abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 8 januari 2013 @ 22:36:19 #176
256666 leeell
I know you're lonely
pi_121333216
mja, als ik kan helpen

een kind zal niet zo snel een halve pond aardappelen, 1/3 rookworst, 150 gram boerenkool en wat spek erbij kunnen opeten.
Op maandag 1 oktober 2012 18:45 schreef Chocolatebear het volgende:
Zei de man, terwijl hij een shaggie opstak en het gas open trok van zijn Tomos.
pi_121333302
quote:
2s.gif Op dinsdag 8 januari 2013 22:36 schreef leeell het volgende:
mja, als ik kan helpen

een kind zal niet zo snel een halve pond aardappelen, 1/3 rookworst, 150 gram boerenkool en wat spek erbij kunnen opeten.
Had al wel het idee dat het misschien wat veel was :P.
pi_121344014
quote:
2s.gif Op dinsdag 8 januari 2013 22:28 schreef 99.999 het volgende:
Een keer wat anders als vraag.

Zaterdag moet ik (met de nodige hulp gelukkig) voor ca. 100 personen (voor een groot deel kinderen) stamppot boerenkool maken.

Kan het recept van vorig jaar eigenlijk niet meer vinden maar op basis van wat zoeken kom ik uit op:

25 kilo aardappels
15 kilo boerenkool
2,5 kilo magere spekjes
ca. 35 Rookworsten

Zitten we daarmee een beetje op een aardige hoeveelheid? Of is het veel te veel?

verder uiteraard voldoende peper, zout, mosterd etc etc om het op smaak te brengen.
Paar weken geleden boerenkoolfeestje bij ons thuis met 15-16 eters, en daar ging erdoorheen: 3,5 kg aardappels, 2 kg boerenkool, 5 rookworsten en 4 pakken spekjes (=800gram)

Dat waren wel allemaal volwassenen, en het was schoon op, maar daarnaast hadden we nog een pan snert. Dus als er alleen boerenkool beschikbaar was geweest, had ik misschien te weinig gehad....
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  woensdag 9 januari 2013 @ 11:06:02 #179
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121345390
quote:
2s.gif Op dinsdag 8 januari 2013 22:28 schreef 99.999 het volgende:
Een keer wat anders als vraag.

Zaterdag moet ik (met de nodige hulp gelukkig) voor ca. 100 personen (voor een groot deel kinderen) stamppot boerenkool maken.

Kan het recept van vorig jaar eigenlijk niet meer vinden maar op basis van wat zoeken kom ik uit op:

25 kilo aardappels
15 kilo boerenkool
2,5 kilo magere spekjes
ca. 35 Rookworsten

Zitten we daarmee een beetje op een aardige hoeveelheid? Of is het veel te veel?

verder uiteraard voldoende peper, zout, mosterd etc etc om het op smaak te brengen.
Klinkt wel als een goede hoeveelheid, het is ruim, maar het is niet wenselijk dat je te weinig hebt. Je kan het niet maken dat iedereen scheurt van de honger en er voor de laatste 10 mensen geen eten meer is. De kosten van een paar worsten etc wegen niet op tegen het risico van wat je overhoudt. Verder is het geen ramp 20 porties teveel te hebben, je kan het prima invriezen.
Kook aardappels en kool apart, bak de spek van te voren uit (kan makkelijk een dag ervoor) en in kleine batches, want anders kookt het spek.
Neem spek waar geen water aan is toegevoegd.
Neem voor de worst liefst een regelbaar rechaud of weckpan die je op 90 graden kan houden zodat de worst heet is maar niet kookt.
Zou me meer zorgen maken over de logistiek van het koken dan over de hoeveelheden.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121345712
quote:
0s.gif Op woensdag 9 januari 2013 11:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Klinkt wel als een goede hoeveelheid, het is ruim, maar het is niet wenselijk dat je te weinig hebt. Je kan het niet maken dat iedereen scheurt van de honger en er voor de laatste 10 mensen geen eten meer is. De kosten van een paar worsten etc wegen niet op tegen het risico van wat je overhoudt. Verder is het geen ramp 20 porties teveel te hebben, je kan het prima invriezen.
Kook aardappels en kool apart, bak de spek van te voren uit (kan makkelijk een dag ervoor) en in kleine batches, want anders kookt het spek.
Neem spek waar geen water aan is toegevoegd.
Neem voor de worst liefst een regelbaar rechaud of weckpan die je op 90 graden kan houden zodat de worst heet is maar niet kookt.
Zou me meer zorgen maken over de logistiek van het koken dan over de hoeveelheden.
Oh, die logistiek krijgen we wel voor elkaar denk ik :P. Het scheelt nogal dat het niet overdreven netjes opgediend hoeft te worden en dergelijke. Het is vooral wel een uitdaging zo'n hoeveelheid een beetje goed op smaak te krijgen maar ook dat moet lukken.

Bedankt voor de tips!
  woensdag 9 januari 2013 @ 11:18:10 #181
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121345785
quote:
10s.gif Op woensdag 9 januari 2013 11:15 schreef 99.999 het volgende:

[..]

Oh, die logistiek krijgen we wel voor elkaar denk ik :P. Het scheelt nogal dat het niet overdreven netjes opgediend hoeft te worden en dergelijke. Het is vooral wel een uitdaging zo'n hoeveelheid een beetje goed op smaak te krijgen maar ook dat moet lukken.

Bedankt voor de tips!
Logistiek is het lastigst
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121472746
quote:
0s.gif Op woensdag 9 januari 2013 11:18 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Logistiek is het lastigst
Dan komen mensen zoals ik....
Maar zoals je het 'productieproces' hierboven beschreven hebt, is prima. Haal dingen weg uit de piek, die je weg kunt halen en doe ze eerder.

Zo.

En nu. Piet. We weten allemaal dat meesterlijke recept van je met in copa-gebakken-port-geweekte-dadels, heb er inmiddels al kilo's van op zo'n beetje. Daarbij heb ik zelf ook nog een recept met geitenkaas, honing en seranoham, ook heerlijk.

Maar weet jij nog een briljant recept met die dingen? Ik heb nu een beetje wat versere dadels gehaald, maar wil er wat nieuws mee proberen.
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
  zaterdag 12 januari 2013 @ 16:03:00 #183
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121472860
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 15:59 schreef Red_85 het volgende:

[..]

Dan komen mensen zoals ik....
Maar zoals je het 'productieproces' hierboven beschreven hebt, is prima. Haal dingen weg uit de piek, die je weg kunt halen en doe ze eerder.

Zo.

En nu. Piet. We weten allemaal dat meesterlijke recept van je met in copa-gebakken-port-geweekte-dadels, heb er inmiddels al kilo's van op zo'n beetje. Daarbij heb ik zelf ook nog een recept met geitenkaas, honing en seranoham, ook heerlijk.

Maar weet jij nog een briljant recept met die dingen? Ik heb nu een beetje wat versere dadels gehaald, maar wil er wat nieuws mee proberen.
Fijn te horen, doet me deugd en dat meen ik. Verdere recepten voor dadels? Ja, heb nog ergens een recept voor dadeltaart, maar dan moet ik ff gaan zoeken.
Is een soort vlaai met dadels.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121473184
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Fijn te horen, doet me deugd en dat meen ik. Verdere recepten voor dadels? Ja, heb nog ergens een recept voor dadeltaart, maar dan moet ik ff gaan zoeken.
Is een soort vlaai met dadels.
Graag gedaan van het zeggen en bedankt! Ook uit naam van veel vrienden. Heb ze er wel altijd eerlijk bij verteld dat ik het van fok! had afgehaald ;)

Top! Laat maar weten ^O^

[ Bericht 1% gewijzigd door Red_85 op 12-01-2013 16:22:42 ]
'Je gaat het pas zien als je het doorhebt'
'Ieder nadeel heb zijn voordeel'
We zullen je nooit, nooit vergeten
1947-2016
pi_121478749
Als je verse boerenkool kookt, hoeveel stengel mag er dan bij in?
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 19:27:38 #186
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121479010
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:19 schreef Weltschmerz het volgende:
Als je verse boerenkool kookt, hoeveel stengel mag er dan bij in?
Zo weinig mogelijk
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121479077
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:27 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Zo weinig mogelijk
Ok, dan strip ik ze wel.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 19:31:27 #188
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_121479141
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:29 schreef Weltschmerz het volgende:

[..]

Ok, dan strip ik ze wel.
SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
je zou de stengels voor kunnen koken in wat water en daar de kool of aardappels in koken, meer bk smaak.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_121479279
gewoon aardappels in pan, gesneden kool erop, stengels daarbovenop. na het koken de stengels verwijderen. zelfde eigenlijk als piet voorstelt maar ik vind het zonde om ze apart te koken en ze geven wel heel veel smaak af. jammer dat het lastig te vinden is, 'complete' boerenkool.
pi_121479596
Potver. Ik denk: ik lees dit topic even bij, moet ik halverwege de laatste pagina ineens onmiddelijk de keuken in om een paar dadels in een mok vol port te laten vallen.
}:| :9
Let me see you stripped down to the bone
  zaterdag 12 januari 2013 @ 19:44:14 #191
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_121479617
Boerenkool wordt niet lekkerder van lang koken, dus het idee om boerenkoolwater te maken, ik weet niet, het klinkt niet zo lekker....
pi_121479794
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:44 schreef RobinOok het volgende:
Boerenkool wordt niet lekkerder van lang koken, dus het idee om boerenkoolwater te maken, ik weet niet, het klinkt niet zo lekker....
de steeltjes meekoken is echt uber, je krijgt er een veel vollere smaak van. kook met dusdanig weinig water dat je water er overblijft op kunt stampen in het eindgerecht. nomnom!
  zaterdag 12 januari 2013 @ 19:57:30 #193
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_121480132
Zou ik moeten proberen, maar mijn hele lijf schreeuwt 'NEEEEEE, NIET DOEEENNNN!!!"
  zaterdag 12 januari 2013 @ 19:58:39 #194
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_121480183
Wij hebben van de week boerenkoolstamppot gemaakt met steeltjes en al. Gewoon lang genoeg koken om de steeltjes te garen.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 12 januari 2013 @ 19:59:04 #195
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_121480208
Brrrr.
  zaterdag 12 januari 2013 @ 20:00:05 #196
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_121480252
Nee hoor, was lekker. :Y
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  zaterdag 12 januari 2013 @ 20:01:24 #197
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_121480302
Is iets "in mijn hoof". :-)
pi_121480337
Ik eet heel graag boerenkool, maar dan wel rauw, geroosterd of in een halve minuut geblancheerd. Ik heb de charme van een pan vol langdurig borrelende boerenkool nooit zo begrepen..
Toch nog maar eens een keer mét steeltjes proberen dan. :)
Let me see you stripped down to the bone
pi_121480556
quote:
0s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 19:35 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
gewoon aardappels in pan, gesneden kool erop, stengels daarbovenop. na het koken de stengels verwijderen. zelfde eigenlijk als piet voorstelt maar ik vind het zonde om ze apart te koken en ze geven wel heel veel smaak af. jammer dat het lastig te vinden is, 'complete' boerenkool.
op de markt!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_121480618
quote:
1s.gif Op zaterdag 12 januari 2013 20:08 schreef Isabeau het volgende:

[..]

op de markt!
op de haagse markt heb ik het nog nooit gezien.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')