Blijkbaar werkt dat echt, bijzonderquote:Op zondag 30 december 2012 16:29 schreef kirsten. het volgende:
Ik heb de (3) pitten in de guacamole laten zitten.
In de koelkast met wat citroensap en er plastic folie over, ja hoor.quote:Op zondag 30 december 2012 16:29 schreef kirsten. het volgende:
Piet, ik heb vandaag guacamole gemaakt maar dat wil ik eigenlijk pas morgenavond serveren (maar ivm tijdgebrek nu alvast gemaakt). Kan dit eigelijk wel? Ik heb de (3) pitten in de guacamole laten zitten.
Ja mijn moeder deed het altijd. Ze maakte de guacamole altijd in de middag voor het eten. Een keer was ze in 1 bakje de pit vergeten, en in de ander niet. We zagen toch echt verschil!quote:Op zondag 30 december 2012 16:33 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Blijkbaar werkt dat echt, bijzonder
http://www.straightdope.c(...)f-from-turning-brown
Mooi, dan kan ik het met een gerust hart laten eten morgen.quote:Op zondag 30 december 2012 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
In de koelkast met wat citroensap en er plastic folie over, ja hoor.
Bloemige aardappel heel dun snijden, bv met een dunschiller of een mandoline (zo'n keukenrasp waar je ook plakjes mee kan snijden). Vermeng room met een beetje knoflook (niet teveel) en zoutquote:Op zondag 30 december 2012 20:28 schreef Ansu het volgende:
Piet, hoe maak ik een lekkere aardappelgratin? het lukt nooit helemaal lekker!
Maak het eens zonder, de verhitting van de room geeft een mooie subtiel smakende kaas achtige smaak.quote:Op zondag 30 december 2012 20:40 schreef Isegrim het volgende:
Kaas is niet nodig, maar wel heel lekker.
Ik heb het nog nooit zonder kaas gemaakt, ga ik eens proberenquote:Op zondag 30 december 2012 20:33 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Bloemige aardappel heel dun snijden, bv met een dunschiller of een mandoline (zo'n keukenrasp waar je ook plakjes mee kan snijden). Vermeng room met een beetje knoflook (niet teveel) en zout
Neem een lage schaal en smeer deze royaal in met boter.
Aardappel plakjes en room laagje voor laagje erin. In oven tot goudbruin en gaar.
Kaas is niet nodig.
En geen melk gebruiken, gebruik de houdbare slagroom van de aldi, die is prima!quote:Op zondag 30 december 2012 20:55 schreef Miracle_Drug het volgende:
[..]
Ik heb het nog nooit zonder kaas gemaakt, ga ik eens proberen
Ik weet. En tóch wil ik kaas.quote:Op zondag 30 december 2012 20:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Maak het eens zonder, de verhitting van de room geeft een mooie subtiel smakende kaas achtige smaak.
Nee, niet koken, niet spoelen, bloemige aardappels gebruiken en heel dun snijden. Waarom room waterig zou worden vat ik niet, doe je er melk bij? Het zetmeel van de aardappels bind sowieso, en het kookt ook in. Het heeft echter zeker wel een uurtje nodig in de oven, beter langer.quote:Op zondag 30 december 2012 21:02 schreef Ansu het volgende:
Maar, aardappels eerst even koken of niet? Ik heb vaak dat of de room heel waterig blijft, toen op aanraden van iemand een ei erdoorheen, was ook geen beste, en laatst vond ik de aardappels net niet lekker gaat maar de rest wel goed..
Dat mag van mij, wat gebruik je? Raclette kaas?quote:
Het is erg lang geleden dat ik voor het laatst aardappelgratin heb gemaakt. Voor dingen met een kaaslaagje haal ik meestal gewoon simpele plakken kaas van de super. De jachtschotel die we gister aten was gewoon met supermarktkaas.quote:Op zondag 30 december 2012 21:15 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dat mag van mij, wat gebruik je? Raclette kaas?
Raclette kaas ligt hier gewoon bij de aldi, en smelt erg goed.quote:Op zondag 30 december 2012 21:30 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Het is erg lang geleden dat ik voor het laatst aardappelgratin heb gemaakt. Voor dingen met een kaaslaagje haal ik meestal gewoon simpele plakken kaas van de super. De jachtschotel die we gister aten was gewoon met supermarktkaas.
Piet, ik heb met kerst gratin gemaakt. Alle recepten raden echter vastkokende aardappelen aan, waarom jij bloemige?quote:Op zondag 30 december 2012 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, niet koken, niet spoelen, bloemige aardappels gebruiken en heel dun snijden. Waarom room waterig zou worden vat ik niet, doe je er melk bij? Het zetmeel van de aardappels bind sowieso, en het kookt ook in. Het heeft echter zeker wel een uurtje nodig in de oven, beter langer.
Omdat ik dat een mooier, steviger, smeuiger en lekkerder resultaat vind opleveren.quote:Op zondag 30 december 2012 21:41 schreef Underdoggy het volgende:
[..]
Piet, ik heb met kerst gratin gemaakt. Alle recepten raden echter vastkokende aardappelen aan, waarom jij bloemige?
Oke, nog een laatste vraag, aan welke hoeveelheden moet ik ongeveer denken? Dan zet ik hem idd ongeveer een uurtje in de oven, vlees moet ook een dik uurtje opstaan dus dat komt goed uitquote:Op zondag 30 december 2012 21:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, niet koken, niet spoelen, bloemige aardappels gebruiken en heel dun snijden. Waarom room waterig zou worden vat ik niet, doe je er melk bij? Het zetmeel van de aardappels bind sowieso, en het kookt ook in. Het heeft echter zeker wel een uurtje nodig in de oven, beter langer.
Ik heb daar zo geen antwoord op, meet zelden af, maar zal dat binnenkort eens doen. Zoveel room dat het op 2/3 van de aardappels staat ongeveerquote:Op zondag 30 december 2012 22:07 schreef Ansu het volgende:
[..]
Oke, nog een laatste vraag, aan welke hoeveelheden moet ik ongeveer denken? Dan zet ik hem idd ongeveer een uurtje in de oven, vlees moet ook een dik uurtje opstaan dus dat komt goed uit
jubileum met een kookboek? of je 10 favoriete receptenquote:Op zondag 30 december 2012 15:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Pff volgende maand loopt dit al weer 9 jaar
Dat moet gevierd worden met een 9 gangen-menuquote:Op zondag 30 december 2012 15:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Pff volgende maand loopt dit al weer 9 jaar
40-60 man? Die allemaal zalm lusten?quote:Op maandag 31 december 2012 11:54 schreef Erasmo het volgende:
Ik ben benieuwd hoeveel eters je krijgt als je 8 kilo zalm gaat roken
Ja, dat is niet zo moeilijk, werk voorzichtig en met scherpe messen.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 10:30 schreef Erasmo het volgende:
Piet, als het goed is krijg ik vanmiddag een haas. Is het een beetje te doen om zelf zo'n ding te villen en panklaar te maken of kan ik hem beter naar de poelier brengen?
Scherpquote:Op vrijdag 4 januari 2013 12:22 schreef Erasmo het volgende:
Verder dan gevogelte ben ik nog niet gekomen, maar ik wasg een poging.
Wat voor mes is het beste? Kort, lang, breed of smal?
In geklaarde boter braden, niet te vaak wentelen, duw tijdens het bakken af en toe op het vlees, als je zo aanvoelen als je wang zijn ze rare, rood, als ze aanvoelen als je bovenlip zijn ze medium, als ze aanvullen als het puntje van je neus zijn ze well done.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 13:38 schreef Sandous het volgende:
Ik heb kotletjes voor vanavond gemarineerd en al.. Hoe bak ik ze het best lekker mals en zacht..
Als ik ze meteen in de oven doe worden ze wel gaat maar taai, hard om in te bijten...
Moet ik ze eerst in een koekepan bakken en dan oven, en hoeveel graden... Het sijn best grote kalfskotletjes
Thnx!
Gebruik goede aardappels, bv eigenheimers of irenes, goed gerookt spek (niet de wateropgepompte van supermarkt) goede rookworst en handgesneden kool. Geen margarine gebruiken maar spekvet, en een goede vleesjus, geen pakje.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 17:19 schreef Tinuviel het volgende:
Iemand nog een goede tip om boerenkool stamppot echt bijzonder te maken?
