abonnement Unibet Coolblue
pi_117020710
In navolging van deel 1 -> Poolkappen smelten en het 2e deel -> Poolkappen, IJsbergen en Gletsjers #2 is hier deel 3. Alle informatie en/of nieuwsberichten over (smeltende) poolkappen, land-/zeeijs en/of gletsjers Kan je hier kwijt :) Even wat voorinformatie

Gletsjers

Een gletsjer is een ijsmassa die gevormd wordt op land en dik en groot genoeg is om bergafwaarts te stromen.
Gletsjers, inclusief de Antarctische en Groenlandse ijskap, bedekken circa 15 miljoen km2 aardoppervlak en bevatten 29 miljoen km3 ijs, ongeveer 87% van alle zoetwater op aarde.
Gletsjers oefenen door hun enorme gewicht en sterke slijpende werking grote invloed op het land eronder uit. Een gletsjerdal heeft een U-vormige doorsnede, in tegenstelling tot een rivierdal dat meer V-vormig is.



Waar in de winter meer sneeuw valt dan er afsmelt in de zomer zal deze zich opstapelen. Een gletsjer wordt gevormd als dikke sneeuwlagen door hun eigen gewicht onderaan tot ijs worden verdicht. Dat gaat in fasen. Sneeuw wordt eerst omgezet tot firn, een korrelige ijsmassa die gevormd wordt doordat sneeuwkristallen onder de toenemende druk van de bovenliggende lagen van vorm veranderen en zich herordenen. Onder invloed van sijpelend smeltwater kan dit proces sneller plaatsvinden.

Later, en dus dieper in de gletsjer, vormt firn door de toenemende druk wit gletsjerijs. Tenslotte wordt het verdicht tot blauw gletsjerijs. Het ijs wordt door de enorme druk plastisch en kan onder invloed van de zwaartekracht langzaam bergafwaarts gaan stromen.

Klimatologische voorwaarden voor het ontstaan van gletsjers zijn voldoende neerslag en voldoende lage temperaturen. Deze omstandigheden doen zich voor in hooggebergten en in de poolgebieden.

Aan het eind van de gletsjer vindt afsmelting plaats. Het smeltwater stroomt hier uit de gletsjerpoort en vormt een riviertje.



IJskappen, of soms genoemd Poolkappen

Een ijskap is een koepelvormige, aaneengesloten ijsmassa van grote omvang. Op Aarde bevinden zich twee grote ijskappen, te weten de Groenlandse ijskap en de Antarctische ijskap. Daarnaast bevinden zich op Aarde nog talloze kleinere ijskappen, bijvoorbeeld de Vatnajökull op IJsland, de Hardangerjøkulen in Noorwegen en de Agassiz-ijskap op Ellesmere Island in Arctisch Canada.

In het Nederlands wordt ook de term poolkap gebezigd. Daarmee wordt de Antarctische ijskap bedoeld, en het meerjarige zeeijs rond de Noordpool. Het laatstgenoemde is echter volgens de definitie geen ijskap.

De huidige opwarming van de aarde zorgt ervoor dat de Groenlandse ijskap in omvang afneemt. Van de Antarctische ijskap is dit minder zeker, omdat een stijging van de temperatuur in het Antarctische gebied ook kan leiden tot meer verdamping van oceaanwater en vervolgens voor meer sneeuwval. Een grootschalige afsmelting van ijskappen door klimaatverandering kan grote gevolgen hebben voor het leefklimaat van mensen overal ter wereld door de stijging van de zeespiegel. Hieronder kan je zien wat er al voor verschil is opgetreden op de NoordPool.





Antarctica
Antarctica is een continent rond de Zuidpool van de aarde, omringd door de Indische Oceaan en de Grote Oceaan, die beneden de 60e breedtegraad tegenwoordig worden aangeduid als de Zuidelijke Oceaan (of Antarctische Oceaan). Het land en de zeeën om Antarctica worden gezamenlijk aangeduid als Antarctis. Antarctica is de koudste plek op aarde. De laagste temperatuur officieel ooit gemeten was op de Zuidpool: -88°C; (Officieus zelfs -91°C), en het continent is bijna volledig bedekt met ijs. Antarctica mag niet verward worden met de Arctis, de Noordpool, een naam die afkomstig is van het Griekse woord \"arctos\" (beer). Antarctica ligt aan de andere kant (anti-) van de aarde waar het sterrenbeeld Grote Beer niet zichtbaar is.

Antarctica is het vijfde continent qua oppervlakte, na Azië, Afrika, Noord-Amerika en Zuid-Amerika. Het is ook het continent met de laagste gemiddelde luchtvochtigheid. Van al het ijs op de wereld ligt 90% op Antarctica. De gemiddelde dikte van de ijskap bedraagt 2200 meter en op het dikste punt is het ijs maar liefst 4776 meter dik. Het meeste ijs is meer dan honderdduizend jaar oud, maar niet heel Antarctica heeft al die tijd onder het ijs gelegen. Een Brits-Zweedse expeditie ontdekte in 1949 dat grote delen van Antarctica, zoals Dronning Maud Land, tot zo\'n 10.000 jaar voor Christus nog vrij waren van ijs.

Er loopt ook een apart topic over Antarctica op Fok! Antarctica !



Pakijs of Zeeijs
Pakijs of zeeijs ontstaat uit bevroren oceaanwater. Omdat de oceanen uit zoutwater bestaan vindt dit plaats bij een temperatuur van ten hoogste -1.8 °C. Een ijsberg is een drijvende ijsmassa afkomstig van een gletsjer of een ijskap en dus geen pakijs.

Pakijs komt voor nabij de polen van de Aarde, en beslaat in de winter een groter gebied dan in de zomer. Rondom Antarctica (aan de zuidpool) komt veel meer pakijs voor dan bij de noordpool. Zuidpoolpakijs is gemiddeld ongeveer één meter dik, in de zomer smelt het grotendeels weer. Het pakijs bij de noordpool smelt in het zomerseizoen minder door de kleinere variatie in temperatuur, waardoor het ijs daar uit meerdere lagen bestaat en drie tot vier meter dik wordt.


Het veranderende gebied waar pakijs voorkomt tijdens het jaar

Ijsbergen
Een ijsberg is een drijvende ijsmassa afkomstig van een gletsjer of een ijskap. IJsbergen worden via de zeestroom vervoerd en kunnen wel een afstand van meer dan 1000 km afleggen alvorens ze gesmolten zijn. Ongeveer 8/9 van deze ijsmassa bevindt zich onder water, waardoor men een vertekend beeld krijgt van de ijsberg of deze veel te laat opmerkt.

Omdat ijs in gewicht 10% lichter is dan water (de dichtheid van ijs is ongeveer 920 kg/m3 en die van zeewater ongeveer 1025 kg/m3), ligt 90% van de berg onder water. Dat betekent niet, dat een ijsberg van 10 meter hoog, tot 90 meter onder water zit, zoals wel wordt beweerd. Van een ijsberg zijn alleen de uitstekende delen boven het water zichtbaar en niet de brede basis die onder water ligt. IJsbergen zijn groot; de meeste hebben een hoogte van 50 meter, maar dat is nog altijd de hoogte van een flat van 20 verdiepingen. Sommige steken meer dan 100 meter boven het water uit, vergelijkbaar met de Utrechtse Domtoren. In de Baffin Baai is ooit een ijsberg van 215 meter hoogte gesignaleerd.



In bergachtige, koude streken schuiven gletsjers ongeveer een meter per dag. Zodra ze de zee bereiken, breken er grote stukken af en dat zijn de ijsbergen. Op het Noordelijk Halfrond worden per jaar zo\'n 12000 ijsbergen gevormd, waarvan er 8000 ontstaan langs de Groenlandse westkust. Een kleine 400 ijsbergen drijven met de koude Labradorstroom zuidwaarts tot bij Newfoundland. Daar zijn ze een gevaar voor de scheepvaart. Vooral de kleinere brokken waarin ijsbergen uiteenvallen zijn gevaarlijk, omdat de radar die niet ziet. Mist die vaak in gebieden met smeltend ijs optreedt maakt het nog gevaarlijker.

Landijs[/u]
Landijs is ijs dat op het land ligt, in tegenstelling tot zeeijs. Landijs dat niet, of slechts voor een heel klein deel, wegdooit in de zomer wordt meestal gletsjer genoemd.

De grootste massa\'s van permanent landijs bevinden zich op Antarctica en Groenland en heten ook wel ijskappen.

De ontwikkeling van het landijs is van groot belang voor de verwachte zeespiegelstijging ten gevolge van het versterkte broeikaseffect. Het water dat vrijkomt door het kleiner worden van de hoeveelheid permanent landijs zal een bijdrage leveren aan de stijging van de zeespiegel. Het zeeijs, zoals het ijs rond de Noordpool, speelt hier geen rol in omdat het immers al drijft op het water, z\'n eigen gewicht aan water verplaatst en zo al dezelfde bijdrage levert aan de hoogte van de zeespiegel dan wanneer het gesmolten zou zijn. Dat betekent dat voor de hoogte van de zeespiegel het smelten van de poolkap in de Arctische zeeën geen gevolgen heeft. Het smelten van het landijs van bijvoorbeeld Groenland en Antarctica daarentegen heeft wel gevolgen voor de zeespiegel.

De gemiddelde zeespiegel is in de 20e eeuw gestegen met 0,1 tot 0,2 meter, voornamelijk vanwege opwarming van het zeewater en het smelten van landijs. Wanneer de grote massa landijs op West-Antarctica geheel zou smelten zou de zeespiegel mondiaal zo\'n 6 meter stijgen. Zo\'n grote smelting wordt in de 21e eeuw echter niet waarschijnlijk geacht. De huidige bijdrage van de ijskappen op Groenland en Antarctica is kleiner dan die van kleinere gletsjers. Grote massa\'s landijs reageren namelijk traag en langdurig op klimaatsverandering. De reactietijd (of responstijd) van grote ijskappen is groot: veranderingen in het klimaat werken nog enkele millennia door in het gedrag en omvang van ijskappen.

Gedurende de ijstijden was een groot gedeelte van Noord-Europa, de Alpen en Noord-Amerika met landijs bedekt. Destijds stond de zeespiegel ongeveer 125 meter lager dan tegenwoordig.

[u]De Cryosfeer (Cryosphere)

De cryosfeer zijn de gebieden waar water voorkomt in de vorm van sneeuw, permafrost, pakijs of gletsjers. Pas twee miljard jaar geleden, door afkoeling van de aarde, werd voor het eerst de cryosfeer gevormd.

Seizoen- en klimaatveranderingen leiden tot fluctuaties in de cryosfeer. Grote veranderingen in de cryosfeer leiden tot zeespiegelstijgingen wat weer invloed heeft op het klimaat en de biosfeer. Tegenwoordig is met behulp van satellieten de omvang van de cryosfeer vrij nauwkeurig te bepalen. Tijdens ijstijden neemt de cryosfeer sterk in omvang toe.

Actuele Stand van Zaken op de Noord- en Zuidpool

NOORDPOOL


ZUIDPOOL

Overige Links

WikiPedia over IJskappen
WikiPedia over Gletsjers
LiveScience - Antarctica
All About The Cryosphere
De Cryosphere Today
All About Glaciers/Gletsjers
WikiPedia over Antarctica

===========================================================================
Heb je informatie, nieuwsberichten en/of andere nuttige linkjes omtrent de Poolkappen, Gletsjers of Jjsbergen/IJsmassa\'s, alles is welkom hier :Y
pi_117020743
quote:
Noordpool kleiner dan ooit

WASHINGTON - De ijskap van de Noordpool is momenteel kleiner dan ooit. De ijskap is nog maar half zo klein als het gemiddelde tussen 1979 en 2000, aldus onderzoekers van het Amerikaanse National Snow and Ice woensdag.

De krimp van de kap gaat verrassend snel, zei directeur Mark Serreze van het centrum. ,,We wisten dat de planeet opwarmt en dat de gevolgen het eerst te merken zouden zijn op de Noordpool, maar weinigen waren erop voorbereid hoe snel de veranderingen optreden.''

De ijskap is niet alleen kleiner, maar ook dunner.

De Noordpool heeft veel effect op de temperatuur wereldwijd. Het wordt wel de 'airco van de planeet' genoemd, wegens het afkoelende effect.
pi_117020933
+1 voor de TS, Fruts!
pi_117021506
quote:
14s.gif Op donderdag 20 september 2012 13:17 schreef cynicus het volgende:
+1 voor de TS, Fruts!
:D
Was jouw taak :( :P
pi_117021702
Oh ja? Dat wist ik niet.. O-)

Ok, en ik ben lui...

Mag ik m'n laatste post hierheen hevelen?
pi_117023851
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 11:09 schreef Basp1 het volgende:

De aarde heeft natuurlijk al vaker grote ecologische en klimatologische veranderingen ondergaan, maar niet met 7 miljard mensen die van voldoende voedsel voorzien moeten worden.
Ik maak me ook geen zorgen over de aarde. Als ooit de huidige uitstervingsgolf voorbij is zal een paar miljoen jaren later de aarde weer een grote soorten rijkheid hebben.

Het is de enorme invloed van de huidige paar generaties op de generaties voor de komende honderden jaren waar ik me zorgen over maak. Ik gun mijn kleinkinderen dat ook zij kunnen genieten van het wonderlijke Great Barrier Reef, van de soorten rijkheid die wij nu mogen aanschouwen en van een betrouwbare voedselvoorziening in een stabiele samenleving. Zoals het er nu voorstaat gaat dit knap lastig worden.

quote:
Wel interessant dat men uit proxies heeft gevonden dat 8000 jaar geleden de poolkap ook waarschijnlijk een keer verdwenen is geweest. Dat brengt me meteen bij het volgende punt de ijsbeer soort is ook al veel ouder dan 8000 jaar dus die soort zal het heus wel overleven, of wij moeten als mensheid zijnde ook teveel van het andere voedsel voor hun neus weggepikt hebben.
De Groenlandse ijskap is zeker 400.000 jaar oud en de ijskappen op sommige eilanden in de Canadese Archipelligo hebben het HCO ook overleefd. Daar hebben kleine populaties ijsberen hun heil moeten zoeken. Dat geeft ze ook in het antropogene tijdperk hoop maar in tegenstelling tot 8000 jaar geleden zijn er nu meer bedreigingen dan het klimaat alleen. Millieuvervuiling, voedselconcurrentie door de mens, jacht, exotische dieren (o.a. honden) en de optie dat over enkele honderden jaren de complete Groendlandse ijskap verdwenen is zijn multipliers in de uitdaging voor de overleving van de soort.
  donderdag 20 september 2012 @ 16:30:27 #8
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_117029054
Inderdaad, hebben de septici toch een keer gelijk: de modellen zijn nog niet goed genoeg om de veranderingen in de Arctische oceaan te reproduceren. Maar je zal ze er zelden over horen want de veranderingen gaan sneller dan de modellen aangeven. Was het anderom geweest, nou dan hadden we het elke dag moeten aanhoren. :X

Hoe dan ook, modellen worden beter, de nieuwste modellen die voor het komende IPCC rapport gebruikt gaan worden reporduceren de ijsbedekking beter maar nog steeds niet goed.
pi_117034670
En omdat het spectaculaire Arctische ijs extent minimum media aandacht begint te krijgen zullen de septici hard proberen de aandacht af te leiden naar de marginaal toegenomen Antarctische zeeijs te richten met de onderliggende boodschap er niks aan de hand is. Pure onzin natuurlijk.

Let maar eens op.
pi_117035474
quote:
0s.gif Op donderdag 20 september 2012 19:13 schreef cynicus het volgende:
En omdat het spectaculaire Arctische ijs extent minimum media aandacht begint te krijgen zullen de septici hard proberen de aandacht af te leiden naar de marginaal toegenomen Antarctische zeeijs te richten met de onderliggende boodschap er niks aan de hand is. Pure onzin natuurlijk.

Let maar eens op.
Ha ha, ik zat net zo'n stuk te lezen, dus je hebt helemaal gelijk.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_117041762
Ha!

Rest mij alleen de vraag, waarom lees je in vredesnaam een artikel op die idiote site? Daar ga je niks leren behalve hoe bepaalde leden van de soort homo sapiens aan psychologische problemen leiden...
pi_117042615
quote:
2s.gif Op donderdag 20 september 2012 21:19 schreef cynicus het volgende:
Ha!

Rest mij alleen de vraag, waarom lees je in vredesnaam een artikel op die idiote site? Daar ga je niks leren behalve hoe bepaalde leden van de soort homo sapiens aan psychologische problemen leiden...
Ik google dagelijks op bepaalde klimaattrefwoorden met de optie: "afgelopen 24 uur" en zo liep ik ook deze tegen het lijf, en toen ik tussendoor nog even hier keek had je net dat bericht geplaatst, (alsof je me betrapt had). ;)

om het goed te maken, en ontopic te blijven: Glacier suffers one of the highest shrinkages on record

[ Bericht 12% gewijzigd door barthol op 20-09-2012 21:46:55 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  vrijdag 21 september 2012 @ 10:24:44 #14
89730 Drugshond
De Euro. Mislukt vanaf dag 1.
pi_117056497
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 10:24 schreef Drugshond het volgende:
Over 50 jr rip.
In het wild misschien wel, maar we zullen er wel genoeg als curiositeit in de dierentuinen behouden.

Over 50 jaar ben ik ook 92 dus waarschijnlijk ook wel rip :D
pi_117058813
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 10:24 schreef Drugshond het volgende:
Over 50 jr rip.
Ik snap 'm niet. Denk je dat over 50jr geen sneeuw en ijs meer voorkomt?
pi_117059264
quote:
0s.gif Op vrijdag 21 september 2012 12:02 schreef cynicus het volgende:

[..]

Ik snap 'm niet. Denk je dat over 50jr geen sneeuw en ijs meer voorkomt?
Het nummer gaat over ijsberen en hij verwacht volgens mij dat die diersoort over 50 jaar door ons toedoen/ de klimaat verandering / nog meer factoren wel eens in het wild uitgestorven zou kunnen zijn. ;)
pi_117059613
Geen geluid hier, dan heb je dat, maar 'Eisbär' in de titel, had het kunnen weten... ;)
pi_117118951

A powerful storm wreaked havoc on the Arctic sea ice cover in August 2012. This visualization shows the strength and direction of the winds and their impact on the ice: the red vectors represent the fastest winds, while blue vectors stand for slower winds. According to NSIDC, the storm sped up the loss of the thin ice that appears to have been already on the verge of melting completely.Video credit: NASA.
Jazeker.
pi_117264496
quote:
Groenlands ijs creëert recordaantal aardbevingen
Het snelle afsmelten van de ijskap boven Groenland veroorzaakt steeds meer aardbevingen die over de hele wereld gemeten kunnen worden. Alles wijst erop dat 2012 een recordjaar voor dergelijke 'ijsbevingen' zal worden.

De enorme gletsjers die van het binnenland van Groenland de zee in schuiven, doen dat in een steeds hoger tempo. Daardoor zijn er ook meer breuken en barsten die aardbevingen veroorzaken. De bevingen zijn niet zwaar genoeg om schade toe te brengen, maar ze zijn wel krachtig genoeg om wereldwijd door seismologische apparatuur opgepikt te worden.

Onderzoekers van de Columbia-universiteit in New York brachten de bevingen van de voorbije jaren in kaart. In het Amerikaanse vaktijdschrift Journal of Geophysical Research komen ze tot de conclusie dat de bevingen zich verplaatsen, van het warmere zuiden van het land naar het koudere noorden.

Recordjaar
Dat wijst erop dat het snelle afsmelten van de ijskap ook in het noorden van Groenland plaatsvindt. Tussen 2000 en 2010 werden er bijvoorbeeld 66 bevingen geteld in het barre noordwesten van Groenland, terwijl ze in de decennia daarvoor nauwelijks voorkwamen.

De publicatie in het Journal of Geophyiscal Research beperkte zich tot de periode tussen 1993 en 2010, maar de wetenschappers hielden ook daarna de stand bij. Uit hun onderzoek blijkt dat 2012 naar alle waarschijnlijkheid een recordjaar wordt voor de 'ijsbevingen'. Vorig jaar werd het tweede hoogste aantal sinds het recordjaar 2005 opgetekend, en nu al wijst alles erop dat 2012 het record van 2005 zal verbreken.
pi_117342493
Fok! frontpage veranderd steeds meer in de uitvalsbasis van de Tea Party in Nederland. Zelfs posts die vrijwel alleen maar wetenschappelijke literatuur bevatten krijgen de nodige minpunten van de ontkennertjes. }:|

Die modelstudie uit 1980, van o.a. grondlegger van de moderne weer/klimaat modellen Manabe, is gewoonweg bijzonder. Puur op basis van bekende fysica exact voorspellen wat er decennia later gebeurt, ik blijf het knap vinden met de techniek van toen.
pi_117744916
TOENAME ZEE-IJS IN DE ANTARCTISCHE WATEREN

De oppervlakte zee-ijs in de Antarctische wateren neemt de afgelopen decennia eerder (licht) toe dan af. De trend voor de maand september, wanneer de oppervlakte zee-ijs (op het eind van de Antarctische winter) doorgaans het grootst is, bedraagt circa +0,9 procent per decade: dat is net iets boven het statistisch significante niveau. Op jaarbasis bedraagt de trend +16.000 km². Ondertussen neemt de oppervlakte zee-ijs in het Noordpoolgebied gedurende het zomersmeltseizoen drastisch af: jaarlijks gemiddeld met ruim 91.000 km² af.

De vergroting van de oppervlakte zee-ijs gedurende de Antarctische winter lijkt op het eerste gezicht nogal bijzonder: uit diverse klimatologische studies blijkt namelijk dat de mondiale opwarming ook Antarctica niet onberoerd laat. Debet aan de opwarming van de Antarctische diepvries is het warmer worden van de Pacific (Stille Oceaan) en een versterking van de circumpolaire windgordel ter hoogte van Antarctica. 'Pacific warming’ en een ijskoude stratosfeer (denk aan het gat in de ozonlaag) hebben een versterkend effect op de circumpolaire winden. Die zijn de afgelopen decennia sterker geworden en ‘blazen’ het zee-ijs verder weg. Dat gebeurt hoofdzakelijk in de Ross Sea en de zuidelijke Indische Oceaan. In die wateren is volgens onderzoek (Stammerjohn et al., 2012) sprake van een significante toename van het zee-ijs. Rond het Antarctisch schiereiland is vanwege de uit het noorden waaiende geen toename maar een duidelijke afname van de oppervlakte zee-ijs waarneembaar.

Jan Visser
  Moderator maandag 15 oktober 2012 @ 16:22:56 #23
8781 crew  Frutsel
pi_118002221
quote:
NASA gaat enorme scheur onderzoeken
De NASA gaat op Antarctica de enorme scheur onderzoeken die vorig jaar in de Pine Island-gletsjer is ontdekt. Het doet dat door met een vliegtuig urenlang boven het gebied te vliegen.

De NASA heeft de scheur in de Pine Island-gletsjer, aan de westelijke rand van Antarctica, vorig jaar ontdekt toen onderzoekers met een vliegtuig over het gebied vlogen. De 29 kilometer lange scheur is zo groot geworden dat een enorme ijsberg van 880 vierkante kilometer dreigt af te breken.

Of dat ook gebeurt, wil NASA nu nagaan in zijn vierde campagne van Operation IceBridge. De eerste vlucht van de nieuwe campagne vond vrijdag plaats en duurde elf uur. Tot midden november gaat een DC8-toestel vanaf Punta Arenas, in het uiterste zuiden van Chili, vluchten uitvoeren boven Antarctica.

IJsstromen
Behalve aan het snel veranderende ijs van de Pine Island-gletsjer besteden de onderzoekers aandacht aan ijsstromen die nog niet onderzocht werden. Een digitale camera aan boord van het vliegtuig maakt voortdurend hogeresolutiebeelden waarmee gedetailleerde kaarten kunnen worden gemaakt. Tegelijk meten allerlei instrumenten, die onder meer van laser- en radartechnologie gebruik maken, veranderingen in reliëf, sneeuwdiepte, ijsdikte en waterholtes onder het ijs.

Het moet allemaal gegevens opleveren die een beter beeld geven van de mogelijke gevolgen van de klimaatverandering voor het zuidpoolgebied. De Antarctische ijskap bevat 90 procent van al het bevroren zoetwater op aarde. Het noordpoolijs bereikte dit jaar een minimumrecord, maar het zuidpoolijs groeit net wel.
pi_118014477
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_118030091
Deze week is weer een nieuw record gezet, na de vele nieuwe records dit jaar: Het oppervlak aan zeeijs op het noordelijk halfrond bereikte de laagste waarde ooit (sinds eind jaren '70), ruim 2,5 miljoen vierkante kilometer minder dan het gemiddelde ijsoppervlak over de periode 1979-2008.

pi_118030542
Waarom ligt het minimum eigenlijk bij dag 300? Er lijkt een consistente afval te zijn rond midden/eind oktober, maar ik kan er geen verklaring voor vinden. Iemand een idee?
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
  Moderator woensdag 24 oktober 2012 @ 09:34:42 #27
8781 crew  Frutsel
pi_118364047
Landingsbaan op de Zuidpool smelt weg

Op de Zuidpool doet zich een wel heel bijzonder probleem voor. Als het zo doorgaat is de landingsbaan namelijk op een bepaald moment verdwenen. Reden: hij smelt weg!

Omdat de huidige baan door opwarming van de aarde smelt, moet Australië op zoek naar een nieuwe landingsbaan voor vliegtuigen bij drie bases op de Zuidpool.

De zogeheten Wilkins Runway is in het ijs uitgehakt voor vele miljoenen euro's. Vliegtuigen kunnen er nu alleen landen als het minstens 5 graden vriest. Maar dat komt steeds minder vaak voor.

In plaats van de 20 geplande landingen, waren er slechts twee in het seizoen 2010/11 en vier in de vorige periode. "De stijgende temperatuur maakt het steeds lastiger om de baan in de toekomst te gebruiken'', zegt directeur Tony Fleming van de Australische pooldienst.

2 graden warmer
Een alternatieve plaats is de ijsvrije plek Vestfold Hills bij Davis. De Zuidpool is de laatste 50 jaar 2 graden warmer geworden, ruwweg drie maal zo veel als het wereldwijde gemiddelde.

Bron: BNR
pi_118733475
Ik kwam nog onderstaand artikel over het afsmelten van de noordpool tegen.
http://www.wetenschap24.n(...)Vaarwel-ijsbeer.html
pi_119326349
Nieuws van het Arctische front, ditmaal over de dreiging van massaal smeltend methaanijs:

pi_119327467
quote:
0s.gif Op zaterdag 17 november 2012 21:59 schreef cynicus het volgende:
Nieuws van het Arctische front, ditmaal over de dreiging van massaal smeltend methaanijs:

Ik had hem uiteraard al gezien, (ook nog met de gedachte gespeeld om hem hier te plaatsen, want het is toch wel een belangrijke vid)

Ik herinner me uit mijn hoofd die opmerking van Natalia Shakhova:
"We do not like what we see there, we absolutely do not like!"

Dat sprak me erg aan, Hoe ze het zei zegt veel over de ernst van de zaak. In elk geval hoe ernstig zij het zelf inschatte.

--

Overigens op sciencedaily.com nieuws over het Himalaya-gletsjer front met het artikel:
Himalayan Glaciers Will Shrink by Almost 10 Percent, Even If Temperatures Hold Steady
Dat gaat over een onderzoek naar die gletsjers in Bhutan van professor Summer Rupper , gepubliceerd in Geophysical Research Letters

kort fragment eruit
quote:
Rupper's most conservative findings indicate that even if climate remained steady, almost 10 percent of Bhutan's glaciers would vanish within the next few decades. What's more, the amount of melt water coming off these glaciers could drop by 30 percent.


[ Bericht 12% gewijzigd door barthol op 17-11-2012 22:48:02 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
  Moderator maandag 3 december 2012 @ 09:40:00 #31
8781 crew  Frutsel
pi_119870543
quote:
Groenland verliest vijf keer sneller ijs dan in jaren 90
Een studie van een internationaal team van onderzoekers heeft onthuld dat Groenland vijf keer sneller ijs verliest dan in de jaren 90. Verder zegt de studie dat er de voorbije 20 jaar meer dan 4 triljoen ton ijs van Groenland en Antarctica gesmolten is, waardoor de zeespiegel al 11 mm gestegen is.

De studie, waarbij de grootste ijskappen ter wereld onderzocht werden, brengt de effecten van de opwarming van de aarde in kaart. Aan het onderzoek namen tientallen wetenschappers deel, die gebruik maakten van 10 satellietmissies. Het resultaat van het onderzoek is op zijn minst verontrustend.

Antarctica
Volgens de onderzoekers stelt deze studie, die gepubliceerd werd in het tijdschrift Science, een einde aan de discussie of de ijsmassa van Antarctica groter of kleiner wordt. Volgens satellietgegevens komt er aan het oostelijke deel van Antarctica wat ijs bij, maar de rest van de ijskap verliest twee keer zo veel ijs.

Andrew Shepherd van de universiteit van Leeds zegt dat de schattingen de meest betrouwbare zijn tot op de dag van vandaag. "We kunnen nu met zekerheid zeggen dat zowel Groenland als Antarctica massa verliezen naarmate de temperatuur blijft stijgen", aldus Shepherd.

