abonnement Unibet Coolblue
pi_133976087
quote:
0s.gif Op vrijdag 6 december 2013 11:57 schreef depsycholoog het volgende:

[..]

thanks, kan ook niet wachten tot ik 'm heb.

Qua weegschaal bedoelde ik meer of iemand een goedkope tip had ;) op koffiewarenhuis.nl bijvoorbeeld staat er een maar die is meteen 25 euri, of wordt het sowieso niet goedkoper dan dat?
Denk niet dat het inderdaad veel goedkoper wordt. Zo heel duur is 25 ¤ nou ook niet voor een digitale weger toch?
Je kan ook gewoon bij de hema of blokker een voldoende nauwkeurige digitale keukenweegschaal kopen, zodra er (koffie)weegschaal voor staat worden producten meteen duurder en ze doen toch hetzelfde.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  Moderator vrijdag 6 december 2013 @ 14:32:18 #77
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_133979127
quote:
0s.gif Op woensdag 24 juli 2013 08:24 schreef Individual het volgende:

[..]

[ afbeelding ]

Kost een tientje en maakt de beste koffie voor thuis, net als de Italianen zelf.
Ik heb er recent ook 1 gekocht, super :9
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  Moderator vrijdag 6 december 2013 @ 14:35:31 #78
27682 crew  Bosbeetle
terminaal verdwaald
pi_133979232
quote:
0s.gif Op dinsdag 26 november 2013 20:30 schreef V2 het volgende:
Naar aanleiding van het verhaal over brewing ratios eens gemeten. En ik zit er totaal naast. Oeps. 16g koffie, voor 2 enkele espresso, en 36g vloeistof in één kopje. Scheelt een factor 2 ongeveer. Werk aan de winkel dus :D
Kijk dat is handig :)
En mochten we vallen dan is het omhoog. - Krang (uit: Pantani)
My favourite music is the music I haven't yet heard - John Cage
Water: ijskoud de hardste - Gehenna
  zondag 8 december 2013 @ 12:10:25 #79
242879 Onnoman
The On And Only
pi_134043306
gisteren van sint nicolaas een zakje koffie uit Ethiopië.. echte import uit Ethiopië :D
ruikt super sterk ! :D
Als je de wereld wilt begrijpen, moet je denken zoals ik.
(Onnoman)
si vi pacem para bellum
himmelhoch jauchzend
pi_134087757
nou de bezzerra's doen het hoor! wat een bazen apparaat.
pi_134216321
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effect ;) Volgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
  † In Memoriam † vrijdag 13 december 2013 @ 09:39:18 #82
230491 Zith
pls tip
pi_134216444
De meest gangbare druk zit tussen 8 en 10 bar (valt aan te passen als je je machine durft open te schroeven). Hij zal inderdaad fluctueren tijdens het zetten - minder als je een bazen rotary hebt,
I am a Chinese college students, I have a loving father, but I can not help him, he needs to do heart bypass surgery, I can not help him, because the cost of 100,000 or so needed, please help me, lifelong You pray Thank you!
pi_134218109
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 december 2013 09:32 schreef depsycholoog het volgende:
Is het normaal dat de pompdruk tijdens het zetten heen en weer gaat? Als ik koffie zet dan gaat de druk soms van 12 bar in het begin naar 10 bar, en dan gaat hij daarna soms een paar keer heen en weer tussen 9 en 10 bar, en je hoort de pomp dan ook ook duidelijk anders zoemen. Als een bij die voorbij vliegt zeg maar, een soort doppler effect ;) Volgens de verkoper kan het liggen aan het tampen en het wisselende vetpercentage in de koffieboon, maar ik weet t niet zo zeker.
Iemand ervaring mee?
Koffie lukt goed trouwens, ben verder erg tevreden, hij smaakt wel prima. PID is erg fijn. Geen "stalen" koffie meer.
Niet teveel naar getalletjes kijken zoals iemand al eerder zei. Gewoon lekker koffie gaan zetten en op gevoel aan de knopjes draaien. Ik zet ook niet altijd even lekkere koffie, maar dat is van zoveel dingen afhankelijk. Dat is ook wat espresso-machines leuk maakt (vind ik).
  vrijdag 13 december 2013 @ 14:50:54 #84
22818 V2
Deze ruimte is te huur!
pi_134225469
Plotselinge drukval in het begin kan wel een teken zijn van channeling geloof ik, maar dat zie je ook wel aan de puck, en proef je in de koffie, als het goed is. Of je regelt een naked PF (staat nog steeds op m'n lijstje), dan zie je het ook wel als dat de reden is... ;) En verder inderdaad wat hierboven wordt gezegd, de smaak is uiteindelijk wat telt.
As far as we know, our computer has never had an undetected error.
pi_134227710
Ik denk toch dat er iets mis is met mn pomp eerlijk gezegd. Zal na t weekend s een filmpje uploaden
pi_134227747
Maar bedankt voor jullie antwoorden
pi_134298402
Blindfilteren ziet er zo uit, volgens mij wel prima, al hoor je de pomp bijna niet meer als hij eenmaal op druk is.

Echter alle kopjes gaan zo langzaam in het begin, het lijkt alsof de pomp op gang moet komen. Daarna werkt ie prima en pas als de druk constant is komt de koffie er goed uit. Zie
En En Het lijkt te gebeuren ongeacht koffiesoort of maling of hoeveelheid. Ik heb de maalstand bijna niet veranderd ten opzichte van hoe deze uit de doos kwam.
De eerste kopjes gingen anders- daar liep de druk op en bleef constant.
  maandag 16 december 2013 @ 17:07:25 #88
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134333920
Heey,

Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.

Heb je wel een eigen koffiemolen?
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334056
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:07 schreef johnybh het volgende:
Heey,

Dit is toch echt overextractie ... te langzaam. Probeer je maling iets grover te zetten. Als je merkt dat het erg weinig helpt, het aanpassen van je maalstand, kijk dan eens of je niet te veel koffie doseert, waardoor je koffie geen ruimte meer heeft om te wellen. Dit kan ook zo'n verstikkend effect hebben.

Heb je wel een eigen koffiemolen?
tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  maandag 16 december 2013 @ 17:13:17 #90
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134334151
quote:
2s.gif Op woensdag 20 november 2013 10:15 schreef BlueMagic het volgende:

[..]

ja, 2e hands was ik sowieso van plan. kan je met een quickmill degelijk melk opschuimen?
Ja dat kan! En mooie espresso's eruit toveren. Maar practice makes perfect. Investeer in een degelijke molen en experimenteer totdat je erbij neervalt. Verse bonen is een MUST!

Nu in de grinder: Cup of Excellence, honey process costa rica van www.baristawinkel.nl :)
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334160
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.

Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.

Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft ;)
pi_134334217
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:10 schreef Gripper het volgende:

[..]

tip hierbij, om te leren wat "te veel koffie" is: doseer zoals je gewend bent in je portafilter, en leg er een 1 cent muntje op. Dan in de groep zetten, en weer even eruit. Als er geen afdruk in de koffie zit, dan is er genoeg ruimte.
Verder is een goede richtlijn dat als je hebt getampt, de bovenrand van de tamperschijf gelijk ligt met de rand van het filterbakje. Maar goed, niet elke tamper is even dik.
Thanks, maar ben er vrij zeker van dat er niet teveel koffie in heeft gezeten. Maar ach, misschien ook wel.
  maandag 16 december 2013 @ 17:18:01 #93
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134334320
quote:
0s.gif Op maandag 16 december 2013 17:13 schreef depsycholoog het volgende:
Ja, ook een bezzerra. Het rare is dat ik de maalstand niet of nauwelijks heb aangepast t.o.v. hoe de maler uit de doos kwam, en de eerste kopjes er wel gewoon uit kwamen met dezelfde bonen en dezelfde maalstand. Ook heb ik geprobeerd om echt minder koffie erin te doen, haalde niets uit, en heb verschillende koffiebonen geprobeerd. Voor de duidelijkheid, dat druk wisselen in het begin deed ie dus de eerste paar dagen niet.

Ook is de koffie niet echt superfijn gemalen, je voelt duidelijk korrels. Nja, de koffiemeneer vond de filmpjes in ieder geval ook niet helemaal fris eruit zien, vandaag heeft ups de boel weer opgehaald ter controle.
Dus ik zal t over een week weer proberen.

Het is lastig als je een koffienoob bent en niemand in de buurt hebt die er verstand van heeft ;)
Toch, zelfs met dezelfde koffie en dezelfde maalstand kan het zijn dat je espresso er anders uitkomt. Koffie wordt ouder, luchtvochtigheid schommelt en dat zijn allemaal factoren die invloed erop hebben. Ook is het zo dat als je wisselt van koffiesoort de maling weer aan moet worden gepast.

Het lijkt dan alsof je 100-en grammen weg moet gooien als je een nieuwe boon pakt, maar je krijgt hier handigheid en gevoel voor. Uiteindelijk gaan er hooguit 2 a 3 bakjes weg, of in de latte voor 't vrouwtje :P hehe
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134334944
Nou heb ik er bijna spijt van dat ik m terug heb laten sturen en niet meer kan spelen :p haha. Ach ja mijn generatie he, ik wil het liefst alles perfect en dan eigenlijk gisteren al. Geen ruimte en tijd om te falen.

Ik ga dat trucje met die cent eens proberen en mijn maler eens heel grof zetten. Als mn apparaat terug is.
  maandag 16 december 2013 @ 22:43:13 #95
314951 johnybh
& de corsetboys
pi_134348609
http://imageshack.us/a/img62/2337/ojla.jpg (copy/paste deze link)

doet die quickmill toch aardig he?

[ Bericht 3% gewijzigd door johnybh op 16-12-2013 23:24:52 ]
Tokai Love Rock LS-90q :)
pi_134443726
Weet iemand hier welke opties er zijn qua PID voor een Rancilio Silvia? Ik vind de Auber namelijk vrij duur, en misschien is er ook een leverancier van iets dergelijks in Europa?
"Faith is making a virtue out of not thinking."
"Capitalism is a system wherein man exploits man. And communism — is vice versa.”
pi_134538594
Koffiewarenhuis heeft snel en adequaat gereageerd: pomp inc weerstand zijn vervangen en apparaat werd kosteloos opgehaald. Dinsdag weer experimenteren!
pi_134906421
Koffieliefhebbers! Iemand nog tips voor een lekkere koffie? Ik ben heel acceptabele koffie aan het maken, de machine werkt weer prima. Maar het kan beter. Melk schuimen gaat ok voor een cappuccino, maar latte art.. :p
Kun je trouwens zelf nog iets doen om statische lading bij het malen te voorkomen? De ene keer plakt de helft van mn maalsel aan de machine en de andere keer gaat alles netjes in het bakje. Hangt ook van de boon af.
pi_134937614
Belangrijkste is dat je vers gebrandde bonen krijgt, dus ga op zoek naar een locale branderij die datum op de verpakking zet. Ik -was- goed te spreken over koffie van Blanche Dael, maar die geven geen datum wat gelegenheid open laat voor gesjoemel. Het gebeurde dus ook regelmatig dat ik er thuis achter kwam dat ik niet verse tot zelfs muffe oude koffie had gekregen. Ik ga nu 2 wekelijks naar een andere kleine brander, die weliswaar duurder is maar me nog nooit belazerd heeft en nagenoeg altijd lekkere bonen verkoopt: Dutch Barista Coffee.

Wat betreft statisch maalsel: ik heb de bovenkant van een plastic bekertje afgeknipt en gebruik dat min of meer als trechter in de portafilter. Klein tikje erop na het malen en klaar.
pi_135007125
In Nijmegen heeft het espressobarretje op de markt single estate bonen waar ook een branddatum op staat (iedere donderdag krijgen ze versgebrand binnen). Ik vind de Guatemala lekker. Hij is wel prijzig, 25 euro per kilo, maar ja, nog altijd goedkoper dan Nespresso en het leven is te kort voor slechte koffie.

Ik ben een beetje trots, dus hieronder een foto van mijn studentenaanrechtje ;)

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.


[ Bericht 6% gewijzigd door depsycholoog op 02-01-2014 23:20:15 ]
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')