abonnement Unibet Coolblue
pi_121480013

Het topic voor accountancy studenten!

Wat is een accountant? Een accountant (accomptant, rekenaar, rekenmeester) is iemand die beroepsmatig jaarrekeningen controleert, jaarrekeningen opmaakt of financiële administraties voert. Voor dit beroep is een speciale opleiding nodig. In veel landen is het, net als in Nederland en België, een wettelijk beschermde titel.

Als accountant heb je als geen ander zicht op hoe een onderneming in elkaar steekt. Je gaat alle cijfers na en analyseert deze. Hierdoor kun je bijvoorbeeld zien of een medewerker mogelijk fraudeert, of dat er een flinke winst gemaakt kan worden. Deze inzichten moet je goed kunnen communiceren naar je klanten. Je bent dus vooral ook veel met mensen bezig, wat het werk erg afwisselend maakt. Omdat jouw adviezen letterlijk goud kunnen opleveren, ben je een heel belangrijke gesprekspartner voor je klanten.

Je ziet als accountant of het financieel goed of slecht gaat met een onderneming. Op die manier weet je als geen ander of een bepaalde investering verantwoord is of dat er bijvoorbeeld een nieuwe vestiging van een restaurant geopend kan worden. In sommige bedrijven bekijk je hoe de verschillende afdelingen, zoals inkoop, marketing en personeel zijn opgezet. Gaat alles wel volgens de regels en wordt alles gedaan zoals het hoort? Jij ziet hoe zaken anders georganiseerd moeten worden en adviseert hierbij de directie. Als je bij een kleinere onderneming werkt, help je bij het voeren van de administratie en stel je de jaarrekeningen samen. Daarnaast geef je advies over de te volgen bedrijfsvoering. Je komt bij de meest uiteenlopende bedrijven en instellingen over de vloer en ontmoet daarbij ook veel verschillende mensen.

Eén keer per jaar worden de cijfers voor de jaarrekening van een bedrijf of instantie op een rij gezet. Daaruit blijkt bijvoorbeeld waar het geld aan uitgegeven is en wat er allemaal binnen is gekomen. Je bekijkt of alle inkomsten en uitgaven kloppen. Vervolgens geef je een verklaring af. Die verklaring is erg belangrijk voor de financiële partners van het bedrijf:

• Voor banken, om te beslissen of ze een lening willen geven
• Voor aandeelhouders, om te zien hoe er met hun geld om is gegaan en of er genoeg winst is gemaakt
• En voor de overheid, bij het verstrekken van subsidies
(Bron)



Er zijn twee soorten accountants: De AA (Accountant-administratieconsulent) en de RA (Registeraccountant). Respectievelijk dient hiervoor een HBO+ en Universitaire opleiding voor gevolgd te worden. Om de AA/RA titel te mogen voeren dient eveneens een praktijkstage van 3 jaar gevolgd te worden.

In dit topic kunnen (toekomstige) HBO, HBO+ en Universitaire studenten hun ei kwijt over hun studie, roddelen over nieuwe RJ/IFRS standaarden en emotionele steun zoeken voor de OAT en andere landelijke tentamens.



Waar kun je studeren?

Hogescholen:
Hogeschool Arnhem/Nijmegen
Avans Hogeschool Breda
Avans Hogeschool Den Bosch
Fontys Hogeschool Eindhoven
Haagse Hogeschool
Hanze Hogeschool Groningen
Hogeschool van Amsterdam (HES/HvA)
Hogeschool INHOLLAND Alkmaar
Hogeschool INHOLLAND Diemen
Hogeschool INHOLLAND Rotterdam
Hogeschool INHOLLAND Rotterdam/Paramaribo
Noordelijke Hogeschool Leeuwarden
Hogeschool Rotterdam
Saxion Hogeschool Deventer/Enschede
Hogeschool Utrecht
Christelijke Hogeschool Windesheim
Hogeschool Zuyd Sittard
Hogeschool LOI
Markus Verbeek Praehep Nederland
Markus Verbeek Praehep Curaçao
NCOI

Universiteiten:
Nyenrode Business University
Rijksuniversiteit Groningen
Vrije Universiteit Amsterdam
Erasmus Universiteit Rotterdam
Universiteit van Tilburg
Universiteit van Maastricht
UNA / Curises (University of the Netherlands Antilles)

Handige websites:
www.eenaccountantzietalles.nl
www.accountancyinfo.nl
www.nba.nl
www.nbayoungprofs.nl
WGR / Werken bij de grote 4 (E&Y, KPMG, PWC en Deloitte) - Deel 8
pi_121480020
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:51 schreef Muhasib het volgende:

[..]

