abonnement Unibet Coolblue
pi_141294845
quote:
Slachtoffers ontdekt van vreselijke "Plaag van Cyprianus"

do 19/06/2014 - 11:29 Wouter Carton
Archeologen hebben in Egypte enkele skeletten gevonden, resten van slachtoffers die overleden zijn aan een epidemie in de 3e eeuw. Die epidemie werd de "Plaag van Cyprianus" genoemd, naar de bisschop van Carthago die de vreselijke symptomen van de ziekte beschreef.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2003810
pi_141322398
20-06-2014

Archeologisch raadsel opgelost



Het is een van de grootste archeologische mysteries ooit: rond 524 voor Christus verdween een compleet Perzisch leger van 50.000 man in de Egyptische woestijn. Niemand weet waar de manschappen zijn gebleven. Volgens de Griekse geschiedschrijver Herodotus moest het een zandstorm zijn geweest (zoals op deze 19e eeuwse afbeelding). Olaf Kaper van Universiteit Leiden denkt echter dat het een doofpotaffaire is.

Herodotus schrijft over de Perzische koning Cambyses en zijn leger die de Egyptische woestijn nabij Thebe (nu Luxor) introkken om nooit weer terug te keren. De woestijn zou ze gewoon hebben opgeslokt. Volgens Kaper kan een zandstorm niet de boosdoener zijn, dan waren er meer overblijfselen van soldaten en hun uitrusting. Al eeuwen wordt gezocht naar sporen van het leger. Dat er in al die tijd vrijwel niets is gevonden, komt volgens hem omdat het leger in de pan is gehakt. Uitrustingsstukken zijn daarna gestolen.

Volgens de Leidse hoogleraar is het leger verslagen door troepen van de Egyptische rebellenleider Petoebastis III. Die lokte het leger van Cambyses in een hinderlaag en veroverde zo een groot deel van Egypte terug. In de hoofdstad Memphis liet hij zich vervolgens tot farao liet kronen, aldus Kaper.
Het verhaal over de zandduin is dankzij de Perzische koning Darius I de wereld in geholpen. Twee jaar na de nederlaag beëindigde hij de Egyptische opstand. Het gênante verlies Cambyses stopte hij in de doofpot.

Deze nieuwe versie van de gebeurtenissen is bij toeval tot stand gekomen. Samen met New York University en de Universiteit van Lecce, doet Kaper al tien jaar opgravingen in Amheida, waar de gebeurtenissen zich zouden hebben afgespeeld. Kaper ontdekte dat de plek een belangrijke machtsbasis van Petoebastis III is geweest.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141440130
20-06-2014

Nieuwe technologieën maakten 6200 jaar geleden al ziek



Door mensen bedachte moderne technologieën leidden 6200 jaar geleden tot grote gezondheidsproblemen. Dat suggereren 6200 jaar oude parasitaire eitjes die onderzoekers in een prehistorisch graf in Syrië hebben teruggevonden.

De onderzoekers ontdekten de 6200 jaar oude eitjes in een graf in Syrië. Het graf bevond zich in een prehistorisch dorpje aan de rivier de Eufraat. De vondst bewijst dat de parasitaire Schistosoma-wormen mensen 1000 jaar eerder dan gedacht al ziek maakten. Eerder troffen onderzoekers in een 5200 jaar oude Egyptische mummie al eitjes van de parasitaire wormen aan. Die eitjes stonden lang te boek als de oudste eitjes die ooit van de Schistosoma-wormen zijn teruggevonden. Maar de eitjes die nu in een Syrisch graf zijn ontdekt, zijn aanzienlijk ouder.

De onderzoekers ontdekten de eitjes op de plek waar vroeger de blaas en darmen van de overledene te vinden waren. De onderzoekers analyseerden de grond in en rondom het graf om uit te kunnen sluiten dat de parasiet het graf nog voor de overledene erin ter ruste werd gelegd door de parasieten werd gekoloniseerd. Dat lukte. De onderzoekers weten dan ook zeker dat de overledene de parasieten bij zich droeg.