Dus je gebruikt geen bijzondere kruiden ofzo? Dankje voor de tips.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 17:23 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gebruik goede aardappels, bv eigenheimers of irenes, goed gerookt spek (niet de wateropgepompte van supermarkt) goede rookworst en handgesneden kool. Geen margarine gebruiken maar spekvet, en een goede vleesjus, geen pakje.
Ga hem niet opleuken door er veel ingredienten in te doen, maar hou het simpel met de beste ingredienten.
Nee, het moet gewoon naar boerenkool en aardappels, spek en worst smaken vind ik.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 17:31 schreef Tinuviel het volgende:
[..]
Dus je gebruikt geen bijzondere kruiden ofzo? Dankje voor de tips.
Erbij, niet erdoor.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 18:33 schreef Erasmo het volgende:
Beetje eigengemaakt zuur er doorheen is ook lekker. Wat wel belangrijk is is om niet zo'n zak te kopen maar gewoon bladeren en de nerf niet gebruiken.
Ik hoor wel meer kritiek op die zakken, maar ik vind het toch wel heel prettig hoor, niet wassen maar gewoon in de pan leeg schudden. Maar goed, ik zal het eens proberen.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 18:33 schreef Erasmo het volgende:
Beetje eigengemaakt zuur er doorheen is ook lekker. Wat wel belangrijk is is om niet zo'n zak te kopen maar gewoon bladeren en de nerf niet gebruiken.
Dat sowieso, ben je de volgende dag ook zo trotsquote:Op vrijdag 4 januari 2013 18:39 schreef Weltschmerz het volgende:
.
En neem gewoon veel boerenkool in verhouding tot de aardappelen. 1 op 1 qua gewicht of iets in die buurt.
Goedzo, insnijden bij de achterpoten en zijn jas uittrekkenquote:Op vrijdag 4 januari 2013 21:55 schreef Erasmo het volgende:
Kleine keuken, grote haas:
[ afbeelding ]
Dwingt je tot creativiteit qua werkruimte Wish me luck
Ik krijg trek in konijnquote:Op vrijdag 4 januari 2013 23:59 schreef Erasmo het volgende:
Het slachtoffer:
[ afbeelding ]
De eerste stapjes:
[ afbeelding ]
Was nogal worsten bij z'n reet/staart. Volgende keer laat ik dat stukje zitten en haal ik het er bij het schoonmaken uit.
[ afbeelding ]
Daarna kun je vrij gemakkelijk alles naar onderen trekken, let ook op het professionele onthoofdingsgereedschap
[ afbeelding ]
Daarna het schoonmaken. Die luft
Voorzichtig alle vliezen losgesneden en dan kun je vrij gemakkelijk de organen verwijderen. Daarna de longen eruit, die kun je er mooi via de nek uit drukken
Voor het precieze werk in de buikholte vond ik een nieuw aardappelschilmesje het makkelijkste werken.
Nu nog een paar dagen laten besterven in de kelder(met sokjes aan toch?) en ondertussen bedenken hoe ik het ga schoonmaken.
Dat is voor mij de voornaamste reden om af te zien van dat soort activiteiten.quote:
Waarom stinkt dat bij jullie zo dan? Bij ons op de slagerij had je vaste klanten die zelf geschoten haasjes of fazanten kwamen brengen die we dan voor ze vilden en schoonmaakten. Toegegeven, lekker ruikt het niet, maar zolang je geen organen openprikte viel het wel mee..quote:Op zaterdag 5 januari 2013 09:52 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat is voor mij de voornaamste reden om af te zien van dat soort activiteiten.
Ik ben daar gevoelig voor. Ik vind slagerijen ook niet lekker ruiken, bij het spoelen en ontvliezen van een zwezerik vergaat me ook al de eetlust door die weeë lucht, terwijl dat geen sterke geur is, en als ik gehakt iets te hard ontdooid heb in de magnetron dan trek ik die lucht ook heel slecht. Het is de combinatie eten en stank die ik erg slecht trek, en dan met name vlees, dat is niet erg stoer maar ik kies dan liever voor voorbereiding die eetlustopwekkend is.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 09:59 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Waarom stinkt dat bij jullie zo dan? Bij ons op de slagerij had je vaste klanten die zelf geschoten haasjes of fazanten kwamen brengen die we dan voor ze vilden en schoonmaakten. Toegegeven, lekker ruikt het niet, maar zolang je geen organen openprikte viel het wel mee..
Beginnen met een knoflookje zachtjes te bakken, daar de boerenkool op. Scheut witte wijn ipv water kan ook lekker zijn, maar verder blijft het wel gewoon boerenkool. Het wordt er niet erg bijzonder van.quote:Op vrijdag 4 januari 2013 17:19 schreef Tinuviel het volgende:
Iemand nog een goede tip om boerenkool stamppot echt bijzonder te maken?
Let op dat bij knoflook bakken deze niet bruin wordt, dan wordt deze namelijk bitterquote:Op zaterdag 5 januari 2013 11:35 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Beginnen met een knoflookje zachtjes te bakken, daar de boerenkool op. Scheut witte wijn ipv water kan ook lekker zijn, maar verder blijft het wel gewoon boerenkool. Het wordt er niet erg bijzonder van.
Dat heb ik laast geprobeerd ja, naar aanleiding van een eerdere post van jou. Zonder de wijn dan, ik heb zelden een fles open staan. Het was wel erg lekkere boerenkool geworden, maar nog steeds niet bijzonder en ook niet dat ik de knoflook zelf proefde.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 11:35 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Beginnen met een knoflookje zachtjes te bakken, daar de boerenkool op. Scheut witte wijn ipv water kan ook lekker zijn, maar verder blijft het wel gewoon boerenkool. Het wordt er niet erg bijzonder van.
Piet zegt ook altijd dat er in restaurants veel roomboter gebruikt wordt dus misschien wat extra boter bij de aardappels tijdens het stampen?quote:Op zaterdag 5 januari 2013 12:39 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat heb ik laast geprobeerd ja, naar aanleiding van een eerdere post van jou. Zonder de wijn dan, ik heb zelden een fles open staan. Het was wel erg lekkere boerenkool geworden, maar nog steeds niet bijzonder en ook niet dat ik de knoflook zelf proefde.
De bedoeling lijkt me ook meer de smaak naar voren halen dan echt smaken toevoegen. Misschien ga ik het eens proberen met meer tenen knoflook maar die dan blancheren. Verder zou in die categorie een uitje nog kunnen, nootmuskaat en misschien wat ansjovis. En dan hele boerenkool ipv die handige voorgewassen zakken.
Mijn botergebruik is niet echt het probleem, als ik denk, zo is die mooi smeuiig, dan nog maar een extra klontje voor de zekerheid. Spekvet, van uitgebakken vetspek, of reuzel is misschien nog wel een keer een optie. Ik heb nog wel rauwmelkse blaarkopboter liggen, maar ik geloof er nooit zo in dat je dat soort dingen nog proeft als je het in de pan gooit. Wijn voor in het eten ga ik in het vervolg ook in pak aanschaffen zodat het makkelijk in de vriezer kan worden bewaard.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 12:53 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Piet zegt ook altijd dat er in restaurants veel roomboter gebruikt wordt dus misschien wat extra boter bij de aardappels tijdens het stampen?
Ik zweer bij die verdunde schoonmaakazijn, gewoon azijn, verder geen bijsmaakjes. Prima voor over de salade of zo, maar in boerenkool hoort het niet. Is misschien ook omdat boerenkool typisch zo'n gerecht is dat hoort te zijn zoals je het van vroeger kent, maar ik giet er aan tafel altijd nog wat extra overheen, en ik was laatst eten bij iemand die alleen maar een of andere zachte wijnazijn of zo had, en dat vond ik dus gewoon jammer van de stamppot.quote:En mijn moeder doet altijd een beetje (witte wijn) azijn door de boerenkool, dat maakt de kool malser en geeft ook een lekkerdere smaak aan de boerenkool
Dan is een islamitische slagerij waarschijnlijk al helemaal niets voor jou Daar heb ik zelfs soms ook nog wel moeite mee, wat een putlucht kan daar hangen zeg. Volgensmij is het de geur van oud schapenvlees.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 12:39 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Dat heb ik laast geprobeerd ja, naar aanleiding van een eerdere post van jou. Zonder de wijn dan, ik heb zelden een fles open staan. Het was wel erg lekkere boerenkool geworden, maar nog steeds niet bijzonder en ook niet dat ik de knoflook zelf proefde.
