Had al wel het idee dat het misschien wat veel was .quote:Op dinsdag 8 januari 2013 22:36 schreef leeell het volgende:
mja, als ik kan helpen
een kind zal niet zo snel een halve pond aardappelen, 1/3 rookworst, 150 gram boerenkool en wat spek erbij kunnen opeten.
Paar weken geleden boerenkoolfeestje bij ons thuis met 15-16 eters, en daar ging erdoorheen: 3,5 kg aardappels, 2 kg boerenkool, 5 rookworsten en 4 pakken spekjes (=800gram)quote:Op dinsdag 8 januari 2013 22:28 schreef 99.999 het volgende:
Een keer wat anders als vraag.
Zaterdag moet ik (met de nodige hulp gelukkig) voor ca. 100 personen (voor een groot deel kinderen) stamppot boerenkool maken.
Kan het recept van vorig jaar eigenlijk niet meer vinden maar op basis van wat zoeken kom ik uit op:
25 kilo aardappels
15 kilo boerenkool
2,5 kilo magere spekjes
ca. 35 Rookworsten
Zitten we daarmee een beetje op een aardige hoeveelheid? Of is het veel te veel?
verder uiteraard voldoende peper, zout, mosterd etc etc om het op smaak te brengen.
Klinkt wel als een goede hoeveelheid, het is ruim, maar het is niet wenselijk dat je te weinig hebt. Je kan het niet maken dat iedereen scheurt van de honger en er voor de laatste 10 mensen geen eten meer is. De kosten van een paar worsten etc wegen niet op tegen het risico van wat je overhoudt. Verder is het geen ramp 20 porties teveel te hebben, je kan het prima invriezen.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 22:28 schreef 99.999 het volgende:
Een keer wat anders als vraag.
Zaterdag moet ik (met de nodige hulp gelukkig) voor ca. 100 personen (voor een groot deel kinderen) stamppot boerenkool maken.
Kan het recept van vorig jaar eigenlijk niet meer vinden maar op basis van wat zoeken kom ik uit op:
25 kilo aardappels
15 kilo boerenkool
2,5 kilo magere spekjes
ca. 35 Rookworsten
Zitten we daarmee een beetje op een aardige hoeveelheid? Of is het veel te veel?
verder uiteraard voldoende peper, zout, mosterd etc etc om het op smaak te brengen.
Oh, die logistiek krijgen we wel voor elkaar denk ik . Het scheelt nogal dat het niet overdreven netjes opgediend hoeft te worden en dergelijke. Het is vooral wel een uitdaging zo'n hoeveelheid een beetje goed op smaak te krijgen maar ook dat moet lukken.quote:Op woensdag 9 januari 2013 11:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klinkt wel als een goede hoeveelheid, het is ruim, maar het is niet wenselijk dat je te weinig hebt. Je kan het niet maken dat iedereen scheurt van de honger en er voor de laatste 10 mensen geen eten meer is. De kosten van een paar worsten etc wegen niet op tegen het risico van wat je overhoudt. Verder is het geen ramp 20 porties teveel te hebben, je kan het prima invriezen.
Kook aardappels en kool apart, bak de spek van te voren uit (kan makkelijk een dag ervoor) en in kleine batches, want anders kookt het spek.
Neem spek waar geen water aan is toegevoegd.
Neem voor de worst liefst een regelbaar rechaud of weckpan die je op 90 graden kan houden zodat de worst heet is maar niet kookt.
Zou me meer zorgen maken over de logistiek van het koken dan over de hoeveelheden.
Logistiek is het lastigstquote:Op woensdag 9 januari 2013 11:15 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Oh, die logistiek krijgen we wel voor elkaar denk ik . Het scheelt nogal dat het niet overdreven netjes opgediend hoeft te worden en dergelijke. Het is vooral wel een uitdaging zo'n hoeveelheid een beetje goed op smaak te krijgen maar ook dat moet lukken.
Bedankt voor de tips!
Dan komen mensen zoals ik....quote:
Fijn te horen, doet me deugd en dat meen ik. Verdere recepten voor dadels? Ja, heb nog ergens een recept voor dadeltaart, maar dan moet ik ff gaan zoeken.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 15:59 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dan komen mensen zoals ik....
Maar zoals je het 'productieproces' hierboven beschreven hebt, is prima. Haal dingen weg uit de piek, die je weg kunt halen en doe ze eerder.
Zo.
En nu. Piet. We weten allemaal dat meesterlijke recept van je met in copa-gebakken-port-geweekte-dadels, heb er inmiddels al kilo's van op zo'n beetje. Daarbij heb ik zelf ook nog een recept met geitenkaas, honing en seranoham, ook heerlijk.
Maar weet jij nog een briljant recept met die dingen? Ik heb nu een beetje wat versere dadels gehaald, maar wil er wat nieuws mee proberen.
Graag gedaan van het zeggen en bedankt! Ook uit naam van veel vrienden. Heb ze er wel altijd eerlijk bij verteld dat ik het van fok! had afgehaaldquote:Op zaterdag 12 januari 2013 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Fijn te horen, doet me deugd en dat meen ik. Verdere recepten voor dadels? Ja, heb nog ergens een recept voor dadeltaart, maar dan moet ik ff gaan zoeken.
Is een soort vlaai met dadels.
Zo weinig mogelijkquote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:19 schreef Weltschmerz het volgende:
Als je verse boerenkool kookt, hoeveel stengel mag er dan bij in?
Ok, dan strip ik ze wel.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:29 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ok, dan strip ik ze wel.je zou de stengels voor kunnen koken in wat water en daar de kool of aardappels in koken, meer bk smaak.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
de steeltjes meekoken is echt uber, je krijgt er een veel vollere smaak van. kook met dusdanig weinig water dat je water er overblijft op kunt stampen in het eindgerecht. nomnom!quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:44 schreef RobinOok het volgende:
Boerenkool wordt niet lekkerder van lang koken, dus het idee om boerenkoolwater te maken, ik weet niet, het klinkt niet zo lekker....
op de markt!quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:35 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
gewoon aardappels in pan, gesneden kool erop, stengels daarbovenop. na het koken de stengels verwijderen. zelfde eigenlijk als piet voorstelt maar ik vind het zonde om ze apart te koken en ze geven wel heel veel smaak af. jammer dat het lastig te vinden is, 'complete' boerenkool.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |