HNM | woensdag 28 november 2012 @ 17:00 |
Hallo, Al meer dan twee jaar ben ik in dienst bij een Japans restaurant voornamelijk als serveerster. Sinds deze maand ben ik van 30 uur per week, 38 uur per week gaan werken. Helaas was ik gister en eergister voor het eerst sinds twee jaar ziek. Echter heeft mijn werkgever hier mijn vakantiedagen voor gebruikt. Mag dit? Er staat niks in mijn contract over eventuele "wachtdagen", zoals er op rijksoverheid.nl wordt beschreven: "In principe krijgt u vanaf de eerste dag van uw ziekte loon doorbetaald. Soms krijgt u te maken met loonvrije wachtdagen. U ontvangt dan over maximaal de eerste 2 ziektedagen geen loon. Dit is wettelijk toegestaan, als deze afspraak schriftelijk is vastgelegd in uw arbeidsovereenkomst of cao." Het is sowieso een beetje lastig, want mijn contract is in het Engels en vrij summier. Maar er staat niks specifiek gemeld over ziektedagen of wachtdagen in ieder geval. Mijn volgende vraag is: het bedrijf zal gesloten zijn vanaf 30 tot en met 3 januari. Dit gaat volgens mijn rooster ook van mijn vakantiedagen af. Mag dit zomaar? Hierover kan ik ook niks specifieks in mijn contract terugvinden. Graag hoor ik jullie meningen! | |
ElisaB | woensdag 28 november 2012 @ 17:04 |
Wat de ziektedagen betreft: zie CAO Wat de roostervrije dagen betreft: zie CAO Meer kan ik er eigenlijk niet van maken | |
Fe2O3 | woensdag 28 november 2012 @ 17:10 |
Standaard in elke CAO is max 3 verplichte vrije dagen, die van je vakantie dagen afgaan. Ik zou zeggen, pak de horeca CAO er es bij en begin te lezen. | |
Five_Horizons | woensdag 28 november 2012 @ 17:13 |
Dit vind ik een redelijk gewaagde uitspraak.... | |
ElisaB | woensdag 28 november 2012 @ 17:16 |
Het is ook niet waar | |
Limburg82 | woensdag 28 november 2012 @ 17:22 |
http://www.cnvvakmensen.n(...)10_tm_31-03-2012.pdf Pagina 16 Je tweede vraag gaat over een 'collectieve sluiting'. Ik weet dat dat mag. Maar daar zijn ook weer regels voor en die kan ik je zo niet opnoemen. | |
Fe2O3 | woensdag 28 november 2012 @ 17:31 |
'de meeste' had daartussen gemoeten :/ tis al laat hier enzo Denk dat de meest gemakkelijke vraag aan TS is, heb je een loonsverhoging gehad afgelopen jaar/jaren van een beetje? of is je (uur)loon niet veranderd? | |
Limburg82 | woensdag 28 november 2012 @ 17:34 |
En dat is relevant omdat...? | |
sanger | woensdag 28 november 2012 @ 17:41 |
Ow? En de Bouwnijverheid dan en de vorstverlet periode? Bij bedrijfssluiting mag dit inderdaad. | |
Caithlinn | woensdag 28 november 2012 @ 17:58 |
Als je baas geen vakantiedag had gegeven had je een verplichte wachtdag gehad. Staat in de horeca CAO. Dus dit is voor jou voordeliger, een wachtdag kan bijna 100 euro op je nettoloon schelen met een beetje pech. En ja, verplicht vakantie laten opnemen ivm een bedrijfssluiting is mogelijk. Maar uit mijn hoofd moeten ze dat wel ruim vantevoren melden. Tip, lees de nieuwe horeca CAO eens door, is best interessant | |
HNM | donderdag 29 november 2012 @ 01:42 |
Ik heb de horeca CAO er inderdaad maar eens bijgepakt, werd wel tijd dacht ik zo na het lezen van alle reacties. Ik ben erachter gekomen dat ik wel degelijk een wachtdag heb. Dus de eerste ziektedag was voor mijn eigen rekening, en de tweede voor mijn werkgever. Ik kan echter niks terugvinden over het verplicht moeten opnemen van vakantiedagen omdat het restaurant dicht gaat. :S Het is ook niet echt in overleg gebeurd, ik sta gewoon op het rooster van december als "h" (holiday, want betekent dat je een vakantiedag opneemt) en verder is mij niks gemeld... Beetje vreemd. |