Zeespiegel
De zeespiegel is door het smeltijs de laatste 20 jaar 11mm gestegen. Nog een andere conclusie van de studie is dat Groenland vijf keer sneller ijs verliest dan in de jaren 90.
pi_119879038
Even een klein puntje van kritiek wat betreft de berichtgeving van hln.be in de bovenstaande quote.

Er is geschreven:
" Verder zegt de studie dat er de voorbije 20 jaar meer dan 4 triljoen ton ijs van Groenland en Antarctica gesmolten is, waardoor de zeespiegel al 11 mm gestegen is."

De Engelstalige publicaties hadden het over "4 trillion ton"....
maar dat is niet letterlijk te vertalen met "4 triljoen", het moet met "4 biljoen" vertaald worden.
Het gaat over een 412, een 4 met 12 nullen.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_119880568
Altijd lastig die eenheden en nieuws is commercie tegenwoordig. Kritische lezers niet gewenst ;)
pi_119993456
Een nieuwe Arctic Report Card is gister gepubliceerd.

Hoogtepunten:
quote:
Snow cover: A new record low snow extent for the Northern Hemisphere was set in June 2012, and a new record low was reached in May over Eurasia.

Sea ice: Minimum Arctic sea ice extent in September 2012 set a new all-time record low.

Greenland ice sheet: There was a rare, nearly ice sheet-wide melt event on the Greenland ice sheet in July, covering about 97 percent of the ice sheet on a single day.

Vegetation: The tundra is getting greener and there’s more above-ground growth. During the period of 2003-2010, the length of the growing season increased through much of the Arctic.

Wildlife & food chain: In northernmost Europe, the Arctic fox is close to extinction and vulnerable to the encroaching Red fox. Massive phytoplankton blooms below the summer sea ice suggest that earlier estimates of biological production at the bottom of the marine food chain may have been ten times lower than was occurring.

Ocean: Sea surface temperatures in summer continue to be warmer than the long-term average at the growing ice-free margins, while upper ocean temperature and salinity show significant interannual variability with no clear trends.

Weather: Most of the notable weather activity in fall and winter occurred in the sub-Arctic due to a strong positive North Atlantic Oscillation, expressed as the atmospheric pressure difference between weather stations in the Azores and Iceland. There were three extreme weather events including an unusual cold spell in late January to early February 2012 across Eurasia, and two record storms characterized by very low central pressures and strong winds near western Alaska in November 2011 and north of Alaska in August 2012.
(Bron)
pi_120041520
http://www.wetenschap24.n(...)treem-smeltjaar.html

over het uitzonderlijk smeltjaar .
pi_120723254
Zuidpool warmt veel sneller op, 2013 wordt warmste jaar in eeuwen

De Zuidpool warmt bijna twee keer zo snel op als gedacht, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Amerikaanse onderzoekers. Voor het eerst vonden zij bewijzen voor opwarming tijdens de zomermaanden, wat tot meer smeltijs en een stijgende zeespiegel kan leiden.

De metingen laten een stijging zien van 2,4 graden tussen 1958 en 2010. Onderzoeker Andrew Monaghan zegt op de website van de BBC dat de meetresultaten één van de sterkste signalen zijn van de opwarming van de aarde. 'Het feit dat temperaturen in de zomer stijgen, betekent dat de WAIS (West Antarctic ice sheet) niet alleen van onderaf smelt zoals we tot nu toe weten, maar in de toekomst ook aan de bovenkant zal gaan smelten.'

De onderzoekers beweren dat de opwarming het gevolg is van andere weer- en windpatronen die afkomstig zijn van de Stille Oceaan. Of de opwarming wordt veroorzaakt door menselijk handelen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. 'Deze plek kent zeer gevarieerd weer - soms door invloeden van mensen en soms niet. Het is prematuur om die vraag nu te beantwoorden,' zei onderzoeker David Bromwich.

2013 warmer dan ooit
Het Britse weeinstituut Met Office kwam vorige week met de voorspelling dat 2013 wel eens het warmste jaar kan worden sinds de weerkundigen de temperaturen bijhouden. De schatting is dat het komend jaar wereldwijd gemiddeld 0.57 graden Celsius warmer wordt dan het lange termijngemiddelde (1961-1990). Dat wil overigens niet zeggen dat het overal op aarde warmer wordt, benadrukt een wetenschapper van het Met Office.

trouw
pi_120724482
quote:
2s.gif Op maandag 24 december 2012 16:51 schreef aloa het volgende:
Zuidpool warmt veel sneller op, 2013 wordt warmste jaar in eeuwen

De Zuidpool warmt bijna twee keer zo snel op als gedacht, zo blijkt uit een nieuwe analyse van Amerikaanse onderzoekers. Voor het eerst vonden zij bewijzen voor opwarming tijdens de zomermaanden, wat tot meer smeltijs en een stijgende zeespiegel kan leiden.
[..]
En het commentaar van een van de auteurs van een vergelijkbare studie uit 2009 die de halve klimaatontkenwereld over zich heen kregen met hun conclusie dat West-Antarctica ook opwarmt. Maar waarvan de conclusies nu bevestigd zijn door een onafhankelijke studie (zowel in auteurs, als deels meetlocaties en methoden).
pi_121756380
Een uitgebreide special in de NRC over Antarctica vandaag. 8 pagina's over Antarctica! wow :)
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_122109590
Nederlandse afvaardiging aangekomen op Zuidpool

ROTHERA - Een Nederlandse afvaardiging is alsnog aangekomen op de Zuidpool. Daar wordt zondag het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium op Antarctica geopend.

De groep strandde onderweg in Chili en liep daar twee dagen vertraging op, omdat het op de Zuidpool te hard waaide om te kunnen vliegen.
Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zondag gezegd.
In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Vier containers
Het zogeheten Dirck Gerritszlaboratorium bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop.
Het laboratorium maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera, gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.
Het laboratorium zal enkele maanden per jaar, wanneer het weer het toelaat, worden bemand worden door ongeveer 15 Nederlandse wetenschappers. Die doen er onderzoek naar onder meer klimaatverandering. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers. In de zomer zijn dat er ongeveer 100, in de winter zo'n 20.

nu.nl
  zondag 27 januari 2013 @ 14:01:11 #40
104963 ETA
European Travel Author
pi_122111028
quote:
2s.gif Op zondag 27 januari 2013 13:28 schreef aloa het volgende:
Nederlandse afvaardiging aangekomen op Zuidpool

ROTHERA - Een Nederlandse afvaardiging is alsnog aangekomen op de Zuidpool. Daar wordt zondag het eerste Nederlandse onderzoekslaboratorium op Antarctica geopend.

De groep strandde onderweg in Chili en liep daar twee dagen vertraging op, omdat het op de Zuidpool te hard waaide om te kunnen vliegen.
Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek zondag gezegd.
In de delegatie zitten vertegenwoordigers van onder meer de ministeries van Buitenlandse Zaken en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zij worden vergezeld door een aantal journalisten.

Vier containers
Het zogeheten Dirck Gerritszlaboratorium bestaat uit vier containers. Die heten Blijde Boodschap, Liefde, Geloof en Hoop.
Het laboratorium maakt deel uit van de Britse onderzoeksbasis Rothera, gevestigd op het minst onherbergzame deel van de Zuidpool. Het is er nu zomer. De temperaturen stijgen dan tot iets boven het vriespunt.
Het laboratorium zal enkele maanden per jaar, wanneer het weer het toelaat, worden bemand worden door ongeveer 15 Nederlandse wetenschappers. Die doen er onderzoek naar onder meer klimaatverandering. Er zitten ook Britse en andere buitenlandse onderzoekers. In de zomer zijn dat er ongeveer 100, in de winter zo'n 20.

nu.nl
mooi, hebben we eindelijk een onderzoeksstation bij de beide polen :)
Totaal Travel 04-24: 87 reizen, 151 vliegtickets, 58 landen, 6 continenten, 949 reisdagen, 163.804 foto's
Mijn reisfotos!
pi_123020649
Dunner noordpoolijs doet aantal algen toenemen


Doordat het noordpoolijs steeds dunner wordt, neemt de hoeveelheid algen in de regio sneller toe. Dat kan gevolgen hebben voor de opname van CO2.

Algen die onder zee-ijs hangen zijn op zich niet ongewoon. Maar tot nog toe waren die algen alleen gesignaleerd onder meerjarig, dik ijs. IJs dat minstens twee zomers overleeft. Vorig jaar ontdekten wetenschappers aan boord van het Duitse onderzoeksschip Polarstern algen onder jong, dun ijs. Ook de oceaanbodem was met algen bedekt. Volgens het Alfred Wegener-instituut (AWI) in Bremerhaven, dat de Polarstern gebruikt, is dit een nieuw bewijs dat de achteruitgang van het noordpoolijs het leven de regio grondig kan veranderen.

Minder meerjarig ijs

Als gevolg van de klimaatwijziging smelt het noordpoolijs steeds sneller. De ijsoppervlakte wordt kleiner, en het ijs wordt minder dik. De hoeveelheid meerjarig ijs is de laatste dertig jaar elke winter geslonken, stelde de NASA vast. Het vermoeden is groot dat het dunnere ijs steeds meer licht doorlaat en daardoor nieuw onderzees leven mogelijk maakt. De algen onder het jonge ijs vriezen ook niet meer vast, waardoor ze na verloop van tijd naar de bodem zakken, denken de wetenschappers.

Het veranderende leven in de Noordelijke IJszee kan gevolgen hebben voor de CO2-opname. Meer plankton en meer algen kunnen meer CO2 uit de lucht halen. Maar of dat ook zo zal gebeuren, daarover durven de wetenschappers nog geen uitspraken over te doen. Vorig jaar heeft de achteruitgang van het noordpoolijs alle records gebroken. In september 2012 is de ijsoppervlakte tot een historisch minimum gekrompen.

Warme zomermaanden


Het jongere, dunnere ijs, dat elke winter gevormd wordt, is steeds minder bestand tegen de warmere zomermaanden. Het oudste en dikste ijs overleeft de zomer normaal. Als ook dat meerjarige ijs verdwijnt, wordt het ijs in de Noordelijke IJszee nog kwetsbaarder tijdens de zomer.

hln
pi_123020766
BREAKING WEATHER: verontrustende afname van het volume van het zee-ijs in het Noordpoolgebied.

De verontrustende afname van de oppervlakte van het zee-ijs in het Noordpoolgebied wordt beschouwd als een van de belangrijkste indicatoren van het fenomeen ‘global warming’. Minder aandacht maar minstens zo belangrijk is er voor het volume, zeg maar de dikte van het zee-ijs. Uit recente studies, uitgevoerd door onder meer het Polar Science Center van de universiteit van Washington in het kader van het programma PIOMAS (Pan-Arctic Ice Ocean Modeling and Assimilation System), blijkt dat het volume in de herfst de afgelopen 10 jaar met meer dan 30 procent is afgenomen. Een Brits onderzoeksteam kwam enkele dagen geleden naar buiten met het verontrustende nieuw dat het volume tussen 2003 en 2013 in de herfst met 36 en in de winter met 9 procent is gedaald. Van 2003 tot en met 2008 bedroeg het volume in de herfst gemiddeld 11,900 km³: van 2010 naar 2012 is het volume gemiddeld slechts 7,600 km³. Voor de winter zijn deze cijfers: 2003-2008 gemiddeld 16,300 km³ en 2010-2012 14,800 km³.

Uit de met zeer geavanceerde instrumenten aan boord van satellieten verkregen data, komt naar voren dat het dikste zee-ijs ten noorden van de Canadese eilanden, noord van Groenland en ten noordoosten van Spitsbergen nauwelijks meer verschilt met het ijsvolume elders in het Noordpoolgebied. In vergelijking met de jaren tachtig van de vorige eeuw is in het Noordpoolgebied nu nog maar een vijfde van het volume van het zee-ijs over.

JanVisser

De grafiek, samengesteld door Andy Lee Robinson, toont het minimale zee-ijs volume in het Noordpoolgebied tussen 1979 en 2012.

pi_123750459
De Canadian Arctic Glaciers zijn gedoemd:
quote:
The glaciers of the Canadian Arctic Archipelago will undergo a dramatic retreat this century if warming projections hold true.

A new study suggests the region's ice fields could lose perhaps as much as a fifth of their volume.

Such a melt would add 3.5cm to the height of the world's oceans. Only the ice of Greenland and Antarctica is expected to contribute more.

The assessment is reported in the Geophysical Research Letters journal.

"This is a very important part of the world where there has already been a lot of change," said lead author Jan Lenearts from Utrecht University, Netherlands.

"And it is all the more important that we talk about it because it has been somewhat overshadowed by all the news of Greenland and Antarctica," he told BBC News.

The Canadian Arctic Archipelago is a vast area, comprising some 36,000 islands.

Being so far north, much of region - some 146,000 square km - is covered by glaciers and ice caps (a type of ice field where glaciers flow off in many directions).

Current data indicates all this ice is already thinning at a rapid rate. Gravity measurements from space suggest the annual loss since 2003 has been running at about 70 billion tonnes, and it is accelerating.

With snowfall reasonably constant over the period, it appears that melt as a result of the 1-2-degree rise in air temperatures has tipped the ice out of balance.

Arctic amplification
Dr Lenearts' team wanted to understand how this retreat might progress in the decades ahead if the warming continues.

They developed a climate computer model for the archipelago that was based on a mid-range temperature projection being used for a big upcoming UN global-climate report - the 5th Assessment Report of the Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

First of all, they ran the model backwards to check that it could accurately recreate conditions seen in the region since the 1960s.

They then ran it forwards to simulate the possible shrinking and growth of glaciers right up to 2100.

What they found was that the annual ice loss by this date would be running at about 145 billion tonnes, with the north of the archipelago, on and around the likes of Ellesmere Island, experiencing the greatest retreat.

Added to the general atmospheric warming in the region, the researchers also describe an amplification process whereby reduced snow cover on the surrounding tundra and less sea-ice in the Arctic Ocean push up temperatures still further.

This is a consequence of darker surfaces absorbing more heat from the Sun rather than reflecting it back out into space.

"What we find is that the processes that are currently ongoing will actually continue and be re-enforced, so the mass loss will increase in time," said Dr Lenearts.

"Our model estimates that in 2100, we have lost about 20% of the volume of Canadian Arctic Archipelago glaciers, which is a really large amount. It is equivalent to 3.5cm of global sea-level rise."

Similar systems
The Utrecht study was funded by the European Union's Ice2Sea project, which aims to tie down some of the major uncertainties that surround the possible contribution to ocean rise from melting in Earth's cryosphere.

Ice2Sea's project leader is Prof David Vaughan from the British Antarctic Survey.

He said the Canadian Arctic Archipelago was an important region for study because it was not very well mapped, was already experiencing major change and because in some places the ice had "its toes in the water", which meant it was subject to both atmospheric and ocean impacts.

"We've got similar systems in Alaska, in Svalbard, in Patagonia and the Russian high Arctic, and we really need to understand them better," he told BBC News.
http://www.bbc.co.uk/news/science-environment-21699115
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123752467
Klinkt interessant, artikel maar eens gaan zoeken.
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_123755112
Het is straks waarschijnlijk ook in alle populaire media te lezen _O-

:) Hij zit al de hele dag aan de telefoon :D
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123779801
quote:
7s.gif Op donderdag 7 maart 2013 18:20 schreef Norrage het volgende:
Het is straks waarschijnlijk ook in alle populaire media te lezen _O-

:) Hij zit al de hele dag aan de telefoon :D
Al zal d'r bij sommige media de nodige spin aan gegeven worden (ik denk daarbij aan Elsevier en Simon Roosendaal).

In het begin van deze video geeft Stephen Schneider een paar grappige voorbeelden van hoe de media soms een wetenschappelijk verhaal compleet verdraait. Bijvoorbeeld hoe betere klimaatmodellen voorspelden dat een kernoorlog het weer op aarde in een soort semi-permanente herfst zou veranderen, waarop een krant schreef: "nucleaire winter, niet zo erg" enz. Zeer het kijken waard!

pi_123780033
Die reacties ook op dat artikel in media als Nu.nl en powned _O- je zou er voor de grap eens een artikel over moeten schrijven, wat voor achterlijke reacties er op komen _O-
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123780253
Ja, ik heb ze bij nu.nl gezien. De ontkennertjes draaien zich weer in alle bochten om de realiteit maar niet onder ogen te hoeven zien. Powned is te triest, daar kom ik niet eens meer.
pi_123780430
Dit soort reacties _O-

quote:
Eind deze eeuw? Da 's nog 87 jaar. Kan een hoop in gebeuren. Een heel mensenleven bijvoorbeeld. Het gaat hier straks ook weer vriezen, terwijl het eind van de maand alweer zomertijd is.
quote:
Echt gelul in de ruimte dit soort uitspraken is alleen maar bedoeld om weer iets te verzinnen om geld uit onze zakken te plukken , 3,5 cm aan het eind van deze eeuw dan lig ik al 3 meter onderde grond heb ik nog een prive zwembad ook
Het is gewoon zielig dat wij verplicht zijn in deze samenleving te moeten leven, dat dit soort mensen rondlopen :(
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_123780807
Tja, de meeste mensen weten niet waarover ze praten maar hebben wel een mening, gevoed door gevoelens en levensovertuiging. Maarja, dat is niet de manier waarop wetenschap bedreven wordt.

Psychologen genereren tegenwoordig hun eigen data door een artikel te publiceren over hoe mensen samenzwering menen te zien en dat gebruiken om wetenschappelijke kennis te kunnen ontkennen. De vele reacties met samenzweringstheorien op dat artikel op diverse blogs leverde weer genoeg data op voor een vervolg artikel. Toch grappig hoe dat werkt, een soort vruchtbare ongedwongen en ongewilde samenwerking tussen tegenpolen ofzo. :)

quote:
Conspiracist ideation has been repeatedly implicated in the rejection of scientific propositions, although empirical evidence to date has been sparse. A recent study involving visitors to climate blogs found that conspiracist ideation was associated with the rejection of climate science and the rejection of other scientific propositions such as the link between lung cancer and smoking, and between HIV and AIDS (Lewandowsky, Oberauer, & Gignac, in press; LOG12 from here on). This article analyzes the response of the climate blogosphere to the publication of LOG12. We identify and trace the hypotheses that emerged in response to LOG12 and that questioned the validity of the paper's conclusions. Using established criteria to identify conspiracist ideation, we show that many of the hypotheses exhibited conspiratorial content and counterfactual thinking. For example, whereas hypotheses were initially narrowly focused on LOG12, some ultimately grew in scope to include actors beyond the authors of LOG12, such as university executives, a media organization, and the Australian government. The overall pattern of the blogosphere's response to LOG12 illustrates the possible role of conspiracist ideation in the rejection of science, although alternative scholarly interpretations may be advanced in the future.
pi_125940677
Smeltend ijs

Nederland noteert inmiddels de vierde te koude maand op rij. Bijzonder, zeker in het opgewarmde klimaat. Of mei de vijfde maand wordt die te koud verloopt, is nog volkomen onzeker. Al opent mei direct met een koude record. In Leeuwraden werd het -3, de laagst gemeten mei-temperatuur daar tot dusver.

Droge maand

De kans dat mei een (te) droge maand wordt, is inmiddels wel als vrij groot in te schatten. Hogedrukgebieden zijn de komende weken vrij dominant in onze omgeving. Overigens gaat een lange droge periode in het zomerhalfjaar doorgaans samen met veel relatief zonnige dagen. En dat zijn meteen ook dagen dat het overdag goed opwarmt. Op basis daarvan is de kans dat we weer een te koude maand krijgen, misschien toch als vrij klein in te schatten.

Opwarming
Dat de wereld opwarmt hebben we hier al vaker aangehaald. Ook dat het allerminst zo is, dat de opwarming alweer gestopt zou zijn. Opwarming kan vastgesteld worden door nauwkeurig de wereldwijde temperatuurmetingen in kaart te brengen. Dat is lastiger dan gedacht. Zo zijn er bijvoorbeeld gebieden waar niet of nauwelijks gemeten wordt. Verschillende onafhankelijke methoden zijn de afgelopen decennia ontwikkeld, om toch zo een betrouwbaar mogelijk beeld van de temperatuur op aarde te schetsen. De methoden en gebruikte modellen zijn verschillend, maar de uitkomsten zijn verrassend eensluidend en tonen aan dat de wereld opwarmt. Daarbij is het interessant, om niet alleen de temperatuur van de lucht, maar ook van het zeewater erbij te betrekken. Zeewatertemperaturen bevestigen en versterken het reeds aangetoonde patroon van opwarming. Een andere methode om een beeld van het klimaat te krijgen, is te kijken naar de wereldwijde hoeveelheid ijs.

Noordpool
In het algemeen wordt vooral gekeken naar de snel afnemende hoeveelheid ijs in het Noordpoolgebied. Zowel voor wat betreft zee-ijs als het landijs, zoals dat van Groenland. Op deze link is een animatie te zien die visualiseert, hoe snel het volume aan zee-ijs in het noordpoolgebied de afgelopen decennia is geslonken. Over de zuidpool horen we minder terwijl de zuidpool met name voor het wereldwijde zeewaterpeil van cruciaal belang is. De hoeveelheid landijs op Antarctica is circa tien maal zo groot als op Groenland.

Zuidpool
Een recente studie probeert een deel van de geheimen van de zuidpool en haar ijs te ontrafelen. Men heeft daartoe tot 360 meter diep in het ijs geboord. Deze lange cilinder van ijs geeft een helder beeld van de temperaturen en het tempo van smelten in de afgelopen 600 jaar. Het blijkt, dat de snelheid van het smelten in deze periode met een factor 10 (!) is toegenomen. Het grootste deel van deze toename voltrok zich in de afgelopen 50 jaar, zo stellen de onderzoekers. Daarin speelt de smelt in de zomer, vanzelfsprekend, de hoofdrol. De opwarming op de Zuidpool vergroot het aantal dagen, dat er in de zomer smelt kan optreden.

Zeewaterpeil
Al het landijs dat wereldwijd steeds smelt, doet de zeespiegel versneld stijgen. Of deze stijging gedurende deze eeuw beperkt blijft tot minder dan een halve meter, of misschien wel oploopt tot ruim boven de 1 meter, is nog onduidelijk. Maar zelfs als we zouden weten, hoeveel landijs er deze eeuw gaat smelten, dan nog is een accurate verwachting van de zeespiegel op regionaal niveau buitengewoon ingewikkeld. Wel zou dan een soort van wereldwijde gemiddelde zeespiegelstijging kunnen worden bepaald. Maar dat zegt nog weinig of niets over de stijging op lokaal niveau. Dat heeft vooral te maken met het effect van de zwaartekracht.

Zwaartekracht
Het is onmogelijk om te spreken van ‘de’ zeespiegelstijging. Recent onderzoek van het Koninklijk Nederlands instituut voor onderzoek der zee (gepubliceerd in Nature Geoscience) heeft een paar interessante zaken rondom de Zuidpool aan het licht gebracht. Men heeft ontdekt, dat de gigantische ijskap van de Zuidpool zich circa 34 miljoen jaar geleden in betrekkelijk korte tijd heeft gevormd. Het klimaat veranderde snel. Overigens wordt de oorzaak hiervan niet genoemd in dit artikel. Maar algemeen wordt verondersteld, dat wereldwijde grote klimaatveranderingen in het verleden doorgaans samen hangen met de cyclische veranderingen van baan van de aarde rond de zon. Hoe dan ook, toen de enorme massa landijs zich vormde op Antarctica, nam de hoeveelheid (vloeibaar) water op aarde, en dus in de zeeën en oceanen, enorm af. Wereldwijd schat men de zeespiegeldaling in die tijd op zo’n 60 tot 80 meter. Ondiepe zeeën vielen compleet droog. Maar rond Antarctica steeg de zeespiegel met maar liefst 150 meter. Deze extreme stijging op lokaal niveau werd veroorzaakt door het zwaartekracht-effect. De gigantische massa van het groeiende landijs oefende een enorme aantrekkingskracht uit op het water van de omringende oceaan.

Toekomstperspectief
In de komende tijd hebben we in alle waarschijnlijkheid te maken met het smelten van steeds meer landijs. Zowel van de Noordpool (vooral Groenland) als de Zuidpool. Het smelten van landijs van de Zuidpool zal, omgekeerd geredeneerd aan bovenstaande, in de eerste plaats een daling van de zeespiegel veroorzaken rondom Antarctica. Maar een (extra sterke) zeespiegelstijging naarmate we ons verder van de Zuidpool af gaan bewegen. De grootste stijging zou verwacht moeten worden op het Noordelijk halfrond. Andersom zien we een vergelijkbaar effect bij Groenland al is de totale massa van het Groenlandse ijs naar schatting ‘slechts’ een tiende van dat van de grote verre broer Antarctica.

Toch meer ijs?
Overigens horen we de afgelopen jaren soms berichten over toename van het ijs van de Zuidpool. Deze berichten hebben echter uitsluitend betrekking op het zee-ijs rond Antarctica. Dat is in de afgelopen jaren inderdaad enigszins toegenomen, al staat deze toename niet in verhouding met de afname van zee-ijs in het Noordpoolgebied. Maar is een toename van zee-ijs rond de Zuidpool te rijmen met opwarming? Waarschijnlijk wel. Het grootschalig smelten van landijs van Antarctica levert extra zoet water op. Dat komt in zee terecht. Door de stromingen rondom Antarctica heeft dit zoeter water de neiging om zich vooral op te houden rondom Antarctica. Zo kan het, omdat het zeewater iets minder zout wordt, en vriespuntverhoging veroorzaken. Zoet water bevriest immers sneller dan zou water. Dit effect kan enigszins bufferend werken op de opwarming van het Zuidpoolgebied. Een klein pleistertje op de wond, zullen we maar zeggen.

Bronvermelding: Meteo Consult, NASA, Cryosphere Today

bron
pi_127111489
*O*
Of juist niet -O-
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_127138053
Scheiding van Australië en Antarctica koelde de aarde af

Toen Australië en Antarctica van elkaar losbraken en elk huns weegs gingen, begon de aarde af te koelen. De ijsvrije globe veranderde zo in een planeet met indrukwekkende ijskappen. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Tot zo’n 49 miljoen jaar geleden zaten Australië en Antarctica aan elkaar vast. Tussen de twee bevond zich namelijk de Tasmaanse landbrug. Deze landbrug voorkwam dat de oceaan rond Antarctica kon circuleren. Maar zo’n 49 miljoen jaar geleden veranderde die situatie. Door toedoen van plaattektoniek ontstond er een opening in de Tasmaanse landbrug en kwam de circulatie van water rondom Antarctica op gang.


De opening van de Tasmaanse zeestraat en de gevolgen die deze opening had voor de circulatie van water. Afbeelding: Universiteit Utrecht.

Afkoeling
En dat had grote gevolgen voor het klimaat, zo schrijven onderzoekers in het blad Proceedings of the National Academy of Science. De nieuwe oceaanstromen die ontstonden, zorgden er namelijk voor dat het klimaat afkoelde.

Fossiele eencellingen
De onderzoekers trekken die conclusie op basis van boringen rondom Tasmanië en Antarctica. In de boorkernen bevonden zich fossiele resten van eencelligen. Tot zo’n 49 miljoen jaar geleden was er een groot verschil tussen de soortensamenstelling aan de ene en aan de andere kant van de landbrug. Zo’n 49 miljoen jaar geleden veranderde dat: de soortensamenstelling in beide oceanen werd toen vergelijkbaar. Dat wijst erop dat de Tasmaanse landbrug toen (deels) verdween en de twee watermassa’s aan weerszijden van de brug water uit konden wisselen.

Dag, broeikaswereld!
Dat de scheiding van Antarctica en Australië ook daadwerkelijk in een klimaatverandering uitmondde, blijkt uit een analyse van fossiele moleculen. Het verdwijnen van de verbinding tussen Antarctica en Australië valt samen met een afname in de zeewatertemperatuur en de Antarctische luchttemperatuur. En dat was nog maar het begin: de afname leidde tot een langdurige afkoeling en luidde het einde in van de broeikaswereld die onze aarde gedurende het Eoceen was.

De langdurige afkoeling zou er uiteindelijk ook toe leiden dat de ons welbekende ijskappen ontstonden. Daarvoor was de warme aarde namelijk ijsvrij. Het onderzoek laat zien hoe groot het effect van tektonische zeestraten op het klimaat kan zijn.

bron
pi_127349727
Is dit serieus. Iemand een idee?
Ik had zelf laatst ook het idee, dat de zon wel erg ver in het noordwesten onderging. (maar dat kan aan mij liggen :D )

pi_127349782
quote:
2s.gif Op maandag 3 juni 2013 09:47 schreef aloa het volgende:
Is dit serieus. Iemand een idee?
Ik had zelf laatst ook het idee, dat de zon wel erg ver in het noordwesten onderging. (maar dat kan aan mij liggen :D )

:o interessant. Maar het klinkt allemaal niet heel wetenschappelijk, met Google maps en zo :') Wat is de bron hier?
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_127350067
quote:
7s.gif Op maandag 3 juni 2013 09:50 schreef Norrage het volgende:

[..]

:o interessant. Maar het klinkt allemaal niet heel wetenschappelijk, met Google maps en zo :') Wat is de bron hier?
Kwam het tegen op twitter.
pi_127350077
De noordpool verplaatst zich ongeveer 60km per jaar, zie http://www.mnn.com/earth-(...)-might-signal-pole-r.

Wel een artikelen van een paar jaar oud, kan ook niet echt een wetenschappelijk artikel over vinden.
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_127350131
quote:
0s.gif Op maandag 3 juni 2013 10:04 schreef Felagund het volgende:
De noordpool verplaatst zich ongeveer 60km per jaar, zie http://www.mnn.com/earth-(...)-might-signal-pole-r.

Wel een artikelen van een paar jaar oud, kan ook niet echt een wetenschappelijk artikel over vinden.
Deze heeft het over 260 km in een half jaar.
pi_127350195
quote:
2s.gif Op maandag 3 juni 2013 10:06 schreef aloa het volgende:

[..]

Deze heeft het over 260 km in een half jaar.
Ik heb het youtube filmpje niet gezien, maar er is ook al gespeculeerd dat er shift van de polen aan zitten komen en dat daardoor de noordpool zich sneller verplaatst.
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_127350598
Maar om het nou te relateren aan het rare weer van dit jaar, vind ik echt veels te ver gaan. En kennelijk is dit inderdaad wel gefundeerd "bewijs" dat die poleshift er is. Dat is natuurlijk weinig nieuws onder de zon. Maar wel interessant om erover te speculeren.
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_127351849
quote:
2s.gif Op maandag 3 juni 2013 09:47 schreef aloa het volgende:
Is dit serieus. Iemand een idee?
Ik had zelf laatst ook het idee, dat de zon wel erg ver in het noordwesten onderging. (maar dat kan aan mij liggen :D )

Die video gaat over de magnetische noordpool, die staat los van de rotatieas van de aarde wat de baan van de zon door de hemel bepaald. Al zou het aardmagnetisch veld omflippen (wat niet zomaar even gebeurt, in tegenstelling tot wat sommige BNW-ers beweren) dan beweegt de zon bij ons nog steeds gewoon van oost naar west door de hemel.
pi_127357793
wat Cynicus zegt. Het gaat om de magnetische noordpool (eigenlijk een magnetisch zuidpool) die van plaats verandert, en niet om de rotatieas van de Aarde (of de schijnbare beweging van de zon over de hemelbol) Het heeft alleen invloed op waar een kompas naar wijst.

Hieronder het pad van die magnetische noordpool


De positie van 2013: 139.280 W , 85.396 N
In 2014 zal dat zijn: 143.339 W . 85.618 N
In 2015 zal dat zijn: 147.264 W , 85.791 N
(volgens NOAA)
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_129689002
Over iets meer dan een maand gaat de boel weer dichtvriezen. De lijn van nu zit hoger dan vorig jaar.
En vorig jaar was het ijs boven Canada al open.





pi_129694547
quote:
2s.gif Op zondag 4 augustus 2013 19:57 schreef aloa het volgende:
Over iets meer dan een maand gaat de boel weer dichtvriezen. De lijn van nu zit hoger dan vorig jaar.
En vorig jaar was het ijs boven Canada al open.

Het is helaas/gelukkig niet elk jaar een recordjaar :)
pi_129831107

This animation shows how ice is naturally transported from interior topographic divides on Greenland to its coast via glaciers. The colors represent the speed of ice flow, with areas in red and purple flowing the fastest at rates of kilometers per year. The vectors indicate the direction of flow.

quote:
'Like Butter': Study Explains Surprising Acceleration of Greenland's Inland Ice
July 24, 2013

Surface meltwater draining through cracks in an ice sheet can warm the sheet from the inside, softening the ice and letting it flow faster, a new NASA-funded study finds.

During the last decade, researchers have captured compelling evidence of accelerating ice flow at terminal regions, or “snouts,” of Greenland glaciers as they flow into the ocean along the western coast. Now, the new research shows that the interior regions are also flowing much faster than they were in the winter of 2000-2001, and the study authors propose a reason for the speedup.

“Through satellite observations, we determined that an inland region of the Sermeq Avannarleq Glacier, 40 to 60 miles from the coast, is flowing about 1.5 times faster than it was about a decade ago,” said Thomas Phillips, lead author of the new paper and a research associate at the time of the study with the Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences at the University of Colorado, Boulder.

The researchers used ice-sheet-wide velocity maps for Greenland from a NASA program called Making Earth System Data Records for Use in Research Environments. Studying the velocity maps, the researchers saw that in 2000-2001 the inland segment of the Sermeq Avannarleq Glacier was flowing at about 130 feet (40 meters) per year. In 2007-2008, that speed was closer to 200 feet (60 meters) per year.

“At first, we couldn’t explain this rapid interior acceleration,” Phillips said. “We knew it wasn’t related to what was going on at the glacier’s terminus. The speedup had to be due to changes within the ice itself.”

To shed light on the observed acceleration, Phillips and his team developed a new model to investigate the effects of meltwater on the ice sheet’s physical properties. The team found that percolating meltwater carries heat from the sun and warms the ice sheet, which then—like a warm stick of butter—softens, deforms and flows faster.

Previous studies estimated that it would take centuries to millennia for new climates to increase the temperature deep within ice sheets. But when the influence of meltwater is considered, warming can occur within decades and, thus, produce rapid accelerations. The paper has been accepted for publication in the Journal of Geophysical Research: Earth Surface, a journal of the American Geophysical Union.

The researchers were tipped off to this mechanism by the massive amount of meltwater they observed on the ice sheet’s surface during their summer field campaigns, and they wondered if it was affecting the ice sheet. During the last several decades, atmospheric warming above the Greenland Ice Sheet has caused an expanding area of the surface to melt during the summer, creating pools of water that gush down cracks in the ice. The meltwater eventually funnels to the interior and bed of the ice sheet.

“The sun melts ice into water at the surface, and that water then flows into the ice sheet carrying a tremendous amount of latent energy,” said William Colgan, a coauthor and adjunct research associate with the University of Colorado’s Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences. “The latent energy then heats the ice.”

The new model shows that this speeds up ice flow in two major ways: One, the retained meltwater warms the bed of the ice sheet and preconditions it to accommodate a basal water layer, making it easier for the ice sheet to slide by lubrication. Two, warmer ice is also softer (less viscous), which makes it flow more readily.

“Basically, the gravitational force driving the ice sheet flow hasn’t changed over time, but with the ice sheet becoming warmer and softer, that same gravitational force now makes the ice flow faster,” Colgan said.

This transformation from stiff to soft only requires a little bit of extra heat from meltwater. “The model shows that a slight warming of the ice near the ice sheet bed—only a couple of degrees Celsius—is sufficient to explain the widespread acceleration,” Colgan said.

The findings have important ramifications for ice sheets and glaciers everywhere. “It could imply that ice sheets can discharge ice into the ocean far more rapidly than currently estimated,” Phillips said. “It also means that the glaciers are not finished accelerating and may continue to accelerate for a while. As the area experiencing melt expands inland, the acceleration may be observed farther inland.”

The study’s results suggest that to understand future sea-level rise, scientists need to account for a previously overlooked factor — meltwater’s latent energy — and its potential role in making glaciers and ice sheets flow faster into the world’s oceans. In 2007, the Intergovernmental Panel on Climate Change wrote that one of the most significant challenges in predicting sea-level rise was “limited” understanding of the processes controlling ice flow. The panel’s next assessment is due out in 2014.

“Traditionally, latent energy has been considered a relatively unimportant factor, but most glaciers are now receiving far more meltwater than they used to and are increasing in temperature faster than previously imagined,” Colgan said. “The chunk of butter known as the Greenland Ice Sheet may be softening a lot faster than we previously thought possible.”

The study was funded through a NASA ROSES grant, NASA’s Greenland Climate Network and the National Science Foundation. Other coauthors on the paper were CIRES Director Waleed Abdalati, who is also former chief scientist for NASA; former CIRES Director Konrad Steffen; and CU-Boulder engineering professor Harihar Rajaram.

Adapted by NASA/Maria-José Viñas Garcia

Based on press release by CIRES/Katy Human and AGU/Peter Weiss
Bron: NASA
  Moderator dinsdag 13 augustus 2013 @ 09:30:52 #68
8781 crew  Frutsel
pi_130008281
Met dank aan Dagonet :)

http://www.npr.org/blogs/(...)ng-earth?ft=1&f=1007



Bizar om te zien... "breathing earth"... en het lijkt ook nog zo... volgens mij had NPR al eerder iets over "the earth is alive"
pi_130008590
Mooi O+
pi_130008605
quote:
0s.gif Op dinsdag 13 augustus 2013 09:49 schreef cynicus het volgende:
Mooi O+
You don't need a weatherman to know which way the wind blows.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
last.fm Album top 100
pi_130283422

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft een prachtig filmpje vrijgegeven dat beelden toont van de ijskappen van Groenland en de Noordelijke IJszee. Ze zijn gemaakt vanuit de cockpit van een onderzoeksvliegtuig en met een naar beneden gerichte camera onderaan het vliegtuig.

De beelden kaderen in 'Operation IceBridge', een programma waarmee de NASA 6 jaar lang met vliegtuigen het gebied rond de Noordpool en Antarctica in de gaten wil houden. Op die manier kan de NASA elk jaar bijvoorbeeld de grootte van het ijsoppervlak op beide polen in de gaten houden en eventuele veranderingen snel registreren.

De vlucht werd uitgevoerd in de lente van dit jaar en moest data verzamelen rond de dikte van de ijskappen, gletsjers en het zee-ijs.

hln
pi_130284893
Groot verschil met vorig jaar. Nog een week of 4 en dan gaat de winter weer beginnen op de noordpool. Alaska heeft inmiddels de eerste sneeuw alweer gehad.

pi_130285686
quote:
2s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 19:52 schreef aloa het volgende:
Groot verschil met vorig jaar. Nog een week of 4 en dan gaat de winter weer beginnen op de noordpool. Alaska heeft inmiddels de eerste sneeuw alweer gehad.

[ afbeelding ]
Ja een groot verschil.
Overigens zijn er ook gedetaileerdere kaarten dan de cryosphere today

De AMSR2 kaart van de Universiteit van Bremen



En die van de Universiteit van Hamburg

Arc_latest_yesterday_AMSR2_3.125km.png

Afbeelding aanklikken want het zijn grote afbeeldingen
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_130286047
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 20:12 schreef barthol het volgende:

[..]

Ja een groot verschil.
Overigens zijn er ook gedetaileerdere kaarten dan de cryosphere today

De AMSR2 kaart van de Universiteit van Bremen

[ afbeelding ]

En die van de Universiteit van Hamburg

[ afbeelding ]

Afbeelding aanklikken want het zijn grote afbeeldingen
Is daar ook een archief van..om het te vergelijken met voorgaande jaren?
pi_130291297
quote:
1s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 20:21 schreef aloa het volgende:

[..]

Is daar ook een archief van..om het te vergelijken met voorgaande jaren?
De service van de Universiteit van Hamburg is vrij nieuw (dit jaar begonnen)

Maar de Universiteit van Bremen verzorgt al vele jaren de kaarten. en heeft ook een archief.

Maar........ (even wat achtergrondinfo over de verschillende sensors)
Het is eigenlijkop verschillende plaatsen, en dat heeft ermee te maken dat de sateliet die de oude AMSR-E data leverde het begaf op 4-oktober 2011

Hier de oude AMSR-E sea ice maps (dus tot 4 oktober 2011) Een link naar het archief onderaan de pagina.

Bremen heeft de service na het begeven van de AMSR-E voortgezet met daily SSMIS Sea Ice maps, en die vind je hier. Data archief vanaf september 2010 tot het heden. (de SSMIS kaarten zijn iets minder gedetaileerd)

Op 18 mei 2012 is er echter een nieuwe Japanse sateliet gelanceerd met de nieuwe AMSR2 sensor. Een vervanger van de niet meer operationele AMSR-E sensor.
AMSR2 maps vind je hier. En het Data archief 24 juli 2012 tot het heden.

Tot zover even wat achtergrond info

Het goede nieuws is dat er ook nieuwe interactieve pagina is om te browsen in de archieven. En die is heel handig.
B.v. Met 1 druk op de knop ga je naar dezelfde datum van het vorige jaar.

(ik gaf het verhaal over die AMSR-E / SSMIS / AMSR2 om wat duidelijkheid te verschaffen, voor als ze het over die verschillende sensors hebben)
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_130293703
Ik kijk overigens ook veel op deze pagina van het Naval Research Laboratory.

En dan met name naar de animaties over de Sea Ice Thickness. (daar is ook een deel voorspelling bij want het loopt door tot enige dagen in de toekomst)

De gif animatie van de laatste 30 dagen ziet er zo uit:



De gif animatie van de afgelopen 12 maanden zo:

Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_130302442
quote:
0s.gif Op dinsdag 20 augustus 2013 22:20 schreef barthol het volgende:
Ik kijk overigens ook veel op deze pagina van het Naval Research Laboratory.

En dan met name naar de animaties over de Sea Ice Thickness. (daar is ook een deel voorspelling bij want het loopt door tot enige dagen in de toekomst)

De gif animatie van de laatste 30 dagen ziet er zo uit:

[ afbeelding ]

De gif animatie van de afgelopen 12 maanden zo:

[ afbeelding ]
Bedankt voor de link ^O^
pi_130363656
‘Nog voor 2050 is de Noordpool ijsvrij’

Eind september verschijnt het eerste en belangrijkste luik van het nieuwe klimaatrapport van de Verenigde Naties. Veel goed nieuws hoeven we niet te verwachten. Thierry Fichefet, een van de hoofdauteurs, blikt vooruit in wetenschapsmagazine Eos.

Fichefet is hoogleraar klimaatwetenschap aan de UCL in Louvain-la-Neuve en schreef mee aan het nieuwe klimaatrapport. Hij is de vader van het Louvain-la-Neuve Sea Ice Model (LIM), een internationaal gerenommeerd klimaatmodel dat inmiddels tot het vaste arsenaal van het IPCC behoort.

De grote verdienste van Fichefets model is dat het, op basis van de atmosferische meetdata van de voorbije decennia, nagenoeg perfect de afname van het ijs in de Noordelijke IJszee voorspelt.

Wat zien we als we Fichefets model de komende decennia laten doorlopen? ‘De Noordpool zou nog vóór 2050 volledig ijsvrij zijn.' Is een ijsvrije Noordpool dan helemaal niet te vermijden? ‘Jawel’, zegt Fichefet. ‘Want onze voorspelling is gebaseerd op een – helaas waarschijnlijk – scenario waarin de stijging van de mondiale broeikasuitstoot nog wel even doorgaat. Mocht de uitstoot stabiliseren op het huidige niveau, dan zal er nog altijd zee-ijs wegsmelten, maar niet in die mate dat de Noordpool tijdens de zomer volledig ijsvrij wordt.’

http://www.nieuwsblad.be/(...)leid=dmf20130822_027
pi_131090679
Nieuw dieptepunt voor poolijs

Het volume van het Arctisch poolijs heeft afgelopen winterseizoen met net geen 15.000 kubieke kilometer opnieuw een dieptepunt bereikt. Dertig jaar geleden was dat nog meer dan 30.000 kubieke kilometer. Dat meldt de BBC op gezag van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.

Het Cryosat-project van de ESA meet al drie jaar de dikte en het volume van het zeeijs rond de Noordpool. Dat is gemiddeld een tot vier meter dik, en is het grootst op het einde van de winter, tijdens de maanden april en mei.

Vorig jaar zat ook het totale volume aan zomerijs al aan een absoluut dieptepunt. Of dat dit jaar door het al lage volume aan winterijs ook het geval zal zijn, kan de ESA pas binnen enkele maanden zeggen, wanneer die resultaten verwerkt zijn.

ESA houdt op dit moment een symposium in het Schotse Edinburgh en maakte de resultaten daar bekend. Over het waarom van de daling wil de ruimtevaartorganisatie zich echter niet uitspreken. "Het ligt zeker in de lijn der verwachtingen als je kijkt naar de opwarming van de aarde. Maar Cyrosat doet nog maar drie jaar metingen. We moeten ook natuurlijke variaties in het zeeijs in beschouwing nemen en kijken naar langere periodes van enkele tientallen jaren. Dit is een begin, maar Cryosat gaat ons zeker verder kunnen helpen."

Verwacht wordt dat de satelliet zonder enig probleem minstens tot 2020 in de lucht kan blijven en metingen kan blijven doen. Het voordeel van Cryosat is dat die het volume van het ijs meet in plaats van enkel de oppervlakte. Door zeestromingen en de wind kan de totale hoeveelheid ijs bijvoorbeeld een groot oppervlak beslaan, maar dat zegt daarom niets over het totale volume.

http://www.hln.be/hln/nl/(...)t-voor-poolijs.dhtml
pi_131119270
Gelukkig wist pownews ons gisteravond te melden dat het allemaal wel meevalt! :r
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_131120656
Vorig jaar was er record weinig zeeijs en aangezien het niet elk jaar prijs is kunnen de misinformatiespecialisten weer voluit de media bestoken om de burger om te tuin te leiden.

FoxNews:
quote:
About a million more square miles of ocean are covered in ice in 2013 than in 2012, a whopping 60 percent increase -- and a dramatic deviation from predictions of an "ice-free Arctic in 2013,"

Noting the year over year surge, one scientist even argued that "global cooling" was here.

"We are already in a cooling trend, which I think will continue for the next 15 years at least. There is no doubt the warming of the 1980s and 1990s has stopped,” Anastasios Tsonis of the University of Wisconsin told London’s Mail on Sunday.
Global cooling? Mail on Sunday, de 'Weekend' van de UK? R-u-serious?

Ontzettend gekleurde berichtgeving :X


Er zal nog veel meer soortgelijke troep de komende weken verschijnen op blogs en ander media.
pi_131122253
Godverdomme _O- :') ;(
"Some guys they just give up living and start dying little by little piece by piece"
last.fm | Rate Your Music | MusicMeter | top 100 nummers | top 100 albums | top 50 2013 | top 100 jazz | Onze-blog: pat-sounds
pi_131141394
quote:
0s.gif Op vrijdag 13 september 2013 10:02 schreef cynicus het volgende:
Vorig jaar was er record weinig zeeijs en aangezien het niet elk jaar prijs is kunnen de misinformatiespecialisten weer voluit de media bestoken om de burger om te tuin te leiden.

FoxNews:

[..]

Global cooling? Mail on Sunday, de 'Weekend' van de UK? R-u-serious?

Ontzettend gekleurde berichtgeving :X
[ afbeelding ]

Er zal nog veel meer soortgelijke troep de komende weken verschijnen op blogs en ander media.
Als je op die manier de boekhouding kan doen, heb je op 10 momenten van het jaar een winst behaald ten opzichte van de vorige periode. maar aan het eind van het jaar toch kas tekort...
🐱
pi_131172157
Is Arctic sea ice shrinking or expanding?

The decline of Arctic sea ice is often pointed to as one of the most visible indicators of a warming world but earlier this week the Mail on Sunday published an article claiming the ice is in recovery. This was followed by similar stories in The Express and The Telegraph.

However, yesterday there were stories on BBC online and CBS News, among others, saying satellite evidence confirms the ongoing story of long-term decline. So what’s really going on?

Year to year variability

Arctic summer sea ice extent has a lot of year to year variability because it can be heavily influenced by weather patterns:

- temperatures naturally vary from one year to the next;
- the amount of cloud can affect the amount of surface melting;
- summer storms can also break up ice, which can accelerate the melting process;
- settled conditions can be more conducive to ice forming;
- winds may act to spread out the ice or push it together.

Due to this high degree of variability, it’s important to look past short term fluctuations in sea ice extent and look at the longer records.

Also sea ice extent is only one part of the story; it’s the volume of sea ice that we should also be considering that depends on ice thickness as well as extent.

The longer-term view

Satellites provide the most comprehensive measurements of sea ice extent, and have provided data since 1979. They show a long-term trend of decline in sea ice extent, at an annual rate of more than 4% per decade.

The seasonal minimum (September) ice extent has declined at the faster rate of 11% per decade, and this rate of decline has accelerated in the past 15 years.

More importantly the volume of sea ice has declined substantially since 1979, as the ice has thinned. This has made the ice much more vulnerable to stormy weather, as was the case in 2012.

How does this fit the news stories?

The Mail on Sunday article points to a big recovery in Arctic sea ice compared to last year, but this needs to be viewed in context.

Last year’s minimum sea ice extent was 3.41 million square kilometres according to the US National Snow and Ice Data Center (NSIDC), 0.76 million square kilometres lower than the previous record set in 2007.

Extent has not yet reached its minimum for 2013, so it’s too early to make any definitive judgements. However, using NSIDC data to August this year we know that while the ice cover was greater than at the same time last year, it was still ranked as the sixth lowest August extent in the 34-year record.

Ann Keen, Sea Ice Scientist at the Met Office, said: “In 2012 we saw a record low which was likely to have been influenced by a storm which swept through the region in summer, but this year’s weather conditions appear to have been less conducive to ice loss.

“We know sea ice extent is going to vary from year to year due to weather conditions and that’s not at all inconsistent with the overall decline in extent. You wouldn’t expect to see records broken year after year, so this ‘recovery’ is not unexpected.

“In fact, model simulations of sea ice suggest that a as the ice gets thinner you actually get more year to year variability in extent because larger areas of the ice are more vulnerable to melting away completely over the summer.”

The stories published yesterday use new data from a satellite named CryoSat which looks at sea ice volume, which gives a better view of the relative ‘health’ of the sea ice.

Data from this satellite shows that the ice continues to thin and the volume of sea ice continues to shrink.

So all the evidence suggests the long-term decline of Arctic sea ice continues.

http://metofficenews.word(...)inking-or-expanding/
pi_131312635
Antarctische ijskap smelt van onderaf

De afgelegen ijskap Pine Island in het Zuidpoolgebied smelt door warm oceaanwater dat onder de ijsmassa doorstroomt. Dat heeft een team van 35 onderzoekers ontdekt tijdens een expeditie naar het gebied.

Dat de ijskap aan volume verloor was al eerder bekend. In 2011 ontdekte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA op basis van satellietbeelden een 29 kilometer lange scheur in de gletsjer. In juli van dit jaar bleek een ijsberg van ruim 700 vierkante kilometer afgebroken te zijn. Nu hebben onderzoekers voor het eerst gegevens kunnen verzamelen op de plaats des onheils zelf, dat verafgelegen op bijna 3000 kilometer van het dichtstbijzijnde basiskamp ligt.

Rivier van smeltwater

Het ijs smelt met vijf centimeter per dag, zo rapporteren de onderzoekers in Science Magazine. "Een fenomenaal hoge smeltgraad, zeker in vergelijking met observaties uit het Noordpoolgebied", zegt expeditieleider Tim Stanton. "In de 35 dagen dat we metingen hebben verricht zagen we geen enkele verandering."

De oorzaak van het smeltproces is relatief warm oceaanwater. Dat 'eet' het ijs van onderen op en creëert een rivier van smeltwater richting de oceaan. Met een stijging van het zeewaterpeil tot gevolg. Volgens de studie heeft Pine Island een beschermende functie, aangezien het meer inlands gelegen ijs afhoudt van het oceaanwater. Mocht die kracht wegvallen, dan kan het waterpeil met enkele meters stijgen.

Gure missie

De missie naar de ijskap was al jaren geleden gepland, maar vertraagd door de gure omstandigheden van het poolgebied. Eenmaal aangekomen moest het team van Stanton door de 500 meter dikke ijslaag boren om metingen te verrichten aan de onderliggende smeltlaag. Bijvoorbeeld om erachter te komen hoe zout en warm het water is.

De geïnstalleerde instrumenten moeten de komende twee á drie jaar gegevens blijven doorsturen naar het onderzoeksteam, zodat het smeltproces vanuit de kern in de gaten kan worden gehouden.

http://www.trouw.nl/tr/nl(...)lt-van-onderaf.dhtml
pi_131314515
Zojuist de eerste aflevering van de docu-serie klimaatjagers gezien. Schokkend wat de gevolgen zijn voor de permafrost en dergelijke. :{

Nog schokkender vond ik in aflevering 2 de gevolgen voor het zeeleven in de koraalgebieden :{
pi_131318786
aloa en GekkePoes: ik ben blij dat de UK Metoffice wel kan boekhouden...

-0- ja, we nemen grote risico's met ons enige life-support systeem, velen zouden zeggen: we nemen onaanvaardbare risico's met ons enige life-support systeem. En toch doen we net alsof we met een paar Euro een gok nemen in een potje all-or-nothing. Een paar Euro kun je wel missen mocht je misgokken, maar hoe zit het met een stabiele voedselvoorziening?

Mooie beelden trouwens, dat wel. Nog wel.
pi_131345392
Debunking van de Daily Mail, Mail on Sunday, Telegraph etc. etc. etc. door Youtube blogger Potholer54

pi_134229599
Prins Harry bereikt Zuidpool


Na een barre tocht van drie weken heeft de Britse prins Harry de Zuidpool bereikt. Om klokslag 13.25 uur Britse tijd (14.25 uur Nederlandse tijd) ging de expeditie waarvan hij deel uitmaakt over de finish, zo twittert Clarence House, de officiële residentie van de Prins van Wales oftewel zijn broer William.

De aankomst komt eerder dan verwacht, want in eerste instantie gingen de drie teams er vanuit dat ze op 16 december de finish zouden halen.

Prins Harry volbracht de tocht een groep van 12 oorlogsveteranen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten, Australië en Canada die gewond raakten in Afghanistan of Irak. 'We wilden laten zien dat jonge mannen en vrouwen van onze bewapende strijdkrachten ondanks hun verwondingen nog grootse dingen kunnen bereiken,' verklaarde expeditieleider Ed Parker tegenover de Britse omroep BBC.

De Britse prins, zelf tweemaal uitgezonden naar Afghanistan, legde met zijn team en de overige twee teams 335 kilometer af over ijzige vlakten. Tijdens de tocht daalde de temperatuur regelmatig tot min 45 graden.

Prins Harry liep voor de stichting Walking With The Wounded, waar hij beschermheer van is. De organisatie helpt veteranen met het opbouwen van hun nieuwe leven.

http://www.ad.nl/ad/nl/10(...)reikt-Zuidpool.dhtml
pi_134310756
And the Coldest Place on Earth Is …



What is the coldest place on Earth? Scientists say it’s a place so cold that ordinary mercury or alcohol thermometers won’t work there. If you were there, every breath would be painful, your clothing would crackle every time you moved, and if you threw hot water into the air, it would fall to the ground as tiny shards of ice. At this place, the new record of minus 136 F (minus 93.2 C) was set on Aug. 10, 2010. Researchers analyzed data from several satellite instruments and found the coldest place on Earth in the past 32 years is … a high ridge in Antarctica between Dome Argus and Dome Fuji, two summits on the ice sheet known as the East Antarctic Plateau. Temperatures in several hollows were found to dip to the new record.

“We had a suspicion this Antarctic ridge was likely to be extremely cold,” said Ted Scambos, from the National Snow and Ice Data Center in Boulder, Colorado. “With the launch of Landsat 8, we finally had a sensor capable of really investigating this area in more detail.”

This beats out the previous low of minus 128.6 F (minus 89.2 C), set in 1983 at the Russian Vostok Research Station in East Antarctica. The coldest permanently inhabited place on Earth is northeastern Siberia, where temperatures in the towns of Verkhoyansk and Oimekon dropped to a bone-chilling 90 degrees below zero Fahrenheit (minus 67.8 C) in 1892 and 1933, respectively.

Scambos and his team made the discovery while analyzing the most detailed global surface temperature maps to date, developed with data from remote sensing satellites. The new findings were reported at the American Geophysical Union meeting in San Francisco.

The pursuit to find the coldest place on Earth started when the researchers were studying large snow dunes, sculpted and polished by the wind, on the East Antarctic Plateau. When the scientists looked closer, they noticed cracks in the snow surface between the dunes, possibly created when wintertime temperatures got so low the top snow layer shrunk. This led scientists to wonder what the temperature range was, and prompted them to hunt for the coldest places using data from two types of satellite sensors.

They used data from the Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer (MODIS) instruments on NASA’s Terra and Aqua satellites and the Advanced Very High Resolution Radiometer (AVHRR) on several National Oceanic and Atmospheric Administration satellites. These sensitive instruments can pick up thermal radiation emitted from Earth’s surface, even in areas lacking much heat.




[ Bericht 6% gewijzigd door #ANONIEM op 15-12-2013 22:30:01 ]
pi_137917668
Het grote smelten gaat binnenkort weer beginnen.

Het ijs op dit moment.

pi_137920119
Blijkbaar zijn gedeeltes van groenland volgens sommige onderzoekers toch meer aan het smelten dan verwacht.

http://www.independent.co(...)to-melt-9195769.html
  Moderator vrijdag 18 april 2014 @ 21:47:52 #93
8781 crew  Frutsel
pi_139047619
Groep Russische tieners en experts vast op noordpool

Een groep van zeven Russische kinderen, twee arctische onderzoekers en de Russische kinderombudsman zitten vast op de noordpool. Hun voedselvoorraad en brandstof raken op en een sneeuwstorm maakt evacuatie onmogelijk

Een groep van zeven Russische kinderen, twee arctische onderzoekers en de Russische kinderombudsman zitten vast op de noordpool. Hun voedselvoorraad en brandstof raken op en een sneeuwstorm maakt evacuatie onmogelijk, zei een woordvoerder van de ombudsman zaterdag tegen persbureau Interfax.

De groep zit voor de tweede dag vast in een tent op de noordpool. Ze vertrokken vorige week donderdag vanuit de Russische basis Borneo op de noordpool voor een expeditie, onder begeleiding van twee ervaren onderzoekers. De kinderen, drie meisjes en vier jongens, zijn 16 jaar oud. Sommige van hen zijn lichamelijk beperkt. Iedereen is nog in leven en gezond, aldus de woordvoerder.

http://www.volkskrant.nl/(...)t-op-noordpool.dhtml
  Moderator donderdag 24 april 2014 @ 13:46:28 #95
8781 crew  Frutsel
pi_139212980
Zoals we hier vorige week al meldden:

quote:
Kolossale ijsschots drijft weg van Antarctica
Wetenschappers houden in de gaten hoe een enorme ijsberg wegdrijft van Antarctica richting de Zuidelijke Oceaan. De ijsschots B-31 is ongeveer 660 vierkante kilometer in omvang - groter dan bijvoorbeeld het eiland Texel, zes keer de oppervlakte van Manhattan - en is bijna een halve kilometer dik.

De ijsberg brak in oktober 2013 af van het eiland Pine en wordt sindsdien door wetenschappers geobserveerd. Volgens NASA-wetenschapster Kelly Brunt is de ijsschots geen gevaar voor de scheepvaart of de stijging van de zeespiegel.
zie ook Sky:
http://news.sky.com/story(...)g-puts-nasa-on-alert
pi_139250150
Die schots brak dus niet af van het eiland Pine maar van de Pine Island Glacier (PIG), en dat is de gletscher die menig beleidsmedewerker hoofdpijn bezorgd omdat die half West-Antarctica afvoert naar zee.

quote:
Why is Pine Island Glacier important?
Simplified cartoon of a tributary glacier feeding into an ice shelf, showing the grounding line (where the glacier begins to float).

Simplified cartoon of a tributary glacier feeding into an ice shelf, showing the grounding line (where the glacier begins to float).

Pine Island Glacier drains much of the marine-based West Antarctic Ice Sheet, and it has a configuration susceptible to rapid disintegration and recession. The ice sheet in this area is grounded up to 2000 m below sea level, making it intrinsically unstable6 and susceptible to rapid melting at its base, and to rapid migration of the grounding line up the ice stream
http://www.antarcticglaci(...)pine-island-glacier/
http://www.bbc.com/news/science-environment-25729750
pi_139861647
De wind voorkomt dat Antarctica snel opwarmt

Nieuw onderzoek verklaart waarom Antarctica niet zo hard opwarmt als de andere continenten. Het heeft alles te maken met de wind boven de Zuidelijke Oceaan: die is in de afgelopen 1000 jaar nog nooit zo krachtig geweest.

“Naarmate de wind krachtiger wordt, houdt deze meer koude lucht boven Antarctica gevangen,” vertelt onderzoeker Nerilie Abram. “Daarom gaat Antarctica niet mee in de trend. Elk ander continent warmt op en de Noordpool warmt het hardst op van allemaal.” Hoewel het grootste deel van Antarctica dus koud blijft, smelt het ijs op het Antarctisch Schiereiland juist snel. De sterke winden bewegen er door de Straat Drake en zorgen ervoor dat dat gebied juist uitzonderlijk snel opwarmt.

De krachtigere winden boven de Zuidelijke Oceaan verklaren tevens waarom het zuidelijke deel van Australië de laatste tijd met zoveel droogte te maken heeft. De winden boven de Zuidelijke Oceaan brengen het zuidelijke deel van het continent regen. Maar nu de winden krachtiger worden, gaat de regenval aan de neus van Australië voorbij. “Antarctica steelt de Australische regen. En dat is geen goed nieuws.”

De onderzoekers trekken hun conclusie op basis van jaarringen en ijskernen. “De winden boven de Zuidelijke Oceaan zijn nu krachtiger dan op elk ander moment in de afgelopen 1000 jaar,” stelt Abram. Met name de laatste zeventig jaar zijn de winden in kracht toegenomen. “Door onze observaties te combineren met klimaatmodellen, kunnen we die krachtigere winden duidelijk verbinden aan een stijging van de broeikasgasssen.”

http://www.scientias.nl/d(...)-snel-opwarmt/100957
pi_139862922
quote:
Significante toename van het zee-ijs in de wateren rond Antarctica. In april werd het record uit 2008 gebroken.

Anders dan in de arctische wateren van de Noordpool neemt rond Antarctica (de Zuidpool) de oppervlakte zee-ijs al enkele jaren achtereen gestaag toe. De toename is dusdanig groot (en statistisch significant) dat er zelfs heuse records worden gevestigd. In april bedroeg de gemiddelde oppervlakte zee-ijs maar liefst 9 miljoen km². In een reeks vanaf 1980, het jaar dat wetenschappers in staat zijn om de dagelijkse ijsgang met verfijnde satellietinstrumenten te monitoren, is dat een ‘glansrijk’ aprilrecord. Ten opzichte van het vorige record in 2008 bedraagt de toename maar liefst 320.000 km².
De afwijkingen zijn het grootst in de Weddell Sea (ten oosten van het naar Zuid-Amerika wijzende Antarctisch schiereiland) en langs de Antarctische kust ten zuiden van Australië en het zuidoostelijk deel van de Indische Oceaan (tussen 40 en 170 graden oosterlengte). In maart waren de afwijkingen (in vergelijking met de referentieperiode 1981-2010) in genoemde wateren net zo groot. Ook in de Bellingshausen Sea en de Amundsen Sea nam de hoeveelheid zee-ijs in april significant toe.

http://janvissersweer.nl/buitenland


[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 12-05-2014 12:44:33 ]
pi_139863063
Logisch dat het zeeijs toeneemt natuurlijk, als door het smelten van landijs het zeewater rondom Antarctica zoeter wordt zal het sneller bevriezen :)
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_139865702
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 12:45 schreef xpompompomx het volgende:
Logisch dat het zeeijs toeneemt natuurlijk, als door het smelten van landijs het zeewater rondom Antarctica zoeter wordt zal het sneller bevriezen :)
Waarom gebeurt dat dan niet op de noordpool? Lijkt me niet echt logisch.
pi_139865738
quote:
2s.gif Op maandag 12 mei 2014 14:08 schreef aloa het volgende:

[..]

Waarom gebeurt dat dan niet op de noordpool? Lijkt me niet echt logisch.
Andere zeestromen misschien? (gokje, want ik ben helaas ook geen oceanograaf)
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_139865793
quote:
2s.gif Op maandag 12 mei 2014 12:40 schreef aloa het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Antarctic wind vortex is strongest for 1000 years

18:00 11 May 2014 by Michael Slezak
For similar stories, visit the Climate Change Topic Guide

Our greenhouse gas emissions are helping to spin up a giant vortex of winds around Antarctica.

Antarctica has been warming relatively slowly compared with the rest of the world. The explanation seems to be that the winds spinning clockwise around the continent have been getting stronger, preventing warm air from entering.

In a way, those winds have done us a favour by keeping warm air away from the South Pole. Otherwise it might be melting. But as this atmospheric maelstrom accelerates, it shrinks, leaving the most vulnerable parts of Antarctica out in the warm and dragging winter rain away from Western Australia.

In 2009, it seemed that the hole in the ozone layer above Antarctica was responsible for boosting the winds. Now Nerilie Abram from the Australian National University in Canberra and her colleagues have shown the ozone hole is only part of the story. Global warming is just as important.
Warming powers winds

The team reconstructed Antarctic temperatures over the past 1000 years, using an ice core from James Ross Island near the Antarctic Peninsula. The temperatures correlated with how strong and tight the winds are, so they could construct a record of wind strength.

They found that the current strength of the winds is unprecedented over the past millennium. But the surge in strength started in the 1940s, decades before the ozone hole.

So Abram's team simulated the last millennium using eight climate models, driven by actual greenhouse gas levels previously reconstructed from ice cores. All the models predicted that the winds would pick up by the 1940s, suggesting greenhouse gases were playing a role. That may be because the northern hemisphere is warming faster than the south – because it has more continents – creating a strong temperature gradient that boosts the winds.

Such historical data is vital, says Wenju Cai from the CSIRO, Australia's national research agency, in Melbourne. In as-yet-unpublished work, he estimates that ozone depletion has caused two-thirds of the impact on the Antarctic winds, with greenhouse gases responsible for the rest.
Futureshock

If greenhouse gases really are contributing to the winds, it changes our expectations for what will happen to the climate in Australia and Antarctica.

The ozone hole is expected to heal in the coming decades, and if it was the only factor controlling the winds they would weaken and expand. So Australia would get its rain back, while the western parts of Antarctica might get some more protection against warming.

However, Abram says rising global temperatures will counteract this weakening effect on the winds. That means Western Australia will stay dry and the western parts of Antarctica, stranded outside the winds, will keep melting.

Cai estimates that, on our current emissions pathway, the two factors will counteract each other until 2045 so the winds will stay constant. After that, without reducing our emissions, greenhouse gases will boost the winds further.

http://www.newscientist.c(...)years.html?cmpid=RSS|NSNS|2012-GLOBAL|online-news#.U3C6ECjJCNg
pi_139865969
quote:
0s.gif Op maandag 12 mei 2014 14:09 schreef xpompompomx het volgende:

[..]

Andere zeestromen misschien? (gokje, want ik ben helaas ook geen oceanograaf)
Dat is het inderdaad. Er is continu een koude oceaanstroming rondom antarctica.
  Moderator maandag 12 mei 2014 @ 14:17:57 #104
8781 crew  Frutsel
pi_139866006
quote:
Active volcano discovered beneath Antarctic Icesheet
An active volcano has been discovered beneath the ice in Antarctica and scientists believe it could seriously exacerbate the problem of global warming.

Scientists at the Washington University in St Louis examined volcanic activity in Marie Byrd Land, a highland region of West Antarctica where many volcanoes are known to exist.

Study author Amanda Lough said the volcano was discovered around 30 miles from Antarctica's highest volcano, Mount Sidley.

The researchers say an eruption at the volcano was unlikely to break through the surface of the ice, but instead would melt the ice beneath. Their paper said that "high heat flow through the crust in this region may influence the stability of the West Antarctic ice sheet.

"Eruptions at this site are unlikely to penetrate the 1.2 to 2km thick overlying ice, but would generate large volumes of melt water that could significantly affect ice stream flow."

Published in the journal Nature Geoscience, the researchers found the volcano after setting up lines of seismographs across the area, using vibrations to create images of the ice and underlying rock. During their research, they found several nearby earthquakes and realised they had found a previously undiscovered active volcano.

"We interpret the swarm events as deep long-period earthquakes based on their unusual frequency content. Such earthquakes occur beneath active volcanoes, are caused by deep magmatic activity and, in some cases, precede eruptions," the study said.

An eruption at the site has the potential to create mass amounts of melt water that would flow towards the sea, increasing the flow of overlaying ice and speeding up the rate of ice sheet loss.

The authors added that their observations provide "strong evidence for ongoing magmatic activity" and show that volcanism is shifting southwards along the Executive Committee Range, a mountain range stretching 80km.
  Moderator dinsdag 13 mei 2014 @ 13:41:02 #105
8781 crew  Frutsel
pi_139904102
quote:
Ice Sheet melt passed the point of no return
The huge West Antarctic ice sheet is melting at a faster pace than scientists had predicted and the thaw is irreversible, a new study has found.

The Nasa report said there is "nothing to stop the glaciers in this area from melting into the sea".

The study looked at 40 years of ground, airplane and satellite data.

Evidence shows "a large sector of the West Antarctic ice sheet has gone into a state of irreversible retreat", said Nasa glaciologist Eric Rignot, chief author of the study.

The worrisome development is likely because of man-made global warming and the ozone hole which have changed the Antarctic winds and warmed the water that eats away at the feet of the ice, researchers said.

"The system is in sort of a chain reaction that is unstoppable," Mr Rignot said.

"Every process in this reaction is feeding the next one."

This part of Antarctica would be a major contributor to sea level rise in coming decades and centuries, and the study sees eventually 4ft (1.2m) of sea level rise from the melt.

"It's passed the point of no return," Mr Rignot said.

"A conservative estimate is it could take several centuries for all of the ice to flow into the sea."

Curbing emissions from fossil fuels to slow climate change will probably not halt the melting but it could slow the speed of the problem, Mr Rignot said.
pi_139906635
NASA: "Smelten van westelijk Antarctica is niet meer te stoppen"

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA waarschuwt dat niets het afsmelten van de gletsjers in het westen van Antarctica nog kan tegenhouden. De zeespiegel kan daardoor wereldwijd tot 1,2 meter stijgen. De wetenschappers onderzochten voor 40 jaar aan observaties en besluiten dat de gletsjers in de Amundsen Zee in West-Antarctica "een point of no return gepasseerd zijn". Dat zegt hoofdonderzoeker en glaceoloog Eric Rignot.


Dat is bijzonder slecht nieuws voor laaggelegen kustgebieden, want de gletsjers zijn nu al in belangrijke mate verantwoordelijk voor de stijgende zeespiegel: ze brengen evenveel ijs in zee als de hele Groenlandse ijskap. Ze bevatten genoeg ijs om de wereldwijde zeespiegel met 1,2 meter te doen stijgen, en blijken sneller te smelten dan wetenschappers hadden voorspeld.

"Deze sector zal in grote mate bijdragen aan de stijging van de zeespiegel in de komende decennia een eeuwen", zegt Rignot. "In een conservatieve schatting kan het verschillende eeuwen duren voor al het ijs in de zee is gesmolten."

Warmer oceaanwater
"Het ineenstorten van deze sector in West-Antarctica lijkt niet te stoppen", zegt Rignot. "Het feit dat de terugtrekking overal tegelijk gebeurt, over de hele sector, wijst erop dat dit door een gemeenschappelijke oorzaak in gang is gezet, zoals warmer oceaanwater onder de drijvende delen van de gletsjers." Amper een week geleden bleek uit een andere studie dat ook de ijskappen in Oost-Antarctica meer gevaar lopen dan gedacht.

Wetenschappers van het Duitse Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) ontdekten dat het enorme volume ijs wordt opgehouden door ijs boven een rotsige rand aan de kust. Als die het begeeft, schuift het hele volume onomkeerbaar richting zee. Het gevolg is een aanhoudende stijging van de zeespiegel, met in totaal 3 tot 4 meter.

De NASA-studie verschijnt in het wetenschappelijke tijdschrift Geophysical Research Letters.

http://www.hln.be/hln/nl/(...)eer-te-stoppen.dhtml
pi_140190914


Grace: Gemeten massaverlies aan landijs van de Groenlandse ijskap (in Gigatons)

Bron: Polar Portal
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_140953673
Wat afkoelende maar tegelijk ook verhittende leesvoer.

Wetenschappers maken nieuwe gletsjers in Chili

Een nieuwe gletsjer maken is in Chili niet langer sciencefiction. Maar is het wel zo'n goed idee in de strijd tegen de klimaatverandering? "We zouden beter de bestaande gletsjers beschermen."

Marianela Jarroud . 25 februari 2014

"Er bestaan technologieën om gletsjers te behouden en zelfs nieuwe te creëren", zegt de Chileense glacioloog Cedomir Marangunic. Zijn land telt minstens 3100 gletsjers, en volgens officiële cijfers zijn de meeste zichtbaar aan het smelten. Grote boosdoeners zijn de opwarming van de aarde en de mijnbouw.

Gletsjers zijn enorme ijsmassa's die 69 procent van het zoet water op de planeet vasthouden. Ze worden gevormd als er op een jaar meer sneeuw valt dan er in de zomer smelt, en groeien snel in een (geologisch gesproken) relatief korte periode.

Maar wat als het mensenwerk betreft? De tijd die nodig is om een gletsjer te maken, hangt af van de grootte van het budget, stelt Marangunic. "Maar om genoeg sneeuw volledig in ijs te veranderen moet je toch op minstens drie jaar rekenen."

Natuur imiteren

"Het natuurlijke proces nabootsen is op zich niet moeilijk. Het belangrijkste is dat de kostprijs zo laag mogelijk gehouden wordt en dat het op een milieuvriendelijke manier gebeurt", aldus de geoloog van de Universiteit van Chili, die ook een doctoraat in de gletsjerkunde behaalde aan de Amerikaanse Ohio State University.

Om het terugtrekken van een relatief kleine gletsjer af te stoppen moet je volgens hem rekenen op een jaar tijd. "Maar als je een gletsjer die al decennia- of eeuwenlang aan het krimpen is, wil herstellen in zijn oorspronkelijke staat, heb je ook decennia of eeuwen nodig. Al kan een grote investering het proces versnellen."

Marangunic heeft technieken uitgetest om het smelten aan de oppervlakte te verminderen of om de accumulatie van sneeuw te vergroten. Bij experimenten in Chili werd een kunstmatige hoeveelheid ijs bedekt met detritus, waardoor volgens hem het verlies van ijsmassa (de ablatie) met 75 tot 80 procent afnam.

De gletsjerexpert probeerde ook al van een ijsveld een kleine gletsjer te maken, door barrières op te trekken die ook gebruikt worden om skipistes tegen lawines te beschermen. Het gevolg was dat de accumulatie van sneeuw verdubbelde.

Droge winters

Matías Asun, hoofd van Greenpeace Chili, vindt niet dat de studies bewijzen dat het om "praktische, succesvolle en kosteneffectieve technologieën gaat, laat staan dat ze toepasbaar zouden zijn op alle gebieden met gletsjers."

"In een droge winter bijvoorbeeld zou er onvoldoende sneeuw zijn voor de accumulatie die een nieuwe gletsjer vereist. En door de klimaatverandering mogen we steeds meer droge winters verwachten", zegt Asun.

Het belangrijkste in zijn ogen is de bescherming van bestaande gletsjers. "Het zijn strategische watervoorraden en een belangrijk onderdeel van ons erfgoed. Maar vandaag zijn ze niet wettelijk beschermd, zoals dat in buurland Argentinië wel het geval is", aldus Asun.

Nieuwe wet

Onder de huidige wetgeving in Chili mag je ingrijpen op een gletsjer als de impact ervan beschreven staat in een milieueffectenstudie en er sprake is van een soort compensatie.

Recent verklaarde glacioloog Alexander Brenning van de Universiteit van Waterloo (Canada) in het Chileense parlement dat er nergens ter wereld zoveel wordt ingegrepen op gletsjers als in Chili. Hij drong aan op onderzoek naar de gecumuleerde effecten hiervan.

Het parlement buigt zich nu over een wetsvoorstel om gletsjers precies te definiëren en in een lijst vast te leggen. Dat kan een betere bescherming mogelijk maken.

Volgens ecologisten vormen mijnbedrijven de grootste bedreiging voor verschillende gletsjers in Chili. Marangunic ontkent niet dat "bepaalde mijnbouw" de gletsjers kan beschadigen, maar hij denkt dat ook de milieuvervuiling in grote steden als Santiago en het afbranden van weiden en bossen de ijsmassa's beschadigen.

Een nieuwe wet zou tot een gelijke behandeling moeten leiden, besluit hij.

bron (en een fijne website) http://www.mo.be/artikel/(...)euwe-gletsjers-chili

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ten Cubic Kilometers of Ice Lost From Jakobshavn Glacier in Less than One Month

How large is a cubic kilometer? Think of something the size of a mountain. Now multiply that by ten and you end up with a veritable mountain range. Think of it. An entire mountain range of ice. That’s a good rough comparison to the volume of ice lost from just a single Greenland glacier over the course of a mere 26 days from May 7 to June 1 of 2014.

For according to reports from expert sea ice observer Espen over at the scientist and ice researcher camp that is Neven’s Arctic Ice Blog, about 7.5 square kilometers over an ice face about 1,300 meters tall (when including the above and below sea level ice front) shoved off from the great Jakobshavn Ibrae glacier during the past month. It was a period of time well before peak Greenland warming and one that featured a collapse of ice into the heating ocean even larger than the epic event caught on film during the seminal documentary Chasing Ice.

The Fastest Glacier in Greenland

Flowing at a speed of 46 meters per day, Jakobshavn is currently Greenland’s fastest glacier. Containing enough ice to raise global sea levels by 1.5 feet all by itself, the glacier is one of many of the Earth’s ice giants currently in the throes of irreversible decline.

Human-warmed subtropical Atlantic waters are funneled by ocean currents to the great glacier’s base. There, the high heat capacity does serious harm to the its weak underbelly, resulting in what is now an unprecedented seaward surge.

Since the 1990s, Jakobshavn’s forward rate of motion has tripled. But according to recent scientific reports, the glacier may just be at the start of an exponential spike in velocity. For as the glacier retreats it falls into a deepening chasm that exposes its front to greater and greater volumes of the warming ocean’s waters. The warm waters deliver more heat over the glacial face as it deepens even as a multiplication of melt lakes on the surface of the inland ice provide added lubrication and buoyancy to the ice base flowing into the chasm.

Estimates of energy transfer from the warming ocean show that Jakobshavn could reach a speed ten times 1990s values over the coming years. Ominously, the past two month’s immense calving event has shoved a large section of glacier closer to what could best be described as a high velocity melt chamber.

Unfortunately, Jakobshavn is just one of Greenland’s many giant glaciers fronting deep and long chasms stretching far into the ice interior. Recent research from NASA’s Ice Bridge project revealed numerous deep rifts plunging for scores of miles into the ice sheet. The overall picture portrayed by the new study was that of an archipelago island system locked in the grip of two mile high ice mountains and riddled with deep bedrock canyons that join in a low-lying interior basin. A geography in which there is almost nowhere for ice to hide from the severe melting stress of Earth’s human-warmed oceans.

Due to this uniquely vulnerable topography lead Ice Bridge researcher Mathieu Morlighem, a UC Irvine associate project scientist concluded that:

“The glaciers of Greenland are likely to retreat faster and farther inland than anticipated – and for much longer – according to this very different topography we’ve discovered beneath the ice. This has major implications, because the glacier melt will contribute much more to rising seas around the globe.”

Human Warming Holds Numerous Large Glacial Collapses in Store

Under the current regime of human-caused climate change, the past month’s massive glacial release is likely only to be one of many. A single event of immense scale that defies imagining. Just one in an ongoing series of violent outbursts we’ve already set lose on our world.

bron http://robertscribbler.wo(...)less-than-one-month/
pi_143011606
Veel meer ijs momenteel dan voorgaande jaren.

pi_143011774
Ook het ijs boven noord Canada is nog dicht. Wat voorgaande jaren al wel open was.

  zondag 3 augustus 2014 @ 12:37:44 #112
46705 Kleffe_Dop
Sic Mundus Creatus Est
pi_143012477
If We Release a Small Fraction of Arctic Carbon, 'We're Fucked': Climatologist

This week, scientists made a disturbing discovery in the Arctic Ocean: They saw "vast methane plumes escaping from the seafloor," as the Stockholm University put it in a release disclosing the observations. The plume of methane—a potent greenhouse gas that traps heat more powerfully than carbon dioxide, the chief driver of climate change—was unsettling to the scientists.
Meer

Paniek om niks, of is dit daadwerkelijk zorgwekkend?
pi_143016503
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 12:37 schreef Kleffe_Dop het volgende:
...scientists...
"vast methane plumes escaping from the seafloor,"
....methane; a potent greenhouse gas that traps heat more powerfully than carbon dioxide... [WAAR]
...CO2, the chief driver of climate change... [ONWAAR]
Hoe krijgen ze het uit hun toetsenbord vraag je je af. :') :')

Gashydraten zijn volkomen natuurlijk en al miljoenen jaren actief. Doen wij als mensheid niets aan, tegen. We kunnen er wel wat mee doen, het is de grootste reserve van methaan (aardgas) op de hele Aarde.
The only limit is your own imagination
Ik ben niet gelovig aangelegd en maak daarin geen onderscheid tussen dominees, imams, scharenslieps, autohandelaren, politici en massamedia

Waarom er geen vliegtuig in het WTC vloog
pi_143019718
quote:
0s.gif Op zondag 3 augustus 2014 12:37 schreef Kleffe_Dop het volgende:

Paniek om niks, of is dit daadwerkelijk zorgwekkend?
Paniek is het niet, zorgwekkend wel ;)
"It's hard to argue against cynics - they always sound smarter than optimists because they have so much evidence on their side."
pi_143238170
Canada wil claim op Noordpool verstevigen
Canada stuurt twee ijsbrekers naar het Noordpoolgebied om wetenschappelijke informatie te verzamelen. Die gegevens moeten de Canadese aanspraak op de zeebodem in het gebied ondersteunen.

De kustwachtschepen Terry Fox en Louis St. Laurent vertrokken vrijdag voor een reis van zes weken naar de oostkant van de Lomonosovrug, een lang onderzees rif in de Noordelijke IJszee. “Als de omstandigheden het toestaan, zal het onderzoek zich ook toespitsen op gebieden in de nabijheid van de Noordpool”, liet de Canadese regering weten.

Volgens wetenschappers lijkt het erop dat de Lomonosovrug onderdeel is van de Canadese landmassa. Rusland en Denemarken zeggen ondertussen ook dat het rif zich tot hun kustlijnen uitstrekt. De Noordpool ligt zelfs in feite aan de Deense kant van de rug.

Steeds meer landen hebben hun ogen gericht op het Noordpoolgebied. Het gebied is rijk aan bodemschatten, maar biedt door de opwarming van de aarde ook steeds gunstigere vaarroutes. In het gebied zou dertig procent van het aardgas in de wereld te vinden zijn en vijftien procent van de olie.

Om hun zeegrenzen op te rekken moeten landen een verzoek indienen bij de Commissie voor de Grenzen van het Continentaal Plat van de Verenigde Naties.


http://www.nd.nl/artikele(...)oordpool-verstevigen
pi_144060672
Noord west passage is nog steeds dicht.



pi_144095294
quote:
IJskappen smelten sneller dan ooit'
De ijskappen op Groenland en Antarctica smelten sneller dan ooit. Dat zou blijken uit metingen met behulp van satellieten.
'IJskappen smelten sneller dan ooit'
Foto: AFP
Gezamenlijk verliezen Groenland en Antarctica ongeveer vijfhonderd kubieke kilometer aan ijs per jaar.
De snelheid waarmee de twee grote ijskappen op aarde smelten, was in twintig jaar van satellietobservaties nog nooit eerder zo hoog.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift The Cryosphere.
Toename
"Sinds 2009 is het volume van ijsverlies in Groenland toegenomen met de factor twee en in het westen van Antarctica zelfs met een factor drie", verklaart hoofdonderzoeker Veit Helm in de Britse krant The Guardian.
De nieuwe cijfers zijn gebaseerd op honderden miljoenen satellietmetingen waarbij ijskappen tot op drie meter nauwkeurig in kaart werden gebracht.
Uit het onderzoek blijkt dat Groenland per jaar ongeveer 375 kubieke kilometer aan ijs verliest.
Verschillen
Op Antarctica verschilt de situatie sterk per gebied. In het oosten van het continent groeien de ijskappen, maar in het westen verliezen ze snel aan massa.
In totaal zou er ongeveer 125 kubieke kilometer ijs per jaar smelten op de Zuidpool.
pi_145030476
quote:
9s.gif Op zondag 3 augustus 2014 14:59 schreef El_Matador het volgende:

[..]

Hoe krijgen ze het uit hun toetsenbord vraag je je af. :') :')

Gashydraten zijn volkomen natuurlijk en al miljoenen jaren actief. Doen wij als mensheid niets aan, tegen. We kunnen er wel wat mee doen, het is de grootste reserve van methaan (aardgas) op de hele Aarde.
Links zijn leidt overduidelijk tot waandenkbeelden en onzuiver redeneren. Het is niet anders.
pi_145048530
quote:
0s.gif Op maandag 29 september 2014 20:08 schreef Quiche_lorraine het volgende:

[..]

Links zijn leidt overduidelijk tot waandenkbeelden en onzuiver redeneren. Het is niet anders.
Internet met al zijn anonimiteit vormt inderdaad helaas geen barrière voor een het etaleren van een eigen gebrek aan kennis en ideologisch gedreven weigering om ongewenste feiten te accepteren.

quote:
"Nature's best thermometer, perhaps its most sensitive and unambiguous indicator of climate change, is ice. When ice gets sufficiently warm, it melts. Ice asks no questions, presents no arguments, reads no newspapers, listens to no debates. It is not burdened by ideology and carries no polical baggage as it crosses the threshold from solid to liquid. It just melts."

-- Henry Pollack, Professor of Geophysics, Emeritus


[ Bericht 0% gewijzigd door cynicus op 30-09-2014 12:19:01 (typo) ]
pi_145067925
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 11:49 schreef cynicus het volgende:

[..]

Internet met al zijn anonimiteit vormt inderdaad helaas geen barrière voor een het etaleren van een eigen gebrek aan kennis en ideologisch gedreven weigering om ongewenste feiten te accepteren.

[..]

Vertel me eens, waarom zou ik dit doemscenario geloven, waar eerdere doemscenario's ook nooit zijn uitgekomen? Er zit bij sommige mensen iets in het hoofd waardoor ze graag doemscenario's in elkaar draaien, doemscenario's waar iets de schuld is van de mens, en alleen het brengen van enorme offers mogelijk nog redding kan brengen. Interessant, maar wie dit wetende ongeloofwaardige paniekverhalen blind gelooft, mankeert wat aan zijn of haar kritisch denkvermogen.
pi_145080395
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 20:43 schreef Quiche_lorraine het volgende:

[..]

Vertel me eens, waarom zou ik dit doemscenario geloven, waar eerdere doemscenario's ook nooit zijn uitgekomen? Er zit bij sommige mensen iets in het hoofd waardoor ze graag doemscenario's in elkaar draaien, doemscenario's waar iets de schuld is van de mens, en alleen het brengen van enorme offers mogelijk nog redding kan brengen. Interessant, maar wie dit wetende ongeloofwaardige paniekverhalen blind gelooft, mankeert wat aan zijn of haar kritisch denkvermogen.
Als jij de wetenschappelijke argumenten zou hebben gelezen, en een beetje logisch denkvermogen zou bezitten, dan zou je snappen wat er aan de hand is.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_145084068
quote:
0s.gif Op dinsdag 30 september 2014 20:43 schreef Quiche_lorraine het volgende:

[..]

Vertel me eens, waarom zou ik dit doemscenario geloven, waar eerdere doemscenario's ook nooit zijn uitgekomen? Er zit bij sommige mensen iets in het hoofd waardoor ze graag doemscenario's in elkaar draaien, doemscenario's waar iets de schuld is van de mens, en alleen het brengen van enorme offers mogelijk nog redding kan brengen. Interessant, maar wie dit wetende ongeloofwaardige paniekverhalen blind gelooft, mankeert wat aan zijn of haar kritisch denkvermogen.
Kritisch denkvermogen zou iemand weerhouden om het eigen gebrek aan ter zake doende kennis te prefereren boven wetenschappers in relevante vakgebieden. Jouw stelling is dan ook een logische redenatiefout: "als er ooit een doemscenario niet uitgekomen is dan komt een ander doemscenario uit", dat is als zeggen: "ik ben doof en blind zonder ongelukken de snelweg over gestoken, dus dat lukt de volgende keer ook wel". Met drogredeneren schiet niemand wat op, je moet elke claim op zijn eigen merites bekijken.

Dr. Jason Box zegt "als een klein (maar significant deel) van de Arctische methaan hydraten in de atmosfeer komt hebben we een groot probleem.". Zelfs het stierenvechterje is het eens met het feit dat methaan een zeer potent broeikasgas is en in de Arctische oceaan zitten onnoemelijke hoeveelheden methaan. Dus waar zit hier het probleem? De uiteindelijke vraag zit hem in het woordje "als".

Het stierenvechtertje heeft ook gelijk als hij zegt dat methaanijs natuurlijk is en al miljoenen jaren voorkomt maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat emissies van Arctisch methaan aan het toenemen zijn, wat een logisch gevolg is van de sterke opwarming daar en de toegenomen energie in de oceanen. Dat is waar experts zich zorgen over maken.

Over doemscenario's die niet eerder uitgekomen zijn gesproken, een groot deel van de uitstervingsgolf tijdens de Permian-extinction wordt toegeschreven aan methaan emissies uit de oceanen. Waar Dr. Box zich zorgen over maakt is dus hoogstwaarschijnlijk al tenminste één keer eerder voorgekomen. De vraag is hoe groot het risico is op een herhaling, maar zowel jij, ik als het stierenvechtertje hebben niet de kennis om daar iets zinnigs over te zeggen.
pi_145090874
Walrussen hebben ook al last van linkse waandenkbeelden en redeneren onzuiver.

Walrussen in de zomer noodgedwongen aan het strand

Als betweter met een flinke portie cognitieve dissonantie denk je dan ongetwijfeld al snel: "Waar gaat deze wereld toch heen?"
pi_145222685
quote:
0s.gif Op woensdag 1 oktober 2014 02:36 schreef barthol het volgende:

[..]

Als jij de wetenschappelijke argumenten zou hebben gelezen, en een beetje logisch denkvermogen zou bezitten, dan zou je snappen wat er aan de hand is.
De ad hominem, doet het altijd goed. Kijk, ik ben dan misschien geen klimaatwetenschapper, maar van menselijke (waan)denkbeelden/religiositeit heb ik toevallig wel heel veel verstand. Mijn oordeel is dan ook geen oordeel in de hoedanigheid van klimaatwetenschapper, maar een oordeel in de hoedanigheid van het laatste: de klimaathysterie past volkomen in bekende religieuze denkpatronen. Dat kan natuurlijk toeval zijn, en daarmee het klimaatverhaal waar, maar het andere scenario - namelijk dat het helemaal geen toeval is, maar een religieuze oprisping - acht ik veel aannemelijker.
pi_145224075
quote:
0s.gif Op zondag 5 oktober 2014 17:40 schreef Quiche_lorraine het volgende:

[..]

De ad hominem, doet het altijd goed. Kijk, ik ben dan misschien geen klimaatwetenschapper, maar van menselijke (waan)denkbeelden/religiositeit heb ik toevallig wel heel veel verstand. Mijn oordeel is dan ook geen oordeel in de hoedanigheid van klimaatwetenschapper, maar een oordeel in de hoedanigheid van het laatste: de klimaathysterie past volkomen in bekende religieuze denkpatronen. Dat kan natuurlijk toeval zijn, en daarmee het klimaatverhaal waar, maar het andere scenario - namelijk dat het helemaal geen toeval is, maar een religieuze oprisping - acht ik veel aannemelijker.
Kolder!
Sowieso ben ik niet religieus en denk ik niet religieus. En ook wetenschappers benaderen de materie wetenschappelijk en dat heeft ook niets met religie te maken.

Is het zo moeilijk om te snappen dat als de inflow groter is dan de outflow dat dan de levels in je buffer stijgen. Dat als er er meer water toestroomt dan er wegstroomt dat je dan wateroverlast kan krijgen. Als je meer vuinis produceert dan je aan vuilnis afvoert dat je dan met een overschot aan vuilnis blijft zitten. En... als je meer fossiele koolstof uit de sedimenten vrijmaakt, (en loslaat in de atmosfeer) dan de natuurlijke kringloop in dezelfde tijd weer terug kan brengen naar de sedimenten, dat de koolstofconcentraties in de atmosfeer dan stijgen?

Het is de logica van de balans tussen inflow en outflow.
Net zo logisch dat je saldo stijgt als er meer geld binnenkomt dan er wordt uitgegeven.
De logica van boekhouden
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_145231433
quote:
0s.gif Op zondag 5 oktober 2014 18:11 schreef barthol het volgende:

[..]

Kolder!
Sowieso ben ik niet religieus en denk ik niet religieus. En ook wetenschappers benaderen de materie wetenschappelijk en dat heeft ook niets met religie te maken.

De menselijke geest is behept met een natuurlijke neiging tot religieus denken. En je lijkt het nog niet door te hebben, religieus denken is iets breder dan geloven in de goddelijke natuur van de Heere Jezus: dat is slechts een (van de vele) uitingsvorm(en) van religieus denken. Alhoewel ik moet zeggen dat de klimaathysterie toch wel erg christelijk is: het is onversneden zondebesef. Geluk bij een ongeluk: er kan penitentie gedaan worden middels het betalen van ondraaglijke sommen belasting aan een almachtige instantie.
pi_145231846
Ok, dit gaat dus allang niet meer om wetenschappelijke argumenten maar om de persoonlijke mening van iemand die een excuus voor zichzelf verzonnen heeft om klimaatverandering niet te hoeven erkennen. Fijn, weten we dat ook weer.

Tegen persoonlijke meningen zonder enige bewijslast valt niet niet te redeneren, dus laat het hierbij. Verder met Poolkappen, IJsbergen en Gletschers.
pi_145232506
quote:
0s.gif Op zondag 5 oktober 2014 20:41 schreef cynicus het volgende:
Ok, dit gaat dus allang niet meer om wetenschappelijke argumenten maar om de persoonlijke mening van iemand die een excuus voor zichzelf verzonnen heeft om klimaatverandering niet te hoeven erkennen. Fijn, weten we dat ook weer.

Tegen persoonlijke meningen zonder enige bewijslast valt niet niet te redeneren, dus laat het hierbij. Verder met Poolkappen, IJsbergen en Gletschers.
Ik heb het helemaal niet over klimaatverandering, ik heb het over het verontrustend religieuze gedrag dat tentoon wordt gespreid door de klimaatwetenschappers. Dat baart mij ernstig zorgen, wetenschap heeft namelijk alleen maar waarde als het wordt bedreven door mensen die de waarheid zoeken, niet als het wordt bedreven door mensen die gedreven worden door dogma's.
pi_145232812
Ja, nu je het zegt, ik zie de wetenschappers ook elke morgen netjes hun gebedje voor "Moeder natuur" opzeggen :')
pi_145233326
quote:
0s.gif Op zondag 5 oktober 2014 20:56 schreef cynicus het volgende:
Ja, nu je het zegt, ik zie de wetenschappers ook elke morgen netjes hun gebedje voor "Moeder natuur" opzeggen :')
Uit je dommige reactie blijkt dat je helemaal niets van de materie snapt. En dan toch een mening hebben, tsja...
pi_145233999
Nee, nee! Zo werkt dat niet in het online argumenten schaakspel, die lijn is al bezet. Dubbel zelfs :(
pi_149690738
WKN / Larcen C ijsplaat gaat afbreken
IJs on the run


Terwijl wij de winter alweer bijna achter ons laten, is het aan de andere kant van de evenaar nog zomer. Ook op Antarctica. Recent onderzoek laat zien, dat de opwarming van de aarde steeds diepere sporen in de ijskap achterlaat.


Woestijn van ijs
Eerst een stukje achtergrond. Antarctica is een enorm continent. Het bestaat uit bergen en zelfs vulkanen. Maar vanwege de ligging, rond de Zuidpool, is het er het hele jaar door berekoud. Ook in de zomer. Temeer daar het land dus ook nog hoogvlaktes en bergtoppen bevat. Op het continent liggen een flinke massa sneeuw en vooral ijs. Het ijs is het eindproduct van sneeuwval, die in de loop van duizenden jaren, en eeuwen, is gevallen. Overigens, in het binnenland van Antarctica zou je kunnen spreken van een woestijn. De jaarlijkse neerslag is vergelijkbaar met de neerslag die in zandwoestijnen valt als de Sahara en de Gobi. Dat komt vooral doordat lucht met zeer lage temperaturen heel weinig vocht kan bevatten. Dus zelfs als er een storing of een front dieper het land in trekt, dan nog zal het weinig of geen neerslag (sneeuw) kunnen achter laten. Je zou Antarctica de woestijn van water (ijs) kunnen noemen.

Gletsjers
Een ijsmassa is nooit helemaal zo hard en stabiel als bijvoorbeeld een plaat beton. Onder invloed van de zwaartekracht kan ijs stromen. Dit is wat we zien bij gletsjers. Het ijs stroomt in traag bewegende rivieren van ijs langzaam naar beneden. Dat gebeurt ook op de Zuidpool, maar daar zijn de gletsjers wel veel en veel groter in de vergelijking met bijvoorbeeld de grootste gletsjer van de Alpen, de Aletchgletsjer. Gletsjers op de Zuidpool stromen vanaf het continent van Antarctica in de omringende oceaan.

Zee-ijs en land-ijs
De afgelopen jaren was de zuidpool geregeld in het nieuws. De hoeveelheid zee-ijs rondom het continent behaalde record op record. Niet eerder sinds het begin van de nauwkeurige metingen (1979) lag er zoveel ijs als de afgelopen jaren. Die records werden vooral in het winterhalfjaar (zuidelijk halfrond) bereikt. De smelt in de zomer was meestal redelijk in staat, om het teveel aan zee-ijs weer wat te normaliseren. Toch is de hoeveelheid zee-ijs (oppervlakte) nu al enkele jaren achtereen groter dan gemiddeld. Op dit moment is de oppervlakte nog circa een half miljoen vierkante kilometer groter dan gemiddeld. Dat was een half jaar geleden soms 2 miljoen vierkante kilometer boven het gemiddelde. Ter vergelijking, op de Noordpool is de oppervlakte aan zee-ijs nu al lange tijd sterk onder de norm. Op dit moment bedraagt de negatieve afwijking er bijna 1 miljoen vierkante kilometer.

Zoeter water en westcirculatie
De verklaring voor de bovennormale hoeveelheid zee-ijs rond de zuidpool wordt in verband gebracht met de opwarming van de aarde. Studies geven aan, dat de hoeveelheid landijs die vanaf het continent de zee instroomt, toeneemt. Dat levert op zich niet alleen meer ijs in zee op, maar verandert ook het zoutgehalte van het water. Het iets zoeter worden van het water zou het vriespunt iets verhogen waardoor zee-ijs zich makkelijker kan uitbreiden in de winter. De mogelijk belangrijkste reden voor de recente groei van het zee-ijs wordt gekoppeld aan een krachtigere westcirculatie rondom Antarctica. Dat zou het ijs beter hebben beschermd tegen aanvallen van zachtere lucht uit meer gematigde streken. Of de sterkere westcirculatie ook verband houdt met de opwarming van de aarde, valt niet met zekerheid te zeggen.

Larsen C
Recent onderzoek heeft de afgelopen week nogal wat nieuwsbulletins gehaald. En niet voor niks. Antarctica heeft een soort van lang schiereiland, dat gericht is naar de zuidpunt van Zuid-Amerika. Aan de oostzijde van dit schiereiland mondt als het ware een enorme gletsjer uit in de Oceaan. Aan de voorzijde van de enorme bewegende ijsplaat breken met regelmaat stukken af. Soms zijn dit enorme massa’s ijs. Ongeveer 10 jaar geleden brak er al een enorm stuk af. Dat werd bekend als de Larsen B ijsplaat. Het gevolg was toen al, dat de ijsstroom zelf sneller ging stromen, toen eenmaal het grote stuk was afgebroken. In de resterende enorme ijsplaat is een enorme scheur aan het groeien. Deze scheur heeft inmiddels een lengte van om en nabij de 30 kilometer en is op sommige plaatsen al honderden meters breed. Het afgelopen jaar is de scheur snel verder gegroeid. Het is zeker dat er weer een enorm stuk ijs gaat afbreken. Dit wordt de Larsen C ijsplaat genoemd. De grootte van het stuk dat het ruime sop gaat kiezen, meet tenminste 4600 vierkante kilometer. Maar afhankelijk van hoe de scheur verder groeit, kan er ook 6400 vierkante kilometer in zee verdwijnen. Dat is een oppervlakte verglijkbaar met Noord- en Zuid-Holland samen.

Zeespiegel
De zeespiegel zal door het afbreken van de ijsplaat zelf niet stijgen. Immers, Larsen ligt al in zee. Maar berekeningen geven aan, dat als Larsen C eenmaal is afgebroken, de stroomsnelheid van de enorme gletsjers zelf verder zal toenemen. Mogelijk wordt de hele resterende ijsmassa instabiel. En dat gevolg zou wel een fikse impact kunnen hebben op de wereldwijde zeespiegel. Die stijgt toch al, momenteel met afgerond 3,2 mm per jaar, maar dit tempo zal gaan toenemen. Zeker als het geschetste scenario met betrekking tot het restant van Larsen uitkomt.

Australië en Nieuw Zeeland
Tenslotte is het natuurlijk interessant om te speculeren over de toekomst van Larsen C. Als het enorme stuk ijs een beetje intact blijft, zal het een boeiend avontuur kunnen beginnen. Het is zeker niet ondenkbaar, dat het ijs er in slaagt om bijvoorbeeld Nieuw zeeland te bereiken. En wie weet, is zelfs het zuiden van Australië wel een potentiele eindbestemming voor wat er tegen die tijd nog over is van Larsen C.

http://www.weer.nl/weer-i(...)/ijs_on_the_run.html

[ Bericht 96% gewijzigd door #ANONIEM op 15-02-2015 14:40:55 ]
pi_156345953
pi_160441958
Momenteel zeer weinig ijs op de noordpool in vergelijking met voorgaande jaren.
Gaat dit weer een nieuw dieptepunt worden?

pi_160442331
Een vergelijking met voorgaande jaren...

pi_161873069


Tijd om dit topic weer omhoog te schoppen, het smeltseizoen in de Arctic is weer volop bezig.
De zeeijs extent is recordlaag voor de tijd van het jaar, en de vooruitzichten zijn zo dat het
wel eens een spectaculair smeltseizoen kan gaan worden.
Scientists Say Arctic Sea Ice Could ‘Shrink to Record Low’ This Summer

Het is natuurlijk een beetje te vroeg om nu al voorspellingen te doen over het minimum van aankomende september. De grilligheid van het weer zal daarbij ook een rol spelen, en het minimum van 2012 was erg laag. Maar het beeld is wel dat het ijs dit jaar kwetsbaar is.

Link naar de grafiek van JAXA:
https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N

Link naar de "daily AMSR2 sea ice maps" van de universiteit van Bremen
http://www.iup.uni-bremen.de:8084/amsr2/

[ Bericht 0% gewijzigd door barthol op 02-05-2016 16:07:54 (typo) ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_161880337
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2016 15:29 schreef barthol het volgende:
[ afbeelding ]

Tijd om dit topic weer omhoog te schoppen, het smeltseizoen in de Arctic is weer volop bezig.
De zeeijs extent is recordlaag voor de tijd van het jaar, en de vooruitzichten zijn zo dat het
wel eens een spectaculair smeltseizoen kan gaan worden.
Scientists Say Arctic Sea Ice Could ‘Shrink to Record Low’ This Summer

Het is natuurlijk een beetje te vroeg om nu al voorspellingen te doen over het minimum van aankomende september. De grilligheid van het weer zal daarbij ook een rol spelen, en het minimum van 2012 was erg laag. Maar het beeld is wel dat het ijs dit jaar kwetsbaar is.

Link naar de grafiek van JAXA:
https://ads.nipr.ac.jp/vishop/vishop-extent.html?N

Link naar de "daily AMSR2 sea ice maps" van de universiteit van Bremen
http://www.iup.uni-bremen.de:8084/amsr2/
De metingen kloppen toch niet?

Deze site laat de grafiek van heden niet meer zien.

https://nsidc.org/data/seaice_index/
pi_161882786
quote:
1s.gif Op maandag 2 mei 2016 20:21 schreef aloa het volgende:

[..]

De metingen kloppen toch niet?

Deze site laat de grafiek van heden niet meer zien.

https://nsidc.org/data/seaice_index/
Er zijn problemen de sateliet die de SSMIS data levert (the Special Sensor Microwave Imager and Sounder (SSMIS) on the Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) F-17 satellite)

de NSIDC (en ik meen ook Cryospere Today) maakten daar gebruik van.

Maar er zijn geen problemen met de AMSR2 data. (andere sateliet) De site van JAXA, (vroeger ook wel bekend als IJIS) en de site met dagelijkse AMSR2 maps van de universiteit van Bremen leveren nog gewoon actuele data.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_161884876
quote:
0s.gif Op maandag 2 mei 2016 21:31 schreef barthol het volgende:

[..]

Er zijn problemen de sateliet die de SSMIS data levert (the Special Sensor Microwave Imager and Sounder (SSMIS) on the Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) F-17 satellite)

de NSIDC (en ik meen ook Cryospere Today) maakten daar gebruik van.

Maar er zijn geen problemen met de AMSR2 data. (andere sateliet) De site van JAXA, (vroeger ook wel bekend als IJIS) en de site met dagelijkse AMSR2 maps van de universiteit van Bremen leveren nog gewoon actuele data.
En die data is wel correct?
pi_161884976
quote:
1s.gif Op maandag 2 mei 2016 22:19 schreef aloa het volgende:

[..]

En die data is wel correct?
ja.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_161888949
Hier en ook hier zijn ook de dagelijkse MODIS satelliet opnamen (Terra en Aqua) van de gehele Arctic te vinden. Gedurende de dag bouwt het mozaïek zich op, tot dat op het einde van de dag het totaalbeeld zichtbaar wordt.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_162057025
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_162068968
quote:
0s.gif Op dinsdag 10 mei 2016 11:26 schreef barthol het volgende:
[ afbeelding ]
ziet er niet goed uit...al weer je nooit hoe het verdere verloop zal zijn.
pi_162082679
quote:
1s.gif Op dinsdag 10 mei 2016 20:05 schreef aloa het volgende:

[..]

ziet er niet goed uit...al weet je nooit hoe het verdere verloop zal zijn.
Nee inderdaad, ik besef dat het pas Mei is en dat er in het smeltseizoen nog veel kan gebeuren, of juist niet kan gebeuren.
In 2012 was die arctic cyclone in augustus die de zeeijs extent tot een record september minimum bracht.
Maar het wegsmelten van het zeeijs heeft nu wel een enorme voorsprong genomen, en als je de GFS Temperatuur prognoses van de komende dagen bekijkt zie je dat er een hoop warmte vanuit de Pacific kant het noordpoolgebied in wordt gestuwd. Grote gebieden met temperaturen boven het vriespunt aan de beringstraat-zijde van het noordpool gebied.
Het ijs van de Beaufort zee is toch al (bij wijze van spreken) "in de wasmachine" geweest en aan alle kanten gebroken, en nu komt er ook nog een stoot warmte daar.
(robertcribbler.com 9-5-2016) Warm North Pacific Winds Predicted to Usher in Brutal Arctic Heatwave this Week

De zeeijs extent is al extreem laag voor de tijd van het jaar, en op de korte termijn kan het wel eens nog extremer worden.
De smelt moet door weersomstandigheden daarna dan wel heel langzaam gaan als je van een scenario uitgaat dat de extent op redelijke termijn weer in de pas gaat lopen met het gemiddelde van voorgaande jaren.

Hoe het september minimum uiteindelijk eruit gaat zien, dat is denk ik afhankelijk van wat er in augustus gebeurt.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_162212699


(11,293,726 km2 op 14 mei 2016)
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_162213302
Bizar eigenlijk om te zien dat het ijsveld in 1 week met 500.000 km^2 kan krimpen.
pi_162214229
quote:
0s.gif Op zondag 15 mei 2016 13:11 schreef Basp1 het volgende:
Bizar eigenlijk om te zien dat het ijsveld in 1 week met 500.000 km^2 kan krimpen.
Nog meer dan 500.000 km2
Eigenlijk een krimp van 618.853 km2 in de laatste week (7-14 mei)
Dus gemiddeld 88.4 k per dag
Inderdaad bizar.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_163229943
Zieke wetenschappers gered van zuidpool


Twee wetenschappers die op een van de meest afgelegen en onherbergzame plekken ernstig ziek werden, zijn in veiligheid na een uiterst gevaarlijke reddingsmissie. Het tweetal verbleef midden op de zuidpool en werd door een klein vliegtuig opgehaald en naar de rand van het continent vervoerd.

Tijdens de wintermaanden is het eigenlijk onverantwoord om te vliegen boven Antarctica. De laatste vlucht vond plaats in februari en de eerstvolgende was pas gepland voor november. De temperatuur schommelt in deze tijd van het jaar rond de min 62 graden Celsius. De gevoelstemperatuur is zelfs 76 graden onder nul. Bovendien is het er 24 uur per dag donker.

Het tweetal werkte in het Admunsen-Scott researchstation, waar in totaal 48 wetenschappers en personeel maandenlang op zichzelf en elkaar zijn aangewezen. Aanvankelijk was nog sprake van één ernstig zieke, maar afgelopen nacht werd besloten dat ook een tweede persoon er ernstig aan toe was. De National Science Foundation wil niet zeggen wie zij zijn en wat zij mankeren.

http://nos.nl/artikel/211(...)ed-van-zuidpool.html
pi_163661549
Dit jaar gaat ongeveer gelijk op met 2011 en 2012. Niet wat er verwacht werd.
In september is duidelijk hoe groot de schade dit jaar zal zijn.

pi_163661747
9 en 28 juni 2016

pi_164467972
He? Wat? Is er meer dik ijs dit jaar, vergeleken met 2012? Maar dit zou toch een nieuw recordjaar worden?
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_164468384
quote:
0s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 17:24 schreef rthls het volgende:
He? Wat? Is er meer dik ijs dit jaar, vergeleken met 2012? Maar dit zou toch een nieuw recordjaar worden?
Veel meer zelfs. Men verwachte idd een nieuw recordjaar...maar het lijkt erop dat dat niet gaat gebeuren.
pi_164737722
quote:
2s.gif Op vrijdag 12 augustus 2016 17:38 schreef aloa het volgende:

[..]

Veel meer zelfs. Men verwachte idd een nieuw recordjaar...maar het lijkt erop dat dat niet gaat gebeuren.
En ze zouden eens moeten stoppen met deze bangmakende voorspellingen in het nieuws te gooien.

Groenland idem, een zeer gemiddeld smeltseizoen! Antarctica groeit bovengemiddeld aan dit seizoen. Toch vreemd in zo'n recordwarm jaar? ;)
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_164738658
quote:
0s.gif Op zondag 21 augustus 2016 17:33 schreef rthls het volgende:

[..]

En ze zouden eens moeten stoppen met deze bangmakende voorspellingen in het nieuws te gooien.

Groenland idem, een zeer gemiddeld smeltseizoen! Antarctica groeit bovengemiddeld aan dit seizoen. Toch vreemd in zo'n recordwarm jaar? ;)
Antarctica zit nu net boven het gemiddelde.

Maar men moet idd stoppen met dat voorspellen...want ze baseren het nergens op. Het ijs was inderdaad record laag aan het eind van het seizoen, maar dat zegt dan dus niks over het verdere verloop van het smeltseizoen.
Ik heb ergens gelezen dat er dit jaar meer bewolking was dan normaal, waardoor het minder hard ging.
pi_164807046
quote:
0s.gif Op zondag 21 augustus 2016 17:33 schreef rthls het volgende:

[..]

En ze zouden eens moeten stoppen met deze bangmakende voorspellingen in het nieuws te gooien.

Groenland idem, een zeer gemiddeld smeltseizoen! Antarctica groeit bovengemiddeld aan dit seizoen. Toch vreemd in zo'n recordwarm jaar? ;)
En waarom zou men wel zulke voorspellingen die de trend wel degelijk duidelijk weergeven moeten stoppen maar wel het publiek vervelen met allerlei economische indicatoren die zogenaamd een overgang naar een grondstoffen en energie duurzame samenleving altijd in de weg staan. ;)

Het eerste passagierscruise schip maakt nu de noordpassage met wel nog een ijsbreker erbij:

http://www.parool.nl/buit(...)poolkappen~a4362696/

minmaal 22.000 dollar per persoon , 1600 betalende personen, laten we dan uitgaan van 25.000 per persoon dat is 40.000.000 omzet voor een 32 daagse trip. :P
pi_164815788
quote:
0s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 10:24 schreef Basp1 het volgende:

[..]

En waarom zou men wel zulke voorspellingen die de trend wel degelijk duidelijk weergeven moeten stoppen maar wel het publiek vervelen met allerlei economische indicatoren die zogenaamd een overgang naar een grondstoffen en energie duurzame samenleving altijd in de weg staan. ;)

Zouden ze ook zeker niet moeten doen. Economische voorspellingen zijn misschien nog wel erger dan de bangmakende klimaatsvoorspellingen! Haha

quote:
Het eerste passagierscruise schip maakt nu de noordpassage met wel nog een ijsbreker erbij:

http://www.parool.nl/buit(...)poolkappen~a4362696/

minmaal 22.000 dollar per persoon , 1600 betalende personen, laten we dan uitgaan van 25.000 per persoon dat is 40.000.000 omzet voor een 32 daagse trip. :P
Mooie omzet, lol.

Heb je het verhaal omtrent de boot met activisten die het grote verlies van arctisch zeeijs niet meegekregen? Juist, die kwamen niet door het ijs heen!

http://polarocean.co.uk/
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_164816408
quote:
0s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 16:16 schreef rthls het volgende:

Heb je het verhaal omtrent de boot met activisten die het grote verlies van arctisch zeeijs niet meegekregen? Juist, die kwamen niet door het ijs heen!

Wat een brassers willen die met een zeilschipje het verhaal van willem barentz herhalen. :D

https://nl.wikipedia.org/wiki/Willem_Barentsz
pi_164817859
quote:
0s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 10:24 schreef Basp1 het volgende:

[..]

En waarom zou men wel zulke voorspellingen die de trend wel degelijk duidelijk weergeven moeten stoppen maar wel het publiek vervelen met allerlei economische indicatoren die zogenaamd een overgang naar een grondstoffen en energie duurzame samenleving altijd in de weg staan. ;)

Het eerste passagierscruise schip maakt nu de noordpassage met wel nog een ijsbreker erbij:

http://www.parool.nl/buit(...)poolkappen~a4362696/

minmaal 22.000 dollar per persoon , 1600 betalende personen, laten we dan uitgaan van 25.000 per persoon dat is 40.000.000 omzet voor een 32 daagse trip. :P
Je bedoelt langs Siberië neem ik aan.

Kan ook heel fout gaan. Er komen b.v. regelmatig schepen vast te zitten die zo'n tocht naar de zuidpool maken...omdat er dan toch onverwacht meer ijs ligt dan gedacht.


-edit-- Canada bedoel je...volgens mij is dat de noordwest route...maar ook die is nog niet helemaal ijsvrij.

[ Bericht 3% gewijzigd door #ANONIEM op 24-08-2016 17:54:34 ]
pi_164818119
quote:
2s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 17:50 schreef aloa het volgende:

[..]

Je bedoelt langs Siberië neem ik aan.

Kan ook heel fout gaan. Er komen b.v. regelmatig schepen vast te zitten die zo'n tocht naar de zuidpool maken...omdat er dan toch onverwacht meer ijs ligt dan gedacht.
Een noordpassage hoeft toch niet perse langs Siberië te gaan? Dit cruiseschip gaat langs Canada volgens dat kranten bericht.

Het zou wel bizar zijn als deze cruise op een nieuw Titanic -achtige ramp zou uitdraaien.
pi_164818187
quote:
1s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 17:58 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Een noordpassage hoeft toch niet perse langs Siberië te gaan? Dit cruiseschip gaat langs Canada volgens dat kranten bericht.

Het zou wel bizar zijn als deze cruise op een nieuw Titanic -achtige ramp zou uitdraaien.
Nee, maar die doortocht staat bekend als de noordwest passage.
pi_164818473
quote:
2s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 18:00 schreef aloa het volgende:

[..]

