Klinkt primaquote:Op donderdag 23 mei 2013 12:47 schreef rhubarb het volgende:
Het wordt een groene aspergesoep (recept uit de zilveren lepel). Garnering met groene aspergekopje en wat room. Weet jij nog iets kleurrijks dat erbij kan als garnering? Kleine stukjes gedroogde ham o.i.d.?
Gazpacho? Nee het is niet karig en ja er zit veel smaak aan. Vergeet alleen niet dat gazpacho broedsoep is, die ook met tomaat bereid kan worden. Dat maakt het een behoorlijk vullende soep. Gewoon tomaat uit blik door de blender, ja, de een is lekkerder dan de ander maar sinds de Italiaanse winkel hier geen Italiaanse blikken meer heeft doet de Palazzo van de Aldi het ook best aardig.quote:Op donderdag 23 mei 2013 17:46 schreef icloud het volgende:
Hallo
Ik moet zaterdag een koude soep maken voor de vereniging en zoals altijd mag het 3 kwartjes en bonnetje kosten oftewel niks.
Nu dacht ik eraan om tomaten te pureren en aan te lengen met water, eventueel met wat ham en een takje vrolijkheid, dat kan net binnen het budget
Nu vraag ik me af of dit niet te karig is en of het veel smaak zal bevatten?
Wat een sukkels.quote:Op donderdag 23 mei 2013 20:03 schreef Pietverdriet het volgende:
Komijn doet men in spanje zelden in de gazpacho
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
quote:Op donderdag 23 mei 2013 20:06 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Wat een sukkels.Ik vind het ook lekker, ik doe er trouwens citroensap in ipv azijn.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
Ik ook, maar het moest goedkoop geloof ik en het gewoon alleen maar zure van azijn is wel doelmatig. Ben zelf ook niet dol op die chiquere azijnen, ik vind het meestal maar een raar bijsmaakje.quote:Op donderdag 23 mei 2013 20:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vind het ook lekker, ik doe er trouwens citroensap in ipv azijn.
Ik gebruik gewoon wat er aanwezig is, doen spanjaarden ook. Net als bij de Paella is er niet "het" recept maar zijn er duizenden.quote:Op donderdag 23 mei 2013 20:22 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik ook, maar het moest goedkoop geloof ik en het gewoon alleen maar zure van azijn is wel doelmatig. Ben zelf ook niet dol op die chiquere azijnen, ik vind het meestal maar een raar bijsmaakje.
En bleekselderij dan? Dat vind ik wel echt iets dat het afmaakt, hoewel ik er verder geen fan van ben. Geen bleekselderij aanwezig, dan moet de gazpacho maar even wachten.
Uiteraard, maar dat vind ik de norm niet als ik iets ga maken. Het irriteert me dan als het suboptimaal is dus maak ik het dan wel een andere keer.quote:Op donderdag 23 mei 2013 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik gebruik gewoon wat er aanwezig is, doen spanjaarden ook. Net als bij de Paella is er niet "het" recept maar zijn er duizenden.
De spaanse wiki heeft er een uitstekend artikel over
http://es.wikipedia.org/wiki/Gazpacho
Lol suboptimaal. Die heb ik nog nooit gehoord. Klinkt als iets wat men in studentenverenigingen zou gebruiken.quote:Op donderdag 23 mei 2013 20:44 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Uiteraard, maar dat vind ik de norm niet als ik iets ga maken. Het irriteert me dan als het suboptimaal is dus maak ik het dan wel een andere keer.
Weltschmerz studeert rechten in groningenquote:Op vrijdag 24 mei 2013 07:47 schreef habitue het volgende:
[..]
Lol suboptimaal. Die heb ik nog nooit gehoord. Klinkt als iets wat men in studentenverenigingen zou gebruiken.
Gast, dit is echt zooo suboptimaal!
quote:Op vrijdag 24 mei 2013 08:08 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Weltschmerz studeert rechten in groningen
De soep ziet eruit alsof hij al redelijk glad is, dus dan zou ik 'm pureren zodat ie echt mooi wordt.quote:Op vrijdag 24 mei 2013 14:26 schreef icloud het volgende:
Als dit maar goed gaat [ afbeelding ]
Is het verstandig om de soep te pureren? Om een gladde soep te krijgen
Kontjes eraf breken, schillen en samen met de asperges koken, wellicht in een mooie bouillon waar Piet vast nog wel tips voor heeft.quote:Op vrijdag 24 mei 2013 14:56 schreef utrecht1970 het volgende:
Ik heb net voor het eerst witte asperges gehaald.
Hoe kan ik deze het beste bereiden?
De rest van de maaltijd bestaat uit gebakken drumsticks en krieltjes.
quote:Hmmz, ik zoek inspiratie.
In mijn kast ligt o.a.:
- lactosevrije fetakaas.
- kip
- eieren
- wokgroentemix (wortel, courgette, broccoli enz.)
- twee courgettes
- grote zoete aardappel
- +- 200 gr. rosevalaardappeltjes
- gekruide aardappelpartjes
- verse tagliatella
- zalm
- gehakt
- couscous
- rijst
- bladerdeeg
- lactosevrije roomkaas
Iemand suggesties voor een gezond avondmaaltje?
Ik heb er gepelde tomaat, uien en aardappelen inzitten.quote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:00 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Kontjes eraf breken, schillen en samen met de asperges koken, wellicht in een mooie bouillon waar Piet vast nog wel tips voor heeft.
Klassiek: Serveren met gekookt ei en ham en een hollandaise sausje.
PS: de kontjes en schillen serveer je natuurlijk niet maar van het kookwater kun je dan nog mooie soep maken.
Oh joh, ik vind net ook nog Cannelloni in de kast. Eens even googelen of ik daar iets mee kanquote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:03 schreef Tink89 het volgende:
Ik heb inspiratie nodig en dus plaats ik even een ordinaire dieetclub-crosspost:
[..]
Courgette uithollen, dit bakken met ui, gehakt, knoflook, kruiden. Hiermee de uitgeholde courgette vullen. even in de oven bakken zodat de courgette zacht word. serveren met couscousquote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:03 schreef Tink89 het volgende:
Ik heb inspiratie nodig en dus plaats ik even een ordinaire dieetclub-crosspost:
[..]
Klinkt niet verkeerd, maar ik heb geen uien en wat voor kruiden zouden er dan in kunnen?quote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:16 schreef Dragonberry het volgende:
[..]
Courgette uithollen, dit bakken met ui, gehakt, knoflook, kruiden. Hiermee de uitgeholde courgette vullen. even in de oven bakken zodat de courgette zacht word. serveren met couscous
O jammer, ik heb altijd uien liggen en gooi ze ook bijna overal doorheen Kan ook wel zonder.quote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:17 schreef Tink89 het volgende:
[..]
Klinkt niet verkeerd, maar ik heb geen uien en wat voor kruiden zouden er dan in kunnen?
Hmmz, ook geen ras el hanout in huis dus. Wel wat standaardkruiden als peterselie, basilicum, tijm, rozemarijn, enz...quote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:21 schreef Dragonberry het volgende:
[..]
O jammer, ik heb altijd uien liggen en gooi ze ook bijna overal doorheen Kan ook wel zonder.
Als kruiden gebruik ik graag ras el hanout, voor de oosterse/marrokaanse smaak bij de couscous. Anders gewoon peper en zout.
En ik dacht nog aan: tagliatelle koken, zalm bakken, roomkaas verwarmen, peper en zout erdoor. Tagliatelle op een bord, roomkaas saus erover en zalm erbij.
Klinkt ook lekkerquote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:24 schreef Tink89 het volgende:
[..]
Hmmz, ook geen ras el hanout in huis dus. Wel wat standaardkruiden als peterselie, basilicum, tijm, rozemarijn, enz...
Ik dacht er zelf nog over om er een quiche van te maken. Courgette en zalm-quiche zou moeten kunnen, toch?
Wat is er? Te dik geworden? Beetje water erbij. En ik zou 'm pureren.quote:
Daar kun je gaten mee in de muren dichtenquote:
Ja, koud of warm maakt denk ik geen verschil.quote:Op vrijdag 24 mei 2013 15:54 schreef icloud het volgende:
[ afbeelding ]
Ik ga een liter watertoevoegen hopelijk effect
Smaakt hij goed?quote:Op vrijdag 24 mei 2013 16:19 schreef icloud het volgende:
[ afbeelding ]
Voor vandaag goed morgen minder water
blijft lastig om een cam rechtop te houden.quote:
Er zit vla op mijn toetsenbordquote:Op vrijdag 24 mei 2013 20:31 schreef z80 het volgende:
[..]
blijft lastig om een cam rechtop te houden.
Denk dat je ze al op hebt, maar ik schil en kont ze, kook de schillen en de kontjes in weinig water, haal dat door een zeef en kook daarna de asperges in dat water. Dit zelfde water vries ik daarna in en gebruik ik de volgende keer weer. Heb zo na een aantal maal asperges koken een ongelofelijk goede basis voor een soep.quote:Op vrijdag 24 mei 2013 14:56 schreef utrecht1970 het volgende:
Ik heb net voor het eerst witte asperges gehaald.
Hoe kan ik deze het beste bereiden?
De rest van de maaltijd bestaat uit gebakken drumsticks en krieltjes.
Volgens recept van hierboven, tomatenpuree, gepelde tomaten, slagroom, aardappelen en uien en met flink wat kruiden en goed gekoeld is het best goed te eten.quote:Op zaterdag 25 mei 2013 11:18 schreef Pietverdriet het volgende:
@ iCloud, wat zat er in die tomatensoep behalve tomaten?
Okay, de fout zit hem in de aardappels, die binden als een gek.quote:Op zaterdag 25 mei 2013 11:29 schreef icloud het volgende:
[..]
Volgens recept van hierboven, tomatenpuree, gepelde tomaten, slagroom, aardappelen en uien en met flink wat kruiden en goed gekoeld is het best goed te eten.
het is voor de vereniging en mag niks kosten dus verbeteringen zijn niet mogelijk, toch bedankt.
Jij zegt weglaten?quote:Op zaterdag 25 mei 2013 11:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Okay, de fout zit hem in de aardappels, die binden als een gek.
Ja, tomatensoep maak je met tomaten.quote:
voetbal is pommes mit currywurst oder bratwurst.quote:Op zaterdag 25 mei 2013 10:19 schreef minilot het volgende:
Piet, ich brauche deine Hilfe!
Het blijkt zo te zijn dat er vanavond thuis naar de finale van de Champions Leaugue gekeken gaat worden, en aangezien het Bayern München tegen Borussia Dortmund wordt en ik een sucker ben voor thema-eten wil ik graag iets super-Duits op tafel zetten.
Het gaat om avondeten + toetje, wordt voor de tv geserveerd op een gedekte salontafel (in kleermakerzit op de grond ) en het moet een beetje los en leuk zijn, het moet voor mij in maximaal drie uur klaar te maken zijn (zit voorlopig nog op kantoor) én ik moet de ingrediėnten kunnen halen bij AH/Lidl/dorpsslager, want heb geen tijd om de stad in te gaan.
Jij, als halve Duitser, hebt vast wel een leuk idee. Ik lust alles.
Flamkuchen, mettbrötchen, saure gurken, bretzen, obatzda, krautsalat, kaltes rindfleisch mit frankfurter grune sauce,quote:Op zaterdag 25 mei 2013 18:48 schreef z80 het volgende:
[..]
voetbal is pommes mit currywurst oder bratwurst.
Een tomatensoep beginnen door gesnipperde ui en knoflook aan te zetten is toch heel normaal? En als je een creme soep wilt maken is room ook niet gek.. Of zeg ik nu vreemde dingen..quote:Op zaterdag 25 mei 2013 11:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, tomatensoep maak je met tomaten.
Uien, room, puree en aardappels hebben in de soep niets te zoeken.
Je garneert het hooguit met wat room of zure room.
Is dat niet meer voor sauzen?quote:Op zaterdag 25 mei 2013 23:02 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Een tomatensoep beginnen door gesnipperde ui en knoflook aan te zetten is toch heel normaal? En als je een creme soep wilt maken is room ook niet gek.. Of zeg ik nu vreemde dingen..
Ja. Basisrecept voor soep is bij mij:quote:Op zaterdag 25 mei 2013 23:19 schreef Vanyel het volgende:
Ik doe het ook vaak met tomatensoep. Dan wel in een heel andere verhouding dan met saus.
Maak jij tomatensoep enkel met bouillon, tomaten en kruiden?quote:Op zaterdag 25 mei 2013 23:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Mensen doen de gekste dingen met tomatensoep, van mij mag je, maar ik zeg hoe ik de wereld zie.
En zoutquote:Op zaterdag 25 mei 2013 23:22 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Maak jij tomatensoep enkel met bouillon, tomaten en kruiden?
Neequote:Op zondag 26 mei 2013 14:43 schreef EnemyRock het volgende:
Hey Piet, heb je toevallig een lekker recept voor Börek?
Okay!quote:
Die worden niet vergeten, dat zijn geen standaard ingredienten.quote:Op donderdag 23 mei 2013 19:54 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Gazpacho? Nee het is niet karig en ja er zit veel smaak aan. Vergeet alleen niet dat gazpacho broedsoep is, die ook met tomaat bereid kan worden. Dat maakt het een behoorlijk vullende soep. Gewoon tomaat uit blik door de blender, ja, de een is lekkerder dan de ander maar sinds de Italiaanse winkel hier geen Italiaanse blikken meer heeft doet de Palazzo van de Aldi het ook best aardig.
Verder:
Ui
Komkommer
Paprika
Bleekselderij
Knoflook
Komijn
Azijn
Olijfolie
Op smaak brengen met zout, tabasco of rooie peper en evt paprikapoeder of pimenton.
De truc om het lekker te krijgen is A. de bleekselderij en komijn die vaak vergeten worden, B. ruim voor het serveren maken zodat de smaken intrekken, C. de ingredienten in het juiste formaat snijden, wat bij de blender dus op de volgorde aan komt, en D. het brood een paar dagen oud laten worden in de koelkast in een dichte zak zodat het een mooie structuur krijgt.
Niet als het steeds vergeten wordt nee, dat klopt.quote:Op dinsdag 28 mei 2013 16:55 schreef Bramito het volgende:
[..]
Die worden niet vergeten, dat zijn geen standaard ingredienten.
Gebruik capucijners ipv bonen, niet authentiek maar veel lekkerder, en laat de kaneel weg en gebruik wat cacaoquote:Op vrijdag 31 mei 2013 17:28 schreef Tinuviel het volgende:
Hier nog tips voor een onvergetelijke chili con carne? Heb recept a la Jaimie Oliver gevonden, met kaneel, chili en een kruid wat ik niet lekker vind, dat laat ik denk ik weg.
Ja komijn staat in het recept. Ze doen er verse ui, knoflook, chili peper (die heb ik alleen niet, dus ik doe gedroogde chili erin). Daarnaast dus de komijnsoort en een kaneelstang. Ik denk dat ik het dan met een klein beetje kaneelkruiden ga maken en een beetje chili.quote:Op vrijdag 31 mei 2013 17:31 schreef MaximusTG het volgende:
Welk(e) specerij/kruid vind je niet lekker dan? Komijn, koriander?
Waarom eigenlijk?quote:Op vrijdag 31 mei 2013 18:00 schreef Pietverdriet het volgende:
Oh, en als je bonen of beter imho capucijners gebruikt, goed spoelen die krengen
Smaken ze veel beter doorquote:
Hmm ok. Ik eet eigenlijk nooit bruine bonen of capucijners. Wel vaak (groene) kidney, reuzen, borlotti, zwarte, etc. Binnenkort eens black eyed peas proberen. Ik heb trouwens een recept waar specifiek bij staat dat het vocht uit het blikje kdneybonen erbij moet.quote:
Uberhaupt "authentieke" chili con carnequote:Op vrijdag 31 mei 2013 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gebruik capucijners ipv bonen, niet authentiek maar veel lekkerder, en laat de kaneel weg en gebruik wat cacao
Kun je beter wassen, een extra schuit water toevoegen en een paar kidneybonen zelf even platstampenquote:Op vrijdag 31 mei 2013 21:35 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Hmm ok. Ik eet eigenlijk nooit bruine bonen of capucijners. Wel vaak (groene) kidney, reuzen, borlotti, zwarte, etc. Binnenkort eens black eyed peas proberen. Ik heb trouwens een recept waar specifiek bij staat dat het vocht uit het blikje kdneybonen erbij moet.
Tja, ik heb hier een recept waarin staat dat je een zakje droge kippensoep moet zeven en het poeder gebruiken om je indonesische kip te makenquote:Op vrijdag 31 mei 2013 21:35 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Hmm ok. Ik eet eigenlijk nooit bruine bonen of capucijners. Wel vaak (groene) kidney, reuzen, borlotti, zwarte, etc. Binnenkort eens black eyed peas proberen. Ik heb trouwens een recept waar specifiek bij staat dat het vocht uit het blikje kdneybonen erbij moet.
Ga ik doen, bedankt voor de tip.quote:Op zaterdag 1 juni 2013 00:26 schreef Tanin het volgende:
[..]
Uberhaupt "authentieke" chili con carne
Maar kan me best voorstellen dat het lekkerder is met kapucijners ja
[..]
Kun je beter wassen, een extra schuit water toevoegen en een paar kidneybonen zelf even platstampen
Hihi, ik had een Duits recept en vroeg hier in het Nederlands om advies en toen werd mijn vraag een kruising .quote:Op zaterdag 1 juni 2013 00:23 schreef RobinOok het volgende:
Ik leer hier elke dag weer. Vandaag: kaneelstangen. *grin*
ik twijfel of ik deze (zoek)term moet toevoegen aan mijn blog.
Maar zonder dollen, Tinuviel, als je geen kaneelstangen in huis hebt zou ik ze weglaten en zeker niet vervangen met kaneelpoeder.
Je hebt wat tegen bouillon in een soep?quote:Op zondag 2 juni 2013 21:26 schreef icloud het volgende:
Piet hoe zou jij een goede avocadosoep maken?
Bij bijna alle recepten lees ik dat ik bouillon moet gebruiken, maar dat doe ik niet graag, een soep moet puur zijn.
Oke, ook een leuk idee! Nog tips voor kruiden, of alleen peper en zout in de tortilla? Bieslook misschien?quote:Op maandag 3 juni 2013 15:56 schreef Pietverdriet het volgende:
Waarom maak je er geen tortilla van? Aardappels aan plakjes met spek bakken in een antiaanbakpan, intussen 5-6 eieren losslaan, ls de aardappels bruin zijn het ei erbij.
Even omschudden en bakken tot het ei boven begint te stollen.
Bord erbovenop leggen, draaien en weer in de pan, bovenkant is nu onderkant en die ook bruinbakken
Van de bloemkool, met wat bouillon en room een soepje maken en die met een staafmixer pureren
Ja, en knoflook wellicht? Verse rozemarijn? Wat jij lekker vindquote:Op maandag 3 juni 2013 15:59 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Oke, ook een leuk idee! Nog tips voor kruiden, of alleen peper en zout in de tortilla? Bieslook misschien?
quote:Op maandag 3 juni 2013 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ja, en knoflook wellicht? Verse rozemarijn? Wat jij lekker vind
Bouillon hoeft niet eens. Beetje olie, handje rozemarijn daarin fruiten, gesneden tomaten er op, laten pruttelen. Als je een gladde soep wilt, even de staafmixer er doorheen halen. Zout naar smaak toevoegen.quote:Op zaterdag 25 mei 2013 23:22 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Maak jij tomatensoep enkel met bouillon, tomaten en kruiden?
Door een zeef halen om de vellen en de zaden te verwijderenquote:Op maandag 3 juni 2013 16:05 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Bouillon hoeft niet eens. Beetje olie, handje rozemarijn daarin fruiten, gesneden tomaten er op, laten pruttelen. Als je een gladde soep wilt, even de staafmixer er doorheen halen. Zout naar smaak toevoegen.
Improviseer er daar eentje?quote:Op maandag 3 juni 2013 16:51 schreef Ferdii het volgende:
Komende zomer gaan we naar Italiė op vakantie, nu zijn we van plan om daar veel te gaan BBqen, alleen ivm ruimte gebrek kan d'r maar een kleine bbq mee. (Ong 30 cm diameter)
Nu ben ik op zoek naar verschillende soorten vlees marinades recepteb etc om daar te maken (en evt mee te nemen daar naartoe)
Iemand nog verrassende ideeėn?
Vissaus, tamarinde, gember, knoflook en laosquote:Op maandag 3 juni 2013 19:01 schreef Ferdii het volgende:
Langoustines, garnalen en ander ongedierte uit de zee gaan zeker veel gegeten worden
Thanks voor de tip van Aziatische spulletjes meenemen
Rubs ed zijn een goed idee, kruiden etc komen wel goed, die gaan zeker mee.
Was vooral benieuwd naar niet erg bekende marinades ipv de standaard rozemarijn/knoflook/olijfolie
quote:Op maandag 3 juni 2013 19:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Vissaus, tamarinde, gember, knoflook en laos
Trassie, soya en sambal
Yoghurt, chili en komijn
Cacao, chili en komijn
schelpdieren ed gaat helemaal niks overheen, alleen achteraf beetje zout en citroensap.quote:Op maandag 3 juni 2013 20:18 schreef Coelho het volgende:
Verkloot dat BBQ eten nou niet allemaal met sauzen en marinades. Het is geen Hollandse supermarkt BBQ. Beetje zeezout en zwarte peper, en het meeste pure spul komt al geweldig tot z'n recht. Bij vis en schaal/schelpdieren kun je nog aan citrusfruit en/of verse kruiden denken en klaar is klara.
Zorg voor een BBQ met deksel, leg je kolen aan één kant zodat je een directe en indirecte zone hebt (of creėer zones met alufolie) en neem de tijd! Je haalt er de heerlijkste gerechten vanaf! Moet je nog een BBQ aanschaffen en heb je niet veel ruimte, denk dan aan de Weber Smokey Joe of Weber Go Anywhere.
Uitje mag er ook wel in, maar daar houdt Piet sowieso niet van geloof ik. Als je het ei graag een beetje vloeibaar binnenin hebt dan kun je het beste de aardappels en ui even laten afkoelen, en dan mengen met het ei en weer in de pan doen, anders stolt het ei al deels. Sowieso mag het wel even uitlekken buiten de pan als je het zoals de Spanjaarden onderdompelt in olijfolie.quote:Op maandag 3 juni 2013 15:59 schreef PluisigNijntje het volgende:
[..]
Oke, ook een leuk idee! Nog tips voor kruiden, of alleen peper en zout in de tortilla? Bieslook misschien?
Jaquote:Op maandag 3 juni 2013 21:39 schreef Ferdii het volgende:
[.
Iemand ervaring met italiaanse supermarkten/markten? Is dat vergelijkbaar met van die huge dingen in frankrijk/spanje? Dus met eigen slagerij/visafdeling etc in 1
Deze man heeft het begrepen.quote:Op maandag 3 juni 2013 20:18 schreef Coelho het volgende:
Verkloot dat BBQ eten nou niet allemaal met sauzen en marinades. Het is geen Hollandse supermarkt BBQ. Beetje zeezout en zwarte peper, en het meeste pure spul komt al geweldig tot z'n recht. Bij vis en schaal/schelpdieren kun je nog aan citrusfruit en/of verse kruiden denken en klaar is klara.
Zorg voor een BBQ met deksel, leg je kolen aan één kant zodat je een directe en indirecte zone hebt (of creėer zones met alufolie) en neem de tijd! Je haalt er de heerlijkste gerechten vanaf! Moet je nog een BBQ aanschaffen en heb je niet veel ruimte, denk dan aan de Weber Smokey Joe of Weber Go Anywhere.
Meest culinaire deel van D is denk ik Baden-Württemberg, Stuttgart heeft een prachtige overdekte markt.quote:Op donderdag 6 juni 2013 21:27 schreef Redcoon het volgende:
Piet,
Ik overweeg om een weekje in een huisje/B&B te vertoeven bij onze Nachbarn en ik geloof dat jij daar redelijk de weg weet. Nu vroeg ik me af, waar kan ik nou aangenaam en ongedwongen culinair vertoeven in Duitsland? Waar hebben ze leuke voedselmarkten oid?
Dank! Die gaat op de lijst samen met Thüringen (braadworstobsessie)quote:Op vrijdag 7 juni 2013 07:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Meest culinaire deel van D is denk ik Baden-Württemberg, Stuttgart heeft een prachtige overdekte markt.
Die zijn in Hessen beterquote:Op vrijdag 7 juni 2013 18:58 schreef Redcoon het volgende:
[..]
Dank! Die gaat op de lijst samen met Thüringen (braadworstobsessie)
Mijn hometown, Stuttgart en de overdekte "Markthalle" is zeker bijzonder.quote:Op vrijdag 7 juni 2013 07:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Meest culinaire deel van D is denk ik Baden-Württemberg, Stuttgart heeft een prachtige overdekte markt.
Vooral ook de kwaliteit van de levensmiddelen die daar verkocht worden, zou een reden zijn in Stuttgart een baan te zoeken, maar ook een dorpje als Leonberg heeft een kleine maar kwalitatief hoogwaardige marktquote:Op vrijdag 7 juni 2013 19:34 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Mijn hometown, Stuttgart en de overdekte "Markthalle" is zeker bijzonder.
Ik woon zeer luxe en goedkoop nu.quote:Op vrijdag 7 juni 2013 19:42 schreef Tinuviel het volgende:
Alleen huur en koop van appartementen/ huizen is daar dan weer hoger. Maar hangt ook af met wat je het vergelijkt natuurlijk.
Zo eten, of jam van maken?quote:Op zondag 9 juni 2013 14:45 schreef minilot het volgende:
Ik heb net op de markt min of meer per ongeluk (jongen van de kraam keek zo lief) een halve kilo gedroogde moerbeien gekocht. Witte en zwarte. Ik heb zo af en toe ooit wel eens een moerbei gegeten, maar had ze nooit eerder zelf in huis. Piet, wat zal ik er eens voor leuks mee doen?
Ze in cola marineren, 24 uur, het zuur maakt het bindweefsel zacht. Je kan ook azijn of citroensap gebruikenquote:Op zondag 9 juni 2013 16:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Piet, hoe behandel je spareribs met cola om ze malser te krijgen?
Ik ben geen expert op de middenoosten keuken, maar een keukenmachine is verdomt handig voor falafelquote:Op zondag 9 juni 2013 16:45 schreef Myraela het volgende:
Klopt het dat kikkererwten die je laat staan weken niet echt zacht worden? 2 dagen laten staan, ze waren veel groter maar wel nog hard.
Ik had gehoopt dat ze zacht genoeg zouden worden om zelf fijn te maken voor falafel. Maar ze waren nog veel te hard (heb geen keukenmachine). Heb ze nu maar weggegooid, maar wil eigenlijk wel graag een keer falafel maken.
Zouden ze wel zacht genoeg worden als ik ze kook? Of moet ik toch echt een keukenmachine kopen.
Ja, alleen weken helpt niet. Je moet ze ook nog even koken. *oeps* *wrongggg*quote:Op zondag 9 juni 2013 16:45 schreef Myraela het volgende:
Klopt het dat kikkererwten die je laat staan weken niet echt zacht worden? 2 dagen laten staan, ze waren veel groter maar wel nog hard.
Ik had gehoopt dat ze zacht genoeg zouden worden om zelf fijn te maken voor falafel. Maar ze waren nog veel te hard (heb geen keukenmachine). Heb ze nu maar weggegooid, maar wil eigenlijk wel graag een keer falafel maken.
Zouden ze wel zacht genoeg worden als ik ze kook? Of moet ik toch echt een keukenmachine kopen.
Beter laat als nooitquote:Op zondag 26 mei 2013 14:43 schreef EnemyRock het volgende:
Hey Piet, heb je toevallig een lekker recept voor Börek?
*oeps*quote:Op zondag 9 juni 2013 17:09 schreef Pietverdriet het volgende:
Nee, niet koken zegt de moeder van mijn tunesische vriend
Bedankt, kan ik die Yufka bladeren gewoon in een willekeurige turkse winkel kopen?quote:Op zondag 9 juni 2013 18:14 schreef Sorella het volgende:
[..]
Beter laat als nooit
Borek
1 glas melk
1 ei
2-3 Ts yoghurt (turks, grieks o.i.d.)
5 Ts zonnebloem olie
Bij elkaar doen, yufka bladeren er goed mee insmeren.
Gehakt
ui
peper
zout
Gehakt rullen en de rest van de ingredienten erbij doen.
Yufka door tweeen doen en eerste helft op elkaar leggen, gehakt er op leggen en het tweede gedeelte yufka er overheen leggen. Boven kant insmeren.
Oven voorverwarmen tot 180 graden, borek erin ongevveer 15 minuten tot de bovenkant bruin is.
Dit recept is van de moeder van een turkse kennis ik heb alleen het gehakt meer op smaak gebracht met tomatenpuree, knoflook beetje kaneel enz.
Ik vind falafel ook niet zo geweldig, maar kikkererwten kan je wel lekkere dingen mee doen. Heb er vanavond nog een pindasaus mee gebonden, en gebruik het eigenlijk altijd in gehaktballenquote:Op zondag 9 juni 2013 19:19 schreef RobinOok het volgende:
[..]
*oeps*
Heb het gauw aangepast.
Maar euh, dat verklaart misschien waarom ik falafel zo vies vindt, haha. Ongekookte kikkererwten, dat kan toch ook nooit lekker worden?
Pinda's in de vijzel of pindakaas als je haast hebtquote:Op zondag 9 juni 2013 23:19 schreef leeell het volgende:
Piet,
Wat is jouw recept voor pindasaus, hier zit een indonesisch tentje wat em zelf maakt (erg donker vettig en machtig) en die is vele male beter dan alle kant en klaar + snackbarvarianten die ik tot noch toe ben tegengekomen
2 dagen maxquote:Op maandag 10 juni 2013 21:46 schreef ErkendFokker het volgende:
Hoe lang is chocolademousse gemaakt van chocola, slagroom en rauw eiwit houdbaar in de koelkast?
Ok dan moet ie nu weg thanksquote:
Ik heb zo'n zelfde soort vraag. Heb tiramisu gemaakt in de veronderstelling dat we dat morgen gaan eten, maar het etentje is dus woensdag pas. Kan dat nog, 2 dagen in de koelkast?quote:Op maandag 10 juni 2013 21:46 schreef ErkendFokker het volgende:
Hoe lang is chocolademousse gemaakt van chocola, slagroom en rauw eiwit houdbaar in de koelkast?
In gehaktballen? Hoe maak jij die dan?quote:Op zondag 9 juni 2013 23:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik vind falafel ook niet zo geweldig, maar kikkererwten kan je wel lekkere dingen mee doen. Heb er vanavond nog een pindasaus mee gebonden, en gebruik het eigenlijk altijd in gehaktballen
Rauwe eieren?quote:Op maandag 10 juni 2013 22:19 schreef June. het volgende:
[..]
Ik heb zo'n zelfde soort vraag. Heb tiramisu gemaakt in de veronderstelling dat we dat morgen gaan eten, maar het etentje is dus woensdag pas. Kan dat nog, 2 dagen in de koelkast?
Correctquote:Op maandag 10 juni 2013 22:50 schreef RobinOok het volgende:
Denk dat ie dit gebruikt:
[ link | afbeelding ]
Kikkererwtenmeel
Oh dat kende ik niet eens.quote:Op maandag 10 juni 2013 22:50 schreef RobinOok het volgende:
Denk dat ie dit gebruikt:
[ link | afbeelding ]
Kikkererwtenmeel
Gehakt, kruiden, sambal, vissaus of soy, 1 ei per pond gehakt, en een volle eetlepel kikkererwtenmeel ipv paneermeel of broodquote:Op maandag 10 juni 2013 22:39 schreef Myraela het volgende:
[..]
In gehaktballen? Hoe maak jij die dan?
Ja rauwe eieren.. Helaas is mijn vriezer niet zo groot of brood moet eruit maar is ook weer zowat. Naja dankjequote:
CUL / Suikervrij/vetarm ijs, waar te koop?quote:Op dinsdag 11 juni 2013 14:19 schreef Kwork het volgende:
Piet, ik las van de week een post van je over aardbeienijs met druivensuiker, heb je hier een recept van? Kan de post niet meer terugvinden
Bedankt!quote:Op dinsdag 11 juni 2013 14:22 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
CUL / Suikervrij/vetarm ijs, waar te koop?
Gewone suiker kan, maar dat is zoeter.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 14:23 schreef Kwork het volgende:
[..]
Bedankt!
Zou dit ook met gewone suiker en zonder ijsmachine gaan?
Klopt, kleine staalschotel in een grote met veel crushed ijs en veel zout koelt tot -20 en de koude overdracht is veel groter.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 15:44 schreef SiGNe het volgende:
Als je de schaal met aardbeienijs in een schaal met ijsklontjes+zout doet dan koelt het ijs goed door tijdens het roeren.
Tjaquote:Op dinsdag 11 juni 2013 15:49 schreef SiGNe het volgende:
Makkelijkste is natuurlijk vloeibare stikstof.. maar goed, probeer daar maar eens aan te komen...
Gevaarlijk valt wel mee, je kan rustig je hand er voor een seconde of 2-3 instoppen (verdampingsreactie zorgt voor een isolerend barriėre-laagje), alleen moet je dat niet te lang doen want dan ben je wel meteen flink de lul.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 15:54 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja
Nu is dat ook een gevaarlijk goedje
Maar het lijkt me wel kicken daar eens ijs mee te maken.
Na, en dan het vervoer nog, opslag, etcquote:Op dinsdag 11 juni 2013 15:56 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Gevaarlijk valt wel mee, je kan rustig je hand er voor een seconde of 2-3 instoppen (verdampingsreactie zorgt voor een isolerend barriėre-laagje), alleen moet je dat niet te lang doen want dan ben je wel meteen flink de lul.
Zelfde met kokend water overigens, daar kan je ook snel je hand instoppen zonder gevaar voor verbranding.
maar waar kan je dat dan krijgen?quote:Op dinsdag 11 juni 2013 16:00 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Na, en dan het vervoer nog, opslag, etc
Nee, als particulier kan je beter droogijs gebruiken
http://www.cryorent.nl/quote:Op dinsdag 11 juni 2013 16:00 schreef SiGNe het volgende:
[..]
maar waar kan je dat dan krijgen?
Ook leuk spul namelijk..
Notenboer heeft ze volgens mij altijd gebrand, maar extra roosteren kan smaakvoller zijnquote:Op dinsdag 11 juni 2013 16:56 schreef EnemyRock het volgende:
Piet ik ben van plan om macadamia chocolade koeken te bakken en ik heb nu dus macadamia noten van de notenboer, denk je dat ik die eerst nog even in een pannetje moet roosteren of kan ik die direct gebruiken?
*edit
Toch maar gedaan voor de zekerheid, maar is het eigenlijk nodig om noten van de notenboer nog te roosteren? En al helemaal als je ze als ingrediėnt gebruikt in baksels?
Wat was de houdbaarheidsdatum van het vlees?quote:Op dinsdag 11 juni 2013 19:05 schreef SiGNe het volgende:
Ik heb afgelopen zaterdag een varkenshaasje gekocht en gemarineerd (2 sjalotjes
2 knoflooktenen
3 eetlepels Chinese rijstwijn
3 eetlepes hoisin saus
2 eetlepels oestersaus
6 eetlepels sojasaus
1 theelepel sesamolie
5 spice-powder
50 gram suiker
zout)
Nu heb ik het door omstandigheden nog niet kunnen braden.
Het heeft afgedekt in de koekast gestaan, zou het nog goed zijn?
Door de rijstwijn valt niet echt te ruiken of het zuur ruikt of niet.
Volgens mij tot gister maar weet ik niet zeker, had de verpakking zaterdag al weggedaan.quote:Op dinsdag 11 juni 2013 19:55 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat was de houdbaarheidsdatum van het vlees?
Deze marinade zou die eigenlijk moeten verlengen, die sauzen bevatten conserveermiddelen
Steranijs weet ik niet, maar dat recept van heston is erg goed, Robinook was er erg positief over. In Bologna maken ze het trouwens zonder tomatenquote:Op dinsdag 11 juni 2013 20:40 schreef louter_genieten het volgende:
Ik wil mijn ragu bolognese verder perfectioneren. Ik gebruik nu steeds Sofritto, knof, ui, gehakt van goede kwaliteit, wijn, melk, tomaat (weinig), rookspek, fond en dit alles natuurlijk een uurtje of 6 langzaam garen.
Sinds ik in Rome in de joodse wijk een fantastische pasta vleesragu heb gegeten wil ik de smaak van de klassieke bolognese verder verbeteren maar vooral versterken.
Nu dacht ik of het een idee is om merg mee te laten stoven? Zal dit de smaak verbeteren?
Heston B geeft als advies om er ossenstaart en steranijs in te doen maar dat lijkt me iets te ver verwijderd van het origineel. Wat zou jij doen?
Ok, misschien kan jij mij uitleggen hoe je ganzenlever het beste kan klaarmaken op een manier die mij maar ook de ganzen gelukkig maakt.quote:Op woensdag 22 mei 2013 20:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[ afbeelding ]
Koken is meer dan pakjes aanmaken, het is wat moois maken van plantjes en beestjes, eten moet gelukkig maken.
Is dit het recept van Blumenthal?quote:Op woensdag 12 juni 2013 08:25 schreef Sorella het volgende:
Bolognese saus voor 2 personen
3 ons rundergehakt
150 gr pancetta
50 gr wortel
50 gr bleekselderij
50 gr ui
5 eetlepels tomaten pasta
1/2 glas rode wijn (wit als je een lichtere saus wilt, niet aan te raden)
1 glas volle melk
Snij de pancetta in kleine stukjes en zweet het af in een hapjespan. Snij de groente tot kleine blokjes en voeg toe, laat ongeveer 2 minuten afzweten.
Voeg het gehakt toe en laat ongeveer 4 tot 5 minuten meebakken. Los de tomatenpuree op in de wijn en voeg toe. Laat minimaal 2 uur sudderen (af en toe een blub) en voeg indien nodig af en toe wat melk toe.
Peper en zout na smaak toevoegen en de saus afmaken met het room van 1 liter ingekookte volle melk of 1 dl kookroom.
Zelf gebruik ik katenspek in plaats van pancetta en doe de helft van de rode wijn vermengen met runderbuillon (wij zijn niet van die wijnliefhebbers in het eten)
Nee voor het recept van Blumenthal mag je wel een week vrij nemen.quote:Op woensdag 12 juni 2013 09:29 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Is dit het recept van Blumenthal?
Dit recept heb ik van de moeder van een italiaan gekregenquote:Op woensdag 12 juni 2013 09:29 schreef Stansfield het volgende:
[..]
Is dit het recept van Blumenthal?
Is goed gelukt!quote:Op dinsdag 11 juni 2013 15:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewone suiker kan, maar dat is zoeter.
Zonder ijsmachine heb ik het nog nooit gemaakt.
Veel roeren
Philips heeft een hele goeie met vriesaccu, is niet de goedkoopste, maar heb er dik 15 jaar heel veel ijs mee gemaakt.quote:Op woensdag 12 juni 2013 13:52 schreef Kwork het volgende:
[..]
Is goed gelukt!
Wel keihard na een nachtje in de vriezer, de ijsmachine staat intussen op m'n verlanglijstje.
Een vriesaccu leg je 48 uur in de vriezer en dan doe je hem in de plastic houder, halve liter massa erbij en draaien.quote:Op woensdag 12 juni 2013 14:22 schreef Sorella het volgende:
Vriesaccu is dat stekker in het stopcontact en gaan met die banaan of moet je daar ook de emmer in de vrieskast zetten ?
Ik mag geen ijsmachine, volgens mijn man kan ik hem nergens kwijt en gebruik ik hem maar 1 keer
quote:Op woensdag 12 juni 2013 14:35 schreef Sorella het volgende:
Dank je Piet maar ik blijf gewoon zeuren om een ijsmachine met compressor
Zorgen dat ie goed bevroren is en er relatief weinig indoen, massa goed voorkoelen, gaat het ook wel lukkenquote:Op woensdag 12 juni 2013 14:34 schreef Lucky_Strike het volgende:
Mijn goedkope speelgoedapparaatje wordt volgende week bezorgd
Dat is helemaal feest!quote:Op woensdag 12 juni 2013 14:35 schreef Sorella het volgende:
Dank je Piet maar ik blijf gewoon zeuren om een ijsmachine met compressor
Jep. Die philips is dubbel en dwars zijn geld waard.quote:Op woensdag 12 juni 2013 14:37 schreef Bramito het volgende:
Inderdaad! Ik koop nooit ijs en ik eet het iedere week. IJsmachines Rule! Ik heb ook jaren ijs gemaakt met een ijsmachine met een vriesaccu(ook een Philips). Gaat echt prima hoor.
Dan wil ik je weleens een ijsje aanbieden in Zeist, die maakt z'n ijs ook altijd met vers fruit en 100% fruitsappen http://www.fressini.nlquote:Op woensdag 12 juni 2013 14:32 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het is even een truukje dat je door moet hebben, maar als je 1 keer goed aardbeien of mangoijs hebt gegeten van niets dan rijpe aardbeien (of mangos) en wat suiker ben je verkocht. Geen enkele, ik herhaal, geen enkele ijssalon komt ook maar in de buurt van dat genot.
Ben heel benieuwd, heb er echt zin inquote:Op woensdag 12 juni 2013 14:38 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zorgen dat ie goed bevroren is en er relatief weinig indoen, massa goed voorkoelen, gaat het ook wel lukken
Sterkte.quote:Op woensdag 12 juni 2013 14:41 schreef SiGNe het volgende:
.
En zoals je ziet heb ik die varkenshaas van gister overleefd, maar goed was ie niet meer.
Vanochtend erg beroerd, maag is nog steeds wat van streek.