INFECTIE
Schistosomiasis is een infectie die veroorzaakt wordt door parasitaire wormen. Die wormen leven in de bloedvaten van onder meer de blaas. De infectie kan leiden tot bloedarmoede, nierfalen en blaaskanker.
De onderzoekers denken wel te weten hoe het individu de parasiet onder de leden kreeg. Ze vermoeden dat het alles te maken had met de irrigatiesystemen die rond 7500 jaar geledenin Mesopotamië werden aangelegd. “De parasiet brengt een deel van zijn leven door in slakken die in warm en zoet water leven,” vertelt onderzoeker Piers Mitchell. Ze verlaten de slak om zich door de huid van mensen die in dat water waden of zwemmen te boren. De irrigatiesystemen hebben er naar alle waarschijnlijkheid voor gezorgd dat schistosomiasis – de infectie die nadat de parasieten het lichaam binnenkomen, ontstaat – duizenden jaren op rij voor grote gezondheidsproblemen zorgde. De ontdekking van de 6200 jaar oude eitjes kan dan ook wel eens één van de oudste bewijzen zijn die getuigen van ziektes die door mensen vervaardigde technologie een boost kregen.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141440150
20-06-2014

Schedels van primitieve Neanderthalers ontdekt

Wetenschappers hebben in een grot in Spanje de schedels ontdekt van primitieve Neanderthalers.
Schedels van primitieve Neanderthalers ontdekt


Foto: Javier Trueba / Madrid Scientific Films

De schedels vertonen veel eigenschappen die worden toegeschreven aan Neanderthalers, maar hebben ook kenmerken van primitievere mensensoorten.
De vondst suggereert dat het uiterlijk van Neanderthalers zeer geleidelijk is ontstaan in de loop van de evolutie.
Dat melden de Spaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Kaken
De resten van de oermensen werden aangetroffen in de grot Sima de los Huesos in Atapuerca in het noorden van Spanje en zijn ongeveer 430.000 jaar oud.
De wetenschappers vonden groot aantal botresten, waarmee ze uiteindelijk zeventien schedels konden reconstrueren.

Uit de reconstructies blijkt dat de mensen die in de grot zijn aangetroffen, vooruitstekende kaken hadden en versleten tanden, net als Neanderthalers.

"We denken dat hun tanden versleten zijn door het gebruik van hun mond als een soort derde hand; ze klemden waarschijnlijk objecten tussen hun voortanden", verklaart hoofdonderzoeker Juan Luis Arsuaga in de Britse krant The Guardian

Voorouders
De hersenpan van de oermensen uit de grot was echter relatief klein in gelijking met eerder opgegraven Neanderthalers. "We kunnen daarom niet zeggen dat het de directe voorouders waren van Neanderthalers", aldus Arsuaga.

"Alles wat we kunnen zeggen is dat deze mensen onderdeel uitmaakten van het geslacht van Neanderhalerachtigen. Ze vormen de ontbrekende schakel tussen de Neanderthalers en een populatie van veel primitievere mensen."

De eerste Neanderhalers verschenen ongeveer 350.000 jaar geledenop het toneel en stierven naar schatting 35.000 jaar geleden uit.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141479829
24-06-2014

Oudheidkunde op zijn kop



De Leidse universiteit meldt "een unieke Nederlandse archeologische vondst", die ons beeld van de vroege geschiedenis van onze streken en zelfs Europa "ingrijpend zal veranderen." Op 1 juli wordt deze onthuld.

De Universiteit Leiden en de provincie Zuid Holland nodigen daarom de media vandaag alvast uit voor de presentatie van deze archeologische noviteit in het Rijksmuseum van Oudheden. "Vanwege het bijzondere karakter van de vondst is besloten deze geheim te houden tot de presentatie."

Buitengewoon rijk

Niettemin is men bereid "een tipje van de sluier op te lichten." De vondst betreft "een buitengewoon rijk object van zilver met versiering van bladgoud en ingelegd met halfedelstenen." Dit stuk kunstnijverheid kent zijn gelijke niet in Noordwest Europa, laat staan in Nederland, zo benadrukt de universiteit.

