu heel veel tijd nodig voor dingen.
Er komt ook telkens weer een nieuw probleem of nieuwe informatie wat je dan moet verwerken.
pi_137038501
Bij mij is het de laatste tijd andersom.
Ik zoek prikkels om maar niet stil te hoeven staan, terwijl ik daar juist zó behoefte aan heb..
Ik ben me er al van bewust. Dat is stap één . :)
pi_137043032
Dat is interessant. Ik zoek juist afleiding om niet te hoeven denken.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_137067665
quote:
0s.gif Op zondag 23 februari 2014 08:31 schreef YogaLove het volgende:
Bij mij is het de laatste tijd andersom.
Ik zoek prikkels om maar niet stil te hoeven staan, terwijl ik daar juist zó behoefte aan heb..
Ik ben me er al van bewust. Dat is stap één . :)
quote:
0s.gif Op zondag 23 februari 2014 12:21 schreef ZwartmetSuiker het volgende:
Dat is interessant. Ik zoek juist afleiding om niet te hoeven denken.
Hebben jullie misschien te maken met een bepaald ongemakkelijk gevoel? Een gevoel waarvan je onderbewustzijn (nog) niet weet wat het is en waarmee het (nog) niet weet om te gaan?

Als dat zo is en je blijft zo met dit gevoel zitten dan begrijp ik dat het je kan aanzetten tot veel nadenken. In dit geval kan afleiding zoeken behulpzaam zijn, je laat er immers de fixatie op het gevoel door los en je geeft jezelf hiermee de ruimte om het van andere invalshoeken te bekijken. Maar volgens mij is het niet de bedoeling dat je blijft wegvluchten. Ik bedoel als je afleiding zoekt om niet te hoeven denken, waarover 'denk' je dan dat je er afleiding van zoekt? Dat soort 'denken' kunnen voortkomen uit gevoelens waarmee men niet geconfronteerd wil worden.
pi_137082978
quote:
0s.gif Op zondag 23 februari 2014 21:00 schreef Tevik het volgende:

[..]


[..;]

Hebben jullie misschien te maken met een bepaald ongemakkelijk gevoel? Een gevoel waarvan je onderbewustzijn (nog) niet weet wat het is en waarmee het (nog) niet weet om te gaan?

Als dat zo is en je blijft zo met dit gevoel zitten dan begrijp ik dat het je kan aanzetten tot veel nadenken. In dit geval kan afleiding zoeken behulpzaam zijn, je laat er immers de fixatie op het gevoel door los en je geeft jezelf hiermee de ruimte om het van andere invalshoeken te bekijken. Maar volgens mij is het niet de bedoeling dat je blijft wegvluchten. Ik bedoel als je afleiding zoekt om niet te hoeven denken, waarover 'denk' je dan dat je er afleiding van zoekt? Dat soort 'denken' kunnen voortkomen uit gevoelens waarmee men niet geconfronteerd wil worden.
Nou ja het is niet zo dat denken per definitie negatief is. Integendeel. Maar ik weet dat ik vaak bij loze momenten ga nadenken. Dit nadenken heeft eerder de vorm van piekeren en is dus niet constructief. Het zijn dingen waar ik me zorgen over maak en ook wel zou moeten maken (onzeker toekomstbeeld). Maar ik wil dit niet. Ik ben me bewust van die onzekerheden en het heeft dus geen zin om hierover te piekeren. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd ga ik er dus maar voor zorgen dat ik daar de kans niet voor krijg.
In tijden van crisis moet je niet met lastenverhogingen komen.
pi_137087303
quote:
1s.gif Op maandag 24 februari 2014 10:39 schreef ZwartmetSuiker het volgende:

[..]

Nou ja het is niet zo dat denken per definitie negatief is. Integendeel. Maar ik weet dat ik vaak bij loze momenten ga nadenken. Dit nadenken heeft eerder de vorm van piekeren en is dus niet constructief. Het zijn dingen waar ik me zorgen over maak en ook wel zou moeten maken (onzeker toekomstbeeld). Maar ik wil dit niet. Ik ben me bewust van die onzekerheden en het heeft dus geen zin om hierover te piekeren. Om ervoor te zorgen dat dit niet gebeurd ga ik er dus maar voor zorgen dat ik daar de kans niet voor krijg.
Dat is wat ik bedoel, er zit een bepaalde ongemakkelijk gevoel achter, namelijk onzekerheid/angst. Ik zeg ook niet dat denken negatief is. Ik maak het ook soms mee dat ik ga piekeren, maar door juist te zitten (en 'soms' afleiding te zoeken) kan ik het terugvoeren naar een gevoel zoals angst of onzekerheid. Dan is de volgende stap bij mij om met die onzekerheid/angst te zitten. Ik laat het gevoel dan voorzichtig toe om met mij te zijn, en blijf zelf gewoon stil en rustig, ik veroordeel het niet en blijf het respecteren om zo de aard van het gevoel te achterhalen. Gevoelens kunnen je echt een verhaal vertellen (als je er met liefde/geduld mee zou kunnen zitten) over waar ze vandaan komen en waarom ze er zijn. Op deze manier krijgen gevoelens zoals angst de kans om op te lossen. Maar het is een proces wat niet gemakkelijk is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')