abonnement Unibet Coolblue
pi_130463223
Winter in noord Amerika



Eind augustus begint de kou op het noordelijk halfrond zich weer langzaam uit te breiden richting het zuiden. In het hoge noorden van Canada zakt de temperatuur alweer onder het vriespunt en valt alweer de eerste sneeuw. De bedoeling van dit topic is om het nieuws rond de winter in noord Amerika te volgen. Nieuws, foto's, video's etc etc zijn hier welkom.

Winter in Canada

In de winter is het koud in het noorden en het midden. Temperaturen dalen daar gemakkelijk tot -30 graden. Op 1 februari werd in Snag de allerlaagste Canadese temperatuur bereikt van -62.8 graden. Alleen het uiterste westen heeft een mild klimaat. In Vancouver komt het minste vorst voor.

Noord Canada
Zuid Canada
Oost Canada

De noordoostelijke staten van de USA

De winter in New England staat bekend als een koude winter. De wind is in het winterhalfjaar noordwestelijk en droge arctische lucht uit Canada stroomt ver naar het zuiden. Deze kou-invallen gaan soms gepaard met blizzards. Opdringende warme lucht uit het zuiden zorgt af en toe voor flinke ijzel.

Gemiddeld vriest het bij de Canadese grens in januari zo'n -13 graden. In New Jersey vriest het zo'n 5 graden. In het noordoostelijke puntje van New England daalt in januari de thermometer gemiddeld elke nacht tot -19 graden. De extremen in het gebied liegen er ook niet om. Op 19 januari werd het in Van Buren (Maine) -44,4 graden. Old Forge (New York) mat op 18 februari 1979 zelfs een minimum van -46,7 graden. Het zeewater daalt in januari en februari tot +4 graden in zowel Boston als in New York.



De zuidoostelijke staten van de USA

In de winter komt de gemiddelde kou tot Atlanta. In Maryland, Virginia, de Appalachen en de hoger gelegen staten als Kentucky vriest het veelvuldig. De ergste kou vinden we nog noordelijker in Michigan en Ontario. In West Virginia vinden we de allerlaagste temperatuur van het gebied terug. Op 30 december 1917 daalde in Lewisburg de thermometer tot -38,3 graden.

Het gebied langs de Golf van Mexico beleeft een relatief milde en korte winter. Toch kan het hier soms flink vriezen. Neem bijvoorbeeld de -28 graden die in Corinth (Mississippi) op 30 januari 1966 werd gemeten. In Florida neemt de invloed van de oceaan toe. Dit is vooral merkbaar aan de gemiddelde nachttemperatuur in het zuiden. In zeer uitzonderlijke situatie vriest het hier of valt er sneeuw. Op de Key's komt de temperatuur nooit onder nul. De allerlaagste temperatuur in Florida bedroeg -18,9 graden en werd gemeten in Tallahassee.

De staten Virginia, West Virginia en Maryland krijgen in de winter soms te maken met sneeuwstormen. Deze staan bekend als Nor'easters en komen oktober en april. Ze zijn berucht om de grote hoeveelheid sneeuw, regen en de flinke wind.
Een Nor'easter komt voor als een lagedrukgebied warme vochtige subtropische lucht uit de Golf van Mexico naar het noorden voert. De lucht wordt vermengd met vochtige lucht uit de Atlantische Oceaan. Een hogedrukgebied boven Canada biedt tegenwicht en stuwt arctische lucht naar het zuiden. Daar waar de luchtsoorten bij elkaar komen, ontstaat hevige neerslag.

De meest actieve Nor'easter is de sneeuwstorm die naar het oosten trekt en de straalstroom volgt. Vooral Washington DC, Philadelphia, New York City en Boston worden dan getroffen en krijgen grote hoeveelheden regen en sneeuw te verwerken.

Het midden van de Verenigde Staten

De winters in het noorden zijn streng. Bismarck in North Dakota heeft in januari een gemiddelde temperatuur van -12,7 graden. International Falls op de grens van Canada en Minnesota heeft zelfs een gemiddelde januari-temperatuur van -17,2 graden. De nachtelijke temperaturen bedragen hier gemiddeld -23,3 graden en de dagtemperatuur -11,2 graden.

De staten langs de Canadese grens en de Grote Meren krijgen ook in de winter vaak te maken met 'blizzards', die zeer koude lucht aanvoeren vanuit het arctische Canada. Het gebied is dan bedekt met een sneeuwlaag. Veel is dit niet. In januari valt er slechts enkele tientallen millimeters neerslag.

Veel nachten verlopen helder en de aanwezigheid van een sneeuwdek helpt mee aan een lage temperatuur. De allerlaagste temperatuur in North Dakota werd gemeten op 15 februari 1936. In Parshall werd het -51,1 graden. Op 2 februari 1996 gebeurde hetzelfde in Towar, Minnesota.

Naar het zuiden neemt de strengheid van de winter af. Tot in Kansas is de gemiddelde januaritemperatuur onder nul. In Texas loopt deze snel op. Niet alleen de zuidelijke ligging, maar ook de aanwezigheid van de Golf van Mexico speelt daarbij een rol. In Brownsville op de grens met Mexico is het in januari overdag 20,5 graden en incidenteel boven de 33 graden.

Toch krijgen relatief zuidelijk gelegen gebieden 's winters soms te maken met extreme koude situaties, doordat luchtstromen uit het hoge noorden van Canada hun weg zuidwaarts zoeken tussen de Rocky Mountains en de Appalachen. Zo was het in het ogenschijnlijk warme Texas op 3 februari 1933 in Seminole -30,6 graden.



[img]http://www.vwkweb.nl/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=186]Westen van de Verenigde Staten[/url][/b]

In de winter heerst de meeste kou in de hoger gelegen delen van de Rocky Mountains. Arctische lucht uit Canada zorgt voor strenge winters in het noorden, zoals in Montana, Wyoming en Colorado. In Montana richt de snijdend koude wind geregeld slachtingen aan onder de veestapel. De allerlaagste temperatuur in Montana werd gemeten op 20 januari 1954. Op Rogers Pass werd het toen -56,7 graden onder nul.

In Wyoming waar ook lange strenge winters voorkomen, staat het minimumrecord op bijna -53 graden vorst. Het berggebied van Idao, Utah en Colorado is koud en sneeuwachtig. Vooral in Colorado valt veel sneeuw. Temperaturen tot onder de -50 graden zijn incidenteel mogelijk. De hoogvlakte van Nevada is eveneens koud. In Ely op 1900 meter hoogte vriest het in januari 's nachts zo'n -12,5 graden. Dit wordt tevens veroorzaakt door de vele heldere nachten in het gebied.

Warmer is het in Washington en Oregon. Het kan hier behoorlijk vriezen, maar aan zee is de winter relatief mild. De regen valt vooral tussen oktober en april. In de bergen gaat het dan om sneeuw en worden wegen afgesloten.

In het zuidwesten van Californië blijft het winters klimaat aangenaam en vriest het zelden. Het is daar dan ook regentijd. Toch kan de winter flink uithalen. Vooral in de Sierra Nevada is dat het geval. De allerlaagste temperatuur in Californië die is gemeten bedraagt -42,8 graden. In New Mexico tenslotte zijn de winters koel maar niet extreem koud.

[img]http://img.photobucket.com/albums/v628/halloa/1a-5_zps613d674f.jpg[/img]

Alaska

In de noordelijke Amerikaanse staat Alaska heersen verschillende klimaten. Zeestromingen, bergruggen en een lage zonnestand bepalen voornamelijk het klimaat. In het noorden komen poolwoestijnen voor, in het zuiden heerst een mild klimaat dat vergelijkbaar is met Nederland.

Bron:

De bedoeling van dit Topic is om het winterweer in Noord Amerika te volgen.
B.v. via onderstaande site's


Weather Channel
Accuweather
Winter Weather cnn
Google News
US wind kaart
Great Lakes map

vorige delen:
Topicreeks: Winter in Noord Amerika
WKN / Winter in VS 2012/2013 - Meer sneeuw en storm op komst

verwante topics
WKN / Hurricane Season 2012 # 1
WKN / Wintervoorspelling 2012/2013
WKN / Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #4
WKN / Weeralarm VS #15 Tornado's, Hitte en Droogte


De huidige temperaturen in Canada



De huidige temperaturen in de V.S.



De huidige temperaturen in Alaska



Kaartje waarop de sneeuwhoogte en uitbreiding van het noordpoolijs is te volgen.



[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 25-08-2013 23:16:04 ]
pi_130468859
quote:
Thialf is ‘back in business’ in het Canadese territorium Nunavut. In de nederzetting Eureka, gelegen op de 79ste breedtegraad op Ellesmere Island, vriest het sinds vorige week donderdag onafgebroken. De laatste dagen werden daar minima tot -9,0º gemeten en er ligt nu 9 centimeter sneeuw. Juli is in een groot deel van Nunavut aan de koude kant geweest. Resolute had een gemiddelde temperatuur van 3,2 tegen normaal 4,0º en de hoogste temperatuur bedroeg 11,0º; in Eureka werd het halverwege de maand 12,8º.

http://janvissersweer.nl/buitenland
pi_130468866
Jammer dat we hier geen winters hebben als in het noord-oosten van de VS, we liggen toch ongeveer op dezelfde breedtegraad, stomme golfstromen ook.... .

Hoe verhouden de recente winters daar zich tot die uit het verleden?
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_130468882
quote:
0s.gif Op maandag 26 augustus 2013 07:19 schreef DroogDok het volgende:
Jammer dat we hier geen winters hebben als in het noord-oosten van de VS, we liggen toch ongeveer op dezelfde breedtegraad, stomme golfstromen ook.... .

Hoe verhouden de recente winters daar zich tot die uit het verleden?
Nederland ligt op dezelfde hoogte als Canada zelfs. Het hoort hier meer dan 30 graden te vriezen ~:)
Golfstroom etc.

[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 26-08-2013 07:23:42 ]
pi_130469688
"We are all atheists about most of the gods that humanity has ever believed in. Some of us just go one god further." - Richard Dawkins
pi_131635610
quote:
Winterlike Storm Threatens Major Flooding in Northwest

The first powerful winterlike storm of the season will take aim on the Pacific Northwest this weekend into Monday with potentially disastrous flooding, damaging winds and dangerous seas.

The storm will cross Alaska Thursday with gusty winds, rain and mountain snow, but will grow into a monster over the Gulf of Alaska Friday, where it will stall over the weekend. Winds of 40 to 60 mph will roar over the ocean raising 15- to 30-foot seas.

As the storm expands southward and eastward, it will spread heavy rain, flooding, travel delays, high winds, pounding surf and rough seas first to British Columbia, then to Washington and Oregon and finally to northernmost California.

The worst conditions are likely to stay north of California, and will instead target areas farther north on Saturday with another heavy dose later Sunday into Sunday night. The pulse of rain Sunday night will be associated with some of the leftover moisture from the former Western Pacific Typhoon Pabuk that brushed near Japan this past week.

@SaleskyKATU tweeted: "Everything points to one of the strongest fall storms in recent memory."

More Relevant Tweets and Social Media Reaction

Rain, Flooding

Enough rain will fall to cause urban flooding and small stream flooding, rockslides and rises on the major rivers. Flooding along the short-run rivers off the Olympics and Cascades is possible later this weekend.

Rounds of windswept rain, urban flooding and poor visibility will lead to travel delays along the I-5 corridor and potentially at Seattle-Tacoma International Airport and others.

The heaviest rain, on the order of 4 to 8 inches (up to 200 mm) will fall on the southwest-facing slopes of the Olympics and Cascades in Washington and the Vancouver Island Ranges Coast Mountains in British Columbia.

Elsewhere, from western Oregon through western British Columbia, a general 2 to 4 inches of rain is forecast. Much less rain will fall over central and eastern Oregon, Washington and British Columbia, but some rain will fall on these areas. Enough rain could fall to end the risk of wildfires once and for all this season.

Rounds of heavy rain and gusty winds may be a factor for college football games in Seattle, Eugene and Corvallis, Ore., and other locations in the region. The Huskies, Ducks, Beavers and Cougars are all at home Saturday.

RELATED:
Local Seattle Area Forecast
Local Eugene, Ore. Area Forecast
Interactive Northwest Weather Radar

Wind

South-to-southwest winds can be strong enough to down some trees, cause minor property damage and lead to power outages.

Wind gusts along the northwestern part of Vancouver Island and parts of the Washington and British Columbia coasts can reach between 50 and 60 mph. Gusts can be locally higher on the ridges.

Because of the wind direction from the south and southwest, this will not be the worst-case scenario for Seattle, Tacoma and Olympia, Wash., and Portland, Ore.

Snow

Unlike many storms in the winter, snow levels with this storm will remain rather high ranging from 7,000 to 8,500 feet.

According to Meteorologist Brian Thompson, "Accumulating snow will generally remain above the passes, including Snoqualmie and I-90."

Snow levels will drop during the latter stages of the storm, Sunday night and Monday, when wet snow can mix in over the higher passes. However, hikers should avoid the peaks in the Cascades throughout the storm, where blizzard conditions are likely.

Seas

Small craft should remain in port or within protective areas of the bays and straits of Georgia and Juan de Fuca.

While seas will be very rough offshore, the south-to-southwest wind driving the waves will not bring the worst-case scenario to most coastal areas in terms of pounding surf and coastal erosion.

In some cases, the wind-wave action will be parallel to the coast. However, the worst effects are likely to be along the upper half of Vancouver Island that is exposed to south to southwest winds.

Record Wet September Possible

Enough rain could fall at Seattle-Tacoma International Airport for this September to rank in the top-five wettest on record. According to the National Weather Service, the wettest September on record at the airport was in 1978, when 5.95 inches fell. As of Thursday, Sept, 26, 2013, 3.03 inches of rain have fallen at the site. This September could be the new record-holder.

Similarly, Olympia Airport, Wash., could achieve a top five or record rainfall for September. In 1978, the month brought a record 7.59 inches. The fifth-wettest September was in 1977, when 4.58 inches fell. As of Thursday, 3.92 inches of rain have fallen at the site.
  woensdag 2 oktober 2013 @ 10:27:15 #7
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_131771265
quote:
2s.gif Op maandag 26 augustus 2013 07:23 schreef aloa het volgende:

[..]

Nederland ligt op dezelfde hoogte als Canada zelfs. Het hoort hier meer dan 30 graden te vriezen ~:)
Golfstroom etc.
Ter hoogte van Saskatoon. Nu ligt dat verder landinwaards maar in theorie..

quote:
The lowest temperature ever recorded in Saskatoon was −50 °C (−58 °F) in 1893. The lowest wind chill ever recorded was −60.9.[28] The highest temperature ever recorded in Saskatoon was 40.6 °C (105.1 °F) on 5 June 1988.[28] In the very end of July and beginning of August the daytime temperature peaks at 25.6C (78.1F) at the airport.[29]
:D
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
  woensdag 2 oktober 2013 @ 10:30:34 #8
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_131771347




Gewoon lokaal dus even tot mogelijk een halve meter sneeuw begin oktober.. Wat dat betreft is Noord-Amerika echt uniek :)
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_131774539
quote:
0s.gif Op woensdag 2 oktober 2013 10:30 schreef Dven het volgende:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Gewoon lokaal dus even tot mogelijk een halve meter sneeuw begin oktober.. Wat dat betreft is Noord-Amerika echt uniek :)
En vanuit de golf komt er warme lucht richting het noorden, wat tornado's kan opleveren. Donderdag en vrijdag slight risk.

