abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_128973909
quote:
Speurders moeten malware kunnen plaatsen (bijvoorbeeld keyloggers), gegevens kunnen wissen (kinderporno, botnetbeheer) en de eigenaar dwingen om encryptie te verwijderen.
Succes daarmee. Je hoeft in Nederland niet mee te werken aan je eigen veroordeling.
Bovendien zijn ze op IT gebied zo dom als een hoepel. Zo moeilijk is het allemaal niet om verborgen te houden mocht je kwaads in de zin hebben of illegale spullen op je pc hebben staan.

En al weten ze dat er iets verborgen is, zolang jij geen passwords geeft dan mag men datgene waarvan men een vermoeden heeft dat je daar hebt staan gewoon niet mee in de rechtzaak. Er is namelijk simpelweg geen bewijs voor hetgeen zij vermoeden.

Falers.

:')
De oude oude layout was veel beter!!
vosss is de naam,
met dubbel s welteverstaan.
  maandag 15 juli 2013 @ 22:45:16 #27
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_128987575
‘Nieuwe chip maakt auto doelwit’

Veiligheidssysteem eCall verplicht in nieuwe auto’s vanaf 2015

Op last van de Europese Commissie wordt de auto-industrie verplicht om vanaf 2015 alle nieuwe autotypes uit te rusten met eCall, voluit emergency Call, een automatisch systeem dat de hulpdiensten waarschuwt bij een ongeval.
Maurice Gereats, directeur van de NXP’s afdeling mobiliteit, in gesprek met eurocommissaris Neelie Kroes over de eCall-technologie

De 112-alarmcentrale belt de auto om contact te leggen met gewonde inzittenden en ziet de positie van het voertuig op een scherm. Volgens het Europees Parlement zou het systeem jaarlijks 2.500 verkeersdoden schelen op de huidige 28.000 in Europa.

De Nederlandse technologiereus NXP is blij met de verplichtstelling, want zij gaan de eCall-chip leveren aan vele automerken. ‘Een aantal grote Duitse merken is al met ons in zee gegaan, ze gebruiken eCall vanaf dit jaar in hun auto’s. We zijn de productie flink aan het opvoeren’, zegt Maurice Geraets, directeur mobiliteit wereldwijd bij NXP.

De chip van NXP kent twee opties. Hij moet ofwel direct schakelen naar de 112-alarmcentrale of naar een private serviceaanbieder zoals de autofabrikant, die direct moet doorschakelen naar de alarmcentrale. ‘De voordelen voor de fabrikanten om tussenpersoon te worden, zijn legio, want hierdoor kunnen zij ook commerciële services aanbieden. Onze chip hebben wij hier speciaal voor ontworpen’, aldus Gereats. ‘Er zit heel veel functionaliteit in geïntegreerd. Behalve positionering via gps en verbinding door een simkaart met de backoffice via gprs, is er ook een verbinding met de interne auto-elektronica, zodat je meer informatie uit de auto kunt halen over het ongeluk en de omstandigheden in de auto. Ook zit er de nodige beveiliging in, zodat je versleutelde gegevens kan versturen als je andere services aanbiedt. De technische uitdaging was om de chip heel klein en betrouwbaar te maken. De chip moet werken tussen een temperatuur van - 40 en + 95 °C.’

Het eCall-systeem meet de gereden snelheid, de routes, de actuele plaats op de weg en het geluid in de auto. Omdat iedere auto straks een eigen simkaart krijgt en er op afstand contact opgenomen kan worden met de auto, wordt het systeem interessant voor hackers. Een auto met eCall maakt, net als een mobiele telefoon, via de simkaart continu contact met de gsm-palen waar de auto langsrijdt. De telecomprovider weet hierdoor altijd waar iedere auto is.

Function creep

Bart Jacobs, hoogleraar op het gebied van beveiliging van software aan de Radboud Universiteit, is kritisch. ‘Over het algemeen is de oplossing die de industrie kiest niet de meest privacyvriendelijke. Je moet ook beducht zijn voor function creep, dat het systeem nu ergens voor bedoeld is, maar dat het later ook misbruikt kan worden voor andere doeleinden. Zo zou de politiek kunnen besluiten om automatisch via dit systeem snelheidsboetes uit te gaan delen. Bij de invoering zal bij hoog en laag beweerd worden dat ze dat nooit gaan doen, maar dat is voor zolang als het duurt.’

Ook ziet hij veiligheidsrisico’s. ‘Dit komt ook in de auto van Geert Wilders, de premier en de koning, dus zij worden op een nieuwe manier kwetsbaar. En voor de politie en inlichtingendiensten is dit natuurlijk fantastisch. Straks weten ze van alle auto’s waar ze zich bevinden en kunnen ze meeluisteren.’

Beveiligingsexpert Peter Rietveld van Traxion, gespecialiseerd in toegangsbeveiliging van computersystemen, zegt dat het systeem per definitie kwetsbaar is. ‘Mijn belangrijkste zorg is de toegangsbeveiliging tot de chip en daarmee tot het motormanagement systeem. De chip accepteert inkomend verkeer omdat de alarmcentrale naar de auto kan bellen en hij geüpdate kan worden. Hierdoor ontstaan er mogelijkheden voor kwaadwillenden. Dat kan uiteenlopen van het op afstand kopiëren van autosleutels uit het motormanagement systeem om de auto te stelen, tot het laten afgaan van een bermbom als een specifiek autonummer langsrijdt. Dat is eng en bestaat ook echt. Dat gebeurt al met actieve RFID-chips in landen waar Nederland militair actief is.’

Geraets van NXP vindt dat laatste scenario ‘vergezocht’. Wel erkent hij dat er straks auto’s zullen rondrijden zonder beveiligde chip. ‘NXP is wereldmarktleider in authentificatie en beveiligingschips, dus bij onze chip zit dat wel goed, maar ik weet dat er door anderen eCall-oplossingen geleverd gaan worden aan automerken die totaal geen beveiligingsmogelijkheden hebben. Daar zijn risico’s aanwezig.’

Technisch Weekblad
  donderdag 18 juli 2013 @ 21:03:10 #28
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_129098908
quote:
quote:
Five people have been wrongly detained and falsely accused of crimes in the past year as a result of mistakes made in the official disclosure of confidential data on their internet use to the police and security services.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 19 juli 2013 @ 20:48:20 #29
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_129133453
quote:
Forse stijging internettaps door overheid


Het aantal telefoon- en internettaps is fors gestegen, meldt minister Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. Waren er in 2011 nog maar 3331 internettaps, in 2012 steeg dat aantal tot bijna 17.000. Volgens de overheid komt de stijging door de opkomst van de smartphone in Nederland.

Met een kleine kanttekening, aldus de minister:

"Voor een tap op een smartphone moeten er (technisch gezien) twee worden geteld: één op spraak en één op het datakanaal."

De minister benadrukt dat het gaat om getapte nummers en niet om het aantal getapte personen. "Dat is van belang, omdat criminelen vaak verschillende telefoons gebruiken of regelmatig van telefoonnummer wisselen", aldus de minister.

Ook het aantal telefoontaps is gestegen. In heel 2012 kwam het aantal telefoontaps uit op 25.487, 3 procent meer dan in 2011. Het aantal keer dat de Nederlandse opsporingsdiensten historische gegevens vorderde steeg met 10 procent naar 56.825 keer. Hierbij gaat het om zogenoemde historische gegevens, bijvoorbeeld over het nummer van een beller, gebeld nummer, datum, tijdstip en de locatie op het moment van de start van een gesprek.

Het College voor de Rechten van de Mens meldde eerder deze maand dat in Nederland veel meer telefoons worden afgetapt dan in andere landen, schrijft persbureau Novum. Volgens het College grijpen opsporingsdiensten 'welhaast automatisch' naar telefoontaps als opsporingsmethode, zonder dat wordt gekeken of er andere methodes zijn die een minder grote inbreuk maken op het privéleven van de betrokkenen.

Het College wil dat er verder onderzoek wordt gedaan naar het gebruik van telefoontaps, en wil weten waarom er niet vaker naar andere opsporingsmiddelen wordt gegrepen zoals undercoveragenten of de plaatsing van microfoons.

Bron: Trouw
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  zaterdag 27 juli 2013 @ 13:38:08 #30
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129403112
'Fiscus vraagt kentekens parkeerders op'

De Belastingdienst heeft de gegevens opgevraagd van iedereen die vorig jaar bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerde.

Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag. De beheerder van de database belooft de parkeergegevens na acht weken te wissen, maar blijkt de gegevens slechts te versleutelen.

De fiscus zou met de opgevraagde gegevens willen controleren of leaserijders zich aan de regels voor privékilometers houden.

De parkeergegevens werden volgens het verantwoordelijke Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV) enkele maanden geleden opgevraagd. De Belastingdienst kon dat vrijdag tegenover de krant niet bevestigen.

Het SHPV, een samenwerkingsverband van gemeenten waar met het kenteken kan worden geparkeerd, belooft parkeerders dat alle kentekengegevens worden gewist. Het blijkt nu te gaan om versleuteling die ongedaan kan worden gemaakt, zodat weer af te leiden is wie wanneer en waar heeft geparkeerd.

Niet betrokken

Het College Bescherming Persoonsgegevens stelt in de krant niet betrokken te zijn geweest bij de inrichting van de databank met parkeergegevens, waar onder meer gegevens van parkeerders uit Amsterdam, Utrecht en Almere in zitten.

Bij het parkeren op kenteken moet het kenteken worden doorgegeven met een mobiele telefoon of worden ingevoerd op een parkeerautomaat. Parkeercontroleurs kunnen vervolgens in de databank nagaan of er betaald is. Een bonnetje achter de voorruit is daarmee niet langer nodig.

nu.nl
  zaterdag 27 juli 2013 @ 13:45:50 #31
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129403334
Gemeenten controleren waterverbruik

De Brabantse gemeenten Cuijk, Mill en Grave controleerden het waterverbuik van uitkeringsgerechtigden. Een laag verbruik kan er op duiden dat iemand op een ander adres woonachtig is en mogelijk geen recht heeft op een uitkering.

Dat meldt dagblad Trouw.

De drie gemeenten hebben van december 2012 tot juni 2013 het waterverbruik van bijna 500 mensen onder de loep genomen. De gegevens kwamen van Brabant Water.

Uit de controle bleek dat zes huishoudens minder dan de gemiddelde hoeveelheid water verbruikten. Bij een persoon is de bijstandsuitkering stopgezet en bij een ander werd die verlaagd. Bij drie andere gevallen bleek niets aan de hand. Er is nog één onderzoek gaande.

Telegraaf
  dinsdag 30 juli 2013 @ 12:23:05 #32
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129501410
NSA: Nederland tapt veel meer dan wij

De NSA stelt dat Nederland honderd keer vaker zijn eigen burgers afluistert dan de Verenigde Staten doet. De regelgeving en het justitiële toezicht zouden veel beter geregeld zijn in de VS dan in Europa. Maar het zit niet zo simpel in elkaar als het lijkt.

Europa is woedend over de gang van zaken met het afluisterbeleid van de Amerikaanse inlichtingendienst. Die ophef is volgens de NSA hypocriet, omdat het er hier veel erger aan toegaat. Deze tegenwerping van de NSA wordt gemeld door het Amerikaanse publieke radiostation NPR. De NSA stelt dat een Nederlander honderd keer meer kans heeft om afgeluisterd te worden door de eigen overheid.
Tapbevel via de rechter

De Amerikaanse inlichtingendienst baseert zich hierbij op onderzoek van het Max Planck Instituut. Het blijkt echter te gaan om zeer oude gegevens: uit de periode 2002 tot 2004. Het gerenommeerde onderzoeksinstituut heeft toen bekeken hoeveel tapbevelen er per land worden uitgeschreven door een rechter. Daarbij komt Nederland uit op 62 en de VS op 0,5 per 100.000 inwoners (PDF, pagina 1251).

Bovendien schuilt daarin nog een discrepantie voor de vergelijking die de NSA maakt in zijn eigen verdediging. De aangehaalde antieke cijfers – inmiddels wordt er overigens veel meer getapt door Nederlandse opsporingsdiensten – gaan namelijk over officiële tapbevelen.

Dat zijn dus afluisterpraktijken waar een rechter-commissaris vooraf toestemming voor moet geven. Eventuele geheime tapprogramma’s als waar de AIVD aan zou werken zijn logischerwijs niet bekeken. Een groot tapprogramma als PRISM van de NSA wordt achteraf getoetst door een geheime rechtbank in Washington.
Onderzoek naar massataps

Een commissie van het Huis van Afgevaardigden onderzocht vorige maand wat de NSA allemaal tapt. Dit onderzoek wordt uitgevoerd naar aanleiding van de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Op een bijeenkomst van die commissie deed de NSA de uitspraken over het onderzoek van het Max Planck Instituut.

In die vergadering spraken diverse generaals over programma’s als PRISM. Daarbij onthulden ze onder meer dat er veel meer opgeslagen en onderzocht wordt dan over het algemeen wordt aangenomen.
'Toezicht beter in VS'

De NSA betoogt verder dat de scheiding van machten in de VS veel beter is dan in Europese landen. De geheime rechtbank FISC houdt toezicht op het tappen van geheime diensten. In Nederland wordt het al dan niet massatappen van organisaties als de NSO overigens gemonitord door de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Webwereld
pi_129535625
Moscow Subway To Use Special Devices To Read Data On Passengers' Phones
"'The head of police for Moscow's subway system has said stations will soon be equipped with devices that can read the data on the mobile telephones of passengers. In the July 29 edition of Izvestia, Moscow Metro police chief Andrei Mokhov said the device would be used to help locate stolen mobile phones.

Mokhov said the devices have a range of about 5 meters and can read the SIM card. If the card is on the list of stolen phones, the system automatically sends information to the police. The time and place of the alert can be matched to closed-circuit TV in stations. Izvestia reported that 'according to experts, the devices can be used more widely to follow all passengers without exception.' Mokhov said it was illegal to track a person without permission from the authorities, but that there was no law against tracking the property of a company, such as a SIM card.'

What is this all about? Is it really about detecting stolen phones/SIM cards, or is that a convenient 'cover story' for eavesdropping on people's private smartphone data while they wait to ride the subway? Also — if this scheme goes ahead, how long will it be before the U.S., Europe and other territories employ devices that do this, too?"
Be curious, not judgmental
  woensdag 31 juli 2013 @ 11:04:36 #34
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_129537330
quote:
Nederland bij koplopers in 'censuur' op Google


De Nederlandse platen- en filmmaatschappijen behoren tot de grootste bestrijders van piraterij op internet. Afgelopen maand vroeg de entertainmentbranche Google ruim 175 duizend internetadressen onzichtbaar te maken in zijn zoekmachine.

De verzoeken werden ingediend door Brein, de stichting die overtredingen van het auteursrecht opspoort namens auteurs, uitvoerende kunstenaars, uitgevers, producenten en distributeurs van muziek, film, video, boeken, games en interactieve software.

Brein staat op de dertiende plaats van een lange lijst waarop Google laat zien welke bedrijven en organisaties hebben gevraagd om de verwijdering van links naar illegaal gekopieerde content. Is de klacht gegrond, dan verwijdert het Amerikaanse bedrijf die internetadressen uit de index van zijn zoekmachine.

Fox, Disney, NBC
De grootste 'piraterijbezems' onder de meer dan 3.200 klagers zijn de Britse (BPI) en Amerikaanse (RIAA) koepels van platenlabels, tv- en filmmaatschappijen als Fox, Disney en NBC Universal en softwareproducenten als Microsoft (dat Office uitgeeft) en Adobe (Photoshop). De Britse platenmaatschappijen, verenigd in het BPI, zijn met verwijderingsverzoeken voor ruim 2,7 miljoen links het fanatiekst in de bestrijding van wat zij zien als onlinemuziekdiefstal.

Sinds begin dit jaar hebben rechthebbenden Google verzocht om meer dan 105 miljoen internetadressen te verwijderen, zo heeft de activistische website TorrentFreak uitgerekend. Dat is twee keer zoveel als in heel 2012. Volgens TorrentFreak is dat het bewijs dat de entertainmentbranche de strijd tegen piraterij van films, muziek en software aan het opvoeren is.

Emmer
Het Amerikaanse verbond van platenlabels (RIAA) klaagt dat het 'een oceaan aan illegale downloads probeert leeg te scheppen met een emmer. Elke dag komt er weer meer bij en het einde is niet in zicht.' De RIAA heeft er bij Google op aangedrongen volledige internetdomeinen te blokkeren in plaats van dat er duizenden individuele links worden aangemeld. Als er meerdere verzoeken komen voor het verwijderen van links naar hetzelfde liedje op een enkele website, moet dat voldoende zijn voor een volledige ban.

De Zweedse muziekdienst Spotify publiceerde vorige week een studie waaruit zou blijken dat legale alternatieven voor illegale downloads in Nederland de piraterij van muziek hebben teruggedrongen. Op het onderzoek waarmee Spotify schermde, kwam kritiek, omdat het maar één kanaal bekijkt waarlangs internetters illegaal verspreide muziek binnenhengelen. Volgens Spotify is 10 procent van de downloaders verantwoordelijk voor de helft van de liedjes die in Nederland van internet worden geplukt en waarvoor de artiest niet wordt betaald.

Bron: Volkskrant
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 2 augustus 2013 @ 10:41:04 #35
13456 AchJa
Shut up!!!
pi_129605675
Stukje bij beetje...

quote:
Verborgen camera mag tegen bijstandsfraude

Om bijstandsfraudeurs op te sporen, mogen autoriteiten onder meer verborgen camera's gebruiken.

Dat zegt voorzitter Jacob Kohnstamm van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) in De Telegraaf van vrijdag. ''Om misstanden aan de kaak te stellen zijn deze onorthodoxe methoden in uitzonderlijke gevallen aanvaardbaar'', zegt Kohnstamm.

Een nog onbekende gemeente wil geheime camera's gebruiken om uitkeringsfraudeurs te betrappen. Volgens Kohnstamm kunnen de camera's een oplossing zijn ''als er een sterke verdenking is van woonfraude en het is niet gelukt om het bewijs met normale middelen boven water te krijgen''.
nu.nl
pi_129707625
quote:
The Latest Security Vulnerability: Your Toilet
We all knew it was just a matter of time. With the rush to put more and more appliances on-line Japanese toilet-maker Satis, one of Japan's largest commode companies, has finally networked the toilet.

Just as you would have predicted, the information security company Trustwave Holdings has published an advisory regarding Satis-brand toilets. According to Trustwave, every Satis toilet has the same hard-coded Bluetooth PIN, which means any person using the 'My Satis' [Android] application can control any Satis toilet.
Be curious, not judgmental
pi_129708330
quote:
Fiscus weet wie waar parkeert

AMSTERDAM -
De Belastingdienst heeft alle parkeergegevens over 2012 opgevraagd van mensen die bij een parkeerautomaat op kenteken parkeerden. Met die gegevens kan de dienst controleren of leaserijders niet méér privékilometers maken dan hun rittenadministratie opgeven.

Dat schrijft NRC Handelsblad.
Het Servicehuis Parkeren (SHPV), verantwoordelijk voor het National Parkeer Register, zegt echter op de website dat „de kentekens van geregistreerde parkeerrechten na acht weken” worden „gewist”. Dat blijkt niet het geval. Ze worden bewaard en kunnen later alsnog aan de transacties worden gekoppeld.
In een reactie laat een woordvoerder weten dat de gegevens enkel worden „versleuteld”. Ze kunnen daarna weer worden ontsleuteld en gekoppeld aan tijd en plaats.
pi_129907897
Nominaties Big Brothers awards 2013 geopend.

Het privacydebat is springlevend. De praktijken van spionerende overheden en datahongerige bedrijven staan sinds de onthulling van het Prism-schandaal volop ter discussie. En vanaf vandaag kun je iets terug doen, door privacyschenders te nomineren voor een plek in de schijnwerpers tijdens de negende editie van de Big Brother Awards. Op 29 augustus 2013 wordt tijdens het prijzengala in Pakhuis de Zwijger bekendgemaakt welke ‘winnaars’ dit jaar een award mee naar huis mogen nemen.

Over de Big Brother Awards en de nominaties

De Big Brother Awards worden jaarlijks georganiseerd door Bits of Freedom. De prijs vraagt op ludieke wijze aandacht voor de grofste privacyschendingen van het afgelopen jaar. Tijdens het prijzengala zal er bovendien worden stilgestaan bij de staat van privacy in Nederland en interessante ontwikkelingen op het gebied van dit grondrecht.

Op deze website kan iedereen personen, bedrijven en overheden nomineren als kanshebbers voor twee awards: de publieksprijs en de ‘expertprijs’. Vul in het formulier rechts in wie volgens jou een award verdient en waarom. Vergeet vooral niet je nominatie te onderbouwen met links naar bronnen. Nominaties kunnen vanaf vandaag tot maandag 29 juli ingezonden worden. De identiteit en gegevens van inzenders worden uiteraard niet openbaar gemaakt.

Ter inspiratie: de winnaars van vorig jaar

Vorig jaar gingen vier privacyschenders met een Big Brother Awards naar huis. Het KLPD won in de categorie Overheid vanwege het inzetten van omstreden spyware en het opnieuw hacken van slachtoffers van een botnet. Minister Edith Schippers kreeg een award in de categorie Personen vanwege het forceren van een private doorstart van het EPD. Facebook ontving een award in de categorie Bedrijven door naar de beurs te gaan met de gegevens van haar gebruikers, ondanks een reeks aan privacymissers. Staatssecretaris Fred Teeven verdiende tot slot de publieksprijs met zijn niet aflatende inzet om privacywetgeving af te zwakken.

Big Brother Awards
pi_129907927
5 ontbrekende nominaties bij de Big Brother Awards

De jaarlijkse naming & shaming van de grootste privacyschenders komt er weer aan. Maar we missen wat in de nominaties voor de Publieksprijs van de Big Brother Awards 2013. 5 kandidaten die eigenlijk niet mogen ontbreken.

De Belastingdienst

Je verwacht het niet, maar de fiscus heeft ook privacyschending op zijn kerfstok staan. Sterker nog, privacyschending waar het mee wegkomt. Wat een parkeerorganisatie doet door zijn kentekendata vergaard bij parkeergarages niet te wissen, is fout. Wat diezelfde parkeerorganisatie doet door die herleidbare gegevens te delen met de belastingdienst, is ook fout. Wat de politie doet door kentekens gescand langs snelwegen op te slaan en te delen met de belastingdienst, is eveneens fout. Er is sprake van privacyschending en illegaliteit.

Maar wat de fiscus vervolgens kan doen - en doet - met die data, mag wel. Het is legaal, om nut te hebben van illegaal vergaarde en illegaal verkregen data. Privacyschending lijkt gelegaliseerd voor en bij de Belastingdienst. Die blijft dan ook buiten schot in ‘parkeergate’ en ‘het kentekenschandaal’. Informatie die eenmaal in handen is van de Belastingdienst, blijft daar en kan worden gebruikt. Zelfs als een parkeerorganisatie of de politie in strijd met de wet heeft gehandeld door gegevens langer te bewaren en over te dragen.

Veel politiezaken (in het echt, op tv en in de film) lopen mis op onrechtmatig verkregen bewijs. Zo niet opsporing in het kader van belastingen. Er is namelijk een groot verschil tussen fiscaal recht en strafrecht. Ook het civiele recht steekt anders in elkaar dan het fiscale, waar de Belastingdienst mee opereert. Een goede kandidaat voor de Big Brother Awards 2013?
KPN, Vodafone, Tele2 en T-Mobile

Telecomgrootmacht KPN stond in 2011 in de schijnwerpers toen bleek dat het abonnees afluisterde middels deep-packet inspection (DPI). De maatschappelijke ophef was groot en er zijn onderzoeken ingesteld. Door telecomtoezichthouder OPTA, door het Openbaar Ministerie (OM), en door het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het OM heeft vervolgens gesteld dat het gebruik van de omstreden telecommonitoringtechniek echter niet strafbaar is.

Maar nu, na lang en grondig onderzoek, komt het CBP met een harde conclusie. KPN, maar ook Vodafone, Tele2 en T-Mobile overtreden de privacywet. Niet door DPI, wat aanleiding was voor het onderzoek. Net zoals het OM eerder concludeert de privacywaakhond dat de diepgaande inspectie van netwerkpakketten niet neerkomt op het meelezen van inhoudelijke informatie.

Maar gaande het onderzoek heeft het CBP wel ontdekt dat alle onderzochte providers privacygevoelige gegevens verzamelen. Veel meer dan is toegestaan. De bedrijven vergaren en bewaren data op detailniveau over bijvoorbeeld de bezochte websites en gebruikte apps. Dergelijke gegevens moeten op basis van de wet zo snel mogelijk na het verzamelen worden verwijderd of onomkeerbaar worden geanonimiseerd. Dat blijkt niet het geval. KPN is tijdens het onderzoek gestopt met deze overtredingen. Toch een goede groep kandidaten voor de Big Brother Awards 2013?
Markttoezichthouder ACM

Toezichthouders zijn er om misstanden te bespeuren en aan te pakken. Daar moet soms ver voor worden gegaan. Soms te ver. Zo blijkt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) illegaal telefoontaps te hebben gebruikt. Dat oordeelde de rechter vorige maand, want de taps zijn alleen bedoeld voor strafrechtelijk onderzoek. De ACM is het hier niet mee eens en gaat in hoger beroep want het gaat om een “principiële zaak”.

Eigenlijk zijn het twee zaken. De ene over (wegen)bouwfraude, waarbij ambtenaren en directeuren zijn veroordeeld voor omkoping. De andere over illegale prijsafspraken, waarbij scheepsafvalverwerkers zijn beboet door de ACM. Die toezichthouder heeft de telefoontaps gekregen van de Officier van Justitie en die gebruikt om de illegale toestanden aan te pakken.

Maar de rechter oordeelde vorige maand dat het gebruik van de taps niet in de haak is. Het bewijsmateriaal is onrechtmatig verkregen. Niet onbelangrijk hierbij is dat het Openbaar Ministerie pas achteraf formeel akkoord heeft gegeven voor het hergebruik van de gezette taps. De ACM heeft zelf geen bevoegdheid om telefoongesprekken af te tappen om bewijs te verzamelen. En het OM mag het volgens de rechter ook niet zonder zwaarwegend maatschappelijk belang overdragen. Een goed duo voor de Big Brother Awards 2013?
Facebook (nog steeds)

In het mediageweld over de NSA, PRISM, Edward Snowden, XKeyScore, ‘parkeergate’ en ‘het kentekenschandaal’ zakt ‘s werelds grootste social network wat weg. Maar Facebook is nog altijd groot en Facebook is nog altijd bezig met massale datamining van gegevens die gebruikers zelf invoeren, aandragen en weggeven. Ondanks die handelingen door consumenten en het vinkje bij de gebruikersvoorwaarden is het niet per definitie legaal of ok wat Facebook zoal doet.

Er zijn belangrijke verschillen tussen openbare data, het combineren van data en het stilzwijgend veranderen van voorwaarden voor datavergaring. Er zijn ook belangrijke verschillen in privacywetgeving tussen Facebooks thuisland de Verenigde Staten en de landenverzameling in de Europese Unie. Niet voor niets heeft het Amerikaanse bedrijf begin vorig jaar al een Nederlandse Big Brother Award toegekend gekregen.

Nog los van de gedwongen medewerking aan NSA-surveillance, wat veel meer techbedrijven doen, begaat Facebook nog andere privacyschendingen. Zo heeft het een foutje gemaakt met een tool waarmee gebruikers hun eigen data kunnen downloaden. Contactinformatie van 6 miljoen Facebook-gebruikers is per ongeluk blootgesteld aan derden. Het gaat om telefoonnummers en e-mailadressen die het sociale netwerk opslaat om vriendsuggesties te kunnen doen. Nog altijd een goede kandidaat voor de Big Brother Awards 2013?
Apple (en Google, en app-makers)

Waar Facebook nog wat achterloopt, is op mobiel gebied. Het boekt daar groei, maar heeft nog veel in te halen op smartphonekoningen Apple en Google. Die twee hebben immers al elk hun eigen mobiele platformen met daarop eigen browsers, appstores, GPS-ontvangers en andere middelen om privégegevens te ontginnen. Beide techreuzen hebben privacybeleid en voeren ook geregeld nieuwe maatregelen door om privacy beter te beschermen.

Toch scoort Apple op dat gebied niet zo goed. Vorig jaar al niet in een lijst van de digitale burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation (EFF), en dit jaar weer niet. En wat te denken van Apple's strengere regels voor apps? Die programma’s voor mobiele besturingssystemen zijn in het verleden al privacyslurpers gebleken. Dat wordt officieel aan banden gelegd. Maar het hebben van regels is één, het handhaven ervan is twee.

Uit onderzoek door de universiteit van Californië blijkt dat nu nog altijd de helft van alle apps toegang heeft tot privégegevens. Geheel tegen de app-beleid van Apple zelf in, die óf dat niet kan handhaven óf schending ervan gedoogt. En ook in strijd met de richtlijnen van de Amerikaanse FTC en aanwijzingen van onder meer het Nederlandse CBP. Dus ook goede kandidatuur voor de Big Brother Awards 2013?

Webwereld
pi_130309182
Rondrijdende kentekenscanner zoekt wanbetalers

Debtscan spoort auto's op aan de hand van NAW-gegevens van schuldenaren die deurwaarders doorgeven. Het bedrijf zet infraroodcamera-auto's in die kentekens scannen.

Een bedrijf rijdt in Nederland rond met scanauto’s die kentekens detecteren aan de hand van infraroodbeelden. Daarmee spoort het particuliere bedrijf schuldenaars op voor deurwaarders. The Post Online en de Telegraaf schrijven over het bedrijf, dat mogelijk de privacyregels zou overtreden.
Auto’s zoeken naar schuldenaren

Deurwaarders huren Debtscan in om de auto’s van mensen op te sporen die een schuld open hebben staan. Het bedrijf ontvangt hiervoor persoonsgegevens van de deurwaarder, die worden geregistreerd ten behoeve van de scanactie. Debtscan gaat aan de hand van NAW-gegevens die een incassobureau doorspeelt op zoek naar het ‘verhaalsobject’, oftewel de auto.

De scanwagens negeren volgens Debtscan de kentekens van gescande auto’s in de buurt van de schuldenaar die niet van de personen zijn waar naar wordt gezocht. Op de website van het bedrijf staat te lezen: “Alle kentekens waarvoor Debtscan geen zoekopdracht heeft ontvangen, worden noch in de scan auto’s noch in onze database op duurzame wijze opgeslagen.”
’Foto’s niet bewaard’

“De auto werkt met vier camera’s die infrarood flitsen”, legt Marcel van Toer van Debtscan uit. “Daardoor komen er zwarte foto’s terug waar de reflecterende nummerplaat in oplicht. Die afbeeldingen gaan naar de centrale.” Per uur worden volgens hem zo’n 1000 tot 1500 foto’s vergeleken met een tabel van schuldenaren.

“Een tweede foto wordt in het normale spectrum gemaakt en die wordt ook teruggestuurd naar de back office. Deze record wordt vervolgens uit de scanauto verwijderd en op kantoor gewist als ze niet voorkomen in de tabel.”

“Die gegevens worden daarna niet bewaard. Daar hebben we verder ook helemaal niets aan”, aldus Van Toer. Het bedrijf meldt op zijn website dat het foto’s die gemaakt worden op de openbare weg onbeperkt mag bewaren, maar dat deze afbeeldingen maximaal twee maanden worden opgeslagen.
Aangemeld bij CBP

Een kenteken is een persoonsgegeven en daarom moet Debtscan geregistreerd staan als gegevensverwerker bij het College Bescherming Persoonsgegevens, maar in het register van het CBP ontbreekt het bedrijf. Maar dat is inmiddels geregeld, laat Debscan weten.

“Afgelopen vrijdag hebben we ons aangemeld als gegevensverwerker bij het CBP”, vertelt Van Toer. “Dat had inderdaad eerder gemoeten, maar dat was een foutje. We kunnen elk moment live in het register verschijnen.”

Webwereld
pi_130878838
Gematigd positief nieuws:

quote:
Plasterk: oplossing voor mensen die vingerafdruk paspoort weigeren

De problemen van mensen die weigeren om een vingerafdruk af te geven op hun identiteitsbewijs zijn waarschijnlijk 'redelijk vlot' opgelost. Dat zegt minister Plasterk van Binnenlandse Zaken tegen de NOS in reactie op een oproep van de Nationale Ombudsman.
  Eindredactie Frontpage / Forummod donderdag 26 september 2013 @ 05:46:46 #42
168091 crew  Cobra4
mr. Dkut
pi_131576983
Bonuskaart zo lek als mandje

door Iris Cohen

AMSTERDAM -
De bonuskaart van Albert Heijn, waarmee consumenten korting krijgen op hun boodschappen, blijkt zo lek als een mandje. Privacygevoelige informatie over wat en hoeveel iemand koopt, is voor iedereen toegankelijk.

Dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond. Door simpelweg iemands bonuskaartnummer in te vullen op de website of de app van Albert Heijn, kan iedere gluurder zien wat een persoon de afgelopen drie maanden allemaal heeft gekocht. De bond noemt de privacyschending ’verontrustend’ en luidt de noodklok.

Bron: http://www.telegraaf.nl/b(...)ek_als_mandje__.html
"Any officer who goes into action without his sword is improperly dressed." - "Mad Jack" Churchill DSO MC
pi_132732008
Russia thinks China is launching cyber attacks via microchipped irons and kettles
In one of the strangest stories we’ve come across so far this week – yes, stranger than exploding yogurt and ramen cake – reports are coming in of a number of Chinese-made irons that contain “mini microphones” and chips that can plant viruses in nearby computer equipment via home Wi-Fi networks.



We always knew ironing sucked, but this is ridiculous.

According to news outlets in Russia, batches of Chinese-made electrical appliances such as kettles and irons have been found to contain chips designed to spy on their owner and launch cyber attacks.

The story began when Russia’s state-owned TV channel Rossiya 24 released footage of a technician taking apart an ordinary-looking iron that came amongst a bunch of Chinese-made imports, showing what was referred to as a small microphone within it. The appliances were allegedly sent to St Petersburg earlier this month, and entire shipments are now being rejected.

The channel stated that the devices are capable of communicating with devices connected to unprotected wireless networks anywhere within 200m (around 650 feet) of the seemingly innocent home appliances, launching spam attacks and planting viruses. BBC News also reports that the programme found similar chips installed inside the likes of in-car cameras and mobile phones, all of which are thought to have been assembled in and shipped from neighbouring China.
Be curious, not judgmental
  woensdag 30 oktober 2013 @ 19:33:18 #44
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_132734288
quote:
Facebook wil nu ook uw cursor gaan volgen

Facebook heeft al geregeld te maken met kritiek over de privacybewaking van gebruikers. Toch is het sociale netwerk van plan om een stapje verder te gaan. Facebook is momenteel namelijk een nieuwe technologie aan het testen waarmee onder andere kan worden bijgehouden hoe bezoekers hun cursor bewegen.

Dat heeft Ken Rudin, verantwoordelijk voor de data-analyse bij Facebook, gezegd tegen de Wall Street Journal. Het nieuwe systeem kan bijvoorbeeld bijhouden over welke adventies de gebruiker met zijn muis gaat. Ook op smartphones, waar er geen cursor aan te pas komt, kan de techniek meer informatie over de gebruikers verzamelen, namelijk over hoe lang specifieke onderdelen van de nieuwsfeed worden bekeken.

Gerichte advertenties
Facebook verzamelt nu al een veelheid van gegevens die gerichte advertenties mogelijk maken. Advertenties vormen de belangrijkste inkomstenbron van Facebook, en adverteerders betalen veel meer voor gerichte reclames. Het nieuwe systeem is bedoeld om dat nog verder te versterken.

Rudin benadrukt dat het om een test gaat en dat nog niet zeker is of het systeem daadwerkelijk zal worden ingevoerd. Binnen enkele maanden moet daar meer duidelijkheid over komen.

Compleet nieuw is de techniek die Facebook test overigens niet. Zo maakt bijvoorbeeld Shutterstock, een site waar mensen stockfoto's kunnen kopen, gebruik van Hadoop: software die precies bijhoudt hoe lang een bezoeker met zijn muis op een bepaalde afbeelding blijft hangen alvorens al dan niet te besluiten het beeld aan te schaffen. Facebook maakt momenteel ook al gebruik van bepaalde andere gegevens van Hadoop.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
  vrijdag 1 november 2013 @ 09:04:43 #45
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_132785755
quote:
UWV slordig met medische dossiers werklozen

De keuring van bijna 500 duizend zieke werklozen en flexwerkers is niet goed geregeld. Bij uitkeringsinstantie UWV waren vertrouwelijke medische gegevens tot voor kort te makkelijk in te zien door medewerkers zonder medische bevoegheid.

Ook zijn artsen te vaak nauwelijks bij de keuringsprocedure betrokken, terwijl zij daarvoor wel verantwoordelijk zijn. Zowel individuele artsen als het UWV lopen daardoor te grote juridische risico's als er fouten worden gemaakt.

Die waarschuwing komt van emeritus hoogleraar gezondheidsrecht Sjef Gevers in een vertrouwelijk rapport dat hij eerder dit jaar schreef in opdracht van het UWV. Het rapport kwam via de klokkenluiderssite Publeaks in handen van de Volkskrant. Het UWV meldt in een reactie dat inmiddels aan verbetering wordt gewerkt.

Gevers, die voorheen werkte aan de Universiteit van Amsterdam, richt zich op de toekenning van uitkeringen bij ziekte aan werklozen, uitzendkrachten, werknemers met tijdelijke contracten, aan vrouwen bij en na zwangerschappen en aan orgaandonoren. Het UWV beoordeelt hoe ziek mensen zijn en in hoeverre zij weer aan het werk kunnen. Dat moet worden gedaan door keuringsartsen, maar in de praktijk zijn de artsen bij het UWV er de laatste tijd steeds minder bij betrokken. Veel werk is overgenomen door niet-medici, zoals de reïntegratiebegeleiders.

'De arts kan zijn verantwoordelijkheid voor de medische aspecten in een aantal opzichten onvoldoende waarmaken', aldus Gevers. 'Dat betreft niet alleen het omgaan met medische gegevens, maar ook de betrokkenheid van de arts bij belangrijke beslissingen.' Hij waarschuwt dat het UWV te veel aan niet-medici overlaat. Bij de beoordelingen hoe ziek iemand is 'zijn in belangrijke mate medische overwegingen en oordelen in het geding', aldus Gevers. 'Het gaat niet aan dat die geheel buiten de arts om kunnen worden genomen.' Dat artsen nauwelijks betrokken zijn bij pogingen om zieken het werk te laten hervatten 'staat op gespannen voet' met hun verantwoordelijkheid.

Artsen zijn juridisch kwetsbaar
Artsen zijn bovendien juridisch kwetsbaar omdat zij verantwoordelijk zijn voor de geheimhouding van medische gegevens - het medisch beroepsgeheim -, maar daar bij het UWV niet voldoende greep op hebben. 'Het UWV maakt zich naar de samenleving toe kwetsbaar door voor een systeem te kiezen waarin personen die geen medische achtergrond hebben en ook niet nauw samenwerking met een arts, systematisch medische informatie verzamelen.'

Daarbij is het 'onjuist' dat medische gegevens vervolgens 'terechtkomen in het niet voor de arts gereserveerde deel van het medisch dossier, maar in het claimdossier'. Het claimdossier, waarin algemene gegevens van de uitkeringsgerechtigde staan, is bij het UWV door veel mensen in te zien. 'Dit doet geen recht aan de regel dat anderen dan de arts niet zonder meer toegang moeten kunnen hebben tot medische gegevens.' De arts kan bij het UWV 'onder deze omstandigheden geen verantwoordelijkheid dragen' voor de verwerking van de gegevens bij de ziekmelding, waarschuwt Gevers.

Het UWV laat weten dat na de opmerkingen van Gevers vooral de omgang met medische informatie is aangepast. 'Bij een ziekmelding werd niet gevraagd naar medische gegevens, maar mensen vertelden vaak dingen en die werden genoteerd. Nu laten we weten dat de ziekmelders geen arts aan de lijn hebben en als ze dan toch medische zaken vertellen, worden die niet meer genoteerd. Ook andere verbeterpunten zijn aangepakt.'

In 2012 hebben 456 duizend mensen een beroep gedaan op de Ziektewet van het UWV. Gemiddeld werden in dat jaar 100 duizend uitkeringen uitbetaald. Dit jaar is het aantal ziekmeldingen en uitkeringen volgens het UWV 60 procent lager omdat twee grote uitzendbureaus de Ziektewet nu zelf regelen voor hun uitzendkrachten.
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_132840190
Facebook wil weten waar je cursor gaat en staat

Facebook test software waarmee het bedrijf nog veel meer data zal verzamelen over gebruikers van het sociale netwerk. Zo wil het bedrijf weten waar je cursor zich bevindt en hoe lang die blijft hangen boven een bepaald deel van de site. Dat maakte Ken Rudin, hoofd van de afdeling analyse van Facebook, eerder deze week bekend.

Daarnaast wil Facebook ook achterhalen of de newsfeed van de gebruiker op een gegeven moment zichtbaar is op het scherm van diens mobiele telefoon.

Gericht adverteren
Die extra informatie kan toegevoegd worden aan een zogenaamd 'stapelhuis' voor data-analyse. Dat kan Facebook vervolgens aanwenden voor een schier eindeloze reeks toepassingen, van productontwikkeling tot het meer gericht adverteren.

Facebook verzamelt twee soorten data: demografische gegevens en gedragsgegevens. De demografische, zoals waar je woont of waar je op school zat, geeft hen info over je leven buiten het netwerk. Gedragsgegevens, zoals je vriendenkring op Facebook en wat je zoal 'leuk vindt' worden in real time opgetekend op het netwerk zelf. Met de nieuwe software die Facebook momenteel test, zou het de verzamelde en opgeslagen gedragsgegevens aanzienlijk uitbreiden, zo stelt Rudin. De tests maken deel uit van een breder testprogramma. Binnen enkele maanden zal het bedrijf beslissen of het zinvol is de nieuwe gegevens aan te wenden.

Niet de eerste
Facebook is niet het eerste bedrijf dat overweegt de online activiteit van diens gebruikers op te slaan. Beeldbank Shutterstock slaat werkelijk alles op wat de gebruikers op de site doen: zo weten ze hoe lang je cursor op een beeld blijft zweven voordat je het al dan niet aankoopt.

AD

pi_133010923
quote:
‘Regering wil reisgegevens opslaan om terroristen op te sporen’

door Anouk Eigenraam
BINNENLAND De regering wil reisgegevens opslaan om potentiële terroristen beter te kunnen opsporen. Wanneer iemand Nederland verlaat of binnenkomt, dan wordt dat in de toekomst geregistreerd en bewaard. Dat heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) Dick Schoof vandaag gezegd tegen RTL Nieuws.

Tegen RTL Nieuws zegt Schoof dat het ministerie beter zicht wil krijgen op potentiële terroristen, zoals Nederlanders die momenteel in Syrië vechten.

“Nu worden uw reisgegevens niet opgeslagen. Wat we willen is dat alle reisgegevens worden opgeslagen, daarmee ter beschikking komen van inlichtingen- en veiligheidsdiensten.”

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten zal later deze maand een wetsvoorstel presenteren waarmee hij deze registratie regelt. Schoof zegt dat de registratie onder ‘hele stringente voorwaarden’ moet plaatsvinden. Momenteel vechten zo’n honderd Nederlandse jihadisten in Syrië. De geheime dienst AIVD maakt zich grote zorgen maakt over de toenemende radicalisering van islamitische jongeren als gevolg van de strijd in Syrië.
pi_133011879
:')

Lees: bijtellingsfraude opsporen voor mensen die op vakantie gaan met hun leaseauto

Als je echt wat van plan bent, ben je niet goed bij je hoofd als je de grote grensovergangen pakt. Daar staan al jaren portalen van de marechaussee. Dit is Nederland, die gegevens worden al lang opgeslagen.
  zaterdag 9 november 2013 @ 01:10:25 #49
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_133070550
quote:
Gemeenten springen onveilig om met persoonsgegevens

Gemeenten nemen onvoldoende maatregelen om persoonsgegevens te beveiligen die ambtenaren opvragen via het netwerk dat ook werkbedrijf UWV en de Sociale Verzekeringsbank gebruiken.

Staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) is geschokt door deze uitkomsten. Zij vindt het onacceptabel dat de beveiliging van deze informatie zo slecht op orde is en stelt dat inwoners erop moeten kunnen vertrouwen dat gemeenten de aan hen toevertrouwde gegevens zorgvuldig verwerken.

De bewindsvrouw stelt dat gemeenten de hoogste prioriteit moeten geven aan het verbeteren van de beveiliging van de gegevensuitwisseling. De inspectie noemde het gebrek aan beveiliging van persoonsgegevens via het speciale netwerk 'zorgwekkend'. Via het bewuste netwerk worden onder meer gegevens over inkomsten, uitkering, autobezit, diploma's en examenresultaten uitgewisseld. In 2012 gebeurde dat 112 miljoen keer.

'Bankmedewerkers mogen niet zomaar rekeninggegevens bekijken van klanten. Voor gemeenteambtenaren moet hetzelfde gelden. Het is onacceptabel dat er zonder noodzakelijke reden persoonlijke gegevens van mensen worden bekeken', aldus Klijnsma, die het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) op de hoogte heeft gebracht.

Dwangsom opleggen
Het CBP kan gemeenten die niet voldoen aan de eisen van de wet bescherming persoonsgegevens een dwangsom opleggen. De privacywaakhond wees onlangs nog op de risico's van het 'bovenmatig delen van persoonsgegevens' als taken voor jeugdzorg, werk en inkomen en de langdurige zorg overgaan van provincie en Rijk naar gemeenten.

René Paas, voorzitter van Divosa, de Nederlandse koepel van sociale diensten, vindt het onacceptabel dat een aantal medewerkers van sociale diensten informatiesystemen hebben gebruikt om de financiële handel en wandel van bekende Nederlanders te bekijken. Ze hebben naar zijn zeggen het functioneren van de sector in gevaar gebracht.


[ Bericht 0% gewijzigd door Papierversnipperaar op 09-11-2013 17:01:37 ]
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_133075990
Jetta Klijnsma moet bij de les blijven. Overheden gaan om de haverklap de mist in met dit soort zaken, maar nu is mevrouw geschokt. Ze is onkundig, of ze heeft er simpelweg maling aan.
More oneness, less categories
Open hearts, no strategies
Decisions based upon faith and not fear
People who live right now and right here
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')