abonnement bol.com Unibet Coolblue
pi_119119936


Vervolg op:
[Pizza] Zelf pizza maken voor beginner?
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #2
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #3
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #4
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #5
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #6
[Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #7
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #8
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #9
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #10
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #11
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #12
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #13
CUL / [Pizza] Zelf pizza maken, beginners en gevorderden #14

(ook interessant, maar oud:)
[CUL-wedstrijd] CUL in de keuken (pizza)

Waarom?
Dit is het topic waarin we stoer doen over onze eigengebakken pizza's en tips uitwisselen over het ultieme deeg, het lekkerste beleg en de perfecte baktijd.
Als je het proces een beetje onder de knie hebt dan produceer je voor weinig geld stapels pizza die minstens zo lekker zijn als bij je lokale pizzaboer!

Hoe?

Het belangrijkste onderdeel van een pizza is de bodem. Een pizzabodem is een soort brood, gemaakt met een gistdeeg. In deze topicstart staan een tweetal recepten voor pizzadeeg. Het geheim van een goede pizza is om de kunst onder de knie te krijgen om smaak uit je producten te halen ipv er steeds meer smaakmakers in te stoppen.
Een techniek die in dit topic vaak naar voren is gekomen is de zogenaamde 'cold fermentation'. Dat is een techniek waarbij je deeg een tijd in de koelkast zet. Dat is gebaseerd op het feit dat er in een deeg verschillende processen spelen, die ieder een eigen optimale temperatuur hebben. Om het deeg zo snel mogelijk te laten rijzen zou je het bij bv 25-30 graden kunnen laten staan. Door het echter kouder te bewaren geef je de andere processen in het deeg de kans om meer smaak los te maken uit de tarwe.
Het maken van een pizza kan je in een aantal stappen samenvatten;

Deeg maken -- deeg laten rijzen -- deeg vormen -- pizza beleggen -- pizza bakken

Hoe je die stappen uitvoert staat hier verder in deze topicstart beschreven. Kijk vooral ook naar de filmpjes!

Deeg:
SPOILER: Recept 1
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
SPOILER: Recept 2
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Saus:

Je kan op veel verschillende manieren een saus maken; hieronder staat een recept voor een saus die gekookt wordt, maar je kan het ook zo simpel houden als het pureren van goede Italiaanse tomaten en ze op smaak te brengen met wat oregano, zout en peper. Zie bv de link naar de website van Varasano voor een goede (alhoewel iets omslachtige) methode.
Mocht je wat meer haast hebben, dan smaakt bv een Heinz Tomato Frito ook erg lekker als pizzasaus. Over het algemeen kan je echter wel stellen dat er maar weinig saus op de pizza nodig is.

SPOILER: Saus
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Bakken:
SPOILER: bakken
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Handige links over pizza maken
Jeff Varasano's Internet best pizza recipe
Pizzamaking.com

Pizzastenen:
Pizzastein
GroeneBouwMaterialen
Jamie Oliver steen op fonq.nl

Filmpje over deeg opbollen


Filmpjes over deeg vormen



Filmpje over no-knead pizzadeeg, inclusief vormen van de pizza


Een aantal mooie foto's uit het vorige topic

peerte:


MaximusTG:


LieLie:


franky_sl:


Dionysius85:


golfer:
Ja doei.
  † In Memoriam † maandag 12 november 2012 @ 12:13:23 #2
91830 MaximusTG
pi_119120049
Wat voor oven heb je nu dan ook weer? Zo'n combimagnetron?
pi_119120080
Nee, gewoon een inbouwoven die 'bij 't huis kwam' en we niet konden/mochten vervangen. Max op papier van 240, maar theorie rond de 220 volgens mij.

*kras*
Ja doei.
  † In Memoriam † maandag 12 november 2012 @ 12:27:21 #4
91830 MaximusTG
pi_119120517
Das wel balen ja. Al een nieuwe op het oog?
pi_119121754
We gaan een nieuw gasfornuis kopen, maar moeten nog even kijken hoeveel ruimte we daarvoor beschikbaar hebben en of het dus een standaard 4-pits of een 6-pits wordt. Daarna kunnen we naar specifieke fornuizen gaan kijken en uiteraard wordt het er een die fatsoenlijk verhit kan worden :+
Ja doei.
  † In Memoriam † maandag 12 november 2012 @ 19:24:06 #6
91830 MaximusTG
pi_119136329
Ah, dat wordt genieten dus over een tijdje. Jammer dat je geen thuisovens hebt die echt heel heet worden.

