abonnement Unibet Coolblue
  zondag 7 oktober 2012 @ 23:05:14 #1
172669 Papierversnipperaar
Cafeïne is ook maar een drug.
pi_117715372
Welkom in Evolutie in het Nieuws #3



Delen uit de voormalige reeks
Evolutie. Deel XIV
Evolutie. Deel XV
Centraal] Evolutie in het Nieuws
Evolutie in het Nieuws #2

Wat hoort er in dit topic thuis?
Interessante artikelen uit de media of publicaties met betrekking tot de evolutie.

Evolutie

Wie Darwin denkt, denkt evolutie. Maar wat is evolutie eigenlijk precies? Hoe kwam Darwin aan zijn ideeën? Hoe ziet de evolutie van het leven op aarde er precies uit en hoe zijn we zelf ontstaan? Hoeveel invloed heeft Darwin nog in de moderne wetenschap? Op al deze vragen krijg je antwoord in dit evolutiedossier.

Op 12 februari 2009 was het 200 jaar geleden dat Charles Darwin, ontdekker van de evolutietheorie, werd geboren. Bovendien publiceerde hij zijn invloedrijke werk ‘On the origin of species’ precies 150 jaar geleden. Tijd dus voor een dossier over evolutie. Hierin lees je alles over de man achter de theorie, de evolutie van oersoep tot moderne mens en de invloed van Darwin in de rest van de wetenschap.



Wetenschappers hadden niet altijd zoveel bewondering voor Darwin's evolutietheorie als nu. Toen hij zijn theorie net presenteerde, vonden veel onderzoekers en theologen de gedachte dat mensen zouden afstaan van apen maar aanstootgevend. Nu kunnen we ons dat niet meer goed voorstellen, maar toen was het idee van een Darwinjaar waarschijnlijk net zo raar als het idee dat iemand de evolutie ontkent nu is.

De jonge Darwin
Charles Robert Darwin werd in 1809 geboren in Shrewsbury, vlakbij Birmingham in West-Engeland. Al vanaf het begin las de jonge Darwin boeken over de natuur en hield hij zich bezig met het verzamelen van schelpen, insecten en mineralen. Zijn vader (zelf arts) zag geen toekomst voor zijn zoon als natuurwetenschapper en stuurde Charles daarom op zijn zestiende naar de universiteit van Edinburgh om medicijnen te studeren.


Darwin als jochie van 7 jaar. Zoals je ziet op dit schilderij was hij een grote liefhebber van de natuur.

Na twee jaar verliet Darwin de opleiding. Het belangrijkst dat hij geleerd had, was het opzetten en conserveren van vogels en andere dieren. Volgens zijn vader moest Charles dan maar dominee worden. Daartoe verbleef hij drie jaar op het Christ College van de universiteit van Cambridge, waar alle wetenschappers de natuurlijke theologie (zie kader) aanhingen.


Darwin’s inspiratiebronnen

In de tijd van Darwin geloofden mensen in de westerse wereld dat de aarde enkele duizenden jaren oud is. De planeet wordt bewoond door vormen van leven die onveranderlijk zijn. Dit idee is afkomstig van de filosofen Plato en Aristoteles (427 tot 322 jaar voor Christus), maar werd nog versterkt door het opkomen van de natuurlijke theologie rond 1700. Deze leer gaat er vanuit dat alle levensvormen in één week zijn gemaakt door een Schepper die eerst het heelal creëerde.

Een aantal wetenschappers zag halverwege de zestiende eeuw al barstjes in de natuurlijke theologie theorie. Zo realiseerde de Fransman Georges Cuvier zich dat de geschiedenis van het leven op aarde vastligt in afdrukken in de rotsen (fossielen). Ook ontdekte hij dat hoe dieper de fossielen in de rotsen lagen, hoe ouder ze zijn en hoe minder ze lijken op moderne soorten. Zelfs het uitsterven van soorten behoorde volgens Cuvier tot de mogelijkheden.

Twee Schotse geologen, James Hutton (1726-1797) en Charles Lyell (1797-1875), vormen de belangrijkste inspiratiebron van Darwin. Zij deden de ontdekking dat de aarde verandert door continue, langzame acties en niet door plotselinge gebeurtenissen. Dit betekent niet alleen dat de aarde veel ouder moet zijn dan duizenden jaren, de wetenschappers zagen ook in dat langzame processen op de lange termijn grote verschillen kunnen bewerkstelligen. Natuurlijke theologie zien we tegenwoordig nog terug in stromingen als het creationisme en intelligent design.
(Op de foto: Georges Cuvier)

Meer over creationisme en intelligent design:
Creationisme en evolutie (Kennislinkartikel ism NIBI)
Intelligent Design: oude wijn, nieuwe zakken (Kennislinkartikel)
Scheppingstheorie verdonkeremaant 4,5 miljard jaar (Kennislinkartikel)
Discussie over Intelligent Design en Evolutietheorie (Kennislinkartikel)
Minister ontvangt boek over ID (Kennislinkartikel)
Webquest: Het lagerhuisdebat van het leven (Kennislinkartikel ism NIBI)
Evolutie of Intelligent Design (Kennislinkartikel van Nederlands Tijdschrift voor Natuurkunde)

Op reis met de Beagle
Darwin’s professor in de botanie (John Henslow) introduceerde hem na het behalen van zijn graad bij de kapitein (Robert Fitzroy) van het schip de Beagle. Fitzroy was van plan een reis rond de wereld te maken om de waarheid van natuurlijke theologie te bewijzen. In december 1831 vertrok de Beagle richting Zuid-Amerika. Darwin concentreerde zich tijdens de reis voornamelijk op het verzamelen van planten en dieren. Na bijna vijf jaar varen bestond zijn collectie uit duizenden exemplaren. Hij merkte op dat Zuid-Amerikaanse soorten hele andere eigenschappen hebben dan Europese soorten.


Darwin's reis met de Beagle.

Meer over Darwin:
Charles Darwin schrijft Hugo de Vries (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Alles over Darwin (Engels)
Complete werken van Darwin online (Engels)

De evolutietheorie
Eenmaal weer thuis deed Darwin de ontdekkingen die hem op het spoor van de evolutietheorie zette. Aan zijn collectie van de Galápagos eilanden (vulkanische eilanden 900 km van de westkust van Zuid-Amerika) zag hij dat de meeste soorten die hij daar verzameld had nergens anders ter wereld voorkomen. Toch lijken zij wel een beetje op soorten van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Zou het mogelijk zijn dat planten en dieren van de ene plek naar de andere plek verhuizen en zich aanpassen aan hun nieuwe omgeving? Darwin dacht van wel, maar was terughoudend met het introduceren van zijn theorie in de samenleving.



Een van de diersoorten die Darwin op het idee van evolutie brachten, waren de vinken op de Galápagos eilanden. Op het ene eiland zag hij een vink met een scherpe, spitse snavel. Op het andere eiland trof Darwin nagenoeg dezelfde vink aan, maar dan met een stompe snavel. Klaarblijkelijk was er ooit één soort vink, die zich door de verschillende omstandigheden op de beide eilanden net iets anders had ontwikkeld - oftewel: net iets anders was geëvolueerd.

Pas in 1959 publiceerde Darwin zijn ‘On the origin of species’. In dit werk maakte de natuurwetenschapper twee belangrijke punten. Elke soort die op dit moment op aarde leeft, is ontstaan uit een voorouder (met andere woorden: soorten zijn geleidelijk ontstaan). Een groep planten of dieren kan veranderen doordat sommige individuen gunstige eigenschappen hebben en daardoor meer nakomelingen krijgen dan anderen (voortbestaan van de best passende of ook wel survival of the fittest). Dit mechanisme staat bekend als natuurlijke selectie en zorgt er uiteindelijk voor dat soorten aangepast raken aan hun omgeving. De combinatie van deze twee punten vormt de basis van de evolutietheorie.



Geen twee wezens zijn hetzelfde. Dat komt ten eerste natuurlijk doordat we een combinatie zijn van de genen van onze vader en onze moeder. Maar er kan ook nog iets anders gebeuren: per ongeluk verandert een stukje van onze genetische code. Zo'n toevallige verandering noemen we een mutatie. Meestal is die mutatie niet handig of zelfs schadelijk. Dan is de kans niet groot dat hij wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Maar als die mutatie er toevallig voor zorgt dat je beter aan je omgeving aangepast bent, dan heb je juist meer kans dat je veel nakomelingen krijgt die ook die mutatie hebben. Gefeliciteerd! Je kinderen zijn zojuist een beetje geëvolueerd.

Meer over evolutie:
Survival of the fittest? (Kennislinkartikel ism NIBI)
Complexe evolutie (Kennislinkartikel)
Wandelen door de evolutie (Kennislinkartikel van Universiteit Leiden)
Natuurlijke selectie onder de loep (Kennislinkartikel ism NIBI)
De buitenaardse blik op evolutie herzien (Kennislinkartikel ism NIBI)
Breaking the law (Kennislinkartikel ism NIBI)
Evolutie op het hoogste niveau: het ontstaan van nieuwe soorten (Kennislinkartikel ism NIBI)
De evolutie van genen (Kennislinkartikel ism NIBI)

Van oersoep tot moderne mens
Darwin stelde dat elke soort is ontstaan uit een voorouder. Dit betekent dat we de stamboom van het leven op aarde moeten kunnen reconstrueren van oersoep tot moderne mens. De aarde ontstond ongeveer 4,5 miljard jaar geleden, maar was toen nog onbewoonbaar. Onze planeet werd gebombardeerd door rotsen, afkomstig van de vorming van de rest van het zonnestelsel. De extreme hitte die hierbij vrijkwam, zorgde ervoor dat zeeën en oceanen niet ontstonden.



Darwin had ongelijk

Darwin dacht dat er één enkele voorouder was. Vanuit deze voorouder – de stam van de ‘tree of life’ - waren alle levende soorten – de takken - ontstaan. Zodra een soort zich splitste in twee nieuwe soorten, kwamen die nooit meer bij elkaar. Op de afbeeldingen zie je een pagina uit zijn notitieboek waarin hij dat idee voor zichzelf op papier zette.

Ondertussen weten we dat dit niet helemaal klopt. Zo wisselen microbes van verschillende soorten links en rechts toch stukjes genetisch materiaal uit. En dat geldt niet alleen voor microben. Ook zoogdieren van twee soorten kunnen DNA uitwisselen. Dat doen ze op de ‘ouderwetse’ manier: door samen kinderen te maken. Zo zijn er aanwijzingen dat de homo erectus en de neanderthalers samen succesvol hybride nakomelingen kregen.

Bron: Why Darwin was wrong about the tree of life (New Scientist, 21-1-2009)

Ongeveer 3,9 miljard jaar geleden was de stenenregen ten einde en koelde de aarde langzaam af naar een temperatuur waarbij vloeibaar water voorkwam. Vlak daarna ontwikkelden zich waarschijnlijk ook de eerste tekenen van leven. Het gaat voornamelijk om eencelligen zonder celkern (prokaryoten) die leven van koolstofdioxide en zuurstof uitstoten in de atmosfeer: cyanobacteriën. 2,7 miljard jaar geleden hadden deze cyanobacteriën zoveel zuurstof geproduceerd dat veel meer levensvormen een kans kregen.

Meer over ontstaan van het leven
De oorsprong van het leven (Kennislinkartikel ism NIBI)
Ontstaan van RNA en DNA (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Het ontstaan van leven in een sodaoceaan (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Zuurstofrijke supercontinenten (Kennislinkartikel)
Het eerste dier op aarde (Kennislinkartikel van Geonieuws)
Proef voor fabriceren van kunstmatig 'eerste leven' mislukt (Kennislinkartikel van Geonieuws)

Al snel ontstonden eencelligen met een celkern (eukaryoten). 1,2 miljard jaar geleden voegden ook de meercelligen zich bij het leven op aarde. Dit gaf aanleiding voor het in gang zetten van de Cambrium explosie (543-510 miljoen jaar geleden) waarin de basis werd gelegd voor het ontstaan van de meeste moderne diergroepen. In de perioden daarna koloniseerden de eerste planten, schimmels en dieren het land. Op de komst van de zoogdieren moeten we wachten tot ongeveer 60 miljoen jaar geleden. Wijzelf zijn pas ontstaan ten tijde van de ijstijden (tussen 1,8 en 0,01 miljoen jaar geleden).



Meer over evolutie van het leven:
De evolutie van het plantenrijk (Kennislinkartikel ism NIBI)
Stamboom van het leven verliest tak (Kennislinkartikel)
Nieuwe overgangsvorm van vis naar landdier (Kennislinkartikel)
Evolutie van vin naar voet (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Een nieuwe ijstijd? (Kennislinkartikel van Universiteit Leiden)
Mitochondriën vertellen over de evolutie (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Het aanpassingsvermogen van zeehonden (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)

Over mensen en apen
Darwin meende dat ook de mens een product is van evolutie. Wij zouden zijn ontstaan uit een aapachtige voorouder. Het belangrijkste kenmerk van de groep apen, mensapen en mensen is de opponeerbare duim. Daarmee hebben soorten uit deze groep als enige de mogelijkheid om met hun duim de topjes van iedere vinger aan te raken. Deze eigenschap is waarschijnlijk ontstaan als aanpassing aan het leven in bomen, maar wordt door de moderne mens benut voor precisie bij het werken met voorwerpen. Mensapen zijn 25 tot 30 miljoen jaar geleden afgesplitst van de oude wereld (Afrika en Azië) apen. Uit DNA-onderzoek blijkt dat mensen het dichtst bij chimpansees en bonobo’s staan (met beide mensapen delen we 98 procent van ons DNA). De laatste gemeenschappelijke voorouder van mensaap en mens leefde waarschijnlijk vijf tot zeven miljoen jaar geleden.


De stamboom van de mensapen. Van de gemeenschappelijke voorouder splitste zich als eerste een aapsoort af, die zich sindsdien heeft ontwikkeld tot orang oetan. De volgende tak is voor de hedendaagse gorilla's. De moderne mens is het meest verwant met de chimpansee en de bonobo. Het is overigens erg waarschijnlijk dat er ooit nog meer mensaapachtige soorten zijn geweest, die ondertussen zijn uitgestorven.

Meer over mensen en apen:
98% aap (Kennislinkartikel)
Notenkrakende gorilla veroorzaakt discussie rond evolutie (Kennislinkartikel)
De mens als foetale aap (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Gezichtsherkenning aap en mens hetzelfde (Kennislinkartikel)
Stenen werktuigen waarschijnlijk niet door de mens uitgevonden (Kennislinkartikel van Geonieuws)
Betty bezit een menselijke gave (Kennislinkartikel ism NIBI)
Evolutie en het ontstaan van de schroevendraaier (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Moleculaire biologie en paleontologie (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Op zoek naar het verschil (Kennislinkartikel van Bionieuws)
Chimpansees gebruiken al lang gereedschap (Kennislinkartikel ism NIBI)

Evolutie van de moderne mens
De oudste mensachtigen behoorden tot de groep van de Australopithecus soorten. Deze groep ontstond vier miljoen jaar geleden en ontwikkelde het lopen op twee voeten. Er waren robuuste Australopithecus met sterke kaken en grote tanden, aangepast aan het eten van hard voedsel. Daarnaast leefden ook dunne, slanke soorten waarvan het gebit voornamelijk zacht voedsel verwerkte. Uit deze laatste groep zijn vermoedelijk de mensachtige soorten van de groep Homo ontstaan. Dit gebeurde ongeveer 2,5 miljoen jaar geleden.


Lucy in the sky with diamonds

Op de afbeelding zie je de reconstructie van een vrouwelijke Australopithecus afarensis. Het meest bekende lid van deze voorouder is waarschijnlijk Lucy. Ze is genoemd naar het Beatlenummer 'Lucy in the sky with diamonds', dat op de avond dat ze werd ontdekt opstond in het kamp van de vinders van haar skelet.

Overigens zijn er wetenschappers, zoals de Amerikaanse archeoloog Lori D. Hager - die betwijfelen of Lucy wel echt een vrouw is. De voornaamste reden om dit aan te nemen is dat ze, hoewel volwassen, toch behoorlijk klein is. Dat past in de theorie dat bij de a. afarensis mannen veel groter en sterker waren dan vrouwen. Helaas zijn er maar een paar exemplaren van a. afarensis gevonden, dus er iets niet veel vergelijkingsmateriaal. Dat maakt de conclusie dat Lucy een vrouw was omdat ze klein was extra dubieus, aldus Hager. Je gebruikt dan namelijk je theorie om dezelfde theorie te bevestigen.

Bij de latere voorouders van de mens - die tot het geslacht homo behoren is het gemakkelijker om te zien of een skelet aan een vrouw toebehoort. Omdat deze vroege mensen al hele grote schedels hebben zijn de heupen van de vrouw breder dan die van de man, zodat ze een baby met een groot hoofd kon baren.


Zo heeft de stamboom van de moderne mens en haar voorouders er waarschijnlijk uitgezien. Het is voor wetenschappers lastig om dit precies te weten, omdat er maar zo weinig skeletten van onze voorouders gevonden zijn. Bovendien zouden er nog best meer mensensoorten geweest kunnen zijn, waarvan de resten (nog) niet zijn gevonden.

Ergens tussen 1,8 en 500.000 jaar geleden was Homo erectus de eerste soort die Afrika verliet en Azië (en waarschijnlijk later ook Europa) koloniseerde. In Europa vormde erectus de voorouder van de Neanderthaler die 200.000 tot 40.000 jaar geleden ontstond. Ook vanuit Afrika ging de evolutie van de mens intussen door. De moderne mens (Homo sapiens) verspreidde zich over de hele wereld door een tweede massale migratie vanuit Afrika, 100.000 jaar geleden. Deze groep verdreef regionale populaties (zoals de Neanderthalers in Europa), zodat uiteindelijk alle mensen van dezelfde voorouder afstammen. Dit scenario staat bekend als de ´Out of Africa´ theorie en wordt onderschreven door het meeste moderne DNA/onderzoek.


De verspreiding van homo sapiens over de planeet. In het rood de homo sapiens, in het geel de neanderthalers en in het groen de vroege homoniden, zoals homo erectus en homo ergaster.

Meer over evolutie van de moderne mens:
Ook Neanderthaler had grote hersenen (Kennislinkartikel)
Rechtshandigheid en taal in de evolutie (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Egyptische grotbewoners (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Schudden aan de menselijke stamboom (Kennislinkartikel ism Marco van Kerkhoven)
Uit eten in de steentijd (Kennsilinkartikel)
Datering van oude fossielen (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Nieuwe prehistorische ‘hobbit’ uit Micronesië (Kennislinkartikel van Geonieuws)
Nieuwe schedel van de Javamens gevonden (Kennislinkartikel van Natuurwetenschap en Techniek)
De prijs van de menselijke evolutie (Kennislinkartikel)
Voorouder mens at al gekookt voedsel (Kennislinkartikel)
Micro-RNA’s maken de mens (Kennislinkartikel van Bionieuws)
Evolutie mens versnelt (Kennislinkartikel)
Oermens wel of géén Afrikaan? (Kennislinkartikel van Universiteit Leiden)
‘Genoom van Nederland’ gekraakt (Kennislinkartikel)

Wetenschap na Darwin
Tegenwoordig weten we dat DNA en genen belangrijk zijn bij het bepalen van evolutie. Darwin besefte wel dat er voor natuurlijke selectie een soort erfelijkheid nodig was, maar had op dat moment nog geen idee hoe dit eruit kon zien. In 1865 publiceerde Gregor Mendel zijn beroemde erfelijkheidswerk. Begin twintigste eeuw werd ingezien dat de natuurlijke selectie van Darwin een genetische basis moest hebben. Alleen de best passende genen worden doorgegeven aan de volgende generatie. Vanaf dat moment kwamen ook termen als ‘kin selection’ (oma investeert in de verzorging van kleinkinderen, omdat een kwart van haar genen daardoor in de populatie blijft) en ‘ the selfish gene’ (evolutie werkt niet ten gunste van het voortbestaan van de soort, maar is slechts gericht op het doorgeven van gunstige genen).


Gelukkig zijn we na Darwin niet opgehouden met nadenken over de evolutie. In deze documentaire legt evolutiebioloog Richard Dawkins - bekend van zijn 'zelfzuchtige genen'-theorie en ook wel Darwin's pitbull genoemd - onder meer uit wat we na Darwin nog allemaal te weten zijn gekomen over de evolutie van de moderne mens.

Ook andere wetenschappelijke vakgebieden maken dankbaar gebruik van Darwin’s werk. Zo is er de sociobiologie dat probeert menselijk gedrag te verklaren aan de hand van evolutie. De astrobiologie kijkt naar de mogelijkheden voor het ontstaan en ontwikkelen van leven op andere planeten. En dan is er nog de evolutionaire geneeskunde. Deze discipline zoekt verklaringen voor het voorkomen van bepaalde moderne ziekten en bestudeert ook de evolutie van allerlei ziekteverwekkende micro-organismen. Kortom 150 jaar na het verschijnen van zijn werk vormt Darwin nog steeds een inspiratiebron voor de moderne wetenschap.

Evolutie en sociobiologie:
Misdaad en menselijke evolutie (Kennislinkartikel van Cicero)
Evolutionaire verklaringen voor menselijk gedrag (I) (Kennislinkartikel ism NIBI)
Evolutionaire verklaringen voor menselijk gedrag (II) (Kennislinkartikel ism NIBI)
Evolutionaire verklaringen voor menselijk gedrag (III) (Kennislinkartikel ism NIBI)

Evolutie en astrobiologie:
Veerpontjes voor leven tussen Mars en aarde (Kennislinkartikel van UvA)
Korstmos overleeft ruimtereis (Kennislinkartikel van ESA)
Leven uit de ruimte (Kennislinkartikel van Natuur en Techniek)
Koolstofdioxide ontdekt op verre planeet (Kennislinkartikel)
Teken van leven (Kennislinkartikel)

Evolutie en geneeskunde:
Op consult bij dokter Darwin (Kennislinkartikel)
Waarom we nog steeds een blinde darm hebben (Kennislinkartikel van Bionieuws)

Evolutie en psychologie:
Waarom mannen en vrouwen even goed kunnen inparkeren... (Kennislinkartikel)
De evolutie van god
De prijs van menselijke evolutie (Kennislinkartikel)
Jongetjesaap speelt liever met autootjes (Kennislinkartikel)
Uit eten in de steentijd (Kennislinkartikel)

Meer weten over het Darwinjaar en evolutie?
Algemene website over het Darwinjaar 2009
Boeken over de evolutie

(Kennislink)
Free Assange! Hack the Planet
[b]Op dinsdag 6 januari 2009 19:59 schreef Papierversnipperaar het volgende:[/b]
De gevolgen van de argumenten van de anti-rook maffia
pi_117716180
quote:
Dat vermoedde ik natuurlijk ook al, maar ik had het graag uit zijn eigen pen/toetsenbord gehoord.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_117717116
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 22:58 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Ik snap niet goed wat je daar mee wilt zeggen.
Of mensen zich nou wel of niet evolutionair hebben aangepast vlees beter te kunnen verteren, dat maakt niets uit. Dat is net zo min een argument tegen vegetariërs

En serieus, dat filmpje. Waar zien jullie mij voor aan? Een naturalistische drogreden wil zeggen dat je het argument maakt dat iets goed is, omdat het de natuur is. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen dat vlees eten moraal acceptabel is, omdat we vlees kunnen verteren, of omdat het "in de natuur" ook zo werkt.
  † In Memoriam † zondag 7 oktober 2012 @ 23:53:15 #4
31818 Barbaaf
Awesomely sprightly
pi_117717300
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 23:48 schreef KoningStoma het volgende:

[..]

Of mensen zich nou wel of niet evolutionair hebben aangepast vlees beter te kunnen verteren, dat maakt niets uit. Dat is net zo min een argument tegen vegetariërs

En serieus, dat filmpje. Waar zien jullie mij voor aan? Een naturalistische drogreden wil zeggen dat je het argument maakt dat iets goed is, omdat het de natuur is. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen dat vlees eten moraal acceptabel is, omdat we vlees kunnen verteren, of omdat het "in de natuur" ook zo werkt.
Volgens mij ben jij een andere discussie aan het voeren dan die wetenschappers. Het gaat er niet om of de mens vlees moet eten of dat het weggelaten kan worden, het gaat erom dat de vroege mens vlees at, wat een belangrijke voorwaarde was voor de ontwikkeling van het brein.
Ooit schreef oh-oh het volgende:Management en beleid en zo, dat kan elke debiel leren.
pi_117717411
quote:
10s.gif Op zondag 7 oktober 2012 23:53 schreef Barbaaf het volgende:

[..]

Volgens mij ben jij een andere discussie aan het voeren dan die wetenschappers. Het gaat er niet om of de mens vlees moet eten of dat het weggelaten kan worden, het gaat erom dat de vroege mens vlees at, wat een belangrijke voorwaarde was voor de ontwikkeling van het brein.
Het was ook een reactie op Kees, die het daar wel over had.
pi_117717774
quote:
0s.gif Op zondag 7 oktober 2012 23:48 schreef KoningStoma het volgende:

[..]

Of mensen zich nou wel of niet evolutionair hebben aangepast vlees beter te kunnen verteren, dat maakt niets uit. Dat is net zo min een argument tegen vegetariërs

En serieus, dat filmpje. Waar zien jullie mij voor aan? Een naturalistische drogreden wil zeggen dat je het argument maakt dat iets goed is, omdat het de natuur is. Je kan bijvoorbeeld niet zeggen dat vlees eten moraal acceptabel is, omdat we vlees kunnen verteren, of omdat het "in de natuur" ook zo werkt.
Ik zag naturalistische drogreden inderdaad even aan voor een drogreden gebaseerd op de natuurwetenschap. (Mede getriggerd door je naam, die doet denken aan KoningDavid) Ik ben blij dat je zelf reageert.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het bericht is wel degelijk relevant voor vegetariërs, omdat het niet eten van vlees consequenties lijkt te hebben voor hun gesteldheid. Geen vlees eten zou dus ongezond zijn.

Dat in de natuur erg veel vlees gegeten wordt door allerlei dieren, maakt het eten van vlees wel natuurlijk. Ik zag ooit een stukje documentaire over het eten van een zalm door een beer. Nou, dat was niet verdoofd slachten hoor. De zalm werd gewoon in twee stukken gescheurd.

Over de moraal laat het artikel zich niet uit. Dus of jij het moreel verantwoord vindt om vlees te eten, hangt nog steeds af van jouw moraal.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_117718539
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2012 00:08 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Ik zag naturalistische drogreden inderdaad even aan voor een drogreden gebaseerd op de natuurwetenschap. (Mede getriggerd door je naam, die doet denken aan KoningDavid) Ik ben blij dat je zelf reageert.

SPOILER
Om spoilers te kunnen lezen moet je zijn ingelogd. Je moet je daarvoor eerst gratis Registreren. Ook kun je spoilers niet lezen als je een ban hebt.
Het bericht is wel degelijk relevant voor vegetariërs, omdat het niet eten van vlees consequenties lijkt te hebben voor hun gesteldheid. Geen vlees eten zou dus ongezond zijn.

Dat in de natuur erg veel vlees gegeten wordt door allerlei dieren, maakt het eten van vlees wel natuurlijk. Ik zag ooit een stukje documentaire over het eten van een zalm door een beer. Nou, dat was niet verdoofd slachten hoor. De zalm werd gewoon in twee stukken gescheurd.

Over de moraal laat het artikel zich niet uit. Dus of jij het moreel verantwoord vindt om vlees te eten, hangt nog steeds af van jouw moraal.
Ik zeg ook niet dat het niet natuurlijk is. Het is alleen niet te verantwoorden is door te zeggen dat het natuurlijk is. Je kan niet zeggen dat iets intrinsiek goed of slecht is, omdat het wel of niet natuurlijk is.
pi_117718826
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2012 00:33 schreef KoningStoma het volgende:

[..]

Ik zeg ook niet dat het niet natuurlijk is. Het is alleen niet te verantwoorden is door te zeggen dat het natuurlijk is. Je kan niet zeggen dat iets intrinsiek goed of slecht is, omdat het wel of niet natuurlijk is.
Realiseer jij je wel dat je Moskowitz op je nek kunt krijgen door de term intrinsiek slecht.?

Goed of slecht zijn termen die gedefinieerd worden op basis van een of andere moraal.
De natuur kent geen moraal.
Dus moraal valt niet te baseren op natuur.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
  dinsdag 9 oktober 2012 @ 20:54:48 #9
304120 Bramdecaviaeter
"LSD, 100 µg, i.m."
pi_117790931
quote:
0s.gif Op maandag 8 oktober 2012 00:47 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Realiseer jij je wel dat je Moskowitz op je nek kunt krijgen door de term intrinsiek slecht.?

Goed of slecht zijn termen die gedefinieerd worden op basis van een of andere moraal.
De natuur kent geen moraal.
Dus moraal valt niet te baseren op natuur.
Natuur kent wel moraal, maar dat is iets wat zich afspeelt in individuen en in sommige intelligente sociale soorten. Er is alleen geen universele natuurlijke moraal. :P

Het vleeseet artikel houd er wel een erg zwakke redenatie op na, maargoed het kan wel iets aanwijzen, al zijn er volgens mij al veel duidelijkere aanwijzingen dat mensen toen al vlees aten.

Overigens is het klimatologisch ook wel te vermoeden dat mensen al langer vlees eten. In tropische regenwouden vind je het gehele jaar door wel vruchten en voedsel. Terwijl in savannes en al helemaal de gematigde of pool gebieden vrijwel niet te overleven zijn zonder vlees te eten omdat deze gebieden een seizoen hebben waarin vrij weinig andere voedselbronnen aanwezig zijn. Mensen zijn pas recentelijk in staat volledig vegetarisch te zijn doordat we eten kunnen invliegen vanuit andere landen.
Inter faeces et urinam nascimur,
pi_117841349
quote:
0s.gif Op dinsdag 9 oktober 2012 20:54 schreef Bramdecaviaeter het volgende:

[..]

Natuur kent wel moraal, maar dat is iets wat zich afspeelt in individuen en in sommige intelligente sociale soorten. Er is alleen geen universele natuurlijke moraal. :P

Het vleeseet artikel houd er wel een erg zwakke redenatie op na, maargoed het kan wel iets aanwijzen, al zijn er volgens mij al veel duidelijkere aanwijzingen dat mensen toen al vlees aten.

Overigens is het klimatologisch ook wel te vermoeden dat mensen al langer vlees eten. In tropische regenwouden vind je het gehele jaar door wel vruchten en voedsel. Terwijl in savannes en al helemaal de gematigde of pool gebieden vrijwel niet te overleven zijn zonder vlees te eten omdat deze gebieden een seizoen hebben waarin vrij weinig andere voedselbronnen aanwezig zijn. Mensen zijn pas recentelijk in staat volledig vegetarisch te zijn doordat we eten kunnen invliegen vanuit andere landen.
Er lijkt een moraal te zijn binnen een soort. Of zelfs binnen een stam, waar stamleden elkaar helpen en niet-stamleden doden.
Maar ook is er bedriegerij binnen een soort. Kraaien die nadrukkelijk voedsel gaan zoeken op plaatsen waar ze NIET hun voorraad hebben verstopt.