Alle begin in moeilijk, maar als het eenmaal lukt..quote:Op woensdag 12 juni 2013 14:46 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ben heel benieuwd, heb er echt zin in
Geen idee als er maar een compressor bij zit en een redelijke inhouds emmer dan ben ik tevreden.quote:
Mooie machine, zou ook nu mijn keuze zijnquote:Op donderdag 13 juni 2013 13:24 schreef Bramito het volgende:
Ik heb de Nemox Gelatismo. Wat mij betreft een topmachine. kees Raat gebruikt hem toevallig ook in z'n videos. De inhoud is 1,7 liter (ijs) en ik werk standaard met 1 liter compositie.
Waarom zou je 2,5 liter willen maken voor thuisgebruik?quote:Op donderdag 13 juni 2013 15:44 schreef Bramito het volgende:
Tja, de volgende in het rijtje met een capaciteit van 2,5 liter is meteen 900 euro. Dus toen werd het maar deze.
Ik heb wel vaker vrouwen minder blij gemaakt door mannen op ideeen te brengen.quote:Op donderdag 13 juni 2013 15:59 schreef Bramito het volgende:
Piet je bent een genie! Mijn vrouw is echter minder blij met je.
ik heb het broertje er van, namelijk de Nemox Gelato Chef 2200.quote:
kost een euro of 90, geen idee of hij deugtquote:Op vrijdag 14 juni 2013 15:22 schreef Soulagement het volgende:
Zelfgemaakt ijs Een ijsmachine wordt mijn volgende aanschaf, eerst een kitchenaid kopen Daar heb je trouwens ook een ijsmaker voor, maar ik denk dat ik beter gewoon een machine los kan kopen?
klopt.quote:
Dat is dan het verschil, bij mij zit het roerwerk onder. Wat kost dat ding van jou ongeveer?quote:Op vrijdag 14 juni 2013 19:33 schreef z80 het volgende:
[..]
klopt.
het is een "emmer" die je in de machine stopt. de emmer staat in een laagje zout water of alcohol houdend vocht voor de koude geleiding. en daarboven komt het apparaat dat het roer gedeelte laat draaien. werkt goed en is makkelijk schoon te maken.
Bij de aldi verkopen ze gefileerde kippendijen, dat bespaart al tijd, maar K&K soepkipvlees heb ik nog niet gezien.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:15 schreef Weltschmerz het volgende:
Weet iemand of je gare soepkip in een potje kunt kopen, bij een toko of zo?
Het gaat niet hier om een culinaire uitspatting maar om een <10 minuten maaltijd. Ik maak wel een snelle tjap tjoy maar dan is de kip vertragende factor. Kipfilet vind ik sowieso niet zo lekker, het uitbenen van kippenpoten was me ook teveel moeite, terwijl zo'n potje met kippenbouillon inclusief stukken kip wel uitkomst leek te bieden. Alleen te weinig kip en te veel zout. Ik vind die soepkip wel lekker eigenlijk, bovendien is het niet de ster van de toch al niet erg pretentieuze maaltijd.
Het is een wat onbekendere kruidenmix, maar lekkerde is gewoon knoflook, gember, thijm, citroenrasp, piment of chili te gebruiken.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:31 schreef bloempje-moi het volgende:
Vraagje: in een recept staat 1 tl Creoolse kruiden. Wat wordt daar onder verstaan? Of kun je dat gewoon zo kopen?
Bij mij in de buurt zit een vrij kleine Aldi en het nog niet gezien, maar ik zal het koelvak nog eens wat beter bestuderen, dat zou wel een uitkomst zijn, voor een <15 minuten versie dan.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bij de aldi verkopen ze gefileerde kippendijen, dat bespaart al tijd, maar K&K soepkipvlees heb ik nog niet gezien.
Sowieso, je hebt miljarden legkippen waar nog prima vlees aan zit als je het maar lang kookt. Geen gezeik met de hygienerisico's rond kip, gewoon een potje kip opendraaien. Het smaakt anders dan gebraden plofkip ja, maar niet per se minder. Ik kan me er nog wel meer toepassingen bij voorstellen. Lijkt mij een prima gemaksvoer.quote:Die potten kippenbouillon met kipstukken erin zijn idd bremzout, ik snap dat nooit, alsof mensen zelf geen zout kunnen toevoegen.
Zet op kant en klaar bouillon groot zonder zout, gezonde keuze en je verkoopt een extra product.
Ik wil best wel eens moeite doen, maar dan liever voor andere dingen. Het moet ook wel eens snel en gemakkelijk en dan wil ik gewoon een boel groente en is de kip slechts een smaakmaker.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:22 schreef Lucky_Strike het volgende:
kan je het niet zelf maken en dan invriezen? De kip dan bedoel ik.
Mijn dichtstbijzijnde dorpssupermarkt (Bas van der Heijden) verkoopt sinds een heel recente verbouwing en kleine uitbreiding van het assortiment ineens kleine kippendij-filetjes.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:48 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Bij mij in de buurt zit een vrij kleine Aldi en het nog niet gezien, maar ik zal het koelvak nog eens wat beter bestuderen, dat zou wel een uitkomst zijn, voor een <15 minuten versie dan.
Evt vervangen door cajunkruiden, zelfde regio en bijna hetzelfde.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:31 schreef bloempje-moi het volgende:
Vraagje: in een recept staat 1 tl Creoolse kruiden. Wat wordt daar onder verstaan? Of kun je dat gewoon zo kopen?
quote:Op zaterdag 15 juni 2013 12:15 schreef Weltschmerz het volgende:
Weet iemand of je gare soepkip in een potje kunt kopen, bij een toko of zo?
Het gaat niet hier om een culinaire uitspatting maar om een <10 minuten maaltijd. Ik maak wel een snelle tjap tjoy maar dan is de kip vertragende factor. Kipfilet vind ik sowieso niet zo lekker, het uitbenen van kippenpoten was me ook teveel moeite, terwijl zo'n potje met kippenbouillon inclusief stukken kip wel uitkomst leek te bieden. Alleen te weinig kip en te veel zout. Ik vind die soepkip wel lekker eigenlijk, bovendien is het niet de ster van de toch al niet erg pretentieuze maaltijd.
Mmm, heb even gezocht maar het is toch vooral gebraden hele kip en witvlees wat in blik wordt gestopt, niet helemaal wat ik zoek. In Duitsland schijnen de Suppenhühnendosen al decennia niet meer op de markt te zijn, maar schijnt het nu wel in kleinere potjes te zitten. Dat zou ideaal zijn. Ik had eigenlijk gehoopt op de toko of zo, die Aziaten willen nog wel eens heel praktisch en doelmatig zijn.quote:
Als er een hele kip wordt gebraden dan lust mij best een stukje prachtig sappige witte kippenborst. Maar dat is dan in combinatie met, het heeft zijn eigen kwaliteit maar is wel wat minder smaakvol en minder geschikt voor dit soort toepassingen.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 13:20 schreef minilot het volgende:
[..]
Mijn dichtstbijzijnde dorpssupermarkt (Bas van der Heijden) verkoopt sinds een heel recente verbouwing en kleine uitbreiding van het assortiment ineens kleine kippendij-filetjes.
Echt perfect! En belachelijk goedkoop.
(Zou Nederland langzaam aan het ontdekken zijn dat kippendij honderd keer lekkerder is dan kippenborst?)
Plus piment erbij dan, want is volgens mij wel tamelijk onmisbaar in Creoolse culinaire hoek.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 13:41 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Evt vervangen door cajunkruiden, zelfde regio en bijna hetzelfde.
't zijn kruiden als paprika, gedroogde chilivlokken, citrusschil, nootmuskaat, etc.
Een vlaams stoofpotje? Een Indisch stoofpotje? Boeuf en Daube? Chili?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 13:12 schreef Kamper86 het volgende:
Heeft iemand een leuk idee voor ribbraadlappen? Er lagen nog 2 grote lappen in de vriezer +- 700gr.
marineren en ze als steak bereiden?quote:Op zaterdag 15 juni 2013 14:59 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Een vlaams stoofpotje? Een Indisch stoofpotje? Boeuf en Daube? Chili?
Lukt dat? Ik dacht dat riblappen heel lang moesten stoven.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 15:02 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
marineren en ze als steak bereiden?
Kwestie van het rund goed laten besterven.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 15:04 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Lukt dat? Ik dacht dat riblappen heel lang moesten stoven.
