abonnement Unibet Coolblue
pi_119228746
14-11-2012

Chimpansees en mensen organiseren hun darmbacteriën op dezelfde manier



Niet alleen genetisch zijn er de nodige overeenkomsten tussen mensen en chimpansees. Wetenschappers hebben ontdekt dat chimpansees dezelfde drie bacteriële ecosystemen in de darmen hebben als wij mensen.

Het wijst erop dat die ecosystemen al vele jaren oud zijn. “Deze gedeelde organisatie van de microben in de darmen is miljoenen jaren oud en de resultaten onderschrijven maar weer eens hoe belangrijk ze (de georganiseerde microben, red.) zijn,” concludeert onderzoeker Howard Ochman. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat deze bacteriën heel belangrijk zijn. Ze helpen bepaalde cellen in de maag te vernieuwen en breken stoffen die ons lichaam niet (zo gemakkelijk) af kan breken, af.

De bacteriën in onze darmen organiseren zichzelf ruwweg in drie specifieke groepen, die we ook wel enterotypen noemen. Elk individu heeft één van deze drie enterotypes in de darmen zitten. De onderzoekers vroegen zich af waarom bacteriën zichzelf zo organiseren en welke rol de bacteriën in deze groepen spelen.

Om daar achter te komen, richtten ze zich op de chimpansees die Jane Goodall bestudeerde. Ze ontdekten dat de dieren ook drie enterotypen hebben. Dat wijst erop dat enterotypen een cruciale rol in de evolutie van de mensapen hebben gespeeld. En dat staat haaks op de overtuiging van sommige wetenschappers dat de verschillende samenstelling van de groepen bacteriën niet zo belangrijk zou zijn en het gevolg zou zijn van verschillende diëten. “Nu we weten dat enterotypen over evolutionaire tijdschalen behouden zijn gebleven, willen we hun functies gaan achterhalen en vaststellen hoe belangrijk ze zijn voor de gezondheid van hun gastheer.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119265880
15-11-2012

Gen ontdekt dat wellicht kan verklaren wat ons menselijk maakt



Wat onderscheidt mensen van apen? Een lastige vraag, maar wetenschappers zijn een antwoord op het spoor. Ze hebben een gen ontdekt dat mogelijk kan verklaren hoe mensen uit de apen ontstonden.

Het gen in kwestie – miR-941 – heeft volgens wetenschappers van de universiteit van Edinburgh waarschijnlijk een cruciale rol gespeeld in de ontwikkeling van onze hersenen. Het zou mede dankzij dit gen zijn dat we leerden om gereedschappen en taal te gebruiken.

Vergelijking
De onderzoekers vonden het gen toen ze het genoom van mensen vergeleken met het genoom van elf andere soorten zoogdieren, waaronder chimpansees, muizen, gorilla’s en ratten. Het gen miR-941 komt alleen bij mensen voor en is zo’n 6,5 miljoen jaar geleden ontstaan. In die tijd hadden de mensachtigen zich al van de apen afgescheiden.

Functie
De onderzoekers keken ook naar de functie van het gen. Zo ontdekten ze dat het gen vooral actief is in twee delen van het brein die betrokken zijn bij het nemen van beslissingen en taalvaardigheden. Dat wijst er voorzichtig op dat het gen een rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van geavanceerde hersenfuncties waarmee mensen zich onderscheiden van apen.

Junk-DNA
De meeste verschillen tussen soorten ontstaan doordat bestaande genen veranderen. Het gen miR-941 ontstond volgens de onderzoekers heel anders: het kwam volledig functioneel uit zogenaamd junk-DNA (stukjes DNA in het menselijk genoom die geen functie hebben) zetten. Het gen ontstond in zeer korte tijd. “Het nieuwe molecuul ontstond vanuit het niets in een tijd waarin onze soort dramatische veranderingen onderging: we leefden langer, gingen rechtop lopen, leerden hoe we gereedschappen moesten gebruiken en hoe we moesten communiceren,” vertelt onderzoeker Martin Taylor. “We hebben goede hoop dat we meer nieuwe genen gaan vinden die ons helpen aan te tonen wat ons menselijk maakt.”

De vondst is heel bijzonder. Het is voor het eerst dat onderzoekers een nieuw gen vinden dat mensen wel en apen niet hebben en daar ook direct een specifieke functie in het menselijk lichaam aan kunnen verbinden.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119700479
27-11-2012

Mysterie rond snelle evolutie loofbomen ontrafeld

De snelle opmars van loofbomen ten koste van de coniferen tijdens het Krijt hing samen met een flinke daling van de CO2-concentratie in de atmosfeer.


Foto: ANP

Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit Utrecht dinsdag in het tijdschrift Nature Communications.

Tijdens het Krijt, een geologische periode die duurde van 145 tot 66 miljoen jaar geleden, ontstond een grote diversiteit aan loofbomen. De loofbomen verspreidden zich binnen enkele tientallen miljoenen jaren over de hele wereld.

Deze relatief snelle opmars van loofbomen stelde ook Darwin al voor een raadsel en werd zijn ‘abominable mystery’. De snelheid waarmee de opmars plaatsvond, strookte niet met zijn evolutietheorie, waarin evolutie juist geleidelijk verloopt.

Meer water

De concentratie koolstofdioxide in de lucht daalde tijdens het Krijt. Daardoor waren loofbomen in het voordeel ten opzichte van coniferen doordat bij een lagere CO2-concentratie meer water nodig is voor fotosynthese.

Fotosynthese is het proces waarbij planten en sommige bacteriën lichtenergie gebruiken om CO2 en water om te zetten in chemische energie om het organisme te voeden.

Een loofboom heeft een vertakte nerfstructuur. Door al die vertakkingen kunnen loofbomen water en CO2 efficiënter transporteren dan coniferen en hielden ze hun fotosynthese beter op peil.

De onderzoekers laten aan de hand van fossiele data zien dat de nerfstructuur van loofbomen zich gedurende het Krijt steeds verder vertakte en dat de bladeren steeds meer en kleinere huidmondjes kregen.

Fossielen

Uit fossiele resten blijkt dat er een fundamenteel omslagpunt in de bouw van het blad plaatsvindt: de eindpunten van de nerven komen dichterbij de huidmondjes te liggen dan de bladgroenkorrels. Na dit omslagpunt verhoogde de koolstofopname van loofbomen aanzienlijk en dat had als gevolg dat ze sneller gingen groeien dan hun concurrenten, de coniferen.

De onderzoekers denken niet dat coniferen bij de nu stijgende hoeveelheid CO2 in de atmosfeer in het voordeel zijn ten opzichte van de loofbomen, omdat die laatste een duidelijke drempel over zijn gegaan.

Nu ze eenmaal deze aanpassing hebben kunnen doen, zullen ze waarschijnlijk ook de weg terug makkelijk kunnen bewandelen.

Door: NU.nl/Krijn Soeteman .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_119754738
quote:
IJsselmeerpolders evolueren razendsnel

Geplaatst op 26 november 2012 door Redactie

Slakken mogen in de ogen van mensen dan zeer traag bewegen, ze evolueren wel razendsnel. Dit ontdekte onze evolutiebioloog Menno Schilthuizen aan de hand van de droogleggingsjaren van de IJsselmeerpolders.

Hij berekende dat slakken in bos na 50 jaar een vier maal hogere frequentie van bepaalde kleurvormen hadden geëvolueerd dan in grasland. Dit is een van de hoogste snelheden ooit gemeten bij dieren in het wild.

De tuinslak Cepaea nemoralis is onder evolutiebiologen bijna zo beroemd als de Darwinvink. Zijn slakkenh
http://blog.naturalis.nl/?p=7808
pi_119907931
04-12-2012

Recreatief vissen beïnvloedt evolutie forelbaars

Recreatief vissen heeft een selecterend effect op de vispopulatie, waardoor het verloop van de evolutie veranderd kan worden.


Foto: ANP

Dat schrijft een internationaal team van visserijbiologen maandag in PNAS.

Er gingen al lang verhalen rond over de geforceerde evolutie door visserij (omdat vissen met bepaalde eigenschappen wel vatbaar zouden zijn voor visserij, en anderen niet), maar echt duidelijk bewijs ontbrak nog.

Door twee varianten van forelbaars te kweken met verschillende eigenschappen en die te bevissen, konden de biologen daar nu wel voor zorgen.

Hengelen

De forelbaars werd zo gekweekt dat er een groep ontstond die wel vatbaar was voor het hengelen, en een andere groep juist niet. Vervolgens konden de andere karaktertrekjes van de vissen, die daarmee samenhangen, bekeken worden.

De groep met hapgrage forelbaarzen bestond met name uit grote, agressieve mannetjes, die in de natuur ook de grootste kans op nakomelingen hebben. De groep mannetjes die meer aan nakomelingenzorg deed, beet minder graag in een stukje aas.

De onderzoekers concluderen dat recreatief vissen (zonder terugzetten) hiermee wel degelijk een evolutionaire druk kan uitoefenen, want een populatie van deze vissen zal langzaam verschuiven van een diverse groep naar een groep met veel nakomelingenzorg en weinig agressieve mannetjes.

Door: NU.nl/Stephan van Duin .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
  dinsdag 4 december 2012 @ 08:40:09 #31
45206 Pietverdriet
Ik wou dat ik een ijsbeer was.
pi_119908018
quote:
Het leukste uit het bericht quote je niet

quote:
Evolutiesnelheid wordt overigens gemeten in kiloDarwin
Geweldig! Wist niet dat er een eenheid voor Evolutiesnelheid was
In Baden-Badener Badeseen kann man Baden-Badener baden sehen.
  dinsdag 4 december 2012 @ 14:55:18 #32
38496 Perrin
Toekomst. Made in Europe.
pi_119918636
quote:
Cave Fish, Draconectes Narinosus, Discovered On Vietnamese Island

A cave-dwelling fish with no eyes and no scales has been discovered on a tiny island in Vietnam's scenic Ha Long Bay, according to conservation group Fauna & Flora International.

The newly described fish, a type of loach, has been named Draconectes narinosus, which derives from the Greek words for dragon "drakon" and swimmer "nectes," as well as the Latin word "narinosus," which means "who has large nostrils."
Vóór het internet dacht men dat de oorzaak van domheid een gebrek aan toegang tot informatie was. Inmiddels weten we beter.
pi_119943792
quote:
Een 4 maal hogere of een 4 maal zo hoge?
(4 maal hoger is 1 + 4 x 1 = 5 x 1)
(4 maal zo hoog is 1 x 4 = 4 x 1)
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_119943844
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 december 2012 08:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Het leukste uit het bericht quote je niet

[..]

Geweldig! Wist niet dat er een eenheid voor Evolutiesnelheid was
Ik ben ook stomverbaasd.
Maar wat ik dan weer mis is ook maar de vaagste aanduiding van wat een kiloDarwin is.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_120179668
11-12-2012

Reconstructie prehistorisch DNA weerlegt kritiek op evolutietheorie


© afp.

Wetenschappers zijn erin geslaagd DNA en eiwitten van prehistorische gistcellen te reconstrueren. Hierdoor kon worden achterhaald hoe genen ontstaan en hoe deze in meer dan 100 miljoen jaar evolueerden naar hun huidige vorm. .

De resultaten van het onderzoek van wetenschappers van VIB, KU Leuven, UGent en Harvard worden dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology gepubliceerd.

De reconstructie van prehistorisch DNA weerlegt de kritiek van tegenstanders op de evolutietheorie: de kans op het ontstaan van een werkzaam nieuw stuk DNA zou net zo groot zijn als de kans dat een jumbojet zich spontaan zou opbouwen uit een paar brokstukken.

