abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_138818502
Toch maar even aangemeld op Fok, het topic voor Evohome is hier veel actiever dan Tweakers.

Ik heb het probleem dat de ketel, naar mijn mening, onnodig wordt ingeschakeld om de 10 minuten. Het is dan bijvoorbeeld 19,5 graden, terwijl de gevraagde temperatuur 18 graden is. Toch gaat het lampje op de BDR91 dan 1-2 minuten branden en slaat de CV dus aan. Ongeveer 10 minuten later gaat het lampje op de BDR91 weer branden en slaat de CV weer aan. Deze cyclus gaat ongeveer door tot het 2-3 graden boven de gevraagde temperatuur is, dan snapt Evohome eindelijk dat hij niet extra warmte nodig heeft en gaat het lampje op de BDR91 niet meer aan.

Ik heb een Connected Pakket aan/uit van de nieuwe Evohome. Dus een kleuren-Evotouch, een BDR91 en een gateway. Ik gebruik nog geen radiatorregelaars. Die wil ik later toevoegen, maar dan moet dit toch eerst goed werken. Ik gebruik de Evotouch dus als thermostaat voor het hele huis, hij staat in de woonkamer.

De onderdelen waren in de doos al 'gepaird' met elkaar en in principe was het aansluiten op voeding/ketel en klaar. Ik kon hier dus niks fout aan doen. Desondanks toch maar de boel ge-reset, omdat ik in vorige delen van dit topic las dat dat helpt. Fabrieksinstellingen van de Evotouch gedaan en BDR91 ge-reset, daarna config-hulp doorlopen. Het heeft niet geholpen.

Bij warmtevraag heb ik tijdens de setup JA gekozen (had ik nee moeten doen?) en toen gepaird met BDR91. Had ik misschien de BDR91 ook even stroomloos moeten maken naast het resetten? Had ik de Evotouch ook stoomloos moeten maken na het resetten?

Communicatietest geeft overigens meestal Uitstekend en soms Goed aan.

Update: nogmaals reset uitgevoerd, nu volledig met stroomloos maken. Eerst Evotouch naar fabrieksinstellingen. Toen batterijen eruit. Batterijen terug, opgestart, naar configmenu gegaan. Weer fabrieksreset gedaan. Weer batterij eruit en erin. Toen weer opgestart. Nog ff niks gedaan.

BDR91 gereset, stekker uit gedaan, stekker erin, weer gereset.

Toen config-wizard gevolgd op Evotouch. Bij eerste vraag over warmtevraag JA geantwoord. Dan geeft hij aan dat je moet gaan pairen. Dus BDR91 in pair-modus gezet en pairen is goed gegaan zegt hij. Daarna gezegd dat hij in thermostaat-modus moet en Evotouch de temp-sensor moet zijn. Wizard klaar. Daarna alle optimalisaties uitgeschakeld in config-menu. Nu afwachten hoe het nu verder gaat...

Update2: weer zelfde resultaat... temp ingesteld op 18. Het is hier inmiddels19,5. En TOCH gaat de BDR91 weer warmte vragen bij de CV. Klopt echt niet.

Heb inmiddels trouwens een draadoze webcam op de ketel/BDR91 gericht staan, hoef ik niet telkens naar zolder te rennen om de boel te checken.

Update3: het is inmiddels 20 graden en nu is het rustig. Geen warmtevraag meer. Dus blijkbaar stopt hij met om de 10 minuten warmte vragen als de temp 2 graden hoger ligt dan gewenst. Waarom doet hij dit niet al bij 0,5 graden hoger??? Verder ben ik benieuwd wanneer hij weer warmte gaat vragen wanneer de temperatuur weer zakt. Bij 19,5 al? Of echt pas als hij onder de 18 gaat? Ben benieuwd...

Update4: inmiddels is de temperatuur teruggezakt tot 18,5 graden (heb een buitendeur opengezet) en hij gaat nog steeds niet verwarmen. Dus de logica van het apparaat is om wel verder (tot 20) te verwarmen nadat hij het al heeft opgewarmd naar 19,5 graden, maar om niet te verwarmen als de temperatuur vervolgens terug is gezakt naar 18,5 graden. Dit allemaal met een gewenste temperatuur van 18. Dat is toch heel inconsequent? En dus ook niet op te lossen met een temp-offset oid.

Update5: heb even in de gaten gehouden wanneer hij wél weer ging verwarmen, dit gebeurde toen hij alweer een flinke tijd op 18 stond. Dus waarschijnlijk 'onder water' al op 17,8 of zo. Dat is prima. Nu benieuwd of hij nu weer naar de 20 gaat, of gewoon netjes rond de 18 blijft.

