abonnement Unibet Coolblue
pi_126081254
Welkom in mijn VeVa topic!

Dit topic heb ik gemaakt, om mijn ervaringen m.b.t. tot VeVa te delen met de mensen hier. Ik vind het zelf ook leuk om te schrijven over de dingen die ik meemaak, en dan vooral als het over dit soort ervaringen gaat.

Defensie heeft mij altijd al geinteresseerd, weliswaar vanaf toen ik vijf jaar oud was. Mijn motivatie om voor Defensie te kiezen als toekomstige werkgever lezen jullie later in dit topic. VeVa zie ik als de tussenstap voor Defensie en daarnaast als een goede voorbereiding op wat komen gaat in de toekomst, het is namelijk mijn ambitie en droom om uiteindelijk aan het werk te kunnen bij het Korps Mariniers.

Veiligheid & Vakmanschap, afgekort VeVa, is een MBO opleiding die op meerdere ROC’s in Nederland te volgen is, dit kan op niveau twee of niveau drie. Niveau twee bereid je voor op een manschap functie bij Defensie, dit geldt voor alle krijgsmachtsdelen. Niveau twee duurt anderhalf tot twee jaar, na die twee jaar zul je de Proeve van Bekwaamheid krijgen om uiteindelijk je certificaat te mogen ontvangen en in te treden in de door jou gekozen opleiding, de keuringen heb je op dat moment allemaal al gehad. Niveau drie is wat ik wil gaan doen, niveau drie bereid je voor op een onderofficiers functie bij Defensie. Ik heb voor niveau drie gekozen omdat het ook mijn ambitie is om alles wat ik zal gaan leren, door te geven aan anderen die dezelfde ambitie als mij hebben. Leiding geven, ik vind het fantastisch, een groep aansporen om te werken en met goede ideeën komen, mensen motiveren om verder te gaan dan ze zelf hadden gedacht. Niveau drie duurt twee en een half tot drie jaar, dit ligt aan wat voor richting je volgt binnen VeVa.

VeVa kent meerdere richtingen, door zelf wat research te doen kun je er al een hele hoop over vinden, dus ik ga het kort houden. De richting die ik wil gaan doen is “Grondoptreden”. Grondoptreden staat voor alles wat te maken heeft met een gevechtsfunctie, denk hierbij aan bijvoorbeeld de infanterie.

Bij VeVa ga ik dus in totaal rond de 36 maanden naar school, om de drie weken ga je een zogenaamde “bivak” houden bij het door jou gekozen krijgsmachtsonderdeel, in mijn geval zou dit dus het Korps Mariniers zijn. Niet iedereen komt in aanmerking voor het Korps, dit komt doordat zij maar een beperkt aantal open plaatsen hebben voor studenten en dus alleen de besten worden uitgekozen om daar stage te lopen. Bij de intake van VeVa gold hetzelfde, er waren 160 man die graag een plaatsje wouden in onze niveau drie klas, echter zijn er maar zeventien, waaronder ik, overgebleven die het schooljaar mogen starten.

De eerste vier stages zijn gezamenlijk (volgens oud-leerlingen van mijn toekomstige school), in die eerste vier stages ga je kennismaken bij elk onderdeel dat voldoet aan jou richting, ik zal dus gaan kijken bij de Luchtmobiele Brigade, de Pantserinfanterie, het Korps Mariniers, de Artillerie, de Verkenning en nog veel meer. Na die vier stages kom je dus uit met jouw beslissing.

Richting het ROC!
Ik ga nu wat vertellen over de tijd dat ik me heb aangemeld bij VeVa. 6 december 2012 heb ik mijn kadaver verplaatst naar een voorlichting te ROC van Amsterdam, bij deze voorlichting ben ik heel wat geweten gekomen over VeVa en heb na de presentatie van de Sergeant nog dik twee uur staan praten met leerlingen van deze school. Deze leerlingen hebben mij toen ook alvast tips gegeven zoals: “laatste gaatje van de veters open laten en goed je kakken verzorgen” etc. Toentertijd heb ik mij aangemeld gelijk op dezelfde dag samen met een vriend van me die ook deze opleiding wou doen.

Ongeveer een maand later kreeg ik een brief dat ik mij mocht melden voor een sporttest, competentietest en een intakegesprek op 1 februari 2013. Vanaf december 2012 tot februari 2013 heb ik dus veel gesport, waaronder drie keer per week hardlopen en drie keer per week opdrukken, optrekken, sit-ups, enzovoort.

31 januari 2013 kon ik amper slapen, dat hebben meerdere mensen hier in de SC wel meegemaakt. Ik lag stipt om 2000 uur in mijn nest, en viel pas rond 0200 uur in slaap, je kon wel zeggen dat ik nogal zenuwachtig was, en met recht, ik keek er immers al meer dan twee jaar naar uit.

1 februari 2013 was het dan eindelijk zover, ik ben samen met mijn vriend om 6 uur s’ochtends in de auto gestapt om ons een weg te banen naar de Bijlmer. Van buiten zag ik er misschien kalm uit, maar van binnen zat ik te trillen als een rietje. Toen ik het ROC binnenkwam, werd ik door de bewaking naar boven geleid waar meerdere jongens stonden die zich hadden aangemeld, het was doodstil in die kamer, totdat er een vrouw aan kwam lopen die ons vroeg om onze ID in te leveren zodat er kopieën konden worden gemaakt. Zo gezegd zo gedaan. Wij moesten met z’n allen wachten in een kamertje totdat werd geroepen dat we ons allemaal naar de gymzaal moesten verplaatsen en onze sportkleding moesten aantrekken, tepelringen, cockringen, piercings, horloges, telefoons moesten allemaal af. Iedereen moest zich opstellen in rijen van vijf man, als je achternaam werd geroepen moest je “present” zeggen, veel mensen waren niet op komen dagen en 1 gekke henkie was zo slim om “ja” te roepen, dit bleek niet zo’n slimme actie te zijn, docent vroeg “Ja, WAT?” jochie zei: “Ja, ik ben er”, jochie mocht in de voorligsteun onder toeziend oog van de docent, de sfeer in de zaal was gelijk goed, en ik zat van binnen hardop te lachen.

Afijn, de groepen werden in tweeën gesplitst, een deel ging de competentietest maken en een ander deel ging de sporttest afleggen, ik was de gelukkige samen met mijn vriend om de sporttest af te gaan leggen. Ook nu werden er twee groepen gesplitst, de ene helft op de bank, de andere helft mocht de shuttle run test gaan afleggen, het hoogste wat werd gehaald was trap 12.5 bij die groep. Toen was het mij en mijn vriend zijn beurt om te lopen, ik had samen met een ander het perfecte looptempo te pakken, op de plaats waar de piep ging stond ik op de lijn, ik bleef uiterst geconcentreerd letten op mijn ademhaling. Na trap 10 was bijna de hele groep (tien man) afgehaakt, ik liep nog samen met een donkere jongen de laatste trappen, ik bereikte uiteindelijk trap 12, de andere jongen trap 12.5, ik was best wel trots op mijzelf, aangezien ik me eigenlijk “2e” kon noemen, haha.

Het was tijd voor het opdrukken, ik had een weddenschap met mijn vriend dat als ik 40 keer opdrukken zou halen, hij op 3mm kaal zou gaan, beslist op 39 zakte ik door mijn armen, ik zat gelukkig wel boven het gemiddelde van rond de 20. Na het opdrukken was ik al best wel kapot en de sit-ups moesten nog komen, die heb ik afgesloten met een kleine 45 stuks, toch nog voldoende.

Wij moesten ons een weg banen naar boven waar de andere leerlingen nog bezig waren met de competentietest, ik voelde me nogal misselijk dus ik ging leunen tegen de muur, dit werd meteen afgestraft. Er werd mij verteld dat ik niet het gebouw omver moest duwen en rechtop moest staan. Na drie kwartier wachten mochten we eindelijk de competentietest afleggen, deze duurde zo’n 2 uur. Mij werd verteld dat ik weer naar beneden moest naar de gym docent, dat waren ongeveer zo’n 10 trappen en dus een aardig eind, vervolgend lacht de docent ons uit en zegt hij dat we weer naar boven mogen, naja zo geregeld, ik kon er zelf wel om lachen.

We werden in een kamertje gezet om te wachten tot de intake gesprekken waren afgelopen, ik was gelukkig met drie uur wachten al klaar en dit was nog “snel” volgens de leerlingen die al VeVa deden. Het intakegesprek verliep soepel en onder andere mijn motivatie, inzicht in de opleiding en persoonlijke dingetjes werden besproken. Mijn vriend was helaas als een na laatste aan de beurt dus ik heb 3 uur lang in de Bijlmer een beetje winkels bezocht. Ik kon zeggen dat ik met een positieve blik op de intake kon terugkijken.

Toegelaten!
2 weken later kreeg ik een brief van het ROC, en wat bleek, ik was toegelaten! Vol trots heb ik dit rond geluld aan iedereen die ik min of meer kende, mijn vriend, was helaas niet aangenomen, toch wel een domper na die maanden van training, maarja, that’s life.

Ik heb een brief toegestuurd gekregen dat ik aangenomen was onder voorbehoud, ik moest nog mijn diploma halen, en in juni worden de formulieren voor de Verklaring Omtrent het Gedrag en de aanstelling van het Sport Medisch Advies verstuurd, waarna ik ergens in juni mijzelf naar Soesterberg zou moeten verplaatsen voor kleding e.d.

Ik bevind mij nu in een vakantie, over 2 weken heb ik examens, die ik zeker goed zal afronden. Het is de bedoeling om wekelijkse verslagen te brengen, ( en misschien soms een heads-up bij wat belangrijks of interessants ), zodat jullie een goed beeld kunnen krijgen van de opleiding en hoe ik mij ontwikkel in de opleiding. Foto’s zullen ook zeker komen, en dan bedoel ik geen foto’s voor de Playboy, maar bijvoorbeeld van een oefening of van een week op de kazerne.

De aanvang van de opleiding is 1 augustus 2013, meer informatie zal spoedig volgen. :)

Mijn motivatie:
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
( let niet op de spelfouten )

Heb je vragen? Stel ze! Ik zal proberen ze zo goed mogelijk te beantwoorden.

Houdt het bij kritiek, niet schelden en verbeter mij eventueel positief op spelfouten, en ik hoop dat jullie er wat aan hebben. Feedback is altijd welkom! Bedankt!

I’ll keep you updated! :)

[ Bericht 0% gewijzigd door BredeBroeder op 06-05-2013 14:50:07 ]
pi_126081470
Zoekfunctie... Topic bestaat al.
Op zaterdag 25 augustus 2012 11:03 schreef yvonne het volgende:
Dag kindjes, nu weer braaf met je legerautootjes spelen.
pi_126081532
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2013 02:25 schreef Thaboel het volgende:
Zoekfunctie... Topic bestaat al.
Even iets verder lezen dan de inleiding... ;)
  † In Memoriam † zondag 5 mei 2013 @ 02:33:18 #4
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_126081577
Leuk :Y
Ik hoor graag over jouw belevenisen op de VeVa.
Maar eerlijk (en niet om jou onzeker te maken)? Je kent de vaste posters in DEF, denk je dat je naast een Rave kan staan als je de VeVa hebt afgerond :?
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  † In Memoriam † zondag 5 mei 2013 @ 02:35:10 #5
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_126081597
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2013 02:25 schreef Thaboel het volgende:
Zoekfunctie... Topic bestaat al.
Was je ook wel weer erg niet behulpzaam geweest door BB te wijzen op een bestaand topic ;)
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
pi_126081615
quote:
14s.gif Op zondag 5 mei 2013 02:33 schreef MaryMouse het volgende:
Leuk :Y
Ik hoor graag over jouw belevenisen op de VeVa.
Maar eerlijk (en niet om jou onzeker te maken)? Je kent de vaste posters in DEF, denk je dat je naast een Rave kan staan als je de VeVa hebt afgerond :?
Na VeVa? Nee, vergeet niet dat er na VeVa nog een EVO volgt. Pas na de EVO mag ik mezelf Marinier noemen, en dan nog zal hij door zijn ervaring bij het Korps hoger staan (als je het zo bedoelde)?
  † In Memoriam † zondag 5 mei 2013 @ 02:42:48 #7
337566 MaryMouse
Lucky's Mouse
pi_126081677
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2013 02:36 schreef BredeBroeder het volgende:

[..]

Na VeVa? Nee, vergeet niet dat er na VeVa nog een EVO volgt. Pas na de EVO mag ik mezelf Marinier noemen, en dan nog zal hij door zijn ervaring bij het Korps hoger staan (als je het zo bedoelde)?
ik kijk oprecht uit naar jouw belevenissen. Heb genoeg blogs gelezen.
Ach en misschien komt het ook wel omdat ik nooit van spijkerrokje naar een uniform ben gekomen hoor ;)
You better lose yourself in the music
The moment, you own it, you better never let it go
  Eindredactie Frontpage / Forummod zondag 5 mei 2013 @ 03:16:19 #8
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_126081908
Leuk topic.

Blijf je vorderingen posten. :)
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
  zondag 5 mei 2013 @ 08:08:53 #9
304498 Nibb-it
Dirc die maelre
pi_126082649
Succes ermee, BB.
  zondag 5 mei 2013 @ 13:13:49 #10
88561 Lotusss
Queen of Topic Kill
pi_126087966
Cool initiatief!
-----------------------------------------------------
So happy to show us, I ate the lotus
... and I feel fine.
pi_126098228
Succes, probeer het zoveel mogelijk bij te houden, ben wel benieuwd hoe die stages bij de marns er aan toe gaan. (heb zelf veva ict III een maand geleden afgerond ;))
pi_126103263
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2013 18:07 schreef Aapsoldaat het volgende:
Succes, probeer het zoveel mogelijk bij te houden, ben wel benieuwd hoe die stages bij de marns er aan toe gaan. (heb zelf veva ict III een maand geleden afgerond ;))
Wanneer start je AMO?
pi_126112752
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2013 20:18 schreef BredeBroeder het volgende:

[..]

Wanneer start je AMO?
Niet. Ik heb al enige tijd geleden besloten om verder te leren. ;) Nu begin ik binnen enkele maanden wel bij de NatRes, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met een reguliere AMO.
pi_126113159
quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2013 23:06 schreef Aapsoldaat het volgende:

[..]

Niet. Ik heb al enige tijd geleden besloten om verder te leren. ;) Nu begin ik binnen enkele maanden wel bij de NatRes, maar dat is natuurlijk niet te vergelijken met een reguliere AMO.
Aha, maar je hebt dus ook niet het keuringsproces doorlopen etc.? En wel je diploma?
pi_126116693
Ook bij de NatRes moet je gewoon gekeurd worden. ;) Diploma staat simpelweg los van het feit of je wel of niet verder gaat bij Defensie, zolang je alles maar voldoende inlevert krijg je gewoon je diploma. :)
  maandag 6 mei 2013 @ 12:06:06 #16
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_126123433
Cool topic. Wist alleen niet dat je ook een toelatingtest moest doen voor de VeVa. Zie ze altijd wel lopen op het station hier in Leeuwarden. Die mensen doen me altijd wat denken aan de gasten die beveiliging doen. Lopen ook in van die pakjes.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
pi_126129449
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 12:06 schreef IkStampOpTacos het volgende:
Cool topic. Wist alleen niet dat je ook een toelatingtest moest doen voor de VeVa. Zie ze altijd wel lopen op het station hier in Leeuwarden. Die mensen doen me altijd wat denken aan de gasten die beveiliging doen. Lopen ook in van die pakjes.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Beveiligers in gevechtstenue? :P
  maandag 6 mei 2013 @ 14:51:49 #18
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_126129475
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 14:51 schreef BredeBroeder het volgende:

[..]

Beveiligers in gevechtstenue? :P
Nee dat niet, maar die hebben ook een soort van 'uniform' van hun opleiding.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  Moderator maandag 6 mei 2013 @ 15:31:48 #19
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_126131116
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 14:51 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Nee dat niet, maar die hebben ook een soort van 'uniform' van hun opleiding.
Klopt, het lijkt er wel sterk op maar het is zeker geen officieel GVT/BT.
  maandag 6 mei 2013 @ 15:38:19 #20
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_126131341
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 15:31 schreef jitzzzze het volgende:

[..]

Klopt, het lijkt er wel sterk op maar het is zeker geen officieel GVT/BT.
Ja weet ik. VeVa'ers lopen altijd met zo'n rugzak rond. :)

Zijn er eigenlijk veel jongens die VeVa doen? Of wordt dat tekort aan personeel alleen maar groter ondanks deze vooropleidingen?
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  Moderator maandag 6 mei 2013 @ 15:42:03 #21
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_126131488
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 15:38 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Ja weet ik. VeVa'ers lopen altijd met zo'n rugzak rond. :)

Zijn er eigenlijk veel jongens die VeVa doen? Of wordt dat tekort aan personeel alleen maar groter ondanks deze vooropleidingen?
Het blijft nog wel even krap; VeVa kent een lange doorlooptijd, voordat je echt militair bent ben je zo drie/vier jaar verder.
  maandag 6 mei 2013 @ 15:43:18 #22
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_126131534
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 15:42 schreef jitzzzze het volgende:

[..]

Het blijft nog wel even krap; VeVa kent een lange doorlooptijd, voordat je echt militair bent ben je zo drie/vier jaar verder.
Hmm langer dan ik dacht moet ik zeggen. Dan zou je dus sneller af zijn om rechtstreeks te solliciteren in plaats van eerst VeVa af te ronden. Het is ook niet echt een opleiding waar je goed op terug kan vallen.
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
  Moderator maandag 6 mei 2013 @ 15:46:03 #23
39093 crew  jitzzzze
Banaan in je oor
pi_126131628
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 15:43 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Hmm langer dan ik dacht moet ik zeggen. Dan zou je dus sneller af zijn om rechtstreeks te solliciteren in plaats van eerst VeVa af te ronden. Het is ook niet echt een opleiding waar je goed op terug kan vallen.
Er is voor beiden wat te zeggen. VeVa is lekker toegespitst op Defensie; direct lekker buiten 'spelen' en ondertussen van alles leren. Maar er is geen garantie dat je daadwerkelijk militair wordt omdat de keuring pas naderhand plaatsvind.

Eerst een relevante opleiding doen en dan pas solliciteren is ook niet verkeerd. Je hebt dan een opleiding afgerond waar je buiten Defensie ook iets mee kan.
pi_126131770
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 15:43 schreef IkStampOpTacos het volgende:

[..]

Hmm langer dan ik dacht moet ik zeggen. Dan zou je dus sneller af zijn om rechtstreeks te solliciteren in plaats van eerst VeVa af te ronden. Het is ook niet echt een opleiding waar je goed op terug kan vallen.
Als je grondoptreden gaat doen krijg je inderdaad een diploma (certificaat?) waar je eigenlijk niks aan hebt. Echter als je kijkt naar de andere uitstroomrichtingen, BAT, ICT, SMG etc (m.u.v. maritiem) heb je wel degelijk wat aan je diploma dat je na je opleiding krijgt, want het is tenslotte een normaal burger MBO diploma.
  maandag 6 mei 2013 @ 15:54:18 #25
358523 IkStampOpTacos
Tacostamper extraordinaire
pi_126131995
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 15:49 schreef Aapsoldaat het volgende:

[..]

Als je grondoptreden gaat doen krijg je inderdaad een diploma (certificaat?) waar je eigenlijk niks aan hebt. Echter als je kijkt naar de andere uitstroomrichtingen, BAT, ICT, SMG etc (m.u.v. maritiem) heb je wel degelijk wat aan je diploma dat je na je opleiding krijgt, want het is tenslotte een normaal burger MBO diploma.
Ja klopt. Maar dat diploma is wel heel vakspecifiek lijkt me. Of valt dat in de praktijk nog vaak mee?
It's my life, it's now or never, I ain't gonna live forever.
-
Headstrong to take on anyone.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')