Reconstructie
'Veel wetenschappers stelden voor dat nieuw functioneel DNA niet uit het niets ontstaat, maar geleidelijk wordt gebouwd uit een kopie van een reeds bestaand stukje functioneel DNA', vertelt Kevin Verstrepen van VIB/KU Leuven. 'Door de reconstructie van een stukje prehistorisch DNA dat verschillende keren tijdens de evolutie gekopieerd was, konden we de veranderingen bestuderen die geleidelijk tot nieuwe functies leiden.'

Doordat er nagenoeg geen prehistorische DNA en eiwitten bewaard zijn gebleven, was onderzoek naar het verschil tussen oude en hedendaagse exemplaren niet goed mogelijk. Maar door nieuwe technieken in de biologie konden de onderzoekers het DNA en de eiwitten van voorhistorische gistcellen nabouwen.

'Het oer-gen voor het eiwit dat instaat voor de vertering van maltose, een suiker in graan, is tijdens de evolutie een aantal keer gekopieerd. Het DNA van sommige kopieën is lichtjes gewijzigd, waardoor nieuwe eiwitten ontstonden die andere suikers kunnen afbreken', legt Karin Voordeckers van VIB Leuven uit. Volgens de wetenschappers liggen dit soort verdubbelingen van het DNA heel vaak aan de basis van het ontstaan van 'nieuwe' eiwitten. .

(Volkskrant)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120199596
11-12-2012

Zo zag de echte hobbit eruit



Australische wetenschappers hebben op basis van teruggevonden schedels van de kleine Homo floresiensis (in de volksmond ook wel de hobbit genoemd) een reconstructie gemaakt van hoe deze eruit moet hebben gezien.

Onderzoeker Susan Hayes neemt het woord ‘reconstructie’ liever niet in de mond. “Omdat ik op basis van bewijs en in de archeologie werk, prefereren wij de term ‘benadering’,” vertelt ze. Haar ‘benadering’ is gebaseerd op de resten van een vrouwelijke Homo floresiensis, die in 2003 in Indonesië werden teruggevonden.

Stapje voor stapje
Om deze fossiele resten een gezicht te geven, werkte Hayes stapsgewijs. Dat is op de afbeelding hieronder goed te zien. Laagje voor laagje wordt de schedel ‘bekleed’ en zo worden de gezichtstrekken van de vrouw steeds beter zichtbaar. “Het kostte me wat meer tijd en ook wat meer hoofdbrekens dan ik had verwacht,” bekent Hayes. “Maar ik ben blij met de methodologische ontwikkeling en het resultaat.”


Stapje voor stapje. Afbeelding: University of Wollongong.

Onderscheidend
Het resultaat geeft ons een goed beeld van hoe de kleine mensachtigen op het Indonesische eilandje Flores er ongeveer uit moeten hebben gezien. “Ze is niet echt heel knap, maar ze is in ieder geval onderscheidend.”

De eerste resten van Homo floresiensis werden in 2003 op Flores teruggevonden. Ze zijn zo’n 18.000 jaar oud en hoewel er duidelijk overeenkomsten zijn tussen H. floresiensis en de moderne mens, zijn er ook grote verschillen. Zo is H. floresiensis klein: ietsje langer dan één meter en slechts 25 kilo zwaar. In 2004 besluiten onderzoekers dat het toch echt om een tot op heden onbekende mensachtige en dus een nieuwe soort gaat. Lang niet alle wetenschappers zijn het daar echter mee eens: sommigen vermoeden dat H. floresiensis een reeds bekende mensachtige met een bepaalde ziekte (dwerggroei) of andere afwijking is.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120333237
14-12-2012

Genoom van uw kerstboom is al 100 miljoen jaar nagenoeg hetzelfde



Wetenschappers hebben het genoom van uw kerstboom in kaart gebracht en wat blijkt: uw kerstboom en zijn genoom zijn de laatste 100 miljoen jaar weinig veranderd. Kerstbomen zagen er dus in de tijd van de dino’s al zo uit.

Dat blijkt uit een onderzoek van Université Laval en Canadian Forest Service. De onderzoekers bestudeerden het genoom van coniferen, een orde waaronder ook de dennenboom, spar en lariks vallen.

Kleine aanpassingen
De onderzoekers analyseerden het genoom en moeten concluderen dat het de laatste 100 miljoen jaar weinig veranderd is. “Dat betekent niet dat er geen kleine aanpassingen, zoals genetische mutaties hebben plaatsgevonden,” benadrukt onderzoeker Jean Bousquet. “Maar de macrostructuur van het genoom van de conifeer is door de tijden heen opmerkelijk stabiel gebleven.”

Weinig soorten
Die stabiliteit gaat hand in hand met het feit dat er relatief weinig soorten coniferen zijn. Wereldwijd vinden we er zo’n 600. Ter vergelijking: er zijn zo’n 400.000 soorten bloeiende planten. “Coniferen lijken al heel vroeg met hun omgeving in balans te zijn geraakt.” En die balans hebben ze tot vandaag de dag weten vol te houden. “Zelfs vandaag gedijen deze planten nog prima op een groot deel van onze aardbol en dan voornamelijk in koude klimaten. Bloeiende planten daarentegen staan onder intense evolutionaire druk, terwijl ze vechten om te overleven en zich voort te planten.”

Het onderzoek naar het genoom van de coniferen kan wel het één en ander verklaren, zo stellen de onderzoekers in het blad BMC Biology. Bijvoorbeeld waarom fossiele resten van coniferen die al miljoenen jaren oud zijn, zo sterk lijken op de coniferen van vandaag de dag.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_120359206
quote:
0s.gif Op dinsdag 11 december 2012 08:44 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
11-12-2012

Reconstructie prehistorisch DNA weerlegt kritiek op evolutietheorie

[ afbeelding ]
© afp.

Wetenschappers zijn erin geslaagd DNA en eiwitten van prehistorische gistcellen te reconstrueren. Hierdoor kon worden achterhaald hoe genen ontstaan en hoe deze in meer dan 100 miljoen jaar evolueerden naar hun huidige vorm. .

De resultaten van het onderzoek van wetenschappers van VIB, KU Leuven, UGent en Harvard worden dinsdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLoS Biology gepubliceerd.

De reconstructie van prehistorisch DNA weerlegt de kritiek van tegenstanders op de evolutietheorie: de kans op het ontstaan van een werkzaam nieuw stuk DNA zou net zo groot zijn als de kans dat een jumbojet zich spontaan zou opbouwen uit een paar brokstukken.

Reconstructie
'Veel wetenschappers stelden voor dat nieuw functioneel DNA niet uit het niets ontstaat, maar geleidelijk wordt gebouwd uit een kopie van een reeds bestaand stukje functioneel DNA', vertelt Kevin Verstrepen van VIB/KU Leuven. 'Door de reconstructie van een stukje prehistorisch DNA dat verschillende keren tijdens de evolutie gekopieerd was, konden we de veranderingen bestuderen die geleidelijk tot nieuwe functies leiden.'

Doordat er nagenoeg geen prehistorische DNA en eiwitten bewaard zijn gebleven, was onderzoek naar het verschil tussen oude en hedendaagse exemplaren niet goed mogelijk. Maar door nieuwe technieken in de biologie konden de onderzoekers het DNA en de eiwitten van voorhistorische gistcellen nabouwen.

'Het oer-gen voor het eiwit dat instaat voor de vertering van maltose, een suiker in graan, is tijdens de evolutie een aantal keer gekopieerd. Het DNA van sommige kopieën is lichtjes gewijzigd, waardoor nieuwe eiwitten ontstonden die andere suikers kunnen afbreken', legt Karin Voordeckers van VIB Leuven uit. Volgens de wetenschappers liggen dit soort verdubbelingen van het DNA heel vaak aan de basis van het ontstaan van 'nieuwe' eiwitten. .

(Volkskrant)
Die kritiek over de jumbojet die spontaan zou ontstaan was ook al makkelijk op andere manieren te weerleggen. Bijvoorbeeld door de evolutie van vliegmachines te volgen.

Wat aan dit onderzoek verder niet veel afdoet.
Maar dit onderzoek voegt ook niet heel veel toe, niet genoeg om een vette kop te rechtvaardigen.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_120359313
quote:
Ik zie er wel 1000 Darwins, maar geen kilo-Darwin.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_120784086
24-12-2012

Ecosystemen Oost-Afrika beïnvloedden menselijke evolutie

Ecosystemen in Oost-Afrika, waar de mens is ontstaan, veranderden snel, en zorgden daardoor voor evolutie van onze soort.


Foto: Thinkstock

Dat schrijven geologen van Penn State University maandag in twee artikelen in PNAS.
De mensensoort, Homo erectus, is ontstaan in het Oosten van Afrika. De onderzoekers bekeken daar de Olduvai vallei.

Uit sedimenten in de bodem van meren analyseerden zij welke planten dominant waren tijdens het ontstaan van de mens, zo’n 2 miljoen jaar geleden. Ook konden zij uit de samenstelling van de plantenmaterialen afleiden hoeveel regenwater er in die tijd viel.

Het blijkt dat het gebied een relatief snelle afwisseling kende tussen open grasland en dichte bossen. Droge periodes vielen samen met de graslandbegroeiing, terwijl de natte periodes werden gekenmerkt door de dichte bossen.

De afwisseling tussen de twee typen ecosysteem duurde slechts honderden of enkele duizenden jaren.

Afsplitsing

Omdat het milieu dit gedrag vertoonde rondom het ontstaan van de mens, verklaren de onderzoekers dat dit wel eens de reden zou kunnen zijn voor de afsplitsing en evolutie van de menselijke soort.

De conclusie van deze artikelen gaat in tegen bestaande theorieën over het ontstaan van de mens. De huidige consensus ging uit van een langzame overgang van bos naar grasland in het gebied. De mens zou daarvan geprofiteerd hebben door op twee benen te gaan lopen.

Door: NU.nl/Stephan van Duin

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121131194
quote:
Inleveren op andere gebieden door grote hersenen

AMSTERDAM - Door guppies handmatig te selecteren op hersengrootte, tonen wetenschappers voor het eerst experimenteel aan dat grote hersenen veel energie kosten en wat de eventuele voordelen zijn.


De resultaten publiceren de biologen van de Uppsala University uit Zweden donderdag in het tijdschrift Current Biology.

Dat grote hersenen veel energie gebruiken, is al lang bekend. Wat echter nog nooit onderzocht was, was de wisselwerking tussen hersenen en energiebehoefte van andere organen en voortplanting.

Ideeën hierover kwamen alleen uit vergelijkende studies tussen soorten en niet binnen een en dezelfde soort.

Selectiedruk

In deze studie keken de wetenschappers naar verschillen binnen een soort. Door pasgeboren guppies te selecteren op grote en kleine hersenen ten opzichte van hun lichaamsgrootte, evolueerde de grootte van de hersenen opmerkelijk snel onder die hoge selectiedruk. Hierdoor ontstonden snel twee duidelijk van elkaar te scheiden groepen.

Na de selectie scoorden vooral de vrouwelijke guppen met grote hersenen beduidend beter bij een numerieke test waarbij leren omgaan met hoeveelheden een rol speelde. Maar doordat er meer energie door de hersenen gebruikt werd, hadden deze ‘slimme’ guppies kleinere andere organen en minder nakomelingen.

De effecten werden waargenomen ondanks het feit dat de vissen ruimvoldoende voedsel kregen.

Competitief

De onderzoekers zijn benieuwd wat er gebeurt in toekomstige experimenten met de vissen als ze in meer competitieve, meer natuurlijke omgevingen terechtkomen met minder voedsel en roofdieren: hebben ze dan nog steeds een voordeel van hun betere cognitieve eigenschappen?

Daarnaast vermoeden de biologen dat de relatief kleine families bij mensen en andere hogere diersoorten, mogelijk geholpen hebben bij het groter worden van onze hersenen.
Nu
Geld maakt meer kapot dan je lief is.
Het zijn sterke ruggen die vrijheid en weelde kunnen dragen
pi_121343710
05-01-2013

Nieuw bewijs dat onze roots toch echt in Azië liggen



Wetenschappers hebben in Myanmar fossiele resten gevonden die erop wijzen dat onze echte roots niet in Afrika, maar in Azië liggen.

Dat is te lezen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences. Het onderzoek onderschrijft de steeds sterker wordende theorie dat onze verre voorouders niet in Afrika, maar in Azië ontstonden en daar vandaan naar Afrika trokken.

Schakel
De onderzoekers vonden in Myanmar de fossiele resten van een nieuwe primatensoort. Ze hebben de primaat de naam Afrasia djijidae gegeven. Het dier leefde zo’n 37 miljoen jaar geleden en vormt een belangrijke schakel in de evolutie van de eerste anthropoïden: een groep waartoe onder meer mensapen en mensen behoren.

Libië
De nieuwe soort lijkt opvallend genoeg sterk op de Afrotarsius libycus. Deze werd onlangs in de woestijn van Libië ontdekt en is van een vergelijkbare leeftijd. Het feit dat de twee zo op elkaar lijken, wijst erop dat familie van A. djijidae kort daarvoor naar het noorden van Afrika toog en zich daar ontwikkelde tot de A. libycus. Als familie van A. djijidae eerder naar Afrika was vertrokken, hadden er reeds meer verschillen moeten zijn tussen A. djijidae en A. libycus. “Afrasia bewijst niet alleen dat anthropoïden in Azië ontstonden, maar vertelt ons ook wanneer onze voorouders naar Afrika gingen en zich daar evolueerden tot apen en mensen,” concludeert onderzoeker Chris Beard.

Azië
Lang gingen onderzoekers ervan uit dat de voorouders van onze voorouders in Afrika ontstonden, zich daar ontwikkelden en uiteindelijk de wereld bevolkten. Maar de laatste jaren worden in Azië regelmatig fossiele resten gevonden die die theorie tegenspreken. Dat verklaart waarom wetenschappers in Afrika jarenlang tevergeefs naar fossiele resten van hele verre voorouders zochten.

Hoe?
Het onderzoek is belangrijk. Het bewijst namelijk niet alleen dat onze verre voorouders eigenlijk uit Azië komen, maar helpt ons ook om exacter vast te stellen wanneer deze Aziatische voorouders naar Afrika gingen. Hoe deze primaten die reis precies maakten, blijft onduidelijk. Dat moet echter vrij lastig zijn geweest. In de tijd van A. djijidae bevond zich tussen Afrika en Eurazië veel water: de Tethysoceaan.

Of het ook echt A. djijidae was die de oversteek maakte, is eveneens onduidelijk. Naar alle waarschijnlijkheid waren het overigens meerdere soorten primaten die uiteindelijk Afrika koloniseerden. In Libië zijn namelijk ook fossiele resten gevonden van anthropoïden die niet direct lijken op A. djijidae.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_121381194
Dat is wel een beetje erg ver teruggrijpen.
Maar het kan nog verder terug.
Onze eigenlijke wortels liggen natuurlijk ergens in zee, waar de eerste zichzelfreproducerende eencelliggen ontstonden.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_121381536
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2013 01:52 schreef Kees22 het volgende:
Dat is wel een beetje erg ver teruggrijpen.
Maar het kan nog verder terug.
Onze eigenlijke wortels liggen natuurlijk ergens in zee, waar de eerste zichzelfreproducerende eencelliggen ontstonden.
Met "eerste zichzelfreproducerende eencelliggen" heb je het dan over bacteriën, of denk je dan al zover in de evolutie dat je het over Eukaryote eencelligen hebt?
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_121381623
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2013 02:20 schreef barthol het volgende:

[..]

Met "eerste zichzelfreproducerende eencelliggen" heb je het dan over bacteriën, of denk je dan al zover in de evolutie dat je het over Eukaryote eencelligen hebt?
Nou ja, het begin van de menselijke evolutie veronderstelt toch wel een minimale gelijkenis met mensen. Als ik dit artikel goed begrijp, wordt hier gesproken over de eerste primaten. Enkele stappen eerder.
Ik vind de gang van onze rechtoplopende voorouders nog wel interessant, maar de daarvoorliggende gang van onze bologige voorvoorvoorouders al minder.
IK chargeerde dat met de eencelligen.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_121381864
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2013 02:29 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Nou ja, het begin van de menselijke evolutie veronderstelt toch wel een minimale gelijkenis met mensen. Als ik dit artikel goed begrijp, wordt hier gesproken over de eerste primaten. Enkele stappen eerder.
Ik vind de gang van onze rechtoplopende voorouders nog wel interessant, maar de daarvoorliggende gang van onze bologige voorvoorvoorouders al minder.
IK chargeerde dat met de eencelligen.
Het artikel ( als ik het goed lees) gaat niet over de eerste primaten, maar over de eerste "Antropoïde" primaten, en dat is de tak van primaten waaruit de mensapen en de mens is ontstaan, of in elk geval horen de halfapen (ook primaten) er niet bij.

Ok ik begrijp nu waarom je het over eencelligen had. Maar ik vind het altijd zo raar als er over de eerste eencelligen wordt gesproken. Je kan dan toch ook zeggen "de eerste bacteriën".

[ Bericht 2% gewijzigd door barthol op 10-01-2013 03:06:47 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_121422246
quote:
0s.gif Op donderdag 10 januari 2013 02:54 schreef barthol het volgende:

[..]

Het artikel ( als ik het goed lees) gaat niet over de eerste primaten, maar over de eerste "Antropoïde" primaten, en dat is de tak van primaten waaruit de mensapen en de mens is ontstaan, of in elk geval horen de halfapen (ook primaten) er niet bij.

Ok ik begrijp nu waarom je het over eencelligen had. Maar ik vind het altijd zo raar als er over de eerste eencelligen wordt gesproken. Je kan dan toch ook zeggen "de eerste bacteriën".
Je had het zelf al over eukaryote eencelligen. Ik wou juist die discussie vermijden.

Die foto gaf mij de indruk van een erg vroege primaat. Maar misschien vergis ik me daarin.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_121422660
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 januari 2013 01:30 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Je had het zelf al over eukaryote eencelligen. Ik wou juist die discussie vermijden.

Die foto gaf mij de indruk van een erg vroege primaat. Maar misschien vergis ik me daarin.
De foto is natuurlijk van een moderne (hedendaagse) Tarsier (met een net zo lange evolutiegeschiedenis als wijzelf) . En de keuze voor die foto is natuurlijk omdat in het artikel artikel vermeld staat:
quote:
De nieuwe soort lijkt opvallend genoeg sterk op de Afrotarsius libycus.
Maar die Afrotarsius is dus een primaat uit het Eoceen. En of je die Afrotarsius tot de tarsiers moet rekenen is controversieel.

Ik elk geval rept het artikel ook over:
quote:
de eerste anthropoïden
Dan zit je bij de primaten al in de tak van de Haplorhines
De Strepsirrhines (Lemuren en Loris) zijn dan al een andere tak.

Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  vrijdag 11 januari 2013 @ 02:09:00 #50
304120 Bramdecaviaeter
"LSD, 100 µg, i.m."
pi_121422713
quote:
0s.gif Op vrijdag 11 januari 2013 01:30 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Je had het zelf al over eukaryote eencelligen. Ik wou juist die discussie vermijden.

Die foto gaf mij de indruk van een erg vroege primaat. Maar misschien vergis ik me daarin.
Ach dat is 37 miljoen jaar geleden. De eerste zelfreplicerende eencelligen (het eerste leven, want bij leven hoort per definitie replicatie) waren ruim een honderdvoud eerder met 3,8 miljard jaar geleden.

Die antropoiden zijn zo laat dus niet ;)
Inter faeces et urinam nascimur,
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')