abonnement bol.com Unibet Coolblue
  † In Memoriam † zondag 10 februari 2013 @ 23:04:39 #201
91830 MaximusTG
pi_122735792
Heb hier nog geen foto's van jouw pizza's gezien dacht ik?
Welke werkwijze hou je nu aan dan?
  zondag 10 februari 2013 @ 23:10:02 #202
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122736088


je eerste recept zeg maar
bloem
droge gist
zout
water
dan twee dagen in de koelkast
en dan pizza in een beston oventje
vind het grootste nadeel dat die beston 1 pizza aardig maakt en de tweede een stuk minder omhoog komt etc ..

foto is van een tweede

en zwarte randje aan de boven kant is van het verwarmings element :)

[ Bericht 17% gewijzigd door habanero op 10-02-2013 23:11:01 (uitleg van het zwarte randje ! ) ]
  † In Memoriam † zondag 10 februari 2013 @ 23:26:02 #203
91830 MaximusTG
pi_122736786
Toch lijkt het deeg best goed gerezen; het verschil met het belegde deel is alleen niet zo groot.
Zie je wel dat het volume van je deeg wel verdubbeld is tov toen het de koelkast inging op het moment dat je een bolletje gaat vormen? Misschien wat eerder van te voren er uit halen dan.

Wat betreft je Bestron; dan moet je meer tijd tussen pizza 1 en 2 doen, dat is gewoon een temperatuursprobleem.
Ik denk dat jij misschien het deeg teveel "beschadigt" tijdens het vormen? Waardoor de gevormde luchtbellen minder worden en het niet meer zo goed omhoog komt tijdens het bakken.
  maandag 11 februari 2013 @ 08:11:10 #204
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122741160
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 23:26 schreef MaximusTG het volgende:
Toch lijkt het deeg best goed gerezen; het verschil met het belegde deel is alleen niet zo groot.
Zie je wel dat het volume van je deeg wel verdubbeld is tov toen het de koelkast inging op het moment dat je een bolletje gaat vormen? Misschien wat eerder van te voren er uit halen dan.

Wat betreft je Bestron; dan moet je meer tijd tussen pizza 1 en 2 doen, dat is gewoon een temperatuursprobleem.
Ik denk dat jij misschien het deeg teveel "beschadigt" tijdens het vormen? Waardoor de gevormde luchtbellen minder worden en het niet meer zo goed omhoog komt tijdens het bakken.
Dus meer beleg :)
En niet te ruig vormen.
Gisteren deeg gemaakt morgen proberen.
  maandag 11 februari 2013 @ 12:02:04 #205
264620 Just-Maurice
Online Eten Bestellen
pi_122745493
Just Eat heeft ook een filmpje gemaakt voor zelf pizza maken... laat het een wijze les zijn (: http://www.justeat.nl/blog/zelf-pizza-maken/
pi_122745564
:{
Ja doei.
  † In Memoriam † maandag 11 februari 2013 @ 15:46:32 #207
91830 MaximusTG
pi_122753198
Je filmpje staat ook al op de vorige pagina hoor.. weliswaar met een :') smiley.
Moest er wel een beetje om lachen hoor.
Maar zelfgemaakte pizza is lekkerder!
pi_122761289
quote:
0s.gif Op zondag 10 februari 2013 20:41 schreef habanero het volgende:
erg mooie pizza's krijg ze niet zo mooi hoog
Ja, dat was ook steeds mijn probleem. Het was meer à la Flammkuchen, maar wel prima smaak. Totdat ik ontdekte dat ik ze nog een keer moest opbollen nadat ze uit de koelkast kwamen. Een wereld van verschil kwa. Behoorlijk elastisch deeg nu en het worden nu meer van die "fluffy" pizza's. Heb wel het idee dat de smaaksensatie iets minder is dan voorheen. Nog iets over de temperaturen van m'n Ferrari (met geglazuurde steen). De thermostaat slaat m.i. nergens op,
dus ik time. Na 12 minuten opwarmen is de steen ca. 360 graden en gaat de eerste pizza (ca. 22 cm.) erin met de superpeel (zelf gemaakt). Na 2 min. de pizza een kwartslag draaien. Na ca. 4 min. is ie klaar. De steen is dan ca. 260 graden. Deksel dicht en 2,5 min wachten. De steen is dan weer 360 graden voor de volgende pizza. Het thermostaatlampje moet wel steeds blijven branden. De Bestron moet ik nog meten.
  maandag 11 februari 2013 @ 21:20:01 #209
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122768080
ok ga ik dat proberen, vind de smaak idd erg goed al :)
pi_122768458
Als ik ze opbol zakken ze in elkaar, (dan zien ze er uit als een soort pitabroodje).

Zijn ze dan te nat? Of niet goed gekneed? Of hoort het zo?
  † In Memoriam † maandag 11 februari 2013 @ 21:43:08 #211
91830 MaximusTG
pi_122769364
Hoe snel zakken ze dan in elkaar?
  † In Memoriam † dinsdag 12 februari 2013 @ 15:17:02 #212
91830 MaximusTG
pi_122790303
quote:
0s.gif Op woensdag 6 februari 2013 21:15 schreef minilot het volgende:
Ola Roeler! :W Ilona hier. *)
Heb je de Bosrijk-pizza's al eens op? (Er is gewoon géén pizza in de Efteling zelf te krijgen.. Maf eigenlijk!)

Ontopic: ik bezin mij momenteel (wegens het meedoen aan de Vegan Challenge op een goede plantaardige pizza, die niet saai is.. Iemand een puike suggestie?

Mijn Bestron staat stof te verzamelen - heb al veel te lang geen pizza gemaakt! }:| Wel een vriezer vol deegbolletjes, ik vraag me alleen af hoe lang je die na het invriezen eigenlijk nog zou kunnen gebruiken..
Had je al iets gevonden? Ik zit nu nl. net nog weer eens op seriouseats te kijken, en ze hebben gisteren een heel stuk gepost over veganistische pizza :p. Wat een toeval.

http://slice.seriouseats.(...)-work.html?ref=title
  dinsdag 12 februari 2013 @ 16:08:56 #213
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122792512
Mooie recepten en pizza ideeen !

Vandaag word het een simpele tomaat ui olijf pesto met kaas pizza.
Kijken of het opbollen helpt.
  † In Memoriam † dinsdag 12 februari 2013 @ 16:39:11 #214
91830 MaximusTG
pi_122793651
Als je pizza idd meerdere dagen in zn bakje in de koelkast ligt dan is het voor de samenhang van het deeg misschien niet een slecht idee om ze even opnieuw te bollen voor je ze buiten de koelkast laat rijzen. Maar je loopt wel het risico dat je de lucht die je dan uit je deeg haalt niet volledig meer terug krijgt.
Maar kijken we naar de situatie dat je deeg opgebold en al in een bakje de koelkast in gaat en de volgende dag eruit, zou ik juist niet opnieuw opbollen. Dan verlies je gewoon luchtigheid en rekbaarheid. Door het opnieuw bollen wordt het dan lastiger je deeg uit te rekken.
Je wil namelijk helemaal geen elasticiteit, je wil rekbaarheid. Dat is wat anders. Een goed deeg kan je zo dun trekken dat je er doorheen kan kijken.
Iets van een elastische neiging is wel prettig natuurlijk.

Maar waarom jou pizza niet goed omhoog komt in je oven;

- misschien dus te hardhandig, teveel gas in het deeg verloren
- deeg niet goed genoeg gerezen voor je het vormt. Er is een punt waarop de gist op zn actiefst is, meestal als je deeg zo verdubbeld is in volume. Er is nog voldoende voeding voor een laatste keer eten voor je gistcelletjes, en je deeg is al mooi luchtig. Doe je het dan in de oven dan zetten de bestaande luchtbellen uit door stoomvorming, en gaat je gist als een gek gas produceren tot de temperatuur te hoog wordt.
- deeg niet goed gekneed, waardoor het structuur mist en niet goed het geproduceerde gas kan binnenhouden.
- te veel saus en toppings op de rand gesmeerd. Wil je een mooi gerezen rand dan moet daar niet echt iets opzitten. Saus kan nog een beetje, maar vooral vet en kaas, dat helpt niet echt.

Ik zal nog eens een filmpje/foto maken van wanneer mijn deeg goed gekneed is. Met deeghaken en mixer kan je dat goed laten zien. Als je dan de haken beweegt in de kom zie je de bal in zn geheel meekomen, zo los van de wand. En dan zie je die karakteristieke draden.
pi_122849057
quote:
0s.gif Op maandag 11 februari 2013 21:43 schreef MaximusTG het volgende:
Hoe snel zakken ze dan in elkaar?
Een of twee uur ongeveer. Wat ik doe: ik heb mijn deeg voor 2 a 3 pizza's in een bak. Als ik die uit de koelkast haal verdeel ik die in porties, maar zakt het iets inelkaar natuurlijk. Dus ik bol ze op, en laat ze rustig op kamertemperatuur komen, en weer rijzen.
  † In Memoriam † woensdag 13 februari 2013 @ 22:01:10 #216
91830 MaximusTG
pi_122849659
Zou gewoon eens proberen ze in losse bakjes te stoppen op dat moment, na het opbollen. Wel ff olien dan, de bakjes. Als je ze zo los op het aanrecht/werkblad legt dan is het denk ik niet zo gek dat ze uitzakken. Dat is normaal voor vrij nat deeg.
pi_122890129
quote:
0s.gif Op woensdag 13 februari 2013 22:01 schreef MaximusTG het volgende:
Zou gewoon eens proberen ze in losse bakjes te stoppen op dat moment, na het opbollen. Wel ff olien dan, de bakjes. Als je ze zo los op het aanrecht/werkblad legt dan is het denk ik niet zo gek dat ze uitzakken. Dat is normaal voor vrij nat deeg.
Dat deed ik vroeger wel, in van die ronde kwarkbakjes, maar ondanks inwrijven met olie kreeg ik ze daar toch niet ongeschonden uit, dus dacht ik , dan maar in een grote bak. Maar ik kan het wel weer eens zo proberen.

Eerst een paar bakjes kwark eten!
pi_122892858
Trouwens, waar ik ook last van heb, is dat het deeg te elastisch is. Ik moet vrij hard trekken om het uit te rekken, en dan heeft het nogal de neiging weer terug te krimpen. Volgens mij is dat de oorzaak dat ik makkelijk gaten in het deeg trek in het midden, terwijl de rand nog helemaal dik is.

Weet jij hoe ik het deeg minder elastisch kan maken?
  † In Memoriam † donderdag 14 februari 2013 @ 22:19:22 #219
91830 MaximusTG
pi_122893982
Hmm, ja, dat krijg je dus precies als je deeg te kort voor het vormen nog doorkneed.
Maar scheurend deeg kan ook duiden op slecht ontwikkeld deeg. Kan je het net na het kneden wel uitrekken tot zo dun dat je er doorheen kan kijken?
pi_122905064
quote:
0s.gif Op donderdag 14 februari 2013 21:17 schreef kuifje_fok het volgende:

[..]

Dat deed ik vroeger wel, in van die ronde kwarkbakjes, maar ondanks inwrijven met olie kreeg ik ze daar toch niet ongeschonden uit, dus dacht ik , dan maar in een grote bak. Maar ik kan het wel weer eens zo proberen.

Eerst een paar bakjes kwark eten!
Bij de Hema in een setje: 3 ronde 500 ml bakjes met gekleurd deksel.
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 10:54:45 #221
91830 MaximusTG
pi_122906757
500 ml; lijkt me een mooie maat. Je deeg moet er niet te diep en breed in wegzakken natuurlijk, maar nog wel ruimte hebben om te verdubbelen.
Maar ik heb nooit problemen met het eruit halen; Olien, wanden en bodem, deeg erin. En als het er dan uit moet gewoon op zn kop zetten en even wachten. Zakt langzaam naar beneden. Dan voorzichtig bakje omhoog en het deeg zakt eruit.
pi_122910758
Na het uitzakken heeft het deeg bij mij zo'n open sponzige structuur aan de bovenkant met vaak nog lange draden aan de randen. Heb jij dat dan niet? Dat was voor mij de reden om dan toch maar eens opnieuw op te bollen.
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 13:14:42 #223
91830 MaximusTG
pi_122911036
Hmm, heb er geen foto van volgens mij, maar wel iets sponzig boven ja, maar geen draden eigenlijk. Ik verwerk ze dan wel meteen. En ik strooi er dan gewoon wat bloem over en druk ze uit tot een dikke schijf. Dan is dat ook meteen weg
  vrijdag 15 februari 2013 @ 14:14:28 #224
119606 habanero
577000 Scoville
pi_122913154
Zal geen nieuwe foto's posten. Volgende week weer een poging, vond deze niet goed. Deeg in kleinere bakjes word de volgende stap.

Wel een leuke lekkere hobbie zo :)
  † In Memoriam † vrijdag 15 februari 2013 @ 14:18:54 #225
91830 MaximusTG
pi_122913328
Wat ging er mis dan? Lekkere hobby is het zeker ja! En als je niet té veel erop doet, dan is het nog niet eens zo´n ongezonde maaltijd ;)
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')