abonnement Unibet Coolblue
pi_123565291
Wat is Tinnitus?

Tinnitus, oorsuizen of fantoomgeluid is het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. De waarneming wordt door de lijder gedaan maar niet door anderen (95%). Het waargenomen geluid kan zo luid zijn dat het horen wordt belemmerd. De naam komt van het Latijnse Tinnitus Aurium, wat 'gerinkel in de oren' betekent. Een in de uitgaanswereld gebruikte term is piepstress. De oorzaak van tinnitus is in de meeste gevallen onbekend. Wel komt het vaak voor bij mensen met (lichte) gehoorschade; maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.


Is Tinnitus te genezen?
Dat hangt van de oorzaak af. Wanneer het suizen bijvoorbeeld wordt veroorzaakt door een een prop oorsmeer, kan het verwijderen van dit oorsmeer helpen. Ook is objectieve tinnitus (geluid dat door de KNO arts ook waar te nemen is) in veel gevallen goed te behandelen. Vaak is dit echter niet het geval, en kunnen de KNO artsen weinig voor je doen. Desondanks is het toch verstandig om langs de KNO arts te gaan, omdat deze je gehoor kan meten en je kan adviseren over de omgang met je tinnitus.

Bij veel mensen gaat de Tinnitus vanzelf weg of vermindert deze na van loop van tijd; meestal is hiervoor van belang dat de patient de tinnitus accepteerd leert om zijn gedrag niet meer te laten beinvloeden door het geluid. Hierdoor gaan je hersenen het geluid beschouwen als onbelangrijk waardoor het uiteindelijk wordt "uitgefilterd".

Je kunt dit vergelijken met iemand die vanuit een dorp in de stad gaat wonen. In het hoort hij/zij de nieuwe omgevingsgeluiden die bij de stad horen constant. Na een half jaar zal hij of zij deze geluiden nog maar zelden horen, tenzij er bewust wordt geluisterd. Dit is met tinnitus net zo.

Help! Ik kan niet met mijn tinnitus omgaan!
Voor veel mensen valt tinnitus in de begintijd erg zwaar. Vaak hoor je dat er een gevoel is van verlies en hopeloosheid. Bij ongeveer 75% van de mensen die tinnitus hebben, neemt het na verloop van tijd af tot een niveau dat het als acceptabel wordt beschouwd en geven zij aan niet meer ernstig gehinderd te worden door tinnitus.

Mocht je het gevoel hebben dat jij bij de overige 25% hoort, zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen:


TRT Therapie. Dit is een therapie die als doel de patient te leren omgaan met de tinnitus, en daarmee het volume te laten afnemen. Deze therapie wordt in verschillende audiologische centra in nederland gegeven. De kwaliteit verschilt hier en daar. Wat mij is opgevallen is dat er veel mensen een zeer goede ervaring hebben met de TRT therapie in Gent

• Met name in de beginperiode hebben veel mensen baat bij het regelmatig luisteren van (rustgevende) muziek om afleiding van de tinnitus te krijgen (en dus de hersenen het signaal te geven dat het niet de moeite waard is om naar te luisteren). Ook zou je kunnen luisteren naar zgn "white noise"

• Antidepressiva en/of benzodiazepinen bieden sommige mensen verlichting. Met name mensen waarbij de tinnitus een gevolg is van stress. Het vervelende is dat SSRI`s tinnitus ook kunnen verergeren (meestal tijdelijk).

• Een erg veelbelovend middel tegen tinnitus is de Neurostimulator uit duitsland. Momenteel is deze nog vrij expirimenteel, maar er nu al een hoop mensen die na jaren helemaal van hun tinnitus af zijn na het gebruik van dit apparaat. Het is momenteel alleen nog in duitsland te krijgen, kost ongeveer 2500 euro en wordt, zover ik weet, nog niet vergoed door de nederlandse verzekeringen.

• Wat je ook doet; probeer intussen zoveel mogelijk door te gaan met waar je mee bezig was en laat de tinnitus niet je leven beinvloeden. Zo kom je in de vicieuze cirkel van stress -> verhoging van je tinnitus -> nog meer stress enzovoort. Zolang je de tinnitus als bedreiging blijft zien, zul je het constant blijven horen. Blijf zoveel mogelijk weg bij tinnitus fora; hier krijg je een zeer vertekend beeld van tinnitus omdat daar bijna enkel mensen zitten die net tinnitus hebben, en in paniek zijn. Mensen die na een tijdje over hun tinnitus heen zijn, posten over het algemeen niet op deze fora.

• Geef geen bakken met geld uit aan middeltjes die (op internet) worden geadverteerd alsof ze tinnitus kunnen genezen. Natuurlijke kruiden of voedingssupplementen die je van je tinnitus afhelpen bestaan echt niet.



Overige Tinnitus links:
Curetinnitus.org (Voor de volledige site heb je een abbonement nodig maar op het gratis gedeelte staat ook een hoop nuttige info)
Tinnitus FAQ door Kevin Hogan
Koen in je zal het maar hebben.
Alpine gehoorbescherming.

Link naar vorige deel
Ja, die met de ballen in de bek.
  zondag 3 maart 2013 @ 11:08:51 #2
97111 ukga
Siewosie baas
pi_123565346
Ik heb hier af en toe last van. soms komt het opzetten en is het na een minuut of 10 weer weg.
pi_123565685
Constant heb ik het...
Soms meer soms minder.
Nu is het meer en hoor het rechts ook.
Maar dat komt omdat ik gisteren de headphones op had.

En storend..... alleen als ik er aandacht aan schenk.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  zondag 3 maart 2013 @ 17:11:21 #4
16715 Mylene
*schatje*
pi_123578936
Ik heb hier maar even een reeks van gemaakt.
pi_123580179
Ik hoor het ook constant. En als je achtergrond geluid op zet, is het weg. Erg storend vind ik het niet echt, naar mijn weten heb ik dit geluid altijd al wel gehoord.
  woensdag 6 maart 2013 @ 11:49:06 #6
392806 gewoonmarik
marik ben gewoon?
pi_123696737
Ook ik doe mee aan de Tinnitus gekte, sinds een half jaar alleen maar luider wordend in het rechter oor (komt niet vaak voor op 20 jarige leeftijd, heb ik mij laten vertellen). Veel over gelezen en aan gedaan in 2012 maar niks mocht helpen. een hoop specialisten bezocht met als resultaat dat ik er mee moet leren leven. En zo is het eigenlijk ook, het is totaal onbelangrijk wanneer het niet gepaard gaat met gehoorverlies want dan wordt het een ander verhaal.

Zelf heb ik me er bijna overheen kunnen zetten, overdag heb ik er al totaal geen aandacht meer voor omdat ik weet wat het is, waar het vandaag komt en dat het geen probleem hoeft te zijn. Sinds een dikke maand kan ik weer alles met energie doen, dit was een half jaar geleden wel anders. Ik dacht echt dat ik ziek was. Daar ging het mis, je bedenkt van alles wat niet nodig is.

GEEF HET NIET ONNODIG VEEL AANDACHT!

de aandacht die het wel verdient is het begrijpen van het probleem en praten met mensen die zich er overheen hebben gezet, dit geeft hoop en vertrouwen.

Wel heb ik gebruik mogen maken van een hulpmiddel dat ik nu nog steeds gebruik. Het inslapen was bij mij het grootste probleem omdat ik in een klein Gronings dorpje woon waar snachts gemiddeld 2 autos door de straat komen. erg stil dus.

Van een Audiologisch Centrum heb in overleg een proefrecept gekregen om een tinnitusmasker te proberen. Hier mee naar een gecertificeerde audicien gegaan en het verhaal uitgelegd. Afdrukken laten maken en de Beltone TBR25 besteld (100% vergoed door Mensis). Het apparaatje als volgt af laten stellen bij het audiologisch centrum op de aller zachtste ruis met een hele lichte modulatie, klinkt als de zee maar dan heel ver weg.

Bij erg stil weer gebruik ik het apparaatje om me te kunnen concentreren op het geluid wat vele malen aangenamer en rustgevender is dan die erg hoge tinnitus toon, een handig hulpmiddel dus. Gemiddeld slaap ik toch zeker elke nacht wel een tot twee uur eerder dan voorheen.

Ik heb het af kunnen sluiten en ben er van overtuigd dat iedereen met dit probleem dit kan, alleen je moet het zelf willen en doen. En natuurlijk een nuchtere Groninger zijn;)
  woensdag 6 maart 2013 @ 15:17:57 #7
82207 Chokeme
DIY Viroloog
pi_123703449
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 11:49 schreef gewoonmarik het volgende:
...
Als ik het goed begrijp is dus zowel het tinnitusmasker als het afstellen daarvan vergoed door Mensis? Ik zit bij Univé en het zou mij 631 euro gaan kosten.
Verder leuk om eens wat positiefs te lezen hier :9
It's okay to be white
pi_123704570
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:17 schreef Chokeme het volgende:

[..]

Als ik het goed begrijp is dus zowel het tinnitusmasker als het afstellen daarvan vergoed door Mensis? Ik zit bij Univé en het zou mij 631 euro gaan kosten.
Verder leuk om eens wat positiefs te lezen hier :9
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 11:49 schreef gewoonmarik het volgende:

White noise... tinitus masking
Misschien is dit wel een goedkopere oplossing
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  woensdag 6 maart 2013 @ 15:51:52 #9
392806 gewoonmarik
marik ben gewoon?
pi_123704810
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:17 schreef Chokeme het volgende:

[..]

Als ik het goed begrijp is dus zowel het tinnitusmasker als het afstellen daarvan vergoed door Mensis? Ik zit bij Univé en het zou mij 631 euro gaan kosten.
Verder leuk om eens wat positiefs te lezen hier :9
Ja, dit viel allemaal binnen de zorgverzekering. Het instellen wordt volgens mij gezien als consult bij een specialist en ik ben doorverwezen door de KNO arts, dan wordt het vergoed.

Menzis is een van de weinigen die verschillende tinnitusbreakers vergoed en je mag ze 2 maand vrijblijvend op proefrecept gebruiken.
  woensdag 6 maart 2013 @ 15:53:44 #10
392806 gewoonmarik
marik ben gewoon?
pi_123704892
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:46 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

[..]

White noise... tinitus masking
Misschien is dit wel een goedkopere oplossing
Inderdaad, zo ben ik er ook achter gekomen. Heb veel geëxperimenteerd met verschillende smartphone apps, koptelefoons en oordopjes. Zoek eens op tinnitus als je de beschikking hebt over een smartphone.
  woensdag 6 maart 2013 @ 15:55:01 #11
82207 Chokeme
DIY Viroloog
pi_123704952
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:46 schreef -CRASH- het volgende:
...
Ja die ken ik, ik zou dat graag op mp3 hebben zodat ik het op mijn slaapkamer af kan spelen. Maar die clips zijn te lang om via een youtube-mp3 converter om te zetten. Ik heb ooit via een andere site toch een stukje daarvan weten te converteren maar dat is maar een kort stukje, ik moet daar dus een 'loop' van maken maar heb geen idee hoe dat moet. Nou ik er over na denk heb ik een vriend die dat misschien wel weet, nog maar eens uitzoeken.
Het idee is om een paar kleine boxen op een mp3 speler aan te sluiten en deze in mijn slaapkamer te zetten.
It's okay to be white
  woensdag 6 maart 2013 @ 15:58:01 #12
82207 Chokeme
DIY Viroloog
pi_123705086
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:51 schreef gewoonmarik het volgende:
...
Goed om te weten, als ik voor volgend jaar nog geen oplossing heb dan moet ik maar overstappen naar Menzis.
It's okay to be white
  woensdag 6 maart 2013 @ 15:58:35 #13
392806 gewoonmarik
marik ben gewoon?
pi_123705108
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:55 schreef Chokeme het volgende:

[..]

Ja die ken ik, ik zou dat graag op mp3 hebben zodat ik het op mijn slaapkamer af kan spelen. Maar die clips zijn te lang om via een youtube-mp3 converter om te zetten. Ik heb ooit via een andere site toch een stukje daarvan weten te converteren maar dat is maar een kort stukje, ik moet daar dus een 'loop' van maken maar heb geen idee hoe dat moet. Nou ik er over na denk heb ik een vriend die dat misschien wel weet, nog maar eens uitzoeken.
Het idee is om een paar kleine boxen op een mp3 speler aan te sluiten en deze in mijn slaapkamer te zetten.
Ik heb ook eens een wekkerradio tussen twee zenders in gezet, dit creëert ook een ruis. kan natuurlijk ook met een radio zonder verbinding!
pi_123705132
Hmm, ik denk dat ik maar eens naar de huisarts ga om mijn oren uit te laten spuiten. De ruis is harder geworden en rechts hoor ik beduidend slechter.
pi_123712578
Ik ben wel benieuwd naar verhalen van mensen die er uiteindelijk van af zijn gekomen (ik weet, vrij lastig in een topic waar mensen het juist hebben). Zou dit echt meer geluk dan wijsheid zijn, of ging er wel degelijk een bepaald gedragspatroon aan vooraf? Tot die tijd hoop ik de piep als mijn nieuwe stiltecode te beschouwen.

Zijn er mensen met hyperacusis die nog steeds uitgaan (met doppen in ofc)? Omdat de H bij mij duidelijk is verbeterd wil ik mij er nog niet aan wagen, al heb ik nu altijd op maat gegoten doppen bij me. Ik ben bang namelijk dat het geluid nog te hard is voor mijn verlaagde geluidsdrempel (aangezien langdurig hard gekwek al zeer doet). Hoe gaan jullie hiermee om?

[ Bericht 16% gewijzigd door 2n2o op 06-03-2013 19:44:20 ]
  vrijdag 8 maart 2013 @ 12:02:42 #16
392806 gewoonmarik
marik ben gewoon?
pi_123784628
quote:
0s.gif Op woensdag 6 maart 2013 19:12 schreef 2n2o het volgende:
Ik ben wel benieuwd naar verhalen van mensen die er uiteindelijk van af zijn gekomen (ik weet, vrij lastig in een topic waar mensen het juist hebben). Zou dit echt meer geluk dan wijsheid zijn, of ging er wel degelijk een bepaald gedragspatroon aan vooraf? Tot die tijd hoop ik de piep als mijn nieuwe stiltecode te beschouwen.

Zijn er mensen met hyperacusis die nog steeds uitgaan (met doppen in ofc)? Omdat de H bij mij duidelijk is verbeterd wil ik mij er nog niet aan wagen, al heb ik nu altijd op maat gegoten doppen bij me. Ik ben bang namelijk dat het geluid nog te hard is voor mijn verlaagde geluidsdrempel (aangezien langdurig hard gekwek al zeer doet). Hoe gaan jullie hiermee om?
Op internet zwerven een hoop theorieën rond met allerlei verschillende oplossingen. Er zijn speciale diëten opgesteld omdat er volgens bepaalde wetenschappers stoffen zijn die oorzuisen stimuleren. Ook zijn er verschillende behandelingen in de vorm van accupunctuur, en spirituele dingen. Zelf ben ik niet zo van deze rariteiten, het enige waar ik aan doe is een goede nek massage, dit ontspant de nekspieren en verminderd het irritatie gehalte erg veel.

Met mijn T ga ik nog altijd op stap, ik laat me echt niet kennen door iets wat er niet eens is! Uiteraard wel met goede gehoorbescherming en aan het einde van de nacht merk ik wel een verhoging van de irritatie, maar daar heb ik dan weer de ruismaskeerder voor. Hoe dit met H zal gaan weet ik niet, maar ik denk dat dit goed te onderdrukken is! Bij jou is het tenminste stil na een gezellige avond.
pi_123874748
quote:
0s.gif Op vrijdag 8 maart 2013 12:02 schreef gewoonmarik het volgende:
Op internet zwerven een hoop theorieën rond met allerlei verschillende oplossingen. Er zijn speciale diëten opgesteld omdat er volgens bepaalde wetenschappers stoffen zijn die oorzuisen stimuleren. Ook zijn er verschillende behandelingen in de vorm van accupunctuur, en spirituele dingen. Zelf ben ik niet zo van deze rariteiten, het enige waar ik aan doe is een goede nek massage, dit ontspant de nekspieren en verminderd het irritatie gehalte erg veel.

Met mijn T ga ik nog altijd op stap, ik laat me echt niet kennen door iets wat er niet eens is! Uiteraard wel met goede gehoorbescherming en aan het einde van de nacht merk ik wel een verhoging van de irritatie, maar daar heb ik dan weer de ruismaskeerder voor. Hoe dit met H zal gaan weet ik niet, maar ik denk dat dit goed te onderdrukken is! Bij jou is het tenminste stil na een gezellige avond.
Ok goed te horen, en wat versta je onder irritatie? Bedoel je dan dat je irriteert aan de piep die meer hoorbaar is geworden?
pi_123895589
Laatste jaren ook wel voorzichtiger, oordoppen in het cafe, op de motor altijd standaart oordoppen.
Op het werk als der weer zoon goederentrein door de wissels gaat ff oren dicht etc.
Ik zwaai naar dieren.
pi_125362027
quote:
17s.gif Op woensdag 6 maart 2013 15:59 schreef hupseflups1 het volgende:
Hmm, ik denk dat ik maar eens naar de huisarts ga om mijn oren uit te laten spuiten. De ruis is harder geworden en rechts hoor ik beduidend slechter.
Daarmee is het bij mij begonnen.
BlaBlaBla
pi_125363237
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2013 18:16 schreef Soldier2000 het volgende:

[..]

Daarmee is het bij mij begonnen.
Bij mij ook, ja. Ik kwam er pas achter toen ik praktisch doof bleek te zijn. Nu geregeld naar de huisarts om mijn oren uit te laten spuiten. Dan heb ik er beduidend minder last van.
pi_125363659
quote:
17s.gif Op dinsdag 16 april 2013 18:49 schreef hupseflups1 het volgende:

[..]

Bij mij ook, ja. Ik kwam er pas achter toen ik praktisch doof bleek te zijn. Nu geregeld naar de huisarts om mijn oren uit te laten spuiten. Dan heb ik er beduidend minder last van.
Ik bedoel, mijn Tinnitus is ontstaan door het laten uitspuiten van mijn oren.
BlaBlaBla
pi_125363994
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2013 18:59 schreef Soldier2000 het volgende:

[..]

Ik bedoel, mijn Tinnitus is ontstaan door het laten uitspuiten van mijn oren.
Dat is wel naar. Verkeerd gelezen, sorry.
pi_125711551
Tussen oktober 2012 en tot een aantal weken is het voor het eerst stabiel geweest, weinig tot geen last van gehad, en tuurlijk het was wel hard, alleen bleef het continu op het zelfde niveau dus dacht dat ik ermee kon leven

tot een aantal weken was ik in club air in Amsterdam die ook het oor bewust kenmerk droeg, en sinds dien is mijn tinnitus ontzettend verergerd ;(

mijn trommelvliezen trillen met elk geluid mee, dus als ik op een toets druk op het toetsenbord dan krijg ik een ''klap'' in mijn trommelvlies, en aangezien ik veel toetsen indruk is het echt een hel.
Ook als ik het lichtknopje aan / uit zet, of als ik zelfs loop, eet of geluiden hoor.

Het maakt me echt ontzettend gek ik had dit trouwens altijd al, maar dan veel minder erg, en vaak was het periodes helemaal weg, maar zo erg als nu heb ik nooit gehad.

Ook de rest van de tinnitus is harder geworden, en hoor het nu ook onder de douch of wat dan ook, het lijkt echt op een nieuwe verergering/
ik heb er echt veel voor over om dit op te lossen, alleen is er nog steeds niks aan te doen, ik ben al behandeld bij Into ears in Tilburg ook dat heeft niet geholpen..
pi_125719870
Heb het ook al sinds een jaar of 5-6. Weet zelfs nog wanneer het is begonnen, dat was op een veel te hard illegaal DnB-feestje. De volgende dag werd ik wakker met een piep in mijn oren, alleen sinds toen is die nooit meer weggegaan.

Over de afgelopen 5 jaren is het ook eerder erger dan beter geworden, rechts luider dan links.

Af en toe word je er echt gek van :(

Maar ik moet zeggen, kan er al redelijk mee omgaan. Ben alleen nog nooit bij de KNO geweest, want ik weet zelf wel waardoo rhet komt, en een oplossing is er (nog) niet. Te harde muziek geluisterd, vaak naar festivals geweest met onvoldoende gehoorbescherming en te vaak te snel motor gereden op een motor die ook teveel lawaai maakt. :( :( :(

Met professionele (op maat gemaakte alpine) oordopjes met de zwaarste filters wordt de piep alsnog erger na een rondje op de motor of een hard concert! Ik ga ook niet meer naar bioscopen omdat ik het geluid daar te hard vind!
"The likelihood of being stuck behind a car in a curve is directly proportional to the funfactor of the curve."
pi_125720823
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 14:59 schreef Spellbound het volgende:
Heb het ook al sinds een jaar of 5-6. Weet zelfs nog wanneer het is begonnen, dat was op een veel te hard illegaal DnB-feestje. De volgende dag werd ik wakker met een piep in mijn oren, alleen sinds toen is die nooit meer weggegaan.

Over de afgelopen 5 jaren is het ook eerder erger dan beter geworden, rechts luider dan links.

Af en toe word je er echt gek van :(

Maar ik moet zeggen, kan er al redelijk mee omgaan. Ben alleen nog nooit bij de KNO geweest, want ik weet zelf wel waardoo rhet komt, en een oplossing is er (nog) niet. Te harde muziek geluisterd, vaak naar festivals geweest met onvoldoende gehoorbescherming en te vaak te snel motor gereden op een motor die ook teveel lawaai maakt. :( :( :(

Met professionele (op maat gemaakte alpine) oordopjes met de zwaarste filters wordt de piep alsnog erger na een rondje op de motor of een hard concert! Ik ga ook niet meer naar bioscopen omdat ik het geluid daar te hard vind!
Bij mij is het op die manier ook begonnen!
7 januari 2011 ik heb die avond van 10 uur t/m 4 uur snachts vlak bij een box gestaan (onbewust).

Toen jij het kreeg, ben je toen ook gewoon nog naar feestjes geweest met oordoppen?
Of heb je het toen helemaal laten vallen,

Ik merk dat ook al ga ik met oordoppen uit, het op de een of anderen manier toch erger word, dus ben er een beetje huiverig voor geworden, alleen snapt helaas mijn omgeving dat niet.

Bioscopen zijn inderdaad ook erg hard tegenwoordig, maar toch raar dat ondanks we onze oren beschermen de tinnitus harder word, want iemand met tinnitus heeft niet meer kans had ik gelezen om een ergere beschadiging te krijgen dan iemand zonder tinnitus

maar we zijn er denk gewoon gevoellig voor, want ik ken mensen die stappen veel vaker dan ik, en die hebben zelfs nog nooit van tinnitus gehoord, best wel oneerlijk! :P
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')