Ah, hier zitten de experts...
Nou, kijk...vorige week heb ik voor het eerst in mijn leven een taart gebakken. En die is dus mislukt. En dat terwijl er nog bij het recept stond dat het niet veel simpeler kon. Naar aanleiding daarvan heb ik dus een paar vraagjes...
Dit waren de ingredienten:
•250 gram(s) butter (chopped)
•150 gram(s) white chocolate (chopped)
•440 gram(s) caster sugar
•250 ml milk
•225 gram(s) Plain flour
•75 gram(s) self-raising flour
•1 teaspoon(s) Vanilla essence (or extract)
•2 egg(s) (lightly beaten)
Dit was het recept:
1.Preheat oven to moderately slow (170C).
2. Grease deep 20cm-round cake pan; line base and side with baking paper.
3.Combine butter, chocolate, sugar and milk in medium saucepan; using wooden spoon, stir over low heat, without boiling, until smooth.
4.Transfer mixture to large bowl; cool 15 minutes. Whisk in flours then essence and egg; poor mixture into prepared pan. Cover loosely with foil, bake for 1 hour.
5.Discard foil, stand cake in pan for 10 minutes then turn onto a wire rack; turn top-side up to cool. Place cake on serving plate, spread all over with white chocolate ganache.
Achteraf heb ik misschien een aantal fouten gemaakt. De oventemperatuur was juist, al heb ik geen flauw idee wat ze bedoelen met 'to moderately slow'. Verder was ik bij punt 4 vergeten de cake losjes te bedekken met aluminiumfolie. Daardoor, denk ik, rees de cake te zeer en kreeg hij redelijk grote scheuren bovenop.
Bij het aansnijden bleek de cake bij lange na niet gaar na een uur. Maar de bovenkant was wel al zo bruin dat een kwartier langer ongetwijfeld een verbrande top had opgeleverd.
Wat mij verder opvalt is dat de diverse recepten op internet best van elkaar afwijken. Ik heb er bijvoorbeeld nog één gevonden voor een 20cm ronde springvorm, en die geeft bijvoorbeeld dit aan:
Ingredienten:
■250 grams butter
■180 grams good quality white chocolate, coarsely chopped
■1 1/4 cups caster sugar
■3/4 cup milk
■1 1/2 cups plain flour
■1/2 cup self raising flour
■1 teaspoon vanilla extract
■2 eggs
Recept:
Grease a 20 cm round cake tin. Line with baking paper. Combine butter, chocolate, sugar and milk in a medium saucepan. Stir over a low heat without boiling until smooth. Transfer the mixture to a large bowl and cool until it reaches room temperature.
Next, fold in the sifted flours and add the vanilla extract and egg. Pour the batter into the greased cake tin and bake for about 1 hour and 30 minutes at 170 degrees.
Bedoelen ze nu met de eerste zin dat ik alleen de onderkant van bakpapier moet voorzien of ook de zijkanten? Bij mijn poging deed ik alleen de onderkant en kwam de zijkant gemakkelijk los van de springvorm.
En hoe kan het zijn dat in het eerste recept de cake maar een uur hoeft te bakken, en ook nog bedekt! En bij het tweede recept staat dat je zeker (en volgens mij zonder iets erop) anderhalf uur nodig hebt.
Ik wil nu namelijk een tweede poging wagen, even zonder de ganache, want het is zonde als ik die weer over een niet gare cake heen kwak. Kan iemand mij vertellen wat ik verkeerd heb gedaan en hoe ik het wel moet doen?