Thanks, zal het proberen!quote:Op dinsdag 10 september 2013 09:18 schreef MaximusTG het volgende:
Als je je deeg gevormd hebt voor de laatste rijs, ff iets nat sprayen en dan door de zaadjes rollen met de bovenkant.
Als je hulp wil moet je eerst vertellen hoe je bereidingswijze is. Vertel je recept van het brood en knedingstijd en hoevaak je gekneed hebt enzo. Zonder dit is het gokken.quote:Op maandag 9 september 2013 22:13 schreef Postbus100 het volgende:
Oke, dan nu de foto's (mijn eerste op Fok )
Dit was mijn eerste brood, enkele weken geleden. You see, niet hoog. Wel gaar čn lekker
[ afbeelding ]
Twee weken later ofzo heb ik nog een keer brood gebakken volgens hetzelfde recept, dat zag er soortgelijk uit, maar daar heb ik geen foto van.
Toen heb ik ook bolletjes gebakken (naar het recept van Levine, witte bolletjes (5)). Ik dacht dat ik genoeg tarwebloem in huis had, maar dat bleek niet het geval te zijn. Toen heb ik de bloem maar aangevuld met volkorenmeel. Bij gebrek aan een derde ei heb ik ze afgestreken met melk. De bolletjes liggen nog steeds in de vriezer en ik eet elke ochtend eentje, ook erg lekker!
[ afbeelding ]
En afgelopen weekend heb ik wederom het volkorenbrood geprobeerd. Dit keer had hij meer moeite om gaar te worden in de oven, terwijl ik niets bijzonders met de oventemperaturen had gedaan. Dit is de foto van de ochtend daarop, waarbij de kleuren niet helemaal overeenkomen met de echte kleur van het brood.
[ afbeelding ]
Ik vind het nog lastig om de broden goed in te snijden. Heb er ook niet echt een scherp mesje voor (behalve een aardappelmesje). Verder vraag ik me af of de poolish lang genoeg heeft gestaan. Door hetzelfde recept een aantal keren te proberen hoop ik te begrijpen wat ik doe.
Iemand commentaar/tips?
Zou sowieso naar 100% gaan dan, is ook makkelijker verversen. Verder; met hoeveel heb je ververst? Verdubbeld? Verdriedubbeld? Hoe meer oude desem er nog inzit, hoe sneller ie op zn hoogtepunt is. Bewaar je em buiten de koelkast?quote:Op woensdag 11 september 2013 12:19 schreef bloempje-moi het volgende:
Argh! Ik ben nu voor de tweede keer de Vermont Sourgdoug aan het maken en zowel tijdens de eerste als de tweede rijs gebeurt er zeer weinig. Pas in de oven komt het tot leven en rijst het, maar voor die tijd niet. Wat is er verkeerd? Ik heb mijn desem ververst en op het meest actieve punt gebruikt voor de levain. De levain heeft een 125% hydratatie waardoor ik lastig vind in te schatten wanneer het rijp is. Vanmorgen dreef er na 12 uur rijpen een klein laagje water op. Hoe kan het zo snel over zijn hoogtepunt heen zijn terwijl het helemaal zo warm niet is?
Bedankt! Verder ben ik vaak thuis aan het werk ja, student he; Bijna niet meer, dus dat wordt dan weer anders plannen . Hoewel ik ook vooral 's avonds met brood bezig ben hoor. Dit brood heb ik bv gisteravond gemaakt, alleen vanochtend ff in de oven geschoven. Kost niet veel tijd, maar das toch wel handig als je dan thuis bent ja .quote:Op woensdag 11 september 2013 13:04 schreef Jagärtrut het volgende:
mooi, Maximus!
Werk jij vanuit huis ofzo, dat je zoveel tijd hebt voor brood bakken? Ik kom er eigenlijk alleen maar in het weekend en op een sporadische thuiswerkdag aan toe. dus,in het weekend moet ik altijd vier broden maken zodat ze in de vriezer kunnen om de week door te komen...
Ja, voor mij is het inderdaad 's morgens opstaan, ontbijten en de deur uit, dan zou ik geen brood meer maken. En om het 24 uur in de koelkast te hebben staan vind ik nog lastiger timen....quote:Op woensdag 11 september 2013 13:13 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Bedankt! Verder ben ik vaak thuis aan het werk ja, student he; Bijna niet meer, dus dat wordt dan weer anders plannen . Hoewel ik ook vooral 's avonds met brood bezig ben hoor. Dit brood heb ik bv gisteravond gemaakt, alleen vanochtend ff in de oven geschoven. Kost niet veel tijd, maar das toch wel handig als je dan thuis bent ja .
Om nu de wekker om 4 uur snachts te zetten gaat me wat te ver.
@Peunage; Ja, de korst is best hard, maar dat hoort dan ook zo bij zulke broden. Al wordt ie wel zachter als je het bv in een plastic zak zou bewaren.
Mijn 'oerdesem' in een pindakaaspotje is standaard 30 gram 'oude' desem, 50 meel/50water. Die had in 12 uur van tevoren ververst en was vol actief. Daarmee heb ik de starter gemaakt: 24 gram desem, 120 bloem en 150 water. En na 12 uur dreef er wat water op en was dus blijkbaar al weer ingestort oid? Ik heb mijn brood nu al bijna 2 uur in de tweede rijs buiten de koelkast en er gebeurt niets en voelt aan als een homp klei. Dit was vorige ook zo en toen begon het in de oven pas te leven. Misschien moet ik het gewoon veel langer laten rijzen?quote:Op woensdag 11 september 2013 12:59 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Zou sowieso naar 100% gaan dan, is ook makkelijker verversen. Verder; met hoeveel heb je ververst? Verdubbeld? Verdriedubbeld? Hoe meer oude desem er nog inzit, hoe sneller ie op zn hoogtepunt is. Bewaar je em buiten de koelkast?
Nog eentje van mij:
[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]
Echt rechtstreeks uit de koelkast gebakken, na 12 uur rijzen in de koelkast.
Anderhalve week heb ik een desem opgestart en dat ging best voorspoedig. Mijn broer is hier binnen een uur, en het brood is zojuist de oven uit gekomen. Het is een zuurdesembrood met rozijnen en hazelnoten geworden. Afgezien van de verbrande rozijnen bovenop (brrrr, dat doet me denken aan oliebollen) is het verder een lekker brood. Vooral de combinatie van de koekkruiden en de zoete rozijnen bevallen me wel.quote:Op dinsdag 27 augustus 2013 23:59 schreef Postbus100 het volgende:
Ik denk dat ik binnenkort ook maar eens een desem ga starten. M'n broer komt over drie weken een paar nachten logeren, het lijkt me wel leuk om hem dan heerlijk zelfgebakken brood te kunnen serveren .
Ik heb hier nu zowel een Norwich als een Vermont in de maak. Eens zien of er verschil is. Wordt wel wat krap in mijn koelkast. En een van de drie zal een busbrood moeten worden want ik heb maar twee rijsmandjesquote:Op zaterdag 14 september 2013 19:37 schreef douche-eendje het volgende:
Zo, weer een norwich sourdough in de maak 3e keer alweer. Volgend weekend maar eens een ander zuurdesempje maken.
Misschien komend weekend eens de Vermont proberen inderdaad... dat lijkt mij ook wel een leuke.quote:Op zaterdag 14 september 2013 20:01 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik heb hier nu zowel een Norwich als een Vermont in de maak. Eens zien of er verschil is. Wordt wel wat krap in mijn koelkast. En een van de drie zal een busbrood moeten worden want ik heb maar twee rijsmandjes
Ik heb hier ook twee korenmolens in de buurt. Een is slechts een keer in de maand open, de andere iedere week. Het meel is echt zo anders dan van Demeter, veel grover. Sowieso: molensquote:Op zaterdag 14 september 2013 20:09 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Misschien komend weekend eens de Vermont proberen inderdaad... dat lijkt mij ook wel een leuke.
En ik heb bij de molen nu maar een groter zak tarwebloem gehaald, 2.5 kg. De vorige kilozak was na 2 broden ook al bijna leeg... . En omdat het open monumentendag was ook nog in de molen mogen kijken, vet tof
Die hier is dagelijks open, iig de grutterij die erbij zit. Daar ook nog meer andere spulletjes als pasta, honing, bakproducten maar ook vers brood. Ruikt er zo lekkerquote:Op zaterdag 14 september 2013 20:11 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Ik heb hier ook twee korenmolens in de buurt. Een is slechts een keer in de maand open, de andere iedere week. Het meel is echt zo anders dan van Demeter, veel grover. Sowieso: molens
Hahaha Er zijn hier best veel molens maar dit is geloof ik de enige die een grutterij/winkel-achtig iets heeft. Meest bekende is de Molen van Piet hier, maar dat komt geloof ik door vooral de toeristen die een bezoekje aan oa de kaasmarkt brengenquote:Op zaterdag 14 september 2013 20:27 schreef bloempje-moi het volgende:
Molen 't Roode Hert klinkt een stuk gezelliger dan die twee van mij: de Zwarte Hengst en de Bleeke Dood.
Hier ook, maar ik woon dan ook naast de Zaanse Schans Volgens mij doen mijn broden eindelijk wat ze moeten doen. Normaal laat ik mijn levain een nacht staan en ben ik steeds te laat. Nu heb ik er vandaag als een havik boven gehangen en ze minder dan 12 uur laten staan omdat ze al rijp waren.quote:Op zaterdag 14 september 2013 20:30 schreef douche-eendje het volgende:
[..]
Hahaha Er zijn hier best veel molens maar dit is geloof ik de enige die een grutterij/winkel-achtig iets heeft. Meest bekende is de Molen van Piet.
Ow, we wonen dus niet eens zo ver van elkaar vandaanquote:Op zaterdag 14 september 2013 20:34 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Hier ook, maar ik woon dan ook naast de Zaanse Schans Volgens mij doen mijn broden eindelijk wat ze moeten doen. Normaal laat ik mijn levain een nacht staan en ben ik steeds te laat. Nu heb ik er vandaag als een havik boven gehangen en ze minder dan 12 uur laten staan omdat ze al rijp waren.
Norwichquote:Op zondag 15 september 2013 10:15 schreef bloempje-moi het volgende:
Vermont #1
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
Vermont #2
[ afbeelding ]
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |