abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_129866927


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #15
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #16

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

Isegrim:


Gripper:


Terpentin07:


mime_negert:


cous2:


MaximusTG:


Bobbee

Volkoren deeg:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Nieuwe versie oven DLD9070:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

Oud model bestron oven DLD9016:
[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ] [ link | afbeelding ]

[ link | afbeelding ]


Aal321
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Yvess

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]
Ben niet zo'n held in topics openen, mocht het anders moeten...

[ Bericht 3% gewijzigd door Goudvis87 op 09-08-2013 15:27:58 ]
pi_129867024
En toen sloot ik het vorige topic met:

quote:
5s.gif Op vrijdag 9 augustus 2013 15:20 schreef Goudvis87 het volgende:
Vraag! Ik ga vanavond pizzadeeg maken voor 10 personen, normaal gebruik ik voor 2 personen:

350 gr bloem
215 gr water
1 tl zout
1 tl suiker
7 gr gist
olijfolie

Kan ik nu gewoon alles x 5 doen?
pi_129867144
Theoretisch kun je alles x 5 doen. Maar ik zou het deeg in 2 of drie gelijke porties maken. 1750gr bloem ineens is lastig te verwerken.
  vrijdag 9 augustus 2013 @ 15:29:42 #4
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_129867204
Ik ben tegenwoordig gewoon bijna in staat te gooien met mijn bodems. *O*

Favoriet van dit moment: tomatensaus, kaas, pesto. Met de pesto van Marqt.

Gister had ik echt De Perfecte Korst, maar geen foto gemaakt. :'(
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_129867397
quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2013 15:27 schreef emil23 het volgende:
Theoretisch kun je alles x 5 doen. Maar ik zou het deeg in 2 of drie gelijke porties maken. 1750gr bloem ineens is lastig te verwerken.
Gaat me voornamelijk om de gist..
Daar heb je wel een punt ja, in 2 delen lijkt me ook beter.

quote:
0s.gif Op vrijdag 9 augustus 2013 15:29 schreef Isegrim het volgende:

Gister had ik echt De Perfecte Korst, maar geen foto gemaakt. :'(
Damnit, zul je altijd zien!
pi_129939467
De pizza van gisteren



Het is nog wel behelpen met een combi oven
Ik mis mijn oude oven + pizzasteen wel
pi_130002136
hoi!
Ook ik heb na urenlang dit forum lezen eindelijk mijn eigen pizza's maar eens gemaakt!
heeell erg leuk!
Ik heb een klein oventje die niet zo warm wordt, dus een ferrari pizza oven gevraagd en gekregen voor mijn verjaardag. :) Nu veel aan het experimenteren.(met het deeg recept van Maximus)
Dit zijn mijn eerste paar pizza's




Ik ben er al heel blij mee maar de korst blijft nog een beetje bleekjes.
Soms doe ik de pizza er iets langer in en dan wordt de korst een beetje donkerder maar dan is de bodem een beetje te hard aan het worden.

Ik heb de laatste keer al geprobeerd wat suiker/honing toe te voegen want ik las ergens dat dat mee kon helpen aan de bruining, maar had volgens mij niet super veel effect.
Zit nu te denken om misschien een wat kleinere pizza te maken zodat de korst direct onder het spiraal zit. Verder zou ik het niet weten.
Iemand nog tips wat de beste manier is om de ferrari optimaal te gebruiken? Of überhaupt een bruinere korst te krijgen zonder een te harde bodem te krijgen.
bedankt!
pi_130029585
Wauw! Je pizza's zien er al goed uit! Op welke stand zet je m? Ik zet de oven een stuk heter dan de eigenaresse van de winkel aanraadde. Op 3,5 ofzo, en dan worden ze nog het lekkerst als tie al 3 kwartier aan staat. (Gelukkig houden we pizzafeestjes)

Ik doe soms een half ei door het deeg (350 Gr. Bloem). Wel wat minder water gebruiken omdat het anders te nat wordt. Dan wordt de korst perfect donkerder :)
Wat een fijne oven hè, ik ben er ook super blij mee!
pi_130029608
Dubbel
pi_130104301
Ben de oven aan het voorverwarmen, straks pizza *O* .

Meneer Foodlover is naar de tennis dus het wordt een pizza met tomaten, mozzarella, emmentaler en gorgonzola, een beetje ui en natuurlijk basilicum.
pi_130108624
Waarom hebben sommige mensen zoveel moeite met pizza's rond krijgen? Ik maak ze tegenwoordig zelfs in hartjesvorm voor m'n vriend :P
pi_130148910
quote:
0s.gif Op donderdag 15 augustus 2013 21:00 schreef emmyemmy het volgende:
Waarom hebben sommige mensen zoveel moeite met pizza's rond krijgen? Ik maak ze tegenwoordig zelfs in hartjesvorm voor m'n vriend :P
Ik krijg 'm met de beste wil van de wereld (en mijn beperkte geduld) nooit rond.
Gelukkig smaakt de 'rustic look' ook prima, maar tips zijn altijd welkom natuurlijk.
"Gli farò un'offerta che non potrà rifiutare." - Don Vito Corleone
pi_130149558
Diepvriespizza strak rond krijg ik ze ook niet, maar zo zou ik ze ook niet willen.
pi_130149943
Oh, met ze rond krijgen heb ik ook geen enkele moeite :@
Ja doei.
  zondag 18 augustus 2013 @ 17:24:21 #15
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_130204050
vandaag een poging gedaan om een pizza te bakken, dit is het resultaat:

Voor:


Na:
pi_130204117
Vanavond weer *O*
pi_130230626
quote:
0s.gif Op zondag 18 augustus 2013 17:24 schreef PureEvil het volgende:
vandaag een poging gedaan om een pizza te bakken, dit is het resultaat:

Voor:
[ afbeelding ]

Na:
[ afbeelding ]
Lust je geen kaas?
  maandag 19 augustus 2013 @ 11:47:34 #18
159615 PureEvil
Everybody Lies.
pi_130230739
quote:
14s.gif Op maandag 19 augustus 2013 11:44 schreef Myraela het volgende:

[..]

Lust je geen kaas?
jawel, maar die had ik niet zoveel in huis, en zoonlief heeft die onderop gegooit (over de saus...)
pi_130230859
quote:
0s.gif Op maandag 19 augustus 2013 11:47 schreef PureEvil het volgende:

[..]

jawel, maar die had ik niet zoveel in huis, en zoonlief heeft die onderop gegooit (over de saus...)
Oh, haha! Jammer, ik vind dat dat het altijd wel afmaakt die kaas bovenop. O+ Maar samen pizza maken is natuurlijk veel belangrijker. O+

Is dat een volkoren bodem trouwens? Hij lijkt al best donker voor het bakken.
  † In Memoriam † maandag 19 augustus 2013 @ 19:03:54 #20
91830 MaximusTG
pi_130245930
Ook weer eens een pizzaatje gebakken;



zuurdesem, tomatensaus, chorizo, champignons, rode ui, groene paprika, en mozzarella.
pi_130272335
Is dit interessant?
Staat niks van specs bij, steen zelf lijkt al niet heel dik te zijn.

http://www.vanvoordeel.nl(...)=1804867042806264832
Ik delf het onderspit. Ik dolf het onderspit. Ik heb het onderspit gedolven. Ik heb Dolf ondergespoten.
Citaat Rik De Leeuw over wissel Robben "Ik zie toch TWEE benen!!!"
10C9H8O4
  † In Memoriam † dinsdag 20 augustus 2013 @ 13:45:52 #22
91830 MaximusTG
pi_130272543
Nah, dat soort stenen zijn onder een heleboel namen verkrijgbaar. Van dr. oetker, weber, jamie oliver. Rond de 15 euro. Dus de aanbieding is sowieso niet geweldig.
Verder zijn het rotstenen. Te dun. Te klein.
pi_130274172
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 13:45 schreef MaximusTG het volgende:
Nah, dat soort stenen zijn onder een heleboel namen verkrijgbaar. Van dr. oetker, weber, jamie oliver. Rond de 15 euro. Dus de aanbieding is sowieso niet geweldig.
Verder zijn het rotstenen. Te dun. Te klein.
Beste blijft toch inderdaad zo'n dikke chamotte tegel. Hoe dikker hoe beter geldt hier.

No-name, dus je betaalt ook niet voor "by Herman den blijker" of "jamie's cookwear"
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  woensdag 21 augustus 2013 @ 13:40:59 #24
52575 Schranseman
Heeft altijd honger
pi_130310979
Heb zelf een weber en cadac steentje. Werkt prima op de BBQ. Je moet hem wel flink heet stoken. Na 2 pizza´s weer even de steen van de BBQ om af te laten koelen. Anders krijg je zwarte bodems.

Via het BBQforum de Dutch Pizza ring gekocht. Dit is een vrij geniaal apparaat bovenop je Weber. Zorgt voor mooie pizza´s en makkelijk toegankelijk.
Schranseman heeft honger en vertelt erover op http://www.brambbq.nl
pi_130312535
Ik maak al een tijdje pizza's met recept 1 uit de TS, maar merk toch dat het wat deeg wel erg nat is. Overigens weeg i.p.v. meet ik het water (ik ga uit van 1 l. = 1 kg). Doordat het deeg vrij nat is moet ik bij het vormen altijd vrij veel bloem gebruiken wat ook aan de onderkant van de pizza blijft zitten. Niet echt heel lekker. Omdat ik 1 pizza per keer maak, deel ik de ingrediënten uit recept 1 van de TS door twee. Iemand ervaring met gebruik van minder water?

Ik maak m'n deeg altijd een dag van te voren en laat het rijzen in de koelkast in een metalen kom met theedoek.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')