abonnement Unibet Coolblue
pi_128788103
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 09:06 schreef MaximusTG het volgende:
Hmm, hoe bedoel je monsterhompen? Ze blijven niet mooi rond van boven en scheuren open? Zoiets?
Of ze scheuren open op een plek waar er een vouw zit in het deeg?
Je moet ze echt goed strak opbollen, waarbij je 1 punt onderop krijgt waar al het deeg naar toe wordt getrokken als het ware. Dan zorgen dat ze niet uitdrogen tijdens het rijzen. En stoom in de oven!

Nog foto's van gemaakt?

@Hobbyist91; weet niet wat je met je foto's gedaan hebt, maar volgens mij waren ze eerst groter?
Vind em persoonlijk wel erg compact hoor.. Denk niet dat je al een actief genoege cultuur hebt. En was ie wel echt gaar dan, omdat nog zo vochtig was?
Waarom heb je trouwens zout over je overgebleven 'desem' gestrooid? Ik zou dat wat je over hebt nu een paar dagen elke dag verversen, waarbij je steeds de helft weg gooit (anders wordt het teveel). Bij iedere verversing verdubbel je de totale hoeveelheid.
Als het dan na een paar dagen goed snel rijst zou ik er nog eens een brood mee proberen te bakken.
Ik bol ze heel strak op, maar tijdens de rijs zakken ze uit en worden het grote vormeloze dingen. Wellicht dat ik ze te groot maak. Nou was het boterdeeg van gisteren ook nog eens heel zacht waardoor ze nog meer uitzakten. Vanwege mijn kleine oventje had ik vijf bollen in een springvorm gedaan. Had wel verwacht dat ze tegenelkaar aankwamen (was ook beetje de bedoeling) maar nu werd het een enorm rond brood. Er was geeneens sprake meer van bolletjes :D Geen foto. Ik heb er een aantal in de vriezer gegooid.
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 10:22:41 #27
91830 MaximusTG
pi_128788256
Ah, op die manier! Misschien dan teveel vocht in de bolletjes? Welk recept heb je gebruikt?
pi_128788604
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:22 schreef MaximusTG het volgende:
Ah, op die manier! Misschien dan teveel vocht in de bolletjes? Welk recept heb je gebruikt?
Levine. Hoewel ik beter mijn bakboek erbij had kunnen pakken waar zij zich op beseert. Dat deed ik pas tegen het einde, maar daar stonden toch wat interessante opmerkingen in die er wellicht voor hadden gezorgd dat mijn Tijgereffect wel was gelukt.
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 10:44:14 #29
91830 MaximusTG
pi_128788877
Lijkt me ook leuk om een keer te bakken. Wel slim idee, een springvorm, dan kan je het iig afdekken zonder dat je folie of doek tegen het tijgerpapje aankomt - dat leek mij iig meteen een probleem. Misschien sowieso wel handig om eens een constructie te bedenken van het een of ander waarmee je folie of liever eigenlijk een doek/doeken als het ware zwevend boven de broodjes kan hangen. Meestal smeer ik het folie (meerdere stroken aan elkaar) in met wat zonnebloemolie, maar heb toch altijd het idee dat het de broodjes wat tegenhoudt. Theedoek over mn rijsmandjes werkt altijd prima, en dan een lichte spray water erover (over de doek dan).
pi_128789053
Als ik brood laat rijzen in een vorm doe ik er meestal een regenkapje of badmuts overheen. Die kan ik dan opbollen zodat het volledig afdekt zonder dat het brood geraakt wordt. Ik zag Paul Hollywood geloof ik ooit eens met bekers en plastic in de week. Dat moet ik even nazoeken in een van zijn eerste afleveringen (heb ze bewaard O+ )
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 10:52:16 #31
91830 MaximusTG
pi_128789079
Das idd wel een optie, wat glazen bekers omgekeerd tussen de broodjes, en dan daaroverheen de doeken draperen!

edit: nu heb ik echt zo'n beeld van een springvorm met een vrolijk gekleurde badmuts op :D
pi_128789120
Overigens staat er in het bakboek dat je ze onbedekt moet laten rijzen nadat je het papje hebt aangebracht. Dan droogt het korstje denk ik wat meer uit en breekt het beter in de oven. Niet dat dat bij mij hielp :') Ik denk juist dat door de springvorm het niet goed gelukt is. Aan de zijkanten is er wel een tijgerpatroon, maar in het midden en bovenop niet. Het brood is niet bol geworden maar als een laag omhoog gekomen.
pi_128789192
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:52 schreef MaximusTG het volgende:
Das idd wel een optie, wat glazen bekers omgekeerd tussen de broodjes, en dan daaroverheen de doeken draperen!

edit: nu heb ik echt zo'n beeld van een springvorm met een vrolijk gekleurde badmuts op :D
Ik heb heel lang moeten zoeken voordat ik een transparante badmuts vond om dat dus te voorkomen. Gelukkig had ik er ooit een uit een hotelkamer gejat :D
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 11:39:26 #34
91830 MaximusTG
pi_128790493
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 10:54 schreef bloempje-moi het volgende:
Overigens staat er in het bakboek dat je ze onbedekt moet laten rijzen nadat je het papje hebt aangebracht. Dan droogt het korstje denk ik wat meer uit en breekt het beter in de oven. Niet dat dat bij mij hielp :') Ik denk juist dat door de springvorm het niet goed gelukt is. Aan de zijkanten is er wel een tijgerpatroon, maar in het midden en bovenop niet. Het brood is niet bol geworden maar als een laag omhoog gekomen.
Ja, dat zou ook nog kunnen ja, dat papje is natuurlijk ook heel nat, dus het onderliggende deeg blijft wel vochtig. Dat rijst dan in de oven en breekt de laag erboven.
pi_128791399
Ik wilde vergrootbare thumbnails uploaden, maar dat lukt niet via die imagehost. Idee welke imagehost ik het beste kan gebruiken?

Ja, hij is echt gaar. Het is nergens pap of kleverig, duurt alleen lang in het broodrooster :P.

In zo een recept dat ik had stond dat je zout erover kon doen voor de houdbaarheid.

Ik denk dat de compactheid puur door te kort rijzen komt en de nattigheid door een iets te hoge temperatuur. Maar uiteindelijk is het niet veel erger dan bijvoorbeeld een allinsonbrood, dus volgende keer iets lagere temperatuur bakken.
pi_128791764
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 12:04 schreef Hobbyist91 het volgende:
Ik wilde vergrootbare thumbnails uploaden, maar dat lukt niet via die imagehost. Idee welke imagehost ik het beste kan gebruiken?

Ja, hij is echt gaar. Het is nergens pap of kleverig, duurt alleen lang in het broodrooster :P.

In zo een recept dat ik had stond dat je zout erover kon doen voor de houdbaarheid.

Ik denk dat de compactheid puur door te kort rijzen komt en de nattigheid door een iets te hoge temperatuur. Maar uiteindelijk is het niet veel erger dan bijvoorbeeld een allinsonbrood, dus volgende keer iets lagere temperatuur bakken.
Via tinypic?
  † In Memoriam † woensdag 10 juli 2013 @ 12:32:01 #37
91830 MaximusTG
pi_128792336
Om een brood droger te maken kun je het ook nog bv 10 minuten in de uitgeschakelde oven laten staan, en daarna nog een paar minuutjes met de deur open.
Klikbare thumbnails maak je zo:

1[url=http://padnaarplaatje.nl/plaatjegroot.jpg][img]http://padnaarplaatje.nl/plaatjeklein.jpg[/img][/url]
pi_128812231
Vraagje; bij de aldi hebben sinds kort van die verpakkingen om brood mee te maken. Moet dat in een broodbakmachine of kan dat ook in een cake blik in de oven ? Ik heb echt geen verstand van brood bakken uberhaupt haha
  Moderator / Miss SHO woensdag 10 juli 2013 @ 21:21:17 #39
22592 crew  Ole
pi_128812313
staat op de verpakking. Normaal gesproken zijn die verpakkingen geschikt voor beiden
Op woensdag 19 januari 2011 22:10 schreef JaneDoe het volgende:
dit is SHO, where you're guilty until proven innocent
pi_128813304
Oké, dankjewel. Ik zal er eens naar kijken!
pi_128814084
Vandaag een levering gekregen van Bakkertje Thuis. Jum! Eindelijk greinsuiker om een suikerbrood te maken. Plus alles wat ik verder nog in die webwinkel tegenkwam. O+ Heerlijk dat soort cadeautjes!
pi_128825439
Maximus, ik ga vandaag weer een brood bakken aan de hand van je spreadsheet, alleen dan met Speltvolkoren en semolinameel (heb niets anders meer in huis). Nu net het voordeeg gemaakt maar het lijkt me zo dik. Geen papje maar echt een deeg. Klopt dat? Weet het niet meer van de vorige keer.
pi_128825494
quote:
0s.gif Op woensdag 10 juli 2013 21:55 schreef bloempje-moi het volgende:
Eindelijk greinsuiker om een suikerbrood te maken.
Tip: als je iemand kent die een KVK-nummer heeft, bij de Sligro hebben ze dat ook, maar dan voor de helft van de prijs.

Enneh, wat heb je er verder nog besteld aan spullen? :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_128825596
Helaas ken ik niemand met zo'n pasje. Maar hier was het ook niet duur. Heb er ook suikerchips bij besteld, iets grotere korrels nog. Verder:

Italiaans Landbrood 50% mix 1 Kg
4-Granenvlokken 500 gr
Zout bakkerskwaliteit + jodium 1 kg (ik vergat steeds zout in de supermarkt te kopen :') )
Moutpoeder 100 gr
Pompoenpitten 150 gr
Zonnebloempitten 200 gr
Tomaatjes gedroogd 75 gr
Greinsuiker P2 200 gr.
Suikerchips P4 200 gr.
Broodzakken papier 10 st
Broodzakken plastic 10 st
Ouwel rondjes 20 st.
Cocosmeel 125 gr.

Ik wilde nog wel veel meer meel kopen, maar ik moet eerst eens opmaken wat ik hier nog allemaal het staan. Iemand nog een tip voor maïsmeel? Ik heb eens maisbrood gemaakt maar dat was niet te eten.
  † In Memoriam † donderdag 11 juli 2013 @ 09:04:33 #45
91830 MaximusTG
pi_128825766
Ja, maisbrood, dat is een verhaal apart. Zoals wij het kennen is het gewoon een tarwebrood met een klein deel mais, wat voor een gele kleur zorgt.
Maar in Amerika (de werelddelen) kennen ze "cornbread" wat weer iets compleet anders is.
Dan heb je nog het zogenaamde "masa harina" wat ze voor tortilla's gebruiken. Is niet hetzelfde als gewoon maismeel..
Dus wat voor een brood heb je toen geprobeerd te maken?
pi_128825840
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 09:04 schreef MaximusTG het volgende:
Ja, maisbrood, dat is een verhaal apart. Zoals wij het kennen is het gewoon een tarwebrood met een klein deel mais, wat voor een gele kleur zorgt.
Maar in Amerika (de werelddelen) kennen ze "cornbread" wat weer iets compleet anders is.
Dan heb je nog het zogenaamde "masa harina" wat ze voor tortilla's gebruiken. Is niet hetzelfde als gewoon maismeel..
Dus wat voor een brood heb je toen geprobeerd te maken?
Ik heb toen zo'n Amerikaans brood proberen te maken, double cornbread volgens mij zelfs. Net een harde spons. Zo de prullenbak ingegaan.
pi_128829259
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 08:44 schreef bloempje-moi het volgende:
Maximus, ik ga vandaag weer een brood bakken aan de hand van je spreadsheet, alleen dan met Speltvolkoren en semolinameel (heb niets anders meer in huis). Nu net het voordeeg gemaakt maar het lijkt me zo dik. Geen papje maar echt een deeg. Klopt dat? Weet het niet meer van de vorige keer.
Speltmeel werkt als een soort spons op water ofzo, dat geeft een veel droger resultaat. Ik maak -procentueel- mn speltdeeg ook altijd natter, het voelt alleen veel droger :)
pi_128829276
quote:
2s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:37 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Speltmeel werkt als een soort spons op water ofzo, dat geeft een veel droger resultaat. Ik maak -procentueel- mn speltdeeg ook altijd natter, het voelt alleen veel droger :)
Zo'n vermoeden had ik al. Zou ik nu nog wat water bij moeten voegen aan mijn voordeeg?
pi_128829302
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 08:54 schreef bloempje-moi het volgende:
Helaas ken ik niemand met zo'n pasje. Maar hier was het ook niet duur. Heb er ook suikerchips bij besteld, iets grotere korrels nog. Verder:

Mocht je in de buurt van Rotterdam wonen, in ruil voor vervoer vanaf Sligro naar mijn huis (+/- 4km) voor mij en de door mij gekochte spullen mag je best mijn Sligropas bij de kassa lenen hoor O-)

Grote zakken meel zijn zo lastig op de scooter.
pi_128829336
quote:
0s.gif Op donderdag 11 juli 2013 11:37 schreef bloempje-moi het volgende:

[..]

Zo'n vermoeden had ik al. Zou ik nu nog wat water bij moeten voegen aan mijn voordeeg?
Voor het voordeeg maakt het niet veel uit, voor je werkelijke deeg zou ik het toch echt tegen de 70% aan laten lopen ja.

Voordeel: Mooi schoon aanrecht bij het kneden. Het deeg absorbeert alles.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')