abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_122926241
Heb je dat wel eens? "Er was hier laatst een geweldige video van een lezing gepost, maar waar was dat ook alweer?"

Precies daarvoor is dit topic!

1 spelregel: elke post in dit topic dient een video van een lezing, debat of documentaire te bevatten die tenminste 15 minuten duurt en die gaat over filosofie, levensbeschouwing of eventueel wetenschap.

Deel 1

En nu deel 2 alweer. :)

Laatste post:

quote:


[ Bericht 2% gewijzigd door Molurus op 16-02-2013 12:17:35 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_122990787
Tip van iemand op de frontpage:


Disclaimer: ik heb deze video zelf nog niet gezien.

Edit: nogal hoog Zeitgeist gehalte helaas. :{

[ Bericht 10% gewijzigd door Molurus op 17-02-2013 18:00:36 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_123169897
Voor mensen die graag nadenken over oneindigheid (God is tenslotte ook oneindig):

Zie video vanaf 29:20


[ Bericht 5% gewijzigd door Molurus op 29-03-2013 19:37:48 ]
The view from nowhere.
  maandag 25 februari 2013 @ 22:41:21 #4
16305 Jappie
parttime reverend
pi_123349200
Science set free "The tipping point"

Een 2delige lezing van Rupert Sheldrake over de dogma's van de hedendaagse wetenschap.


Buiten het feit dat het zeer interessant materiaal is om je in te verdiepen is de man een zeer begenadigd humorvolle spreker...een aanrader dus. :)
pi_123534823
"I know the tendancy of the human mind is to do anything rather than think. But mental labor is not thought, and those who have with labour acquired the habit of application, often find it much easier to get up a formula than to master a principle." Maxwell


De Schotse taal en humor zijn heerlijk !

[ Bericht 2% gewijzigd door deelnemer op 02-03-2013 14:28:13 ]
The view from nowhere.
pi_124004356
De altijd enthousiaste Wesley Cecil

Alle bekende oplossingen van de Einsteinvergelijking.

Erasmus Darwin (1731 - 1802) , was de grootvader van Charles Darwin.
Over Erasmus Darwin en zijn tijd (de 18e eeuwse verlichting):

De notoire wiskundige Évariste Galois


[ Bericht 24% gewijzigd door deelnemer op 16-03-2013 02:10:17 ]
The view from nowhere.
pi_124105612
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_124123366
Ik heb gisteren dit fantastische debat gekeken
The Great Debate, what is life?
Richard Dawkins, J. Craig Venter, Nobel laureates Sidney Altman and Leland Hartwell, Chris McKay, Paul Davies, Lawrence Krauss, and The Science Network's Roger Bingham discuss the origins of life, the possibility of finding life elsewhere, and the latest development in synthetic biology.
De oorsprong van leven, wat is leven?, leven op andere planeten, kunstmatige intelligentie, het idee van panspermia, de gaia-hypothese, evolutie, het universum,.... en veel humor, het komt allemaal aan bod. Richard Dawkins en Lawrence Krauss, Nobelprijswinnaars, onderzoekers van Nasa en andere wetenschappers.
Iemand vertelt ook over een onderzoek waaraan ze werken, ze varen de hele wereld over op zoek naar 'nieuwe', onbekende organismen. Ze hebben inmiddels zoveel ontdekt dat ze de tel kwijt zijn. In de oceaan blijkt de diversiteit uitzonderlijk groot te zjin, maar onder de zeebodem is die zelfs nog groter...
Dat onderzoek zouden ze binnenkort publiceren

en laat ik nou net vandaag dit tegenkomen :)

15-03-2013

Microben vormen honderden meters onder de zeebodem een heus ecosysteem



Nieuw onderzoek wijst erop dat honderden meters onder de zeebodem, diep ingegraven in de oceanische korst heel veel micro-organismen leven. Sterker nog: hoogstwaarschijnlijk bevindt zich onder de zeebodem het grootste ecosysteem op aarde.

Dat schrijven wetenschappers in het blad Science. Ze boorden door zo’n 2,5 kilometer water en honderden meters sediment heen. Vervolgens haalden ze 3,5 miljoen jaar oud basalt boven. “We leveren het eerste directe bewijs voor leven diep in de oceanische korst,” vertelt onderzoeker Mark Lever.

Energie
Maar hoe komen die microben zo diep in de oceanische korst aan energie? Normaal gesproken is zonlicht een belangrijke bron van energie: fotosynthetische organismen gebruiken het om koolstofdioxide om te zetten in organisch materiaal. Maar zonlicht komt niet in de oceanische korst terecht. “Onze resultaten suggereren dat dit ecosysteem grotendeels gebaseerd is op chemosynthese,” legt Lever uit. “In de basaltische oceanische korst zitten kleine aderen en daar loopt water doorheen.” Dit water reageert waarschijnlijk met stofjes in het basalt (bijvoorbeeld het mineraal olivijn) en daarbij komt waterstof vrij. “Micro-organismen gebruiken waterstof als een bron van energie om koolstofdioxide om te zetten in organisch materiaal.”

Direct bewijs
Wetenschappers vermoeden al langer dat leven in de oceanische korst voorkomt. Maar bewijs ervoor was altijd indirect: het was gebaseerd op chemische aanwijzingen in gesteenten. “Direct bewijs ontbrak,” stelt onderzoeker Olivier Rouxel. Lever en zijn collega’s hebben dat directe bewijs nu gevonden. “Het begon allemaal toen ik DNA haalde uit de gesteenten,” vertelt Lever. “Tot mijn verrassing identificeerde ik genen die we normaal vinden in methaan-producerende micro-organismen.” De onderzoekers kweekten enkele micro-organismen afkomstig uit het basalt in het lab en maten daar de methaanproductie. En met elk experiment kwamen ze tot dezelfde conclusie: in het basalt leefden microben die methaan produceerden. “Ons werk bewijst dat microben een belangrijke rol spelen in de chemie van basalt en zo invloed uitoefenen op de chemie van de oceanen.”

Groot
De oceanische korst bedekt ongeveer zestig procent van het oppervlak van de aarde. Daarmee is het ecosysteem waarvoor de onderzoekers nu direct bewijs gevonden hebben, het grootste dat op aarde voorkomt.

Wetenschappers blijven de oceanische korst bestuderen, want hun studie heeft nogal wat implicaties. “Het is mogelijk dat leven gebaseerd op chemosynthese ook op andere planeten gevonden kan worden. Onze toekomstige studies gaan hopelijk onthullen of dat het geval is.” Ook hopen de onderzoekers te achterhalen welke rol het leven in de oceanische korst speelt als het gaat om de koolstofkringloop op onze planeet.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  woensdag 20 maart 2013 @ 22:58:20 #11
16305 Jappie
parttime reverend
pi_124317367
Ik vond vandaag dit oudje uit 2008 of daaromtrent...misschien nog wel ouder. Mogelijk is hij dus al eerder langs geweest maar voor mij was hij iig nieuw en wellicht voor nog wat anderen ook.

Het is een film/docu waar wetenschap en religie elkaar lijken te omarmen in hun zoektocht naar de ultieme realiteit.

What the *bleep* do we know?


Enjoy :)
pi_124318268
"What the bleep do we know" is een prachtig gemaakte documentaire, maar helaas is de 'wetenschap' erachter een stuk minder prachtig. Wat zeg ik, het is klinkklare onzin.

De voornaamste persoon achter deze ideeen is Stuart Hameroff, die ooit nog eens de euvele moed had zijn ideeen te presenteren aan een academisch publiek. Dit was het resultaat:





Met name de reactie van Lawrence Krauss in de vragenronde heb ik erg om moeten lachen. (Zie begin 3e filmpje.)

[ Bericht 0% gewijzigd door Molurus op 21-03-2013 20:44:18 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_124349450
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 22:58 schreef Jappie het volgende:
Ik vond vandaag dit oudje uit 2008 of daaromtrent...misschien nog wel ouder. Mogelijk is hij dus al eerder langs geweest maar voor mij was hij iig nieuw en wellicht voor nog wat anderen ook.

Het is een film/docu waar wetenschap en religie elkaar lijken te omarmen in hun zoektocht naar de ultieme realiteit.

What the *bleep* do we know?


Enjoy :)
Een Onzin documentaire

quote:
De enige échte wetenschapper die geďnterviewd is voor de film heeft na zien van de film geschokt gereageerd. David Albert, universitair docent aan Columbia University, geeft toe dat hij het interview gegeven heeft en wist dat het voor een film van existentialistische aard gebruikt zou worden. Hij wist niet dat zijn woorden uit contekst gebruikt zouden worden om precies het tegenovergestelde van zijn overtuiging uit te dragen. Hij gelooft absoluut niet in een koppeling tussen Quantum mechanica en het bewustzijn. Hij gelooft al helemaal niet dat er enige wetenschappelijke aanleiding is om te geloven dat ons bewustzijn de werkelijkheid, middels Quantum mechanica, kan beďnvloeden.

In feite wordt in de gehele film wetenschap misbruikt en verkeerd geďnterpreteerd om een religieuze gedachte van onderbouwing te voorzien. Het is propaganda voor de Ramtha sekte van J.Z. Knight, een vrouw die in contact zou staan met de geest van een 35.000 jaar oude mystieke strijder, Ramtha genaamd.

De Ramtha sekte gelooft dat door bewust te zijn van de koppeling tussen ons bewustzijn en de werkelijkheid, geleerd kan worden de werkelijkheid te beďnvloeden. Dit is niet gebaseerd op wetenschap. De echte quantum mechanische theorie geeft daar ook geen aanleiding toe. Er wordt veel getheoretiseerd en nagedacht over de betekenis van Quantum mechanica en wat het voor de werkelijkheid betekent. Daarin komen snaar-theorie, paralelle universa, deeltjes-golven etc. naar voren.

Een van die principes is dat elk moment een keuze bevat. Gaat een deeltje links of rechts, kiest een mens ervoor om nu op te staan of nog te blijven liggen. Keuzes die in feite twee kanten op kunnen. Ja of nee. De keuze "ja" heeft een ander vervolg dan de keuze "nee". Ieder moment van keuze zou in theorie het universum op de tijdslijn splitsen. Eentje waar de keuze "ja" gemaakt wordt, eentje waar de keuze "nee" gemaakt wordt. En al die splitsingen en universa bestaan naast elkaar en gaan uit elkaar lopen. Dus bestaat er een oneindige hoeveelheid universa die een klein beetje van elkaar verschillen. Een universum dat pas afgesplitst is, is practisch hetzelfde als waar wij nu in zitten. Maar hoe verder geleden de splitsing, hoe groter het verschil.

In sommige universa zullen mensen al zijn uitgestorven. In andere zijn de Nazi's nog aan de macht, weer een andere zit nog in het stenen tijdperk. Of er is een ander mens-achtig ras ontwikkeld tot dominante soort. Alles kan, en dus bestaat alles, ergens in een universum. Wat sommigen denken is dat het theoretisch mogelijk zou kunnen zijn om tussen die universa te reizen (Quantum Leap is een SF serie die daarop gebaseerd is). Maar ons huidige bestaan en universum veranderen door een gedachte of wens, dat is nergens op gebaseerd. Maar dat is wel wat de Ramtha's ervan maken. Doordat alles ergens bestaat, kan ook alles via Quantum Mechanica naar onze tijdlijn en ons universum gehaald worden. Maar dat strookt helemaal niet met de theorie. Want dat doen zou weer een keuze zijn, waarbij dus twee universa afsplitsen. Eentje waar dit wel, en eentje waar dit niet gebeurt.

De andere wetenschappers in de film staan allemaal ergens in de organisatie van deze Ramtha sekte. Dr. Joe Dispenza is een student aan de Ramtha school. Dr. Ledwith is een oud priester die een aanklacht wegens sexueel misbruik in Ierland heeft afgekocht bij het vermeend slachtoffer. En is nu docent aan de Ramtha school. Allemaal 'wetenschappers' die in de film worden gebruikt om de gedachte uit te dragen.

bron: de Volkskrant
WFL / [Centraal] Aan te raden DVD's / Docu's
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_124349468
quote:
0s.gif Op woensdag 20 maart 2013 23:15 schreef Molurus het volgende:
"What the bleep do we know" is een prachtig gemaakte documentaire, maar helaas is de 'wetenschap' erachter een stuk minder prachtig. Wat zeg ik, het is klinkklare onzin.