Men gaat zelfs zo ver te stellen dat deze vondst "het beeld van de vroege historie van Nederland ingrijpend [zal] veranderen en leiden tot de herwaardering van een belangrijke periode in de nationale en Europese geschiedenis." Dit doet vermoeden, dat een object uit de laat-Romeinse tijd of uit de recent toch al door spectaculaire vondsten sterk herijkte en herwaardeerde Frankische en Merovingische tijd zal worden gepresenteerd. Al met al zou dat een bijzonder luisterrijk symbool zijn voor dit jaar, waarin 1200 jaar Karel de Grote wordt gevierd!

(scienceguide.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141649265
quote:
Dwaze diplomatie -niet dwaze moord- leidde tot oorlog

za 28/06/2014 - 07:46 Jos De Greef
In de zomer van 1914 leidde een kettingreactie van onhandige diplomatie, wantrouwen en angst tot een wereldoorlog die vermeden had kunnen worden. Het politieke opbod ontketende een bloedbad en ook het neutrale België werd deze keer niet gespaard.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/14-18/140205_AG_WO1_Sarajevo
pi_141655970
quote:
Verleidelijk voedsel

In de zestiende eeuw doken in de schilderkunst de eerste keukentaferelen op, vol exotische vruchten, groenten en jachtbuit, met de Antwerpenaar Joachim Beuckelaer (ca.1530- ’73) als een van de meesters in het genre.

Wat lijkt op een toevallige opeenhoping van etenswaren, is in werkelijkheid een doordachte compositie vol symboliek.
http://www.nationalgeogra(...)verleidelijk-voedsel
pi_141755304
30-06-2004

Belgisch archeologisch team doet nieuwe ontdekkingen in Titicaca-meer


(archiefbeeld) © epa.

Een Belgisch team van duikers en archeologen heeft in het Titicaca-meer in Bolivia een nieuwe offerplaats van de Inca's ontdekt en beschreven, net als resten van havenactiviteit en een begraafplaatsuit de periode voor de Inca's. De onderwatervondsten leveren belangrijke nieuwe inzichten voor het begrip van dit patrimonium. Dat meldt de Université libre de Bruxelles (ULB).
Vorige zomer bracht een team, eveneens onder de leiding van Christophe Delaere (NFWO/ULB), in hetzelfde meer een reeks pré-Colombiaanse offerplaatsen aan de oppervlakte. Onder een laag sedimenten werden circa 2.500 voorwerpen en fragmenten ontdekt.

In het kader van het archeologisch project 'Huiñaimarca' werd onlangs een derde missie in het Titicaca-meer afgerond. Hieraan namen een twintigtal internationale wetenschappers deel.

Gedurende zes weken werden nieuwe sectoren doorzocht in delen van het meer die nu zijn ondergelopen. Resultaat: drie nieuwe uitzonderlijke sites konden gelokaliseerd en beschreven worden. Na meer dan 300 uren duiken werden zowat 1.600 voorwerpen en gerelateerde fragmenten ontdekt die betrekking hebben op plechtigheden en andere sporen van activiteiten van de ex-bewoners langs de boorden van het meer.

De concentratie van materiaal en de aanwezigheid van pré-Colombiaanse ankers die in een andere sector zijn ontdekt, wijzen volgens de archeologen op de aanwezigheid van een haven en getuigen van activiteiten met betrekking tot scheepvaart, handel en de integratie van de site in het ceremonieel netwerk dat niet beperkt bleef tot het Eiland van de Zon, de meest heilige plaats van het meer, maar zich uitstrekte over het hele Titicaca-meer, aldus de ULB.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 2 juli 2014 @ 04:30:29 #259
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_141805235
quote:
0s.gif Op dinsdag 24 juni 2014 08:56 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
24-06-2014

Oudheidkunde op zijn kop

-knip
Archeologen in ban zilveren schaal

Van onze wetenschapsredactie
LEIDEN -
Archeologisch Nederland staat op z’n kop door de vondst van een zilveren schaal, ingelegd met goud en rode halfedelstenen, in Oegstgeest. De uiterst zeldzame schaal is uitbundig versierd met dier- en plantfiguren in bladgoud. De bijzondere bodemvondst wijst op een rijke elite in Oegstgeest met een wijdvertakt internationaal netwerk.

Archeoloog drs. Jasper de Bruin van de Universiteit Leiden: „De schaal dateert uit de eerste helft van de zevende eeuw en is uniek voor heel West-Europa." De wetenschapper veronderstelt dat de schaal, met een diameter van 21 centimeter en een hoogte van 11 centimeter, als offer in de grond is gekomen. „De vondst is bijzonder, omdat vergelijkbare schalen meestal van brons zijn. Bovendien zijn die nooit versierd met goudbeslag."

De schaal is vermoedelijk als drinkschaal of als wasbekken gebruikt. De Bruin. „Hij is samengesteld uit verschillende onderdelen met verschillende dateringen. Het oudste deel, de schaal zelf, dateert waarschijnlijk uit de Laat-Romeinse tijd. De afbeeldingen wijzen op een afkomst uit het Oostelijke Middellandse Zeegebied of het Nabije Oosten."

'Gouden Middeleeuwen'
De overige decoraties dateren uit de eerste helft van de zevende eeuw en wijzen op culturele invloeden uit Duitsland, terwijl de ophangbevestiging van de schaal vooral bekend is uit Engeland en Scandinavië. „Tezamen staat de schaal dus symbool voor de internationale positie waarin Nederland zich vijftienhonderd jaar geleden bevond."

De schaal is gevonden op het terrein van het Bio Science Park Leiden tijdens de opgraving van de resten van een groot dorp uit de zesde en zevende eeuw. Het dorp was gelegen langs de Rijn en werd doorsneden door allerlei kreekjes. Langs één van deze kreekjes is de schaal aangetroffen.

De bodemvondst is voor langdurige bruikleen overgedragen aan het Rijksmuseum van Oudheden. Daar is hij tot en met 26 oktober te zien in de tentoonstelling ‘Gouden Middeleeuwen’.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)lveren_schaal__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_141879692
02-07-2014

Eeuwenoude fles mineraalwater gevonden in Oostzee

Poolse archeologen spreken van een sensatie: op de grond van de Oostzee is een tweehonderd jaar oude fles mineraalwater gevonden.


Foto: ANP

Die lag in het wrak van een schip dat in de 19e eeuw is vergaan.
De fles van keramiek is goed behouden. De merknaam van het mineraalwaterbedrijf in de huidige deelstaat Hessen is nog goed te lezen. Het mineraalwater is volgens experts afkomstig uit de tijd tussen 1806 en 1830.

De fles is nog niet geopend. De archeologen weten nog niet of dat de stabiliteit van de fles zou kunnen aantasten. Het gaat om water met bubbels van een van de oudste mineraalwatermerken van Europa: Selterswasser, genoemd naar de gemeente Selters in het district Limburg-Weilburg.
In Duitsland is het merk Selterswasser bijna een soortnaam voor mineraalwater geworden, net zoals Spa in Nederland.

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_141995904
07-06-2014

Oudst bekende geval van Down in middeleeuws graf

Franse onderzoekers hebben het oudst bekende geval van downsyndroom ontdekt, bij het skelet van een kind dat 1.500 jaar geleden overleed.


Foto: ANP

Dat melden de archeologen in een nog te publiceren artikel in het International Journal of Paleopathology, dat al wel online staat.

De onderzoekers vonden het lichaam in een begraafplaats in Chalon-sur-Saône in het oosten van Frankrijk. Het skelet zou van een vijf- tot zevenjarig kind zijn geweest, dat overleed in de vroege middeleeuwen.

