Ai, wat is er mis gegaan?quote:Op zondag 1 september 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Oh, mijn Norwich op de bakplaat gestort en het zakte meteen helemaal uit
Het deeg is zo slap dat het direct uitzakte. Het kwam wel weer wat omhoog in de oven maar de broden zijn wat plat. Wel een heel licht brood, weegt bijna niets! En erg lekker Ik had wat meer rogge dus ze zijn wat donkerder en heel neutraal en vol van smaak. Zeker voor herhaling vatbaar.quote:
Hmm, mijn deeg was wel flink stevig... maar heeft dan ook overnacht in de koelkast gestaan. Wel goed gekneed na de autolyse? Daar merkte ik dat het wel even tijd nodig had om echt stevig te worden.quote:Op zondag 1 september 2013 18:37 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Het deeg is zo slap dat het direct uitzakte. Het kwam wel weer wat omhoog in de oven maar de broden zijn wat plat. Wel een heel licht brood, weegt bijna niets! En erg lekker Ik had wat meer rogge dus ze zijn wat donkerder en heel neutraal en vol van smaak. Zeker voor herhaling vatbaar.
Hmm, dan was het misschien inderdaad niet goed gekneed - maar ik zag ergens dat je meer rogge hebt toegevoegd. Dat kan er ook mee te maken hebben gehad.quote:Op zondag 1 september 2013 15:58 schreef bloempje-moi het volgende:
Oh, mijn Norwich op de bakplaat gestort en het zakte meteen helemaal uit
Werken in cups is veel te onnauwkeurig.quote:Op zondag 1 september 2013 16:20 schreef Knutsenaar het volgende:
Ik ben een stevige brood eter maar ik hield er niet van om iedere keer boodschappen te moeten doen omdat het brood weer eens op is.
Toen ik "Niet kneden brood" tegen kwam was ik superblij, nu kon ik makkelijk thuis brood bakken en voor hetzelfde geld had ik meteen brood met biologische ingrediënten.
Al snel kwam ik een methode tegen waarbij het deeg maar zes uur hoeft te rijzen met goed resultaat.
Maar ik bleef toch op zoek naar een nog snellere methode.
Eerst nog eens de methode geprobeerd waarbij je altijd een deeg in de koelkast hebt en het zo af kan bakken maar daar kreeg ik niet zulke lekkere broden van.
Totdat ik van de week een recept tegen kwam waarbij ze het deeg lieten rijzen in de magnetron.
Bij dat recept gebruikte ze nogal veel gist en werd mijn brood superhoog maar wel een beetje droog.
Vandaag heb ik mijn eigen recept gebruikt maar het niet zes uur laten rijzen maar twee keer 25 seconden in de magnetron gedaan met dit als resultaat.
Ik vind het een prima brood en ben erg blij dat ik nu binnen twee uur een vers gebakken brood heb waar ik maar erg weinig werk aan heb, gemak dient de mens.
Het recept voor een half broodje:
3 Cups bloem, volkorenmeel of maismeel of een mix daarvan, bij dit brood gebruikte ik 1 cup volkoren en 2 cups bloem
1,5 Cups water
1,5 Teaspoon instant gist
1,5 Teaspoon zout
Je kan er dan ook nog van alles aan toevoegen, ik had er wat zonnebloempitjes en haverzemelen ingedaan.
Het werken met cups en teaspoons vind ik trouwens erg prettig, het is heel simpel te onthouden en je hoeft niks af te wegen op een weegschaal, scheelt ook weer tijd.
Neem een plastic bak die in de magnetron kan, een ronde bak mengt het makkelijkste.
Ik gebruik zo'n soort pannelikker van siliconen, daarmee schraap je alles makkelijk bij elkaar.
Mik eerst de droge stoffen bij elkaar en meng dat met een spatel.
Doe het water er bij en mix, er ontstaat een nogal nat deeg die te plakkerig is om met de hand te kneden.
Dek het af met huishoudfolie.
Zet het 25 seconden in de magnetron op 750 watt.
Vijf minuten laten rusten, in de magnetron laten staan dus.
Nog eens 25 seconden op 750 watt.
Een kwartiertje of zo wachten.
Uit de bak schrapen en in een bakblik voor een half brood doen.
Zet er nog een bakblik omgekeerd bovenop, je creëert dan als het ware een oventje in een oven, dit is een alternatief voor een braadpan waar ze het meestal in bakken, ik heb liever een gewone broodvorm ipv een rond brood.
Zet het in het midden van de oven.
Zet de oven op 250 graden en de wekker op een uur, je hoeft dus niet voor te verwarmen.
Na een uur haal je hem uit de oven en af laten koelen.
Als het goed is zie je hier een foto (gelinkt van google drive, als je het niet ziet zeg het dan even).
[ afbeelding ]
Maar is onnauwkeurig, want als je klonten hebt, als je meel luchtiger is of juist compacter klopt het niet meer. Brood maken is scheikunde, het moet kloppen.quote:Op maandag 2 september 2013 21:32 schreef Isabeau het volgende:
Met cups weeg je niet, maar meet je af in ... juist cups
Z'n brood ziet er scheikundig dan ook vreselijk slecht uit.quote:Op maandag 2 september 2013 21:43 schreef djkoelkast het volgende:
Maar is onnauwkeurig, want als je klonten hebt, als je meel luchtiger is of juist compacter klopt het niet meer. Brood maken is scheikunde, het moet kloppen.
Brood ziet er goed uit, maar als je gewoon een zakje gist wil gebruiken dan klopt het recept niet meer, dus altijd gewoon grammen gebruiken, veel makkelijker en makkelijker te vergroten/verkleinen en voor iedereen te adapteren.quote:Op maandag 2 september 2013 21:47 schreef Isabeau het volgende:
[..]
Z'n brood ziet er scheikundig dan ook vreselijk slecht uit.
Dat was sarcasme, ik zie het probleem niet
Als je snel 1 brood zonder kneden wil maken dan is het toch het handigste om 1 zakje instantgist te gebruiken, is ook het snelste en je zit niet met een half zakje.quote:Op maandag 2 september 2013 21:50 schreef MaximusTG het volgende:
Wat, jij rekent alles om naar precies 1 zakje gist? Dat is ook wel apart hoor. Je moet juist omrekenen naar hoe groot je vorm is of hoe groot je rijsmandje is. Gist kan je prima met een teaspoon afmeten.
Sowieso zou je anders bij sommige recepten met een preferment eindigen met kilo's en kilo's aan brood.
Dit is dus wel even allemaal onzin wat jij roept. Zeg zulke dingen als je echt verstand heb van zaken wat er in een bakkerij afspeelt!quote:Op zaterdag 31 augustus 2013 11:02 schreef djkoelkast het volgende:
[..]
Misschien ben ik de enige hoor, maar ik vind het juist verschrikkelijk om naar te kijken. Niet alleen omdat het filmpje is uitgerekt, maar omdat het zo massaal is, waar is de aandacht voor het brood? Dat is er niet. Alleen maar fabriekszooi bah.
quote:Op maandag 2 september 2013 22:14 schreef Revje1 het volgende:
[..]
Dit is dus wel even allemaal onzin wat jij roept. Zeg zulke dingen als je echt verstand heb van zaken wat er in een bakkerij afspeelt!
En als je dit een fabriek noemt hoe noem jij dan de bedrijven waar geen enkele handeling meer komt van de mens maar alles van de machine?
En ja mijn beroep is broodbakker!
Jou uitlatingen waren anders wel triester hoor. Wel maar wat roepen maar nergens over nadenken. Heeft echt wel een reden waarom bakkers op deze manier werken.quote:
Dat er maar 1 in de stad is komt ook omdat de bakkers het niet makkelijk hebben. De bakkers met 1 winkel met de bakkerij erachter worden steeds minder. De consument krijgt ook aantrekkelijke prijzen in de supermarkt te zien waar bijv een tarwebrood 1.20 kost en bij de echte bakker 2.10. Elke bakker moet gewoon heel goed op die kwaliteit letten want je moet het prijsverschil kunnen proeven in smaak en versheid en houdbaarheid van je produkt. Om dan dus een voorbeeld te geven voor Koelkast. Je kan wel zulke grondstoffen gaan gebruiken en desem en allerlei dingen om een brood lekker te krijgen zoals jij en vele willeen. Maar aan veel mensen kan je niet uitleggen dat je dan zo'n brood voor 3.50 moet gaan verkopen. Grondstoffen zijn ook in de bakkerij gestegen en je heb ook met arbeidsuren te maken die moeten worden terug verdient. Met fijnere bloem en meel kan je sneller werken. Heb je sneller een deeg en naturlijk probeert de bakker het beste eruit te halen. Ook wij verkopen desembrood maar dat verkoopt lang niet zo goed als de rest.quote:Op maandag 2 september 2013 22:38 schreef douche-eendje het volgende:
En gelukkig is de eene bakker de andere niet... Er is hier in de stad voor zover ik tot nu toe 1 zaakje wat ik heb kunnen vinden dat echt lekker, goed brood verkoopt. De rest... nou ja, dat standaardwerk.
Maar ik blijf wel lekker zelf bakken. Leuk, lekker en goedkoper. Puh.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |