abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_165312157
Zorgverzekeraars krijgen inzage in medische dossiers
quote:
Vandaag is in de Tweede Kamer het wetsvoorstel van minister Schippers (VVD) aangenomen waarmee zorgverzekeraars inzage kunnen krijgen in medische dossiers om fraude op te sporen. Zie voor de stemming van de partijen de figuur hiernaast. Het wetsvoorstel gaat nu voor behandeling naar de Eerste Kamer.

Het wetsvoorstel regelt de bevoegdheden voor zorgverzekeraars om declaraties te controleren. Als laatste stap kunnen zorgverzekeraars hiervoor zonder toestemming de medische dossiers van patiënten inzien. Het wetsvoorstel is op twee punten door de Kamer gewijzigd. Zo worden zorgverzekeraars wel verplicht om patiënten binnen drie maanden na inzage in te lichten dat dit is gebeurd. Daarnaast krijgt de Tweede Kamer de mogelijkheid de specifieke voorwaarden voor het inzien van medische dossiers aan te passen.
Langer bericht in de URL. Het klinkt allemaal of het wel mee gaat vallen, maar dit is weer duidelijk zo'n ding waar over 5 jaar een Zembla-uitzending over is. Jammer dat alle aandacht gaat naar het nieuwe donorplan.
pi_165558442
Hier een interessante discussie. Inhoudelijk een goed niveau, goede verwijzingen.
Wisten jullie bijvoorbeeld dat in de USA veel politiekorpsen nu al routinematig telefoons clonen (met een simpel apparaatje wat politie-agenten in de auto hebben liggen) en dat in Duitsland de overheid bij Android-telefoons de camera en de microfoon kan aanzetten? We wisten het al maar dit bewijst het nog eens extra: gebruik geen electronische middelen voor privacygevoelige communicatie, doe het op de ouderwetse lowtechmanier.

https://en.wikipedia.org/wiki/Dual_EC_DRBG (achterdeur, ingebouwd door de NSA of in opdracht van de NSA (veel private contracters)) of
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
pi_165559389
quote:
1s.gif Op woensdag 14 september 2016 09:27 schreef Stranger het volgende:
Zorgverzekeraars krijgen inzage in medische dossiers

[..]

Langer bericht in de URL. Het klinkt allemaal of het wel mee gaat vallen, maar dit is weer duidelijk zo'n ding waar over 5 jaar een Zembla-uitzending over is. Jammer dat alle aandacht gaat naar het nieuwe donorplan.
Het valt sowieso niet mee. Private bedrijven moeten nooit inzage krijgen in dit soort privacygevoelige informatie. Nooit! Ze hebben er niets mee te maken en dit is een aanzet om mensen die meer zorgkosten hebben meer te gaan betalen, je kan er vergif op innemen dat dit voor deze bedrijven de volgende stap is. Bedenk dat het commerciële bedrijven zijn die 1 doel hebben: zoveel mogelijk winst maken. Dat is wat bedrijven doen, zorgverzekeringsbedrijven zijn in dat opzicht niet anders dan eender welk bedrijf.

quote:
Jammer dat alle aandacht gaat naar het nieuwe donorplan.
Aluhoedje op: het zou kunnen dat ze juist daarom nu met dit donorplan komen. Het zou niet de eerste keer zijn dat de Nederlandse overheid tegelijkertijd komt met een ander plan wat eigenlijk minder om het lijf heeft (je kan "nee" laten registreren) maar wat wel meer beladen is. Een andere strategie die de overheid vaak heeft gehanteerd (elke overheid, de Nederlandse ook) is om belangrijk nieuws te brengen op het moment dat ander nieuws domineert, bijvoorbeeld tijdens een WK of tijdens de Olympische Spelen. De perfecte manier om iets erdoor te sluizen waarvan je weet dat het volk het niet wil. ;)
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  vrijdag 28 oktober 2016 @ 21:59:51 #204
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_166272543
Kabinet stemt in met wet die inlichtingendiensten meer laat aftappen

Het kabinet wil de AIVD en de MIVD ruimere bevoegdheden geven als het gaat om het aftappen van het internet- en telefoonverkeer. Een wetsvoorstel daartoe is vrijdagmiddag besproken in de ministerraad en naar de Tweede Kamer gestuurd. De Raad van State (RvS) vindt echter dat dit niet had moeten gebeuren.

De nieuwe wet geeft de inlichtingendiensten de mogelijkheid om op grote schaal internetverkeer af te tappen, om die bulk data vervolgens te doorzoeken op specifieke informatie. Volgens het kabinet is dat nodig, omdat de huidige wet dusdanig verouderd zou zijn dat veel terroristen onder de radar blijven.

De nieuwe wet stelt inlichtingendiensten in staat om datacentra die bijvoorbeeld e-mail, sms, internetbellen en apps verwerken structureel in de gaten te houden. Om Syriëgangers op te sporen kan bijvoorbeeld al het telefoonverkeer tussen Syrië en Nederland worden afgetapt. De hierbij verzamelde gegevens mogen maximaal drie jaar bewaard worden.

De wet is al jaren in de maak, maar liep vertraging op door onder andere de onthullingen van Edward Snowden over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

Sleepnet

Critici van de wet menen dat de wet een 'sleepnet'-effect heeft: door grote hoeveelheden internetdata af te tappen komt de privacy van onschuldige burgers in het geding. Om enigszins tegemoet te komen aan die kritiek, wil het kabinet dat een nieuwe toetsingscommissie zich eerst uitspreekt over specifieke aftapverzoeken. Die commissie bestaat uit drie personen, waarvan er minstens twee rechter zijn. De derde persoon is een expert, bijvoorbeeld op het gebied van internetveiligheid.

De Raad van State adviseert het kabinet om de inlichtingenwet eerst aan te passen voordat deze naar de Kamer wordt gestuurd. Het adviesorgaan vindt dat het onderdeel over de toetsingscommissie uit het wetsvoorstel moet worden geschrapt, en dat in plaats daarvan de Raad van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) een grotere rol moet krijgen.

De huidige wet die de bevoegdheden van de inlichtingendiensten regelt stamt uit 2001, en is voor een groot deel gebaseerd op het verzamelen van gegevens die via satelliet worden doorgegeven. In de daaropvolgende jaren bleek echter dat niet de satelliet, maar de kabel het communicatiemiddel bij uitstek werd. Om ervoor te zorgen dat de inlichtingendiensten hun werk adequaat kunnen blijven doen, moet de wet volgens het kabinet worden aangepast.

Bij de AIVD gaat de vlag NIET uit

Eindelijk komt het moment in zicht dat de inlichtingendiensten ongericht kunnen gaan aftappen, iets waar ze al jaren om vragen. Toch zullen de AIVD en de MIVD vandaag geen slingers ophangen: het komt namelijk allemaal een beetje te laat. (+)

Het kabinet wil de angst wegnemen dat de inlichtingendiensten met de nieuwe wet in handen massaal kunnen spioneren. Maar wie het conceptvoorstel goed leest, wordt niet gerustgesteld. De belangrijkste passages uit het conceptwetsvoorstel ontleed: wat mag er straks allemaal? (+)


Volkskrant
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 17:46:26 #205
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_166285048
quote:
0s.gif Op vrijdag 28 oktober 2016 21:59 schreef AchJa het volgende:
Eindelijk komt het moment in zicht dat de inlichtingendiensten ongericht kunnen gaan aftappen, iets waar ze al jaren om vragen. Toch zullen de AIVD en de MIVD vandaag geen slingers ophangen: het komt namelijk allemaal een beetje te laat. (+)
Hoezo komt het te laat? Weet de gemiddelde burger al te goed wat geheime diensten doen sinds Snowden?
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 18:17:31 #206
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_166285576
quote:
7s.gif Op zaterdag 29 oktober 2016 17:46 schreef Papierversnipperaar het volgende:

[..]

Hoezo komt het te laat? Weet de gemiddelde burger al te goed wat geheime diensten doen sinds Snowden?
Nog niet gelezen, maar via Twitter kun je het hele artikel lezen. ;)

huibmodderkolk twitterde op vrijdag 28-10-2016 om 17:26:33 Analyse: de nieuwe #inlichtingenwet (en het debat erover) is achterhaald https://t.co/phZWeLSnNd reageer retweet
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 18:19:05 #207
13456 AchJa
Shut up!!!
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 18:30:45 #208
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_166285705
quote:
Zo sluipt de geheime dienst bij u naar binnen

Twee opmerkelijke gebeurtenissen laten zien waarom encryptie de laatste strohalm is tegen spionerende diensten. Lees hier het verhaal van journalist Huib Modderkolk, beluister podcasts en lees gerelateerde artikelen.

Voor alle gebruikers van WhatsApp heeft de baas van de Nederlandse geheime dienst een vraag. ‘Hoeveel veiligheid is privacy je eigenlijk waard?’ Zelf weet hij het wel, hij is bereid een deel van zijn privacy in te leveren. ‘Zouden mensen die privacy als hoogste doel hebben dat net zo enthousiast nastreven als zij slachtoffer zijn van een aanslag?’, vroeg hij zich twee weken geleden af in een interview met de Volkskrant.

Het was zijn pleidooi voor het mogen kraken van encryptie – het versleutelen van gegevens, zoals chatgesprekken en e-mails. En de baas van de AIVD staat niet alleen. Steeds meer inlichtingendiensten en landen voeren de druk op om die zandkleurige notitie die elke gebruiker van WhatsApp te zien krijgt over ‘end-to-end encryptie’ weg te krijgen. De FBI wilde Apple al dwingen een iPhone van een terrorist te openen. Frankrijk en Duitsland – landen die flink getroffen zijn door terroristische aanslagen – willen Europese maatregelen om verzwakking van encryptie af te dwingen.

Het klinkt redelijk, een deel van je privacy inleveren om het terroristen moeilijker te maken. Om geheime diensten toegang te geven tot de communicatie van mensen die kwaad willen. Veiligheid boven alles, zeker in tijden van grote dreiging, zullen veel mensen denken. Maar er is ook een andere kant, een die vaak onderbelicht blijft en die een ander licht werpt op het belang van encryptie. Want wordt het veiliger als WhatsApp straks geen encryptie meer biedt? Een zoektocht naar twee opmerkelijke gebeurtenissen laat een ander verhaal zien.
Verder in de link

[ Bericht 0% gewijzigd door AchJa op 29-10-2016 23:37:47 ]
  zaterdag 29 oktober 2016 @ 23:27:08 #209
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_166292607
quote:
0s.gif Op zaterdag 29 oktober 2016 18:19 schreef AchJa het volgende:
Iedereen die zich niet laat monitoren is verdacht. *O* *O*

huibmodderkolk twitterde op zaterdag 29-10-2016 om 11:32:10 Politie laat in NRC schrikbarend toekomstbeeld zien: iemand die zich niet laat monitoren, is straks een verdacht pe… https://t.co/cdnu7FH5dP reageer retweet
[ afbeelding ]
Precies. Daarom moet iedereen aan de encryptie. Dan is iedereen even verdacht.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 9 november 2016 @ 15:13:24 #210
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_166536945
quote:
Tweede Kamer stemt in met wet om kentekens te verzamelen

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met een omstreden wet waarmee de kentekens van auto's worden geregistreerd en voor vier weken worden opgeslagen. Burgerrechtenorganisatie Privacy First vindt het een 'massale privacyschending'.

Camera's langs wegen registeren kentekens van passerende voertuigen. De kentekens worden vervolgens in een database van de opsporingsdiensten ingevoerd, waarmee mensen die worden gezocht sneller kunnen worden opgespoord.

Vier weken
Het zogeheten Automatic NumberPlate Recognition (ANPR)-systeem wordt al jaren ingezet, maar de kentekens van onschuldige burgers moeten wel binnen 24 uur worden gewist. Met de nieuwe wet wordt die bewaartermijn verlengd naar vier weken.

De conceptwet is omstreden. Zo oordeelde de privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens al in 2011 dat de bewaartermijn van vier weken veel te lang is: er zou een 'hooiberg van politiegegevens' worden gecreëerd.

'Volstrekt disproportioneel'
Door de nieuwe wet wordt iedereen die met de auto reist een verdachte, zo stelt Privacy First. "Dit is totaal niet noodzakelijk, volstrekt disproportioneel en bovendien ook ineffectief. Het wetsvoorstel is daarom in strijd met het recht op privacy en daarmee onrechtmatig", aldus Vincent Böhre van Privacy First.