Dus wat is moraal?
Overigens is het kunnen invliegen of invaren van eten niet de reden dat mensen vegetarisch kunnen zijn. En overigens ook moreel discutabel.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
  donderdag 11 oktober 2012 @ 09:57:58 #11
304120 Bramdecaviaeter
"LSD, 100 µg, i.m."
pi_117844433
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2012 01:33 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Er lijkt een moraal te zijn binnen een soort. Of zelfs binnen een stam, waar stamleden elkaar helpen en niet-stamleden doden.
Maar ook is er bedriegerij binnen een soort. Kraaien die nadrukkelijk voedsel gaan zoeken op plaatsen waar ze NIET hun voorraad hebben verstopt.

Dus wat is moraal?
Overigens is het kunnen invliegen of invaren van eten niet de reden dat mensen vegetarisch kunnen zijn. En overigens ook moreel discutabel.
Nouja niet de enige reden maar zonder globalisatie was vegetarisme maar weinig mogelijk en maar beperkt tot een aantal gebieden. Door seizoenen is er bijna nergens op de wereld een volledig aanbod van nutrienten beschikbaar het hele jaar rond.

Tegenwoordig is het mogelijk om seizoensgebrekken te verminderen door: Meer rassen en soorten, nieuwe kweektechnieken als kassen, conserveringstechnieken, sterk verhoogde landbouw productiviteit en dus ook import.

Dit kunt je niet gebruiken als argument voor of tegen vegetarisme want dat zou een natural fallacy zijn. De natuur is niet goed of fout.

Maar het geeft wel duidelijk aan dat we vanuit de geschiedenis geruime tijd afhankelijk zijn geweest van vlees en niet dat het een van onze moderne modegrillen is.
Inter faeces et urinam nascimur,
pi_117881426
quote:
0s.gif Op donderdag 11 oktober 2012 09:57 schreef Bramdecaviaeter het volgende:

[..]

Nouja niet de enige reden maar zonder globalisatie was vegetarisme maar weinig mogelijk en maar beperkt tot een aantal gebieden. Door seizoenen is er bijna nergens op de wereld een volledig aanbod van nutrienten beschikbaar het hele jaar rond.

Tegenwoordig is het mogelijk om seizoensgebrekken te verminderen door: Meer rassen en soorten, nieuwe kweektechnieken als kassen, conserveringstechnieken, sterk verhoogde landbouw productiviteit en dus ook import.

Dit kunt je niet gebruiken als argument voor of tegen vegetarisme want dat zou een natural fallacy zijn. De natuur is niet goed of fout.

Maar het geeft wel duidelijk aan dat we vanuit de geschiedenis geruime tijd afhankelijk zijn geweest van vlees en niet dat het een van onze moderne modegrillen is.
Vet van mij. wasda?

Ik herinner me een artikel waarin werd betoogd dat de uitvinding van het vuur, dus het koken van eten, dus het vrouwelijke verzorgende, veel meer heeft bijgedragen aan de voeding van de mensheid dan de jacht. Door het koken werden planten veel beter verteerbaar, waardoor de gekookte planten van mama een grotere bijdrage leverden aan de voeding dan de gevangen/gedode dieren die papa binnenbracht.

Of het waar is, weet ik natuurlijk niet. Al was het maar omdat ik mijn bron kwijt ben. Maar onlogisch lijkt het me niet.
Al was het maar omdat men vreest voor voedseltekorten als arme bevolkingen rijker worden en meer vlees gaan eten. Vanuit de geschiedenis zijn we dus niet afhankelijk geweest van vlees.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
  vrijdag 12 oktober 2012 @ 01:05:38 #13
304120 Bramdecaviaeter
"LSD, 100 µg, i.m."
pi_117881955
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 oktober 2012 00:36 schreef Kees22 het volgende:

[..]

Vet van mij. wasda?
Dat je geen goed of fout kan afleiden van een natuurlijke staat.

http://en.wikipedia.org/wiki/Naturalistic_fallacy

http://nl.wikipedia.org/wiki/Naturalistische_dwaling

quote:
Ik herinner me een artikel waarin werd betoogd dat de uitvinding van het vuur, dus het koken van eten, dus het vrouwelijke verzorgende, veel meer heeft bijgedragen aan de voeding van de mensheid dan de jacht. Door het koken werden planten veel beter verteerbaar, waardoor de gekookte planten van mama een grotere bijdrage leverden aan de voeding dan de gevangen/gedode dieren die papa binnenbracht.
Mja op veel vlakken is dat echt wel een belangrijke ontwikkeling geweest, en dan ook nog voor het kunnen eten van vlees. Echter gaat het niet alleen om calorische inname maar ook om allerlei soorten nutrienten. Het is in veel gebieden moeilijk om alle mineralen en de benodigde eiwitten binnen te kunnen krijgen in elke tijd van het jaar. In het hoge noorden als nomade (en dus geen grote voedselopslag) kom je gewoon tekort in de winter en ben je aangewezen op vlees omdat je vrijwel geen groen meer om je heen kunt vinden maar terwijl er nog wel sappige biefstukjes rondlopen.

quote:
Of het waar is, weet ik natuurlijk niet. Al was het maar omdat ik mijn bron kwijt ben. Maar onlogisch lijkt het me niet.
Al was het maar omdat men vreest voor voedseltekorten als arme bevolkingen rijker worden en meer vlees gaan eten. Vanuit de geschiedenis zijn we dus niet afhankelijk geweest van vlees.
Wel afhankelijk maar bij lange na niet in de mate wat wij nu gebruiken. In principe kun je het volledige dieet samenstellen vanuit planten echter is het vrijwel nooit mogelijk geweest in de geschiedenis door seizoenen en beperkingen in de soorten planten.
Inter faeces et urinam nascimur,
pi_117883883
11-10-2012

520 miljoen jaar oud 'modern' brein ontdekt

Wetenschapper hebben mogelijk het eerste voorbeeld van een moderne hersenstructuur gevonden in een 520 miljoen jaar oud fossiel van een geleedpotige.

De ontdekking, een vrucht van een samenwerkingsverband tussen de Chinese National Natural Science Foundation en de Amerikaanse University of Arizona, is woensdag gepubliceerd in het tijdschrift Nature.

Het ruim zeven en een halve centimeter grote fossiel uit het Cambrium van de geleedpotige Fuxianhuia protensa, werd gevonden in de provincie Yunnan in China. Het laat zien dat complexe hersenstructuren al eerder geëvolueerd zijn dan voorheen gedacht.

.De onderzoekers zeggen dat het gefossiliseerde brein mogelijk de ontbrekende schakel is in de evolutionaire geschiedenis van de arthopoda, ofwel geleedpotigen, waar insecten, spinnen en kreeftachtigen onder vallen.

''Niemand verwachtte dat zo’n geavanceerd brein al zo vroeg in de ontwikkeling van meercellige dieren ontstaan was,'' zegt een van de auteurs Nicholas Strausfeld.



Evolutie

Verwacht wordt dat de ontdekking zorgt voor nieuwe inzichten in hoe insecten evolueerden.

De vondst van het fossiel in deze staat is bijzonder, aangezien overblijfselen van zachte weefsels, zoals hersenen, zeer zeldzaam zijn.

Dat de gefossiliseerde weefsels in dit specifieke fossiel zijn ontdekt, maakt dit het meest overtuigende bewijs voor complex zenuwweefsel in een fossiele arthopod. De auteurs geven aan dat het bijzondere is dat de uit drie delen bestaande hersenen zo veel lijken op die van moderne arthopoda.

Als dit dier echt in de stam van alle arthopoda hoort voor te komen, dan ontstonden de complexe hersenen al erg vroeg, maar dan moeten de voorouders van nog bestaande arthopoda met minder complexe hersenen ergens in hun evolutie simpeler geworden zijn.

Maar misschien moet de hele plaats van Fuxianhuia in de evolutionaire stamboom wel heroverwogen worden.

In ieder geval zorgt de ontdekking voor de noodzaak vele oude fossielen weer eens uit de kast te trekken.

Door: NU.nl/Krijn Soeteman .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_117916127
quote:
Oh, dat.
quote:
[..]

Mja op veel vlakken is dat echt wel een belangrijke ontwikkeling geweest, en dan ook nog voor het kunnen eten van vlees. Echter gaat het niet alleen om calorische inname maar ook om allerlei soorten nutrienten. Het is in veel gebieden moeilijk om alle mineralen en de benodigde eiwitten binnen te kunnen krijgen in elke tijd van het jaar. In het hoge noorden als nomade (en dus geen grote voedselopslag) kom je gewoon tekort in de winter en ben je aangewezen op vlees omdat je vrijwel geen groen meer om je heen kunt vinden maar terwijl er nog wel sappige biefstukjes rondlopen.

[..]

Wel afhankelijk maar bij lange na niet in de mate wat wij nu gebruiken. In principe kun je het volledige dieet samenstellen vanuit planten echter is het vrijwel nooit mogelijk geweest in de geschiedenis door seizoenen en beperkingen in de soorten planten.
Daar kun je gelijk in hebben.
We hebben ook niet voor niks een omnivoor gebit. (Nou ja: plastic gebit.) Overigens geldt voor vrijwel alle diersoorten dat er perioden zijn in het jaar dat ze het moeilijk hebben.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_118071286
16-10-2012

Omvang hersenen meestal geen drijvende kracht evolutie

De relatieve hersenomvang wordt eerder bepaald door verandering in lichaamsgrootte dan door groei of krimp van de hersenen zelf.

Dat schrijven onderzoekers onder leiding van University College London in wetenschapsblad PNAS.

Tot nog toe namen wetenschappers aan dat evolutionaire druk ervoor zorgde dat de hersenen zelf in omvang veranderden.



Ook in de geschiedenis van aapachtigen blijkt het meestal groei of krimp van het lichaam in plaats van de hersenen zelf, die heeft geleid tot veranderingen in relatieve hersenvolume, stellen de wetenschappers.

Overleven

Zowel roof- als prooidieren hebben in de strijd voordeel van een groter lichaam. Grotere individuen overleven hierdoor makkelijker, zodat ‘evolutionaire druk’ bestaat om het lichaam te laten groeien.

In tijden van schaarste heeft deze druk vaak een tegengestelde richting: individuen met een relatief klein lichaam hebben een kleinere energiebehoefte – en hoeven dus minder voedsel te vinden om te overleven.

Geschiedenis

Voor de nieuwe studie hebben onderzoekers de lichaamssamenstelling van honderden moderne en uitgestorven soorten met elkaar vergeleken – om een ontwikkelingsgeschiedenis te reconstrueren over miljoenen jaren.

Primaten en op land jagende carnivoren hadden sterk varierende lichaamsomvang bij relatief constante hersenmaat. Alleen bij vleermuizen vonden de onderzoekers een snelle toename van het hersenvolume ten opzichte van de lichaamsgrootte.

Dankzij hun relatief grote hersenen kunnen moderne vleermuizen een feilloos systeem voor echolocatie combineren met grote motorische wendbaarheid.

Intelligentiemaat

Wetenschappers hanteren de verhouding tussen het volume van de hersenen en de omvang van het verdere lichaam als een indicatie voor de intelligentie van een soort. Zo heeft een mens relatief grotere hersenen dan een olifant.

De studie heeft niet onderzocht of een toename van de relatieve hersengrootte door een krimp van het lichaam bij soorten ook daadwerkelijk leidt tot een toename van intelligentie.

Door: NU.nl/Bitsofscience.org .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118111128
quote:
0s.gif Op woensdag 17 oktober 2012 09:17 schreef ExperimentalFrentalMental het volgende:
16-10-2012

Omvang hersenen meestal geen drijvende kracht evolutie

De relatieve hersenomvang wordt eerder bepaald door verandering in lichaamsgrootte dan door groei of krimp van de hersenen zelf.

Dat schrijven onderzoekers onder leiding van University College London in wetenschapsblad PNAS.

Tot nog toe namen wetenschappers aan dat evolutionaire druk ervoor zorgde dat de hersenen zelf in omvang veranderden.

[ afbeelding ]

Ook in de geschiedenis van aapachtigen blijkt het meestal groei of krimp van het lichaam in plaats van de hersenen zelf, die heeft geleid tot veranderingen in relatieve hersenvolume, stellen de wetenschappers.

Overleven

Zowel roof- als prooidieren hebben in de strijd voordeel van een groter lichaam. Grotere individuen overleven hierdoor makkelijker, zodat ‘evolutionaire druk’ bestaat om het lichaam te laten groeien.

In tijden van schaarste heeft deze druk vaak een tegengestelde richting: individuen met een relatief klein lichaam hebben een kleinere energiebehoefte – en hoeven dus minder voedsel te vinden om te overleven.

Geschiedenis

Voor de nieuwe studie hebben onderzoekers de lichaamssamenstelling van honderden moderne en uitgestorven soorten met elkaar vergeleken – om een ontwikkelingsgeschiedenis te reconstrueren over miljoenen jaren.

Primaten en op land jagende carnivoren hadden sterk varierende lichaamsomvang bij relatief constante hersenmaat. Alleen bij vleermuizen vonden de onderzoekers een snelle toename van het hersenvolume ten opzichte van de lichaamsgrootte.

Dankzij hun relatief grote hersenen kunnen moderne vleermuizen een feilloos systeem voor echolocatie combineren met grote motorische wendbaarheid.

Intelligentiemaat

Wetenschappers hanteren de verhouding tussen het volume van de hersenen en de omvang van het verdere lichaam als een indicatie voor de intelligentie van een soort. Zo heeft een mens relatief grotere hersenen dan een olifant.

De studie heeft niet onderzocht of een toename van de relatieve hersengrootte door een krimp van het lichaam bij soorten ook daadwerkelijk leidt tot een toename van intelligentie.

Door: NU.nl/Bitsofscience.org .

(nu.nl)
Vet van mij: Merkwaardige maat.
Verder vind ik het een onbegrijpelijk verhaal. Wat wil men nu eigenlijk onderzoeken en welke verbanden zijn er gevonden?
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_118115094
17-10-2012

In de stamboom van het leven klimmen: het kan nu!



Wetenschappers maken de stamboom van het leven met behulp van een website voor iedereen toegankelijk. Een soort Google Maps dat niet laat zien waar we heen moeten, maar waar we vandaan komen.

“Na decennia van inspanning zijn wetenschappers nu mogelijk nog maar een jaar verwijderd van de eerste schets van de complete stamboom van het leven,” vertelt onderzoeker James Rosindell van het Imperial College London. “Het zou toch zonde zijn als we die boom bouwen, maar er geen enkele manier is om die boom te visualiseren.”

Google Maps
Om dat probleem op te lossen, liet Rosindell zich inspireren door Google Maps. “Bomen met miljoenen topjes, rijk versierd met extra gegevens, kunnen nu heel gemakkelijk in de browser met behulp van een zoomsysteem dat vergelijkbaar is met dat van Google Maps worden bestudeerd.” De website – die vandaag online is gegaan – heeft de naam OneZoom gekregen. “OneZoom is een nieuwe manier om de stamboom van het leven te visualiseren. Deze ziet er nog steeds uit als een boom, maar je kunt inzoomen op gebieden waar je interesse in hebt, net zoals je in kunt zoomen op kaarten (in Google Maps, red.).”


Zoogdieren
Op het moment bevat OneZoom enkel zoogdieren. Maar dat wil niet zeggen dat u er snel uitgekeken bent. De stamboom van het leven bevat meer dan 5000 soorten die allemaal netjes in groepen zijn onderverdeeld. Ook de status van het dier (bedreigd of niet) wordt gecommuniceerd. In de toekomst hoopt Rosindell nog veel meer soorten toe te kunnen voegen. “Onze droom voor de verre toekomst is een gemakkelijk toegankelijke website met daarop alles wat we over het leven op aarde weten.”

Met één muisklik kunt u zich naar een specifiek deel van de stamboom van het leven gaan en inzoomen op verschillende soorten die hier onder vallen. Bent u op zoek naar een specifieke soort? Dan kunt u de naam intypen en zoekt het programma deze soort op de stamboom op. “OneZoom biedt ons een heel natuurlijke manier om grote hoeveelheden complexe informatie te verkennen. Het is heel intuïtief, omdat het net zo werkt als de manier waarop we de wereld verkennen: we stappen op interessante objecten af om ze in detail te kunnen bekijken.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118364349
23-10-2012

Intelligentie, cultuur en beschaving gegroeid door ... te koken?



Wetenschappers van de Federale Universiteit van Rio de Janeiro stellen dat we de groei van het menselijk brein en de ontwikkeling van werktuigen, cultuur en beschaving voor een deel te danken hebben aan onze kookkunsten. Vermoed wordt dat de Homo erectus voor het eerst leerde koken en dat warme maaltijden niet alleen meer energie gaven aan de hersenen, maar ook sociale interactie en creativiteit bevorderden.

De studie suggereert dat de mens zonder de evolutie van rauwe naar gekookte maaltijden vandaag nooit zo intelligent had kunnen zijn. Het leren koken bracht namelijk een zeer efficiënte manier met zich mee om calorieën te leveren aan de neuronen, waardoor de hersenen konden groeien. De overgang naar gekookte maaltijden zorgde volgens de onderzoekers ook voor meer sociale interactie en creatieve opdrachten, elementen die bijdragen aan de verdere evolutie van een groot en complex brein.

Brein voeden
De Braziliaanse wetenschappers berekenden de metabolische noden van huidige mensapen en vergeleken die met een aantal verschillende vroege menselijke soorten. Ze ontdekten dat gorilla's vandaag al de limiet van hun hersencapaciteit hebben bereikt met een dieet op basis van rauwe voeding. Het eten ervan palmt bovendien 8 tot 10 uur per dag in omdat ze 'energiehongerige' lichamen hebben. Drie vroege menselijke soorten (Homo habilis, Australopithecus afarensis en Paranthropus boisei) zouden eveneens meer dan 7 uur per dag gegeten hebben om hun hersengrootte te ondersteunen.

Leren koken
"De komst van het koken vergrootte de calorische opbrengst van het dieet aanzienlijk omdat het kauwen makkelijker ging, net als het verteren en het absorberen van voedingsstoffen. Warme maaltijden worden vandaag bovendien ook verkozen boven rauwe door niet-menselijke mensapen", verklaart Suzana Herculano-Houzel.

(HLN)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118399499
Het enige recht van een vrouw is het aanrecht. En, zoals Pim Fortuyn zei: "Mens, ga toch koken!"

Een grotere bijdrage aan de evolutie dan het jagen.
Beetje dom, want nu moeten grote hoofden van baby's door een nauw bekkenkanaal van de moeder.
Onderschat nooit de kracht van domme mensen in grote groepen!
Der Irrsinn ist bei Einzelnen etwas Seltenes - aber bei Gruppen, Parteien, Völkern, Zeiten die Regel. (Friedrich Nietzsche)
pi_118489015
26-10-2012

Oudste mensachtige klom nog steeds in boom



Mensenachtigen klommen nog veel langer in bomen dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoek van de oudste mensachtige 'Lucy' bewijst dat deze soort nog veel tijd in bomen doorbracht.
Dat blijkt uit onderzoek van de Midwestern University dat vandaag wordt gepubliceerd in Science.

Onderzoek naar de schouderbladen van Australopithecus Afarensis bevestigen dat Lucy en haar soortgenoten nog steeds veel tijd in bomen doorbrachten.

Eerder namen wetenschappers aan dat deze mensachtige de eerste aap was die niet meer klom, maar volledig begon te lopen.

Heupen en schouders

Over het heupgewricht, het onderbeen en de voet van Australopithecus afarensis bestond onder de meeste wetenschappers al overeenstemming. Deze lijken erg veel op de mens en zijn geschikt om rechtop te lopen.

De schouderbladen voegen hier aan toe dat Lucy, Selam en hun soortgenoten daarnaast ook uitstekend konden klimmen, terwijl bij de moderne mens de schouderbladen een heel ander beeld laten zien.

De vorm van het schouderblad van Selam komt overeen met die van eerder gevonden, volwassen soortgenoten, namelijk schouderbladen die geschikt zijn om te klimmen.

Bij moderne mensen veranderen de schouderbladen tijdens de ontwikkeling juist aanzienlijk.
Zo is de hoek van de schouderkom bij baby’s iets naar beneden georiënteerd en staat bij volwassenen meer naar buiten.

Oudste mens

De skeletten die onderzocht werden zijn van de oudst bekendste mensachtigen in de wereld. De skeletten hebben de naam Lucy en Selam en zijn 3,3 miljoen jaar oud.

In 2000 werd het skelet van Selam gevonden. Doordat het skelet goed bewaard is gebleven, was het mogelijk deze ontdekking te doen.

Door: NU.nl .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118656159
31-10-2012

Mogelijk meest explosieve uitbreiding van onze soort in de prehistorie ontdekt



Wetenschappers denken bewijzen gevonden te hebben voor een totnogtoe onbekende explosieve uitbreiding van de mensheid. Ergens tussen 40.000 en 50.000 jaar geleden nam het aantal mensen in een zeer rap tempo explosief toe.

Dat er momenten zijn geweest waarop het aantal mensen dat op aarde leefde, sterk toenam, wisten we al wel. Wetenschappers stelden bijvoorbeeld eerder al vast dat het vertrek van mensen uit Afrika tot een flinke uitbreiding van het aantal mensen leidde. “We zagen dat altijd als de grootste uitbreiding van de populatie moderne mensen, maar ons onderzoek trekt die theorie nu in twijfel,” vertelt onderzoeker Wei Wei. “De uitbreiding door Afrika te verlaten, die ongeveer 60.000 jaar geleden plaatsvond, was voor geografische begrippen met mensen die zich over de wereld verspreidden, enorm. Nu hebben we een tweede golf van uitbreiding ontdekt die veel groter is als het gaat om de groei van de menselijke populatie en over een hele korte periode plaatsvond: ergens tussen 40.000 en 50.000 jaar geleden.”

Y-chromosoom
Het idee dat de mensheid zich in die periode rap uitbreidde, is helemaal nieuw. De onderzoekers baseren hun conclusie op het bestuderen van 36 Y-chromosomen. Op basis daarvan konden ze een zeer accurate stamboom van het Y-chromosoom maken en conclusies trekken over de historie van de groei van de mensheid, zo meldt het blad Genome Research.

Verklaring
Hoewel uit de studie heel duidelijk naar voren komt dat de mensheid zich zo’n 40.000 tot 50.000 jaar geleden enorm uitbreidde, kunnen de chromosomen ons weinig vertellen over de oorzaken van die snelle expansie. Toch denken de onderzoekers wel te weten hoe de snelle uitbreiding plaats kon vinden. Een mogelijke theorie is dat mensen toen ze Afrika verlieten, langs de kustlijn reisden en zich gaandeweg vestigden. “We denken dat wanneer mensen uit de hoorn van Afrika naar Azië, Australië en uiteindelijk ook Europa trokken, ze in kleine groepjes bij de kust bleven. Het kostte ze duizenden jaren om zich aan te passen aan de heuvelachtige en bosrijke omgevingen op de binnenste continenten. Maar zodra hun genen aan die omgevingen waren aangepast, nam de populatie extreem snel toe, doordat groepen het binnenland in trokken en daar profiteerden van de overvloed aan ruimte en voedsel.”

