abonnement Unibet Coolblue
  maandag 15 juli 2013 @ 21:32:45 #76
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_128984208
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2013 21:27 schreef PluisigNijntje het volgende:
Oh en nu ik er toch ben, heb je misschien nog tips voor de couscous die ik erbij wil serveren?
Zal een Tunesische vriend zijn moeder eens vragen, maar dat gaat wel ff duren, ik maak zelf eigenlijk nooit goed couscous
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_128986756
Bedankt Piet. Hoeveel gram vlees denk je dat er op 1 stokje gaat? Ik wil niet teveel kopen namelijk.
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  maandag 15 juli 2013 @ 22:32:34 #78
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_128986990
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2013 22:28 schreef PluisigNijntje het volgende:
Bedankt Piet. Hoeveel gram vlees denk je dat er op 1 stokje gaat? Ik wil niet teveel kopen namelijk.
Pffff
Geen idee, daar denk ik niet over na. 250 gram PP doe ik ongeveer.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_128988169
Nou ja ik serveer er nog van alles bij dus ik wou twee niet al te grote stokjes pp doen. Maar misschien dat de slager nog tips heeft ;)
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  maandag 15 juli 2013 @ 23:00:34 #80
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_128988291
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2013 22:58 schreef PluisigNijntje het volgende:
Nou ja ik serveer er nog van alles bij dus ik wou twee niet al te grote stokjes pp doen. Maar misschien dat de slager nog tips heeft ;)
Ah, okay, ja wij zijn echte vleeseters,
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_128988399
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2013 21:27 schreef PluisigNijntje het volgende:
Oh en nu ik er toch ben, heb je misschien nog tips voor de couscous die ik erbij wil serveren?
Couscous wellen en zacht maken met boter en olijfolie.

Bosui, halve bos munt, grote bos koriander en grote bos peterselie hakken. Rijpe tomaten snijden, zouten en na tien minuten uitknijpen. Paprika's branden boven fornuis, in alufolie en dan ontvellen zonder(!) stromend water. Paar tenen rauwe knoflook persen. Halve tube harissa. (of minder, als te pittig)

Alles door elkaar, zout peper.

Goede couscous is fris en kruidig, daarom belangrijk dat je hem pas op het laatste moment maakt! Ik snij er vaak ook nog rode pepers door, maar ivm kinderen is dat misschien geen goed idee.
  † In Memoriam † maandag 15 juli 2013 @ 23:15:09 #82
91830 MaximusTG
pi_128989027
Ik pretendeer geen kenner te zijn, maar volgens mij sla je daar de plank volledig mis! Kijk eens de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over couscous. Daar laten ze juist zien dat het normaal gesproken juist langzaam gestoomd wordt boven bv stovend vlees, bouillon. De couscous die op het laatste moment geweld wordt is veel minder smaakvol (dat is schijnbaar een moderne methode, alleen mogelijk doordat de couscous al een bepaalde behandeling gehad heeft in de fabriek).
pi_128990257
Maximus TG, ik heb die aflevering ook gezien. Maar om mijn couscous nou driemaal een uur te gaan stomen.. dan neem ik liever de snelle versie die vast ook goed te doen is
Nomnomnomnomnomnomnomnomnomnom
  † In Memoriam † dinsdag 16 juli 2013 @ 00:06:25 #84
91830 MaximusTG
pi_128991139
True, begrijpelijk; hier beschrijft iemand het stomen in 2 x 20 minuten; http://www.brendakookt.nl/2013/06/12/tunesische-couscous/

Misschien een idee?
pi_128993150
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2013 23:15 schreef MaximusTG het volgende:
Ik pretendeer geen kenner te zijn, maar volgens mij sla je daar de plank volledig mis! Kijk eens de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over couscous. Daar laten ze juist zien dat het normaal gesproken juist langzaam gestoomd wordt boven bv stovend vlees, bouillon. De couscous die op het laatste moment geweld wordt is veel minder smaakvol (dat is schijnbaar een moderne methode, alleen mogelijk doordat de couscous al een bepaalde behandeling gehad heeft in de fabriek).
Je hebt helemaal gelijk, verkeerde woordkeuze. Ik bedoelde een goede couscoussalade, en hield tevens automatisch rekening met het feit dat niemand de moeite neemt om de couscous te stomen.

Traditioneel maak je een couscoussalade trouwens met koud water, kost wederom alleen veeel tijd. Het voorkomt trouwens wel dat de couscoussalade zompig wordt als hij te lang staat dus als je veel tegelijk moet doen kan het je juist tijd schelen.

Mijn laatste stellige slotzin geldt dus voor couscoussalade, wat ik aan zou raden bij een BBQ. Zoete stoofpotten e.d. zou ik natuurlijk met warme couscous eten.

[ Bericht 8% gewijzigd door Hagelkaas op 16-07-2013 01:27:27 ]
pi_128996054
quote:
0s.gif Op maandag 15 juli 2013 23:15 schreef MaximusTG het volgende:
Ik pretendeer geen kenner te zijn, maar volgens mij sla je daar de plank volledig mis! Kijk eens de uitzending van de Keuringsdienst van Waarde over couscous. Daar laten ze juist zien dat het normaal gesproken juist langzaam gestoomd wordt boven bv stovend vlees, bouillon. De couscous die op het laatste moment geweld wordt is veel minder smaakvol (dat is schijnbaar een moderne methode, alleen mogelijk doordat de couscous al een bepaalde behandeling gehad heeft in de fabriek).
Naar aanleiding van precies die aflevering heb ik onlangs een couscoussière aangeschaft! :) Ik hield altijd ook al van couscous in de snel-klaarvariant maar als je couscous lang laten stomen in zo'n pan is het wel echt bizar veel beter van structuur! Ook voor gebruik ine en koude salade trouwens.
En het is niet zo dat je er de hele tijd druk mee bezig moet zijn of zo, je kunt in die paar uur gewoon wat anders gaan doen. :) Echt eens het proberen waard als je, zoals ik, al jaren heel graag couscous eet op de makkelijke manier.
Let me see you stripped down to the bone
pi_128996082
Overigens, als je couscous bij kruidig lam wilt serveren is het erg lekker om er wat zoetigs in te stoppen. Dadels, abrikozen, grote rozijnen, dat werk. Sumak is ook heel lekker bij lam, en dus ook door couscous die je bij lam eet. O+
Let me see you stripped down to the bone
pi_128996094
Maar kan dat dan met de couscous die je gewoon in de supermarkt koopt?
pi_128996109
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 08:23 schreef Bleie het volgende:
Maar kan dat dan met de couscous die je gewoon in de supermarkt koopt?
Jazeker! Alleen staat de traditionele bereidingswijze gewoon niet op het pak vermeld. Is een beetje onnozel en ook wel grappig. Zie de KvW-aflevering
Let me see you stripped down to the bone
  † In Memoriam † dinsdag 16 juli 2013 @ 08:48:11 #90
91830 MaximusTG
pi_128996365
@Hagelkaas; duidelijk!

@minilot, haha, geweldig, leuk dat je zo'n ding hebt gekocht! Waar verkopen ze dat eigenlijk? En boven bouillon laten stomen neem ik aan?
Had ik het dan trouwens goed begrepen van die aflevering dat het eigenlijk nóg langer duurt als ze de couscous niet zo behandelen zoals ze doen voor hij het pak in gaat?
pi_128996472
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 08:48 schreef MaximusTG het volgende:
@minilot, haha, geweldig, leuk dat je zo'n ding hebt gekocht! Waar verkopen ze dat eigenlijk? En boven bouillon laten stomen neem ik aan?
Had ik het dan trouwens goed begrepen van die aflevering dat het eigenlijk nóg langer duurt als ze de couscous niet zo behandelen zoals ze doen voor hij het pak in gaat?
Klopt, couscous in een pak is al min of meer voorgestoomd, maar om het op traditionele wijze superlekker te krijgen moet het dus nog best een uur of twee (minimaal) verder gestoomd worden, met tussendoor luchtig wrijven/kloppen.

En ja, heb zo'n ding gekocht. Ik kreeg het niet uit mijn hoofd nadat ik die aflevering had gezien, ik voelde me zo'n ei met mijn koken-zoals-het-op-het-pakje-staat!
Ben ervoor naar de Bazaar in Beverwijk geweest omdat ik daar toch al eens naartoe wilde, maar anders had ik er gewoon eentje online gekocht. Had verder nog geen stoompan ofzo, dus ik kan er ook andere dingen in klaarmaken.

Boven bouillon kan natuurlijk, afhankelijk van het recept. Voor sommige toepassingen van couscous stoom je het gewoon boven water.
Let me see you stripped down to the bone
pi_129011538
Piet, hoe maak ik een lekkere haxe en kan deze ook goed op de BBQ?
  dinsdag 16 juli 2013 @ 17:20:25 #93
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129012390
Per Haxe een halve liter water, 75 gram pekelzout
Breng het water aan de kook, pekelzout erin oplossen en af laten koelen.
Haxe in een grote ziplock en het pekelwater erbij, lucht eruit duwen en 6-7 dagen in de koelkast pekelen.
Daarna 2 tot 2,5 uur bij 85 graden in het pekelwater garen.
Daarna kan je hem op de bbq leggen, indirekte hitte, houtmot erbij en deksel dicht, hij wordt nu gerookt en gegrilld, ca 30 minuten tot een uur.
Je kan hem voor het roken nog inwrijven met een rub, of honing, etc
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_129012953
:9
Gaat alleen voor dit weekend dus niet meer lukken ;)
  dinsdag 16 juli 2013 @ 19:03:01 #95
256666 leeell
I know you're lonely
pi_129015822
Piet heb jij een goed recept of goede premade (import)-rub voor bijvoorbeeld spareribs ?
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  dinsdag 16 juli 2013 @ 19:04:28 #96
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129015877
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 19:03 schreef leeell het volgende:
Piet heb jij een goed recept of goede premade (import)-rub voor bijvoorbeeld spareribs ?
Nee, ik marineer ze in citroensap, knoflook en ketjap, wat gember en foelie. Geen rub dus, maar een marinade.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 juli 2013 @ 19:07:56 #97
256666 leeell
I know you're lonely
pi_129015985
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 19:04 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Nee, ik marineer ze in citroensap, knoflook en ketjap, wat gember en foelie. Geen rub dus, maar een marinade.
hm oke, en dan gember en dan heel fijn of filteren ? of Djahe ?

heb hier assortiment aan pearl river soja (licht en donker) , of raad je toch zoete ketjap aan ?
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  dinsdag 16 juli 2013 @ 20:01:42 #98
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129017923
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 19:07 schreef leeell het volgende:

[..]

hm oke, en dan gember en dan heel fijn of filteren ? of Djahe ?

heb hier assortiment aan pearl river soja (licht en donker) , of raad je toch zoete ketjap aan ?
Zoete vind ik wel lekkerder, maar je kan ook de lichte soy gebruiken en wat bruine basterdsuiker als je het zoet wil hebben
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 16 juli 2013 @ 20:03:33 #99
256666 leeell
I know you're lonely
pi_129017981
quote:
1s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 20:01 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zoete vind ik wel lekkerder, maar je kan ook de lichte soy gebruiken en wat bruine basterdsuiker als je het zoet wil hebben
doe ik dat, heb geen ketjap maar wel bruine basterdsuiker, je hoort het nog wel , bedankt ! :)
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
  dinsdag 16 juli 2013 @ 20:41:32 #100
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_129019300
quote:
2s.gif Op dinsdag 16 juli 2013 20:03 schreef leeell het volgende:

[..]

doe ik dat, heb geen ketjap maar wel bruine basterdsuiker, je hoort het nog wel , bedankt ! :)
Ga je ze op de bbq klaarmaken? Dan met suikers indirecte hitte anders verkolen ze
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')