abonnement Unibet Coolblue
pi_124874440
Welkom in het centrale Econometrie-topic!



Dit topic is bedoeld voor iedereen die Econometrie studeert, studeren wilt of gewoon interessant vindt. Deel hier je vragen, antwoorden en handige links!

Voor de studiekiezers: http://www.econometrie.nl/ is een site met een goed overzicht van econometrie en operations research (besliskunde) in Nederland. Hier staat informatie over de universiteiten, studieprogramma's en studievereningen die met econometrie te maken hebben.

Een lijstje van de Econometriestudenten op FOK!:

Erasmus Universiteit Rotterdam:
Adelovici, komend jaar VU

Rijksuniversiteit Groningen:
wimjongil

Tilburg University:

Universiteit Maastricht:

Universiteit van Amsterdam:

VU:

Noot: ik weet van verscheidene FOK!kers dat ze ook econometrie doen en ook aan welke universiteit ze dat doen, maar ik zet ze er pas tussen als ze zelf hebben aangegeven dat ze dat willen (in verband met privacy). Iedereen die in de OP wil, moet dat dus even melden. ;)

[ Bericht 3% gewijzigd door wimjongil op 04-04-2013 16:53:11 ]
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_124877655
Naar aanleiding van mijn topic SES / Econometrie, maar waar? .

Volgend jaar kan ik hierboven hopelijk ook ergens in het rijtje, maar waar is de vraag.
Dat ik de studie econometrie wil volgen ben ik zo goed als zeker van, enige wat mij misschien nog interessant lijkt is een dubbele studie http://www.eur.nl/bachelor/opleidingen/econometrics_economics/

Ik heb nog een meeloopdag en ik ga nog naar de open dag in Rotterdam, verder ga ik ook nog eentje bij de RUG proberen te regelen.

Zelf kom ik uit Limburg en ik ben een beetje klaar met Limburg. Dit is ook de reden dan Maastricht op voorbaat al afvalt.
Tilburg zie ik om deze reden ook niet zitten, ook om de reden dat het theoretisch is, geen probleem opzich, maar als ik lees dat Rotterdam iets meer praktijk gericht is, trekt mij dit meer, hoe dit in Groningen zit weet ik niet.

Amsterdam lees/ hoor ik slechte verhalen over qua universiteit zelf.
Dan blijft natuurlijk Rotterdam of Groningen over.

Rotterdam : Internationaal, finance gericht(hoop zelf ook deze kant op te gaan later), aantrekkelijke stad zo groot, maar het lijkt mij een saaie studentenstad. Het halen van alle studiepunten.

Groningen : Over deze uni lees je erg weinig op het gebied van econometrie specifiek. Ik ben er nu een paar keer geweest, lijkt mij een erg gezellige studentenstad, maar erg ver weg. 4 uur trein enkele reis, niet dat ik van plan ben vaak thuis te komen.

Daarom een aantal vragen.

Hoe zit het met de verschillende steden qua niveau ten opzichte van elkaar?
Is Rotterdam echt zo'n saaie studentenstad?
Hoe is het niveau in Groningen en waarop zijn ze hier meer op gericht?

Om al erg ver in de toekomst te kijken, hoe nuttig is deze dubbele bachelor later?
Ik las in een topic, weet niet meer welke, dat het later niet erg veel uitmaakt of je een dubbele bachelor hebt gedaan of commissies etc.

Verder wil ik erg graag tijdens mijn studie naar het buitenland. Een half jaar studeren in een ander land lijkt mij geweldig. Hoe ''makkelijk'' is dit in Groningen en Rotterdam? Wordt het gestimuleerd, of moet je het zelf uitzoeken en loop je studievertraging op? Is dit mogelijk tijdens de dubbele bachelor?

Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen!
Heel erg bedankt.

Statiegeld
pi_124880403
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 15:21 schreef Statiegeld het volgende:
Naar aanleiding van mijn topic SES / Econometrie, maar waar? .

Amsterdam lees/ hoor ik slechte verhalen over qua universiteit zelf.
Dan blijft natuurlijk Rotterdam of Groningen over.

Amsterdam zou ik nog niet zo snel afschrijven. De VU is druk bezig met herstructureren en op het gebied van de besliskunde zijn ze altijd erg sterk geweest. Hoe het met de UvA zit weet ik niet precies. Qua bachelor denk ik dat het sowieso niet heel erg veel uitmaakt waar je die volgt.

@wimjongil, maak nu de laatste bachelorvakken ectrie (schakel) aan de EUR af en begin volgend jaar aan de VU met master ectrie dus als je wilt kun je me bij de VU plaatsen.
pi_124881270
@ Statiegeld: zelf zit ik dus in Groningen. Ik heb het idee dat de reputatie van Groningen niet uitgesproken positief of negatief is, dat hij met andere woorden niet zo bestaat. Maar hierbij moet ik de kanttekening plaatsen dat ik pas in het eerste jaar van de bachelor zit, en dus geen landelijke evenementen heb meegemaakt waarbij je daar zinnige informatie over in kunt winnen. De studie is wel geheel in het Engels, dus als je naar het buitenland wilt, hoef je geen TOEFL-test af te nemen. Overigens is een semester in het buitenland niet zo gebruikelijk tijdens je bachelor, het werd ook expliciet afgeraden door de programmadirecteur... Nogal raar eigenlijk, maar het is wel mogelijk (alleen loop je dan hoogstwaarschijnlijk wel wat vertraging op).

Overigens heeft de VU wel een goeie reputatie ja, zoals Adelovici zegt.

Rotterdam als studentenstad is niet heel erg veel nee, maar als je een kamer in Kralingen krijgt, schijnt het nog best oké te zijn. Er is natuurlijk wel een hoop te doen in Rotterdam, er zijn veel bedrijven en ook de cultuursector is booming. Nominaal = normaal lijkt me echter niet zo'n fijn idee bij econometrie. Het is een pittige studie en vooral je eerste jaar studeren is lastig. Ik heb vorig jaar al een negatief BSA binnengetikt, dus ben wel gemotiveerd om dit jaar te halen, maar alsnog is het veel werk en zo af en toe erg moeilijk. Als je van jezelf weet dat je een goede discipline hebt, moet het echter prima te doen zijn.

Over het niveau in Groningen kan ik niet veel zinnigs zeggen (zit dus pas in het eerste jaar van m'n bachelor), maar over het algemeen verschilt het niveau van een bachelor niet significant bij verschillende universiteiten.

Groningen is voor jou inderdaad wel een verre reis, maar in het weekend kun je je ook prima vermaken. Het eerste jaar econometrie is redelijk hecht en als je ook bij een studentenvereniging gaat is er altijd wel iemand die in het weekend ook wil chillen/studeren/watdanooken. Mijn ouders wonen twee en een half uur treinen van Groningen af, dat is nog wel te doen af en toe. Maar ik heb hier nu gewoon een sociaal leven opgebouwd dus ik hoef niet per se ieder weekend naar thuisthuis om m'n vriendjes van de middelbare- of basisschool op te zoeken.

Voor een meeloopdag in Groningen moet je trouwens contact opnemen met de studievereniging hier, die regelen dat als ik me niet vergis. Als je een huidige econometriestudent kent, kun je natuurlijk ook vragen of je daar een dagje mee kunt lopen, daar wordt geen probleem van gemaakt.

@ Adelovici: ik zal het doorvoeren.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_124882091
Ik ben ook van plan volgend jaar Econometrie te gaan studeren aan de EUR.
Was een gemakkelijke keuze; woon dichtbij, ben gebonden aan het Erasmus MC en ik kreeg wel een goede indruk toen ik er was.

Dat nominaal is normaal studeren in Rotterdam is inderdaad wel jammer, maar als ik het goed heb gehoord kan alles gecompenseerd en of herkanst worden?
Nope
pi_124882426
Actuariaat is wel beter op de UvA dan bij de andere universiteiten. Ik denk dat Rotterdam het beste is in econometrie, de UvA in actuariaat en Groningen, Tilburg en de VU in OR. Van Maastricht zou ik het niet weten. Het is natuurlijk wel leuk dat je professoren met een vet onderzoek in een bepaald vakgebied bezig zijn maar tijdens de studie krijg je toch vooral de basis van de wiskunde, economie en statistiek uitgelegd. Vandaar dat de bachelor nauwelijks verschilt per universiteit en het daarom ook niet zoveel uitmaakt waar je gaat studeren.

[ Bericht 4% gewijzigd door hattricker op 04-04-2013 17:31:51 ]
pi_124882710
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:24 schreef hattricker het volgende:
Actuariaat is wel beter op de UvA dan bij de andere universiteiten. Volgens mij kan je ook alleen daar verder studeren na je master mocht je actuaris willen worden.
de UvA is de enige universiteit die de bachelor Actuariele wetenschappen aanbiedt (overigens zijn de eerste 2 jaar van die bachelor gelijk voor ectrie en actuariaat studenten), maar de UvT biedt ook een master op dit gebied aan en ik dacht dat deze master beter staat aangeschreven dan dezelfde master aan de UvA.

quote:
Er zit weinig verschil in de bachelor opleidingen. Ik heb de programma's wel eens met elkaar vergeleken en daarin zat bijna geen verschil. Ik denk dat Rotterdam het beste is in econometrie, de UvA in actuariaat en Groningen, Tilburg en de VU in OR. Het is natuurlijk wel leuk dat je professoren met een vet onderzoek bezig zijn maar tijdens de studie krijg je toch vooral de basis van de wiskunde, economie en statistiek uitgelegd. Vandaar dat de bachelor nauwelijks verschilt per universiteit.
Of de EUR het beste is in ectrie weet ik niet, ze hebben wel een zeer goede reputatie op het gebied van finance. De VU biedt ook een goede master ectrie en wiskundige economie aan en zijn daarnaast zeer sterk op het gebied van de besliskunde. UvT was overall behoorlijk sterk dacht ik. Ik hoor vooral van mensen die eerst ectrie op de VU of EUR gestudeerd hebben en daarna naar de UvA zijn gegaan dat het niveau op de UvA een stukje lager lag.

[ Bericht 4% gewijzigd door Adelovici op 04-04-2013 17:51:13 ]
pi_124885665
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:33 schreef Adelovici het volgende:

[..]

de UvA is de enige universiteit die de bachelor Actuariele wetenschappen aanbiedt (overigens zijn de eerste 2 jaar van die bachelor gelijk voor ectrie en actuariaat studenten), maar de UvT biedt ook een master op dit gebied aan en ik dacht dat deze master beter staat aangeschreven dan dezelfde master aan de UvA.
Dat is dus niet zo. Wat ik van hoogleraren heb gehoord is dat als je de kant van actuariaat op wilt je het beste voor de UvA kan kiezen.

quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:33 schreef Adelovici het volgende:
Of de EUR het beste is in ectrie weet ik niet, ze hebben wel een zeer goede reputatie op het gebied van finance. De VU biedt ook een goede master ectrie en wiskundige economie aan en zijn daarnaast zeer sterk op het gebied van de besliskunde. UvT was overall behoorlijk sterk dacht ik. Ik hoor vooral van mensen die eerst ectrie op de VU of EUR gestudeerd hebben en daarna naar de UvA zijn gegaan dat het niveau op de UvA een stukje lager lag.
Welke bachelor beter is waag ik mij niet aan. Ik denk nog altijd dat het niveauverschil nihil is.
pi_124888009
ik had het dan ook niet over bachelors maar over master programma's.
pi_124892478
Ik wil binnenkort bij deze studie een dag gaan proefstuderen, maar ik heb Wiskunde A. Valt alles prima te begrijpen zonder WisB, of heb je de stof van WisB echt al nodig voor zo'n dag?
pi_124893225
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 21:18 schreef Uvejal het volgende:
Ik wil binnenkort bij deze studie een dag gaan proefstuderen, maar ik heb Wiskunde A. Valt alles prima te begrijpen zonder WisB, of heb je de stof van WisB echt al nodig voor zo'n dag?
Lijkt me niet. Als je een beetje weet wat differentiëren en integreren is, kom je al een heel eind gok ik.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_125043216
Ik ga volgend jaar beginnen met Econometrics & Operations Research aan de RuG, heb er zin in :D. Zit nu in mijn 2e jaar van Sociologie maar ben erachter gekomen dat niks voor mij is (totaal geen uitdaging en nauwelijks wiskunde (als statistiek onder wiskunde valt)).

Vraagje: Weet iemand misschien of een negatief BSA (<45 EC) betekent dat je sowieso wordt weggestuurd?
pi_125046868
quote:
Vraagje: Weet iemand misschien of een negatief BSA (<45 EC) betekent dat je sowieso wordt weggestuurd?
Het hangt van de faculteit en de universiteit af. Aan mijn universiteit wordt er officiëel een BSA gehanteerd (30 EC's) maar in de praktijk word je niet weggestuurd als je te weinig EC's haalt en op tijd bepaalde problemen hebt aangegeven. Vaag gedoe als je het mij vraagt, vooral omdat de grens toch al vrij genereus is. :)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_125048740
quote:
0s.gif Op maandag 8 april 2013 19:56 schreef ibrkadabra het volgende:
Ik ga volgend jaar beginnen met Econometrics & Operations Research aan de RuG, heb er zin in :D. Zit nu in mijn 2e jaar van Sociologie maar ben erachter gekomen dat niks voor mij is (totaal geen uitdaging en nauwelijks wiskunde (als statistiek onder wiskunde valt)).

Vraagje: Weet iemand misschien of een negatief BSA (<45 EC) betekent dat je sowieso wordt weggestuurd?
Als je al een propedeuse aan de RUG hebt gehaald, hoef je geen rekening meer te houden met een BSA als je een tweede studie erbij gaat doen. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar dat zou je moeten vragen aan een studieadviseur.

Overigens is bij een kleinschalige studie als econometrie het BSA wel wat soepeler dan bij massastudies als bedrijfskunde, rechten etc.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_125058469
Bedankt voor de reacties Wim en Bram, nu ik dit weet is de stress er wel van af :D

quote:
0s.gif Op maandag 8 april 2013 21:28 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Als je al een propedeuse aan de RUG hebt gehaald, hoef je geen rekening meer te houden met een BSA als je een tweede studie erbij gaat doen. Hoe dat precies zit weet ik niet, maar dat zou je moeten vragen aan een studieadviseur.

Overigens is bij een kleinschalige studie als econometrie het BSA wel wat soepeler dan bij massastudies als bedrijfskunde, rechten etc.
Heb je hier misschien een bron van? Ik heb het zelf namelijk niet kunnen vinden :(
pi_125061448
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2013 02:22 schreef ibrkadabra het volgende:
Bedankt voor de reacties Wim en Bram, nu ik dit weet is de stress er wel van af :D

[..]

Heb je hier misschien een bron van? Ik heb het zelf namelijk niet kunnen vinden :(
Een clubgenoot van me is dit jaar begonnen met economie naast rechten, hij vertelde me dit. Ik zal het morgen even nagaan.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_125068147
quote:
Bedankt voor de reacties Wim en Bram, nu ik dit weet is de stress er wel van af :D
Je zorgt er wel beter voor dat je vanaf het begin alles goed bijhoudt. Niet alleen slaag je dan gemakkelijker, je hebt in de latere jaren ook stof nodig die je in de eerdere jaren leert.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_125075119
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2013 10:15 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Een clubgenoot van me is dit jaar begonnen met economie naast rechten, hij vertelde me dit. Ik zal het morgen even nagaan.
Dat zou ik zeer op prijs stellen :)

quote:
0s.gif Op dinsdag 9 april 2013 13:50 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Je zorgt er wel beter voor dat je vanaf het begin alles goed bijhoudt. Niet alleen slaag je dan gemakkelijker, je hebt in de latere jaren ook stof nodig die je in de eerdere jaren leert.
Ja weet ik, dat ben ik ook van plan! Ik kan op zich de hele dag bezig gaan met wiskunde en me niet vervelen, dus daar zal het niet aan liggen :) Maar dat BSA gedoe zorgt wel voor onnodige stress, vooral met verhalen dat je er anders uit wordt gekickt (gelukkig is het blijkbaar bij econometrie niet zo extreem).
pi_125129865
Bedankt allemaal.
Komend weekend open dag EUR en meeloopdag Rotterdam is geregeld. Nu nog voor meeloopdag in Groningen plannen. Neig nu meer naar Groningen voor het echte studentenleven, maar ik zal mijn keuze hier laten weten(:
pi_125162495
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 17:33 schreef Adelovici het volgende:

[..]

de UvA is de enige universiteit die de bachelor Actuariele wetenschappen aanbiedt (overigens zijn de eerste 2 jaar van die bachelor gelijk voor ectrie en actuariaat studenten), maar de UvT biedt ook een master op dit gebied aan en ik dacht dat deze master beter staat aangeschreven dan dezelfde master aan de UvA.

[..]

Of de EUR het beste is in ectrie weet ik niet, ze hebben wel een zeer goede reputatie op het gebied van finance. De VU biedt ook een goede master ectrie en wiskundige economie aan en zijn daarnaast zeer sterk op het gebied van de besliskunde. UvT was overall behoorlijk sterk dacht ik. Ik hoor vooral van mensen die eerst ectrie op de VU of EUR gestudeerd hebben en daarna naar de UvA zijn gegaan dat het niveau op de UvA een stukje lager lag.
Is het zo dat de studie op de UvT relatief minder wiskunde bevat dan in Amsterdam (UvA & VU) en Rotterdam?
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_125162665
dat zou ik echt niet weten eerlijk gezegd.
pi_126062302
Ik zou nog mijn keuze laten weten, op dit moment bezig met alle benodigdheden voor de selectie voor econometrics/economics. Enige waar ik nog over twijfel, is over het Engels. Iemand die hier Engelstalige versie econometrie volgt of ibeb?
  zaterdag 4 mei 2013 @ 20:02:27 #23
256829 Sokz
Livin' the life
pi_126067110
Engels moet je echt niet van schrikken hoor. Het went supersnel, je boeken zijn sowieso in het engels (ook nederlandse studies) en het economisch/etrisch jargon is ook veelal engels.
  zaterdag 4 mei 2013 @ 20:03:14 #24
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_126067168
Ik ken geen student die moeite heeft met het Engels. Dat wil zeggen, bijna geen medestudent of docent beheerst het Engels voldoend om in het Engels les te krijgen of te doceren maar in de praktijk blijken mensen zich met gebrekkig steenkolen-Engels goed te redden.
Wat is dat toch met al die 6-VWO'ers die bang zijn voor het Engels? :?
Kom op, je hebt 6 jaar lang les gehad voor het Engels.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zaterdag 4 mei 2013 @ 20:03:50 #25
256829 Sokz
Livin' the life
pi_126067200
quote:
0s.gif Op donderdag 4 april 2013 21:18 schreef Uvejal het volgende:
Ik wil binnenkort bij deze studie een dag gaan proefstuderen, maar ik heb Wiskunde A. Valt alles prima te begrijpen zonder WisB, of heb je de stof van WisB echt al nodig voor zo'n dag?
Laat je er vooral niet door afschrikken. :P
  zaterdag 4 mei 2013 @ 20:25:27 #26
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_126068400
De leerlingen die wiskunde B hebben gevolgd kunnen ook nog bijna niets op wiskundig vlak, die moeten ook bij wijze van spreken bij 0 beginnen. Die koordenvierhoeken komen niet meer voor, de calculus die je gaat moeten gebruiken is halfslachtig behandeld op het VWO.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_126070469
Bedankt, dan gaat komende week de inschrijving de deur uit! Nu nog hopen dat ik door de selectieprocedure kom.
En waar het bang zijn voor Engels vandaan komt, weet ik ook niet. Bang voor het onbekende, denk ik.
pi_126070537
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 20:25 schreef Bram_van_Loon het volgende:
De leerlingen die wiskunde B hebben gevolgd kunnen ook nog bijna niets op wiskundig vlak, die moeten ook bij wijze van spreken bij 0 beginnen. Die koordenvierhoeken komen niet meer voor, de calculus die je gaat moeten gebruiken is halfslachtig behandeld op het VWO.
Wel mooi dat koordenvierhoeken niet meer voorkomen, dat vind ik het minst leuke van de wiskunde tot nu toe.
  zondag 5 mei 2013 @ 00:32:07 #29
296169 Zihuatanejo
In Mexicooooooo!
pi_126079414
Als afgestuurde econometrist hou dit topic in de gaten.
www.kiva.org. Steun ondernemers in ontwikkelingslanden.
  zondag 5 mei 2013 @ 17:46:16 #30
235003 wimjongil
Harde man
pi_126097699
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 17:57 schreef Statiegeld het volgende:
Ik zou nog mijn keuze laten weten, op dit moment bezig met alle benodigdheden voor de selectie voor econometrics/economics. Enige waar ik nog over twijfel, is over het Engels. Iemand die hier Engelstalige versie econometrie volgt of ibeb?
Engels is voor mij nog geen obstakel geweest. Ben alleen af en toe wat onzeker over m'n uitspraak (wordt nauwelijks op het vwo geoefend), meer niet.

quote:
0s.gif Op zondag 5 mei 2013 00:32 schreef Zihuatanejo het volgende:
Als afgestuurde econometrist hou dit topic in de gaten.
Die zijn natuurlijk ook welkom! ^O^ Wat voor werk doe je nu? Hoe kijk je terug op je studie?
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_126682375
Ik zou volgend semester graag een paar extra vakken van econometrie (Rijksuniversiteit Groningen) willen volgen, namelijk:

http://www.rug.nl/ocasys/feb/vak/show?code=EBP039A05

en

http://www.rug.nl/ocasys/feb/vak/show?code=EBP821B05

Nu vraag ik me af hoeveel voorkennis is vereist aangezien dat van mij momenteel niet bepaald denderend is (vandaar dat ik het ook wil volgen). Ik word er op Ocasys namelijk niet veel wijzer van en hoop dat er hier mensen zijn die deze vakken dit jaar hebben gevolgd.

Alvast bedankt!
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_126704733
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 18:22 schreef The_Yakuza het volgende:
Ik zou volgend semester graag een paar extra vakken van econometrie (Rijksuniversiteit Groningen) willen volgen, namelijk:

http://www.rug.nl/ocasys/feb/vak/show?code=EBP039A05

en

http://www.rug.nl/ocasys/feb/vak/show?code=EBP821B05

Nu vraag ik me af hoeveel voorkennis is vereist aangezien dat van mij momenteel niet bepaald denderend is (vandaar dat ik het ook wil volgen). Ik word er op Ocasys namelijk niet veel wijzer van en hoop dat er hier mensen zijn die deze vakken dit jaar hebben gevolgd.

Alvast bedankt!
Bij entreevoorwaarden staat dat je voor Programming als voorwaarde 'high-school maths' moet hebben (ik neem dus aan gewoon vwo wiskunde B) en voor OR Modelling zie ik niks staan. Ik neem dus aan dat alleen wiskunde B kennis genoeg zal zijn, ook omdat het een 1e jaars vak is en de toelatingseis voor econometrie alleen wiskunde B op vwo niveau is. Denk ik :P
pi_126723868
Met wiskunde zou het in principe goed moeten zitten, heb namelijk afgelopen jaar Wiskunde 2 gehaald:

http://www.rug.nl/ocasys/feb/vak/show?code=WIW2TM-03

Waarbij de hele vwo wiskunde B er nog even in 1 week doorheen gestampt werd.
Fuck being broke or middle class, go get it all!
  zondag 19 mei 2013 @ 17:32:57 #34
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_126728585
De helft van wiskunde B aangezien enkel de calculusstof werd herhaald. Het was bovendien een herhaling van wat je al moest weten, dan vind ik een week eerder te lang dan te kort. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_126729850
Dat is misschien wel zo, maar ik moest echt letterlijk vanaf 0 beginnen. Daarom vond ik het met dat tempo redelijk pittig. Kan me voorstellen dat het, als je wel vwo wiskunde b hebt gehad, normaliter niet lastig is. Daarnaast werd er verteld dat het een grondige herhaling was van vwo wiskunde b, vandaar dat ik (misschien onterecht) concludeerde dat het een herhaling van het gehele vwo wiskunde b was.

Mijn vraag is nu of die twee vakken wel te doen zijn voor iemand met deze wiskundige kennis (zie link) en amper programmeerervaring?
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_126731083
Ik deze opleiding na mijn propedeuse te hebben behaald. Ik doe nu examen havo met wisk a. Als ik een 7 haal voor mijn wisk B certificaat vwo niveau, dan kan ik gewoon deze opleiding volgen toch?
pi_126735626
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 18:34 schreef Goedverhaalvriend het volgende:
Ik deze opleiding na mijn propedeuse te hebben behaald. Ik doe nu examen havo met wisk a. Als ik een 7 haal voor mijn wisk B certificaat vwo niveau, dan kan ik gewoon deze opleiding volgen toch?
Ikzelf heb c&m met wisA12 gedaan (Vwo) en mocht me na een toelatingstoets (wiskunde B) gewoon inschrijven voor deze opleiding. Ik neem aan dat dit bij jou ook mogelijk zal zijn.
pi_126739065
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 21:06 schreef Statiegeld het volgende:
Bedankt, dan gaat komende week de inschrijving de deur uit! Nu nog hopen dat ik door de selectieprocedure kom.
En waar het bang zijn voor Engels vandaan komt, weet ik ook niet. Bang voor het onbekende, denk ik.
Inschrijving voor econometrics/economics toch? Daar moet je toch ook je toch ook allemaal dingen zoals je cv, motivation letter, essay(s), letters of recommendation enz. voor inleveren? Ik dacht dat ik dat had gelezen ergens op hun site, maar ik kan het niet meer terugvinden. Ik heb er ook over nagedacht, maar was er een beetje laat mee, en heb er ook niet zo'n zin in eigenlijk. Ze laten 10-20 studenten toe uit de hele wereld las ik, dus ik ben ook wel benieuwd of je toegelaten wordt.
  zondag 19 mei 2013 @ 23:49:47 #39
88831 Shreyas
De beste
pi_126748314
quote:
0s.gif Op zaterdag 4 mei 2013 21:06 schreef Statiegeld het volgende:
Bedankt, dan gaat komende week de inschrijving de deur uit! Nu nog hopen dat ik door de selectieprocedure kom.
En waar het bang zijn voor Engels vandaan komt, weet ik ook niet. Bang voor het onbekende, denk ik.
Is het EUR of RuG geworden? :)
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_126759038
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 18:00 schreef The_Yakuza het volgende:
Dat is misschien wel zo, maar ik moest echt letterlijk vanaf 0 beginnen. Daarom vond ik het met dat tempo redelijk pittig. Kan me voorstellen dat het, als je wel vwo wiskunde b hebt gehad, normaliter niet lastig is. Daarnaast werd er verteld dat het een grondige herhaling was van vwo wiskunde b, vandaar dat ik (misschien onterecht) concludeerde dat het een herhaling van het gehele vwo wiskunde b was.

Mijn vraag is nu of die twee vakken wel te doen zijn voor iemand met deze wiskundige kennis (zie link) en amper programmeerervaring?
programmeren is echt iets 'nieuws', niet bepaald met iets anders te vergelijken. aangezien het een 1e jaars vak is zal je er niet echt veel voorkennis voor nodig hebben. sommige mensen hebben wat meer talent voor programmeren dan anderen, maar er gaat sowieso (zeker in het begin) veel tijd in zitten om je de taal eigen te maken.
pi_126765088
quote:
0s.gif Op zaterdag 18 mei 2013 18:22 schreef The_Yakuza het volgende:
Ik zou volgend semester graag een paar extra vakken van econometrie (Rijksuniversiteit Groningen) willen volgen, namelijk:

http://www.rug.nl/ocasys/feb/vak/show?code=EBP039A05

en

http://www.rug.nl/ocasys/feb/vak/show?code=EBP821B05

Nu vraag ik me af hoeveel voorkennis is vereist aangezien dat van mij momenteel niet bepaald denderend is (vandaar dat ik het ook wil volgen). Ik word er op Ocasys namelijk niet veel wijzer van en hoop dat er hier mensen zijn die deze vakken dit jaar hebben gevolgd.

Alvast bedankt!
Beide vakken stellen niet zoveel voor, wiskundig gezien. Let wel op wat Adelovici zegt. Programmeren in het eerste jaar bij econometrie is dit jaar voor het eerst gedaan, en het was niet echt een succes. Ik heb 'm pas bij de herkansing gehaald, achteraf was dat wel fijn omdat ik er dus een poosje een afstand van heb gedaan, waardoor ik, toen ik aan de voorbereidingen voor de herkansing begon, de pointe opeens erg snel doorhad.

Overigens zul je bij programmeren wel een Taylorreeks ofzo moeten programmeren, maar als je wiskunde 2 hebt gevolgd, moet zo'n loop wel te doen zijn.

OR modelling viel mij trouwens een beetje tegen, vond ik. Je leert vooral een paar trucjes, weinig echte wiskunde. Alleen op het laatste werd het wat wiskundiger met queueing theory, maar ook dat was niet veel meer dan wat formules invullen/substitueren. De twee papers die je voor het vak moest schrijven waren overigens wel leuk om te doen.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_126767100
Thnx mensen!
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_126768665
quote:
7s.gif Op maandag 20 mei 2013 15:12 schreef The_Yakuza het volgende:
Thnx mensen!
Wat studeer je nu als ik vragen mag? Technologiemanagement?
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_126768723
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 11:36 schreef Adelovici het volgende:

[..]

programmeren is echt iets 'nieuws', niet bepaald met iets anders te vergelijken. aangezien het een 1e jaars vak is zal je er niet echt veel voorkennis voor nodig hebben. sommige mensen hebben wat meer talent voor programmeren dan anderen, maar er gaat sowieso (zeker in het begin) veel tijd in zitten om je de taal eigen te maken.
Al is het vaak wel handig als je de basis van rijen en matrices goed snapt.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_126768983
quote:
5s.gif Op maandag 20 mei 2013 15:52 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Wat studeer je nu als ik vragen mag? Technologiemanagement?
Ja klopt, al volg ik dan officieel de pre-MSc Technology and Operations Management. Omdat ik 1 vak niet heb gehaald is het zeer waarschijnlijk dat ik dan een halfjaar vertraging heb. Ik wilde daarom graag wat vakken bij econometrie volgen om wat zwakke punten te verbeteren :)
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_126770834
quote:
14s.gif Op zondag 19 mei 2013 21:23 schreef Proloop het volgende:

[..]

Inschrijving voor econometrics/economics toch? Daar moet je toch ook je toch ook allemaal dingen zoals je cv, motivation letter, essay(s), letters of recommendation enz. voor inleveren? Ik dacht dat ik dat had gelezen ergens op hun site, maar ik kan het niet meer terugvinden. Ik heb er ook over nagedacht, maar was er een beetje laat mee, en heb er ook niet zo'n zin in eigenlijk. Ze laten 10-20 studenten toe uit de hele wereld las ik, dus ik ben ook wel benieuwd of je toegelaten wordt.
Ja inderdaad daar de inschrijving voor! Je moest inderdaad al die dingen inleveren behalve essay en letters of recommendation/cv was niet verplicht. Ook nog je voorspelde eindcijfers!
Ik ben zelf ook erg benieuwd of ik word toegelaten, ben verder geen uitmuntende student. Op de open dag hadden ze het inderdaad over zulke aantallen, dacht dat ze hoopte op een groep van 20-30. Je volgt dan gewoon econometrie met de internationale versie en economie met ibeb.
pi_126770856
quote:
0s.gif Op zondag 19 mei 2013 23:49 schreef Shreyas het volgende:

[..]

Is het EUR of RuG geworden? :)
EUR, om de reden dat het econometrics/economics wordt. Dit heb je alleen bij de EUR!
pi_126774830
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 16:44 schreef Statiegeld het volgende:

[..]

EUR, om de reden dat het econometrics/economics wordt. Dit heb je alleen bij de EUR!
succes! mooie keuze, zal wel heel hard studeren worden :).
pi_126776982
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 18:14 schreef Adelovici het volgende:

[..]

succes! mooie keuze, zal wel heel hard studeren worden :).
Ja klopt, ben wel erg gemotiveerd dus dat scheelt!
pi_126779379
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 16:43 schreef Statiegeld het volgende:

[..]

Ja inderdaad daar de inschrijving voor! Je moest inderdaad al die dingen inleveren behalve essay en letters of recommendation/cv was niet verplicht. Ook nog je voorspelde eindcijfers!
Ik ben zelf ook erg benieuwd of ik word toegelaten, ben verder geen uitmuntende student. Op de open dag hadden ze het inderdaad over zulke aantallen, dacht dat ze hoopte op een groep van 20-30. Je volgt dan gewoon econometrie met de internationale versie en economie met ibeb.
Oke, vreemd, waar heb ik dat van dat cv/recommdation letter gedoe nou weer vandaag gehaald.. Nou ja, in ieder geval veel succes als je wordt toegelaten!
pi_126781033
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 19:52 schreef Proloop het volgende:

[..]

Oke, vreemd, waar heb ik dat van dat cv/recommdation letter gedoe nou weer vandaag gehaald.. Nou ja, in ieder geval veel succes als je wordt toegelaten!
Nee die 2 stonden bij ''optional'', heb ze ook gewoon ingeleverd!
pi_127353760
quote:
0s.gif Op maandag 20 mei 2013 19:52 schreef Proloop het volgende:

[..]

Oke, vreemd, waar heb ik dat van dat cv/recommdation letter gedoe nou weer vandaag gehaald.. Nou ja, in ieder geval veel succes als je wordt toegelaten!
Helaas niet toegelaten. Wel maar even mailtje gestuurd waarom niet.
  maandag 3 juni 2013 @ 15:30:28 #53
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127361487
Jammer maar je kan toch elders een vergelijkbare opleiding volgen?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127367275
quote:
1s.gif Op maandag 3 juni 2013 12:10 schreef Statiegeld het volgende:

[..]

Helaas niet toegelaten. Wel maar even mailtje gestuurd waarom niet.
Balen! Weet je al wat je nu wilt gaan doen? En waar?

Ik zit af en toe te kijken naar wat voor master ik wil doen. Het ene moment neig ik naar OR, dan weer zit ik te kijken naar mathematical modelling en de laatste tijd zit ik verlekkerd naar statistiek te kijken... Gelukkig heb ik nog even om een beslissing te maken. :)
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_127368265
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2013 17:44 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Balen! Weet je al wat je nu wilt gaan doen? En waar?

Ik zit af en toe te kijken naar wat voor master ik wil doen. Het ene moment neig ik naar OR, dan weer zit ik te kijken naar mathematical modelling en de laatste tijd zit ik verlekkerd naar statistiek te kijken... Gelukkig heb ik nog even om een beslissing te maken. :)
DIe mathematical modelling zat ik ook naar te kijken ;). Statistics in Zurich ziet er ook wel interessant uit, aangezien ik momenteel Duits aan het leren ben.
Beneath the gold, bitter steel
pi_127392303
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2013 18:13 schreef Fingon het volgende:

[..]

DIe mathematical modelling zat ik ook naar te kijken ;). Statistics in Zurich ziet er ook wel interessant uit, aangezien ik momenteel Duits aan het leren ben.
Volgens mij kwam ik die master ook tegen doordat jij 'm hier ergens gepost hebt. ;)

Die statistics trekt mij nu nogal omdat ik voor m'n recentste vakken veel statistiek heb moeten doen en ook een beetje met R heb lopen kloten. Best leuk. Enige nadeel vind ik dat het niet zo exact is als ik misschien zou willen.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_127401225
Is een bachelor Economie & Bedrijfseconomie (UU) kwantitatief genoeg om een Econometrie master te doen (UvA overwoog ik)?
Zit er over na te denken om Econometrie master te doen, maar ik weet niet zeker of ik wel toegelaten word...
pi_127404595
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 14:25 schreef Laatst het volgende:
Is een bachelor Economie & Bedrijfseconomie (UU) kwantitatief genoeg om een Econometrie master te doen (UvA overwoog ik)?
Zit er over na te denken om Econometrie master te doen, maar ik weet niet zeker of ik wel toegelaten word...
Met schakeljaar kan het in sommige gevallen (ik ken in elk geval economics RuG --> econometrics EUR). Rechtstreeks kan het in elk geval niet.
pi_127405061
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 14:25 schreef Laatst het volgende:
Is een bachelor Economie & Bedrijfseconomie (UU) kwantitatief genoeg om een Econometrie master te doen (UvA overwoog ik)?
Zit er over na te denken om Econometrie master te doen, maar ik weet niet zeker of ik wel toegelaten word...
nee, je zult hiervoor eerst een schakelprogramma moeten voltooien. ik weet niet hoe het zit bij de UU, maar bij de VU is er geen 'vast' schakelprogramma en moet je een vakkenpakket halen dat is samengesteld door de examencommissie. Bij de EUR heb je wel een vast schakelprogramma en dat is al met al een best zwaar programma om in 1 jaar te halen (je mag er daarom ook 2 jaar over doen).
pi_127421864
Grappig dat dit topic nu opduikt!

Leuk om andere econometristen te spreken in dit topic!

Ik ging eigenlijk voor een loting geneeskunde, tot mijn verbazing werd ik utigeloot met een 7.8 gemiddeld. Tja, dan moet je toch iets anders gaan zoeken. Omdat ik een 9.5 haalde voor mijn CE examen wiskunde en mijn vader wiskunde docent is leek mij iets met wiskunde wel leuk. Zuivere wiskunde leek me nou weer iets te, dus werd het maar Econometrie!

Ik had een NT/NG profiel en dus geen economie, had wel Wiskunde B. Een hele goede basis Wiskunde B is echt nodig. Ik doe nu zelf dus 1e jaars econometrie aan de UvA en het bevalt me zeer!

Het 1e jaar heeft een soort van selectie werking, ongeveer 50% is verwacht af te vallen. Ons jaar begon met pak aan ~150 studenten en er zijn nog rond de ~60 over. Flink dus. Vooral het begin (wiskunde 1, verplicht BSA vak, calculus) is echt kei en kei hard bikkelen. Ik had dus een 9.5 voor CE wiskunde maar ik moest alsnog vrijwel 8 weken lang elke dag van 9 uur sochtends tot 10 uur savonds aan de wiskunde om er een 6.5 uit te persen.

Na wiskunde 1 ging eigenlijk alles vrij vloeiend, de wiskundige vakken waren alsnog wel pittig maar ook wel uitdagend tegelijk. Je moet niet terugdeinzen voor een moeilijke opgave maar hem juist aanpakken en oplossen!

Ik zit nu op 54/60 punten, alles gehaald tot nu toe (één van de weinigen, ik denk dat 20% van de overgebleven 60 alles hebben gehaald)

Het is wel jammer dat er zo veel mensen afvallen, bouw je eerst een vriendengroep op het eerste kwartaal, is de helft ineens weg daarna. Daarnaast is het ook wel weer goed dat er maar een klein genootschap overblijft. Je kent elkaar wel beter en er is meer exclusiviteit.

Als iemand nog vragen heeft over het 1e jaar ...

Oh ik heb nog wel wat vragen voor mensen die al een baan hebben. Wat voor baan heb je (trader/actuaris/ORM) en wat doe je zoal de hele dag? Ik ben nog erg in dubio, ORM lijkt me niks, dus ik zit nog te twijfelen tussen ectrie/actuariaat. Het liefst zou ik iets willen doen met computers/algoritmen/trading, heb ik een realistisch beeld of moet ik alle 'trading' dingen overlaten aan economen?

[ Bericht 9% gewijzigd door Rainymood op 04-06-2013 22:41:20 ]
pi_127429289
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 22:30 schreef Rainymood het volgende:
Het 1e jaar heeft een soort van selectie werking, ongeveer 50% is verwacht af te vallen. Ons jaar begon met pak aan ~150 studenten en er zijn nog rond de ~60 over. Flink dus. Vooral het begin (wiskunde 1, verplicht BSA vak, calculus) is echt kei en kei hard bikkelen. Ik had dus een 9.5 voor CE wiskunde maar ik moest alsnog vrijwel 8 weken lang elke dag van 9 uur sochtends tot 10 uur savonds aan de wiskunde om er een 6.5 uit te persen.
Dit is natuurlijk wel zwaar overdreven, als je een 9.5 hebt voor je CE wiskunde B dan kan je nooit zoveel moeite hebben met wiskunde 1. Dat vak is 25% herhaling van het VWO, de overige 75% gaat in een dusdanig tempo dat je het prima kan bijhouden. Wat een onzin dat je 8 weken lang 13 uur er mee bezig was en toch maar een 6.5 had. Dan doe je dus echt iets verkeerd. Over een 6 ECTS vak (168 uur) doe jij dan in feite 8 * 5 * 13 = 520 uur (weekenden niet meegerekend), in dat geval kun je echt beter een andere studie doen, dan red je je tweede en derde jaar wellicht niet.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_127430617
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 juni 2013 22:30 schreef Rainymood het volgende:
Grappig dat dit topic nu opduikt!

Leuk om andere econometristen te spreken in dit topic!

Ik ging eigenlijk voor een loting geneeskunde, tot mijn verbazing werd ik utigeloot met een 7.8 gemiddeld. Tja, dan moet je toch iets anders gaan zoeken. Omdat ik een 9.5 haalde voor mijn CE examen wiskunde en mijn vader wiskunde docent is leek mij iets met wiskunde wel leuk. Zuivere wiskunde leek me nou weer iets te, dus werd het maar Econometrie!

Ik had een NT/NG profiel en dus geen economie, had wel Wiskunde B. Een hele goede basis Wiskunde B is echt nodig. Ik doe nu zelf dus 1e jaars econometrie aan de UvA en het bevalt me zeer!

Het 1e jaar heeft een soort van selectie werking, ongeveer 50% is verwacht af te vallen. Ons jaar begon met pak aan ~150 studenten en er zijn nog rond de ~60 over. Flink dus. Vooral het begin (wiskunde 1, verplicht BSA vak, calculus) is echt kei en kei hard bikkelen. Ik had dus een 9.5 voor CE wiskunde maar ik moest alsnog vrijwel 8 weken lang elke dag van 9 uur sochtends tot 10 uur savonds aan de wiskunde om er een 6.5 uit te persen.

Na wiskunde 1 ging eigenlijk alles vrij vloeiend, de wiskundige vakken waren alsnog wel pittig maar ook wel uitdagend tegelijk. Je moet niet terugdeinzen voor een moeilijke opgave maar hem juist aanpakken en oplossen!

Ik zit nu op 54/60 punten, alles gehaald tot nu toe (één van de weinigen, ik denk dat 20% van de overgebleven 60 alles hebben gehaald)

Het is wel jammer dat er zo veel mensen afvallen, bouw je eerst een vriendengroep op het eerste kwartaal, is de helft ineens weg daarna. Daarnaast is het ook wel weer goed dat er maar een klein genootschap overblijft. Je kent elkaar wel beter en er is meer exclusiviteit.

Als iemand nog vragen heeft over het 1e jaar ...

Oh ik heb nog wel wat vragen voor mensen die al een baan hebben. Wat voor baan heb je (trader/actuaris/ORM) en wat doe je zoal de hele dag? Ik ben nog erg in dubio, ORM lijkt me niks, dus ik zit nog te twijfelen tussen ectrie/actuariaat. Het liefst zou ik iets willen doen met computers/algoritmen/trading, heb ik een realistisch beeld of moet ik alle 'trading' dingen overlaten aan economen?
een groot nadeel aan de UvA vind ik overigens dat kansrekening en statistiek samen is getrokken, terwijl dit toch verschillende gebieden zijn. beter zou men eerst een aparte module kansrekening volgen alvorens men begint aan mathematische statistiek. zoals op de VU :p
pi_127431049
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2013 02:01 schreef Shreyas het volgende:

[..]

Dit is natuurlijk wel zwaar overdreven, als je een 9.5 hebt voor je CE wiskunde B dan kan je nooit zoveel moeite hebben met wiskunde 1. Dat vak is 25% herhaling van het VWO, de overige 75% gaat in een dusdanig tempo dat je het prima kan bijhouden. Wat een onzin dat je 8 weken lang 13 uur er mee bezig was en toch maar een 6.5 had. Dan doe je dus echt iets verkeerd. Over een 6 ECTS vak (168 uur) doe jij dan in feite 8 * 5 * 13 = 520 uur (weekenden niet meegerekend), in dat geval kun je echt beter een andere studie doen, dan red je je tweede en derde jaar wellicht niet.
Nou ja, ik vond het erg moeilijk. Heel VWO was er in 2 weken al doorheen en ze gingen op rap tempo door. Ik denk meer dat het de grote sprong was van middelbare naar universiteit. Het was misschien ook wel omdat ik alles wilde maken, alle opgaven, en dat waren er vrij veel. Daarnaast heb ik ook nog een paar vrienden die alleen maar 9s halen voor de rest van alle vakken maar ook een 6.5 voor Wiskunde 1. Wiskunde 2 was in vergelijking met wisk 1 dan weer heel makkeiljk voor mij, terwijl velen dat juist moeilijk vinden.
pi_127467597
quote:
0s.gif Op woensdag 5 juni 2013 09:03 schreef Rainymood het volgende:

[..]

Nou ja, ik vond het erg moeilijk. Heel VWO was er in 2 weken al doorheen en ze gingen op rap tempo door. Ik denk meer dat het de grote sprong was van middelbare naar universiteit. Het was misschien ook wel omdat ik alles wilde maken, alle opgaven, en dat waren er vrij veel. Daarnaast heb ik ook nog een paar vrienden die alleen maar 9s halen voor de rest van alle vakken maar ook een 6.5 voor Wiskunde 1. Wiskunde 2 was in vergelijking met wisk 1 dan weer heel makkeiljk voor mij, terwijl velen dat juist moeilijk vinden.
Dat was zeker Lineaire Algebra? Vele studenten vinden dat makkelijker inderdaad, terwijl Calculus mij juist meer ligt op een of andere manier.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_127469462
Ik herken het dat hij calculus gemakkelijker vond dan de praatwiskunde met soort van meetkunde op het VWO.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127470798
Ik moet trouwens een korte presentatie houden met een partner, 7 minuten pp maar we hebben nog geen onderwerp.

Het is weer lekker zoals op de UvA geregeld, je moet een presentatie geven over iets waar je nog helemaal niks over hebt gehad. Het onderwerp is of ORM/Actuariaat maar we zijn net 1 week bezig met ORM (simpele LP/excel werk)

Dus ... iemand nog ideeen voor een leuk betogend/verklarend onderwerp voor een presentatie over ORM/act?
pi_127579674
Mailtje terug, punten voor Engels waren niet goed genoeg, terwijl dit gewoon een afgeronde 7 wordt.
Ook waren er geen eisen gesteld voor Engels, als je van VWO kwam en eindexamen deed in het vak Engels. Erg raar dus.. Daar ga ik ook nog even achteraan!

quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2013 15:30 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Jammer maar je kan toch elders een vergelijkbare opleiding volgen?
Op dit moment is deze opleiding nergens anders, erg jammer dus!

quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2013 17:44 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Balen! Weet je al wat je nu wilt gaan doen? En waar?

Ik zit af en toe te kijken naar wat voor master ik wil doen. Het ene moment neig ik naar OR, dan weer zit ik te kijken naar mathematical modelling en de laatste tijd zit ik verlekkerd naar statistiek te kijken... Gelukkig heb ik nog even om een beslissing te maken. :)
Nu begin ik weer te twijfelen tussen gewoon econometrie in Rotterdam of Groningen. Ik zit nu ook te denken aan een half jaar vrijwilligerswerk in Afrika en een half jaar mijn CAE te halen zodat ik komend jaar wel wordt toegelaten. Zeker nu het leenstelsel nog een jaar wordt uitgesteld!
Ik ben dus weer flink aan het twijfelen nu..
  zondag 9 juni 2013 @ 14:19:35 #68
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127580376
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 13:56 schreef Statiegeld het volgende:
Mailtje terug, punten voor Engels waren niet goed genoeg, terwijl dit gewoon een afgeronde 7 wordt.
Ook waren er geen eisen gesteld voor Engels, als je van VWO kwam en eindexamen deed in het vak Engels. Erg raar dus.. Daar ga ik ook nog even achteraan!
Geen gelijke monniken dus geen gelijke kappen. ;)

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Kies voor een andere econometrie-opleiding of ga voor technische wiskunde met een soortgelijke afstudeerrichting en je krijgt toch dezelfde mogelijkheden? Staar je sowieso niet te blind op een paar specialistische vakken bij een opleiding, je kan altijd nog extra vakken volgen aan eender welke Nederlandse universiteit en zodoende er uit halen wat jij nodig denkt te hebben.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 9 juni 2013 @ 14:21:25 #69
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127580426


[ Bericht 100% gewijzigd door Bram_van_Loon op 09-06-2013 14:21:37 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127580678
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 14:19 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Geen gelijke monniken dus geen gelijke kappen. ;)

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Kies voor een andere econometrie-opleiding of ga voor technische wiskunde met een soortgelijke afstudeerrichting en je krijgt toch dezelfde mogelijkheden? Staar je sowieso niet te blind op een paar specialistische vakken bij een opleiding, je kan altijd nog extra vakken volgen aan eender welke Nederlandse universiteit en zodoende er uit halen wat jij nodig denkt te hebben.
Nee, klopt. Ik snap wat je bedoelt, maar ze vertelden dat Engels geen eis was als je VWO hebt gedaan en dat je alleen 7> voor wiskunde B hoefde te staan en dan wordt je opeens door je Engels punt afgewezen. Ze moeten op een gegeven moment natuurlijk op iets gaan selecteren, maar toch..

Verder blijft technische wiskunde ook een optie, alhoewel mij dit een niveautje te hoog lijkt voor mijzelf..
  zondag 9 juni 2013 @ 14:44:45 #71
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127581061
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 14:30 schreef Statiegeld het volgende:

[..]

Nee, klopt. Ik snap wat je bedoelt, maar ze vertelden dat Engels geen eis was als je VWO hebt gedaan en dat je alleen 7> voor wiskunde B hoefde te staan en dan wordt je opeens door je Engels punt afgewezen. Ze moeten op een gegeven moment natuurlijk op iets gaan selecteren, maar toch..
Voor wat had jij een 7 gehaald voor Engels? Jouw HBO-opleiding? Staatsexamen? Is het dat departement echt te doen om de kleine groepen of zouden de kleine groepen juist het gevolg zijn van het stellen van strengere eisen?
Wel lullig ja dat je van te voren niet weet wat je moet doen om toegelaten te worden.

quote:
Verder blijft technische wiskunde ook een optie, alhoewel mij dit een niveautje te hoog lijkt voor mijzelf..
Dan vraag ik me af of dat je econometrie wel aankan. Technische wiskunde schat ik hoger in wegens meer wiskundevakken maar je krijgt naar verluidt bij econometrie een aantal vakken op eenzelfde niveau als dat je bij technische wiskunde krijgt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127581316
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 13:56 schreef Statiegeld het volgende:
[..]

Nu begin ik weer te twijfelen tussen gewoon econometrie in Rotterdam of Groningen. Ik zit nu ook te denken aan een half jaar vrijwilligerswerk in Afrika en een half jaar mijn CAE te halen zodat ik komend jaar wel wordt toegelaten. Zeker nu het leenstelsel nog een jaar wordt uitgesteld!
Ik ben dus weer flink aan het twijfelen nu..
Ik heb zelf ook voor de keuze Rotterdam of Groningen gestaan (en ben uiteindelijk voor de laatste gegaan), erg lastig inderdaad. Groningen is als studentenstad leuker, Rotterdam heeft meer studiegerelateerde dingen te bieden. Nou ben ik van mening dat je tijdens je bachelor nog lang leve de lol kunt doen, de echt belangrijke dingen komen pas bij je master om de hoek zetten. Vandaar dat ik m'n master elders wil doen.

Vrijwilligerswerk in Afrika zou ik niet snel doen, maar een jaar er tussenuit kan geen kwaad. Was achteraf ook voor mij goed geweest. Maar ga dan wel iets origineels doen, bijna iedereen heeft al zielige negertjes geholpen met het opzetten van een school. :P
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
  zondag 9 juni 2013 @ 14:59:23 #73
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127581484
quote:
7s.gif Op zondag 9 juni 2013 14:54 schreef wimjongil het volgende:
Nou ben ik van mening dat je tijdens je bachelor nog lang leve de lol kunt doen, de echt belangrijke dingen komen pas bij je master om de hoek zetten.
Je hebt wel een goede basis nodig om in de masterfase alles soepel te doen. Je hebt natuurlijk lang niet alle details meer nodig die je bij het leren voor de bachelorvakken hebt geleerd maar lang leve de lol lijkt me iets te veel van het goede. Gewoon een goede balans tussen studeren en leven zodat je de stof goed begrijpt maar niet tijdens de bachelorfase bij wijze van spreken al een burnout kan krijgen. Ik ga nu even uit van een normale studielast van zo'n 40 uur per week, deze gedachtegang van mij geldt niet voor opleidingen waarbij je aan 20 uur per week genoeg hebt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127582200
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 14:59 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Je hebt wel een goede basis nodig om in de masterfase alles soepel te doen. Je hebt natuurlijk lang niet alle details meer nodig die je bij het leren voor de bachelorvakken hebt geleerd maar lang leve de lol lijkt me iets te veel van het goede. Gewoon een goede balans tussen studeren en leven zodat je de stof goed begrijpt maar niet tijdens de bachelorfase bij wijze van spreken al een burnout kan krijgen. Ik ga nu even uit van een normale studielast van zo'n 40 uur per week, deze gedachtegang van mij geldt niet voor opleidingen waarbij je aan 20 uur per week genoeg hebt.
Dat spreekt voor zich. Ik doel meer op het feit dat alle econometrie-bachelors in Nederland nagenoeg gelijk zijn qua inhoud/niveau. Je kunt nog geen echt foute keuzes maken die je carrère gaan beïnvloeden.

Edit: hierbij ga ik er vanuit dat slechte cijfers halen geen keuze is. ;)
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_127582587
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 14:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Voor wat had jij een 7 gehaald voor Engels? Jouw HBO-opleiding? Staatsexamen? Is het dat departement echt te doen om de kleine groepen of zouden de kleine groepen juist het gevolg zijn van het stellen van strengere eisen?
Wel lullig ja dat je van te voren niet weet wat je moet doen om toegelaten te worden.

[..]

Dan vraag ik me af of dat je econometrie wel aankan. Technische wiskunde schat ik hoger in wegens meer wiskundevakken maar je krijgt naar verluidt bij econometrie een aantal vakken op eenzelfde niveau als dat je bij technische wiskunde krijgt.
Ik doe zelf nu eindexamen VWO. Dus een 7 voor Engels op VWO. Zelf benadrukten ze dat ze een kleine groep wilde, omdat het een nieuwe opleiding is en ze met een kleine groep veel begeleiding kunnen bieden.
Punten die ik verder verwacht te halen: 8 wiskunde B, 9 natuurkunde en heb al een 8 voor
wiskunde D.

De reden dat technische wiskunde mij moeilijker lijkt, is omdat ik iemand ken die het studeert, die met een 10 voor wiskunde B, natuurkunde en wiskunde D is geslaagd en ook het eerste jaar maar 54/60 punten haalden.

quote:
7s.gif Op zondag 9 juni 2013 14:54 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Ik heb zelf ook voor de keuze Rotterdam of Groningen gestaan (en ben uiteindelijk voor de laatste gegaan), erg lastig inderdaad. Groningen is als studentenstad leuker, Rotterdam heeft meer studiegerelateerde dingen te bieden. Nou ben ik van mening dat je tijdens je bachelor nog lang leve de lol kunt doen, de echt belangrijke dingen komen pas bij je master om de hoek zetten. Vandaar dat ik m'n master elders wil doen.

Vrijwilligerswerk in Afrika zou ik niet snel doen, maar een jaar er tussenuit kan geen kwaad. Was achteraf ook voor mij goed geweest. Maar ga dan wel iets origineels doen, bijna iedereen heeft al zielige negertjes geholpen met het opzetten van een school. :P
Ik snap wat je bedoelt, aangezien niveau bijna overal hetzelfde is.
Toch denk ik dat ik dan kies voor het studiegerelateerde ipv het studentenleven. Feesten kan overal wel.

Tja vroeger wilde ik altijd een jaar naar USA, maar door dat leenstelsel niks meer meegedaan en wel in Afrika geweest afgelopen jaren. Erg mooi en zou daar graag inderdaad les willen geven in het Engels oid.

[ Bericht 1% gewijzigd door Statiegeld op 09-06-2013 16:46:09 ]
  zondag 9 juni 2013 @ 16:29:27 #76
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127584570
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 15:21 schreef wimjongil het volgende:
Edit: hierbij ga ik er vanuit dat slechte cijfers halen geen keuze is. ;)
Een nogal riskante aanname. ;)
Het is vaak niet zo dat je er bewust voor kiest om eens slechte cijfers te gaan halen maar je kiest er wel voor om niet het onderste uit de kan te halen, om niet regelmatig te studeren etc.
Gemakkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, een goede studiegewoonte moet er op een jonge leeftijd in worden geslepen en je moet zien dat je de motivatie voldoende hoog houdt wat lastig kan zijn als je eens een tegenvaller hebt.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127584791
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 15:21 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Dat spreekt voor zich. Ik doel meer op het feit dat alle econometrie-bachelors in Nederland nagenoeg gelijk zijn qua inhoud/niveau. Je kunt nog geen echt foute keuzes maken die je carrère gaan beïnvloeden.
Er is zeker verschil in niveau tussen de bachelors van verschillende universiteiten. zo heb ik een aantal vakken ectrie aan de EUR en de VU gevolgd en is bv Kansrekening op de VU echt 100x moeilijker dan het vak Kansrekning op de EUR. De UvA heeft Kansrekening en Statistiek gekoppeld, hetgeen ik vind aantonen dat het niveau daar wel erg snel aan het dalen is. je behoort gewoon te beginnen met een diep begrip van de kansrekening alvorens je begint aan de mathematische statistiek. Voorts hoorde ik van een aantal studenten vd EUR die daar hun p niet hadden gehaald en opnieuw begonnen zijn aan de UvA dat het niveau op de UvA toch wel iets lager ligt. Tenslotte ken ik een jongen die een master Econometrie op de VU wilde gaan doen terwijl hij een bachelor ectrie aan de UvT had afgerond, die moest gewoon een soort van premaster volgen (daar stond ik ook raar van te kijken overigens). Met de RuG en de universiteit van Maastricht heb ik geen ervaring, dus daar kan ik niet over oordelen.
pi_127584848
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 14:30 schreef Statiegeld het volgende:

[..]

Verder blijft technische wiskunde ook een optie, alhoewel mij dit een niveautje te hoog lijkt voor mijzelf..
Ik vrees dat jij je dan lelijk aan het verkijken bent op de studie econometrie. een hoog cijfer voor wiskunde B/D op het vwo zegt helaas lang niet alles.
  zondag 9 juni 2013 @ 16:46:27 #79
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127585130
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 15:32 schreef Statiegeld het volgende:
Verder was eerst het doel om cum laude te slagen, maar vanwege het overlijden van een erg dichtbij familielid tijdens de CE-weken, gaat dit gewoon helaas niet lukken.
Je kan niet met lof slagen voor het VWO. ;)

quote:
Punten die ik verder verwacht te halen: 8 wiskunde B, 9 natuurkunde en heb al een 8 voor
wiskunde D.
Goed gedaan!

quote:
De reden dat technische wiskunde mij moeilijker lijkt, is omdat ik iemand ken die het studeert, die met een 10 voor wiskunde B, natuurkunde en wiskunde D is geslaagd en ook het eerste jaar maar 54/60 punten haalden.
Neem het alsjeblieft van bètastudenten aan (anderen hier zullen het bevestigen), dat zegt helemaal niets. Er zijn mensen die op het VWO zessen en zevens halen en die een bètaopleiding met achten en negens afronden, er zijn mensen die op het VWO blijven zitten en die met lof slagen voor wis- en natuurkunde (Wubbo Ockels, de tweede Nederlandse astronaut), er zijn mensen die 5 jaar over de bachelorfase doen en die met lof slagen voor de masterfase, er zijn mensen die met achten en negens slagen op het VWO en die het eerste jaar van de bètaopleiding afhaken.
Waarom?

- Het niveauverschil. Goed presteren op een lager niveau garandeert niet dat je goed kan presteren op een hoger niveau (veel mensen lukt het wel maar er zitten harde werkers tussen die het hogere niveau niet aankunnen en er zitten begaafde mensen tussen die nooit hebben gewerkt en die de werkdruk niet aankunnen), anderzijds zijn er mensen die zich op het lagere niveau verveelden, braaf opletten, met twee vingers in de neus zevens haalden en die op het hogere niveau ineens gaan werken.

- De compleet andere omstandigheden. Het op school les krijgen en dan thuis enkel wat huiswerk moeten maken vs. het zelfstandig op kamers wonen, een hoop extra gedoe hebben, ineens veel meer vrijheid krijgen, zelfstandig moeten studeren (in contrast met het met de paplepel gevoed worden)...

- het verschil tussen een 10 en een 8 is lang niet zo groot als dat het lijkt. Het is meer van dezelfde moeilijkheidsgraad, het is niet dat die jongen met die 10 heeft bewezen een hogere moeilijkheidsgraad aan te kunnen. Jij hebt ergens een paar steekjes laten vallen door eventjes niet goed op te letten, eventjes een opgave niet te maken of iets dergelijks, hij was wat consistenter. Hartstikke goed maar het zegt niets over het wel of niet goed aankunnen van het hogere niveau (al zijn er natuurlijk maar weinig mensen die tienen halen en vervolgens op de universiteit in de problemen komen). In je eerste jaar 54 EC's halen is een prima prestatie, ook goede studenten laten eens wat studiepunten liggen omdat het vak hen gewoon niet ligt of omdat de werkdruk eventjes wat te hoog wordt.

Bottomline, ook iemand die met zessen en zevens slaagt zou ik niet direct afraden om (technische) wiskunde te studerren maar als je achten en negens haalt voor deze vakken dan raad ik met klem aan om het te proberen als dat is wat je het liefst doet. Je hebt qua kennis meer dan voldoende bagage, waarschijnlijk ben jij intelligent genoeg en in dat geval zal het staan of vallen met jouw motivatie en jouw aanpassingsvermogen.
Als jij TW niet aan zou kunnen dan kan jij econometrie waarschijnlijk ook niet aan en vice versa. Ik zet mijn geld er op in dat jij TW aankan als jij ervoor gaat. Of dat jij een wiskundig talent bent zal nog moeten blijken maar we verliezen al veel te veel wiskundige talenten doordat jongens (en meisjes) onnodig aan zichzelf twijfelen. Zonde voor hen en zonde voor de maatschappij.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 9 juni 2013 @ 16:47:36 #80
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127585162
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 16:38 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Ik vrees dat jij je dan lelijk aan het verkijken bent op de studie econometrie. een hoog cijfer voor wiskunde B/D op het vwo zegt helaas lang niet alles.
Een hoog cijfer voor wiskunde B/D op het vwo zegt gelukkig lang niet alles. ;)

[ Bericht 6% gewijzigd door Bram_van_Loon op 09-06-2013 16:59:22 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 9 juni 2013 @ 16:59:03 #81
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127585547
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 16:36 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Er is zeker verschil in niveau tussen de bachelors van verschillende universiteiten. zo heb ik een aantal vakken ectrie aan de EUR en de VU gevolgd en is bv Kansrekening op de VU echt 100x moeilijker dan het vak Kansrekning op de EUR. De UvA heeft Kansrekening en Statistiek gekoppeld, hetgeen ik vind aantonen dat het niveau daar wel erg snel aan het dalen is. je behoort gewoon te beginnen met een diep begrip van de kansrekening alvorens je begint aan de mathematische statistiek. Voorts hoorde ik van een aantal studenten vd EUR die daar hun p niet hadden gehaald en opnieuw begonnen zijn aan de UvA dat het niveau op de UvA toch wel iets lager ligt. Tenslotte ken ik een jongen die een master Econometrie op de VU wilde gaan doen terwijl hij een bachelor ectrie aan de UvT had afgerond, die moest gewoon een soort van premaster volgen (daar stond ik ook raar van te kijken overigens). Met de RuG en de universiteit van Maastricht heb ik geen ervaring, dus daar kan ik niet over oordelen.
Het niveau van de vakken hangt sterk van de docenten af. Ook op hetzelfde departement heb je vaak van het ene op het andere jaar een totaal ander vak als een andere docent het geeft. Het is veel meer persoonsafhankelijk dan universiteitsafhankelijk, al die docenten zijn goed geschoold, het is maar net hoe hoog of laag ze de lat leggen.
Het falen bij de ene universiteit en slagen bij de andere universiteit zegt op zich ook weinig, na een jaar ervaring worden veel mensen wat wijzer. Er is in deze draad iemand actief die dat kan bevestigen, ik noem geen naam aangezien hij mij dat via een PM heeft verteld. ;)
Het volgen van een schakelprogramma kan net zo goed verplicht worden wegens andere keuzes voor het bachelorprogramma dan wegens een niveauverschil.

Ik stel niet dat er geen niveauverschil is, ik stel dat je het hier niet uit kan afleiden. Je zal voor de kernvakken de examenvragen moeten vergelijken om vast te stellen wat het eventuele niveauverschil is. Dat is prima te doen als twee studenten van beide universiteiten voor de kernvakken de examens online plaatsen (wegens de beperkte mogelijkheden van het FOK-forum een link naar de website waar jullie die plaatsen).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_127585634
quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 16:38 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Ik vrees dat jij je dan lelijk aan het verkijken bent op de studie econometrie. een hoog cijfer voor wiskunde B/D op het vwo zegt helaas lang niet alles.
Ik snap wat je bedoelt, het is ook belangrijk hoe je het punt hebt behaald en vooral hoe je werkhouding is.
Ik heb zelf meeloopdagen gevolgd en ook iets doorgewerkt wat ergens op fok ooit gepost was van een econometrie opleiding. Dit vond ik leuk om te doen en het ging mij ook redelijk goed af.

quote:
0s.gif Op zondag 9 juni 2013 16:46 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Je kan niet met lof slagen voor het VWO. ;)

[..]

Goed gedaan!

[..]

Neem het alsjeblieft van bètastudenten aan (anderen hier zullen het bevestigen), dat zegt helemaal niets. Er zijn mensen die op het VWO zessen en zevens halen en die een bètaopleiding met achten en negens afronden, er zijn mensen die op het VWO blijven zitten en die met lof slagen voor wis- en natuurkunde (Wubbo Ockels, de tweede Nederlandse astronaut), er zijn mensen die 5 jaar over de bachelorfase doen en die met lof slagen voor de masterfase, er zijn mensen die met achten en negens slagen op het VWO en die het eerste jaar van de bètaopleiding afhaken.
Waarom?

- Het niveauverschil. Goed presteren op een lager niveau garandeert niet dat je goed kan presteren op een hoger niveau (veel mensen lukt het wel maar er zitten harde werkers tussen die het hogere niveau niet aankunnen en er zitten begaafde mensen tussen die nooit hebben gewerkt en die de werkdruk niet aankunnen), anderzijds zijn er mensen die zich op het lagere niveau verveelden, braaf opletten, met twee vingers in de neus zevens haalden en die op het hogere niveau ineens gaan werken.

- De compleet andere omstandigheden. Het op school les krijgen en dan thuis enkel wat huiswerk moeten maken vs. het zelfstandig op kamers wonen, een hoop extra gedoe hebben, ineens veel meer vrijheid krijgen, zelfstandig moeten studeren (in contrast met het met de paplepel gevoed worden)...

- het verschil tussen een 10 en een 8 is lang niet zo groot als dat het lijkt. Het is meer van dezelfde moeilijkheidsgraad, het is niet dat die jongen met die 10 heeft bewezen een hogere moeilijkheidsgraad aan te kunnen. Jij hebt ergens een paar steekjes laten vallen door eventjes niet goed op te letten, eventjes een opgave niet te maken of iets dergelijks, hij was wat consistenter. Hartstikke goed maar het zegt niets over het wel of niet goed aankunnen van het hogere niveau (al zijn er natuurlijk maar weinig mensen die tienen halen en vervolgens op de universiteit in de problemen komen). In je eerste jaar 54 EC's halen is een prima prestatie, ook goede studenten laten eens wat studiepunten liggen omdat het vak hen gewoon niet ligt of omdat de werkdruk eventjes wat te hoog wordt.

Bottomline, ook iemand die met zessen en zevens slaagt zou ik niet direct afraden om (technische) wiskunde te studerren maar als je achten en negens haalt voor deze vakken dan raad ik met klem aan om het te proberen als dat is wat je het liefst doet. Je hebt qua kennis meer dan voldoende bagage, waarschijnlijk ben jij intelligent genoeg en in dat geval zal het staan of vallen met jouw motivatie en jouw aanpassingsvermogen.
Als jij TW niet aan zou kunnen dan kan jij econometrie waarschijnlijk ook niet aan en vice versa. Ik zet mijn geld er op in dat jij TW aankan als jij ervoor gaat. Of dat jij een wiskundig talent bent zal nog moeten blijken maar we verliezen al veel te veel wiskundige talenten doordat jongens (en meisjes) onnodig aan zichzelf twijfelen. Zonde voor hen en zonde voor de maatschappij.
Ja klopt dat je niet kan slagen met lof, maar het is toch erg gebruikelijk om het zo te noemen!

Het verschil tussen de 8 en de 10 is inderdaad de slordigheid. De stof heb je wel grotendeels begrepen als je die 8 kan halen.

Zelf heb ik me helaas afgelopen jaar niet verdiept in TW, erg jammer. Nu zelf veel daarover aan het lezen en dan de knoop doorhakken.
  zondag 9 juni 2013 @ 17:20:39 #83
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_127586248
Kies wat je leuker vindt! Kijk ook naar wiskunde (niet-technische) en (technische) natuurkunde. Natuurkunde kan je zien als een specialisatie van wiskunde, het is totaal niet vergelijkbaar met de meuk die je op het VWO krijgt. Technisch gezien is natuurkunde geen specialisatie van wiskunde maar het komt er wel min of meer op neer. Je gebruikt formules om de fysieke wereld om je heen te begrijpen. De technische opleidingen zijn waarschijnlijk wat zwaarder wegens de vele praktische verplichtingen terwijl het theoretische deel niet zo veel kleiner is.


PS
Die Maarten die goud won voor het open water zwemmen (10k geloof ik) is ook een wiskundige (WO, theoretisch). Hij is een snuggere jongen maar komt hij op jou over als een genie of een geek? Just saying.

[ Bericht 17% gewijzigd door Bram_van_Loon op 09-06-2013 17:26:57 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128256535
Op het laatst werd het nog spannend ( :') ), maar ik heb m'n BSA gehaald. Deze zomer alvast wat voorbereiden voor volgend jaar en wat relevante boeken doorbladeren (heb een boek over financieel programmeren in C geritseld en een boek over Islamitisch bankieren, leek me wel interessant).
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128257695
Heb jij al geprogrammeerd met C?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128258527
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 juni 2013 22:14 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Heb jij al geprogrammeerd met C?
Nee, je kunt dus wat extra posts hier verwachten.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128258598
quote:
10s.gif Op dinsdag 25 juni 2013 21:53 schreef wimjongil het volgende:
Op het laatst werd het nog spannend ( :') ), maar ik heb m'n BSA gehaald. Deze zomer alvast wat voorbereiden voor volgend jaar en wat relevante boeken doorbladeren (heb een boek over financieel programmeren in C geritseld en een boek over Islamitisch bankieren, leek me wel interessant).
Congrats! Wat vond je de struikelvakken van de propedeusefase en hoe is het jaar je verder bevallen?

[ Bericht 2% gewijzigd door The_Yakuza op 25-06-2013 22:57:34 ]
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_128261562
quote:
0s.gif Op dinsdag 25 juni 2013 22:28 schreef The_Yakuza het volgende:

[..]

Congrats! Wat vond je de struikelvakken van de propedeusefase en hoe is het jaar je verder bevallen?
Multivariate calculus was erg lastig (en moet ik volgend jaar overdoen). Verder was programmeren een rotvak, maar dat is aankomend jaar als het goed is opgelost. De rest is goed te doen, maar je moet er wel voor werken.

Mijn jaar is verder lekker gegaan, had vorig jaar een studie gefaald waardoor ik af en toe wel wat druk voelde. Ik heb niet heel veel van het studentenleven in hoeven te leveren voor m'n studie (zit bij verenigingen etc.), dat is wel fijn.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128266504
quote:
10s.gif Op dinsdag 25 juni 2013 22:27 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Nee, je kunt dus wat extra posts hier verwachten.
In dat geval wil je misschien jezelf wat breder oriënteren. Misschien beter een van de meest gerespecteerde methodes gebruiken voor het leren programmeren met C en pas daarna zo'n gespecialiseerd boek doorwerken? Het hangt er van af of dat die gespecialiseerde boeken bepaalde basisbeginselen niet te veel verwaarlozen. Het begint gemakkelijk, het programmeren met C, maar zo gauw je met pointers en het (de)alloceren van geheugen gaat werken moet je op je hoede zijn, daarvoor zou de methode het verschil kunnne maken.

Als je goede oefeningen wil dan is dit boek wel aardig: http://en.wikipedia.org/wiki/The_C_Programming_Language
Het wordt als de bijbel van C-programmeren beschouwd, mede omdat een van de schrijvers mede de taal heeft ontworpen. De uitleg is ook goed.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128266579
quote:
14s.gif Op dinsdag 25 juni 2013 23:20 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Multivariate calculus was erg lastig (en moet ik volgend jaar overdoen).
Docenten beweren hoog bij laag dat multi niet moeilijker is dan mono, zelfs eenvoudiger (hetzelfde principe maar dan met een extra dimensie), het zal wel zo zijn als je het eenmaal begrijpt maar ik vond het wel moeilijker om het leren aangezien je minder gemakkelijk goede voorbeelden vindt terwijl het risico op fouten groter wordt. Ik denk bijv. aan het inzicht wat je moet ontwikkelen met welk coördinatenstelsel je moet werken om een triple-integraal op te lossen.

quote:
Mijn jaar is verder lekker gegaan, had vorig jaar een studie gefaald waardoor ik af en toe wel wat druk voelde. Ik heb niet heel veel van het studentenleven in hoeven te leveren voor m'n studie (zit bij verenigingen etc.), dat is wel fijn.
Niet zo veel ingeleverd qua lidmaatschap of niet zo veel ingeleverd qua tijd dat je bij de studievereniging doorbracht? Met andere woorden, zit de winst in een betere allocatie van je tijd of zit de winst in het beter benutten van de tijd die je niet bij die verenigingen doorbracht? Hoe dan ook, jij hebt iets veel beter gedaan dit jaar gezien de opleiding waarvoor je vorig jaar faalde en de 45+ EC's die je hebt behaald voor jouw huidige opleiding. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128271714
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 01:38 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

In dat geval wil je misschien jezelf wat breder oriënteren. Misschien beter een van de meest gerespecteerde methodes gebruiken voor het leren programmeren met C en pas daarna zo'n gespecialiseerd boek doorwerken? Het hangt er van af of dat die gespecialiseerde boeken bepaalde basisbeginselen niet te veel verwaarlozen. Het begint gemakkelijk, het programmeren met C, maar zo gauw je met pointers en het (de)alloceren van geheugen gaat werken moet je op je hoede zijn, daarvoor zou de methode het verschil kunnne maken.

Als je goede oefeningen wil dan is dit boek wel aardig: http://en.wikipedia.org/wiki/The_C_Programming_Language
Het wordt als de bijbel van C-programmeren beschouwd, mede omdat een van de schrijvers mede de taal heeft ontworpen. De uitleg is ook goed.
Ja dat lijkt me sowieso wel handig. Heb trouwens wat research gedaan en wil C++ gaan doen. Eerst daar maar eens de basics van leren en dan kijk ik wel of ik dat ergens op kan toepassen. Overigens begint dat boek over computational finance met een heleboel wiskundige theorie over Brownian motions onder andere. Ziet er erg goed uit, maar ik moet dus nog even zien of het ook voor C++ relevant is (ze noemen specifiek C en C#, maar niet C++ dus).

quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 01:44 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Docenten beweren hoog bij laag dat multi niet moeilijker is dan mono, zelfs eenvoudiger (hetzelfde principe maar dan met een extra dimensie), het zal wel zo zijn als je het eenmaal begrijpt maar ik vond het wel moeilijker om het leren aangezien je minder gemakkelijk goede voorbeelden vindt terwijl het risico op fouten groter wordt. Ik denk bijv. aan het inzicht wat je moet ontwikkelen met welk coördinatenstelsel je moet werken om een triple-integraal op te lossen.
Ik vind multivariable simpelweg veel moeilijker te visualiseren dan gewone calculus (ik ben geen wiskundig genie, dus ik heb altijd graag een visuele voorstelling van het idee).

quote:
[..]

Niet zo veel ingeleverd qua lidmaatschap of niet zo veel ingeleverd qua tijd dat je bij de studievereniging doorbracht? Met andere woorden, zit de winst in een betere allocatie van je tijd of zit de winst in het beter benutten van de tijd die je niet bij die verenigingen doorbracht? Hoe dan ook, jij hebt iets veel beter gedaan dit jaar gezien de opleiding waarvoor je vorig jaar faalde en de 45+ EC's die je hebt behaald voor jouw huidige opleiding. ;)
Voornamelijk ben ik veel beter met de beschikbare tijd omgegaan. Ik heb misschien zelfs wel meer tijd op de vereniging doorgebracht dan vorig jaar en ben bovendien ook weer begonnen met sporten. Dit jaar had ik nog steeds niet de discipline van een militair, maar ik deed al iets meer dan niets, zeg maar. ;) Nu ik m'n BSA heb, geeft dit wel een enorme boost aan m'n zelfvertrouwen en motivatie, moet ik trouwens zeggen.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128275236
Iemand ervaring met de econometrie master in Groningen maar die geen bachelor in econometrie heeft gedaan? Momenteel zit ik in de informatica, maar wil misschien na de master Computing Science(informatica) nog een econometrie master doen.
pi_128275542
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 12:29 schreef obsama het volgende:
Iemand ervaring met de econometrie master in Groningen maar die geen bachelor in econometrie heeft gedaan? Momenteel zit ik in de informatica, maar wil misschien na de master Computing Science(informatica) nog een econometrie master doen.
Geen idee eerlijk gezegd. Ik weet wel van een jongen die naast econometrie een paar vakken bij informatica volgt. Zo krijgt hij een verkorte bachelor ofzo, waardoor hij een master informatica mag beginnen.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128275800
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 12:39 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Geen idee eerlijk gezegd. Ik weet wel van een jongen die naast econometrie een paar vakken bij informatica volgt. Zo krijgt hij een verkorte bachelor ofzo, waardoor hij een master informatica mag beginnen.
Ah kijk. Het is niet dat ik de econometristen wereldje in wil, absoluut niet. Maar denk dat de master wel een toegevoegde waarde is aan mijn informatica.
pi_128276217
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 12:46 schreef obsama het volgende:

[..]

Ah kijk. Het is niet dat ik de econometristen wereldje in wil, absoluut niet. Maar denk dat de master wel een toegevoegde waarde is aan mijn informatica.
Hij doet het juist omdat informatica een goeie aanvulling is op econometrie (als je zelf bijvoorbeeld financiele modellen kunt programmeren scheelt dat een hoop werk en moeite). :P

Waar denk jij dat bij econometrie de toegevoegde waarde voor jou zit? Zeker als je niet de econometrie in wilt, kun je dan niet beter wiskunde of statistiek gaan doen?
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128276403
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 12:58 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Hij doet het juist omdat informatica een goeie aanvulling is op econometrie (als je zelf bijvoorbeeld financiele modellen kunt programmeren scheelt dat een hoop werk en moeite). :P

Waar denk jij dat bij econometrie de toegevoegde waarde voor jou zit? Zeker als je niet de econometrie in wilt, kun je dan niet beter wiskunde of statistiek gaan doen?
Ik mis inderdaad een wiskunde prikkel. Waar zit het verschil Econometrie of bijvoorbeeld Wiskunde in?
pi_128276604
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:04 schreef obsama het volgende:

[..]

Ik mis inderdaad een wiskunde prikkel. Waar zit het verschil Econometrie of bijvoorbeeld Wiskunde in?
Ik ben zelf pas eerstejaars dus ik ben een beetje aan het gissen, maar bij econometrie krijg je toch wat softere (of in ieder geval minder) wiskunde dan bij wiskunde zelf. Daarnaast heb je best wat toegepaste vakken, terwijl je bij wiskunde bijvoorbeeld daarvoor in de plaats dieper op de wiskunde in gaat.

Zelf lijkt me een master statistiek heel erg gaaf. De kennis over finance e.d. die je dan mist kun je makkelijker inhalen dan andersom, lijkt mij.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128276613
je zal met een bachelor informatica niet direct kunnen instromen in een master econometrie. je zal dan eerst een schakelprogramma moeten volgen.
pi_128276900
ectrie kun je beter vergelijken met de technische/toegepaste variant van wiskunde. tw gaat overal wat dieper op in en is 'breder'. bij econometrie krijg je (wiskundige) statistiek op het hoogste niveau en de econometrie vakken borduren daarop voort en daar heb je een sterke wiskundige basis voor nodig. ruw gezegd kan je stellen dat je je bij ectrie al aan het specialiseren bent terwijl je bij tw alle opties open houdt. als je bijvoorbeeld wilt promoveren kom je als econometrist al snel wiskunde kennis tekort en zal je dat moeten bijspijkeren.
pi_128277037
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:10 schreef Adelovici het volgende:
je zal met een bachelor informatica niet direct kunnen instromen in een master econometrie. je zal dan eerst een schakelprogramma moeten volgen.
Dit is ook een goede reden om naar wiskunde/toegepaste wiskunde te kijken.

quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:18 schreef Adelovici het volgende:
ectrie kun je beter vergelijken met de technische/toegepaste variant van wiskunde. tw gaat overal wat dieper op in en is 'breder'. bij econometrie krijg je (wiskundige) statistiek op het hoogste niveau en de econometrie vakken borduren daarop voort en daar heb je een sterke wiskundige basis voor nodig. ruw gezegd kan je stellen dat je je bij ectrie al aan het specialiseren bent terwijl je bij tw alle opties open houdt. als je bijvoorbeeld wilt promoveren kom je als econometrist al snel wiskunde kennis tekort en zal je dat moeten bijspijkeren.
Je hebt ook masters aan de wiskundefaculteit die echt op statistiek en kansrekening gericht zijn. Zou dat niveau hoger zijn dan dat bij econometrie? Ik neem aan dat het sowieso wat minder toegepast zal zijn?
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128277057
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:10 schreef Adelovici het volgende:
je zal met een bachelor informatica niet direct kunnen instromen in een master econometrie. je zal dan eerst een schakelprogramma moeten volgen.
Dat maakt me niet zoveel uit, ik ben jong.

edit: Het lijkt er inderdaad op dat Mathematics meer bij mijn verwachtingen aansluit.

[ Bericht 7% gewijzigd door obsama op 26-06-2013 13:28:11 ]
pi_128277367
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:21 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Je hebt ook masters aan de wiskundefaculteit die echt op statistiek en kansrekening gericht zijn. Zou dat niveau hoger zijn dan dat bij econometrie? Ik neem aan dat het sowieso wat minder toegepast zal zijn?
dat lijkt mij niet, dat probeerde ik te zeggen in mijn vorige post maar misschien was ik onduidelijk. op het gebied van de statistiek is ectrie het summum dacht ik. qua kansrekenen zal het ongeveer gelijk zijn lijkt mij. ik weet bijvoorbeeld dat het vak Kansrekenen op de VU van de bachelor ectrie moeilijker is dan het vak Kansrekenen van de bachelor wiskunde. de docent die dat vak geeft besloot het zelf in te richten omdat hij het niveau bij de faculteit wiskunde te laag vond :p. maar ik dacht dat dit verschil meer dan wordt goed gemaakt bij de master wiskunde, waar je gevorderde maattheorie krijgt.
pi_128277612
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:28 schreef Adelovici het volgende:

[..]

dat lijkt mij niet, dat probeerde ik te zeggen in mijn vorige post maar misschien was ik onduidelijk. op het gebied van de statistiek is ectrie het summum dacht ik. qua kansrekenen zal het ongeveer gelijk zijn lijkt mij. ik weet bijvoorbeeld dat het vak Kansrekenen op de VU van de bachelor ectrie moeilijker is dan het vak Kansrekenen van de bachelor wiskunde. de docent die dat vak geeft besloot het zelf in te richten omdat hij het niveau bij de faculteit wiskunde te laag vond :p. maar ik dacht dat dit verschil meer dan wordt goed gemaakt bij de master wiskunde, waar je gevorderde maattheorie krijgt.
Ah oké, duidelijk. Ook wel logisch eigenlijk dat statistiek bij econometrie wat sterker is, en kansrekening juist bij wiskunde.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128277922
ja ik moet je bekennen dat ik het verschil ook niet precies weet, behalve dat je bij econometrie de vakken econometrie krijgt en dat je die bij wiskunde niet hebt :D
  woensdag 26 juni 2013 @ 18:36:58 #105
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128289649
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 10:47 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Ja dat lijkt me sowieso wel handig. Heb trouwens wat research gedaan en wil C++ gaan doen. Eerst daar maar eens de basics van leren en dan kijk ik wel of ik dat ergens op kan toepassen. Overigens begint dat boek over computational finance met een heleboel wiskundige theorie over Brownian motions onder andere. Ziet er erg goed uit, maar ik moet dus nog even zien of het ook voor C++ relevant is (ze noemen specifiek C en C#, maar niet C++ dus).
Sowieso beginnen met C en daarna pas C++. Simpel gezegd is C++ een uitgebreidere versie van C, vandaar die ++
C# staat volledig los van C en C++

quote:
Voornamelijk ben ik veel beter met de beschikbare tijd omgegaan. Ik heb misschien zelfs wel meer tijd op de vereniging doorgebracht dan vorig jaar en ben bovendien ook weer begonnen met sporten. Dit jaar had ik nog steeds niet de discipline van een militair, maar ik deed al iets meer dan niets, zeg maar. ;) Nu ik m'n BSA heb, geeft dit wel een enorme boost aan m'n zelfvertrouwen en motivatie, moet ik trouwens zeggen.
Mooi. Sporten wordt aangeraden voor studenten maar naar mijn ervaring moet je er wel voor opletten dat het sporten niet in de weg komt te staan. Met de ene sport ben je na een uur klaar, met de ander ben je 3 uur bezig per keer dat je komt trainen, voor de ene sport ben je ook nog eens regelmatig het weekeinde weg, voor de andere niet.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  woensdag 26 juni 2013 @ 18:38:42 #106
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128289702
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:28 schreef Adelovici het volgende:

[..]

dat lijkt mij niet, dat probeerde ik te zeggen in mijn vorige post maar misschien was ik onduidelijk. op het gebied van de statistiek is ectrie het summum dacht ik. qua kansrekenen zal het ongeveer gelijk zijn lijkt mij. ik weet bijvoorbeeld dat het vak Kansrekenen op de VU van de bachelor ectrie moeilijker is dan het vak Kansrekenen van de bachelor wiskunde. de docent die dat vak geeft besloot het zelf in te richten omdat hij het niveau bij de faculteit wiskunde te laag vond :p. maar ik dacht dat dit verschil meer dan wordt goed gemaakt bij de master wiskunde, waar je gevorderde maattheorie krijgt.
TW en W duren twee keer zo lang, wat dat betreft lijken deze masterfases mij interessanter. Wat meer theorie, een stage, meer tijd kunnen besteden aan je afstudeeronderozek.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128292398
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 18:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Sowieso beginnen met C en daarna pas C++. Simpel gezegd is C++ een uitgebreidere versie van C, vandaar die ++
C# staat volledig los van C en C++
Her en der lees ik dat het niet zoveel uit maakt of je nu met C of met C++ begint. Aangezien C++ object-oriented is en ik al een beetje ervaring met Java heb, lijkt me dat beter aansluiten.

quote:
[..]

Mooi. Sporten wordt aangeraden voor studenten maar naar mijn ervaring moet je er wel voor opletten dat het sporten niet in de weg komt te staan. Met de ene sport ben je na een uur klaar, met de ander ben je 3 uur bezig per keer dat je komt trainen, voor de ene sport ben je ook nog eens regelmatig het weekeinde weg, voor de andere niet.
Ik sport anderhalf uur per week; precies genoeg om mijn overmatige drankgebruik te compenseren. :P
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
  woensdag 26 juni 2013 @ 22:54:45 #108
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128302635
quote:
Her en der lees ik dat het niet zoveel uit maakt of je nu met C of met C++ begint. Aangezien C++ object-oriented is en ik al een beetje ervaring met Java heb, lijkt me dat beter aansluiten.
Dat objectgeoriënteerd programmeren leer je rap genoeg, vooral het geheugenmanagement is een pain in the butt bij C en C++. Java neemt dat werk uit je handen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128305349
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 22:54 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat objectgeoriënteerd programmeren leer je rap genoeg, vooral het geheugenmanagement is een pain in the butt bij C en C++. Java neemt dat werk uit je handen.
Klopt, maar ik wil gewoon C++ leren. :P
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
  donderdag 27 juni 2013 @ 17:12:07 #110
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_128327879
quote:
0s.gif Op woensdag 26 juni 2013 13:28 schreef Adelovici het volgende:

[..]

dat lijkt mij niet, dat probeerde ik te zeggen in mijn vorige post maar misschien was ik onduidelijk. op het gebied van de statistiek is ectrie het summum dacht ik. qua kansrekenen zal het ongeveer gelijk zijn lijkt mij. ik weet bijvoorbeeld dat het vak Kansrekenen op de VU van de bachelor ectrie moeilijker is dan het vak Kansrekenen van de bachelor wiskunde. de docent die dat vak geeft besloot het zelf in te richten omdat hij het niveau bij de faculteit wiskunde te laag vond :p. maar ik dacht dat dit verschil meer dan wordt goed gemaakt bij de master wiskunde, waar je gevorderde maattheorie krijgt.
Met statistiek ben ik alleen bekend op een laag niveau, dus misschien een stomme vraag:

Houdt de econometrie rekening met positieve feedback loops, en hoe is dat dan mogelijk in de statistiek? Worden fat tails bijvoorbeeld meegenomen? Als voorbeeld: Dalende beurs leidt tot minder consumentenvertrouwen, leidt tot minder vraag, leidt tot dalende beurs, enz.
  donderdag 27 juni 2013 @ 17:16:52 #111
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_128328021
quote:
7s.gif Op woensdag 26 juni 2013 23:49 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Klopt, maar ik wil gewoon C++ leren. :P
C++ lijkt me hoogst irrelevant voor iemand die met econometrie of een gerelateerd vak zijn geld wil verdienen. Alsof je met een Ferrari boodschappen gaat doen. Maar goed, meningen zijn verdeeld hierover. Ik zelf ben fan van Python, lekker makkelijk, maar wel potent.
pi_128338283
Volstaat Matlab niet voor econometristen?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 27 juni 2013 @ 22:27:17 #113
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_128341046
Lijkt me wel voor meer "standaard" werk.
pi_128341490
op de VU gebruiken we in de masterfase Ox, maar Matlab wordt verreweg het meest gebruikt geloof ik.
pi_128341510
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 17:16 schreef tfors het volgende:

[..]

C++ lijkt me hoogst irrelevant voor iemand die met econometrie of een gerelateerd vak zijn geld wil verdienen. Alsof je met een Ferrari boodschappen gaat doen. Maar goed, meningen zijn verdeeld hierover. Ik zelf ben fan van Python, lekker makkelijk, maar wel potent.
moet je het antwoord op deze vraag schuldig blijven :).
pi_128347973
quote:
0s.gif Op donderdag 27 juni 2013 17:16 schreef tfors het volgende:

[..]

C++ lijkt me hoogst irrelevant voor iemand die met econometrie of een gerelateerd vak zijn geld wil verdienen. Alsof je met een Ferrari boodschappen gaat doen. Maar goed, meningen zijn verdeeld hierover. Ik zelf ben fan van Python, lekker makkelijk, maar wel potent.
Ik zie anders genoeg banen die vragen om programmeerervaring in Java dan wel C++. Bij Getco bijvoorbeeld:

quote:
- Experience or knowledge of R/S-Plus, SQL and other trading-related programming languages such as Python, Perl, Ruby, C++ or Java
- Experience or knowledge in C++, Linux, Python and other trading-related programming languages
Ik ben ook een beetje in R bezig. Dat wil ik zeg maar aanhouden als 'statistische rekenmachine', terwijl ik C++ dan zou gebruiken als echte programmeertaal. Dat er tot nu toe alleen maar met matlab wordt gewerkt, betekent mijns inziens niet dat meer programmeervaardigheden per definitie overbodig zijn.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
  vrijdag 28 juni 2013 @ 11:08:29 #117
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_128353740
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 juni 2013 00:45 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Ik zie anders genoeg banen die vragen om programmeerervaring in Java dan wel C++. Bij Getco bijvoorbeeld:

[..]

Ik ben ook een beetje in R bezig. Dat wil ik zeg maar aanhouden als 'statistische rekenmachine', terwijl ik C++ dan zou gebruiken als echte programmeertaal. Dat er tot nu toe alleen maar met matlab wordt gewerkt, betekent mijns inziens niet dat meer programmeervaardigheden per definitie overbodig zijn.
Wie weet, ik heb er zelf ook niet zo veel verstand van ;-) , maar men zegt dat C++ je vele keren meer tijd gaat kosten om te leren dan Python. en je kunt er hetzelfde mee, tenzij het gaat om *echt* specialistische IT projecten.
  zaterdag 29 juni 2013 @ 01:26:42 #118
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128383743
Je bent inderdaad wel even bezig voordat je goed met C/C++ kan programmeren.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128384794
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 juni 2013 11:08 schreef tfors het volgende:

[..]

Wie weet, ik heb er zelf ook niet zo veel verstand van ;-) , maar men zegt dat C++ je vele keren meer tijd gaat kosten om te leren dan Python. en je kunt er hetzelfde mee, tenzij het gaat om *echt* specialistische IT projecten.
Hangt er een beetje vanaf, je eerste programmeertaal is doorgaans het lastigst. Over het algemeen is C++ niet veel moeilijker dan Python, alleen je moet wel gestructureerder te werk gaan. Dan kan overigens op termijn wel in je voordeel werken.
Verder hangt het er echt vanaf wat je precies wilt doen.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_128400459
Hallo

In september begin ik aan ectrie aan de RUG. Voor het Centraal schriftelijk heb ik een 8 gehaald voor wiskunde, engels en economie. En dit zonder dat ik echt veel heb gestudeerd. Ik hoor echter van verschillende uithoeken dat je amper bij een studentenvereniging kan, als je econometrie gaat studeren, omdat de studielast dusdanig groot is. Natuurlijk verschilt het per individu hoe snel iemand de stof beheerst, maar met goed bijhouden vanaf het begin en goed plannen zou het toch wel mogelijk moeten zijn om econometrie met een studentenvereniging te combineren? Of vraagt econometrie dusdanig veel tijd en wiskundig inzicht, dat het beter is om economics en business economics te gaan doen voor mij?
pi_128400629
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2013 19:39 schreef DunesOfLife het volgende:
Ik hoor echter van verschillende uithoeken dat je amper bij een studentenvereniging kan, als je econometrie gaat studeren,
Elke bèta studie kost relatief veel tijd. Ik denk dat daar de denkfout vaak wordt gemaakt.
Econometrie moet niet gezien worden als een economische studie of bedrijfskundige studie.
Het moet gezien worden als een bètastudie zoals wiskunde, informatica en natuurkunde.
Bij praktisch alle studentenverenigingen zitten gewoon bètastudenten dus natuurlijk is het mogelijk.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_128404186
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2013 19:39 schreef DunesOfLife het volgende:
Hallo

In september begin ik aan ectrie aan de RUG. Voor het Centraal schriftelijk heb ik een 8 gehaald voor wiskunde, engels en economie. En dit zonder dat ik echt veel heb gestudeerd. Ik hoor echter van verschillende uithoeken dat je amper bij een studentenvereniging kan, als je econometrie gaat studeren, omdat de studielast dusdanig groot is. Natuurlijk verschilt het per individu hoe snel iemand de stof beheerst, maar met goed bijhouden vanaf het begin en goed plannen zou het toch wel mogelijk moeten zijn om econometrie met een studentenvereniging te combineren? Of vraagt econometrie dusdanig veel tijd en wiskundig inzicht, dat het beter is om economics en business economics te gaan doen voor mij?
Ik had op m'n vwo eindlijst een 7 voor wiskunde b en een 6 voor wiskunde d (ook niet heel erg veel voor gedaan, eerlijk gezegd). Als je even naar boven leest zie je dat ik onlangs m'n bsa heb gehaald terwijl ik bij een studentenvereniging zit. ;) Ik ben zeker niet de enige overigens, er waren dit jaar een stuk of twintig verenigingsleden waarvan er volgens mij één of twee het jaar niet hebben gehaald. Verder zijn er weinig studenten die alleen met de studie bezig zijn, veel doen er ook iets serieus naast (sport, beleggen, muziek/cultuur, dat soort dingen).

quote:
0s.gif Op vrijdag 28 juni 2013 11:08 schreef tfors het volgende:

[..]

Wie weet, ik heb er zelf ook niet zo veel verstand van ;-) , maar men zegt dat C++ je vele keren meer tijd gaat kosten om te leren dan Python. en je kunt er hetzelfde mee, tenzij het gaat om *echt* specialistische IT projecten.
Dat geloof ik, maar ik zie het ook wel een beetje als leuke uitdaging. Volgens mij kun je met alleen R zelfs ook al meer dan genoeg. Het lijkt me gewoon leuk om echt een low-level programmeertaal te kunnen, waarmee je potentieel een heleboel kunt.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
  zondag 30 juni 2013 @ 01:52:25 #123
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128411971
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2013 19:47 schreef Shreyas het volgende:

[..]

Elke bèta studie kost relatief veel tijd. Ik denk dat daar de denkfout vaak wordt gemaakt.
Econometrie moet niet gezien worden als een economische studie of bedrijfskundige studie.
Het moet gezien worden als een bètastudie zoals wiskunde, informatica en natuurkunde.
Bij praktisch alle studentenverenigingen zitten gewoon bètastudenten dus natuurlijk is het mogelijk.
Hoeveel contacturen
- hoorcollege
- practica
- oefeningen maken
per week bij econometrie?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 30 juni 2013 @ 01:54:39 #124
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128412010
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2013 21:59 schreef wimjongil het volgende:
Dat geloof ik, maar ik zie het ook wel een beetje als leuke uitdaging. Volgens mij kun je met alleen R zelfs ook al meer dan genoeg. Het lijkt me gewoon leuk om echt een low-level programmeertaal te kunnen, waarmee je potentieel een heleboel kunt.
Dat potentieel is het 'probleem', alvorens je die potentie kan benutten...dat lukt niet met een cursusje, daarvoor moet je er lang veel mee bezig zijn. Ga je er zo veel mee werken dat je er nut van gaat hebben? Het kan sowieso geen kwaad om een extra taal te leren maar vewacht er niet te veel van.

[ Bericht 8% gewijzigd door Bram_van_Loon op 30-06-2013 02:03:16 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128413021
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 juni 2013 19:39 schreef DunesOfLife het volgende:
Hallo

In september begin ik aan ectrie aan de RUG. Voor het Centraal schriftelijk heb ik een 8 gehaald voor wiskunde, engels en economie. En dit zonder dat ik echt veel heb gestudeerd. Ik hoor echter van verschillende uithoeken dat je amper bij een studentenvereniging kan, als je econometrie gaat studeren, omdat de studielast dusdanig groot is. Natuurlijk verschilt het per individu hoe snel iemand de stof beheerst, maar met goed bijhouden vanaf het begin en goed plannen zou het toch wel mogelijk moeten zijn om econometrie met een studentenvereniging te combineren? Of vraagt econometrie dusdanig veel tijd en wiskundig inzicht, dat het beter is om economics en business economics te gaan doen voor mij?
Sorry, maar baseer jij je studiekeuze op of jij wel of niet op een studentenvereniging kan?
#freefrederike
  zondag 30 juni 2013 @ 04:23:52 #126
88831 Shreyas
De beste
pi_128413058
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 01:52 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Hoeveel contacturen
- hoorcollege
- practica
- oefeningen maken
per week bij econometrie?
Sinds wanneer zegt dat iets over hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie? Het gaat bij bètastudies veelal om zelfstudie.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_128413793
quote:
4s.gif Op zondag 30 juni 2013 04:13 schreef PizzaMizza het volgende:

[..]

Sorry, maar baseer jij je studiekeuze op of jij wel of niet op een studentenvereniging kan?
Zeker niet. Ben alleen benieuwd of het mogelijk is beide te combineren, omdat ik van verschillende leden van Vindicat/Albertus ( de twee grootste studentenverenigingen in Groningen) het advies heb gekregen, om het eerste jaar niet lid te worden. Deze mensen baseren deze mening echter niet omdat zij zelf econometrie doen/hebben gedaan, maar wat zij van andere mensen hebben gezien die ectrie doen.

Persoonlijk vind ik dat je een studie moet doen naar je capaciteiten, dus als dat betekent dat je in het eerste jaar dan beter niet lid kan worden van een studentenvereniging, dan is dat maar zo/
pi_128414429
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 09:23 schreef DunesOfLife het volgende:

[..]

Zeker niet. Ben alleen benieuwd of het mogelijk is beide te combineren, omdat ik van verschillende leden van Vindicat/Albertus ( de twee grootste studentenverenigingen in Groningen) het advies heb gekregen, om het eerste jaar niet lid te worden. Deze mensen baseren deze mening echter niet omdat zij zelf econometrie doen/hebben gedaan, maar wat zij van andere mensen hebben gezien die ectrie doen.

Persoonlijk vind ik dat je een studie moet doen naar je capaciteiten, dus als dat betekent dat je in het eerste jaar dan beter niet lid kan worden van een studentenvereniging, dan is dat maar zo/
Ik denk dat het zeker verstandig is om pas in je tweede jaar lid te worden van een studentenvereniging. Ben zelf lid van het ASC (amsterdam) en heb er voor gekozen om wel in mijn eerste jaar lid te worden, achteraf had ik dat liever niet gedaan, want van studeren kwam helemaal niets terecht :). Ken veel mensen die pas in hun tweede jaar lid zijn geworden en die hebben er allesbehalve spijt van gehad.
  zondag 30 juni 2013 @ 12:08:32 #129
235003 wimjongil
Harde man
pi_128416212
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 09:23 schreef DunesOfLife het volgende:

[..]

Zeker niet. Ben alleen benieuwd of het mogelijk is beide te combineren, omdat ik van verschillende leden van Vindicat/Albertus ( de twee grootste studentenverenigingen in Groningen) het advies heb gekregen, om het eerste jaar niet lid te worden. Deze mensen baseren deze mening echter niet omdat zij zelf econometrie doen/hebben gedaan, maar wat zij van andere mensen hebben gezien die ectrie doen.

Persoonlijk vind ik dat je een studie moet doen naar je capaciteiten, dus als dat betekent dat je in het eerste jaar dan beter niet lid kan worden van een studentenvereniging, dan is dat maar zo/
Het is misschien wel verstandig om pas je tweede jaar lid te worden. Als je op kamers gaat heb je opeens een hoop vrijheden maar ook een hoop verplichtingen. Als je dan meteen bij een studentenvereniging gaat, is het niet altijd makkelijk om overzicht te houden

Maar nogmaals, er zijn dit jaar veel meer mensen die het wel hebben gered dan niet, dus laat je niet al te veel afschrikken. Als je nog specifieke vragen hebt over econometrie aan de RuG of vindicat/albertus kun je me altijd PM'en.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128423797
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 09:23 schreef DunesOfLife het volgende:

[..]

Zeker niet. Ben alleen benieuwd of het mogelijk is beide te combineren, omdat ik van verschillende leden van Vindicat/Albertus ( de twee grootste studentenverenigingen in Groningen) het advies heb gekregen, om het eerste jaar niet lid te worden. Deze mensen baseren deze mening echter niet omdat zij zelf econometrie doen/hebben gedaan, maar wat zij van andere mensen hebben gezien die ectrie doen.

Persoonlijk vind ik dat je een studie moet doen naar je capaciteiten, dus als dat betekent dat je in het eerste jaar dan beter niet lid kan worden van een studentenvereniging, dan is dat maar zo/
Oke, gelukkig. Het leek namelijk zo dat jij je keuze tussen E&BE en Econometrie baseerde op het wel of niet kunnen participeren in een studentenvereniging :P

Als jij in staat bent om econometrie te doen, zou ik dat zeker doen. Het is gewoon een goede studie met goede toekomstperspectieven. Zeker in vergelijking met E&BE.
#freefrederike
  zondag 30 juni 2013 @ 16:31:59 #131
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_128424056
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 10:30 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Ik denk dat het zeker verstandig is om pas in je tweede jaar lid te worden van een studentenvereniging. Ben zelf lid van het ASC (amsterdam) en heb er voor gekozen om wel in mijn eerste jaar lid te worden, achteraf had ik dat liever niet gedaan, want van studeren kwam helemaal niets terecht :). Ken veel mensen die pas in hun tweede jaar lid zijn geworden en die hebben er allesbehalve spijt van gehad.
Dit inderdaad. Het is veel plezieriger om met een positief BSA op zak de verenigingswereld in te gaan. Dat geeft meer rust en ruimte. Je kan dan - relatief - onbezorgd storten op alle dingen die je leuk vindt. Dit geldt trouwens voor alle studies. Het heeft ook een beetje met de leeftijd te maken. Als je een jaartje ouder bent en wat meer studieervaring hebt is het veel gemakkelijker om allerlei dingen met elkaar te combineren.

Ik zou trouwens geen reden zien waarom je niet een (actief) verenigingsleven zou kunnen combineren met een bepaalde studie. Dat heb je helemaal zelf in de hand. Als je een (on)gemotiveerde student bent dan ben je dat met of zonder extra tijdsbestedingen.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
  zondag 30 juni 2013 @ 17:40:19 #132
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128426598
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 04:23 schreef Shreyas het volgende:

[..]

Sinds wanneer zegt dat iets over hoeveel tijd je kwijt bent aan je studie? Het gaat bij bètastudies veelal om zelfstudie.
Het zegt zeker iets en juist om de door jou aangehaalde reden (inderdaad, vooral zelfstudie maakt het verschil bij zo'n opleiding) aangezien je enkel hoorcolleges en het onder begeleiding oefeningen maken kan inruilen voor zelfstudie en dat laatste dan eigenlijk alleen als je de uitwerkingen krijgt of vindt. Als je alleen al aan practica, projecten en andere zaken waarvoor je aanwezig moet zijn 15 uur per week kwijt bent dan blijft er heel wat minder tijd over voor zelfstudie dan wanneer je daar 5 uur per week aan kwijt bent.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 30 juni 2013 @ 17:47:48 #133
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128426846
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 09:23 schreef DunesOfLife het volgende:

[..]

Zeker niet. Ben alleen benieuwd of het mogelijk is beide te combineren, omdat ik van verschillende leden van Vindicat/Albertus ( de twee grootste studentenverenigingen in Groningen) het advies heb gekregen, om het eerste jaar niet lid te worden. Deze mensen baseren deze mening echter niet omdat zij zelf econometrie doen/hebben gedaan, maar wat zij van andere mensen hebben gezien die ectrie doen.
Het is verstandiger om het eerste jaar niet al te veel hooi op je hork te nemen, beter rustig aan er in rollen. Doe iets buiten je opleiding maar houd het aantal uren beperkt. Een studentenvereniging kost veel tijd, zeker in het begin van het eerste jaar dat je lid bent.

quote:
Persoonlijk vind ik dat je een studie moet doen naar je capaciteiten, dus als dat betekent dat je in het eerste jaar dan beter niet lid kan worden van een studentenvereniging, dan is dat maar zo/
Dat "studeren naar je capaciteiten" is voor meerdere interpretaties vatbaar.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128428029
Bedankt voor de reacties. Ik ben bijna de hele maand juli op vakantie, dus genoeg tijd om eens op een rijtje te zetten wat voor mij het beste is.

Met je colleges volgen, en daarnaast dagelijks nog een uurtje of 2 aan de studie zitten, en voor de tentamenperiode hard blokken moet ectrie in principe toch wel te doen zijn? Dat je daarnaast nog genoeg tijd overhoud 's avonds/'s middags. Verschilt natuurlijk per individu, maar ik hoor dat bijhouden van je stof, met wat intelligentie natuurlijk, ervoor zorgt dat econometrie best te doen is.
pi_128429514
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 18:32 schreef DunesOfLife het volgende:
Bedankt voor de reacties. Ik ben bijna de hele maand juli op vakantie, dus genoeg tijd om eens op een rijtje te zetten wat voor mij het beste is.

Met je colleges volgen, en daarnaast dagelijks nog een uurtje of 2 aan de studie zitten, en voor de tentamenperiode hard blokken moet ectrie in principe toch wel te doen zijn? Dat je daarnaast nog genoeg tijd overhoud 's avonds/'s middags. Verschilt natuurlijk per individu, maar ik hoor dat bijhouden van je stof, met wat intelligentie natuurlijk, ervoor zorgt dat econometrie best te doen is.
Ik heb dit tijdens proefstuderen ook gehoord (EUR en Tilburg). De meeste mensen die met de studie begonnen hadden wel gemiddeld een 8 voor Wiskunde B en hadden een NT profiel. Maar wiskunde aan de universiteit is heel anders dan op het vwo hoorde ik. Ik had wel door dat er veel 'slimme' mensen bij zaten. Echter tijdens het proefstuderen kon ik het ook gewoon goed volgen waar ze het over hadden. Ben sinds de kerstvakantie bezig met wiskunde b (V5)

Welke universiteit wil jij het liefst heen dan? En tussen welke studies twijfel je?
pi_128429636
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:25 schreef ibri het volgende:

[..]

Ik heb dit tijdens proefstuderen ook gehoord (EUR en Tilburg). De meeste mensen die met de studie begonnen hadden wel gemiddeld een 8 voor Wiskunde B en hadden een NT profiel. Maar wiskunde aan de universiteit is heel anders dan op het vwo hoorde ik. Ik had wel door dat er veel 'slimme' mensen bij zaten. Echter tijdens het proefstuderen kon ik het ook gewoon goed volgen waar ze het over hadden. Ben sinds de kerstvakantie bezig met wiskunde b (V5)

Welke universiteit wil jij het liefst heen dan? En tussen welke studies twijfel je?
Ik ga sowieso econometrie doen, daar ben ik al uit. Ik ben bij bijna alle universiteiten geweest die econometrie aanbieden, maar Groningen spreekt mij toch het meeste aan.

Het wiskunde niveau op vwo is niet te vergelijken met universitair niveau ( hoor ik van iedereen ). Universitair ligt het tempo vele malen hoger, en is een goede basis belangrijk, omdat die stof na verloop van tijd weer terug komt bij andere vakken, waar wordt verwacht dat je die stof al voldoende beheerst.
pi_128429813
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:29 schreef DunesOfLife het volgende:

[..]

Ik ga sowieso econometrie doen, daar ben ik al uit. Ik ben bij bijna alle universiteiten geweest die econometrie aanbieden, maar Groningen spreekt mij toch het meeste aan.

Het wiskunde niveau op vwo is niet te vergelijken met universitair niveau ( hoor ik van iedereen ). Universitair ligt het tempo vele malen hoger, en is een goede basis belangrijk, omdat die stof na verloop van tijd weer terug komt bij andere vakken, waar wordt verwacht dat je die stof al voldoende beheerst.
Oké, de stad Groningen moet wel echt mooi zijn. Men zus studeert er en vind het echt een mooie stad. Kom zelf uit het oosten en dan is Groningen qua cultuur wel een beetje van hetzelfde. Echter wordt daar alles in het Engels geven en men Engels is niet al te best. Ik vond Rotterdam qua stad niet echt wat, maar vond wel alles goed geregeld en omdat de meeste mensen die econometrie studeren daar zitten lijkt het me misschien wel handig qua netwerk en als dan de helft stopt met de opleiding en sommige mensen niet op komen dagen is het niet direct leeg.
Gelukkig heb ik nog een jaar om alles te bekijken
  zondag 30 juni 2013 @ 19:54:05 #138
235003 wimjongil
Harde man
pi_128430359
quote:
6s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:36 schreef ibri het volgende:

[..]

Oké, de stad Groningen moet wel echt mooi zijn. Men zus studeert er en vind het echt een mooie stad. Kom zelf uit het oosten en dan is Groningen qua cultuur wel een beetje van hetzelfde. Echter wordt daar alles in het Engels geven en men Engels is niet al te best. Ik vond Rotterdam qua stad niet echt wat, maar vond wel alles goed geregeld en omdat de meeste mensen die econometrie studeren daar zitten lijkt het me misschien wel handig qua netwerk en als dan de helft stopt met de opleiding en sommige mensen niet op komen dagen is het niet direct leeg.
Gelukkig heb ik nog een jaar om alles te bekijken
Hoe bedoel je dit?
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128430540
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:54 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Hoe bedoel je dit?
Econometrie heeft relatief weinig studenten. Stel dat je in een klas zit met 60 mensen (gemiddeld elk jaar Tilburg) de helft stopt na een half jaar zit je op 30 en als er dan mensen niet naar colleges gaan wordt het wel erg elite. Daarvan zijn er ook nog een hoog aantal niet erg sociaal. Dus als je dan met vragen zit over je leerwerk moet je het altijd met dezelfde mensen doen. Het zelfde geld voor projecten...
  zondag 30 juni 2013 @ 20:01:06 #140
235003 wimjongil
Harde man
pi_128430614
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:58 schreef ibri het volgende:

[..]

Econometrie heeft relatief weinig studenten. Stel dat je in een klas zit met 60 mensen (gemiddeld elk jaar Tilburg) de helft stopt na een half jaar zit je op 30 en als er dan mensen niet naar colleges gaan wordt het wel erg elite. Daarvan zijn er ook nog een hoog aantal niet erg sociaal. Dus als je dan met vragen zit over je leerwerk moet je het altijd met dezelfde mensen doen. Het zelfde geld voor projecten...
Ah, op die fiets, da's inderdaad waar. Al is de trend wel dat er steeds meer studenten econometrie gaan doen. Maargoed, op de middelbare school zit je ook een aantal jaar met een groep van ~25 leerlingen bij elkaar, dat was ook prima uit te houden toch?

Overigens is dit wel weer een goed excuus om je tweede jaar bij een vereniging te gaan. ;)
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128430999
Ja dit hoorde ik ook, veel mensen willen niet een wiskunde of natuurkunde studie doen en niet zo makkelijk als bijvoorbeeld EBE. Hier hoor ik dus ook bij. Ik ga sowieso econometrie proberen is het te moeilijk dan kan ik altijd nog terug vallen op economie of iets dergelijks. Wat ik hoor bij de universiteit zelf is dat econometrie wel te doen is als je het bijhoud en als je wiskunde leuk vind. Echter beweert hier iedereen dat het echt een ontzettend zware studie is. Misschien is het marketing praat van de universiteit of zijn hier veel mensen die wiskunde moeilijk vinden of universiteit moeilijk vinden en dat ze er verhalen over horen. Of misschien zit er in beide verhalen een kern van waarheid
  zondag 30 juni 2013 @ 20:20:43 #142
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_128431307
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 19:58 schreef ibri het volgende:

[..]

Econometrie heeft relatief weinig studenten. Stel dat je in een klas zit met 60 mensen (gemiddeld elk jaar Tilburg) de helft stopt na een half jaar zit je op 30 en als er dan mensen niet naar colleges gaan wordt het wel erg elite. Daarvan zijn er ook nog een hoog aantal niet erg sociaal. Dus als je dan met vragen zit over je leerwerk moet je het altijd met dezelfde mensen doen. Het zelfde geld voor projecten...
Dat is wel een beetje een hbo mentaliteit. Klassen heb je op de universiteit sowieso niet, projecten (afhankelijk van de instelling) ook nauwelijks en als je 60 man in een jaar hebt zitten dan is dat best druk. Niet i.v.m de massa gamma studies, maar dat zijn de uitzonderingen.

Via de studievereniging leer je de 4 gasten die niet zwaar autistisch zijn waarschijnlijk wel kennen en op een gegeven ogenblik loopt iedereen zijn studieschema toch uit en door elkaar. Kleinschalig academisch onderwijs is ook eerder een dikke plus dan een minpunt.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
  zondag 30 juni 2013 @ 20:23:25 #143
235003 wimjongil
Harde man
pi_128431405
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 20:11 schreef ibri het volgende:
Ja dit hoorde ik ook, veel mensen willen niet een wiskunde of natuurkunde studie doen en niet zo makkelijk als bijvoorbeeld EBE. Hier hoor ik dus ook bij. Ik ga sowieso econometrie proberen is het te moeilijk dan kan ik altijd nog terug vallen op economie of iets dergelijks. Wat ik hoor bij de universiteit zelf is dat econometrie wel te doen is als je het bijhoud en als je wiskunde leuk vind. Echter beweert hier iedereen dat het echt een ontzettend zware studie is. Misschien is het marketing praat van de universiteit of zijn hier veel mensen die wiskunde moeilijk vinden of universiteit moeilijk vinden en dat ze er verhalen over horen. Of misschien zit er in beide verhalen een kern van waarheid
De waarheid ligt zoals zo vaak ergens in het midden. Je hebt er wel voldoende discipline voor nodig, maar het is verre van onmogelijk. Overigens vind ik dat "wiskunde leuk vinden" altijd een ongelukkige woordkeus. Ik kan niet zeggen dat ik wiskunde superleuk vind, maar het geeft me altijd een goed gevoel als ik een som correct oplos.

Verder ben ik het eens met wat Ryon zegt. Ik dacht toen ik me inschreef dat ik met 99 autisten sommetjes mocht gaan oplossen, maar wat viel het mee toen ik op introductiekamp warempel ook wat sociale gasten tegenkwam. :D
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128431503
Ik ben 17 en weet nog niet veel van de universiteit. Je leert natuurlijk voor jezelf en je moet het zelf doen maar het is toch wel fijn dat je een beetje houvast hebt. Klopt de professor zal door de kleine klas wel meer tijd voor je hebben.
  maandag 1 juli 2013 @ 02:21:18 #145
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128447576
quote:
Dat is wel een beetje een hbo mentaliteit. Klassen heb je op de universiteit sowieso niet, projecten (afhankelijk van de instelling) ook nauwelijks en als je 60 man in een jaar hebt zitten dan is dat best druk. Niet i.v.m de massa gamma studies, maar dat zijn de uitzonderingen.
Ik heb uit nieuwsgierigheid eens (langer geleden) het programma van de Erasmus Universiteit bekeken, het viel mij op dat daar best nog wat projecten tussen zitten. Bij veel technische opleidingen idem.
Je hebt niet per se kleinschalig onderwijs als er 60 studenten zijn. Voor veel werkvormen (practica, oefeningen maken) is dat een extreem grote groep. Bij zo'n groep van 50-60 studenten zijn ze snel geneigd om niet de groep op te splitsen voor tal van zaken, bij een groep van 200 studenten wordt de groep eerder in 5 delen gesplitst. In dat geval is dus de laatste opleiding kleinschaliger. Of dat je met wat meer of minder studenten hoorcollege hebt maakt weinig verschil. Nu ja, tenzij de groepen extreem groot worden en zelfs dat valt op te lossen met schermen. Jij zal vast wel inzien dat gemiddeld gezien de afwijking van de 40 studenten per groep kleiner wordt naarmate het aantal studenten groter wordt bij een streven van 40 studenten per groep aangezien de rest van de deling over een groter aantal groepen kan worden verdeeld. Een willekeurig voorbeeld om aan te geven dat het onderwijs niet automatisch kleinschalig is bij een kleiner aantal studenten, in ieder geval niet zolang er niet wordt gespecialiseerd.

quote:
Via de studievereniging leer je de 4 gasten die niet zwaar autistisch zijn waarschijnlijk wel kennen en op een gegeven ogenblik loopt iedereen zijn studieschema toch uit en door elkaar. Kleinschalig academisch onderwijs is ook eerder een dikke plus dan een minpunt.
Eerder 50-55 die niet autistisch zijn en 60 die niet zwaar autistisch zijn. ;)
Iemand die zwaar autistisch is redt het niet bij zo'n opleiding. Het is trouwens een typisch Nederlands probleem. Bij een faculteit aan mijn universiteit waarbij bijna alle studenten een jongen zijn lopen er zelfs aantrekkelijke vrouwen rond tussen de PhD-studenten/postdoccers, zonder uitzondering buitenlanders. In België is het percentage meisjes onder de wiskundestudenten twee keer zo groot. Het is een cultureel prolbeem, de Nederlandse meisjes zijn weinig geëmancipeerd en kiezen als het er op aankomt niet snel een bèta-opleiding of zelfs bètavakken, ook al kunnen ze het prima.

[ Bericht 19% gewijzigd door Bram_van_Loon op 01-07-2013 02:33:37 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 1 juli 2013 @ 02:38:54 #146
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128447772
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 20:11 schreef ibri het volgende:
Wat ik hoor bij de universiteit zelf is dat econometrie wel te doen is als je het bijhoud en als je wiskunde leuk vind. Echter beweert hier iedereen dat het echt een ontzettend zware studie is. Misschien is het marketing praat van de universiteit of zijn hier veel mensen die wiskunde moeilijk vinden of universiteit moeilijk vinden en dat ze er verhalen over horen.
Veel mensen hebben al moeite met rekenen met letters ('algebra'). Veel VWO-gediplomeerden hebben moeite om met breuken te werken, met de hand te differentiëren en integreren etc.
Niet omdat het moeilijk is (dat is het niet voor het grootste deel van deze leerlingen) maar omdat in bepaalde opzichten het rekenonderwijs en het wiskunde-onderwijs slecht worden verzorgd. Denk bijv. aan het toestaan van het grafische rekenmachientje, de gebruikte didactiek en in bepaalde gevallen ook de kwaliteiten van de leraar.
Ik denk dat je in dat licht de waarschuwing kan bezien.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_128451091
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 02:21 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Ik heb uit nieuwsgierigheid eens (langer geleden) het programma van de Erasmus Universiteit bekeken, het viel mij op dat daar best nog wat projecten tussen zitten. Bij veel technische opleidingen idem.
Je hebt niet per se kleinschalig onderwijs als er 60 studenten zijn. Voor veel werkvormen (practica, oefeningen maken) is dat een extreem grote groep. Bij zo'n groep van 50-60 studenten zijn ze snel geneigd om niet de groep op te splitsen voor tal van zaken, bij een groep van 200 studenten wordt de groep eerder in 5 delen gesplitst. In dat geval is dus de laatste opleiding kleinschaliger. Of dat je met wat meer of minder studenten hoorcollege hebt maakt weinig verschil. Nu ja, tenzij de groepen extreem groot worden en zelfs dat valt op te lossen met schermen. Jij zal vast wel inzien dat gemiddeld gezien de afwijking van de 40 studenten per groep kleiner wordt naarmate het aantal studenten groter wordt bij een streven van 40 studenten per groep aangezien de rest van de deling over een groter aantal groepen kan worden verdeeld. Een willekeurig voorbeeld om aan te geven dat het onderwijs niet automatisch kleinschalig is bij een kleiner aantal studenten, in ieder geval niet zolang er niet wordt gespecialiseerd.

[..]

Eerder 50-55 die niet autistisch zijn en 60 die niet zwaar autistisch zijn. ;)
Iemand die zwaar autistisch is redt het niet bij zo'n opleiding. Het is trouwens een typisch Nederlands probleem. Bij een faculteit aan mijn universiteit waarbij bijna alle studenten een jongen zijn lopen er zelfs aantrekkelijke vrouwen rond tussen de PhD-studenten/postdoccers, zonder uitzondering buitenlanders. In België is het percentage meisjes onder de wiskundestudenten twee keer zo groot. Het is een cultureel prolbeem, de Nederlandse meisjes zijn weinig geëmancipeerd en kiezen als het er op aankomt niet snel een bèta-opleiding of zelfs bètavakken, ook al kunnen ze het prima.
Dit is zeker waar. Ik zat in een vwo6 klas met 24 leerlingen. De klassen werden ingedeeld op basis van de gevolgde wiskunde. Ik zat dus in de Wiskunde B klas ( de beta klas ), waar er 21 jongens waren en 3 meisjes. Veel meisjes die wiskunde A hadden kozen voornamelijk wiskunde A, omdat ze geen technische studie wilde doen, terwijl ze wel biologie,natuurkunde en scheikunde hadden. Dit zei voor mij al genoeg over de intresse in technische studies waar wiskunde B voor nodig is van meisjes.

Dit is natuurlijk alleen mijn ervaring. In een x aantal gevallen zal het natuurlijk wel anders zijn, maar ik ben het wel eens met wat Bram zegt over het culturele probleem.
pi_128451392
quote:
0s.gif Op zondag 30 juni 2013 20:01 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Ah, op die fiets, da's inderdaad waar. Al is de trend wel dat er steeds meer studenten econometrie gaan doen.
maar absoluut gezien vallen er dan ook een stuk meer mensen af dan voorheen. Afgelopen jaar zijn er op de VU van de 100 1e jaars tussen de 60-70 afgevallen dacht ik. komt denk ik doordat veel mensen het gaan studeren vanwege de toekomstperspectieven, maar dan verder geen rekening houden met de inhoud van de studie.
  maandag 1 juli 2013 @ 13:54:58 #149
235003 wimjongil
Harde man
pi_128458061
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 10:49 schreef Adelovici het volgende:

[..]

maar absoluut gezien vallen er dan ook een stuk meer mensen af dan voorheen. Afgelopen jaar zijn er op de VU van de 100 1e jaars tussen de 60-70 afgevallen dacht ik. komt denk ik doordat veel mensen het gaan studeren vanwege de toekomstperspectieven, maar dan verder geen rekening houden met de inhoud van de studie.
Kopt, maar er blijven absoluut gezien ook meer studenten econometrie doen. ;)

Da's best veel uitval op de VU trouwens! Zal inderdaad wel liggen aan de mooie cijfers rond econometrie, dat veel scholieren de studie kiezen terwijl ze beter iets anders kunnen gaan doen.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_128459829
yep, ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat het afvalpercentage (op de VU althans, weet niet hoe het op andere universiteiten is) niet is veranderd, dus dat mensen niet gaan denken dat econometrie 'gemakkelijker' is geworden omdat meer mensen het doen.

zeker flink wat uitval, ik geloof dat het overgrote deel door Kansrekening is blijven haken. ze hadden het op de VU trouwens nog nooit eerder meegemaakt, altijd jaren van rond de 20,30 en soms 40.
pi_128461150
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 14:38 schreef Adelovici het volgende:
yep, ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat het afvalpercentage (op de VU althans, weet niet hoe het op andere universiteiten is) niet is veranderd, dus dat mensen niet gaan denken dat econometrie 'gemakkelijker' is geworden omdat meer mensen het doen.

zeker flink wat uitval, ik geloof dat het overgrote deel door Kansrekening is blijven haken. ze hadden het op de VU trouwens nog nooit eerder meegemaakt, altijd jaren van rond de 20,30 en soms 40.
Komt het omdat kansrekening van zo'n hoog niveau is of omdat de leerlingen die econometrie gaan doen nog nooit kansrekening hebben gehad (Wiskunde A/D)?
pi_128461563
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 15:08 schreef ibri het volgende:

[..]

Komt het omdat kansrekening van zo'n hoog niveau is of omdat de leerlingen die econometrie gaan doen nog nooit kansrekening hebben gehad (Wiskunde A/D)?
Kansrekening op de universiteit heeft echt helemaal niets te maken met et beetje kansrekenen dat je op het vwo krijgt, het maakt niets uit of je wel/geen wiskunde D hebt gevolgd. De modules Kansrekening op de VU worden gezien als de moeilijkste vakken van het eerste jaar, omdat de tentamens gewoonweg erg pittig zijn. Maar het is prima te doen als je de stof goed bijhoudt. Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat de vakken Kansrekening op de VU volgens mij moeilijker zijn dan op de UvA en EUR.
pi_128462523
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 15:18 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Kansrekening op de universiteit heeft echt helemaal niets te maken met et beetje kansrekenen dat je op het vwo krijgt, het maakt niets uit of je wel/geen wiskunde D hebt gevolgd. De modules Kansrekening op de VU worden gezien als de moeilijkste vakken van het eerste jaar, omdat de tentamens gewoonweg erg pittig zijn. Maar het is prima te doen als je de stof goed bijhoudt. Nu moet ik ook eerlijk zeggen dat de vakken Kansrekening op de VU volgens mij moeilijker zijn dan op de UvA en EUR.
Dat had ik wel verwacht, bij proefstuderen echter wist ik door mijn wiskunde A nu wiskunde B wel heel veel meer van kansrekening dan de anderen die er bij waren. Maar binnen een dag kun je dat als Wiskunde B'er wel doorhebben en dergelijke.
Doe jij econometrie aan de VU dan?
Ik weet nog weinig welke beter is, echter is Amsterdam redelijk duur qua kamers...
pi_128466463
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 10:49 schreef Adelovici het volgende:

[..]

maar absoluut gezien vallen er dan ook een stuk meer mensen af dan voorheen. Afgelopen jaar zijn er op de VU van de 100 1e jaars tussen de 60-70 afgevallen dacht ik. komt denk ik doordat veel mensen het gaan studeren vanwege de toekomstperspectieven, maar dan verder geen rekening houden met de inhoud van de studie.
Dat is inderdaad extreem veel. Ik heb even gecheckt, maar de EUR heeft de afgelopen vijf jaar jaarlijks 25-30 procent uitval.
Beneath the gold, bitter steel
pi_128466932
Een uitvalpercentage van 60-70% in het eerste jaar is wel extreem veel maar ik schat dat uiteindelijk de helft het niet haalt. Bij econometrie hebben ze er wel een handje van om je af en toe flink te naaien door hele moeilijke tentamens te geven. Op de VU doen ze dat dus blijkbaar met kansrekening want dat is op zich niet heel ingewikkeld, eerstejaars niveau ten minste. De enige manier om zulke tentamens te halen is door alles tot in de kleinste details te leren en je moet echt slim zijn.
  maandag 1 juli 2013 @ 18:24:07 #156
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128468792
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 13:54 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Kopt, maar er blijven absoluut gezien ook meer studenten econometrie doen. ;)

Da's best veel uitval op de VU trouwens! Zal inderdaad wel liggen aan de mooie cijfers rond econometrie, dat veel scholieren de studie kiezen terwijl ze beter iets anders kunnen gaan doen.
De VU wordt echter door de overheid verleid om het niveau te verlagen aangezien dan meer studenten de opleiding blijven volgen en de opleiding afronden. Indien de VU dat zou doen dan zou de VU meer geld krijgen (het aantal studenten is de belangrijkste factor, daarna het aantal gedrukte diploma's). Een beetje niveauverlaging volstaat niet voor de groep afvallers.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 1 juli 2013 @ 18:26:52 #157
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128468884
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 17:28 schreef hattricker het volgende:
Een uitvalpercentage van 60-70% in het eerste jaar is wel extreem veel maar ik schat dat uiteindelijk de helft het niet haalt. Bij econometrie hebben ze er wel een handje van om je af en toe flink te naaien door hele moeilijke tentamens te geven.
Een interessante vraag is of dat ze bewust moeilijke examens maken of dat dit in hun ogen gewoon het passende niveau is bij de doelgroep. Als ze bewust de examens tentamens moeilijker maken doen ze dat dan om het kaf van het koren te scheiden of om de studenten die het wel halen op een bepaald niveau te brengen?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 1 juli 2013 @ 19:07:47 #158
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_128470407
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 18:26 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Een interessante vraag is of dat ze bewust moeilijke examens maken of dat dit in hun ogen gewoon het passende niveau is bij de doelgroep. Als ze bewust de examens tentamens moeilijker maken doen ze dat dan om het kaf van het koren te scheiden of om de studenten die het wel halen op een bepaald niveau te brengen?
Bij veel opleidingen is het (soort van) beleid om enige spreiding in de zwaarte van tentamens aan te brengen. Niet elk tentamen (zeker niet in het eerste jaar) hoeft namelijk een assessment te zijn, soms is het belangrijker voor de kennisoverdracht dat de student intensief (door de stof te tentamineren) met de stof bezig is dan dat zijn IQ weer eens getest moet worden. Het kan best zijn dat een dergelijk tentamen door de studenten als relatief eenvoudig wordt ervaren, maar wel de zekerheid biedt dat studenten bepaalde (feitelijke)(basis) kennis hebben opgedaan die voor belang geacht wordt voor vervolgvakken. Dit kan je dan compenseren door een of twee tentamens wel expres heel lastig of complex te maken, zodat je daarop kan filteren.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
pi_128489530
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 17:16 schreef Fingon het volgende:

[..]

Dat is inderdaad extreem veel. Ik heb even gecheckt, maar de EUR heeft de afgelopen vijf jaar jaarlijks 25-30 procent uitval.
misschien had ik erbij moeten zeggen dat dit over 2 jaar gezien is, dus 1e jaars die ofwel hun BSA niet hebben gehaald ofwel hun BSA hebben gehaald maar vervolgens in het jaar erop niet alle eerstejaars vakken met een voldoende af hebben kunnen sluiten. Maar dan is het inderdaad nog een flink aantal.
pi_128491374
quote:
0s.gif Op dinsdag 2 juli 2013 09:20 schreef Adelovici het volgende:

[..]

misschien had ik erbij moeten zeggen dat dit over 2 jaar gezien is, dus 1e jaars die ofwel hun BSA niet hebben gehaald ofwel hun BSA hebben gehaald maar vervolgens in het jaar erop niet alle eerstejaars vakken met een voldoende af hebben kunnen sluiten. Maar dan is het inderdaad nog een flink aantal.
Deze cijfers zijn vrijwel gelijk aan die van over 2 jaar, van iedereen die het in het 1e jaar niet de BSA haalt doet 90 % dat wel in het tweede jaar.
Beneath the gold, bitter steel
  dinsdag 2 juli 2013 @ 12:42:15 #161
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_128495410
En ach, wat zegt het als een student moeite heeft met 1 vak? Dat kan gebeuren. Bij mijn opleiding is een bepaald vak niet zo zeer een struikelvak vanwege de moeilijkheidsgraad maar vanwege het idioot hoge tempo waarmee je het examen moet maken omdat de docent meer wil toetsen in 3 uur tijd dan dat gezond is.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_130507583
Net terug van China en ik zie dat dit topic nog een beetje leeft!

Alle 60/60 puntjes gehaald en dus m'n P binnen - die niet meer bestaat

Als er iemand nog vragen heeft over Econometrie of benieuwd is hoe het eerste jaar gaat, vraag maar raak haha
pi_130507937
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 11:20 schreef Rainymood het volgende:
Net terug van China en ik zie dat dit topic nog een beetje leeft!

Alle 60/60 puntjes gehaald en dus m'n P binnen - die niet meer bestaat

Als er iemand nog vragen heeft over Econometrie of benieuwd is hoe het eerste jaar gaat, vraag maar raak haha
Waar studeer je?

Volgende week begin ik aan de EUR, heb er zin in!
pi_130512778
quote:
1s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 11:34 schreef Statiegeld het volgende:

[..]

Waar studeer je?

Volgende week begin ik aan de EUR, heb er zin in!
UvA

Weet iemand of er een goede bijbaan is voor mensen met hun P?
pi_130529592
quote:
0s.gif Op maandag 1 juli 2013 14:38 schreef Adelovici het volgende:
yep, ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat het afvalpercentage (op de VU althans, weet niet hoe het op andere universiteiten is) niet is veranderd, dus dat mensen niet gaan denken dat econometrie 'gemakkelijker' is geworden omdat meer mensen het doen.

zeker flink wat uitval, ik geloof dat het overgrote deel door Kansrekening is blijven haken. ze hadden het op de VU trouwens nog nooit eerder meegemaakt, altijd jaren van rond de 20,30 en soms 40.
Dat is toch een vak wat prima te leren is als je er voor gaat?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_130533102
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 21:36 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat is toch een vak wat prima te leren is als je er voor gaat?
Ja, maar die man geeft echt extreem moeilijke tentamens. De tentamens Kansrekening 1 en Kansrekening 2 van de BSc Econometrie zijn in ieder geval een stuk lastiger dan die van Kansrekening 1 en 2 van de BSc Wiskunde en die vond ik dan weer te vergelijken met het tentamen van Kansrekening van de EUR (qua niveau).

Die man grijpt die vakken echt aan om het kaf van het koren te scheiden en laat deze man nou ook net het merendeel van de vakken van het eerste jaar verzorgen :D.
pi_130536029
Hoe maakt hij die examens dan moeilijker? Het zijn toch in principe altijd vragen uit het boekje bij kansrekening. Het enige wat ik kan bedenken is dat hij steeds zo veel mogelijk elementen met elkaar combineert zo dat hij kan toetsen of dat de student alles begrijpt en niet domweg formules invult.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_130536265
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 14:18 schreef Rainymood het volgende:
Weet iemand of er een goede bijbaan is voor mensen met hun P?
Studentassistent voor de eerstejaars vakken, mits goede cijfers natuurlijk. :)
pi_130543030
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 23:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Hoe maakt hij die examens dan moeilijker? Het zijn toch in principe altijd vragen uit het boekje bij kansrekening. Het enige wat ik kan bedenken is dat hij steeds zo veel mogelijk elementen met elkaar combineert zo dat hij kan toetsen of dat de student alles begrijpt en niet domweg formules invult.
Vergelijk voor de lol eens de tentamens op StudeerSnel van Kansrekening II van de VU en tentamens van Kansberekening van de EUR (en/of van de UvA). Dan zie je dat er duidelijk wat verschil zit in de moeilijkheidsgraad.
  woensdag 28 augustus 2013 @ 11:27:30 #170
342073 teddybeer94
Zacht en knuffelbaar
pi_130546915
Al drie jaar lang kijk ik uit naar het moment waarop ik kan gaan studeren en al redelijk snel stond voor mij vast dat dit Econometrie moest gaan worden. Ik kom van het vmbo met een gemiddelde 7 en heb toen in een jaar havo gedaan met een 7 gemiddeld. Nu ga ik verder op het VAVO (waar ik ook mijn havo in een jaar heb behaald) met vwo. Probleem is dat ze me geen Wiskunde B willen laten doen. Ik zal dus een staatsexamen moeten doen. Ook heb ik voor het eerst Duits dit jaar dus dat gaat leuk worden. Ik ben super gemotiveerd alleen zit wel een beetje met dat Wiskunde B... Wiskunde A ging op het havo veel te makkelijk en economie ook alleen Wiskunde B heb ik dus nog niet gedaan. Heb hier wel de havo Wiskunde B boeken liggen waar ik uit wil gaan leren. Het probleem zit hem voornamelijk in goniometrie en aanzichten en doorsneden.(Volgens mij heb je dat niet echt nodig voor econometrie?)
Nu even wat concrete vragen.

Duits een 5.5 op vwo gaat dat een probleem worden met de toelating?
Hoe raden jullie aan wiskunde B het best te leren voor een staatsexamen?
Waar zien jullie nog problemen/dingen om rekening mee te houden?

Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen. Dat is ook een probleem, ik ben er van overtuigd dat ik het kan maar hoe overtuig ik de toelatingscommissie dat ze mij echt moeten aannemen?
pi_130546993
quote:
0s.gif [b]Op
Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen.
ga eerst eens wiskunde B op VWO niveau doen en kijk dan verder.
pi_130548085
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 11:27 schreef teddybeer94 het volgende:
Al drie jaar lang kijk ik uit naar het moment waarop ik kan gaan studeren en al redelijk snel stond voor mij vast dat dit Econometrie moest gaan worden. Ik kom van het vmbo met een gemiddelde 7 en heb toen in een jaar havo gedaan met een 7 gemiddeld. Nu ga ik verder op het VAVO (waar ik ook mijn havo in een jaar heb behaald) met vwo. Probleem is dat ze me geen Wiskunde B willen laten doen. Ik zal dus een staatsexamen moeten doen. Ook heb ik voor het eerst Duits dit jaar dus dat gaat leuk worden. Ik ben super gemotiveerd alleen zit wel een beetje met dat Wiskunde B... Wiskunde A ging op het havo veel te makkelijk en economie ook alleen Wiskunde B heb ik dus nog niet gedaan. Heb hier wel de havo Wiskunde B boeken liggen waar ik uit wil gaan leren. Het probleem zit hem voornamelijk in goniometrie en aanzichten en doorsneden.(Volgens mij heb je dat niet echt nodig voor econometrie?)
Nu even wat concrete vragen.

Duits een 5.5 op vwo gaat dat een probleem worden met de toelating?
Hoe raden jullie aan wiskunde B het best te leren voor een staatsexamen?
Waar zien jullie nog problemen/dingen om rekening mee te houden?

Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen. Dat is ook een probleem, ik ben er van overtuigd dat ik het kan maar hoe overtuig ik de toelatingscommissie dat ze mij echt moeten aannemen?
Volgens mij is econometrie geen lotingsstudie, dus zolang jij je vwo haalt moet toelating niet echt een probleem vormen.
pi_130550461
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 11:27 schreef teddybeer94 het volgende:
Al drie jaar lang kijk ik uit naar het moment waarop ik kan gaan studeren en al redelijk snel stond voor mij vast dat dit Econometrie moest gaan worden. Ik kom van het vmbo met een gemiddelde 7 en heb toen in een jaar havo gedaan met een 7 gemiddeld. Nu ga ik verder op het VAVO (waar ik ook mijn havo in een jaar heb behaald) met vwo. Probleem is dat ze me geen Wiskunde B willen laten doen. Ik zal dus een staatsexamen moeten doen. Ook heb ik voor het eerst Duits dit jaar dus dat gaat leuk worden. Ik ben super gemotiveerd alleen zit wel een beetje met dat Wiskunde B... Wiskunde A ging op het havo veel te makkelijk en economie ook alleen Wiskunde B heb ik dus nog niet gedaan. Heb hier wel de havo Wiskunde B boeken liggen waar ik uit wil gaan leren. Het probleem zit hem voornamelijk in goniometrie en aanzichten en doorsneden.(Volgens mij heb je dat niet echt nodig voor econometrie?)
Nu even wat concrete vragen.

Duits een 5.5 op vwo gaat dat een probleem worden met de toelating?
Hoe raden jullie aan wiskunde B het best te leren voor een staatsexamen?
Waar zien jullie nog problemen/dingen om rekening mee te houden?

Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen. Dat is ook een probleem, ik ben er van overtuigd dat ik het kan maar hoe overtuig ik de toelatingscommissie dat ze mij echt moeten aannemen?
Je weet zeker dat je econometrie aankunt, maar twijfelt over wiskunde B? In ieder geval, zelfs als je goniometrie en vlakke meetkunde volledig overslaat, kun je nog wel een 7 (of hoger?) halen op je examen. Voor iemand die zeker econometrie aankan is dat dus geen probleem.
“I'm not about caring; I'm about winning.”
- Harvey Specter
“Take a step back, look at the bigger picture.”
pi_130551928
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 22:39 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Ja, maar die man geeft echt extreem moeilijke tentamens. De tentamens Kansrekening 1 en Kansrekening 2 van de BSc Econometrie zijn in ieder geval een stuk lastiger dan die van Kansrekening 1 en 2 van de BSc Wiskunde en die vond ik dan weer te vergelijken met het tentamen van Kansrekening van de EUR (qua niveau).

Die man grijpt die vakken echt aan om het kaf van het koren te scheiden en laat deze man nou ook net het merendeel van de vakken van het eerste jaar verzorgen :D.
Kansrekening I en II bij de VU is ongeveer gelijk aan Inleiding statistiek aan de EUR. Met name de onderwerpen combinatoriek en kansrekening. Aangezien Inleiding statistiek in de eerste periode van het eerste jaar wordt gegeven, wordt er alleen met discrete kansverdelingen gewerkt. Bij de VU wordt Kansrekening I denk ik niet in de eerste periode gegeven. Inleiding statistiek wordt ook door velen beschouwd als het moeilijkste vak van het eerste jaar; niemand is in staat om een 10 te halen.

Klik hier voor de studiegids van Inleiding statistiek.

De onderwerpen zijn anders verdeeld bij verschillende universiteiten en dus kun je op basis van de vaknaam niet veel zeggen over het niveauverschil per vak.
  woensdag 28 augustus 2013 @ 13:57:09 #175
369021 tfors
gaarne wijzigen naar #ANONIEM
pi_130552128
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 11:27 schreef teddybeer94 het volgende:
Al drie jaar lang kijk ik uit naar het moment waarop ik kan gaan studeren en al redelijk snel stond voor mij vast dat dit Econometrie moest gaan worden. Ik kom van het vmbo met een gemiddelde 7 en heb toen in een jaar havo gedaan met een 7 gemiddeld. Nu ga ik verder op het VAVO (waar ik ook mijn havo in een jaar heb behaald) met vwo. Probleem is dat ze me geen Wiskunde B willen laten doen. Ik zal dus een staatsexamen moeten doen. Ook heb ik voor het eerst Duits dit jaar dus dat gaat leuk worden. Ik ben super gemotiveerd alleen zit wel een beetje met dat Wiskunde B... Wiskunde A ging op het havo veel te makkelijk en economie ook alleen Wiskunde B heb ik dus nog niet gedaan. Heb hier wel de havo Wiskunde B boeken liggen waar ik uit wil gaan leren. Het probleem zit hem voornamelijk in goniometrie en aanzichten en doorsneden.(Volgens mij heb je dat niet echt nodig voor econometrie?)
Nu even wat concrete vragen.

Duits een 5.5 op vwo gaat dat een probleem worden met de toelating?
Hoe raden jullie aan wiskunde B het best te leren voor een staatsexamen?
Waar zien jullie nog problemen/dingen om rekening mee te houden?

Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen. Dat is ook een probleem, ik ben er van overtuigd dat ik het kan maar hoe overtuig ik de toelatingscommissie dat ze mij echt moeten aannemen?
^O^ Ga zo door in ieder geval. Wiskunde B is best te doen als je er maar de tijd voor neemt en veel oefent. Toen ik het voor de eerste keer bekeek was het ook zeker niet makkelijk, maar achteraf gezien stelt het weinig voor.

Ik raad aan om zowel een LOI/NHA/VAVO of wat dan ook cursus te volgen en daarnaast veel te oefenen met Craats basiswiskunde.
pi_130552935
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 13:52 schreef econometrie het volgende:

[..]

Kansrekening I en II bij de VU is ongeveer gelijk aan Inleiding statistiek aan de EUR. Met name de onderwerpen combinatoriek en kansrekening. Aangezien Inleiding statistiek in de eerste periode van het eerste jaar wordt gegeven, wordt er alleen met discrete kansverdelingen gewerkt. Bij de VU wordt Kansrekening I denk ik niet in de eerste periode gegeven. Inleiding statistiek wordt ook door velen beschouwd als het moeilijkste vak van het eerste jaar; niemand is in staat om een 10 te halen.

Klik hier voor de studiegids van Inleiding statistiek.

De onderwerpen zijn anders verdeeld bij verschillende universiteiten en dus kun je op basis van de vaknaam niet veel zeggen over het niveauverschil per vak.
Kansrekening I wordt in de tweede periode gegeven en ook daar wordt alleen nog met discrete variabelen gewerkt, bij Basisbegrippen in periode 1 wordt combinatoriek opgefrist. Ik heb zowel inleiding statistiek gevolgd aan de EUR als kansrekening I aan de VU en ik kan je vertellen dat er wel degelijk een niveauverschil is, al is het alleen al door het feit dat inleiding statistiek ook een 'softer' laatste deel van de stof kent.
pi_130553437
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 11:27 schreef teddybeer94 het volgende:
Al drie jaar lang kijk ik uit naar het moment waarop ik kan gaan studeren en al redelijk snel stond voor mij vast dat dit Econometrie moest gaan worden. Ik kom van het vmbo met een gemiddelde 7 en heb toen in een jaar havo gedaan met een 7 gemiddeld. Nu ga ik verder op het VAVO (waar ik ook mijn havo in een jaar heb behaald) met vwo. Probleem is dat ze me geen Wiskunde B willen laten doen. Ik zal dus een staatsexamen moeten doen. Ook heb ik voor het eerst Duits dit jaar dus dat gaat leuk worden. Ik ben super gemotiveerd alleen zit wel een beetje met dat Wiskunde B... Wiskunde A ging op het havo veel te makkelijk en economie ook alleen Wiskunde B heb ik dus nog niet gedaan. Heb hier wel de havo Wiskunde B boeken liggen waar ik uit wil gaan leren. Het probleem zit hem voornamelijk in goniometrie en aanzichten en doorsneden.(Volgens mij heb je dat niet echt nodig voor econometrie?)
Nu even wat concrete vragen.

Duits een 5.5 op vwo gaat dat een probleem worden met de toelating?
Hoe raden jullie aan wiskunde B het best te leren voor een staatsexamen?
Waar zien jullie nog problemen/dingen om rekening mee te houden?

Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen. Dat is ook een probleem, ik ben er van overtuigd dat ik het kan maar hoe overtuig ik de toelatingscommissie dat ze mij echt moeten aannemen?
Goed van je man, je bent al ver gekomen!

Ik wil je niet tegenhouden of discouragen maar ik denk dat je het wel lastig gaat krijgen. Ik heb VWO gedaan met een 7.8 gemiddeld en een 9.5 voor wiskunde CE en ik vind de Wiskunde nog lastig. Het gaat er vind ik niet echt om hoe lastig het is maar hoeveel je er wilt insteken. Ik denk dat als je hard genoeg leert dat je het wel kunt met jouw doorzettingsvermogen.

Ik ken ook iemand in mijn studiejaar die van HBO cum laude komt en die zichzelf wiskunde B heeft aangeleerd en toen een staatsexamen heeft gemaakt voor een paar honderd euro. Heb je nog wat specifieke vragen? Die kan ik dan wel aan hem stellen en weer hier posten, voor jou als je dat wilt.

Succes alvast, laat ons horen hoe het gaat!

P.S. Woon je in Regio Hoorn/Adam dan kan ik je bijles geven Wiskunde B als je dat wilt, 20/uur
  woensdag 28 augustus 2013 @ 15:51:55 #178
342073 teddybeer94
Zacht en knuffelbaar
pi_130556961
Bedankt voor de reacties!

[ Bericht 93% gewijzigd door teddybeer94 op 28-08-2013 15:54:32 (Ik was dom) ]
pi_130557238
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 11:27 schreef teddybeer94 het volgende:
Al drie jaar lang kijk ik uit naar het moment waarop ik kan gaan studeren en al redelijk snel stond voor mij vast dat dit Econometrie moest gaan worden. Ik kom van het vmbo met een gemiddelde 7 en heb toen in een jaar havo gedaan met een 7 gemiddeld. Nu ga ik verder op het VAVO (waar ik ook mijn havo in een jaar heb behaald) met vwo. Probleem is dat ze me geen Wiskunde B willen laten doen. Ik zal dus een staatsexamen moeten doen. Ook heb ik voor het eerst Duits dit jaar dus dat gaat leuk worden. Ik ben super gemotiveerd alleen zit wel een beetje met dat Wiskunde B... Wiskunde A ging op het havo veel te makkelijk en economie ook alleen Wiskunde B heb ik dus nog niet gedaan. Heb hier wel de havo Wiskunde B boeken liggen waar ik uit wil gaan leren. Het probleem zit hem voornamelijk in goniometrie en aanzichten en doorsneden.(Volgens mij heb je dat niet echt nodig voor econometrie?)
Nu even wat concrete vragen.

Duits een 5.5 op vwo gaat dat een probleem worden met de toelating?
Hoe raden jullie aan wiskunde B het best te leren voor een staatsexamen?
Waar zien jullie nog problemen/dingen om rekening mee te houden?

Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen. Dat is ook een probleem, ik ben er van overtuigd dat ik het kan maar hoe overtuig ik de toelatingscommissie dat ze mij echt moeten aannemen?
Wat is nu het probleem? :?
Je koopt de handboekjes en de uitwerkingsboekjes, je maakt vanaf februari geleidelijk aan alle oude examens die je kan vinden, je haalt een goed cijfer voor het CE en het mondeling en klaar is Kees. Het maakt geen toelatingscommissie wat uit of dat je wiskundeB via het staatsexamen of via school hebt gehaald. Ik denk zelfs dat ze meer onder de indruk zullen zijn van het eerste aangezien je het zelfstandig deed en het een extra vak was. Verder niet me je hoofd bij volgend jaar zitten, beter met de toetsen van dit jar bezig zijn. ;)

Mocht het niet duidelijk zijn, ja, je kan gemakkelijk zelfstandig wiskundeB leren. In tegenstelling tot wat hierboven werd beweerd zal het zo'n 150 Euro kosten, een belachelijke prijs als je het mij vraagt (dankzij het onpraktische handelen van DUO) maar dus gelukkig niet honderden Euro's voor dat ene staatsexamen. De boeken zelf zullen helaas ook nog zoiets gaan kosten (3 boekjes, 3 uitwerkingsboekjes).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_130559046
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 11:27 schreef teddybeer94 het volgende:
Al drie jaar lang kijk ik uit naar het moment waarop ik kan gaan studeren en al redelijk snel stond voor mij vast dat dit Econometrie moest gaan worden.
Weet je wel precies wat een studie econometrie inhoudt? Bijvoorbeeld dat daar vrij zware wiskunde bij komt kijken?
quote:
Ik kom van het vmbo met een gemiddelde 7 en heb toen in een jaar havo gedaan met een 7 gemiddeld. Nu ga ik verder op het VAVO (waar ik ook mijn havo in een jaar heb behaald) met vwo. Probleem is dat ze me geen Wiskunde B willen laten doen.
Misschien moet je even vertellen waarom ze je geen Wiskunde B willen laten doen. Daar zal toch een reden voor zijn, bijvoorbeeld omdat ze denken dat je dat niet aankunt en beter een ander vak kunt doen als je een VWO diploma wil halen?
quote:
Ik zal dus een staatsexamen moeten doen. Ook heb ik voor het eerst Duits dit jaar dus dat gaat leuk worden. Ik ben super gemotiveerd alleen zit wel een beetje met dat Wiskunde B... Wiskunde A ging op het havo veel te makkelijk en economie ook alleen Wiskunde B heb ik dus nog niet gedaan. Heb hier wel de havo Wiskunde B boeken liggen waar ik uit wil gaan leren.
Fail: je moet natuurlijk geen HAVO boeken gebruiken als je Wiskunde B op VWO niveau wil gaan bestuderen.
quote:
Het probleem zit hem voornamelijk in goniometrie en aanzichten en doorsneden.(Volgens mij heb je dat niet echt nodig voor econometrie?)
Ik denk dat je je hier behoorlijk in vergist. Goniometrie komt altijd terug, bijvoorbeeld bij het oplossen van bepaalde typen differentiaalvergelijkingen of bij bepaalde lineaire recursies, en laten dat nou net onderwerpen zijn die je (ook) bij econometrie uitgebreid zult tegenkomen. En: een beetje ruimtelijk inzicht is toch ook wel wenselijk, denk alleen maar aan het visualiseren van functies van meerdere variabelen, om maar eens wat te noemen.
quote:
Nu even wat concrete vragen.

Duits een 5.5 op vwo gaat dat een probleem worden met de toelating?
Dat weet ik niet. Ik zou er wel een probleem van maken, maar dat is mijn opvatting. Er is heel veel uitstekende wetenschappelijke literatuur in het Duits, en je doet jezelf tekort als je daar geen toegang toe hebt door onvoldoende leesvaardigheid.
quote:
Hoe raden jullie aan wiskunde B het best te leren voor een staatsexamen?
Ik denk dat je het beste een opleiding kunt volgen aan een instituut, of, als je dat niet kunt betalen, in ieder geval bijles moet nemen van een privé docent of student wiskunde o.i.d. Je moet een stok achter de deur hebben, een realistisch tijdschema opstellen, én iemand hebben waarvan je feedback krijgt, anders dan ga je alleen maar jezelf wijsmaken dat je de stof beheerst terwijl dat de facto niet zo is.
quote:
Waar zien jullie nog problemen/dingen om rekening mee te houden?

Ik ben er 110% van overtuigd dat ik econometrie kan en heb er echt alles voor over om het maar te mogen doen. Dat is ook een probleem, ik ben er van overtuigd dat ik het kan maar hoe overtuig ik de toelatingscommissie dat ze mij echt moeten aannemen?
In deze passage zie ik gelijk al twee problemen. Je lijdt kennelijk aan zelfoverschatting, én je ziet niet goed wat je nu te doen staat. Het gaat er helemaal niet om dat je een of andere toelatingscommissie overtuigt maar dat je gewoon een solide basis hebt in de wiskunde, dat is heel wat anders, en dat komt je niet aanwaaien.
pi_130561897
quote:
0s.gif Op woensdag 28 augustus 2013 16:42 schreef Riparius het volgende:
Misschien moet je even vertellen waarom ze je geen Wiskunde B willen laten doen. Daar zal toch een reden voor zijn, bijvoorbeeld omdat ze denken dat je dat niet aankunt en beter een ander vak kunt doen als je een VWO diploma wil halen?
Als hij op het HAVO geen wiskundeB volgde begrijp ik wel dat de school het niet toestaat. De relevante vraag is natuurlijk waarom iemand die niet voor wiskundeB koos op het HAVO (kan toch moeilijk worden geweigerd nu ineens econometrie wil studeren. Een spijtoptant of een van de vele mensen die vooral vanwege de baankansen econometrie wil gaan studeren en die geen benul heeft van het feit dat econometrie toegepaste wiskunde is.

quote:
Ik denk dat je het beste een opleiding kunt volgen aan een instituut, of, als je dat niet kunt betalen, in ieder geval bijles moet nemen van een privé docent of student wiskunde o.i.d. Je moet een stok achter de deur hebben, een realistisch tijdschema opstellen, én iemand hebben waarvan je feedback krijgt, anders dan ga je alleen maar jezelf wijsmaken dat je de stof beheerst terwijl dat de facto niet zo is.
Ideaal gesproken wel maar helaas kan niet iedereen dat betalen.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_130596444
Ga 2 september beginnen aan econometrie aan de EUR :)
pi_130600776
quote:
0s.gif Op donderdag 29 augustus 2013 15:09 schreef realldutch het volgende:
Ga 2 september beginnen aan econometrie aan de EUR :)
Zitten best veel FOK!ers daar dit jaar.
pi_130625428
quote:
0s.gif Op donderdag 29 augustus 2013 15:09 schreef realldutch het volgende:
Ga 2 september beginnen aan econometrie aan de EUR :)
mooi, veel plezier/succes! :)
pi_130774779
quote:
0s.gif Op dinsdag 27 augustus 2013 23:27 schreef Bram_van_Loon het volgende:
Hoe maakt hij die examens dan moeilijker? Het zijn toch in principe altijd vragen uit het boekje bij kansrekening. Het enige wat ik kan bedenken is dat hij steeds zo veel mogelijk elementen met elkaar combineert zo dat hij kan toetsen of dat de student alles begrijpt en niet domweg formules invult.
Wat adelovici zegt kan ik beamen (rond nu zelf mn bachelor af op de VU). Die docent ziet het echt als een soort poortwachtertentamen.
De theorie uit het boek is misschien 30% van het tentamen. Voor de rest zijn het gewoon elk tentamen nieuwe redactiesommen met allerlei stochasten waaruit je een of andere kansverdeling of verwachtingswaarde moet trekken. Het is meer een test van je wiskundig inzicht, analytische kwaliteiten en werkgeheugen onder tijdsdruk dan van je kansrekeningkennis.

Dit is volgens mij het tentamen KR 2 dat ik met hakken over de sloot gehaald heb: https://docs.google.com/f(...)Rzg/edit?usp=sharing
Vraag 2 is echt een goed voorbeeld. Ik geloof niet dat ik mijn derde jaar nog zulke kutvragen krijg op tentamens.

Grappig is dat die docent wel eens schijnt te zeggen ook 'minpunten' te geven. Dus als je teveel domme vragen stelt in de les, of een antwoord geeft wat overduidelijk fout is op een tentamen, dan sprokkelt hij wat foutjes bij andere opgaven weg, om te compenseren voor opgaven die je toevallig goed hebt ofzo.
pi_130775561
Misschien een long shot maar iemand hier ervaring met de Master Business Analytics (of vergelijkbaar: bedrijfswiskunde oid)?

Ik zit erover te twijfel over te stappen als ik mn bachelor af heb. Ik vind namelijk van Ectrie alleen de deterministische OR vakken (routing problems, combinatorial optimization) echt leuk. Wachtrijen een stuk minder en Wiskundige Eco vind ik wel interessant maar de manier waarop het tot nu toe word gegeven nogal saai. Daarentegen vind ik Informatica achtige vakken als data mining en neural nets wel heel interessant. Kan ik ook als keuzevak kiezen bij OR maar daar ligt de nadruk niet echt op volgens mij, en kan dus ook niet in mijn thesis terug komen, denk ik. Er is bij Business Analytics echter genoeg keuze ruimte om leuke OR vakken wel te doen.

Krijg alleen de indruk uit het curriculum (zowel bsc als msc) dat Business Analytics een soort econometrie-light, uitgesmeerd over 5 jaar is. Verplichte koek in de master zitten algemeenheden als linear models, time series models, renewal processes enzo in. Heb ik al meerdere vakken over gehad bij Econometrie. Applied Analysis is ook verplicht en dat is een derdejaars vak bij Ectrie. Bovendien zijn derdejaars vakken gewoon toegestaan in je keuzeruimte, echt bizar.
Punt is een beetje dat ik niet de rest van mijn leven het gevoel wil hebben dat ik op het laatste moment toch de makkelijke weg gekozen heb. Je moet toch door je studie een beetje gedwongen worden dieper op de stof in te gaan dan je uit jezelf zou doen. Ook ben ik een beetje bang voor de waarde op mn cv. Ik zie bij werkgevers die ik leuk vind heel vaak staan: we zoeken een analytisch persoon met bijv. wiskunde, natuurkunde of econometrie. Bedrijfswiskunde zie ik echter nooit.

Iemand die hier zijn licht op kan laten schijnen?

Edit: Ik ga mijn eigen vraag maar beantwoorden. Net even langs de studieadviseur geweest. Die zei dat Business Analytics een beetje een uitvalstudie is voor Econometrie en om de studentenpopulatie van de Wiskundeafdeling op te hogen. Scheen eerst vroeger veel samen te doen met econometrie maar hebben ze gesplitst om die studenten niet mee konden komen.

Wel grappig, hij begon over iets wat eerder dit topic gezegd is: dat ze kansrekening afgesplitst hebben van Wiskunde omdat het niveau te laag was voor de rest van de studie. Hij noemde de tentaminering van Kansrekening zelfs - vrij opgewonden - regelrechte fraude omdat het niveau ver onder het boek dat ze gebruiken zit en het zo net lijkt of ze veel meer leren dan daadwerkelijk het geval is. Moest ik wel om lachen. Blijkbaar willen ze ook Statistiek, Lineaire Algebra en Analyse weer zelf gaan geven vanwege het niveau bij Wiskunde.

Ik ben na dit korte gesprekje in ieder geval weer helemaal gemotiveerd om OR te gaan doen en stiekem ook wel een beetje trots (A). Wel bizar though, zou dit nou aan wiskunde op de VU liggen of is het overal zo?

[ Bericht 23% gewijzigd door synthesix op 03-09-2013 19:36:14 ]
pi_130801514
Dank je voor de link. Het examen tentamen ziet er pittig uit, vooral qua tijdsdruk (ik heb de indruk dat je het op de automatische piloot moet kunnen doen, dat je genaaid bent als je niet voldoende oefeningen hebt gemaakt) maar ik heb niet de indruk dat het een 'gemeen' examen is. Hij geeft aanwijzingen en hij geeft de formules die je van het vak calculus zou moeten kennen en die je zelf kan afleiden als het moet.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_133007916
Hoe gaat met onze econometristen op Fok? Ik ga zelf volgende week beginnen met een blok uit de propedeusefase en heb er zin in!

Of is iedereen inmiddels gestopt/huilend weggerend? :P
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_133007959
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 16:02 schreef The_Yakuza het volgende:
Hoe gaat met onze econometristen op Fok? Ik ga zelf volgende week beginnen met een blok uit de propedeusefase en heb er zin in!

Of is iedereen inmiddels gestopt/huilend weggerend? :P
Ontzettend hoge cijfers terug, en ik heb het erg naar mijn zin. Prachtige studie. _O_
pi_133007997
Nice! Waar studeer je/hoeveelste jaars? :)
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_133008015
quote:
0s.gif Op donderdag 7 november 2013 16:04 schreef The_Yakuza het volgende:
Nice! Waar studeer je/hoeveelste jaars? :)
Eerstejaars aan de EUR.

Waar ga jij studeren?
pi_133012172
Aan de RuG. Helaas kan ik geen volledige bachelor meer doen, maar probeer ik toch een aantal vakken die me interesseren mee te pikken naast mn (pre-)MSc. In februari begin ik met mijn master maar denk dat ik ook dan nog een aantal bachelorvakken mee ga pakken.

Heb trouwens geen idee of je ook kosteloos naast een master losse bachelorvakken van een andere studie kunt volgen? Bij een bachelor kan je wel andere extra bachelorvakken volgen in ieder geval. :)
Fuck being broke or middle class, go get it all!
pi_133014969
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 september 2013 13:04 schreef synthesix het volgende:

[..]

Wat adelovici zegt kan ik beamen (rond nu zelf mn bachelor af op de VU). Die docent ziet het echt als een soort poortwachtertentamen.
De theorie uit het boek is misschien 30% van het tentamen. Voor de rest zijn het gewoon elk tentamen nieuwe redactiesommen met allerlei stochasten waaruit je een of andere kansverdeling of verwachtingswaarde moet trekken. Het is meer een test van je wiskundig inzicht, analytische kwaliteiten en werkgeheugen onder tijdsdruk dan van je kansrekeningkennis.

Dit is volgens mij het tentamen KR 2 dat ik met hakken over de sloot gehaald heb: https://docs.google.com/f(...)Rzg/edit?usp=sharing
Vraag 2 is echt een goed voorbeeld. Ik geloof niet dat ik mijn derde jaar nog zulke kutvragen krijg op tentamens.

Grappig is dat die docent wel eens schijnt te zeggen ook 'minpunten' te geven. Dus als je teveel domme vragen stelt in de les, of een antwoord geeft wat overduidelijk fout is op een tentamen, dan sprokkelt hij wat foutjes bij andere opgaven weg, om te compenseren voor opgaven die je toevallig goed hebt ofzo.
Wat een functie om je cijfer uit te rekenen zeg :D
Beneath the gold, bitter steel
pi_135140603
Waarom begin je toch altijd net voor de tentamens te twijfelen aan je studiekeuze? :D Ik vind de wiskunde wel leuk allemaal, maar ben toch een beetje bang voor waar ik 'later' terecht ga komen. Het lijkt me ontzettend leuk om echt iets bij te dragen aan de wereld als ingenieur bijvoorbeeld, maar ik kan me nog niet goed voorstellen hoe ik dat met econometrie zou moeten doen. Alleen operations research en (toegepaste) statistiek trekken mij, maar dan nog ben je niet heel concreet bezig. Lastig, lastig.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_135144152
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 12:36 schreef wimjongil het volgende:
Waarom begin je toch altijd net voor de tentamens te twijfelen aan je studiekeuze? :D
heb ik ook altijd en als het er dan weer op zit dan heb ik nergens last van :D
pi_135145674
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 12:36 schreef wimjongil het volgende:
Waarom begin je toch altijd net voor de tentamens te twijfelen aan je studiekeuze? :D Ik vind de wiskunde wel leuk allemaal, maar ben toch een beetje bang voor waar ik 'later' terecht ga komen. Het lijkt me ontzettend leuk om echt iets bij te dragen aan de wereld als ingenieur bijvoorbeeld, maar ik kan me nog niet goed voorstellen hoe ik dat met econometrie zou moeten doen. Alleen operations research en (toegepaste) statistiek trekken mij, maar dan nog ben je niet heel concreet bezig. Lastig, lastig.
Jij studeert ook rechten toch?
pi_135145918
Kan iets nog concreter zijn dan OR op de universiteit?
pi_135149222
quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 14:17 schreef Adelovici het volgende:

[..]

heb ik ook altijd en als het er dan weer op zit dan heb ik nergens last van :D
Ik ben nu met een paar vrienden bezig met een idee voor een econometrie-gerelateerd bedrijfje, dat is dan wel weer erg leuk.

quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 14:54 schreef Valid het volgende:

[..]

Jij studeert ook hebt rechten gefaald toch?
Klopt. :P Heb dat een jaartje geprobeerd maar het beviel niet zo en vwo bèta -> wo alpha was een (te) grote overstap. Ben toen van stad en studie veranderd en zit nu prima op m'n plek, afgezien van die fases van studiekeuzespijt. ;)

quote:
0s.gif Op maandag 6 januari 2014 15:01 schreef Novermars het volgende:
Kan iets nog concreter zijn dan OR op de universiteit?
Uiteindelijk blijft de oplossing voor een OR-vraagstuk toch een getal. Als je als werktuigbouwkundige een schroefje voor een auto ontwerpt, heb je iets tastbaars gerealiseerd. Als jij de beste plaatsing voor zendmasten hebt uitgerekend, is jouw bijdrage niet direct tastbaar.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_137424033
Nieuwe potentiële econometrist meld zich.

Hoe zit het dan precies met een dubbel-studie?
Ik weet bijna zeker dat ik econometrie wil doen, ik las ook ergens dat je bachelor economie en econometrie samen kan doen. Weet iemand anders misschien iets over andere combinaties die handig zijn samen met econometrie.
Misschien wel een dubbele master?
Valt niet heel veel te vinden op het internet hierover.
pi_137425698
Die vraag is meerdere malen al gevraagd. Vaak werd er gezegd: beter hoge cijfer halen voor econometrie ( 8-9) dan econometrie en economie halen in 4 jaar volgens mij (EUR) met (6-7).
Als je niet die hoge cijfers kan halen dan is soms een bestuursjaar of iets anders sociaals meer van toegevoegde waarde dan een dubbele studie.
Ps: ook aankomend econometrie student ;)
pi_137427995
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 19:50 schreef krullendhaar het volgende:
Nieuwe potentiële econometrist meld zich.

Hoe zit het dan precies met een dubbel-studie?
Ik weet bijna zeker dat ik econometrie wil doen, ik las ook ergens dat je bachelor economie en econometrie samen kan doen. Weet iemand anders misschien iets over andere combinaties die handig zijn samen met econometrie.
Misschien wel een dubbele master?
Valt niet heel veel te vinden op het internet hierover.
Ik ken persoonlijk niemand die de BSc Econometrie & OR aan de VU cum laude heeft gehaald, aan de EUR ken ik er eentje, dus dat is totale waanzin om je dat ten doel te stellen.

Ik ken je achtergrond niet en ik weet niet hoe goed je bent in de exacte vakken, maar ik denk dat een bachelor ectrie al een uitdaging op zich is.
pi_137430874
@Adelovici. Zo las ik dat in het IB forum. Ik ben redelijk getalenteerd (8,0) maar bij econometrie heb ik echt wel het gevoel dat het een lastige studie is en dat ik 6jes ga/kan halen. Echter 'zeggen' sommigen die ik heb gesproken dat het nog wel meevalt en dat je aan 30 uur studeren incl colleges wel mooie voldoendes kan halen ( met 50 uur ik tentamen weken).
pi_137431272
Wat zou dan een goede manier zijn om je te onderscheiden van andere econometrie studenten.
Dan praat ik over specialisaties, vervolgstudies enz.
Zijn er bepaalde dingen die echt waarde toevoegen aan je studie en waar je in de toekomst veel aan kan hebben.
pi_137431504
Hoge cijfers en bestuursjaar naar mijn weten.
pi_137433239
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:03 schreef ibri het volgende:
@Adelovici. Zo las ik dat in het IB forum. Ik ben redelijk getalenteerd (8,0) maar bij econometrie heb ik echt wel het gevoel dat het een lastige studie is en dat ik 6jes ga/kan halen. Echter 'zeggen' sommigen die ik heb gesproken dat het nog wel meevalt en dat je aan 30 uur studeren incl colleges wel mooie voldoendes kan halen ( met 50 uur ik tentamen weken).
Aan de EUR kunnen de meeste studenten met zo'n indeling van uren wel voldoendes halen. Belangrijkste is vooral dat je naar alle colleges gaat en dat je al je huiswerk maakt. Dan zijn de tentamens ook niet zo lastig meer.

Zelf doe ik eerder rond de 40 uur per week, en dan rond de 25-30 uur in de tentamenweken. En dat werkt prima tot nu toe.
pi_137434484
Het maakt weinig uit of je naar de hoorcolleges gaat. Werkcolleges zijn vele malen belangrijker. Econometrie is goed te doen, mits je je huiswerk consequent maakt. Dan hoef je ook tijdens je tentamenweken weinig te doen.

@Ibri, ik heb je al een behoorlijk lange tijd geleden een DM(/PB?) gestuurd, had je die nog gelezen?

Tot nu toe heb ik 25/30 EC binnen. Probability Theory ( :') ) heb ik behoorlijk op gefaald, beetje zonde was dat. Maar dat krijg je als je er niks aan gedaan hebt. Ook een vrij mager cijfer voor Mathematics 2 gehaald, dus ga ik dus ook lekker herkansen!

Hoe is het LaTeX gebruik op de andere universiteiten eigenlijk? Bij ons op de RUG is het verplicht bij de meeste vakken en krijgen we er tot op zekere hoogte ook les in (van een vrouw die minimaal 70 is).

Tot nu toe alles behalve spijt van mijn keuze!
pi_137434641
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:11 schreef Novermars het volgende:
Hoe is het LaTeX gebruik op de andere universiteiten eigenlijk? Bij ons op de RUG is het verplicht bij de meeste vakken en krijgen we er tot op zekere hoogte ook les in (van een vrouw die minimaal 70 is).
Geen LaTeX in het hele eerste jaar op de EUR.
pi_137434836
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:15 schreef Ensemble het volgende:

[..]

Geen LaTeX in het hele eerste jaar op de EUR.
Echt niet? Moeten jullie geen verslagen maken waar enigszins moeilijke (lees: uitgebreide) formules in staan ofwel lange berekeningen?

Alleen van het idee dat ik het met Word zou moeten doen word ik al bang.
pi_137435272
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:20 schreef Novermars het volgende:

[..]

Echt niet? Moeten jullie geen verslagen maken waar enigszins moeilijke (lees: uitgebreide) formules in staan ofwel lange berekeningen?

Alleen van het idee dat ik het met Word zou moeten doen word ik al bang.
Wij hoeven echt voor geen enkel vak verslagen te maken. Misschien komt het wel omdat wij met een relatief grote groep zijn, ik weet niet hoe groot de lichting aan de RUG is?
pi_137435389
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:03 schreef ibri het volgende:
@Adelovici. Zo las ik dat in het IB forum. Ik ben redelijk getalenteerd (8,0) maar bij econometrie heb ik echt wel het gevoel dat het een lastige studie is en dat ik 6jes ga/kan halen. Echter 'zeggen' sommigen die ik heb gesproken dat het nog wel meevalt en dat je aan 30 uur studeren incl colleges wel mooie voldoendes kan halen ( met 50 uur ik tentamen weken).
ga er maar gewoon aan beginnen dan merk je vanzelf of de studie je wel/niet ligt.
pi_137435451
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:20 schreef Novermars het volgende:

[..]

Echt niet? Moeten jullie geen verslagen maken waar enigszins moeilijke (lees: uitgebreide) formules in staan ofwel lange berekeningen?

Alleen van het idee dat ik het met Word zou moeten doen word ik al bang.
LaTeX leer je echt in 2 dagen, krijgen er geen les in.
pi_137435484
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:40 schreef Adelovici het volgende:

[..]

LaTeX leer je echt in 2 dagen, krijgen er geen les in.
2 dagen is wat overdreven maar je kan het zeker binnen een week leren.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_137435622
quote:
14s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:33 schreef Ensemble het volgende:

[..]

Wij hoeven echt voor geen enkel vak verslagen te maken. Misschien komt het wel omdat wij met een relatief grote groep zijn, ik weet niet hoe groot de lichting aan de RUG is?
We zijn begonnen met 150 ofzo, onze laatste midterm was gemaakt door ~100 mensen incl. mensen die het vak voor de tweede keer doen.
pi_137435681
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:41 schreef Shreyas het volgende:

[..]

2 dagen is wat overdreven maar je kan het zeker binnen een week leren.
Klopt, maar net zoals programmeren is het heel erg handig als je 'code' ook beoordeeld wordt. Ik werk al sinds de middelbare school met LaTeX, maar heb tijdens die lessen wel nog nieuwe dingen c.q. trucjes geleerd.

Eigenlijk zou een cursus LaTeX verplicht moeten worden op het VWO. Het is gewoon zo super handig om dat te kunnen...
pi_137435899
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:49 schreef Novermars het volgende:

[..]

Klopt, maar net zoals programmeren is het heel erg handig als je 'code' ook beoordeeld wordt. Ik werk al sinds de middelbare school met LaTeX, maar heb tijdens die lessen wel nog nieuwe dingen c.q. trucjes geleerd.

Eigenlijk zou een cursus LaTeX verplicht moeten worden op het VWO. Het is gewoon zo super handig om dat te kunnen...
Voor bètastudies wel (waar ik econometrie ook toe reken), voor alfastudies is het niet veel handiger dan bijvoorbeeld Microsoft Word en het merendeel van de VWO leerlingen gaat toch vaak een alfastudie doen.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_137437649
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 23:49 schreef Novermars het volgende:

[..]

Klopt, maar net zoals programmeren is het heel erg handig als je 'code' ook beoordeeld wordt.
Mwah, dat lijkt me niet echt nodig. Bij programmeren kan je vaak ofwel op een simpelere manier hetzelfde effect verkrijgen ofwel veel rekenwerk of onnodig geheugengebruik (RAM en registers) besparen. Daarom is het erg belangrijk dat er naar je code wordt gekeken, plus dat het ook echt nodig is dat je vragen kan stellen om de trucjes te leren als je geen goede bron hebt waarmee je het aan de hand van voorbeelden kan leren. LaTeX is nogal straightforward en zou ik daarom geen programmeren willen noemen.

quote:
Eigenlijk zou een cursus LaTeX verplicht moeten worden op het VWO.
Nergens voor nodig, die tijd en energie kan beter worden besteed aan onderwijs in wiskunde, een vreemde taal of iets dergelijks. Natuurlijk zou iedere bètastudent met LaTeX moeten kunnen werken, gewoon een goede tutorial opzetten die vooral als insteek heeft om je op gang te helpen en dat komt wel goed voor de student die daarmee aan de slag wil. De code van LaTeX is best wel simpel, die leer je snel. Het grote obstakel om ermee te beginnen is dat je eerst nog eens moet uitzoeken wat voor software je moet installeren (inclusief de teksteditor) en dat je uit moet zoeken hoe je precies die teksteditor gebruikt op een handige manier.

Het valt me trouwens op dat de WYSIWYG-tekstverwerkers zelfs met gewone letters soms nog moeite hebben. Zeker bij de open source varianten valt dit erg op dat er foutjes in de layout zitten.

Oh ja, antwoord op die vraag: bij de universiteit waarbij ik een opleiding volg (TU/e) is het volledig de verantwoordelijkheid van de student. Je kan naar het schijnt een CD kopen waarop wat software staat en voor de rest moet je het zelf uitzoeken, het initiatief ligt volledig bij de student.

[ Bericht 10% gewijzigd door Bram_van_Loon op 06-03-2014 02:37:35 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_137437688
quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:10 schreef krullendhaar het volgende:
Wat zou dan een goede manier zijn om je te onderscheiden van andere econometrie studenten.
Dan praat ik over specialisaties, vervolgstudies enz.
Zijn er bepaalde dingen die echt waarde toevoegen aan je studie en waar je in de toekomst veel aan kan hebben.
Zie dat je het goed doet bij je opleiding, zoek uitdagingen op en volg je interesses. Dat zet meer zoden aan de dijk dan al dat CV-pimping.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_137439635
@novermans, ja die had ik gelezen, ik dacht dat ik wel had bedankt voor de informatie haha.
pi_137440152
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 02:39 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Zie dat je het goed doet bij je opleiding, zoek uitdagingen op en volg je interesses. Dat zet meer zoden aan de dijk dan al dat CV-pimping.
Je studie goed doen is natuurlijk een basisvoorwaarde. Afhankelijk van de richting die je daarna op wilt is dat wel of niet voldoende om je ambitie te verwezenlijken. Als je IB of SC wilt doen, kun je (enigszins gechargeerd) achteraan in de rij aansluiten bij mensen die cum laude zijn afgestudeerd (om je voor te zijn: ja, uiteraard ook mensen met een bèta-studie ;) ) - waarmee je je dus waarschijnlijk niet voldoende onderscheidt. Andere dingen (EC's, talen, buitenland, etc.) zijn dan mede belangrijk. Let wel: goede cijfers blijven de basis. Over het algemeen beter een 8,3 gemiddeld en weinig EC's, dan een 6,5 gemiddeld en twee bestuursjaren en half jaar buitenland. Wil je een functie die weinig mensen ambiëren, dan heb je dat minder nodig.

Buiten dat: ben het wel met je eens dat je niet allerlei dingen moet gaan doen waar je geen zin in hebt, omdat het leuk is voor je cv. Maar als je van alle toffe, nuttige en gezellige mogelijkheden die er (naast je studie) zijn, eigenlijk nergens echt zin in hebt, kun je je gelijk afvragen of een functie waarvoor dat belangrijk zou zijn wel bij je past.

[ Bericht 0% gewijzigd door Valid op 06-03-2014 10:24:15 ]
pi_137442590
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 10:10 schreef Valid het volgende:

[..]

Je studie goed doen is natuurlijk een basisvoorwaarde. Afhankelijk van de richting die je daarna op wilt is dat wel of niet voldoende om je ambitie te verwezenlijken. Als je IB of SC wilt doen, kun je (enigszins gechargeerd) achteraan in de rij aansluiten bij mensen die cum laude zijn afgestudeerd (om je voor te zijn: ja, uiteraard ook mensen met een bèta-studie ;) ) - waarmee je je dus waarschijnlijk niet voldoende onderscheidt. Andere dingen (EC's, talen, buitenland, etc.) zijn dan mede belangrijk. Let wel: goede cijfers blijven de basis. Over het algemeen beter een 8,3 gemiddeld en weinig EC's, dan een 6,5 gemiddeld en twee bestuursjaren en half jaar buitenland. Wil je een functie die weinig mensen ambiëren, dan heb je dat minder nodig.

Buiten dat: ben het wel met je eens dat je niet allerlei dingen moet gaan doen waar je geen zin in hebt, omdat het leuk is voor je cv. Maar als je van alle toffe, nuttige en gezellige mogelijkheden die er (naast je studie) zijn, eigenlijk nergens echt zin in hebt, kun je je gelijk afvragen of een functie waarvoor dat belangrijk zou zijn wel bij je past.

Ik zou vooral aan de eerstejaars willen meegeven dat ze zich focussen op hun vakken en kijken of de studie ze ligt en zich hier volop voor inzetten. Als je dan een 8 of hoger haalt voor een tentamen is dit mooi meegenomen en als je een 6-7 haalt is dat echt niet erg. Nogmaals, op de VU ken ik niemand die zijn bachelor ectrie cum laude heeft gehaald, ik ken twee personen die de bachelor nominaal hebben gehaald. Als het eerste jaar goed is bevallen kunnen ze aan het begin van het tweede jaar altijd kijken of ze er extra vakken bij willen doen (als je aan de VU studeert kun je extra vakken volgen aan de exacte faculteit) of je gaat in je derde jaar een mooie stage lopen. Je nu al gaan bezig houden met eventuele honours programs, stages, bestuursjaren en super cijfers voordat je uberhaupt bent begonnen heeft echt geen zin. De studie is moeilijk genoeg, focus je eerst maar op de vakken die je krijgt in je eerste jaar en probeer al je punten in een jaar te halen, dat zou al echt een prestatie van formaat zijn.
pi_137442734
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 11:47 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Ik zou vooral aan de eerstejaars willen meegeven dat ze zich focussen op hun vakken en kijken of de studie ze ligt en zich hier volop voor inzetten. Als je dan een 8 of hoger haalt voor een tentamen is dit mooi meegenomen en als je een 6-7 haalt is dat echt niet erg. Nogmaals, op de VU ken ik niemand die zijn bachelor ectrie cum laude heeft gehaald, ik ken twee personen die de bachelor nominaal hebben gehaald. Als het eerste jaar goed is bevallen kunnen ze aan het begin van het tweede jaar altijd kijken of ze er extra vakken bij willen doen (als je aan de VU studeert kun je extra vakken volgen aan de exacte faculteit) of je gaat in je derde jaar een mooie stage lopen. Je nu al gaan bezig houden met eventuele honours programs, stages, bestuursjaren en super cijfers voordat je uberhaupt bent begonnen heeft echt geen zin. De studie is moeilijk genoeg, focus je eerst maar op de vakken die je krijgt in je eerste jaar en probeer al je punten in een jaar te halen, dat zou al echt een prestatie van formaat zijn.
Ja, geheel mee eens. Geldt overigens voor elke studie wat mij betreft: zorg dat je eerst je studie goed op de rit hebt en beoordeel dan of er nog zin en vooral tijd is voor andere dingen.

Cum laude bachelor gebeurt overigens bij (vrijwel) elke studie slechts zelden, dus dat dat ook bij econometrie - met relatief weinig studenten - niet veel gebeurt is niet verwonderlijk. Dat je 180 EC's haalt, zonder ooit lager dan een 7,0 te scoren (dat is in elk geval een van de eisen op de RuG) is echt uitzonderlijk, hoe geniaal je ook bent. In de master is het wat dat betreft eenvoudiger, want dan hoef je de hoge standaard (en de absolute afwezigheid van misstappen) simpelweg korter vol te houden.
  donderdag 6 maart 2014 @ 12:44:42 #222
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_137443972
Interessant. Als je googled op dat onderwerp kom je op het volgende grafiekje:

http://www.dub.uu.nl/plus(...)halen-cum-laude.html



De cijfers zijn al wat verouderd. Maar tegen de 10% van de studenten haalt dus een bachelor cum laude. De mensen die ik ken die een bachelor cum laude hebben afgerond (sociologie, planologie, wiskunde en natuurkunde) is dat het van het type student is waarvan je al in het eerste half jaar weet dat die wel cum laude blijven staan. Het type wetenschapper in spé dat regelrecht uit een aflevering van the big bang theory lijkt te zijn weggelopen.

In dat opzicht doen de cum laude gangers van econometrie het niet anders, maar qua kop wellicht wel wat beter:

http://www.rug.nl/feb/news/2011/110519summacumlaude

quote:
Student econometrie studeert summa cum laude af met gemiddeld een 9,7
"Een wetenschappelijk artikel met een scriptiekaft"

Datum: 19 mei 2011
Ward Romeijnders
Ward Romeijnders
Met de uitzonderlijke toevoeging 'summa cum laude' ontvangt Ward Romeijnders op vrijdag 20 mei zijn masterbul Econometrics, Operations Research and Actuarial Studies (EORAS) van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) van de Rijksuniversiteit Groningen. Ward verdient deze bijzondere kwalificatie vanwege het cijfer 10 op zijn scriptie en een gemiddeld cijfer van 9,7 op zijn andere vakken. In augustus rondt de 22-jarige Romeijnders zijn tweede master af, de research master, en begint daarna aan een promotietraject bij de FEB.

Ook volgens scriptiebegeleider professor Gerard Sierksma is de prestatie van Ward bijzonder: "Er zijn niet vaak studenten zoals hij, die de lastigste wiskunde al begrijpen voordat ik begin met de uitleg." De hoogleraar geeft zelden een 10 voor een scriptie, maar de kwaliteit van die van Ward is van zo'n hoog niveau, dat hij het passend vond: "Eigenlijk is het een wetenschappelijk artikel met een scriptiekaft eromheen. Zijn denkwijze is die van een ervaren onderzoeker. We zijn als opleiding en faculteit zeer trots dat we Ward ook na zijn afstuderen kunnen behouden als onderzoeker en hopen dat hij ook die hoge verwachtingen waarmaakt."

Hard werken en talent
"Uiteraard zijn mijn familie en vrienden trots op deze prestatie en ikzelf ook," vertelt Ward, "Het is de combinatie van hard werken entalent die me dit heeft opgeleverd." Na de middelbare school -het Willem Lodewijk Gymnasium in Groningen waar Ward achten en negens haalde op zijn eindexamen- koos hij voor econometrie vanwege zijn interesse voor wiskunde en dan vooral een toegepaste variant. Meteen vanaf de start merkte hij dat de studie hem goed lag: "Medestudenten die net zo hard werkten als ik, haalden toch een lager cijfer op een tentamen. En sinds mijn tweede jaar ben ik steeds student-assistent geweest, waarbij ik eerstejaars hielp met wiskunde." Zijn bacheloropleiding rondde Ward ook al met een gemiddelde van 9,3 af.

Scriptie over helikoptervervoer

Ward studeert in zijn master af in de specialisatie Operations Research, waarvoor hij een theoretische scriptie schreef over een zeer praktisch onderwerp: het zoeken naar het meest efficiënte vluchtschema om personen per helikopter van en naar olieboorplatforms in de Noordzee te vervoeren. "Bij het modelleren van dit proces heb je veel variabelen en beperkingen, die het tot een complex geheel maken: een helikopter heeft een beperkte hoeveelheid brandstof aan boord en kan dus niet te ver vliegen, er kan maar een beperkt aantal mensen mee, en er gaan niet steeds even veel mensen mee heen als terug. Het is een mooie uitdaging om dan toch tot de meest efficiënte oplossing te komen."

Spreken op internationaal congres

Scriptiebegeleider Sierksma deed zelf in het verleden ook al onderzoek naar het modelleren van dit helikoptervervoersprobleem: "Ward heeft echter een methode ontwikkeld die veel beter is dan tot nu toe uit de wetenschappelijke literatuur bekend isen dat is een bijzondere prestatie, die hem het cijfer 10 meer dan terecht heeft opgeleverd."Zijn masterscriptie is inmiddels geaccepteerd voor een internationaal wetenschappelijk congres over scheduling in Arizonain augustus. Ward gaat daar zijn resultaten aan collegawetenschappers presenteren. In september begint hij vervolgens aan een promotieonderzoek aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde.

Cum laude en summa cum laude

Een student komt bij de Rijksuniversiteit Groningen in aanmerking voor de toevoeging summa cum laude op de bul als hij of zij minimaal een 9 heeft voor zowel de scriptie als gemiddeld voor de vakken (bij cum laude is dat het cijfer 8). Bovendien mag geen cijfer lager zijn dan een 7 en moet de student elk vak in een keer gehaald hebben.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
pi_137444238
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 12:44 schreef Ryon het volgende:
Interessant. Als je googled op dat onderwerp kom je op het volgende grafiekje:

http://www.dub.uu.nl/plus(...)halen-cum-laude.html

[ afbeelding ]

De cijfers zijn al wat verouderd. Maar tegen de 10% van de studenten haalt dus een bachelor cum laude. De mensen die ik ken die een bachelor cum laude hebben afgerond (sociologie, planologie, wiskunde en natuurkunde) is dat het van het type student is waarvan je al in het eerste half jaar weet dat die wel cum laude blijven staan. Het type wetenschapper in spé dat regelrecht uit een aflevering van the big bang theory lijkt te zijn weggelopen.

In dat opzicht doen de cum laude gangers van econometrie het niet anders, maar qua kop wellicht wel wat beter:

http://www.rug.nl/feb/news/2011/110519summacumlaude

[..]

Haha, die Ward Romeijnders ken ik toevallig. Is ook echt een briljante gast - en wat dat betreft ook een uitzondering.

Bij exacte studies (als econometrie) is het overigens op een bepaalde manier wel veel makkelijker om cum laude te halen dan bij pak 'm beet geschiedenis. Klinkt misschien raar, maar als je briljant bent in wiskunde, kun je negens en tienen halen op tentamens. Bij paper-based studies als geschiedenis heb je (@RuG) vanaf jaar twee meer papers dan tentamens, in jaar drie nog maar twee tentamens en in master enkel papers. Over het algemeen is de schaal van een paper niet 1-10, maar 5-8,5 waarbij dat laatste al uitzonderlijk is. Een zeven is dus eigenlijk al niet meer te compenseren, omdat je bij de meeste docenten simpelweg voor een paper geen 10 kunt halen. Een 10 is voor god, een 9 voor de docent. Heel demotiverend.

10% cum laude had ik echt niet verwacht, overigens. Kan het me zelfs bijna niet voorstellen: dat betekent 2 of 3 per middelgrote werkgroep. Om mij heen ken ik uit honderden studenten echt maar enkelen (denk op een hand te tellen) met cum laude bachelor. Misschien is dat bij de exacte studies om bovengenoemde reden meer. En de eisen verschillen natuurlijk per universiteit: gemiddelde minimaal 7,5 - 8,5, wel/geen herkansingen, wel/geen zessen toegestaan).

[ Bericht 2% gewijzigd door Valid op 06-03-2014 13:05:27 ]
  donderdag 6 maart 2014 @ 13:19:34 #224
177582 Ryon
Alle neuzen naar rechts
pi_137444933
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 12:55 schreef Valid het volgende:

[..]

Haha, die Ward Romeijnders ken ik toevallig. Is ook echt een briljante gast - en wat dat betreft ook een uitzondering.

Bij exacte studies (als econometrie) is het overigens op een bepaalde manier wel veel makkelijker om cum laude te halen dan bij pak 'm beet geschiedenis. Klinkt misschien raar, maar als je briljant bent in wiskunde, kun je negens en tienen halen op tentamens. Bij paper-based studies als geschiedenis heb je (@RuG) vanaf jaar twee meer papers dan tentamens, in jaar drie nog maar twee tentamens en in master enkel papers. Over het algemeen is de schaal van een paper niet 1-10, maar 5-8,5 waarbij dat laatste al uitzonderlijk is. Een zeven is dus eigenlijk al niet meer te compenseren, omdat je bij de meeste docenten simpelweg voor een paper geen 10 kunt halen. Een 10 is voor god, een 9 voor de docent. Heel demotiverend.

10% cum laude had ik echt niet verwacht, overigens. Kan het me zelfs bijna niet voorstellen: dat betekent 2 of 3 per middelgrote werkgroep. Om mij heen ken ik uit honderden studenten echt maar enkelen (drie of vier) met cum laude bachelor. Misschien is dat bij de exacte studies om bovengenoemde reden meer. En de eisen verschillen natuurlijk per universiteit.
In het rechten topic stipte ik ook al het probleem aan, maar men doet erg geheimzinnig over cijfers en beoordelingen. Is vanwege alle privacy beschermende maatregelen ook niet erg inzichtelijk. Hierdoor heb je eigenlijk geen idee wat gebruikelijk is om als cijfergemiddelde (over de gehele linie) te halen. Puur op grond van de cijfers van een werkgroep kan je wel een inschatting maken maar dat vertekent natuurlijk ook heel erg. Studenten speculuren ongetwijfeld wel heel veel, maar het is natuurlijk ook maar de vraag of andere studenten wel de volle waarheid vertellen als zij pochen met hun cijfers of daar juist vragen over ontwijken.

Bij S&B is recentelijk weer een cum laude uitgedeeld (8.5 gemiddelde) en dat is ook aan de jongen die een promotietraject gaat volgen. Voor S&B vrij zeldzaam, maar binnen publiekrecht komen cum laudes wel vaak voor. Bij sociologie weet ik dat ongeveer 5% doorstroomt naar de wetenschap. Dat zijn ook vaak ook de mensen die cum laude staan. Zul je nog een handjevol lui hebben die wel hoge cijfers halen maar niet verder willen met de wetenschap en dan kom je wel aan dat percentage.

Ik weet trouwens niet zeker of het percentage per type studie heel erg verschilt. Bij sociologie krijg je alleen hoger dan een acht als je denkt en praat als een sociaal-wetenschapper, anders is het godsonmogelijk en heb je met een 7.5 voor een essay al een wereldprestatie geleverd aangezien hoger echt niet mogelijk is. Eigenlijk hetzelfde systeem als bij geschiedenis. Aan de kop van de student kan je al bepalen wie de wetenschappelijke kant opgaat en wie de ambitie heeft om iets quasi-belangrijks te gaan doen ergens anders. Dat zie je ook terugkomen in de cijfers. Zeer uitzonderlijk dat een essay van het type cum laude student lager beoordeeld wordt dan met een zeven. Waarschijnlijk heeft de docent dan de student ook al even opgebeld met de vraag of hij echt wel bij zijn verstand was toen hij het essay inleverde. Mijn broertje heeft zijn (dubbele alfa) studie ook cum laude afgerond en eigenlijk was het al vrij vroeg in zijn studie niet denkbaar dat hij nog steken zou laten vallen.

Ik kan mij niet voorstellen dat het anders werkt bij econometrie en wiskunde. De studiestof zou voldoende samenhang moeten vertonen dat als je een ster bent in de vakken die als relatief lastig ervaren worden je niet opeens onderuit gaat op de vakken die als minder intensief ervaren worden.
For every complex problem there is an answer that is clear, simple, and wrong.
--
Mijn meningen zijn gewoon feiten. Ik heb gelijk en anderen hebben ongelijk - TB / Ryon
pi_137445223
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:19 schreef Ryon het volgende:

[..]

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Voor de beoordeling of iemand de wetenschap in gaat is de master natuurlijk veel belangrijker dan de propedeuse. Groot verschil is wel dat niet bij alle universiteiten/studies de propedeuse meetelt voor de cum laude regeling. Zoals op een bepaald faculteit van universiteit Leiden (ben even kwijt welke precies, kan het googlen), is het voldoende dat je in jaar 2 en jaar 3 gemiddeld een 7,7 haalt. Jaar 1 doet niet mee. Dan kan ik me voorstellen dat een heel hoog percentage cum laude slaagt. Een zes of aantal zevens in je eerste jaar is snel gehaald. Het eerste is hier gelijk exit, het tweede moeilijk te compenseren.

Afgelopen twee jaar was ik bij de buluitreiking van bachelor geschiedenis @RuG en toen was er een keer 1 cum laude en een keer 2 cum laude, op ongeveer 70-80 studenten (grove schatting) per keer. Werd ook goed aandacht aan besteed. Die 10% wordt hier bij die studie in elk geval never nooit niet gehaald; nog niet een fractie ervan. Dat weet ik zekerder dan wat geluiden die ik toevallig opvang tijdens colleges. :)

[ Bericht 14% gewijzigd door Valid op 06-03-2014 13:35:16 ]
pi_137528278
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 11:47 schreef Adelovici het volgende:

(...) Nogmaals, op de VU ken ik niemand die zijn bachelor ectrie cum laude heeft gehaald, ik ken twee personen die de bachelor nominaal hebben gehaald. (...)
In de laatste drie jaar was er wel iemand die de bachelor cum laude heeft gehaald (je kent Annelieke toch wel?). Ik weet dat minstens twee anderen (van hetzelfde jaar) vanwege één of twee zesjes cum laude zijn misgelopen. Het is heel lastig want er is dus weinig coulance, maar het kan dus wel.

quote:
0s.gif Op woensdag 5 maart 2014 22:10 schreef krullendhaar het volgende:
Wat zou dan een goede manier zijn om je te onderscheiden van andere econometrie studenten.(...)
Zijn er bepaalde dingen die echt waarde toevoegen aan je studie en waar je in de toekomst veel aan kan hebben.
Met het Honours programma (zowel in de bachelor als master) zou je je kunnen onderscheiden. Maar als je student-assistent ergens kan zijn, is dat in heel veel opzichten ook een grote plus (goed op je CV, verdient goed, leerzaam, en bovenal leuk, weliswaar afhankelijk van het vak). Elk jaar zijn meestal wel wat vacatures hiervoor, maar het is doorgaans alleen voor de betere studenten en dus onderscheidend.

quote:
0s.gif Op dinsdag 3 september 2013 13:36 schreef synthesix het volgende:
Misschien een long shot maar iemand hier ervaring met de Master Business Analytics (of vergelijkbaar: bedrijfswiskunde oid)?

Ik zit erover te twijfel over te stappen als ik mn bachelor af heb. Ik vind namelijk van Ectrie alleen de deterministische OR vakken (routing problems, combinatorial optimization) echt leuk. Wachtrijen een stuk minder en Wiskundige Eco vind ik wel interessant maar de manier waarop het tot nu toe word gegeven nogal saai. Daarentegen vind ik Informatica achtige vakken als data mining en neural nets wel heel interessant. Kan ik ook als keuzevak kiezen bij OR maar daar ligt de nadruk niet echt op volgens mij, en kan dus ook niet in mijn thesis terug komen, denk ik. Er is bij Business Analytics echter genoeg keuze ruimte om leuke OR vakken wel te doen.

Krijg alleen de indruk uit het curriculum (zowel bsc als msc) dat Business Analytics een soort econometrie-light, uitgesmeerd over 5 jaar is. Verplichte koek in de master zitten algemeenheden als linear models, time series models, renewal processes enzo in. Heb ik al meerdere vakken over gehad bij Econometrie. Applied Analysis is ook verplicht en dat is een derdejaars vak bij Ectrie. Bovendien zijn derdejaars vakken gewoon toegestaan in je keuzeruimte, echt bizar.
Punt is een beetje dat ik niet de rest van mijn leven het gevoel wil hebben dat ik op het laatste moment toch de makkelijke weg gekozen heb. Je moet toch door je studie een beetje gedwongen worden dieper op de stof in te gaan dan je uit jezelf zou doen. Ook ben ik een beetje bang voor de waarde op mn cv. Ik zie bij werkgevers die ik leuk vind heel vaak staan: we zoeken een analytisch persoon met bijv. wiskunde, natuurkunde of econometrie. Bedrijfswiskunde zie ik echter nooit.

Iemand die hier zijn licht op kan laten schijnen?

Edit: Ik ga mijn eigen vraag maar beantwoorden. Net even langs de studieadviseur geweest. Die zei dat Business Analytics een beetje een uitvalstudie is voor Econometrie en om de studentenpopulatie van de Wiskundeafdeling op te hogen. Scheen eerst vroeger veel samen te doen met econometrie maar hebben ze gesplitst om die studenten niet mee konden komen.

Wel grappig, hij begon over iets wat eerder dit topic gezegd is: dat ze kansrekening afgesplitst hebben van Wiskunde omdat het niveau te laag was voor de rest van de studie. Hij noemde de tentaminering van Kansrekening zelfs - vrij opgewonden - regelrechte fraude omdat het niveau ver onder het boek dat ze gebruiken zit en het zo net lijkt of ze veel meer leren dan daadwerkelijk het geval is. Moest ik wel om lachen. Blijkbaar willen ze ook Statistiek, Lineaire Algebra en Analyse weer zelf gaan geven vanwege het niveau bij Wiskunde.

Ik ben na dit korte gesprekje in ieder geval weer helemaal gemotiveerd om OR te gaan doen en stiekem ook wel een beetje trots (A). Wel bizar though, zou dit nou aan wiskunde op de VU liggen of is het overal zo?
Deze post is van een half jaar geleden, maar ik wil toch opkomen voor Business Analytics want er is maar 1 kant van de discussie aan je verteld (en ook nog eens door iemand waarover, op zijn zachtst gezegd, de meningen sterk verdeeld zijn). Je hebt dit namelijk aan de minst objectieve persoon gevraagd van de hele VU. Het is algemeen bekend dat hij een hekel heeft aan Business Analytics, en Business Analytics en Econometrie zijn in zekere zin concurrenten, dus je kon sowieso niet verwachten dat hij iets positiefs zou zeggen over Business Analytics.

Als je zoiets navraagt, moet je ook naar bijv. de studieadviseur van Business Analytics gaan, en dan hoor je een ander verhaal met andere argumenten. Econometrie gaat dieper in op de stof, is dus inderdaad voor de meesten lastiger dan Business Analytics, en bereidt je beter voor op een wetenschappelijke carrière in fundamenteel onderzoek (promoveren dus). Daarentegen is Business Analytics meer toegepast en worden dus meer dingen geleerd die je daadwerkelijk bij een bedrijf kan gebruiken, dus worden studenten aanzienlijk beter voorbereid op de arbeidsmarkt (iets waar veel OR-studenten minder tevreden mee zijn). Ieder zijn eigen voorkeur dus (fundamenteel vs. toegepast onderzoek). (Ik heb zelf trouwens zowel de master Business Analytics als Econometrie gedaan).

Gezien jouw interesses/ambities ben ik er vrij zeker van dat je er goed aan doet om bij OR te blijven, want je kan de master OR zodanig kiezen dat je bijna geen wiskundige economie/wachtrijtheorie krijgt. Wachtrijtheorie komt trouwens bij Business Analytics meer aan bod, en is dus juist één van de onderwerpen waar Business Analytics dieper op in gaat in de master. Daarnaast kan je je thesis trouwens wél bij de FEW doen (en dus in Data Mining of Neural Networks) en daar kan je ook begeleiding krijgen, al moet je wel formeel een begeleider bij de FEWEB hebben (die niet per se veel hoeft te doen).
  zaterdag 8 maart 2014 @ 22:48:49 #227
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_137529760
quote:
0s.gif Op donderdag 6 maart 2014 13:28 schreef Valid het volgende:

[..]

Voor de beoordeling of iemand de wetenschap in gaat is de master natuurlijk veel belangrijker dan de propedeuse. Groot verschil is wel dat niet bij alle universiteiten/studies de propedeuse meetelt voor de cum laude regeling. Zoals op een bepaald faculteit van universiteit Leiden (ben even kwijt welke precies, kan het googlen), is het voldoende dat je in jaar 2 en jaar 3 gemiddeld een 7,7 haalt. Jaar 1 doet niet mee. Dan kan ik me voorstellen dat een heel hoog percentage cum laude slaagt. Een zes of aantal zevens in je eerste jaar is snel gehaald. Het eerste is hier gelijk exit, het tweede moeilijk te compenseren.

Afgelopen twee jaar was ik bij de buluitreiking van bachelor geschiedenis @RuG en toen was er een keer 1 cum laude en een keer 2 cum laude, op ongeveer 70-80 studenten (grove schatting) per keer. Werd ook goed aandacht aan besteed. Die 10% wordt hier bij die studie in elk geval never nooit niet gehaald; nog niet een fractie ervan. Dat weet ik zekerder dan wat geluiden die ik toevallig opvang tijdens colleges. :)
Bij de opleiding die ik volg werd dit ook bijlange na niet gehaald voor de bachelorfase ondanks dat wel een aanzienlijk deel van de studenten veel achten of hoger haalt (nergens een steek laten vallen is blijkbaar wat roet in het eten gooit), voor de masterfase wel. Ik weet niet of dat dit nog steeds zo gaat zijn vanaf volgend jaar gezien nieuwe universiteitsbrede ontwikkelingen. Maar goed, bij technische opleidingen geldt in het algemeen dat de bachelorfase als lastiger wordt ervaren dan de masterfase, ook is het voor mensen die van het HBO komen gemakkelijk om via een schakelprogramma aan te sluiten bij de masterfase dan via het eerste jaar van het HBO bij de bachelorfase. Het heeft m.i. met de breedte en de werkdruk van de bachelorfase te maken, je laat snel wel ergens een steekje vallen, ook als je gemiddeld een 8+ haalt.

[ Bericht 1% gewijzigd door Bram_van_Loon op 08-03-2014 22:54:58 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_137539432
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 maart 2014 22:16 schreef Irving het volgende:

[..]

In de laatste drie jaar was er wel iemand die de bachelor cum laude heeft gehaald (je kent Annelieke toch wel?). Ik weet dat minstens twee anderen (van hetzelfde jaar) vanwege één of twee zesjes cum laude zijn misgelopen. Het is heel lastig want er is dus weinig coulance, maar het kan dus wel.

[..]

Met het Honours programma (zowel in de bachelor als master) zou je je kunnen onderscheiden. Maar als je student-assistent ergens kan zijn, is dat in heel veel opzichten ook een grote plus (goed op je CV, verdient goed, leerzaam, en bovenal leuk, weliswaar afhankelijk van het vak). Elk jaar zijn meestal wel wat vacatures hiervoor, maar het is doorgaans alleen voor de betere studenten en dus onderscheidend.

[..]

Deze post is van een half jaar geleden, maar ik wil toch opkomen voor Business Analytics want er is maar 1 kant van de discussie aan je verteld (en ook nog eens door iemand waarover, op zijn zachtst gezegd, de meningen sterk verdeeld zijn). Je hebt dit namelijk aan de minst objectieve persoon gevraagd van de hele VU. Het is algemeen bekend dat hij een hekel heeft aan Business Analytics, en Business Analytics en Econometrie zijn in zekere zin concurrenten, dus je kon sowieso niet verwachten dat hij iets positiefs zou zeggen over Business Analytics.

Als je zoiets navraagt, moet je ook naar bijv. de studieadviseur van Business Analytics gaan, en dan hoor je een ander verhaal met andere argumenten. Econometrie gaat dieper in op de stof, is dus inderdaad voor de meesten lastiger dan Business Analytics, en bereidt je beter voor op een wetenschappelijke carrière in fundamenteel onderzoek (promoveren dus). Daarentegen is Business Analytics meer toegepast en worden dus meer dingen geleerd die je daadwerkelijk bij een bedrijf kan gebruiken, dus worden studenten aanzienlijk beter voorbereid op de arbeidsmarkt (iets waar veel OR-studenten minder tevreden mee zijn). Ieder zijn eigen voorkeur dus (fundamenteel vs. toegepast onderzoek). (Ik heb zelf trouwens zowel de master Business Analytics als Econometrie gedaan).

Gezien jouw interesses/ambities ben ik er vrij zeker van dat je er goed aan doet om bij OR te blijven, want je kan de master OR zodanig kiezen dat je bijna geen wiskundige economie/wachtrijtheorie krijgt. Wachtrijtheorie komt trouwens bij Business Analytics meer aan bod, en is dus juist één van de onderwerpen waar Business Analytics dieper op in gaat in de master. Daarnaast kan je je thesis trouwens wél bij de FEW doen (en dus in Data Mining of Neural Networks) en daar kan je ook begeleiding krijgen, al moet je wel formeel een begeleider bij de FEWEB hebben (die niet per se veel hoeft te doen).
Annelieke? Nee die ken ik volgens mij niet?
  vrijdag 28 maart 2014 @ 17:08:45 #229
400209 Martin-Ssempa
Pearl of Africa's Crown
pi_138267678
Ik overweeg om een major Informatica te doen, maar zou het liefst een master Econometrie daarna doen. Denken jullie dat het mogelijk is om informatica major en een minor in de richting van econometrie/wiskunde te volgen en zo toegelaten worden tot een econometrie master te volgen?

Vaak staan er bij toelatingseisen dat je kwantitatieve studie moet volgen zoals wis- en natuurkunde, maar het is niet helemaal duidelijk hoe het met informatica zit.

Iemand een idee?
Chairman of taskforce against 'omosexuality in Uganda.
  vrijdag 28 maart 2014 @ 17:15:38 #230
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_138267962
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 maart 2014 17:08 schreef Martin-Ssempa het volgende:
Ik overweeg om een major Informatica te doen, maar zou het liefst een master Econometrie daarna doen. Denken jullie dat het mogelijk is om informatica major en een minor in de richting van econometrie/wiskunde te volgen en zo toegelaten worden tot een econometrie master te volgen?
Je zal wat deficiënties moeten wegwerken maar het lijkt me geen al te onlogische combinatie. Je zal bij informatica wat minder diep gaan voor wat basiswiskundevakken (analyse in ieder geval).
Vraagje, waarom wil jij graag econometrie studeren? Vanwege de interesse in de stof en het werk of omdat het leuk op je CV staat?
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_138268581
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 maart 2014 17:08 schreef Martin-Ssempa het volgende:
Ik overweeg om een major Informatica te doen, maar zou het liefst een master Econometrie daarna doen. Denken jullie dat het mogelijk is om informatica major en een minor in de richting van econometrie/wiskunde te volgen en zo toegelaten worden tot een econometrie master te volgen?

Vaak staan er bij toelatingseisen dat je kwantitatieve studie moet volgen zoals wis- en natuurkunde, maar het is niet helemaal duidelijk hoe het met informatica zit.

Iemand een idee?
je zal met informatica een schakelprogramma moeten gaan volgen vanwege je wiskundige basis.
pi_138302316
Wat mij persoonlijk wel vet lijkt is investment banking, als je daar eenmaal binnen bent gaan heel wat deuren voor je open. Je wordt dan overal wel aangenomen, zonder te veel gedoe.
Alleen schijnt het super moeilijk te zijn om in de investment banking binnen te komen.
pi_138302690
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 maart 2014 17:08 schreef Martin-Ssempa het volgende:
Ik overweeg om een major Informatica te doen, maar zou het liefst een master Econometrie daarna doen. Denken jullie dat het mogelijk is om informatica major en een minor in de richting van econometrie/wiskunde te volgen en zo toegelaten worden tot een econometrie master te volgen?

Vaak staan er bij toelatingseisen dat je kwantitatieve studie moet volgen zoals wis- en natuurkunde, maar het is niet helemaal duidelijk hoe het met informatica zit.

Iemand een idee?
Met een schakelprogramma/pre-master kan dit gewoon. Als je in je vrije deel een paar wiskundevakken kiest moet het schakelprogramma goed te doen zijn.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_138734631
Ik zit nu in 6 VWO en wil volgend jaar in Groningen econometrie studeren. Ik wil ook graag bij een studentenvereniging, alleen schijnt dit lastig te combineren te zijn. Wat zou ik kunnen doen om extra voorbereid m'n studie in te gaan en dus econometrie met een vereniging te combineren?
pi_138735783
@buglesmetroomkaas, komen we bij elkaar in de 'klas'.
pi_138736735
quote:
0s.gif Op donderdag 10 april 2014 18:19 schreef buglesmetroomkaas het volgende:
Ik zit nu in 6 VWO en wil volgend jaar in Groningen econometrie studeren. Ik wil ook graag bij een studentenvereniging, alleen schijnt dit lastig te combineren te zijn. Wat zou ik kunnen doen om extra voorbereid m'n studie in te gaan en dus econometrie met een vereniging te combineren?
Waarom word je niet lid van een studentenvereniging in je tweede jaar? Dat zou ik je aanraden in ieder geval.
pi_138736963
quote:
0s.gif Op donderdag 10 april 2014 18:19 schreef buglesmetroomkaas het volgende:
Ik zit nu in 6 VWO en wil volgend jaar in Groningen econometrie studeren. Ik wil ook graag bij een studentenvereniging, alleen schijnt dit lastig te combineren te zijn. Wat zou ik kunnen doen om extra voorbereid m'n studie in te gaan en dus econometrie met een vereniging te combineren?
Dit jaar zijn er redelijk veel mensen bij Albertus/Vindicat/Dizkartes gegaan en bij de meesten gaat het gewoon goed. Ja, in het begin is het pittig. Maar als jij op de juiste momenten de juiste prioriteiten onderkent, dan is het goed te combineren.

Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het hoeft geen probleem te zijn.
pi_138738509
quote:
0s.gif Op donderdag 10 april 2014 18:19 schreef buglesmetroomkaas het volgende:
Ik zit nu in 6 VWO en wil volgend jaar in Groningen econometrie studeren. Ik wil ook graag bij een studentenvereniging, alleen schijnt dit lastig te combineren te zijn. Wat zou ik kunnen doen om extra voorbereid m'n studie in te gaan en dus econometrie met een vereniging te combineren?
Zorgen dat je discipline hebt. Je kunt prima een paar avonden in de week zuipen, als je de rest van de week maar shit voor elkaar krijgt.

quote:
1s.gif Op donderdag 10 april 2014 19:22 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Waarom word je niet lid van een studentenvereniging in je tweede jaar? Dat zou ik je aanraden in ieder geval.
Omdat je dan een spijtknor bent natuurlijk. :D

quote:
0s.gif Op donderdag 10 april 2014 19:28 schreef Novermars het volgende:

[..]

Dit jaar zijn er redelijk veel mensen bij Albertus/Vindicat/Dizkartes gegaan en bij de meesten gaat het gewoon goed. Ja, in het begin is het pittig. Maar als jij op de juiste momenten de juiste prioriteiten onderkent, dan is het goed te combineren.

Het is zeker niet voor iedereen weggelegd, maar het hoeft geen probleem te zijn.
Dit dus. Er zijn ook genoeg niet-leden die de studie falen.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_138768238
quote:
1s.gif Op donderdag 10 april 2014 19:22 schreef Adelovici het volgende:

[..]

Waarom word je niet lid van een studentenvereniging in je tweede jaar? Dat zou ik je aanraden in ieder geval.
Ik wil graag het eerste jaar al lid worden, omdat ik dan gelijk een soort houvast heb. Bovendien regelen zij vaak huisvesting dacht ik. Leek me ook wel handig.

quote:
0s.gif Op donderdag 10 april 2014 18:59 schreef ibri het volgende:
@buglesmetroomkaas, komen we bij elkaar in de 'klas'.
Gezellig ;)
pi_138769142
@buglesmetroomkaas
Je kunt tijdens de keiweek ook gewoon alle studentenverenigingen bezoeken.
pi_138771024
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 april 2014 17:15 schreef ibri het volgende:
@buglesmetroomkaas
Je kunt tijdens de keiweek ook gewoon alle studentenverenigingen bezoeken.
ga ik zeker doen
pi_139073900
je kan prima lid worden 1 a 2 avonden in de week zuipen moet kunnen.

iemand hier ervaring met een master econometrie in het buitenland?
  zondag 20 april 2014 @ 16:08:09 #243
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139074792
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 15:37 schreef hattricker het volgende:
je kan prima lid worden 1 a 2 avonden in de week zuipen moet kunnen.
Dat hangt van de persoon af. De een heeft er weinig last van als hij een nacht 4 uur heeft geslapen en met een kater in de collegebanken zit, de ander functioneert heel de dag slecht. Hoe dan ook, besef vooral dat je het niet moet doen en dat je het enkel moet doen als je het leuk vindt en je opleiding er niet onder lijdt. Besef ook dat als je 's avonds wat gaat drinken dat het dan niet belachelijk laat hoeft te worden, je kan ook om 1 uur al naar huis gaan. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_139075785
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 15:37 schreef hattricker het volgende:
iemand hier ervaring met een master econometrie in het buitenland?
Betwijfel of deze bestaat. Misschien kan je beter opzoek naar een statistiek master in het buitenland.
pi_139082818
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 16:08 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dat hangt van de persoon af. De een heeft er weinig last van als hij een nacht 4 uur heeft geslapen en met een kater in de collegebanken zit, de ander functioneert heel de dag slecht. Hoe dan ook, besef vooral dat je het niet moet doen en dat je het enkel moet doen als je het leuk vindt en je opleiding er niet onder lijdt. Besef ook dat als je 's avonds wat gaat drinken dat het dan niet belachelijk laat hoeft te worden, je kan ook om 1 uur al naar huis gaan. ;)
Je studie is er op ingepland dat je twee dagen weekend hebt (gewoon een werkweek van 40u p/w). Als je dan twee dagen in de week brak bent maar in het weekend wel werkt, heeft je studie nog niet te lijden onder slecht/goed presteren na het drinken.

Zo af en toe ga je trouwens pas om 1 uur de stad in...

quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 16:39 schreef Novermars het volgende:

[..]

Betwijfel of deze bestaat. Misschien kan je beter opzoek naar een statistiek master in het buitenland.
Bestaat wel, maar waarschijnlijk is het niveau lager dan in Nederland omdat er in het buitenland geen vooropleiding voor is.

Snap trouwens niet waarom je een econometrie master zou willen doen in het buitenland. Ga dan inderdaad voor statistiek (of quant finance of OR ofzo).
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_139083975
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 19:28 schreef wimjongil het volgende:
Bestaat wel, maar waarschijnlijk is het niveau lager dan in Nederland omdat er in het buitenland geen vooropleiding voor is.

Snap trouwens niet waarom je een econometrie master zou willen doen in het buitenland. Ga dan inderdaad voor statistiek (of quant finance of OR ofzo).
London School of Economics heeft er inderdaad eentje. http://www.lse.ac.uk/stud(...)aticalEconomics.aspx
Niveau zal best redelijk zijn, misschien net onder het niveau van de Nederlandse masterprogramma's. Daar krijg je natuurlijk wel de naam voor terug, wat in het bedrijfsleven belangrijker is.
pi_139092481
Wat ik persoonlijk altijd grappig vind is hoe elke studie een werkdruk zou hebben van 40 uur, x contacturen worden dan gewoon aangevuld met 40-x uur zelfstudie (volgens de sites en brochures etc van de uni). Zo zou je bij rechten in sommige gevallen meer zelfstudie moet doen dan bij econometrie.

Hoe is het nu in de praktijk? Is er toevallig iemand die econometrie studeert en me kan helpen? ik zit erg in dubio om ectrie te gaan doen of niet. Ben er bereid hard voor te werken, hoewel ik natuurlijk ook een studentenleven wil hebben. Het enige wat me wellicht tegenhoudt is zeg maar de moeilijkheidsgraad van de studie.
pi_139092921
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:21 schreef aarsman het volgende:
Wat ik persoonlijk altijd grappig vind is hoe elke studie een werkdruk zou hebben van 40 uur, x contacturen worden dan gewoon aangevuld met 40-x uur zelfstudie (volgens de sites en brochures etc van de uni). Zo zou je bij rechten in sommige gevallen meer zelfstudie moet doen dan bij econometrie.

Hoe is het nu in de praktijk? Is er toevallig iemand die econometrie studeert en me kan helpen? ik zit erg in dubio om ectrie te gaan doen of niet. Ben er bereid hard voor te werken, hoewel ik natuurlijk ook een studentenleven wil hebben. Het enige wat me wellicht tegenhoudt is zeg maar de moeilijkheidsgraad van de studie.
Zolang je goed bent in wiskunde, valt het allemaal reusachtig mee. Dat is mijn ervaring tenminste, MVC daargelaten.
pi_139093272
@aarsman,
Je zit in dezelfde situatie als ik. Ook ik wil hard werken en een normaal sociaal leven hebben. Haal voor de proefexamen 's vaak rond de 8. De personen die ik heb gesproken adviseren wel dat je de studie gaat doen met minimaal een 7 voor wiskunde. Er zijn uitzonderingen... Maar je moet echt wel een redelijk wiskundig inzicht hebben. Ik ga het gewoon proberen als het niet lukt kun je nog afstromen binnen een x aantal maanden naar economie/bedrijfseconomie.
  zondag 20 april 2014 @ 22:46:46 #250
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139093758
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 19:28 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Je studie is er op ingepland dat je twee dagen weekend hebt (gewoon een werkweek van 40u p/w). Als je dan twee dagen in de week brak bent maar in het weekend wel werkt, heeft je studie nog niet te lijden onder slecht/goed presteren na het drinken.
Daarom stel ik dat het van de persoon afhangt! Niet iedereen heeft evenveel tijd in het weekeinde en de een is productiever op een dag als hij een kater heeft dan de ander, zeker een probleem als je dan net een 'practicum' hebt. Iedereen moet dat voor zichzelf inschatten en ook of dat het voor hem/haar wel toegevoegde waarde heeft om lid te zijn van een studentenvereniging. Het kan, het moet niet.

quote:
Zo af en toe ga je trouwens pas om 1 uur de stad in...
Idem, als het bij je past en je opleiding lijdt er niet onder, prima. Anders beter van niet, je mist dan weinig.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 20 april 2014 @ 22:54:56 #251
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139094154
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:36 schreef ibri het volgende:
@aarsman,
Je zit in dezelfde situatie als ik. Ook ik wil hard werken en een normaal sociaal leven hebben. Haal voor de proefexamen 's vaak rond de 8. De personen die ik heb gesproken adviseren wel dat je de studie gaat doen met minimaal een 7 voor wiskunde. Er zijn uitzonderingen... Maar je moet echt wel een redelijk wiskundig inzicht hebben. Ik ga het gewoon proberen als het niet lukt kun je nog afstromen binnen een x aantal maanden naar economie/bedrijfseconomie.
Je moet het calculusdeel gemakkelijk vinden, als je het calculusdeel van wiskunde B goed beheerst dan haal je al snel minstens een 7 op het VWO, vandaar.

quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:21 schreef aarsman het volgende:
Wat ik persoonlijk altijd grappig vind is hoe elke studie een werkdruk zou hebben van 40 uur, x contacturen worden dan gewoon aangevuld met 40-x uur zelfstudie (volgens de sites en brochures etc van de uni). Zo zou je bij rechten in sommige gevallen meer zelfstudie moet doen dan bij econometrie.

Hoe is het nu in de praktijk? Is er toevallig iemand die econometrie studeert en me kan helpen? ik zit erg in dubio om ectrie te gaan doen of niet. Ben er bereid hard voor te werken, hoewel ik natuurlijk ook een studentenleven wil hebben. Het enige wat me wellicht tegenhoudt is zeg maar de moeilijkheidsgraad van de studie.
Je hebt voor de ene opleiding meer uren per week nodig dan de andere en het verschilt tussen mensen hoe dat zich verhoudt tussen verschillende opleidingen. Voor een deel kan objectief worden vastgesteld dat de ene opleiding minder vergt dan de ander, voor een deel is het afhankelijk van wat toevallig je kwaliteiten zijn. Snap je alles snel? Onthoud je gemakkelijk alles wat je leest? Lees je snel?
Er zijn mensen die met <30 u/w met lof slagen bij econometrie (nominaal) maar de meeste studenten hebben een groter aantal uren per week nodig om nominaal te lopen en halen dan lagere cijfers. Probeer het, trek rond december je conclusies en als het nodig is kan je dan altijd nog van opleiding veranderen. Ik moet voorzichtig zijn met uitspraken over de moeilijkheidsgraad van econometrie (ik volg een andere bèta-opleiding die een vergelijkbare moeilijkheidsgraad heeft) maar ik vermoed dat als je geen moeite hebt met wiskunde dat het dan wel goed komt als je goed je best doet. Even afwachten wat anderen hierover zeggen.

[ Bericht 26% gewijzigd door Bram_van_Loon op 20-04-2014 23:00:11 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_139094410
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:54 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Je moet het calculusdeel gemakkelijk vinden, als je het calculusdeel van wiskunde B goed beheerst dan haal je al snel minstens een 7 op het VWO, vandaar.
Niet mee eens. Je kan voor in Groningen EOR te studeren beter in meetkunde, dus bewijzen, zijn dan in het calculusgedeelte van wiskunde B.

quote:
Er zijn mensen die met <30 u/w met lof slagen bij econometrie (nominaal)
Misschien één per decennia, maar niet vaker. Op het moment dat je echt voor cum laude gaat moet je er héél erg véél tijd insteken. Er zijn bepaalde struikelvakken waar je in je handen mag wrijven als je al een zes of zeven haalt.

(Gelukkig is FTM naar het derde jaar gegaan)

[ Bericht 24% gewijzigd door Novermars op 20-04-2014 23:05:19 ]
  zondag 20 april 2014 @ 23:03:45 #253
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139094681
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:59 schreef Novermars het volgende:

[..]

Niet mee eens. Je kan voor in Groningen EOR te studeren beter in meetkunde, dus bewijzen, zijn dan in het calculusgedeelte van wiskunde B.
Het bewijzen is natuurlijk wel nodig en dat doe je op het VWO enkel voor het meetkundedeel, dus de koordenvierhoeken, congruentie en kegelsnedes. Alleen staat dat bewijzen los van de meetkunde waarvoor het toevallig wordt gebruikt. Ik volg jouw redenering maar het is dus het bewijzen zelf waar het om gaat, niet de meetkunde waarvoor het wordt gebruikt. Ik weet eerlijk gezegd niet in hoeverre dat meetkundedeel een indicator is voor je vermogen om dat bewijzen te leren, ik vraag me af of dat het de beste manier is om te leren bewijzen (te weinig gestructureerd?).
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_139094925
@ibri
Leuk om te horen! Ik heb ook 2 proefexamens gemaakt en die gingen wel makkelijk (9,0, 8.4) schrijf jij je ook nog in voor iets anders?
Kun je, als je er na enkele maanden achterkomt dat het niets voor je is, zonder vertraging overstappen naar eco/be?
pi_139095202
@Bram_van_Loon
Dankje! Dat dacht ik ook ja, dat calculus belangrijker is. Dit vind ik zelf fijn, Meetkunde is ook het onderdeel waarop ik de meeste punten laat liggen, calculus vind ik op 6VWO niveau heel goed te doen.

Is die overstap (nadat ik mijn conclusie zou hebben getrokken in december) nog mogelijk zonder vertraging? We zitten volgend jaar namelijk nog net in de stufi regeling, een jaar vertraging zou dus zonde zijn.
pi_139095258
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:03 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Het bewijzen is natuurlijk wel nodig en dat doe je op het VWO enkel voor het meetkundedeel, dus de koordenvierhoeken, congruentie en kegelsnedes. Alleen staat dat bewijzen los van de meetkunde waarvoor het toevallig wordt gebruikt. Ik volg jouw redenering maar het is dus het bewijzen zelf waar het om gaat, niet de meetkunde waarvoor het wordt gebruikt. Ik weet eerlijk gezegd niet in hoeverre dat meetkundedeel een indicator is voor je vermogen om dat bewijzen te leren, ik vraag me af of dat het de beste manier is om te leren bewijzen (te weinig gestructureerd?).
Bewijzen in de meetkunde is een soort introductie naar gestructureerde wiskunde in tegenstelling tot de calculus onderdelen van wiskunde B. Zoals je al zegt gaat het mij meer om het leren gestructureerd je stappen neer te pennen dan de meetkunde wat in dit geval inderdaad het middel is.

Veel mensen, moi inclus, hebben erg veel moeite met de meetkunde onderdelen omdat ze een bepaalde mate van structuur vereisen wat nergens anders in het wiskunde B programma.

Ik ben het trouwens volledig met je eens dat meetkunde niet de juiste manier is om dit te doen. Onderwerpen als getallentheorie of lineaire algebra zijn hier naar mijn mening veel geschikter voor. Het is, naar mijn mening, sowieso een schande dat lineaire algebra niet wordt behandeld tijdens wiskunde B en wiskunde D. Met stip het nuttigste onderdeel van de wiskunde voor iedereen die een technische studie gaat doen.

En ik ga nu maar eens slapen, want mijn schrijfskills zijn behoorlijk dramatisch op dit moment :')
pi_139095460
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:13 schreef Novermars het volgende:

[..]

Bewijzen in de meetkunde is een soort introductie naar gestructureerde wiskunde in tegenstelling tot de calculus onderdelen van wiskunde B. Zoals je al zegt gaat het mij meer om het leren gestructureerd je stappen neer te pennen dan de meetkunde wat in dit geval inderdaad het middel is.

Veel mensen, moi inclus, hebben erg veel moeite met de meetkunde onderdelen omdat ze een bepaalde mate van structuur vereisen wat nergens anders in het wiskunde B programma.

Ik ben het trouwens volledig met je eens dat meetkunde niet de juiste manier is om dit te doen. Onderwerpen als getallentheorie of lineaire algebra zijn hier naar mijn mening veel geschikter voor. Het is, naar mijn mening, sowieso een schande dat lineaire algebra niet wordt behandeld tijdens wiskunde B en wiskunde D. Met stip het nuttigste onderdeel van de wiskunde voor iedereen die een technische studie gaat doen.

En ik ga nu maar eens slapen, want mijn schrijfskills zijn behoorlijk dramatisch op dit moment :')
Ik snap wat je bedoelt, dat gestructureerde lukt meestal wel. maar soms zie ik het gewoon niet :')

Slaap zacht
pi_139095666
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:17 schreef aarsman het volgende:

[..]

Ik snap wat je bedoelt, dat gestructureerde lukt meestal wel. maar soms zie ik het gewoon niet
Ik zei altijd precies hetzelfde, "ik zie het gewoon niet". Achteraf kan ik vaststellen dat ik gewoon te weinig heb geoefend. Veel te weinig zelfs.

In het begin op de universiteit had ik ook erg veel moeite met het geven van bewijzen voor stellingen. Zelfs de simpelste bewijzen lukten niet omdat ik "het niet zag". Maar naarmate ik meer ging oefenen en meer ervaring kreeg ging het opeens een stuk makkelijker. Opeens klikte het.

Nu heb ik een paar vakken gehad waar bewijzen minder aan de orde kwam en ik merk meteen dat ik het weer voor een gedeelte kwijt ben, helaas. Dus de komende maanden ga ik mijn best doen zodat het weer beter gaat.
  zondag 20 april 2014 @ 23:24:28 #259
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139095711
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:13 schreef Novermars het volgende:

[..]

Bewijzen in de meetkunde is een soort introductie naar gestructureerde wiskunde in tegenstelling tot de calculus onderdelen van wiskunde B. Zoals je al zegt gaat het mij meer om het leren gestructureerd je stappen neer te pennen dan de meetkunde wat in dit geval inderdaad het middel is.

Veel mensen, moi inclus, hebben erg veel moeite met de meetkunde onderdelen omdat ze een bepaalde mate van structuur vereisen wat nergens anders in het wiskunde B programma.

Ik ben het trouwens volledig met je eens dat meetkunde niet de juiste manier is om dit te doen. Onderwerpen als getallentheorie of lineaire algebra zijn hier naar mijn mening veel geschikter voor. Het is, naar mijn mening, sowieso een schande dat lineaire algebra niet wordt behandeld tijdens wiskunde B en wiskunde D. Met stip het nuttigste onderdeel van de wiskunde voor iedereen die een technische studie gaat doen.

En ik ga nu maar eens slapen, want mijn schrijfskills zijn behoorlijk dramatisch op dit moment :')
Dan zijn we het hier volledig met elkaar over eens.
In het ideale geval zouden alle onderdelen die sinds de jaren 80 zijn weggevallen worden behandeld bij bij wiskunde B:
- volledige mono- (nu niet!) en multivariabele calculus
- inleiding tot differentiaalvergelijkingen
- complexe getallen
- vectoren (standaard als extra stof bij goede wiskundeleraren)
- andere meetkunde-onderdelen die m.i. nuttiger zijn, congruentie werd toen 2- of 3-VWO behandeld

Ook in die tijd stond er 4 lesuur per week voor wiskunde B dus dat kan prima. Het scheelt al veel als je niet in 1-VWO nog breuken moet behandelen en in 4-VWO niet nog eens moet herhalen hoe je ook alweer met vergelijkingen werkt.
Wiskunde D zou dan voor bijv. getaltheorie, logica en lineaire algebra kunnen worden gebruikt. Misschien zou het aardig zijn om ook het onderwijzen in de euclidische meetkunde in ere te herstellen? Het is een prima middel om gestructureerd te leren denken (a=>b , b&c=>d)

Maar goed, dan ga je al uit van 2 hoofdvakken (A en B), 1 nog gemakkelijker hoofdvak (C) en 1 supplementair vak (D). Ik zou het veel verstandiger vinden als alle 4 de vakken een hoofdvak zijn met een verschillende moeilijkheidsgraad: A en C voor wie een alfa- of gamma-opleiding gaat volgen, B voor geneeskunde, farmacie, biomedische wetenschappen etc. en D voor de toekomstige wiskundigen en natuurkundigen. Vanzelfsprekend zouden dan ook veel toekomstige studenten elektro, wtk en L&R D volgen en vanzelfsprekend zou het dan logischer zijn om van C A te maken en van B C te maken zodat er een logisch verband is tussen de hoogte van de letter en de moeilijkheidsgraad. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 20 april 2014 @ 23:25:07 #260
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139095744
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:22 schreef Novermars het volgende:

[..]

Ik zei altijd precies hetzelfde, "ik zie het gewoon niet". Achteraf kan ik vaststellen dat ik gewoon te weinig heb geoefend. Veel te weinig zelfs.

In het begin op de universiteit had ik ook erg veel moeite met het geven van bewijzen voor stellingen. Zelfs de simpelste bewijzen lukten niet omdat ik "het niet zag". Maar naarmate ik meer ging oefenen en meer ervaring kreeg ging het opeens een stuk makkelijker. Opeens klikte het.

Nu heb ik een paar vakken gehad waar bewijzen minder aan de orde kwam en ik merk meteen dat ik het weer voor een gedeelte kwijt ben, helaas. Dus de komende maanden ga ik mijn best doen zodat het weer beter gaat.
Ga slapen! ~O>
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  zondag 20 april 2014 @ 23:27:48 #261
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139095849
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:17 schreef aarsman het volgende:

[..]

Ik snap wat je bedoelt, dat gestructureerde lukt meestal wel. maar soms zie ik het gewoon niet :')

Slaap zacht
Dat is nu precies de reden dat wij hierboven stelden dat die meetkunde niet het beste middel is om mee te leren bewijzen. Andersom is gemakkelijker, eerst leren bewijzen met een ander middel en het dan toepassen op meetkunde. Lineaire algebra is het vak waarmee veel technische studenten leren bewijzen, in het beste geval (als het lukt). ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_139095882
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:21 schreef aarsman het volgende:
Wat ik persoonlijk altijd grappig vind is hoe elke studie een werkdruk zou hebben van 40 uur, x contacturen worden dan gewoon aangevuld met 40-x uur zelfstudie (volgens de sites en brochures etc van de uni). Zo zou je bij rechten in sommige gevallen meer zelfstudie moet doen dan bij econometrie.

Hoe is het nu in de praktijk? Is er toevallig iemand die econometrie studeert en me kan helpen? ik zit erg in dubio om ectrie te gaan doen of niet. Ben er bereid hard voor te werken, hoewel ik natuurlijk ook een studentenleven wil hebben. Het enige wat me wellicht tegenhoudt is zeg maar de moeilijkheidsgraad van de studie.
Wis b gehaald met een 6.5 gemiddeld en tijdens elk blok ben ik hooguit 20-25 uur per week bezig met m'n studie, dus inclusief colleges en werkgroepen enzo. Tijdens tentamenweken zit ik dan wel tegen de 50-60 uur per week aan, maar geloof me, het is prima te doen hoor.
pi_139096278
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:28 schreef realldutch het volgende:

[..]

Wis b gehaald met een 6.5 gemiddeld en tijdens elk blok ben ik hooguit 20-25 uur per week bezig met m'n studie, dus inclusief colleges en werkgroepen enzo. Tijdens tentamenweken zit ik dan wel tegen de 50-60 uur per week aan, maar geloof me, het is prima te doen hoor.
Erg motiverend!! Vind je het een leuke studie?
Ik ga het denk ik gewoon proberen, een stapje terug kan altijd nog.
  maandag 21 april 2014 @ 00:40:39 #264
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139098664
quote:
1s.gif Op zondag 20 april 2014 23:37 schreef aarsman het volgende:

[..]

Erg motiverend!! Vind je het een leuke studie?
Ik ga het denk ik gewoon proberen, een stapje terug kan altijd nog.
Precies! Sterker nog, je minstens 3 stappen terugzetten binnen het universitaire onderwijs. ;)
Bot gezegd zijn er bèta-opleidinge waarvoor je een substantiëel grotere slaagkans hebt, kom je dan bij halve bèta-opleidingen uit en vervolgens nog bij opleidingen zoals rechten en psychologie. Niet dat iedereen die met lof slaagt voor een bèta-opleiding met speels gemak deze opleidingen afrondt met 20 uur werken per week maar voor de meeste studenten is dit zo'n beetje de volgorde.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_139101845
@aarsman,
Is mij wel verteld binnen een x aantal maanden kun je nog de overstap naar economie/bedrijfseconomie maken. Je behandel in Groningen in blok 1 volgensmij ook 1 of 2 economie vakken.
pi_139104035
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 23:24 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Dan zijn we het hier volledig met elkaar over eens.
In het ideale geval zouden alle onderdelen die sinds de jaren 80 zijn weggevallen worden behandeld bij bij wiskunde B:
- volledige mono- (nu niet!) en multivariabele calculus
- inleiding tot differentiaalvergelijkingen
- complexe getallen
- vectoren (standaard als extra stof bij goede wiskundeleraren)
- andere meetkunde-onderdelen die m.i. nuttiger zijn, congruentie werd toen 2- of 3-VWO behandeld

Ook in die tijd stond er 4 lesuur per week voor wiskunde B dus dat kan prima. Het scheelt al veel als je niet in 1-VWO nog breuken moet behandelen en in 4-VWO niet nog eens moet herhalen hoe je ook alweer met vergelijkingen werkt.
Wiskunde D zou dan voor bijv. getaltheorie, logica en lineaire algebra kunnen worden gebruikt. Misschien zou het aardig zijn om ook het onderwijzen in de euclidische meetkunde in ere te herstellen? Het is een prima middel om gestructureerd te leren denken (a=>b , b&c=>d)

Maar goed, dan ga je al uit van 2 hoofdvakken (A en B), 1 nog gemakkelijker hoofdvak (C) en 1 supplementair vak (D). Ik zou het veel verstandiger vinden als alle 4 de vakken een hoofdvak zijn met een verschillende moeilijkheidsgraad: A en C voor wie een alfa- of gamma-opleiding gaat volgen, B voor geneeskunde, farmacie, biomedische wetenschappen etc. en D voor de toekomstige wiskundigen en natuurkundigen. Vanzelfsprekend zouden dan ook veel toekomstige studenten elektro, wtk en L&R D volgen en vanzelfsprekend zou het dan logischer zijn om van C A te maken en van B C te maken zodat er een logisch verband is tussen de hoogte van de letter en de moeilijkheidsgraad. ;)

Ik had laatst een boekje van Getal en Ruimte uit de jaren 70/80 in mijn handen en daar schrok ik wel een beetje van dat het niveau toch wel dramatisch lager is geworden. Nog steeds was het niet al te hoog, er werden slechts determinanten van 2 \times 2 matrices gevraagd, maar toch. Het werd behandeld en soms werden ook bewijzen van stellingen gevraagd. Iets wat tegenwoordig uit den boze is.

Het systeem dat jij voorstelt wordt gebruikt in België, daar heb je volgens mij keuze tussen 2/4/5/6/8 uur wiskunde per week. En, met pijn in mijn hart moet ik dit toegeven, daar is het niveau ook beduidend hoger. Al wordt dit verschil heel erg snel ingehaald op het WO, het is toch jammer dat wij zo onderdoen voor onze zuiderburen.

In Nederland lijkt me dat systeem een utopie. Zolang wiskunde, en bèta in het algemeen, gezien wordt als een last in plaats van een lust. Op hoeveel scholen wordt wiskunde D nog gegeven? De rode draad als ik hierover met mijn studiegenoten praat is dat de meesten het graag hadden willen volgen, maar dat het wegens een gebrek aan animo niet werd gegeven. Ik heb daar mazzel mee gehad, wij hadden een klas van maar liefst 11 bij wiskunde D, wat ongeveer van 45% van de mensen die wiskunde B volgen was. Het jaar na mij waren er nog maar 4 die het volgden en nu wordt het helemaal niet meer gegeven op mijn middelbare school.

De extreme mate van herhaling is inderdaad de doodsteek van het wiskunde onderwijs. Bijna alles wordt tot in den droeve herhaald en zelfs dan hebben er heel veel mensen er nog moeite mee. Misschien toch een strengere selectie aan de deur? (Maar dan was ik ook de pineut geweest, want mijn cijfers waren nou niet echt geweldig in de onderbouw)

Volledige multivariable calculus lijkt me een beetje hoog gegrepen :P Zelfs relatief simpele dingen zoals de kettingregel (a.d.h.v. Jacobians) zal bijna iedereen moeite hebben. Monovariabele calculus zou nog net kunnen, maar lijkt me ook niet wenselijk. Dan kan met uiteindelijk alleen maar, wegens tijdgebrek, de regels toepassen - als ze dat al lukt - in plaats van de logica achter ze te begrijpen. Het behandelen van al dat soort dingen kan wel op de universiteit, maar leer ze alsjeblieft wiskundig nadenken op het middelbaar. Daar heb je veel meer aan dan een shitload een trucjes kunnen toepassen (en dan hard op je bek gaan op de universiteit).
pi_139105459
quote:
1s.gif Op zondag 20 april 2014 23:37 schreef aarsman het volgende:

[..]

Erg motiverend!! Vind je het een leuke studie?
Ik ga het denk ik gewoon proberen, een stapje terug kan altijd nog.
Ja gewoon proberen joh! Ik vind het leuk dus heb er geen probleem mee om 20-25 uur per week te leren. Vergeleken met de middelbare school merk ik dat je je tijd gewoon efficiënter gebruikt. Op de middelbare school zat je in de les maar een beetje te kloten omdat je je stierlijk verveelde, dan zat je misschien 30 uur per week op school, maar al het werk dat je in die tijd verricht had kon je makkelijk in 5 uur doen (in mijn geval iniedergeval).
Hier ben je gewoon 20-25 uur per week gefocust bezig met de stof. Het is natuurlijk wel pittiger dan de middelbare school maar je gaat overal dieper op in, je leert bijvoorbeeld al snel waar al die differentiëer regels nou vandaan komen en waarom ze juist gelden. Omdat je alle stellingen gaat bewijzen snap je veel beter waarmee je bezig bent waardoor je een veel duidelijker beeld krijgt van de wiskunde en de toepassingen.
pi_139114095
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:46 schreef Bram_van_Loon het volgende:

[..]

Daarom stel ik dat het van de persoon afhangt! Niet iedereen heeft evenveel tijd in het weekeinde en de een is productiever op een dag als hij een kater heeft dan de ander, zeker een probleem als je dan net een 'practicum' hebt. Iedereen moet dat voor zichzelf inschatten en ook of dat het voor hem/haar wel toegevoegde waarde heeft om lid te zijn van een studentenvereniging. Het kan, het moet niet.

[..]

Idem, als het bij je past en je opleiding lijdt er niet onder, prima. Anders beter van niet, je mist dan weinig.
Nee, natuurlijk moet je niet als een kip zonder kop gaan feesten. Bij econometrie heb je weinig verplichte werkcolleges en al helemaal geen practica (in de enge zin van het woord), dus je kunt best vrij schuiven met je weekplanning. Maar het moet onder de lijn natuurlijk wel allemaal passen. ;)
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_139114205
quote:
0s.gif Op maandag 21 april 2014 17:00 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Nee, natuurlijk moet je niet als een kip zonder kop gaan feesten. Bij econometrie heb je weinig verplichte werkcolleges en al helemaal geen practica (in de enge zin van het woord), dus je kunt best vrij schuiven met je weekplanning. Maar het moet onder de lijn natuurlijk wel allemaal passen. ;)
Weinig? Nusse en Bekker villen je levend als je te veel mist :') Zelf Van der Made controleert schijnbaar nu opeens aanwezigheid bij de lectures en de practicals...

[ Bericht 4% gewijzigd door Novermars op 21-04-2014 17:13:36 ]
pi_139115061
quote:
0s.gif Op maandag 21 april 2014 17:04 schreef Novermars het volgende:

[..]

Weinig? Nusse en Bekker villen je levend als je te veel mist :') Zelf Van der Made controleert schijnbaar nu opeens aanwezigheid bij de lectures en de practicals...
Maar je hoeft er niet heen toch? Ja, ze zijn wat minder schappelijk als je niet op komt dagen maar volgens mij zijn er maar twee of drie vakken waarbij je het tentamen niet mag maken als je niet x% aanwezigheid hebt. Of het slim is om zoveel (werk)colleges te missen is natuurlijk een tweede, maar in principe heb je al het materiaal dus kun je op zelfstudie de vakken halen.

Van der Made wil gaan aantonen dat je met veel aanwezigheid een beter resultaat neerzet ofzo. Weet trouwens niet of dit ook voor hoorcolleges geldt, die volg ik alleen bij vakken die ik oprecht interessant vind (of als ik het echt niet snap of als ze tentamens gaan voorbereiden ofzo).
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
  maandag 21 april 2014 @ 18:21:16 #271
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139116421
quote:
0s.gif Op maandag 21 april 2014 11:11 schreef Novermars het volgende:

[..]

Ik had laatst een boekje van Getal en Ruimte uit de jaren 70/80 in mijn handen en daar schrok ik wel een beetje van dat het niveau toch wel dramatisch lager is geworden. Nog steeds was het niet al te hoog, er werden slechts determinanten van 2 \times 2 matrices gevraagd, maar toch. Het werd behandeld en soms werden ook bewijzen van stellingen gevraagd. Iets wat tegenwoordig uit den boze is.

Het systeem dat jij voorstelt wordt gebruikt in België, daar heb je volgens mij keuze tussen 2/4/5/6/8 uur wiskunde per week. En, met pijn in mijn hart moet ik dit toegeven, daar is het niveau ook beduidend hoger. Al wordt dit verschil heel erg snel ingehaald op het WO, het is toch jammer dat wij zo onderdoen voor onze zuiderburen.

In Nederland lijkt me dat systeem een utopie. Zolang wiskunde, en bèta in het algemeen, gezien wordt als een last in plaats van een lust. Op hoeveel scholen wordt wiskunde D nog gegeven? De rode draad als ik hierover met mijn studiegenoten praat is dat de meesten het graag hadden willen volgen, maar dat het wegens een gebrek aan animo niet werd gegeven. Ik heb daar mazzel mee gehad, wij hadden een klas van maar liefst 11 bij wiskunde D, wat ongeveer van 45% van de mensen die wiskunde B volgen was. Het jaar na mij waren er nog maar 4 die het volgden en nu wordt het helemaal niet meer gegeven op mijn middelbare school.

De extreme mate van herhaling is inderdaad de doodsteek van het wiskunde onderwijs. Bijna alles wordt tot in den droeve herhaald en zelfs dan hebben er heel veel mensen er nog moeite mee. Misschien toch een strengere selectie aan de deur? (Maar dan was ik ook de pineut geweest, want mijn cijfers waren nou niet echt geweldig in de onderbouw)

Volledige multivariable calculus lijkt me een beetje hoog gegrepen :P Zelfs relatief simpele dingen zoals de kettingregel (a.d.h.v. Jacobians) zal bijna iedereen moeite hebben. Monovariabele calculus zou nog net kunnen, maar lijkt me ook niet wenselijk. Dan kan met uiteindelijk alleen maar, wegens tijdgebrek, de regels toepassen - als ze dat al lukt - in plaats van de logica achter ze te begrijpen. Het behandelen van al dat soort dingen kan wel op de universiteit, maar leer ze alsjeblieft wiskundig nadenken op het middelbaar. Daar heb je veel meer aan dan een shitload een trucjes kunnen toepassen (en dan hard op je bek gaan op de universiteit).
Je zou kunnen proberen er iets 'elitairs' van te kunnen maken door de leerlingen die wiskunde D volgen en dit met succes doen op de een of andere manier te belonen met een voorsprong ten opzichte van medeleerlingen die dit niet doen. Dit kan bijv. door toelatingsexamens te organiseren voor het tertiaire onderwijs, door hen automatische te plaatsen bij bepaalde lotingstudies (L&R) en door het als vak te eisen bij bepaalde opleidingen. Als het daadwerkelijk 4 verschillende zelfstandig staande vakken zijn met 4 verschillende niveaus en het niveau is geëikt m.b.v. concrete eindtermen dan zou zoiets goed moeten kunnen werken.

In Vlaanderen blijkt multivariabele calculus trouwens niet te hoog gegrepen voor de middelbare school. Logisch ook aangezien deze leerlingen slechts 1 of 2 jaar jonger zijn dan de studenten die dit in Nederland leren. Zij zijn dan ook niet in 4-VWO nog bezig met stof die vroeger in 3-MAVO al volledig was behandeld.

[ Bericht 4% gewijzigd door Bram_van_Loon op 21-04-2014 18:30:32 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  maandag 21 april 2014 @ 18:24:22 #272
337465 Bram_van_Loon
Jeff, we can!
pi_139116486
quote:
0s.gif Op maandag 21 april 2014 17:32 schreef wimjongil het volgende:
Van der Made wil gaan aantonen dat je met veel aanwezigheid een beter resultaat neerzet ofzo. Weet trouwens niet of dit ook voor hoorcolleges geldt, die volg ik alleen bij vakken die ik oprecht interessant vind (of als ik het echt niet snap of als ze tentamens gaan voorbereiden ofzo).
Zulke experimentjes zijn gedoemd te falen aangezien er teveel vervuilende factoren zijn. Denk hierbij aan de invloed van het karakter van een persoon op zowel het aanwezig zijn als de manier waarop je je voorbereidt op een tentamen. Bij mij heeft een docent het ook eens bijgehouden voor een vak, het gemiddelde was in het voordeel van de studenten die braaf meededen maar er waren natuurlijk ook uitschieters, het gaat er om of dat jij wel of niet realistisch gezien tot de positieve uitschieters kan behoren.

Sta me toe nog een keer mijn mening hierover te geven. Ik vind dat het hoorcollege louter een service moet zijn naar de studenten toe waar tegenover staat dat alle studenten vrijwillig het hoorcollege bijwonen en dientengevolge zich goed gedragen (luisteren naar de docent, daar kom je tenslotte voor, niet met je telefoontje of laptop spelen, je niet aanstellen met je boterhammetjes en energiedrankt etc.). Alle stof die je moet kennen moet op een duidelijke manier schriftelijk zijn uitgelegd, al is het maar omdat het menselijk geheugen nu eenmaal niet feilloos is en iedereen weleens een offday heeft. Het hoorcollege is een mooie gelegenheid om de rode draad van de stof te behandelen, je vertrouwd te maken met de stof alvorens je op alle details gaat letten, de moeilijkere onderdelen van de stof te behandelen en met een fraaie tot de verbeelding sprekende uitleg de stof toegankelijker te maken. Iets in die geest.
Communiceer hier duidelijk over als docent met de studenten, leg de studenten uit dat iedereen welkom is en dat je iedereen met alle plezier wil helpen maar dat je wel als wederdienst eist dat de studenten zich fatsoenlijk gedragen. Leg hen uit dat je niets zal vertellen wat niet duidelijk op papier staat en dat het hoorcollege slechts een extra service is. Liever 20 gemotiveerde studenten dan 100 studenten waarvan 20 gemotiveerd.
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_139181479
Had even naar de uni gemaild, de overstap van econometrie naar fiscale economie is nogal wat gedoe en wordt dan ook afgeraden (eerste vakken die je niet volgt dus niet haalt en daardoor meer kans op een negatief BSA). Dit vind ik nogal jammer, ook op International Business of EBE is niet meer over te stappen aangezien dit numerus fixus opleidingen zijn. Een jaar vertraging (als ik ectrie zou gaan studeren en dit niks voor mij blijkt te zijn) zou dus geen stufi en geen OV meer betekenen. En natuurlijk een jaar verloren.
pi_139188547
Even een algemene vraag. Als je een master econometrics hebt, kun je dan leraar economie worden op een middelbare school?
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_139189678
quote:
0s.gif Op woensdag 23 april 2014 18:51 schreef Shreyas het volgende:
Even een algemene vraag. Als je een master econometrics hebt, kun je dan leraar economie worden op een middelbare school?
Nee.
pi_139192959
quote:
0s.gif Op woensdag 23 april 2014 18:51 schreef Shreyas het volgende:
Even een algemene vraag. Als je een master econometrics hebt, kun je dan leraar economie worden op een middelbare school?
Ik zie in deze lijst dat je (in ieder geval in Groningen dus) kunt worden toegelaten tot de eenjarige postmaster tot eerstegraads docent.
  donderdag 1 mei 2014 @ 22:57:56 #277
400209 Martin-Ssempa
Pearl of Africa's Crown
pi_139471097
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 maart 2014 18:23 schreef Shreyas het volgende:

[..]

Met een schakelprogramma/pre-master kan dit gewoon. Als je in je vrije deel een paar wiskundevakken kiest moet het schakelprogramma goed te doen zijn.
Denk je dat er de mogelijkheid is om een pre-master in 6 maanden af te ronden?
Chairman of taskforce against 'omosexuality in Uganda.
pi_139471982
quote:
0s.gif Op donderdag 1 mei 2014 22:57 schreef Martin-Ssempa het volgende:

[..]

Denk je dat er de mogelijkheid is om een pre-master in 6 maanden af te ronden?
Bepaald de examencommissie, verschilt per universiteit, dus dat kun je het beste daar informeren.
Op vrijdag 15 januari 2016 23:58 schreef Ajacied422 het volgende:
Feitelijk heeft Shreyas gewoon gelijk.
pi_140031619
Ik ga volgend jaar econometrie doen bij de EUR. Ik heb wel nog een paar vragen.

Is Rotterdam een leuke stad om uit te gaan?
Zijn studie en andere activiteiten goed te combineren?
Krijg je alleen wiskundige vakken of ook economische vakken?
Met hoeveel mensen heb je ongeveer college?

Ook heb ik nog een vraag over het op kamers gaan.
Ik woon zelf in Houten, regio Utrecht, en naar de EUR reizen kost mij volgens mij anderhalf uur.
Zouden jullie mij aanraden om op kamers te gaan?
Ik ben zelf van plan om het eerste jaar alles aan te kijken en als het me niet bevalt wil ik zsm een kamer zien te vinden.
pi_140089749
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 20:13 schreef Wouterw17 het volgende:
Ik ga volgend jaar econometrie doen bij de EUR. Ik heb wel nog een paar vragen.

Is Rotterdam een leuke stad om uit te gaan?
Zijn studie en andere activiteiten goed te combineren?
Krijg je alleen wiskundige vakken of ook economische vakken?
Met hoeveel mensen heb je ongeveer college?

Ook heb ik nog een vraag over het op kamers gaan.
Ik woon zelf in Houten, regio Utrecht, en naar de EUR reizen kost mij volgens mij anderhalf uur.
Zouden jullie mij aanraden om op kamers te gaan?
Ik ben zelf van plan om het eerste jaar alles aan te kijken en als het me niet bevalt wil ik zsm een kamer zien te vinden.
Geen idee
Ja
Op de EUR krijg je wat meer economievakken dan op andere universiteiten, maar het blijft vooral wiskunde/statistiek.
Geen idee

Ongeacht wat, waar je gaat studeren. Ga meteen op kamers. Je studentenleven is je dan dankbaar.
pi_140090060
quote:
0s.gif Op zondag 18 mei 2014 15:11 schreef Novermars het volgende:

[..]

Geen idee
Ja
Op de EUR krijg je wat meer economievakken dan op andere universiteiten, maar het blijft vooral wiskunde/statistiek.
Geen idee

Ongeacht wat, waar je gaat studeren. Ga meteen op kamers. Je studentenleven is je dan dankbaar.
Vanaf wanneer is het mogelijk om een kamer te vinden? En zou het eventueel ook in de loop van het jaar kunnen? Mijn neef zei dat er in de periode januari/februari veel kamers vrijkomen omdat er dan veel mensen stoppen met hun studies.
pi_140090182
quote:
0s.gif Op zondag 18 mei 2014 15:24 schreef Wouterw17 het volgende:

[..]

Vanaf wanneer is het mogelijk om een kamer te vinden? En zou het eventueel ook in de loop van het jaar kunnen? Mijn neef zei dat er in de periode januari/februari veel kamers vrijkomen omdat er dan veel mensen stoppen met hun studies.
Laat ik het zo zeggen: Je moet het niet willen om niet op kamers te gaan. Als je bij je ouders blijft wonen mis je echt wat.
pi_140090201
quote:
0s.gif Op zondag 18 mei 2014 15:28 schreef Novermars het volgende:

[..]

Laat ik het zo zeggen: Je moet het niet willen om niet op kamers te gaan. Als je bij je ouders blijft wonen mis je echt wat.
Weet ik. Ik ben ook niet van plan om 4 jaar lang thuis te wonen. Ik zit alleen nog te twijfelen of ik al gelijk op kamers wil. Dus ik moet gewoon een goed moment vinden om op kamers te gaan.
  dinsdag 20 mei 2014 @ 14:00:28 #284
235003 wimjongil
Harde man
pi_140167035
quote:
0s.gif Op vrijdag 16 mei 2014 20:13 schreef Wouterw17 het volgende:
Ik ga volgend jaar econometrie doen bij de EUR. Ik heb wel nog een paar vragen.

Is Rotterdam een leuke stad om uit te gaan?
Ben er 1x geweest en dat was wel prima. Wel ver lopen allemaal als ik me niet vergis.

quote:
Zijn studie en andere activiteiten goed te combineren?
In principe wel. Studie en 7 dagen per week zuipen en ook nog topsporten (bij wijze van spreken) niet.

quote:
Krijg je alleen wiskundige vakken of ook economische vakken?
Allebei

quote:
Met hoeveel mensen heb je ongeveer college?
In Groningen zo'n 100, in Rotterdam iets meer.

quote:
Ook heb ik nog een vraag over het op kamers gaan.
Ik woon zelf in Houten, regio Utrecht, en naar de EUR reizen kost mij volgens mij anderhalf uur.
Zouden jullie mij aanraden om op kamers te gaan?
Ik ben zelf van plan om het eerste jaar alles aan te kijken en als het me niet bevalt wil ik zsm een kamer zien te vinden.
Natuurlijk moet je op kamers gaan. Als je het niet doet, snap je na twee weken drie uur per dag OV hopelijk wel dat je op kamers moet.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_141558510
8,1 voor wiskunde B, is econometrie dan een beetje te doen? (Weinig doen in de les, maar wel hard aan de slag voor de toetsen (als in a opdrachten nogmaals maken en gemengde opgaven maken, voor mensen die getal en ruimte gebruikten))
pi_141558670
Valt niet te zeggen.
pi_141559048
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 23:28 schreef ibri het volgende:
8,1 voor wiskunde B, is econometrie dan een beetje te doen? (Weinig doen in de les, maar wel hard aan de slag voor de toetsen (als in a opdrachten nogmaals maken en gemengde opgaven maken, voor mensen die getal en ruimte gebruikten))
Dat is moeilijk aan te geven. Ik heb zelf de middelbare school afgerond met een 8 op wiskunde B en vond het eerste jaar econometrie goed te doen. Alhoewel er een paar lastige vakken waren, was het merendeel niet heel erg moeilijk. Zolang je zelf niet verwacht alles makkelijk te zullen halen (zoals ik in eerste instantie deed), zul je waarschijnlijk niet veel problemen hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat je enigszins talent hebt, maar een groot deel van econometrie is ook gewoon je huiswerk maken.
pi_141559967
quote:
0s.gif Op woensdag 25 juni 2014 23:38 schreef RandomGast het volgende:

[..]

Dat is moeilijk aan te geven. Ik heb zelf de middelbare school afgerond met een 8 op wiskunde B en vond het eerste jaar econometrie goed te doen. Alhoewel er een paar lastige vakken waren, was het merendeel niet heel erg moeilijk. Zolang je zelf niet verwacht alles makkelijk te zullen halen (zoals ik in eerste instantie deed), zul je waarschijnlijk niet veel problemen hebben. Natuurlijk is het belangrijk dat je enigszins talent hebt, maar een groot deel van econometrie is ook gewoon je huiswerk maken.

Oke bedankt, wil me anders inschrijven voor econometrie en economie. Dan heb ik 2 studies. Lukt het na een kwartaal niet dan schakel ik over.
pi_141561465
quote:
1s.gif Op woensdag 25 juni 2014 23:52 schreef ibri het volgende:

[..]

Oke bedankt, wil me anders inschrijven voor econometrie en economie. Dan heb ik 2 studies. Lukt het na een kwartaal niet dan schakel ik over.
Als je gemotiveerd bent, zou dat zeker te doen moeten zijn. Ik doe zelf een soortgelijk programma aan de EUR, maar ik doe het in vier jaar i.p.v. de gewone drie jaar. Misschien vind je het interessant:

http://www.eur.nl/bachelor/opleidingen/econometrics_economics/

Het eerste jaar van dit programma is vrijwel gelijk aan dat van de econometrie bachelor. Het enige verschil is een extra vak. (En het feit dat het gehele programma in het Engels is) Het programma is zo ingericht dat veel wiskundevakken van de economie bachelor vervangen worden door wiskundevakken van de econometrie bachelor.

Ik lees in je post history dat je van plan bent naar Groningen te gaan, dus waarschijnlijk heb je hier niet enorm veel aan, maar misschien kan je iets soortgelijks regelen in Groningen. Ook al zouden er niet zulke mogelijkheden zijn, zou het niet moeilijk moeten zijn de twee studies te combineren, aangezien economievakken meestal relatief makkelijk zijn.
pi_141626973
quote:
0s.gif Op donderdag 26 juni 2014 00:27 schreef RandomGast het volgende:

[..]

Als je gemotiveerd bent, zou dat zeker te doen moeten zijn. Ik doe zelf een soortgelijk programma aan de EUR, maar ik doe het in vier jaar i.p.v. de gewone drie jaar. Misschien vind je het interessant:

http://www.eur.nl/bachelor/opleidingen/econometrics_economics/

Het eerste jaar van dit programma is vrijwel gelijk aan dat van de econometrie bachelor. Het enige verschil is een extra vak. (En het feit dat het gehele programma in het Engels is) Het programma is zo ingericht dat veel wiskundevakken van de economie bachelor vervangen worden door wiskundevakken van de econometrie bachelor.

Ik lees in je post history dat je van plan bent naar Groningen te gaan, dus waarschijnlijk heb je hier niet enorm veel aan, maar misschien kan je iets soortgelijks regelen in Groningen. Ook al zouden er niet zulke mogelijkheden zijn, zou het niet moeilijk moeten zijn de twee studies te combineren, aangezien economievakken meestal relatief makkelijk zijn.
Bedankt,
Eigenlijk bedoel ik dat ik econometrie volg, als het niet lukt na het eerste kwartaal terugstroom naar economie (15ects) gemist maar die kun je inhalen met herkansingen en het gewone programma volg van economie?

Want als ik econometrie niet haal(<45), moet ik me opnieuw inschrijven op studielink waardoor ik onder het leenstel val?
pi_141633586
Misschien kan je beter even met de Student Support Desk bellen op de FEB/RUG. Zij kunnen je waarschijnlijk beter helpen.

Verder is het eerste blok goed te doen. Mathematics I van Nusse is even schrikken, maar als je gewoon je opgaven maakt kan je makkelijk een voldoende halen. Finance en Micro zijn achteraf gezien belachelijk makkelijk.
pi_146729520
quote:
0s.gif Op zondag 20 april 2014 22:59 schreef Novermars het volgende:
(Gelukkig is FTM naar het derde jaar gegaan)
En QF is zelfs helemaal uit de bachelor verdwenen.
pi_146772869
quote:
0s.gif Op zondag 16 november 2014 23:08 schreef michielb3 het volgende:

[..]

En QF is zelfs helemaal uit de bachelor verdwenen.
Goeie kick wel.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_146780222
quote:
0s.gif Op vrijdag 27 juni 2014 23:34 schreef Novermars het volgende:
Misschien kan je beter even met de Student Support Desk bellen op de FEB/RUG. Zij kunnen je waarschijnlijk beter helpen.

Verder is het eerste blok goed te doen. Mathematics I van Nusse is even schrikken, maar als je gewoon je opgaven maakt kan je makkelijk een voldoende halen. Finance en Micro zijn achteraf gezien belachelijk makkelijk.
Klopt eerste periode viel erg mee ;)
pi_149090728
Gaan we allemaal naar de LED?

Even dit topic afstoffen ivm sog sog sog :P
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_149091065
quote:
5s.gif Op maandag 26 januari 2015 22:42 schreef wimjongil het volgende:
Gaan we allemaal naar de LED?

Even dit topic afstoffen ivm sog sog sog :P
Eerstejaars waren volgens mij uitgesloten. Volgend jaar ga ik sowieso.
pi_149091168
quote:
5s.gif Op maandag 26 januari 2015 22:42 schreef wimjongil het volgende:
Gaan we allemaal naar de LED?

Even dit topic afstoffen ivm sog sog sog :P
Volgend jaar mag ik pas.
pi_149091196
quote:
1s.gif Op maandag 26 januari 2015 22:49 schreef ibri het volgende:

[..]

Eerstejaars waren volgens mij uitgesloten. Volgend jaar ga ik sowieso.
Tweedejaars ook helaas.
pi_149091298
quote:
0s.gif Op maandag 26 januari 2015 22:52 schreef Ensemble het volgende:

[..]

Tweedejaars ook helaas.
Waarom eigenlijk, het lijkt me een goed evenement om contacten op te doen. Zodat je in de zomer tussen het 2e en het 3e jaar een leuke stage kan krijgen.
pi_149092270
quote:
0s.gif Op maandag 26 januari 2015 22:52 schreef Ensemble het volgende:

[..]

Tweedejaars ook helaas.
Vorig jaar konden die wel meedoen geloof ik, mits er nog plekken over waren. Ik ben benieuwd, heb me vorig jaar niet aangemeld omdat ik toch nog lang niet klaar was met studeren, maar dit jaar ga ik eens een kijkje nemen om me te oriënteren.
Op dinsdag 23 november 2010 02:22 schreef Braddie het volgende:
Haal van internet af man.
pi_149094235
quote:
6s.gif Op maandag 26 januari 2015 23:27 schreef wimjongil het volgende:

[..]

Vorig jaar konden die wel meedoen geloof ik, mits er nog plekken over waren. Ik ben benieuwd, heb me vorig jaar niet aangemeld omdat ik toch nog lang niet klaar was met studeren, maar dit jaar ga ik eens een kijkje nemen om me te oriënteren.
Dit jaar hetzelfde. Het is dat ik dan niet in Nederland ben, anders was ik er graag heen gegaan!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')