Waarschijnlijk hebben ze eindelijk uitgevogeld hoe het machinaal kan.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 14:47 schreef Weltschmerz het volgende:
Ik zit hier met vrij kleine en dus niet zo breed gesorteerde supermarkten, ik zal eens kijken of ze op de markt dat hebben. Wel grappig dat het goedkoop kan, want ik vond het een lastig werkje om er filet van te maken.
wat ik er voor betaald heb was zwaar onder de normale prijs. was een stunt actie bij de saturn in Duitsland. hoeveel dit was weet ik niet meer. ik heb het apparaat nu ruim een jaar.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 08:02 schreef Bramito het volgende:
[..]
Dat is dan het verschil, bij mij zit het roerwerk onder. Wat kost dat ding van jou ongeveer?
Vermoed veel poolse handjesquote:Op zaterdag 15 juni 2013 15:58 schreef Erasmo het volgende:
[..]
Waarschijnlijk hebben ze eindelijk uitgevogeld hoe het machinaal kan.
Ik denk dat 'we' vooral bewuster kip zijn gaan eten, en dat filet dan te duur aan het worden is, en je ook de andere stukken kip kwijt moet. En die zijn een stuk goedkoper.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 13:20 schreef minilot het volgende:
[..]
Mijn dichtstbijzijnde dorpssupermarkt (Bas van der Heijden) verkoopt sinds een heel recente verbouwing en kleine uitbreiding van het assortiment ineens kleine kippendij-filetjes.
Echt perfect! En belachelijk goedkoop.
(Zou Nederland langzaam aan het ontdekken zijn dat kippendij honderd keer lekkerder is dan kippenborst?)
Je yoghurt niet meeblenden, maar achteraf er door roeren.quote:Op donderdag 20 juni 2013 11:53 schreef Flappe-du-Pomme het volgende:
Misschien een hele stomme vraag, maar is er een manier waarop ik smoothies minder luchtig kan maken? Ik stop de ingrediėnten (bijv. magere yoghurt en verschillende stukken fruit) in de blender. Smaakt heel lekker maar er zitten wel héél veel belletjes in.
Als ik korter blend, dan is alles niet goed gemixt denk ik.
quote:
Ah ok, ga ik proberen, thx!quote:Op donderdag 20 juni 2013 12:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
[..]
Je yoghurt niet meeblenden, maar achteraf er door roeren.
Die haal ik ook altijd (bij de dirk) alleen valt het mij de laatste tijd op dat er vaak nog kleine stukjes bot inzitten.quote:Op zaterdag 15 juni 2013 13:20 schreef minilot het volgende:
[..]
Mijn dichtstbijzijnde dorpssupermarkt (Bas van der Heijden) verkoopt sinds een heel recente verbouwing en kleine uitbreiding van het assortiment ineens kleine kippendij-filetjes.
Echt perfect! En belachelijk goedkoop.
(Zou Nederland langzaam aan het ontdekken zijn dat kippendij honderd keer lekkerder is dan kippenborst?)
Ik haalde daar vaak kiphaasjes en die zijn ook van mindere kwaliteit geworden. Kleiner en ze moeten nu bijgesneden worden omdat er nog allerlei viezigheid aanzit.quote:Op donderdag 20 juni 2013 12:36 schreef utrecht1970 het volgende:
[..]
Die haal ik ook altijd (bij de dirk) alleen valt het mij de laatste tijd op dat er vaak nog kleine stukjes bot inzitten.
Eerst was dat helemaal niet, nu vaak kleine stukjes bot van een halve centimeter.
ik haal nu tegenwoordig, de bulk bij de dirk maar de verse spullen zoals vlees en groente/fruit ergens anders. betere kwaliteit dan bij de dirkquote:Op donderdag 20 juni 2013 12:45 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik haalde daar vaak kiphaasjes en die zijn ook van mindere kwaliteit geworden. Kleiner en ze moeten nu bijgesneden worden omdat er nog allerlei viezigheid aanzit.
Ik kom er eigenlijk alleen n.a.v. aanbiedingen (en kiphaasjes dus). Groente en fruit is daar inderdaad niet zo goed. Al verschilt het ook wel per filiaal. In Dordrecht wordt er volgens mij met de groente gegooid ofzo door het personeel, in Zwijndrecht zie ik eigenlijk nooit producten met schimmel liggen.quote:Op donderdag 20 juni 2013 12:53 schreef utrecht1970 het volgende:
[..]
ik haal nu tegenwoordig, de bulk bij de dirk maar de verse spullen zoals vlees en groente/fruit ergens anders. betere kwaliteit dan bij de dirk
Daar heb je een punt!quote:Op donderdag 20 juni 2013 12:02 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Ik kan mij niet voorstellen dat 'de Nederlander' iets gaat kopen omdat het lekkerder is
Wij halen bij de Sligro af en toe een hele kip (Kemper of Label Rouge). Dan gaan de poten en vleugels eraf, filets eraf, alles de vriezer in, en het karkas in de soep. Dan heb je voor 15 euro voor een week aan (verantwoord en lekker)kippenvlees in huisquote:Op donderdag 20 juni 2013 14:57 schreef minilot het volgende:
[..]
Daar heb je een punt!
Had gisteren trouwens ook stukjes bot in de kippendijfiletjes van AH. Die waren sowieso veel duurder, minder lekker en met meer flubbertjes en stukjes dan die van Dirk/Bas.
Ik wou dat er een poelier in mijn dorp zat! Binnenkort eens groot inslaan bij de Sligro en dan vriezerlade vol dijtjes proppen.
Ik haal ze door bloem, maizena etc, dan door eiwit (schuimig geslagen) en dan door de pankoquote:Op vrijdag 21 juni 2013 22:51 schreef Thorical het volgende:
Piet op donderdag 20 juni 2013 schreef je dat je kipschnitzel met panko hebt gegeten.
Nu heb ik panko maar moet ik daar op een speciale manier mee paneren?
Wat zijn kiphaasjes?quote:Op donderdag 20 juni 2013 12:45 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik haalde daar vaak kiphaasjes en die zijn ook van mindere kwaliteit geworden. Kleiner en ze moeten nu bijgesneden worden omdat er nog allerlei viezigheid aanzit.
Opzoeken op Google, aangezien ik geen idee had wat het was, spreek ook geen frans dat scheelt.quote:Op vrijdag 21 juni 2013 23:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Vraag mij eigenlijk af wat de kipsnijders met de Sot L'y Laisse doen.
Hele goede vraag. Begin het me nu zelf ook af te vragen Het zou goed kunnen dat er kipfilethaasjes op de verpakking staat maar die heb ik niet bij de hand en weet het niet zeker.quote:
Zoals het woord al een beetje aangeeft: laat maar zitten..quote:Op vrijdag 21 juni 2013 23:10 schreef Pietverdriet het volgende:
Vraag mij eigenlijk af wat de kipsnijders met de Sot L'y Laisse doen.
[ afbeelding ]
Het woord geeft aan, een zot die het laat zittenquote:Op zaterdag 22 juni 2013 13:03 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Zoals het woord al een beetje aangeeft: laat maar zitten..
Zelfde als de kabeljauwwangetjes, veel mensen kennen het niet en zien het dus ook neit als delicatesse.
Zoals ik zei "..of alleen een prutje met groene kleurstof erin"quote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:17 schreef Pietverdriet het volgende:
U kunt pandanpasta bij Toko Hoi Yun Rotterdam kopen in flesjes van 30ml van het merk Koepoe Koepoe
http://tokohoiyunrotterda(...)-pasta-waar-te-koop/
Weet niet wat je wilt maken, maar de bladeren meestoven of koken moet ook gaan.quote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:19 schreef minilot het volgende:
[..]
Zoals ik zei "..of alleen een prutje met groene kleurstof erin"
Als ik geen puur extract/pasta zonder toevoegsels kan vinden vind ik het gewoon leuk om zelf te maken. Vandaar.
Bladeren malen, koken met weinig water en de suiker die je nodig hebt tot een stroop, en die stroop gebruiken in je taart ipv suiker.quote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:23 schreef minilot het volgende:
Gaat om een taartje/cakeje dus dat zal niet gaan lukken. Geeft ook niet. Ik vind een beetje pielen om een groen brouwseltje uit bladeren te krijgen wel leuk.
Als je verse bladeren kan krijgen, kan je die ook tot een pulp slaan in een granieten vijzel, net zoals je pesto maaktquote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:32 schreef minilot het volgende:
Dat kan vast altijd, maar ik vraag vooral aan Robin of zij toevallig ervaring heeft met het uit bladeren beuken van het pure, groene goedje. Dus daar wacht ik even op.
Pfff, ik probeer je te helpenquote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:33 schreef minilot het volgende:
(En ja, ik kan het vast ook Googlen, maar ik hoor gewoon graag wat zij-van-Aziatische-Ingredienten erover te zeggen heeft, en die heeft geen eigen vraagbaaktopic. )
Kipfilet spoelen en de marinade verwijderen?quote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:35 schreef Eind-Baas het volgende:
Ik heb hier gemarineerde kipfilet van de slager, maar ik wil eigenlijk kip tandoori eten (uit een pak, slecht ja ik weet het). Maar zal nog smaken, aangezien de kip ook gemarineerd moet worden voor de kip tandoori?
Jahaaa, is ook heel lief en -x- enzo, maar als de antwoorden 'gemalen bladeren in je cake stoppen' of 'flesje kleurstof kopen' zijn dan wacht ik gewoon even op Robin. Ik weet dat het jouw topic is, maar er vragen wel vaker mensen iets aan Robin hier, dus lekker puh!quote:
Is de marinade niet in de kip getrokken dan?quote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:36 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kipfilet spoelen en de marinade verwijderen?
Ja, maar het is beter dan twee marinades, en je zal met spoelen vooral voorkomen dat het brem en bremzout wordtquote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:41 schreef Eind-Baas het volgende:
[..]
Is de marinade niet in de kip getrokken dan?
Bladeren met wat water in de blender en daarna zeven. Weleens gedaan! Maar ik ben Robin ook (ha!) niet..quote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:37 schreef minilot het volgende:
[..]
Jahaaa, is ook heel lief en -x- enzo, maar als de antwoorden 'gemalen bladeren in je cake stoppen' of 'flesje kleurstof kopen' zijn dan wacht ik gewoon even op Robin. Ik weet dat het jouw topic is, maar er vragen wel vaker mensen iets aan Robin hier, dus lekker puh!
Je kunt makkelijk zelf pandanextract/sap maken, dat deed men daar vroeger natuurlijk ook.quote:Op zaterdag 22 juni 2013 16:34 schreef minilot het volgende:
Vraag voor Robin!
Ik heb een recept voor een Vietnamees baksel, waarin "5-6 druppels groene pandan-extract/pasta" moet.
Gesteld dat ik dat niet kan vinden, of alleen een prutje met groene kleurstof erin, hoe kan ik dan het beste iets vergelijkbaars tevoorschijn toveren uit een zak pandanbladeren van de toko?
Bedankt alvast!
Ik had daar natuurlijk - als fan - al op gekeken, maar er stond vooral gemopper over hoe er tegenwoordig allerlei zooi in extract zit, maar geen suggestie over hoe die lieve Aziaten het voorheen altijd zelf deden.quote:Op zaterdag 22 juni 2013 19:09 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Je kunt makkelijk zelf pandanextract/sap maken, dat deed men daar vroeger natuurlijk ook.
Voor een paar druppels denk ik dat het het makkelijkst is het op de ouderwetse manier te doen, blad in zo klein mogelijk stukjes snijden en in een vijzel de tyfus vijzelen. :-)
Misschien en scheutje water toevoegen om het te "helpen". En daarna in een kaasdoek of schone zakdoek (als je tenminste geen wasverzachter gebruikt) uitwringen.
Als je meer nodig hebt kan het ook in een blender/keukenmachine.
Meteen mijn postje over pandanblad geupdate, want wilde eigenlijk roepen "dan moet je op mijn site kijken"! Maar het stond er dus helemaal niet bij. Hihi. Is een oude post, in de tijd dat ik beknoptheid belangrijker vond.
Schrijf de importeur dat je hem graag wil testen voor je Blog.quote:Op zaterdag 22 juni 2013 19:45 schreef RobinOok het volgende:
Ja, ik zie het nu ook ja. Pfffff, nee, dan hoef ik 'm toch niet.
Of als ze heeeel graag zouden willen dat ik 'm test om er pandanextract mee te maken, dan wil ik 'm wel. Ha.
Is geen bedelen, je vraagt hem gewoon te leen. Lekker mee experimenteren en dan een stuk over je ervaringen schrijven voor je blog. Zie het als een sponsor.quote:Op zaterdag 22 juni 2013 21:49 schreef RobinOok het volgende:
Denk niet dat ze daar in trappen en ik hou niet van bedelen. :-)
Ik weet niet of je al gekookt hebt maar wat voor marinade is het eigenlijk?quote:Op zaterdag 22 juni 2013 18:35 schreef Eind-Baas het volgende:
Ik heb hier gemarineerde kipfilet van de slager, maar ik wil eigenlijk kip tandoori eten (uit een pak, slecht ja ik weet het). Maar zal nog smaken, aangezien de kip ook gemarineerd moet worden voor de kip tandoori?
Sponsor? Ik hun ja. Ik hou er niks aan over en zij eeuwige, gratis reclame. Uhuh.quote:Op zaterdag 22 juni 2013 21:51 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Is geen bedelen, je vraagt hem gewoon te leen. Lekker mee experimenteren en dan een stuk over je ervaringen schrijven voor je blog. Zie het als een sponsor.
Ik vries ze in ja gebruik altijd 1 zo'n spriet in 'zachtere' Sri Lankaanse curriesquote:Op zaterdag 22 juni 2013 19:13 schreef minilot het volgende:
[..]
Ik had daar natuurlijk - als fan - al op gekeken, maar er stond vooral gemopper over hoe er tegenwoordig allerlei zooi in extract zit, maar geen suggestie over hoe die lieve Aziaten het voorheen altijd zelf deden.
De tyfus vijzelen: zin in! Kaasdoek: heb ik! Komt goed.
Lekker op de BBQ?quote:Op maandag 24 juni 2013 14:38 schreef Lonaa het volgende:
Piet, en anderen,
Ik heb ongeveer 1 kg lamsvlees met bout gekocht, in schijven gezaagd. Wat kan ik hier allemaal voor lekkere dingen mee doen?
En als het nou zeikregent, en de BBQ niet aangaat? Lekker braden/stoven (in de oven?)quote:
Beetje zonde om bout te stoven, je kan het ook gewoon in de pan bakken, mooi rose houden.quote:Op maandag 24 juni 2013 16:05 schreef Lonaa het volgende:
[..]
En als het nou zeikregent, en de BBQ niet aangaat? Lekker braden/stoven (in de oven?)
Nog niet gespot, maar wel een heel leuk idee!!!!quote:Op donderdag 27 juni 2013 16:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand hier of er een 'help mij mijn keukenkastjes leegeten'-topic bestaat? Iets in de richting van help mee met recepten zoeken met ingrediėnten uit de kast die anders niet opkomen.
Je kan het er wel van maken, maar het is erg smerig als je het van Virgin olijfolie maakt. De olie heeft teveel smaak. Mayonaise maak je van een neutrale olie.quote:Op donderdag 27 juni 2013 17:11 schreef icloud het volgende:
Ik heb vorige week zelf mayonaise gemaakt met olijfolie, maar deze was erg bitter.
Nu zat ik gisteren naar de uitzending van roberta te kijken en die zij dat je mayonaise niet kunt maken van olijfolie, klopt dit?
Zijn een paar pogingen gedaan, maar die zijn doodgebloed.quote:Op donderdag 27 juni 2013 16:51 schreef Lucky_Strike het volgende:
Weet iemand hier of er een 'help mij mijn keukenkastjes leegeten'-topic bestaat? Iets in de richting van help mee met recepten zoeken met ingrediėnten uit de kast die anders niet opkomen.
Aha vandaar dat mijn mayonaise zo bitter was, oorzaak gevonden.quote:Op donderdag 27 juni 2013 17:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Je kan het er wel van maken, maar het is erg smerig als je het van Virgin olijfolie maakt. De olie heeft teveel smaak. Mayonaise maak je van een neutrale olie.
Ik ga het toch maar proberen, krijg mijn kastjes niet goed meer dichtquote:Op donderdag 27 juni 2013 17:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zijn een paar pogingen gedaan, maar die zijn doodgebloed.
Succes met leegeten.quote:Op donderdag 27 juni 2013 17:44 schreef Lucky_Strike het volgende:
[..]
Ik ga het toch maar proberen, krijg mijn kastjes niet goed meer dicht
Ik denk niet dat mijn kastjes zo groot zijn. Nou ja, misschien red ik het ook wel. Maar ik hou graag grote voorraden aan Maar het gaat me nu meer om de wat vreemdere zaken zoals een blikje mais met papaya of kastanjepuree. Maar goed, ik wil geen tips hier want ik wil mijn eigen topicquote:Op donderdag 27 juni 2013 17:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Succes met leegeten.
Dwing jezelf een maand geen boodschappen te doen.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |