abonnement Unibet Coolblue
pi_118481137
Ik zit met een constructieprobleempje m.b.t. iets ophangen aan mijn plafond. Het betreft een holle baksteen plafond dat tot medio jaren 70 een gangbare techniek was. Ik ken de naam nehobo vloer maar kennelijk is de aanduiding perfora vloer ook van toepassing.
Hoe dit er uit ziet zie je in onderstaande foto's.



Als afwerking werd hier nog een stuclaag onder gezet.



Schets van de steen elementen



Samengemetselde stenen.



En zo ziet het er van binnen uit.

In mijn inpandige garage wil ik een hangend plateau maken om wat extra bergruimte te maken.Afmetingen van die hangende zolder zijn ca 2 x 1,5 meter. Drie van de vier hoekpunten zitten vast bevestigd aan een muur maar de vierde moet aan het plafond komen te hangen middels een draadeind. (ondersteunen op de begane grond vloer is geen optie).

Als je in het plafond boort zit je soms in het massieve deel maar meestal schiet de boor na 2-3 cm boren in het luchtledige. Voor het ophangen van een lamp o.i.d. is dat prima, plugje er in en schroeven maar.
De hangende zolder wil ik echter afhangen aan een keilbout, maar als ik op de "verkeerde" plaats uitkom met boren heeft dat weinig zin. Er zit dan te weinig diepte in het geboorde gat om de keilbout houvast te geven.

Ik ben daarom van plan iets te maken waarbij de bevesting van het draadeind verspreid wordt over een groter oppervlak, bijvoorbeeld 10x10 cm en waarbij je weer kunt volstaan met gewone pluggen, als je er tenminste een stuk of 4 gebruikt.
Ik ben helaas niet goed thuis in metaalbewerking of lassen dus zo'n voetplaat kan ik niet zelf maken.

Wie heeft er een slim idee ?

N.B. Het totale gewicht van de zolder plus belading zal maximaal 150 kilo bedragen. Dus qua statische belasting is het ook weer niet heel erg spannend.
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
  vrijdag 26 oktober 2012 @ 23:30:01 #2
4921 blup
Shoarma Sin Farma
pi_118481298
Zijn er geen apparaten om de bewapingen precies op te sporen?
pi_118488442
Is het niet handiger om de balklaag aan de muren te bevestigen ??
Jeroentje.
  zaterdag 27 oktober 2012 @ 09:02:56 #4
132767 lipje
zeg maar nee, krijg je er twee
pi_118488718
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 oktober 2012 08:19 schreef jpajs het volgende:
Is het niet handiger om de balklaag aan de muren te bevestigen ??
dat kan ie niet omdat hij halverwege de ruimte ophoudt.

Je zou wel een balk aan het plafond kunnen maken en daar mee de kracht van de draadstang aan het plafond verdelen
Return of the Unox-muts
Bezitter van een burgerbak Voorheen Alfist
verrekte koekwaus :')
Pappa van Aafke en Onno
pi_118488957
Of een houten klos van tien bij tien en drie of vier cm dik. Buitenhoeken schroeven icm met montagekit. In het midden een rampamoer.
pi_118489299
Er zijn speciale holle wand pluggen, die je ook in een hol plafond kan gebruiken. Samen met bovenstaande meethode kan je misschien de kracht over een groot plafondoppervlak verdelen.
Op <a href="https://forum.fok.nl/topic/2677908/2/25#p208861847" target="_blank" >zaterdag 22 april 2023 13:43</a> schreef <a href="https://forum.fok.nl/user/profile/62881" target="_blank" >r_one</a> het volgende:
En ik zeg je dat je op zaterdagmiddag van 2 tot 4 in je poedelnaakie de horlepiep moet dansen op het marktplein.
pi_118489838
quote:
0s.gif Op zaterdag 27 oktober 2012 10:05 schreef blomke het volgende:
Er zijn speciale holle wand pluggen, die je ook in een hol plafond kan gebruiken. Samen met bovenstaande meethode kan je misschien de kracht over een groot plafondoppervlak verdelen.
dat zal waarschijnlijk prima werken. En je kunt alsnog een balk over de hele breedte laten lopen en aan de muur aan de overkant vastmaken ook al overdekt het vloertje maar een deel.

Trouwens, zo'n ankerplaat laten maken is het probleem niet. Uiteindelijk is het een stuk ijzer met wat gaten en een moer er aan vastgelast. Als je dat bij een constructiebedrijf bestelt ben je voor een euro of 30 klaar, het is voor hun echt gewoon een kwartier werk.

edit: weet iemand hoe stevig zo'n plafond is? Als de steen het niet kan hebben en je plug er samen met steen en al uitscheurt heb je er nog niet veel aan. Het idee dat je er zelf maar 150kg op legt vind ik altijd wat link. Weet degene die na je komt ook dat je dat altijd als maximum aangehouden hebt? Ik zou om die reden zoiets niet snel zwakker maken dan algemeen gebruikelijk is.
  zaterdag 27 oktober 2012 @ 14:58:11 #8
118586 KeessieK
Timmerdude.. :)
pi_118497050
wat zit er boven het plafond? gelijk buiten of nog een verdieping? als er nog een verdieping zit kan je er voor kiezen om een draadeind helemaal door te boren, en dan verdiept in je cementdekvloer leggen met een mooie grote volgplaat. ;)
pi_118515659
De garage is 315 breed en ik heb nu een zoldertje over de volle breedte op een hoogte van ca. 205. (vanaf de kanteldeur is de lengte ongeveer 2 meter) De balken lopen van muur tot muur.
Omdat ik dat toch wat "benauwd" vind en in deze herfstvakantie fors opruiming heb gehouden zou ik met de helft ook wel toe kunnen zodat het allemaal wat ruimer oogt. De balken van muur tot muur wil ik in elk geval weg hebben.

De oogst tot nu toe: :)

Doorboren - Is mogelijk, alleen moet ik dan in de slaapkamer de vloer bedekkking loshalen om een stuk uit de cementdeklaag te kappen.

Ankerplaat laten maken - Als dat voor een paar tientjes kan is dat geen gekke optie.

Draadeind afhangen aan balk of aan houten "voetplaat" - Ook een goed idee, en geheel in eigen beheer uit te voeren.

Speciale pluggen - Welke ? (@Blomke)

En ten aanzien van het gewicht. Ik berg er mijn dakkoffer op en een paar tuinstoelen. Die 150 kg die ik noemde is al zeer ruim genomen, maar ik zou er eventueel een tekstje op aan kunnen brengen "max. belasting 100kg" om mezelf in te dekken. Niet dat dat nodig is want ik ga hier pas weg als ik tussen 6 plankjes lig of als ik failliet ben.
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
pi_118524636
Waarom een zoldertje ?? Constructie van het huis leent zich er niet voor. Heb wel vaker dat mensen in de grage spullen willen opbergen tegen het plafond. Stel dan wel een voor één of meerdere grote kist(en) scharnierend aan de muur te hangen. Het is maar een idee maar in de praktijk blijkt dit goed te werken.



De meeste heb ik gemaakt van Underlayment. Even lijmen en schroeven. Twee gehengen als scharnieren. Het korte blad komt dan aan de kist en het lange aan de muur. Soms een dun plaatje bovenop als stofdeksel.
Jeroentje.
pi_118525770
Op een ander forum vond ik dit antwoord:

Eindelijk zijn we er achter dat het een perfora vloer is, dat vermoedde ik al, dat moet men wel zeker weten om te voorkomen dat de boksbal naar beneden komt.
De beste methoden is boren tussen de "broodjes" met een betonboor en de haak vastzetten met een chemische plug.
Door de rode holle stenen boren kan wel maar na verloop van tijd gaat het gat uitlubberen omdat de holle stenen te zacht zijn, dit gebeurt ook wanneer er met een slotbout van bovenaf gewerkt wordt.
pi_118526202
Overigens zou ik wel uitkijken met het geheel, het gewicht wat je aan de onderkant wilt laten hangen moet je er aan de bovenkant vanaf trekken.
Misschien is het een idee om de huidige overspanningsbalk tegen het plafond te bevestigen zodat de draagkracht nog steeds op de muren rust en vanuit de balk een bevestigingspunt te laten zakken ipv door de vloer.

Op een andere site vond ik dit nog over een brandweerkazerne:
o.r.: overspanningsrichting NEHOBO vloer (bestaand) nuttige belasting 175 kg/m2 (μ=0,4) -> verdiepingsvloer
o.r. 1: overspanningsrichting NEHOBO vloer (bestaand) nuttige belasting 100 kg/m2 (μ-0m0) -> platdak
pi_118526444
Je moet dus absoluut niet door de voegen boren, want daar zit altijd de wapening. Daarnaast is een plug vastzetten in de mortel geen goed idee.

Wat zit boven het plafond? Is dat meteen dak of iets anders? Kun je boven het plafond nog wat maken dus?

Verder, als je twee wanden hebt kun je met behulp van een druk/trekdiagonaal het zwevende hoekpunt ophangen.
pi_118527012
quote:
0s.gif Op zondag 28 oktober 2012 10:01 schreef _VoiD_ het volgende:
Je moet dus absoluut niet door de voegen boren, want daar zit altijd de wapening. Daarnaast is een plug vastzetten in de mortel geen goed idee.

Wat zit boven het plafond? Is dat meteen dak of iets anders? Kun je boven het plafond nog wat maken dus?

Verder, als je twee wanden hebt kun je met behulp van een druk/trekdiagonaal het zwevende hoekpunt ophangen.
Zit een slaapkamer boven zoals ik het begrijpt.
pi_118564754
Soms moet je even uit je eigen kokerdenken stappen voor het vinden van oplossingen, en kritische vragen/opmerkingen of suggesties op een forum helpen daarbij.
Hoewel ik er niet aan twijfel dat het wel gaat lukken om iets aan mijn plafond te fabrieken kan het bij nader inzien veel eenvoudiger.
Zoals gezegd heb ik die volle 6m2 hangende opslag niet meer nodig en wil ik af van dat benauwde eerste stukje als ik de garage binnenstap.
Het idee was om rechts achter de deur (kanteldeur met links een loopdeur) een plateau van 3m2 te maken.
Maar ik kan dezelfde ruimte krijgen door domweg de bestaande zolder te halveren. Dus de bestaande muur tot muur constructie ook een stuk inkorten, maar dan in de andere richting.


[ Bericht 0% gewijzigd door quo_ op 29-10-2012 01:55:15 ]
"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
pi_118565962
Waarom gebruik je geen chemisch anker met een zeefhuls?

Gatboren van 14 in holle ruimte, zeefhuls erin drukken, chemisch anker erin spuiten, draadstang erin duwen. Klaar!
De draadstang drukt het chemisch anker door de zeef heen waardoor er een prop ontstaat in de holle ruimte.

Zoiets:
https://www.google.nl/sea(...)oAQ&biw=1311&bih=656
  maandag 29 oktober 2012 @ 07:51:05 #17
318149 BORRREETJEEE
Whoop whoop whoop!!!
pi_118566002
quote:
0s.gif Op maandag 29 oktober 2012 07:45 schreef diamantboor het volgende:
Waarom gebruik je geen chemisch anker met een zeefhuls?

Gatboren van 14 in holle ruimte, zeefhuls erin drukken, chemisch anker erin spuiten, draadstang erin duwen. Klaar!
De draadstang drukt het chemisch anker door de zeef heen waardoor er een prop ontstaat in de holle ruimte.

Zoiets:
https://www.google.nl/sea(...)oAQ&biw=1311&bih=656
Zo doen wij dat inderdaad ook altijd in holle bouwsteen.
The colour of her eyes were the colour of insanity
pi_118566020
Als het je om de benauwdheid gaat en die dingen zo licht zijn kun je misschien beter een vloertje van gaas maken.
pi_119324988
Het is af en het is van alles wat geworden.
De bestaande open zolder heb ik in de diepte ingekort met een meter zodat er nog steeds van muur tot muur gemonteerd kon worden.
Het vloertje heb ik dichtgelegd met spaanplaat en om het af te maken zijn er twee schuifdeuren voor gemaakt. Vanwege die deurtjes is het niet handig dat er doorbuiging van de balken gaat optreden dus in het midden heb ik ter ondersteunig een ketting aan het plafond gemaakt. Een 6mm schroefoog voldoet daar prima voor, veel kracht komt er niet op.
Zie hier het resultaat:

"Sommige mensen hebben juist genoeg gelezen om verkeerd te citeren."
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')