Wat de onderzoekers betreft, zit hun studie er nog lang niet op. Tijdens dit onderzoek richtten ze zich maar op 36 complete Y-chromosomen en konden ze toch grote conclusies trekken. Dat smaakt naar meer. “We willen nu naar tien keer meer Y-chromosomen gaan kijken in gegevens van het 1000 Genomes Project,” vertelt onderzoeker Chris Tyler-Smith. “Wie weet wat we dan vinden.”

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118656221
30-10-2012

Nieuwe studie onthult hoe en wanneer uw zicht ontstond



Voor de meeste organismen – waaronder mensen – is het heel gewoon om te kunnen zien. Maar dat is niet altijd zo geweest: ook het zicht moest zich evolueren. Een nieuw onderzoek wijst er nu op dat dat veel eerder gebeurde dan gedacht.

Wetenschappers van de universiteit van Bristol richtten zich op de evolutie van lichtgevoelige proteïnen. De ontwikkeling van deze proteïnen was cruciaal: uiteindelijk leidde het ertoe dat organismen dingen konden gaan waarnemen.

Neteldieren
De onderzoekers toetsten elke hypothese die omtrent de ontwikkeling van deze proteïnen tot op heden is opgesteld, met behulp van computermodellen. In deze analyse namen ze ook alle genetische informatie van relevante organismen mee. Denk bijvoorbeeld aan de neteldieren: een groep organismen waarvan onderzoekers denken dat deze als eerste ogen ontwikkelde.

Voorouder
Aan de hand van de computermodellen konden de onderzoekers een tijdlijn ontwikkelen die ze terugvoerde naar die ene voorouder die over de lichtgevoelige proteïnen beschikte en waar alle organismen die kunnen zien uit voortkomen. Deze voorouder was in eerste instantie zelf ook blind, maar over een periode van zo’n elf miljoen jaar ontwikkelde hij de vaardigheid om licht waar te nemen, zo schrijven de onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Uit het onderzoek blijkt wel dat het zicht veel eerder ontstond dan altijd werd gedacht. Maar dat is niet de enige implicatie die dit onderzoek heeft. “Wat deze studie zo relevant maakt, is dat we het ontstaan van het zicht hebben opgespoord en dat we ontdekten dat het slechts eenmaal in dieren ontstond.” Dat laatste is interessant. Het zou betekenen dat we met deze studie kunnen vaststellen hoe en wanneer het zicht voor alle organismen – waaronder mensen – die vandaag de dag kunnen zien, ontstond.

(scientias.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118834128
03-11-2012

Dinosauriërs werden reusachtig dankzij evolutiewet

Miljoenen jaren onderlinge competitie dreef zowel plant- als vleesetende dinosauriërs ertoe hun enorme afmetingen te bereiken.



Daarmee blijkt de wetmatigheid dat soorten door evolutie eerder groter dan kleiner worden niet alleen op te gaan voor de tegenwoordig dominante zoogdieren, maar ook voor de diergroep die tot aan hun beroemde uitsterven door een vermeende meteorietinslag 140 miljoen jaar lang de dienst uitmaakten op Aarde.

Dit betogen drie Amerikaanse wetenschappers op zondag tijdens een bijeenkomst van de Geological Society of America.

Zij hebben onderzoek verricht naar fossiele dijbenen en ontdekten dat de meeste afstammingslijnen geleidelijk steeds grotere soorten voortbrachten - in overeenstemming met de Wet van Cope, vernoemd naar de 19e eeuwse Amerikaanse paleontoloog Edward Cope.

Survival of the biggest

Hieruit zou blijken dat het zowel voor jagende als voor vegetarische dinosauriërs structureel voordelig zou zijn om groter te zijn dan de individuen van de eigen soort en van andere soorten – ondanks dat een grotere lichaamsomvang ook nadelen met zich meebrengt.

Wel ontdekten de paleontologen dat tweebenige dinosauriërs, zoals de beroemde Tyrannosaurus rex, aan het einde van het Krijt waarschijnlijk een bovengrens voor hun lichaamsomvang hadden bereikt, terwijl het gestel van de allergrootste planteneters, zoals de vierbenige bomenetende sauropoda , nog verdere groei toestond.

Vliegende dinosauriërs

Vogels, die afstammen van vliegende dinosauriërs, vormen een uitzondering op de Wet van Cope omdat deze groep juist evolutionaire druk ervoer om steeds lichter te worden, zo zeggen de onderzoekers.

Onder de dinosauriërs bevonden zich de grootste landdieren die onze planeet ooit heeft gezien. Toch heeft de evolutie ook zeer kleine dinosauriërs voortgebracht – die als warmbloedige dieren waarschijnlijk afhankelijk waren van een vacht of verendek.

Door: NU.nl/Bitsofscience.org .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
pi_118925425
07-11-2012

'Mensheid hoefde geen vulkaanwinter te doorstaan'

Een extreme vulkaanuitbarsting tijdens de ijstijd bracht homo sapiens nauwelijks extra koude, wel een wereldwijde golf van zure regen.


Foto: AFP

Dit zegt een internationale onderzoeksgroep onder leiding van de Universiteit van Kopenhagen. Zij hebben de uitbarsting van de Toba-vulkaan onderzocht, die ongeveer 74.000 jaar geleden op het Indonesische eiland Sumatra plaatshad.

Bij deze uitbarsting kwam tenminste 250 maal zoveel lava en as vrij als bij de grootste vulkaanuitbarsting in het recente verleden, die van Mount Pinatubo op de Filipijnen, in 1991.

Extreme afkoeling

Klimaatmodellen hadden berekend dat het vrijgekomen zwavelstof van de Toba-uitbarsting de gehele Aarde voor enkele decennia met wel 10 graden zou hebben kunnen afkoelen, en dat terwijl er al een ijstijd gaande was.

Daar vinden de wetenschappers echter geen bewijs voor in boorkernen uit de ijskappen van Groenland en Antarctica. Het noordelijk halfrond koelde kort na de uitbarsting tijdelijk iets af, terwijl het op het zuidelijk halfrond juist iets warmer werd.

Wel vinden de wetenschappers bewijs voor een wereldwijde golf van zure regen, teken dat de vulkaan inderdaad grote hoeveelheden zwavel heeft uitgestoten.

Evolutietheorie

De Toba-vulkaan staat in de aandacht van verschillende wetenschappen. Archeologen en biologen die de evolutie van de moderne mens bestuderen, denken dat onze voorouders rond de tijd van de uitbarsting ergens door een 'evolutionair oog van de naald' zijn gekropen.

Genenonderzoek toont aan dat alle tegenwoordig levende mensen afstammen van slechts enkele duizenden of tienduizenden koppels tijdens de laatste ijstijd. Het Y-chromosoom in alle moderne mensen zou zelfs te herleiden zijn tot één enkele man die zo’n 60.000 jaar geleden heeft geleefd.

Aanhangers van de Toba-catastrofetheorie denken dat veel mensenpopulaties de uitbarsting van de vulkaan niet hebben overleefd. Juist dat een betrekkelijk kleine groep overleefde, zou volgens hen ook nog voordeel hebben gebracht, omdat het mensen dwong beter samen te werken – waardoor ze uiteindelijk andere mensensoorten, zoals de Neanderthaler, wisten te verdringen.

Kritiek

Er bestaat veel kritiek op de theorie. Er zijn meerdere genetische bottlenecks te definiëren in het menselijk chromosoom - en de meeste hiervan lijken ouder te zijn dan de datum van de vulkaanuitbarsting. Zo zouden alle moderne mensen ook afstammen van één vrouw, zo’n 140.000 jaar geleden - en ook 90.000 jaar terug nog van een enkele man.

De klimaatonderzoekers kiezen geen partij in deze discussie. Alhoewel ze geen sporen van een dramatische 'vulkaanwinter' hebben gevonden, benadrukken ze dat er nog steeds grote gevolgen waren voor de natuur. Zo werden grote delen van Azië bedekt door een laag as - en kan ook de zure regen voedselgewassen hebben aangetast.

Door: NU.nl/Bitsofscience.org .

(nu.nl)
Death Makes Angels of us all
And gives us wings where we had shoulders
Smooth as raven' s claws...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')