abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_126161062
quote:
Het proces tegen vijf Duitse neonazi's in de zogeheten 'dönermoordenzaak' is maandag eindelijk begonnen, maar werd al verdaagd voordat de aanklacht was voorgelezen. De advocaten van onder anderen hoofdverdachte Beate Zschäpe (38) vinden de rechter vooringenomen.

Voordat de rechtszaak in München volgende week dinsdag verder kan, moet naar het bezwaar van de verdediging worden gekeken. De voorzittende rechter Manfred Götzl haalde de woede van de verdediging op zijn hals omdat de advocaten moeten worden gefouilleerd, terwijl dat voor andere deelnemers niet geldt.

De vijf verdachten van de neonazistische Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU) zijn beschuldigd van medeplichtigheid aan tien moorden en betrokkenheid bij twee bomaanslagen waarbij 23 mensen gewond raakten.

De dodelijke slachtoffers waren negen buitenlanders, acht Turken en een Griek, en een politieagente. Omdat het een paar keer om eigenaren van een eetgelegenheid ging, wordt ook wel gesproken van de dönermoorden.

Het NSU-proces is het grootste proces wegens terrorisme van extreem rechts in de geschiedenis van Duitsland. De belangstelling is niet alleen in Duitsland erg groot, maar vanwege de Turkse slachtoffers ook in Turkije.

De zaak liep al eerder vertraging op. Het proces zou aanvankelijk op 17 april beginnen, maar het Federale Constitutioneel Hof in Karlsruhe bepaalde dat er meer journalisten, onder meer uit Turkije, de zaak in de proceszaal moesten kunnen volgen. De plaatsen zijn uiteindelijk via een omstreden lotingssysteem verdeeld.

De 'dönermoorden' bleven lang onopgemerkt. De eerste moord was al op 9 september 2000 in Neurenberg. Daar werd een bloemenhandelaar van Turkse afkomst doodgeschoten. Op 25 april 2007 vielen de laatste schoten. In Heilbronn, in de deelstaat Baden-Württemberg, werd een 22-jarige politieagente gedood. Haar collega raakte zwaargewond.

De politie kon de zaken pas oplossen, nadat de twee NSU-aanhangers die als de daders van alle moorden worden beschouwd, op 4 november 2011 na een bankoverval zelfmoord hadden gepleegd. Zij vormden een trio met Zschäpe (38), een van de vijf die in München terechtstaan.

http://www.volkskrant.nl/(...)de-week-verder.dhtml

Gek dat er nog geen topic over is.

Belangrijkste zaken:

-Rol van Duitse inlichtingendiensten. Die hebben blijkbaar dubbelspionnen in dienst gehad die toch aan de verkeerde kan stonden.

-Het feit dat de nabestaanden niet serieus werden genomen en hen werd verteld dat hun naaste waarschijnlijk een crimineel was.

-Meer duidelijkheid over de keuze slachtoffers. Waarom deze mensen? Willekeurig of toch iets meer motief?

-Gebeurt het nu nog steeds? Hoe voorkomen in de toekomt?

Interessante en trieste zaak en verdient wel aandacht wat mij betreft.
pi_126161091
Er is wel al een topic over dit heb onderwerp, heb het eens voorbij zien komen.
pi_126161161
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 08:22 schreef nummer_zoveel het volgende:
Er is wel al een topic over dit heb onderwerp, heb het eens voorbij zien komen.
Niet over het proces. En het lijkt mij daarbij ook lang genoeg geleden. Een nieuw topic lijkt mij gerechtvaardigd.
pi_126161557
Ben benieuwd wat de uitspraak gaat worden.
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
  dinsdag 7 mei 2013 @ 09:12:55 #5
78680 Nielsch
zie signature
pi_126161943
Ziet er echt al oud uit voor iemand van 38. Ik zou haar niet doen.

ay_109300911.jpg?w=650
zie ondertitel
pi_126163150
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 08:22 schreef nummer_zoveel het volgende:
Er is wel al een topic over dit heb onderwerp, heb het eens voorbij zien komen.
Volgens mij was de toon in dat topic er één van ontkenning. De moorden hadden niets met elkaar te maken en extreem rechts is geen probleem.
pi_126165104
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 09:12 schreef Nielsch het volgende:
Ziet er echt al oud uit voor iemand van 38. Ik zou haar niet doen.

[ afbeelding ]
Ik zag die foto gisteren voorbij komen, en dacht dat het een van de advocaten was. Wat is zij dan verandert zeg, ziet er stuk beter uit.
  dinsdag 7 mei 2013 @ 17:19:37 #8
16715 Mylene
*schatje*
pi_126179233
359ipvp.jpg

quote:
Neonazistische seriemoordenaars voor de rechter

Vijf Duitse neonazi’s, onder wie topterroriste Beate Zschäpe, staan vandaag in München tegenover acht rechters, de openbare aanklagers, 77 nabestaanden en medeaanklagers, 53 advocaten en de voltallige wereldpers. De aanklacht tegen hen is vijfhonderd pagina’s lang en gebaseerd op een megadossier van driehonderdduizend pagina’s.

Beate Zschäpe (38) en haar rechts-radicale helpers worden verdacht van de zogeheten ‘dönermoorden’, de racistische seriemoord op negen allochtone middenstanders en een agente. De moorden werden gepleegd tussen 2000 en 2007, zonder dat de Duitse politie en justitie doorhadden dat onder hun ogen de grootste slachtpartij op vreemdelingen sinds 1945 plaatsvond.

Het gerechtshof in de Beierse hoofdstad zal naar verwachting jaren nodig hebben voor de zaak. In de krappe zaal A101 moet rechter Manfred Götzl (59) niet alleen onderzoeken of de aangeklaagden schuldig zijn, maar hij moet ook de indruk wegnemen dat buitenlanders een halve eeuw na Hitler nog steeds voor hun leven moeten vrezen.

De openbare aanklager Harald Range schrok zich in november 2011 wezenloos toen duidelijk werd dat drie naziterroristen – naast Zschäpe ook het duo Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt dat elkaar op de vlucht voor de politie vermoedelijk heeft doodgeschoten – jarenlang ongestoord voor dood en verderf konden zorgen. Hij moest erkennen dat de Bondsrepubliek ’blind voor extreemrechts terrorisme’ was geweest.

Achteraf bleek dat de OostDuitse terreurcel National-Sozialistische Untergrund (NSU) niet alleen Turken en een Griek doodschoot, maar ook vijftien bankovervallen pleegde en voor twee aanslagen met spijkerbommen in Keulen verantwoordelijk was.

De Duitse politie en justitie verzuimden sindsdien om hen te arresteren. Toen agenten in de garage van Uwe Böhnhard talrijke bommen aantroffen, kon hij ongehinderd ontkomen. Ook de binnenlandse geheime dienst blunderde gigantisch. Ze betaalde neonazi’s honderdduizenden euro’s voor waardeloze informatie, en liet ook bakken vol dossiers over de NSU vernietigen.

Voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie van de Bondsdag, Sebastian Edathy, die de zaak onderzoekt: „We hebben hier te maken met de grootste naoorlogse wanprestatie van de staat.” De sociaaldemocraat hoopt ’dat de overheid alleen heeft gefaald’ en niet direct blijkt te zijn betrokken geweest bij de misdaden, zoals veel Duitsers vermoeden.
bron

quote:
Extreemrechtse terroriste zelfbewust in rechtszaal

’Nazibruid’ lijkt trots op daden

Zelfbewust en parmantig presenteerde neonaziterroriste Beate Zschäpe (38) zich gisteren in de snikhete, overvolle en naar zweet stinkende rechtszaal in München, keerde demonstratief haar rug naar de rechter en leek zich van geen enkele schuld bewust.

Weliswaar wordt ze onder meer verdacht van moord op acht Turkse middenstanders, een Griek en een Duitse politieagente, maar dat verhinderde niet dat ze genoot van alle aandacht.

„Als een jonge vrouw met golvende haren, bewust van haar uiterlijk, leert de boze buitenwereld haar voor het eerst echt kennen”, vertelt Gisela Friedrichsen, een charmante vrouw die als de grand dame van de Duitse rechtspraakverslaggeving geldt. „Zschäpe was vandaag losjes, maakte steeds grapjes met haar advocaten. Maar dat is allemaal slechts schijn, ze leeft nog steeds in een andere wereld, sinds ze in 1998 onderdook en zich in 2011 in paniek zelf bij de politie aangaf.”

Buren

„Al die tijd had ze geleerd om niet op te vallen, om in het Oost-Duitse Zwickau vriendelijk tegen de nietsvermoedende buren te zijn”, analyseert Friedrichsen, die al een kwart eeuw voor ’Der Spiegel’ schrijft. Ondertussen boekte Zschäpe de caravans, van waaruit racistische moorden beraamd werden, ze beheerde het geld van vijftien bankovervallen, was chef logistiek van de extreemrechtse terreurbende NSU, de Nationaal-Socialistische Untergrund.

„ Ze doet sterk en stoer, maar is van binnen zwak”, stelt Kiliç Çagatay, parlementslid uit Turkije. Hij kwam gisteren met vijf collega’s naar Duitsland om het megaproces in München bij te wonen. „Ik vind haar maar zielig, ze heeft er geen benul van hoe ze tientallen Turkse families heeft gesloopt, ook met twee bomaanslagen met spijkers in Keulen”, aldus de volksvertegenwoordiger.

Zschäpe groeide in Jena op bij haar oma, die ze in de bajes nog het meeste miste. Ze haat weliswaar buitenlanders, maar haar eigen moeder trouwde met een Roemeen en vertrok zonder dochterlief naar Oost-Europa. Die volgde in de jaren negentig een beroepsopleiding in de plantsoenendienst, en maakte kennis met de extreemrechtse jonge mannen Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt, met wie ze beide een seksuele relatie onderhield en gelijktijdig samenwoonde.

„Jongeren zoals zij raakten na de plotselinge Duitse hereniging in 1990 hun wortels kwijt, hun ouders werden werkloos en als ze dan gezopen hadden, staken ze asielzoekerscentra in brand”, aldus Gisela Friedrichsen.

Achteraf lijkt de ’terreurbruid’, zoals ze in Duitsland heet, trots op haar daden. Ze verscheen gisteren met lippenstift en een donkere kleurspoeling in haar haren, en liet zich assisteren door raadslieden met de militante namen ’Stahl’, ’Sturm’ en ’Heer’.

Die dienden gisteren een wrakingsverzoek bij de rechtbank in, omdat de bewaking in de Beierse rechtszaal bewapend was en ook de rechters in theorie wapens konden meenemen. Dat zou gevaarlijk voor de verdachten kunnen zijn. Nu wordt het proces tot volgende week uitgesteld.
bron
pi_126179378
Zal een grote rechtszaal nodig zijn voor deze gigantische strafzaak die zeer veel media-aandacht krijgt.
  dinsdag 7 mei 2013 @ 17:35:13 #10
16715 Mylene
*schatje*
pi_126179905
Uit ander topic:

Moordcommando op zoek naar Vierde Rijk
Gruwelijke racistische liquidaties

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Duitse geheime dienst sponsor van rechts
Nazi-killers al bekend

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Duizenden potentiële nazi-terroristen
’Tikkende tijdbommen’

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Neonazi's maakten eigen Monopoly
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
pi_126180044
Anders Breivik had haar een liefdesbrief geschreven.
  dinsdag 7 mei 2013 @ 18:35:09 #12
255257 Flow3r
Forever in my life O(+>
pi_126181818
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 09:12 schreef Nielsch het volgende:
Ziet er echt al oud uit voor iemand van 38. Ik zou haar niet doen.

[ afbeelding ]
Eng wijf met koele dooie vissenogen :{w
pi_126181912
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 17:23 schreef Jellereppe het volgende:
Zal een grote rechtszaal nodig zijn voor deze gigantische strafzaak die zeer veel media-aandacht krijgt.
Zal maar beperkt plaats zijn denk ik.
Om aan te geven hoe hoog Erdogan het moederschap acht, gaf hij een voorbeeld uit de praktijk. ''Ik kuste wel eens de voeten van mijn moeder omdat ze naar het paradijs roken. Zij wierp me dan een zedige blik toe en huilde soms.''
pi_126182021
de rechtbank is speciaal verbouwd voor deze zaak
pi_126182501
quote:
1s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 18:37 schreef bijdehand het volgende:

[..]

Zal maar beperkt plaats zijn denk ik.
Gezien de media-aandacht, zal het zeker zeer beperkt zijn.
pi_126183504
Deze kaalkopjes voldoen echt aan alle stereotypen
Steun het Kiva Fok! team!
http://www.kiva.org/team/fok
  woensdag 15 mei 2013 @ 18:15:52 #17
16715 Mylene
*schatje*
pi_126543385
quote:
Kille Döner-moordenaar minacht Duitse rechter

Ogenschijnlijk ongeroerd luisterde ‘terreurbruid’ Beate Zschäpe gisteren in de snikhete en stinkende rechtszaal van München naar de aanklacht, die de zwijgende neonaziterroriste (38) mogelijk tot na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd achter de tralies zal houden.

Langer dan een uur duurde de voordracht van Zschäpes ellenlange reeks van misdaden sinds 1998, die reikt van tienvoudige moord op voornamelijk Turkse middenstanders, meerdere bomaanslagen op migranten in Keulen, vijftien bankovervallen en het lidmaatschap van een rechts-radicale terreurcel, dat een ’van buitenlanders bevrijde Bondsrepubliek’ tot doel had.

Intussen was Zschäpe uiterlijk afwezig, typte wat op haar laptop of grapte met haar zegslieden. Toen de strenge Beierse rechter Manfred Götzl haar om haar naam vroeg weigerde ze koppig een woord te zeggen. Eerder al had ze demonstratief haar rug naar Götzl en de tientallen nabestaanden en medeaanklagers gekeerd.

„Ze is ijskoud, laat geen enkel gevoel zien”, oordeelt strafpleiter Reinhard Schön, die slachtoffers uit Keulen vertegenwoordigt. Weliswaar kwam Zschäpe bleekjes lachend, in een antracietgrijs mantelpak, de veel te kleine zaal A101 binnen, maar volgens psycholoog Eggolf von Lerchenfeld, specialist voor lichaamstaal, doet ze dat louter om de stress te verdrijven. „Als je goed kijkt, zie je haar grijnzen met de mond, niet met de ogen.”

Kenners zeggen dat Zschäpe een icoon van rechtse racisten wil worden, een martelaar poogt te zijn. Ze lijkt geen enkel medelijden met de tiental families te hebben, die door haar toedoen levenslang hun geliefden moeten missen.

Met alle middelen hebben Zschäpes advocaten, die luisteren naar de militant aandoende namen Stahl, Sturm en Heer, geprobeerd om het proces te vertragen en te verdagen. Ze pleitten onder andere voor meer publiek, en vonden de kleine zaal en de rechters ongeschikt.
bron
pi_126543444
journalisten mogen geen eten en drinken meenemen in de rechtszaal, en zodra je de rechtszaal verlaat ben je je plek kwijt.
pi_129572650
quote:
2s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 08:50 schreef bijdehand het volgende:
Ben benieuwd wat de uitspraak gaat worden.
Daar moet je nog "even" op wachten, want ik las van de week dat het proces t/m december 2014 (!) zal gaan duren. 3 keer per week is er een zitting, onderbroken door de vakanties....en dat dus bijna anderhalf jaar lang.
http://www.faz.net/aktuel(...)eplant-12304917.html

Heb helaas alleen een Duitstalige bron....in NL wordt er amper meer over bericht.
pi_139668419
Het NSU proces is nu precies een jaar onderweg.
109 zittingsdagen, 246 getuigen en deskundigen verder en Beate zwijgt nog steeds.
Een uitspraak wordt dit jaar ook niet meer verwacht, dat zal wrs 2015 gaan worden.
pi_139670763
quote:
0s.gif Op woensdag 7 mei 2014 18:53 schreef Kingstown het volgende:
Het NSU proces is nu precies een jaar onderweg.
109 zittingsdagen, 246 getuigen en deskundigen verder en Beate zwijgt nog steeds.
Een uitspraak wordt dit jaar ook niet meer verwacht, dat zal wrs 2015 gaan worden.
Welke media gebruik je om de zaak te volgen?

Ik vraag me af of we ooit er achter komen in wat voor mate de Duitse politie/inlichtingendiensten er mee te maken hebben gehad.
pi_139671064
quote:
0s.gif Op woensdag 7 mei 2014 19:44 schreef expans het volgende:

[..]

Welke media gebruik je om de zaak te volgen?

Ik vraag me af of we ooit er achter komen in wat voor mate de Duitse politie/inlichtingendiensten er mee te maken hebben gehad.
Duitse media....daar wordt er bijna dagelijks nog over bericht, niet alleen vanwege de 10 moorden, maar idd ook vanwege de mogelijke betrokkenheid van de Duitse inlichtingendiensten.

Vooral der Spiegel doet meer dan uitvoerig verslag, maar dat is slechts 1 van de vele bronnen.
Vele online nieuwssites hebben een speciale NSU- sectie.
http://www.spiegel.de/thema/nsu_prozess/
pi_139671899
quote:
0s.gif Op dinsdag 7 mei 2013 17:23 schreef Jellereppe het volgende:
Zal een grote rechtszaal nodig zijn voor deze gigantische strafzaak die zeer veel media-aandacht krijgt.
Zoals zanger M. Jackson in 2005. _O- :')
  donderdag 8 mei 2014 @ 14:40:46 #24
229532 Twiitch
Speelt met zichzelf
pi_139699165
Levenslang geven,
In een Turkse gevangenis.
  dinsdag 12 september 2017 @ 12:53:35 #25
92989 ..-._---_-.-
alike minds think great
pi_173729676
quote:
7s.gif Op donderdag 8 mei 2014 14:40 schreef Twiitch het volgende:
Levenslang geven,
In een Turkse gevangenis.
Even een kickje:

quote:
Levenslang geëist tegen Duitse neonazi Beate Zschäpe

Het Duitse Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist tegen Beate Zschäpe, vanwege haar rol in een tiental moorden door de neonazistische groepering NSU. Volgens de openbaar aanklager maakte Zschäpe deel uit van de Nationaal-socialistische Ondergrondse (NSU) die tussen 2000 en 2007 acht Turken, een Griek en een Duitse politieagente vermoordde. Ook is de groep verantwoordelijk voor twee bomaanslagen in Keulen met tientallen gewonden, en voor een aantal roofovervallen.

"Voor elke afzonderlijke moord is deze straf passend", zei de openbaar aanklager in de rechtbank van München. Zschäpe deelde met haar metgezellen fanatieke nazi-ideeën en terroriseerde immigranten in Duitsland door willekeurig mensen van buitenlandse afkomst te vermoorden, aldus de aanklacht.

Enig overgebleven

Zschäpe (42) is het enige nog levende lid van de harde kern van de organisatie; de twee andere leden pleegden zelfmoord toen de politie de NSU in 2011 wist te ontmaskeren. Ze heeft steeds tegengesproken dat ze bij de moordpartijen was betrokken, en schilderde zichzelf af als een meeloper die onder invloed stond van de andere twee.

Het OM maakte duidelijk daar niets van te geloven, en kenschetste haar als een ijskoude vrouw voor wie een mensenleven geen waarde heeft.

Het NSU-proces heeft vier jaar geduurd, en er zijn ruim 600 getuigen gehoord. Zschäpe zweeg drieënhalf jaar over haar rol in de NSU. Bijna een jaar geleden zei ze in de rechtszaal dat ze het rechts-extremisme heeft afgezworen. Ze voegde eraan toe dat ze zich moreel verantwoordelijk voelt voor het feit dat ze haar metgezellen niet van de moorden heeft weerhouden.

Naast Zschäpe staan nog vier ondergeschikte aanhangers van de NSU terecht. Een uitspraak wordt binnen enkele maanden verwacht.
https://nos.nl/artikel/21(...)i-beate-zschape.html

quote:
Bundesanwalt fordert lebenslänglich!

München – Am Dienstagvormittag beantragte die Bundesanwaltschaft im Fall Beate Zschäpe (42) eine lebenslängliche Freiheitsstrafe wegen zehnfachen Mordes!
Das sagte Bundesanwalt Herbert Diemer am Dienstag vor dem Oberlandesgericht München. Diemer fordert auch die „besondere Schwere der Schuld“ für Zschäpe. Bedeutet: Im Falle eines Urteils kann Zschäpe NICHT auf eine vorzeitige Haftentlassung nach 15 Jahren Haft hoffen. Außerdem gefordert: anschließende Sicherungsverwahrung.
http://www.bild.de/region(...)r-53177036.bild.html
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')