Vooral de schedel van het kind geeft aanwijzingen dat het geboren werd met het syndroom van Down, een aangeboren afwijking met zowel verstandelijke als lichamelijke beperkingen.
De manier waarop het lichaam is begraven suggereert volgens de wetenschappers dat het kind niet gestigmatiseerd werd door de gemeenschap. Het lichaam is op zijn of haar rug in het graf gelegd met het hoofd richting het westen.

Dit was gebruikelijk voor alle doden en geeft mogelijk aan dat het kind ook in leven niet anders werd behandeld.

Door: NU.nl/Emma van der Wateren

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142035820
07-07-2014

'Oudste erotische graffiti ontdekt in Griekenland'

Griekse wetenschappers hebben de vermoedelijk oudste erotische graffiti ter wereld ontdekt.


Foto: Thinkstock

Het gaat om een tekening van twee penissen en begeleidende erotische teksten die rond de vijfde eeuw voor Christus in de rotsen zijn gekerfd op het eiland Astipalaia in de Egeïsche zee.
De oud-Griekse graffiti suggereert dat er openlijk over seksualiteit werd gesproken door de oude Grieken.

Dat verklaart de Griekse historicus Andreas Vlachopoulos van de Universiteit van Ioaninna in de Britse krant The Guardian.

Taboe
De fallussen en bijbehorende inscripties zijn aangetroffen in kalksteen boven een baai in het noordwesten van Astipalaia (zie foto).

De erotische zinnen die in de rotsen zijn gekerfd, zijn zeer specifiek. Eén van de teksten slaat waarschijnlijk op homoseksuele activiteiten van twee mannen. 'Nikasitimos heeft hier Timiona bestegen', zo luidt de inscriptie.

"We weten dat seksuele verlangens tussen mannen geen taboe waren in het oude Griekenland", verklaart hoofdonderzoeker Vlachopoulos. "Deze graffiti stelt duidelijk dat deze mannen de LIEFDE met elkaar bedreven gedurende een langere periode. De nadruk wordt gelegd op de seksuele handeling zelf, dat is zeer ongebruikelijk in erotische kunstwerken."

Geletterd
De inscipties tonen ook aan dat een deel van de bevolking in het oude GRIEKENLAND waarschijnlijk geletterd was.

"De letters zijn heel vakkundig in de rotsen gekerfd", aldus onderzoeker Angelos Matthaiou. "Dat bewijst dat niet alleen filosofen en geleerd werden getraind in de KUNST van het schrijven, maar ook gewone MENSEN die op eilanden leefden."

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  Eindredactie Frontpage / Forummod woensdag 9 juli 2014 @ 07:10:54 #263
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_142082233
Oude nederzetting en grafveld ontdekt in Uden

UDEN -
Amateurarcheologen hebben in Uden min of meer onverwacht een oud grafveld en een nederzetting uit de middeleeuwen gevonden. De ontdekking is onverwacht omdat tijdens vooronderzoek in het bouwgebied geen aanwijzingen werden gevonden voor archeolgische vondsten.

In een sleuf voor een gasleiding werden een ijzeren zwaard, een mes, een gesp en een pot gevonden uit de Merovingische tijd (circa 525-725). Archeoloog en adviseur Fokko Kortlang vertelde dinsdag dat er mogelijk wel 50 graven liggen.

De gemeente Uden heeft besloten om het gebied de komende maand af te laten graven. „We willen dit niet zomaar laten verdwijnen. Ik hoop natuurlijk op bijzondere voorwerpen die we straks aan onze inwoners kunnen tentoonstellen”, aldus wethouder René Peerenboom.

Na de zomer kunnen de bouwplannen gewoon doorgaan, zegt de gemeente.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)tdekt_in_Uden__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  vrijdag 11 juli 2014 @ 16:00:18 #264
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_142174054
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
  dinsdag 15 juli 2014 @ 13:40:31 #265
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_142321718
quote:
Kunstenaar brengt opmerkelijke camouflagetechniek uit WO I tot leven

ma 14/07/2014 - 23:11 Alexander Verstraete

Oorlogsschepen van voor- tot achtersteven met optische illusies beschilderen zodat de vijand het knap lastig krijgt om ze in het vizier te nemen. Die weinig gekende camouflagetechniek die de Britse marine tijdens WO I veelvuldig toepaste, komt dezer dagen opnieuw tot leven in Londen en Liverpool waar 2 oorlogsbodems een opmerkelijk likje verf hebben gekregen.
http://deredactie.be/cm/v(...)0714-dazzle-painting
pi_142389029
17-07-2014

Oudste brein gevonden



Wetenschappers vinden de laatste 10 jaar spectaculaire fossielen in CHINA. Komt er weer eentje bij. In het zuidwesten van het land is een complete afdruk gevonden van een half miljard jaar oude Lyrarapax unguispinusis. Dat is een dier dat nauw verwant is met de huidige kreeften. Het meest bijzondere aan de afdruk: je kunt het brein goed zien zitten.

Deze dieren leefden in het cambrium, een tijd dat de eerste grotere landdieren ontstonden. De Lyrarapax leefde nabij de kust en had twee klauwtjes vlak voor zijn ogen. Daarmee kon hij waarschijnlijk jagen op kleinere dieren of andere eetbare dingen pakken.

Doordat de hersens goed zichtbaar zijn, kunnen ze worden bestudeerd. Daaruit blijkt dat het brein qua structuur sprekend lijkt op dat van de huidige fluweelwormen. Dat zijn bodembewoners die zeer lichtschuw zijn en alleen ‘s nachts uit hun holletje komen. Ze worden al langer beschouwd als ‘missing link’ tussen zee- en landdieren. Van deze wormen worden ook fossielen gevonden die honderden miljoenen jaren oud zijn.

De Lyrarapax die nu is gevonden is het eerste complete overblijfsel van een dergelijk dier. Meestal vergaan de weke delen van een dier voor er een fossiel kan ontstaan. Maar in uitzonderlijke omstandigheden blijven ze lang genoeg bestaan om te verstenen. Dat is hier gebeurd. Daardoor kunnen zelfs zenuwen worden ontdekt. Die vormen een cluster vlak achter de ogen van dit dier, het BEGIN van een brein.

Het fossiel is gevonden door paleontologen van de universiteit van Yunnan. Zij beschrijven hun vondst in het vakblad Nature. Daarin schrijven ze dat de complexiteit van de hersens van dit dier wellicht ook bij prooidieren kan hebben geleid tot complexere hersens. Alleen zo konden ze leren ontsnappen.

(faqt.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142430705
17-07-2014

Wetenschap duikt in niet-menselijk DNA van ijsman Ötzi



IJsman Ötzi heeft reeds een groot deel van zijn geheimen prijsgegeven. We weten hoe hij eruitzag, hoe zijn gezondheid was en wat hij at. En dankzij een NIEUW onderzoek weten we nu ook welk niet-menselijk DNA hij bij zich droeg.

We weten heel veel over de in 1991 teruggevonden 5000 jaar oude ijsmummie Ötzi. We weten dat hij slecht tegen melk kon, dat hij kort voor zijn overlijden nog gegeten had en dat hij hersenschade opliep. Bovendien weten we hoe de ijsman er in levende lijve ongeveer uit heeft moeten zien. Al die kennis haalden onderzoekers de afgelopen decennia uit een klein stukje bot dat ze tevens in staat stelde om zijn DNA te bestuderen.

DNA
In een nieuw onderzoek hebben wetenschappers datzelfde stukje bot gepakt en vervolgens gebruikt om iets heel anders te bestuderen. In hun STUDIE stond niet Ötzi, maar het niet-menselijke DNA dat hij bij zich droeg, centraal. “Wat NIEUW is, is dat we het gehele DNA-spectrum bestudeerden, om beter te begrijpen welke organismen in dit monster voorkomen en wat hun potentiële functie is,” vertelt onderzoeker Frank Maixner.

Bacteriën
Het niet-menselijke DNA dat de onderzoekers bestudeerden, behoort toe aan bacteriën die normaal gesproken in en op het menselijk lichaam leven. “Alleen het samenspel tussen bepaalde bacteriën of een verstoorde balans binnen deze bacteriële gemeenschap veroorzaakt bepaalde ziekten,” vertelt onderzoeker THOMAS Rattei.

Infectie
De onderzoekers ontdekten dat één bacterie bijzonder goed vertegenwoordigd was in het lichaam van Ötzi. Het gaat om de bacterie Treponema denticola. De bacterie speelt een rol bij de ontwikkeling van PARODONTITIS: een bacteriële infectieziekte die ontstaat als gevolg van ontstoken tandvlees. De vondst van deze bacterie stemt mooi overeen met eerder onderzoek waaruit bleek dat Ötzi hoogstwaarschijnlijk aan parodontitis leed. De bacterie heeft zich waarschijnlijk van de mond van Ötzi – middels de bloedbaan – naar de heup verplaatst.

Naast de ziekteverwekker ontdekten de onderzoekers ook Clostridia-achtige bacteriën in het stukje bot dat ze bestudeerden. Het lijkt erop dat deze bacteriën nog niet dood zijn, maar zich in een soort slaap bevinden. Volgens de onderzoekers kunnen deze bacteriën weer gaan groeien en weefsel aantasten. Het is een belangrijke ontdekking, omdat onderzoekers dat willen voorkomen en Ötzi zo goed mogelijk willen conserveren.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  vrijdag 18 juli 2014 @ 12:59:08 #268
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_142439010
quote:
"Het ontbreken van bewijs achtervolgt me al mijn hele leven"

vr 18/07/2014 - 11:27 Frederik Defossez

Op 1 september 1983 dreigde de Koude Oorlog gevaarlijk warm te worden. Op die dag werd boven de toenmalige Sovjet-Unie een passagiersvliegtuig uit de lucht geschoten. 269 mensen kwamen daarbij om. Voor de familieleden van de slachtoffers voelt de ramp met Vlucht MH17 dan ook erg herkenbaar aan.
http://deredactie.be/cm/v(...).34760?eid=1.2036057
pi_142439529
quote:
0s.gif Op zondag 8 juni 2014 15:52 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
04-06-2014

Is dit het oor van Van Gogh?

[ afbeelding ]

De Duitse kunstenaar Diemut Strebe heeft het oor van Vincent van Gogh nagemaakt. Met hulp van genetisch materiaal van een nazaat van de Nederlandse kunstenaar, Lieuwe van Gogh, is een echt oor van menselijk weefsel gekweekt. Lieuwe van Gogh is een achter-achterkleinzoon van Vincent, Theo’s broer.

Lieuwe deelt 1/16e van het DNA van Vincent. Bovendien is ongeveer bekend hoe het oor van de kunstenaar er uit zag, voor het op 23 december 1888 door Vincent zelf werd afgesneden na een ruzie met kunstaar Paul Gauguin. Volgens de overlevering verpakte Van Gogh zijn oor in een paar lappen en nam het mee naar een bordeel.

Het oor is door genetici gemaakt in het Brigham and Women’s Hospital in Boston, Verenigde Staten. Het zit in een speciale oplossing waardoor het enige jaren kan overleven. Momenteel wordt het tentoon gesteld in het Centre for Art and Media in Karlsruhe, Duitsland. Daar kan iedereen die een kaartje koopt het oor bewonderen. Volgend jaar gaat het oor op reis en zal waarschijnlijk New York en Australië aandoen.

Oren zijn relatief gemakkelijk te kweken met DNA en een groeimedium. Wel wordt er een staketsel gemaakt waar het vlees omheen kan groeien. Verschillende mensen lopen rond met gekweekte oren, nadat ze hun oorspronkelijke oor waren verloren door een ongeluk of een operatie.

(faqt.nl)
Wat een opgeklopte non-wetenschap weer. Ze nemen iemand die voor 6% genetisch verwant is aan van Gogh, ze laten zijn cellen delen in een vooraf gemaakt vormpje en TaDAAAA, het oor van de grote schilder. Beetje onzin, voor hetzelfde geld lieten ze die cellen groeien in de vorm van een vaas, hakenkruis of een vork. Dat had net zoveel met van Gogh te maken.
  zondag 20 juli 2014 @ 17:42:34 #270
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_142519216
quote:
Buzz Aldrin en de communie op de maan

zo 20/07/2014 - 17:31 Pieterjan Huyghebaert

Vandaag is het dag op dag 45 jaar geleden dat de mens voor het eerst is geland op de maan. Minder bekend is wat het eerste was wat astronaut Buzz Aldrin daar deed. Nog voor Neil Armstrong "een kleine stap" zette op het maanoppervlak, brak Aldrin het brood, dronk hij wat wijn en fezelde hij een gebedje.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/wetenschap/1.2038403
  dinsdag 22 juli 2014 @ 11:57:36 #271
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_142589928
quote:
Varende bibliotheek van Charles Darwin

Ruim vierhonderd boeken die in de 19de eeuw aan boord waren van de HMS Beagle zijn nu gedigitaliseerd en voor iedereen toegankelijk.
http://www.nationalgeogra(...)k-van-charles-darwin
  zondag 27 juli 2014 @ 10:54:56 #272
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_142773032
quote:
Groot mijnwerkersgraf uit koloniale tijd ontdekt in Bolivia

zo 27/07/2014 - 08:26 Freek Willems

In de Boliviaanse stad Potosí is een massagraf met minstens 400 lichamen ontdekt. De lichamen zouden die van mijnwerkers uit de koloniale tijd zijn.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2044604
  dinsdag 29 juli 2014 @ 01:11:58 #273
61891 zakjapannertje
rijksmonument
pi_142837462
quote:
1914: financiële crisis bepaalde resultaat van WO I

ma 28/07/2014 - 10:29 Jos De Greef

De vrees voor het komende wereldconflict leidde in juli 1914 ook tot paniek op de financiële markten. Londen, toen het economische centrum van de wereld, daverde op zijn grondvesten en dus ook de rest van de planeet.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/economie/1.1936548
pi_142912486
30-07-2014

Wijnbeker van Pericles gevonden in Athene

Archeologen hebben in een graf in het noorden van Athene een wijnbeker gevonden waarvan ze denken dat die gebruikt is door de befaamde staatsman Pericles. Dat berichtte de krant Ta Nea. De naam "Pericles" staat gegraveerd onder een van de handvaten van de beker, naast die van zijn oudste broer "Ariphron".

Die laatste naam was zeer zeldzaam in het klassieke Griekenland. Het feit dat beide namen op de wijnbeker prijken, sterkt de onderzoekers in de overtuiging dat het om de twee broers gaat. Ze zijn voor "99 procent zeker".

Op de keramieken wijnbeker, die in 12 stukken is gebroken, staan ook nog de namen van vier andere mannen. Volgens de archeologen werd de beker gebruikt tijdens een wijnsymposium, en graveerden de zes mannen die ervan dronken, hun naam bij wijze van herinnering.

Pericles wordt beschouwd als een van de meest prominente en invloedrijke Griekse staatsmannen, redenaars en veldheren van Athene tijdens de Gouden Eeuw, specifiek in de periode tussen de Perzische en de Peloponnesische Oorlog. Hij bezweek in 429 voor Christus aan de gevolgen van de pest.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_142984640
quote:
50 jaar Tonkin-incident: het begin van het Amerikaanse fiasco in Vietnam

za 02/08/2014 - 08:02 Alexander Verstraete

Vandaag is het precies 50 jaar geleden dat het Tonkin-incident plaatsvond. In de Golf van Tonkin voor de kust van wat toen Noord-Vietnam was, vuurde het communistische regime van dat land op zee in de richting van het Amerikaanse oorlogsschip USS Maddox. Hoewel de kogels het schip amper raakten, luidde het voorval de formele intrede van de VS in de Vietnamoorlog in. Een duik in het verleden naar de dag dat de Amerikanen zich in een uitzichtloos conflict stortten.
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2047347
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')