Böhre zegt dat als het wetsvoorstel ook door de Eerste Kamer wordt aangenomen, Privacy First de Nederlandse Staat voor de Europese rechter gaat slepen om de wet ongedaan te maken.

Het amendement van de VVD om de bewaartermijn te verlengen naar zes maanden werd verworpen.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_166677735

Opgenomen in een bekend Nederlands theater waarvan ik de naam wel kan uitspreken maar niet kan spellen (Tushinsky of zoiets).

[ Bericht 0% gewijzigd door Bram_van_Loon op 15-11-2016 21:57:55 ]
ING en ABN investeerden honderden miljoenen euro in DAPL.
#NoDAPL
  donderdag 8 december 2016 @ 17:54:02 #212
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_167194009
quote:
Revealed: Rio Tinto's plan to use drones to monitor workers' private lives

In the remote Australian outback, multinational companies are embarking on a secretive new kind of mining expedition.

Rio Tinto has long mined the Pilbara region of Western Australia for iron ore riches but now the company is seeking to extract a rather different kind of resource – its own employees, for data.

Thousands of Rio Tinto personnel live in company-run mining camps, spending not just work hours but leisure and home time in space controlled by their employer – which in this emerging era of smart infrastructure presents the opportunity to hoover up every detail of their lives.

Rio Tinto is no stranger to using technology to improve efficiency, having replaced human-operated vehicles with automated haul trucks and trains controlled out of a central operations centre in Perth.

The company is embarking on an attempt to manage its remaining human workers in the same way, and privacy advocates fear it could set a precedent that extends well beyond the mining industry.

Rio Tinto announced in March that Sodexo, a French company that also runs Australian prisons, had been enlisted in a 10-year facilities management contract encompassing three ports, six towns, three aerodromes, 15 operational sites, 42 accommodation sites, 134 town assets, 336 commercial buildings and 3,259 residential properties.

Sodexo approached the Guardian about publishing an article by the project’s manager Keith Weston, vice-president for mining global sales and business development, who detailed how as part of that contract the company is in the process of dramatically expanding surveillance of Rio Tinto’s Pilbara assets via a platform that live streams information to a monitoring station in Perth staffed by 50 people.

“It gives us actionable, real-time insights and metrics on equipment and people movement, customer satisfaction, even retail spending,” Weston wrote. “Our goal is to get to the point where we can capture individual insights on where employees are spending their time and money and improve the quality of their lives.

“Over time, Sodexo plans to add sensors to light poles and rubbish bins, and we already have plans to start experimenting with drones.”

Already implemented are GPS tracking logs of vehicle movements, and smart water systems that notify operators about declining water supplies or pipes degrading to the point where they will need repair.

The smart infrastructure will also alert Sodexo to extreme weather events, allowing the company to prepare in advance for the cyclones that regularly wreak havoc upon the Pilbara coastline.

When the Guardian suggested instead a standalone story about the plans and sent through some questions, a PR firm representing Sodexo initially welcomed the proposal but then changed tack, making the first of several requests that the investigation be abandoned on the basis it was too early to report on many of the in-development innovations.

Velrada, the data company responsible for building the platform used by Rio Tinto to remotely track trains, autonomous trucks and drill positions, was at first willing to discuss its role in providing similar capability to the Sodexo contract but withdrew from the scheduled interview at the last minute, citing pressure from Sodexo. Rio Tinto did not respond to requests for comment before publication.
Het artikel gaat verder.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_167365289
quote:
De politie gaat gezichtsherkenning inzetten om verdachten te vinden. Via de software kunnen de gezichten van verdachten worden vergeleken met een database waarin ruim 800.000 foto's staan. Voorheen werden afbeeldingen handmatig doorzocht, nu worden in enkele seconden honderdduizenden foto's gerangschikt. Het gaat om afbeeldingen van zowel veroordeelde personen als mensen die nog niet zijn veroordeeld.
https://www.security.nl/p(...)inzetten?channel=rss
జ్ఞ‌ా
pi_167497537
Topnieuws *G*

quote:
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat een algemene bewaarplicht niet is toegestaan. Het opslaan van gegevens ter bestrijding van ernstige misdrijven mag wel, maar dit mag niet het massaal opslaan van gegevens van alle telecomgebruikers tot gevolg hebben.