Je moet het zo zien: de overdruk die erdoor ontstaat is definitief, maar de verschillen in waardering tijdelijk, omdat aan het einde van de levensduur van het actief wordt afgerekend. Bedrijfseconomisch heb je dus telkens lagere winst door de afschrijvingen waardoor een lagere belastinglast. Fiscaal wordt dit ingehaald bij desinvestering van het actief.
De verschillen in waardering zijn tijdelijk, dus is de overdruk toch ook tijdelijk.
Naja, ik ga er niet meer over nadenken. Weet nu hoe ik het moet journaliseren en verder boeit het me niet meer. Ga nu alleen nog maar aan CL zitten
pi_121480077
Wat accountancystudent zegt in zijn laatste reactie klopt niet. Er is gewoon een meldplicht bij fraude of een indicator voor de wwft.
pi_121480110
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:55 schreef ikwordra het volgende:

[..]

De verschillen in waardering zijn tijdelijk, dus is de overdruk toch ook tijdelijk.
Even nog 1 reactie dan laat ik je met rust :P. Als je dus kiest om de overdruk ten laste van het resultaat te brengen dan ontstaat er een permanent verschil in de resultatenrekening. Immers je belastinglast wordt aangepast aan de verschuldigde belasting.
pi_121480162
Wwft: ' voor alle indicatoren geldt dat melding verplicht is van transacties of voorgenomen transacties indien de transactie is verricht of voorgenomen bij het verlenen van een dienst in de zin van. De Wet ter voorkoming van witwassen en financierien van terrorisme'
pi_121480240
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:57 schreef Muhasib het volgende:

[..]

Even nog 1 reactie dan laat ik je met rust :P. Als je dus kiest om de overdruk ten laste van het resultaat te brengen dan ontstaat er een permanent verschil in de resultatenrekening. Immers je belastinglast wordt aangepast aan de verschuldigde belasting.
Ik snap nu wat je bedoelt inderdaad :)
pi_121480530
Een accountant is een vrije beroepsbeoefenaar. Voor vrije vrije beroepsbeoefenaar geldt dat je een wwft-melding moet doen indien de vrije beroepsbeoefenaar een bedrag boven de objectieve indicator ontvangt. De transactie die een cliënt verricht (i.c. een autohandelaar die 20.000, 30.000 of nog meer ontvangt) valt niet onder de witwasmeldplicht van een accountant.

De autohandelaar zelf heeft wel een meldplicht indien de transacties voldoen aan de (subjectieve of objectieve) indicatoren. Verder moet een autohandelaar altijd een melding doen indien het bedrag boven de ¤ 25.000 uit komt. Ik kan de wettelijk grondslag even niet vinden.

Overigens geeft de FIU mij ook gelijk:

Ik zie als accountant dat mijn cliënt- een autodealer- een contante betaling van > ¤ 25.000 heeft ontvangen. Moet ik dit (ook) melden?

Indien uw cliënt zelf ook een meldingsplichtige instelling is (bijvoorbeeld een autodealer), zou deze door uw cliënt op grond van zijn/haar meldingsplicht de ongebruikelijke transactie(s) moeten zijn gemeld. U heeft als accountant een eigenstandige meldingsplicht. Indien er twijfel is bij u of uw cliënt gemeld heeft, dat door de boeken zou kunnen worden versterkt kunt u zelf, subjectief melden. Daarbij kunt u, indien u meent dat door cliënt geen melding is gedaan, uw cliënt – in zijn algemeenheid - moeten informeren over het bestaan van de meldingsplicht. Als u aanwijzingen heeft dat uw cliënt (in casu de autodealer) zich (bewust) niet houdt aan de meldingsplicht, dan zult u zelf over de autodealer een melding moeten doen. Immers het opzettelijk niet doen van een melding kan een subjectieve indicator vormen die aanleiding geeft te veronderstellen dat mogelijk sprake is van witwassen (of financiering van terrorisme).

http://www.fiu-nederland.nl/content/faq#28
pi_121480646
Maar wat als de accountant een vermoeden van witwassen heeft bij deze contante betalingen?
pi_121481369
Subjectieve meldingsplicht, ongebruikelijk is voldoende. Geen objectieve meldplicht, dus.

Verder zijn contante betalingen niet vreemd in de autobranche, dus je zult het wel goed moeten motiveren.
pi_121481417
Bij herwaarderen van activa moet onder IFRS een voorziening latente
belasting worden gevormd. De RJ beveelt dit aan. Volgens wet niet verplicht,
maar het effect van herwaarderen op belasting moet men wel toelichten

Artikel 390.5: wettelijk voorgeschreven om samenhang van herwaardering met invloed van belastingen op
vermogen en resultaat toelichten. RJ: bij herwaardering een voorziening latente belastingen vormen om
over/onderdruk op commerciële V&W rekening voorkomen, onder IFRS verplicht dit te doen

Bovenstaande heb ik opgezocht hahaha
pi_121481455
Een autohandelaar... Ideaal voor een casus overigens :')
pi_121481757
oops niet goed gelezen

[ Bericht 50% gewijzigd door dubbeltjeswasgeld op 12-01-2013 20:44:38 ]
pi_121482509
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 20:27 schreef Accountancystudent het volgende:
Subjectieve meldingsplicht, ongebruikelijk is voldoende. Geen objectieve meldplicht, dus.

Verder zijn contante betalingen niet vreemd in de autobranche, dus je zult het wel goed moeten motiveren.
Dat geldt voor subjectieve indicatoren. Die 25000 is een objectieve indicator en valt dus gewoon onder de meldingsplicht.
Dit staat ook zo in het artikel dat jij net citeert.
pi_121482534
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 20:10 schreef Maikel088 het volgende:
Maar wat als de accountant een vermoeden van witwassen heeft bij deze contante betalingen?
Vermoeden bij die 20.000 -> melden
bij 25.000 + sowieso melden.

Als de bakker om de hoek die 20.000 betaalt is er wel een meldingsplicht. Dan geldt de grens van 15000 namelijk
pi_121482605
Ik ben nu een lijst aan het maken van significante risico's inclusief IB-maatregelen. Wanneer ie af is zal ik het hier droppen, maar ik heb een vraagje (alweer :$)

''Bij onderneming X wordt een grote voorraad aangehouden met producten met een beperkte houdbaarheid. Dit geeft als risico dat incourante voorraad niet afgewaardeerd wordt. Dit leidt tot een onjuiste waardering van de voorraad per balansdatum.''

Hoe maak je dat risico nou significant? :P
pi_121482694
Ik zou het gooien op dat het ingewikkeld is (letter c uit mijn hoofd)
pi_121482735
Dat is inderdaad C, maar zo complex is het toch niet? Ik zat aan fraude te denken... Wanneer men expres niet afwaardeerd?
pi_121482807
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 21:02 schreef Maikel088 het volgende:
Dat is inderdaad C, maar zo complex is het toch niet? Ik zat aan fraude te denken... Wanneer men expres niet afwaardeerd?
Het risico voor de accountant is dat het lastig is te bepalen hoeveel je moet afwaarderen.
pi_121482917
bij fraude denk ik aan functievermenging
pi_121482932
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 20:59 schreef Maikel088 het volgende:
Ik ben nu een lijst aan het maken van significante risico's inclusief IB-maatregelen. Wanneer ie af is zal ik het hier droppen, maar ik heb een vraagje (alweer :$)

''Bij onderneming X wordt een grote voorraad aangehouden met producten met een beperkte houdbaarheid. Dit geeft als risico dat incourante voorraad niet afgewaardeerd wordt. Dit leidt tot een onjuiste waardering van de voorraad per balansdatum.''

Hoe maak je dat risico nou significant? :P
Voorzieningen (bij debetposten presenteer je voorzieningen niet credit, maar brengt dit in mindering op het actief!) zijn schattingen en schattingsposten kun je altijd als complex beschouwen.
pi_121482954
Wanneer je iets expres niet afwaardeerd, om zo kosten te voorkomen ben je volgens mij ook aan het frauderen. Je voldoet immers aan de drie eisen...
pi_121482987
Zou je bovenstaand risico in het controleplan van de voorraden mogen neerzetten? Het gaat eigenlijk over de voorziening...
pi_121482998
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 21:10 schreef Maikel088 het volgende:
Zou je bovenstaand risico in het controleplan van de voorraden mogen neerzetten? Het gaat eigenlijk over de voorziening...
Bij controledoelstelling:
Juistheid van de waardering
Volledigheid van de voorziening
pi_121483109
Moet je dat erbij neerzetten? Of is dat alleen casusspecifiek
pi_121483114
Waardering is een aparte controledoelstelling. Ik denk dat 'Waardering van de voorraden' beter is.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')