WKN / Weeralarm VS #22 Tornado's: R.I.P. Team Twistex

[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 02-10-2013 12:48:26 ]
pi_131792657
Gasten hebben ook altijd al het geluk van de wereld...
  donderdag 3 oktober 2013 @ 10:18:01 #11
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_131803000


Dit seizoen is natuurlijk ook weer begonnen :) Jammer genoeg kom ik deze winter waarschijnlijk niet in Lapland..
"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_131862438
quote:
The calendar has flipped to October, and while it is only Fall, it is not too soon to be talking about snow.

Winter Storm Atlas is taking aim at cities like Casper and Cheyenne, Wyo., as well as Rapid City, S.D. Here are photos that capture the power of the first winter storm of the 2013-2014 season.




















[ Bericht 9% gewijzigd door #ANONIEM op 04-10-2013 23:42:10 ]
pi_131878456
A blizzard and a severe weather outbreak in the Midwest
A storm far more intense and dangerous than Tropical Storm Karen is Winter Storm Atlas, which continues to pound the Midwest with a variety of extreme weather today. Blizzard conditions enveloped much of Wyoming and South Dakota on Friday, with an astonishing 48" (4 feet!) of snow falling in Deadwood, South Dakota. Check out this amazing photo of the snow there. The 43.5" of snow that fell in Lead, South Dakota was that city's fourth heaviest snowfall on record. In Rapid City, South Dakota, the airport recorded thundersnow and sustained winds of 44 mph, gusting to 55 mph at 4 pm Friday, before communication were lost. The snow tally so far in the city is 18.3", making it the sixth largest snowfall in recorded history. Casper, Wyoming received 16.2" of snow, their tenth greatest snow storm in recorded history. The storm brought a significant outbreak of severe thunderstorms with very large hail and eighteen preliminary reports of tornadoes, with the most damaging tornado hitting Wayne, Nebraska on Friday afternoon near 5:30 pm CDT, causing millions in damage, and injuring fifteen people. The severe weather threat is much less for Saturday and Sunday, with only a "slight" risk of severe weather being predicted by NOAA's Storm Prediction Center. Wunderground weather historian Christopher C. Burt has done some research to see the last time a blizzard, major severe weather outbreak, tropical storm, and extreme fire danger all threatened the U.S. at the same time, and has not been able to find such an event in past history, as detailed in his latest blog post.
Read more at http://www.wunderground.c(...)#QFybLkXPOLSizSDJ.99



http://www.wunderground.c(...)t.html?entrynum=2544
pi_131890722
Uitzonderlijke sneeuwstorm in VS

De Amerikaanse staten Wyoming en South Dakota zijn getroffen door een hevige sneeuwstorm. Dat is hoogst uitzonderlijk in oktober.

Er viel ongeveer een meter sneeuw. In andere regio's regende het hevig of viel er hagel ter grootte van een golfbal. Zo'n 600 kilometer van de belangrijkste snelweg Interstate 90 moest worden afgesloten.

http://www.hln.be/hln/nl/(...)euwstorm-in-VS.dhtml
  zaterdag 12 oktober 2013 @ 07:46:45 #15
308499 Dven
Den Bolle Gaar
pi_132093198
De winterverwachting van Accuweather

"For the man sound of body and serene of mind, there is no such thing as bad weather; Every day has its beauty. And storms which whip the blood, do make it pulse more vigorously."
pi_133184204
De eerste sneeuw in New York en Philadelphia. Er wordt wel gewaarschuwd voor de windchill.

quote:
Arctic Air to Bring the First Snowflakes to Philly, NYC

With the start of astronomical winter still a little over a month away, it will feel a lot more like December than November across a large part of the Northeast into midweek.

A bitter cold air mass that has been building across Canada has become dislodged from the Arctic, and the bulk of this air will sweep across the northeastern United States starting on Tuesday.

The coldest temperatures will be on Tuesday and Wednesday as the winterlike chill spills into the Northeast behind an arctic cold front.

High temperatures from Washington, D.C., northward to Philadelphia, New York City and Boston will fail to get out of the 40s, and areas farther inland will not even make it out of the 30s. On Tuesday night, the first below-freezing temperatures are likely from Washington, D.C., to New York City.

In addition to the cold temperatures, New York City and Philadelphia can see their first snowflakes of the season on Tuesday.

Gusty northwest winds will accompany this cold air mass and make it feel even colder, especially on Tuesday. AccuWeather RealFeel® temperatures will not get above 30 degrees from the Appalachians to northern New England.


pi_133638139
Winterstorm eist dertien slachtoffers in de VS

Minstens dertien mensen uit vijf staten in het zuidwesten van de Verenigde Staten zijn om het leven gekomen bij een winterstorm. Dat melden de Amerikaanse media gisteren.

De sneeuwval en winterse neerslag zouden ook blijven aanhouden. De komende dagen zou de storm immers naar het oosten trekken. En dat zou voor vele Amerikanen gevolgen kunnen hebben nu donderdag Thanksgiving gevierd wordt, de belangrijkste feestdag in de VS.

Tientallen miljoenen Amerikanen zijn dan onderweg met de wagen of het vliegtuig. Velen maken vrijdag de brug en genieten van een verlengd weekend. Volgens een Amerikaanse mobiliteitsclub zijn meer dan 43 miljoen mensen op de baan met het verlengde weekend.

De winterse toestanden alsook overstromingen treffen momenteel Oklahoma, Texas, Californië, New Mexico en Arizona.

http://www.hln.be/hln/nl/(...)ffers-in-de-VS.dhtml
pi_133638205
quote:
Winter Storm Boreas a heavy rain event for the coast
A powerful and very wet winter storm will slog across the Southeast U.S. Monday and Tuesday and up the Mid-Atlantic coast on Wednesday. The models have come into fair agreement that the storm, dubbed "Boreas", will be a heavy rain event for coastal New England and the Mid-Atlantic, with snow falling inland at higher elevations. The greatest snows of 6+ inches will likely fall on Tuesday through Wednesday in Southwest New York and Northwest Pennsylvania. Pittsburgh and Buffalo are under Winter Storm Watches, and could see 3 - 5" of snow, snarling travel on the busiest travel day of the year.
Jeff Masters
pi_134240778
Gravenhurst (Canada)

pi_134341998
quote:
Sneeuwstorm treft grote delen van de VS: van de Midwest tot in New Engeland voel regionaal meer dan 40 centimeter sneeuw. In Canada kouder dan in Siberië! In Europa koud op IJsland.

Tijdens het afgelopen weekeinde hebben grote delen van de Verenigde Staten te maken gehad met een sneeuwstorm. De sneeuwstorm deed zich gelden van Missouri tot in Maine ofwel van de Midwest tot in New Engeland. Plaatselijk is tot meer dan 40 centimeter sneeuw gevallen. Zo kreeg Biddeford in Maine 42 en Woodford in Vermont 43 centimeter sneeuw te verstouwen. De sneeuwstorm ontregelde op veel snelwegen (interstates) het verkeer en het vliegverkeer op onder meer JFK International Airport in New York kreeg te maken met vertragingen tot meer dan 2.5 uur.
Verder wederom zeer lage temperaturen in vooral het noorden van de staat Minnesota. Nabij de Canadese grens ging International Falls zondag onderuit naar -35,6º. In delen van Canada (onder meer in Manitoba, Ontario en Quebec) is de kou extreem. Lac Benoit in het noorden van Quebec rapporteerde in de nacht van vrijdag op zaterdag -44,0º; vanochtend meldde Britt in Ontario -43,4º. Zulke lage minima worden dezer dagen zelfs in Siberië niet gemeten! In de nacht van zondag op maandag was het achter de Oeral nergens kouder dan -40,1º in Verchojansk.
http://janvissersweer.nl/

[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 16-12-2013 20:40:45 ]
  dinsdag 17 december 2013 @ 03:06:21 #24
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_134354277
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 december 2013 21:13 schreef aloa het volgende:
Gravenhurst (Canada)

[ afbeelding ]
Zo ziet de tafel in m'n achtertuin or ook ongeveer uit. :Y)
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
pi_134525310
Beetje ijzel in de VS. ~:)





[ Bericht 20% gewijzigd door #ANONIEM op 21-12-2013 15:38:03 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')