abonnement Unibet Coolblue
pi_119666517
Aangezien er steeds nieuwe topics komen met ik zoek een tv van xx euro en blabla lijkt het me slim als we het allemaal in een algemeen topic neerzetten.

Even wat info. (Met dank aan dimens)

LCD

LCD (niet LED) en plasma zijn twee hele verschillende technieken. LCD bestaat uit vloeibare kristallen (Liquid Crystal Dysplay) welke van zichzelf geen licht geven. Om iets te kunnen zien, moet er licht door de kristallen heen komen. Het kristal bepaalt hoeveel licht er voor een bepaalde kleur door gelaten mag worden.
Het licht achter LCD was vroeger CCFL wat staat voor Cold Cathode Fluorescent Lamp. Deze waren dan aan de zij-achterkant of aan de gehele achterkant van de televisie geplaatst en verlichtte de achterkant van de televisie zo de pixels licht door kunnen laten.

Nu is deze techniek vervangen voor LED verlichting. Deze is ook weer geplaatst aan de zij-achterkant of geheel achter de televisie. Aan de zij-achterkant komt het meeste voor, dat wordt ook wel Edge-lit LED genoemd. Die zul je in vrijwel elke LCD televisie zien die je in de winkel koopt. De techniek waarbij de LED lampen achter het LCD paneel zit, wordt Full-LED genoemd. Deze techniek zie je alleen bij sommige topmodellen televisies.
Het voordeel van de LED techniek bij LCD televisies, is dat de televisies zuiniger zijn en bij de Edge-lit LED techniek ook nog eens een stuk dunner dan de LCD televisies met CCFL verlichting. Echter is de kwaliteit van het beeld hierdoor niet drastisch verbeterd. Het bestaat ook al een tijd maar is pas sinds kort echt bekend geworden doordat er geadverteerd wordt met LED televisies. Eigenlijk heel fout dus, omdat menig consument hierdoor in de maling wordt genomen.

Plasma

Plasma is weer heel anders. Plasma is self-luminated wat wilt zeggen dat de pixels zelf licht geven. Er is dus geen licht achter het paneel nodig om de kleuren te kunnen zien. Plasma bestaat uit gas wat ontladen wordt en bij die ontlading een bepaalde hoeveelheid licht uitstraalt. Dit heeft een groot voordeel ten opzichte van LCD televisies doordat je diep zwart en grote contrasten kunt neerzetten. Plasma staat ook bekent om het zwarter dan zwart paneel. Waar LCD televisies (Edge-lit LED) ook bij donkere beelden vrijwel altijd een beetje licht zal geven, heeft plasma daar geen last van. Plasma is ook in staat om een deel van het scherm geheel verlicht te hebben en een ander deel van het scherm volledig zwart, daar LCD allerlei technieken moet toepassen om dat te compenseren wat met allemaal nadelen komt. Een van die technieken is backlight dimming waar het licht achter het LCD paneel dimt om het zwart, zwarter te behouden. Echter is daardoor hetgeen wat verlicht moet worden, minder verlicht.

Om het even in beeld te brengen;





Ook is plasma in staat om betere kleuren neer te zetten dan LCD. Kleuren zijn intenser en kleuren komen dichter bij de werkelijkheid. Rood is bijvoorbeeld een stuk roder (knalrood) dan op menig LCD televisie waar het meer vaal rood is.
Plasma cellen zijn ook een stuk sneller dan de vloeibare kristallen van LCD. Dit heeft ook te maken met Hz. Meer daarover in Plasma Hz.

Hertz (Hz)

Hz kennen we al langer. Hz kwam ook al voor in CRT, in volksmond beeldbuis, televisies. Echter is de techniek Hz die toen gebruikt werd heel anders dan de techniek die we nu gebruiken in plasma en LCD televisies.

CRT

In CRT televisie had je 50Hz televisies en 100Hz televisies. Bij 50Hz televisies had je te maken met 50 (interlaced) beelden die geplaatst werden. Echter werd dit beeld vrij kort geplaatst en duurde het vrij lang voordat het nieuwe beeld geplaatst werd. Hierdoor kreeg je tussen de beelden in een lange pauze en kreeg je flikkering van het beeld.

SPOILER: IN SPOILER VANWEGE ONRUSTIG BEELD
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Om dit te voorkomen, bedacht men de 100Hz CRT televisie. Hierbij liet de televisie het beeld nog een keer zien tussen die zwarte pauze in voordat het naar het volgende beeldje ging. Hierdoor werd de zwarte periode een stuk korter waardoor je ook minder trillingen zag en daardoor een rustig plaatje kreeg. Dat ziet er ongeveer zo uit. (vertraagd);

SPOILER: IN SPOILER VANWEGE ONRUSTIG BEELD
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
LCD

Voor LCD is dit anders. In principe is LCD continue doordat er geen trillingen in het beeld zijn. Je zou dus kunnen spreken over 0Hz, geen trillingen.
Wat is dan de 50Hz, 100Hz ed. van LCD televisies? Dat heeft te maken met het aantal beelden dat de televisie kan laten zien. Bij een 50Hz televisie, laat de televisie 50 beelden zien.

Maar wat is dan 100Hz LCD als je geen last hebt van trillingen? Dat komt omdat LCD met een probleem kampt, namelijk trage kristallen. Doordat LCD continue is, moet het van de ene kleur naar de andere kleur veranderen om een nieuw beeldje neer te zetten. Dat ziet er ongeveer zo uit.

afbeelding

De kristallen moeten van rood naar blauw maar dit kost tijd. Bij goedkope televisies (50Hz), kost dat zoveel tijd dat het volgende beeld al neergezet moet worden voordat de kristal zijn kleur bereikt heeft. Hij zou zeg maar op weg zijn van rood naar blauw maar is pas bij paars en krijgt dan al de informatie om naar groen te gaan. Dit gebeurt voornamelijk wanneer het beeld beweegt en als dat gebeurt, krijg je vervaging en onscherpe beelden. Dit noemt men motion blur. Dat ziet er zo uit;

afbeelding

Om dit te voorkomen, heeft men de kristallen van LCD nog sneller gemaakt. Echter is dat niet genoeg want de kristallen zijn lui. Ze zijn sneller maar omdat ze geen nieuwe informatie krijgen, veranderen ze niet zo snel als ze aankunnen. Er moet dus nieuwe informatie naar de kristal gestuurd worden om hem ook daadwerkelijk zo snel te maken als hij is en de kristal niet te laten luieren. Een nieuwe puls. Maar hetzelfde beeld tonen, is niet genoeg. Wat doe je dan? Dan ga je tussenbeelden verzinnen.
Dit noemt men frame/motion interpolation. Dit is een techniek waarbij met rekenalgoritmes uit twee beelden een nieuw beeld gecreëerd wordt, mooi heh?

afbeelding

Niet altijd. Deze techniek is namelijk niet foutloos, dat is onmogelijk. Een computer kan namelijk niet een perfect tussenbeeld creëren en daardoor krijg je beeldfouten, artefacten genoemd. De techniek wordt wel steeds meer door ontwikkeld waardoor het tussenbeeld steeds en steeds echter wordt.

Dit geldt dus voor een 100Hz televisie. Voor 200Hz LCD televisies wordt dus nog eens extra gedaan en zijn de kristallen op hun snelste. 200Hz is ook meteen het maximum, hoger gaan we niet. Dit is vrijwel motion blur vrij.
Als de televisie motion blur vrij is, spreek je over een motion resolution van 1080. Een slechte televisie, 50Hz, heeft vaak een motion resolution van 300. Hoe hoger de motion resolution, hoe scherper de televisie tijdens bewegende beelden. Helaas wordt dit niet in de specificaties gemeld.

Toch zie je LCD televisies met veel meer Hz. Tot in de 1200Hz zelfs, wat is dat dan? Marketing. Cijfertjes verkopen goed dus men is maar met cijfers gaan gooien.
Want wat doen die fabrikanten nou? Iets heel erg stom. Men is frame/motion interpolation gaan toepassen in zoverre dat de televisie het eigenlijk niet aan kan. De 50Hz LCD televisie, gaat er beelden bij verzinnen. Die laat hij niet zien want dat kan het 50Hz paneel niet, maar de fabrikanten kunnen wel adverteren met een televisie die 100Hz is. BULLSHIT!

En het gaat nog verder dan dat. Want waar je vroeger een 100Hz LCD televisie kocht waar het paneel 100Hz was, koop je nu een 400Hz televisie waar het paneel nog steeds 100Hz is maar waar ze een paar leuke trucs hebben toegepast om het 400Hz te mogen noemen. Een voorbeeld van een fabrikant die zo denkt; Het paneel is 100Hz, de frame/motion interpolation is 100Hz, al die 100 beelden worden ook nog eens extra mooi gemaakt en opgepoetst wat ook weer 100Hz is en we voegen nog eens extra frame interpolation toe wat ook weer 100Hz is. 100 + 100 + 100 + 100 = 400 dus we noemen het maar 400Hz.

Juist. Hier kun je best een beetje om huilen.

Plasma

Plasma is weer heel anders dan LCD en meer vergelijkbaar met CRT. Net als CRT trilt het maar dan op een hele hoge snelheid. De plasma cellen zijn namelijk zo snel, dat de meeste mensen het niet opvalt dat het beeld trilt. Waar CRT er lang over deed om van het ene beeld naar het andere beeld te veranderen, kan plasma dat in een tijdsbestek van 0,001ms doen. Hierdoor is de periode dat het beeld zwart is, veel korter en valt dat niet op.

afbeelding

Nu zie je overal geadverteerd staan dat plasma televisies 600Hz zijn, dit is niet zo. Plasma is voornamelijk 50Hz. Er zijn uitzonderingen zoals de Panasonic VT50 die bij films 94Hz is, maar dat zijn echt uitzonderingen. Meer heeft het ook niet nodig want met een 50Hz plasma televisie kun je prima een plaatje neerzetten wat geen motion blur heeft. De motion resolution van een Full HD plasma televisie is dan ook altijd 1080, het maximum.

afbeelding

Maar waarom dan die 600Hz? Omdat het anders niet verkoopt. Als CRT al in staat was om 100Hz neer te zetten, dan is plasma met 50Hz een stap achteruit. Dus verzint men ook bij plasma vieze trucs om hun televisies 600Hz te mogen noemen. Puur om te kunnen verkopen, want daar gaat het om. En zolang mensen erin trappen, wordt het gedaan.

Gamen

Oei, een hele boel wat hierboven staat, geldt ineens niet meer.
Elke televisie tegenwoordig heeft een zogenaamde Game-modus. Al die technieken die we hierboven hebben besproken, kosten namelijk tijd. Voor gamers is tijd belangrijk want stel je bent een schietspel aan het doen en de televisie laat te laat zien dat er iemand voorbij loopt? Dan schiet je te laat en mis, gemiste kans. Jammer. Je bent de loser van het spel.

In de game-modus worden al die leuke technieken uitgeschakeld om tijd te winnen en de input lag, de tijd die de televisie nodig heeft om van het signaal wat hij binnen krijgt een beeld te maken, zo laag als mogelijk te houden. De motion resolution gaat voor LCD televisies dan ook bijna altijd omlaag waardoor je scherpte gaat verliezen, zonde. Voor plasma blijft deze wel altijd goed want die blijft 1080 of in het geval van een HD ready plasma 768.
Het kan dus zijn dat je Full HD 100Hz LCD televisie een motion resolution van 800 heeft wanneer je gewoon televisie kijkt, maar in de game-modus een motion resolution van 600 en dan ineens minder scherp is dan de HD ready plasma televisie met een motion resolution van 768.

Motion resolution en input lag zijn dus belangrijk voor gamers. Helaas staat dit ook niet tussen de specificaties maar dit is vaak wel op internet te vinden of te schatten naarmate je kennis reikt.

[ Bericht 0% gewijzigd door Lamabal op 27-11-2012 10:23:27 ]
  dinsdag 27 november 2012 @ 11:44:32 #2
20849 Fred
Beroepschagrijn
pi_119668582
Misschien een goed idee om er dan ook een BBG van te maken.

Enige wat we nu weten is dat die fabrikanten allemaal oplichters zijn.
So we just called him Fred
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')