abonnement Unibet Coolblue
pi_147179339
quote:
0s.gif Op maandag 1 december 2014 11:58 schreef Digi2 het volgende:

[..]

Eens, omdat olie verdrongen is uit grote sectoren wordt het in toenemende mate gebruikt daar waar er weinig tot geen alternatieven zijn. Dat maakt het weinig elastisch zelfs als de economie krimpt. De groei van het verbruik in Azie is een langjarige trend omdat de welvarender mensen daar van hun brommer afstappen en in de auto stappen en die auto verbruikt veel meer "olie". In China verkoopt men nu 40 miljoen E-bikes per jaar. Een auto in China is leuk voor de status maar kut als vervoermiddel. Als je echt ergens snel wilt zijn is de auto niet de 1e keuze in veel gevallen.
Alleen bevolkingsgroei al. :) Vergeet ook niet dat dit soort landen van een hele lage basis afkomen. Ik geloof dat heel China thans de helft olie verbruikt van de USA (!). Geeft ze wel de kans om wat fases over te slaan overigens.

E-bikes, geloof het graag. Maar onder de streep stijgt het aantal auto's nog steeds met bijna 10% (!) per jaar. In India moeten ze voordat ze aan e-bikes beginnen eerst nog honderd miljard plus in het electriciteitsnetwerk spenderen. Je weet nooit OF je daar stroom hebt (vandaar dat de middenklasse daar steeds vaker een backup generator heeft). Of waterleiding, want nu wordt het meerendeel van het water met tankwagens rondgereden.

Ik kan het ook niet helpen, maar zolang de vraag met een miljoen barrels/dag blijft stijgen, dan is dat vooralsnog een trend van gemitigeerde groei, of niet? Ik probeer geen afweging voor de gemiddelde chinees te maken of hij een e-bike moet nemen of een auto, maar de trend is dat het olie verbruik per capita in het westen daalt (al lang trouwens), en dat van de niet westerling stijgt. Per saldo een stijging. Olieproductie deplete echter zonder investeringen die toenemend kostenlijk zijn. Ook bij shale zijn de meest veelbelovende velden het eerste gedrilled hoor. In het geval van tarsands kost elke barrel productie zelfs een barrel energie (dat is echt triest, trouwens).

Ik vind het toch lastig te geloven dat over een deccenium op zeker olie uitgefaseerd is behalve voor vliegtuigen (en schepen neem ik aan, want dat zou wel een flinke verlengkabel worden).
so long and thanks for all the fish
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')