Archiefmappen / Bewaarplicht (fpa)Het Hof stelt dat de privacyinbreuk door het opslaan van verkeers- en locatiegegevens van telecomgebruikers zeer ernstig is, doordat deze veel informatie bieden over het leven van personen. Omdat de verzameling zonder medeweten van de persoon zelf gebeurt, kan dit zorgen voor een 'gevoel van constante surveillance'. Om die reden moet de bewaarplicht dan ook alleen toegepast worden voor het doeleinde om ernstige misdrijven op te sporen. De wetgeving die dit mogelijk maakt, moet zich bovendien beperken tot wat 'strikt noodzakelijk' is. Daarom moet de wetgeving helder zijn en voorzien in de nodige waarborgen tegen misbruik. Het Hof voegt daaraan toe dat metadata net zo gevoelig is als de daadwerkelijke inhoud van gesprekken als het om privacy gaat.
https://tweakers.net/nieu(...)niet-toegestaan.html

*G*
జ్ఞ‌ా
pi_167667179
quote:
Reactie van een Belgische rechter:
quote:
In de praktijk zou dat er dus op neerkomen dat alleen de gegevens mogen worden bewaard van wie al in het vizier loopt van speurders. ‘Ik weet niet of de rechters van het Europees Hof al strafonderzoeken hebben gevoerd, maar ze moeten me dan toch eens uitleggen hoe ik vooraf kan weten wie feiten zal plegen’, reageert Philippe Van Linthout, co-voorzitter van de Vereniging van Onderzoeksrechters. ‘Hoe komen we vaak uit bij verdachten? Door de analyse van dit soort gegevens. Natuurlijk moeten we voorzichtig zijn in het gebruik ervan. Maar daarvoor bestaan in ons land voldoende ‘checks and balances’. Voorlopig zal ik de Belgische wet over de bewaarplicht blijven toepassen.
Hoe lang is die vent rechter? Moet ie mij dan toch eens uitleggen hoe ze hun werk deden in de tijd voor de bewaarplicht, volgens mij is dat nog geen tien jaar geleden...
Ich glaube, dass es manchmal nicht genügend Steine gibt und
Ich bin mir sicher, dass auch schöne Augen weinen
pi_167716814
Kwart miljoen profielen in DNA-databank NFI

DEN HAAG - Het aantal DNA-profielen in de databank van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is deze maand de kwart miljoen gepasseerd. Dat maakte het NFI donderdag bekend. Aan het begin van dit jaar waren het er nog bijna 225.000.

Volgens Kees van der Beek, beheerder van de databank, groeit het aantal profielen in de komende vijftien jaar met nog eens een kwart miljoen. Van mensen die bijvoorbeeld een inbraak of overval hebben gepleegd wordt het DNA opgeslagen. Dat geldt ook voor mensen die zijn veroordeeld voor een misdaad waarbij voorlopige hechtenis is toegestaan. Het DNA-profiel blijft in de meeste gevallen twintig tot tachtig jaar in de databank staan.

Over vijftien jaar wordt het aantal van een half miljoen profielen bereikt, verwacht Van der Beek. ,,Daarna worden jaarlijks ongeveer evenveel DNA-profielen van personen opgenomen als dat er weer worden verwijderd omdat de bewaartermijn verstreken is.''

Telegraaf

  donderdag 5 januari 2017 @ 16:05:33 #218
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_167903920
quote:
Anti-surveillance clothing aims to hide wearers from facial recognition

Hyperface project involves printing patterns on to clothing or textiles that computers interpret as a face, in fightback against intrusive technology



The use of facial recognition software for commercial purposes is becoming more common, but, as Amazon scans faces in its physical shop and Facebook searches photos of users to add tags to, those concerned about their privacy are fighting back.

Berlin-based artist and technologist Adam Harvey aims to overwhelm and confuse these systems by presenting them with thousands of false hits so they can’t tell which faces are real.

The Hyperface project involves printing patterns on to clothing or textiles, which then appear to have eyes, mouths and other features that a computer can interpret as a face.

This is not the first time Harvey has tried to confuse facial recognition software. During a previous project, CV Dazzle, he attempted to create an aesthetic of makeup and hairstyling that would cause machines to be unable to detect a face.



Speaking at the Chaos Communications Congress hacking conference in Hamburg, Harvey said: “As I’ve looked at in an earlier project, you can change the way you appear, but, in camouflage you can think of the figure and the ground relationship. There’s also an opportunity to modify the ‘ground’, the things that appear next to you, around you, and that can also modify the computer vision confidence score.”

Harvey’s Hyperface project aims to do just that, he says, “overloading an algorithm with what it wants, oversaturating an area with faces to divert the gaze of the computer vision algorithm.”

The resultant patterns, which Harvey created in conjunction with international interaction studio Hyphen-Labs, can be worn or used to blanket an area. “It can be used to modify the environment around you, whether it’s someone next to you, whether you’re wearing it, maybe around your head or in a new way.”
Het artikel gaat verder.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_169991778
quote:
President Trump ondertekent voorstel dat verkoop browsegeschiedenis toelaat
De Amerikaanse president Donald Trump heeft maandag zijn handtekening gezet onder het voorstel dat providers in de gelegenheid stelt om de browsegeschiedenis van klanten zonder toestemming door te verkopen. Daarmee komt een einde aan strengere regels die Obama voorstelde.

[...]
Be curious, not judgmental
  maandag 1 mei 2017 @ 17:51:23 #220
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_170612948
Ziekenhuis wordt DNA-databank voor justitie

Demissionair minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) wil dat gegevens over afgenomen lichaamsmateriaal in de zorg beschikbaar komen voor politie en justitie. Ook in het verleden afgestaan materiaal valt hieronder. Patiënten wordt daarbij niet om toestemming gevraagd. De minister heeft hiervoor een wetsvoorstel ter consultatie gepubliceerd. De volledige reactie van Privacy Barometer op dit voorstel kunt u hier lezen.

Vrijwel iedereen heeft lichaamsmateriaal afgestaan in de zorg. Een bloedtest, hielprik, uitstrijkje, urine-onderzoek of misschien is er bij een operatie weefsel weggehaald. Dit materiaal wordt niet altijd weggegooid als het voor de directe zorg niet meer nodig is. Het kan worden bewaard voor wetenschappelijk onderzoek of de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Vaak gebeurt dat in zogeheten biobanken. Uit een onderzoek van het Rathenau instituut uit 2009 blijkt dat de Nederlandse biobanken vijftig miljoen stukjes lichaamsmateriaal beheren afkomstig van veertien miljoen personen.

Zorg wordt verlengstuk politie

Demissionair minister Schippers wil deze gegevens beschikbaar maken voor politie en justitie om verdachten van misdrijven te identificeren. Deze wens had de minister al langer, maar een wetsvoorstel uit 2011 haalde ze indertijd snel weer van tafel, naar eigen zeggen omdat ze als demissionair minister geen wetsvoorstel met grote gevolgen voor de grondrechten van de burgers kon doorvoeren. Op dit moment start dezelfde minister met dezelfde demissionaire status de internetconsultatie voor dit wetsvoorstel. Het nieuwe voorstel is enigszins aangepast, maar de concrete bevoegdheden voor politie en justitie blijven voor een groot deel gelijk aan het wetsvoorstel van 2011 (pdf).

Medici fel tegen

De biobanken en medische wetenschappers zien in het voorstel grote risico's voor het wetenschappelijk onderzoek en zijn fel tegen. Meer mensen zullen hun toestemming weigeren of intrekken om lichaamsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek te laten gebruiken. De sector rapporteerde (archiefpagina) in 2012 dat er na een eerdere aankondiging van deze bevoegdheid al mensen waren die hun deelname wilden heroverwegen. Biobank Lifelines stelt "dat dit zou leiden tot het onmogelijk maken van medisch wetenschappelijk onderzoek" (archiefpagina). Biobanken Nederland schrijft: "Het gemeenschappelijke standpunt van alle UMC’s, de Nederlandse biobanken en de KNMG is dat justitie geen toegang heeft tot weefsel opgeslagen voor wetenschappelijk onderzoek of zorg, nu niet en in de toekomst niet".

Onrechtmatig

De bevoegdheid die Schippers in het leven wil roepen schaadt de persoonlijke levenssfeer van mensen. Dat mag alleen als er onder andere een aantoonbare noodzaak is, maar de minister geeft geen enkele noodzaak, laat staan dat ze die onderbouwt. Daarmee is invoeren van deze bevoegdheid onrechtmatig.

Al het lichaamsmateriaal dat nu al bij biobanken wordt bewaard, zou beschikbaar komen voor politie en justitie. Maar dit is nooit afgegeven in de wetenschap dat politie en justitie er op een toekomstig moment gebruik van mogen maken voor opsporingsdoeleinden. Dat is voor mensen ook niet te voorzien geweest, wat een vereiste is volgens artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens bij het verwerken van persoonsgegevens. Daarom is toegang tot de bestaande databanken en de bestaande persoonsgegevens onrechtmatig.

De bevoegdheid is in strijd met het medisch beroepsgeheim dat alleen in zeer uitzonderlijke gevallen doorbroken mag worden. De artsenfederatie KNMG schrijft hierover (pdf): "Tot nu toe zijn in de rechtspraak ‘zeer uitzonderlijke omstandigheden’ vooral aangenomen in zaken waarin de hulpverlener zelf verdachte was."

Glijdende schaal naar nationale DNA-databank

Vrijwel elke bevoegdheid die de politie krijgt wordt binnen enkele jaren uitgebreid. Als de principiële horde is genomen, is ruimer gebruik van bevoegdheden niet meer zo'n discussie in de politiek. Dat is gebeurd bij de bestaande DNA-databank voor politie en justitie, maar ook de bevoegdheden voor bijvoorbeeld preventief fouilleren, cameratoezicht en het gebruik van kentekenscanners voor de opsporing zijn onlangs verruimd. Het ligt voor de hand dat als deze nieuwe bevoegdheid wordt toegestaan, de regering binnen afzienbare tijd met een voorstel zal komen om deze uit te breiden. Toenmalig Kamerlid Jeroen Recourt (PvdA) noemde dit wetsvoorstel op radio 1 "een achterdeurtje om de DNA-databank groter te maken" (vanaf 6 minuut 50). Ook artsenfederatie KNMG ziet in het introduceren van deze bevoegdheid "een poging om een landelijke DNA-databank te creëren" (archiefpagina).

Privacy Barometer
  dinsdag 20 juni 2017 @ 14:57:55 #221
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_171812719
quote:
Marketingbureau gooit privacy Amerikaanse kiezers te grabbel | NOS

De persoonlijke informatie van bijna 200 miljoen stemgerechtigde Amerikanen heeft voor iedereen toegankelijk op het internet gestaan.

Het enige wat iemand nodig had om de informatie te vinden, was een internetverbinding en het specifieke webadres. Dat meldt beveiligingsonderzoeker Chris Vickery van UpGuard, die vaker dit soort zaken heeft ontdekt.

De informatie, totaal 1100 GB, stond op een gehuurde server van Amazon en was niet met een wachtwoord beveiligd. Inmiddels is dit aangepast.

Het ging onder meer om geboortedata, adressen, telefoonnummers en politieke voorkeuren. De informatie is afkomstig van het marketingbureau Deep Root Analytics, dat deze informatie verzamelde in opdracht van de Republikeinse partij.

De informatie kon worden gebruikt om bijvoorbeeld te zien hoe kiezers aankeken tegen wapenbezit, stamcelonderzoek en abortus. Ook was er informatie over iemands geloofsovertuiging en etniciteit bekend. De gegevens komen uit diverse bronnen, van politieke organisaties tot internetforum Reddit.

"We nemen alle verantwoordelijkheid voor de ontstane situatie", zegt de oprichter van Deep Root Analytics tegen techsite Gizmodo. "Voor zover we nu kunnen zien denken we niet dat we zijn gehackt."

In Amerika is het heel gebruikelijk dat er veel informatie wordt verzameld over kiezers, maar die hoort heel goed afgeschermd te worden.

In december vorig jaar stuitte beveiligingsonderzoeker Vickery op de gegevens van 191 miljoen Amerikanen. Het ging toen om 300 GB aan gegevens en het was onduidelijk van wie de database was.

