abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 12 maart 2013 @ 12:13:08 #101
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_123952430
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:11 schreef motorbloempje het volgende:
Hoe heb je dan dat brood gemaakt?
Bij m'n ouders. Maar daar kan ik niet elke week een dag brood gaan staan bakken ;)
pi_123952486
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:01 schreef CherryOnTop het volgende:
Ik heb van de week n.a.v. dit topic voor het eerst zelf brood gemaakt (met een Koopmans pak), en dat is zo goed bevallen dat ik nu overweeg een broodmachine aan te schaffen en één dag per week een paar broden te maken. Maar dan niet meer uit een pakje :) Heeft iemand nog een tip wat betreft een broodmachine? Moet ik letten op bepaalde functies?
Ik heb een M-system (Boretti) MFI94IX:



Ik kan daar pakweg 20 broden in bakken, alleen kan ik er max 6 a 8 kwijt in mn vriezer, dus ik bak eens per week. Daarnaast is de broodbakmachine ook geschikt voor het bakken van taarten, cakes en ovenschotels. Tevens vier inductiezones met een maximaal vermogen van 4,7KW. :)

(Naast wat Moblo en Maximus al zeggen, komt er ook nog eens bij dat bij het bakken van meerdere broden een oven gewoon makkelijker is. 1x deeg kneden, deeg opsnijden in gelijke stukken, en daar bak je meerdere broden van. Het bakken van 8 broden kost pakweg 5 minuten meer dan het bakken van 1 brood).
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 12:14:47 #103
91830 MaximusTG
pi_123952493
Nee, dat zal niet heel praktisch zijn inderdaad. Maar echt hoor, investeer dan in een oven ipv een broodbakmachine. Een oven is echt vele malen handiger in de keuken dan een broodbakmachine. Het is niet voor niets dat mensen broodbakmachines na een aantal keer gebruik in de kast zetten.
pi_123952606
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend. :(

Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
Ja doei.
  dinsdag 12 maart 2013 @ 12:17:30 #105
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_123952626
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:14 schreef MaximusTG het volgende:
Nee, dat zal niet heel praktisch zijn inderdaad. Maar echt hoor, investeer dan in een oven ipv een broodbakmachine. Een oven is echt vele malen handiger in de keuken dan een broodbakmachine. Het is niet voor niets dat mensen broodbakmachines na een aantal keer gebruik in de kast zetten.
Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 12:19:02 #106
91830 MaximusTG
pi_123952686
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:

[..]

Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
Zou het geld dan mooi in een spaarpotje voor een mooi fornuis stoppen!

quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef motorbloempje het volgende:
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend. :(

Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
Zonder fan! Altijd; met droog veel sneller de huid van je deeg/brood uit, waardoor het slechter rijst in de oven.
pi_123952826
Dat was ook mijn idee, en heb ik dus ook niet gebruikt :P maar wilde even double checken. De nieuwe heeft ook echt zoveel opties :') ben ik niet gewend :o
Ja doei.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 12:26:33 #108
91830 MaximusTG
pi_123953054
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:

[..]

Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
Oh, overigens krijg je op marktplaats bijna 600 resultaten op "broodbakmachine", voor zo weinig als 10/15 euro. Dus je kan het altijd een keer proberen.
pi_123953695
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef CherryOnTop het volgende:

[..]

Heb er helaas even geen plaats voor in m'n kleine keuken, eerst verhuizen en dan een goede oven! Dan kom ik hier weer meepraten :+
Heb je een grote vriezer? Bak er dan 20 bij je ouders en vries ze thuis in :)
pi_123953777
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:17 schreef motorbloempje het volgende:
Mijn nieuwe oven wil overigens niet zo op temperatuur komen, of in elk geval niet snel. Vervelend. :(

Tevens: Conventional stand of Conventional met fan voor brood? Wat doen jullie?
Boven & onderwarmte. Mijn oven doet niet aan termen, maar aan logo's. Nou staan er wel termen bij de logo's in het boekje, maar het boekje is geschreven in het Italiaans en vervolgens met Google Translate vertaald naar Nederlands en Engels. Ik kan dus mijn oven op geforceerde conventionele ventilatorwarmtestand zetten ofzoiets. Dat is nogal een mond vol.
  dinsdag 12 maart 2013 @ 12:44:31 #111
396818 CherryOnTop
of whipped cream
pi_123953784
quote:
2s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 12:42 schreef LeeHarveyOswald het volgende:

[..]

Heb je een grote vriezer? Bak er dan 20 bij je ouders en vries ze thuis in :)
Ook niet ;( Zit even in een huis met een piepklein keukentje.

Zat ondertussen even de foto's van het brood uit dit topic met die uit het broodmachine topic te vergelijken en moet inderdaad zeggen dat die van hier er een stuk beter uitzien. Misschien toch maar even wachten dan tot ik weer een oven heb :)
pi_123955042
Nou bak ik sowieso bijna nooit brood, maar ik wil toch even een beetje nuanceren over die bbm. Ten eerste hóéf je er natuurlijk niet een mix in te gooien, maar kan je net zo goed als in de oven zelf je ingrediënten bij elkaar zoeken. En je kunt ook prima werken met een preferment e.d. Mijn grootste bezwaar tegen die van mij is dat je er een onmogelijke vorm brood uit krijgt, met onderin een groot gat van het mixdingetje. Wat ik dus meestal doe, als ik broodbak, ik mixen en eerste rijs in de bbm, en daarna met de hand verder.

Maar waarvoor ik eigenlijk hier kwam: ik was gisteren eens bij de Turk bij mij in de buurt, en zag daar ook diverse soorten meel liggen, waaarvan ik ook niet van alles wist wat het allemaal was.Ik herinner me nu alleen even volkorenmeel en Weizenmehl (volgens mij is dat de Duitse 405 - geschikt voor pizza's). Iemand hier bekend met wat zulke winkels over het algemeen hebben liggen (aan bakproducten dus), en waar je het voor gebruikt?
  dinsdag 12 maart 2013 @ 15:11:07 #113
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123960064
Even een vraagje... ik lees vaak dat het brood na het rijzen gevouwen wordt. Daarna volgt nog een korte rijsperiode ("proofing") en daarna gaat het de oven. Wat is eigenlijk de functie van dat vouwen? Bij erg nat deeg ben ik eerder geneigd om nog even om te roeren - neerleggen en vouwen is een kledderige bedoening :P
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_123960407
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:11 schreef Flurry het volgende:
Even een vraagje... ik lees vaak dat het brood na het rijzen gevouwen wordt. Daarna volgt nog een korte rijsperiode ("proofing") en daarna gaat het de oven. Wat is eigenlijk de functie van dat vouwen? Bij erg nat deeg ben ik eerder geneigd om nog even om te roeren - neerleggen en vouwen is een kledderige bedoening :P
Heeft twee redenen. De eerste is het glutennetwerk steviger te maken. Zeker bij natte degen, als je het een paar keer vouwt tijdens de eerste rijs (bijvoorbeeld elk uur), dan zijn de gluten veel meer ontwikkeld en kun je het brood veel beter vormen.

De tweede reden is dat de temperatuur dan gelijkmatiger is.
  dinsdag 12 maart 2013 @ 15:24:01 #115
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123960730
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:17 schreef Jagärtrut het volgende:

[..]

Heeft twee redenen. De eerste is het glutennetwerk steviger te maken. Zeker bij natte degen, als je het een paar keer vouwt tijdens de eerste rijs (bijvoorbeeld elk uur), dan zijn de gluten veel meer ontwikkeld en kun je het brood veel beter vormen.

De tweede reden is dat de temperatuur dan gelijkmatiger is.
Ah kijk, dat is duidelijk :) Ik las de tip om het werkvlak flink met bloem te bestrooien en de handen goed nat te maken, zodat het deeg minder plakt en bloem / water ook enigszins in verhouding blijven. Vanavond maar eens proberen :P
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 15:29:01 #116
91830 MaximusTG
pi_123960979
Je kan je handen ook insmeren (en het werkblad) met een beetje neutrale olie. Maar dan zit er natuurlijk wel (een heel klein beetje) olie in je brood. Niet dat dat negatief is verder, dit brood heb ik ook op die manier "stretch and fold" op toegepast. Best plakkerig en nat deeg, en dan in een met olie ingesmeerde kom. Afgedekt, en dan om de zoveel tijd uitrekken en weer invouwen:

  dinsdag 12 maart 2013 @ 15:38:55 #117
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123961452
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:29 schreef MaximusTG het volgende:
Je kan je handen ook insmeren (en het werkblad) met een beetje neutrale olie. Maar dan zit er natuurlijk wel (een heel klein beetje) olie in je brood. Niet dat dat negatief is verder, dit brood heb ik ook op die manier "stretch and fold" op toegepast. Best plakkerig en nat deeg, en dan in een met olie ingesmeerde kom. Afgedekt, en dan om de zoveel tijd uitrekken en weer invouwen:

[ link | afbeelding ]
damn, ziet er goed uit! zoiets wil ik ook _O_

Ik doe het nu volgens de "no knead" methode, vooral omdat ik door de week weinig tijd heb. Ik merk wel dat het glutennetwerk nog beter kan - het brood laat zich lastig vormen en zakt nog enorm uit, hoewel dat geen probleem is als je in een pan bakt. Ik zal ook nog eens andere bloem proberen, misschien maakt dat uit?
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 15:55:07 #118
91830 MaximusTG
pi_123962081
Dat ligt er aan wat voor bloem je nou gebruikt natuurlijk ;).
Welk recept gebruik je voor no knead brood?
  dinsdag 12 maart 2013 @ 16:05:48 #119
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123962504
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 15:55 schreef MaximusTG het volgende:
Dat ligt er aan wat voor bloem je nou gebruikt natuurlijk ;).
Welk recept gebruik je voor no knead brood?
Deze:
http://www.aresrocket.com/bread/metric.html

Maar wel met de temperatuur op 230 ipv 275 - mijn eerste poging verbrandde :P
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 16:24:56 #120
91830 MaximusTG
pi_123963355
Dat is idd behoorlijk heet. Maar als je ook naar de niet-metrische variant kijkt staat daar 475 F, maar dat is geen 275, dat is 246!
Maar welke bloem gebruikte je nou?
En dat dat deeg lastig te vormen is is niet zo heel gek met die verhoudingen water:bloem. Dat hoort wel een beetje bij no knead brood.
  dinsdag 12 maart 2013 @ 16:39:41 #121
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123964041
quote:
0s.gif Op dinsdag 12 maart 2013 16:24 schreef MaximusTG het volgende:
Dat is idd behoorlijk heet. Maar als je ook naar de niet-metrische variant kijkt staat daar 475 F, maar dat is geen 275, dat is 246!
Maar welke bloem gebruikte je nou?
En dat dat deeg lastig te vormen is is niet zo heel gek met die verhoudingen water:bloem. Dat hoort wel een beetje bij no knead brood.
Ik gebruik gewoon supermarktbloem - nu een pak van 30 cent. Gister heb ik daarmee een perfect uitziend (maar verbrand) brood gebakken. :P Echt onhandig dat er eigenlijk geen enkele info op die pakken staat. Ik had eerst een ander merk van rond de euro en ik had het gevoel dat dat beter rees, maar ik wilde de goedkope ook even uitproberen.

Ik heb nu een bak deeg staan met half die goedkope bloem en half volkorenmeel van de reformwinkel - als experiment. Vanavond wil ik het vouwen en bakken, vandaar mijn vragen. Vond dat gister best lastig gaan.
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  dinsdag 12 maart 2013 @ 20:08:00 #122
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_123973699
De massa vouwen met natte handen ging trouwens prima ^O^
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 20:36:34 #123
91830 MaximusTG
pi_123975386
Wat waarschijnlijk ook scheelt is dat volkorenmeel meer water opneemt. Het deeg lijkt dus minder nat te zijn bij eenzelfde hoeveelheid water.
  dinsdag 12 maart 2013 @ 21:13:26 #124
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_123977994
AS Maandag BBC2
21:30
quote:
Classic Bread

Episode 1 of 6
DURATION: 30 MINUTES
The nation may have fallen in love with baking but for many, homemade bread seems a challenge too far. Britain's favourite Master Baker, Paul Hollywood, is on a mission to share his passion for baking bread in this new series. Over six weeks, he will reveal the secrets of breads from all over the world and with a feast of mouth-watering recipes, he'll show how even the most humble loaf can be transformed into delicious dishes for breakfast, lunch and dinner.

In this first programme, we celebrate the history and traditional flavours of great British bread. Paul explains the basics of bread making by making a classic white bloomer, a gorgeous crusty everyday bread that he transforms into the perfect portable lunch, and his colourful roasted vegetable picnic loaf. We track the history of British bread making from farm to miller, brewer and baker and Paul bakes his ultimate ploughman's loaf, a rye, oat and ale round. For tea, there is nothing better than a slice of Paul's honey glazed, fruit-packed malt loaf. But his breads are no sideshow, so for a hearty family dinner he bakes his medieval-style rye and wholemeal trencher, a stunning centrepiece flat loaf piled high with watercress salad and sliced, seared lamb leg steaks in a mustard dressing.

http://www.bbc.co.uk/programmes/b01rgrk2
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † dinsdag 12 maart 2013 @ 22:07:46 #125
91830 MaximusTG
pi_123981976
Klinkt leuk! Eens kijken of ik dat op kan nemen.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')