De bedoeling lijkt me ook meer de smaak naar voren halen dan echt smaken toevoegen. Misschien ga ik het eens proberen met meer tenen knoflook maar die dan blancheren. Verder zou in die categorie een uitje nog kunnen, nootmuskaat en misschien wat ansjovis. En dan hele boerenkool ipv die handige voorgewassen zakken.
Ik kom niet zo vaak bij de islamiet maar ik hou wel van slagerijen die zelf slachten daar. Voor mijn gevoel hoort dan die geur erbij en ik verdraag het ook wel, maar lekker vind ik het niet. Terwijl ik vers vlees wel lekker vind ruiken.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 13:54 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Dan is een islamitische slagerij waarschijnlijk al helemaal niets voor jou Daar heb ik zelfs soms ook nog wel moeite mee, wat een putlucht kan daar hangen zeg. Volgensmij is het de geur van oud schapenvlees.
Wat palmkool is weet ik niet, maar ik kroatie at ik vaak wilde kool, de botanische stamvader waar de koolsoorten uit gekweekt zijn, qua smaak lijkt ie op iets tussen boerenkool maar dan intensiever en spruitenloof.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 13:42 schreef Isegrim het volgende:
Volgens Wouter Klootwijk is boerenkool met zure garnalen erg lekker, zie de thema-aflevering over culinaire trends.
Ook lekker om een keer stamppot mee te maken: palmkool! Is een soort boerenkool in het kwadraat. Wel láng koken, het is heel hard.
Schoonmaakazijn is synthetisch, niet voor consumptie geschikt of bedoeld. Neem liever gewoon witte azijn.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 13:14 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ik zweer bij die verdunde schoonmaakazijn, gewoon azijn, verder geen bijsmaakjes. Prima voor over de salade of zo, maar in boerenkool hoort het niet. Is misschien ook omdat boerenkool typisch zo'n gerecht is dat hoort te zijn zoals je het van vroeger kent, maar ik giet er aan tafel altijd nog wat extra overheen, en ik was laatst eten bij iemand die alleen maar een of andere zachte wijnazijn of zo had, en dat vond ik dus gewoon jammer van de stamppot.
quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat palmkool is weet ik niet, maar ik kroatie at ik vaak wilde kool, de botanische stamvader waar de koolsoorten uit gekweekt zijn, qua smaak lijkt ie op iets tussen boerenkool maar dan intensiever en spruitenloof.
Zal het eens in de gaten houden.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:41 schreef Isegrim het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Palmkool, cavolo nero, zwarte kool, kale, brassica oleracea L. var. acephala. Érg lekker!
Zowel de Aziatische (paksoi, Chinese kool) als de 'westerse' kolen behoren tot de brassica's. Mosterd is ook een brassica, behalve gele mosterd. Dus mosterd is een kool.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:43 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zal het eens in de gaten houden.
Asiatische kolen zijn trouwens mosterdsoorten, geen koolsoorten.
Azijn is azijn. Of dat nou natuurlijk tot stand is gekomen of synthetisch maakt niet uit, schoonmaakazijn is alleen veel geconcentreerder, en daarom is het niet raadzaam het onverdund te gebruiken. Maar ik bedoel gewoon die witte azijn, dat is in wezen hetzelfde spul. Een keer op tv gezien geloof ik, die potten tafelzuur zitten ook vol met synthetische azijn.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Schoonmaakazijn is synthetisch, niet voor consumptie geschikt of bedoeld. Neem liever gewoon witte azijn.
Het gaat niet om het azijnzuur, maar om wat er nog meer inzit. Levensmiddelstandaard is nu eenmaal hoger dan schoonmaakmiddel.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:57 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Azijn is azijn. Of dat nou natuurlijk tot stand is gekomen of synthetisch maakt niet uit, schoonmaakazijn is alleen veel geconcentreerder, en daarom is het niet raadzaam het onverdund te gebruiken. Maar ik bedoel gewoon die witte azijn, dat is in wezen hetzelfde spul. Een keer op tv gezien geloof ik, die potten tafelzuur zitten ook vol met synthetische azijn.
Het was ook slechts ter aanduiding van de meest basic azijn (no pun...). Op boerenkool hoort naar mijn smaak slechts azijnzuur en niks meer wat ook wel eens in azijn zit. Voor bijna alle andere toepassing verkies ik meestal citroensap.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:59 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Het gaat niet om het azijnzuur, maar om wat er nog meer inzit. Levensmiddelstandaard is nu eenmaal hoger dan schoonmaakmiddel.
Fijn dat je dat nog even verduidelijkt, en dat je wel schoonmaakazijn schreef, maar dit niet bedoeld, wil niet dat er in deze reeks mensen aangemoedigd worden dit soort dingen te proberen.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 15:14 schreef Weltschmerz het volgende:
.
Nou kan ik behoorlijk zuinig zijn maar schoonmaakazijn verdunnen om een paar kwartjes uit te sparen doe ik niet. Uiteraard wordt dat spul in andere omstandigheden gemaakt en verpakt, maar indien ik ooit zonder keukenazijn zou komen te zitten wanneer alle winkels dicht zijn en het nodig is, dan zou ik het echt wel aandurven.
Ze kunnen er anders rustig hun bad mee poetsen, kan helemaal niet kwaad, je hebt er alleen wat meer van nodig.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 15:16 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Fijn dat je dat nog even verduidelijkt, en dat je wel schoonmaakazijn schreef, maar dit niet bedoeld, wil niet dat er in deze reeks mensen aangemoedigd worden dit soort dingen te proberen.
Palmkool:quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Wat palmkool is weet ik niet, maar ik kroatie at ik vaak wilde kool, de botanische stamvader waar de koolsoorten uit gekweekt zijn, qua smaak lijkt ie op iets tussen boerenkool maar dan intensiever en spruitenloof.
http://keuringsdienstvanw(...)everingen/14-05-2009quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:57 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Azijn is azijn. Of dat nou natuurlijk tot stand is gekomen of synthetisch maakt niet uit, schoonmaakazijn is alleen veel geconcentreerder, en daarom is het niet raadzaam het onverdund te gebruiken. Maar ik bedoel gewoon die witte azijn, dat is in wezen hetzelfde spul. Een keer op tv gezien geloof ik, die potten tafelzuur zitten ook vol met synthetische azijn.
Ik kook het altijd apart, heb een elektrieke afwasser en ben dan beter is controle over het garen.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 15:40 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ze kunnen er anders rustig hun bad mee poetsen, kan helemaal niet kwaad, je hebt er alleen wat meer van nodig.
Nog even een vraagje over de boerenkool, weet jij of het uitmaakt of je de aardappels en de boerenkool apart kookt of niet? Als het apart net zo lekker is dan heb ik namelijk wat meer mogelijkheden om met de boerenkool te experimenteren.
In de categorie koken met de vaatwasser, of een pan meer of minder maakt niet uit?quote:Op zaterdag 5 januari 2013 15:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik kook het altijd apart, heb een elektrieke afwasser en ben dan beter is controle over het garen.
Ik zat ook te denken aan koken in bouillon en nog wat dingetjes erin, maar ik heb het wel graag met een elementaire doch mooie jus en dan heb ik het aardappelwater zonder andere dingen nodig, vandaar.quote:Helaas is mijn man er niet zo gek op, anders maakte ik het vaker.
Je zou de kool kunnen stomen, dan verliest hij het minste smaak. Boerenkool uit de moestuin waar ie minder op enorme grote is gekweekt smaakt trouwens vaak beter.
Helaas niet, ik probeer al een paar jaar m'n jachtdiploma te halen maar ik was altijd uit het land als de cursus werden gegeven.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 01:27 schreef cinnamon_M het volgende:
Supertof, die haas! Zelf geschoten?
Zou ik ook nog wel eens willen doen, vlees helemaal villen, besterven, etc. En eigenlijk ook wel een keer zelf schieten. Benieuwd of ik dan nog 'maar dat is zielig' drempels tegenkom, al leert mijn recente kreeftervaring dat ik redelijk harteloos kan zijn als ik eenmaal besloten heb dat iets op mijn bord terecht gaat komen
Niet alleen lekker maar ook erg mooi als plant.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 15:52 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Palmkool:
[ link | afbeelding ]
Palmkool
Hij zegt zelf Palmcôlequote:Op zaterdag 5 januari 2013 15:52 schreef RobinOok het volgende:
[..]
Palmkool:
[ link | afbeelding ]
Palmkool
Boerenkool is juist kale: http://en.wikipedia.org/wiki/Kalequote:Op zaterdag 5 januari 2013 21:25 schreef Lucky_Strike het volgende:
Als echte spuit elf kom ik nog even melden dat tijm en boerenkool wel een lekkere combi is. Ik ben geen fan van stamppot maar ik maak regelmatig een boerenkoolquiche waar tijm doorheen moet.
Fijn trouwens dat ik nu eindelijk weet dat palmkool de Nederlandse vertaling is van kale! Nu nog de vertaling van boerenkool naar het Engels.
Ja maar.... Nu ben ik in de war...quote:Op zaterdag 5 januari 2013 14:41 schreef Isegrim het volgende:
[..]
[ afbeelding ]
Palmkool, cavolo nero, zwarte kool, kale, brassica oleracea L. var. acephala. Érg lekker!
Ook palmkool wordt kale genoemd. Palmkool lijkt qua smaak ook ontzettend op boerenkool, maar de smaak is veel sterker.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 21:28 schreef SiGNe het volgende:
[..]
Boerenkool is juist kale: http://en.wikipedia.org/wiki/Kale
Daar staat ook dat borecole ook gebruikt wordt
Pan meer of minder maakt niet uit.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 16:08 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
In de categorie koken met de vaatwasser, of een pan meer of minder maakt niet uit?
[..]
Ik zat ook te denken aan koken in bouillon en nog wat dingetjes erin, maar ik heb het wel graag met een elementaire doch mooie jus en dan heb ik het aardappelwater zonder andere dingen nodig, vandaar.
Meer een vraag voor RobinOokquote:Op zaterdag 5 januari 2013 20:48 schreef Yuri_Boyka het volgende:
Piet,
Ik heb nasi/bami groenten, zilvervliesrijst en kip. Heb je nog tips in plaats van het standaard wokken ervan? Ik ben benieuwd.
Ik ben net klaar met koken, maar toch bedankt.quote:
Blasphemyquote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:26 schreef Estolan het volgende:
Even een los staande vraag:
Vroeger sneed ik mijn vlees en kip gewoon op een glazen snijplaat ( makkelijk schoon te houden ), maar ik heb net een Global GF33 mes gekocht, en wil dan natuurlijk niet dat hij te snel bot wordt.
ja die had ik al jaren, en zo lang hij niet stuk is, ach.quote:
Hout, bamboe, plastic. Alles waar je mes krassen in achter laat. Voor kip gebruik ik altijd plastic, want plastic kan de vaatwasser in.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:26 schreef Estolan het volgende:
Even een los staande vraag:
Vroeger sneed ik mijn vlees en kip gewoon op een glazen snijplaat ( makkelijk schoon te houden ), maar ik heb net een Global GF33 mes gekocht, en wil dan natuurlijk niet dat hij te snel bot wordt.
Wat voor snijplank is het beste om vlees op voor te bereiden? Heb naast glas ook een soort bamboe blok ( wat je bij de Makro etc kan kopen ), maar weet niet of dat zo hygienisch is.
ach, zolang hij niet stuk is sloop je alleen maar je messen op een glasplaat.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:30 schreef Estolan het volgende:
[..]
ja die had ik al jaren, en zo lang hij niet stuk is, ach.
Heb dus daarnaast van die geperst bamboe ( of maybe beuken ) bladen, klein en groot
Boeide bij die messen nog niet, straks welquote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:38 schreef loecje het volgende:
[..]
ach, zolang hij niet stuk is sloop je alleen maar je messen op een glasplaat.
Dat is een fabeltje! Doordat insnedes in houten snijplanken open blijven staan, zijn houten snijplanken hygiënischer dan plastic snijplanken (insnedes in plastic trekken weer dicht, plastig is elastisch). Ook is hout van nature antibacterieel.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:39 schreef Spanky78 het volgende:
stevige plastig snijplanken dus. hout is niet hygienisch.
Alleen kan hout niet in de vaatwasserquote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:41 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dat is een fabeltje! Doordat insnedes in houten snijplanken open blijven staan, zijn houten snijplanken hygiënischer dan plastic snijplanken (insnedes in plastic trekken weer dicht, plastig is elastisch). Ook is hout van nature antibacterieel.
Nou, dan wil jij niet weten wat ik wel eens van een houten werkbank heb afgeschraapt.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:41 schreef Isegrim het volgende:
[..]
Dat is een fabeltje! Doordat insnedes in houten snijplanken open blijven staan, zijn houten snijplanken hygiënischer dan plastic snijplanken (insnedes in plastic trekken weer dicht, plastig is elastisch). Ook is hout van nature antibacterieel.
Ik gebruik kops beukenquote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:26 schreef Estolan het volgende:
Even een los staande vraag:
Vroeger sneed ik mijn vlees en kip gewoon op een glazen snijplaat ( makkelijk schoon te houden ), maar ik heb net een Global GF33 mes gekocht, en wil dan natuurlijk niet dat hij te snel bot wordt.
Wat voor snijplank is het beste om vlees op voor te bereiden? Heb naast glas ook een soort bamboe blok ( wat je bij de Makro etc kan kopen ), maar weet niet of dat zo hygienisch is.
Kunstof zeker voor vlees/kipquote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:58 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik gebruik kops beuken
En kunststof
Jep, na gebruik de vaatwasser isquote:
Mooi, gaat ik op zoek naar een kunstof snijplankquote:Op zaterdag 5 januari 2013 23:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Jep, na gebruik de vaatwasser is
Das uit de tijd toen rvs nog niet algemeen was, hopeloos achterhaaldquote:Op zaterdag 5 januari 2013 23:08 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
piet
ik zat net aandachtig het etiketje van een mosterd potje te lezen. er staat dat je het het beste kunt serveren met een houten of plastic lepel. waarom is dat?
Neem aan iets met smaak? Of aantasting van metaal...quote:Op zaterdag 5 januari 2013 23:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Das uit de tijd toen rvs nog niet algemeen was, hopeloos achterhaald
Ja, koolstofstaal gaat een reactie aan.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 23:16 schreef Estolan het volgende:
[..]
Neem aan iets met smaak? Of aantasting van metaal...
Hout werkt juist anti-bacterieel, sneden gaan bij hout weer redelijk dicht waardoor bacteriën minder kans hebben.quote:Op zaterdag 5 januari 2013 22:26 schreef Estolan het volgende:
Even een los staande vraag:
Vroeger sneed ik mijn vlees en kip gewoon op een glazen snijplaat ( makkelijk schoon te houden ), maar ik heb net een Global GF33 mes gekocht, en wil dan natuurlijk niet dat hij te snel bot wordt.
Wat voor snijplank is het beste om vlees op voor te bereiden? Heb naast glas ook een soort bamboe blok ( wat je bij de Makro etc kan kopen ), maar weet niet of dat zo hygienisch is.
't Is precies andersom.quote:Op zondag 6 januari 2013 01:44 schreef SiGNe het volgende:
[..]
sneden gaan bij hout weer redelijk dicht waardoor bacteriën minder kans hebben.
Bij plastic blijven de sneden open staan en dat kan een broeinest voor bacteriën zijn.
500 gram spliterwten 2 liter water kilo knolselder 2 flinke uien 500 gram platte rib. eventueel opdienen met rookworst en spekkies ofzo.quote:Op zondag 6 januari 2013 10:01 schreef Sorella het volgende:
Ik heb 7 liter snert staan (gisteren gemaakt)
maar het ruikt vreemd en omdat het vreemd ruikt smaakt het ook vreemd en het is niet bedorven want ik rook het al tijdens het maken maar d8 dat kookt er wel uit die lucht, niet dus
Wat ik er in heb gedaan: spliterwten, aardappel, knolraap, knolselderij, ui, winterpeen, ossestaart, schenkel,mergpijp, hamschijf, zuurkoolspek en speklap, peper en zout.
Dit is de tweede keer in mijn leven dat ik snert maak en d8 o dat kan er wel in en dat kan er wel in maar sommige dingen (vlees) horen er volgens een recept niet in en die lees ik dus nadat ik er al van alles ingegooid heb want ik d8: dat doe ik wel even.
Straks naar de winkel om nieuwe snert te maken want ik krijg vanmiddag eters dus als iemand het recept voor mij heeft van de ultieme snert dan hoor ik het graag
En je denkt dat het niet kan bederven tijdsn het maken?quote:Op zondag 6 januari 2013 10:01 schreef Sorella het volgende:
Ik heb 7 liter snert staan (gisteren gemaakt)
maar het ruikt vreemd en omdat het vreemd ruikt smaakt het ook vreemd en het is niet bedorven want ik rook het al tijdens het maken maar d8 dat kookt er wel uit die lucht, niet dus
Erwtensoep kan sowieso wel wat ruiken naar ongewassen oksels, is mijn ervaring.quote:Op zondag 6 januari 2013 10:01 schreef Sorella het volgende:
Ik heb 7 liter snert staan (gisteren gemaakt)
maar het ruikt vreemd en omdat het vreemd ruikt smaakt het ook vreemd en het is niet bedorven want ik rook het al tijdens het maken maar d8 dat kookt er wel uit die lucht, niet dus
Wat ik er in heb gedaan: spliterwten, aardappel, knolraap, knolselderij, ui, winterpeen, ossestaart, schenkel,mergpijp, hamschijf, zuurkoolspek en speklap, peper en zout.
Dit is de tweede keer in mijn leven dat ik snert maak en d8 o dat kan er wel in en dat kan er wel in maar sommige dingen (vlees) horen er volgens een recept niet in en die lees ik dus nadat ik er al van alles ingegooid heb want ik d8: dat doe ik wel even.
Straks naar de winkel om nieuwe snert te maken want ik krijg vanmiddag eters dus als iemand het recept voor mij heeft van de ultieme snert dan hoor ik het graag
Dan is het pas snertquote:Op zondag 6 januari 2013 12:06 schreef Sorella het volgende:
Als je lepel recht op blijft staan vind ik het te dik
QFTquote:
Thnx!quote:Op zondag 6 januari 2013 17:45 schreef Pietverdriet het volgende:
Peterseliewortel, kan je bv schillen, in stukjes snijden, in bouillon koken en dan blenderen of staafmixeren tot een dikke soep. Je kan er ook heeeel dunne reepjes van snijden en die krokant frituren.
Winterpeen, erg lekker in stoofgerechten zoals konijn met kriekenbier en mosterd. Of in de hutspot, aan plakjes snijden en met erwtjes in witte wijn koken en serveren met wat boter.
Meiknol, koken tot beetgaar, afgieten, en met wat boter en citroensap serveren. Smaakt ergens tussen radijsjes en asperges dan.
Zou ook nog minder dan een eetlepel kunnen zijnquote:Op maandag 7 januari 2013 11:50 schreef robertoo het volgende:
Een klein beetje water toevoegen, zo'n 1 a 2 eetlepels
Met tandoori.. ik neem aan dat Knorr niet voor niets een speciaal Knorr-wereldgerecht heeft gemaakt maar dat het gewoon hun versie van een bestaand gerecht is.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 17:12 schreef Hagelkaas het volgende:
Ik zou 'm zelf in een curry gooien of een andere sterk gekruide saus, zodat ie meer voor de structuur en eiwitten dient. Van de smaak moet je 't niet hebben namelijk
Dankjewel. Zo gezegd, zo gedaan. Was aardig te pruimen erbij. Misschien volgende keer wat kruiden o.i.d. door een van de 3 (ei, broodkruim/paneermeel, bloem) om geheel wat meer smaak te geven. Maar niet slecht. (voor eerste keer )quote:Op dinsdag 8 januari 2013 15:41 schreef MaximusTG het volgende:
Ontdooien, afdeppen met keukenrol, ei loskloppen met zout en peper, vis door de bloem, door het ei en dan door vers gemalen broodkruim. Bakken in roomboter.
Tilapia alleen of witvis in het geheel algemeen? Als het concreet Tilapia is, wat vind jij dan nog een aanrader in dat genre wat niet direct een "an arm and a leg" kost voor 3 à 5 personen?quote:Op dinsdag 8 januari 2013 16:33 schreef Pietverdriet het volgende:
Nu zou ik mensen die wat lekkers willen eten zeker geen tilapia aanraden, maar dat wat maximusTG aanraad is niet zo verkeerd.
Vandaag konden we wel wat meer vlees/vis gebruiken.quote:
tilapia en kweekzalm vind ik smerigquote:Op dinsdag 8 januari 2013 19:22 schreef Iemand91 het volgende:
[..]
Tilapia alleen of witvis in het geheel? Als het concreet Tilapia is, wat vind jij dan nog een aanrader in dat genre wat niet direct een "an arm and a leg" kost voor 3 à 5 personen?
Ernaast inderdaad. Misschien volgende keer ook maar wat meer zout en peper proberen.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 19:26 schreef MaximusTG het volgende:
Ik zei toch ook "ei loskloppen met zout en peper" ? Of bedoelde je naast dat?
Oh ja, daar had je het pas ook al over. Zal het eens een keer aankaarten. Bedankt i.i.g.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 19:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
tilapia en kweekzalm vind ik smerig
Wijting als witvis kost bijna niets en is erg lekker.
Nee, maar deze lijkt mij wel lekkerquote:Op dinsdag 8 januari 2013 20:06 schreef roos85 het volgende:
Piet, heb je toevallig een recept voor Soto Ayam?
Bedanktquote:Op dinsdag 8 januari 2013 20:14 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nee, maar deze lijkt mij wel lekker
http://www.kookjij.nl/recept-soto-ayam-indonesische-kippensoep
Maar dan geen blokjes gebruiken en een soepkip nemen, daar eerst bouillon van trekken en daar de soep mee maken
Zou ik niet doen.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 20:23 schreef roos85 het volgende:
[..]
Bedankt
Volgens mij zit hier geen toko (pas verhuisd), zou ik een basis kippenbouillon kunnen maken en daar een boemboe (bijv van het merk toko lien) aan toe kunnen voegen?
In dorp in de buurt van Dordrecht.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 20:25 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Zou ik niet doen.
Meeste ingredienten vind je ook bij een grote AH.
Waar woon je?
Bedankt binnenkort maar eens langs gaan.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 20:29 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
https://www.google.nl/sea(...)da9&biw=1024&bih=672
Had al wel het idee dat het misschien wat veel was .quote:Op dinsdag 8 januari 2013 22:36 schreef leeell het volgende:
mja, als ik kan helpen
een kind zal niet zo snel een halve pond aardappelen, 1/3 rookworst, 150 gram boerenkool en wat spek erbij kunnen opeten.
Paar weken geleden boerenkoolfeestje bij ons thuis met 15-16 eters, en daar ging erdoorheen: 3,5 kg aardappels, 2 kg boerenkool, 5 rookworsten en 4 pakken spekjes (=800gram)quote:Op dinsdag 8 januari 2013 22:28 schreef 99.999 het volgende:
Een keer wat anders als vraag.
Zaterdag moet ik (met de nodige hulp gelukkig) voor ca. 100 personen (voor een groot deel kinderen) stamppot boerenkool maken.
Kan het recept van vorig jaar eigenlijk niet meer vinden maar op basis van wat zoeken kom ik uit op:
25 kilo aardappels
15 kilo boerenkool
2,5 kilo magere spekjes
ca. 35 Rookworsten
Zitten we daarmee een beetje op een aardige hoeveelheid? Of is het veel te veel?
verder uiteraard voldoende peper, zout, mosterd etc etc om het op smaak te brengen.
Klinkt wel als een goede hoeveelheid, het is ruim, maar het is niet wenselijk dat je te weinig hebt. Je kan het niet maken dat iedereen scheurt van de honger en er voor de laatste 10 mensen geen eten meer is. De kosten van een paar worsten etc wegen niet op tegen het risico van wat je overhoudt. Verder is het geen ramp 20 porties teveel te hebben, je kan het prima invriezen.quote:Op dinsdag 8 januari 2013 22:28 schreef 99.999 het volgende:
Een keer wat anders als vraag.
Zaterdag moet ik (met de nodige hulp gelukkig) voor ca. 100 personen (voor een groot deel kinderen) stamppot boerenkool maken.
Kan het recept van vorig jaar eigenlijk niet meer vinden maar op basis van wat zoeken kom ik uit op:
25 kilo aardappels
15 kilo boerenkool
2,5 kilo magere spekjes
ca. 35 Rookworsten
Zitten we daarmee een beetje op een aardige hoeveelheid? Of is het veel te veel?
verder uiteraard voldoende peper, zout, mosterd etc etc om het op smaak te brengen.
Oh, die logistiek krijgen we wel voor elkaar denk ik . Het scheelt nogal dat het niet overdreven netjes opgediend hoeft te worden en dergelijke. Het is vooral wel een uitdaging zo'n hoeveelheid een beetje goed op smaak te krijgen maar ook dat moet lukken.quote:Op woensdag 9 januari 2013 11:06 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Klinkt wel als een goede hoeveelheid, het is ruim, maar het is niet wenselijk dat je te weinig hebt. Je kan het niet maken dat iedereen scheurt van de honger en er voor de laatste 10 mensen geen eten meer is. De kosten van een paar worsten etc wegen niet op tegen het risico van wat je overhoudt. Verder is het geen ramp 20 porties teveel te hebben, je kan het prima invriezen.
Kook aardappels en kool apart, bak de spek van te voren uit (kan makkelijk een dag ervoor) en in kleine batches, want anders kookt het spek.
Neem spek waar geen water aan is toegevoegd.
Neem voor de worst liefst een regelbaar rechaud of weckpan die je op 90 graden kan houden zodat de worst heet is maar niet kookt.
Zou me meer zorgen maken over de logistiek van het koken dan over de hoeveelheden.
Logistiek is het lastigstquote:Op woensdag 9 januari 2013 11:15 schreef 99.999 het volgende:
[..]
Oh, die logistiek krijgen we wel voor elkaar denk ik . Het scheelt nogal dat het niet overdreven netjes opgediend hoeft te worden en dergelijke. Het is vooral wel een uitdaging zo'n hoeveelheid een beetje goed op smaak te krijgen maar ook dat moet lukken.
Bedankt voor de tips!
Dan komen mensen zoals ik....quote:
Fijn te horen, doet me deugd en dat meen ik. Verdere recepten voor dadels? Ja, heb nog ergens een recept voor dadeltaart, maar dan moet ik ff gaan zoeken.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 15:59 schreef Red_85 het volgende:
[..]
Dan komen mensen zoals ik....
Maar zoals je het 'productieproces' hierboven beschreven hebt, is prima. Haal dingen weg uit de piek, die je weg kunt halen en doe ze eerder.
Zo.
En nu. Piet. We weten allemaal dat meesterlijke recept van je met in copa-gebakken-port-geweekte-dadels, heb er inmiddels al kilo's van op zo'n beetje. Daarbij heb ik zelf ook nog een recept met geitenkaas, honing en seranoham, ook heerlijk.
Maar weet jij nog een briljant recept met die dingen? Ik heb nu een beetje wat versere dadels gehaald, maar wil er wat nieuws mee proberen.
Graag gedaan van het zeggen en bedankt! Ook uit naam van veel vrienden. Heb ze er wel altijd eerlijk bij verteld dat ik het van fok! had afgehaaldquote:Op zaterdag 12 januari 2013 16:03 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Fijn te horen, doet me deugd en dat meen ik. Verdere recepten voor dadels? Ja, heb nog ergens een recept voor dadeltaart, maar dan moet ik ff gaan zoeken.
Is een soort vlaai met dadels.
Zo weinig mogelijkquote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:19 schreef Weltschmerz het volgende:
Als je verse boerenkool kookt, hoeveel stengel mag er dan bij in?
Ok, dan strip ik ze wel.quote:
SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.Wees gehoorzaam. Alleen samen krijgen we de vrijheid eronder.
quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:29 schreef Weltschmerz het volgende:
[..]
Ok, dan strip ik ze wel.je zou de stengels voor kunnen koken in wat water en daar de kool of aardappels in koken, meer bk smaak.SPOILEROm spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
de steeltjes meekoken is echt uber, je krijgt er een veel vollere smaak van. kook met dusdanig weinig water dat je water er overblijft op kunt stampen in het eindgerecht. nomnom!quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:44 schreef RobinOok het volgende:
Boerenkool wordt niet lekkerder van lang koken, dus het idee om boerenkoolwater te maken, ik weet niet, het klinkt niet zo lekker....
op de markt!quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:35 schreef FkTwkGs2012 het volgende:
gewoon aardappels in pan, gesneden kool erop, stengels daarbovenop. na het koken de stengels verwijderen. zelfde eigenlijk als piet voorstelt maar ik vind het zonde om ze apart te koken en ze geven wel heel veel smaak af. jammer dat het lastig te vinden is, 'complete' boerenkool.
Nou, het smaakt wel beter dan uit een zak, maar het was best veel werk, en als het allemaal te lang duurt terwijl ik aan het koken ben en al had moeten eten dan wil ik nog wel eens fouten gaan maken. Dus is het oordelen lastig, en ik weet niet of ik helemaal van de zak boerenkool af ben.quote:Op zaterdag 12 januari 2013 19:31 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
je zou de stengels voor kunnen koken in wat water en daar de kool of aardappels in koken, meer bk smaak.
Ziet er mooi uit bij het serverenquote:Op zondag 13 januari 2013 20:47 schreef Wanderlust. het volgende:
Ik denk dat m'n vraag hier ook wel kan, maar ik zag net een foto van spaghetti carbonara langskomen met een eidooier er bovenop (wel vaker gezien). Waarom is dat? .
Ik denk dat dit aan de kok ligt.quote:Op zondag 13 januari 2013 22:16 schreef Hagelkaas het volgende:
Het idee is toch juist dat je de dooier er doorheen gooit als de pasta nog gloeiend heet is, zodat deze een beetje kan stollen en je die typische lekker 'plakkerigheid' krijgt? Als je 'm op het bord pas erop legt, is de pasta dan niet te koud?
Neuh, dat zal gerust meevallen. Al is het nu waarschijnlijk wel voornamelijk voor de foto. Maar ik ken bijvoorbeeld een Koreaans gerecht, een soort nasi, maar dan in een stenen pot (bibimbap) en dat wordt ook geserveerd met rauwe dooier bovenop. Dat roer je er dan aan tafel doorheen en dat geeft een romige, smeuiige "saus". Ik kon dat altijd erg waarderen. Door de warmte van het gerecht gaart het precies genoeg. Een beetje als een zachtgekookt eitje. Echt lekker hoor.quote:Op zondag 13 januari 2013 22:16 schreef Hagelkaas het volgende:
Het idee is toch juist dat je de dooier er doorheen gooit als de pasta nog gloeiend heet is, zodat deze een beetje kan stollen en je die typische lekker 'plakkerigheid' krijgt? Als je 'm op het bord pas erop legt, is de pasta dan niet te koud?
Proeft je daar het vlees nog, of alleen soy?quote:Op zondag 13 januari 2013 22:39 schreef RobinOok het volgende:
[ link | afbeelding ]
Yuk Hwe (Korean Steak Tartare)
Absoluut!
Turkse groentenboer/supermarkt heb ik het ook zien liggen. Ja, echt.quote:
Pan heet water, maar niet laten koken, eenvoudigste is pan ruim water aan de kook brengen uitzetten erin doen en deksel erop. 5-8 minuten wachten.quote:Op vrijdag 18 januari 2013 19:14 schreef phluphy het volgende:
Mijn oprechte excuses voor het extreem minderwaardige niveau van onderstaande vraag:
Ik kreeg "knacker" mee van de slager (in Duitsland). Ja, leuk, danke schön!
Maar, wat moet ik ermee? Zijn ze op dezelfde manier te bereiden als knakworsten (in heet water verwarmen)?
En verder; op een broodje leggen dan maar, met zuurkool? Of een beter idee?
Gelukkig vond je het onderwerp niet te minderwaardig om te reageren!quote:Op vrijdag 18 januari 2013 19:19 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Pan heet water, maar niet laten koken, eenvoudigste is pan ruim water aan de kook brengen uitzetten erin doen en deksel erop. 5-8 minuten wachten.
Lekker op een kadetje met wat zuurkool en mosterd, gebakken uitjes. Of met curry gewoon zo. Of met mosterd gewoon zo. Voor bij de zuurkool vind ik ze niet sterk genoeg smaken, maar dat verschilt ook weer per slager.
Dit filmpje legt het goed uit, beter als het in txt gaatquote:Op zaterdag 19 januari 2013 14:19 schreef Young_David het volgende:
In een impuls een artisjok gekocht ... leek me wel wat om eens op een pizza te gooien. Maar hoe maak ik zo'n ding klaar?
Goede vraag, ik koop het altijd in Engeland. Ik heb het in Nederland nog niet gevonden (maak er weleens corndogs mee), dus ben benieuwd of Piet (of iemand anders) dit weetquote:Op zondag 20 januari 2013 13:06 schreef lionessa het volgende:
Piet,
Mijn zoontje heeft een keer in een pannekoekenhuisje een pannekoek van maismeel gegeten en dat vond hij zo lekker dat hij dat graag weer wil eten. Ik heb op internet gezocht, maar kan niet echt een goed recept vinden of ik vind recepten met maismeel en die lijken dan meer op tortillas dan op onze nederlandse pannekoek. Heb jij een idee?
En waar haal ik maismeel?
Tja, je hebt maismeel en maismeel.quote:Op zondag 20 januari 2013 13:06 schreef lionessa het volgende:
Piet,
Mijn zoontje heeft een keer in een pannekoekenhuisje een pannekoek van maismeel gegeten en dat vond hij zo lekker dat hij dat graag weer wil eten. Ik heb op internet gezocht, maar kan niet echt een goed recept vinden of ik vind recepten met maismeel en die lijken dan meer op tortillas dan op onze nederlandse pannekoek. Heb jij een idee?
En waar haal ik maismeel?
Mijn vriendin heeft altijd Pan corn meal in huis. Te kopen bij een surinaamse toko o.i.d. Geloof dat dat in de buurt komt van wat je zoekt.quote:Op zondag 20 januari 2013 13:18 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Tja, je hebt maismeel en maismeel.
Maizena is maiszetmeel, polentameel is grof maismeel. Het laatste is bij turkse winkels wel te koop.
Je zou een pannekoek van maizena kunnen maken, denk ik, met meer of minder polentameel erin. Laat het beslag dan wel een tijdje staan voor je het bakt, want polenta is vrij grof en zal wat zanderig werken als je het direct bakt omdat de korrels nog geen tijd hebben gehad op te wellen.
Je zal wat moeten experimenteren voor de verhoudingen, of dat je maizena puur wilt gebruiken.
Persoonlijk vind ik pannenkoeken het lekkerst met boekweitmeel
Nat of droog potje?quote:Op maandag 21 januari 2013 12:51 schreef bierjoost het volgende:
Voor een (soep)recept heb ik 50 gram verse mierikswortel nodig. Zelfs bij de bio winkel hadden ze dit niet, maar heb hier wel een potje staan. Wat is ongeveer de hoeveelheid die ik nu nodig heb?
Thanks. Nat inderdaad. Althans gewoon dat standaard Kuhne potje.quote:Op maandag 21 januari 2013 12:57 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Nat of droog potje?
Neem aan nat, dan is gewoon 1 op 1
Ik kende Marqt niet, maar...quote:Op maandag 21 januari 2013 13:02 schreef Isegrim het volgende:
Bij Marqt hebben ze standaard verse mierikswortel in het assortiment.
quote:Op donderdag 17 januari 2013 12:33 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Marqt zijn runderburgers zijn 40% varkensvlees. Dat staat wel achterop het pakje, niet voorop het pakje. Daar staat een plaatje van een koe, runderras, en welke rundveehouder het vlees vandaan komt. Dat vind ik ook al niet kunnen (Vooral omdat je daar wel behoorlijk fors betaald voor je voer).
Als je de kids naar de vrije school hebt gebracht en je van Joga naar trommelen onderweg bent.quote:Op maandag 21 januari 2013 13:11 schreef tjoptjop het volgende:
Binnenstedelijke yuppenwinkels voor bakfietsmoeders
Ligt eraan met hoeveel personen je het opeet.quote:Op maandag 21 januari 2013 13:33 schreef Paxcon het volgende:
Ik heb een blik ragout van 400 gram hier. Hoeveel gram rijst is hierbij nodig?
Nou ik ben alleen en ik wil gewoon dat hele blik icm rijst opeten.quote:Op maandag 21 januari 2013 13:34 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ligt eraan met hoeveel personen je het opeet.
Reken op 1 kopje rijst pp
Wat houdt je tegen, gewoon een kopje rijst koken (70 gram ofzo) en klaar. Heb je wel veel ragout. Wel echt een studentenmaaltje Je kunt ook wat apart houden en dan morgen met een geroosterde boterham eten.quote:Op maandag 21 januari 2013 13:37 schreef Paxcon het volgende:
[..]
Nou ik ben alleen en ik wil gewoon dat hele blik icm rijst opeten.
Oke, dan ga ik dat wel proberen Ben alleen bang dat ik teveel rijst maak waardoor je bij mengen alleen rijst proeft.quote:Op maandag 21 januari 2013 13:41 schreef Aventura het volgende:
[..]
Wat houdt je tegen, gewoon een kopje rijst koken (70 gram ofzo) en klaar. Heb je wel veel ragout. Wel echt een studentenmaaltje Je kunt ook wat apart houden en dan morgen met een geroosterde boterham eten.
Mengen? Waarom zou je dat doen?quote:Op maandag 21 januari 2013 13:43 schreef Paxcon het volgende:
[..]
Oke, dan ga ik dat wel proberen Ben alleen bang dat ik teveel rijst maak waardoor je bij mengen alleen rijst proeft.
Je kan een Nederlander wel uit de prak krijgen, maar prakken niet uit de Nederlanderquote:Op maandag 21 januari 2013 13:46 schreef Paxcon het volgende:
Nee, in aparte pannen bereiden. Vervolgens op een bord mikken en door elkaar husselen en
quote:Op maandag 21 januari 2013 15:11 schreef Karrel_Laaglawaai het volgende:
Rijst met ragout, de ultieme Nederlandse verpaupering.
Klopt, de visboeren daar werken bijna helemaal autonoom en kiezen dus zelf wat ze bestellen. Stom eigenlijk dat het hoofdkantoor niet bepaalt wat ze niet mogen bestellen in welke periode.quote:Op maandag 21 januari 2013 13:28 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
'Wij varen op de viswijzer'. En vervolgens IJslandse kabeljauw (oranje op de viswijzer), slibtong, etc in je assortiment opnemen. Maar goed, 't komt uit 020 en de oprichter komt bij Ahold vandaan, dus voor iets uit bakfietsdorp is het nog best oke
Wat eeuwig zonde is. Want ze hebben wel mooi spul. En de mensen die er staan kan je nog werkelijk wat vragen, iets wat je bij een andere supermarkt niet hoeft te verwachten. Daar betaal je dan ook stevig voor, maar zorg er dan ook voor dat het hele plaatje klopt.quote:Op dinsdag 22 januari 2013 03:06 schreef Hagelkaas het volgende:
[..]
Klopt, de visboeren daar werken bijna helemaal autonoom en kiezen dus zelf wat ze bestellen. Stom eigenlijk dat het hoofdkantoor niet bepaalt wat ze niet mogen bestellen in welke periode.
Waarschijnlijk is deze al ingevroren geweest.quote:Op dinsdag 22 januari 2013 13:01 schreef Ferdii het volgende:
Ik had in de vriezer nog gerookte zalm liggen. Deze was teveel gekocht en op dag van aankoop ingevroren. Nu zie ik nu pas dat er op de verpakking staat: niet geschikt om in te vriezen.
Houdbaarheid datum is nu overschreden met 2 maanden
Waarom mag je zalm niet in vriezen en zou ik hem nog kunnen gebruiken? Ip het oog/neus is er niets mis mee
Twee gekken, één gedachtequote:Op dinsdag 22 januari 2013 13:03 schreef LeeHarveyOswald het volgende:
Waarschijnlijk al ingevroren geweest?
Aha dat zou het wel zijn jaquote:Op dinsdag 22 januari 2013 13:05 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Waarschijnlijk is deze al ingevroren geweest.
Als je hem verhit is er iig waarschijnlijk niets aan de hand.
Maak er een lekker soepje mee
Bij de eerste keer ontdooien is de celstructuurkapot, en de sappen die eruit lopen een voedingsbodem voor bacterien.quote:Op dinsdag 22 januari 2013 13:13 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Aha dat zou het wel zijn ja
In hoeverre heb je meer kans bij opnieuw ingevroren producten op voedselvergiftiging ed?
Ik vind AH dus ook een kutwinkelquote:Op dinsdag 22 januari 2013 21:48 schreef Lucky_Strike het volgende:
Toch vreemd. Ik hoorde een AH medewerker vorige week zeggen dat de pakjes gerookte zalm die ze aan het vakkenvullen was nog bevroren waren. Later zag ik op de verpakking dat het op de dag van aankoop ingevroren kon worden.
Ongeveer 0,03% meer kans.quote:Op dinsdag 22 januari 2013 13:13 schreef Ferdii het volgende:
[..]
Aha dat zou het wel zijn ja
In hoeverre heb je meer kans bij opnieuw ingevroren producten op voedselvergiftiging ed?
Bedankt. Je eet hem inderdaad anders dan ik had verwacht. Ik snack hem wel lekker opquote:Op zaterdag 19 januari 2013 16:22 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Dit filmpje legt het goed uit, beter als het in txt gaat
Verder zou ik hem gewoon met een klassieke hollandaise eten, en niet op een pizza.
Alternatief, gesmolten boter met knoflook en zout, of olijfolie
Bedoel je aioli misschien?quote:Op zaterdag 26 januari 2013 12:57 schreef ninjano het volgende:
Hey Piet,
Ik ben opzoek naar een recept voor knoflookmengsel op basis van eiwitten die ze op Ibiza serveren bij het brood. (een soort knoflookboter zonder boter:P)
Heb jij toevallig enig idee ?
http://www.mijnreceptenbo(...)knoflookdipsaus.htmlquote:Op zaterdag 26 januari 2013 12:57 schreef ninjano het volgende:
Hey Piet,
Ik ben opzoek naar een recept voor knoflookmengsel op basis van eiwitten die ze op Ibiza serveren bij het brood. (een soort knoflookboter zonder boter:P)
Heb jij toevallig enig idee ?
Gebruik liever aardappel, ipv maizena. Rasp een bloemige aardappel, of snij hem aan kleine stukjes en voeg die toe. Maizena en bloem halen smaak weg.quote:Op zaterdag 26 januari 2013 19:24 schreef Fannie het volgende:
Hoi
Ik ben sinds vanmiddag deze aan het maken...
CUL / [FOK!-kookboek] Stoofpotten
Gaat allemaal goed en het ruikt heerlijk in huis, maar het is bijna klaar en ik vind het persoonlijk nog wat te vochtig.
Kan ik de boel eventueel nog wat binden met een maizenapappie of moet ik het gewoon zo vochtig laten?
Ja daar was ik al bang voor dat maizena de smaak weghaalt, want de smaak is nu echt lekker en dat wil ik niet verpesten.quote:Op zaterdag 26 januari 2013 19:27 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gebruik liever aardappel, ipv maizena. Rasp een bloemige aardappel, of snij hem aan kleine stukjes en voeg die toe. Maizena en bloem halen smaak weg.
Alternatief wat ik tegenwoordig gebruik is kikkererwtenmeel.
Gewone aardappel raspen gaat ook, maar effect is minder en structuur wat korrelig. Aardappelpureepoeder in huis?quote:Op zaterdag 26 januari 2013 19:32 schreef Fannie het volgende:
[..]
Ja daar was ik al bang voor dat maizena de smaak weghaalt, want de smaak is nu echt lekker en dat wil ik niet verpesten.
Bloemige aardappel heb ik op het moment helaas niet in huis, dus ik laat het nog ff pruttelen en dan maar wat vochtig... het komt wel op.
Kikkererwtenmeel hou ik in gedachten voor een volgende keer... Thanx Piet!
Ik koop het bij de groothandel, maar winkels met indiase of midden oosten producten hebben het ook. Italiaanse speciaalzaken en betere turkse winkels soms ook.quote:Op zaterdag 26 januari 2013 19:43 schreef Lucky_Strike het volgende:
Waar kan je kikkererwtenmeel kopen?
We hadden toch nog bloemige aarpels in huis , eentje er in geraspt (fijn) en je zag al effect!quote:Op zaterdag 26 januari 2013 19:44 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Gewone aardappel raspen gaat ook, maar effect is minder en structuur wat korrelig. Aardappelpureepoeder in huis?
Klinkt goed en klinkt vooral als iets wat ik vast in huis wil hebben.quote:Op zaterdag 26 januari 2013 19:45 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Ik koop het bij de groothandel, maar winkels met indiase of midden oosten producten hebben het ook. Italiaanse speciaalzaken en betere turkse winkels soms ook.
Ik gebruik het ook in gehaktballetjes en wentel gehaktballetjes ermee, geeft een krokant korstje.
Hier ook maar het is een uitstekend bind- en redmiddel in de keuken.quote:Op zaterdag 26 januari 2013 19:53 schreef Fannie het volgende:
Ennuh... aardappelpureepoeder? Aarpelpuree maak ik altijd zelf, zonder poeder
Nee, heb nog nooit lekkere hummus gegeten, ben ook geen fan van de middenoosten/arabische keuken.quote:Op zaterdag 26 januari 2013 21:43 schreef roos85 het volgende:
Piet, over kikkererwten gesproken... heb jij nog een lekker recept voor hummus?
Peperkorrels?quote:Op zondag 27 januari 2013 13:04 schreef icloud het volgende:
Hey piet
Mijn vader maakte altijd op zondags stoofvlees met rode saus waar de aardappelen zo lekker zacht van werden.
Het enige wat ik weet is dat het altijd uren moest opstaan, en dat er dan een of ander groen blaadje inging(laurier heet dat geloof ik) wat korreltjes die je er later uit moest vissen, en peperkoek.
Nu wil ik mijn vrouw graag dit laten maken maar heb jij een receptje voor ons?
Nee dat gaat niet, die is aan het geniet van de wormen en het ondergrondse levenquote:Op zondag 27 januari 2013 13:46 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Peperkorrels?
Kan je je vader niet vragen? Ik bedoel, er zijn honderden, duizenden recepten voor stoofvlees.
Er is zelfs een eigen reeks over
CUL / Het grote stoofpottentopic #6
of jeneverbessenquote:Op zondag 27 januari 2013 18:51 schreef MaximusTG het volgende:
Die korreltjes die je eruit moest vissen waren vast kruidnagels.
Ja klopt ja, die dingen.quote:Op zondag 27 januari 2013 18:51 schreef MaximusTG het volgende:
Die korreltjes die je eruit moest vissen waren vast kruidnagels.
Was het geen rendeng?quote:
Nee, mijn ouders waren absoluut zo limburgs als limburgs, indisch kwam er niet in.quote:Op zondag 27 januari 2013 21:35 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Was het geen rendeng?
Stoofvlees op zijn indisch?
Dan smaakte het zuur?quote:Op zondag 27 januari 2013 22:29 schreef icloud het volgende:
[..]
Nee, mijn ouders waren absoluut zo limburgs als limburgs, indisch kwam er niet in.
Ik ga de komende weken wat proberen naar het topic wat je linkte.
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |