abonnement bol.com Unibet Coolblue
  † In Memoriam † maandag 2 september 2013 @ 23:05:23 #1
91830 MaximusTG
pi_130763506


Zelf broodbakken is weer helemaal terug van weggeweest. Waar het vroeger geen keuze was, wordt zelf brood bakken tegenwoordig meer een hobby. Na de hype met de broodbakmachines van een aantal jaren geleden is de populariteit wel weer wat gedaald, maar is er toch weer een hele grote groep geinteresseerd geraakt in brood bakken. Omdat het brood bakken in een broodbakmachine vrij beperkt is, gaat dit topic over brood bakken in een gewone oven.
Hieronder staan enkele tips/trucs/weetjes en een paar (basis)recepten.

Basisprincipes
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Tips
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Poolish/Preferment :? Wasda :?
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Enkele recepten:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Internetsites voor broodrecepten en informatie:
Vooral de eerste twee zijn aanraders!

http://www.thefreshloaf.com/
http://uitdekeukenvanarden.blogspot.com/
http://www.kookjij.nl/recepten/00011078/Brood_-_Bakken.html&1
http://www.broodbakken.startkabel.nl/
http://www.gratiskookboek.be/index.php?page=list&categorie=Broden
http://www.broodrecepten.nl/recepten/maisbrood.htm

Wat resultaten van Fok!kers

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Hier dus verder voor vragen/tips/of gewoon als je je resultaat wil showen ;)

Deel 14 alweer!

[ Bericht 4% gewijzigd door MaximusTG op 04-09-2013 14:37:20 ]
  † In Memoriam † maandag 2 september 2013 @ 23:06:16 #2
91830 MaximusTG
pi_130763555
Ik zal morgenochtend de OP verder up to date maken!
pi_130764217
En ach, zolang ik een vermoedelijke sesamallergie heb, lijkt zelf bakken tot het bevestigd is de beste oplossing :+. De beste commerciële bakker die mooi brood bakt kan mij nog niet garanderen dat er ook maar enige mogelijke contaminatie met kan zijn... of hij moet nooit iets van sesam gebruiken.
pi_130772178
Ziet er goed uit allemaal. Wil ik zeker een keer doen.
pi_130772795
En aangesneden én geproefd. Mmmm.
Alleen een heel pakje Backin dr Oetker gebruikt.

  † In Memoriam † dinsdag 3 september 2013 @ 12:39:10 #7
91830 MaximusTG
pi_130774069
Bakpoeder is niet hetzelfde als bicarbonate of soda he? Dus op zich wel goed dat je meer gebruikt hebt.
  dinsdag 3 september 2013 @ 14:14:47 #8
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_130776612
Afgelopen weekend voor het eerst stokbrood gemaakt. Wel een werkje hoor, met al die verschillende rijstijden en vouwmethoden. Maar het was erg leuk om te doen en de stokbroden smaakten heerlijk!

Eentje opgegeten met wat roomkaas en peper, de ander werd een Bahn Mi. Excuses voor de belabberde foto's, in het echt zijn de stokbroden stukken lichter. :)



  † In Memoriam † dinsdag 3 september 2013 @ 14:29:52 #9
91830 MaximusTG
pi_130776979
Lekker hoor, ziet er goed uit! Waren ze mooi luchtig van binnen?
Insnijden is best lastig, je wil eigenlijk schuinere sneden, meer parallel aan de lengte van de baguette; kijk eens hier: http://www.thefreshloaf.com/handbook/scoring
En als je het mesje dan met een scherpe hoek tov het oppervlak van het deeg houdt krijg je van die mooie randen "oren" in je brood.
  dinsdag 3 september 2013 @ 17:49:09 #10
173997 Redcoon
Verdomd heet!
pi_130782885
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 september 2013 14:29 schreef MaximusTG het volgende:
Lekker hoor, ziet er goed uit! Waren ze mooi luchtig van binnen?
Insnijden is best lastig, je wil eigenlijk schuinere sneden, meer parallel aan de lengte van de baguette; kijk eens hier: http://www.thefreshloaf.com/handbook/scoring
En als je het mesje dan met een scherpe hoek tov het oppervlak van het deeg houdt krijg je van die mooie randen "oren" in je brood.
Het gisten had wat beter gekund, ik was uitgeschoten met het zout. |:(
Desalnitemin was het lekker luchtig, er waren niet bijzonder veel luchtbellen maar het was zeker geen droge hap!

Het insnijden viel mij ook op, helaas pas toen de stokbroden al in de oven zaten... Bedankt voor de link, erg interessant om de techniek en de redenering erachter te lezen.

[ Bericht 1% gewijzigd door Redcoon op 04-09-2013 09:00:25 ]
pi_130838876
Ook even hier: een tijgerlaag kun je blijkbaar ook prima op naanbrood smeren. *)



Een beetje ongelijk gebarsten omdat één helft van de naan veel verder de lucht in rees dan de andere helft, maar dat mocht de pret niet drukken. :)

Wat ruikt vers tijgerbrood waanzinnig goed als het uit de oven komt. En wat is die korst verschrikkelijk lekker! :9

Recept voor naan: Sea Salt with Food
Recept voor tijgerkorst: Bright-eyed Baker
Let me see you stripped down to the bone
pi_130839235
quote:
Dat ziet er goed uit! O+ Ik heb nog nooit sodabread op, ik ben wel benieuwd. Het lijkt me zo maf: brood bakken zonder rijstijd.

Hoe lang bleef het eetbaar?
Let me see you stripped down to the bone
pi_130843975
Ik ga zo van mijn seed culture een mother starter maken!

En waar ik eerst dacht dat het helemaal niet zo goed was, is hij nu in een dagje echt héél goed omhoog gekomen! En dat zonder gist en alles!

Seed culture gemaakt van citroensap/rogge en een deel volkoren. Heb nog vast niet de beste bloem/meel soorten en moet me daar nog even in gaan verdiepen, maar om het zo eens uit te testen vind ik 't wel superleuk! :9 O+
Ja doei.
  † In Memoriam † donderdag 5 september 2013 @ 12:16:13 #14
91830 MaximusTG
pi_130844138
quote:
0s.gif Op donderdag 5 september 2013 12:10 schreef motorbloempje het volgende:
Ik ga zo van mijn seed culture een mother starter maken!

En waar ik eerst dacht dat het helemaal niet zo goed was, is hij nu in een dagje echt héél goed omhoog gekomen! En dat zonder gist en alles!

Seed culture gemaakt van citroensap/rogge en een deel volkoren. Heb nog vast niet de beste bloem/meel soorten en moet me daar nog even in gaan verdiepen, maar om het zo eens uit te testen vind ik 't wel superleuk! :9 O+
Tof! Ga je er al meteen iets mee bakken?

Heb zelf een 1 kg batard en een 750 g boule in de rijs staan. Eigen receptje (experimentje eigenlijk :P). 10% rogge, 60% volkoren, 30% bloem, 2% zout en 70% water. 50 gram bloem en 50 gram water zitten in 100 gram desem. Die heb ik gisteravond gemengd met 330 gram volkoren en 1 flesje Duvel.
Ook heb ik 280 gram volkoren gemengd met 112 gram rogge en 332 gram water (soaker). Volgende ochtend alles bij elkaar + 245 gram bloem en het zout.
Gemengd, kwartiertje laten staan. Gekneed met deeghaken. In geoliede schaal met folie erover. Paar keer S&F. Na iets meer dan 2 uur gevormd in ballen. Kort laten rusten. Kleinste nog een keer gebald en in ronde rijsmandje. Andere batard gevormd en in grotere mand. Ben benieuwd wat het met de smaak doet.

edit:


Heb er ook een leuke naam voor bedacht; Omdat het met Duvel gemaakt is: Duivelse Desem. Of in het Engels: Satan's Sourdough/Lucifer's Loaf.

[ Bericht 28% gewijzigd door MaximusTG op 05-09-2013 16:07:16 ]
pi_130850696
M'n moederstarter doet 't goed O+ _O_ straks even platslaan en dan in de koelkast. Soaker gemaakt ook, en dan nog even een wild yeast starter van de moederstarter. Ben erg benieuwd naar 't resultaat!
Ja doei.
  † In Memoriam † donderdag 5 september 2013 @ 17:39:45 #16
91830 MaximusTG
pi_130853722
Welk recept volg je?

Binnenkant Duivelse Desem:



Erg lekker!
pi_130854021
quote:
0s.gif Op donderdag 5 september 2013 17:39 schreef MaximusTG het volgende:
Welk recept volg je?

Binnenkant Duivelse Desem:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Erg lekker!
Zit er dan ook nog echt een biersmaak aan of valt dat erg mee? Ik kan niet wachten om die Norwich Sourdough nog eens te proberen, die is erg lekker. Of misschien dat ik voor het origineel ga: de Vermont Sourdough.
pi_130854031
quote:
0s.gif Op donderdag 5 september 2013 17:39 schreef MaximusTG het volgende:
Welk recept volg je?

Binnenkant Duivelse Desem:

[ link | afbeelding ][ link | afbeelding ]

Erg lekker!
Peter Reinhart's wholemeal breads :)
Ja doei.
  † In Memoriam † donderdag 5 september 2013 @ 18:05:04 #19
91830 MaximusTG
pi_130854294
quote:
0s.gif Op donderdag 5 september 2013 17:51 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Zit er dan ook nog echt een biersmaak aan of valt dat erg mee? Ik kan niet wachten om die Norwich Sourdough nog eens te proberen, die is erg lekker. Of misschien dat ik voor het origineel ga: de Vermont Sourdough.
Ja, je proeft zeker wel dat er Duvel in zit. Of je het een biersmaak moet noemen.. nee, dat denk ik niet.
pi_130878474
OMG wat ziet hij er prachtig uit. Nog 20/30 minuutjes in de oven en dan een uur rusten. Ik hoop dat vlak voor het uur rusten de postbode komt (verwacht een pakketje) en dan kan ik daarna als ik terug ben van de boodschappen meteen aanvallen :9
Ja doei.
pi_130881102
Mag nog (veel) meer de hoogte in, maar toch al superlekker :9



en

Ja doei.
pi_130881769
Ik vind 100% volkoren niet zo lekker.... :@

Maak vaak tot 50% volkoren, en dan vaak een deel volkoren en een deel spelt ofzo. En gewoon witte bleom, en vaak wat rogge er ook doorheen.

Zin om het weekend weer te bakken!

Oh, en meer de hoogte in gaan zal lukken door het brood sterker te vormen, je moet echt zorgen dat er genoeg spanning op het deeg zit. Ik heb veel youtube filmpjes gekeken, en nu kan ik redelijke batards en boules vormen. Nu baguettes nog doorkrijgen.
pi_130889106
Misschien is het al eens eerder gevraagd, maar ik doe het toch.

Ik heb in mijn levensjaren heel wat brood en broodjes gemaakt, gebakken en gegeten.
Alleen nu vraag ik me af, hoe krijg ik lekkere roomboterpuntjes?
Die zachte witte puntjes 10 in een zak, aan elkaar vast.

Ik heb veel geprobeerd, maar niets lukte.

Dus, hoe maak ik simpele witte puntjes?
pi_130889256
quote:
4s.gif Op vrijdag 6 september 2013 17:42 schreef fotostarter het volgende:
Misschien is het al eens eerder gevraagd, maar ik doe het toch.

Ik heb in mijn levensjaren heel wat brood en broodjes gemaakt, gebakken en gegeten.
Alleen nu vraag ik me af, hoe krijg ik lekkere roomboterpuntjes?
Die zachte witte puntjes 10 in een zak, aan elkaar vast.

Ik heb veel geprobeerd, maar niets lukte.

Dus, hoe maak ik simpele witte puntjes?
Dát heb ik me ook al eens afgevraagd! Ik kan prima lekkere bolletjes met knapperige korst maken, maar ze lijken nooit op gewone witte bolletjes.
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_130889328
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 september 2013 17:48 schreef Isabeau het volgende:

[..]

Dát heb ik me ook al eens afgevraagd! Ik kan prima lekkere bolletjes met knapperige korst maken, maar ze lijken nooit op gewone witte bolletjes.
Ik schaamde me al om te posten, maar ben gelukkig niet de enige :D
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')