abonnement Unibet Coolblue
pi_133703197
27-11-2013

8de-eeuwse zilverschat tien jaar na vondst onthuld

Tien jaar nadat in een hoeve in Asse een schat aan zilveren munten uit de 18de eeuw gevonden werd, wordt de vondst aan het grote publiek getoond. Het gaat om één van de grootste zilverschatten uit die periode in België. De 611 Franse en Oostenrijkse munten zouden vandaag 40.000 à 75.000 euro waard zijn.

De schat werd in 2003 gevonden bij verbouwingswerken aan een oude hoeve in Asse. "Bij de afbraak van het woonhuis trof de eigenaar twee aardewerken recipiënten aan, die op een meter van elkaar onder de grond verstopt zaten", zegt Kristine Magerman van de Katholieke Universiteit Leuven en de archeologische vereniging Agilas vzw, die de schat heeft bestudeerd. "De man hield de vondst acht jaar lang geheim en pas in 2011 kreeg Agilas door een gelukkige samenloop van omstandigheden bericht van het bestaan van de schat. Eind 2011 kregen we ook de toestemming de schat te bestuderen."

Die bleek te bestaan bestaat uit 587 Franse munten van Lodewijk XIV, XV en XVI en de vroege Republiek en 24 Oostenrijkse munten van Maria-Theresia, haar echtgenoot Frans I, Jozef II en Frans II. "Wat de schat van grote wetenschappelijke waarde maakt, is dat er 13 munten tussen zaten met tot nog toe ongekende afwijkingen. Een aantal munten vertoonden ook opzettelijke beschadigingen. Zo zijn er ingekerfde krassen en kruisen ter hoogte van het hoofd van de koning en op de keerzijde zijn de kroon en het schild toegetakeld. Deze kerfsporen worden geïnterpreteerd als beschadigingen die aangebracht werden door de bevolking in hun afkeer tegenover het Franse gezag."

Oorspronkelijke eigenaar
De huidige waarde van de schat bepalen, is moeilijk, aldus Magermans collega Steven Saerens. "Omgezet in rekenmunt vertegenwoordigen de munten een waarde van ongeveer 1.616 gulden of 32.334 stuivers. Daarmee kon aan het einde van de 18de eeuw 491 are grond gekocht worden, kon een boswachter gedurende bijna 17 jaar betaald worden, kon een arbeider gedurende 4.600 dagen tewerkgesteld worden en kon een boer gedurende 2 jaar en 10 maanden zijn pacht aan de abdij van Affligem betalen. Vandaag zou de schat tussen de 40.000 en 75.000 euro waard zijn."

De vorsers slaagden erin de oorspronkelijke eigenaar van de zilverschat terug te vinden. "In 1778 was Jan Leenmans eigenaar van de boerderij maar op 23 mei 1785 werd het hof verkocht aan Boudewijn Velge en Marie Caroline 't Kint. Hun zoon Celestinus was eigenaar van het hof tot aan zijn dood in 1846. De schat behoorde dus toe aan Boudewijn Velge maar waarom hij ze begroef en waarom zijn vrouw en zoon ze nooit hebben opgegraven, blijft een raadsel."

Een deel van de munten zal tentoongesteld worden in het cultureel centrum van Asse. Die tentoonstelling wordt plechtig geopend op 21 december en is voor het publiek gratis toegankelijk op 22 en 23 december.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133717450
quote:
"Franse grens schrikt Westhoekers af"

do 28/11/2013 - 06:55 Belga

Hoewel de Westhoek geografisch en historisch nauw aanleunt bij Frans-Vlaanderen, ervaren de inwoners de grens als een sociale en culturele scheidingslijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Amsterdam, dat voorgesteld werd in Watou. Met het nieuwe netwerk "Charmante Dorpen" wil de provincie West-Vlaanderen daar verandering in brengen.
De Universiteit Amsterdam bevroeg de bewoners van 18 tot 45 jaar afkomstig uit Mesen, Heuvelland, Poperinge, Alveringem en de 19 deelgemeenten. 446 inwoners werkten mee aan het onderzoek.

De inwoners wonen graag in de Westhoek en zijn vaak betrokken bij de dorpsactiviteiten en het lokale verenigingsleven. Maar ze hebben ook opmerkingen over onder meer de bouwgrond, opleidingsmogelijkheden en werkgelegenheid.

Ook de grens met Frankrijk, "de schreve" in de volksmond, lijkt een zware barrière, terwijl de Westhoek historisch en geografisch gezien nauw verbonden is met het gebied aan de andere kant van de grens. De nationale staatsvorming heeft een sociale en culturele verharding teweeggebracht. Het overschrijden van de grens hangt nauw samen met het beheersen van de Franse taal en met de eigen woongeschiedenis. Voor hoger opgeleiden is de grens vager dan voor lager opgeleiden.

De universiteit raadt dan ook aan om te werken aan integratie. Met het project"Charmante Dorpen" wil de provincie West-Vlaanderen daar werk van maken. Vijftien dorpen zullen aangesloten worden bij het Franse netwerk "Village Patrimoine". Er komt een grensoverschrijdende brochure, en er zullen debatten georganiseerd worden met de bewoners.
http://www.deredactie.be/(...)FranseGrens_Westhoek
  Admin vrijdag 29 november 2013 @ 13:38:34 #128
2589 crew  yvonne
On(t)deugend
pi_133741259
Ghosts of War

( geen idee waar ik het kwijt moest)
http://www.flickr.com/photos/hab3045/sets/72157629743320219/
Yvonne riep ergens: Static is gewoon Static, je leeft met hem of niet.
Geen verborgen agenda's, trouw, grote muil, lief hartje, bang voor bloed, scheld FA's graag uit voor lul.


Op dinsdag 26 oktober 2021 16:46 schreef Elan het volgende:
Hier sta ik dan weer niet van te kijken Zelfs het virus is bang voor jou.
pi_133867649
quote:
0s.gif Op vrijdag 29 november 2013 13:38 schreef yvonne het volgende:
Ghosts of War

( geen idee waar ik het kwijt moest)
http://www.flickr.com/photos/hab3045/sets/72157629743320219/
^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_133867669
02-11-2013

Archeologen vinden schedels van geofferde vrouwen in China


© afp.

Archeologen hebben in China de schedels opgegraven van meer dan tachtig jonge vrouwen die ruim 4.000 jaar geleden wellicht ritueel zijn geofferd. Dat schrijft het Chinese persagentschap Xinhua (Nieuw China).


© afp.


© afp.


© afp.

De stoffelijke overschotten werden opgegraven in de ruïnes van de noordelijke stad Shimao, een belangrijke archeologische site uit het Neolithicum. Aangezien de rest van de skeletten niet werd teruggevonden, gaan de oudheidkundigen uit van een ritueel offer.

Doodgeslagen en verbrand
Vermoedelijk werden de vrouwen doodgeslagen en dan verbrand, stelt Sun Zhouyong van het archeologisch instituut van de provincie Sha'anxi. "De collectieve begrafenis is mogelijk verbonden met de stichtingsplechtigheid van de stad", aldus nog Sun.

De ruïnes van Shimao werden in 1976 ontdekt, maar pas onlangs kwamen oudheidkundigen tot de vaststelling dat de stad destijds veel groter was dan gedacht.

Mensenoffers
Dat in het oude China mensenoffers werden gebracht, is niet nieuw. De keizers van het Middenrijk lieten zich immers begraven met hun (121) maîtresses en dienaars.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134072982
08-12-2013

"Meer dan 2.500 jaar oud gestolen Egyptisch beeld in België teruggevonden"


Het teruggevonden beeld is op 28 januari 2011 gestolen uit dit museum op het Tahrirplein in Caïro tijdens de plunderingen. © ap.

Een Egyptisch beeld van meer dan 2.500 jaar oud dat tijdens de opstand van 2011 uit een museum in Caïro werd gestolen, is teruggevonden in België. Dat zegt de Egyptische minister van Antiquiteiten Mohammed Ibrahim. Het museum van Mallawi in Egypte kreeg daarnaast een beeld van de dochter van farao Achnaton opnieuw in het bezit. Dat museum was in augustus dit jaar geplunderd tijdens de islamistische manifestaties.

Het in België teruggevonden beeld is op 28 januari 2011 gestolen uit het museum op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad, tijdens de plunderingen en het geweld die gepaard gingen met de revolte die toenmalig president Hosni Moebarak van de macht verdreef. De sculptuur van groen aardewerk was vervolgens illegaal naar België gebracht. Een Franse deskundige die het analyseerde, bracht de Egyptische autoriteiten op de hoogte. Het beeld dateert uit de 26ste dynastie, dus meer dan 500 jaar voor Christus.

In een persbericht deelde de minister ook mee dat het museum van Mallawi een 32 centimeter groot beeld uit kalksteen, dat de dochter van de farao Achnaton en dus de zus van farao Toetanchamon voorstelt, terugkreeg. Achnaton (Echnaton of Amenhotep IV) heerste bijna 1.500 jaar voor Christus over Egypte. "Dit stuk is een van de meest belangrijke van het museum", aldus de minister in het persbericht.

Hij voegde er nog aan toe dat ongeveer 800 van de 1.050 stukken uit de Oudheid zijn teruggevonden. Die voorwerpen werden geplunderd enkele uren voordat duizenden aanhangers van de afgezette islamistische president Mohamed Morsi in augustus gewelddadig werden uiteengejaagd.

Egypte maakt regelmatig bekend dat het antieke stukken heeft gerecupereerd die in het buitenland bij veilingen zouden verkocht worden. In november kreeg Caïro zo 90 objecten terug uit Jeruzalem, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod dinsdag 10 december 2013 @ 09:30:03 #132
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_134108583
Romeinse weg ontdekt in Utrecht

Archeologen hebben vorige week een stuk Romeinse weg ontdekt onder het Domplein in Utrecht. Er zijn restanten gevonden van een weg die dwars door een Romeins fort liep. Dat stond op de plek waar nu het Domplein ligt.

Er wordt een loopbrug gebouwd over de ontdekte restanten. Die zijn daardoor in de toekomst zichtbaar voor het publiek.

Publiekscentrum
Begin juni opent een ondergronds publiekscentrum op het Domplein. Daar kunnen bezoekers kijken naar de Romeinse resten die onder het plein liggen.

De noordgrens van het Romeinse rijk liep door Nederland heen; van Katwijk, via Utrecht en Nijmegen naar Duitsland. Op veel plekken langs die grens zijn nog veel Romeinse resten te vinden.

Op de plaats waar nu het Domplein ligt, stond in de eerste eeuwen na Christus een Romeins fort, een zogeheten castellum. Dat vormde het hart van de nederzetting. Ook na de Romeinse tijd bleef het plein het centrum van de stad.

Bron: http://nos.nl/artikel/584721-romeinse-weg-ontdekt-in-utrecht.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 11 december 2013 @ 10:50:13 #133
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_134143154
Massagraf in duinen Wassenaar

Wassenaar -
In de duinen bij Wassenaar ligt een 4000 jaar oud massagraf, dat in de komende maanden zal worden onderzocht door de Vrije Universiteit Amsterdam en de Universiteit van Amsterdam.

In het graf liggen 12 mannen, vrouwen en kinderen. Zij zijn tegelijk begraven. Dat meldde Omroep West dinsdagavond.

Het massagraf werd in 1987 gevonden. Veel moderne onderzoekstechnieken bestonden toen nog niet. De nieuwe studie moet een beeld geven van wat de twaalf hebben gegeten en waar ze vandaan kwamen. De resultaten worden in april naar buiten gebracht.

Twee van de mannen zijn waarschijnlijk met een bijl neergeslagen, een andere man had een vuurstenen pijlpunt in zijn borstkas. Waarom ze om het leven zijn gebracht, is niet bekend.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)nen_Wassenaar__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_134159489
quote:
Archief historische Zeeuwse kaarten online

MIDDELBURG - Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van Zeeland heeft er sinds deze week een handig zoekmiddel bij. Via een website van het Zeeuws Archief kan vijf eeuwen worden teruggezocht in historische kaarten.
video: http://www.omroepzeeland.(...)-online#.UqisXZF91Bo

vooral die luchtfoto's uit 1959 zijn interessant, die kende ik nog niet :P
pi_134162087
quote:
De Eerste Wereldoorlog aan het Duitse thuisfront

Historicus Hirschfeld over het dagelijks leven in de Heimat

4-dec-2013 Sibrand de Boer

De Eerste Wereldoorlog was een absolute oorlog, die ook in de Duitse Heimat werd gevoeld. Aan de vooravond van het grote herdenkingsjaar 2014 – 100 jaar na het begin van de Eerste Wereldoorlog – vertelde historicus Gerhard Hirschfeld maandag in Amsterdam wat er in de Duitse samenleving gebeurde toen de oorlog uitbrak. “Aan het eind van de oorlog haalde eenderde van de families levensmiddelen van de zwarte markt.”
http://www.duitslandweb.n(...)itse-thuisfront.html
  Eindredactie Frontpage / Forummod zaterdag 14 december 2013 @ 01:23:07 #136
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_134252767
Eerbewijs aan 'generaal der Nederlanden' (92)
door Roy Klopper

doorn -
Natuurlijk is hij een verzetsheld uit de Tweede Wereldoorlog en diende hij later als officier vrijwillig in Nederlands-Indië. Maar luitenant-generaal b.d. Ted Meines is toch bovenal de ’nestor der Nederlandse veteranen’.

De 92-jarige ‘Generaal der Nederlanden’ werd gisteren geëerd met de onthulling van een bronzen buste naar zijn beeltenis bij het nieuwe onderkomen van het Veteranenplatform in Doorn. In bijzijn van onder anderen Kamerleden, de commandant der landstrijdkrachten generaal Mart de Kruif en ex-defensieminister Willem van Eekelen werd een brief van Koning Willem-Alexander voorgedragen. „Ons land heeft veel aan u te danken,” zo schrijft de vorst.

Hij haalt in zijn schrijven ook de ‘warme band’ aan tussen de generaal en Prins Bernhard. Met diens steun werd Meines na de Politionele Acties de grondlegger van het huidige veteranenbeleid in ons land. „Hij gaf de vergeten Indië-veteranen niet alleen een stem, hij pleitte ook op het allerhoogste regeringsniveau voor erkenning, waardering en het recht op (na)zorg voor álle veteranen,” zo memoreerde erevoorzitter brigadegeneraal b.d. Hein Scheffer van het in 1988 door Meines opgerichte Veteranenplatform.

Uiteindelijk kreeg Meines, die ook de motor was achter het jaarlijkse veteranendefilé in bevrijdingsstad Wageningen, de oud-militairen op de politieke agenda. Wat in 1989 voorzichtig begon met de nota ‘Zorg voor veteranen in samenhang’ van toenmalig defensieminister Relus ter Beek, is inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijkse Nederlandse Veteranendag plus een heuse wet die onder meer voorziet in nazorg en financiële tegemoetkomingen voor getraumatiseerde militairen.

Meines zelf riep de aanwezigen in zijn dankwoord op ‘elkaar aan de vooravond van kerst vast te houden’ en ‘ons te blijven inzetten voor vrede en veiligheid in de wereld.’

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)generaal__92___.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_134521953
quote:
Het magische vierkant doodt al 100 jaar uw tijd

za 21/12/2013 - 07:19 Frederik Defossez

De jongste jaren zijn er veel digitale alternatieven voorhanden om de tijd te doden, maar lang voor internet en smartphones hun intrede deden, was het kruiswoordraadsel de gedroomde manier. Fans die zich vandaag over hun weekendkrant buigen om de juiste letters in de juiste hokjes te plaatsen, doen er goed aan om even aan Arthur Wynne te denken. Hij plaatste precies 100 jaar geleden het allereerste kruiswoordraadsel in de krant.
http://www.deredactie.be/(...)swoordraadsel100jaar
  dinsdag 24 december 2013 @ 11:21:29 #138
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_134644247
quote:
Beer Domesticated Man

The domestication of wild grains has played a major role in human evolution, facilitating the transition from a hunter-gatherer lifestyle to one based on agriculture. You might think that the grains were used for bread, which today represents a basic staple. But some scientists argue that it wasn’t bread that motivated our ancestors to start grain farming. It was beer. Man, they say, chose pints over pastry.
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_134737523
24-12-2013

Sinterklaasstorm brengt Romeinse scherven aan wal

Een positief effect van de Sinterklaasstorm die op 5 december over ons land trok, is dat heel wat archeologische relicten aanspoelden aan de kust. Dat was het geval tussen Oostende en Bredene, op Oosteroever. Het gaat om vondsten en scherven uit de Romeinse periode.

Het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ) trekt vaak het strand op om vondsten te verzamelen. "Dat gebeurt in het kader van Search, Sea Archeology", aldus Jan Seys van het VLIZ. "We hebben onlangs de resultaten gekregen van onze vangst na de Sinterklaasstorm, en die waren toch wel verrassend. Het gaat om vondsten uit de Romeinse periode. Het is de eerste keer dat die op deze locatie worden gevonden", vertelt Seys.

Waar de scherven oorspronkelijk vandaan komen, is moeilijker te achterhalen. Marnix Pieters, hoofdadviseur Maritiem en Onderwatererfgoed, denkt dat de vondsten van dichtbij komen. "Vorig jaar hebben we nog een Romeinse dijk gevonden voor de kust van Raversijde, toen de kustlijn nog iets verder lag. Dankzij die ontdekking en de recente vondsten moeten we aannemen dat de Romeinse activiteiten veel belangrijker zijn geweest dan tot voor kort werd aangenomen. Deze vondst kan daar zeker aan gelinkt worden", aldus Pieters. Hij hoopt in de toekomst nog meer vat te krijgen op de relicten die op de Vlaamse stranden worden gevonden.

De kans dat na de kerststorm opnieuw vondsten worden gedaan, is eerder klein doordat de wind uit een andere richting komt.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134975452
29-12-2014

Pre-Inca beschavingen deden al aan hersenchirurgie

Vondsten in Peru laten zien dat Zuid-Amerikanen al meer dan duizend jaar succesvol schedelboringen uitvoeren.


Foto: Thinkstock

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Santa Barbara deze week in de American Journal of Physical Anthropology.

De Amerikanen onderzochten schedels die ze opgroeven in het zuiden van Peru. De schedels komen uit de zogenaamde Late tussenperiode, die duurde ongeveer van het jaar 1000 tot 1450. Het is de periode voor de bloeitijd van de beroemde Inca’s.

In meerdere schedels troffen de wetenschappers boorgaten aan, die wijzen op hersenchirurgie. De behandelingen moeten zonder verdovende middelen zijn uitgevoerd, want die waren destijds nog niet beschikbaar daar.

Toch was minstens een deel van de operaties succesvol. Dat leidden de wetenschappers af uit het feit dat ze ook schedels vonden waarbij de gaten geheeld waren. Dat kan alleen als patiënten de operatie overleefden.

Opvallend was dat ze ook schedels vonden die na de dood voorzien waren van gaten. De Amerikanen vermoeden dat dit het werk is van chirurgen in opleiding, die oefenden op dode stamgenoten.
Volgens de onderzoekers gebruikten de Zuid-Amerikanen de schedelboringen onder andere om ernstige hoofdpijn te genezen.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_134975497
31-12-2013

Honderd jaar oude foto’s van Antarctica gevonden in hut van poolreiziger Scott



In de hut van de beroemde poolreiziger Robert Falcon Scott zijn negatieven gevonden. Wetenschappers hebben de negatieven afgedrukt, waardoor te zien is hoe de poolreizigers honderd jaar geleden leefden.

De foto’s zijn van Ernest Shackleton, gemaakt tijdens de Endurance-expeditie van 1914 tot 1917. Shackleton bracht enige tijd door in de hut van Scott, vandaar dat wetenschappers zijn negatieven daar vonden. Op de foto’s – die te bekijken zijn op de website van het NZAHT – zien we veel beelden vanaf het schip Aurora. Op één foto is Ross Sea Party-lid Alexander Stevens zichtbaar op het dek van de Aurora. Dit schip vormt een zwarte bladzijde in de geschiedenis van deze poolexpeditie. Een zware storm zorgde ervoor dat de Aurora op 7 mei 1915 afdreef, waardoor het schip in aanraking kwam met een ijsschots. Deze ijsschots vervoerde Aurora richting Nieuw-Zeeland, waardoor de poolreizigers veel voedsel, brandstof en uitrusting verloren.




De gevonden negatieven in de hut van Scott.

De foto’s zijn niet allemaal even scherp. De 22 negatieven waren beschimmeld, waardoor de randen deels wegvallen. Toch is het landschap van Antarctica duidelijk herkenbaar. “Dit is een belangrijke vondst”, vindt Nigel Watson van Antarctic Heritage Trust. “We zijn verheugd dat we de negatieven na een eeuw eindelijk hebben kunnen afdrukken. Met dank aan ons conservatieteam, dat met veel toewijding en precisie te werk is gegaan om zoveel mogelijk foto’s en voorwerpen uit Scotts hut te redden.”

Het is de moeite waard om ook de andere foto’s op de website van het NZAHT te bekijken. Uit de hutten van de oude poolreizigers zijn al veel mooie foto’s gevonden. Zo zien we allerdaagse tafarelen. Clissold bakt brood, pony’s staan in de stal en de verjaardag van Robert Falcon Scott wordt gevierd. Maar ook historische momenten zijn gekiekt. Zo is er een foto gemaakt van Wilson, Evans, Scott, Oates en Bowers die op 18 januari 1912 de zuidpool bereiken.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 2 januari 2014 @ 10:10:03 #142
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_134976204
quote:
0s.gif Op donderdag 2 januari 2014 09:24 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
31-12-2013

Honderd jaar oude foto’s van Antarctica gevonden in hut van poolreiziger Scott

[ afbeelding ]

In de hut van de beroemde poolreiziger Robert Falcon Scott zijn negatieven gevonden. Wetenschappers hebben de negatieven afgedrukt, waardoor te zien is hoe de poolreizigers honderd jaar geleden leefden.

De foto’s zijn van Ernest Shackleton, gemaakt tijdens de Endurance-expeditie van 1914 tot 1917.
Gaaf! Bekend en zeer spannend boek hierover:

Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_135003003
quote:
Gorbatsjov wilde Thatcher zien

donderdag 2 jan 2014, 17:40 (Update: 02-01-14, 17:54)

Het bezoek dat Michail Gorbatsjov in 1984 aan premier Thatcher in Londen bracht, was niet voorbereid maar volkomen spontaan. Dat valt op te maken uit een Brits regeringstelegram over het bezoek van de man die kort daarna de leider van de Sovjet-Unie zou worden. Het stuk is op grond van de dertigjarenregel openbaar gemaakt.

Gorbatsjov maakte zo veel indruk op Thatcher dat ze aan president Reagan liet weten dat Gorbatsjov de man was met wie het Westen zaken kon doen. Een paar maanden later stond Gorbatsjov aan het hoofd van de communistische partij in de Sovjet-Unie. Hij begon een beleid van openheid en hervormingen.

Downingstreet

Het bezoek aan 10 Downingstreet was op 16 december 1984. Gorbatsjov was in Londen onderweg van de Houses of Parliament naar de ambassade van de Sovjet-Unie. Hij werd begeleid door Sovjet-functionarissen en een Britse veiligheidsagent.

Het verhaal wil dat Gorbatsjov, toen hij de ambtswoning van de Britse premier passeerde, vroeg of hij 10 Downingstreet van binnen mocht zien. De Britse agent stemde toe, en de politieman voor de deur liet de Russische gast binnen.

Vriendelijk en intelligent

Tot de documenten die openbaar zijn gemaakt, behoren ook aantekeningen van Thatcher over een urenlang gesprek met Gorbatsjov op haar landgoed Chequers. "Hij heeft een open manier van doen en is intelligent. Ook is hij vriendelijk en hij heeft charme en humor. Hij praat vrijuit en houdt zich niet aan voorbereide verklaringen...ik mocht hem wel", schreef Thatcher.
http://nos.nl/artikel/592914-gorbatsjov-wilde-thatcher-zien.html

[ Bericht 4% gewijzigd door zakjapannertje op 02-01-2014 22:22:14 ]
pi_135135309
quote:
0s.gif Op donderdag 2 januari 2014 10:10 schreef Perrin het volgende:

[..]

Gaaf! Bekend en zeer spannend boek hierover:

[ link | afbeelding ]
dank voor de tip ^O^
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135135318
02-01-2014

Bijzonder offer van de Azteken ontdekt in Mexico



Tijdens graafwerkzaamheden voor een nieuwe metrolijn in Mexico hebben archeologen een bijzondere ontdekking gedaan. Ze troffen er de resten van een door de Azteken geofferde hond aan. De schedel van de hond was doorboord, wat erop wijst dat deze in een rek tentoongesteld werd. En dat is bijzonder: het is voor het eerst dat onderzoekers bewijs vinden dat erop wijst dat ook honden een plekje op zo’n schedelrek kregen.

Naast de schedel van de hond troffen de onderzoekers nog drie andere schedels aan: twee mannen en één vrouw. Alle schedels stammen uit de periode tussen 1350 en 1521 en zijn ter hoogte van de slaap doorboord. De onderzoekers denken dan ook dat ze deel uitmaakten van een tzomplantli, oftewel een rek waarin de schedels werden tentoongesteld door ze aan een stok te schuiven. Veelal waren in zo’n rek de schedels van krijgsgevangenen of mensenoffers te vinden.


Een schedelrek. Afbeelding afkomstig uit de Durán Codex.

Bijzonder
De vondst van de doorboorde hondenschedel is bijzonder. “We weten dat tijdens de Spaanse verovering van het Azteekse rijk schedels van paarden in dit soort rekken werden geplaatst, maar niet die van honden,” vertelt onderzoeker María de Jesús Sánchez. Tegelijkertijd wijst hij erop dat we waarschijnlijk flink wat informatie missen: er zijn slechts enkele schedelrekken teruggevonden.
Waarom?
Waarom de hond een plekje in het rek kreeg, is onduidelijk. Mogelijk heeft het iets te maken met het feit dat honden geassocieerd werden met begrafenisrituelen: ze zouden de doden naar het hiernamaals begeleiden.

Naast de schedels troffen de onderzoekers tijdens de aanleg van de metrolijn onder meer ook resten van gebouwen, beeldhouwwerken en keramiek terug. Tevens stuitten ze op zo’n honderd graven, in de meeste gevallen gaat het daarbij om kinderen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135196053
quote:
Britten ruziën: wie is verantwoordelijk voor de Eerste Wereldoorlog?

Door: Patrick van IJzendoorn − 07/01/14, 09:44

Wie was verantwoordelijk voor de Eerste Wereldoorlog? Met een discussie over deze vraag is in het Verenigd Koninkrijk het herdenkingsjaar 2014 begonnen. Aanstichter van de Britse historicistrijd is de minister van Onderwijs Michael Gove. Deze ergert zich aan 'linkse academici' die weigeren de schuld bij Duitsland te leggen. Ook met Blackadder heeft hij het gehad.
http://www.volkskrant.nl/(...)e-Wereldoorlog.dhtml
en C&H / Britten ruziën: wie is verantwoordelijk voor de Eerste Wereldoorlog?

[ Bericht 8% gewijzigd door zakjapannertje op 07-01-2014 18:01:09 ]
pi_135196182
quote:
App leest voor in het Middelnederlands, met karaokebolletje

Door: Guido van Eijck − 07/01/14, 07:00

Velen zijn weleens voorgelezen uit het middeleeuwse verhaal Van den vos Reynaerde. Maar dankzij een app kan dat nu ook in de oorspronkelijke taal: het Middelnederlands. De app Vogala, een verwijzing naar de oudste dichtregel die in het Nederlands bekend is, bevat voorgelezen fragmenten uit zo'n dertig Middelnederlandse teksten.
http://www.volkskrant.nl/(...)araokebolletje.dhtml
pi_135292248
quote:
Voerden koloniale machten geheime strijd om Nieuw-Zeeland in 18e eeuw?

do 09/01/2014 - 16:52 Alexander Verstraete

Een eeuwenoud scheepswrak dat 30 jaar geleden voor de kust van Nieuw-Zeeland is ontdekt, wijst mogelijk op een geheime strijd die de Europese koloniale grootmachten in de 18e eeuw uitvochten om de eilandengroep in het zuidwesten van de Stille Oceaan in te palmen. Dat beweert een Australisch onderzoeksteam op basis van een analyse van de resten van het schip.
http://www.deredactie.be/(...)pswrak_nieuw_zeeland
pi_135426579
12-01-2014

Britse soldaat spaarde het leven van gewonde Hitler


Hitler tijdens WOI © getty.

Het moment waarop de Britse frontsoldaat Henry Tandey medelijden toonde met een gewonde Adolf Hitler tijdens de eerste wereldoorlog zou de geschiedenis van de mensheid voorgoed veranderen.

Een nieuw boek van historicus David Johnson, dat volgende week in het Verenigd Koninkrijk verschijnt, vertelt het schier ongelofelijke verhaal van de Engelse soldaat Henry Tandey. Hij stelde een groot gebaar van menselijkheid door een gewonde Duitse soldaat op het slagveld te laten weglopen in 1918. De gehavende militair bleek Adolf Hitler. De man die jaren later de tweede wereldoorlog begon en zo'n zestig miljoen mensen de dood injoeg.

Marcoing
Het stadje Marcoing nabij Cambrai in Noord-Frankrijk. We schrijven 28 september 1918. De toen 27-jarige Henry Tandey van het Yorkshire Regiment 'Green Howards' bestookte de vijandelijke stellingen. Plots liep er een Duitse soldaat in de vuurlinie: vermoeid en gewond. Het was Adolf Hitler (29) die deel uitmaakte van de Beierse infanterie. Beide mannen keken mekaar in de ogen. Nadat de Duitser zijn geweer liet zakken, deed Tandey hetzelfde. Hitler knikte als teken van dank en rende weg. De Brit kon op dat moment niet vermoeden dat hij een man had laten lopen die later in de geschiedenisboeken als een massamoordenaar zou terechtkomen.

Hoogste onderscheiding
Henry Tandey werd na de eerste wereldoorlog gedecoreerd met de hoogste onderscheidingen voor de moed die hij getoond had om met gevaar voor eigen leven strijdmakkers te redden.


Het schilderij 'The Menin Crossroads' toont hoe Tandey een gewonde soldaat op de rug draagt. © Green Howards Museum.

De brutale waarheid kwam twintig jaar later aan het licht nadat de gewezen soldaat in 1938 telefoon kreeg van de Britse premier Neville Chamberlain. De eerste minister had namelijk net een memorabele ontmoeting met Hitler achter de rug.

Schilderij
De Duitse dictator toonde hem een schilderij dat een scène uit de eerste wereldoorlog uitbeeldde met als titel: The Menin Crossroads. Daarop was te zien hoe Britse soldaten zich om een gewonde kameraad bekommerden in Ieper (1914). Onder hen: Henry Tandey die de gekwetste soldaat op zijn rug droeg. Hitler zei: "Deze man had me bijna gedood. Ik dacht dat ik Duitsland nooit zou terugzien." Het was ongelofelijk dat de dictactor Tandey herkende als zijnde de man die zijn leven spaarde op het slagveld.

Bom
Hitler vroeg nadrukkelijk aan Chamberlain zijn groeten aan Tandey over te maken en hem te danken. Het telefoontje moet bij Tandey zijn ingeslagen als een bom. Interviews over het voorval gaf de man uiterst zelden. Hij gaf toe dat hij nooit schoot op gewonde, ongewapende of zich terugtrekkende Duitse soldaten maar er steeds alles aan deed om hen tijdens de strijd te doden.

Twijfel
Het verhaal wordt nog steeds door sommigen in twijfel getrokken. Maar in 1997 verklaarde majoor Roger Chapman van de Green Howards: "We zijn er zeker van dat Henry Tandey Hitler op het slagveld ontmoette en zijn leven spaarde, een daad van medelijden die hij zich 22 jaar later enorm beklaagde."

Beveiligingsbeambte
Na de oorlog meldde hij zich in 1919 weer bij het leger. Hij weigerde promotie en nam de wapens op in Egypte, Gibraltar en Turkije. In 1926 was het genoeg geweest en begon hij als beveiligingsbeambte te werken in een autofabriek in Coventry, de stad die de Duitsers tijdens de tweede wereldoorlog middels zware bombardementen in puin legden.

Rechtzetten
Toen de bommen neerdaalden op Coventry toonde hij dezelfde heldenmoed als diegene die hem een dozijn medailles opleverde tijdens de eerste wereldoorlog. Door fysieke beperkingen kon hij niet opnieuw in dienst treden. En of hij dat meermaals probeerde. "Misschien wilde hij iets rechtzetten gezien het feit dat hij tientallen jaren eerder een gewonde Hitler liet wegrennen", aldus David Johnson, de auteur van het boek 'The Man Who Didn't Shoot Hitler' dat volgende week verschijnt.

Uitgestrooid
Tandey stierf in 1977. Zijn as werd uitgestrooid op het Brits soldatenkerkhof in Marcoing. Nabij het slagveld waar hij Hitler in de ogen gekeken had...

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_135468840
13-01-2014

Werd Alexander De Grote vergiftigd door een kleine witte bloem?


Alexander De Grote. © kos.

Een toxicoloog uit Nieuw-Zeeland beweert dat de legendarische koning Alexander De Grote wel eens gestorven zou kunnen zijn na het drinken van wijn gemaakt van een gifitige plant. Daardoor komt de theorie dat de koning van Macedonië en beruchte veldheer in 323 v. Chr. aan een natuurlijke dood stierf, op de helling te staan.


De 'veratrum album'. © Creative Commons, Tigerente.

Historici en andere wetenschappers debatteren al meer dan 2.000 jaar over de doodsoorzaak van Alexander De Grote. De Griekse koning van Macedonië, die heerste over een rijk dat zich uitstrekte van Griekenland tot aan de Himalaya, stierf in 323 v. Chr. op 32-jarige leeftijd in Babylon. Na een banket kreeg Alexander koorts, kon na een tijd niet meer wandelen of spreken, en stierf na twaalf dagen. De theorieën over zijn dood gaan van vergiftiging met arsenicum tot een longontsteking.

Professor Leo Schep van het New Zealand National Poison Centre werkte tien jaar aan een onderzoek naar de mogelijke doodsoorzaak. Hij vergeleek de symptomen uit oude geschriften en verslagen met de nu bekende symptomen van giftige plantenen stoffen. Schep claimt nu dat, als Alexander De Grote vergiftigd werd, dat waarschijnlijk niet gebeurde met een gif als arsenicum. De dood zou dan veel sneller ingetreden zijn.

'Veratrum album'
Meer dan waarschijnlijk stierf Alexander De Grote door het drinken van wijn van de plant 'veratrum album' of witte nieswortel. De plant werd in minimale hoeveelheden door de Oude Grieken al gebruikt als medicijn, om bijvoorbeeld het braken op te wekken. De symptomen zouden overeenkomen met die in de geschriften van de Griekse historicus Diodorus, die de doodsstrijd van Alexander De Grote neerschreef.

Scheps onderzoek verscheen in het medische tijdschrift 'Clinical Toxicology'. Hij wijst er wel op dat de echte doodsoorzaak nooit bewezen zal kunnen worden, en dat ook zijn conclusies nooit 100 procent vast zal staan. Ook is niet vast te stellen of Alexander De Grote met opzet vergiftigd werd of niet. "Het echte verhaal zullen we nooit weten", zegt hij.


Het Macedonische Rijk bij de dood van Alexander De Grote. © kos.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')