Update6: Ja hoor, inmiddels is het weer 19,5 graden en loopt hij weer verder op te stoken. Wat een prutsysteem zo. Het kan toch niet komen omdat ik de temp op continu heb staan ipv een programma te volgen hè?

Update7: en inmiddels staat hij al een paar uur eerst op 20, nu op 19,5 graden. Het lampje op de BDR91 gaat dus al een hele tijd niet meer aan. Totdat hij later vanavond alsnog onder de 18 zakt natuurlijk, dan stookt hij om de 10 minuten weer heel kort omhoog naar 20. Raaaaar.


En dan nog iets heel anders: in de instellingen kan je de helderheid van het scherm instellen. Ik zet hem op zijn felst (scherm wordt gelijk mooi fel), en het verlichtingstijd-schuifje zet ik op max (Aan). Vervolgens druk ik op het groene vinkje om op te slaan, wordt direct het scherm weer minder fel. Waarom? Ik zeg toch net dat ik het felste wil? Apparaat is aangesloten op de tafelhouder, met voeding. Dus niet op batterij. De time-out-optie voor het beeld heb ik helemaal uitgeschakeld.

[ Bericht 4% gewijzigd door woekele op 13-04-2014 17:53:57 ]
pi_138886613
Afgelopen week de Evohome singlepakket (single zone) opentherm binnengekregen. Ook eerst maar eens testen voordat ik met de 8 thermostaat knoppen aan de slag ga. Aansluiten ging voorspoedig. Maar toen hetzelfde gedonder als Woekele. De temperatuur voeler in het bedieningspaneel is echt verschrikkelijk. Zit er standaard 2,5 graad naast. Deze heb ik al opnieuw gekalibreerd. Als je het paneel even met je vingers aanraakt, schiet de temperatuur al met 3 graden omhoog. Bij warmtevraag blijft de ketel doorknallen tot je ongeveer in een zweedse sauna zit. De temperatuurvoeler blijft gewoon vrolijk op 20 graden staan. Gelukkig dat de internet module wel werkt, zodat ik vanaf kantoor de temperatuur op terug 15 graden kan zetten als ik mijn vrouw zwetend aan de lijn heb. Dan schakelt ie gelukkig uit. Ik overweeg mijn oude thermostaat er maar weer op te zetten. Ik blijf de posts maar even volgen. Hopelijk komt de oplossing voorbij
pi_138887587
Ik heb de nieuwe evotouch nu een paar weken draaien. Met. De hr80 knoppen en vloerverwarming verdeler, maar het draait bij mee heel goed, helemaal geen gekke dingen meer. Aan/uit ketelrelais heb ik er aan hangen.
pi_138894008
Zou het nieuwe systeem juist alleen goed werken als je wél regelaars gebruikt? Aan/uit of Opentherm ligt het blijkbaar niet aan, want ik heb aan/uit, robbie71 heeft opentherm. Het ligt gewoon aan de Evotouch die raar geprogrammeerd is en de BDR91 fout aanstuurt.

Ik heb Honeywell een mail gestuurd. Hopelijk reageren ze een beetje op snel en inhoudelijk hoopgevend. Anders gaat de hele meuk terug naar de winkel, het is dan immers geen deugdelijk product.

Ik had juist gehoopt met 2e generatie product dit soort onzin niet tegen te komen. Kon de 1e generatie ook single zone? Wellicht moet ik die eens ff proberen dan.
pi_138894332
Zo, heb mij ook maar aangemeld hier, volgde het forum al enige tijd. Ik heb nu de nieuwe evohome een week of 3. Bevalt goed. installeren was erg eenvoudig, half uurtje werk, vele malen makkelijker dan evohome1.
Enige fout die ik heb ontdekt was dat er een zomer/wintertijd probleem in de app zit, dat wordt verholpen zegt honeywell, met een update. Ik heb een opentherm aansluiting, heb nog geen gekke dingen verder ontdekt. Jammer vind ik wel dat je kennelijk geen scherm meer hebt met foutlogs? Kon je bij evohome makkelijk zien als de batterijen moesten worden vervangen van een hr80. Nu nog wat hr92s aanschaffen!
pi_138895539
hoi edje, jij gebruikt de Evotouch dus ook als thermostaat in de woonkamer? Zonder extra regelaars e.d.?

Als het bijvoorbeeld 18 graden is in je kamer en jij de gewenste temp op de Evotouch bijvoorbeeld instelt op 19, wordt het dan ook echt maar 19 graden? Of gaat hij gewoon rustig door tot er 20 of zelfs 21 op het display staat?

Let op dat je het display niet vastpakt, want dan wordt de temperatuur sowieso verkeerd gemeten.

HR92's komen hopelijk deze week/volgende week beschikbaar trouwens.
pi_138898013
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 09:30 schreef woekele het volgende:
hoi edje, jij gebruikt de Evotouch dus ook als thermostaat in de woonkamer? Zonder extra regelaars e.d.?

Als het bijvoorbeeld 18 graden is in je kamer en jij de gewenste temp op de Evotouch bijvoorbeeld instelt op 19, wordt het dan ook echt maar 19 graden? Of gaat hij gewoon rustig door tot er 20 of zelfs 21 op het display staat?

Let op dat je het display niet vastpakt, want dan wordt de temperatuur sowieso verkeerd gemeten.

HR92's komen hopelijk deze week/volgende week beschikbaar trouwens.
Ik gebruik de interne thermostaat tbv de vloerverwarming, die ik overigens nauwelijks gebruik, alleen als het echt heel koud is. In de huiskamer heb ik 2 grote radiatoren, met 2 hr80's, een daarvan is de voeler.Ik heb een open keuken, en daar zit een kickspace met een hr80 (voeler). Voorheen was keuken en woonkamer 1 groep, met de oude evohome. Nu dus twee groepen, omdat het kan, eens kijken of het bevalt, kan de keuken iets kouder dan de woonkamer.

Ja de temperatuur klopt, ik heb wel de interne voeler een graad teruggezet (gekalibreerd) maar hij geeft het goed aan, en ik weet dat de temperatuur omschiet als je hem vasthoudt, had versie 1 ook last van. Maar ik heb hem opgehangen aan de muur, dus echt vastpakken hoeft niet.

Ik heb geen extra regelaars/voelers meer, ik had 3 dts92a's maar die zijn mi. overbodig geworden door de komst van de gateway. Bovendien vind ik ze erg lelijk.
pi_138910220
Okay, maar jij gebruikt de Evotouch dus niet als thermostaat (voeler+warmtevrager) voor je woonkamer, daar gebruik je de HR80 voor.

Want met de Evotouch als thermostaat heb ik problemen en het zou vreemd zijn als dat bij jou wel goed ging. Maar jij hebt een andere situatie, dus verklaarbaar.
pi_138919828
woekele, ik ga maar eens een externe voeler koppelen (dts92) aan de single zone ipv van de interne voeler van het Evohome bedieningspaneel om te kijken of dit het verschil gaat maken.
pi_138922224
Ik heb het idee dat niet de voeler het probleem is, want hij laat zelf zien dat het al 19,5 graden is en gaat toch doorstoken, terwijl de gewenste temp 18 is. Dus hij voelt wel goed, maar regelt verkeerd. Ik weet niet of een dts92 het regelen 'overneemt' van Evotouch, zoals een HR80. Hoor het graag van je als je het geprobeerd hebt :)
pi_138934120
quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 07:49 schreef edje65 het volgende:
Zo, heb mij ook maar aangemeld hier, volgde het forum al enige tijd. Ik heb nu de nieuwe evohome een week of 3. Bevalt goed. installeren was erg eenvoudig, half uurtje werk, vele malen makkelijker dan evohome1.
Enige fout die ik heb ontdekt was dat er een zomer/wintertijd probleem in de app zit, dat wordt verholpen zegt honeywell, met een update. Ik heb een opentherm aansluiting, heb nog geen gekke dingen verder ontdekt. Jammer vind ik wel dat je kennelijk geen scherm meer hebt met foutlogs? Kon je bij evohome makkelijk zien als de batterijen moesten worden vervangen van een hr80. Nu nog wat hr92s aanschaffen!
foutlog scherm zit wel nog in het menu:



quote:
0s.gif Op dinsdag 15 april 2014 21:23 schreef woekele het volgende:
Ik heb het idee dat niet de voeler het probleem is, want hij laat zelf zien dat het al 19,5 graden is en gaat toch doorstoken, terwijl de gewenste temp 18 is. Dus hij voelt wel goed, maar regelt verkeerd. Ik weet niet of een dts92 het regelen 'overneemt' van Evotouch, zoals een HR80. Hoor het graag van je als je het geprobeerd hebt :)
ik heb het probleem bij Honeywell voorgelegd,
ik kom hier nog op terug.
pi_138934957
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 09:49 schreef RoyW het volgende:

[..]

foutlog scherm zit wel nog in het menu:
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]

[..]

ik heb het probleem bij Honeywell voorgelegd,
ik kom hier nog op terug.
Wel een foutlogboek???
Vreemd, die heb ik niet in het menu staan?

Het menu bevat volgens de handleiding:


Via het menu instellingen kunt u uw
bedieningsinterface beheren en uw
instellingen personaliseren
Instellingen wijzig de datum, tijd en taal,
display-instellingen en instellen van een
beveiligingswachtwoord in (standaard 0000)
Zone instellingen - wijzig de naam van een
zone, wijzig de display volgorde van de zones
op het startscherm of reset een programma
van een zone naar het fabrieksprogramma.
Sneltoetsen instellen van de gebruikte
instellingen van de sneltoetsfuncties

Dus geen logboek. Kan deze met een update op de touch worden gezet? Zoja hoe?

[ Bericht 25% gewijzigd door edje65 op 16-04-2014 11:02:40 ]
pi_138937715
Denk dat RoyW andere firmware erop heeft staan, ik heb het foutlogboek ook niet in mijn menu.

Ik heb trouwens contact gehad met Honeywell.

Ze verdachten o.a. de mogelijkheid dat mijn Evotouch niet goed geplaatst is en daarom de temp niet goed gemeten wordt. Ik ben het daar niet mee eens. Het meten gaat prima (behalve uiteraard als ik de Evotouch in mijn handen houd). Hij staat niet in de zon, de tocht, op de grond, tegen het plafond, etc. Het meten gaat prima, het sturen van de BDR91 is het probleem. Immers, hij laat zelf zien dat het op den duur 18.5 of 19 of 19.5 graden is, maar stuurt toch warmtevraag, terwijl de gewenste temp 18 is. De temperatuur schiet ook niet op een neer of zo, gaat gewoon geleidelijk. En als het daarna afkoelt, gaat hij precies bij 18 weer warmte vragen. Het meten kan het probleem niet zijn. Ik zal er een thermometer naast zetten voor de 200% zekerheid ;)

Verder kreeg ik het advies het opnieuw te gaan proberen met een andere Evotouch om uit te sluiten dat deze defect is. Eentje zien te regelen via mijn leverancier dus.
pi_138941260
Het foutlogboek verschijnt in de lijst zodra er een fout is geweest.
Als de optie niet aanwezig is, werkt het systeem dus perfect ;)
pi_138947357
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 13:57 schreef zerox123 het volgende:
Het foutlogboek verschijnt in de lijst zodra er een fout is geweest.
Als de optie niet aanwezig is, werkt het systeem dus perfect ;)
dat zou goed kunnen.. ik vraag het even na.
pi_138955259
Perfect... hier niet dus :P
pi_138956595
Even nog een vraagje. Kan het zijn dat het evosysteem zelf lerend / smart is? kortom, dat het systeem door de tijd heen steeds nauwkeuriger gaat werken? durf het niet aan te nemen, maar zal wel verklaren waarom die ketel zo lomp blijft doorknallen ook wanneer de gewenste temp al lang bereikt is. Ik heb het systeem nog maar net opertioneel vandaar. alvast dank voor jullie antwoord.
pi_138960632
Dus hij moet leren dat hij moet stoppen met verwarmen als hij al 1,5 graad boven de gewenste temp zit? Dat moet hij toch gewoon gelijk weten, lijkt me niet logisch.

Optimalisaties zouden wel lerend kunnen zijn. Dingen als automatisch van te voren beginnen met verwarmen, of automatisch eerder stoppen met verwarmen. Maar die optimalisaties heb ik juist uitgeschakeld, om dat soort dingen uit te sluiten.

[ Bericht 43% gewijzigd door woekele op 16-04-2014 22:27:27 ]
pi_138970572
quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 13:57 schreef zerox123 het volgende:
Het foutlogboek verschijnt in de lijst zodra er een fout is geweest.
Als de optie niet aanwezig is, werkt het systeem dus perfect ;)
Dit klopt inderdaad! Geen foutlogboek = geen fouten in het systeem.

quote:
0s.gif Op woensdag 16 april 2014 22:15 schreef woekele het volgende:
Dus hij moet leren dat hij moet stoppen met verwarmen als hij al 1,5 graad boven de gewenste temp zit? Dat moet hij toch gewoon gelijk weten, lijkt me niet logisch.

Optimalisaties zouden wel lerend kunnen zijn. Dingen als automatisch van te voren beginnen met verwarmen, of automatisch eerder stoppen met verwarmen. Maar die optimalisaties heb ik juist uitgeschakeld, om dat soort dingen uit te sluiten.
Het systeem is inderdaad zelflerend, hij heeft hier ongeveer 1-2 weken voor nodig.
Dan gaat hij leren hoe lang hij in een bepaalde ruimte de verwarming aan moet laten voor een bepaalde temperatuur te halen.
Als hij hier nog mee bezig is kan het dus voorkomen dat hij eens doorschiet boven de ingestelde temperatuur.

de optimalisatie optie in het menu kun je gebruiken zodat het op de ingestelde tijd de juiste temperatuur is,
als je deze niet gebruik gaat hij beginnen met verwarmen op de ingestelde tijd.
pi_138979384
Dank voor je terugkoppeling RoyW.
pi_138983321
@woekele. Het beschreven ketelgedrag had ik 2 jaar geleden in het begin ook met de vorige versie. Achteraf gezien lag het aan de volgende punten:
a. De BDR91 moet goed gereset zijn voordat hij gekoppeld wordt.
b. De Evotouch heeft inderdaad tijd nodig om jouw huis " te leren kennen".

Mijn systeem werkt ook met de nieuwe Evotouch perfect en doorschieters zoals jij beschrijft komen al lang niet meer voor. Ik moet wel zeggen dat ik altijd met meerdere zones met elk een HR80 heb gedraaid. Let op dat je hierbij wel een bypass installeert voor het geval alle HR80's of HR 92's gelijktijdig sluiten en de ketel zijn warmte nog niet voldoende kwijt is. Je loopt dan de kans dat je ketel in storing gaat.
pi_138988482
AJS1, dank voor je reactie.

A: Goed ge-reset. Dat heb ik volgens mij gedaan. Ge-reset (15 seconden knop indrukken), stroom eraf, stroom erop, voor de zekerheid nog een keer gereset.

B: Leren kennen... betekent dat dat hij moet leren dat als de gewenste temp 18 is en het is inmiddels al 19,5, dat hij dan niet extra warmte moet gaan vragen? Moet hij dat echt nog leren? Dat is niet echt logisch wat mij betreft. Als je bedoelt dat het per ongeluk een keer warmer dan 18 kan worden omdat er nog warmte in de radiators zit en hij dat nog niet geleerd heeft en dus niet op tijd gestopt was met warmte vragen, dan kan ik dat begrijpen. Maar als het eenmaal warmer is dan 18, moet hij niet nog eens extra warmte gaan vragen aan de ketel. Dat klopt gewoon niet. Overigens had ik de Evohome al een paar weken in gebruik voor de reset, dus kan het haast niet zijn.

C: jij draait met HR80's. Mijn vermoeden is dat het probleem alleen speelt met Evotouch als regelaar/voeler. Dus niet met HR80's. Ik ga het dit weekend ook ff testen met een HR80 trouwens.
pi_139033922
@woekele: Je hebt gelijk zoals jij het beschrijft. Ik had er last van totdat ik de BDR91 gereset en opnieuw gekoppeld had. Als de combinatie met de HR80's ook niet goed werkt, is er misschien sprake van een defect bij de Evotouch.
Bij mij slaat de ketel ook aan terwijl de woonkamer op temperatuur is, maar dan blijft de woonkamer wel exact op temperatuur en schiet er niet bovenuit.

Conclusie: ik kan je helaas niet verder helpen.
pi_139043630
Hoe weet je of de reset van een HR80 gelukt is? Ik haal batterijen eruit, houd knop ingedrukt en plaats batterij terug. Maar ik krijg niet echt feedback dat de reset gelukt is. Hoe weet ik dan of ik de knop goed indrukt had?

Antwoord op mn eigen vraag: als antenne-symbool of sync verschijnt, is de reset niet goed gegaan. Mijn HR80 was nog nooit gekoppeld, dus ik zag geen verschil tussen een reset en gewoon batterij eruit/erin. Nu hij eenmaal gekoppeld is, zie ik wel verschil.

[ Bericht 37% gewijzigd door woekele op 19-04-2014 15:17:38 ]
pi_139048350
Ik heb nu weer alles gereset. 1 zone ingesteld. De HR80 is de voeler en de regelaar voor deze zone. De BDR91 is gekoppeld met de Evotouch voor warmtevraag.

Gewenste temp: 19. Temp volgens de HR80 (aangegeven op display Evotouch): 18 graden. Vervolgens gaat hij verwarmen tot 19 graden en blijft warmte vragen om de 10 minuten. Leek dus weer fout te gaan. Maar gelukkig. Hij hield op met warmte vragen nadat het 19,5 was geworden. Daarna schoot het nog door tot 20 graden. Dat kan gebeuren. Als hij maar niet warmte gaat blijven vragen terwijl het allang niet meer nodig is.

Conclusie: met HR80 als regelaar/voeler gaat het wel goed.
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')