abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
pi_118701130
registreer om deze reclame te verbergen
quote:
Grote zorgen om Napels

Bij de stad Napels en het woord 'vulkaan' denken de meeste mensen waarschijnlijk aan de Vesuvius, de stratovulkaan die hoog boven de stad uittorent. Veel gevaarlijk zijn echter de Flegre´sche Velden, een vulkanische zeer actief gebied aan de westkant van de stad. Daar is een groot geologisch onderzoek aan de gang naar mogelijke gevaren voor Napels.

De Flegre´sche Velden zijn eigenlijk een supervulkaan van gigantische omvang. Onder het relatief rustige oppervlakte zit een enorme magmakamer die zich gedeeltelijk onder Napels uitstrekt. Het slechte nieuws is dat de bodem van de velden sinds enige tijd constant op en neer gaat, een teken dat de kamer vol en weer leeg stroomt. De laatste tijd vinden geologen bovendien veel forsteriet aan de oppervlakte, een mineraal dat ontsnapt als er veel gas ontsnapt. Vaak is dat een teken dat een vulkaan actief gaat worden.

De geologen hebben een 200 meter lange boorkop in de vulkaan gestoken. Die heeft gemeten dat de vloeibare magma een zuurgraad heeft bereikt die een explosieve uitbarsting mogelijk maakt. Dezelfde zure magma is in het binnenste van de Vesuvius gevonden, een teken dat de magmakamer wellicht met deze vulkaan in verbinding staat. Dat zou betekenen dat hij onder heel Napels doorloopt.

De geologen durven niet te voorspellen of en wanneer de Flegre´sche Velden uitbarsten. Wel weten ze dat een uitbarsting duizenden doden zal kosten. Zo'n 34.000 jaar geleden was er een massale uitbarsting die het klimaat op aarde decennia heeft be´nvloed. Zoiets zou nu weer kunnen gebeuren, maar dan in een van de dichtst bewoonde gebieden van zuid Europa.
Zie ook
Wetenschappers gaan boren in een supervulkaan bij Napels
Vesuvius heeft grote broer: Supervulkaan kan leven in heel Europa bedr

Dat is dus het resultaat van de eerste boringen? Er waren mensen bang dat door het boren de vulkaan weer actief zou worden. Maar als de Vesuvius inderdaad in verbinding staat met de Flegre´sche Velden is dat best een groot gebied.

quote:
De laatste tijd vinden geologen bovendien veel forsteriet aan de oppervlakte
Wat zou 'de laatste tijd' zijn in deze context?

Laten we hopen dat het nog lang niet zo ver is :)
Dit is NWS: We zijn hier niet de op de Veganistische Libelle-PTST-Millenial-Quinoa-Taartenbak-wedstrijden
  donderdag 1 november 2012 @ 12:28:40 #2
105393 IkWilbert
-Tukker 4 life-
pi_118701444
Dat is altijd het vervelende met dit soort zaken... het kan 10 jaar duren maar ook 1000 jaar. Niet te voorspellen helaas.
* I intend to live forever, so far so good! *
  dinsdag 6 november 2012 @ 22:28:12 #3
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_118913124
[diepe discoventry stem en spannende muziek]
Deze flegmatische velden barsten gemiddeld elke 30.000 jaar uit......de vorige uitbarsting is alweer 34.000 jaar geleden....
Daarmee is een uitbarsting alweer 4000 jaar te laat.....
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
abonnementen ibood.com bol.com Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')