De voornaamste persoon achter deze ideeen is Stuard Hameroff, die ooit nog eens de euvele moed had zijn ideeen te presenteren aan een academisch publiek. Dit was het resultaat:





Met name de reactie van Lawrence Krauss in de vragenronde heb ik erg om moeten lachen. (Zie begin 3e filmpje.)
Gezien ja, geweldig :)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  donderdag 21 maart 2013 @ 21:45:16 #15
16305 Jappie
parttime reverend
pi_124352744
Uitermate verfrissend en vermakelijk om te zien dat mijn bijdrage aan dit topic vergeleken met andere bijdragen zulke reacties teweeg brengt terwijl mijn intro niets anders was dan stellen dat wetenschap en religie elkaar hier "lijken" te omarmen.

De door Molurus geplaatste filmpjes van de lezing ontkrachten geenzins de mogelijkheid tot fusie tussen wetenschap en religie op dit gebied. Ik hoor Kraus bijvoorbeedl wel roepen dat iets nonsens is en zeggen dat het zo niet werkt maar ik hoor hem nergens zeggen waarom het niet kan werken. Dit zelfde geld voor de andere sprekes en al met al moet ik zeggen dat de hr Hameroff zich redelijk staande hield vs een aantal stotterende anti believers.

Nu wil ik hiermee nog steeds niet zeggen dat wat de makers claimen de manier is waarop je het universum naar je hand kunt zetten maar zelfs als borrelpraat zijn de ideeen uitermate creatief en het zou op zijn minst toch wel wat steviger ontkracht mogen worden dan simpelweg stellen het is nonsens zonder daar zelf een gedegen onderbouwingbij te geven.

Tenslotte zou ik willen eindigen door te zeggen dat het simpelweg afwijzen van ideeen ten alle tijden een slechtere optie is dan de ideeen te onderzoeken op de mogelijkheden die er wel overblijven en dan vervolgens zoals wel vaker gebeurd door het onderzoeken van het ene idee per ongeluk een ander niet verwacht resultaat tegen te komen.

The keyword is "open mind" in deze. :)
pi_124353144
Dit is gewoon pseudowetenschap. Ongefundeerde overtuigingen, die welliswaar waar zouden *kunnen* zijn, maar die op geen enkele manier iets met wetenschap te maken hebben.

En dat is prima.... zolang het niet als wetenschap wordt gepresenteerd. Maar dat doet deze mijnheer Hameroff nu juist wel, en dat vind ik zeer kwalijk. Het is zeer vergelijkbaar met de Intelligent Design beweging: het zijn niet wetenschap en religie die elkaar omarmen, maar gewoon een vorm van religie die zich vermomt als wetenschap in de hoop net zo serieus genomen te worden.

PS: Hier maar verder:

F&L / What the bleep do we know?

:)

[ Bericht 3% gewijzigd door Molurus op 21-03-2013 22:05:01 ]
Niet meer aanwezig in dit forum.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 02:10:38 #17
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124362984
Een aardig overzicht van de ontwikkelingen in de fysica. Wel zo schetsmatig dat het eerder sprake is van een bewijs per intimidatie is dan per argument. Persoonlijk geloof ik niet in de stelling, dat tijd emergent is, omdat ik mij geen proces van emergentie zonder tijd kan voorstellen.



[ Bericht 11% gewijzigd door deelnemer op 23-03-2013 14:05:43 ]
The view from nowhere.
  vrijdag 22 maart 2013 @ 15:58:25 #18
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124377173
Cognitieve psychologie: wereldbeelden en framing.

Een goed beargumenteerde kritiek op de marktideologie
Overige delen:
Markets, Freedom and Choice
Just Markets
Selling Yourself Short: The body, property and markets

Een serie over de geschiedenis van onze Britse buren. Een overzicht van de feitelijke ontwikkelingen (altijd een interpretatie natuurlijk) heeft een meerwaarde boven een ideologische uitzettingen hierboven en plaatst alles in een context. Dan blijkt het neoliberalisme vooral een beweging te zijn voor de idealen van de kleine ondernemer: de kruideniers aan de macht.
Overige delen:
The British Attempt to Construct a Socialist Commonwealth, 1945-1951
Britain in the 20th Century: The Conservative Reaction 1951-1965
Britain in the 20th Century: The Collapse of the Postwar Settlement, 1964-1979
Britain in the 20th Century: Thatcherism, 1979-1990
Britain in the 20th Century: A new consensus? 1990-2001

[ Bericht 11% gewijzigd door deelnemer op 24-03-2013 14:48:49 ]
The view from nowhere.
  zaterdag 23 maart 2013 @ 16:02:14 #19
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124409981
Een grappige lezing (vanaf 9:00): een ode aan de Royal Society en de wetenschap iha. _O_

Een impressie van de wetenschap destijds en de grote brand die Londen in as legde.

Iets over het ontstaan van de Royal society

Toch nog maar twee deeltjes van deze mooie serie over de geschiedenis van de wiskunde.

The view from nowhere.
  maandag 25 maart 2013 @ 01:05:03 #20
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124471543
Een recente discussie over de huidige politieke en economische crisis in Europa. Griekenland heeft een daling van het bruto nationaal product van 20% doorgemaakt (W. Buiters noemde ergens zelfs 25%) en een jeugd werkeloosheid boven de 50%. Zeer ernstige problemen die mi veel meer aandacht en serieuze discussie verdienen.



[ Bericht 5% gewijzigd door deelnemer op 25-03-2013 02:30:39 ]
The view from nowhere.
pi_124472037
Professor Lawrence Krauss on the Q&A panel with Tanya Plibersek, Greg Hunt, Dr John Dickson & Dr Cindy Pan: A lively interactive discussion hosted by Tony Jones where the audience at home and in the studio questions political leaders and opinion makers.
Science vs Religion
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  maandag 25 maart 2013 @ 19:39:36 #22
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_124495458
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_124514635

Geloof jij in het onwaarschijnlijke?

Soms gebeuren er wonderen. Bij een boer in Schotland verschijnt bijvoorbeeld een graancirkel in zijn velden, terwijl bij een gezin in de Verenigde Staten geroosterd brood met de beeltenis van de maagd Maria uit haar tosti-ijzer springt. Sensationeel! Onverklaarbaar! Of valt dat eigenlijk wel mee?

In bovenstaande TEDTalk vertelt beroepsscepticus Michael Shermer waarom weldenkende mensen in gekke dingen geloven. Voor het onverklaarbare zijn er altijd verklaringen, zegt Shermer. Of het nou om een broodje gaat dat op moeder Theresa lijkt, of de duivelse boodschap die je hoort als je Stairways to Heaven achterstevoren afspeelt.

Shermer weet als geen ander een oproep tot rationalisme te brengen als een humoristisch, boeiend praatje dat bomvol grappige voorbeelden zit. We hoeven niet in wonderen te geloven, zegt Shermer. Gelukkig hebben we wetenschap.

(nwtonline)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 26 maart 2013 @ 23:05:46 #24
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124549904
Voor iedereen niet gekeken heeft: belastingparadijzen

http://tegenlicht.vpro.nl(...)3/tax-free-tour.html

Joris Luyendijk: Het brein van de bankier

http://tegenlicht.vpro.nl/afleveringen/2012-2013/Joris.html

[ Bericht 20% gewijzigd door deelnemer op 26-03-2013 23:34:13 ]
The view from nowhere.
  woensdag 27 maart 2013 @ 13:04:54 #26
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124562981
Lezing in 15 korte delen over muren in de samenleving als tekenen van het verval van soevereine staten (begint vanaf 4:00). De eerste 3 delen zijn nogal abstract, het vervolg gaat over concrete voorbeelden (de muur tussen Mexico en de VS ihb). De lezing loopt tot halverwege deel 7. Daarna volgt kritiek en discussie.

To long did't see:

quote:
Leuk als mensen iets constructief doen. O+

[ Bericht 10% gewijzigd door deelnemer op 27-03-2013 23:52:40 ]
The view from nowhere.
  woensdag 27 maart 2013 @ 22:33:52 #27
347252 Froggiefied
Screamo is niet Dood.
pi_124587860

Geen bullshit als tv uitzendingen, een man zoals jij en ik die de illuminati simpel uitlegt en misschien nog dingen noemt die je nog niet wist.
pi_124627134
Niet meer aanwezig in dit forum.
  zaterdag 30 maart 2013 @ 14:35:32 #29
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124683331
Het geploeter van een wiskundige

Visualizing the Path from Fermat's Last Theorem to Calabi-Yau Spaces

Het vermoeden van Eugenio Calabi (1954) is in 1978 bewezen door Shing-Tung Yau. Yau ontving o.a. daarvoor in 1982 de Fields medaille. Als het volgende je niets zegt:
quote:
The Calabi conjecture:

If M is a compact Kähler manifold with Kähler metric g and Kähler form w, and R is any (1,1)-form representing the manifold's first Chern class, then there exists a unique Kähler metric g' on M with Kähler form w', such that w and w' represent the same class in cohomology H2(M,R) and the Ricci form of w is R.

bron
dan is er nu een boek dat het allemaal uitlegt voor leken zoals wij:

Inner space: String theory & the universes' hidden dimensions - Yau Shing-Tung & Steve Nadis

Het boek beschrijft de rol van meetkunde in de natuurkunde door de eeuwen heen t/m de recente ontwikkelingen en het geploeter van een wiskundige om er wijs uit te worden. Yau heeft eerst drie jaar geprobeerd het vermoeden van Calabi te weerleggen. Toen dat niet lukte, nog eens drie jaar om het vermoeden te bewijzen. Het heeft hem vele slapeloze nachten gekost.

Volgens de algemene relativiteitstheorie vervormt de aanwezigheid van massa de tijdruimte. De kromming van de tijdruimte ervaren wij als de zwaartekracht en doet massa's bewegen. Maar alle mogelijke vervormingen van de tijdruimte omvat meer dan alleen de kromming als gevolg van massa (volgens de Einstein vergelijking). Ook een tijdruimte zonder massa (een vacuum) kan gekromd zijn. Deze kwestie intrigeerde Yau en was het startpunt van zijn onderzoek naar deze mogelijkheid.

Later is er een verband gelegd tussen dit probleem en de extra dimensies in stringtheorie. In super-stringtheorie is er 1 tijd dimensie en zijn er 9 ruimtelijke dimensies (terwijl wij er slechts 3 ervaren). De overige 6 dimensies zijn opgerold en te klein om waarneembaar te zijn (van de orde van de planklengte, dat is 10 tot de macht -32). De structuur van deze interne 6 dimensionale ruimte is equivalent met welke deeltjes en interacties er in de natuur zijn (aldus deze theorie).

‘Super’ staat voor supersymmetrie, een veronderstelde symmetrie tussen:
- de ‘materie deeltjes’ en
- de deeltjes die uitgewisseld worden tussen de 'materie deeltjes' als deze elkaar beinvloeden / wisselwerken.

Het Higgs deeltje is inmiddels gevonden met de LHC in Cern (een deeltjesversneller), maar tevens zoekt men naar aanwijzingen voor de veronderstelde supersymmetrie, die ook het bestaan van nieuwe deeltjes voorspeld.

Het volgen van een lezing in het Engels met Chinees accent is lastig, maar de lezing is de moeite waard.

Abstractie is een karakteristiek van de wetenschap, waarbij men zoekt naar de bouwstenen en de onderliggende eenvoud. Abstractie is een vereenvoudiging van het probleem, omdat men de details onder de tafel veegt. Complexiteit is een andere karakteristiek, waarbij de vooruitgang veel minder indrukwekkend is. Complexiteit treedt op als men de andere weg volgt (van bouwstenen maar bouwsels) als gevolg van de interactie tussen de bouwstenen. De grondlegger van Mathematica:


Het concepten 'computational equivalence' (45:50 - 49:50) en 'computational irreducibility' (49:50 - 53:00) verklaren mogelijk het onvermogen om complexiteit te doorzien. Er is overigens veel kritiek op de vergaande claims van het boek A New Kind of Science

[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 01-04-2013 19:08:21 ]
The view from nowhere.
  woensdag 3 april 2013 @ 13:28:25 #30
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124832111
Een grote filosofische vraag in de 17e eeuw was of denken gereduceerd kan worden tot mechanica. De 17e eeuw stond in het teken van de mechanisering van het wereldbeeld. Men vermoede dat ipv Godswil er meer begrijpelijke mechanismen aan het werk waren. Maar de menselijke geest leek toch iets geheel anders. In die tijd waardeerde men 1 eigenschap van de menselijke geest meer dan alle andere: denken. Kan denken ook begrepen worden als mechanica? Thomas Hobbes dacht van wel en Blaise Pascal en Leibniz bouwde de eerste rekenmachines. Deze kwestie heeft geleid tot de ontwikkeling van computers.

De eerste rekenmachines (in de 17e eeuw gemaakt door Pascal en Leibniz).
Binaire getallen (Leibniz: Explication de l'Arithmétique Binaire).
Booleaanse algebra (George Boole: An Investigation of the Laws of Thought.)
Waarheidstabellen ( Ludwig Wittgenstein: Tractatus Logico-Philosophicus)
Lambda calculus (Alonzo Church: A set of postulates for the foundation of logic)
De Turing machine (Alan Turing: On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungs problem)

Implementatie van Booliaanse logica
(Claude Shannon: A Symbolic Analysis of Relay and Switching Circuits)
Computer architectuur en software (Von Neumann: First Draft of the Report on EDVAC)

De eerste rekenmachine: De Pascaline van Blaise Pascal

Een wat chaotisch praatje door George Dyson (de zoon van Freeman Dyson), maar toch een aardig overzicht vol met interessante historische details
De formele logica erachter:
Claude Shannon
John Von Neumann



[ Bericht 0% gewijzigd door deelnemer op 03-04-2013 16:54:02 ]
The view from nowhere.
pi_124906247
Deze komt binnenkort

THE UNBELIEVERS (2013) - Official Movie Trailer (Richard Dawkins & Lawrence Krauss)


'The Unbelievers' follows renowned scientists Richard Dawkins and Lawrence Krauss across the globe as they speak publicly about the importance of science and reason in the modern world - encouraging others to cast off antiquated religious and politically motivated approaches toward important current issues - making the world a better place for all. The film includes interviews with celebrities who support the work of these controversial speakers

http://unbelieversmovie.com/
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  zaterdag 6 april 2013 @ 14:10:49 #32
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_124950397
Voor een aantal jaren is er een sterke reactie op de markteconomie. Denk aan activisten zoals Noam Chomski en Naomi Klein, de top econoom Joseph Stiglitz, the occupy movement, the tax justice network, the new economic institute, etc...

Achter de schermen wordt er, sinds de kredietcrises, op top niveau nagedacht over een radicale verandering van de manier waarop markteconomie functioneert. Ik vermoed dat de belasting lek uit de Britisch Virgin Islands opzettelijk is gepland. Daar recentelijk is gebleken dat het belastingparadijs Cyprus bezweek aan de effecten van de bankensector aldaar en hun financiele 'diensverlening'. Ook in Griekenland speelde dit een grote rol.

Deze lezing gaat over de herevaluatie en is meer filosofisch. Lezing begint op 6:00



[ Bericht 1% gewijzigd door deelnemer op 06-04-2013 14:54:43 ]
The view from nowhere.
  zondag 7 april 2013 @ 01:03:40 #33
167383 Molurus
ex-FOK!ker
  maandag 8 april 2013 @ 15:03:26 #34
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_125031269


[ Bericht 30% gewijzigd door deelnemer op 09-04-2013 19:32:46 ]
The view from nowhere.
  maandag 15 april 2013 @ 21:22:42 #35
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_125327868


[ Bericht 63% gewijzigd door deelnemer op 16-04-2013 02:39:45 ]
The view from nowhere.
pi_125554950
Een prachtige documentaire over fractals, baande de weg naar onze huidige technologie.