Nee, maar die doortocht staat bekend als de noordwest passage.
Ik ben geen zeeman. Staat de Siberië route dan bekend als Noordoost? En als over 20 jaar het ijsvrij is langs groenland aan de oostkust omhoog wordt dan de echte Noord passage. :D
pi_164820565
quote:
1s.gif Op woensdag 24 augustus 2016 18:14 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Ik ben geen zeeman. Staat de Siberië route dan bekend als Noordoost? En als over 20 jaar het ijsvrij is langs groenland aan de oostkust omhoog wordt dan de echte Noord passage. :D
Bij Siberie noemt men idd de noordoostpassage. Dat is de passage die volgens mij voor de scheepvaart zo interessant is. Maar ook die is dit jaar niet zonder risico lijkt mij. Een groot gedeelte zat nog lang vast aan Siberië en is pas sinds een paar dagen open nu. Maar dat gaat binnenkort alweer dichtvriezen.
pi_165155565
Het is nog hard gegaan. Dit jaar gaat nummer twee worden op de lijst met de laagste hoeveelheid ijs.
Onder dat van het jaar 2007 en nog boven het rampjaar 2012.

pi_165381039
Schip na 170 jaar teruggevonden.

quote:
HMS Terror, a long-lost ship that vanished while searching for the Northwest Passage, sparking one of the world's great maritime mysteries, is believed to have been found, almost 170 years on.
http://edition.cnn.com/20(...)ideo&linkId=28764206
pi_165408308
quote:
2s.gif Op woensdag 7 september 2016 18:06 schreef aloa het volgende:
Het is nog hard gegaan. Dit jaar gaat nummer twee worden op de lijst met de laagste hoeveelheid ijs.
Onder dat van het jaar 2007 en nog boven het rampjaar 2012.

[ afbeelding ]
Een bizar smelt seizoen. Na een zeer warme winter (voor Artische begrippen) begonnen we het jaar met record lage kerngetallen. Maar tijdens de maanden mei juni en juli, waar de invloed van de zon normaal zijn werk doet, was het vrijwel continue zwaar bewolkt zodat de zon weinig kans kreeg. In een ander tijdperk was 2016 nooit als tweede geeindigd onder deze condities maar dit jaar ging het smelten gewoon door, gevolgd door een paar weken zware storm en een dipool situatie dat een zware tol had op het ijs en dit jaar dus jammer genoeg op de twee plek eindigt in de meeste kerngetallen.

Na een paar jaar minder extreme smelt, door sommigen 'herstel' genoemd kunnen we dus weer vaststellen dat de negatieve trend gewoon doorzet:


Trouwens, uit de oude doos, kennen we deze uit 2011 nog?
In sommige kringen is zwart wit en omlaag is omhoog... In die kringen lees ik ook al tijden niks meer over Antarctisch zeeijs. Hoe zou dat toch zo komen?
pi_165409240
Ik had toch echt verwacht dat dit jaar onder 2012 zou eindigen(of dicht in de buurt)...maar zo onvoorspelbaar kan het gaan.
Is er al een voorspelling voor het winterseizoen...iets zegt me dat er meer ijs komt dan afgelopen jaar, maar dat is meer een voorgevoel :P
pi_165414440
Ik niet. 2012 minimum was ruwweg iets meer dan 1 miljoen km2 minder dan de trend. Kijkend naar het grafiekje hierboven is de trend ongeveer -1 miljoen km2 per 10 jaar. Het duurt dus ongeveer 10 jaar na 2012 voordat je een 50% kans hebt op een nieuw record minimum. Nu ligt elk minimum zelden precies op de trendlijn dus er zal vast een nieuw record zijn voor 2022 maar de kans op een nieuw record zo snel na 2012 is best klein en er zou exceptioneel weer voor nodig zijn.

Maar ik geloof ook dat -na de warme winter- als we in mei, juni, juli clear skies gehad hadden, net als in 2007, dan zouden we ons rot geschrokken zijn over hoe weinig ijs er nu zou zijn.
pi_165416244
quote:
0s.gif Op zondag 18 september 2016 20:59 schreef cynicus het volgende:
Ik niet. 2012 minimum was ruwweg iets meer dan 1 miljoen km2 minder dan de trend. Kijkend naar het grafiekje hierboven is de trend ongeveer -1 miljoen km2 per 10 jaar. Het duurt dus ongeveer 10 jaar na 2012 voordat je een 50% kans hebt op een nieuw record minimum. Nu ligt elk minimum zelden precies op de trendlijn dus er zal vast een nieuw record zijn voor 2022 maar de kans op een nieuw record zo snel na 2012 is best klein en er zou exceptioneel weer voor nodig zijn.

Maar ik geloof ook dat -na de warme winter- als we in mei, juni, juli clear skies gehad hadden, net als in 2007, dan zouden we ons rot geschrokken zijn over hoe weinig ijs er nu zou zijn.
Meer omdat het maximum dit jaar extreem laag was. Zelfs met 2012 scheelde dat nogal...
pi_165434127
Op die manier. Ja, de warme winter gaf 2016 een mooie voorsprong maar voor een nieuw record is nog steeds de juiste combinatie en timing van weerspatronen nodig gedurende het smeltseizoen.

Je kent het gezegde vast wel:
"Een warme winter maakt nog geen record minimum"
pi_165558944
quote:
Shipping companies snub Russian Arctic route



Only about 200,000 tons of cargo has this year been sent transit along the Northern Sea Route.

According to figures from the Russian Northern Sea Route Administration (NSRA), transit shipping on the route by mid-September amounted to 208,500 tons of cargo. The figure was presented by Svyatoslav Stepchenkov, Head of the NSRA Shipping Department, in a conference this week, PortNews reports.

That is an increase from 2015, but still far below figures from 2012 when transit shipment reached 1,35 million tons.

In 2015, less than 40,000 tons of cargo was sent transit along the route. The Northern Sea Route officially stretches from the Novaya Zemlya to the Bering Strait and is promoted as a possible major international transport corridor for the future by Russian authorities.

Meanwhile, overall shipping to Russian Arctic ports remains approximately on the same level as in 2015. According to Stepchenkov, a total of 4,36 million tons of cargo has so far this year been shipped to and from ports in the area. In all of 2015, the volume amounted to 5,43 million tons.

By 16th September, the Northern Sea Route Administration (NSRA) had issued a total of 636 sailing permissions on the route, among them 131 to foreign vessels. That is a downturn compared with 2015 when the number of permissions was 715, PortNews informs.

Russia has great ambitions for the Northern Sea Route.

According to Russian Security Council Secretary Nikolay Patrushev shipping volumes along the route could increase many-fold to as much as 65 million tons already by year 2020. Ten years later, by 2030, the volumes could potentially grow to 80 million tons, a Northern Sea Route development plan reads.

In a comment to the Barents Observer, Sergey Balmasov from the Northern Sea Route Information Office explains the decline in the transit shipments with current trends in global economy.

«Shipping rates are low, the bunker fuel is cheap and there is a general decline in world economy and a shrinking demand in China», he said in an email.

Balmasov does believe shipments on the NSR will bounce back, but says it could take several years.

«It is difficult to predict. But If round-the-year shipping becomes possible, then the situation could seriously change» , he says.

http://www.thebarentsobse(...).V-V8I9q1Agw.twitter
pi_165671582
Ik ben nu al benieuwd naar alle nieuwsberichten over de recordgroei van Noordpoolijs in September!

:'(
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_165672499
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 16:26 schreef rthls het volgende:
Ik ben nu al benieuwd naar alle nieuwsberichten over de recordgroei van Noordpoolijs in September!

:'(
De vorige 2 records van ijsgroei in september waren 2007 en 2012. Een extreem minimum lijkt te worden gevolgd door snelle groei.
pi_165673027
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 16:26 schreef rthls het volgende:
Ik ben nu al benieuwd naar alle nieuwsberichten over de recordgroei van Noordpoolijs in September!

:'(
We zijn inmiddels al een paar jaar gepasseerd...gaat snel momenteel.
pi_165675882
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 17:22 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

De vorige 2 records van ijsgroei in september waren 2007 en 2012. Een extreem minimum lijkt te worden gevolgd door snelle groei.
2016 komt dik boven 2007 en 2012 uit qua groei in september. Vanaf oktober gingen die jaren ook snel omhoog inderdaad!

Uiteraard zegt een maand groei niks, maar m'n punt is uiteraard dat ik nu verwacht geen spectaculaire nieuwskoppen te zien over recordgroei van Noordpoolijs op Nu.nl of wat dan ook, maar als er ook maar iets van een recordsmelt is dit gelijk breeds wordt uitgemeten in de media.
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_165689509
quote:
0s.gif Op vrijdag 30 september 2016 20:23 schreef rthls het volgende:

[..]

2016 komt dik boven 2007 en 2012 uit qua groei in september. Vanaf oktober gingen die jaren ook snel omhoog inderdaad!

Uiteraard zegt een maand groei niks, maar m'n punt is uiteraard dat ik nu verwacht geen spectaculaire nieuwskoppen te zien over recordgroei van Noordpoolijs op Nu.nl of wat dan ook, maar als er ook maar iets van een recordsmelt is dit gelijk breeds wordt uitgemeten in de media.
Nee die nieuwsberichten verwacht ik ook niet. Als als er komende winter extreem veel Noordpoolijs ligt, verwacht ik daar wel nieuws over.
pi_169593439
Het begint er aardig op te lijken dat het Noordpool gebied het maximum voor deze winter bereikt heeft. Deze is lager dan de maxima van 2015 en 2016 en daarmee een nieuw negatief record.

Daarnaast is ook het volume op een historisch laag niveau, wat 's winters imo een veel betere graadmeter is dan extent. We kunnen ons nu opmaken voor een interessant smelt-seizoen.

Extent:




Volume:
pi_169594106
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 16:09 schreef Zwoerd het volgende:
Het begint er aardig op te lijken dat het Noordpool gebied het maximum voor deze winter bereikt heeft. Deze is lager dan de maxima van 2015 en 2016 en daarmee een nieuw negatief record.

Daarnaast is ook het volume op een historisch laag niveau, wat 's winters imo een veel betere graadmeter is dan extent. We kunnen ons nu opmaken voor een interessant smelt-seizoen.

Extent:
[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Volume:
[ afbeelding ]
DMI laat zien dat we ongeveer op gelijke hoogte zitten als 2015 en 2016 voor extent en volume (2016) . Ik denk niet dat het statistisch significant verschillend zal zijn, maar als 2017 ook maar een m2 eronder schiet kunnen we weer leuke nieuwsberichten verwachten. Verder moeten we denk ik even afwachten om het maximum uit te roepen, als de daling heeft ingezet, denk je niet?





Er lijkt echter een trend voor meer meerjaarsijs te zijn sinds 2008.



Bronnen: https://realclimatescienc(...)ver-the-past-decade/

http://osisaf.met.no/p/os(...)e&area=NH&size=25%25
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_169595247
Een grafiek presenteren met een as genaamd White pixel count, dat klinkt wetenschappelijk verantwoord. _O- :')
pi_169595987
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 17:52 schreef Basp1 het volgende:
Een grafiek presenteren met een as genaamd White pixel count, dat klinkt wetenschappelijk verantwoord. _O- :')
Je moest eens weten hoevaak de naam van de y-as 'arbitrary units' wordt genoemd in artikelen. Maargoed, kijk even in de bronnen waarom dit zo gedaan wordt ipv iets totaal niet relevant aanvallen.
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_169598616
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 16:50 schreef rthls het volgende:

Er lijkt echter een trend voor meer meerjaarsijs te zijn sinds 2008.

[ afbeelding ]

Bronnen: https://realclimatescienc(...)ver-the-past-decade/

http://osisaf.met.no/p/os(...)e&area=NH&size=25%25
Nog afgezien van dat 1) diverse wetenschappelijke bronnen allemaal beweren dat multiyear ijs afneemt in de Arctic 2) blogs die notoir misinformatie verspreiden niet de beste bronnen zijn voor nieuws over de Arctic is, 3) OSI SAF is een operationeel product van de Noorse weerdienst wat betekend dat het bedoeld is voor bijv. actuele scheeps navigatie en specifiek niet bedoeld is voor klimaatstudies omdat algoritmen telkens kunnen veranderen en jaren daardoor niet onderling vergelijkbaar zijn, is er tot slot 4) wat geks aan de hand met de data:

Als je hun kaart bekijkt zie je bij Svalbard tot aan Nova Zembla aan de rand van het pakijs een strook zogenaamd multi year ijs. Maar dat is helemaal geen multi year is, dat ijs is rap aan het wegsmelten zoals je kunt zien op andere concentratie kaarten. Nu is het zo dat de sensor waarop deze kaart gebaseerd is in de war raakt door nat ijs (smeltend ijs of ijs met een laag smeltende sneeuw erop) en dan denkt dat het multi year ijs is. En Svalbard is niet het enige stuk waar deze sensor mis zit, in de Beaufort zit ook een grote 'vlek' multi year ice dat op andere kaarten niet terug te vinden is.

Dit is ook de reden dat deze specifieke kaart in de zomermaanden niet geupdate wordt en door de aanbieder ook niet geschikt geacht wordt voor klimaatonderzoek (lees: meedere jaren met elkaar vergelijken voor bijv. het genereren van trends).

Het bijzondere is natuurlijk dat de pixel teller van het misinformatieblog dit alles niet is opgevallen, of er voor koos de lezer er niet van op de hoogte te stellen. Beide opties zijn even roekeloos als laakbaar.

En 2008 as startpunt is naturlijk zowieso een enorme cherry-pick: voor het mega smeltjaar 2007 was er nog veel meer multi year ijs...

Kortom, de data is niet geschikt voor dit soort analyses (bij monde van de aanbieder), het is een cherry-pick en de data is overduidelijk niet correct maar het gaf de mogelijkheid voor een misinformatieblog om het gewenste talkingpoint te verspreiden en die kans wordt gretig gegrepen. En het typerend voor rthls om die kritiekloos verder te verspreiden.

[ Bericht 1% gewijzigd door cynicus op 17-03-2017 21:08:42 ]
pi_169598745
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 16:50 schreef rthls het volgende:

[..]

DMI laat zien dat we ongeveer op gelijke hoogte zitten als 2015 en 2016 voor extent en volume (2016) . Ik denk niet dat het statistisch significant verschillend zal zijn, maar als 2017 ook maar een m2 eronder schiet kunnen we weer leuke nieuwsberichten verwachten. Verder moeten we denk ik even afwachten om het maximum uit te roepen, als de daling heeft ingezet, denk je niet?

[ afbeelding ]

[ afbeelding ]

Er lijkt echter een trend voor meer meerjaarsijs te zijn sinds 2008.

[ afbeelding ]

Bronnen: https://realclimatescienc(...)ver-the-past-decade/

http://osisaf.met.no/p/os(...)e&area=NH&size=25%25
Daarom zeg ik ook waarschijnlijk. Natuurlijk is het nog niet zeker, maar aangezien de meeste jaren het maximum op deze datum al hebben gehad en om dit jaar geen record te krijgen, moet er een groei plaatsvinden die in de IJIS data niet eerder heeft plaatsgevonden zo laat in maart nog.

Wat volume betreft; volgens mij worden de volume modellen van PIOMAS over het algemeen betrouwbaarder geacht dan die van DMI.
pi_169604052
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 20:42 schreef cynicus het volgende:

[..]

Nog afgezien van dat 1) diverse wetenschappelijke bronnen allemaal beweren dat multiyear ijs afneemt in de Arctic 2) blogs die notoir misinformatie verspreiden niet de beste bronnen zijn voor nieuws over de Arctic is, 3) OSI SAF is een operationeel product van de Noorse weerdienst wat betekend dat het bedoeld is voor bijv. actuele scheeps navigatie en specifiek niet bedoeld is voor klimaatstudies omdat algoritmen telkens kunnen veranderen en jaren daardoor niet onderling vergelijkbaar zijn, is er tot slot 4) wat geks aan de hand met de data:

Als je hun kaart bekijkt zie je bij Svalbard tot aan Nova Zembla aan de rand van het pakijs een strook zogenaamd multi year ijs. Maar dat is helemaal geen multi year is, dat ijs is rap aan het wegsmelten zoals je kunt zien op andere concentratie kaarten. Nu is het zo dat de sensor waarop deze kaart gebaseerd is in de war raakt door nat ijs (smeltend ijs of ijs met een laag smeltende sneeuw erop) en dan denkt dat het multi year ijs is. En Svalbard is niet het enige stuk waar deze sensor mis zit, in de Beaufort zit ook een grote 'vlek' multi year ice dat op andere kaarten niet terug te vinden is.

Dit is ook de reden dat deze specifieke kaart in de zomermaanden niet geupdate wordt en door de aanbieder ook niet geschikt geacht wordt voor klimaatonderzoek (lees: meedere jaren met elkaar vergelijken voor bijv. het genereren van trends).

Het bijzondere is natuurlijk dat de pixel teller van het misinformatieblog dit alles niet is opgevallen, of er voor koos de lezer er niet van op de hoogte te stellen. Beide opties zijn even roekeloos als laakbaar.

En 2008 as startpunt is naturlijk zowieso een enorme cherry-pick: voor het mega smeltjaar 2007 was er nog veel meer multi year ijs...

Kortom, de data is niet geschikt voor dit soort analyses (bij monde van de aanbieder), het is een cherry-pick en de data is overduidelijk niet correct maar het gaf de mogelijkheid voor een misinformatieblog om het gewenste talkingpoint te verspreiden en die kans wordt gretig gegrepen. En het typerend voor rthls om die kritiekloos verder te verspreiden.
Je bent terug!! Ik heb je gemist!!

Zondag tijd om inhoudelijk te reageren :P
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_169617512
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 16:09 schreef Zwoerd het volgende:
Het begint er aardig op te lijken dat het Noordpool gebied het maximum voor deze winter bereikt heeft. Deze is lager dan de maxima van 2015 en 2016 en daarmee een nieuw negatief record.

Daarnaast is ook het volume op een historisch laag niveau, wat 's winters imo een veel betere graadmeter is dan extent. We kunnen ons nu opmaken voor een interessant smelt-seizoen.
Ja, het smeltseizoen is nu wel echt begonnen in.de Arctic, en ook ik ben heel benieuwd hoe dat zal verlopen. Ik zie nu al die scheur in het ijs in de Laptev zee. (Afb 1)
Aan de Siberische kant is nu veel warmte (afb 2), maar daardoor ook veel sneeuwval.
Het duurt natuurlijk nog wel even voordat het smeltseizoen op volle kracht is.





[ Bericht 3% gewijzigd door barthol op 19-03-2017 00:04:45 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_169628870
Overigens valt het me op dat het ijs in de Beaufortzee dit jaar zo weinig gebroken is, of lijkt dat alleen maar zo? Ik kan me van veel andere jaren herinneren dat het veel meer gefragmenteerd was daar. Veel meer zichtbare breuken dan nu.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_169632359
quote:
0s.gif Op zondag 19 maart 2017 15:41 schreef barthol het volgende:
Overigens valt het me op dat het ijs in de Beaufortzee dit jaar zo weinig gebroken is, of lijkt dat alleen maar zo? Ik kan me van veel andere jaren herinneren dat het veel meer gefragmenteerd was daar. Veel meer zichtbare breuken dan nu.
Vorig jaar was er een enorme dipool die het ijs vermaalde en van de Canadese/Alaska kust trok. Deze winter zijn het vooral Atlantische stormen die warmte naar de Arctic brachten. Op Neven's Arctisch zeeijs blog zullen ze er wel meer over weten.
pi_169633585
quote:
0s.gif Op zondag 19 maart 2017 17:37 schreef cynicus het volgende:

[..]

Vorig jaar was er een enorme dipool die het ijs vermaalde en van de Canadese/Alaska kust trok. Deze winter zijn het vooral Atlantische stormen die warmte naar de Arctic brachten. Op Neven's Arctisch zeeijs blog zullen ze er wel meer over weten.
Op het arctic sea ice forum van Neven ben ik vooral een lurker ;) ik lees daar heel regelmatig, maar ben er heel terughoudend met posten. Ik zal eerst eens onderzoeken wat er het afgelopen winterseizoen zoal is geschreven over het ijs in de Beaufort zee.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_169674578
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 20:42 schreef cynicus het volgende:
Als je hun kaart bekijkt zie je bij Svalbard tot aan Nova Zembla aan de rand van het pakijs een strook zogenaamd multi year ijs. Maar dat is helemaal geen multi year is, dat ijs is rap aan het wegsmelten zoals je kunt zien op andere concentratie kaarten. Nu is het zo dat de sensor waarop deze kaart gebaseerd is in de war raakt door nat ijs (smeltend ijs of ijs met een laag smeltende sneeuw erop) en dan denkt dat het multi year ijs is. En Svalbard is niet het enige stuk waar deze sensor mis zit, in de Beaufort zit ook een grote 'vlek' multi year ice dat op andere kaarten niet terug te vinden is.
Tevergeefs wachtende op de ongetwijfeld verwoestende reactie van rthls moest ik nog steeds denken aan waarom de satelliet sensor het ijs mis-kwalificeert. Daar had ik toch al eens wat eerder over gehoord?

Ik kon het eerder niet vinden maar zojuist geluk gehad met een search, een verslag van professor David Barber aan boord van een Amerikaanse onderzoeksijsbreker:
quote:
There’s a deceptive new kind of polar ice — it looks thick and stable from space, but breaks apart before researchers’ eyes. One night during the 2009 expedition, around 3am in the morning, Barber woke up to the strange sensation of the ship moving full speed, 13 knots, through what he thought was an impenetrable expanse of multi-year ice. Satellite images had suggested the area was covered in multi-year ice measuring several meters thick. “Yet I didn’t feel anything on the hull,” Barber says. He rushed to the bridge of the ship and watched as the fog lifted. “We were able to see the ice better. It was just these round, Volkswagen-sized pieces of ice with a thin veneer of first-year ice,” he says. “The satellites thought they were looking at normal multi-year sea ice, but in fact they weren’t. They were looking at a relatively new form of summer ice that we didn’t even know existed.”
Bron

Deze nieuwe vorm van ijs heeft de term gekregen: Rotten ice. Brokjes solide ijs met een dun laagje eerste-jaars ijs. Rotten ice wordt door back-scatter sensoren zoals gebruikt voor OSI SAF Ice Type geklassificeerd als multi-jaar ijs.

Dit is één van de redenen waarom "operational products" niet gebruikt worden voor klimaatonderzoek, zoals het bepalen van trends. Daarvoor zijn veel beter gevalideerde datasets beschikbaar waarbij satelliet data gevalideerd is door andere, bijv. directe metingen op zee of andere soorten satelliet sensoren.

Edit:
En voor diegenen die nog steeds denken dat al het witte in de OSI SAF Ice Type kaart multi-year ijs is, kijk voor de grap eens naar 1 maart en 13 maart (vraag beide op in dezelfde tabblad en blader vervolgens een aantal keer achteruit en vooruit) en beantwoord de volgende vraag: Hoe kan in slechts 13 dagen zoveel meer multi year ice ontstaan?
/Edit

Maar verwacht niet dat misinformatieblogs als "realclimatescience.com" dit de lezer vertellen. OSI SAF Ice Type gaf toevallig het resultaat dat de blogger wilde uitdragen en daarmee was het goed genoeg. Verwacht ook geen correctie van zulke misinformatieblogs noch van de kritiekloze echokamer.

[ Bericht 4% gewijzigd door cynicus op 21-03-2017 12:59:25 ]
pi_169674689
Cynicus waar komt de discrepantie tussen http://nsidc.org/arcticseaicenews/

En anders sites vandaan. Deze laten veel lagere waardes zien als de andere grafieken die hier getoond worden.
pi_169674789
quote:
0s.gif Op dinsdag 21 maart 2017 12:44 schreef Basp1 het volgende:
Cynicus waar komt de discrepantie tussen http://nsidc.org/arcticseaicenews/

En anders sites vandaan. Deze laten veel lagere waardes zien als de andere grafieken die hier getoond worden.
Hmm, hoezo? Zowel NSIDC als OSI SAF Ice Extent (>15%) geven ~14.5 miljoen km^2 aan.
pi_169950481
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 20:42 schreef cynicus het volgende:

[..]

Nog afgezien van dat 1) diverse wetenschappelijke bronnen allemaal beweren dat multiyear ijs afneemt in de Arctic 2) blogs die notoir misinformatie verspreiden niet de beste bronnen zijn voor nieuws over de Arctic is, 3) OSI SAF is een operationeel product van de Noorse weerdienst wat betekend dat het bedoeld is voor bijv. actuele scheeps navigatie en specifiek niet bedoeld is voor klimaatstudies omdat algoritmen telkens kunnen veranderen en jaren daardoor niet onderling vergelijkbaar zijn, is er tot slot 4) wat geks aan de hand met de data:

Ik laat mij graag overtuigen met die wetenschappelijke bronnen die laten zien dat er de afgelopen 10 jaar een trend voor minder meerjarig ijs is.

quote:
Als je hun kaart bekijkt zie je bij Svalbard tot aan Nova Zembla aan de rand van het pakijs een strook zogenaamd multi year ijs. Maar dat is helemaal geen multi year is, dat ijs is rap aan het wegsmelten zoals je kunt zien op andere concentratie kaarten. Nu is het zo dat de sensor waarop deze kaart gebaseerd is in de war raakt door nat ijs (smeltend ijs of ijs met een laag smeltende sneeuw erop) en dan denkt dat het multi year ijs is. En Svalbard is niet het enige stuk waar deze sensor mis zit, in de Beaufort zit ook een grote 'vlek' multi year ice dat op andere kaarten niet terug te vinden is.

Dit is ook de reden dat deze specifieke kaart in de zomermaanden niet geupdate wordt en door de aanbieder ook niet geschikt geacht wordt voor klimaatonderzoek (lees: meedere jaren met elkaar vergelijken voor bijv. het genereren van trends).

Het bijzondere is natuurlijk dat de pixel teller van het misinformatieblog dit alles niet is opgevallen, of er voor koos de lezer er niet van op de hoogte te stellen. Beide opties zijn even roekeloos als laakbaar.

Mee eens dat die dit had moeten vermelden, maar zelfs zonder die fouten, is de trend te ontdekken.

quote:
En 2008 as startpunt is naturlijk zowieso een enorme cherry-pick: voor het mega smeltjaar 2007 was er nog veel meer multi year ijs...

En de grafieken laten beginnen in een jaar waar we de top van de groei bereikten is geen cherrypick?
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_169950517
quote:
0s.gif Op vrijdag 17 maart 2017 20:48 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

Daarom zeg ik ook waarschijnlijk. Natuurlijk is het nog niet zeker, maar aangezien de meeste jaren het maximum op deze datum al hebben gehad en om dit jaar geen record te krijgen, moet er een groei plaatsvinden die in de IJIS data niet eerder heeft plaatsgevonden zo laat in maart nog.

Wat volume betreft; volgens mij worden de volume modellen van PIOMAS over het algemeen betrouwbaarder geacht dan die van DMI.
Het smeltseizoen lijkt nog even uitgesteld te zijn! Waar zijn de headlines!?
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_169951566
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 16:59 schreef rthls het volgende:

[..]

Het smeltseizoen lijkt nog even uitgesteld te zijn! Waar zijn de headlines!?
huh?
pi_169996171
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 17:38 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

huh?
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_170012575
quote:
0s.gif Op zondag 2 april 2017 16:58 schreef rthls het volgende:

[..]

Ik laat mij graag overtuigen met die wetenschappelijke bronnen die laten zien dat er de afgelopen 10 jaar een trend voor minder meerjarig ijs is.

Waarom nu opeens de afgelopen 10 jaar als je het dan toch over cherrypicken hebt? Dat er een kleine relatieve opleving ten opzichte van het totaal in zat omdat het 5 jarig ijs bijna verdwenen was wil nog niet zeggen dat de gehele trend gekeerd is, dan zouden we binnen 10 jaar volgens jou logica weer aan ijs extend bij de gemiddeldes 85-2000 of zo moeten uitkomen. :D
pi_170015234
quote:
0s.gif Op dinsdag 4 april 2017 15:39 schreef rthls het volgende:

[..]

[ afbeelding ]
Waarom toch steeds die onduidelijke grafiek van DMI?

Deze is wat overzichtelijker:


http://nsidc.org/arcticse(...)ctive-sea-ice-graph/

Je denkt toch niet serieus dat het maximum voor dit jaar nog niet bereikt is?
pi_170249547
quote:
1s.gif Op woensdag 5 april 2017 07:13 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Waarom nu opeens de afgelopen 10 jaar als je het dan toch over cherrypicken hebt? Dat er een kleine relatieve opleving ten opzichte van het totaal in zat omdat het 5 jarig ijs bijna verdwenen was wil nog niet zeggen dat de gehele trend gekeerd is, dan zouden we binnen 10 jaar volgens jou logica weer aan ijs extend bij de gemiddeldes 85-2000 of zo moeten uitkomen. :D
Omdat 2007. Een mega smeltjaar waarna bijna geen MYI over was (Maslanik et al GRL, 2011). Een cherry pick inderdaad.

Over die foutieve registratie van FYI als MYI door satellieten: een erg technische en lange studie (Yufang et al, Remote Sensing, 2016) met als conclusie:
quote:
When the atmospheric temperature approaches the melting point, physical properties of snow on FYI change, triggering anomalous brightness temperatures and backscatters, which deviate from the typical values. These values from FYI become very similar to those from MYI. Deformation and roughening of the ice surface can have a similar effect. These radiometric observations lead to misidentification of FYI as MYI, resulting in erroneous high MYI concentration retrievals.
Dan krijg je in abnormaal warme winters als 2015-2016 en 2016-2017 onterrecht extra veel MYI, aldus de satellieten.

