abonnement Unibet Coolblue
pi_119853094
http://www.bbq-nl.com/2010/04/pie-crust.html

Digestives kunnen zo te zien ook :Y
  zondag 2 december 2012 @ 20:46:35 #127
262052 TaMieke
Bah-a-la-la-la-la-la
pi_119853992
dankje....denk dat ook minder overheersend is als bastogne....ik ga het proberen.
Op woensdag 13 juni 2018 15:27 schreef gcjoel het volgende:
JIj bent raar, dat snap je wel he? :D
  vrijdag 7 december 2012 @ 14:23:10 #128
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120037605
Ik wil van het weekeinde koekjes gaan bakken met uitsteekvormen en ben op zoek naar een deeg dat de vorm mooi behoudt tijdens het bakken (dus niet vloeit).
Tips?
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 7 december 2012 @ 14:29:26 #129
37843 lady-wrb
kortaf
pi_120037798
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 december 2012 14:23 schreef Pietverdriet het volgende:
Ik wil van het weekeinde koekjes gaan bakken met uitsteekvormen en ben op zoek naar een deeg dat de vorm mooi behoudt tijdens het bakken (dus niet vloeit).
Tips?
250 gram zelfrijzend bakmeel
100 gram basterdsuiker
90 gram boter
1 ei
1zakje vanillesuiker
mespuntje zout

15 a 20 minuten op 180 graden

dit recept gebruik ik zelf altijd en het loopt absoluut niet uit.

[ Bericht 4% gewijzigd door lady-wrb op 07-12-2012 14:59:41 ]
  Moderator vrijdag 7 december 2012 @ 14:46:19 #130
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120038457
Let wel op dat je met een dergelijke 'short doughs' het deeg zo weinig mogelijk moet bewerken, dus het moet nèt aan elkaar hangen, dan even rusten om de gluten te relaxen en dan uitrollen, uitsteken en bakken.
Ga je te veel kneden dan worden je koeken taai.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  vrijdag 7 december 2012 @ 15:21:39 #131
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120039898
Top! Heb zelden koekjes gebakken omdat ik geen goede oven had.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
pi_120043979
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 december 2012 15:21 schreef Pietverdriet het volgende:
Top! Heb zelden koekjes gebakken omdat ik geen goede oven had.
? Dacht dat jij iemand was die alles had en een kok was ?
pi_120052319
Deeg na het kneden een poosje in de koelkast laten opstijven helpt ook.

Mijn dochter en ik hebben van Sinterklaas een koekjeskookboek gekregen. O+
  vrijdag 7 december 2012 @ 20:41:49 #134
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120052917
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 december 2012 16:58 schreef Estolan het volgende:

[..]

? Dacht dat jij iemand was die alles had en een kok was ?
Gasoven was niet fijn voor koekjes, en koks zijn geen bakkers.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  † In Memoriam † vrijdag 7 december 2012 @ 20:43:43 #135
37843 lady-wrb
kortaf
pi_120053023
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 december 2012 20:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gasoven was niet fijn voor koekjes, en koks zijn geen bakkers.
zou dat het dan zijn? ik ben absoluut geen kok, laat mij maar bakken :)
  vrijdag 7 december 2012 @ 20:49:48 #136
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_120053322
Ik doe gewoon beide. *O*
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
  vrijdag 7 december 2012 @ 20:52:19 #137
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120053452
quote:
0s.gif Op vrijdag 7 december 2012 20:49 schreef Isegrim het volgende:
Ik doe gewoon beide. *O*
Ik ook, maar koekjes lukken pas nu ik een electrieke oven heb.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  vrijdag 7 december 2012 @ 20:58:28 #138
145955 Isegrim
Rotterdam *O*
pi_120053816
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 december 2012 20:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ik ook, maar koekjes lukken pas nu ik een electrieke oven heb.
Ik ben nimmer in het bezit geweest van een gasoven. Ja, vroegâh, thuis.
Anatomie van een executie
The standard you walk past, is the standard you accept.
~David Morrison
pi_120057775
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 december 2012 20:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gasoven was niet fijn voor koekjes, en koks zijn geen bakkers.
1e snap ik
2e is een excuse :)
pi_120057872
quote:
1s.gif Op vrijdag 7 december 2012 20:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Gasoven was niet fijn voor koekjes, en koks zijn geen bakkers.
Behalve Rudolph van Veen O+ Meesterkok en meesterpatissier *O*
Wat er ook gebeurt; altijd blijven lachen :-)
  Moderator vrijdag 7 december 2012 @ 22:15:05 #141
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120058146
Ik ga morgen een recept van Mary Berry tweaken :9
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 8 december 2012 @ 15:02:39 #142
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120074766
Zo gaan ze de oven in.

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator zaterdag 8 december 2012 @ 15:26:47 #143
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120075430
Eindresultaat:

Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 december 2012 @ 16:43:12 #144
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120077569
250 g Boter
250 g Suiker
2 Eieren
500 g Meek
½ Pck. Bakpoeder
1 tonkaboon
2 eetlepels zelfgemaak vanilleextract
Schil van 1 limoen
Snuf zout
Vormpjes van honden genomen, hebben we hondekoekjes met de kerst. Er gaat nog witte glazuur en chocolade op, dan zien ze er uit als Matroos Hond.
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zaterdag 8 december 2012 @ 17:12:13 #145
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120078327
Mijn koekjes zijn trouwens gemaakt met biologisch speltmeel, volkorenspeltmeel en volkoren roggemeel. Als suiker heb ik rietsuiker in staven gebruikt + palmsuiker en een beetje van mijn eigen vanillesuiker. Ik heb bio wijnsteenbakpoeder gebruikt, geen oetkervariant.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  zaterdag 8 december 2012 @ 17:41:13 #146
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_120079229
quote:
0s.gif Op zaterdag 8 december 2012 17:12 schreef djkoelkast het volgende:
Mijn koekjes zijn trouwens gemaakt met biologisch speltmeel, volkorenspeltmeel en volkoren roggemeel. Als suiker heb ik rietsuiker in staven gebruikt + palmsuiker en een beetje van mijn eigen vanillesuiker. Ik heb bio wijnsteenbakpoeder gebruikt, geen oetkervariant.
En je oven loopt op windmolenstroom?
:)
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  Moderator zaterdag 8 december 2012 @ 17:47:45 #147
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120079425
quote:
1s.gif Op zaterdag 8 december 2012 17:41 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

En je oven loopt op windmolenstroom?
:)
Whehe, wel groene stroom hier :+
Het mag geitenwollensokkerig overkomen, maar ik vind het allemaal veel lekkerder dan gewone witte bloem en witte suiker. Er zit meer karakter aan, er is meer bite.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
  Moderator dinsdag 11 december 2012 @ 18:41:58 #148
55052 crew  djkoelkast
www.xms.nl
pi_120199458


Lavendel speltkoekjes met volkoren roggemeel en palmsuiker. En uiteraard met lavendel.
Vond het wel gezellig zo bij het haardvuurtje.
Luister naar XPLIZIT op www.xms.nl
Voor alles retro bezoek je het Retroforum - www.retroforum.nl
pi_120222225
Ah, hier zitten de experts...

Nou, kijk...vorige week heb ik voor het eerst in mijn leven een taart gebakken. En die is dus mislukt. En dat terwijl er nog bij het recept stond dat het niet veel simpeler kon. Naar aanleiding daarvan heb ik dus een paar vraagjes...

Dit waren de ingredienten:

•250 gram(s) butter (chopped)
•150 gram(s) white chocolate (chopped)
•440 gram(s) caster sugar
•250 ml milk
•225 gram(s) Plain flour
•75 gram(s) self-raising flour
•1 teaspoon(s) Vanilla essence (or extract)
•2 egg(s) (lightly beaten)


Dit was het recept:

1.Preheat oven to moderately slow (170C).
2. Grease deep 20cm-round cake pan; line base and side with baking paper.
3.Combine butter, chocolate, sugar and milk in medium saucepan; using wooden spoon, stir over low heat, without boiling, until smooth.
4.Transfer mixture to large bowl; cool 15 minutes. Whisk in flours then essence and egg; poor mixture into prepared pan. Cover loosely with foil, bake for 1 hour.
5.Discard foil, stand cake in pan for 10 minutes then turn onto a wire rack; turn top-side up to cool. Place cake on serving plate, spread all over with white chocolate ganache.


Achteraf heb ik misschien een aantal fouten gemaakt. De oventemperatuur was juist, al heb ik geen flauw idee wat ze bedoelen met 'to moderately slow'. Verder was ik bij punt 4 vergeten de cake losjes te bedekken met aluminiumfolie. Daardoor, denk ik, rees de cake te zeer en kreeg hij redelijk grote scheuren bovenop.

Bij het aansnijden bleek de cake bij lange na niet gaar na een uur. Maar de bovenkant was wel al zo bruin dat een kwartier langer ongetwijfeld een verbrande top had opgeleverd.

Wat mij verder opvalt is dat de diverse recepten op internet best van elkaar afwijken. Ik heb er bijvoorbeeld nog één gevonden voor een 20cm ronde springvorm, en die geeft bijvoorbeeld dit aan:

Ingredienten:

■250 grams butter
■180 grams good quality white chocolate, coarsely chopped
■1 1/4 cups caster sugar
■3/4 cup milk
■1 1/2 cups plain flour
■1/2 cup self raising flour
■1 teaspoon vanilla extract
■2 eggs


Recept:

Grease a 20 cm round cake tin. Line with baking paper. Combine butter, chocolate, sugar and milk in a medium saucepan. Stir over a low heat without boiling until smooth. Transfer the mixture to a large bowl and cool until it reaches room temperature.

Next, fold in the sifted flours and add the vanilla extract and egg. Pour the batter into the greased cake tin and bake for about 1 hour and 30 minutes at 170 degrees.


Bedoelen ze nu met de eerste zin dat ik alleen de onderkant van bakpapier moet voorzien of ook de zijkanten? Bij mijn poging deed ik alleen de onderkant en kwam de zijkant gemakkelijk los van de springvorm.

En hoe kan het zijn dat in het eerste recept de cake maar een uur hoeft te bakken, en ook nog bedekt! En bij het tweede recept staat dat je zeker (en volgens mij zonder iets erop) anderhalf uur nodig hebt.

Ik wil nu namelijk een tweede poging wagen, even zonder de ganache, want het is zonde als ik die weer over een niet gare cake heen kwak. Kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd heb gedaan en hoe ik het wel moet doen?
  † In Memoriam † woensdag 12 december 2012 @ 11:20:55 #150
91830 MaximusTG
pi_120222592
Nou ja, er staat inderdaad de zijkant ook bedekken met bakpapier, maar invetten kan natuurlijk ook. Als het niet gaat plakken is het prima wat dat betreft. Dat recepten soms verschillen komt omdat het recepten zijn die door andere mensen thuis gepost zijn. En vaak worden ze ook omgezet vanuit Engelse maten. En daar zit nogal wel eens verschil in. Waar het bij jou dus in feite op neer komt is dat je taart te kort gebakken is en misschien te dicht bij het warmte-element van de oven, waardoor ie verbrand is. Daar helpt dat alufolie trouwens ook mee.
Wat voor oven heb je?
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')