Onderstaande filmpje uit 1977 duurt 9 minuten, een macro en micro reis met de factors van 10, ( heb geen langer filmpje kunnen vinden, hoop dat het mag, is het delen waard. )


Enjoy the effect of adding another zero O+
  donderdag 2 mei 2013 @ 22:38:14 #38
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_126001469
quote:
0s.gif Op donderdag 2 mei 2013 22:30 schreef sjoemie1985 het volgende:
ik zag net een mooie documentaire op tv die ik jullie niet wil onthouden betreffende het ontstaan van de aarde.
graag door de hele film bladeren als je geen zin hebt de hele 1 uur durende film te bekijken. ;)
Goodie, een nieuwe creationistenproductie. :)
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_126001660
dank voor het verplaatsen :)
I'm no longer a slave of fear.
I am a child of God
God is not dead.
  zaterdag 4 mei 2013 @ 19:22:05 #40
312994 deelnemer
ff meedenken
  zondag 5 mei 2013 @ 17:23:03 #41
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_126097091


[ Bericht 27% gewijzigd door deelnemer op 06-05-2013 19:16:44 ]
The view from nowhere.
  maandag 6 mei 2013 @ 19:39:32 #42
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_126141654
quote:
0s.gif Op donderdag 2 mei 2013 22:38 schreef Molurus het volgende:

[..]

Goodie, een nieuwe creationistenproductie. :)
Deze documentaire bevat een dusdanig hoog gehalte aan kinderlijke onzin dat ik iedereen die overweegt deze docu nog te gaan kijken dit zeer moet afraden.

Alleen als je het leuk vindt om je groen en geel te ergeren aan religieuze domheid - anders kan ik het niet noemen - zou je kunnen overwegen om deze troep te bekijken.

Aan elk ander: mijn excuses voor het herposten ervan.
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_126147103
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 23:08 schreef Molurus het volgende:
Geweldige serie over kosmologie:

Op wiki staat een link naar een hele serie lectures van Susskind

http://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Susskind#Lectures
  maandag 6 mei 2013 @ 21:25:12 #44
167383 Molurus
ex-FOK!ker
pi_126147553
quote:
0s.gif Op maandag 6 mei 2013 21:17 schreef Mr.44 het volgende:

[..]

Op wiki staat een link naar een hele serie lectures van Susskind

http://en.wikipedia.org/wiki/Leonard_Susskind#Lectures
Damn, dat is een heel mooi lijstje!
Niet meer aanwezig in dit forum.
pi_126258111
Optimism bias, en hoe mensen minder onthouden van slecht nieuws



Michael Shermer: The pattern behind self-deception. 2de TEDTalk, z'n vorige is eerder in dit topic gepost: F&L / [CENTRAAL] Het grote F&L video topic #2


[ Bericht 12% gewijzigd door meth1745 op 09-05-2013 13:13:46 ]
  zaterdag 11 mei 2013 @ 00:20:35 #46
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_126333099
The view from nowhere.
  maandag 13 mei 2013 @ 14:38:08 #47
312994 deelnemer
ff meedenken
  donderdag 16 mei 2013 @ 23:33:19 #48
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_126614848
Joseph Stiglitz the Nobel prize winning economist explores the origins and the continuing impact of one of the greatest ideas in history- capitalism. As with the rest of the series, 'Big Ideas That Changed the World' he weaves his own personal story through the bigger historical tale.

De video bevat 2 delen (2e deel begint op 20:12)

Een reactie op YouTube
quote:
Unbearable oversimplification!
Dat is wel waar. Je bent gewaarschuwd.

[ Bericht 17% gewijzigd door deelnemer op 17-05-2013 00:47:39 ]
The view from nowhere.
  vrijdag 17 mei 2013 @ 00:56:16 #49
150517 SpecialK
No hesitation, no delay.
pi_126618420
quote:
0s.gif Op donderdag 16 mei 2013 23:33 schreef deelnemer het volgende:
Joseph Stiglitz the Nobel prize winning economist explores the origins and the continuing impact of one of the greatest ideas in history- capitalism. As with the rest of the series, 'Big Ideas That Changed the World' he weaves his own personal story through the bigger historical tale.

De video bevat 2 delen (2e deel begint op 20:12)

Een reactie op YouTube

[..]

Dat is wel waar. Je bent gewaarschuwd.

Ik betrap hem vooral op historische problemen ... ben pas halverwege maar hij lijkt te veel alle historische gebeurtenissen te willen koppelen aan gebeurtenissen in de markt.
There are no things, but as a consequence there are as many things as we like
  zaterdag 18 mei 2013 @ 03:44:04 #50
312994 deelnemer
ff meedenken
pi_126666124


[ Bericht 15% gewijzigd door deelnemer op 18-05-2013 04:04:06 ]
The view from nowhere.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')