Edit:
Het verloop en distributie van de leeftijd van het Arctisch ijs aldus NOAA:

Bron

[ Bericht 11% gewijzigd door cynicus op 15-04-2017 23:05:20 ]
pi_170803156
Hail world records: the biggest, heaviest, and deadliest hail

09/05/2017 Event analysis

Imagine a melon-sized chunk of ice falling out of the sky? Punching a hole in your car windshield? Your roof? Breaking bone?

Hail is one of the biggest hazards with severe thunderstorms – while it is usually small, and relatively harmless, it may grow to tennis ball sized or even larger. It may cause severe damage, injuries and in extreme cases even death.

It forms as super cooled water droplets within a thunderstorm updraft begin freezing onto a condensation nucleus. The super cooled droplets are colder than 0 °C, but still in liquid state. As they come into contact with the growing hailstone they freeze onto it, making it grow. The growing hailstone is kept in the air by the storm’s updraft until it grows too big and heavy for the upward wind to keep it aloft. The hailstone may make a single journey within the updraft, or it may make several journeys, each forming a new layer, producing a concentric onion-like structure.

Some hailstones form and grow by many smaller hailstones sticking and freezing together into a large hailstone – such form is called an agglomerate. The largest hailstones sometimes even form long icy horns or spines! The most severe hailstorms and largest hail is usually associated with supercell thunderstorms – it takes high to extreme instability, strong wind shear and dry mid levels for very large hail to form. But just how big and heavy? Read on.

LARGEST (DIAMETER) HAILSTONE EVER RECORDED: July 23, 2010 Vivian, South Dakota
A 20.3 cm (8.0 inch) hailstone was recorded in the intense hailstorm produced by the July 23, 2010 Vivian, South Dakota severe supercell. The hailstone was found by a Mr. Lee Scott and turned over to the U.S. National Weather Service for certification in Aberdeen, South Dakota. The hailstone had a circumference of 47.3 cm (18.625 inches) and a weight of 0.88 kg (1.9375 pounds)! It even produced an impact pit about 25 cm across on the ground.

There are other, unconfirmed instances of similarly sized hail reported in the past – Ponca City, Oklahoma is reported have been hit by up to 20-cm hail on April 17, 1935.

LARGEST (CIRCUMFERENCE) HAILSTONE EVER RECORDED: June 22, 2003 Aurora, Nebraska
A 47.6 cm (18.75 inches) circumference hailstone was recorded on June 22, 2003 on a severe thunderstorm that hit Aurora, Nebraska. The hailstone was 17.8 cm (7.0 inches) in diameter, but no weight was officially recorded as the hailstone partially broke off as it hit a roof of a house. It is very noteworthy, that the hail that hit Hamilton County (including Aurora) produced impact pits on the ground up to 36 cm across!

HEAVIEST HAILSTONE EVER RECORDED: April 14, 1986, Gopalganj district, Bangladesh

The heaviest hailstone that has been authenticated by authorities fell during an intense severe hailstorm in Gopalganj district of Bangladesh on April 14, 1986. It weighted in at 1.0 kg (2.25 pounds)! The intense hailstorm killed 92 people. In Europe the record is held by an large, 0.97 kg hailstone that fell in Strasbourg, France on August 11, 1958 – unfortunately no dimensions were recorded.

BIGGEST HAIL ACCUMULATION ON THE GROUND EVER RECORDED: June 3, 1959, Seldon, A persistent, virtually stationary hailstorm hit Seldon, Kansas on June 3, 1959, producing a blanket of hail up to 45 cm thick over an area of 140 square kilometers.

DEADLIEST HAILSTORM: April 22, 1888, Moradabad & Beheri districts, India

The April 22, 1888, Moradabad & Beheri districts, India is the deadliest hailstorm in recorded modern history, with 246 fatailities.

SOME SEVERE HAILSTORMS – captured on video:

Zie link

Stay tuned, we will be following up on this article with hail records in Europe. More interesting links:

http://www.severe-weather(...)-and-deadliest-hail/
pi_171753664
Hoe laag gaat het dit jaar worden? In september weten we het. Momenteel iets meer ijs dan 2012.



pi_171894096
Wow, de toename in het smelten van Antarctisch zeeijs vorige jaar, niet veroorzaakt door AGW?

quote:
Sea ice area is an important indicator of climate change, and sea ice loss in the Arctic has been linked to increased greenhouse gas emissions. But because sea ice records go back only four decades – when the satellite era began – it’s difficult to attribute Antarctica’s sea ice loss last year to human-caused climate change, Turner said. Whaling records provide scientists with hints of Antarctica’s past sea ice extent, but it’s tough to compare that data to satellite records, he said.

“There’s no indication this is anything but just natural variability,” he said. “It highlights the fact that the climate of the Antarctic is incredibly variable.”
https://blogs.agu.org/geo(...)c-sea-ice-loss-2016/
Great spirits have always found violent opposition from mediocrities
pi_172594348
Update:



Het artische zee-ijs extent in 2017 is nog steeds erg laag. Op dit moment het op 2 na laagste niveau, na 2011 en 2012. Het is nu nog zo'n anderhalve maand tot het mimimum bereikt wordt. Hoe laag dat mimimum gaat worden hangt nog veel af welk weer het Noordpoolgebied gaat krijgen de komende weken. Een orkaan in augustus kan nog veel verschil maken. Ik denk zelf dat 2017 ergens in de top5 gaat eindigen.

Ondertussen zien we in Groenland een ander plaatje. Afgelopen herfst en winter vielen daar al enorme hoeveelheden sneeuw. En nu verloopt het smeltseizoen daar ook uitzonderlijk langzaam. Er zal waarschijnlijk dus een hoop van de vorig jaar gevallen sneeuw blijven liggen.


pi_173282949
Het lijkt geen dieptepunt te worden dit jaar. Nog steeds ver onder het gemiddelde, maar ruim boven 2012.





[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 20-08-2017 17:22:20 ]
pi_174110185
Het ijs groeit snel momenteel 5,048,182 km2(September 30, 2017)up 28,519 km2

https://forum.arctic-sea-(...)ic=230.msg130330#new

Zie ook: WKN / Winter in Europa 2017/2018

[ Bericht 19% gewijzigd door #ANONIEM op 01-10-2017 12:17:46 ]
pi_174117741
2017 is geëindigd op de 8e plek dit jaar.

pi_174160806
quote:
0s.gif Op zondag 1 oktober 2017 17:03 schreef aloa het volgende:
2017 is geëindigd op de 8e plek dit jaar [qua extent].

[ afbeelding ]
Qua volume #4:

Qua ijsdikte #3:

Bron

[ Bericht 10% gewijzigd door cynicus op 03-10-2017 12:16:50 ]
pi_174161609
Volume heeft nog een goede inhaalslag gemaakt zeg, want dat zag er echt dramatisch uit een aantal maanden geleden.

De zomers in de afgelopen zijn wel gunstig geweest voor het ijs. Is dit toeval of is het negatieve feedback? Meer open water dat zorgt voor meer bewolking in de zomer en meer sneeuwval in de winter.
Stel dat er de komende jaren een zomer ala 2007 langskomt, dan blijft er heel weinig over.
pi_174161818
Inhaalslag? Het Arctische ijs is door gunstige weersomstandigheden minder hard gesmolten dan andere jaren. Eerder rustig aan gedaan ;) maar ik snap natuurlijk wat je bedoelde
quote:
De zomers in de afgelopen zijn wel gunstig geweest voor het ijs. Is dit toeval of is het negatieve feedback? Meer open water dat zorgt voor meer bewolking in de zomer en meer sneeuwval in de winter.
Wie het weet mag het zeggen, er spelen een boel factoren mee in de jaarlijkse minima, waaronder het weer. De uitkomst van dit jaar ligt keurig binnen de verwachtingen (lineaire trend van de voorgaande jaren), dus ik zou nog niet spreken van trendbreuk.
quote:
Stel dat er de komende jaren een zomer ala 2007 langskomt, dan blijft er heel weinig over.
De gemiddelde ijsdikte aan het eind van de winter is nu flink lager dan in 2007, dus ja, als we nog eens een 2007 krijgen qua weer in het voorjaar/zomer dan verwcht ik een klapper van jewelste (en een nieuw startpunt voor misleiders als rthls om te claimen dat het Arctisch ijs aangroeit :') )

[ Bericht 1% gewijzigd door cynicus op 03-10-2017 12:41:21 ]
pi_174276026
2017 gaat ongeveer gelijk op met 2015.




[ Bericht 14% gewijzigd door #ANONIEM op 08-10-2017 11:04:55 ]
pi_177182601


Het begint er aardig op te lijken dat het aanstaande maximum opnieuw een negatief record wordt.
pi_177201360
Laten we hopen dat we ditmaal weer de dans omspringen voor een nieuw record minimum. Gelukkig is er, net als vorig jaar, meer dan gemiddeld sneeuw gevallen in het Arctische gebied (tenminste aan de Atlantische kant als gevolg van een reeks stormen), zodat de voorjaarszon al heel wat werk verzet heeft voordat het aan het smelten van het ijs kan beginnen. Maarja, hoe lang ontspring je de dans met zulke lage maximum records?
pi_177381377
Vrij bizar wat er op het moment in de Beringzee gebeurt :{

pi_177418729
De kou bij ons komt wel tegen een hoge prijs voor het arctisch gebied. Dit is de temperatuurafwijking tov de normaal voor de komende 5 dagen.

pi_177419827
quote:
0s.gif Op zaterdag 24 februari 2018 16:59 schreef Schuifpui het volgende:
De kou bij ons komt wel tegen een hoge prijs voor het arctisch gebied. Dit is de temperatuurafwijking tov de normaal voor de komende 5 dagen.

[ afbeelding ]
Het is daar idd weer een behoorlijk 'warme' winter.

pi_178558679
Global Warming Has Made Gulf Stream Slowest in 1,600 Years, and That Could Impact Our Weather

For years, scientists have studied a spot in the North Atlantic Ocean that has bucked the trend of a warming world. Now, they know what impact this colder-than-average region is having on the Gulf Stream.

According to a study published Wednesday in the journal Nature, the Gulf Stream is flowing at its slowest rate in at least 1,600 years, and climate change is the likely culprit. If this slowing trend continues, the researchers fear a shutdown of the Gulf Stream's circulation is possible in the long-term, and that would have disastrous consequences, bringing rapid sea level rise to the East Coast, more extreme winters to Europe and numerous other side effects.

"We know somewhere out there is a tipping point where this current system is likely to break down," study co-author Stefan Rahmstorf, a climate scientist at Germany's Potsdam Institute for Climate Impact Research, told the Associated Press. "We still don’t know how far away or close to this tipping point we might be. ... This is uncharted territory."

The slowdown is occurring with the Atlantic meridional overturning circulation (AMOC) in which warm, salty water flows northward, from the tropics toward the North Pole. From there, the water is cooled, sinks below warmer water and is carried southward along the Gulf Stream. But the slowdown means less water is turned over amid the Gulf Stream.

The AMOC has slowed 15 percent since the mid-20th century, the study also concluded.

Global warming is to blame for this slowdown in several ways, according to the study. One is that, despite being colder than the surrounding water, the ocean is simply warmer, and the cold water that's supposed to sink under the warm water just isn't as cold anymore. Also, melting sea ice is adding more fresh water to the mix, which makes it less dense and therefore less likely to sink.

"It’s a slow change at the moment, but we’re changing it," Levke Caesar, a physicist at Potsdam Institute and a co-author of the study, told the AP. "One danger is in the unknown of what will happen. We should expect changes."

The study was performed by Caesar, Rahmstorf and researchers from institutions in Germany, Greece, Spain and NOAA. The size of the cold zone studied measures about 2 million square miles, or about the size of India and Mexico combined, the AP also noted.

Some scientists who weren't involved in the study agreed with the findings, but others said a lack of data left them skeptical of the study. MIT professor Carl Wunsch said the study's "assertions of weakening are conceivable, but unsupported by any data" in an interview with the AP.

A separate study, also released Wednesday in the journal Nature, claims the 150-year slowdown of the AMOC is a result of natural changes, not man-made climate change. But both conclude the slowdown is occurring, and it could impact our weather in the coming years.

"If we do not rapidly stop global warming, we must expect a further long-term slowdown of the Atlantic overturning," Alexander Robinson, a co-author of the second study, told the Guardian. "We are only beginning to understand the consequences of this unprecedented process – but they might be disruptive.”

https://www.wunderground.(...)udy?cm_ven=hp-slot-2
pi_178795689
severeweatherEU twitterde op zaterdag 28-04-2018 om 19:31:23 What a spectacular photo! The mountain range in the photo are the Pyrenees: note the orangish color of the snow - that's large amounts of Saharan dust! And, in the background there are textbook thunderstorm clouds - Cumulonimbus capillatus incus! Photo: Christoph Grünwald https://t.co/59w9Y8SvMX reageer retweet
pi_180907901
Everything in the world is about sex except sex. Sex is about power.
pi_180908066
Nog iets meer dan een maand te gaan.
pi_180978693
2018 ligt nu op plek met nog een maand te gaan.





bron
pi_180981708
Ik gok dat 2018 het smeltseizoen eindigt op een 7de plaats.
pi_181471795
2018 staat nu op plek 7. Meer dan dat gaat het niet worden.
De lijn daalt niet heel snel meer en het lijkt erop dat de winter vroeg van start gaat.



pi_182020708
Een grote kans dat het minimum extent van 2018 bereikt is op 17 september en komt met 4.49 miljoen km2 op een 7de plaats tussen 2017 en 2008 in.

Ik ben benieuwd of we nu weer een winter krijgen waarin het ijs maar moeilijk kan aangroeien, zoals we dat de afgelopen paar jaar ook zagen.
pi_182127115
Als ik het goed heb is het minimum pas op 21 september bereikt. Wat veel later is dan normaal.
Het ijs gaat zich weer uitbreiden.

pi_182127577
Hieronder nog beter te zien dat het lang duurt dit jaar voordat het ijs weer gaat aangroeien.



[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 25-09-2018 17:46:57 ]
pi_183226021
Het ijs op de Noordpool zit nu op 9.761 million km2. (17 nov 2018)
Opvallend blijft het gapend gat bij Spitsbergen en het gedeelte tussen Alaska en Rusland.
Meer ijs voor de Hudsonbaai en tussen Canada en Groenland.





pi_183337644
Hoe staat het eigenlijk met die Arctic death spiral?
“If liberty means anything at all, it means the right to tell people what they do not want to hear.”
  Moderator woensdag 6 maart 2019 @ 13:31:53 #233
8781 crew  Frutsel
pi_185429117
quote:
Scientists Pin Down Cause of Mysterious 'Icequakes' Shaking Antarctica

For part of the summer in parts of Antarctica, the ice melts into a swampy, slushy stew and refreezes as the temperatures rise and fall. As it melts, it generates hundreds of thousands of tiny little "icequakes."

Now, scientists have captured the daily pattern of these miniature tremors using the same kind of seismographs used to detect earthquakes. They find that the icequakes are caused by the sudden snap of frozen films of ice covering pools of slush.

"In these ponds, there's often a layer of ice on top of melted water below, like you see with a lake that's only frozen on top," University of Chicago glaciologist Douglas MacAyeal said in a statement. "As the temperature cools at night, the ice on the top contracts, and the water below expands as it undergoes freezing. This warps the top lid, until it finally breaks with a snap."

Breaking up
MacAyeal and his team were interested in the daily rhythms of the ice because little is known about the mechanics of a breakup of a large ice sheet. Such breakups have occurred in Antarctica multiple times over the past several decades. The Larsen C ice shelf calved an enormous iceberg into the Weddell Sea in 2017. The nearby Larsen B shelf collapsed unexpectedly in 2002. When floating ice sheets collapse, they don't directly contribute to sea-level rise, because they were already in a marine environment. But they do allow the landbound glaciers behind the ice sheets to flow faster, dumping meltwater into the sea. [In Photos: Antarctica's Larsen C Ice Shelf Through Time]

The researchers were also interested in testing seismometers as a way to monitor melting ice. They deployed two near McMurdo Station, at the edge of the McMurdo Ice Shelf. One seismometer station was positioned at a dry location where the surface was covered with firn — previous years' snow slowly hardening and compacting into glacial ice. The other was put at a wet, boggy location where the ice was rotten and partially melted. At the wet location, the surface was often coated with a thin layer of ice over pools of slush and meltwater big enough to swallow an adult.

The instruments recorded tremors at these two stations between November 2016 and January 2017.

Snaps and pops
The patterns at the two spots couldn't have been any more different. The dry station was seismically peaceful. The only tremors detected there were linked to vehicle or ship traffic around McMurdo Station.

At the wet station, though, the seismographs picked up hundreds of thousands of tiny earthquakes, sometimes thousands in one night. These quakes were generally below the 2.5 magnitude at which tremors become noticeable to humans, though people in Antarctica sometimes hear the cracking of the ice, according to the U.S. Geological Survey. Strangely, the earthquakes followed a daily pattern. They would increase in frequency for a couple of hours each evening.

  Moderator woensdag 6 maart 2019 @ 13:32:51 #234
8781 crew  Frutsel
pi_185429133
quote:
Iceberg twice the size of New York City is set to break away from Antarctica
Once a rapidly spreading rift intersects with another fissure, an iceberg of at least 660sq miles is set to be loosened, Nasa says

A crack along part of the Brunt ice shelf in Antarctica first appeared in October 2016, according to the National Aeronautics and Space Administration (Nasa). The crack is spreading to the east. This rift, known as the Halloween crack, is set to intersect with another fissure that was apparently stable for the past 35 years but is now accelerating north at a rate of around 2.5 miles a year.

Once these two rifts meet, which could happen within weeks, an iceberg of at least 660sq miles is set to be loosened.

This process, also known as calving, occurs naturally with ice shelves but “recent changes are unfamiliar in this area” and could lead to the destabilization of the Brunt ice shelf, Nasa warned.

“The likely future loss of the ice on the other side of the Halloween Crack suggests that more instability is possible,” said Chris Shuman, a glaciologist with Nasa and the University of Maryland Baltimore County.

While the anticipated iceberg is large by most measures, it is dwarfed by other recent Antarctic breakaways. In July 2017, one of the largest ever icebergs calved from the Larsen C ice shelf. At 2,200sq miles it was nearly twice the size of the US state of Delaware.

The long-term future of Antarctic ice shelves will have a major influence on sea level rise around the world. A report released by US and UK scientists last year stated that ice in Antarctica is melting at a record-breaking rate, posing a major threat to coastal cities.

The study found that melting of the ice sheet has accelerated threefold in the last five years. Unless drastic action is taken to reduce greenhouse gas emissions and limit global warming, scientists estimate that Antarctica’s melting ice should add more than 25cm to total global sea level rise by 2070.
pi_186215464
Nieuw dieptepunt dit jaar? Lijn ligt momenteel ver onder het gemiddelde.

pi_186226673
quote:
6s.gif Op zondag 14 april 2019 17:32 schreef aloa het volgende:
Nieuw dieptepunt dit jaar? Lijn ligt momenteel ver onder het gemiddelde.

[ afbeelding ]
In april kun je nog niets zeggen over hoe het zomer minimum zal zijn.
pi_186226727
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 09:10 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

In april kun je nog niets zeggen over hoe het zomer minimum zal zijn.
Dat is een feit!
pi_186229340
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 09:10 schreef Zwoerd het volgende:

[..]

In april kun je nog niets zeggen over hoe het zomer minimum zal zijn.
Idd we zouden zomaar een krakatau achtige vulkaan uitbarsting kunnen krijgen en een zomer die een winter is krijgen. :D

Als we dat niet krijgen kun je wel ervan uitgaan dat er vanaf heden alleen nog maar ijs oppervlakte verdwijnt tot de strenge vorst periode over een maand of 6 daar weer begint. :D
pi_186235148
quote:
0s.gif Op maandag 15 april 2019 11:57 schreef Basp1 het volgende:

[..]

Idd we zouden zomaar een krakatau achtige vulkaan uitbarsting kunnen krijgen en een zomer die een winter is krijgen. :D

Als we dat niet krijgen kun je wel ervan uitgaan dat er vanaf heden alleen nog maar ijs oppervlakte verdwijnt tot de strenge vorst periode over een maand of 6 daar weer begint. :D
Of Yellowstone...die is ook al even overtijd :D

Maar waar we in september op eindigen is nog niet te zeggen.
pi_186737277
Het smeltseizoen in Groenland start officieel bijna een maand eerder

Europa te koud Groenland veel te warm

Russell-gletsjer toont grote intensiteit van afsmelt in het vroege voorjaar in het westen van Groenland, De hittegolf lijkt op het hele eiland wijdverspreid te zijn

Geen mooi nieuws

Greenland melt season officially starts almost a month early
May 3rd, 2019

Today DMI scientists announced the start of the Greenland melt season, the second earliest in a record that stretches back to 1980. “The start of the melt season occurs on the first of three consecutive days where more than 5% of the ice sheet has melt at the surface.” said scientist Peter Langen. “We use a pretty strict definition as we want to make sure it is a consistent start to melting and not just a blip due to unseasonal weather”. This year’s start of 30th April is second only to 2016, when a very unusual weather pattern caused a very early start to the melt season in mid-April.

“On average, the melt season starts around the 26th May, so we are almost a full month earlier this year” he continued.

Number three on the list is 2nd May 2010 when a similar weather pattern also caused early melt onset closely followed by 2017 on the 7th May, the top four have all occurred within the last ten years.


However, weather patterns in the North Atlantic are important for controlling how early melt gets going, 2015 for example was the 3rd latest start to melting in the record after late snowfalls in spring reduced melting and joint 5th place on the list is 2006 and 1990.







The early melt onset (left), red shows areas where melting is occurring. Centre: the dry winter over most of Greenland compared to normal is shown in red, the blue area shows places where more snow than usual has fallen since 1st September 2018. Warmer than usual air over Greenland, Baffin Bay and the central Arctic is visible in red (right), the North Atlantic Oscillation is shown in the graph underneath.


“This winter a persistently positive north Atlantic Oscillation – the weather pattern that also largely controls how cold and wet northern European winters are has led to a generally dry and cold winter in Greenland” said climate scientist Martin Stendel. “IN many ways Europe and Greenland have opposite weather patterns, a mild wet winter in europe often means a relatively cold and dry winter in Greenland”.

The persistent dry winter followed by a mild April has consequences for Greenland glaciers.

“Through most of the winter, the majority of the ice sheet has been unusually dry, which sets it up for enhanced melting - if the right weather conditions occur – in the summer this year” said scientist Ruth Mottram. “A period of warm sunny weather will soon melt this winter’s thin snow cover exposing the darker glacier ice underneath. If this happens we would then expect much faster melting as the dark glacier ice absorbs more energy from the sun than snow. But it all depends on the weather”.

There is an exception though, south east Greenland, where most of the snow in Greenland falls has had an exceptionally wet spring with a lot of snow and rain associated with storms tracking through the north Atlantic. “Actually, there have been several records broken in Greenland for extreme weather in April. Tasiilaq in south east Greenland had its wettest April on record. Aputiteeq, Tasiilaq, Ikermiuarsuk and Summit had their warmest April on record and the Summit station on the top of the ice sheet measured the warmest temperature ever in April, -1,2C on April 30, which is incredibly warm for more than 3000m in altitude. The old record was -6.5C, though this record only goes back about 20 years.” said DMI climatologist John Cappelen.

The warm air mass moving over the Greenland ice sheet has been key to the extensive melting observed this week but substantial melting started already in early April and on the 15th April, field scientists from the PROMICE project observed unusual amounts of melting at quite high elevations in southern Greenland.
https://twitter.com/climate_ice/status/1117809484737536000

Most of this early melting will first refreeze in the underlying snowpack, as shown in the beautiful blue colours visible from satellite (see below) in areas where melting has already got under way. Only later in the season, when the snowpack has disappeared will the melt start running off to the ocean in large quantities, the period known as the ablation season to ice sheet scientists. Overall, the date of onset of the melt season in Greenland does not appear to be strongly connected with the amount of ice that melts over a full season and much will depend on weather over the summer season as to whether or not this will be another record-breaking ice loss season like 2012 or a more muted affair like 2016.

Melt over a glacier in western Greenland on the 30th April observed from ESA Sentinel-2 (processed on Sentinel hub)



Polar Portal is a collaboration between DMI, GEUS and DTU with funding from Dancea (Danish Cooperation for Environment in the Arctic) under the Danish Ministry for Energy, Utilities and Climate.

Polar Portal is also on Twitter: @PolarPortal and Facebook: https://www.facebook.com/PolarPortal/.

-----------------------------------------------------
https://twitter.com/PolarPortal
ice_santiago twitterde op zondag 05-05-2019 om 03:59:20 Another video from Russell glacier showing the intensity of this early season melt episode in western #Greenland. The heatwave appears to be widespread over the whole island. https://t.co/DHCn0SxMFd reageer retweet
ice_santiago twitterde op zaterdag 04-05-2019 om 03:08:57 Early May and melt season is already in full swing in western Greenland. The amount of meltwater at Russell glacier for this time of year is staggering. #Greenland #meltwater https://t.co/RFFEjkbKOY reageer retweet
pi_187063601
Dit wordt ook steeds meer een Efteling attractie....

Klimmer Nirmal Purja zette de foto op Facebook, nadat hij zelf de top van Mount Everest bereikte. Volgens hem was het woensdag behoorlijk druk. Door het zeldzaam zachte weer waren er zo’n 320 mensen die allen op hetzelfde moment de tocht naar boven maakten. Dat zorgde voor een lange wachtrij die helemaal naar het topje van de berg kronkelde.

Zo’n file is niet alleen vervelend, maar ook behoorlijk gevaarlijk. Op een hoogte van ruim 8.000 meter is het ijskoud en zit er weinig zuurstof in de lucht. Tijdens het wachten is er dan ook meer kans dat klimmers vrieswonden oplopen of onwel worden.

Doden
Vorige week stierven nog twee mensen tijdens de klimtocht. Beiden liepen naar verluidt vertraging op door de lange wachttijden. Zo is er de 55-jarige Donald Cash die op woensdag de top bereikte, maar bezweek op de terugweg. Zijn twee begeleidende sherpa’s zouden tot twee uur hebben moeten wachten voor ze konden afdalen, rapporteert Outside.

Ook de 54-jarige Anjali Kulkarni overleefde haar klimtocht niet. Haar groep deed er drie uur langer over om naar het basiskamp terug te keren. “Door de hevige drukte [woensdag] en de vertraging bij het terugkeren, kon ze haar energie niet op peil houden”, vertelde de leider van de groep aan The New York Times.

Het totaal aantal doden op de hoogste bergpiek komt daarmee op zeven. Vorig jaar vielen er slechts vijf doden. Volgens waarnemers is minstens een deel van de sterfgevallen dan ook toe te schrijven aan de grote drukte op de berg.

378 vergunningen
Het aantal alpinisten op de Mount Everest is fors toegenomen sinds de beklimmingen in de jaren negentig geliberaliseerd werden door de Nepalese overheid. Daardoor zijn heel commerciële expedities opgestart. De regering van Nepal heeft voor dit jaar een recordaantal van 378 klimvergunningen verleend aan klimmers. Dat is lucratief voor het arme land, want alpinisten moeten omgerekend 10.000 euro betalen om Mount Everest op te mogen.
Het totaal aantal klimmers ligt overigens hoger, omdat een deel ook via Tibet aan de beklimming begint. Tot nu toe is het meer dan 5.000 mensen gelukt om de top van de Mount Everest te bereiken.



https://www.hln.be/bizar/(...)nt-everest~ad8ac5d9/
pi_187178016
Wat betreft die Mount Everest.
Waanzin die drukte, naar mijn idee. Vooral als je bedenkt dat degenen die van de top terugkomen al die wachtenden moeten passeren op die smalle richel.

Wat betreft de extent van het zeeijs van de polen:
- Een na laagste in het Noordpoolgebied voor de de datum op dit ogenblik.
- Laagste extent van het zeeijs rond Antarctica.
- Globale zeeijs, heel overtuigend de laagste extent.
Te volgen via ADS Vishop https://ads.nipr.ac.jp/vishop/#/extent

Wat betreft de Jakobshavn Isbrae:
Net nadat uitgebreid in het nieuws kwam dat de Jacobshavn glacier in de laatste paar jaar weer wat was aangegroeid en dikker geworden, begint de gletsjer weer te stromen en het gletsjerfront weer af te kalven. De ene afkalving na de andere. Maar ja het is dan ook weer het smeltseizoen.
In de afgelopen maand is het gletsjerfront weer ongeveer 2 km afgekalft. En gezien het seizoen zal dat afkalven waarschijnlijk nog wel even doorgaan.
Het weer aangroeien van de gletsjer is dus duidelijk weer gestopt, en weer warmer zeewater in de Disko Bay zal er mee te maken hebben.
De ontwikkeling is goed zelf te volgen met de Sentinel satelliet beelden. Via sentinel-hub.com.

[ Bericht 0% gewijzigd door barthol op 31-05-2019 03:14:56 ]
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_187184535

Jason Box in een video van vandaag met argumenten waarom 2019 wel eens een memorabel smeltseizoen kan worden voor de Groenlandse IJskap.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_187189182

Nieuwe sport op Groenland (But watch out when there is a moulin ahead)
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_187444421
quote:
0s.gif Op vrijdag 31 mei 2019 21:00 schreef barthol het volgende:

Nieuwe sport op Groenland (But watch out when there is a moulin ahead)
Ik kwam deze tegen op weerwoord. Bizarre foto.



Originele Bron: Steffen M. Olsen
https://twitter.com/RasmusTonboe/status/1139504201615237120?s=09
pi_187450924
quote:
0s.gif Op zaterdag 15 juni 2019 22:43 schreef Schuifpui het volgende:

[..]

Ik kwam deze tegen op weerwoord. Bizarre foto.

[ afbeelding ]

Originele Bron: Steffen M. Olsen
https://twitter.com/RasmusTonboe/status/1139504201615237120?s=09
Ja, een bizarre -, maar ook heel mooie foto, waarbij je ook een dubbel gevoel kan hebben.

interessant ook om te zien hoe dat blauwe ijs er van dichtbij uitziet.

Allemaal een gevolg van


Groenland verloor afgelopen donderdag meer dan 2 gigaton ijs op 1 dag door exceptionele smelt.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_187451023
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 11:05 schreef barthol het volgende:


Groenland verloor afgelopen donderdag meer dan 2 gigaton ijs op 1 dag door exceptionele smelt.
leuk feitje:
Bij 361.8 gigaton verlies hebben we 1 mm zeespiegelstijging.
pi_187451531
quote:
0s.gif Op zondag 16 juni 2019 11:14 schreef Basp1 het volgende:

[..]

leuk feitje:
Bij 361.8 gigaton verlies hebben we 1 mm zeespiegelstijging.
Feitjes zijn bij mij altijd welkom, vooral als ik er niet eerder van op de hoogte was. ;)
Gelukkig zitten we hier in Nederland in de goede hoek w.b. Zeespiegelstijging afkomstig van Groenland. Door gravitatie effecten krijgen we hier minder dan het gemiddelde daarvan.
Nederland is dan kwetsbaarder voor zeespiegelstijging die van Antarctica afkomstig is, daarvan krijgen we hier iets meer dan het gemiddelde.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_187463992


Jakobshavn Isbrae van 02 mei tot 16 juni in 6 stappen.
(2 mei, 9 mei, 17 mei, 24 mei, 1 jun, 9 jun, 16 jun)

Gletsjer front is in deze periode van anderhalve maand weer c.a. 3 km terug getrokken door afkalving.
Nadat de gletsjer in 2017 en 2018 juist weer wat was aangegroeid t.g.v. tijdelijk kouder zeewater.

Smeltseizoen is natuurlijk nog lang niet voorbij, en het afkalven zal vrijwel zeker nog een tijdje doorgaan. De vraag is tot hoever dat afkalven dit jaar door zal gaan, want het gaat hard dit jaar.
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_187497993
Uitgebreid artikel in de Washinton Post over de toestand in het Arctische gebied en Groenland, tjokvol grafieken en quotes. Interessant leesvoer :)

Bijv. de Groenlandse smelt in context met andere (recente) record smelt jaren:


"What happens in the Arctic doesn't stay in the Arctic"
  Moderator donderdag 20 juni 2019 @ 11:06:35 #251
8781 crew  Frutsel
pi_187517436
quote:
Largest glacier in Greenland is growing for third year in a row, thickening

Jakobshavn Glacier in western Greenland, best known for being world's fastest-moving glacier, is growing for the third year in a row. By the third year, thickening is occurring across an increasingly wide area.

The glacier has spent decades in retreat until scientists observed an unexpected advance between 2016 and 2017. In addition to growing toward the ocean, the glacier was found to be slowing and thickening.

Data collected in March 2019 confirm that the glacier has grown for the third year in a row, and scientists attribute the change to cool ocean waters, Kathryn Hansen of NASA's Earth Observatory reports.

"The third straight year of thickening of Greenland’s biggest glacier supports our conclusion that the ocean is the culprit," said Josh Willis, an ocean scientist at NASA’s Jet Propulsion Laboratory and principal investigator of the Oceans Melting Greenland (OMG) mission.

The maps below show how the glacier’s height changed between March 2016 and 2017 (top); March 2017 and 2018 (middle); and March 2018 and 2019 (bottom). The elevation data come from a radar altimeter that has been flown on research airplanes each spring as part of OMG. Blue areas represent where the glacier’s height has increased, in some areas by as much as 30 m (98 feet) per year.



The change is particularly striking at the glacier’s front (solid blue area on the left) between 2016 and 2017. That’s when the glacier advanced the most, replacing open water and sea ice with towering glacial ice. The glacier has not advanced as much since then, but it continues to slow and thicken.

Willis and colleagues think the glacier is reacting to a shift in a climate pattern called the North Atlantic Oscillation, which has brought cold water northward along Greenland’s west coast. Measurements of the temperatures collected by the OMG team show that the cold water has persisted.

The team will go back to Greenland in August.
pi_187518326
https://www.volkskrant.nl/cs-beaf8b9a

Gletsjers Himalaya smelten steeds sneller door opwarming aarde
  Moderator dinsdag 25 juni 2019 @ 12:04:59 #253
8781 crew  Frutsel
pi_187594917
quote:
Large calving event imminent on Brunt Ice Shelf
Two large cracks, Chasm 1 and the ‘Halloween Crack’, are growing on the Brunt Ice Shelf in Antarctica and when they meet, a large iceberg around 3 times the size of Leeds (1,594 km2) will break off.

We use satellite images to measure the growth of both cracks on the Brunt Ice Shelf, along with tracking visible features on the ice shelf surface to measure the ice speed.

Chasm1, located on the West side of the Brunt Ice Shelf, lay dormant for 35 years, but in 2012 it showed signs of movement before starting to propagate across the ice shelf. In 2014 the crack began to grow even more rapidly, and is now over 55 km long! There is now only a 5 km bridge of ice between the tip of Chasm 1 and the McDonald Ice Rumples. When it breaks through, a new iceberg will calve.

A second fracture on the Eastern side of the Brunt Ice Shelf, named the ‘Halloween Crack’ because of its discovery on the 31st October 2016, is growing inland away from the McDonald Ice Rumples. Although the Halloween Crack is more recent, it is now also over 60 km long. Watch the drone footage below to fly along the length of the crack!
  Moderator dinsdag 25 juni 2019 @ 12:06:03 #254
8781 crew  Frutsel
pi_187594934
UniversityLeeds twitterde op dinsdag 25-06-2019 om 11:30:00 An iceberg larger than Greater London is about to break off from the Brunt Ice Shelf, Antarctica. Our @CPOM_news scientists are keeping a close eye on the cracks with colleagues from @ESA_EO and @BAS_News.See the latest data as it happens: https://t.co/C09R2YE8ua https://t.co/flllM7Ptsr reageer retweet
UniversityLeeds twitterde op dinsdag 25-06-2019 om 11:55:01 We could be just weeks or days away from the biggest iceberg calving event ever observed on the Brunt Ice Shelf. Dr Anna Hogg from @CPOM_news has a "live page" where you can see the latest @CopernicusEU satellite data as it comes in: https://t.co/C09R2YE8ua https://t.co/AsoB52SC0O reageer retweet
  Moderator dinsdag 25 juni 2019 @ 12:08:37 #255
8781 crew  Frutsel
pi_187713668
https://www.scientias.nl/(...)chrikbarend-snel-af/

Ook in Antarctica begint het afsmelten te versnellen.
  dinsdag 2 juli 2019 @ 19:38:17 #257
11839 DemonRage
[ Eindhoven ]
pi_187719641
Deze site al genoemd?
https://nsidc.org/arctics(...)ctive-sea-ice-graph/

Op het moment loopt het dit jaar gelijk met dezelfde periode in 2012.
  vrijdag 5 juli 2019 @ 13:39:24 #258
300435 Eyjafjallajoekull
Broertje van Katlaah
pi_187764685
Record temperaturen op Alaska gisteren...

https://edition.cnn.com/2(...)-trnd-wxc/index.html
Opgeblazen gevoel of winderigheid? Zo opgelost met Rennie!
pi_187860984
Het smelten gaat behoorlijk hard. Het lijkt erop dat 2019 zich gaat nestelen in de top 3 jaren met het laagste minimum. Tenzij we nu een koude periode krijgen voor de rest van juli en augustus, zoals het dat de laatste 2 jaar ook deed. Maar het lijkt er op dat de extreme hitte van de laatste weken nog even doorzet.
pi_188191296
quote:
This week, 40 billion tons of ice will melt in Greenland as the European heat wave moves north -- enough to measurably raise global sea levels.

This single heat wave will create a permanent change in our oceans that will linger for millennia.

We are in a climate emergency.
quote:
A heat wave is starting tomorrow over Greenland with Tmax reaching 25°C in tundra. The integrated anomaly of melt over the next 5 days (resp. over Summer 2019) will be 40Gt ~0.11mm (resp. ~0.65mm) sea level equivalent. Summer 2019 = what the models project for 2050 using RCP85.
pi_188418441
quote:
'Ecological grief': Greenland residents traumatised by climate emergency

Islanders are struggling to reconcile impact of global heating with traditional way of life, survey finds

Life on thin ice: mental health at the heart of the climate crisis

The climate crisis is causing unprecedented levels of stress and anxiety to people in Greenland who are struggling to reconcile the traumatic impact of global heating with their traditional way of life.

The first ever national survey examining the human impact of the climate emergency, revealed in the Guardian on Monday, shows that more than 90% of islanders interviewed fully accept that the climate crisis is happening, with a further 76% claiming to have personally experienced global heating in their daily lives, from coping with dangerous sea ice journeys to having sled dogs euthanised for economic reasons tied to shorter winters.

The Greenlandic Perspectives Survey was carried out by the University of Copenhagen’s Center for Social Data Science, the Kraks Fond Institute for Urban Economic Research and the University of Greenland. The study samples almost 2% of the population, spanning an area almost three times the size of France. An equivalent study in the UK would involve a sample of almost 1 million citizens.
Maar geen probleem, want het is een lokaal fenomeen, dus wij kunnen gewoon doorstoken *O*
quote:
He said: “The Arctic is a bellwether for the unequal impact of global warming on social and economic systems. As countries struggle to limit future risks and overall warming to 1.5C [an increase of 2.7F], many Arctic and Greenlandic residents are already living in regional climates that have changed by more than this, in less than a lifetime.
https://www.theguardian.c(...)by-climate-emergency
in a crowd you lose humanity
pi_188508401
2019 volgt de dalende lijn van 2012 niet meer. Nog een week of drie en het ijs gaat weer aangroeien.

pi_188600155
Een week later.

pi_188672104
Het lijkt alsof het grote smelten aan een eind is gekomen. Geen nieuw dieptepunt dit jaar.



[ Bericht 1% gewijzigd door #ANONIEM op 28-08-2019 17:45:41 ]
pi_188672694
For 8.27, the NSIDC northern hemisphere sea ice extent value is 4.683 millions of square kilometers. This is an increase of 29,000 square kilometers.

NSIDC sea ice extent is now in third place for the date.

2019 now has 898,000 square kilometers more sea ice extent than 2012, 148,000 square kilometers more sea ice than 2016. 2019 now has 147,000 square kilometers less sea ice than 2007, 155,000 less sea ice than 2011 for the date.

We still have our first candidate for the 2019 northern hemisphere sea ice minimum (historically unprecedented and unlikely for minimum this early). We have seen sea ice extent gains in 4 of the last 5 days in the data set. We are now 55,000 squared kilometers above the August 22nd value.

2019 could fall to 5th place in the next 3 days, if the trend continues.

pi_188723182
pi_188723900
Vergeleken met voorgaande jaren lijkt het smeltseizoen bijzonder vroeg te stoppen. Het lijntje van 2019 gaat inmiddels weer omhoog.

pi_188767852
Gelukkig dat de samenloop van weersomstandigheden dit jaar een nieuw record dieptepunt lijken te verhinderen.
pi_188767917
quote:
14s.gif Op dinsdag 3 september 2019 11:01 schreef cynicus het volgende:
Gelukkig dat de samenloop van weersomstandigheden dit jaar een nieuw record dieptepunt lijken te verhinderen.
Weinig zware stormen bedoel je?
pi_188768847
Ja. Als er nu in plaats van kalm weer een grote cycloon op een 'gunstige' positie* zou zitten dan had dit jaar een nieuw diepte record kunnen worden.

* Referentie naar bijv. GAC2012
pi_188803982
quote:
0s.gif Op dinsdag 3 september 2019 12:15 schreef cynicus het volgende:
Ja. Als er nu in plaats van kalm weer een grote cycloon op een 'gunstige' positie* zou zitten dan had dit jaar een nieuw diepte record kunnen worden.

* Referentie naar bijv. GAC2012
^O^
Interessant om te lezen.
pi_188894514
quote:
SSW event above South Pole to go down as the strongest on record

Very rare Sudden Stratospheric Warming (SSW) event continues unfolding above the South Pole.

This SSW could go down in history as the strongest warming event on record, NIWA said, adding there is increased risk for southerlies in New Zealand into October.

SSW events are rare in the southern hemisphere, with only two in New Zealand in recorded times - one in September 2002 and the other in September 2010

The Australian Bureau of Meteorology is also predicting it as the strongest Antarctic warming on record, likely to exceed the previous record of September 2002 when New Zealand experienced its coldest October in 20 years.



Below-average temperatures covered much of the country in 2002, resulting in frequent ground frosts.

In 2010 SSW event – which is classed as a minor event – a number of rainfall records were broken with well below normal sunshine and very cold temperatures in parts of the South Island.

"Although we have seen plenty of weak or moderate variations in the polar vortex over the past 60 years, the only other true sudden stratospheric warming event in the Southern Hemisphere was in September 2002," BOM meteorologists said.

"Impacts from this stratospheric warming are likely to reach Earth’s surface in the next month and possibly extend through to January. Apart from warming the Antarctic region, the most notable effect will be a shift of the Southern Ocean westerly winds towards the Equator.

"For regions directly in the path of the strongest westerlies, which includes western Tasmania, New Zealand’s South Island, and Patagonia in South America, this generally results in more storminess and rainfall, and colder temperatures. But for subtropical Australia, which largely sits north of the main belt of westerlies, the shift results in reduced rainfall, clearer skies, and warmer temperatures.

"Past stratospheric warming events and associated wind changes have had their strongest effects in NSW and southern Queensland, where springtime temperatures increased, rainfall decreased and heatwaves and fire risk rose."

NiwaWeather twitterde op dinsdag 10-09-2019 om 02:57:51 Sudden Stratospheric Warming update?? It happened and continues to unfold.? It set high temperature records in the stratosphere.? It could go down as the strongest warming event on record.? Increased risk for southerlies in New Zealand into October ? https://t.co/mEZcRyV74u reageer retweet
pi_188903485
September 9th, 2019:
4,170,163 km2, an increase of 6,693 km2.
2019 is 3rd lowest on record.





[ Bericht 0% gewijzigd door #ANONIEM op 11-09-2019 22:56:26 ]
pi_188929239
weermanreinier twitterde op vrijdag 13-09-2019 om 17:50:16 Omdat mensen me vaak vragen hoe het met het Noordpool ijs ging voor 1979 (begin satellietwaarnemingen), hier de reconstructie vanaf 1850! Grafiek voor medio September. Nu (12/9) zitten we op 4,3 miljoen KM2 volgens data NSIDC. https://t.co/CXpicg3Nt0 reageer retweet
pi_188938933
Een schip dat vast komt te zitten in het Arctisch zee-ijs: het is de nachtmerrie van elke kapitein. Behalve dan die van de ijsbreker Polarstern. Het onderzoeksschip vertrekt volgende maand naar de Noordpool met als doel: vastlopen in het Arctisch zee-ijs en zich weerloos mee laten voeren door de zeestromingen. Aan boord van de ijsbreker bevinden zich onderzoekers die vanaf dit drijvende laboratorium onder meer onderzoek doen naar klimaatverandering in het Noordpoolgebied, de gevolgen die het verdwijnen van het zee-ijs heeft, de atmosfeer en het lokale ecosysteem. Uiteindelijk moet de expeditie – die de naam Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAIC) draagt, resulteren in betere klimaat- en weersvoorspellingen.

rest van verhaal
pi_188939075

Mooie animatie waarin duidelijk het verlies van meerjarig ijs te zien is over de afgelopen 25 jaar. ^O^
pi_188939234
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2019 09:55 schreef Basp1 het volgende:

Mooie animatie waarin duidelijk het verlies van meerjarig ijs te zien is over de afgelopen 25 jaar. ^O^
Mooi idd.
Blijft weinig van over.
pi_188939398
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2019 09:43 schreef aloa het volgende:
Een schip dat vast komt te zitten in het Arctisch zee-ijs: het is de nachtmerrie van elke kapitein. Behalve dan die van de ijsbreker Polarstern. Het onderzoeksschip vertrekt volgende maand naar de Noordpool met als doel: vastlopen in het Arctisch zee-ijs en zich weerloos mee laten voeren door de zeestromingen. Aan boord van de ijsbreker bevinden zich onderzoekers die vanaf dit drijvende laboratorium onder meer onderzoek doen naar klimaatverandering in het Noordpoolgebied, de gevolgen die het verdwijnen van het zee-ijs heeft, de atmosfeer en het lokale ecosysteem. Uiteindelijk moet de expeditie – die de naam Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAIC) draagt, resulteren in betere klimaat- en weersvoorspellingen.

rest van verhaal
Fridjof Nansen deed het al eerder in 1893 ;) https://en.m.wikipedia.org/wiki/Nansen%27s_Fram_expedition
En mocht je van spannende avontuurlijke boeken houden, dan is het boek dat hij over die expeditie geschreven heeft een dikke aanrader. ^O^
ph'nglui mglw'nafh Cthulhu R'lyeh wgah'nagl fhtagn
pi_188944337
Small decreases in sea ice extent are still ongoing in the #Arctic. This year is falling very close to 2007 and 2016 in the JAXA data set. We have not reached the minimum yet.

pi_188944479
quote:
0s.gif Op zaterdag 14 september 2019 17:41 schreef Adrie072 het volgende:
Small decreases in sea ice extent are still ongoing in the #Arctic. This year is falling very close to 2007 and 2016 in the JAXA data set. We have not reached the minimum yet.

[ afbeelding ]
Zal nog te maken hebben met de stormen die nu nog huishouden daar.
pi_188977391
https://ads.nipr.ac.jp/vishop/#/extent

De exent is nu lager dan 2016 en 2007. Tweede plaats na 2012
Huidige trend atmosf. CO2 Mauna Loa: 411 ppm ,10 jaar geleden: 387 ppm , 25 jaar geleden: 358 ppm
pi_188985733
De Russen hebben een lange traditie om in de winter onderzoeks stations op het Arctische zeeijs te bouwen, welke uiteraard ook met de stromingen mee zwerven. Vanaf 1950 is dit vrijwel elk jaar gedaan, behalve een periode na het ineenstorten van de Sovjet Unie.

https://en.wikipedia.org/wiki/Drifting_ice_station
pi_188986270
quote:
0s.gif Op maandag 16 september 2019 19:15 schreef barthol het volgende:
https://ads.nipr.ac.jp/vishop/#/extent

De exent is nu lager dan 2016 en 2007. Tweede plaats na 2012
Voor de 2de keer onder de 4 miljoen km2 sinds het begin van de metingen.
  donderdag 26 december 2019 @ 18:03:29 #284
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_190665389
fmeeus1 twitterde op woensdag 25-12-2019 om 16:11:32 NASA bevestigt : grootste gletsjer in Groenland is sinds 2016 aan het groeien, al 3 jaar na mekaar. Nochtans CO2 is flink gestegen. Oorzaak toename ijsmassa waarschijnlijk door natuurlijke koud water oscillatie. https://t.co/OI7TIfA5Gp reageer retweet
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_190683635
quote:
3s.gif Op donderdag 26 december 2019 18:03 schreef InverHouse het volgende:
fmeeus1 twitterde op woensdag 25-12-2019 om 16:11:32 NASA bevestigt : grootste gletsjer in Groenland is sinds 2016 aan het groeien, al 3 jaar na mekaar. Nochtans CO2 is flink gestegen. Oorzaak toename ijsmassa waarschijnlijk door natuurlijke koud water oscillatie. https://t.co/OI7TIfA5Gp reageer retweet
[ afbeelding ]
Wat triest, die Twitterraar is weer zo'n typische twijfelzaaier met een lange lijst van standaard en tig maal ontkrachte meme's. :')
  Moderator maandag 17 februari 2020 @ 11:43:50 #286
8781 crew  Frutsel
pi_191550411
quote:
IJsberg ter grootte van Malta losgebroken van Antarctica

Aan de westkant van Antarctica is eerder deze maand een enorme ijsberg losgebroken, zo blijkt uit satellietbeelden. De bevroren massa heeft een oppervlak van 300 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer even groot als Malta.

Op satellietbeelden van het European Space Agency (ESA) was eerder deze maand te zien hoe een enorme scheur was ontstaan in de Pine Island-gletsjer. Een paar dagen later brak de ijsberg af, waarna het gevaarte in meerdere stukken brak.

'Prachtig en angstaanjagend'
"Waar we naar kijken is zowel prachtig als angstaanjagend", zegt Mark Drinkwater van het ESA tegen CNN. Volgens hem is het afbreken van het enorme stuk ijs een direct gevolg van klimaatverandering.

Het komt op Antarctica vaker voor dat ijsbergen losbreken, maar volgens Drinkwater gebeurt het tegenwoordig veel frequenter dan voorheen. Bovendien zou de gletsjer door de stijgende watertemperatuur en een gebrek aan sneeuw niet in staat zijn zichzelf te repareren. Recentelijk werd op Antarctica de hoogste temperatuur ooit gemeten: 18 graden Celsius.

De Pine Island-gletsjer is een van de grootste gletsjers op Antarctica. Samen met de Thwaites-gletsjer vormt die een ijsmassa die bij smelting voor een stijging van 1,2 meter van de zeespiegel zou zorgen. "Dat zou een enorme economische en maatschappelijke impact hebben."

De afgelopen jaren zijn van de Pine Island-gletsjer vaker grote ijsbergen losgebroken. In 2013 brak een stuk ijsmassa af met een oppervlak ter grootte van Singapore.
  donderdag 2 april 2020 @ 11:03:38 #287
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_192407565
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_192581303
NWSHanford twitterde op zaterdag 11-04-2020 om 20:47:07 Here is a picture of snow rollers as seen yesterday (4/10/20) in the Southern Sierra Nevada at an elevation of 8,700 feet. Snow rollers are rare and usually only a few inches wide. These snow rollers were up to two feet in diameter. Picture submitted by Brice Jury. #CAwx https://t.co/FNsMHaNd2A reageer retweet
  maandag 13 april 2020 @ 16:29:27 #289
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_192598439
quote:
0s.gif Op zondag 12 april 2020 14:42 schreef Adrie072 het volgende:
NWSHanford twitterde op zaterdag 11-04-2020 om 20:47:07 Here is a picture of snow rollers as seen yesterday (4/10/20) in the Southern Sierra Nevada at an elevation of 8,700 feet. Snow rollers are rare and usually only a few inches wide. These snow rollers were up to two feet in diameter. Picture submitted by Brice Jury. #CAwx https://t.co/FNsMHaNd2A reageer retweet
[ afbeelding ]
Apart verschijnsel.
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  woensdag 13 mei 2020 @ 18:13:15 #290
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_193106485
janvissersweer twitterde op woensdag 13-05-2020 om 17:58:59 Opsteker! Voor het eerst sinds 2004 is zee-ijs in de wateren bij Oost-Groenland er in geslaagd om het eiland Jan Mayen te bereiken. Foto van Maiken Vassel). https://t.co/9wzQoN1OBB https://t.co/aLEIgOrSAH reageer retweet
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_193226971
ZLabe twitterde op woensdag 20-05-2020 om 17:35:50 Striking to compare the timing differences in the start of the summer melt season in the Kara Sea - for instance, look at 2020 (red line) relative to the 1980s (purple lines) https://t.co/9XkWTLONZQ reageer retweet
  zaterdag 13 juni 2020 @ 17:02:26 #292
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_193616116
Last Friday, Antarctica set its coldest EVER March temperature…

…somehow, in what we’re to believe is a linearly warming world on the brink of “overheating”, the world’s southernmost continent is currently the coldest its ever been for the time of year.

The Vostok Station clocked a bone-chilling -75.3C (-103.54F) on the morning of Friday, March 20, as spotted by @TempGlobal on Twitter:

https://electroverse.net/(...)t-march-temperature/

94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_193684492
quote:
…somehow, in what we’re to believe is a linearly warming world on the brink of “overheating”, the world’s southernmost continent is currently the coldest its ever been for the time of year.
Wat een kak. Sensationeel, dat wel, maar nog steeds kak. Niemand* verwacht een lineair opwarmende wereld, of dat we op de vooravond van een overheating planeet staan (of wat dat ook maar mag betekenen).

In een opwarmende wereld verwachten we dat de verhouding warme/koude records in de richting van warm opschuift maar niemand* beweert dat een kouderecord niet meer kan voorkomen.

Gewoon kak van een kakwebsite. Zo. :)

* met enige kennis van zaken.
  zaterdag 20 juni 2020 @ 17:05:11 #294
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_193713174
‘Thermische brandhaard’ Siberië: Verchojansk vestigt alltime hitterecord met 38,0º.

En weer is een deel van Siberië uitgegroeid tot een ‘thermische brandhaard’. Dit keer gaat het om het noordoostelijk deel van het immense gebied. Vrijdag werd in Chokurdakh, gelegen op de 71ste breedtegraad, met 31,4º een nieuw warmterecord voor juni gevestigd. Het vorige was 30,0º op 30 juni 1964. Nog warmer was het in de nederzetting Verchojansk. Daar zinderde het kwik naar 34,0º en dat betekende een evenaring van het junirecord uit 1990. Toen liep het kwik op de 16de eveneens op naar 34,0º. De extreme Siberische warmte is al lang geen incident meer. Vorig jaar werd het in juni in Verchojansk weliswaar op geen enkele dag tenminste 30º: wel werden er maar liefst 19 zomerse dagen geregistreerd en met gemiddeld 17,9 tegen normaal 13,2º was het de warmste zonnewendemaand in een reeks vanaf 1869. Het ‘voortschrijdend maandgemiddelde’ van juni 2020 is 16,2º

BREAKING WEATHER: In Verchojansk is het vandaag 38,0º geworden. Nimmer was het daar zo heet! Het alltime hitterecord was 37,3º op 25 juli 1988.

https://janvissersweer.nl/
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  dinsdag 7 juli 2020 @ 07:53:55 #295
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_193969170

Roze sneeuw in Italiaanse Alpen (en dat is slecht nieuws)


Het is een opmerkelijk gezicht in de Italiaanse Alpen. In de noordelijke regio Trentino-Zuid-Tirol kleurt de sneeuw op enkele bergtoppen niet wit, maar lichtroze. Vermoedelijk komt de verkleuring door algen en zorgen die ervoor dat de sneeuw sneller smelt.


Dat sneeuw roze kleurt is ongebruikelijk, maar het komt vaker voor. Een Italiaanse wetenschapper die onderzoek deed naar de verkleuring denkt dat die veroorzaakt wordt door de algensoort Ancylonema nordenskioeldii. Die alg wordt tijdens de lente en zomer ook weleens waargenomen op Groenland en bij de Noord- en Zuidpool


De soort is niet gevaarlijk voor de natuur, maar zorgt er wel voor dat sneeuw sneller smelt. Normaal gesproken weerkaatst het witte sneeuw de meeste zonlicht, maar door de roze gloed absorbeert de warmte en ontdooit de sneeuw. Daardoor krijgen de algen meer water en lucht en komen er meer algen bij. De effecten van klimaatverandering worden zo nog sneller zichtbaar, waarschuwen onderzoekers.

Toerisme
Wat het probleem heeft veroorzaakt is niet met zekerheid te zeggen. Mogelijk hebben bergbeklimmers- en wintersporttoerisme in het gebied daaraan bijgedragen.


https://www.rtlnieuws.nl/(...)euw-italiaanse-alpen
94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_194020687
Het is bijna geen nieuws meer maar ook dit jaar hoort tot dusver in de top van minste Arctisch zeeijs. Zowel extent als area zijn weer record-laag op dit moment. Voor uitspraken over wel/geen nieuw record minimum is het nog te vroeg aangezien dit erg weersafhankelijk is maar het ijs is er ook dit jaar weer slecht aan toe.

Area:


Extent:
pi_194218319
Het momentum blijft aanhouden. Ik denk dat 2020 waarschijnlijk wel een 2de plaats gaat halen. 2012 blijft moeilijk om voor te blijven.

De hoeveelheid ijs is nu al ruim onder het gemiddelde september minimum in de jaren 90.
  donderdag 23 juli 2020 @ 17:10:28 #298
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194224914
Gaat hard dit jaar. Nieuw dieptepunt? Veel minder ijs dan het recordjaar 2012.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
  vrijdag 31 juli 2020 @ 15:52:30 #299
307331 aloa
Steeds harder, steeds sneller
pi_194340317
De vrije val lijkt iets minder snel te gaan nu.



94257 - 478969
In my dreams I'm dying all the time
pi_194340562
Extent wel, area gaat nog steeds hard omlaag. In de Beaufortzee heeft de laatste dagen een flinke storm gewoed. Het ijs daar is nu heel hele slechte staat. Dat kan komende maand allemaal verdwijnen:

pi_194357414
Vol!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')