Bron: nos.nl
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  woensdag 12 juli 2017 @ 23:10:57 #222
272287 henrivo
Tikt tegen jassies
pi_172376761
Had dit item hier wel verwacht:

Senaat stemt voor aftapwet, linkse partijen kritisch

De veelbesproken 'aftapwet' waar de inlichtingendiensten ruimere toegang mee krijgen tot de kabel is een feit. De Eerste Kamer stemde er dinsdag tegen middernacht mee in. Het maakt het voor de AIVD en MIVD straks mogelijk om grote hoeveelheden internetverkeer via de kabel af te tappen.

Een ruime meerderheid van VVD, PVV, CDA, SGP, PvdA, 50PLUS en OSF stemde voor. De PvdA was wel kritisch, maar toonde zich tevreden met enkele toezeggingen van minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken). Die beloofde dat de zogeheten Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) eerder geëvalueerd wordt. Die commissie moet vooraf toetsen of bevoegdheden mogen worden ingezet.

Maar SP, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren lieten zich niet overtuigen. Zij vrezen een te grote inbreuk op de privacy van burgers en vinden het toezicht niet sterk genoeg. Ze vinden de wet op veel punten te vaag. De Tweede Kamer had het voorstel eerder al aangenomen. De wet moet op 1 januari ingaan.

In de wet staat dat de afgetapte gegevens, als die relevant zijn, drie jaar mogen worden bewaard. De rest wordt vernietigd. Ook is de uitwisseling van gegevens met inlichtingendiensten van andere landen geregeld in de nieuwe wet. Minister Jeanine Hennis van Defensie benadrukte dinsdag dat het in ieder geval niet de bedoeling is om alles zo lang mogelijk op te slaan. Er moet zo snel mogelijk worden gekeken of iets relevant is.

De inlichtingendiensten willen de nieuwe bevoegdheden het liefst zo snel mogelijk. Door technologische ontwikkelingen voldoet de oude inlichtingenwet uit 2002 niet meer. De bulk van de informatie loopt tegenwoordig namelijk via de kabel.
  woensdag 2 augustus 2017 @ 17:26:56 #224
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_172857375
quote:
Gemeente Arnhem op vingers getikt om volgen bewoners met afvalpas

De gemeente Arnhem mag niet meer kijken wanneer inwoners hun afval weggooien. De privacywaakhond heeft de gemeente gesommeerd om hiermee te stoppen. Doen ze dat niet, dan kan de boete oplopen tot 50.000 euro.

De gemeente Arnhem heeft inmiddels aangegeven de afvalcontainers voor iedereen open te stellen en de verzamelde persoonsgegevens van afvalcontainers te zullen wissen, zo schrijft de Autoriteit Persoonsgegevens op zijn website.

Overwinning

Het is een overwinning voor de Arnhemse Michiel Jonker, die deze overtreding aankaartte en verschillende rechtszaken voerde. Hij ving bot bij zowel de Raad van State als Autoriteit Persoonsgegevens (AP), waarvan laatstgenoemde zei dat de gemeente Arnhem wel de privacywet overtrad, maar dat er een nieuw systeem aankwam waardoor optreden niet nodig was.

Door dat systeem zouden de overtredingen worden gestopt. Alleen de gemeente Arnhem is nog helemaal niet voornemens om dit systeem te implementeren. Daarom stapte Jonker naar de Gelderse voorzieningenrechter. Die verplichtte twee weken geleden de AP om op te treden.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_173162829
quote:
Overheid VS vraagt om gegevens 1,3 miljoen bezoekers anti-Trump-website
Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de hoster van de anti-Trump-website disruptj20 gevraagd om gegevens te overhandigen van 1,3 miljoen bezoekers van de site. Daaronder zijn ip-adressen. De hoster, Dreamhost, weigert het verzoek omdat het te breed is.

Dreamhost heeft een blogpost gepubliceerd, waarin het schrijft dat het ministerie naast de meer dan een miljoen ip-adressen vraagt om contactinformatie, e-mailadressen en foto's van duizenden mensen om vast te stellen wie de site heeft bezocht. Volgens het bedrijf kunnen bezoekers aan de hand van deze informatie geïdentificeerd worden, waardoor hun grondrechten in gevaar komen. Het verzoek zou te ver reiken en een voorbeeld zijn van machtsmisbruik door de overheid. Het doorzoekingsbevel van 12 juli noemt gegevens als de code van de website, http-, ssh- en ftp-logs, databases, e-mailaccounts en informatie over de eigenaar.
Be curious, not judgmental
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')