Pizzaatje met groene paprika, champignon, salami, rode peper en oude kaas.

pi_119136384
Mijn oude werd zo rond de 270, wat ik op zich wel te doen vond :) daar mik ik nu ook weer op :)
Ja doei.
  † In Memoriam † maandag 12 november 2012 @ 19:55:23 #8
91830 MaximusTG
pi_119137789
Dat is wel een mooie temperatuur ja. Wat mn onderzoek naar die pizza-oventjes iig opgeleverd heeft is dat ze thuisovens dus gewoon niet zo mogen maken dát ze heter worden dan een graad of 300/350. Ik denk dat de vraag erna ook gewoon te klein is. (logisch ook wel eigenlijk ;)).
pi_119172350
Kan je zelfgebakken pizza eigenlijk invriezen?
  † In Memoriam † dinsdag 13 november 2012 @ 18:20:33 #10
91830 MaximusTG
pi_119172467
Tuurlijk! Doe ik eigenlijk altijd! Met mijn recept voor 4 pizza's, vrij spaarzaam belegd, eten we 3 pizza's met zn 2en. Die laatste bak ik dan voor, tot ie gerezen is maar nog niet bruin. Af laten koelen en dan invriezen. Soms beleg ik ze, soms niet (alleen saus). Net afhankelijk van hoeveel gesneden beleg er nog is. Als ze al helemaal gebakken zijn kan het natuurlijk ook, dan zullen ze wel wat droger/krokanter worden uiteindelijk.

Kijk, dit zijn twee bodems die de vriezer in gingen:



[ Bericht 18% gewijzigd door MaximusTG op 13-11-2012 18:32:26 ]
pi_119173208
Ah super, bedankt voor de tips! Ik had voor vanavond twee pizza's gebakken, en kreeg er één niet helemaal op maar had een ander plan voor morgen. Die gaat dus mooi de vriezer in! :)
  † In Memoriam † dinsdag 13 november 2012 @ 19:38:22 #12
91830 MaximusTG
pi_119175305
Handig voor een dag waarop je geen zin hebt om veel werk aan pizza te hebben, maar wel zin hebt in zelfgemaakte pizza!
ik was die foto's van de pizza's voor de diepvries aan het zoeken..blijkt dat ik bijna 600 pizzafoto's heb..
pi_119175341
In ons nieuwe huis komt er (op den duur) ook een grote vrieskist in de garage :9 O-)
Ja doei.
pi_119176336
Mijn pizza bodems lijken altijd wel beter te zijn van deeg dat ingevroren is geweest, krokantere korst en mooiere textuur. Geen idee hoe dat komt, ik gebruik de langzame rijs methode (24 uur in de koelkast).
En hoe krijg je de pizza mooi rond? Bij mij worden het altijd van die lange misvormde dingen.

Afgelopen weekend pizza gemaakt met gekarameliseerde uien, peer en gorgonzola. Echt een aanrader!
pi_119176378
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 20:01 schreef FigureBirdStars het volgende:
Mijn pizza bodems lijken altijd wel beter te zijn van deeg dat ingevroren is geweest, krokantere korst en mooiere textuur. Geen idee hoe dat komt, ik gebruik de langzame rijs methode (24 uur in de koelkast).
En hoe krijg je de pizza mooi rond? Bij mij worden het altijd van die lange misvormde dingen.

Afgelopen weekend pizza gemaakt met gekarameliseerde uien, peer en gorgonzola. Echt een aanrader!
Je handen gebruiken in plaats van een deegroller.
Ja doei.
pi_119176489
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 20:02 schreef motorbloempje het volgende:

[..]

Je handen gebruiken in plaats van een deegroller.
Dat deed ik al, maar waarschijnlijk niet de juiste techniek :?
  † In Memoriam † dinsdag 13 november 2012 @ 20:10:46 #17
91830 MaximusTG
pi_119176737
Euh, tja, ik denk vooral zorgen dat je het deeg gelijkmatig uitrekt. Dan krijgt het vanzelf een cirkelvorm.
Je deeg is soms ook wat elastischer dan andere keren, waardoor het misschien weer inkrimpt als je het op je schieter legt (of wat dan ook). Dan kan je het bv gewoon nog een keer oppakken, of terwijl je het laat liggen, dan pak je met twee handen voorzichtig de pizza bij de rand en rek je em wat op.
(oh, wat is dit toch altijd lastig om in woorden uit te drukken..)
En dan krijg je zoiets..


Misschien heb je hier wat aan:


[ Bericht 10% gewijzigd door MaximusTG op 14-11-2012 19:11:56 ]
pi_119177509
Ok binnenkort nog maar eens proberen.
pi_119179139
gisteren ook maar eens zelf pizza gemaakt.
ik was vergeten om saus te maken. daarom dit pakje maar uit de kast getrokken:



ik moet zeggen dat smaakte erg goed.
verder belegd met tomaat, mozarella, kaas en pesto
pi_119181689
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 november 2012 21:01 schreef loecje het volgende:
gisteren ook maar eens zelf pizza gemaakt.
ik was vergeten om saus te maken. daarom dit pakje maar uit de kast getrokken:

[ afbeelding ]

ik moet zeggen dat smaakte erg goed.
verder belegd met tomaat, mozarella, kaas en pesto
die gebruik ik ook vaak ja, prima saus! Soms wel flinke stukken tomaat ..
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
  † In Memoriam † woensdag 14 november 2012 @ 19:02:00 #21
91830 MaximusTG
pi_119209386
Had mn desem ververst, en vond het zonde er niks mee te doen, dus toch maar weer pizza gemaakt:p. Deze keer weer met groene paprika, salami en champignons, en natuurlijk tomatensaus. Maar wel met bolletjes mozzarella. Mozzarella eerst in plakken gesneden, gezouten en tussen keukenpapier gelegd. Daarna in blokjes.
100% zuurdesem pizza dus, zit geen gist in.



[ Bericht 17% gewijzigd door MaximusTG op 14-11-2012 19:08:19 ]
pi_119221570
die Jamie Oliver pizzasteen die in de OP staat, is dat wat?
  † In Memoriam † woensdag 14 november 2012 @ 23:39:50 #23
91830 MaximusTG
pi_119223221
Geen idee, volgens mij zijn er hier niet echt mensen die die hebben, maar ik kan me vergissen.
Mij lijkt het niet een hele handige, die handvatten zitten volgens mij in de weg als je je pizza erop wil schuiven..
Maar aan de andere kant, voor 15,95 kan je er ook niet een enorme buil aan vallen.
De steen in mijn foto's hierboven is van pizzastein
pi_119229081
quote:
0s.gif Op woensdag 14 november 2012 23:02 schreef loecje het volgende:
die Jamie Oliver pizzasteen die in de OP staat, is dat wat?
Ik gebruik deze steen. Volgens mij was die van dr oetker, maar ziet er verder precies hetzelfde uit. Ik heb hem als kerstcadeau gekregen en hij werkt redelijk goed. Het probleem zijn idd de handvaten en hij is niet heel erg dik. Dus er kan snel veel warmte verloren gaan. Ik denk om te beginnen en af en toe een pizza te maken is die ruim voldoende. Als je van plan bent om meerdere pizza's achter elkaar te maken dan zou ik een steen overwegen zoals maximus hem heeft.
pi_119229627
Als je een ruime oven hebt (42x42 cm binnenruimte) is die van groenebouwmaterialen een fantastische no-nonsens steen. 4 cm dikke chamotte, die houdt wel wat warmte vast!

Mijn oven bleek uiteindelijk toch net wat minder ruim, en ik heb met een grote haakse slijper een reep van de steen afgeslepen + de hoekjes ervanaf zodat de steen ook in de Weber BBQ past :)
Mijn foto's op Flickr!
[b]Op 15-09-2006 10:28 schreef Hans_Gielus[/b]
Namens Fryslân hoop ik dat je van een berg afkukelt _O-
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')